Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 11-08-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Air yang mengapungkan kapal; air juga yang menenggelamkan kapal
-- Peribahasa Lama

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 58
Ahli: 0
Jumlah: 58




  Yang Masuk Ke Sini
lidah-penghunus: 3 hari yang lalu
muslimiman: 18 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 19 hari yang lalu
nur_tinta: 25 hari yang lalu


Dari Bilik Admin
Topik: Penulisan Artikel...


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Dari Bilik Admin
    »» Penulisan Artikel...

Read Only Forum
No Posting Allowed


Oleh Penulisan Artikel...

SaLaFiaN
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 191
Posting: 719
Dari: • Tämäñ Mëläwätî, Küälä Lumpur

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 18-05-03 14:43


Saban hari, pihak atasan menerima pelbagai artikel daripada ahli² komuniti untuk dipaparkan di dalam komuniti ini...

Walaubagaimanapun, tidak semua artikel dipaparkan. Masalah ini wujud kerana terdapat 'suatu yang tidak kena' pada artikel terbabit...

Sahabat² yang dirahmati Allah SWT...

Di sini ana ingin berkongsi tips untuk menghasilkan artikel yang terbaik, tentang apa yang perlu diberi perhatian sebelum dihantar. Sekiranya semua yang akan dinyatakan berikut diberikan perhatian oleh anda, insyaAllah akan lahirlah artikel yang baik dan mudah untuk mendapat pengesahan dari pihak atasan...

1* Artikel tidak terlalu panjang. Sekiranya panjang, ringkaskan. Tetapi, jika kisah tersebut sememangnya menarik dan tidak dapat diringkaskan, edit artikel terbabit sebaiknya bagi memudahkan pihak atasan...

2* Jangan pula menghantar artikel yang terlalu pendek. Sekiranya terlalu pendek, lebih sesuai diletakkan di ruangan forum...

3* Pastikan ejaan dalam teks adalah tepat. Sekiranya salah satu dua, insyaAllah akan diperbaiki. Tetapi, seboleh-bolehnya semak ejaan dahulu sebelum dihantar...

4* Elakkan daripada menggunakan terlalu banyak bahasa² ringkas ataupun singkatan seperti "org2" dan lain². Kaedah penulisan sebegini akan mencemari gaya dan kualiti suatu artikel. Untuk menarik perhatian pembaca, keadaan yang ditampilkan amat penting...

5* Gunakan BBCode yang sesuai untuk memastikan artikel lebih menarik. Antara BBCode yang boleh digunakan :
bold
italic
underlined
(Sekiranya ingin mengetahui kod terbabit, boleh PM kepada pihak atasan)

Dengan adanya BBCode ini, boleh digunakan sebagai penegasan, subtopik dan lain².

6* Pastikan perenggan atau susunan baris dalam keadaan teratur. Tidak mahu tunggang terbalik. Seimbangkan perenggan atau jarak bagi mengelakkan kekeliruan pembaca...

7* Sekiranya artikel terbabit berkaitan dengan hal-ehwal agama, semak dahulu sumber artikel terbabit, samada sahih atau tidak. Semak hadith² dan ayat² Quran yang ditampilkan. Dikhuatiri artikel yang dihantar wujud cacat cela dari sudut pengisian...

8* Sebaiknya, jangan lupa untuk meletakkan sumber, rujukan atau asal artikel terbabit sekiranya artikel itu dipetik dari mana² pihak...

9* Sekiranya artikel diambil dari e-mail, tolong edit seelok-eloknya. Jangan terus hantar tanpa sebarang pengubah-suaian...

Pihak kami meminta maaf sekiranya ada yang terasa hati tentang kenapa artikel anda tidak disiarkan. Semoga kaedah² di atas dapat menjelaskan segalanya. Apa pun, syukran jazilan untuk setiap artikel terbabit. InsyaAllah, kami akan edit dan siarkan sesegera mungkin...

Akhirul kalam, teruskan usaha mulia sahabat² untuk saling berkongsi artikel. Ingatlah ! Sekiranya artikel ilmiah terbabit dikongsi oleh seorang mahupun 10 orang, maka cukup besar pahalanya, insyaAllah ! Hatta, sekiranya tiada yang berkongsi tetapi niat kita liLlahi Ta'ala, tetap ada ganjarannya...

Selepas ini, kuatkan azam untuk menghasilkan artikel yang terbaik, insyaAllah...

Allahu Ta'ala a'lam...





-----------------
Biarkanlah pena menari, lalu sejarah yang menghakimi. Bertintakan hikmah, tertamsil jiwa hamba yang bersujud di hadapan Ilahi.

[ Posting ini telah di edit oleh: SaLaFiaN pada 2003-10-01 12:30 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaLaFiaNProfil   Hantar PM kepada SaLaFiaN   Pergi ke SaLaFiaN's Website   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-05-03 09:56


pastikan juga artikel tersebut berada dalam batas2 Syara' dan mempunyai mesej yang hendak disampaikan...

-----------------



Hargai semasa ada....

Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

kens2005
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 715
Posting: 647
Dari: Kyoto

japan   avatar


posticon Posting pada: 08-06-03 01:05


waa... hamba tak tau nak tulis ngan baca artikel!! cemana nak tuh...??

-----------------
:: Selamat Menyambut Ramadhan al-Mubarak ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For kens2005Profil   Hantar PM kepada kens2005   Pergi ke kens2005's Website   Quote dan BalasQuote

izad
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 66
Posting: 425
Dari: Wakaf Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-06-03 23:28


erm macam-macam laa kens nie....

erm memang baik pernyataan ini dikeluarkan... bagi menjaga mutu dan hasil tulisan yang menarik... kalau tak takkan yang sampah pun kita nak terbitkan.... malulah orang lain tengok....

-----------------
AL-FIRQATU AN NAAJIAH

Bookmark and Share

    


  Member Information For izadProfil   Hantar PM kepada izad   Pergi ke izad's Website   Quote dan BalasQuote

pacik-huzaifah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 103
Posting: 42
Dari: Labayan.com

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-06-03 06:39


copy paste..???

-----------------
:: mendamai ombak resah ::
http://www.labayan.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For pacik-huzaifahProfil   Hantar PM kepada pacik-huzaifah   Pergi ke pacik-huzaifah's Website   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-07-03 15:57


Harap semua sahabat dapat baca dahulu artikel2 di arkib... supaya tak keluat topic yang sama berulang kali...



-----------------



Hargai semasa ada....

Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

Engku_Salina

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 5
Posting: 462
Dari: Terengganu - KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-10-03 12:17


Kpd sahabat2 yg dah menghantar artikel tapi belum dikeluarkan, harap dpt bersabar... artikel2 anda tidak disiarkan diatas beberapa sbb:

1. Sudah ada artikel yg sama sebelum ini, jadi artikel anda telah dibuang.

2. Artikel anda tak disusun dgn kemas, byk kesalahan ejaan, dll. Anda just copy and paste tanpa mengedit terlebih dahulu, so admin takde masa nak edit artikel anda.

3. Posting yg tak menepati ciri2 spt yg diterangkan oleh Salafian diatas.

4. Terlalu byk artikel yg dihantar. So, anda kenalah bersabar menanti giliran artikel anda disiarkan.

Harap maklum!!!

-----------------
Hai org-org yang beriman, jika datang kpdmu org fasik membawa suatu berita maka periksalah dengan teliti agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui kdaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu. (Al-Hujurat

Bookmark and Share

    


  Member Information For Engku_SalinaProfil   Hantar PM kepada Engku_Salina   Pergi ke Engku_Salina's Website   Quote dan BalasQuote

Engku_Salina

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 5
Posting: 462
Dari: Terengganu - KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-10-03 15:43


Satu perkara lagi yg perlu dititikberatkan ialah sumber rujukan sesuatu posting ataupon artikel... Anda hendaklah menyatakan sumber maklumat yg anda paparkan... dari manakah dtgnya sumber tersebut??? kalau sumber drpd buku, tuliskan nama pengarang serta tajuknya... kalau sumber drpd lmn web lain, tuliskan url addressnya... kalau sumber drpd emel, tuliskan emel address penghantar maklumat tersebut... sumber rujukan adalah penting bagi menentukan hakcipta sebenar sesuatu karya.. dan juga utk memastikan kesahihan sesuatu maklumat... harap maklum!!!

-----------------
Hai org-org yang beriman, jika datang kpdmu org fasik membawa suatu berita maka periksalah dengan teliti agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui kdaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu. (Al-Hujurat

Bookmark and Share

    


  Member Information For Engku_SalinaProfil   Hantar PM kepada Engku_Salina   Pergi ke Engku_Salina's Website   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-12-03 21:37


Perhatian :

bilangan artikel menunggu sudah mencecah 500.. sila search dahulu untuk memastikan artikel itu belum disiarkan sebelum menghantar artikel..

Dan penting sekali tolong edit artikel tersebut terutama yang diambil dr emel. Artikel yang tidak menepati kriteria akan dibuang serta merta.

kalau artikel itu untuk perbincangan, sila posting di forum.. tak perlulah nak hantar salam perkenalan, soalan di ruangan artikel..
harap dapat beri kerjasama
wassalam


-----------------



Hargai semasa ada....

[ Posting ini telah di edit oleh: Hanan pada 2003-12-06 21:50 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-04-04 17:54



MOHON KERJASAMA!!

1. Artikel yang terlalu ringkas tidak sesuai untuk diletakkan di ruangan artikel. Postinglah di ruangan forum utk dibincangkan.

2. Gunakan tajuk yang tepat dan ringkas. Jangan guna tajuk 'mesti baca', rugi tak baca', 'renungan'...
Tajuk tersebut terlalu umum. Beri tajuk yang dapat menggambarkan keseluruhan isi yang hendak disampaikan.

Mohon kerjasama.
Wassalam

-----------------



Hargai semasa ada....

Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

pLatipus
WARGA SETIA
Menyertai: 23.12.2003
Ahli No: 5915
Posting: 863
Dari:

Bumi Allah Yg Suci

saudiarabia  


posticon Posting pada: 01-04-04 19:47



Yeaahh! ana sokong apa yg disarankan oleh pihak Majlis tertinggi itu........

Wassalam.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For pLatipusProfil   Hantar PM kepada pLatipus   Pergi ke pLatipus's Website   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 02-04-04 17:50


emmmm..betul tu

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-06-04 00:50




Perhatian kepada semua yang bergelar warga ukhwah.com tak mengira apa jua status anda..

1. Tak perlu posting benda yang sama di ruangan forum dan artikel. Database makin berat. So tak perlulah nak kejar posting di forum dan artikel.

2. Artikel yang dah mempunyai ruang di forum sila posting di forum. tak perlu nak hantar di ruangan artikel.

Harap dapat lebih prihatin..
wassalam

-----------------



Hargai semasa ada....

Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.089053 saat. Lajunya....