Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 29-05-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Manusia akan mati sekali sahaja, tetapi orang yang berhutang akan mati berkali-kali
-- Peribahasa India

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 65
Ahli: 0
Jumlah: 65




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 20 hari yang lalu
izdham: 29 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 39 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: cium pipi isteri di khalayak ramai..boleh ke


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» cium pipi isteri di khalayak ramai..boleh ke

Please Mendaftar To Post


Oleh cium pipi isteri di khalayak ramai..boleh ke

shinobi
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17265
Posting: 425
Dari: bangi,gombak...

blank  


posticon Posting pada: 15-11-06 12:31


assalamualaikum..

ana nak tanya pendapat sahabat-sahabiah yang lebih arif & lebih berpengalaman dalam hal ini..

boleh ke/beradab tak kalau kita cium pipi isteri kita kat tempat public? bukan ciuman seperti yang akan menjurus ke arah ehem ehem tu, tapi sekadar ciuman kat pipi kiri dan kanan isteri kita apabile kita bertemu dan berpisah dengan isteri.. ye lah, jarang jumpa isteri, sebab sekarang belum duduk bersama lagi disebabkan hal-hal teknikal, kalau dapat jumpa pun kejap2 saja macam kat kolej isteri ke...

boleh tak? maksud ana dari segi adab & syariat...

lagi satu ana takut juga macam jadi fitnah, sebab si suami dan isteri ni adalah pasangan muda..takut orang yang tak tau anggap mereka ni belum kahwin...

:oops:

salam,
shinobi


-----------------
Telah ditanya kepada seorang soleh ,apakah yang paling menghairankan kamu?
Dia berkata: "Hati yang telah kenal Allah kemudian dia menderhakai-Nya."


Bookmark and Share

    


  Member Information For shinobiProfil   Hantar PM kepada shinobi   Pergi ke shinobi's Website   Quote dan BalasQuote

virtualmovement
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7206
Posting: 141
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-11-06 14:11


hmm..cium tangan suami lagi ok agaknya(jika dibandingkan dengan cium pipi lah)..

Bookmark and Share

    


  Member Information For virtualmovementProfil   Hantar PM kepada virtualmovement   Pergi ke virtualmovement's Website   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 15-11-06 14:14


belum ada pengalaman

:-P



Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 15-11-06 14:36


Wallahua'lam.
Tengok masyarakat sekeliling boleh terima atau tidak.

Cuma, yang ana pasti, cium anak dara orang di khalayak konpem tak boleh.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

shinobi
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17265
Posting: 425
Dari: bangi,gombak...

blank  


posticon Posting pada: 15-11-06 14:37


hmm..takkan tak boleh agaknya ? :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For shinobiProfil   Hantar PM kepada shinobi   Pergi ke shinobi's Website   Quote dan BalasQuote

nurcinta
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25829
Posting: 84
Dari: australia

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-11-06 14:51


cium saja lah...dah halal pun kan....

sedangkan pasangan couple2 tu duduk peluk2 cium sana raba sini belum kawin kat khalayak ramai selamba saja...apatah lagi anda yang dah sah suami dia....

hurm Kalau org nak kata tunjuk saja surat nikah:d

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurcintaProfil   Hantar PM kepada nurcinta   Quote dan BalasQuote

shinobi
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17265
Posting: 425
Dari: bangi,gombak...

blank  


posticon Posting pada: 15-11-06 15:10


tengok masyarakat sekeliling? kalau di UIA ok tak? :D

hmm thanks for semua yang beri pendapat...
dari segi syariat memang lah boleh kan...tapi dari segi adab? buat masa ni ana cenderung kepada yang boleh :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For shinobiProfil   Hantar PM kepada shinobi   Pergi ke shinobi's Website   Quote dan BalasQuote

Akhi_Arab
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.07.2005
Ahli No: 17612
Posting: 342
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 15-11-06 16:00


Nasihat saya, cukuplah sekadar si isteri cium tangan suami dan si suami kucup dahi sang puteri ( Bukan puteri cahay tau )..... Lagipun, untuk apa di tunjuk2...Ianya pasti akan mengundang fitnah..

    Dalam hal ini, memang sah halal tapi, tanpa kita sedari kita telah menambahkan dosa buat org lain yang mengata... Sebab, org akan kata " macam tak ada tempat lain ", " kat rumah saja lah buat tu pun" , " tak puas2 lagi ke " dan macam-macam lagi... Memang boleh tunjuk surat nikah tapi perlu ke semua tu...

Saudara cium isteri yang bertudung, nanti akan timbul salah faham dan masyarakat akan anggap wanita yang bertudung ni sama saja macam wanita lain... Tambahan pula di UIA.... Lagi buruk sangkaan orang lain...

    Kasih sayang tak perlulah kita tunjukkan depan org lain.. Cukuplah sekadar kita suami isteri saja yang tahu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Akhi_ArabProfil   Hantar PM kepada Akhi_Arab   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 15-11-06 17:41


Kalau berpegangang tangan macam mana pulak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 15-11-06 17:43


kalau sesuatu perkara tu boleh membawa kepada fitnah..lebih baik elakkan...takut nanti ada golongan boleh salah anggap...sebab manusia ni berbagai ragam...


ps: shinobi ni kawin ketike belajar ke?


-----------------
strong minds talk about ideas, weak minds talk about people.


Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

shinobi
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17265
Posting: 425
Dari: bangi,gombak...

blank  


posticon Posting pada: 15-11-06 18:32


ana setuju dengan pendapat akhi_arab.. anyway bukan nak tunjuk2 sayang kat isteri, tapi sebab time tu saja boleh jumpa isteri..dan bukan selalu dapat jumpa pun..sekarang ni still tak duduk sama-sama.. bagaimana pun ana setuju dengan akhi_arab...

tapi kalau pegang tangan bagaimana pula?

p/s1: ana dah habis belajar :)
p/s2: bercintalah lepas kahwin..alhamdulillah, amat terasa nikmatnya walaupun belum duduk bersama :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For shinobiProfil   Hantar PM kepada shinobi   Pergi ke shinobi's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-11-06 18:55


Pada 15-11-06 17:43 , Farishah posting:

!!! QUOTE !!!

kalau sesuatu perkara tu boleh membawa kepada fitnah..lebih baik elakkan...takut nanti ada golongan boleh salah anggap...sebab manusia ni berbagai ragam...

saya sokong saudara/i Farishah 1,000,000.00%

kalau nak cium sangat, cuba cari tempat yang tersorok sikit, lepas itu kalau pegawai agama tangkap tunjuk saja kad nikah, komfem mereka lepas :lol:

pegang tangan tu bagi saya ok lagi, biarlah kalau ada orang salah anggap pun sebab kita tak salah, sebab apa yang sepatutnya berlaku, orang pegang tangan ni sepatutnya suami isteri, baru betul, kan? :-D


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 15-11-06 19:54 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

shinobi
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17265
Posting: 425
Dari: bangi,gombak...

blank  


posticon Posting pada: 15-11-06 19:13


syukran saudara ibnu_musa untuk pendapat anta.. setuju 1000% juga

Bookmark and Share

    


  Member Information For shinobiProfil   Hantar PM kepada shinobi   Pergi ke shinobi's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-11-06 19:52


perkara ni asalnya harus sebab antara suami dan isteri, cuma kita kena tengok adat setempat macam mana, kaedah fiqh: adat/uruf sesuatu tempat boleh menjadi hukum (al-`adah muhakkamah).

contohnya, kalau kita berada di negara barat yang menganggap perkara tersebut sebagai satu kebiasaan, wal-yatafaddhal, sebab kita lakukannya dengan isteri kita sendiri.

kalau situasi di Malaysia ni, pandai2lah nilai sendiri, apa yang sesuai buatlah, dan apa yang tak sesuai tak payah buat nanti orang marah pula, tengoklah apa yang biasa dibuat oleh masyarakat dan apa yang tidak.

contohnya juga, lelaki sama lelaki berpelukan tidak dianggap salah, perempuan sama perempuan berciuman pipi juga tidak dianggap salah, tapi kalau suami cium pipi isteri... :lol:

entahlah, saya pun tak pasti sebab tak berpengalaman, itu anda sendiri kena nilai, cuba selami amalan dan pandangan masyarakat, atau mana-mana sahabat boleh bagi pandangan, wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 15-11-06 19:56 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 15-11-06 20:13


setuju dengan ibnu_musa...

kepada yang dah kahwin...tak kira baru kahwin, dah bertahun-tahun kahwin, dah beranak pinak....digalakkan berpegang-pegangan tangan bila keluar rumah.

cium pipi isteri di khalayak ramai....kalau naruto-san dah kahwin nanti....naruto-san tak kisah buat macam itu....sebab dah halal....cium pipi saja, macam cium pipi budak-budak kecik....bukan cium yang mulut itu...itu tak senonoh namanya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 15-11-06 20:14


kalau suami isteri, tak ada salahnye...

Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

rebana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 149
Posting: 123
Dari: banting

Selangor  


posticon Posting pada: 15-11-06 20:32


jawapannya boleh..sangat boleh..nak cium pp ke mulut ke..lantak dia lah..
tapi dia kena fahamlah effect dia...kalau ramai tak kenal kita..go on..lagi2 lah kalau baru kawin...darah muda lah katakan...

kalau aku kawin pun silap aribulan aku cium bini aku depan org ramai..belum kawin..tenung2 telek2 sajalah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For rebanaProfil   Hantar PM kepada rebana   Pergi ke rebana's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-11-06 22:29


huhu.. ada yang jawab boleh, ada yang jawab lebih baik tak payah buat.... so shinobi macamana?

yang saya nampak, ada lebih banyak kebaikan jika shinobi ikut saja apa shinobi nak buat... maklumlah, hanya dapat jumpa waktu tu saja. jarang jumpa dan tak duduk bersama pula.. habis susah lah nak menyemai kasih sayang....

tentang tanggapan orang2 yang memerhati tu pula, boleh jadi perbuatan shinobi boleh mengajar mereka supaya buat perkara yang betul. maknanya kat sini, perbuatan yang halal. nanti orang lain pun jeles....

nampak macam ramai yang melihat kesan negatif saja. cuba lah lihat yang positif.. masyarakat tak ada lah teruk sangat sampai nak mengata2 bila tengok kemesraan pasangan muda ni.

lagipun, isteri shinobi kan duduk di kolej... jadi, komuniti di kolej tu tentulah dapat agak isteri shinobi ni dah berkahwin atau belum. lama-lama mereka fahamlah yang shinobi ni suami kepada isteri shinobi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

nurcinta
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25829
Posting: 84
Dari: australia

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-11-06 03:49


hurm hehe maybe sebab pada pandangan nur it is ok ...mungkin sebab sekarang saya berada di luar malaysia dan disini masyarakat tak kisah org lain nak buat apa sklipun as long tak susahkan org lain...emm tapi zaman dulu pun masa kat malaysia... saya juga berada di kalangan manusia2 yang tak malu pun nak peluk gf tengah ramai....hurmmm

Kalau kat uia ek? maybe you can just bring your wife jalan2 kat tempat lain instead of being there kat uia...maksudnya tak payah lah agaknya pergi cium bini awak tu kat tgh2 cafe uia...Kalau duduk kat bahagian yang part terlindung sikit ke tersorok sikit ke boleh agaknya...

p/s:hurm best nya dah kawin muda2...hurm bila lah turn saya :-P


-----------------
::bukan balasan nikmat yang dicari, tetapi redha Allah yang kudambakan dalam hidup ku kini dan selamanya.Insyaallah::


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurcintaProfil   Hantar PM kepada nurcinta   Quote dan BalasQuote

great_teacher
WARGA SETIA
Menyertai: 03.01.2004
Ahli No: 6195
Posting: 739
Dari: ...:::BANDAR DI RAJA MENUJU KE SERAMBI MAKKAH:::...

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 16-11-06 09:19


Pada 16-11-06 03:49 , nurcinta posting:

!!! QUOTE !!!



p/s:hurm best nya dah kawin muda2...hurm bila lah turn saya :-P



huhu...sabar saja lah, kalau ada jodoh tu tak kan ke mana... :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For great_teacherProfil   Hantar PM kepada great_teacher   Pergi ke great_teacher's Website   Quote dan BalasQuote

shinobi
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17265
Posting: 425
Dari: bangi,gombak...

blank  


posticon Posting pada: 16-11-06 12:30


hmmm, alhamdulillah thanks kepada semua yang beri pendapat...

tentang cium pipi itu...ana rasa tengok keadaan jugak lah agaknya nanti. kalau ramai orang kat keliling macam jadi segan juga.. tapi tengoklah bagaimana nanti..hehe

pegang tangan itu.. insyaAllah ana takkan lepaskan tangan isteri ana bila2 pun..:D

anyway ana kena sentiasa bawa surat nikah..kang tak pasal2 :D

p/s: siapa nak kahwin awal, boleh apply nikah ramai-ramai anjuran baitulmal wilayah, macam yang dibuat sabtu lepas

Bookmark and Share

    


  Member Information For shinobiProfil   Hantar PM kepada shinobi   Pergi ke shinobi's Website   Quote dan BalasQuote

fiza_fizi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.03.2005
Ahli No: 15184
Posting: 126
Dari: ~~negeri tercinta

Kelantan  


posticon Posting pada: 16-11-06 15:33


kat depan orang ramai tak apa cim pipi atau cium dahi.lagipun cium pun mesti time nak keluar rumah ke.tak dok tengah jalan kat pasaraya atau kat pasar malam tiba-tiba saja nak cium agaknya.besar pahala cium isteri.kalau suami selalu peluk isteri,makin lawa lah isteri itu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fiza_fiziProfil   Hantar PM kepada fiza_fizi   Pergi ke fiza_fizi's Website   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-11-06 22:13


Pada 16-11-06 15:33 , fiza_fizi posting:

!!! QUOTE !!!

kat depan orang ramai tak apa cim pipi atau cium dahi.lagipun cium pun mesti time nak keluar rumah ke.tak dok tengah jalan kat pasaraya atau kat pasar malam tiba-tiba saja nak cium agaknya.besar pahala cium isteri.kalau suami selalu peluk isteri,makin lawa lah isteri itu.


ni tips kecantikan untuk para isteri ye.... :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

sara_mujahidah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.11.2006
Ahli No: 27322
Posting: 88
Dari: mesir

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 01-12-06 19:15


Assalamualaikum
entah lah...tak ada pengalaman.tapi boleh saja kan...
ishhh...tapi takut org keliling lah ...anggap ap pula..
tak pasal2 nanti kena fitnah pulak..
entah..tya org lain yang lebih arif..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sara_mujahidahProfil   Hantar PM kepada sara_mujahidah   Quote dan BalasQuote

Qaisar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.11.2006
Ahli No: 27543
Posting: 266
Dari: Darul Aman

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 01-12-06 22:30


ada lah batas2nya.. kat rumah tak boleh cium ka? hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For QaisarProfil   Hantar PM kepada Qaisar   Quote dan BalasQuote

ladybirdy
WARGA SETIA
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7399
Posting: 405
Dari: bumi

malaysia  


posticon Posting pada: 01-12-06 22:31


dah kawin rupaya shinoobi ni...tahniah ye...tertanya2 juga siapa ye..kalau batch spm 2001 cfill saya tahu semua tapi taktau pula ada yang dah kawin kat uia tu... pasal menjejaki ustazah noryati tu saya tak dapat lah, awak try tanya tak-cfill macam nizam bear ke, cari dalam frenster ke..maaf cakap kat sini sebab saya tak boleh hantar dan terima pm...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ladybirdyProfil   Hantar PM kepada ladybirdy   Quote dan BalasQuote

mohd
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 401
Posting: 283
Dari: kl

ireland  


posticon Posting pada: 02-12-06 00:24


assalamualaikum.....
alhamdulliah at least kawin cepat dapat elak maksiat,...pada pendapat ana ,its ok...first salam cium tangan then anta pula cium dahi..lepas itu kalau nak cium pipi tuu berpada2..then make sure public tau yang u all dah kawin,kalau nak kiss mulut..kena lah tempat tersorok..tunjuk kat rakyat malaysia ni kita sayang bini...wahaha...pegang tangan isteri jangan lepas lindungi dia baik2...ceeeee....cakap macam org dah kawin pula....cepat cari rumah sendri..tauu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdProfil   Hantar PM kepada mohd   Quote dan BalasQuote

shinobi
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17265
Posting: 425
Dari: bangi,gombak...

blank  


posticon Posting pada: 06-12-06 11:24


alhamdulillah, eheh... insyaAllah sekarang sedang diusahakan untuk carik rumah sendiri :D

ladybirdy, saya spm batch 2000... ..nizam bear..? tak sure kenal ke tak pula...anyway tak mengapa tentang ustazah seri noryati itu, memang still mencari tapi tak ada sebarang petunjuk lagi :) ...thanks k

Bookmark and Share

    


  Member Information For shinobiProfil   Hantar PM kepada shinobi   Pergi ke shinobi's Website   Quote dan BalasQuote

seri_utama
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.07.2006
Ahli No: 25293
Posting: 69
Dari: Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-12-06 11:51


Bagi saya tak salah pun kalau suami nak cium pipi isteri di tempat terbuka tapi biasalah manusia ni ada sifat malu..kalau rasa ada perasaan malu tu eloklah cium kat rumah saja..kalau setakat cium tangan isteri/suami atau cium dahi isteri rasanya tak ada apa yang nak dimalukan....whatever depends pada masing-masing..betul tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For seri_utamaProfil   Hantar PM kepada seri_utama   Quote dan BalasQuote

ikhwans
Warga Rasmi
Menyertai: 05.02.2005
Ahli No: 14133
Posting: 14
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-12-06 12:09


salam..
maaf ganggu..
ana tengok..
ini lah "trend" PELAJAR/MUSLIM ISLAM sekarang..
kita dok bincang perkara-perkara remeh ini..
cium lah..peluk lah..
kan lebih baik jika perbincangan itu bersifat "ilmiah"..
boleh nak bincang pasal peluk-cium ini..
cuma,jika ada dalil-dalil dan nas yang boleh dikongsi kan lebih baik..
umat islam sudah jauh ketinggalan di belakang..
umat lain jauh lebih maju..
justeru, manfaatkan "ukhwah.com" ni sebagai wadah perbincangan yang menarik dan bermanfaat..
sekadar renungan bersama..wallahu'alam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ikhwansProfil   Hantar PM kepada ikhwans   Quote dan BalasQuote

seri_utama
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.07.2006
Ahli No: 25293
Posting: 69
Dari: Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-12-06 13:15


Pada 06-12-06 12:09 , ikhwans posting:

!!! QUOTE !!!

salam..
maaf ganggu..
ana tengok..
ini lah "trend" PELAJAR/MUSLIM ISLAM sekarang..
kita dok bincang perkara-perkara remeh ini..
cium lah..peluk lah..
kan lebih baik jika perbincangan itu bersifat "ilmiah"..
boleh nak bincang pasal peluk-cium ini..
cuma,jika ada dalil-dalil dan nas yang boleh dikongsi kan lebih baik..
umat islam sudah jauh ketinggalan di belakang..
umat lain jauh lebih maju..
justeru, manfaatkan "ukhwah.com" ni sebagai wadah perbincangan yang menarik dan bermanfaat..
sekadar renungan bersama..wallahu'alam.

Sekadar memberi pandangan..tak salah pun jika saudara shinobi
minta pandangan rakan-rakan ukhwah tentang perkara ini...perbincangan dalam forum ini meliputi pelbagai topik so kalau saudara ikhwans rasa topik ini tidak sesuai dibincangkan dalam forum ini apa kata saudara ikhwans cadangkan kepada pihak admin agar buang sahaja slot 'kaki jiwang karat' misalnya ataupun buang saja topik2 yang tidak bersesuaian..bukankah itu lebih baik?...

Bookmark and Share

    


  Member Information For seri_utamaProfil   Hantar PM kepada seri_utama   Quote dan BalasQuote

nurwahida
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5946
Posting: 338
Dari: USM

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 06-12-06 13:52


salam..
..seperti kata Akli_arab tuee...
ada benarnya...so tengok lah pada keadaan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurwahidaProfil   Hantar PM kepada nurwahida   Pergi ke nurwahida's Website   Quote dan BalasQuote

Farveen
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2006
Ahli No: 27631
Posting: 256
Dari: Bangi

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 08-12-06 15:58


salam..

kalau in public, saya dan suami cuma berpegang tangan lah..sebab bukan budaya masyarakat malaysia to kiss kat pipi ke kat bibir ke in public (walaupun halal, kan)

tapi dalam my family side, kami (among siblings) Kalau jupe memang kiss pipi..tapi sesama mahram sajalah..tak adalah pergi kiss pipi cousin laki pula..

tapi tulah, setakat duduk kat malaysia ni, tak pernah lah lagi kiss pipi with hubby in public..tu saja..in public, kiss pipi my bro and my dad adalah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarveenProfil   Hantar PM kepada Farveen   Pergi ke Farveen's Website   Quote dan BalasQuote

nur_islam88
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.01.2006
Ahli No: 22181
Posting: 65
Dari: pasir puteh,kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-01-07 11:30


salam...
memang lah halal...
tapi kat rumh dah lah..sayang istri pun,xyh lah tnjuk kat semua org...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_islam88Profil   Hantar PM kepada nur_islam88   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 29-01-07 12:23


Saya bercita- cita nak cium bibir isteri saya di khalayak ramai suatu hari nanti... Alah...Macam mat saleh buat tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 29-01-07 14:50


salam...

suka hati orang tu lah.
tak salah pun. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

MencariSinar
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 532
Posting: 672
Dari: Seky. 9 Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-01-07 16:03


lah..cium saja lah isteri kita..nak buat apa malu..lain ar cium mulut opsssss

Bookmark and Share

    


  Member Information For MencariSinarProfil   Hantar PM kepada MencariSinar   Pergi ke MencariSinar's Website   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-01-07 17:53


cium kat rumah saja...itu yang lebih afdal...

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 30-01-07 19:12


Hihihi...tapi kan kalau dalam rumah sendiri pun kita kena jaga perlakuan kita supaya tidak di lihat oleh anak sendiri terutamanya anak yang berusia 7 tahun dan ke atas...Kalau kita nak berkasih-sayang dengan pasangan, buat dalam bilik yang berkunci...Bukannya apa, takut anak-anak kita tiba-tiba saja masuk dalam bilik lepas itu dia nampak apa yang kita lakukan...Takut dia tiru apa yang kita buat nanti...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

mechelmine
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26702
Posting: 897
Dari: KeLaNtAn Ke KeDaH

Kelantan  


posticon Posting pada: 30-01-07 19:21


""cium pipi isteri di khalayak ramai..boleh ke""

Di khalayak ramai ke..??
Kalau berani tu...tak tau lah...


Kalau saya, pasti tak kan buat...hehehee
Maklum lah.. pemalu sikit....
Kena cari tempat yang tak ramai orang lah...
Takut orang cakap nak buat aksi dalam filem pula...

===sebenarnya tak ada idea======

Bookmark and Share

    


  Member Information For mechelmineProfil   Hantar PM kepada mechelmine   Pergi ke mechelmine's Website   Quote dan BalasQuote

AUS_85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16977
Posting: 172
Dari: KL

Perak  


posticon Posting pada: 14-03-07 21:27


Pada 15-11-06 14:51 , nurcinta posting:

!!! QUOTE !!!

cium saja lah...dah halal pun kan....

sedangkan pasangan couple2 tu duduk peluk2 cium sana raba sini belum kawin kat khalayak ramai selamba saja...apatah lagi anda yang dah sah suami dia....

hurm Kalau org nak kata tunjuk saja surat nikah:d



Sokong2 ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For AUS_85Profil   Hantar PM kepada AUS_85   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 14-03-07 21:32


Setakat ini saya tak pernah jumpa hadith yang ceritakan bahawa Nabi Muhammad mencium isteri baginda di khalayak ramai... kalau sesiapa ada hadithnya boleh kongsikan kat sini ye...

Sebab Nabi tak pernah buat, jadi rasanya toksah lah buang tebiat pula kan... bukan budaya kita... kalau sayang sekali pun, semua orang tahu suami isteri memang saling menyayangi.. tak tunjuk pun orang dah tau... :-)


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 14-03-07 21:43


Tak payah lah duduk cium2 depan khalayak ramai....sian kat orag bujang tengok..jeles....

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

muslimah05
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.02.2007
Ahli No: 28837
Posting: 37

Kelantan  


posticon Posting pada: 14-03-07 21:57


tiba-tiba saja ana rasa malu baca topik ni.. walaupun ana masih belum kawin..

tak tau lah kenapa..


-----------------
Hidupkan rasa Bertuhan... Suburkan rasa Kehambaan...
~bersyukur dengan apa yang ada, jujur dengan apa yang dirasa~


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah05Profil   Hantar PM kepada muslimah05   Quote dan BalasQuote

hanan_nur
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.01.2007
Ahli No: 28138
Posting: 110

blank   avatar


posticon Posting pada: 14-03-07 22:32


tak payah buat depan orang ramai. timbul fitnah yang macam-macam. buat bila berdua kat rumah sudah lah. orang tak nampak.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanan_nurProfil   Hantar PM kepada hanan_nur   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 14-03-07 22:35


Pada 14-03-07 21:43 , izzul_islam posting:

!!! QUOTE !!!

Tak payah lah duduk cium2 depan khalayak ramai....sian kat orag bujang tengok..jeles....


jeles Kenapa pula :-P



Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

IlyaFarhan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.10.2004
Ahli No: 11686
Posting: 149
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 15-03-07 00:22


bagi ana tak berapa elok sangat...takut orang lain kata yang negatif kat kita..kalau ye pun carila tempat yang sesuai,,jangan buat depan public takut satg ada orang yang tiru pula...setakat cium tangan,pegang tangan tu tak apalah tak nampak sangat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For IlyaFarhanProfil   Hantar PM kepada IlyaFarhan   Pergi ke IlyaFarhan's Website   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-03-07 00:30


dah halal..tak mengapa....
benda ni jarang kita tengok
tapi yang tak halal pula banyak yang dapat kita tengok...
macam mana ini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 15-03-07 00:36


Pada 14-03-07 21:32 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Setakat ini saya tak pernah jumpa hadith yang ceritakan bahawa Nabi Muhammad mencium isteri baginda di khalayak ramai... kalau sesiapa ada hadithnya boleh kongsikan kat sini ye...

Sebab Nabi tak pernah buat, jadi rasanya toksah lah buang tebiat pula kan... bukan budaya kita... kalau sayang sekali pun, semua orang tahu suami isteri memang saling menyayangi.. tak tunjuk pun orang dah tau... :-)


betul itu...
nabi merupakan contoh tauladan yang baik, anda sayang,cinta kepada nabi ikut lah..sunnah beliau itulah yang terbaik untuk menunjukkan kasih dan cinta kita kepada Nabi kita.....


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.133592 saat. Lajunya....