Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 13-08-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika orang lain boleh melakukan, kita boleh belajar melakukan
-- Prinsip NLP

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 53
Ahli: 0
Jumlah: 53




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 1 hari, 19 jam, 22 minit yang lalu
lidah-penghunus: 5 hari yang lalu
muslimiman: 20 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 21 hari yang lalu
nur_tinta: 27 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: Konsesi LebuhRaya: Jom kenali mereka


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Konsesi LebuhRaya: Jom kenali mereka

Please Mendaftar To Post


Oleh Konsesi LebuhRaya: Jom kenali mereka

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 02-01-07 18:19


Sempena kenaikan harga tol bermula 1 januari lalu....apa kata kita sama-sama berusaha mengenal.... syarikat konsesi lebuhraya yang selalu sangat mendesak kerajaan ikut telunjuk mereka untuk menaikkan harga tol lebuhraya.

mari kita kenal...siapa yang jadi CEO syarikat2 konsesi terbabit...siapa dia board of directors....kita kenal muka mereka...mana tahu nanti terserempak mereka2 ini kat pekan, kat bandar....boleh kita hempuk, luku kepala mereka.

1st....khas buat penduduk pulau pinang dan umumnya seluruh rakyat malaysia.....mari kita berkenalan dengan board of directors of penang bridge sdn bhd....a UEM Builders Group Company

Director Chairman Dato' Dr. Norraesah Hj Mohamad

/Executive Director
Encik Ridza Abdoh Hj Salleh

/Executive Director
En. Adnan Mohammad

/Director
En. Mohd. Hussein Abdul Hamid

Penang Bridge Sdn. Bhd.
[ Telah diedit oleh: naruto-san pada 02-01-07 18:47 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 02-01-07 18:25


2nd....project lebuhraya utara selatan bhd (PLUS)....

/Chairman
Tan Sri Dato' Mohd Sheriff bin Mohd Kassim

/Deputy Chairman & Director
Dato' Ahmad Pardas Senin

/Director
Hassan bin Jaafar

/Director
Professor DiRaja Ungku A. Aziz

/Managing Director
Dato' Idrose Mohamed

link ke PLUS
[ Telah diedit oleh: naruto-san pada 02-01-07 18:36 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 02-01-07 18:44


3rd....ELITE...Expressway Lingkaran Tengah Sdn Bhd

/Chairman
Dato' Ahmad Pardas Senin

/Executive Director
Dato' Idrose Mohamed

/Controlling Director
Dato' Mohd Annuar Zaini

/Director
Yeo Keng Un

/ Director
Oh kirim Sun

/ Director
Mohd Hussein Ab Hamid

ELITE

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 02-01-07 19:11


seterusnya....corporate profile bagi UEM Builders....owner of penang bridge sdn bhd....yang jugak bakal menjadi owner bagi jambatan kedua pulau pinang.....jom berkenalan dengan pentadbir2 a.k.a penyangak2 dan penyamun2 rakyat malaysia di siang hari...mereka2 ini jugak adalah kroni2 UMNO....kebanyakkannya adalah orang-orang yang sama jugak yang pegang jawatan2 elit ini.

/Datuk Abu Hassan Bin Kendut
Chairman
Non-Independent Non-Executive Director

/Dato' Ahmad Pardas Senin
Deputy Chairman
Non-Independent Non-Executive

/Dato' Anwarrudin Ahamad Osman
Non-Independent Non-Executive Director

/Dato' Fuziah @ Fauziah Dato' Ismail
Independent Non-Executive Director

/     
Mr. Lim Kok Beng
Senior Independent Non-Executive Director

/En. Abdul Farid Alias
Non-Independent Non-Executive Director

/En. Ridza Abdoh Hj. Salleh
Managing Director

UEM Builders

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 02-01-07 19:22


dan seterusnya...yang ditunggu2....PLUS Expressways Berhad...konsesi terbesar....actually...company2 lain berada di bawah plus expressways ini..

INVESTMENT COMMITTEE MEMBERS

/Tan Sri Dato’ Mohd Sheriff Mohd Kassim

/ Dato' Idrose Mohamed

/ Dato' Ahmad Pardas Senin

/ Dato' Mohamed Azman Yahya

link to PLUS investment committee members

NOMINATION MEMBERS

/Tan Sri Dato’ Mohd Sheriff Mohd Kassim

/ Datuk K. Ravindran s/o C. Kutty Krishnan

/Geh Cheng Hooi

link to PLUS nomination members

AUDIT MEMBERS

/ Datuk K. Ravindran s/o C. Kutty Krishnan

/ Dato’ Mohamed Azman Yahya

/Geh Cheng Hooi

link to PLUS audit members

dan akhir sekali.....PLUS board of directors
[ Telah diedit oleh: naruto-san pada 02-01-07 21:48 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 02-01-07 22:08


so....muka-muka penyangak dan penyamun duit rakyat malaysia di siang hari telah pun dikenal pasti....lepas ini...kalau jumpa mereka2 ini....digalakkan baling telor busuk kat muka, kat kepala diorg2 ini.....belajar tinggi-tinggi...balik oversea...tapi end up.....menyusahkan rakyat malaysia....bagi kaya poket sendiri saja.

hhmm....sesiapa yang terjumpa, terkutip buku "Death Note"....jugak digalakkan tulis nama2 ahli corporate kat atas dalam buku itu....its up to u...nak mereka mati dengan cara heart attack ke...atau dengan cara lain.... :lol: :lol: :lol: (terpengaruh dengan manga jepun pula!!)
[ Telah diedit oleh: naruto-san pada 06-01-07 16:29 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 06-01-07 16:28


sebuah lagi syrikat konsesi lebuh raya....Lingkaran Trans Kota Holdings Berhad (LITRAK) yang membina Lebuhraya Damansara-Puchong....jom tengok siapa dia orang-orang kaya a.k.a penyangak dan penyamun rakyat malaysia yang kuasai syarikat ini.

/Independent Non-Executive Chairman

/Non-Independent Executive Director

/Non-Independent Non-Executive Director

/Independent Non-Executive Director

/Independent Non-Executive Director

/Non-Independent Non-Executive Director

/Non-Independent Non-Executive Director

/Non-Independent Non-Executive Director

link to LITRAK
[ Telah diedit oleh: naruto-san pada 06-01-07 16:33 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 06-01-07 16:33


Pada 02-01-07 22:08 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!

so....muka-muka penyangak dan penyamun duit rakyat malaysia di siang hari telah pun dikenal pasti....lepas ini...kalau jumpa mereka2 ini....digalakkan baling telor busuk kat muka, kat kepala diorg2 ini.....belajar tinggi-tinggi...balik oversea...tapi end up.....menyusahkan rakyat malaysia....bagi kaya poket sendiri saja.

hhmm....sesiapa yang terjumpa, terkutip buku "Death Note"....jugak digalakkan tulis nama2 ahli corporate kat atas dalam buku itu....its up to u...nak mereka mati dengan cara heart attack ke...atau dengan cara lain.... :lol: :lol: :lol: (terpengaruh dengan manga jepun pula!!)


silap2,hang tu yang kena dulu telur busuk..cakap belakang pandai..pila baling dulu...:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 06-01-07 16:37


Pada 06-01-07 16:33 , solskjaer posting:

!!! QUOTE !!!



silap2,hang tu yang kena dulu telur busuk..cakap belakang pandai..pila baling dulu...:-)


:lol: :lol: :lol: ....org dah tahu dah solskjaer akan tulis macam itu....macamlah org tak kenal solskjaer....daripada posting2 dia sebelum ini dah tahu dia sokong pemerintah yang corrupt.

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 06-01-07 16:40


Pada 06-01-07 16:37 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-01-07 16:33 , solskjaer posting:

!!! QUOTE !!!



silap2,hang tu yang kena dulu telur busuk..cakap belakang pandai..pila baling dulu...:-)


:lol: :lol: :lol: ....org dah tahu dah solskjaer akan tulis macam itu....macamlah org tak kenal solskjaer....daripada posting2 dia sebelum ini dah tahu dia sokong pemerintah yang corrupt.


ada ke saya tulis saya sokong pemerintah yang korup?:-) saya tak suka jenis cakap berapi,nak buat tu,nak buat ni,tapi tak buat pun...menampakkan kebodohan kita balik adalah...:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 06-01-07 16:41


tak semestinya orang sokong UMNO akan mengundi UMNO,dan semestinya orang PAS,akan mengundi PAS...:-) jangan nilai dari segi penulisan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 06-01-07 16:45


Pada 06-01-07 16:41 , solskjaer posting:

!!! QUOTE !!!

tak semestinya orang sokong UMNO akan mengundi UMNO,dan semestinya orang PAS,akan mengundi PAS...:-) jangan nilai dari segi penulisan...


ehh...ehh....nak malu2 pulak....no need to explain...everybody know....tak perlu nak cover2.

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 06-01-07 16:54


Pada 06-01-07 16:45 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-01-07 16:41 , solskjaer posting:

!!! QUOTE !!!

tak semestinya orang sokong UMNO akan mengundi UMNO,dan semestinya orang PAS,akan mengundi PAS...:-) jangan nilai dari segi penulisan...


ehh...ehh....nak malu2 pulak....no need to explain...everybody know....tak perlu nak cover2.


:lol: tak faham tulisan kat atas tu ke?lawakla anda ni..everybody know... :-P apa yang knownya??

Bookmark and Share

    


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 06-01-07 17:21


Pada 06-01-07 16:54 , solskjaer posting:

!!! QUOTE !!!

:lol: tak faham tulisan kat atas tu ke?lawakla anda ni..everybody know... :-P apa yang knownya??


still malu2 pulak solskjaer... :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 06-01-07 17:26


05/01: Gabungan Anti-Tol Dedah Dokumen OSA Kerajaan - LITRAK
Category: General
Posted by: Raja Petra
Oleh Faisal Mustaffa

KUALA LUMPUR 4 Jan – Gabungan Anti-Tol hari ini mendedahkan salah satu daripada dokumen perjanjian sulit di antara Kerajaan dan pengusaha lebuhraya yang terlebih awal sudah memeterai kenaikan tol sehingga berakhirnya tempoh konsesi.

Menurut perjanjian di antara Kerajaan Malaysia dan Lingkaran Trans Kota Sdn Bhd (LITRAK) yang membina Lebuhraya Damansara-Puchong yang menghubungkan kedua-dua bandar itu, tol akan dinaikkan lagi mulai 2016 sebanyak RM1.00 menjadi RM3.10 bagi kenderaan Kelas 1. Ini bermakna tol naik sebanyak 100% sejak lebuhraya tersebut digunapakai kepada pengguna-pengguna lebuhraya pada tahun 1998.

Jurucakap Gabungan berkenaan, Tian Chua berkata dalam sidang media yang dibuat di Ibu Pejabat Parti Keadilan Rakyat (keADILan) di sini, perjanjian yang diperolehi itu adalah salah satu daripada empat perjanjian konsesi yang terlibat dalam kenaikan harga tol.

Beliau yang juga Ketua Penerangan keADILan yakin bahawa kandungan bagi perjanjian-perjanjian lain tidak banyak bezanya dengan kandungan perjanjian yang gabungan perolehi atau lebih teruk.

Justeru, beliau mencabar agar Kerajaan mendedahkan kandungan perjanjian-perjanjian yang lain kerana rakyat bertanggunjawab untuk mengetahui kandungan perjanjian tersebut.

Kebebasan Mendapat Maklumat

Menurut bekas Ketua Eksekutif (CEO) Kumpulan Guthrie Berhad, Tan Sri Dato’ Khalid Ibrahim, perjanjian yang ditandatangani di antara Kerajaan dan LITRAK itu tidak sah, tidak adil, berunsurkan rasuah dan tidak bersesuaian kepada rakyat.

Rakyat, menurut Khalid yang kini Bendahari Agung keADILan berhak untuk mengetahui kandungan perjanjian yang rakyat punya kepentingan dan tidak seharusnya mengkategorikan dokumen-dokumen tersebut di bawah Akta Rahsia Rasmi (OSA).

Beliau yang juga pernah membangunkan lebuhraya Guthrie Expressway memberitahu, konsep penswastaan sebenarnya dibentuk untuk mengelak birokrasi yang diamalkan dalam sistem Kerajaan.

”Tetapi, dalam hal penswastaan lebuhraya di negara ini, ia diperkenalkan untuk membuat urusniaga dengan Kerajaan,” kata Khalid yang juga Bekas Pengerusi Permodalan Nasional Berhad (PNB).

Oleh yang demikian, ’Perbadanan Malaysia’ yang diperkenalkan di era Mahathir pada tahun 1983 itu memberi situasi yang memberi keuntungan kepaa kedua-dua pihak; Kerajaan dan pihak tertentu (win-win situation).

Beliau juga memberitahu, sebab itulah ramai di antara Ketua Setiausaha Negara berebut-rebut untuk menjadi ahli dalam Lembaga Konsesi sesebuah projek ’Perbadanan Malaysia’.


Jalan Penyelesaian

Menurut Ronnie Liu yang hadir, masalah kenaikan tol tersebut boleh diatasi dengan mengubah Kerajaan.

Khalid berpendapat bahawa Kerajaan perlu menggubal Akta Hak Mendapat Maklumat. Dengan cara ini, perjanjian-perjanjian yang berat sebelah seperti apa yang berlaku dalam Kerajaan Barisan Nasional tidak akan berlaku sewenang-wenangnya.

Gabungan yang terdiri daripada parti-parti politik, kesatuan sekerja dan badan-badan bukan kerajaan (NGO) bersependapat bahawa Kerajaan mesti menggantungkan pembayaran dan meningkatkan penilaian semula terhadap perjanjian-perjanjian yang mempunyai kepentingan kepada rakyat.

Gabungan juga bersetuju supaya Kerajaan membeli semula semua pembinaan tersebut yang mana akhirnya diletakkan di bawah bahu pembayar-pembayar cukai.

Menurut perjanjian itu lagi, bermula tahun 2016 kenderaan Kelas 2 akan dinaikkan kepada RM6.20 dari RM4.20; Kelas 3 akan dinaikkan kepada RM9.30 daripada RM6.30; Kelas 4 akan dinaikkan kepada RM1.60 daripada RM1.10 dan kelas 5 akan dinaikkan kepada RM3.10 daripada RM2.10.

article asal

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 07-01-07 23:15


sebuah lagi syarikat konsesi lebuhraya....Kumpulan Guthrie Berhad....pemilik Guthrie Corridor Expressway sdn bhd yang menghubungkan Rawang dan Shah Alam....jom tengok siapa kroni2 pemerintah yang menjadi board of directors dalam company ini

/TAN SRI DATO' DR. WAN MOHD. ZAHID MOHD. NOORDIN Chairman (bekas ketua pengarah pendidikan malaysia - maklumlah kroni, no wonder boleh pegang jawatan chairman)

/DATO' ABD WAHAB MASKAN Non- Independent Executive Director

/RAJA TAN SRI MUHAMMAD ALIAS RAJA MUHAMMAD ALI Non-Independent Non-Executive Director

/DATUK KHOO ENG CHOO
Independent Non-Executive Director

/DATUK NIK MOHAMED AFFANDI NIK YUSOFF
Independent Non-Executive Director - also a director of Malaysia Land Development Company Berhad and a nonexecutive director of Goodyear Malaysia Berhad.

/DATUK MOHAMED ADNAN ALI Non-Independent Non- Executive Director - also a Director of Highlands & Lowlands Berhad and Guthrie MDF Sdn. Bhd.

/DATUK ALLADIN HASHIM Non-Independent Non- Executive Director

/DATO' MUHAMMAD NAWAWI ARSHAD
Independent Non- Executive Director - also Non-Executive Director of Guthrie Ropel Berhad and Guthrie Property Development Holding Berhad, and Chairman of Guthrie Corridor Expressway Sdn. Berhad and Guthrie Landscaping Sdn. Berhad...furthermore Chairman of DTZ Debenham Tie Leung (Malaysia) Sdn. Berhad, DTZ Nawawi Tie Leung Property Consultant Sdn. Berhad and DTZ Nawawi Tie Leung Estate Agents Sdn. Berhad. (banyak gila jawatan chairman yang dia ini pegang...nak kaya macam bill gates ke dengan rompak duit rakyat dengan menggunakan tol??)

Kumpulan Guthrie Berhad

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 07-01-07 23:20


uishh..betul ke ni naruto-san...takut2 menjadi fitnah nanti.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 07-01-07 23:29


Pada 07-01-07 23:20 , hafeezzul posting:

!!! QUOTE !!!

uishh..betul ke ni naruto-san...takut2 menjadi fitnah nanti.


semua details tentang directors a.k.a kroni2 ini semuanya dihubungkan ke website company2 tersebut....sila ringankan tangan click ke link2 terbabit.

nak confirm betul ke idak diorg2 ini kroni2 rakan-rakan menteri pemerintah...tanyelah sendiri....tapi ikut amalan ilmu mantiq atau politik, confirm mereka akan cover2, malu2 nak ishtihar yang mereka ini kroni2....mereka ini bukan bodoh untuk biarkan rahsia peribadi terbongkar....so.....gunalah sikit kecerdikan akal bila menilai kata-kata orang-orang VIP ini.

wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 07-01-07 23:36


Oooo

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 08-01-07 00:13


Karak Expressway & East Coast Expressway...yang dimiliki oleh syarikat konsesi lebuhraya MTD Prime....siapalah agak2nya board of directors company ini...

/DATO' DR. NIK HUSSAIN BIN ABDUL RAHMAN Executive Chairman / Non-Independent Executive Director - tiba-tiba bekas doktor gigi boleh jadi ahli corporate, memang dasar BolehLand kepada kroni2.

/HAJI NIK FAUZI BIN DATO' NIK HUSSEIN Executive Vice-Chairman / Non-Independent Executive Director

/DATO' AZMIL KHALILI BIN DATO' KHALID Group Managing Director / Non-Independent Executive Director

/DATO' MAZLIN BIN DATO' MD JUNID Senior Independent / Non-Executive Director

/DATO' NIK HASSAN BIN ABDUL RAHMAN Non-Independent / Non-Executive Director (bekas setiausaha peribadi PM almarhum Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj, former maybank director, former menteri besar terengganu, abang kepada kepada executive chairman company ini nik hussain abdul rahman & bapak mertua kepada Shaik Mohamed bin Mohd Sahed, sila lihat bawah - memang dasar nepotism)

/HAJI SHAIK MOHAMED BIN MOHD SAHED Non-Independent / Non-Executive Director - menantu nik hassan abdul rahman

/HAJI NIK MOHAMED TAHIR BIN HJ. MOHAMED Independent / Non-Executive Director

/HAJI NIK DIN BIN NIK SULAIMAN Independent / Non-Executive Director

link ke MTD Prime
[ Telah diedit oleh: naruto-san pada 08-01-07 00:17 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 08-01-07 00:17


Kalau lah semua orang kaya bayar zakat tentu tiada orang yang miskin dan hidup melarat di negara sendiri... :roll: :roll: :roll:


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 08-01-07 00:43


KL-KLIA Dedicated Expressway yang menghubungkan kuala lumpur-putrajaya-klia....dimiliki oleh konsesi Konsortium Lapangan Terjaya Sdn Bhd (KLT) yang bernaung di bawah Maju Holdings Berhad....jom siasat siapa orang-orang kaya (yang bertambah-tambah kaya dengan merompak wang rakyat malaysia) yang jadi board of directors company maju holdings ini.

/Tan Sri Abu Sahid Bin Mohamed group executive chairman

/Dato' Abu Talib Bin Mohamed group managing director

/Dato' Mohamed Fuad Yon

/Datuk Sri Iskandar Dzakurnain Badarudin

/Encik Mohd Fauzi Yon

link ke Maju Holdings Berhad

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

fauzy_fx86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.07.2006
Ahli No: 25359
Posting: 327
Dari: Di pinggiran Batu Caves

malaysia  


posticon Posting pada: 08-01-07 05:01


ramai org melayu saja.
ada rupa perompak ke itu.. hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For fauzy_fx86Profil   Hantar PM kepada fauzy_fx86   Pergi ke fauzy_fx86's Website   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 08-01-07 17:51


Pada 08-01-07 05:01 , fauzy_fx86 posting:

!!! QUOTE !!!

ramai org melayu saja.
ada rupa perompak ke itu.. hehe


istilah "perompak" yang digunakan.....disebabkan mereka2 ini yang menjadi board lembaga2 pengarah syarikat konsesi lebuhraya....asyik mendesak kerajaan supaya menaikkan harga bayaran tol....kalau mereka tak desak, confirm tol takkan naik....istilah perompakjugak sebagai satu symbolic terhadap gelagat mereka yang ingin memungut kutipan tol dengan banyak supaya mereka menjadi semakin kaya (memang natural tugas kroni2 mengkayakan poket sendiri tanpa memikirkan tentang org lain).

wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 08-01-07 18:41


Beberapa persoalan mengenai kenaikan kadar tol

Pertamanya, kenapakah kerajaan menaikkan kadar tol sebanyak 20 peratus hingga 60 peratus?

Samy Vellu memberitahu dalam perjanjian di antara kerajaan dengan pemilik konsesi, syarikat konsesi dibenarkan untuk menaikkan kadar tol mengikut tempoh yang dipersetujui. Tetapi sekiranya kadar kenaikan tidak dipersetujui, maka kerajaan terpaksa membayar pampasan atau ganti rugi kepada syarikat konsesi!.

Menurut Samy Vellu, sehingga kini kerajaan telah membayar ganti rugi sebanyak RM2 bilion. Dengan itu kerajaan mengeluarkan subsidi berjumlah RM2 bilion bagi mengelakkan rakyat membayar kenaikan tol tersebut!

Timbalan menteri, S Veerasingam pula berkata bahawa kerjaan tidak ada pilihan selain daripada menaikkan kadar tol! Jika tidak kerajaan akan berterusan membayar ganti rugi kepada syarikat-syarikat konsesi!

Kerajaan juga menyatakan bahawa tiada apa yang boleh dilakukan oleh kerajaan tentang perjanjian yang telah dibuat di antara kerajaan dan syarikat-syarikat konsesi tersebut.

Jika begitu siapakah sebenarnya yang mentadbir negara ini?

Daripada penjelasan menteri, timbalan menteri dan kerajaan seolah-olah syarikat-syarikat konsesi yang mewakili golongan kapitalis dan kroni inilah yang lebih berkuasa daripada kerajaan!.

Tidakkah perjanjian di antara kerajaan dengan syarikat-syarikat konsesi lebuhraya ini berat sebelah?

Ya, perjanjian ini amat berat sebelah. Perjanjian antara kerajaan dan syarikat-syarikat konsesi telah dijalankan secara tidak telus dan terlalu banyak rahsia. Kepentingan syarikat-syarikat konsesi sentiasa diutamakan dan kepentingan rakyat secara berterusan dipinggirkan.

Di peringkat manakah dalam perjanjian antara kerajaan dengan syarikat konsesi dinyatakan bahawa harga tol boleh dinaikkan?.

Dari awal perjanjian ditandatangani lagi. Bahkan, sebagai contoh kadar kenaikan tol di LDP untuk 30 tahun telah siap ditentukan sejak awal lagi!

Kenapa kerajaan dengan mudah bersetuju dengan kenaikan yang terkandung dalam perjanjian tersebut?

Inilah persoalan yang membingungkan. Sebagai contoh kadar tol yang dipersetujui oleh kerajaan di LDP pada tahun 1998 adalah RM1.50. Tetapi tol yang dikenakan kepada pengguna adalah RM1.00. Ini bermakna kerajaan membayar 50 sen untuk lapan tahun bermula dari tahun 1998 hingga tahun 2006!

Seperti dalam kes LDP, Kenapa dari awal lagi kerajaan tidak runding untuk tetapkan harga tol pada RM1.00? Dengan itu kerajaan tidak dibebankan membayar pampasan atau ganti rugi kepada syarikat konsesi berkenaan?

Ya, benar. Perjanjian seumpama itu ditandatangani oleh kerajaan seolah-olah bagi membolehkan kerajaan menyalurkan wang rakyat kepada syarikat-syarikat konsesi!

Mengapa kerajaan benar-benar mahu melindungi syarikat-syarikat konsesi ini. Apakah syarikat-syarikat ini mengalami kerugian teruk?

Laporan Tahunan 2006 Litrak, iaitu pemilik konsesi LDP menunjukkan keuntungan bersih sebanyak RM80 juta. Ini merupakan peningkatan sebanyak 43% dari keuntungan bersih RM56 juta pada tahun 2005.

Laporan itu juga menunjukkan Litrak mencatat rekod baru dengan kutipan sebanyak RM243 juta bagi tahun kewangan yang berakhir pada 31 Mac 2006 berbanding dengan kutipan sebanyak RM227 juta pada tahun sebelumnya.

Bagaimanakah keuntungan ini boleh dicapai?

Pada awalnya LDP dibina bagi menampung 1 juta kenderaan setahun. Namun bilangan kenderaan telah meningkat kepada hampir 3 juta setahun. LDP berada di tengah-tengah jalur perdagangan cergas Bandaraya Kuala Lumpur. Perhatikan saja kesesakan kenderaan di tol tersebut pada waktu-waktu puncak.

Apa lagi yang rakyat tidak tahu tentang kenaikan kadar tol ini?

Banyak lagi yang rakyat tidak tahu!. Contohnya, walaupun bermula dari 2007 kadar tol di LDP adalah RM1.60, tetapi kadar sebenar dalam perjanjian adalah RM2.10. Ini bermakna kerajaan akan terus membayar pampasan kepada syarikat konsesi sebanyak 50 sen sehingga tahun 2015!. Rakyat tambah dari saku sendiri sebanyak 50 sen dan kerajaan tambah lagi 50 sen dari wang rakyat!. Apapun syarikat konsesi yang kaya raya!

Jika begitu Kenapa kerajaan masih meluluskan kenaikan kadar tol?

Inilah salah satu daripada kepincangan dasar penswastaan kerajaan yang terlalu memihak kepada kepentingan syarikat konsesi, kroni dan golongan kapitalis serta sekali gus tidak mengendahkan kepentingan rakyat.

Memang sejak awal dasar penswastaan jalanraya kerajaan tidak mengendahkan kepentingan rakyat. Kerajaan bersikap berlepas tangan dalam kerja-kerja untuk terus memajukan sistem jalanraya dan kemudahan-kemudahan yang berhubung dengannya.

Layanan EPU (Economic Planning Unit di bawah Jabatan Perdana Menteri) terhadap projek-projek jalanraya kendalian JKR amatlah sepi berbanding projek-projek syarikat konsesi. Itulah antara sebab mengapa kerajaan sanggup terlibat dengan perjanjian yang begitu berat sebelah dengan syarikat konsesi.

Jika kerajaan berterusan membayar pampasan kepada syarikat konsesi, sudah tentu pampasan yang terpaksa dibayar oleh kerajaan lebih tinggi daripada pembinaan lebuhraya?

Betul!. Samy Vellu menyatakan bahawa kos pembinaan semua lebuhraya di atas tidak termasuk Guthrie adalah RM4.13 bilion. Setakat ini kerajaan telah membayar pampasan sebanyak RM4.86 bilion. Ini bermakna tanpa menswastakan pembinaan lebuhraya sekali pun, kerajaan mampu membina lebuhraya-lebuhraya tersebut!

Bolehkah kerajaan membina lebuhraya tanpa melalui penswastaan?

Boleh!. Contohnya pembinaan Jambatan Pulau Pinang dan pembinaan Lebuhraya KL-Seremban peringkat pertama dahulu. Disebabkan tindakan tergesa-gesa untuk menjalankan dasar penswastaan, agensi kerajaan yang telah menjayakan kedua projek ini ditukar menjadi Lembaga Lebuhraya Malaysia dan peranannya diperkecilkan hanya untuk menyelaras perjalanan projek yang diserahkan kepada syarikat-syarikat konsesi.

Kerajaan semasa menaikkan harga petrol mengatakan bahawa tujuan kenaikan tersebut adalah untuk menjimatkan RM4.4 bilion. Kini kenaikan harga tol pula dikatakan untuk menjimatkan RM2 bilion.

Adakah rakyat akan mendapat manfaat daripada penjimatan ini?

Tidak mungkin rakyat akan mendapat manfaatnya. Ini kerana, Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Abdul Rahman Sulaiman pada 13 Dis 2006 memberitahu Dewan Rakyat bahawa kerajaan berbelanja sehingga RM11 bilion untuk mengambilalih (sebenarnya bailout) tujuh syarikat yang mengalami masalah pengurusan dan kewangan selepas diswastakan terutamanya Star LRT, Putra LRT dan MAS.

Jika demikian apakah kedudukan ekonomi negara buat masa ini?

Kucar-kacir!. Kenaikan harga minyak pada 28 Feb 2006 merupakan tertinggi dalam tempoh 20 tahun. Pada awal tahun 2006 cukai pintu dan cukai tanah telah dinaikkan. Pada awal Februari 2006 pula tambang bas sekolah turut dinaikkan. Tidak lama selepas itu, pada bulan Jun 2006, kadar tarif elektrik juga dinaikkan.

Ini disusuli pula dengan kenaikan tarif air sebanyak 15% oleh Syabas di Kuala Lumpur, Putra Jaya, Selangor dan di negeri Perak. Kadar inflasi pada bulan Mac 2006 adalah 4.8%, iaitu paras yang tertinggi dalam tempoh enam tahun.

Tanggungjawab siapakah untuk memastikan keadaan kewangan dan ekonomi negara berada dalam keadaan yang sejahtera?

Menteri Kewangan Malaysia!.

Siapakah Menteri Kewangan Malaysia?

Abdullah Ahmad Badawi!.

Bukankah beliau juga merupakan Perdana Menteri Malaysia?

Ya! Perdana Menteri yang paling hebat mengkucar-kacirkan ekonomi negara!

article asal

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

Asmiedi
Warga 1 Bintang
Menyertai: 27.08.2005
Ahli No: 18490
Posting: 39
Dari: Selangor

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 08-01-07 19:52


wahai penyokong Umno......!!!!!!
mengapa kau masih membutakan mata dan hati...!!!!!
cuba buat-buat tak nampak bukti yang jelas dan nyata.....!!!!!
cuba meyakinkan diri itu hanyalah fitnah pihak pembangkang..!!!!!!
atau....
kamu ada kepentingan dunia.....
kalau ya... ingat Azab Allah itu pedih...!!!!
kalau tidak....
mungkin kamu kurang cedik....!!!
sungguh pelik kamu ini wahai penyokong UMNO/BN

Bookmark and Share

    


  Member Information For AsmiediProfil   Hantar PM kepada Asmiedi   Pergi ke Asmiedi's Website   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 08-01-07 20:23


Penjelasan Tun Dr Mahathir di sidang media tadi berhubung beberapa isu semasa - kredit to mykmu.net

Dalam sidang media Tun Dr Mahathir Mohamad diYKP mengenai PGPO 12 tadi, dibangkitkan Forum Khas mengenai agenda menjenayahkan peperangan (crimininalising war) dianjurkan oleh PGPO 5-7 Feb 2007 ini diPWTC.

Ramai panelis panelis akan membentangkan kertas kerja dan pengalamana mereka terlibat dalam peperangan. Antaranya ialah seorang yang pernah diseksa dibawah pemerintah tentera pencoroh diIraq dan rejim Israel diPalestin.

Tun Dr Mahathir menyarankan bahawa mereka yang mempromosi dan mengamalkan peperangan dilayan seperti penjenayah peperangan.

Semasa sidang media, apabila ditanya wakil Berita MyKMU.net mengenai orang Islam antara mereka yang paling zalim dianiayai oleh penjenayah peperangan, Tun Dr Mahathir berkata agenda forum anjurang PGPO ini akan merumuskan resolusi resolusi tertentu dan akan dimajukan kepada organisasi mewakili umat Islam terbesar iaitu OIC.

PGPO juga akan berusaha untuk berkempen kepada negara negara angota PBB dan berharap satu hari, perjuangan ini akan mula mendapat sokongan megara negara angota dan PGPO dibenarkan membentangkan resolusi mereka diPBB dan Majlis Keselamatan PBB.

Sidang media yang dihadiri 40 pemberita, termasuk media asing juga membawa banyak soal lain yang tidak kena mengena dengan PGPO dan agenda forum ini.

Apabila ditanya mengenai adakah Tun Dr Mahathir telah "senyap", jawapnya apabila beliau memberi sidang media selepas pertemuan empat mata dengan PM YDP Abdullah Ahmad Badawi, beliau dikecam hebat dan selepas itu beliau diserang sakit jantung ringan dan dinasihatkan berehat. Sebenarnya menurut beliau, "dalam otaknya amat 'bising' oleh isu isu yang berbangkit".

Tun Dr Mahathir mengatakan bahawa pihak pihak yang berminta mengundangkan bercakap atau berucap diberikan tekanan, termasuk panggilan dari pihak Polis sehingga mereka membatalkan hasrat. Ini dipanggil sebagai "Police state" dan ianya tidak menurut peruntukan undang undang. Beliau juga menyebut bahawa apabila ISA digunakan, ianya masih lagi menurut peruntukan perundangan.

Soalan berkenaan ISA ditimbulkan dan Tun Dr Mahathir menerangkan ianya diperkenalkan dizaman British dan hingga hari ini, masih ada keperluan untuk undang undang ini digunakan. Walaubagaimanapun, ada juga keperluan untuk menentukan bahawa undang undang ini tidak disalahgunakan. Barat juga sekarang mengamalkan undang undang serupa ini kerana keperluan mereka, termasuk Britain.

Berkenaan dengan tol, Tun Dr Mahathir berpendapat bahawa Kerajaan sebenarnya mempunyai ruang untuk berunding dengan syarikat konsessi agar kenaikan tol tidak begitu mendadak dan menyusahkan rakyat. Walaupun kebanyakan lebuhraya bertol dipersetujui syarat syarat perjanjian dizaman beliau, ujud frasa frasa tertentu dalan perjanjian dimana Kerajaan akan menampung kos sekiranya kutipan tol rendah TETAPI Kerajaan akan menerima sebahagian dari hasil tol sekiranya kutipan tol melampaui angka angka yang dipersetujui. Tun Dr Mahathir tidak mempunyai angka sebenar tetapi secara peribadi merasakan jumlah pengunaan jalanraya bertol sekarang melebihi jangkaan semasa perjanjian dibuat. Oleh itu ujud ruang untuk perundingan semula syarat syarat.

Mengenai Proton, Tun Dr Mahathir mengatakan bahawa semasa Tengku Tan Sri Mahaleel Arif menjadi CEO, Proton membuat keuntungan sehingga mampu menjana pembinaan Proton City diTanjung Malim tanpa pinjaman. Sekarang ini penjualan Proton amat merosot dan beliau hairan kemana pergi tunai berjumlah RM 2 billion dalam rezab Proton.

Tun Dr Mahathir juga mengatakan hak Kerajaan mahu menjual sebahagian dari Proton kepada mana mana pihak termasuk Volkswagen AG, PSA Citroen atau mungkin Cherry dan mengambil alih asset Proton yang bernilai RM 10 billion itu.

Isu Pengabungan Sime Darby-Guthrie-Golden Hope dibangkitkan oleh wakil Berita MyKMU.net. Respons Tun Dr Mahathir ialah penggabungan ini tidak diperlukan dan keperluan menjadikan sebuah syarikat perladangan kelapa sawit terbesar tiada. Tun Dr Mahathir juga menyebut bahawa ada pihak akan membuat duit dari penggabungan itu dan ianya berjumlah sekurang kurangnya RM 200 million.

Soalan mengenai SJER dan Free Access Zone juga diutarakan wakil Berita MyKMU.net dalam sidang media ini. Tun Dr mahathir memberikan senyuman sinis "It is very interesting" dan memberikan alasan:

1.Ianya akan menjadikan Johor sebahagian dari negeri asing
2. Singapura akan tentunya gembira diberi peluang sedemikian
3. Secara effektifnya, dengan pergerakan manusia dan barangan tanpa sekatan, Johor akan menjadi negara luar
4. Memberikan tanah milik Melayu dan Negara adalah sebahagian dari tradisi sejarah yang berulang
5. "Kalau ada pihak gagal menjual pasir, sekarang mereka berpeluang menjual tanah pula!"

Tun Dr Mahathir menyebut bahawa serangan bom diBangkok baru baru tidak melibatkan Muslim dari Selatan Thai dan beliau dan PGPO akan meneruskan usaha usaha mereka kawasan bergolak itu

Malaysia yang kian tergadai....kat negara mana nak duduk lagi?

:roll:


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

pharmaton
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.12.2005
Ahli No: 21480
Posting: 118
Dari: Kuantan

Pahang  


posticon Posting pada: 08-01-07 21:39


boikot lebuhraya. gunakan jalan biasa.

Bookmark and Share

    


  Member Information For pharmatonProfil   Hantar PM kepada pharmaton   Quote dan BalasQuote

hosni_mubarak
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.11.2005
Ahli No: 20411
Posting: 104
Dari: kelana jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-01-07 23:12


...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hosni_mubarakProfil   Hantar PM kepada hosni_mubarak   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 09-01-07 00:46


Laporan Bernama

PUTRAJAYA, 8 Jan (Bernama) -- Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini berkata syarikat pemegang konsesi lebuh raya harus mendedahkan berapa jumlah tol yang dikutip sehingga ini bagi menangani rasa tidak puas hati rakyat terhadap kenaikan tol baru-baru ini.

Bekas perdana menteri itu berkata jumlah trafik mungkin telah meningkat lima kali ganda sejak perjanjian mengenai tol dimenterai.

"Sepatutnya pendapatan syarikat pemegang konsesi seharusnya telah meningkat. Jadi saya fikir eloklah dia bagi maklumat tentang banyak mana dia kutip sekarang ini," katanya pada sidang akhbar bagi mengumumkan penganjuran satu persidangan antarabangsa bulan depan sebagai usaha menjadikan perang itu satu jenayah.

Dr Mahathir, yang memimpin kerajaan selama 22 tahun sebelum berundur pada 2003, mencadangkan supaya perjanjian konsesi dirundingkan semula sambil berkata syarikat pemegang itu mungkin boleh bertimbang rasa selagi mereka tidak mengalami kerugian.

Tol boleh dinaikkan tetapi kadarnya tidak seharusnya sangat tinggi, katanya ketika ditanya mengenai bantahan parti pembangkang dan badan bukan kerajaan Ahad terhadap kenaikan tol oleh lima syarikat pemegang konsesi lebuh raya mulai 1 Jan lalu.

Mengenai trend harga minyak mentah menurun, Dr Mahathir berkata jika harga itu kekal rendah, maka kerajaan mungkin menimbangkan pengurangan harga produk petroleum di negara ini.

"Saya fikir kita harus sentiasa melihat pada harga dan melihat apa yang kita kita boleh lakukan untuk menyediakan bantuan kepada rakyat," katanya sambil sentiasa mengingatkan media bahawa beliau bukannya lagi perdana menteri.

Persidangan akhbar itu menyaksikan Dr Mahathir, dengan gaya biasanya yang tegas, menjawab semua soalan daripada kritikannya terhadap kerajaan kepada situasi di selatan Thailand.

Sambil berjanji akan tetap dengan caranya, beliau berkata: "Saya akan mengkritik apa juga yang salah sama ada ia dilakukan oleh kerajaan kita atau kerajaan lain. Itu memang menjadi prinsip saya walaupun ketika saya menjadi perdana menteri.

"Saya tidak akan teragak-agak. Jika sebuah negara itu yang paling kuat di dunia, jika mereka melakukan sesuatu yang salah, saya akan cakap dan mereka dipersilakan untuk berkata sesuatu apabila saya salah. Sudah tentu mereka kata saya salah selama ini, kerajaan yang teruk selama 22 tahun."

Dr Mahathir, yang mengalami masalah serangan jantung ringan akhir tahun lepas, menyangkal anggapan bahawa beliau telah menyepi buat seketika.

"Kini jantung saya sudah dibaiki tetapi saya tidak mempunyai forum untuk bercakap apa-apa. Media tidak akan siarkan apa yang saya cakap. Jadi saya dilihat amat sepi tetapi sebenarnya dalam otak saya masih ada banyak bunyi," katanya.

Mengenai konflik di selatan Thailand antara puak pemisah Islam dengan tentera kerajaan, Dr Mahathir berkata beliau berminat mendamaikan kedua-dua pihak itu.

Bagaimanapun, katanya pejuang Islam itu harus menggugurkan tuntutan untuk sebuah negara merdeka atau autonomi daripada Bangkok bagi mencapai perdamaian dalam wilayah yang dilanda konflik itu.

"Mereka memang mempunyai rungutan tetapi saya beritahu mereka secara jelas bahawa mereka tidak harus melakukan sebarang usaha untuk menjadi negara merdeka atau menuntut autonomi kerana kerajaan Thailand tidak suka itu.

"Tetapi mereka boleh membuatkan beberapa rungutan mereka diberi perhatian oleh kerajaan Thai," kata Dr Mahathir yang mengambil peranan sebagai orang tengah dalam usaha menyelesaikan pertikaian antara pihak yang bertelingkah itu.

Dr Mahathir juga diminta memberi komen mengenai kenyataan Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dalam temu bual dengan akhbar Bangkok Post bahawa kritikan terhadap Khairy Jamaluddin telah menghancurkan periuk nasi menantunya.

"Ia adalah periuk nasi yang sangat besar, mencecah ratusan juta ringgit. Berapa banyak nasi yang anda boleh makan," katanya.

-- BERNAMA


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 09-01-07 07:35


Toll agreements poorly drawn up, concedes Tun Dr M

Quotation:

Mahathir also said a toll hike protest which saw some 2,000 people participating along the Lebuhraya Damansara-Puchong (LDP) highway on Sunday near Bandar Sunway ‘was fine’.

“Dia ada peaceful demo tak apalah. Masa saya tak berapa peaceful. (If they have peaceful protests it is fine. During my time, it was not so peaceful). We are a democratic country. It’s fine to have a little demonstration,” he said.

Bede Hong (Malaysiakini)

Jan 8, 07 8:59pm

Former prime minister Dr Mahathir Mohamad today said the recently increased toll rates for five highways in the Klang Valley should not be as high 60 percent as traffic volumes have increased several fold since the concessionaire agreements were signed.

Mahathir also admitted that toll concession agreements were not well-conceived during his tenure as prime minister and added that he suspected the highway operators were now reaping huge profits from the toll hikes.

Since Jan 1, the toll rates for five highways, namely the Shah Alam highway, the Cheras-Kajang highway, the Kuala Lumpur-Karak highway, the Guthrie Corridor expressway and the Lebuhraya Damansara-Puchong highway saw increases of between 20 to 60 percent in their rates.

“But I notice that the traffic volume has increased five times. The income of the highway companies must have increased. To pay toll also is difficult. Information should be provided,” he said in Putrajaya today.

He was speaking to reporters after a press conference on the Perdana Global Peace Organisation’s Third Global Peace Forum to be held in Kuala Lumpur from Feb 5 to 7. Mahathir is chairman of the foundation.

Mahathir said that the toll hikes could be justified if they were not as high as announced by the government.

The former premier said that parts of agreements with the highway concessionaires were not well drawn up during his tenure and hinted that the cabinet could have done a better job.

“The cabinet is not made up of experts. They are made up by politicians and some politicians like myself can be very stupid. What happens when you have an agreement is that the officers make the agreement and the agreement is sent to the cabinet and usually the small print is not there.

“Cabinet merely passes on the basis of principle. They do not really study the implication of some passages in the agreement,” he said.

“I give you an example of the things that can happen when you leave it to the officers and the cabinet doesn’t study it very well.

“We made an agreement to purchase a battleship. In the agreement, it says that if there is a delay, then the company would compensate the government.

"But if the delay is more than six months then the company would not need to compensate the government. And the delay was more than two years,” he said.

Renegotiations mooted

Mahathir claimed that he was unhappy with such agreements made by the Malaysian government and that he later gave specific instructions for a check list of points to be included in all agreements.

“We did not have very much experience. We didn’t know about growth and reaction from people. Civil servants don’t think of reaction as much as politicians. They think they see a reasonable agreement and they send it to the cabinet and the cabinet okays it. And now we are stuck,” he said.

The former premier said new agreements might be reached with highway concessionaires. “I think the companies can be reasonable. Provided that the renegotiation does not result in them losing money.

Asked by reporters whether he felt the toll agreements were lopsided in that there was no cap in terms of the concessionaire’s profit margin, Mahathir claimed there was a provision that dealt with such a situation.

“If there is an increase in traffic, and the company collects more than the projected amount, then the government has a share. If the projected traffic does not happen, and the amount collected is less, then the government has to compensate.

“I think the traffic volume has increased quite a lot, but I don’t know. We don’t have the figures. I drive a lot, as you know, I see the traffic jams also. I know that they must be collecting quite a bit of money,” he said.

Mahathir also said a toll hike protest which saw some 2,000 people participating along the Lebuhraya Damansara-Puchong (LDP) highway on Sunday near Bandar Sunway ‘was fine’.


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

nur_ashikin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.11.2006
Ahli No: 27359
Posting: 256
Dari: shah alam

malaysia  


posticon Posting pada: 09-01-07 09:04


ana pun geram ini...tapi..xsampai hati pulak nak baling muka mereka dengan kasut.berdoalah..semoga Allah kurniakan mereka petunjuk..
Anyway..british dulu yang perkenalkan pasal tol ni..masa mereka jajah negara kita.sebabnya..mereka nak kaut untung dari tanah Melayu. yang kerajaan Malaysia ni pergi ikut jejak langkah omputih tu..malah lagi dahsyat dari omputih tu buat apa lah...omputih kenakan cukai..kita pun ikut kenakan cukai..sedangkan kewajipan kita adalah zakat..bukan cukai yang entah hape2 tu. ni..disebabkan cukai..ramai xbayar zakat..sendiri punya dose satu..satu lagi pemerintah lah dapat saham sekali.xdenye pemerintah serius nak tegur lau kita xbayar zakat..lau xbayar cukai..hai..alamat surat saman lah jawabnyer...hai..tol ni macam cukai jalan jugak lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_ashikinProfil   Hantar PM kepada nur_ashikin   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 09-01-07 10:39


huhu..sabar sabar...

kalau dapat kat kerajaan yang cekap,cukai yang kita bayar akan digunakan untuk membangunkan prasarana demi kemudahan dan keselesaaan rakyat.dan ia juga akan membangunkan negara.kalau bayar zakat sahaja,apakah orang bukan Islam berhak terima zakat yang kita bayar?sedangkan mereka juga duduk di negara ini dan menggunakan kemudahan yang sama.

tapi kalau dapat kerajaan yang tidak cekap,pakat pergi bercuti kat ostrolia saja lah.tetengah banjir pun boleh pergi cuti.ades..........


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =
[ Telah diedit oleh: trouver_99 pada 09-01-07 10:44 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 09-01-07 11:01


Kerajaan bukan tak ada duit, ada tapi entah ke mana duit tu hilang...Setiap tahun berapa bilion Petronas bayar dekat kerajaan...Takkan tak ada duit lagi agaknya...Daripada buat rumah Exco baik buat highway...Lagi berfaedah...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.152644 saat. Lajunya....