Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-10-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika orang lain boleh melakukan, kita boleh belajar melakukan
-- Prinsip NLP

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: mengintaisyurga
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43096

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 25
Ahli: 0
Jumlah: 25




  Yang Masuk Ke Sini
halawatuliman: 1 hari, 2 jam, 39 minit yang lalu
nabilah: 1 hari, 2 jam, 43 minit yang lalu
aye: 2 hari yang lalu
tereturubuzu: 11 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 22 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: APAKAH JENIS DARAH ANDA>>>


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» APAKAH JENIS DARAH ANDA>>>

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 3

Go To Page: 1 · 2 · 3  
Jump To Page:

Oleh APAKAH JENIS DARAH ANDA>>>

ad-din
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2005
Ahli No: 19148
Posting: 648
Dari: terengganu-

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-10-06 23:01


apakah jenis darah anda.. boleh kita kongsi ramai-ramai...

darah ana jenis A+...



Bookmark and Share

  


  Member Information For ad-dinProfil   Hantar PM kepada ad-din   Quote dan BalasQuote

wawa0605
Warga Rasmi
Menyertai: 09.10.2005
Ahli No: 19690
Posting: 15
Dari: kuala lumpur

france   avatar


posticon Posting pada: 10-10-06 02:49


salam,

saya B-

Bookmark and Share

  


  Member Information For wawa0605Profil   Hantar PM kepada wawa0605   Quote dan BalasQuote

mas2ra
WARGA SETIA
Menyertai: 21.10.2004
Ahli No: 12017
Posting: 668
Dari: bumi ALLAH Jalla Jalaluh

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 10-10-06 03:02


B+ ... alhamdulillah :-)


-----------------
wahai orang-orang yang berIMAN, ucapkanlah...


Bookmark and Share

  


  Member Information For mas2raProfil   Hantar PM kepada mas2ra   Pergi ke mas2ra's Website   Quote dan BalasQuote

silvermaddness
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.11.2003
Ahli No: 5314
Posting: 42
Dari: Alor Setar

Kedah  


posticon Posting pada: 10-10-06 03:35


O positif...:di

Bookmark and Share

  


  Member Information For silvermaddnessProfil   Hantar PM kepada silvermaddness   Pergi ke silvermaddness's Website   Quote dan BalasQuote

aL-azyM
WARGA SETIA
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26685
Posting: 675
Dari: DuLu:GeRiK,PeRaK + SeKarNG:nEgERi 9

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-10-06 03:54


Darah saya jenis "A"...
& baru saja derma darah 6/09/06 di hari itu..

"Adakah anda sudah menderma? Bantulah mereka yang memerlukan..."


-----------------
http://azymechanical.blogspot.com


Bookmark and Share

  


  Member Information For aL-azyMProfil   Hantar PM kepada aL-azyM   Pergi ke aL-azyM's Website   Quote dan BalasQuote

umie_humaira
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.11.2003
Ahli No: 4964
Posting: 89
Dari: UPSI

Perak  


posticon Posting pada: 10-10-06 03:57


saya jenis AB...",)

Bookmark and Share

  


  Member Information For umie_humairaProfil   Hantar PM kepada umie_humaira   Quote dan BalasQuote

ad-din
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2005
Ahli No: 19148
Posting: 648
Dari: terengganu-

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-10-06 07:20


ana tak boleh nak derma darah.. sebab darah ana cair sangat dan berat tak cukup... nak juga derma darah ni..

Bookmark and Share

  


  Member Information For ad-dinProfil   Hantar PM kepada ad-din   Quote dan BalasQuote

nur_namia
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.12.2005
Ahli No: 21203
Posting: 193
Dari: n9

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 10-10-06 07:25


O negative

Bookmark and Share

  


  Member Information For nur_namiaProfil   Hantar PM kepada nur_namia   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-10-06 09:23


Ana darah B+. B untuk Bijak..Hehhe :-di :-di


-----------------



Hargai semasa ada....


Bookmark and Share

  


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-10-06 09:32


tak silap ana ..ana punya darah O...
tapi tak ingat + or -

:-di :-) :-di

Bookmark and Share

  


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

yanokage
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20839
Posting: 275
Dari: SMK (A) Al-Irshad

PulauPinang  


posticon Posting pada: 10-10-06 10:04


tak tahu lah .. O agaknya tak silap .. universal donor ...

Bookmark and Share

  


  Member Information For yanokageProfil   Hantar PM kepada yanokage   Pergi ke yanokage's Website   Quote dan BalasQuote

mukminah_06
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25699
Posting: 72
Dari: malaysia

malaysia  


posticon Posting pada: 10-10-06 10:20


ana A..

Bookmark and Share

  


  Member Information For mukminah_06Profil   Hantar PM kepada mukminah_06   Quote dan BalasQuote

yan4485
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.02.2005
Ahli No: 14357
Posting: 286
Dari: KL

Johor  


posticon Posting pada: 10-10-06 11:05


darh A...tak tau l aplak + or -..huhuhu

Bookmark and Share

  


  Member Information For yan4485Profil   Hantar PM kepada yan4485   Quote dan BalasQuote

ukhtisarah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.12.2004
Ahli No: 12908
Posting: 39
Dari: pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 10-10-06 11:25


darah jenis o positif...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ukhtisarahProfil   Hantar PM kepada ukhtisarah   Quote dan BalasQuote

nuhasolehah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.07.2006
Ahli No: 25365
Posting: 57
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 10-10-06 11:33


nuha darah jenis O... pemurah.. :-di


-----------------
"AkHLaK MuLiA iBaRat SeKuNtUm BuNga WaLau Di MaNa BeRada PasTi SeMua OrAnG Suka"
[ Telah diedit oleh: nuhasolehah pada 10-10-06 11:34 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For nuhasolehahProfil   Hantar PM kepada nuhasolehah   Quote dan BalasQuote

lisa_solehah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 17.09.2006
Ahli No: 26413
Posting: 371
Dari: UPSI

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 10-10-06 11:43


'O' +ve


-----------------
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For lisa_solehahProfil   Hantar PM kepada lisa_solehah   Quote dan BalasQuote

sasuke-kun
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2004
Ahli No: 11297
Posting: 525
Dari: klate-jepun

Kelantan  


posticon Posting pada: 10-10-06 11:49


B agaknya

Bookmark and Share

  


  Member Information For sasuke-kunProfil   Hantar PM kepada sasuke-kun   Quote dan BalasQuote

ad-din
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2005
Ahli No: 19148
Posting: 648
Dari: terengganu-

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-10-06 12:31


Kenapa muslimah asik darah O saja.. kebetulan or macam mana.. sebab tulah muslimah ni selalu kena tekanan darah rendah or kurang darah sebab darah O.. darah O ni kan darah pekat..

[ Telah diedit oleh: ad-din pada 10-10-06 12:31 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For ad-dinProfil   Hantar PM kepada ad-din   Quote dan BalasQuote

ainulhulsaini
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2331
Posting: 66
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 10-10-06 12:48


Asalamu'alaikum WBT.....

Darah tidak padan boleh sebabkan maut


Soalan:

Doktor, saya ingin tahu kaitan kesepadanan darah. Adakah darah jenis O+ sesuai untuk pasangan yang juga darahnya jenis O+? Apakah kesan jika jenis darah tidak sepadan.

Tati,
Melalui e-mel.

Jawapan:

Ada empat jenis kumpulan darah, iaitu A, B, AB dan O. Apa yang positif atau negatif itu bermaksud kumpulan Rhesus, satu lagi jenis komponen pengenalan pada sel darah.

Seorang yang darah jenis A, boleh menerima darah dari A dan O, kumpulan B boleh menerima darah B dan O, AB boleh menerima darah dari A, B dan O. Orang yang berjenis O hanya boleh menerima darah jenis O saja. Sama seperti jenis darah, kumpulan Rhesus positif boleh menerima kedua darah positif dan negatif, tetapi yang Rhesus negatif hanya boleh menerima kumpulannya saja.

Jadi, darah O negatif, dapat diberikan kepada semua jenis A, B, AB dan O dan kumpulan positif dan negatif, tetapi orang yang ada O negatif hanya boleh menerima kumpulan darah O negatif saja. Jika diberi darah jenis lain, dan dari rhesus positif, komponen asing pada darah luaran ini akan memulakan satu respons oleh badan yang akan memecahkan sel darah di dalam badannya sehingga tiada lagi sel yang boleh berfungsi untuk membawa oksigen ke badan. Itulah sebab kita dengar orang boleh mati disebabkan kemasukan jenis darah yang tidak bersesuaian.

Di barat, kebanyakan warganya berkumpulan Rhesus negatif, tetapi di sebelah Timur dan Asia, kebanyakan orang adalah Rhesus positif. Permasalahan Rhesus dalam mengandung berlaku bila seorang wanita yang negatif mempunyai pasangan Rhesus positif.

Ada 50 peratus kemungkinan yang anak dalam kandungan itu positif. Jika anak dalam kandungan yang pertama positif, sel-sel darah dari anak dapat bercampur dengan darah ibu terutama sekali semasa bersalin. Sel-sel ini, walaupun sedikit akan menimbulkan rangsangan dalam badan ibu dan membentuk antibodi yang memusnahkan sel-sel darah Rhesus positif bayi.

Antibodi yang dibentuk dalam ibu akan berkekalan, seperti juga kalau seorang itu telah dijangkiti demam campak - badannya telah membentuk antibodi yang melawan virus campak itu dan kemudiannya, dia tidak akan dijangkiti lagi kerana antibodi yang ada ini akan mengenal virus campak pada kali yang kedua dan terus memusnahkannya.

Jadi, jika ibu itu mengandung kali kedua, dan kandungan anak itu positif juga, antibodi dari ibu akan memasuki salur darah bayi dan memusnahkan sel darahnya. Bayi ini akan meninggal kerana kurang darah yang menyebabkan kegagalan fungsi jantung (lemah jantung). Bila dilahirkan, ia kelihatan bengkak kerana cecair berlebihan di dalam badan. Keadaan ini dinamakan 'Hydrops fetalis'.

Banyak kajian dilakukan mengenai masalah ini, sehingga sekarang jarang sangat ada kematian bayi berikutan masalah Rhesus. Adalah menjadi amalan biasa di semua klinik mengandung untuk memeriksa kumpulan darah ibu supaya mereka yang Rhesus negatif dikenal pasti. Mereka akan diminta membawa suami untuk diperiksa jenis darah mereka. Jika suami Rhesus positif, mereka akan dinasihati seperti demikian - bila sudah bersalin, darah anak akan diperiksa untuk mengenal pasti kumpulannya. Jika ia positif, ibu akan diberi satu suntikan dalam lingkungan masa 72 jam - suntikan ubat ini mengandungi imunoglobulin yang akan melindungi darah ibu dari membentuk antibodi kepada Rhesus positif. Ini akan diulangi tiap-tiap kali ia bersalin jika anaknya itu positif juga.

Bookmark and Share

  


  Member Information For ainulhulsainiProfil   Hantar PM kepada ainulhulsaini   Quote dan BalasQuote

ad-din
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2005
Ahli No: 19148
Posting: 648
Dari: terengganu-

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-10-06 12:51


owh macam tu... memang unik betul kejadian dan ciptaan Allah ni kan...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ad-dinProfil   Hantar PM kepada ad-din   Quote dan BalasQuote

ulfah_widad
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2006
Ahli No: 25325
Posting: 301
Dari: Kedah - Perak - Johor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-10-06 16:28


Assalamualaikum..

ana jenis darah B+... siapa lagi B+...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ulfah_widadProfil   Hantar PM kepada ulfah_widad   Quote dan BalasQuote

drzul-f
WARGA SETIA
Menyertai: 22.01.2005
Ahli No: 13857
Posting: 487
Dari: Simferopol', Crimea, Ukraine

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 10-10-06 16:49


O; rh +ve

Bookmark and Share

  


  Member Information For drzul-fProfil   Hantar PM kepada drzul-f   Pergi ke drzul-f's Website   Quote dan BalasQuote

azzahrawi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 33
Posting: 307
Dari: pulau mutiara

PulauPinang  


posticon Posting pada: 10-10-06 17:12


darah saya A+

Bookmark and Share

  


  Member Information For azzahrawiProfil   Hantar PM kepada azzahrawi   Quote dan BalasQuote

ad-din
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2005
Ahli No: 19148
Posting: 648
Dari: terengganu-

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-10-06 17:19


samelah kita azzahrawi darah jenis A+.. sentiasa dapat A dan berada di depan.. :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For ad-dinProfil   Hantar PM kepada ad-din   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 29-10-06 19:56


saya A+

Bookmark and Share

  


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

fizah_862000
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10528
Posting: 844
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 29-10-06 20:23


ana tak tahu darah jenis apa... :-(


-----------------
"Jika Allah menolong kamu, tiada sesiapa pun yang dapat mhalang kamu..."surah Ali Imran:129


Bookmark and Share

  


  Member Information For fizah_862000Profil   Hantar PM kepada fizah_862000   Pergi ke fizah_862000's Website   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 29-10-06 20:46


darah saya jenis O.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

jiha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.02.2004
Ahli No: 6966
Posting: 238
Dari: PeRaK

Perak   avatar


posticon Posting pada: 29-10-06 21:24


ana darah AB+

Bookmark and Share

  


  Member Information For jihaProfil   Hantar PM kepada jiha   Quote dan BalasQuote

vanadium_oksida
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.01.2005
Ahli No: 13944
Posting: 279
Dari: manjung ,perak

Perak  


posticon Posting pada: 29-10-06 23:13


saya darah jenis b+....darah dominan.

Bookmark and Share

  


  Member Information For vanadium_oksidaProfil   Hantar PM kepada vanadium_oksida   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 29-10-06 23:15


darah O

Bookmark and Share

  


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 29-10-06 23:28


darah o

Bookmark and Share

  


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

wanina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.01.2005
Ahli No: 13762
Posting: 99
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-10-06 02:50


darah a

Bookmark and Share

  


  Member Information For waninaProfil   Hantar PM kepada wanina   Quote dan BalasQuote

Yam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.06.2006
Ahli No: 24996
Posting: 80
Dari: Seremban-UKM

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 30-10-06 10:17


o +


-----------------
Dont Simply Trust your Frenz....



Bookmark and Share

  


  Member Information For YamProfil   Hantar PM kepada Yam   Quote dan BalasQuote

faried
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26185
Posting: 150
Dari: kedah

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 30-10-06 12:32


darah ooooooooooooooooooooooo

Bookmark and Share

  


  Member Information For fariedProfil   Hantar PM kepada faried   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 30-10-06 15:46


Jenis Darah Boleh Tentukan Sifat Anda

Jenis darah, selain boleh menjadi panduan untuk menentukan diet yang sesuai, ternyata boleh juga meneropong watak dan keperibadian seseorang. Hasil sebuah kajian yang dilakukan di Jepun terhadap beberapa jenis kumpulan darah, mendapati ada beberapa keperibadian tertentu yang dikatakan sesuai dengan jenis darah orang yang berkaitan. Anda mungkin boleh melihat sendiri apakah antara anda suami isteri mempunyai keserasian dan sifat-sifat yang tertentu berdasarkan penelitian di bawah ini.

- Kumpulan Darah O -
Ini adalah jenis darah pemimpin. Saat melihat sesuatu yang diinginkan, orang dengan kumpulan darah ini akan berusaha mencapainya. Anda juga termasuk trend-setter, setia, punya daya juang yang tinggi dan percaya diri yang kukuh. Kelemahan anda adalah mudah cemburu, agak sombong dan cenderung amat kompetitif.

- Kumpulan Darah A -
Anda suka keselarasan, kedamaian dan organisasi. Boleh bekerjasama dengan baik dengan orang lain, peka, sabar dan penuh perhatian. Namun kelemahan anda adalah tidak boleh melakukan sesuatu dengan santai dan cenderung keras kepala.

- Kumpulan Darah B -
Anda punyai tabiat keras kepala dan individualis, suka berterus terang tanpa memikirkan orang lain dan melakukan sesuatu dengan cara sendiri. Namun anda juga kreatif dan fleksibel, dan boleh beradaptasi dengan mudah terhadap segala situasi. Namun kelemahan yang anda miliki adalah cenderung terlalu mandiri yang boleh merugikan.

- Kumpulan Darah AB -
Dingin dan terkawal, makanya tak menghairankan teman menjadikan anda sebagai tempat berkongsi cerita, terutama urusan perasaan dan hati. Anda dilahirkan untuk menghiburkan orang lain secara semula jadi. Namun sayangnya anda cenderung moody dan sukar membuat keputusan, kadang-kadang boleh menyakiti hati orang lain.

Sumber : Petikan dari majalah Mingguan Wanita, Bil : 1165 (17-23 Mac 2006)

http://www.ukhwah.com/viewtopic.php?forum=68&topic=22535

Bookmark and Share

  


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

guelderose
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.05.2006
Ahli No: 24616
Posting: 336
Dari: Ayer Keroh

Kelantan  


posticon Posting pada: 30-10-06 15:50


darah A+

Bookmark and Share

  


  Member Information For guelderoseProfil   Hantar PM kepada guelderose   Quote dan BalasQuote

panarol
Warga Rasmi
Menyertai: 10.11.2003
Ahli No: 5044
Posting: 20
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 30-10-06 18:19


saya pun darah A jugak...hehehehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For panarolProfil   Hantar PM kepada panarol   Quote dan BalasQuote

uhtat
Warga Rasmi
Menyertai: 30.10.2006
Ahli No: 27123
Posting: 1

Terengganu  


posticon Posting pada: 30-10-06 18:30


apa2pn jenis darah kita,,,,tetap warna merah....hehehehhehe
saya manusia berdarah AB+...

Bookmark and Share

  


  Member Information For uhtatProfil   Hantar PM kepada uhtat   Quote dan BalasQuote

hazi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.10.2006
Ahli No: 27127
Posting: 146
Dari: malaysia

bosnia_herzegovina  


posticon Posting pada: 01-11-06 16:17


entahlah,darah ana sentiasa berubah, kejap O kejap A, tak tahu yang mana satu..

Bookmark and Share

  


  Member Information For haziProfil   Hantar PM kepada hazi   Quote dan BalasQuote

IrisS
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.03.2004
Ahli No: 7866
Posting: 57
Dari: PuLaU MuTiaRa

PulauPinang  


posticon Posting pada: 01-11-06 16:56


darah O.. penderma universal :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For IrisSProfil   Hantar PM kepada IrisS   Quote dan BalasQuote

izad
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 66
Posting: 425
Dari: Wakaf Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-11-06 03:26


Pada 10-10-06 03:35 , silvermaddness posting:

!!! QUOTE !!!

O positif...:di


sama lah kita..... jangan lupa derma kat ana sikit ya....


-----------------
AL-FIRQATU AN NAAJIAH


Bookmark and Share

  


  Member Information For izadProfil   Hantar PM kepada izad   Pergi ke izad's Website   Quote dan BalasQuote

PuteriDesa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13061
Posting: 287
Dari: Tanjung Pengelih

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-11-06 05:10


darah o...ok..:)))))) positif

Bookmark and Share

  


  Member Information For PuteriDesaProfil   Hantar PM kepada PuteriDesa   Quote dan BalasQuote

ad-din
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2005
Ahli No: 19148
Posting: 648
Dari: terengganu-

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-11-06 11:15


tak ramai org yang darah AB ye..

Bookmark and Share

  


  Member Information For ad-dinProfil   Hantar PM kepada ad-din   Quote dan BalasQuote

helmirohayakassim
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.01.2006
Ahli No: 22154
Posting: 84
Dari: Setiu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 02-11-06 12:14


A+

Bookmark and Share

  


  Member Information For helmirohayakassimProfil   Hantar PM kepada helmirohayakassim   Quote dan BalasQuote

marsha
Warga Rasmi
Menyertai: 03.11.2004
Ahli No: 12253
Posting: 6
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 02-11-06 12:46


AB+..HEHE
BEST sebab boleh terima semua darah
PENERIMA UNIVERSAL :-di
O jangan JELES LAKS :-P

Bookmark and Share

  


  Member Information For marshaProfil   Hantar PM kepada marsha   Quote dan BalasQuote

adrianahayati
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.02.2005
Ahli No: 14476
Posting: 54
Dari: batu pahat

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-11-06 14:35


darah O.. agaknya lah sebab tau jenis darah ni masa buat eksperimen kat makmal bio time sekolah dulu..entah betul ke tidak..

Bookmark and Share

  


  Member Information For adrianahayatiProfil   Hantar PM kepada adrianahayati   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 02-11-06 21:36


Pada 10-10-06 07:25 , nur_namia posting:

!!! QUOTE !!!

O negative



woooo....

o negative ( O Rh -) antara jenis darah yang amat susah di cariii....tak ramai yang mempunyai darah jenis O negative...


SAYA DARAH A RH +...SAMA-2 KITA MENDERMA DARAH...

Bookmark and Share

  


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

ad-din
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2005
Ahli No: 19148
Posting: 648
Dari: terengganu-

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-11-06 22:02


ab uneversal ye.. bagusla.. tapi pernah tak kita fikir sebab apa allah jadikan manusia ni darah dia pelbagai jenis....Kenapa tak jadikan semua org darah jenis yang same saja..

Bookmark and Share

  


  Member Information For ad-dinProfil   Hantar PM kepada ad-din   Quote dan BalasQuote

Azzuhra
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.08.2004
Ahli No: 10575
Posting: 76

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-11-06 22:26


salam...

ana darah A...

Bookmark and Share

  


  Member Information For AzzuhraProfil   Hantar PM kepada Azzuhra   Quote dan BalasQuote

daLL
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.04.2005
Ahli No: 15609
Posting: 148
Dari: negeri beradat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 03-11-06 14:15


OOOOOOOOOOOOOOOO

Bookmark and Share

  


  Member Information For daLLProfil   Hantar PM kepada daLL   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 04-11-06 09:18


O+

sesamer kita menderma darah

Bookmark and Share

  


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-12-06 03:45


Pada 10-10-06 16:28 , ulfah_widad posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum..

ana jenis darah B+... siapa lagi B+...


saya, saya :lol: :lol: :lol:


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

  


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

rafieq
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.03.2006
Ahli No: 23522
Posting: 139
Dari: jordan

germany  


posticon Posting pada: 10-12-06 05:42


b positif..tapi aku tak suka derma darah,heheh

Bookmark and Share

  


  Member Information For rafieqProfil   Hantar PM kepada rafieq   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 10-12-06 09:30


Saya pulak A Rh +... :-)


-----------------
The Light of ALLAH surround Me, The Love of ALLAH Enfolds Me, The presence of ALLAH watches over Me, Whatever I am...ALLAH iS..


Bookmark and Share

  


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

tulipsolehah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.07.2004
Ahli No: 10336
Posting: 223
Dari: Bumi Johore

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 10-12-06 14:45


ana darab B Rh +

Bookmark and Share

  


  Member Information For tulipsolehahProfil   Hantar PM kepada tulipsolehah   Quote dan BalasQuote

nurman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.04.2005
Ahli No: 15612
Posting: 278
Dari: Dimana bumi dipijak disitu Islam dijunjung!

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 10-12-06 15:27


OOOOOOOOOOO +++++++++
hampir tiap sem derma darah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurmanProfil   Hantar PM kepada nurman   Quote dan BalasQuote

pena_sufi
Warga 5 Bintang
Menyertai: 07.09.2003
Ahli No: 3377
Posting: 372
Dari: bumi waqafan Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-12-06 17:03


alhamdulillah...ana O Rh+ , mak ayah darah O
jadi tak mungkin kami adik-beradik berdarah selain O

Bookmark and Share

  


  Member Information For pena_sufiProfil   Hantar PM kepada pena_sufi   Quote dan BalasQuote

erwina
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8917
Posting: 503
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 10-12-06 18:23


AB penerima universal

Bookmark and Share

  


  Member Information For erwinaProfil   Hantar PM kepada erwina   Pergi ke erwina's Website   Quote dan BalasQuote

hayadih
Warga 1 Bintang
Menyertai: 01.07.2005
Ahli No: 17007
Posting: 35
Dari: sG PeTaNi, JiTrA, aLoR sEtAr

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 10-12-06 22:00


ana darah B+ merah ang2 hehe..tak pernah derma lagi..takutla..insya Allah pasni nak beranikan diri

Bookmark and Share

  


  Member Information For hayadihProfil   Hantar PM kepada hayadih   Pergi ke hayadih's Website   Quote dan BalasQuote

Farveen
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2006
Ahli No: 27631
Posting: 256
Dari: Bangi

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 15-12-06 15:46


AB positive

Bookmark and Share

  


  Member Information For FarveenProfil   Hantar PM kepada Farveen   Pergi ke Farveen's Website   Quote dan BalasQuote

saifuddin_92
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.08.2006
Ahli No: 25600
Posting: 271
Dari: batu pahat

turkey  


posticon Posting pada: 15-12-06 15:49


tak TAULAH

Bookmark and Share

  


  Member Information For saifuddin_92Profil   Hantar PM kepada saifuddin_92   Pergi ke saifuddin_92's Website   Quote dan BalasQuote

maruz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2005
Ahli No: 16590
Posting: 282
Dari: Selangor Darul Ehsan

lebanon   avatar


posticon Posting pada: 15-12-06 15:53


ana darah jenis A+

Bookmark and Share

  


  Member Information For maruzProfil   Hantar PM kepada maruz   Quote dan BalasQuote

maruz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2005
Ahli No: 16590
Posting: 282
Dari: Selangor Darul Ehsan

lebanon   avatar


posticon Posting pada: 15-12-06 15:58


setahu ana, orang melayu nusantara adalah jenis darah rhesus positif....

tapi ada juga orang kat ukhwah ni yang negatif...

kacuk dngan mat saleh ye???

HEHE

Bookmark and Share

  


  Member Information For maruzProfil   Hantar PM kepada maruz   Quote dan BalasQuote

nurwahida
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5946
Posting: 338
Dari: USM

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 15-12-06 16:04


salam...
kumpulan darah A...tapi ini darah special laaa..sebb saya mix...huhuhuhuh..alhamdulillah

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurwahidaProfil   Hantar PM kepada nurwahida   Pergi ke nurwahida's Website   Quote dan BalasQuote

Farveen
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2006
Ahli No: 27631
Posting: 256
Dari: Bangi

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 15-12-06 16:55


ho..Kalau anak kacuk memang A ke?
saya india mix melayu..
sebab tu ke A?
hehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For FarveenProfil   Hantar PM kepada Farveen   Pergi ke Farveen's Website   Quote dan BalasQuote

maruz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2005
Ahli No: 16590
Posting: 282
Dari: Selangor Darul Ehsan

lebanon   avatar


posticon Posting pada: 15-12-06 17:02


tak lah

tak semestinya kacuk darah A...

siapa anak kacuk, dia boleh darah A, O, AB or B

tapi aklau dia org melayu tapi rhasus negatif...

mungkin dia kacuk dengan mat saleh...hehehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For maruzProfil   Hantar PM kepada maruz   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 17-12-06 09:38


salam...
ana B+

Bookmark and Share

  


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

multazam
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 105
Posting: 60
Dari: Kelantan Darul Naim

Kelantan  


posticon Posting pada: 17-12-06 10:59


Assalamualaikum

saya jenis darah O

Bookmark and Share

  


  Member Information For multazamProfil   Hantar PM kepada multazam   Quote dan BalasQuote

cahayakuiman
WARGA SETIA
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23268
Posting: 832

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-12-06 11:12


ana pun O......orang kata darah O ni.orangnya suka mudah memberi..macam jenis darah O..memberi,tetapi kurang menerima.....iyakah?...itulah tanda ekuasaan Allah.


-----------------
kehidupan adalah sebuah perjalanan menuju sebuah kematian...yang hakiki lagi abadi.UJIan akan datang dan pergi sebagai tanda bukti keimanan.
[ Telah diedit oleh: cahayakuiman pada 17-12-06 11:13 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For cahayakuimanProfil   Hantar PM kepada cahayakuiman   Pergi ke cahayakuiman's Website   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-12-06 12:34


ana darah B tapi tak tau lah pula B- atau B+..Tau jns darah ini pun sebab buat eksperimen time lab bio..Alhamdulillah.. :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

P10TH
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.12.2006
Ahli No: 27866
Posting: 57
Dari: Nilai

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 01-01-07 14:07


assalamualaikum..

ana jenis A

Bookmark and Share

  


  Member Information For P10THProfil   Hantar PM kepada P10TH   Quote dan BalasQuote

aimanhafidz
Warga Rasmi
Menyertai: 11.10.2006
Ahli No: 26890
Posting: 11
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-01-07 16:59


hehehe....
tak tahu lah
takut nak check

Bookmark and Share

  


  Member Information For aimanhafidzProfil   Hantar PM kepada aimanhafidz   Quote dan BalasQuote

bviolet84
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.09.2005
Ahli No: 19281
Posting: 50
Dari: putrajaya

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 01-01-07 17:11


jenis B

Bookmark and Share

  


  Member Information For bviolet84Profil   Hantar PM kepada bviolet84   Quote dan BalasQuote

gingie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13215
Posting: 309

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-01-07 18:08


Pada 17-12-06 12:34 , nurzatul posting:

!!! QUOTE !!!

ana darah B tapi tak tau lah pula B- atau B+..Tau jenis darah ini pun sebab buat eksperimen time lab bio..Alhamdulillah.. :-)


gingie darah jenis A.. eh sama lah kita.. dapat tau masa buat eksperiment time lab bio.. lawaknya, ada kawan gingie tu, kena cucuk jari dia sampai berapa belas kali entah.. huhu.. mesti sakit..

Bookmark and Share

  


  Member Information For gingieProfil   Hantar PM kepada gingie   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-03-07 19:15


Pada 15-12-06 16:04 , nurwahida posting:

!!! QUOTE !!!

salam...
kumpulan darah A...tapi ini darah special lah..sebb saya mix...huhuhuhuh..alhamdulillah



saya pun A.... tapi saya tak ada mix dengan mana-mana ngara pun....
melayu sejati


-----------------
"Cerahkan Mata Anda" http://buku2008.wordpress.com


Bookmark and Share

  


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

zahratunnur
Warga 3 Bintang
Menyertai: 31.12.2006
Ahli No: 27966
Posting: 85
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 01-03-07 21:29


saya pun darah b+
tak pernah derma darah.. walaupun teringin
tak cukup berat..
lagipun takut juga...

Bookmark and Share

  


  Member Information For zahratunnurProfil   Hantar PM kepada zahratunnur   Quote dan BalasQuote

ShahrulZaman
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2007
Ahli No: 28499
Posting: 1138
Dari: Walidain

Selangor  


posticon Posting pada: 12-03-07 04:27


O positif

Bookmark and Share

  


  Member Information For ShahrulZamanProfil   Hantar PM kepada ShahrulZaman   Quote dan BalasQuote

Hasrulllah92
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.08.2006
Ahli No: 25933
Posting: 49
Dari: ATAS BUMIE

Pahang  


posticon Posting pada: 14-03-07 21:49


ANA O + HO..hO...

Bookmark and Share

  


  Member Information For Hasrulllah92Profil   Hantar PM kepada Hasrulllah92   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 14-03-07 21:53


A+ (98%) heheh

Bookmark and Share

  


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 14-03-07 21:57


Pada 14-03-07 21:53 , izzul_islam posting:

!!! QUOTE !!!

A+ (98%) heheh


Mengarut betul... :D

saya darah OO... test sekali saja masa 1st year dulu... lepas itu dah tak buat dah.. hihi... cucuk jarum kat orang lain berani, nak cucuk jari sendiri..? hehehe... lain kali saja lah.. :D


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

  


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

ad-din
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2005
Ahli No: 19148
Posting: 648
Dari: terengganu-

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-03-07 22:47


pernah derma darah tak..

Bookmark and Share

  


  Member Information For ad-dinProfil   Hantar PM kepada ad-din   Quote dan BalasQuote

ridz07
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.10.2004
Ahli No: 11876
Posting: 102
Dari: Institut Pendidikan Guru Malaysia Kampus Dato' Razali Ismail (IPGM-KDRI), Kuala Terengganu...

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 14-03-07 22:50


Ana B tak tau positif tau negatif sebab buat ujian darah kat sekolah masa tu.... Pameran sains, jadi dapat tau jenis darah saja... rhesus pun tak tau.

Bookmark and Share

  


  Member Information For ridz07Profil   Hantar PM kepada ridz07   Pergi ke ridz07's Website   Quote dan BalasQuote

alliaazam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2007
Ahli No: 28915
Posting: 159
Dari: Damansara

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 14-03-07 23:21


darah A..masa form 3 tu pun puas kawan cucuk jari ana sebab darah tak nak keluar...nak tau darah apa punya pasal, sakit pun sakit lah:D:D

Bookmark and Share

  


  Member Information For alliaazamProfil   Hantar PM kepada alliaazam   Pergi ke alliaazam's Website   Quote dan BalasQuote

aymannur
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.06.2003
Ahli No: 1022
Posting: 212
Dari: irbed

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 15-03-07 02:31


salam.. whheee..nak kongsi ilmu sikit. bagi yang darah rh-, ini sangat jarang. jika ibu dan anak punya rh yang berbeza, anak anda berkemungkinan dapat hydrops fetalis. tapi anak ketiga baru risk tinggi. tapi jangan risau, sekarg dah banyak teknologi canggih, so, selamat.
kalau ikut statistik, manusia paling ramai darah AB>A>B>0. lagi sikit org jenis darah tu, lagi istimewa org tu, ye tak? ('',)/

Bookmark and Share

  


  Member Information For aymannurProfil   Hantar PM kepada aymannur   Quote dan BalasQuote

AzwaAqilah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.03.2007
Ahli No: 28986
Posting: 73
Dari: kubang kerian

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-03-07 06:11


ana darah jenis O...

Bookmark and Share

  


  Member Information For AzwaAqilahProfil   Hantar PM kepada AzwaAqilah   Quote dan BalasQuote

zc
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28322
Posting: 666
Dari: somewhere

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 18-03-07 10:57


sama jugak...saya pun o. dah banyak kali derma. lebih dari 5, banyak lah tu...hehehe!

Bookmark and Share

  


  Member Information For zcProfil   Hantar PM kepada zc   Quote dan BalasQuote

alin1605
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10792
Posting: 281
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-03-07 11:07


assalamualaikum...

darah alin jenis O... pernah derma darah... p dah lama tak derma sebab selalunya tempat dia open sangat...

Bookmark and Share

  


  Member Information For alin1605Profil   Hantar PM kepada alin1605   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-03-07 13:07


ana darah jenis A...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

HAFieZAH
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29019
Posting: 146

blank   avatar


posticon Posting pada: 18-03-07 13:29


Salam...
Darah saya jenis AB+...
Dah derma darah 2kali, 12/12/2006 dan yang terbaru 13/3/2007...di Tabung Darah Negara.
Lepas ni ingat nak derma lagi pada 15/5/2007...sehari sebelum Hari Guru dan beberapa hari sebelum hari lahir....moga hidup lebih diberkati....

Saya ada terbaca di internet, kalau nak derma darah sesuai pada hari Selasa kerana dalam Islam ada kisahnya yang tersendiri...tapi dah lupa laman webnya....

So, sahabats semua....marilah kita ramai-ramai derma darah bagi yang berkemampuan....jumpa anda di sana!

Bookmark and Share

  


  Member Information For HAFieZAHProfil   Hantar PM kepada HAFieZAH   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 18-03-07 15:51


wah...bayak darah jenis 'murah hati' kat sini... saya punya darah kelas pertama kut..

Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

srikandi_islam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.10.2003
Ahli No: 4481
Posting: 260
Dari: BANGI + KB

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-03-07 16:06


salam...
darah ana jenis o.
hohohohoho...tapi ana takot jarum...
waktu dia nak cek darah pun ana nangis dan plok tangan org yang test darah itu...free saja kena plok dengan ana.....
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Bookmark and Share

  


  Member Information For srikandi_islamProfil   Hantar PM kepada srikandi_islam   Pergi ke srikandi_islam's Website   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 18-03-07 17:50


Pada 14-03-07 21:57 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 14-03-07 21:53 , izzul_islam posting:

!!! QUOTE !!!

A+ (98%) heheh


Mengarut betul... :D

saya darah OO... test sekali saja masa 1st year dulu... lepas itu dah tak buat dah.. hihi... cucuk jarum kat orang lain berani, nak cucuk jari sendiri..? hehehe... lain kali saja lah.. :D




darah AA rhesus positive (+) ..heheheh

Mak (A) + Bapak (A) = Anak (A)

Bookmark and Share

  


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 18-03-07 17:55


saya tak pernah tahu darah saya jenis apa..
tak pernah pergi check... :-(



Bookmark and Share

  


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

arebie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.03.2006
Ahli No: 23558
Posting: 207
Dari: bp ------> kl

Johor   avatar


posticon Posting pada: 18-03-07 18:38


darah org type 0..
mari lah ramai-ramai p jadi blood donor ...
sesiapa yang nak tau jenis darah boleh lah p derma darah.. selamat m'derma dan beramal

Bookmark and Share

  


  Member Information For arebieProfil   Hantar PM kepada arebie   Quote dan BalasQuote

siti_ump
Warga Rasmi
Menyertai: 16.03.2007
Ahli No: 29195
Posting: 10
Dari: dr kelantan ke pahang

Kelantan  


posticon Posting pada: 18-03-07 19:16


assalamualaikum..

darah ana jenis O tapi xtaw O+ or O-

Bookmark and Share

  


  Member Information For siti_umpProfil   Hantar PM kepada siti_ump   Quote dan BalasQuote

ShahrulZaman
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2007
Ahli No: 28499
Posting: 1138
Dari: Walidain

Selangor  


posticon Posting pada: 31-03-07 00:31


O

Bookmark and Share

  


  Member Information For ShahrulZamanProfil   Hantar PM kepada ShahrulZaman   Quote dan BalasQuote

ShahrulZaman
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2007
Ahli No: 28499
Posting: 1138
Dari: Walidain

Selangor  


posticon Posting pada: 31-03-07 00:31


tapi tak pasti negetiv or positif

Bookmark and Share

  


  Member Information For ShahrulZamanProfil   Hantar PM kepada ShahrulZaman   Quote dan BalasQuote

lamyanunalif_mursyidah
WARGA SETIA
Menyertai: 02.02.2006
Ahli No: 22391
Posting: 1128
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-04-07 18:39


assalamualaikum..
ana darah B..
pes time derma darah sem lepas..
masa sekolah menengah agak takut..
ye lah..
org duduk cerita jarum besar..
tapi da masuk matrik ni nak mencube..
yelah..
kalau tak cuba berani sekarang sampai bila ana nak jadi penakut..
ana pun try lah..
masa cek darah tu..
sakit lah juga..
tapi bila time derma darah tu..
walopun jarun besar..
tak rasa sakit..
tapi rasa best saja..
tengok darah 1 beg..
macam tak percaya saja diri ini derma darah..
alhamdulillah..
segalanya berjalan dengan lancar..
tak ada pitam2..or pening2..
rasa biasa saja..
nak derma lagi sem depan:-)
wassalam

Bookmark and Share

  


  Member Information For lamyanunalif_mursyidahProfil   Hantar PM kepada lamyanunalif_mursyidah   Pergi ke lamyanunalif_mursyidah's Website   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-04-07 18:40


darah o rhesus +ve

Bookmark and Share

  


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 25-04-07 20:22


Pada 10-10-06 09:23 , Hanan posting:

!!! QUOTE !!!

Ana darah B+. B untuk Bijak..Hehhe :-di :-di




Hehe...Presiden kita ada darah B+ ....siapa-siapa perlukan bantuan darah ( jenis B+ saja ) boleh tanya.... hehee

Prof cuma ada darah jenis A biasa jee... tak ada positif atau negatif...


Hmm...A untuk apa ye ?


-----------------


::> Produk Halal Tanggungjawab Bersama


Bookmark and Share

  


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» APAKAH JENIS DARAH ANDA>>>

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 3

Go To Page: 1 · 2 · 3  
Jump To Page:


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.193205 saat. Lajunya....