Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 31-10-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bila sesuatu telah sempurna akan mulalah kelihatan cacat celanya.

-- Saidina Abu Bakar

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Kuyi
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43139

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 56
Ahli: 0
Jumlah: 56




  Yang Masuk Ke Sini
umy_1510: 4 hari yang lalu


Kaki Jiwang Karat!!
Topik: Menguji pasangan sebelum berkahwin?


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Kaki Jiwang Karat!!
    »» Menguji pasangan sebelum berkahwin?

Please Mendaftar To Post


Oleh Menguji pasangan sebelum berkahwin?

suepolaris
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.01.2006
Ahli No: 21713
Posting: 46
Dari: Johor Bahru

Johor  


posticon Posting pada: 12-11-06 01:47


Kenapa lelaki kebanyakannya suka menguji pasangannya sebelum berkahwin? Mungkin ke sebab tak percaya atau mahukan kepastian daripada pasangannya? Atau mahu melihat sanggupkah pasangannya itu susah dan senang bersama...? wajar ke tindakan mereka?

Bookmark and Share

    


  Member Information For suepolarisProfil   Hantar PM kepada suepolaris   Quote dan BalasQuote

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-11-06 08:57


assalamualaikum wbkt

tak payah uji2.. tanya Allah saja senang. tak payah pening2 kepala. bila kita dah letak kepercayaan pada Allah untuk beri yang terbaik, kita akan menerima sesorang dengan redha dan berlapang dada setiap kekurangan kerana kita yakin itulah insan terbaik yang Allah dah tetapkan. bersangka baik dengan Allah dan belajar untuk menerima. manusia tak sempurna

serah pada Allah.. jika orang tu tak baik untuk kita, lambat atau cepat.. pasti Allah tunjukkan juga kebenarannya..
yang penting 'believe in HIM'..

wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

itsjustme
WARGA SETIA
Menyertai: 22.08.2004
Ahli No: 10665
Posting: 790
Dari: Cheras KL

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-11-06 09:22


!!! QUOTE !!!

Atau mahu melihat sanggupkah pasangannya itu susah dan senang bersama...?


Andaikata pasangannya sanggup hidup susah & senang bersama, pasangan itu tidak terkecuali ini kerana Allah sentiasa menguji hamba-hambanya dalam apa jua keadaan.

Allah berfirman bermaksud:

"Dan sesungguhnya Kami tetap akan menguji kamu agar Kami mengetahui orang yang berjuang dan bersabar daripada kalangan kamu dan agar Kami dapat mengesahkan (benar atau tidaknya) berita mengenai keadaan kamu." (Surah Muhammad: ayat 31)

Firman Allah lagi bermaksud:

"Patutkah manusia menyangka bahawa mereka akan dibiarkan dengan hanya berkata: Kami beriman sedangkan mereka tidak diuji dengan sesuatu cubaan." (Surah Al-Ankabut: ayat 2)


-----------------
Umarete kara shinu made zutto narai thuzukete kudasai


Bookmark and Share

    


  Member Information For itsjustmeProfil   Hantar PM kepada itsjustme   Quote dan BalasQuote

suepolaris
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.01.2006
Ahli No: 21713
Posting: 46
Dari: Johor Bahru

Johor  


posticon Posting pada: 12-11-06 10:21


macamana nak tahu dia adalah pasangan kita yang terbaik?

Bookmark and Share

    


  Member Information For suepolarisProfil   Hantar PM kepada suepolaris   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 12-11-06 11:45


sebab mereka tak percayakan orang lain..

jaga2...

nanti orang pun tak percaya dekat kita...

ketahuilah...
tiada siapa yang suka diuji...

tak percaya????
Allah uji bagi sakit sikit pun dah merungut...
bila hujan lebat, tak boleh nak pergi jalan..
merungut lagi...
hmm...

redha lah apa yang kamu dapat..
Allah Maha Mengetahui..
segala yang berlaku adalah ujian Allah..
mintala dekat Allah moga
dijodohkan pasangan yang baik2..
so,
yak perlu lah nak risau2 lagi... :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

suepolaris
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.01.2006
Ahli No: 21713
Posting: 46
Dari: Johor Bahru

Johor  


posticon Posting pada: 12-11-06 15:06


betul tu qibtiyah...
tiada siapa suka di uji...
tapi, sebagai manusia kita tetap diuji...

Bookmark and Share

    


  Member Information For suepolarisProfil   Hantar PM kepada suepolaris   Quote dan BalasQuote

zubaidah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.10.2003
Ahli No: 4059
Posting: 280
Dari: TerenGGanu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-11-06 15:59


Pada 12-11-06 15:06 , suepolaris posting:

!!! QUOTE !!!

betul tu qibtiyah...
tiada siapa suka di uji...
tapi, sebagai manusia kita tetap diuji...


:-) Bismillahirrahmanirrahim...


betul tu...ana sokong dengan kata-kata suepolaris..tak ada siapa yang suka di uji...tapi kita akan tetap di uji...tak apa lah kalau mereka nak menguji kita...kita tetapkanlah dengan pendirian kita...menjadi insan yang solehah...

andai kita ada jodoh dengannya, Allah swt pasti akan mempertemukan kita...kalau tak ada jodoh, kita akur sajalah dengan ketentuan Ilahi pada kita.sesungguhnya apa yang Dia tetapkan pada kita, itulah yang terbaik bagi kita...

terimalah setiap ketentuanNya dengan redha dan dengan hati yang ikhlas dan berlapang dadalah dengan apa yang ditentukanNya...

wallahua'lam.


-----------------
TUHAN, terimalah aku...semoga Allah selamatkan kita daripada segala kejahatan yang berada di langit dan di bumi...
[ Telah diedit oleh: zubaidah pada 12-11-06 16:01 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For zubaidahProfil   Hantar PM kepada zubaidah   Pergi ke zubaidah's Website   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 12-11-06 16:12


Pada 12-11-06 10:21 , suepolaris posting:

!!! QUOTE !!!

macamana nak tahu dia adalah pasangan kita yang terbaik?


susah apa..kita umat islam,kita boleh minta petunjuk dari Allah taala dengan mengerjakan solat istikarah..insya Allah Dia berikan tanda tanda sama ada dia betul betul untuk kita atau tak..
bersyukurlah kita sebagai umat islam sebab bila kita sangsi untuk membuat pilihan,kita ada cara kita untuk memilih dengan tepat iaitu melalui solat istikarah..insya Allah jika dilakukan dengan rasa rendah diri,penuh pengharapan padaNya,insya Allah dia akan tunjukkan..


-----------------
-biar orang mengatakan kebaikan kita bukan mengutuk kejahatan yang kita lakukan -


Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

selangor
Warga Rasmi
Menyertai: 24.08.2006
Ahli No: 26039
Posting: 17
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-11-06 17:23


UJIAN kepada PASANGAN KITA ADALAH UJIAN DR ALLAH UNTUK KITA BERIKAN KEPADA PASANGAN KITA..


-----------------
MEMBANGUN BERSAMA ISLAM


Bookmark and Share

    


  Member Information For selangorProfil   Hantar PM kepada selangor   Quote dan BalasQuote

sahibul
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.09.2006
Ahli No: 26564
Posting: 257
Dari: Bumi ALLAH

malaysia  


posticon Posting pada: 12-11-06 20:05


ele..bukan nak uji..tapi nak ambil kesempatan lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahibulProfil   Hantar PM kepada sahibul   Quote dan BalasQuote

suepolaris
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.01.2006
Ahli No: 21713
Posting: 46
Dari: Johor Bahru

Johor  


posticon Posting pada: 13-11-06 09:36


Pada 12-11-06 20:05 , sahibul posting:

!!! QUOTE !!!

ele..bukan nak uji..tapi nak ambil kesempatan lah...


Apa maksudnya tu? Ambil kesempatan? :-? :-? :-o

Bookmark and Share

    


  Member Information For suepolarisProfil   Hantar PM kepada suepolaris   Quote dan BalasQuote

shinobi
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17265
Posting: 425
Dari: bangi,gombak...

blank  


posticon Posting pada: 13-11-06 10:54


Pada 12-11-06 08:57 , imtihan_insyirah posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum wbkt

tak payah uji2.. tanya Allah saja senang. tak payah pening2 kepala. bila kita dah letak kepercayaan pada Allah untuk beri yang terbaik, kita akan menerima sesorang dengan redha dan berlapang dada setiap kekurangan kerana kita yakin itulah insan terbaik yang Allah dah tetapkan. bersangka baik dengan Allah dan belajar untuk menerima. manusia tak sempurna

serah pada Allah.. jika orang tu tak baik untuk kita, lambat atau cepat.. pasti Allah tunjukkan juga kebenarannya..
yang penting 'believe in HIM'..

wallahua'lam


setuju dengan saudari imihan_insyirah. yakin pada Allah. nak tau bagaimana seseorang tu yang terbaik untuk kita, mintalah Allah yang pilihkan untuk kita dengan buat solat istikarah :)


-----------------
Telah ditanya kepada seorang soleh ,apakah yang paling menghairankan kamu?
Dia berkata: "Hati yang telah kenal Allah kemudian dia menderhakai-Nya."


Bookmark and Share

    


  Member Information For shinobiProfil   Hantar PM kepada shinobi   Pergi ke shinobi's Website   Quote dan BalasQuote

yan4485
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.02.2005
Ahli No: 14357
Posting: 286
Dari: KL

Johor  


posticon Posting pada: 13-11-06 11:21


lelaki ke perempuan ke...
sama-sama kena uji menguji...
jangan nanti kahwin tak berapa hari dah cerai....

Bookmark and Share

    


  Member Information For yan4485Profil   Hantar PM kepada yan4485   Quote dan BalasQuote

maya_sakura
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.06.2006
Ahli No: 24795
Posting: 214
Dari: gombak

Kelantan  


posticon Posting pada: 13-11-06 11:45


memang patut diuji pun..kedua-duanya kena praktik..jangan dah lepas kahwin.mulala tembelang pecah..tapi jangan uji selalu nanti pasangan naik menyampah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For maya_sakuraProfil   Hantar PM kepada maya_sakura   Quote dan BalasQuote

bintubahariyah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2006
Ahli No: 25924
Posting: 242
Dari: usm

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 13-11-06 12:54


Pada 12-11-06 08:57 , imtihan_insyirah posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum wbkt

tak payah uji2.. tanya Allah saja senang. tak payah pening2 kepala. bila kita dah letak kepercayaan pada Allah untuk beri yang terbaik, kita akan menerima sesorang dengan redha dan berlapang dada setiap kekurangan kerana kita yakin itulah insan terbaik yang Allah dah tetapkan. bersangka baik dengan Allah dan belajar untuk menerima. manusia tak sempurna

serah pada Allah.. jika orang tu tak baik untuk kita, lambat atau cepat.. pasti Allah tunjukkan juga kebenarannya..
yang penting 'believe in HIM'..

wallahua'lam


betul tu...jika dia yang terbaik untuk kita..insyaAllah, yakinlah yang Allah akan 'simpan' dia untuk kita...

masa ni lah nak tengok sejauhmana keyakinan kat Allah yang kita dok laung2 selama ni...

-----------------------------------
'sesungguhnya islam itu bgkit di celahan jahiliyyah!!' ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintubahariyahProfil   Hantar PM kepada bintubahariyah   Pergi ke bintubahariyah's Website   Quote dan BalasQuote

ad-din
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2005
Ahli No: 19148
Posting: 648
Dari: terengganu-

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-11-06 13:49


uji?? ingat tabung uji kaji ke..hehe..tak payah uji2.. letak kan kepercayaan atas jodoh yang allah dah tentukan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ad-dinProfil   Hantar PM kepada ad-din   Quote dan BalasQuote

suepolaris
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.01.2006
Ahli No: 21713
Posting: 46
Dari: Johor Bahru

Johor  


posticon Posting pada: 13-11-06 20:17


Pada 13-11-06 13:49 , ad-din posting:

!!! QUOTE !!!

uji?? ingat tabung uji kaji ke..hehe..tak payah uji2.. letak kan kepercayaan atas jodoh yang allah dah tentukan..


Tapi...mungkin ujian dari Allah itu di datangkan daripada pasangan kita... :-?

Bookmark and Share

    


  Member Information For suepolarisProfil   Hantar PM kepada suepolaris   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 13-11-06 20:48


agaknya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

islamic_87
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.11.2006
Ahli No: 27188
Posting: 98
Dari: sandakan

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 17-11-06 20:11


Pasal uju-menguji ini, semua 2 baik kita serahkan pada Allah saja.. tak paya kita fikir-fikir lagi pasangan kita, mungkin akan membawa susah hati pada diri sendiri saja..
Jadi lebih baih kita berserah saja pada Allah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_87Profil   Hantar PM kepada islamic_87   Quote dan BalasQuote

ayuni2404
Warga Rasmi
Menyertai: 17.11.2006
Ahli No: 27386
Posting: 3
Dari: jitra

Kedah  


posticon Posting pada: 17-11-06 20:23


assalamualaikum...
pasal uji menguji ni..tak payah lah nak lebih2 agaknya..
sikit-sikit dahlah..selebihnya serahkan kepada Pencipta..Dia dah tentukan jodoh kita mestila Dia tau itu yang terbaik buat kita k...
Semoga hidup sentiasa dberkati dan dilindungi...
Amin...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayuni2404Profil   Hantar PM kepada ayuni2404   Pergi ke ayuni2404's Website   Quote dan BalasQuote

saussan_saffanah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25827
Posting: 353
Dari: sumwhere~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-11-06 19:32


salam....
kita sebagai perempuan pun sebenarnya kena menguji lelaki sebelum kahwin
tapi malangnye kesalahan lelaki tu sering dipandang sepi
kesalahan perempuan pulak yang dibesar2kan
sedangkan, bukankah lelaki pemimpin kita?
wallahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For saussan_saffanahProfil   Hantar PM kepada saussan_saffanah   Quote dan BalasQuote

suepolaris
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.01.2006
Ahli No: 21713
Posting: 46
Dari: Johor Bahru

Johor  


posticon Posting pada: 26-11-06 00:16


ya... ada betulnya pendapat saussan_saffanah tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For suepolarisProfil   Hantar PM kepada suepolaris   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-11-06 02:48


salam..
ujilah dengan cara yang berhemah,jangan sampai timbul konflik insyaAllah

Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

kazeem
Warga Rasmi
Menyertai: 30.09.2004
Ahli No: 11520
Posting: 4
Dari: Bumi ALLAH

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 27-11-06 13:00


Sebahagian lirik "Rahmat Ujian"
Harus ada rasa bersyukur
Di setiap kali ujian menjelma
Itu jelasnya membuktikan
Allah mengasihimu setiap masa
Diuji tahap keimanan
Sedangkan ramai terbiar dilalaikan
Hanya yang terpilih sahaja
Antara berjuta mendapat rahmatNya
Allah rindu mendengarkan
Rintihanmu berpanjangan
Bersyukurlah dan tabahlah menghadapi
Segala takdir
Terimalah dengan hati yang terbuka
Walau terseksa ada hikmahnya

Salam... maaf,bukankah kita perlu bersyukur kerana diuji? kerana ujian itu akan mendekatkan kita padaNya kalau kita redha..kerana ujian itu tanda sayang Dia pada kita... Peringatan untuk ana terutamanya dan pada sesiapa yang 'terbaca' komen ini...jangan mengeluh kerana diuji...kerana di sebalik ujian itu ada rahmatNya...
Dan apabila kita diuji manusia (Menguji pasangan sebelum berkahwin)...jangan terus blame dengan mengatakan caranya salah... mungkin dia salah kerana akan buat kita tak selesa tapi mungkin juga dengan ASBAB ujiannya,kita akan lebih berhati-hati dalam sesuatu tindakan... Mungkin kita akan pertikaikan kepercayaannya pada kita tetapi sedarkah kita yang kita memang tak boleh dipercayai dan mempercayai seseorang 100%...
Wallahu'alam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kazeemProfil   Hantar PM kepada kazeem   Pergi ke kazeem's Website   Quote dan BalasQuote

mza5102
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.11.2006
Ahli No: 27422
Posting: 21
Dari: kota kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 27-11-06 15:53


saya setuju dengan pendapat rakan ukhwah semua.. kita minta petunjuk pada yang maha esa..lakukan solat istiharah. Insya Allah tuhan beri yang terbaik buat kita.....Amin

Bookmark and Share

    


  Member Information For mza5102Profil   Hantar PM kepada mza5102   Quote dan BalasQuote

sara_mujahidah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.11.2006
Ahli No: 27322
Posting: 88
Dari: mesir

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 01-12-06 19:22


tak payah uji2.. tanya Allah saja senang. tak payah pening2 kepala. bila kita dah letak kepercayaan pada Allah untuk beri yang terbaik, kita akan menerima sesorang dengan redha dan berlapang dada setiap kekurangan kerana kita yakin itulah insan terbaik yang Allah dah tetapkan. bersangka baik dengan Allah dan belajar untuk menerima. manusia tak sempurna

serah pada Allah.. jika orang tu tak baik untuk kita, lambat atau cepat.. pasti Allah tunjukkan juga kebenarannya..
yang penting 'believe in HIM'..
ye betul tu....ana setuju dengan pandangan saudari ni
wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For sara_mujahidahProfil   Hantar PM kepada sara_mujahidah   Quote dan BalasQuote

suepolaris
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.01.2006
Ahli No: 21713
Posting: 46
Dari: Johor Bahru

Johor  


posticon Posting pada: 04-12-06 01:34


Pada 27-11-06 13:00 , kazeem posting:

!!! QUOTE !!!



bukankah kita perlu bersyukur kerana diuji? kerana ujian itu akan mendekatkan kita padaNya kalau kita redha..kerana ujian itu tanda sayang Dia pada kita... Peringatan untuk ana terutamanya dan pada sesiapa yang 'terbaca' komen ini...jangan mengeluh kerana diuji...kerana di sebalik ujian itu ada rahmatNya...
Dan apabila kita diuji manusia (Menguji pasangan sebelum berkahwin)...jangan terus blame dengan mengatakan caranya salah... mungkin dia salah kerana akan buat kita tak selesa tapi mungkin juga dengan ASBAB ujiannya,kita akan lebih berhati-hati dalam sesuatu tindakan... Mungkin kita akan pertikaikan kepercayaannya pada kita tetapi sedarkah kita yang kita memang tak boleh dipercayai dan mempercayai seseorang 100%...
Wallahu'alam...


Bersyukur dan redhalah dengan setiap ujian dariNya... bila renung diri kembali, kita juga sering buat orang rasa diuji.... dalam sedar dan tanpa kita sedari...Wallahu'alam....

Bookmark and Share

    


  Member Information For suepolarisProfil   Hantar PM kepada suepolaris   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.135797 saat. Lajunya....