Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 08-08-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kadangkala kita boleh menang dengan mengurangkan kekalahan kita
-- Dari Drama"Phily"

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 28
Ahli: 0
Jumlah: 28




  Yang Masuk Ke Sini
muslimiman: 14 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 15 hari yang lalu
nur_tinta: 21 hari yang lalu
kasih_kekasih: 37 hari yang lalu


Jejak Dapur
Topik: siapa [email protected] suka makan ikan keli?Mengapa?


Carian Forum

Moderator: Administrator, anis_zulaikha
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Dapur
    »» siapa [email protected] suka makan ikan keli?Mengapa?

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh siapa [email protected] suka makan ikan keli?Mengapa?

Syamiras
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.10.2006
Ahli No: 26753
Posting: 51
Dari: Melaka

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-10-06 11:08


siapa tahu kebaikan dan keburukan ikan keli untuk kesihatan orang yang makannya??? :-? :-?

Bookmark and Share

    


  Member Information For SyamirasProfil   Hantar PM kepada Syamiras   Quote dan BalasQuote

yan4485
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.02.2005
Ahli No: 14357
Posting: 286
Dari: KL

Johor  


posticon Posting pada: 10-10-06 11:14


tak tu laplak ada baik buruknya makan ikan keli...
yang penting memang sedap...huhuhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For yan4485Profil   Hantar PM kepada yan4485   Quote dan BalasQuote

fishah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.01.2006
Ahli No: 22182
Posting: 234
Dari: teluk intan

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-10-06 11:30


saya suka ;-) sedap sangat.hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For fishahProfil   Hantar PM kepada fishah   Quote dan BalasQuote

nuhasolehah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.07.2006
Ahli No: 25365
Posting: 57
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 10-10-06 11:37


a'ah.. sedap.. :-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuhasolehahProfil   Hantar PM kepada nuhasolehah   Quote dan BalasQuote

nurhaziqah
WARGA SETIA
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15680
Posting: 565
Dari: uiam-ipgm kpm

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-10-06 11:49


suka, sebab sedap.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhaziqahProfil   Hantar PM kepada nurhaziqah   Quote dan BalasQuote

dehearty_jua
Warga Rasmi
Menyertai: 30.09.2006
Ahli No: 26670
Posting: 2
Dari: northern u

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-10-06 11:55


......EM, SETAHU saya makan ikan keli baik untuk perkembangan otak. mula2 pun memang saya tak makn, tapi bla dah tau elok untuk otak, maka saya pun cuba lah.....sedap rupa2nyr.

unfoutunately, kawan ada bagi tau pula yang ikan keli makan benda-benda kotor.....terus saya tak gamak nak makan..betul ke ha???

Bookmark and Share

    


  Member Information For dehearty_juaProfil   Hantar PM kepada dehearty_jua   Quote dan BalasQuote

sasuke-kun
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2004
Ahli No: 11297
Posting: 525
Dari: klate-jepun

Kelantan  


posticon Posting pada: 10-10-06 11:56


tak suka geli,berbau

Bookmark and Share

    


  Member Information For sasuke-kunProfil   Hantar PM kepada sasuke-kun   Quote dan BalasQuote

Syamiras
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.10.2006
Ahli No: 26753
Posting: 51
Dari: Melaka

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-10-06 12:25


saya pun tak tau apa baik &buruknya makan ikan keli..tapi saya dah ketagih makan ikan keli bila datang melaka ni..hehehe..bayangkan bulan puasa ni tiap-tiap hari makan ikan keli untuk berbuka...

Bookmark and Share

    


  Member Information For SyamirasProfil   Hantar PM kepada Syamiras   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-10-06 12:34


semua ana makan ikan apa ....tapi yang belum rasa lagi ikan buntal hehehe...
bagaimana ye? :-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 10-10-06 14:04


saya ta eh terima...geli tekak...rasa nak termuntah...semua jenis ikan sg mmag tak makan....bukan saya saja tak makan dalam family,satu family saya tak makan......geli......sebut saja da loya tekak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

InginTahu
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.07.2006
Ahli No: 25067
Posting: 116
Dari: malaysia

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 10-10-06 14:39


pernah juga 'bertekak' dengan rakan yang tidak makan ikan darat, katanya ikan darat makan benda-benda kotor (?) lebih2 lagi ikan keli atau semilang.

Dengan 'selamba' nya ana jawab semula, sekurangnya2 ikan darat tak makan segala macam 'kekotoran' tidak seperti mana ikan kat laut.. abu tulang mayat pun 'depa' sapu agaknya? hehe sekadar mempertahankan.

ana suka mana-mana ikan baik laut atau darat.. tak ada beza pun..(entohlerr)

sekarang ikan darat banyak dipelihara dalam kolam..dan yang segar2 pula( kalau makan benda kotor segar ke) kat sungai2 yang belum tercemar dan ikan seperti KELAH serta spesisnya makan buah hutan yang jatuh ke sungai...

memang ikan darat ada yang berbau hanyir.. hanyir kerana lumpur!! Kalau cuci dengan limau nipis hilanglah baunya...(habis ikan laut tak hanyir?)

*dulu masa mancing kat pantai kalau tersangkut mata kail memang sah ada sampah sarap atau bahan buangan lain seperti tangkal..eii... kalau mancing kat sungai habis2 sangkut pun kat ranting atau dahan pokok saja yang dalam air tu....

namun, terpulanglah.. pada masing-masing,

cuma kata-kata seperti " geli.. sebut saja da loya.." -sebut apa? sebut tentang ikan darat ke?

kalaulah yang berkata itu tahu bahawa dia seolah-olah menghina ciptaan PENCIPTA sekalian mahkluk.. hmm.. tataulaa


-----------------
"Ambil Tahu sesuatu perkara, tidak semestinya sibuk menjaga tepi kain orang-itu lebih baik dari menjadi kera sumbang!"
[ Telah diedit oleh: InginTahu pada 10-10-06 14:42 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For InginTahuProfil   Hantar PM kepada InginTahu   Quote dan BalasQuote

fishah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.01.2006
Ahli No: 22182
Posting: 234
Dari: teluk intan

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-10-06 15:15


sokong sangat apa yang InginTahu cakap tu..hehehe. ye lah, saya ni memang peminat setia ikan keli... tapi kalau org yang suka makan ikan keli ni mesti dapat beza antara ikan keli yang dipelihara dengan ikan keli yang kita tangkap dari sawah... memang ada beza juagk sikit-sikit rasanya...erm...just inform;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For fishahProfil   Hantar PM kepada fishah   Quote dan BalasQuote

sasuke-kun
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2004
Ahli No: 11297
Posting: 525
Dari: klate-jepun

Kelantan  


posticon Posting pada: 10-10-06 15:16


ikan keli kalau masak garing segaring-garing nya baru lah boleh makan Kalau tak memang xsentuh pun huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For sasuke-kunProfil   Hantar PM kepada sasuke-kun   Quote dan BalasQuote

sejadah_usang
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.10.2006
Ahli No: 26842
Posting: 97

blank   avatar


posticon Posting pada: 10-10-06 15:40


ikan keli? best tuuuu...feberet teman tu :di

ikan keli goreng berlada, fuh meleleh :di

dulu dulu teman tak gemor ikan keli, bila tengok memang tak terfikir nak rasa tapi start blajaq kawan-kawan duduk makan jadi terliur, teman rasa lah, ghupa ghupanya sedap ikan keli ini sampai sekarang teman makan :di

ini nak berbuka makan ikan keli lah kejap lagi ini :di
[ Telah diedit oleh: sejadah_usang pada 10-10-06 15:42 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For sejadah_usangProfil   Hantar PM kepada sejadah_usang   Quote dan BalasQuote

izad
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 66
Posting: 425
Dari: Wakaf Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-10-06 15:49


best ikan keli.... masak goreng bercili....... semalam makan waktu berbuka kat FAKULTI..... sedap betul.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For izadProfil   Hantar PM kepada izad   Pergi ke izad's Website   Quote dan BalasQuote

zinniratunnajua
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2004
Ahli No: 12834
Posting: 271
Dari: bumi Allah

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 10-10-06 17:05


eeee...
naperla tekak ni tak boleh terima ye..
dengar sahabat semua cerita macam best saja...
huhu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For zinniratunnajuaProfil   Hantar PM kepada zinniratunnajua   Pergi ke zinniratunnajua's Website   Quote dan BalasQuote

nina_nur
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10542
Posting: 104
Dari: di mana bumi dipijak..

Selangor  


posticon Posting pada: 10-10-06 17:33


Pada 10-10-06 14:04 , insyirah_hr posting:

!!! QUOTE !!!

saya ta eh terima...geli tekak...rasa nak termuntah...semua jenis ikan sg mmag tak makan....bukan saya saja tak makan dalam family,satu family saya tak makan......geli......sebut saja da loya tekak...


jangan lebih2.
macam menghina rezeki Allah pula.


-----------------
~jangan biarkan aku tanpa cinta-MU~


Bookmark and Share

    


  Member Information For nina_nurProfil   Hantar PM kepada nina_nur   Quote dan BalasQuote

ad-din
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2005
Ahli No: 19148
Posting: 648
Dari: terengganu-

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-10-06 17:44


perh.. ikan keli lah antara ikan paling best.. lagi2 kalau masak percal..or sambal.. memang tahbah lah nasi 3 pinggan... dulu kecik2 tak suka juga.. tapi dah beso ni minat sangat-sangat.. sesiapa yang tak boleh makan ikan keli tu dah kena tarik nikmat oleh Allah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ad-dinProfil   Hantar PM kepada ad-din   Quote dan BalasQuote

ad-din
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2005
Ahli No: 19148
Posting: 648
Dari: terengganu-

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-10-06 17:48


siapa yang nak ilangkan bau ikan keli tu ni petua orang tua2... rendamlah sekejap ikan yang dah di potong2 tu perahan air limua nipis.. xpon basuhlah dengan air tepung gamdum... pasti lendir dan bau ikan tu hilang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ad-dinProfil   Hantar PM kepada ad-din   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 10-10-06 17:50


Pada 10-10-06 17:33 , nina_nur posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 10-10-06 14:04 , insyirah_hr posting:

!!! QUOTE !!!

saya ta eh terima...geli tekak...rasa nak termuntah...semua jenis ikan sg mmag tak makan....bukan saya saja tak makan dalam family,satu family saya tak makan......geli......sebut saja da loya tekak...


jangan lebih2.
macam menghina rezeki Allah pula.



bukan menghina...tapi memang hakikat saya tak boleh terima....tak ada niat langsung nak menghina....dont judge like that ok....

Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

afz_besh
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.02.2005
Ahli No: 14538
Posting: 25
Dari: dari tingkat 3 blok Jaya

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 10-10-06 19:15


suka makan ikan keli ni.... tapi yang kecik2 lah...
ikan yang besar2 tu agak tak boleh terima.. gerun..lebih2 lagi tang kepala dia tu

Bookmark and Share

    


  Member Information For afz_beshProfil   Hantar PM kepada afz_besh   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 10-10-06 20:43


ikan keli best ooo....ruginya siapa tak dapat merasa ikan keli.

naruto-san suka ikan keli panggang...selalu pergi beli ikan keli panggang hujung minggu untuk santapan makan tengah hari dengan family....hari2 biasa pun memang ikan keli goreng jadi pilihan instead of ayam or daging.

ikan darat memang lah berbau sikit compare dengan ikan laut....tapi macam sahabat ad-din tulis.....lepas siang ikan keli itu, sebelum basuhan yang terakhir, gaul dan peram dulu dengan asam jawa ke, dengan air perahan limau nipis/purut ke, lemon ke....biar selama sejam....then baru basuh and simpan dalam peti sejuk....mudah saja.

bukan hanya ikan keli saja yang makan kotoran a.k.a tahi sendiri.....tapi ayam, itik, lembu dan etc pun makan tahi sendiri....tak percaya, cuba rakam kehidupan harian binatang2 popular ini (ayam, itik, lembu) selama sehari....tengok apa yang mereka buat.

hukum asal semua binantang adalah HARUS....sehinggalah ada dalil (al-Quran & hadis) mengatakan/mentioned/stated....bahawa sesuatu binatang itu haram.

wallahua'lam
[ Telah diedit oleh: naruto-san pada 10-10-06 20:51 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

Al-Aniesah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24052
Posting: 264
Dari: Bumi Allah

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 10-10-06 20:50


yang penting ia sedappp.....
sedappp sgt5....tambah lagi kalau buat goreng biar rangup, lepas itu goreng dengan cili api...wah...best sgt5.....



Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-AniesahProfil   Hantar PM kepada Al-Aniesah   Quote dan BalasQuote

Syamiras
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.10.2006
Ahli No: 26753
Posting: 51
Dari: Melaka

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-10-06 13:32


saya ada seorang kawan yang memang tak boleh makan ikan keli, tengok pun geli..katernye adr kajadian masa dia kecik dan ikan keli..sampai sekarang dia tak makan ikan keli...tapi bagi saya ikan keli memang sedap..kat kolam kat mktb saya ada pelihara seekor ikan keli yang sangat bessar...SubhanaAllah,besar sangat..teringin nak goreng ikan tu buat bukak puasa .."goreng berlada"...heheh...

Bookmark and Share

    


  Member Information For SyamirasProfil   Hantar PM kepada Syamiras   Quote dan BalasQuote

sejadah_usang
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.10.2006
Ahli No: 26842
Posting: 97

blank   avatar


posticon Posting pada: 11-10-06 13:41


Pada 10-10-06 17:44 , ad-din posting:

!!! QUOTE !!!

perh.. ikan keli lah antara ikan paling best.. lagi2 kalau masak percal..or sambal.. memang tahbah lah nasi 3 pinggan... dulu kecik2 tak suka juga.. tapi dah beso ni minat sangat-sangat.. sesiapa yang tak boleh makan ikan keli tu dah kena tarik nikmat oleh Allah...


alamak kecur liur :-P

sapa sapa yang tak boleh/tak biasa makan tu cuba cuba lah berani kan diri makan, tak rugi kita cuba macam teman sekarang ikan keli dah jadi feberet teman

teman dulu tak makan tiram/kerang/kepah tapi teman beranikan diri mencuba alhamdulillah sedap rupanya dan sekarang dah jadi feberet :di

cubalah, sedap dan tak rugi

Bookmark and Share

    


  Member Information For sejadah_usangProfil   Hantar PM kepada sejadah_usang   Quote dan BalasQuote

sejadah_usang
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.10.2006
Ahli No: 26842
Posting: 97

blank   avatar


posticon Posting pada: 11-10-06 13:44


Pada 10-10-06 17:50 , insyirah_hr posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 10-10-06 17:33 , nina_nur posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 10-10-06 14:04 , insyirah_hr posting:

!!! QUOTE !!!

saya ta eh terima...geli tekak...rasa nak termuntah...semua jenis ikan sg mmag tak makan....bukan saya saja tak makan dalam family,satu family saya tak makan......geli......sebut saja da loya tekak...


jangan lebih2.
macam menghina rezeki Allah pula.



bukan menghina...tapi memang hakikat saya tak boleh terima....tak ada niat langsung nak menghina....dont judge like that ok....


kalau tak menghina, tak keluar ayat macam tu dari puan :-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For sejadah_usangProfil   Hantar PM kepada sejadah_usang   Quote dan BalasQuote

sejadah_usang
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.10.2006
Ahli No: 26842
Posting: 97

blank   avatar


posticon Posting pada: 11-10-06 13:45


Pada 10-10-06 19:15 , afz_besh posting:

!!! QUOTE !!!

suka makan ikan keli ni.... tapi yang kecik2 lah...
ikan yang besar2 tu agak tak boleh terima.. gerun..lebih2 lagi tang kepala dia tu


gerun kat kepala ek? :lol:

makan sambil pejam mata lah :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For sejadah_usangProfil   Hantar PM kepada sejadah_usang   Quote dan BalasQuote

Al-Mustaqqim
WARGA SETIA
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17480
Posting: 486
Dari: malaysia

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 11-10-06 13:47


org tua cakap, ikan keli ni hanyir..
selalunya ada dekat kawasan paya..
tapi kalau goreng dengan masak gulai asam rom..
memang sedap..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MustaqqimProfil   Hantar PM kepada Al-Mustaqqim   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 11-10-06 13:49


mmmmmmmm......

suka sangat...
tambah2 keli bakar...
tapi fresh keli lah...
kalau keli kolam tak berani makan...
macam-macam cerita ana dengaq...
alhamdulillah belakang rumah ana ada sungai...
boleh lah makan keli fresh...
tambahan pulak kena pada masanya...
banyak ikan masuk dalam sungai...
mmm...bulan2 puasa ni kalau cakap pasai makan..
ish...ish...ish...

sabaq...lambat lagi nak berbuka ni...

tapi tetap tak sabaq nak balik...
dah rindu sanagt ni nak balik rumah...
boleh masak sama-sama..
bakar ikan sama-sama...
mmmmm.......cedapnyerrrrr

Bookmark and Share

    


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-10-06 13:57


Suka sangat ikan keli. :-di
Ruginya siapa yang tak suka
Ikan keli memang sedap.. :-o


-----------------



Hargai semasa ada....


Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 11-10-06 14:06


assalamualaikum

saya setuju kalau pendapat kawan-kawan agar berpada kalau beri pendapat sesuatu yang kita tak suka. selalu juga ada kenalan yang kata tak suka makan itu lah ini lah.... contoh macam ikan keli ni lah. rasanya kalau orang tanya pendapat pun tak perlu lah over sangat nak explain betapa tak sukanya anda. bukan apa.... selagi makanan tu clear tak memudaratkan dan halal ambil kira lah orang yang suka, lagipun itukan rezeki. saya tak suka kalau orang merungut tentang makanan ni. merungut tu pun tak elok kan?

saya makan ikan keli. tapi saya ada juga tak makan makanan yang tertentu tapi seelok2 kita jangan lah menjujukkan kita jijik dengan makanan tu.

peringatan untuk saya juga.

kena pandai masak mengkut cara betul baru makanan2 tu hilang bau hanyir.

ikan yang makan benda kotor ni biasanya yang dibela orang yang tak bertanggungjawab. kalau tangkap sendiri...tgk2 lah tempat tu. kalau tak bersih sangat-sangat.... jangan lah mancing kat situ.

sayur yang kita makan tu pun banyak baja dan racun serangga. lagi bahaya. nak selamat tanam sayur sendiri :)

jangan terasa.

[ Telah diedit oleh: muslimah_johor pada 11-10-06 14:09 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

xyamani
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.09.2006
Ahli No: 26226
Posting: 77
Dari: tepi dinding

yemen  


posticon Posting pada: 11-10-06 14:36


Pada 11-10-06 14:06 , muslimah_johor posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum

saya setuju kalau pendapat kawan-kawan agar berpada kalau beri pendapat sesuatu yang kita tak suka. selalu juga ada kenalan yang kata tak suka makan itu lah ini lah.... contoh macam ikan keli ni lah. rasanya kalau orang tanya pendapat pun tak perlu lah over sangat nak explain betapa tak sukanya anda. bukan apa.... selagi makanan tu clear tak memudaratkan dan halal ambil kira lah orang yang suka, lagipun itukan rezeki. saya tak suka kalau orang merungut tentang makanan ni. merungut tu pun tak elok kan?

saya makan ikan keli. tapi saya ada juga tak makan makanan yang tertentu tapi seelok2 kita jangan lah menjujukkan kita jijik dengan makanan tu.


sayur yang kita makan tu pun banyak baja dan racun serangga. lagi bahaya. nak selamat tanam sayur sendiri :)

jangan terasa.



tak pernah try makan lagi..petai dah cuba..ok saja..ikan air tawar ni ana suka mancing..makan jarang-jarang.. :-)


-----------------
belajar lah kerana tiada yang lahir dalam keadaan telah terpelajar


Bookmark and Share

    


  Member Information For xyamaniProfil   Hantar PM kepada xyamani   Pergi ke xyamani's Website   Quote dan BalasQuote

tulips_ilah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25834
Posting: 77
Dari: green_world

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-10-06 14:54


:lol: wa....sukanya ikan keli...wei...blan puasa ni!apa cakap pasal ikn keli pula....pecah ayaq liuq ana..... :-di :-di :-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For tulips_ilahProfil   Hantar PM kepada tulips_ilah   Quote dan BalasQuote

mas2ra
WARGA SETIA
Menyertai: 21.10.2004
Ahli No: 12017
Posting: 668
Dari: bumi ALLAH Jalla Jalaluh

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 11-10-06 15:31


ana tak pernah makan ikan keli,
insyaALLAH ana akan cuba...

syukran jazilan... :-)


-----------------
wahai orang-orang yang berIMAN, ucapkanlah...


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas2raProfil   Hantar PM kepada mas2ra   Pergi ke mas2ra's Website   Quote dan BalasQuote

laili
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2003
Ahli No: 3366
Posting: 154
Dari: kota bahru

Kelantan  


posticon Posting pada: 11-10-06 15:50


sukanya ikan keli.goreng macam itu pun best..hanyir..basuhlah guna asam limau,baru hilang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For lailiProfil   Hantar PM kepada laili   Pergi ke laili's Website   Quote dan BalasQuote

alqibtiaz
WARGA SETIA
Menyertai: 31.07.2004
Ahli No: 10409
Posting: 542
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 11-10-06 15:51


tak pernah makan...tapi suka tengok orang makan...hihi

Bookmark and Share

    


  Member Information For alqibtiazProfil   Hantar PM kepada alqibtiaz   Quote dan BalasQuote

wafa_mawaddah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4175
Posting: 845
Dari: mardhatillah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 11-10-06 15:53


suka sangat...
balaj makan ikan keli dengan kawan-kawan sebab mak tak pernah ajar pun...hehe...
memang sedap walaupun hanyir sikir...paling best kalau ikan keli bakar...
buat buka puasa pun sodap....
heheh...
selamat berbuka puasa....

Bookmark and Share

    


  Member Information For wafa_mawaddahProfil   Hantar PM kepada wafa_mawaddah   Pergi ke wafa_mawaddah's Website   Quote dan BalasQuote

budak_melaka
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14578
Posting: 450
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 11-10-06 16:22


saya tak gemari.....dan selama saya hidup...saya tak pernah makan ikan keli........sebabnya family saya biasa makan ikan laut....

hanaya abah saja makan ikan darat....dan Kalau nak makan.....abah akan balik kampung.....tapi sekarang pun, dah jarang makan...

satu lagi, kami duduk dekat laut....jadi senang bangat nak dapatkan ikan laut dalam.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For budak_melakaProfil   Hantar PM kepada budak_melaka   Quote dan BalasQuote

budak_melaka
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14578
Posting: 450
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 11-10-06 16:31


kebaikan makan ikan keli - baik untuk org lepas bersalin....Kalau tak suka....tak apa, dah ada pil ikan keli....telan saja nooo

Bookmark and Share

    


  Member Information For budak_melakaProfil   Hantar PM kepada budak_melaka   Quote dan BalasQuote

lamyanunalif_mursyidah
WARGA SETIA
Menyertai: 02.02.2006
Ahli No: 22391
Posting: 1128
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-10-06 16:36


salam~
dulu saya tak suka ikan keli..
tapi sekarang suka..
alkisanya bermula tahun ni...
saya kerja kan..ni kisah lebih kurang 5 bulan dulu..
time lunch..saya asek beli lauk ayam saja..tak kesah lah ayam masak apa..
kawan saya pula beli ikan kelik masuk cili..
memule tak minat..
lepas itu dy bagi try..
terus terpikat..
sejak tu..memang saya makan ikan keli masak cili..
ya 4JJI...memang sedap bangatttttt....
try lah..
memang best..
wasalam~

Bookmark and Share

    


  Member Information For lamyanunalif_mursyidahProfil   Hantar PM kepada lamyanunalif_mursyidah   Pergi ke lamyanunalif_mursyidah's Website   Quote dan BalasQuote

hangkas
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.08.2006
Ahli No: 26058
Posting: 103
Dari: dalam perjalanan ke arah hari akhirat

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 11-10-06 17:44


asalamulaikum w.b.t.
ana suka makan juga ikan keli...
kembali kepada soalan asal....
kebaikan ikan keli kepada orang memakannya ialah dikatakan ia boleh membantu melancarkan aliran darah dan ada beberapa keistimewaan dari segi kesihatan tidak jauh berbeza dengan ikan haruan....
keburukannya pula ia boleh memberi impak kepada kesihatan jika ia berasal dari kawasan yang tercemar mendatangkan isu keracunan dan lain-lain...
apapun ana biasa dengan spesis ini sehingga membelanya dalam kolam tetapi rasanya kurang enak berbanding dengan hidup meliar di paya, bendang dan sungai...
wasalam....


-----------------
cinta yang sejati dan kekal hanya pada Allah, cinta pada makhluk adalah sementara dan keduniaan.
[ Telah diedit oleh: hangkas pada 11-10-06 17:46 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For hangkasProfil   Hantar PM kepada hangkas   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1898
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-10-06 21:27


saya paling suka makan ikan keli.....Best.... :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

nique_hanna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5934
Posting: 141
Dari: darul takzim.

Johor   avatar


posticon Posting pada: 11-10-06 22:48


salam....

em...saya pun suka sangat makan ikan keli...lagi2 ikan keli masak dengan cili api....sedapnya..
saya dulu belajar makan ikan keli masa stay dengan member2 kat kl..kalau kat rumah...memang tak ada siapa lah yang nak makan ikan keli..
kebanyakkan members yang xmkan ikan keli kata mereka memang risau tang kepala dia itu...
hm...tapi memang rugila kalau xmkn ikan keli... :-)

wallahualam..


-----------------
'gantikanlah yang telah hilang..tumbuhkanlah yang telah patah..ku inginkan bahagia..di dunia dan akhirat..pada Mu tuhan ku mohon segala.......'


Bookmark and Share

    


  Member Information For nique_hannaProfil   Hantar PM kepada nique_hanna   Quote dan BalasQuote

naqiyyah_al-sarirah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19666
Posting: 130
Dari: subang jaya

Selangor  


posticon Posting pada: 12-10-06 11:06


saya tak pernah makan ikan keli tapi apabila tanya rakan-rakan saya, mereka kata ikan keli sedap sangat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For naqiyyah_al-sarirahProfil   Hantar PM kepada naqiyyah_al-sarirah   Quote dan BalasQuote

Syamiras
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.10.2006
Ahli No: 26753
Posting: 51
Dari: Melaka

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-10-06 11:53


Salam..
kepada semua sahabat2 yang sebelum ini tak pernah makan ikan keli, jom kita try makan...(bukan paksaan, sekadar ajakan tau)..=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For SyamirasProfil   Hantar PM kepada Syamiras   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 12-10-06 12:02


tak makan...maybe cos parents+family tak makan agaknya... :roll:


-----------------
Ukhwah yang terbina persis untaian tasbih.Ada awal, tiada penghujung.Dibuat untuk mengingatiNya.Dicantum kerana cintaNya…


Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

anis_najihah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.05.2005
Ahli No: 16459
Posting: 439
Dari: kelate

Kelantan  


posticon Posting pada: 12-10-06 12:14


tak suka sebab 'bau hanyir sungai'..


-----------------
'love for all_hatred for none'
..SUBHANALLAH,ALHAMDULILLAH,ALLAHUAKBAR..


Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_najihahProfil   Hantar PM kepada anis_najihah   Quote dan BalasQuote

anis_najihah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.05.2005
Ahli No: 16459
Posting: 439
Dari: kelate

Kelantan  


posticon Posting pada: 12-10-06 12:21


tak suka sebab 'bau hanyir sungai'..


-----------------
'love for all_hatred for none'
..SUBHANALLAH,ALHAMDULILLAH,ALLAHUAKBAR..


Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_najihahProfil   Hantar PM kepada anis_najihah   Quote dan BalasQuote

anis_najihah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.05.2005
Ahli No: 16459
Posting: 439
Dari: kelate

Kelantan  


posticon Posting pada: 12-10-06 12:24


tak suka sebab 'bau hanyir sungai'..


-----------------
'love for all_hatred for none'
..SUBHANALLAH,ALHAMDULILLAH,ALLAHUAKBAR..


Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_najihahProfil   Hantar PM kepada anis_najihah   Quote dan BalasQuote

fadzlyz
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2006
Ahli No: 24451
Posting: 639
Dari: cheras

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 12-10-06 13:08


ikan keli best!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For fadzlyzProfil   Hantar PM kepada fadzlyz   Quote dan BalasQuote

muslimahkusza
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.11.2004
Ahli No: 12373
Posting: 119
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-10-06 13:46


Bukan taknak makan tapi tak boleh nak makn...
Kalau dipaksa pun akan keluar balik.....dalam keluarga ana, ana dan mak ana saja yang tak makn....

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimahkuszaProfil   Hantar PM kepada muslimahkusza   Quote dan BalasQuote

pinky_sakura
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.05.2005
Ahli No: 16577
Posting: 21
Dari: kuala langat

Selangor  


posticon Posting pada: 12-10-06 14:14


dah jadi favourite sejak setahun lalu...mula2 tak suka sebab geli..tapi lepas tengok abang dan ayah mkan macam sedap saja,saya try lah...confirm sedap..setiap kali sahur mesti mkan ikan keli...kalau xnasi xhabis atau xlalu mkan...lagi2 masak goreng cili...tak pun masak sambal...huhhh...sedap....

Bookmark and Share

    


  Member Information For pinky_sakuraProfil   Hantar PM kepada pinky_sakura   Pergi ke pinky_sakura's Website   Quote dan BalasQuote

aisyah_kasihmuslimah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 01.01.2005
Ahli No: 13450
Posting: 35
Dari: taiping,perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-10-06 14:15


suka sesangat..!!!!!!!!!!!!!!!!!hehehe
apa-apa ikan pun sodap...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aisyah_kasihmuslimahProfil   Hantar PM kepada aisyah_kasihmuslimah   Pergi ke aisyah_kasihmuslimah's Website   Quote dan BalasQuote

MencariSinar
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 532
Posting: 672
Dari: Seky. 9 Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 12-10-06 15:03


erm....

Bookmark and Share

    


  Member Information For MencariSinarProfil   Hantar PM kepada MencariSinar   Pergi ke MencariSinar's Website   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-10-06 15:09


Pada 12-10-06 14:15 , aisyah_kasihmuslimah posting:

!!! QUOTE !!!

suka sesangat..!!!!!!!!!!!!!!!!!hehehe
apa-apa ikan pun sodap...



betul itu...apa² ikan pun sedap... :-di


-----------------
SeErat SimpulaN SeinteAm ukHwaH



Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

MencariSinar
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 532
Posting: 672
Dari: Seky. 9 Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 12-10-06 15:26


assalamualaikum

erm..ikan keli suka jugak..tapi kalau ikan sembilang itu lagi lah suka..masak lemak cili api letak kecui..nyum2..kalau goreng pun sedap..isinya lembut dan sedap..sinar memang kalau makan kat kedai kalau order nasik campur ikan ini mesti tak miss ambil...alamakkk sedapnyeee......

Bookmark and Share

    


  Member Information For MencariSinarProfil   Hantar PM kepada MencariSinar   Pergi ke MencariSinar's Website   Quote dan BalasQuote

permata_ayah_bonda
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.09.2005
Ahli No: 19302
Posting: 78
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-10-06 15:36


assalamualaikum
sedap tu..sukalah..tapi kat sini tak ada ikan keli tu..dah lama tak makan..rindunya nak maakan ikan keli........ :-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For permata_ayah_bondaProfil   Hantar PM kepada permata_ayah_bonda   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 12-10-06 18:00


Assalamualaikum...
Tak makan sangat. Pernah makan tapi tak berapa suka...Sebab rasa dia yang manis pahit2 sikit....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

izzz81
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.10.2005
Ahli No: 19761
Posting: 125

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-10-06 21:33


assalamualaikum semua..

saya dulu tak pernah makan ikan keli ke ikan sembilang ke..tak pernah langsung..sebabnya geli tengok rupa ikan itu..tapi bila tengok kawan-kawan lain makan macam best saja...trylah sekali makan...

..memang best sangat ikan keli itu jika digoreng..ranggup begitu.


Bookmark and Share

    


  Member Information For izzz81Profil   Hantar PM kepada izzz81   Quote dan BalasQuote

islamic_princess
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 45
Posting: 736
Dari: johor bahru ke UPSI

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-10-06 02:59


tak boleh nak telan lah ikan keli..tengok org makan macam sedap saja..dah cuba tapi tak boleh juga nak makan


-----------------
HaRaPanKu MoGa DikuRniAkaN
MaNiSnyA IMAN BerPanJanGaN
MoGa LauTaN HiLanG GeLoRa UnTuK BeLaYaR..


Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_princessProfil   Hantar PM kepada islamic_princess   Pergi ke islamic_princess's Website   Quote dan BalasQuote

starfish
Warga 3 Bintang
Menyertai: 31.01.2005
Ahli No: 14030
Posting: 76
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 14-10-06 05:33


makan saja.lagi sodap Kalau masak bercili..sodap hingga menjilat kaki ar...hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For starfishProfil   Hantar PM kepada starfish   Quote dan BalasQuote

dmz
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26613
Posting: 442
Dari: selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 14-10-06 07:53


ASSALAMMUALAIKUM..........
Hmmmmmmmm...usah terlalu cerewet dengan makanan...kalau suka makan...kalau tidak tinggalkan tanpa berkata apa-apa berkenaan makanan tuuu...
http://www.geocities.com/tadikaislamalhusna/


-----------------
http://studiouniversiti.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For dmzProfil   Hantar PM kepada dmz   Pergi ke dmz's Website   Quote dan BalasQuote

helmirohayakassim
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.01.2006
Ahli No: 22154
Posting: 84
Dari: Setiu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-10-06 10:17


Saya tak suka sangat ikan keli.. kalau goreng garing2 sikit saya makanlah. tu pun tengok keadaan.saya pun tak tau Kenapa. dalam keluarga saya, sylah yang paling cerewet bab makan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For helmirohayakassimProfil   Hantar PM kepada helmirohayakassim   Quote dan BalasQuote

syuh_syah
Warga Rasmi
Menyertai: 15.10.2006
Ahli No: 26967
Posting: 6

blank   avatar


posticon Posting pada: 15-10-06 14:35


saya suka sangat makan ikan keli...
tambah2 kalau buat gulai rempah giling.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syuh_syahProfil   Hantar PM kepada syuh_syah   Quote dan BalasQuote

Syamiras
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.10.2006
Ahli No: 26753
Posting: 51
Dari: Melaka

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-10-06 12:19


selamat tinggal ikan keli...nampaknyer saya terpaksa meninggalkanmu untuk seminggu ini..kerna bila kat rumah susah sikit nak makan ikan keli,susah nak cari,,mak tak pernah masak ikan keli..nampaknyer kena tunggu balik mktb baru boleh jumpa ikan keli semula...tuggulah lah kepulangnku ikan keli..=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For SyamirasProfil   Hantar PM kepada Syamiras   Quote dan BalasQuote

yusra
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.09.2003
Ahli No: 3482
Posting: 103
Dari: Kajang,Selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 19-10-06 12:23


best apa makan ikan keli ni..
masak lemak cili padi..fuhh...bagusnya..


Bookmark and Share

    


  Member Information For yusraProfil   Hantar PM kepada yusra   Pergi ke yusra's Website   Quote dan BalasQuote

junaidi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.04.2005
Ahli No: 16182
Posting: 111
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 19-10-06 15:46


memang best makan ikan keli
tambah2 kalau goreng bagi garing @ pun masak cili :roll:


-----------------
"kelahiran manusia disambut dengan laungan AZAN dan pemergian manusia diiringi dengan SOLAT....cuba renungkan antara AZAN dengan SOLAT, alangkah singkatnya hidu


Bookmark and Share

    


  Member Information For junaidiProfil   Hantar PM kepada junaidi   Quote dan BalasQuote

illa_me
Warga Rasmi
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 582
Posting: 13
Dari: me illa

Johor  


posticon Posting pada: 19-10-06 16:52


Pada 10-10-06 15:49 , izad posting:

!!! QUOTE !!!

best ikan keli.... masak goreng bercili....... semalam makan waktu berbuka kat FAKULTI..... sedap betul.......


betul sedap

Bookmark and Share

    


  Member Information For illa_meProfil   Hantar PM kepada illa_me   Quote dan BalasQuote

illa_me
Warga Rasmi
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 582
Posting: 13
Dari: me illa

Johor  


posticon Posting pada: 19-10-06 16:53


Pada 19-10-06 16:52 , illa_me posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 10-10-06 15:49 , izad posting:

!!! QUOTE !!!

best ikan keli.... masak goreng bercili....... semalam makan waktu berbuka kat FAKULTI..... sedap betul.......


betul sedap


ok...memang

Bookmark and Share

    


  Member Information For illa_meProfil   Hantar PM kepada illa_me   Quote dan BalasQuote

illa_me
Warga Rasmi
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 582
Posting: 13
Dari: me illa

Johor  


posticon Posting pada: 19-10-06 16:54


Pada 19-10-06 16:53 , illa_me posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 19-10-06 16:52 , illa_me posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 10-10-06 15:49 , izad posting:

!!! QUOTE !!!

best ikan keli.... masak goreng bercili....... semalam makan waktu berbuka kat FAKULTI..... sedap betul.......


betul sedap


ok...memang



hehehhe

Bookmark and Share

    


  Member Information For illa_meProfil   Hantar PM kepada illa_me   Quote dan BalasQuote

Syamiras
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.10.2006
Ahli No: 26753
Posting: 51
Dari: Melaka

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-10-06 09:53


siapa antara sahabat-sahabat makan ikan keli setiap hari??

Bookmark and Share

    


  Member Information For SyamirasProfil   Hantar PM kepada Syamiras   Quote dan BalasQuote

honest
Warga Rasmi
Menyertai: 16.10.2006
Ahli No: 26983
Posting: 13
Dari: wilayah persekutuan

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-10-06 10:13


tapi orang kata orang jawa mesti suka makan ikan keli..betul ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For honestProfil   Hantar PM kepada honest   Quote dan BalasQuote

mechelmine
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26702
Posting: 897
Dari: KeLaNtAn Ke KeDaH

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-10-06 14:34


dalam banyak-banyak ikan..kenapa ikan keli yang di jadikan topic ni..?
Ni mesti ada fair dengan ikan keli ni..
Tak pun ..ni mesti ada kisah silam dengan ikan keli ni..
Heheee...
KALAU ANDA SEMUA TAHU PASAL IKAN KELI NI lepas itu SIAP MAKAN DIA pula..SAYA NAK TANYA NI...

IKAN KELI yang DEWASA..ada BERAPA BILANGAN SESUNGUT/JANGUT DIA..??

Bookmark and Share

    


  Member Information For mechelmineProfil   Hantar PM kepada mechelmine   Pergi ke mechelmine's Website   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 23-10-06 14:08


tak makan ikan sungai @ darat... makan ikan laut saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

mawardah23
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.08.2006
Ahli No: 26067
Posting: 312
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-10-06 10:38


saya xmakan ikan keli...tak tau kenapa... bukan ada sebab apa pun... memang tak boleh makan agaknya... nak cuba lagi lah payah... tapi tengok org makan macam sedap saja... saya ikut abah lah... apa ikan yang abah tak makan saya xmkn juga..hehehe.. anak abah lah katakan.. hehehe.. jangan marah daaa....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawardah23Profil   Hantar PM kepada mawardah23   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-10-06 10:41


entahlah Kenapa ana tak suka makan ikn keli..rsnye maybe sebab 2 ikn drt kut..ana memang tak lalu nak makan ikn drt sebab tak tahun dengan bau dan rsnye..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 21-11-06 22:10


pernah cuba nak makan ikan keli, tapi tekak tak dapat terima... :( sudahnya, demam dan pagi sok terus muntah pukul 5 pagi.
entah lah Kenapa tekak memang tak dapat terima ikan keli, tidak kira lah masak apa sekalipun...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

zubaidah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.10.2003
Ahli No: 4059
Posting: 280
Dari: TerenGGanu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 21-11-06 23:04


:-) Bismillahirrahmanirrahim...


Ana pernah makan ikan keli, sedap juga...tapi kali kedua nak makan da tak boleh nak telan dah...tak tau Kenapa.mebi sebab ana tak biasa makan ikan darat agaknya...ana ni memilih sikit jenis ikan...ikan yang susah nak makan, malas lah nak makan...banyak tulang pun tak suka..susah.


-----------------
TUHAN, terimalah aku...semoga Allah selamatkan kita daripada segala kejahatan yang berada di langit dan di bumi...


Bookmark and Share

    


  Member Information For zubaidahProfil   Hantar PM kepada zubaidah   Pergi ke zubaidah's Website   Quote dan BalasQuote

nur_namia
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.12.2005
Ahli No: 21203
Posting: 193
Dari: n9

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 22-11-06 01:02


emm makan if ikan itu digoreng garing2 dan dimasak dengan cili api atau sambal..hehehe sedapnyer...tapi if di masak gulai tak makan lah...emm sebab ada bau agaknya..hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_namiaProfil   Hantar PM kepada nur_namia   Quote dan BalasQuote

masya_brywest
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.07.2003
Ahli No: 2317
Posting: 107
Dari: TeLuK InTaN

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-11-06 02:03


yummy yummy sedapnya ikan keli...mula2 orang pun tak makan...sampai hairan tengok kawan-kawan makan dengan berselera...ada juga kawan sampai ngidam2 nak makan ikan keli ini...dah lama tu baru berani try...lah sedap rupanya...kalau tau sedap...dah lama makan..hehe....rasa dia macam ala-ala ayam lah...(bagi orang lah)

Bookmark and Share

    


  Member Information For masya_brywestProfil   Hantar PM kepada masya_brywest   Quote dan BalasQuote

lidah-penghunus
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 407
Posting: 1306
Dari: Parlimen Kapar, Dun Meru.

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-11-06 02:17


assalamualaikum.
suka juga ikan tu lebih2 lagi kalau digoreng garing2.

p/s. ikan keli buat perkasam ok tak?.?.?


-----------------
Hunusan lidah itu lebih berbisa daripada hunusan keris sang pendekar
[ Telah diedit oleh: lidah-penghunus pada 24-11-06 02:18 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For lidah-penghunusProfil   Hantar PM kepada lidah-penghunus   Pergi ke lidah-penghunus's Website   Quote dan BalasQuote

uma
Warga Rasmi
Menyertai: 30.11.2006
Ahli No: 27557
Posting: 4
Dari: kelantan

malaysia  


posticon Posting pada: 30-11-06 16:48


erk..ikan keli?!uma tak pernah makan ikan keli..sebab geli.hukhu..sebenarnya uma memang tak makn ikan drt.kenapa?ada khasiat ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For umaProfil   Hantar PM kepada uma   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 20-01-07 06:29


Pada 23-10-06 14:08 , rimbabara posting:

!!! QUOTE !!!

tak makan ikan sungai @ darat... makan ikan laut saja...


kita serupa... :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 20-01-07 07:35


salam...
ana suka makan ikan keli....
lagi2 kalau masak lemak cili [email protected] goreng garing2....
(^_^)...
antum semua cubalah rasa....mesti nak lagi punyelah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 20-01-07 10:12


tak ada suka sangat...
tapi bolehlah makan...
kalau ikan keli masak sambal, sedap juga

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

umi_iium
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.11.2006
Ahli No: 27261
Posting: 133
Dari: pulau pinang

PulauPinang  


posticon Posting pada: 20-01-07 10:30


saya dr dulu sampai sekarang dok dengan org yang suka makan ikan keli..
rumate2 saya ni suka sangat makan ikan keli..tapi seumur hidup tak pernah pun lagi rasa..bagaimana ek rasa ikan keli?
tak pernah rasa nak makan ikan keli tapi mereka ni cakap sedap..
nanti bila2 berani lah nak cuba...xpn sampai bia2 tak try..wallahua'lam(^_^)

Bookmark and Share

    


  Member Information For umi_iiumProfil   Hantar PM kepada umi_iium   Quote dan BalasQuote

umaira_18486
Warga Rasmi
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28307
Posting: 3

blank   avatar


posticon Posting pada: 29-01-07 04:15


ikan keli???ish,memang dah jadi feberet saya sejak belajar kat melaka..
dulu,saya tak endah pun kat ikan darat ni..ikan patin saja ikan darat yang saya suka...tapi,entah bagaimana,one day tu terikut rummet beli ikan keli goreng berlada...fuh,sedap...sedap sangat-sangat..sejak tu lah minat makan ikan keli...sampai balik kuantan pun beli ikan keli..tapi,lecehnya nak siang ikan keli ni..licin sangat!geli memang geli nak pengang tapi nak makan punya pasal,tahan saja lah...mak saya bagi petua,nak ilangkan licin ikan keli,rendam dengan air asam jawa..boleh ilangkan hanyir dia sekali...lagi satu,mak saya cakap,kalau tak nak ikan keli tu hanyir,buang darah beku atau darah hanyir dia yang ada kat pipi ikan tu....baru ikan tu xhanyir...sekarang ni,saya memang jadi peminat ikan darat..xspecially,ikan keli dan ikan patin..saya rasa,orang yang tak reti atau tak suka makan ikan keli ni memang rugi sangat....sebab ikan ni sedap sangat-sangat!rugilah tak dapat rasa nikmat Allah yang satu ni.... :-) :-) :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For umaira_18486Profil   Hantar PM kepada umaira_18486   Quote dan BalasQuote

islia
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.07.2004
Ahli No: 10058
Posting: 109
Dari: kedah aman selalu

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 29-01-07 08:32


kebaikan keburukan tak tahu pula..tapi..

saya memang suka sangat ikan ni..

padahal dulu xselera langsung..geli semua ada..
tah macam mana,sejak rasa kat 1 kedai makan ni..
Ya Allah jatuh cinta terus..rahsia tepung goreng dia agaknya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For isliaProfil   Hantar PM kepada islia   Quote dan BalasQuote

sadiqah

Menyertai: 14.04.2005
Ahli No: 15800
Posting: 684
Dari: Tawau_KL_tawau_pjaya

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 29-01-07 09:26


since ana bergelar hamba ALLH dan duduk kat sabah tak pernah pun makan ikan keli ni..family pun tak pernah makan. keluar dari borneo, mai KL..baru belajar nak makan, tu pun start tahun lepas. sedap juga ye..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sadiqahProfil   Hantar PM kepada sadiqah   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-01-07 10:23


sebab mak saya marah...satu lagi nak proses tu susah sikit...hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

princess_izny88
Warga Rasmi
Menyertai: 01.08.2006
Ahli No: 25547
Posting: 19
Dari: Sg Petani, Kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 29-01-07 10:25


assalamualaikum...ana memang tak makan ikan keli...bukan saja ikan keli..semua ikan air tawar,tekak ana tak boleh terima.dalam family ana, ana,mak & abah memang tak makan lansung ikan air tawar..tapi adik-adik ana makan pula...tu yang pelik.

Bookmark and Share

    


  Member Information For princess_izny88Profil   Hantar PM kepada princess_izny88   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: [email protected]

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 29-01-07 10:50


beshnye ikan keli......

Bookmark and Share

    


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

maqnawie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.09.2005
Ahli No: 18647
Posting: 222
Dari: Milik ALlah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-01-07 11:10


basmallah..
alssalamualaikum...

aa'aa..sedap gila..siot...ana Kalau' makan ikan keli..best gila..dah makan 1 ekor, nak tambah lag..tapi sekng mahal lah..yang best dapat kat kolam air tawar kat sawah dan bendang..menggagau,menambak (benting)masa skol rendah base aa'a cari ikan air tawar..ikan sepat pun ok juga...

khasiatnye, ana tak tau pula..yang base ikan haruan saja selalu diwar-warkan; untuk recover luka-luka otot dalaman, macam yang lepas bersalin, xcident dan lain-lain lagi..

memang rasa geli sikit...tapi sedap juga...

Allahyarham ayah ana memang tak suka ikan air tawar tu agaknya, terutama ikan keli lah..entah..kenapa ye ada yang arlegic??kan ikan tu boleh makan (hadith Nbai SAW tentang ikan dan belalang)?

wallahu'alam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For maqnawieProfil   Hantar PM kepada maqnawie   Quote dan BalasQuote

Vitamin_Hati
WARGA SETIA
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23062
Posting: 656
Dari: UK

uk  


posticon Posting pada: 29-01-07 14:43


suka makan ikan keli goreng...........best gila.masak pedah sodap jugak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Vitamin_HatiProfil   Hantar PM kepada Vitamin_Hati   Quote dan BalasQuote

Al-Mustaqqim
WARGA SETIA
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17480
Posting: 486
Dari: malaysia

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 29-01-07 14:52


ikan keli goreng berlada...
ikan patin masak tempoyan...
kalau kena dengan acuannya...
memang sedap...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MustaqqimProfil   Hantar PM kepada Al-Mustaqqim   Quote dan BalasQuote

jiha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.02.2004
Ahli No: 6966
Posting: 238
Dari: PeRaK

Perak   avatar


posticon Posting pada: 29-01-07 15:25


dulu-dulu ana tak makan keli...rasa geli, tbayang belut saja.

One day, ana makan tapi tak tau itu keli, sedappppp....
lagi lagi kalau goreg garing + sambal aduhhhh...
sedap higga mjilat jari...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jihaProfil   Hantar PM kepada jiha   Quote dan BalasQuote

aqma
Warga Rasmi
Menyertai: 04.07.2006
Ahli No: 25070
Posting: 4

blank   avatar


posticon Posting pada: 29-01-07 17:16


salam...
sebut saja ikan keli, dah kecur air liur...sedapnya...
dulu ayah saya selalu beli ikan keli hidup2, lepas itu kitorang adik-beradik mesti berkumpul kat ayah tengok dia siang ikan keli..seronok tengok orang lain siang tapi nak siang sendiri takut..
biasanya mak masak keli tumis dengan jintan putih, jintan manis..mmmm..sedapnya..
tapi sekarang dah lama tak makan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aqmaProfil   Hantar PM kepada aqma   Quote dan BalasQuote

abadaa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.11.2005
Ahli No: 20370
Posting: 126
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 29-01-07 17:38


Assalamualaikum...

saya suka bangat sama ikan keli..hehe...

pernah dalam seminggu, tiap-tiap hari makan..huhu...

kenapa???
tak elok ke???

Bookmark and Share

    


  Member Information For abadaaProfil   Hantar PM kepada abadaa   Quote dan BalasQuote

hubbud_jariah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 05.11.2006
Ahli No: 27212
Posting: 32
Dari: jepang

malaysia  


posticon Posting pada: 29-01-07 22:17


sedapnya ikan keli...dah lama tak makan
ikan keli bakar cicah air asam
takpon ikan keli masak tempoyak...terliur dibuatnya
hehe

mari try rasa makan ikan buntal pula...sedap..rasa macam ayam

Bookmark and Share

    


  Member Information For hubbud_jariahProfil   Hantar PM kepada hubbud_jariah   Quote dan BalasQuote

mechelmine
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26702
Posting: 897
Dari: KeLaNtAn Ke KeDaH

Kelantan  


posticon Posting pada: 29-01-07 22:30


Tak sanggup makan ikan keli, sebab muka dia cute sangat..heheeee.. :-P :-P tak sampai hati.. :-D :-D


-----------------
Hiasi Peribadi....
[ Telah diedit oleh: mechelmine pada 29-01-07 22:44 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mechelmineProfil   Hantar PM kepada mechelmine   Pergi ke mechelmine's Website   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, anis_zulaikha
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Dapur
    »» siapa [email protected] suka makan ikan keli?Mengapa?

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.237917 saat. Lajunya....