Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-02-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
More care, less hate
-- Dari Filem Reading Room

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: ShannonTodd
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43149

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 70
Ahli: 0
Jumlah: 70




  Yang Masuk Ke Sini
razani: 12 hari yang lalu
abid_19: 12 hari yang lalu
JonathanBaker: 14 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Stop snooping around for khalwat couples


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Stop snooping around for khalwat couples

Please Mendaftar To Post


Oleh Stop snooping around for khalwat couples

abong
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.11.2006
Ahli No: 27304
Posting: 59
Dari: Kuala Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-12-06 11:00


KUALA LUMPUR: State religious authorities must stop spying, snooping and the practice of looking for couples to be charged with khalwat (close proximity). Perlis Mufti Dr Mohd Asri Zainul Abidin (picture) said such practices were against the Islamic principles of privacy and denoted the act of trespassing.

"It’s an embarrassment to Islam to see religious officers going to hotels and demanding the guest list. "Islam does not encourage people to look for acts of sins.

"The principle of amar makruf nahi mungkar (performing good deeds and abhorring evil) must be implemented only when sins and crimes are committed in the open.

"To invade an individual’s privacy is against Islam." Dr Mohd Asri explained that prevention against sins or evil deeds must only be confined to those that would affect society and the environment, or when it would encourage others to commit them publicly.

He said the recent case of a khalwat raid mistakenly carried out against an elderly American couple in Langkawi was an example of an operation that did not follow Islamic principles.

"There were many other similar cases where local husbands and wives were raided in their homes. "Such activities give the impression that Islam encourages invasion of privacy."

He also questioned the practice of bringing along unauthorised people for khalwat raids such as the Press. "What is the purpose of bringing along the media, and sometimes members of the public? "Are we trying to shame a private individual publicly or are we really abhorring sins?"

On whether he is condoning vice activities, Dr Mohd Asri said: "There’s a hadith (sayings of the Prophet) that says ‘if you conceal the shame of others, Allah will conceal your shame in the hereafter’, The Prophet is not asking us to commit sins but he has made it clear for us not to find the faults of others.

" He hoped religious enforcement authorities would prioritise their job, such as addressing the menace of Mat Rempit, which is giving a bad name to Islam as most of them are Muslims, instead of snooping around for couples in private residences.

Some moderate Muslim groups have also alleged that religious authorities have their priorities wrong as some divorced Muslim women find it difficult to get mut’ah (monetary gift), maintenance and guardianship of their children, with the authorities usually claiming a lack of manpower to enforce the law.

To prove his seriousness, Dr Mohd Asri said Perlis Menteri Besar Datuk Shahidan Kassim had agreed to hold a course on khalwat prevention based on Islamic principles soon. In Malaysia, religion is the prerogative of the state government. Federal authorities only have advisory powers in such matters.

Bookmark and Share

    


  Member Information For abongProfil   Hantar PM kepada abong   Pergi ke abong's Website   Quote dan BalasQuote

Farveen
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2006
Ahli No: 27631
Posting: 256
Dari: Bangi

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 15-12-06 11:08


ohh..begitu ke..senangla hati couples2 yang belum kawin sekarang..tak takut dahle ada org nak cekup mereka..

sedangkan bila jabatan agama buat kerja cekup-mencekup pun banyak kes jadi, lagilah bila dah tak ada such act; mesti lagi ramai..

walla hu alam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarveenProfil   Hantar PM kepada Farveen   Pergi ke Farveen's Website   Quote dan BalasQuote

al_farisi
WARGA SETIA
Menyertai: 18.01.2004
Ahli No: 6556
Posting: 608
Dari: Tiada kepada ada & ada kepada tiada

iran   avatar


posticon Posting pada: 15-12-06 11:44


Asri ohh asri. Kenapa lah dengan anda ini.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For al_farisiProfil   Hantar PM kepada al_farisi   Quote dan BalasQuote

triptofana
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14611
Posting: 639
Dari: sElaNgoR

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-12-06 11:48


Kenapa pulak?
haiyaa.....Dr. MAZA, awat hang ni pelik sangat....
tujuan orang jabatan agama mengintip pasangan yang berkhalwat tu bukan bertujuan untuk membuka aib orang tapi untuk mencegah amal ma'aruf nahi mungkar....

bukankah berkhalwat itu adalah maksiat? so, dah tahu maksiat Kenapa buat? bila kena cekup dikatakan cuba membuka aib mereka...
Kenapa? malu bila orang tahu kau telah melakukan maksiat?

seronoklah...couples2 yang belum kawin, nanti pergilah hotel kat Perlis sebab kat sana tak ada pegawai agama ketuk pintu hotel....

Bookmark and Share

    


  Member Information For triptofanaProfil   Hantar PM kepada triptofana   Quote dan BalasQuote

cipoi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.05.2006
Ahli No: 24504
Posting: 242
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 15-12-06 12:28


apa sudah jadi daa......

Bookmark and Share

    


  Member Information For cipoiProfil   Hantar PM kepada cipoi   Pergi ke cipoi's Website   Quote dan BalasQuote

jiha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.02.2004
Ahli No: 6966
Posting: 238
Dari: PeRaK

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-12-06 13:20


kat ipoh tmp palig top Taman Polo, siang dan malam....macam-macam aksi pun ada....

ipoh "Bandaraya Bersih dan Aman" tak tau ini slogan atau nak perli...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jihaProfil   Hantar PM kepada jiha   Quote dan BalasQuote

Annursyam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.08.2004
Ahli No: 10824
Posting: 317
Dari: Jelapang padi

Kedah  


posticon Posting pada: 15-12-06 13:59


makin banyakla nanti orang buat maksiat....

Bookmark and Share

    


  Member Information For AnnursyamProfil   Hantar PM kepada Annursyam   Pergi ke Annursyam's Website   Quote dan BalasQuote

Farveen
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2006
Ahli No: 27631
Posting: 256
Dari: Bangi

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 15-12-06 14:44


Kalau u all prasan, kat taman2 rekreasi ni, akan ada signboard suruh jaga kelakuan, kat kedah, siap tulis hadis ke ayat quran tah, yang kira suruh jaga kelakuan lah..tak ingat the exact wordings..

dan yang sadisnye, betul-betul kat sebelah ayat tu, duduk lah satu couple yang duduk peluk2..mebbe da kawin lah..tapi nampak macam kanak-kanak saja..hehe..walla hu alam..

(macam kat highway pahang, ada sign "DILARANG MENJAJA, DENDA RMbrape tah", betul-betul kat bawah sign tu, org juai lemang..ahahaha)

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarveenProfil   Hantar PM kepada Farveen   Pergi ke Farveen's Website   Quote dan BalasQuote

maruz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2005
Ahli No: 16590
Posting: 282
Dari: Selangor Darul Ehsan

lebanon   avatar


posticon Posting pada: 15-12-06 14:58


CUMA SEKADAR BERTANYA KEPADA DR. ASRI

JIKALAU tindakan Jabatan agama itu di anggap menggangu privasi dalam konteks islam, bagaimana pula dengan ini:

1. dalam perbicaraan hukum berzina, mesti ada 4 orang saksi yang adil dan melihat perbuatan berkenaan....

so jika tindakan pergi menyerbu tempat maksiat tidak dibenarkan bagaimana nak hadirkan 4 orang saksi?

(semestinya 4 orang saksi tu kena mengendap melihat perbuatan zina atau menyerbu mereka yang berzina itu kerana mana ada orang berzina di tengah jalan raya!. Hukum Islam kan sesuai sepanjang zaman, maka pada zaman dulu, mana ada orang berzina tempat terbuka, zaman sekarang lain lah...., so kalau tak boleh mengendap dan menyerbu, bagaimana nak penuhi syarat itu?)

dan adakah hukum hudud tidak relevan sebab ia mengganggu privasi orang?

sebenarnya saya agak2, boleh faham maksud yang cuba disampaikan oleh Dr. asri, tapi memandangkan apa yang saya baca di NST sangat mengecewakan, maka saya mohon PENJELASAN !

Bookmark and Share

    


  Member Information For maruzProfil   Hantar PM kepada maruz   Quote dan BalasQuote

Farveen
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2006
Ahli No: 27631
Posting: 256
Dari: Bangi

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 15-12-06 15:22


tulah, ustaz cakap, sebab org perempuan tak boleh jadi saksi kes zina, sebab kena tengok penzina tu buat hubungan btoi2, baru boleh tuduh zina..

dia cakap, org laki saja sanggup tengok aktiviti begitu..hehe..(jangan marah)

so, Kalau dah tak boleh tengok, maka takleeh lah tuduh org zina,kan? takkan nak pasang cctv dalam setiap hotel room kottt??

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarveenProfil   Hantar PM kepada Farveen   Pergi ke Farveen's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.093518 saat. Lajunya....