Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 31-05-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Semua orang boleh menjadi guru, tak semua guru boleh menjadi pendidik
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 20
Ahli: 0
Jumlah: 20
  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 23 hari yang lalu
izdham: 32 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 41 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: BEBERAPA PERSOALAN MENGENAI HIZB AT-TAHRIR (HT)


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» BEBERAPA PERSOALAN MENGENAI HIZB AT-TAHRIR (HT)

Please Mendaftar To Post


Oleh BEBERAPA PERSOALAN MENGENAI HIZB AT-TAHRIR (HT)

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-10-06 13:30


BEBERAPA PERSOALAN MENGENAI HIZB AT-TAHRIR (HT)

Diselenggarakan daripada kitab "Hizb At-Tahrir - Munaqasyah Ilmiyyah Li Ahamm Mabadi' Al-Hizb wa Radd Ilmi Mufassal Haul Khabar Al-Wahid" oleh Abdul Rahman bin Muhammad Said Dimasyqiyyah, terbitan Maktabah Al-Ghuraba', Istanbul, Turki.

PENGASAS GERAKAN

Iaitu Syeikh Taqiyyuddin An-Nibhani, cucu kepada Yusuf bin Ismail An-Nibhani yang menurut pendapat sesetengah pihak, merupakan seorang ahli tasauf yang melampau, penulis kitab yang terkenal "Jami' Karamat Al-Auliya'" (rujuk : Al-A'lam oleh Az-Zarakli, juzuk 8 masa 218)

Taqiyyuddin An-Nabhani dilahirkan di perkampungan Ijzam di wilayah Hayfa pada tahun 1909. Semasa kecil, beliau menghafal Al-Quran dan mempelajari Fekah di tangan bapanya, Syeikh Ibrahim An-Nibhani.

Selepas menamatkan pengajiannya, beliau telah kembali ke kampungnya untuk mengajar sebelum berpindah ke Beirut pada tahun 1948. Kemudian beliau telah berpindah ke Jordan untuk mengajar di Kuliah Islamiah di Amman sehinggalah meletakkan jawatan dan menubuhkan gerakan Hizb At-Tahrir (HT) sekitar tahun 50an. Selepas menubuhkan gerakan ini, beliau sering berpindah dari satu tempat ke satu tempat yang lain di sekitar Jordan, Syria dan Lebanon untuk meluaskan pengaruh HT.

Taqiyyuddin An-Nibhani meninggal dunia di Lebanon pada 10 Disember 1977.

Beliau telah meninggalkan beberapa hasil penulisannya seperti "Risalah Al-Arab", yang memperlihatkan ketika itu kecenderungannya kepada aliran perkauman, yang mana pada masa itu, beliau menjadi anggota gabungan nasionalis Arab. Selain daripada itu, beliau juga telah menulis buku "Nidzam Al-Islam", "Nida' Harr Ila Al-Alam Al-Islami", "At-Takattul Al-Hizbi", "Nidzam Al-Hukm fi Al-Islam", "Usus An-Nahdhah" dan "Asy-Syakhsiah Al-Islamiah"

Sebelum Taqiyyuddin An-Nibhani mengisytiharkan penubuhan HT, beliau telah bersama dengan Ikhwanul Muslimin di Jordan. Aliran politik semasa ketika itu menjadi inspirasi kepada beliau untuk menubuhkan organisasinya sendiri. Pengisytiharan penubuhan HT oleh Taqiyyuddin An-Nibhani telah menimbulkan kontroversi dan kemarahan Ikhwanul Muslimin kerana ia merupakan langkah yang memangkinkan perpecahan saf kaum muslimin.

Di antara penjelasan kepada sebab beliau meninggalkan Ikhwanul Muslimin ialah kerana pendapatnya yang menghukum gerakan itu sebagai usaha yang gagal dan wajiblah bagi Ikhwan memberi laluan kepada gerakan lain untuk berperanan. Di antara peristiwa yang menzahirkan pengakuan terhadap percanggahannya dengan Ikhwan ialah di dalam suatu ceramah yang beliau sampaikan di Al-Quds. Taqiyyuddin An-Nibhani telah berkata bahawa satu-satu umat itu tidak akan membangun dengan akhlak! Kata-katanya itu telah menimbulkan kontroversi dan pertengkaran. Rentetan peristiwa itulah beliau telah keluar meninggalkan Ikhwanul Muslimin lalu menubuhkan Hizb At-Tahrir.

HT telah ditubuhkan di atas asas yang sama dengan kebanyakan organisasi lain yang dihidupkan dengan usul semangat dan emosi. Ia telah menjadikan masalah mengembalikan sistem khilafah sebagai syiar gerakan itu. Strategi gerakan telah diatur dengan matlamat dalam tempoh tidak lebih daripada 13 tahun, mereka mesti mampu untuk membentuk kembali khilafah. Akan tetapi, HT telah mengabaikan aspek penting kepada usul sebuah gerakan Islam yang mana ia tidak dibina di atas asas tarbiah dan akhlak, sebaliknya hanya bersandarkan politik semata-mata. Hampir-hampir penerbitan-penerbit an HT kosong dari seruan ke arah sikap benar, wara', takwa dan ikhlas, menjauhi syirik, menjauhi maksiat dan sebagainya. Sedangkan semua sikap yang tidak elok itu tadilah yang menjadi antara sebab utama kejatuhan sistem khilafah itu sendiri.

HT MENCALONKAN AHLINYA KE PARLIMEN DEMOKRASI

Walaupun HT sangat menentang penyertaan gerakan Islam di dalam sistem demokrasi dan pilihanraya - seperti yang dilakukan oleh kebanyakan gerakan Islam sekarang - , tetapi sejarah telah memperlihatkan kenyataan berikut: HT telah menghantar Ali Fakhruddin untuk pencalonan Parlimen Lebanon suatu ketika dahulu. Mereka juga pernah mencalonkan Syeikh Ahmad Da'uur di dalam Parlimen Jordan sekitar tahun 50an. Peristiwa semacam ini mempamerkan percanggahan HT dengan apa yang mereka laung-laungkan, mencemuh penglibatan gerakan Islam di dalam pilihanraya tanpa usul yang jelas. Mengapakah dahulunya mereka pernah menyertai pilihanraya dan kini mencemuhnya pula, jawapannya kita serahkan kepada mereka sendiri untuk menjawabnya.

HT DAN bye'AH KHOMEINI

Apakah yang mendorong HT untuk menyerahkan baiah kepada Khomeini bagi menegakkan Khilafah sedangkan kita telah sedia mengetahui tentang aqidah, hakikat revolusi dan perjuangan Khomeini itu? Lebih menghairankan apabila usaha mereka mendapatkan perhatian Khomeini tidak dipedulikan bahkan rombongan HT ke Tehran diabaikan, mereka menerbitkan pula risalah "Naqd Ad-Dustur Al-Irani" (Kritikan Terhadap Perlembagaan Iran) sebagaimana yang diperakui oleh Majalah "Al-Khilafah" bil. 18, Ogos 4 1989. Majalah Al-Wa'yu terbitan HT juga memuji kitab "Al-Hukumah Al-Islamiah" tulisan Khomeini sedangkan di dalam buku ini Khomeini telah mencaci Abu Bakar ra dan Umar ra serta mendakwa bahawa Imam mereka lebih tinggi kedudukannya dari para Malaikat dan Nabi! Hanya HT sendiri yang tahu mengapa semua ini terjadi... adakah kerana mereka memandang remeh persoalan-persoalan aqidah ini atau pun mereka memang tidak mempunyai pengetahuan tentang aqidah Syiah Imamiah dan pertentangannya dengan aqidah
Ahli Sunnah wal Jamaah? Kedua-duanya adalah tercela bagi mereka yang mahu turun ke medan!

HT DAN THALAB AN-NUSRAH

Di antara bentuk penyelewengan HT ialah prinsipnya yang mengharuskan Thalab An-Nusrah, iaitu meminta pertolongan daripada mereka yang memegang kuasa sama ada yang diminta itu kafir atau muslim. An-Nibhani di dalam kitabnya Asy-Syakhsiah Al-Islamiah 2 / 154 menyebut, " Harus mendapatkan pertolongan
daripada orang kafir dengan iktibar mereka itu sebagai individu, dengan syarat mereka duduk di bawah naungan Islam tanpa mengambil kira sama ada kuffar itu zimmi atau tidak, sama ada mereka rakyat kepada Daulah Islamiah atau tidak...". "...Begitu juga, harus bagi seorang kafir menjadi anggota parlimen Islam, ketua daerah atau pemimpin tentera di dalam Negara Islam".

Sejarah telah mencatatkan bahawa HT telah meminta pertolongan (Thalab An-Nusrah) daripada kerajaan Syria dan Iraq walaupun HT sendiri mengiktibarkan kedua-dua negara itu sebagai sistem kafir. Tetapi kedua-dua kerajaan tersebut tidak menjawab permintaan HT. Seterusnya pada tahun 1987, HT sekali lagi meminta supaya Muammar Ghaddafi di Libya menyerahkan kuasa bagi mengisytiharkan penubuhan khilafah. Kesemua peristiwa ini dari satu sudut seakan-akan lucu manakala dari sudut yang lain, ia menimbulkan tanda tanya kepada kita tentang tujuan sebenar HT ditubuhkan, dan sejauh mana mereka memahami realiti politik sebagaimana yang didakwa.

Dr. Ahmad Al-Baghdadi yang selalunya memuji HT telah mengulas berhubung dengan fenomena ini, "HT telah gagal untuk memindahkan sumbangan pemikiran mereka ke alam realiti. Ini kemudiannya telah memaksa mereka untuk lebih agresif di dalam Thalab An-Nusrah tanpa mempedulikan dari sudut mana ia boleh diajukan demi untuk merealisasikan marhalah terakhir yang menjadi impian mereka iaitu mendapatkan kuasa. Maka terhasillah natijah yang mendukacitakan sebagaimana yang berlaku kepada percubaan HT di Mesir dan Tunisia. Akibat daripadanya jadilah kewujudan HT di medan politik seakan-akan "bunuh diri ala politik". Al-Baghdadi juga menjelaskan bahawa di antara sebab HT bersikap seperti ini ialah kerana ia dimanhajkan dengan manhaj inqilab yang tidak mengenal tadarruj! (Rujuk kitab Hizb At-Tahrir masa. 40, Dar Qirtas, Kuwait 1994).

HT DAN KEMARAU AKHLAK

Di antara natijah pendirian HT yang melampau di dalam persoalan Khilafah ialah pandangan mereka yang meremehkan persoalan-persoalan lain. Di antara tuntutan Islam yang tidak mendapat tempat di dalam pergerakan mereka adalah persoalan akhlak. Bahkan HT secara terang-terang menyebut "HT adalah gerakan politik dan bukannya gerakan untuk kerja-kerja kebajikan... " "... Kerja-kerja HT keseluruhannya adalah kerja politik dan bukannya pendidikan (ta'lim), ia (HT) bukanlah madrasah manakala kerjanya pula bukanlah memberikan nasihat atau panduan bahkan hanya siasah!" (Rujuk Manhaj Hizb At-Tahrir fi At-Taghyir masa. 28 dan 31 serta Kitab Hizb At-Tahrir masa. 25)

HT juga mendakwa bahawa " Seruan kepada akhlak mulia tidak akan membawa kepada islah masyarakat apatah lagi untuk membangunkannya. Ini adalah kerana, islah masyarakat berlaku dengan islah pemikiran... oleh yang demikian seruan kepada keelokan akhlak bukanlah penyelesaian kepada permasalah umat Islam" (Rujuk Manhaj Hizb At-Tahrir fi At-Taghyir masa. 26-28). Bahkan AN-Nibhani menafikan akan kepentingan ruhiyyah di dalam diri manusia (Rujuk Nidzam Al-Islam masa. 61 dan Al-Fikr Al-Islami Al-Muasir masa. 202) Inilah jawapan kepada punca ramai di kalangan anggota HT, khususnya muda-mudi di Eropah yang tidak mempamerkan akhlak Islam yang sepatutnya menjadi asas amilin dan pendukung perjuangan Islam.

HT DAN FATWA FEKAH YANG GANJIL

Di dalam kitab "An-Nidzam Al-Ijtima'ie fi Al-Islam", Taqiyyuddin An-Nibhani menyatakan bahawa mereka yang beranggapan wanita itu keseluruhannya adalah aurat sebagai kemunduran akhlak. Beliau berpendapat bahawa lelaki dan perempuan perlu berkumpul, maka 'saling bantu membantu' dan pertukaran jual beli perniagaan antara lelaki dan perempuan menjadi satu keperluan yang tidak boleh dinafikan.

Di dalam penerbitan "Jawab wa Su'aal" 24 Rabiul Awal 1390H - 29 Mei 1970M serta 8 Muharram 1390H - 16 Mac 1970M, dinyatakan fatwa yang mengharuskan mencium wanita asing serta bersalaman dengannya. Di antara soalan yang dihantar berbunyi "Apakah hukumnya mencium dengan syahwat?" Maka jawapan HT ialah " Di antara himpunan jawapan yang disebut bahawa mencium tanpa syahwat adalah dibenarkan dan tidak haram".

Di dalam penerbitan yang sama bertarikh 26 April 1970M, menyebut "... dan jika ditanya tentang dalil mengharuskan mencium perempuan atau bersalaman dengannnya, bercakap atau mendengar suaranya dan lain-lain maka ia termasuk di dalam ke'umum'an dalil-dalil. Bahkan hendaklah disebut "apakah dalil yang mengharamkan lelaki mencium perempuan?" Maka dijawab, "hukum mencium perempuan ini termasuk di dalam pengharaman zina dan inilah yang menjadikannya haram. Oleh yang demikian, jika penciuman itu (tanpa syahwat misalnya) tidak termasuk di dalam pengharaman zina, maka kekallah ia harus sehingga datang dalil yang mensabitkan pengharamannya" .

Manakala di dalam masalah bersalam dengan perempuan, HT menyebut bahawa "bye'ah khalifah itu berlaku dengan bersalaman dengan tangan tanpa mengambil kira lelaki atau perempuan" (Rujuk Al-Khilafah masa. 32). Mereka berhujah dengan hadith Ummu 'Athiyyah sedangkan tiada nas secara terang menyebut tentang berlakunya bersalaman tangan antara Rasulullah SAW dengan perempuan. Dan janganlah sekali-kali kita lupa kepada penjelasan Ummul Mukminin Aishah ra "Bahkan demi Allah, tangan Nabi SAW tidak pernah sekali-kali memegang tangan perempuan (yang bukan mahram)" dan riwayat yang menyebut tentang bye'ah "Sesungguhnya aku membai'ahmu dengan kalam" (Rujuk Sahih Bukhari hadith 4891). Imam Baihaqi dan Ath-Thabrani juga meriwayatkan dengan isnad yang sahih bahawa Nabi SAW pernah bersabda "Bahawa dicucuk kepala seorang lelaki itu dengan besi adalah lebih baik daripada menyentuh wanita yang tidak dihalalkan baginya (menyentuh)"

PENUTUP

Di sana terdapat banyak lagi persoalan fekah dan aqidah HT yang menjadi pertikaian kita terutamanya pendapat-pendapat muftinya, Umar Bakri Muhammad Al-Halabi. Tidak ketinggalan, pegangan mereka di dalam masalah hadith Ahad yang menjadi titik tolak kepada pelbagai masalah di kalangan anggota HT sendiri. Oleh yang demikian, kita menyeru kepada semua pendukung gerakan Islam untuk kembali berlapang dada, mendalami ilmu pengetahuan, menghormati ulamak dan menyandarkan keseluruhan pergerakan kepada peraturan-peraturan Al-Quran dan Sunnah. Akidah adalah pokok utama, manakala fekah yang sahih dan akhlak yang mulia, adalah seasas-asas jalan kepada kemenangan yang dijanjikan oleh Allah SWT. Kita juga berharap agar HT berhenti daripada melaung-laungkan suaranya di bumi asing dan kembali ke kem-kem pengajian Islam, bermuzakarah dengan ulamak berlandaskan Al-Quran dan Sunnah kerana inilah yang diseru oleh firman Allah SWT di dalam surah An-Nisa' ayat 59 "... dan sekiranya kamu
berbalah di dalam sesuatu perkara maka kembalikanlah ia kepada Allah (Al-Quran) dan Rasul (As-Sunnah) sekiranya kamu benar-benar beriman dengan Allah dan hari akhirat".


-----------------
"Cerahkan Mata Anda" http://buku2008.wordpress.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 09-10-06 14:30


bagus artikel ni, siap dengan nama kitab dan muka surat sekali, tapi boleh tahu di mana saya boleh dapat artikel ni, dari website mana?

oooo, inilah dia al-Nihbani yang diiktiraf oleh anggota HT sebagai "mujtahid mutlak" ye, erm patutlah asyik ambil pendapat beliau saja, pengasas HT rupanya. Kenapa fiqh al-Nihbani bercanggah dengan amalan ahlul-sunnah wal-jama`ah kalau dia ulama' ASWJ?

kita tunggu jawapan dari wakil HT di ukhwah ni. :-)


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 09-10-06 15:18 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-10-06 15:14


Maaf ibnu_musa...ana pun dapat dari sahabat ana... sekarang ni kat kampus ana pun ada psaingan juga dengan HT ni..mereka main kotor sikit....tapi takpelah kami redho saja lah...sebab hidayah tu di tangan Allah... Anta tanya al-khatab lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 09-10-06 15:22


Pada 09-10-06 15:14 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

Maaf ibnu_musa...ana pun dapat dari sahabat ana... sekarang ni kat kampus ana pun ada psaingan juga dengan HT ni..mereka main kotor sikit....tapi takpelah kami redho saja lah...sebab hidayah tu di tangan Allah... Anta tanya al-khatab lah...

eh, kan HT ni anti demokrasi dan haramkan pilihanraya, malah anggap sesiapa yang libatkan diri dalam pilihanraya sebagai berdosa, mereka sengaja nak buat dosa ke?

saudara aye, boleh saya tau anda ni dari kampus mana?

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-10-06 15:36


ana dah jadi alumni upm....
skarag dah kerja di KL....
Prasan tak topik pbahasan hangat hari tu... ana org paling last komen....mungkin komen ana pedas.... al-khatab melenting kat ana scara personal... tapi ana tak mampu nak jawab tambahan lagi tak nak mgeruhkan keadaan...so ana kirim artikel ni...

Cuma time piliharaya kampus itu hari ada juga kes2 lawak tentang HT ni.... tak mengapa... cuma apa yang ana dapat maklumat UTP adalah kubu kuat mereka...sebab tu katanya mereka hantar wakil jadi MPP... tapi oklah sebab bkerjasama dengan pro-pebangkang...
Maaf ana kurang alert sikit tentang ni...cemuh..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

jundul
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.12.2005
Ahli No: 21365
Posting: 81
Dari: unima kl

Selangor  


posticon Posting pada: 09-10-06 15:40


saya kurang minat dengan H.B ni. kalau kita baca artikel-artikelnya mereka banyak bercerita tentang isu-isu semasa dan kalau dilihat secara sepontan kenyataannya seolah-olah memihak kepada gerakan islam yang menggunakan demokrasi. tapi pada masa yang sama mereka menolak demokrasi. sungguh mengelirukan!

alasannya antara jemaah-jemaah islam yang memenangi politik melalui demokrasi, pasti ada pihak2 musuh yang membenci islam akan menentangnya... katanya sudah banyak yang parti-parti islam yang memenangi pemerintahan melalui demokrasi tapi apa hasil akhirnya...

contohnya di palestin, bagaimana keadaan di sana.
walaupun memenangi pemerintahan melalui sistem demokrasi,
tetapi masih tidak dapat untuk menguasai keadaan negara.

jika dilihat pada negara indonesia pula, yang dahulu dimenangi oleh parti ulama, yang dulu dipimpin oleh gus dur,
dan akhirnya tiada perkembangan positif...

begitu juga di negara turki......

itulah antara alasan mereka...


-----------------
laaaa ilaaha illallaahu wahdahuu laasyariikalah. lahulmulku walahul hamdu yuhyii wayumiitu wahuwa 'alaa kulli syai ing qadir.


Bookmark and Share

    


  Member Information For jundulProfil   Hantar PM kepada jundul   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-10-06 15:52


Just sebagai lontaran dari kawan ana... Harap sahabat2 semua dapat selidik... Sahabat ana mengatakan, HT ni mendapat tajaan daripada UMNO untuk bgerak scara propesional di negara kita...dengan motif memecah belahkan pemimpin dan penyokong pas...atau scara mudah lagi, membelah bahagikan lagi jemaah islam di malaysia... kalau kita tengok sbelum ini, JIM dan ABIM menyokong dan sanggup bgerak seiring dengan pas... tetapi HT sbaliknya...
Reasonnya... sebab itu kalau kita tengok... jemaah HT tidak mendapat tentangan daripada pemeritah sama ada di IPT atau di luar negara sekalipun... Cuba kita tengok, pengagihah risalah soutul nadha... mana ada sesiapa marah...terutama dr pihak bkuasa... sedangkan apa yang hendak mereka bawa tu dluar tabii negara berdaulat (demokrasi) iaitu sistem khilafah...
Maaf mungkin penilaian ana blebih-lebihan pula... afuwam untuk HT...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 09-10-06 18:13


rasanya...apa yang kawan aye ceritekan itu ada benarnye....memang ditaja oleh UMNO...bukan sahaja kumpulan. HT ini...bahkan jemaah tabligh pun turut ditaja oleh UMNO.

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

zinniratunnajua
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2004
Ahli No: 12834
Posting: 271
Dari: bumi Allah

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 09-10-06 18:40


ye ke????
ana pun pernah join dulu jemaah ini, tak adalah pula nampak semua
tu, nak kata yang mereka ni ditaja UMNO lagilah ana tak percaya..
tak baik lah main tuduh2..ada bukti ke??
Jangan salah faham ye..ana bukan HT..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zinniratunnajuaProfil   Hantar PM kepada zinniratunnajua   Pergi ke zinniratunnajua's Website   Quote dan BalasQuote

syahid_zul
WARGA SETIA
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5698
Posting: 535
Dari: terengganu

japan   avatar


posticon Posting pada: 09-10-06 18:48


PAS TOLAK HIZBUT TAHRIR

Oleh: Khairul Azlam Mohmad (Wartawan Harakah)

MARANG 19 Mac 2005, Parti PAS ditubuhkan atas prinsip ‘Tajdid’ (Pembaharuan) selepas kejatuhan kerajaan Islam Uthmaniah di Turki dan bukan atas dasar tidak puas hati kerana lambat mencapai kemenangan. Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang berkata demikian ketika menjawab soalan perwakilan pemuda Kedah berhubung kebimbangan menularnya pengaruh Hizbul Tahrir di kalangan ahli-ahli PAS. Katanya, pengaruh Hizbul Tahrir merupakan pecahan dari kebangkitan Islam di negeri Arab suatu ketika dahulu yang ditolak oleh PAS.

Menurutnya, apabila berlaku kebangkitan Islam di negeri Arab pertubuhlah parti Ikhwan Muslimin melalui gerakan Tajdid. Justeru itu, katanya lahirlah kumpulan yang tidak berpuas hati dengan jamaah terdahulu kerana lambat mencapai kemenangan Islam.“Hizbul Tahril adalah pecahan dari kebangkitan Islam di negeri Arab melalui Ikhwan Muslimin dan gerakan Tajdidnya, “Mereka (Hizbul Tahril) fikir cara perang, mereka fikir cara macam-macam dan mereka tidak puas hati dengan Ikhwan Muslimin kerana lambat capai kemenangan,” jelasnya di Ijtimak Perdana Pemuda PAS SeMalaysia, di Masjid Rusila, Marang, semalam.

Menurut Dato’ Seri Haji Abdul Hadi, golongan tersebut juga tidak setuju dengan cara parti Islam menyertai pilihan raya. Di mana, katanya jemaah (Hizbul Tahril) ini ditubuhkan atas dasar tidak puas hati dengan jamaah (Ikhwan Muslimin) yang lebih dahulu kerana lambat mencapai kemenangan. Sehubungan itu, beliau yang juga Pesuruhjaya PAS Terengganu mengakui parti PAS bukanlah sempurna 100 peratus dan masih mempunyai kekurangan yang boleh diperbaiki. “Kita (PAS) tidak mengaku kita parti yang sempurna 100 peratus dan kita masih ada kekurangan dan kita bersedia untuk membetul segala kekurangan kita, “Dan yang pentingnya parti PAS ini ditubuhkan atas prinsip Tajdid selepas jatuhnya khilafah, jatuhnya kerajaan Uthmaniah dan bukan di atas dasar tidak puas hati kerana lambat menang,”ujarnya dihadapan 3000 peserta Ijtimak Perdana itu. Oleh kerana itu, katanya ahli-ahli PAS serta umat Islam tidak boleh ikut parti yang berjuang kerana lambat menang atau pun kerana liku-liku perjuangan yang tidak sanggup dihadapi.


-----------------
Image Hosted by ImageShack.us


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahid_zulProfil   Hantar PM kepada syahid_zul   Pergi ke syahid_zul's Website   Quote dan BalasQuote

syahid_zul
WARGA SETIA
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5698
Posting: 535
Dari: terengganu

japan   avatar


posticon Posting pada: 09-10-06 18:49


HIZBU TAHRIR : PULANGLAH KE PALESTIN (bahagian 1)Saya pernah 2 atau 3 kali dikunjungi oleh rakan - rakan dari Hizbu Tahrir . Sebahagiannya ada yang datang dari Kuala Lumpur bagi berbincang mengenai PAS dan Hizbu Tahrir bersama idealogi perjuangan masing - masing .


Mereka tanpa segan membawa salah seorang ahli PAS yang berjaya dibawa masuk ke dalam Hizbu Tahrir ke rumah saya .( pada anggapan saya ini sebagai satu tekanan psikologi justeru saya adalah ketua DPP Negeri Pahang . )


Mereka menjelaskan bahawa mereka dalam usaha bertemu dengan pimpinan PAS dan ahli - ahli PAS bagi memperkenalkan Hizbu Tahrir . Pada waktu itu , saya tidak mempunyai kesempatan selesa untuk memberi penjelasan panjang lebar sehinggalah kini , saya lihat rakan - rakan Hizbu Tahrir masih mensasarkan ahli PAS .

Ramai sahabat ahli PAS bertemu saya dan mula memuji - muji Hizbu tahrir , sedang mereka masih baru dengan perjuangan Islam . Justeru itu saya rasa terpanggil untuk memberi ulasan yang ditujukan khas kepada sahabat - sahabat Ahli PAS terutamanya pemuda PAS .


Saya telah meminta sahabat karib saya Al fadhil Ustaz Ahmad Adnan Fadhil (Ketua DPPN Perlis ) untuk turut sama membantu meneliti perkara ini dan mengemukakan pandangan untuk membuat ulasan dan penjelasan terhadap isu Hizbu Tahrir .

*HIZBU TAHRIR ?*
Tahun 1924 adalah tahun yang amat gelap dalam lembaran sejarah umat Islam. Pada tahun tersebut runtuhnya Institusi Khilafah yang merupakan Institusi Pemerintahan Islam yang telah menguasai dunia lebih 1000 tahun. Institusi yang diasaskan oleh Rasulullah s.a.w. itu dan bertukar tangan dari satu dinasti ke satu dinasti hinggalah kepada dinasti yang terakhirnya iaitu Turki Utsmaniyah, telah lenyap dari alam ini hasil perancangan rapi
anasir-anasir jahat Yahudi dan Salibiyah Barat.

Dendam kesumat Yahudi dan Salibiyah berkurun-kurun lamanya akhirnya mencapai kejayaan apabila mereka berjaya melenyapkan penguasaan umat Islam ke atas dunia dengan kehancuran Institusi Khilafah itu. Bukan kerana serangan bersenjata mereka berjaya, tetapi hasil dari serangan pemikiran atau ghazwul
Fikri. Ghazwul fikri yang mereka lancarkan berjaya mengikis semangat jihad dari jiwa dan hati sanubari umat Islam hingga tidak ada lagi pada mereka kekuatan untuk mempertahankan Institusi pemerintahan Islam itu.


Keruntuhan Institusi Khilafah tersebut membawa kepada penjajahan yang amat hebat kuasa-kuasa Impirealis Barat ke atas dunia Islam. Empayar umat Islam yang luas, yang asalnya bernaung di bawah satu pemerintahan iaitu pemerintahan al-Khalifah, setelah ditakluki dibahagi-bahagikan kepada negeri-negeri kecil. Semangat asabiyah dan perkauman ditanam dalam jiwa-jiwa umat Islam. Idealisme perjuangan yang berteraskan Islam telah ditukar kepada
semangat perjuangan sempit berteraskan asabiyah dan perkauman. Umat Islam tidak lagi mementingkan Islam dan ummat, tetapi mementingkan bangsa dan tanah-air sendiri.


Undang-undang syari'ah dihapuskan dan digantikan dengan undang-undang Barat. Tidak tinggal dari ajaran Islam yang diamalkan melainkan saki-baki/cebisan-cebisannya sahaja yang berupa amalan-amalan yang berbentuk spiritual dan bersifat peribadi. Adapun ekonomi, politik, pemerintahan, pentadbiran Negara, pendidikan, mahkamah dan sebagainya semuanya memakai undang-undang Barat…

Umat Islam sejurus selepas keruntuhan Khilafah tersebut berada di dalam suasana yang amat membingungkan. Mereka hilang arah-tuju dan kekuatan untuk berhadapan dengan serangan bertubi-tubi kuasa-kuasa Barat berbentuk serangan pemikiran dan serangan bersenjata. Kalau dahulunya saf mereka dipimpin dan disatukan oleh Institusi Khilafah apabila berhadapan dengan serangan musuh-musuh mereka, tetapi kini Institusi tersebut telah lenyap. Umat Islam
ibarat anak yang kematian ibu dan bapanya, tiada tempat untuk mengadu dan bergantung. Ribut dan badai yang melanda mereka tidak pernah menimpa generasi-generasi sebelumnya.


Umat yang dalam kebingungan itu lalu diselamatkan Allah S.W.T. dengan kehadiran tokoh-tokoh Islam seperti Jamaludin Al-Afghani, Syeikh Muhammad Abduh, Syeikh Rasyid Ridha, Syeikh Badi'uzzaman Said Nursi, Syeikh Mustafa Sobri, Imam Asy-Syahid Hasan Al-Banna, Imam Abul 'Ala Al-Maududi, Syeikh Waliyullah Ad-Dahlawi dan sebagainya. Mereka adalah ulama'-ulama' Islam yang
muncul sebaik sahaja terjadi peristiwa keruntuhan Institusi Khilafah iaitu di saat-saat umat Islam amat menagihkan pemimpin-pemimpin yang dapat membimbing dan menentukan hala-tuju mereka.

Dengan kesedaran Tajdid yang kuat, ulama'-ulama' ini menubuhkan
Jama'ah-Jama'ah Islam dan mengajak umat Islam bersama-sama bersatu di dalam jama'ah untuk berjihad menegakkan kembali kedaulatan Islam dan mengembalikan semula Instiusi Khilafah yang runtuh itu.

Di Timur Tengah gerakan Tajdid yang paling berpengaruh dan antara terawal ialah yang dipelopori oleh Imam Hasan Al-Banna. Beliau mewarisi perjuangan yang diasaskan oleh tokoh-tokoh sebelumnya iaitu Jamaluddin Al-Afghani, Syeikh Muhammad Abduh dan juga Syeikh Rasyid Ridha. Tokoh-tokoh inilah yang membentuk aspirasi perjuangan beliau.


Tindakan bijak Imam Hasan Al-Banna ialah menghimpun pendokong-pendokong Islam dalam satu saf yang kemas dan tersusun. Beliau merasakan umat Islam tidak akan berjaya berhadapan dengan serangan-serangan kuasa Barat yang hebat itu jika mereka bergerak sendirian. Kerana itulah, beliau telah mengasaskan Jama'ah Ikhwan Muslimun pada tahun 1928 (empat tahun selepas kejatuhan Institusi Khilafah).

Imam Hasan al-Banna menyedari bahawa kegagalan umat Islam mempertahan Institusi Khilafah adalah berpunca dari hilangnya kefahaman agama dan semangat jihad dari aqal dan hati sanubari mereka. Kerana itulah, penumpuan pertama beliau ialah membina semula kefahaman Islam yang benar dalam pemikiran umat Islam dan membangunkan kembali semangat jihad dalam jiwa dan hati sanubari mereka.

Sesungguhnya Imam Hasan Al-Banna dan jamaah Ikhwanlah antara paling awal bergerak untuk menghidupkan kembali Institusi Khilafah. Bukan sekadar menghidupkannya dari sudut rangka dan binaannya, tetapi dari sudut rohnya iaitu jiwa umat Islam yang menjadi pendokong kepada Institusi tersebut.


Hizbu Tahrir*

Sejarah di atas sengaja kita ungkitkan kembali supaya umat Islam yang hidup hari ini mengetahui hakikat sebenar bagaimana bermulanya gerakan tajdid Islami di saat-saat awal keruntuhan Khilafah. Gerakan Tajdid terus bermula sebaik sahaja Institusi Khilafah mengalami keruntuhan iaitu di awal kurun ke 20, bukan bermula dari tahun 50 an.


Di antara fokus utama gerakan Tajdid pada ketika itu ialah untuk
menghidupkan kembali Institusi Khilafah yang runtuh walupun ia belum menampakkan kejayaannya hingga hari ini. Setelah itu, barulah gerakan tajdid ini merebak ke seluruh dunia, bukan sahaja di kawasan-kawasan di sekitar Timur Tengah atau Asia Barat, tetapi juga ke sebelah Asia Tenggara. Penubuhan PAS juga adalah hasil pengaruh gerakan tajdid tersebut.

Sejarah tersebut menyangkal dakwaan pendokong-pendokong Hizbu Tahrir yang cuba berbangga kononnya Hizbu Tahrirlah pelopor gerakan menghidupkan kembali Institusi Khilafah, sedangkan realiti sebenarnya Hizbu Tahrir hanya wujud 20 tahun setelah kejatuhan Institusi Khilafah. Kalau benar Hizbu Tahrir adalah pelopor, kewujudannya tentulah lebih awal dari jama'ah-jama'ah yang lain
termasuklah Ikhwan Muslimun. Atau sekurang-kurangnya ia seangkatan dengan jama'ah-jama'ah tersebut.

Namun, termaktub dalam lembaran sejarah bahawa kewujudan Hizbu Tahrir amat jauh terkebelakang dari kewujudan jama'ah-jama'ah yang lain terutamanya Ikhwan. Ikhwan muncul empat tahun selepas kejatuhan Institusi Khilafah iaitu tahun 1928, sedangkan Hizbu Tahrir muncul 25 tahun selepas kewujudan Ikhwan. Dalam perlumbaan, angka 25 adalah angka yang amat jauh kebelakang untuk diistilahkan sebagai pelopor atau perintis.

Dari segi usia, sebenarnya Hizbu Tahrir lebih muda dari PAS. PAS bermula sejak tahun 1948 lagi dengan nama Hizbul Muslimin yang ditubuhkan pada 14 Mac 1948 di Gunung Semanggol. Perjuangannya ketika itu ialah sebagai gerakan dakwah dan pembebasan tanah air dari penjajah Inggeris yang didokongi oleh para ulama' Islam. Akan tetapi Hizbul Muslimin telah diharamkan oleh British lima bulan kemudiannya iaitu pada bulan ogos 1948.


Walaupun begitu, aktiviti Hizbul Muslimin diteruskan sehingga tertubuhnya PAS pada 24 Nov. 1951. Adapun Hizbu Tahrir, ia lahir pada tahun 1953. Ia diasaskan oleh oleh Syeikh Taqiuddin An-Nabhani di al-Quds, Palestin. Tarikh kewujudan Hizbu Tahrir ini adalah berdasarkan maklumat dari buku-buku yang ditulis oleh pendokong-pendokong Hizbu Tahrir sendiri.

Kita tidak tahu apa faktor sebenar yang menyebabkan pengasas Hizbu Tahrir dan juga para pendokongnya tidak dapat memberi sokongan kepada Jama'ah yang sedia ada di Timur Tengah atau di negara-negara umat Islam yang lain di dunia hari ini? Kenapa mereka tidak memberi wala' kepada Ikhwan di Mesir,atau kepada Jama'at Islami di India, atau kepada Refah di Turki atau kepada PAS di Malaysia..? Apa perlunya mereka menubuhkan suatu Jama'ah yang baru jika matlamatnya adalah sama iaitu untuk mendaulatkan Islam dan mengembalikan Institusi pemerintahan Islam (al-Khilafah) di atas muka-bumi ini.

Hizbu Tahrir sebenarnya telah memilih untuk mewujudkan perpecahan dalam saf kaum muslimin dari mementingkan kesatuan mereka. Sudahlah umat Islam yang serba kelemahan terpaksa berhadapan dengan musuh-musuh mereka yang lebih kuat dari segenap sudut, tiba-tiba muncul pula Hizbu Tahrir yang bertindak memecahkan kesatuan mereka. Dahulunya Hizbu Tahrir bertindak mengganggu
perjalanan gerakan Islam di Timur Tengah, sekarang ini ia cuba mengganggu perjalanan gerakan Islam di sebelah Asia Tenggara pula.


Ia datang ke Malaysia dalam keadaan PAS amat kukuh dari segi pengaruh dan penerimaan masyarakat terhadap perjuangan Islamnya. Kalau kedatangannya membantu perjuangan Islam yang sedia wujud di sesuatu tempat (umpamanya perjuangan PAS di Malaysia ini), maka mungkin kita boleh menerima kedatangan mereka. Namun apa yang berlaku ialah kehadiran Hizbu Tahrir ini adalah untuk menjadi saingan kepada saf perjuangan Islam yang sedia ada.

Di Malaysia, para pendokong Hizbu Tahrir lebih berminat memburuk-burukkan PAS dan mengkritik PAS kepada ahli-ahlinya. Mereka menghasut ahli-ahli PAS supaya meninggalkan PAS dan bergabung dengan Hizbu Tahrir yang kononnya kata mereka- lebih Islamik perjuangannya dari PAS. Kenapa Hizbu Tahrir tidak tampil berdakwah kepada pendokong-pendokong UMNO yang ternyata sebuah parti secular? Kenapakah Hizbu Tahrir memberi tumpuan kritikannya kepada
PAS, tidak kepada UMNO?

Adakah Hizbu Tahrir takut/bimbang menghadapi pengaruh UMNO yang merupakan parti yang memerintah? Atau adakah Hizbu Tahrir adalah talibarut UMNO yang dihantar secara sulit untuk memecahkan sokongan umat Islam kepada PAS? Benar atau tidak telahan ini hanya Hizbu Tahrir dapat menjawabnya. Apa yang pastinya sikap Hizbu Tahrir itu hanya menguntungkan perjuangan secular UMNO, bukan menguntungkan perjuangan Islam yang didokongi PAS.

Kenapa tidak berjuang di Palestin?*

Sebagai jama'ah yang lahir di al-Quds, Palestin, sebenarnya Hizbu Tahrir telah mempunyai kewajipan yang besar iaitu berjihad melawan Yahudi yang hari ini masih lagi membelenggu bumi Palestin dan umat Islam di Palestin. Namun kita tidak mendengar sebarang sumbangan Hizbu Tahrir di sana.


Dalam senarai jama'ah-jama'ah dan pergerakan yang berjuang melawan Yahudi di Palestin, nama Hizbu Tahrir amat jarang kita dengar, bahkan banyak ketikanya tidak kedengaran langsung. Yang selalu kita dengar ialah nama HAMAS, IKHWAN, HIZBULLAH dan sebagainya. Hizbu Tahrir lebih suka berjuang di awang-awangan dari berpijak di bumi nyata. Kita tidak menafikan pentingnya memperjuangkan Institusi Khilafah.

Namun adakah kerana menumpukan kepada perjuangan Khilafah itu, lalu kita mengabaikan kewajipan di tempat kita sendiri? Haruskah kerana menumpukan kepada kewajipan puasa sebagai contohnya-, lalu kita meninggalkan kewajipan solat, sedangkan kedua-duanya adalah wajib?*

Adakah Hizb Tahrir menganggap perjuangan membebaskan Baitul-Maqdis dan bumi Palestin itu tidak wajib dan tidak ada nilai di sisi Islam? Adakah pada pandangan Hizbu Tahrir darah umat Islam Palestin halal semata-mata kerana dunia hari ini tidak ada Khalifah untuk mengistihar jihad? Wahai para pendokong Hizbu Tahrir! Sedarilah bahawa medan perjuangan kamu lebih utama
di bumi Palestin. Bersama-samalah dengan HAMAS, JIHAD, HIZBULLAH dan IKHWAN berjuang dan berjihad menghadapi Yahudi/Israel bagi membebaskan bumi Palestin dan al-Quds.


Di Malaysia ini, berilah kepercayaan kepada PAS untuk memperjuangkan Islam. Biarlah kami berlawan dengan UMNO di sini. Pulanglah kamu berhadapan dengan Yahudi/Israel di sana. Apabila kamu berjaya di Palestin di mana al-Quds dapat dibebaskan dan Negara Israel dapat diruntuhkan, maka pada ketika itu
datanglah membantu kami pula di Malaysia ini. Kami Insya Allah akan menerima kedatangan kamu. Adapun sekarang, kami tidak dapat menerima kedatangan kamu di sini, kerana kamu meninggalkan perjuangan kamu di sana. Untuk apa datang ke sini bagi memikul kewajipan baru, sedangkan di atas bahu-bahu kamu sudah
ada kewajipan yang perlu kamu tunaikan di tanah air

¦Pulanglah wahai Hizbu Tahrir…Umat Islam Palestin sedang menangis menanti kamuâ¦

http://mujahid-muda.blogdrive.com/


-----------------
Image Hosted by ImageShack.us


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahid_zulProfil   Hantar PM kepada syahid_zul   Pergi ke syahid_zul's Website   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 09-10-06 18:52


kat malaysia ini....jarang sangat kita dengar (bahkan tak pernah)....ahli2 jemaah tabligh...mahupun HT....yang ditahan bawah ISA....selalunya yang ditahan adalah mereka2 yang dianggap sebagai ancaman kepada PARTI KERAJAAN.....bukannya ancaman kepada negara, kerajaan dan rakyat.

p/s: baca ayat kat atas dengan nada KENYATAAN.
[ Telah diedit oleh: naruto-san pada 09-10-06 18:55 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

fathurrahman
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2006
Ahli No: 23783
Posting: 580
Dari: -

jordan   avatar


posticon Posting pada: 09-10-06 19:31


Pada 09-10-06 18:13 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!

rasanya...apa yang kawan aye ceritekan itu ada benarnye....memang ditaja oleh UMNO...bukan sahaja kumpulan. HT ini...bahkan jemaah tabligh pun turut ditaja oleh UMNO.

mana-mana gerakan Islam yang tak bersama PAS, semuanya ditaja umno ye?

banyak betul duit umno kan, nak taja phantom voters lagi, hulur duit kat rakyat waktu PRU lagi, bayar election cost lagi.... pas tu nak taja pulak certain gerakan yang tak pro-PAS

macam ni sekali mentaliti antum, tuduh2 tapi tak dapat nak kemukakan bukti. nama saja pendokong Islam, tapi sikap tak macam tu. kasihan.........................


-----------------
"Intellectuals solve problems; geniuses prevent them.." -Einstein
[ Telah diedit oleh: fathurrahman pada 09-10-06 19:33 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For fathurrahmanProfil   Hantar PM kepada fathurrahman   Pergi ke fathurrahman's Website   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 09-10-06 19:42


:-)

dah agak dah....fathurrahman pasti salah seorang yang akan membangkang kenyataan kat atas....lepas ini....alkhattab pulak yang akan melenting melihat dan membaca artikel2 tentang HT2 nya. ;-)
[ Telah diedit oleh: naruto-san pada 09-10-06 19:43 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

zinniratunnajua
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2004
Ahli No: 12834
Posting: 271
Dari: bumi Allah

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 09-10-06 20:36


ooo...begini ke sebenarnya HT tu..
ana pun tertye2 banyak pasal HT ni...
tapi wallahua'lam, tak berani nak komen lebih2, apetah lagi mengkritik2 perjuangan mana-mana jemaah..cuma artikel ni bagus sebagai pendedahan secara umum...
Ya Allah kau kurniakanlah hidayahMu kepada kami agar kami terhindar daripada golongan hambaMu yang berpecah belah...ameen...
sesungguhnya Allah lebih mengetahui setiap apa yang dirasakan tahu oleh hambaNya...
semoga daulah islamiah berjaya ditegakkan ..
Allahuakbar!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For zinniratunnajuaProfil   Hantar PM kepada zinniratunnajua   Pergi ke zinniratunnajua's Website   Quote dan BalasQuote

bintubahariyah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2006
Ahli No: 25924
Posting: 242
Dari: usm

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 09-10-06 21:50


erm, fathurrahman. cuba enta try cari bukti sekali?! sama-sama cari bukti. ana rasa tak patut sangat kita nak duduk dan just tunggu saja bukti tu datang. ana tak rasa mereka ni menuduh. tapi memberikan pendapat agar kita sama-sama dapat mencari kepastian pasal pendapat tu. dalam pendapat, 50-50. tak ada yang betul tak ada yang salah sehingga dibuktikan betul. cuma sekrang peranan kita mencari fakta dan bukti agar pendapat tu dapat disohihkan atau ditolak...

allahu'alam

'sesungguhnya islam itu bangkit di celahan jahiliyyah'

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintubahariyahProfil   Hantar PM kepada bintubahariyah   Pergi ke bintubahariyah's Website   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 10-10-06 00:44


!!! QUOTE !!!

rasanya...apa yang kawan aye ceritekan itu ada benarnye....memang ditaja oleh UMNO...bukan sahaja kumpulan. HT ini...bahkan jemaah tabligh pun turut ditaja oleh UMNO.ait.. naruto ni... mana dapat info ni..?
uisshh... ni dah kess berat... :roll: :roll:

!!! QUOTE !!!

kat malaysia ini....jarang sangat kita dengar (bahkan tak pernah)....ahli2 jemaah tabligh...mahupun HT....yang ditahan bawah ISA....selalunya yang ditahan adalah mereka2 yang dianggap sebagai ancaman kepada PARTI KERAJAAN.....bukannya ancaman kepada negara, kerajaan dan rakyat.

sampai bila tahanan ISA akan ditahan..??
sampai bila ek..??


:roll: :roll:


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..


Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

acok_86
WARGA SETIA
Menyertai: 29.06.2006
Ahli No: 25020
Posting: 565
Dari: tawau,SABAH BAH

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 10-10-06 03:04


"rasanya...apa yang kawan aye ceritekan itu ada benarnye....memang ditaja oleh UMNO...bukan sahaja kumpulan. HT ini...bahkan jemaah tabligh pun turut ditaja oleh UMNO."

dimana EN NARUTO-san dapat info ni????
bagi saya tabligh tak pernah ditaja UMNO,cuma mereka tak ambil kisah pasal politik,..HT tak tahu,tak kenal sangat tentang HT..

EN FATURRAHMAN, jangan lah guna nama PAS sebagai contoh,ini akan menimbulkan prejudis bahawa PAS yang mengeluarkan TUDUHAN tu..tanya sikit boleh tak??EN FATURRAHMAN anti PAS ke??

Bookmark and Share

    


  Member Information For acok_86Profil   Hantar PM kepada acok_86   Quote dan BalasQuote

alKhattab
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.01.2005
Ahli No: 13471
Posting: 374

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 10-10-06 08:36


assalamualaikum

Hadis Huzaifah r.a katanya:
Aku telah mendengar Rasulullah s.a.w bersabda: Tidak masuk Syurga orang yang suka menabur fitnah

dan maksud hadis nabi yang lain : fitnah itu lebih besar dari membunuh..

ana minta kepada saudara aye, buktikan kesahihan artikel diatas sebelum enta sampaikan kepada orang ramai,dimana enta ambil artikel tu??
jawablah dihadapan Allah kelak wahai manusia dan siapa yang bersekongkol menyokong menyampaikannya..

Hadis Abdullah bin Umar r.a:
Sesungguhnya Nabi s.a.w bersabda: Apabila seseorang mengkafirkan saudaranya, maka ucapan mengkafirkan itu akan kembali kepada salah seorang di antara keduanya iaitu yang berkata atau yang dikata

dan ana betul-betul tak sangka dengan sikap seorang sahabat diukhwah, yang katanya sebagai pendakwah islam tetapi telah lantang mengatakan ana bercakap macam "yahudi dan nasrani"..satu tuduhan yang berat sebagai seorang islam ke atas orang islam yang lain..enta jawablah kelak..

wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For alKhattabProfil   Hantar PM kepada alKhattab   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-10-06 08:59


same artikel dengan syahid_zul.....

HIZBU TAHRIR : PULANGLAH KE PALESTIN
    Saya pernah 2 atau 3 kali dikunjungi oleh rakan - rakan dari Hizbu Tahrir. Sebahagiannya ada yang datang dari Kuala Lumpur bagi berbincang mengenai PAS dan Hizbu Tahrir bersama idealogi perjuangan masing - masing . Mereka tanpa segan membawa salah seorang ahli PAS yang berjaya dibawa masuk ke dalam Hizbu Tahrir ke rumah saya .( pada anggapan saya ini sebagai satu tekanan psikologi justeru saya adalah ketua DPP Negeri Pahang . ) Mereka menjelaskan bahawa mereka dalam usaha bertemu dengan pimpinan PAS dan ahli - ahli PAS bagi memperkenalkan Hizbu Tahrir . Pada waktu itu , saya tidak mempunyai kesempatan selesa untuk memberi penjelasan panjang lebar sehinggalah kini , saya lihat rakan - rakan Hizbu Tahrir masih mensasarkan ahli PAS . Ramai sahabat ahli PAS bertemu saya dan mula memuji - muji Hizbu tahrir , sedang mereka masih baru dengan perjuangan Islam . Justeru itu saya rasa terpanggil untuk memberi ulasan yang ditujukan khas kepada sahabat - sahabat Ahli PAS terutamanya pemuda PAS . Saya telah meminta sahabat karib saya Al fadhil Ustaz Ahmad Adnan Fadhil ( Ketua DPPN Perlis ) untuk turut sama membantu meneliti perkara ini dan mengemukakan pandangan untuk membuat ulasan dan penjelasan terhadap isu Hizbu Tahrir .

HIZBU TAHRIR ?
    Tahun 1924 adalah tahun yang amat gelap dalam lembaran sejarah umat Islam. Pada tahun tersebut runtuhnya Institusi Khilafah yang merupakan Institusi Pemerintahan Islam yang telah menguasai dunia lebih 1000 tahun. Institusi yang diasaskan oleh Rasulullah s.a.w. itu dan bertukar tangan dari satu dinasti ke satu dinasti hinggalah kepada dinasti yang terakhirnya iaitu Turki Utsmaniyah, telah lenyap dari alam ini hasil perancangan rapi anasir-anasir jahat Yahudi dan Salibiyah Barat. Dendam kesumat Yahudi dan Salibiyah berkurun-kurun lamanya akhirnya mencapai kejayaan apabila mereka berjaya melenyapkan penguasaan umat Islam ke atas dunia dengan kehancuran Institusi Khilafah itu. Bukan kerana serangan bersenjata mereka berjaya, tetapi hasil dari serangan pemikiran atau ghazwul Fikri. Ghazwul fikri yang mereka lancarkan berjaya mengikis semangat jihad dari jiwa dan hati sanubari umat Islam hingga tidak ada lagi pada mereka kekuatan untuk mempertahankan Institusi pemerintahan Islam itu. Keruntuhan Institusi Khilafah tersebut membawa kepada penjajahan yang amat hebat kuasa-kuasa Impirealis Barat ke atas dunia Islam. Empayar umat Islam yang luas, yang asalnya bernaung di bawah satu pemerintahan iaitu pemerintahan al-Khalifah, setelah ditakluki dibahagi-bahagikan kepada negeri-negeri kecil. Semangat asabiyah dan perkauman ditanam dalam jiwa-jiwa umat Islam. Idealisme perjuangan yang berteraskan Islam telah ditukar kepada semangat perjuangan sempit berteraskan asabiyah dan perkauman. Umat Islam tidak lagi mementingkan Islam dan ummat, tetapi mementingkan bangsa dan tanah-air sendiri.
    Undang-undang syari'ah dihapuskan dan digantikan dengan undang-undang Barat. Tidak tinggal dari ajaran Islam yang diamalkan melainkan saki-baki/cebisan-cebisannya sahaja yang berupa amalan-amalan yang berbentuk spiritual dan bersifat peribadi. Adapun ekonomi, politik, pemerintahan, pentadbiran Negara, pendidikan, mahkamah dan sebagainya semuanya memakai undang-undang Barat. Umat Islam sejurus selepas keruntuhan Khilafah tersebut berada di dalam suasana yang amat membingungkan. Mereka hilang arah-tuju dan kekuatan untuk berhadapan dengan serangan bertubi-tubi kuasa-kuasa Barat berbentuk serangan pemikiran dan serangan bersenjata. Kalau dahulunya saf mereka dipimpin dan disatukan oleh Institusi Khilafah apabila berhadapan dengan serangan musuh-musuh mereka, tetapi kini Institusi tersebut telah lenyap. Umat Islam ibarat anak yang kematian ibu dan bapanya, tiada tempat untuk mengadu dan bergantung. Ribut dan badai yang melanda mereka tidak pernah menimpa generasi-generasi sebelumnya.

    Umat yang dalam kebingungan itu lalu diselamatkan Allah S.W.T. dengan kehadiran tokoh-tokoh Islam seperti Jamaludin Al-Afghani, Syeikh Muhammad Abduh, Syeikh Rasyid Ridha, Syeikh Badi'uzzaman Said Nursi, Syeikh Mustafa Sobri, Imam Asy-Syahid Hasan Al-Banna, Imam Abul 'Ala Al-Maududi, Syeikh Waliyullah Ad-Dahlawi dan sebagainya. Mereka adalah ulama'-ulama' Islam yang muncul sebaik sahaja terjadi peristiwa keruntuhan Institusi Khilafah iaitu di saat-saat umat Islam amat menagihkan pemimpin-pemimpin yang dapat membimbing dan menentukan hala-tuju mereka.
    Dengan kesedaran Tajdid yang kuat, ulama'-ulama' ini menubuhkan Jama'ah-Jama'ah Islam dan mengajak umat Islam bersama-sama bersatu di dalam jama'ah untuk berjihad menegakkan kembali kedaulatan Islam dan mengembalikan semula Instiusi Khilafah yang runtuh itu. Di Timur Tengah gerakan Tajdid yang paling berpengaruh dan antara terawal ialah yang dipelopori oleh Imam Hasan Al-Banna. Beliau mewarisi perjuangan yang diasaskan oleh tokoh-tokoh sebelumnya iaitu Jamaluddin Al-Afghani, Syeikh Muhammad Abduh dan juga Syeikh Rasyid Ridha. Tokoh-tokoh inilah yang membentuk aspirasi perjuangan beliau. Tindakan bijak Imam Hasan Al-Banna ialah menghimpun pendokong-pendokong Islam dalam satu saf yang kemas dan tersusun. Beliau merasakan umat Islam tidak akan berjaya berhadapan dengan serangan-serangan kuasa Barat yang hebat itu jika mereka bergerak sendirian. Kerana itulah, beliau telah mengasaskan Jama'ah Ikhwan Muslimun pada tahun 1928 (empat tahun selepas kejatuhan Institusi Khilafah). Imam Hasan al-Banna menyedari bahawa kegagalan umat Islam mempertahan Institusi Khilafah adalah berpunca dari hilangnya kefahaman agama dan semangat jihad dari aqal dan hati sanubari mereka. Kerana itulah, penumpuan pertama beliau ialah membina semula kefahaman Islam yang benar dalam pemikiran umat Islam dan membangunkan kembali semangat jihad dalam jiwa dan hati sanubari mereka. Sesungguhnya Imam Hasan Al-Banna dan jamaah Ikhwanlah antara paling awal bergerak untuk menghidupkan kembali Institusi Khilafah. Bukan sekadar menghidupkannya dari sudut rangka dan binaannya, tetapi dari sudut rohnya iaitu jiwa umat Islam yang menjadi pendokong kepada Institusi tersebut.

Hizbu Tahrir
    Sejarah di atas sengaja kita ungkitkan kembali supaya umat Islam yang hidup hari ini mengetahui hakikat sebenar bagaimana bermulanya gerakan tajdid Islami di saat-saat awal keruntuhan Khilafah. Gerakan Tajdid terus bermula sebaik sahaja Institusi Khilafah mengalami keruntuhan iaitu di awal kurun ke 20, bukan bermula dari tahun 50 an. Di antara fokus utama gerakan Tajdid pada ketika itu ialah untuk menghidupkan kembali Institusi Khilafah yang runtuh walupun ia belum menampakkan kejayaannya hingga hari ini. Setelah itu, barulah gerakan tajdid ini merebak ke seluruh dunia, bukan sahaja di kawasan-kawasan di sekitar Timur Tengah atau Asia Barat, tetapi juga ke sebelah Asia Tenggara. Penubuhan PAS juga adalah hasil pengaruh gerakan tajdid tersebut. Sejarah tersebut menyangkal dakwaan pendokong-pendokong Hizbu Tahrir yang cuba berbangga kononnya Hizbu Tahrirlah pelopor gerakan menghidupkan kembali Institusi Khilafah, sedangkan realiti sebenarnya Hizbu Tahrir hanya wujud 20 tahun setelah kejatuhan Institusi Khilafah. Kalau benar Hizbu Tahrir adalah pelopor, kewujudannya tentulah lebih awal dari jama'ah-jama'ah yang lain termasuklah Ikhwan Muslimun. Atau sekurang-kurangnya ia seangkatan dengan jama'ah-jama'ah tersebut.
    Namun, termaktub dalam lembaran sejarah bahawa kewujudan Hizbu Tahrir amat jauh terkebelakang dari kewujudan jama'ah-jama'ah yang lain terutamanya Ikhwan. Ikhwan muncul empat tahun selepas kejatuhan Institusi Khilafah iaitu tahun 1928, sedangkan Hizbu Tahrir muncul 25 tahun selepas kewujudan Ikhwan. Dalam perlumbaan, angka 25 adalah angka yang amat jauh kebelakang untuk diistilahkan sebagai pelopor atau perintis. Dari segi usia, sebenarnya Hizbu Tahrir lebih muda dari PAS. PAS bermula sejak tahun 1948 lagi dengan nama Hizbul Muslimin yang ditubuhkan pada 14 Mac 1948 di Gunung Semanggol. Perjuangannya ketika itu ialah sebagai gerakan dakwah dan pembebasan tanah air dari penjajah Inggeris yang didokongi oleh para ulama' Islam. Akan tetapi Hizbul Muslimin telah diharamkan oleh British lima bulan kemudiannya iaitu pada bulan ogos 1948. Walaupun begitu, aktiviti Hizbul Muslimin diteruskan sehingga tertubuhnya PAS pada 24 Nov. 1951. Adapun Hizbu Tahrir, ia lahir pada tahun 1953. Ia diasaskan oleh oleh Syeikh Taqiuddin An-Nabhani di al-Quds, Palestin. Tarikh kewujudan Hizbu Tahrir ini adalah berdasarkan maklumat dari buku-buku yang ditulis oleh pendokong-pendokong Hizbu Tahrir sendiri.
    Kita tidak tahu apa faktor sebenar yang menyebabkan pengasas Hizbu Tahrir dan juga para pendokongnya tidak dapat memberi sokongan kepada Jama'ah yang sedia ada di Timur Tengah atau di negara-negara umat Islam yang lain di dunia hari ini? Kenapa mereka tidak memberi wala' kepada Ikhwan di Mesir, atau kepada Jama'at Islami di India, atau kepada Refah di Turki atau kepada PAS di Malaysia..? Apa perlunya mereka menubuhkan suatu Jama'ah yang baru jika matlamatnya adalah sama iaitu untuk mendaulatkan Islam dan mengembalikan Institusi pemerintahan Islam (al-Khilafah) di atas muka-bumi ini. Hizbu Tahrir sebenarnya telah memilih untuk mewujudkan perpecahan dalam saf kaum muslimin dari mementingkan kesatuan mereka. Sudahlah umat Islam yang serba kelemahan terpaksa berhadapan dengan musuh-musuh mereka yang lebih kuat dari segenap sudut, tiba-tiba muncul pula Hizbu Tahrir yang bertindak memecahkan kesatuan mereka. Dahulunya Hizbu Tahrir bertindak mengganggu perjalanan gerakan Islam di Timur Tengah, sekarang ini ia cuba mengganggu perjalanan gerakan Islam di sebelah Asia Tenggara pula. Ia datang ke Malaysia dalam keadaan PAS amat kukuh dari segi pengaruh dan penerimaan masyarakat terhadap perjuangan Islamnya. Kalau kedatangannya membantu perjuangan Islam yang sedia wujud di sesuatu tempat (umpamanya perjuangan PAS di Malaysia ini), maka mungkin kita boleh menerima kedatangan mereka. Namun apa yang berlaku ialah kehadiran Hizbu Tahrir ini adalah untuk menjadi saingan kepada saf perjuangan Islam yang sedia ada.
    Di Malaysia, para pendokong Hizbu Tahrir lebih berminat memburuk-burukkan PAS dan mengkritik PAS kepada ahli-ahlinya. Mereka menghasut ahli-ahli PAS supaya meninggalkan PAS dan bergabung dengan Hizbu Tahrir yang kononnya –kata mereka- lebih Islamik perjuangannya dari PAS. Kenapa Hizbu Tahrir tidak tampil berdakwah kepada pendokong-pendokong UMNO yang ternyata sebuah parti secular? Kenapakah Hizbu Tahrir memberi tumpuan kritikannya kepada PAS, tidak kepada UMNO? Adakah Hizbu Tahrir takut/bimbang menghadapi pengaruh UMNO yang merupakan parti yang memerintah? Atau adakah Hizbu Tahrir adalah talibarut UMNO yang dihantar secara sulit untuk memecahkan sokongan umat Islam kepada PAS? Benar atau tidak telahan ini hanya Hizbu Tahrir dapat menjawabnya. Apa yang pastinya sikap Hizbu Tahrir itu hanya menguntungkan perjuangan secular UMNO, bukan menguntungkan perjuangan Islam yang didokongi PAS.

Kenapa tidak berjuang di Palestin?
    Sebagai jama'ah yang lahir di al-Quds, Palestin, sebenarnya Hizbu Tahrir telah mempunyai kewajipan yang besar iaitu berjihad melawan Yahudi yang hari ini masih lagi membelenggu bumi Palestin dan umat Islam di Palestin. Namun kita tidak mendengar sebarang sumbangan Hizbu Tahrir di sana. Dalam senarai jama'ah-jama'ah dan pergerakan yang berjuang melawan Yahudi di Palestin, nama Hizbu Tahrir amat jarang kita dengar, bahkan banyak ketikanya tidak kedengaran langsung. Yang selalu kita dengar ialah nama HAMAS, IKHWAN, HIZBULLAH dan sebagainya. Hizbu Tahrir lebih suka berjuang di awang-awangan dari berpijak di bumi nyata. Kita tidak menafikan pentingnya memperjuangkan Institusi Khilafah. Namun adakah kerana menumpukan kepada perjuangan Khilafah itu, lalu kita mengabaikan kewajipan di tempat kita sendiri? Haruskah kerana menumpukan kepada kewajipan puasa –sebagai contohnya-, lalu kita meninggalkan kewajipan solat, sedangkan kedua-duanya adalah wajib? Adakah Hizb Tahrir menganggap perjuangan membebaskan Baitul-Maqdis dan bumi Palestin itu tidak wajib dan tidak ada nilai di sisi Islam? Adakah pada pandangan Hizbu Tahrir darah umat Islam Palestin halal semata-mata kerana dunia hari ini tidak ada Khalifah untuk mengistihar jihad? Wahai para pendokong Hizbu Tahrir! Sedarilah bahawa medan perjuangan kamu lebih utama di bumi Palestin. Bersama-samalah dengan HAMAS, JIHAD, HIZBULLAH dan IKHWAN berjuang dan berjihad menghadapi Yahudi/Israel bagi membebaskan bumi Palestin dan al-Quds.
    Di Malaysia ini, berilah kepercayaan kepada PAS untuk memperjuangkan Islam. Biarlah kami berlawan dengan UMNO di sini. Pulanglah kamu berhadapan dengan Yahudi/Israel di sana. Apabila kamu berjaya di Palestin di mana al-Quds dapat dibebaskan dan Negara Israel dapat diruntuhkan, maka pada ketika itu datanglah membantu kami pula di Malaysia ini. Kami Insya Allah akan menerima kedatangan kamu. Adapun sekarang, kami tidak dapat menerima kedatangan kamu di sini, kerana kamu meninggalkan perjuangan kamu di sana. Untuk apa datang ke sini bagi memikul kewajipan baru, sedangkan di atas bahu-bahu kamu sudah ada kewajipan yang perlu kamu tunaikan di tanah air kamu… Pulanglah wahai Hizbu Tahrir…Umat Islam Palestin sedang menangis menanti kamu…

Demokrasi dan pilihanraya
    Di antara faktor Hizbu Tahrir menghujum (menyerang) jama'ah-jama'ah yang lain (Ikhwan, PAS dan sebagainya) ialah keterlibatan keterlibatan dengan pilihanraya. Bagi mereka pilihanraya adalah tidak syar'i kerana ia datang dari sistem Demokrasi yang merupakan sistem jahiliyah pada zaman ini. Cara mereka menghujum jama'ah-jama'ah yang lain dalam hal ini menggambarkan seolah-olah pada anggapan mereka, Hizbu Tahrir sahaja yang mempunyai ilmu, jama'ah-jamaah lain semuanya jahil belaka, dalam kumpulan mereka sahaja ada ulama', di dalam jama'ah lain tidak ada ulama', mereka sahaja yang ada kelayakan untuk berijtihad, mereka sahaja yang ikhlas berjuang. Sedangkan kita melihat di persada dunia hari ini, ulama'-ulama' Ikhwan antara yang menonjol sebagai tokoh-tokoh ilmuan dan pemikir Islam di zaman mutakhir ini. Antaranya ialah Dr. Yusof Al-Qardhawi, Syeikh Said Sabiq, Syeikh Muhammad Al-Ghazali dan sebagainya. Ketokohan mereka diakui oleh pendokong-pendokong gerakan Islam juga oleh sebahagian besar ilmuan dan cendekiawan Islam di dunia hari ini, walaupun Hizbu Tahrir keberatan untuk mengiktiraf mereka kerana mereka bukan dari kalangan Hizbu Tahrir.
    Demokrasi sememangnya bukan berasal dari Islam. Ia adalah salah satu dari sistem jahiliyah moden. PAS sebagaimana Ikhwan dan juga jama'ah-jama'ah yang lain (Jama'at Islami, Refah dan sebagainya) tidak pernah menyatakan ia beriman dengan Demokrasi. PAS tidak menganut fahaman demokrasi. Begitu juga, PAS tidak memperjuangkan ideologi Demokrasi. Apa yang berlaku ialah PAS (begitu juga jama'ah-jama'ah yang lain) memanfaat beberapa peraturan dan amalan yang ada dalam sistem demokrasi sebagai salah satu medan baginya untuk mencapai tujuannya iaitu mewujudkan sebuah negara dan pemerintahan Islam di Malaysia. Amalan Demokrasi yang dimanfaatkan itu antaranya ialah amalan Pilihanraya dan kebebasan untuk menyatakan pandangan kepada rakyat. Di dalam sistem jahiliyah dan undang-undang jahiliyah terdapat beberapa kesempatan dan peluang yang boleh diambil manfaat untuk menegakkan Islam dan mempertahankan Islam. Cara ini telah dilakukan oleh Rasulullah s.a.w. dan para sahabatnya iaitu melalui peraturan al-himayah dan al-jiwar (memberi perlindungan kepada orang-orang yang lemah dan dizalimi).
    Rasulullah s.a.w. sendiri memanfaat peraturan tersebut dengan mengambil al-Himayah dari bapa saudaranya (Abu Thalib). Saidina Abu Bakar juga pernah mengambil al-Himayah dari Ibnu Al-Daghnah. Terdapat beberapa sahabat lagi yang memanfaatkan perturan tersebut. Kedua perturan tersebut (yakni al-Himayah dan al-Jiwar) menjadi amalan kebanggaan di dalam masyarakat jahiliyah. Adalah menjadi suatu kemegahan kepada seseorang yang kuat kedudukannya dalam masyarakat jahiliyah kalau ia dapat membela atau memberi perlindungan di bawah pengaruhnya. Dari apa yang berlaku dan dilakukan oleh Rasulullah s.a.w. itu, menunjukkan kepada kita bahawa dibenarkan kita mengambil kesempatan dari peraturan-peraturan atau amalan-amalan jahiliyah jika sekiranya ia tidak merugikan perjuangan dan tidak menjejaskan dasarnya. Dari sinilah maka gerakan Islam di zaman kini mengambil kesempatan dari sistem demokrasi dan menyertai pilihanraya. Bukan kerana mereka beriman dengan sistem itu tetapi mengambil kesempatan dari peluang yang diizinkan untuk melaksanakan amar makruf dan nahi munkar dan menyampaikan mesej Islam kepada manusia.
    Memanfaatkan sesuatu dari seorang kafir tidak bermakna kita turut beriman dengan aqidahnya. Begitu juga, memanfaatkan sesuatu amalan atau peraturan dari sistem jahiliyah, tidak bermakna kita mengiktiraf sistem tersebut apatahlagi dalam keadaan kita terpaksa melakukannya. Apabila kita mengambil seorang pekerja kafir dan memanfaatkannya untuk urusan-urusan kita, tidak bermakna kita mengiktiraf/menyetujui agama atau aqidah anutannya. Apabila Rasulullah s.a.w. memanfaatkan perlindungan dari bapa saudaranya (Abu Thalib) di Mekah, adakah bermakna baginda mengiktiraf kemusyrikan bapa saudaranya itu? Apabila Rasulullah s.a.w. mengizinkan para sahabatnya untuk berhijrah ke Habsyah bernaung di bawah Raja Habsyah (An-Najasyi) kerana keadilannya, adakah bermakna baginda beriman dengan aqidah kristian Najasyi itu? Apabila dalam peperangan-peperangan baginda, Rasulullah s.a.w. memakai sistem al-Khumus (iaitu sistem membahagikan angkatan tentera kepada lima battalion) yang asalnya merupakan corak peperangan dari Parsi, adakah bermakna baginda juga turut mengiktiraf Parsi dan agama Majusinya? Apabila Saidina Umar meniru sistem ad-Diwan yang diamalkan dalam kerajaan Parsi, adakah bermakna beliau mengiktiraf kerajaan Parsi dan agama Majusi yang dianuti Parsi?
    Banyak perkara baru yang berlaku dalam dunia hari ini yang memerlukan para ulama' dan pimpinan harakah Islam menetapkan pendirian yang tepat dari sudut siayasah dengan mera'ikan pandangan Syara'. Amalan pilihanraya adalah kaedah yang diterima-pakai oleh masyarakat dunia hari ini –termasuklah dalam negara-negara umat Islam- untuk menentukan siapakah pemimpin yang akan menerajui negara mereka untuk suatu tempoh tertentu?. Hari ini, sama ada umat Islam menerima atau tidak, pilihanraya apabila tiba masanya tetap akan dilaksanakan dalam negara mereka –oleh pemerintah yang sedia ada- dan wakil-wakil yang dipilih rakyat akan menerajui negara dan kerajaan. Pilihanraya menjadi fenomena yang berlaku di hadapan mata umat Islam hari ini. Dalam hal ini umat Islam mesti menetapkan pendirian mereka sama ada akan turut terlibat atau memulau sahaja pilihan raya yang berlaku dan menerima siapa sahaja pemimpin yang bakal naik; apakah ia memanfaat Islam atau akan menjahanamkan Islam?
    Menetapkan pendirian Syara' dalam sesuatu urusan –apatahlagi yang berkait dengan hal-hal umat dan kemaslahatan mereka- bukan suatu yang mudah. Hanya orang-orang yang pendek aqal sahaja yang cepat/tergesa-gesa membuat keputusan dalam hal-hal yang rumit dan ternyata memerlukan pemerhatian teliti. Pendirian Syara' tidak boleh dibuat hanya melalui pemerhatian yang rambang dan dangkal terhadap sesuatu masalah. Ia hendaklah dibuat melalui pemerhatian yang teliti, dengan mera'ikan nas-nas Syara', maqasid-maqasid Syari'ah, qaedah-qaedah Syara' dan sebagainya yang menjadi bidang usul Fiqh. Penelitian juga bukan hanya melihat kepada teori-teori di atas kertas sahaja, tetapi juga dengan mengkaji implikasi-implikasi yang bakal diterima umat jika keputusan di ambil untuk menerima atau menolak sesuatu perkara baru itu. Semenangnya mudah bagi Jama'ah atau Harakah Islam membuat keputusan tidak menyertai pilihanraya dengan alasan; pilihanraya adalah dari sistem Demokrasi dan sistem Demokrasi itu adalah sistem Kafir dan Jahiliyah. Tetapi pastikah kita bahawa memulau pilihanraya itu benar-benar suatu sikap yang akan menguntungkan Islam dan umat Islam pada masa ini dan akan datang?
    Sebagaimana dinyatakan tadi bahawa, pilihanraya tetap akan berjalan dalam sebuah negara Demokrasi seperti Malaysia ini. Sama ada Jama'ah Islam melibatkan diri atau memulaukannya, pilihanraya tetap akan dijalankan. Wakil-wakil yang dilantik rakyat akan tetap menguasai negara sama ada kita umat Islam bersetuju atau tidak. Memulau pilihanraya bermakna memberi kemenangan mudah kepada golongan secular untuk terus menguasai negara dalam keadaan kita mampu memberi saingan dan cabaran kepada mereka. Dalam suasana di Malaysia ini, memulau pilihanraya bererti memberi kemenangan kepada UMNO untuk terus memerintah dengan dasar sekularnya dan meneruskan kezaliman yang biasa dilakukan oleh pemimpin-pemimpinnya ke atas rakyat selama ini. Apatahlagi dalam sebuah negara bermasyarakat majmu' (yang terdiri dari orang Islam dan bukan Islam) seperti Malaysia, memulau pilihanraya memberi implikasi yang lebih buruk iaitu memberi peluang kepada kaum bukan Islam untuk menguasai politik negara dan menjadi pemimpin ke atas umat Islam sendiri. Tidakkah akan memudaratkan masa depan Islam dan juga umat Islam jika golongan secular terus memerintah negara atau jika kuasa politik negara diambil alih oleh orang-orang bukan Islam kerana tindakan kita umat Islam memulau pilihanraya?
    PAS telah membuktikan bahawa penglibatannya dalam pilihanraya mendatangkan keuntungan yang amat besar kepada Islam dan umat Islam khususnya di bumi Malaysia ini. Kemenangan menawan Kelantan dan Trengganu dalam tahun 1990 dan 1999 telah memberi peluang kepada PAS yang membawa mesej perjuangan Islam untuk memperkenalkan sistem pemerintahan Islam kepada rakyat sehingga rakyat boleh menilainya dan membandingnya dengan sistem pemerintahan secular yang diamalkan UMNO sejak merdeka. Hari ini, kita melihat bukan sahaja rakyat beragama Islam telah mula celik terhadap kehebatan sistem pemerintahan Islam, bahkan rakyat bukan Islam sedikit-sebanyak sudah dapat menerimanya sebagai suatu sistem yang mendatangkan kebaikan bagi mereka. Bayangkan apa akan terjadi jika PAS menyahut seruan Hizbu Tahrir supaya memulau pilihanraya. Sudah pastinya UMNO yang merupakan sebuah parti secular akan terus selesa memerintah tanpa ada saingan dan tentangan dari saf perjuangan Islam dan tidak mustahil golongan bukan Islam nantinya akan menguasai dan menerajui kepimpinan negara Malaysia.
    PAS dengan mandat yang diberikan oleh rakyat untuk memerintah di dua negeri tersebut telah berjaya membuat suatu reformasi ke arah Islam antaranya menguat-kuasakan pengharaman arak, judi dan riba, memperkenalkan hisbah, sistem percukaian al-Kharaj, sistem jenayah Islam (hudud) dan corak kepimpinan Islam yang bersifat adil, telus dan mengikut sepenuhnya peraturan Syara'. Ketika Hizbu Tahrir masih dalam peringkat membicarakan sistem pemerintahan Islam (al-Khilafah) hanya sebagai suatu teori di dalam buku-buku, majlis-majlis usrah dan majlis-majlis pengajian mereka, PAS telah melaksanakannya secara praktikal di dalam pentadbiran kerajaan dan negeri. Mafsadah Demokrasi –sebagaimana yang diketahui umum- ialah ia memberi hak yang mutlak kepada pemimpin untuk menggubal undang-undang di Parlimen atau Dewan Undangan Negeri. Wakil-wakil rakyat yang dilantik melalui proses pilihanraya diberi mandat oleh rakyat untuk meminda atau menggubal undang-undang melalui Parlimen atau Dewan Undangan Negeri tanpa tertakluk kepada ketetapan Syara'. Sama ada sesuatu undang-undang yang digubal itu bercanggah atau tidaknya dengan ketetapan Syara', itu tidak menjadi persoalan asalkan wakil-wakil rakyat yang dipilih menyetujuinya. Kefasadan tersebut sebenarnya dapat kita atasi jika sekiranya wakil-wakil rakyat yang dipilih adalah dari kalangan orang-orang memahami Islam dan tanggungjawab mereka sebagai pemimpin Islam. Ini bergantung kepada kesedaran rakyat kerana merekalah yang membuat pemilihan semasa pilihanraya. Jadi tugas dan peranan Jama'ah Islam ialah meletakkan seberapa ramai calon-calon yang mempunyai kelayakan mengikut Islam dan menanamkan kesedaran dalam hati rakyat sebagai pengundi supaya membuat pemilihan yang tepat iaitu dengan melihat kepada kepentingan agama dan umat.
    Terbukti di Kelantan dan Terengganu apabila rakyat memberi mandat kepada saf kepimpinan ulama' untuk menjadi wakil-wakil mereka di Dewan Undangan Negeri, tidak ada undang-undang yang digubal di Dewan tersebut yang bercanggah dengan Islam. Ini kerana wakil-wakil yang dipilih rakyat itu merupakan orang-orang yang memahami tanggungjawab mereka sebagai seorang muslim dan sebagai pemimpin Islam iaitu melaksanakan hukum-hakam Syari'at Allah, bukan memindanya atau menggubal undang-undang yang bertentangan dengannya. Apa yang kita sebut di atas hanya beberapa aspek sahaja yang kita tinjau berhubung baik-buruknya penglibatan umat Islam dalam pilihanraya. Kita yakin bahawa Jama'ah Ikhwan, Refah dan Jama'at Islami yang mempunyai barisan ulama' yang berwibawa dan juga PAS yang dipimpin oleh saf kepimpinan ulama', telah membuat tinjaun yang lebih lengkap dan menyeluruh tentang hal tersebut. Mereka akhirnya memutuskan bahawa perlunya jama'ah-jama'ah Islam di setiap negara –khususnya negara-negara umat Islam- hari ini untuk terlibat dengan pilihanraya dengan meletakkan calon-calon mereka yang memperjuangkan idealisme politik Islam dan menyeru kepada sekelian kaum muslimin supaya keluar mengundi bagi memenangkan calon-calon dari jamaah Islam demi masa depan agama dan umat.
    Kita akui bahawa pilihanraya ala Demokrasi hari ini tidaklah bersih secara mutlaknya. Sebagai suatu amalan yang datang dari sistem jahiliyah, ia tentunya mempunyai sedikit-sebanyak mafsadah yang tidak dinafikan akan mengenai kita umat Islam apabila terlibat dengannya. Namun kita juga terpaksa menerima bahawa memulau pilihanraya dalam suasana hari ini akan mendatangkan mafsadah yang lebih buruk lagi kepada masa depan Islam dan nasib umat Islam itu sendiri. Memulau pilihanraya akan membawa kepada semakin kukuhnya penguasaan golongan secular, berterusannya kemaharajalelaan mereka dan mungkin membawa kepada penguasaan orang-orang bukan Islam ke atas umat Islam (khususnya bagi negara yang masyarakatnya terdiri dari orang-orang Islam dan bukan Islam.
    Dalam hal ini Syara' memutuskan bahawa apabila bertembung dua mafsadah di mana salah satu daripadanya terpaksa kita tunggangi, maka hendaklah kita tunggangi mafsadah yang paling ringan. Dalam hal pilihanraya ini, mafsadah yang paling ringan kita akan terima ialah dengan melibatkan diri dalam pilihanraya, kerana memulaukannya mendatangkan mafsadah yang lebih berat/besar. Kaedah Syara' menyatakan;

الضرر الأشد يزال بالضرر الأخف

"Harus untuk mengelak suatu kemudaratan yang lebih besar dengan mengambil kemudaratan yang lebih ringan".

إذا تعارض مفسدتان روعي أعظمها ضررا بارتكاب أعظهما

"Apabila bertembung dua mafsadah (di mana salah satu darinya terpaksa dilakukan), maka hendaklah diberi perhatian kepada mafsadah yang lebih besar mudaratnya (untuk dielakkan), dengan dilakukan mafsadah yang lebih ringan".

Perjuangan setempat dan perjuangan sejagat
Hizb Tahrir dalam pendekatan gerakannya menganggap tidak penting perjuangan Islam yang bersifat tempatan. Bagi mereka perjuangan Islam hendaklah bersifat sejagat sahaja iaitu untuk mengembalikan sistem Khilafah Islam di atas muka dunia ini. Sikap mereka ini terbukti apabila mereka bertindak mengabaikan tanggungjawab mereka di Palestin dan keluar menumpukan perhatian di peringkat antarabangsa. Di Malaysia, para pendokong-pendokong Hizb Tahrir memandang ringan jihad menentang UMNO walaupun mereka menyedari kejahatan UMNO sebagai sebuah parti secular. Dan tidak pelik jika mereka juga memandang ringan jihad umat Islam di Afghanistan, Selatan Filipina, Ambon dan sebagainya menentang kuasa-kuasa kuffar di negara masing-masing.
    Para pendokong Hizb Tahrir telah membawa fikrah perjuangan yang sempit, yang amat memudaratkan masa hadapan Islam jika diterima-pakai fikrah mereka itu. Pendekatan perjuangan mereka jauh berbeza dengan pendekatan perjuangan Ikhwan Muslimun, Jama'at Islami, Refah, PAS dan sebagainya yang bersifat syumul –sebagaimana syumulnya Islam- dan menyeluruh, yang merangkumi perjuangan Islam setempat dan perjuangan Islam sejagat. Jama'ah-jama'ah tersebut tidak pernah menafikan kewajipan sejagat untuk mengembalikan sistem pemerintahan Khilafah di atas muka bumi ini, tetapi mereka juga memandang penting kewajipan yang bersifat tempatan iaitu kewajipan menegakkan negara Islam di negara masing-masing, mengembalikan undang-undang Syari'at di dalam negara, kewajipan amar makruf nahi munkar, kewajipan menangani isu-isu semasa dalam masyarakat dengan penyelesaian secara Islam dan sebagainya.
    Imam Asy-Syahid Hasan Al-Banna, pengasas Ikhwan Muslimun sejak mula lagi telah menegaskan bahawa tugas dan tanggungjawab yang mesti dilaksanakan oleh para pendokong jama'ah atau harakkah Islam merangkumi tujuh perkara iaitu;
1)    Mengislahkan diri hingga menjadi seorang muslim sejati.
2)    Mendirikan rumah tangga muslim
3)    Memberi pertunjuk kepada masyarakat iaitu dengan menyeru mereka kepada Islam, memerangi kemungkaran yang berlaku di kalangan mereka, mengalihkan pandangan umum masyarakat kepada fikrah Islam dan sebagainya.
4)    Membebaskan tanah-air umat Islam dari kuasa-kuasa asing sama ada dalam aspek politik, ekonomi atau sebagainya.
5)    Mengislah kerajaan/pemerintahan hingga menjadi kerajaan Islam yang sebenar-benarnya iaitu kerajaan yang menunaikan tanggungjawabnya sebagai khadam kepada umat dan melaksanakan segala hukum-hakam dan ajaran-ajaran Islam dalam negara. Mengembalikan unsur-unsur kesejagatan umat Islam iaitu dengan membebaskan seluruh tanah-air mereka, menghidupakan kembali keagungan mereka, mendekatkan jurang tsaqofah (budaya) antara mereka dan membentuk kesatuan mereka sehingga dapat dikembalikan Institusi al-Khilafah yang telah lenyap.
6)    Menjadi guru kepada 'alam/dunia dengan berusaha mengebar-luaskan dakwah Islam ke seluruh pelusuk dunia ini.

    Begitu juga, Syeikh Said Hawa -salah seorang ulama' Ikhwan terkenal- telah menggariskan matlamat kewujudan harakah/jama'ah Islam kepada lima perkara utama iaitu;
1)    Membentuk keperibadian manusia dengan acuan Islam
2)    Menegakkan negara Islam di setiap kawasan yang didiami oleh umat Islam
3)    Menyatukan umat Islam
4)    Menghidupkan kembali Institusi Khilafah
5)    Menegakkan negara Islam 'alamiyah (sejagat).

    Menegakkan negara Islam di tempat masing-masing adalah kewajipan pertama kaum muslimin –dari sudut politik- sebelum mereka berjuang untuk mengembalikan sistem pemerintahan Islam yang bersifat sejagat iaitu al-Khilafah. Inilah cara perjuangan yang ditempuh oleh Rasulullah s.a.w.. Rasulullah s.a.w. pada peringkat mulanya menegakkan negara Islam di Madinah (satu kawasan kecil di Tanah Arab). Kemudiannya sedikit demi sedikit baginda menakluki kawasan-kawasan di sekitar Madinah, hingga akhirnya seluruh Tanah Arab berada di bawah kekuasaan baginda sebagai negara Islam. Setelah kewafatan baginda, para sahabat meneruskan lagi penaklukan hingga hampir 2/3 dunia ini telah menjadi negara Islam yang bernaung di bawah satu kuasa pemerintahan yang bergelar al-Khilafah.


Hakikat Perjuangan Islam
    Di antara fikrah songsang Hizbu Tahrir ialah menganggap kewujudan Khilafah adalah asas penyelesaian segala masalah umat hari ini. Bagi mereka, dengan adanya Khilafah segala masalah/kemelut yang melanda umat hari ini akan selesai. Kerana itu, mereka memulakan gerakan mereka dengan perjuangan bersifat sejagat iaitu menegakkan al-Khilafah dan memandang usaha-usaha yang lain (usaha menegakkan Syari'at Islam di negara masing-masing, amar makruf nahi munkar dan sebagainya) sebagai tidak penting atau belum masanya untuk difikirkan. Mereka memulakan perjuangan mereka dari atas, kemudian melungsur turun ke bawah. Sedangkan perjuangan Rasulullah s.a.w. bermula dari bawah, kemudian melonjak ke atas. Rasulullah s.a.w. memulakan gerakan baginda dengan pembentukan peribadi para sahabat (dengan menanamkan aqidah yang mantap dalam aqal dan hati sanubari mereka). Langkah seterusnya baginda mengasaskan negara Islam di satu kawasan bernama Madinah dan berikutnya baginda berusaha menundukkan seluruh alam ini di bawah kuasa Islam dengan bermula dari Tanah Arab.
    Bukan hasrat kita membicarakan bagaimana seharusnya perjuangan Islam bermula?, apakah dari atas ke bawah atau dari bawah ke atas? Apa yang ingin kita nyatakan di sini ialah; Harakah atau jama'ah Islam hendaklah meletakkan cita-cita perjuangannya adalah untuk melaksanakan Islam secara sempurna dan menyeluruh. Menganggap kewujudan Institusi Khilafah sebagai satu-satunya penyelesaian kepada masalah umat hari ini, bukanlah suatu fikrah yang tepat. Yang benarnya adalah Islam itu sendiri. Sistem al-Khilafah adalah salah satu tuntutan Islam dan ia bukan Islam itu sendiri. Jadi, Islam itulah yang merupakan penyelesaian kepada masalah umat. Apabila kita meletakkan matlamat kita adalah untuk menegakkan Islam secara sempurna dan menyeluruh, maka terkandung sama di dalamnya cita-cita untuk menegakkan sistem pemerintahan Islam (al-Khilafah) kerana ia adalah salah satu tuntutan dalam Islam.
    Islam adalah agama yang telah sempurna. Rasulullah s.a.w. wafat dengan meninggalkan agama yang telah disempurnakan Allah sepenuhnya. Di saat-saat akhir sebelum kewafatan baginda, Allah telah menurunkan ayat yang menjelaskan; "Pada hari ini Aku sempurnakan bagi kamu agama kamu (yakni Islam), aku cukupkan untuk kamu nikmatKu dan Aku redha untuk kamu Islam sebagai agama kamu". Setiap aspek Islam merupakan penyelesaian kepada masalah umat. Mana-mana aspek Islam yang masih terabai menandakan umat akan berterusan mengahadapi kemelut dalam aspek tersebut. Penyelesaiannya ialah mengajak umat kembali kepada Islam secara sempurna dan menyeluruh. Kemelut ekonomi umat hari ini penyelesaiannya ialah dengan kembali kepada ekonomi Islam, kemerosotan akhlak hari ini penyelesaiannya ialah dengan kembali kepada akhlak Islam, kemungkaran yang berleluasa dalam masyarakat hari ini penyelesaiannya ialah dengan menggerakkan semula kewajipan amar makruh nahi munkar, kezaliman yang melanda dalam institusi pemerintahan negara umat Islam hari ini penyelesaiannnya ialah dengan berusaha menegakkan kembali sistem pemerintahan Islam. Begitulah juga, dalam masalah-masalah yang lain; politik, pendidikan dan sebagainya, penyelesaiannya ialah kembali kepada sistem Islam.
    Menyedari hakikat ini, PAS tanpa menunggu wujudnya Khilafah telah berusaha memperkenalkan Islam yang syumul kepada rakyat dan masyarakat. Dengan memanfaatkan segala ruang dan kesempatan yang ada, PAS terjun ke tengah-tengah masyarakat untuk memperkenal sistem-sistem Islam sebagai alternative untuk menyelesai segala masalah rakyat dan umat hari ini. Pada masa yang sama PAS tidak pernah melupai kewajipan menegakkan kembali Institusi Khilafah. Pimpinan-pimpinan PAS sentiasa menyebutkan kepada ahli-ahli PAS bahawa cita-cita perjuangan Islam bukan sekadar untuk menegakkan negara Islam di Malaysia ini sahaja, tetapi juga untuk menundukkan seluruh dunia ini di bawah kekuasaan Islam iaitu dengan menegakkan kembali Khilafah. Kerana menyedari pentingnya perjuangan menegakkan Khilafah inilah, maka PAS berusaha mengadakan hubungan kerjasama dengan seluruh gerakan Islam yang wujud di dunia hari ini. PAS sentiasa memberi komitmen kepada persidangan-persidangan antarabangsa yang membabitkan gerakan-gerakan atau jama'ah-jama'ah Islam sedunia. Bahkan PAS sendiri pernah beberapa kali menjadi penganjur persidangan yang sedemikian.
    Adapun Hizbu Tahrir, mereka masih lagi dengan matlamat perjuangan mereka yang sempit. Mereka hanya memfokuskan perjuangan mereka kepada menegakkan Khilafah dan mengabaikan kewajipan-kewajipan di tengah-tengah masyarakat untuk menegakkan Syari'at Islam, melaksanakan amar makruf nahi munkar dan mengemukakan penyelesaian Islam yang menyeluruh kepada rakyat. Bagi mereka, kewajipan-kewajipan tersebut hanya akan dilakukan apabila telah kembalinya Institusi al-Khilafah di mana Khalifahlah yang akan menggerakkannya. Mungkin kerana itulah, penulis buku At-Tariq Ila Jama'ah Islam iaitu Husin bin Muhsin bin Ali Jabir menyamakan Hizbu Tahrir dengan Jama'at Tabligh dan Ansar as-Sunnah dari segi cita-cita dan wasilah perjuangannya yang sempit.
    Hizbu Tahrir -menurut penulis buku tersebut- telah meletakkan perkara terakhir dalam tahapan perjuangan Rasulullah s.a.w. iaitu berjihad untuk menegakkan pemerintahan Islam sebagai matlamat paling utama dan tunggal dalam perjuangan mereka. Kewajipan jama'ah menangani isu-isu semasa dalam masyarakat Islam bukanlah agama yang bersifat teorikal semata-mata tetapi juga praktikal. Jama'ah Islam yang memikul idealisme perjuangan Islam adalah jama'ah yang hendaklah menjadi alternative kepada masyarakat untuk menyelesaikan masalah atau isu-isu yang berlaku di kalangan mereka. Hanya dengan cara ini kesyumulan dan keindahan Islam dapat dilihat oleh masyarakat. Adapun jika kita hanya melaung-laungkan kebaikan dan kesempurnaan Islam itu di dalam tulisan-tulisan atau majlis-majlis usrah sahaja, tanpa terjun ke tengah-tengah masyarakat untuk mengemukakan penyelesaian secara Islam terhadap masalah-masalah atau isu-isu yang timbul di kalangan mereka, maka sampai bila-bila pun masyarakat tidak akan dapat melihat keindahan dan kesempurnaan Islam.
    Adakah kita hanya melihat sahaja golongan secular mendekati masyarakat dengan idea-idea secular mereka untuk menyelesaikan masalah masyarakat, sedangkan kita ahli-ahli jama'ah Islam tidak ada kesedaran untuk mendekati mereka denagn membawa mesej penyelesaian secara Islam. Di Malaysia ini, ada juga parti-parti yang didokongi orang bukan Islam yang juga tampil kepada masyarakat dengan kaedah penyelesaian cara mereka…


Posted by Us.Hj. Nasrudin Hj. Hassan At Tantawi

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-10-06 09:34


Assalamualaikum...
untuk sahabat ana al-khattab, Kenapa akhi melenting sangat... artikel kat atas tu ana dah sertakan penulisnya... kemudian artikel pertama tu kan berfakta... kalau akhi tak percaya, pilah siasat... pihak ana, ana terima dengan kfahaman ana...
Kenapa akhi kata ana mfitnah...tapi akhi sdiri tak tepat dalam mgatakan tentang ada hadis lain mgatakan fitnah itu lebih berat dr membunuh...itu ayat quran, insya'Allah ana telepas.. cuma ana takut pada ayat 12 surat al-hujuraat yang bmaksud "Hai orang-orang yang beriman, jauhilah kebanyakan dari prasangka, sesungguhnya sebagian prasangka itu adalah dosa dan janganlah kamu mencari-cari kesalahan orang lain dan janganlah sebahagian kamu menggunjing sebahagian yang lain. Sukakah salah seorang di antara kamu memakan daging saudaranya yang sudah mati? Maka tentulah kamu merasa jijik kepadanya. Dan bertakwalah kepada Allah. Sesungguhnya Allah Maha Penerima taubat lagi Maha Penyayang"
Mudahan kita dilindungiNya... Dan sama-sama kita islahkan diri kita.... kita kata kita perjuang dan pembela.... tapi kita berjuang dan membela untuk siapa.....kepartian atau jemaah ??? tidak... semua perjuangan hanyalah untuk Allah....
Anta kata kat siapa...tentang ayat ni???
(dan ana betul-betul tak sangka dengan sikap seorang sahabat diukhwah, yang katanya sebagai pendakwah islam tetapi telah lantang mengatakan ana bercakap macam "yahudi dan nasrani"..satu tuduhan yang berat sebagai seorang islam ke atas orang islam yang lain..enta jawablah kelak..)
Nampaknya anta pula macam main tuduh2....

Ingat pada firman Allah :
"Hai orang-orang yang beriman, mengapa kamu mengatakan apa yang tidak kamu perbuat?
Amat besar kebencian di sisi Allah bahwa kamu mengatakan apa-apa yang tiada kamu kerjakan" As-Shaf ayat 2 dan 3...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

qardhawi_jr
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17517
Posting: 365

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-10-06 10:02


sesiapa sahaja yang perjuangkan islam kita mesti sokong.....sikap menyalahkan gerakan islam tertentu merugikan umat islam sendiri...musuh yang anti kebangkitan umat islam akan ambil kesempatan.............PAS,biro agama UMNO,abim,jim.....blablabla............ada peranan masing-masing.....jangan fanatik ranting, runtuh pokok!!!!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For qardhawi_jrProfil   Hantar PM kepada qardhawi_jr   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-10-06 10:12


Memahami Ikhwanul Muslimin *
Oleh,Prof .Dr.Amin Rais,.M.A( dikutip dari Buku Pendidikan Politik IM )
Gerakan Jamaah Ikhwan dimulai pada Dzulhijjah tahun 1346 H atau 1928 M.,di Ismailia,. lalu berpindah ke Kairo pada 1932.Gerakan ini didirikan Oleh Hasan Al Banna ( 1905 - 1949 ). Hasan Albanna adalah putra seoran ulama , adalah pribadi soleh yang sejak saat muda sangat perhatian pada kehidupan agama.Ketika Sekolah dimadrasah tingkat tsanawiyah, ia sudah terlibat dalam kegiatan organisasi dakwah, bahkan ia sendiri yang mendirikannya.Ketika usia pendidikan aliyah , keinginannya untuk berjuang dimedan dakwh semakin menggelora.
Sejak kemunculannya pertama kali , dakwah Ikhwan dibingkai oleh pemahaman Islam yang baik. Misalnya dalam prinsip duapuluhnya ( ushul 'isyrin ) sang imam menegaskan prinsip pertamanya bahwa " Islam adalah sistem yang menyeluruh, yang menyentuh seluruh segi kehidupan. Ia adalah negara dan Tanah air, pemerintah dan ummat, akhlak dan kekuatan , kasih sayang dan keadilan, peradaban dan undang-undang, ilmu dan peradilan, materi dan sumber daya alam,penghasilan dan kekayaan, jihad dan dakwah, pasukan dan pemikiran, sebagaimana ia adalah akidah yang lurus dan ibadah yang benar, tidak kurang dan tidak lebih.
Karenanya tidaklah mengherankan jka pada perjalanan dakwah selanjutnya, Ikhwan sangat tanggap terhadap persoalan yang menimpa masyarakat.gerakan ikhwan kemudian menjadi gerakan Reformasi total. Ada nuansa tasawuf disana, ada nuansa ilmiyah, ada dinamika dakwah , bahkan belakangan tampil menjadi gerakan politik yang sangat berpengaruh.Selain itu bahkan ia memiliki kader-kader militer yang membuat Tentara Yahudi kewalahan di Palestina pada tahun 1947, ketika sang imam memberangkatkan pasukannya kesana.
Sebagai Orang yang pernah melakukan studi kepustakaan terhadap gerakan dakwah ini, bahkan pernah menemui beberapa tokohnya, saya ( Amin rais ) melihat bahwa gerakan ikhwan memiliki beberapa sisi yang relevan untuk dijadikan bahan perenungan oleh gerakan dakwah islam, atau gerakan reformasi manapun yang akan berjuang mengangkat harkat dan martabat negeri ini ( indonesia ). Setidaknya ada tiga hal yang menonjol yang dimiliki Ikhwan, sebagai gerakan dakwah total.
Kepemimpinan yang kharismatis dari Hasan Al Banna. Ia bisa menjadi pem,impin yang sejati dalam jamaah yang dirintisnya.Pengikut Ikwan bahkan akhirnya masyarakat umum seperti mendapatkan sebuah kekuaatan baru takkala menyaksikan hasan al Banna dengan begitu gigih Berjuang.
Ikhwan mendasari gerakannya dengan pemahaman Islam yang integral , didukung oleh para ulama yang memiliki itegritas keilmuan yang menonjol, berbagai karya tulis tokohnya kini memenuhi perpustakaan dunia islam.
Proses perkaderan yang sistematik dan berkesinambungan yang menjadikan ikhwan sejak hari-hari awal perjuangannya dapat merekrut kader-kader militant, baik para pemuda maupun para tokoh agama Mesir , yang sosok kader itu -dimanapun kini berada- mampu menjaga orisinalitas nilai-nilai yang diperjuangkannya.
jakarta, Agustus 2000
* dari Pengutip, dikutip dengan penyesuaian kalimat seperlunya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-10-06 14:26


Pada 10-10-06 08:36 , alKhattab posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum

Hadis Huzaifah r.a katanya:
Aku telah mendengar Rasulullah s.a.w bersabda: Tidak masuk Syurga orang yang suka menabur fitnah

dan maksud hadis nabi yang lain : fitnah itu lebih besar dari membunuh..

ana minta kepada saudara aye, buktikan kesahihan artikel diatas sebelum enta sampaikan kepada orang ramai,dimana enta ambil artikel tu??
jawablah dihadapan Allah kelak wahai manusia dan siapa yang bersekongkol menyokong menyampaikannya..

ai, artikel dari HT tak perlu dibuktikan kesahihan ye, tak ada nama penulis pun tak mengapa, siap boleh batalkan fatwa lagi ye.

kan artikel aye tu dah sebut setiap kitab yang dirujuk, pengarangnya siap dengan halaman lagi, kalau tak puas hati carilah kitab tu sendiri.

saudara alKhattab sendiri yang kena jawab:

1- mengapa HT kata demokrasi itu haram, tapi boleh pula menghantar calon masuk pilihanraya? sila jawab artikel tersebut.

2- mengapa HT hanya ambil pendapat dari pihak sendiri, ulama' pun sendiri punya, tapi tak ambil langsung pendapat dari ulama' muktabar lain secara umum?

3- mana dalil pengharaman demokrasi oleh HT dari al-Quran dan al-Hadith, yang ni dah lama saya tunggu.

sila nyatakan dengan jelas jawapan soalan2 di atas jika anda rasa anda di pihak yang benar. wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-10-06 15:30


Takpelah ibnu_musa, mungkin at-khattab belum faham lagi tentang demokrasi, politik islam, jihad, daulah islam, dan lebih penting jemaah ikhwan itu sendiri....yang diasas oleh imam hasan albana.....
Dan kita ni jahil tentang Hizbu tahrir... so tak spatutnya kita menghalang alkhattab berhujah....
biarlah si luncai dengan labu-labunya.... afuwan, gurau saja..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

alKhattab
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.01.2005
Ahli No: 13471
Posting: 374

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-10-06 20:06


assalamualaikum..

ana tak melenting tapi artikel enta bagikan adalah satu fitnah yang direka bagi memburukkan jemaah islam..kata tak dibenarkan mengutuk sesama jemaah tapi bawa dan sebarkan fitnah pula..

dan ana sertakan artikel yang sebenar mengenai biodata beliau bagi membetulkan fakta yang telah direka2 oleh entah dari sapa penulisnya..

bagi saudara ibnu_musa..ana takkan balas segala pertanyaan enta diposting yang berat sebelah ni..dan ana dah cabar saudara supaya kita berdepan face to face!dan ana cabar aye dan sesiapa yang menulis artikel tak betul diatas supaya datang bermuzakarah secara terhormat!bukan dengan posting dan mengata dibelakang..gentlemen wahai saudara!!

segala pertemuan dan temu janji boleh diadakan..sila sesiapa yang berminat bagi no fonnya!atau emel..

janganlah bazir masa dengan menaip dan bercakap dengan monitor saja..kita ada caranya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alKhattabProfil   Hantar PM kepada alKhattab   Quote dan BalasQuote

alKhattab
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.01.2005
Ahli No: 13471
Posting: 374

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-10-06 20:11


ni ana sertakan biodata mengenainya...sesiapa yang rasa dapat baca dan ingin tahu hakikat sebenar...sila baca..ana tak paksa..sesiapa rasa dirinya hebat,ego,benar dan rasa tak perlu baca artikel dibawah tak payahlah baca..


Syekh Taqiyuddin An Nabhani


Syekh Taqiyuddin An Nabhani (1909-1977) adalah seorang qadi ( hakim), penyair, sasterawan dan salah seorang ulama terkemuka dalam Daulah Utsmaniyah. Nama penuhnya "Syekh Muhammad Taqiyyuddin bin Ibrahim bin Musthafa bin Ismail bin Yusuf An Nabhani".

Dilahirkan di daerah Ijzim, Syekh An Nabhani dinisbahkan kepada kabilah Bani Nabhan yang termasuk orang Arab, penghuni padang sahara di Palestin. Mereka bermukim di daerah Ijzim yang termasuk wilayah Haifa di Palestin Utara.


Pendidikan
Syekh Taqiyyuddin mendapat didikan ilmu syariah dan agama di rumah daripada ayah dan datuknya. Ayahnya seorang syekh yang faqih fid din (arif dalam agama) serta seorang pengajar ilmu-ilmu syari'ah di Kementerian Pendidikan Palestin. Datuknya telah mengajarkan hafalan Al Qur'an sehingga beliau hafal Al Qur'an seluruhnya sebelum baligh. Ibunya juga menguasai beberapa cabang ilmu syari'ah, yang diperolehnya dari ayahnya, Syekh Yusuf bin Ismail bin Yusuf An Nabhani.

Di samping itu, Syekh Taqiyyuddin juga mendapatkan pendidikannya di sekolah-sekolah negeri ketika beliau bersekolah di sekolah dasar di daerah Ijzim. Pertumbuhan Syekh Taqiyyuddin dalam suasana keagamaan yang kental seperti itu, ternyata mempunyai pengaruh yang besar dalam pembentukan kepribadian dan pandangan hidupnya. Beliau telah hafal Al Qur'an seluruhnya dalam usia yang amat muda, yaitu di bawah usia 13 tahun.

Kemudian Syekh Taqiyyuddin berpindah ke sebuah sekolah di Akka untuk melanjutkan pendidikannya di sekolah menengah. Sebelum menamatkan sekolahnya di Akka, beliau telah bertolak ke Kaherah untuk meneruskan pendidikannya di Universiti al-Azhar, hasil dorongan datuknya, Syekh Yusuf An Nabhani.

Syekh Taqiyyuddin kemudian meneruskan pendidikannya di Tsanawiyah Al Azhar pada tahun 1928 dan pada tahun yang sama, beliau meraih ijazah dengan predikat sangat cemerlang. Lalu beliau melanjutkan pelajarannya di Kulliyah Darul Ulum yang saat itu merupakan cabang Al Azhar. Di samping itu, beliau banyak menghadiri halaqah-halaqah ilmiyah di Al Azhar yang diikuti oleh syekh-syekh Al Azhar, semisal Syekh Muhammad Al Hidlir Husain seperti yang pernah disarankan oleh datuknya. Hal itu dimungkinkan kerana sistem pengajaran lama Al Azhar membolehkannya.

Meskipun Syekh Taqiyyuddin menghimpun sistem Al Azhar lama dengan Darul Ulum, akan tetapi beliau tetap menampakkan keunggulan dan keistimewaan dalam kesungguhan dan ketekunan belajar. Beliau telah menarik perhatian kawan-kawan dan pensyarah-pensyarahnya kerana kecermatannya dalam berpikir dan kuatnya pendapat seta hujjah yang beliau lontarkan dalam perdebatan-perdebatan dan perbincangan-perbincangan fikriyah, yang diselenggarakan oleh lembaga-lembaga ilmu yang ada saat itu di Kaherah dan di negeri-negeri Islam lainnya.

Syekh Taqiyyuddin menamatkan kuliahnya di Darul Ulum pada tahun 1932. Pada tahun yang sama beliau menamatkan pula kuliahnya di Al Azhar Asy Syarif menurut sistem lama, di mana para mahasiswanya dapat memilih beberapa syekh Al Azhar dan menghadiri halaqah-halaqah mereka mengenai bahasa Arab, dan ilmu-ilmu syari'ah seperti fiqh, ushul fiqh, hadis, tafsir, tauhid ( ilmu kalam) dan yang sebagainya.

Dalam forum-forum halaqah ilmiyah tersebut, An Nabhani dikenali oleh kawan-kawan dan sahabat-sahabat terdekatnya dari kalangan Al Azhar sebagai seseorang dengan pemikiran yang genius, pendapat yang kukuh, pemahaman dan pemikiran yang mendalam, serta berkemampuan tinggi untuk menyakinkan orang dalam perdebatan-perdebatan dan perbincangan-perbincangan fikriyah. Demikian juga beliau sangatlah bersungguh-sungguh, tekun, dan bersemangat dalam memanfaatkan waktu guna menimba ilmu dan belajar.


Kerjaya
Setelah menyelesaikan pendidikannya, Syekh Taqiyyuddin kembali ke Palestin untuk kemudian bekerja di Kementerian Pendidikan Palestin sebagai seorang guru di sebuah sekolah menengah kerajaan di Haifa. Di samping itu, beliau juga mengajar di sebuah Madrasah Islamiyah di Haifa.

Pada tahun 1940, Syekh Taqiyyuddin diangkat sebagai Musyawir (Pembantu Qadi) dan beliau terus memegang jawatan ini hingga tahun 1945, yakni saat beliau dipindah ke Ramallah untuk menjadi qadi di Mahkamah Ramallah hingga tahun 1948. Setelah itu, beliau keluar dari Ramallah menuju Syam sebagai akibat jatuhnya Palestin ke tangan Yahudi.

Pada tahun 1948 itu pula, sahabatnya Al Ustadz Anwar Al Khatib mengirim surat kepada beliau untuk memintanya kembali ke Palestin untuk diangkat sebagai qadi di Mahkamah Syar'iyah Al Quds. Syekh Taqiyyuddin mengabulkan permintaan itu dan kemudian beliau diangkat sebagai qadi di Mahkamah Syar'iyah Al Quds pada tahun 1948.

Pada tahun 1951, Syekh Taqiyyuddin menziarahi kota Amman untuk menyampaikan ceramah-ceramahnya kepada para pelajar Madrasah Tsanawiyah di Kulliyah Ilmiyah Islamiyah. Hal ini terus berlangsung sehingga awal tahun 1953, ketika beliau mulai sibuk dalam Hizbut Tahrir yang telah beliau rintis antara tahun 1949 hingga 1953.

Sejak ,] Syekh Taqiyyuddin sudah memulai kegiatan politiknya kerana pengaruh datuknya, Syekh Yusuf An Nabhani. Pengalaman itulah yang menghantarkannya mendirikan parti politik Islam, "Parti Hizbut Tahrir di Al Quds" pada tahun 1953.

Syekh Taqiyyuddin meninggal dunia pada tahun 1398 H/ 1977 dan dikuburkan di Perkuburan Al Auza'i di Beirut.


Sumbangan kepada Islam
Syekh Taqiyyuddin telah meninggalkan kitab-kitab penting yang dapat dianggap sebagai kekayaan pemikiran yang tidak ternilai harganya. Karya- karya ini menunjukkan bahwa Syekh Taqiyyuddin An Nabhani merupakan seorang yang mempunyai pemikiran bijak dan beranalisis yang cermat. Karya-karya Syekh Taqiyyuddin yang paling terkenal dan yang memuat pemikiran dan ijtihad beliau antara lain termasuk:

Nizhamul Islam
At Takattul Al Hizbi
Mahafim Hizbut Tahrir
An Nizhamul Iqthishadi fil Islam
An Nizhamul Ijtima'i fil Islam
Nizhamul Hukm fil Islam
Ad Dustur
Muqaddimah Dustur
Ad Daulatul Islamiyah
Asy Syakhshiyah Al Islamiyah (3 jilid)
Mafahim Siyasiyah li Hizbit Tahrir
Nazharat Siyasiyah li Hizbit Tahrir
Nida' Haar
Al Khilafah
At Tafkir
Ad Dusiyah
Sur'atul Badihah
Nuqthatul Inthilaq
Dukhulul Mujtama'
Inqadzu Filisthin
Risalatul Arab
Tasalluh Mishr
Al Ittifaqiyyah atas Tsana'iyyah Al Mishriyyah As Suriyyah wal Yamaniyyah
Hallu Qadliyah Filisthin ala Ath Thariqah Al Amrikiyyah wal Inkiliziyyah
Nazhariyatul Firagh As Siyasi Haula Masyru' Aizanhawar.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alKhattabProfil   Hantar PM kepada alKhattab   Quote dan BalasQuote

alKhattab
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.01.2005
Ahli No: 13471
Posting: 374

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-10-06 20:21


Pasal artikel yang aye copy paste sama artikel dengan syahid_zul.....iaitu HIZBU TAHRIR : PULANGLAH KE PALESTIN

Buat pengetahuan semua,

Pimpinan wilayah pusat HT Ustaz Ahmad mustafa dan saudara Hakim (salah seorang shabab HT) dah pergi jumpa dah dengan ustaz yang karang artikel di bawah itu..Namanya ustaz hassan nasrudin tantawi (dalam website --- www.ustaznasrudin-tantawi.blogspot.com---).Dan dia pun dah minta maaf dengan pimpinan HT kerana artikel tersebut...

jadi, kepada ahli2, pengikut2 PAS yang tak tahu apa-apa diharap tolong hentikan menyebarkan artikel yang tak ketahuan punca dari menjadi fitnah masyarakat kerana pimpinan antum dah minta maaf mengenainya..ikutlah wala' pimpinan antum jangan lah bersikap degil dan menyebarkan artikel sewenang2nya....

jadi ana menyeru, hentikanlah dari sebarkan artikel diatas..

pastikan ianya original sebelum digunakan..=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For alKhattabProfil   Hantar PM kepada alKhattab   Quote dan BalasQuote

alKhattab
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.01.2005
Ahli No: 13471
Posting: 374

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-10-06 20:29


INI SEJARAH HIZBUT TAHHRIR SEBENAR WAHAI PENYEBAR FITNAH!!

DARI MASJID AL-AQSHA
MENUJU KHILAFAH:
SEJARAH AWAL
PERJUANGAN HIZBUT TAHRIR
Bisyarah Rasulullah saw.:

Dari Nu'man bin Basyir berkata, Rasulullah saw. bersabda:

«تَكُوْنُ النُّبُوَّةُ فِيْكُمْ مَاشَاءَ الله أَنْ تَكُوْنَ، ثُمَّ يَرْفَعَهَا اللهُ إِذَا شَاءَ أَنْ يَرْفَعَهَا، ثُمَّ تَكُوْنُ خِلاَفَةٌ عَلَى مِنْهَاجِ النُّبُوَّةِ فَتَكُوْنُ مَاشَاءَ اللهُ أَنْ تَكُوْنَ، ثُمَّ يَرْفَعَهَا اللهُ إِذَا شَاءَ أَنْ يَرْفَعَهَا، ثُمَّ تَكُوْنَ مُلْكًا عَاضًّا فَتَكُوْنُ مَاشَاءَ اللهُ أَنْ تَكُوْنَ، ثُمَّ يَرْفَعَهَا اللهُ إِذَا شَاءَ أَنْ يَرْفَعَهَا، ثُمَّ تَكُوْنُ مُلْكًا جَبَرِيَّةً فَتَكُوْنُ مَاشَاءَ اللهُ أَنْ تَكُوْنَ، ثُمَّ يَرْفَعَهَا اللهُ إِذَا شَاءَ أَنْ يَرْفَعَهَا، ثُمَّ تَكُوْنُ خِلاَفَةً عَلَى مِنْهَاجِ النُّبُوَّةِ» ثُمَّ سَكَتَ»

"Di tengah kalian terdapat kenabian, dengan izin Allah ia akan tetap ada. Kemudian Dia mencabutnya, ketika Dia berkehendak untuk mencabutnya. Kemudian ada Khilafah yang mengikuti tuntunan kenabian, dengan izin Allah ia akan tetap ada. Kemudian Dia mencabutnya, ketika Dia berkehendak untuk mencabutnya. Kemudian setelah ada penguasa zalim, dengan izin Allah ia akan tetap ada. Kemudian Dia mencabutnya, ketika Dia berkehendak untuk mencabutnya. Kemudian ada penguasa diktator, dengan izin Allah ia akan tetap ada. Kemudian Dia mencabutnya, ketika Dia berkehendak untuk mencabutnya. Kemudian ada Khilafah yang mengikuti tuntunan kenabian. Kemudian beliau diam. (H.r. Ahmad)

Pendahuluan

Pada hari-hari ini, tengah berlangsung peringatan Isra' Mikraj, dimana Rasulullah saw. telah diperjalankan dari masjid al-Haram ke masjid al-Aqsa, kiblat pertama dari dua kiblat, masjid kedua di antara dua masjid, dan tanah suci ketiga. Kini, al-Aqsa masih tetap menjadi tawanan, yang menanti untuk dibebaskan. Sungguh, al-Aqsa tidak akan pernah menjadi tawanan, seandainya kaum Muslim mempunyai satu negara yang menerapkan syariat Allah, menjaga kemuliaan dan kehormatan mereka.

Sultan 'Abdul Hamid II, khalifha 'Utsmaniyah kala itu, menolak mentah-mentah permintaan Dr. Theodore Hertzl, bapak Zionis, seraya menyatakan:

"Nasehatilah temanmu Hertzl agar tidak mengambil langkah-langkah baru dalam masalah ini. Sebab, saya tidak akan bisa mundur dari tanah suci (Palestina) ini, walau hanya sejengkal. Karena tanah ini bukanlah milikku. Tanah ini adalah milik bangsa dan rakyatku. Para pendahuluku telah berjuang demi mendapatkan tanah ini. Mereka telah menyiraminya dengan tetesan darah. Biarlah orang-orang Yahudi itu menggenggam jutaan uang mereka. Jika negeriku tercabik-cabik, maka sangat mungkin mendapatkan Palestina tanpa imbalan dan balasan apapun. Namun patut diingat, bahwa hendaknya pencabik-cabikan itu dimulai dari tubuh dan raga kami. Namun, tentu aku tidak menerima ragaku dicabik-cabik selama hayat masih di kandung badan."

Tepat sekali, apa yang dinyatakan oleh Sultan Abdul Hamid. Maka, untuk mengambil Palestina, kaum Zionis itu menyusun rencana untuk menghancurkan Khilafah, dan setelah itu semuanya bisa dengan mudah mereka dapatkan, tanpa imbalan apapun. Itulah nasib Palestina, setelah Khilafah yang menaunginya tidak ada lagi.

Allah Berjanji Akan Mengembalikan Khilafah

Dalam al-Qur'an, surat an-Nur : 55, Allah berjanji untuk mengembalikan khilafah (istikhlaf), melalui firman-Nya:

] وَعَدَ اللهُ الَّذِينَ ءَامَنُوا مِنْكُمْ وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ لَيَسْتَخْلِفَنَّهُمْ فِي اْلأَرْضِ كَمَا اسْتَخْلَفَ الَّذِينَ مِنْ قَبْلِهِمْ وَلَيُمَكِّنَنَّ لَهُمْ دِينَهُمُ الَّذِي ارْتَضَى لَهُمْ وَلَيُبَدِّلَنَّهُمْ مِنْ بَعْدِ خَوْفِهِمْ أَمْنًا يَعْبُدُونَنِي لاَ يُشْرِكُونَ بِي شَيْئًا وَمَنْ كَفَرَ بَعْدَ ذَلِكَ فَأُولَئِكَ هُمُ الْفَاسِقُونَ : 55)

Benar. Itu adalah janji diberikannya kekuasaan (istikhlaf). Itulah janji ilahiyah yang agung, yang telah mendarah daging dalam kehidupan umat Islam yang agung, yang pernah diberi kekuasaan oleh Allah di muka bumi. Maka, umat ini pun telah memeluk akidah Islam, mengimani Allah sebagai tuhannya, Muhammad sebagai Nabi dan Rasul-Nya, serta Islam sebagai agamanya. Umat ini telah memerintah dengan apa yang diturunkan oleh Allah, dan mendirikan negara Khilafah Islam, yang telah berdiri sepanjang zaman, yang pertama adalah Abu Bakar as-Shiddiq dan terakhir Abdul Majid II, rahimahullah. Semuanya itu telah berlangsung sekian lama, kurang lebih 13 abad.

Kaum Muslim telah hidup sepanjang kurun yang lama di bawah naungan negara Khilafah, yang memberlakukan hukum-hukum syara' kepada mereka dalam seluruh aspek kehidupan, serta mengemban dakwah kepada seluruh umat manusia melalui jihad fi sabilillah, sehingga terjadilah berbagai pembebasan dan kemenangan. Orang-orang pun dengan berbondong-bondong masuk ke dalam agama ini. Akhirnya umat ini pun benar-benar telah memperoleh kemuliaan dan kekuasaan ( istikhlaf). Semua kesempatan itu diperoleh karena mereka mempertahankan negara yang menjaga kehormatan hukum, menjalankan syariah Allah, mempertahankan wilayah kaum Muslim, mengemban Islam ke seluruh dunia dengan dakwah dan jihad fi sabilillah. Dengan begitu, ia berhak mendapatkan janji Allah, sekaligus membenarkan kabar gembira Rasulullah yang berdabda:

«وَسَتَكُوْنُ خُلَفَاءُ فَيَكْثُرُوْنَ»

"Akan ada para Khalifah, dan jumlah mereka banyak." (H.r. Muslim)

Memang benar, itu adalah janji Allah SWT. yang telah berhasil didirikan oleh Rasulullah saw. Setelah itu, diterima oleh para Khulafa' Rasyidin. Kaum Muslim setelahnya pun tetap konsisten mengikutinya, hingga negara itu runtuh. Namun, dengan izin Allah, ia pun akan kembali lagi, sebagaimana janji Allah, dan kabar gembira Rasulullah saw.

Hakikat Khilafah:

Al-Ustadz 'Utsman Abu Khalil, Juru bicara Hizbut Tahrir Sudan, menyatakan, bahwa dengan sistem Khilafah itulah semua urusan umat Islam ini berhasil disatukan, dan itulah yang akan mempersatukan umat, menaungi dan melindunginya. Masih menurutnya, saat ini kita menyaksikan, bagaimana umat Islam telah dihinakan dan dikerubuti oleh umat manusia dari berbagai sisi, karena tidak ada negara (Khilafah) yang melindunginya.

Sungguh tepat sekali ungkapan al-Imam al-'Allamah as-Syaikh Taqiyuddin an-Nabhani ketika menggambarkan Khilafah ini dengan gambaran yang sangat akurat, seraya mengatakan, "Khilafah adalah arus utama Islam , dan apa yang selalu dikelilingi... Dengannya, agama akan terjaga, dan Islam pun akan terlindungi. Hudud akan bisa ditegakkan. Berbagai kejahatan akan bisa dicegah. Dengannya perbatasan akan bisa dijaga. Wilayah yang dilindungi akan tetap terjaga, dan tidak akan dilanggar..    

Namun, "arus utama" ini nyaris ditinggalkan oleh kaum Muslim, seiring dengan terpisahnya mereka dengan negara Khilafah, yang telah runtuh pada tanggal 28 Rajab 1342 H, bertepatan dengan tanggal 3 Maret 1924 M di tangan seorang Yahudi, Freemasonry, Mustafa Kamal Attaturk, antek Inggeris. Dengan menyingkirkan pemerintahan Islam, mengusir khalifah dan keluarga 'Utsmani untuk meninggalkan ibukota Istambul dengan arahan dan dukungan penjajah Inggeris-Kafir. Semuanya itu untuk melaksanakan apa yang ditetapkan oleh Menlu Inggeris kala itu, Lord Curzon, sebagai persyaratan busuk yang ditetapkan kepada bangsa Turki dalam Konferensi Lausanne, yang dipenuhi kebusukan. Setelah penandatanganan Perjanjian Lausanne pada tanggal 24 Juli 1923, tentara Inggeris meninggalkan Istambul dan Madzahiq.

Dengan bangga, Curzon menyatakan di depan Parlemen Iggeris ketika itu, "Turki telah dihancurkan, dan tidak akan pernah bisa bangkit kembali, karena kita telah menghancurkan kekuatan moralnya, yaitu Khilafah dan Islam."

Al-Ustadz Fauzi Sinnuqarth, penulis buku at-Taqarrub Ila-Llah, Thariqu at-Taufiq, menyatakan:

Saya ingat, pada tahun 1924 di kota al-Khalil (Palestina), ada salah seorang Yahudi berkata kepada tetangganya yang Muslim, "Umatmu kemarin benar-benar telah mati." Orang (Muslim) tersebut tidak paham apa makna kalimat ini, kecuali setelah beberapa hari kemudian, setelah dia tahu bahwa negara Khilafah telah dihancurkan. Sementara Yahudi yang busuk itu sudah memahami makna kehancuran Khilafah, bahwa ia bagaikan ibu (induk) yang mengumpulkan anak-anaknya. Khilafahlah yang menyatukan kaum Muslim dalam satu negara, satu kepemimpinan, satu tentara, dan satu tujuan.    

Begitulah, Khilafah benar-benar telah runtuh dengan mudahnya, dan benar-benar telah dihancurkan. Islam telah dihancurkan sebagai UUD negara, perundang-undangan umat dan sistem kehidupan, melalui tangan Inggeris dengan menggunakan antek dan orang upahannya, sang pengkhianat, Mustafa Kamal Attaturk. Tak ada lagi pemerintahan Islam, setelah runtuhnya Khilafah 'Utsmaniyah, kecuali hukum-hukum syara' telah diubah. Makna persatuan dan ikatan jamaah di antara sesama Muslim pun telah dihancurkan. Negeri-negeri Islam telah dikerat-kerat menjadi beberapa entitas, keratan dan negara-negara kecil yang tidak mampu menghadapi musuh tanpa bantuan dari negara Kafir. Akhirnya negeri-negeri itu telah berubah menjadi wilayah kekuasaan negara-negara besar, atau setidaknya menjadi pasien negara-negara besar, atas nama sejumlah negara.

Padahal, Rasulullah saw. telah bersabda:

«إِذَا بُوْيِعَ لخَِلِيْفَتَيْنِ فَاقْتُلُوْا الآخِرَ مِنْهُمَا»

"Jika telah dibai'at dua khalifah, maka bunuhlah yang terakhir di antara keduanya."

Beliau juga bersabda:

"Jika kalian didatangi oleh orang yang ingin mematahkan tongkat kalian, dan memecah belah jamaah kalain, maka penggallah lehernya, siapapun dia."

Allah Menyiapkan Lahirnya Hizbut Tahrir

Allah telah menyiapkan dari rahim umat ini sebuah partai yang telah didirikan oleh putra-puterinya, yang berjuang dan terus-menerus berjuang guna melanjutkan kehidupan Islam dengan mendirikan negara Khilafah. Negara Khilafah yang akan menerapkan Islam dan menyatukan kaum Muslim. Berdirinya Hizbut Tahrir adalah memenuhi panggilan Allah SWT:

] وَلْتَكُنْ مِنْكُمْ أُمَّةٌ يَدْعُونَ إِلَى الْخَيْرِ وَيَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَيَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْكَرِ وَأُولَئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ : 110)

Bertujuan untuk membangkitkan umat Islam dari kemerosotan luar biasa yang telah menimpanya, membebaskan mereka dari pemikiran Kufur, sistem dan hukumnya, juga dari hegemoni dan cengkraman negara-negara Kafir.

Juga bertujuan untuk mengembalikan Khilafah kembali, sehingga pemerintahan berdasarkan apa yang diturunkan oleh Allah itu benar-benar kembali. Dari tangan al-'Allamah as-Syaikh Taqiyuddin an-Nabhani, kelompok ini lahir. Kelompok yang kemudian diberi nama Hizbut Tahrir, yang berarti partai pembebasan.

Sosok Pendiri dan Amir Pertama Hizbut Tahrir

As-Syaikh Fathi Muhammad Salim, penulis buku al-Istidlal bi ad-Dzan fi al-'Aqidah, menuturkan sejarah singkat al-'Allamah as-Syaikh Taqiyuddin an-Nabhani, rahimahu-Llah. Dalam penuturannya beliau menyatakan, bahwa an-Nabhani lahir dari gudang ilmu (bait al-'ilm). Kakeknya, as-Syaikh Husein an-Nabhani, adalah ulama' besar di era Khilafah 'Utsmaniyyah. Beliau, al-'Allamah as-Syaikh Taqiyuddin an-Nabhani -- rahimahu-Llah-- mendapatkan pendidikan agama Islam dalam sebuah keluarga yang Islami. Kemudian berpindah ke al-Azhar, dan belajar di sana. Beliau telah memperoleh 4 ijazah:

(1) Ijazah Tsanawiyah al-Azhar,

(2) Ijazah al-Ghuraba',

(3) Ijazah di Bidang Peradilan,

(4) Ijazah al-'Alamiyyah.

Ijazah al-'Alamiyyah ini saat ini setara dengan ijazah doktor. Beliau kemudian kembali ke Palestina, dan aktif dalam tugas di bidang pendidikan. Setelah itu, beralih ke tugas di bidang peradilan, dan aktif di Mahkamah Tinggi di sana.

Ini dari sisi suasana keislaman, baik dalam kontek belajar maupun mengajar. Beliau adalah orang yang mempunyai kepekaan dan kejeniusan yang luar biasa. Beliau bisa merasakan dan menggambarkan kebangkitan, akibat dari berbagai kemerosotan yang telah menimpa umat ini, dan berbagai musibah yang menderanya.

Setelah melalui kajian yang panjang, beliau terinspirasi dengan gagasannya yang pertama, yaitu tentang kebangkitan. Karena itu, Islam harus dikembalikan dalam kehidupan, dan Khilafah Islam yang dinyatakan oleh Rasul saw. sebagai kabar gembira yang akan kembali berdasarkan tuntunan kenabian juga harus ditegakkan. Beliau kemudian kembali ke Palestina, dan merasakan kemerosotan yang telah terjadi. Kemudian hijrah ke Beirut, dan setelah itu kembali lagi. Artinya, berbagai musibah tersebut telah menimpanya persis seperti yang beliau rasakan. Karena itu, beliau sangat terpengaruh dengan kemerosotan dan apa yang telah terjadi dalam Krisis Palestina. Dari situlah, memicu munculnya pertanyaan; apa tugas kaum Muslim yang ada di seluruh dunia? Beliau melihat, bahwa realitas tersebut hanya bisa diselesaikan dengan Islam.

Setelah itu, hasil kajian beliau yang dilakukan secara terus-menerus dan konstan, baik terhadap fakta ataupun berbagai gerakan yang tengah berjuang di tengah-tengah masyarakat, dengan menyarikan dan mendiskusikannya, semuanya itu telah menghasilkan buah. Intinya, bahwa harus ada perjuangan, tapi bukan hanya sekedar berjuang, melainkan perjuangan yang terukur.

Tentu, dan perjuangan itu untuk membangun pemikiran, dengan tujuan yang jelas, sebagaimana gagasan yang menginspirasi pikiran beliau sebelumnya, yaitu kebangkitan.

Hizbut Tahrir Lahir di Masjid al-Aqsa:

Al-Ustadz Fauzi Sinnuqarth, menuturkan sejarah awal terbentuknya Hizbut Tahrir:

Saya ingat, bahwa pertama kali beliau menjelaskan masalah Khilafah, ketika berada di Masjid al-Aqsa yang penuh berkah, di salah satu sudut sebelah barat daya. Di sana terdapat ruangan yang memanjang. Beliau berbicara kepada banyak orang setelah shalat Jum'at, suatu pembicaan yang sangat menyentuh dan jelas. Di sekeliling beliau ketika itu berkumpul ratusan orang. Beliau menceritakan kepada mereka Sirah Nabawiyyah. Sesekali beliau menceritakan wafatnya Rasulullah saw, dan bagaimana kaum Muslim setelah beliau wafat, mereka menyibukkan diri di Saqifah Bani Sa'adah untuk mengangkat seorang khalifah bagi mereka, sementara mereka membiarkan pemakaman beliau sampai bia'at kepada Abu Bakar as-Shiddiq berhasil dilakukan.

Jadi, itu merupakan pembahasan, dan pembicaraan pertama tentang penegakan khalifah serta seruan untuk menegakkannya. Peristiwa itu terjadi tepat pada tahun 1950 M. Syaikh Taqiyuddin kemudian melanjutkan kontak beliau dengan orang yang menginginkan kebaikan, yaitu para pemuda dari al-Quds. Lalu beliau pun mengontak para pemuda yang lain lagi, yang menginginkan kebaikan, atau beliau tahu kalau mereka itu baik dari daerah al-Khalil dan Tulkarim. Ketika beliau mendengar ada seseorang yang menginginkan kebaikan, atau beliau merasa bahwa dia baik, pasti akan beliau kontak. Dengan cara seperti itu, beliau berhasil merekrut banyak orang.

Beliau mengajak mereka berdiskusi dengan mendalam. Misalnya, diskusi beliau dengan salah seorang dari keluarga 'Azzah, dan keluarga Hammad, sebuah diskusi yang mendalam. Melalui diskusi tersebut, beliau menulis pembahasan al-Qiyadah al-Fikriyyah fi al-Islam (kepemimpinan intelektual dalam Islam) yang telah dimasukkan dalam kitab Nidzam al-Islam. Diskusi beliau dengan seseorang, namanya Said Ramadhan tentang akhlak. Setelah itu, beliau menulis al-Akhlaq fi al-Islam (Akhlak di dalam Islam) dalam kitab Nidzam al-Islam.

Hizbut Tahrir di Yordania

Tokoh Hizbut Tahrir asal Yordania, as-Syaikh Fathi Muhammad Salim, menuturkan bahwa di Yordania, ada orang yang bertugas mengontrol gerakan politik, gerakan atau kelompok. Dia mengirim utusan kepada as-Syaikh Taqiyuddin, dengan membawa sejumlah uang, yaitu beberapa Dinar. Utusan tersebut kemudian mengatakan kepada Syaikh, "Ini merupakan kompensasi untuk Anda dari kelompok." Tak lama kemudian beliau menyatakan kepada utusan tersebut, dan ternyata di bawah sebuah traktor ada dua bekas roda, di sana ada buah tomat, seraya berkata, "Ini cukup bagiku, dan aku tidak butuh uang dari Inggeris."

Ini yang pertama. Beliau terus melangkah dengan dakwahnya, sehingga nyaris menghadapi kesulitan. Dengan kata lain, aktivitas beliau mulai meluas, dan tertanam di tengah masyarakat, dan mulai banyak pengikut. Sehingga personil tentara ketika itu ratusan orang telah bersama Hizb, dan setiap orang yang siap halqah jumlahnya ribuan. Setiap orang telah diatur menjadi sebuah sistem, dan meyakini Hizb. Pada saat itu, kelompok tersebut berpikir tentang sesuatu yang lain, yaitu usaha untuk mengenyahkan Syaikh Taqiyuddin.

'Abbas al-Haj Naji, salah seorang mantan personil tentara Yordania, menuturkan pengalamannya tentang as-Syaikh Taqiyuddin, ketika memberikan ceramah di Jami'ah al-Kulliyah al-'Ilmiyyah al-Islamiyyah. Beliau menyatakan, "Tahun 1952, beliau memberian ceramah di Jami'ah al-Kulliyah al-'Ilmiyyah al-Islamiyyah, dan saya waktu itu sedang shalat di belakang beliau. Ketika sosok ini berceramah di atas mimbar, satu-satunya masjid di 'Amman (Yordania), dimana para duta dan menteri semuanya shalat di masjid itu.

Mukaddimah khutbah Syaikh Taqiyuddin, yang selalu saya ulang-ulang, ketika saya masih di kesatuan tentara, dan sampai sekarang masih ada di atas mimbar tersebut. Beliau membuka khutbah dengan mukaddimah,

"Segala puji hanya milik Allah, yang telah memberikan hidayah kepada kita dalam perkara ini. Dan kita tidak akan mendapatkan hidayah, kalau bukan karena kita telah diberi hidayah oleh Allah. Tak ada yang aku yakini. Aku jadikan tempat berlari dan berserah diri, kecuali kepada Allah. Wahai hamba Allah. Aku wasiatkan kepada Anda dan diriku untuk senantiasa bertakwa dan taat kepada Allah yang Maha Agung. Aku peringatkan Anda dan diriku, dari maksiat dan menyimpang dari perintah dan larangan-Nya, berdasarkan firman-Nya:

"Siapa saja yang melakukan kebaikan, itu adalah untuk dirinya, dan siapa saja yang melakukan keburukan, sesungguhnya itu adalah untuk dirinya. Dan tuhanmu tidak akan pernah berbuat zalim kepada para hamba-Nya."

Saya bersaksi, bahwa tidak ada yang berhak disembah melainkan Allah semata, tiada sekutu bagi-Nya. Dialah yang mempunyai kerajaan, dan segala puji hanya untuk-Nya. Dialah yang menghidupkan dan mematikan. Dia Dzat yang Maha Hidup, dan tak kan pernah mati. Kepada-Nya tempat kembali. Aku bersaksi, bahwa Muhammad adalah hamba-Nya, rasul-Nya, orang yang paling loyal kepada-Nya, teman setia-Nya, makluk terbaik-Nya, Nabi-Nya, peyampai risalah-Nya, yang menunaikan amanah-Nya, yang menasehati umat, dan yang berjihad di jalan Allah dengan sebenar-benarnya hingga bukti (Islam) itu datang kepadanya.

Inilah mukaddimah Syaikh Taqiyuddin di Jami'ah al-Kulliyah al-Islamiyyah, dengan impresi yang luar biasa. Ketika itu berhasil menarik imam masjid tersebut, dan dia pun menyampaikannya di atas mimbar. Ketika itu, saya mendengarkannya, dan Allah memberikan taufik kepada saya. Alhamdulillah.

Periode Pembentukan Organisasi

Al-Ustadz Fauzi Sinnuqarth, menyatakan bahwa pada periode tersebut, as-Sayikh Taqiyuddin menceritakan kepada syabab bagaimana caranya membangun kutlah (organisasi), yaitu organisasi yang berbentuk partai, dan bagaimana aktivitas organisasi tersebut. Jadi, itu sekaligus merupakan kitab yang pertama kali ditulis, yaitu kitab at-Takattul al-Hizbi, tepatnya tahun 1950 atau 1952.

Setelah itu, ditulislah kitab Nidzam al-Islam, dan dicetak sebanyak 100 eksemplar pada salah satu percetakan di salah satu kota al-Quds dengan biaya 45 Dinar. Sebagian disebarkan, dan mulailah aktivitas diskusi dan menarik perhatian publik untuk berlajar di masjid al-Aqsa dengan Hizb.

Maka, mulailah terjadi pertarungan intelektual pada periode tersebut. Pada awal tahun 1954, dibuatlah kitab an-Nidzam al-Iqtishadi, dan pada tahun 1955 dituliskan kitab Nidzam al-Hukmi fi al-Islam. Pada rentang waktu tersebut telah terjadi pertarungan intelektual secara mendalam dan juga interaksi (dengan umat), baik dengan pengikut Sosialis, Ba'atas, Nasionalis, maupun Gamal Abdul Naser. Pertarungan tersebut berlangsung dengan sengit di semua arena. Di masjid, sekolah, momen dan jalan-jalan. Anda akan melihat perdebatan di jalan-jalan, di semua tempat, tentang Nasionalisme, Naserisme, Sosialisme, dan Teori Dialektika.

Beliau menyatakan, "Kami memahamkan kepada para pengikut Sosialis tentang apa itu Teori Dialektika? Kami sampaikan, bagaimana hakikatnya dan bagaimana kritiknya. Sampai Partai Sosialis, pada tahun 1955, membuat peringatan resmi kepada seluruh anggota partainya, agar tidak berdebat dengan Hizbut Tahrir tentang akidah. Resmi, pada tahun 1955. Pada tahun 1956, Abdul Naser mulai marah. Dia kami sebut sebagai Hubalnya zaman itu." Pada waktu itu, ada ungkapan yang menyatakan, "Dua orang, kalau sudah bicara, maka semuanya akan diam: Abdul Naser dan Ummi Kaltsum. Selesai, diam!" Ketika itu, satu-satunya yang menentang Abdul Naser dan membongkarnya, bahwa dia adalah antek Amerika dan menjalankan rancangan Amerika, hanya Hizbut Tahrir saja, di seluruh penjuru dunia Arab. Bukan Ikhwan al-Muslimin, juga pasti bukan para pengikut Ba'atas. Bukan pula pengikut Sosialis, dan juga bukan yang lain.

Dengan demikian, akibat dari semuanya itu, maka Hizb menerima banyak sekali ujian, khususnya pada tahun 1956 dan 1957. Setelah nasionalisasi Terusan Suez, tutur al-Ustadz Fauzi, "Saya ingat, bahwa Hizb atau mayoritas syabab Hizb, tak seorang pun di antara mereka yang selamat dari penganiayaan, cemoohan, cacian, dan pukulan. Saya masih ingat, waktu itu saya dipukuli berkali-kali di 'Ariah. Ketika itu, calon yang akan dipilih (dalam pemilihan parlemen) adalah Syaikh Idris. Kami singgah ke sana karena kampanye pemilu. Para pengikut Naser dan Sosialis menyerang kami. Mereka melempari kami dengan batu, sehingga kami terpaksa kembali. Itulah peristiwa di 'Ariah."

Sosok Para Aktivis Hizbut Tahrir:

As-Syaikh Ibrahim Ahmad Hind Abu Mundzir, menyatakan bahwa urusan (dakwah) ini gampang-gampang susah, seperti kalau Anda mengukir di padang pasir. Seperti yang pernah disampaikan Syaikh Taqiyuddin, rahimahu-Llah,

"Anda mengukir di padang pasir, meskipun peralatan-peralatan kita, yaitu perlengkapan pemikiran, jauh lebih kuat."

Abu Ahmad Hind sendiri mempunyai pengalaman langsung membagikan selebaran (nasyrah) dari tangan ke tangan, pada tahun 1952 dan 1953.

As-Syaikh 'Abbas bin al-Haj, menuturkan pengalaman sosok as-Syaikh Ahmad Da'your, rahimahu-Llah. as-Syaikh Ahmad Da'your adalah sosok dari jamaah ini yang banyak mendapat siksaan fi sabilillah dan dalam berdakwah. Sosok ini untuk beberapa waktu ditugaskan ke Suriah, dengan menaiki kendaraan. Ketika sudah berada di al-Mafradh, wilayah ar-Rumtsa, ada sejumlah polisi membikin brikade dengan tugas sebagai pasukan anti-narkoba. Akhirnya mereka menangkap as-Syaikh Ahmad Da'your. Mereka mengatakan, "Ini Syaikh Ahmad." Mereka pun kembali ke penjara.

Beliau bertahun-tahun lamanya mendekam di penjara. Alhamdulillah, orang-orang Sosialis yang berada di dalam penjara, di al-Mahatthah, akhirnya menjadi para pengemban dakwah. Beliau mengatakan, "Melalui penjara tersebut, seruan Allah dipenuhi... Mereka menyediakan urusanmu, menyediakan sejadah. Saya lebih suka di penjara, ketimbang bebas dari penjara. Karena orang-orang yang ada di penjara jauh lebih menghormati saya, ketimbang orang-orang di luar sana."

Demi Allah, Syaikh Abdul Qadim sendiri, dan juga Syaikh Taqiyuddin, masing-masing telah mengajarkan kepada kami, tutur as-Syaikh 'Abbas al-Hajj tentang al-fida' dari Syaikh Ahmad Da'your, yaitu pelajaran yang bisa kita ambil dari beliau tentang kesabaran.

Sikap Berani Menentang Kebatilan

Al-Ustadz Fauzi Sinnuqarth, menyatakan bahwa sikap seperti ini, misalanya, yaitu sikap berani Hizb dan tegar dalam memegang kebenaran, adalah seperti sikap yang ditunjukkan terhadap perjanjian Yordania. Pada tahun 1956, Raja mengambil resiko dengan Perjanjian Yordania. Hizb ketika itu melakukan serangan yang sangat kuat.

Perjanjian Yordania itu adalah, perjanjian antara Inggeris dan Yordania, yang kemudian disebut Perjanjian Inggeris-Yordania. Perjanjian yang dibikin oleh Inggeris dengan negara-negara yang pernah dijajahnya. Ketika itu, orang-orang paham, bahwa cengkraman Inggeris telah berakhir dari Yordania. Ketika itu, Hizb mengatakan, bahwa perjanjian ini belum berakhir. Tetapi, sengaja diakhiri, dan diganti dengan perjanjian baru. Raja telah mengakhiri perjanjian ini, tetapi tidak membuangnya. Tetapi, diakhiri untuk diganti, diubah dan dimodifikasi dengan perjanjian baru.

Wakil Hizb di parlemen, yiatu as-Syaikh Ahmad Da'your, di antara 40 anggota parlemen, beliaulah satu-satunya yang membongkar semuanya tadi. Semua anggota parlemen ketika itu mencaci dan mengecamnya. Demikian juga masyarakat di Yordania juga menyerangnya. Mereka mengatakan, "Tidakkah semua paham, kecuali Hizbut Tahrir. Kalian itu memang aneh."

Ini terjadi pada 1956. Pada tahun 1958, setelah Kudeta Amerika di Irak, yang bertujuan menggulingkan keluarga Raja, dan berhasil mendudukkan Abdul Karim Qasim, maka pasukan Inggeris turun di bandara 'Amman dan 'Aqabah. Orang-orang pun baru teringat apa yang pernah disampaikan oleh Hizbut Tahrir. Mereka mengatakan, "Tidak ada paham, kecuali Hizbut Tahrir."

Sikap yang lain, juga ditunjukkan oleh as-Syaikh Taqiyuddin kepada Raja Abdullah. Raja Abdullah telah mendengar tentang Syaikh Taqiyuddin an-Nabhani, dia pun mengutus orang untuk membawa beliau ke istana. Dia mengatakan, "Apa yang kami dengar tentang Anda, ya Syaikh." Beliau pun diam. Dia bertanya lagi, "Apa yang kami dengar tentang Anda, ya Syaikh." Beliau pun diam. Dia pun berkata kepada beliau, "Ya Syaikh (Maksudnya, Syaikh Taqiyuddin), apakah Anda mahu berkawan, sebagaimana orang yang menjadi kawan kami? Apakah Anda mahu menjadi musuh, sebagaimana orang yang menjadi musuh kami?" Beliau pun menjawab, "Saya telah berjanji kepada Allah dan Rasul-Nya untuk mengambil Islam dan kaum Muslim, dan memerangi orang-orang Kafir dan Munafik." Dia pun berkata, "Keluar.. Keluar.." Beliau pun diusir dari istana.

Orang pun tahu akan hakikat Hizbut Tahrir yang sesungguhnya, bahwa Hizb tidak mencari dunia. Ia hanya menyampaikan kebenaran. Ia teguh memegang sikap, pandangan dan apa yang disampaikannya. Inilah yang pada akhirnya meningkatkan kepercayaan umat kepada Hizb dan pemikirannya.

Hizb pernah mengelurkan selebaran tahun 1964, ketika organisasi PLO dibentuk. Organisasi PLO tersebut dibentuk pada tahun 1964 di atas Jabal Zaitun. Hizb mengeluarkan selebaran, bahwa organisasi ini dibentuk untuk membersihkan Krisis Palestina. Orang-orang pun mengikuti Hizb dan pandangan ini. Kemudian mulai tampak aksi fisik, aksi Fidayen, dan keberadaan Fidayen menjadi besar di kalangan anak-anak, di bagian Timur Yordania dan Libanon. Aksi Fedayen ini juga harus dihadapi dan dibongkar dengan penuh kejujuran dan keberanian oleh Hizbut Tahrir.

Menurut as-Syaikh Fathi Salim, isu yang pertama kali diadopsi oleh Hizb memang isu Palestina. Hizb mengadopsi Isu Palestina ini dengan segala aspeknya.

Resiko Perjuangan

Jurubicara Hizbut Tahrir Sudan, al-Ustadz 'Utsman Abu Khalil, menyatakan bahwa hal yang alami, kalau aktivitas ini akan menghadapi perlawanan dari para antek penjajah dan orang-orang Kafir, karena mereka tahu bahwa dakwah ini yang pertama-tama adalah untuk mengembalikan umat dalam posisi kedua menjadi umat nomer satu, dan mengembalikan negara Islam menjadi negara nomer satu. Sementara para antek penjajah itu hanyalah mempertahankan kursi mereka.

Mereka juga tahu, bahwa dakwah yang diserukan oleh Hizbut Tahrir adalah dakwah ---sekalipun menjadi kewajiban umat--- yang nota bene merupakan perjuangan umat, yang selalu dinanti dan diharapkan. Karena itu, mereka pun ketakutan dan gemetar, sehingga mereka berusaha mempertahankan mati-matian kursinya. Maka, mereka pun melakukan konspirasi jahat terhadap Hizb, seperti penindasan dan pembuangan.

Sejak pertama kali, mereka pun telah melakukan tindakan kepada syabab, kemudian mereka berusaha memutus penghasilan mereka, dan diisolasi hingga dibentuklah pengadilan bohong-bohongan, menipu dan memancung syabab . Ada juga sebagian negeri Islam yang melakukan pemenjaraan tanpa proses pengadilan. Ini yang terjadi dengan Hizb, tetapi Hizb tetap bertahan hingga dimunculkannya ide-ide bohong, sebagai upaya untuk menghakimi secara terbuka terhadap semua musibah yang pernah dialami oleh Hizb, dan semua aktivitas Hizb.

Sosok Amir Hizb Kedua

Pada tahun 1978, Syaikh al-Azhar yang baru, yaitu as-Syaikh Abdul Qadim Zallum, memimpin Hizb untuk jangka waktu kurang lebih seperempat abad. Hizb telah mengalami tranmisi secara kuantitatif dan kualitatif, dimana Hizb berjuang di lima benua. Sel-selnya pun mulai berkembang. Para pendukungnya pun bertambah hingga mencapai jutaan orang. Pemikiran pokoh Hizb pun tersebar luas, yaitu pemikiran untuk menegakkan Khilafah Islam, menjadi buah bibir. Pemikiran itu pun berkembang di dunia Islam dengan sangat cepat, yang mengalami tranmisi dari satu tempat ke tempat lain, laksana angin dan cahaya. Pemikiran Hizb pun mengakar di setiap negeri Muslim. Seiring dengannya, mengakar pula aktivitas politik Islam, setelah sebelumnya dilarang.

Al-Ustadz Fauzi Sinnuqarth, menuturkan sejarah singkat as-Syaikh Abdul Qadim. Beliau berasal dari kota al-Khalil. Ayahnya, Syaikh Yusuf Zallum. Ayahnya, as-Syaikh Yusuf penghafal al-Qur'an al-Karim, dan pernah mendoakan anaknya, yaitu as-Syaikh Abdul Qadim sendiri agar menjadi orang shalih dan hafal al-Qur'an. Dan Allah telah mengabulkan doanya.

Keluarga as-Syaikh Abdul Qadim, adalah keluarga yang banyak berkorban dan berjuang untuk dakwah. Semuanya pernah menerima ujian dan dianiaya di jalan Allah, dengan penganiayaan yang luar biasa. Al-Ustadz Fauzi Sinnuqarth menyebut mereka, bahwa mereka itu ibarat keluarga Yasirnya zaman ini. Inilah keluarga beliau.

Saksi sejarah yang lain, as-Syaikh Fathi Salim menuturkan, ketika almarhum as-Syaikh Abdul Qadim Zallum, amir Hizb yang kedua menjadi amir, urusan Hizb dalam kondisi stabil. Karena itu, Hizb mengalami tranmisi. Dengan kata lain, mulai terjadi penyebaran yang sangat cepat, dan keluar (dari dunia Arab) hingga sampai ke berbagai penjuru dunia. Artinya, dakwah Hizbut Tahrir bisa ditemukan di berbagai tempat, di mana. Di setiap penjuru dunia ada syabab. Ada berbagai kajian atau halqah, berbagai selebaran (nasyarat) dan seterusnya. Maka, jasa Syaikh Abdul Qadim Zallum, amir yang kedua adalah penyebaran Hizb dan perluasan aktivitas Hizb dan organisasinya.

Al-Ustadz 'Utsman Abu Khalil, menyatakan bahwa as-Syaikh yang baru ini telah berjuang untuk Islam dan wafat demi Islam. Namun, seorang tokoh boleh saja meninggal dunia, sementara pemikirannya tetap ada (tidak hilang). Berbagai aktivitasnya yang agung juga tetap, tak pernah sirna, demi agama Islam yang agung ini, dan demi mereka. Berbagai kebaikan yang mereka buka pun abadi, sebagaimana cahaya yang melintasi sejarah. Umat ini pun tak pernah punah, juga para tokoh yang memimpinnya untuk menunaikan amanat ini, yang membimbing mereka meraih kebaikan, dan berusaha menerangi jalan mereka, meraih jalan yang lurus. Dan as-Syaikh kita ini adalah di antara mereka.

Suksesi Kepemimpinan Berikutnya

Telah wafat as-Syaikh Zallum, yang mengabdikan hidupnya untuk Islam dan meninggal dunia demi Islam pada tahun 2003. Namun, seorang tokoh boleh saja meninggal dunia, sementara pemikirannya akan tetap abadi, dan amalnya pun tak pernah sirna. Kemudian setelah itu, kepemimpinan Hizb diterima oleh al-'Alim 'Atha' Abu Rusythah.

Beliau telah mengikuti langkah perjuangan, dan tetap memegang kendali Hizb yang tinggi ini, yang bertekad untuk mendirikan negara Khilafah, dan bertekad mengenyahkan semua rintangan yang menghalangi tercapainya tujuan yang berharga dan mulia ini.

Melalui kepemimpinan al-'Alim 'Atha' Abu Rusythah, Hizb telah melakukan berbagai aktivitas politik dan intelektual yang luar biasa. Menunjukkan adanya kegairahan dan kecepatan. Yang terpenting, dua tahun sebelumnya, syabab Hizb telah menyebarkan seruan kepada umat Islam serentak di 25 negara. Al-'Alim 'Atha' Abu Rusythah telah menyerukan seruan tersebut dengan suaranya:

Wahai kaum Muslim!

Inilah seruan kami kepada saudara, sebagai pelajaran, peringatan, dan kabar gembira.

Pelajaran kepada saudara akan kemuliaan yang pernah saudara nikmati ketika Khilafah masih ada, dan kehinaan yang saudara pernah alami, setelah lenyapnya Khilafah.

Peringatan kepada saudara, bahwa saudara sebenarnya mampu mengalahkan kaum kafir penjajah dan anak asuhnya, negara Yahudi. Bahkan, dengan izin Allah, saudara akan menjadi umat yang terkuat dan paling mulia di seantero dunia ini. Itu hanya bisa terjadi jika saudara berhasil mendirikan Khilafah saudara, dan saudara pun mendapatkan ridha Tuhan saudara, dan berarti saudara telah menyiapkan kemuliaan saudara.

Saudara kabar gembira itu adalah, karena Hizbut Tahrir terus berjanji kepada Allah, Rasul-Nya dan orang-orang Mukmin untuk melanjutkan perjuangannya demi tegaknya Khilafah. Sementara Rasulullah saw sendiri telah memberikan kabar gembira kepada saudara akan kembalinya Khilafah, yaitu Khilafah Rasyidah. Hizb sangat yakin akan berdirinya Khilafah, dan masanya itu —dengan izin Allah— benar-benar telah tiba.

Maka, bergabunglah dengan Hizb untuk mendirikannya, maka saudara pasti akan mendapatkan kebaikan dan pahala bersamanya. Ikut mendirikan Khilafah tidak sama dengan setuju kepada Khilafah setelah Khilafah berdiri. Jangan sampai saudara kehilangan kesempatan penting ini. Karena berjuang bersama Hizb sebelum Khilafah berdiri, jelas berbeda dengan berjuang dengan Hizb, setelahnya.

Inilah penjelasan kepada umat manusia, petunjuk dan peringatan bagi orang-orang yang bertakwa.

Wassalamu'alaikum Wr. Wb.Urgensi Khilafah dan Kewajiban Umat

Al-Ustadz 'Utsman Abu Khalil menyatakan, bahwa sesungguhnya Khilafah merupakan keniscayaan. Orang-orang yang mengatakan, bahwa Khilafah itu utopis sebenarnya mereka adalah orang-orang lemah dan pemalas. Tapi, bagi kita yang Mukhlis mengimani Allah dan kabar gembira dari Nabi saw. yakin betul bahwa Khilafah akan kembali, dan eranya telah tiba dan inilah saatnya. Sesungguhnya kebaikan akan membuktikannya di seluruh dunia, berdasarkan keyakinan kepada Allah dan berdasarkan dekatnya waktu penyerahannya, insya Allah. Cukuplah bagi kita sebagai pendorong, sebuah hadits Rasulullah, yang menyatakan

Bookmark and Share

    


  Member Information For alKhattabProfil   Hantar PM kepada alKhattab   Quote dan BalasQuote

alKhattab
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.01.2005
Ahli No: 13471
Posting: 374

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-10-06 20:48


((Syekh Taqiyuddin An Nabhani (1909-1977) adalah seorang qadi ( hakim), penyair, sasterawan dan salah seorang ulama terkemuka dalam Daulah Utsmaniyah. Nama penuhnya "Syekh Muhammad Taqiyyuddin bin Ibrahim bin Musthafa bin Ismail bin Yusuf An Nabhani".))

jelas diatas, beliau merupakan salah seorang ulama' terkemuka daulah turki uthmaniyah..malah beliau diiktirah sebagai ulama..mana mungkin ulama' yang diiktiraf menyampaikan sesuatu yang tak masuk akal dan bohong?


((al-'Allamah as-Syaikh Taqiyuddin an-Nabhani Kemudian berpindah ke al-Azhar, dan belajar di sana. Beliau telah memperoleh 4 ijazah:

(1) Ijazah Tsanawiyah al-Azhar,

(2) Ijazah al-Ghuraba',

(3) Ijazah di Bidang Peradilan,

(4) Ijazah al-'Alamiyyah. (Ijazah al-'Alamiyyah ini saat ini setara dengan ijazah doktor))

beliau juga mempunyai ijazah, PHD dari universiti al-azhar..bukan calang2 manusia boleh ambil Phd tanpa ada ilmu yang tinggi..tak percaya datang belajar sendiri kat azhar..ambil ijazah pun ramai yang tunggang langgang..inikan pula phd..llogikke org yang tak ada pengiktirafan begitu menyampaikan benda yang bathil dan menentang demokrasi tanpa dalil??


((Pada tahun 1978, Syaikh al-Azhar yang baru, yaitu as-Syaikh Abdul Qadim Zallum))

Beliau adalah salah seorang SYEIKH UNIVERSITI AL-AZHAR..mana mungkin beliau mengeluarkan pendapat yang sewenang2nya menentang demokrasi tanpa dalil qotei??..syarat menjadi SYEIKH UNIVERSITI AL-AZHAR adalah bukan dari kalangan golongan yang buta huruf dan tak mengerti mengenai islam..siapa yang tak percaya boleh selidiki dan datang sendiri tengok senarai SYEIKH UNIVERSITI AL-AZHAR dari zaman FATIMIYYIN hingga sekarang..

diharap penjelasan diatas dapat menghentikan fitnah dan tohmahan tak berasas dilemparkan kepada HT tanpa ada bukti yang kukuh dengan mengambil penulisan buku yang kita sendiri pun tahu siapa orgnya..matlamat HT bukan menyeru supaya meramaikan ahli dalam HT tapi pemahaman fikrah islam itu lebih utama..insyaallah..

sekian, wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For alKhattabProfil   Hantar PM kepada alKhattab   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-10-06 23:22


Pada 11-10-06 20:06 , alKhattab posting:

!!! QUOTE !!!

bagi saudara ibnu_musa..ana takkan balas segala pertanyaan enta diposting yang berat sebelah ni..dan ana dah cabar saudara supaya kita berdepan face to face!dan ana cabar aye dan sesiapa yang menulis artikel tak betul diatas supaya datang bermuzakarah secara terhormat!bukan dengan posting dan mengata dibelakang..gentlemen wahai saudara!!

kalau saudara benar, Kenapa tak jawab saja soalan2 saya tu di sini? kalau benar apa bezanya di sini atau di tempat lain, ke memang saudara tiada jawapan?

!!! QUOTE !!!


jelas diatas, beliau merupakan salah seorang ulama' terkemuka daulah turki uthmaniyah..malah beliau diiktirah sebagai ulama..mana mungkin ulama' yang diiktiraf menyampaikan sesuatu yang tak masuk akal dan bohong?

beliau juga mempunyai ijazah, PHD dari universiti al-azhar..bukan calang2 manusia boleh ambil Phd tanpa ada ilmu yang tinggi..tak percaya datang belajar sendiri kat azhar..ambil ijazah pun ramai yang tunggang langgang..inikan pula phd..llogikke org yang tak ada pengiktirafan begitu menyampaikan benda yang bathil dan menentang demokrasi tanpa dalil??

alasan yang berat sebelah, habis tu syeikh2 Islam semasa yang keluarkan fatwa demokrasi boleh diterima tu berbohong ke? mereka lebih diiktiraf dalam dunia Islam dari syeikh2 yang anda sebutkan tu. tak percaya, cuba buat survey, yang mana lebih dikenali, syeikh anda tu ke atau syeikh al-Qaradhawi?

so, kalau ikut logik anda ni tak keluar jawapannya kan?

!!! QUOTE !!!


Beliau adalah salah seorang SYEIKH UNIVERSITI AL-AZHAR..mana mungkin beliau mengeluarkan pendapat yang sewenang2nya menentang demokrasi tanpa dalil qotei??

dari dulu sampai sekarang, saya minta dalil qat`i tu, mana dia?

cara anda berhujah tak berubah dari dulu sampai sekarang, hanya pandai paste artikel2 dari HT saja, cuba berdikari sikit, bawa fatwa ulama' ke, lebih2 lagi ijma` ulama' sebab anda dah hukumkan orang lain BERDOSA, atau lebih kuat kalau ada ayat al-Quran ke Hadith ke, ni tak, asyik artikel yang tidak disebut nama pengarang tu juga yang anda jadikan hujah, asal dari HT semuanya qat`i ye.

wassalam.

p/s: artikel2 yang anda paste kebanyakannya dalam bahasa indonesia, anda ni orang indon ke?


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 11-10-06 23:51 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

zinniratunnajua
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2004
Ahli No: 12834
Posting: 271
Dari: bumi Allah

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 11-10-06 23:44


hadoiii!!
makin lama makin pening ana baca posting ini..huhu...
macamana lah ana nak paham macam ni pasal HT..
really need to know..

Ya Allah..tunjukkanlah diri ini kebenaran dari MU...

Ameeeen...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zinniratunnajuaProfil   Hantar PM kepada zinniratunnajua   Pergi ke zinniratunnajua's Website   Quote dan BalasQuote

acok_86
WARGA SETIA
Menyertai: 29.06.2006
Ahli No: 25020
Posting: 565
Dari: tawau,SABAH BAH

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 12-10-06 00:17


dulu aku tak percaya sangat bila ada orang kata HT ni tak terima pendapat ulama lain..TAPI sekarang baru aku mula percaya..tahniah ibnu musa,cara anda membawa hujah agak baik..kepada al khattab,jangan terlalu emosional..cuba terima pendapat ulama lain..

Bookmark and Share

    


  Member Information For acok_86Profil   Hantar PM kepada acok_86   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-10-06 08:52


Assalamualaiku...
Terima kasih alkhattab, kerana memberi penjasan tentang artikel yang ana kirimkan.... Insya'Allah yang cuba minta kepastian dr sahabat2 yang arif... sebab prinsip ana, ana sukar terima fakta yang tak ada unsur periksa...
Akhi Ibn_musa, janganlah paksa alkhattab sangat, nanti lagi melenting dia... nati time JK Hari Raya kita bforum... ok, set time...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

anti_alasan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.09.2006
Ahli No: 26307
Posting: 300

blank   avatar


posticon Posting pada: 12-10-06 08:58


saya harap aye tidak menimbulkan fitnah yang mengatakan HT menghantar wakil mereka ke MPP di dalam pilihanrayaUTP........kerana saya bergaul dengan anggota kumpulan HT.....dan saya juga bergaul dengan group yang dituduh sebagai HT tersebut......
dan saya tahu,group HT dan group yang dituduh sebagai HT tu adalah group yang berlainan......2 group yang berbeza.........group HT yang sebenarnya tak kuat manapun di UTP......
ada fitnah & tuduhan melulu dari pihak PAS di UTP yang cuba memburukkan group tersebut dengan menuduh group itu sebagai HT,padahal itu sama sekali tidak benar!!!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For anti_alasanProfil   Hantar PM kepada anti_alasan   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-10-06 09:51


Kenapa akhi, anti_alasan mgatakan PAS yang tuduh ?
darimana akhi dapat maklumat ?
agaknya apa kpentingan PAS buat macam tu ?

Ok, ana minta maaf kalau tuduhan ana silap..... ana akui, ana cuma dengar dari perbincangan ana dan sahabat2 di campus...
Ana harap akhi pun tulus dalam hal ini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-10-06 11:13


Assalamualaiku...
Ni artikel dari sahabat ana kirimkan.... sejauh mana ketepatan ana tidak pasti....

............................................................................


Kritik 1 : Artikel Hizbu Tahrir – Pulanglah Ke Palestin

Tuduhan Yang Tidak Berasaskan Fakta

Artikel yang ditulis secara beremosi ini menunjukkan ketidak sediaan PAS untuk berbaik-baik dengan sesama gerakan Islam seperti HT. Walau pun setakat ini PAS gagal melihat secara positif kehadiran Hizbut Tahrir dipersada politik tanahair, ana percaya ianya bersifat sementara. Antara factor utamanya ialah penulis tersebut sendiri belum benar-benar faham akan Hizbut Tahrir dan fikrah yang diperjuangkannya. Hal ini jelas apabila banyak persepsi penulis terhadap HT :
- bersifat prasangka
- tuduhan palsu (tidak sesuai kenyataan)

Oleh kerana ana kesuntukan masa, ana senaraikan sahaja beberapa kesalahan penulis atau tuduhan-tuduhan palsu;

1. HT hanya mensasarkan ahli PAS
2. HT mengaku sebagai pelopor menegakkan khilafah
3. HT memilih untuk memecah-belahkan umat
4. HT lebih berminat memburukkan PAS
5. HT tidak berdakwah kepada UMNO
6. HT talibarut UMNO – Subhanallah !! –mengucap tok syeikh !
7. HT hasut ahli PAS tinggalkan PAS masuk HT
8. HT anggap perjuangan bebaskan Baitulmaqdis tak wajib.
9. HT meninggalkan perjuangan di Palestin
10. HT menhunjam jemaah lain
11. HT tidak pentingkan perjuangan Islam bersifat tempatan
12. HT memandang ringan menentang UMNO
13. HT memandang ringan jihad di Afghanistan, Filipin, Ambon dll
14. HT membawa fikrah sempit
15. HT hanya terima pandangan ulamak dari kalangan HT sahaja.
16. HT bawa fikrah sonsang bila kata khilafah adalah penyelesaian
17. HT mengabaikan kewajipan menegakkan syariat ditengah masyarakat
18. HT menggunakan kaedah JIHAD untuk menegakkan pemerintahan Islam

Walaupun tuduhan di atas begitu SEMBRONO, insyaallah, umat termasuk PAS akhirnya akan tahu / faham bahawa semua tuduhan diatas adalah palsu.

Secara ringkas, HT tidak pernah secara khusus mensasarkan dakwah hanya kepada ahli PAS. Tetapi yang terjadi adalah :

Ahli PAS lebih peka dan lebih sensitive terhadap idea-idea Islam yang dilontarkan Hizbut Tahrir di Malaysia.

Semua ini membayangkan kesungguhan dan keikhlasan ahli PAS untuk melihat Islam tertegak di muka bumi. Wallahualam. …bersambung.

Kritik 2 : Artikel Hizbu Tahrir – Pulanglah Ke Palestin

Meluruskan Yang Bengkok , Menjernihkan Yang Keruh

Kesediaan syabab HT untuk menziarahi tokoh umat (penulis artikel di atas) menunjukkan HT mengiktiraf keberadaan PAS dan mengiktiraf keberadaan beliau sebagai tokoh umat. Juga menunjukkan kesungguhan dan keikhlasan HT dalam perjuangan menegakkan Islam. Diharapkan, dari pertemuan seperti ini, beliau, tidak seperti sesetengah pihak ( golongan sekuler ), yang sentiasa berfikiran negative terhadap sesuatu yang berbau Islam.

HT bukanlah parti politik yang bersifat nasionalistik sebagaimana kebanyakan parti-parti politik yang ada. Lupakah kita bagaimana idea nasionalisme memecah-belah kaum muslimin sehingga melemahkan Khilafah Utsmaniyyah. HT menolak idea kufur ini dan berazam untuk menguburkan idea nasionalisme sebagai mana yang dilakukan oleh Rasulullah Saw. Sebab itulah HT sejak awal penubuhannya tidak mengguna pakai idea nasionalisme.. Walaupun HT dilahirkan di al Quds, Palestin, tidak bermakna bahawa HT hanya perlu menumpukan dakwah di Palestin sahaja. HT memandang umat ini adalah umat yang satu, dunia Islam adalah satu Adalah satu pemikiran yang sempit jika HT hanya menumpukan dakwah di Palestin sahaja. HT berdakwah, mengajak manusia kepada Islam, di mana sahaja HT berada. Rasulullah Saw sendiri tidak menghadkan dakwah hanya kepada penduduk Mekah sahaja. Bahkan Daulah Islam yang pertama pun berdiri di Madinah, walaupun dibenci oleh sebahagian penduduk tempatan Madinah.

Alhamdulillah, walaupun usia HT beberapa tahun lebih muda dari Pas, dengan izin Allah, HT telah berkembang ke seluruh pelusuk dunia dengan satu matlamat : Mengembalikan kehidupan Islam di mana hukum-hakam Allah Swt kembali dilaksanakan ditengah-tengah umat. Dengan pelaksanaan Islam secara menyeluruh inilah masalah umat dapat diselesaikan dan umat akan kembali bangkit memimpin dunia. Dan HT menegaskan, pelaksanaan Islam secara menyeluruh ini mestilah dengan pemerintahan Islam, bukan dengan pemerintahan demokrasi mahupun system beraja. Dan pemerintahan Islam tersebut tidak lain adalah Daulah Khilafah. Inilah Negara dan pemerintahan yang perlu ditegakkan walaupun sekecil mana Negara tersebut.

HT tidak pernah mendakwa HT pelopor gerakan mendirikan khilafah. Dalam kitab rasmi HT, Takattul al Hizbi , antara isi kandungannya menjelaskan bagaimana gerakan Pan-Islamisme telah pun bermula sejak sebelum dan selepas runtuhnya khilafah, walaupun disayangkan usaha-usaha tersebut kemudian menemui kegagalan. Jadi, HT hanyalah salah gerakan politik Islam yang berazam untuk mengembalikan Khilafah. Dan HT tidak hanya sekadar ber”RETORIK” untuk menegakkan khilafah. HT secara serius menggali hukum-hukum berkaitan Khilafah serta system hidup Islam yang lain, ketika sebahagian dari umat masih tercari-cari “konsep politik Islam” yang telah “hilang” tersebut. Idea-idea Islam inilah yang HT sebarkan ke seluruh dunia. HT berusaha menggiring “pemikiran” umat Islam sedunia ke arah satu matlamat : Mengembalikan semula kehidupan Islam.

Lantaran kuatnya pengaruh pemikiran Barat, ideology Kapitalisme, dakwah HT seringkali menghadapi pertentangan pemikiran yang hebat. Benarlah sabda Rasulullah Saw;

“Islam muncul pertama kali dalam keadaan asing dan kembali asing sebagaimana kemunculannya pertama kali. Kerana itu, orang-orang yang asing (yang tetap berpegang teguh dengan Islam dalam keadaan tersebut.” (hari Muslim dan Ahmad)

Kekuatan HT sebenarnya terletak kepada fikrah Islam yang menjadi jiwa dan raga HT. Oleh kerana idea-idea HT adalah idea-idea Islam, yang digali dari al Quran dan sunnah serta merujuk kepada pandangan ulamak yang muktabar, idea-idea HT sangat selari dan tepat dengan aqidah ahli-ahli PAS. Sebab itu idea-idea Islam yang dilontarkan HT mampu menusuk jauh ke dalam pemikiran dan perasaan ahli PAS yang paling dalam. Oleh itu tidaklah menghairankan apabila ada dikalangan ahli Pas yang apabila mendengar apa yang disampaikan oleh HT , mereka kemudian berkata, “ Kamu benar wahai Hizbut Tahrir dan kami bersama kamu.”

Kepekaan dan sensitivity ahli Pas yang cintakan Islam itulah sebenarnya yang mendorong mereka bersama HT, bukan HT yang secara khusus memfokuskan strategi menarik ahli Pas ke dalam HT.

Adalah tuduhan yang melulu mengatakan HT mengabaikan Palestin. HT diharamkan di German atas alasan anti-semitik. Bacalah tulisan dan seruan HT kepada umat berkaitan isu Palestin. HT menjelaskan kepada umat bahawa haram terlibat dalam perundingan dengan Israel kerana sikap orang mukmin terhadap Israel adalah satu : JIHAD. Cuma, bezanya dengan kelompok jihad yang ada di Palestin adalah syabab HT menentang Israel tidak atas nama HT. Sebab, HT sebagai parti politik, tidak melakukan aktiviti berbentuk fizikal.

Bagaimana menyelesaikan masalah Palestin ?

HT mengingatkan umat bagaimana isu penjajahan Yahudi ke atas Palestin diubah kepada menyerahkan kawasan “sekangkang kera” yang ditakluk Israel dalam perang tahun 1967. HT menegaskan bahawa musuh sebenar disebalik Yahudi adalah imperialisme Barat. Masalah ini sengaja diwujudkan dan dipastikan agar tidak pernah selesai dengan tujuan untuk mengalihkan perhatian umat dari masalah utamanya : melaksanakan hukum Islam 100%, setelah mereka, imperialisme Barat, berjaya menghapuskan Khilafah pada tahun 1924. Lagi pula, tidakkah golongan Zionis hanya berjaya menubuhkan Negara Yahudi setelah Khilafah berjaya dihilangkan dari peta dunia ?

Walhasil, penyelesaian hakiki penjajahan Palestin hanya dapat dicapai sekiranya umat berjaya menemukan kekuatannya yang sebenar ; hidup berdasarkan Islam dalam wadah Daulah Khilafah. Inilah masalah utama sementara masalah-masalah yang lain adalah AKIBAT atau KESAN dari masalah utama.

Jadi, disamping HT menyeru jihad terhadap Israel, para syabab Hizbut Tahrir di Paslestin bersama-sama umat menentang secara fizikal penjajahan Yahudi di bumi Palestin, Hizbut Tahrir, baik di Palestin mahupun di luar Palestin menumpukan juga perhatian secara serius kepada masalah utama umat : Mengembalikan kehidupan Islam dengan berdirinya Khilafah. Inilah seruan HT kepada umat, dari timur hingga ke barat.

Adalah tidak logic apabila parti-parti politik di Sabah atau di Sarawak menyuruh Pas balik ke Semenanjung atau ke Kelantan sahaja. Tidak logic sebab, Sabah dan Sarawak adalah Malaysia, bukan Negara asing. Dengan demikianlah, seruan supaya HT pulang ke Palestin adalah suatu yang keliru.

Sabda nabi;

“Akan senantiasa ada sebahagian orang dikalangan umatku yang senantiasa menegakkan urusan agama Allah. Tidak memudaratkan mereka orang-orang yang menelantarkan mereka atau yang menentang mereka hingga tiba keputusan Allah (Kiamat), sementara mereka tetap dalam keadaan seperti itu. Umair mengatakan bahawa Malik ibn Yukhamir pernah mengatakan bahawa Mu’adz berkata, Malik mengaku bahawa dia mendengar Mu’adz pernah berkata, “Mereka itu di Syam atau di sekitar Syam.” ( hari Bukhari, Muslim dan Ahmad)
]
Dalam riwayat lain…”Para Sahabat bertanya, Ya Rasululah di manakah mereka ? , Jawab Rasulullah Saw; “Mereka di Baitul Maqdis atau disekitar Baitul Maqdis.” (hari Ahmad & Thabrani)

Wallahualam. Bersambung..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

anti_alasan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.09.2006
Ahli No: 26307
Posting: 300

blank   avatar


posticon Posting pada: 12-10-06 18:25


merujuk kepada artikel kritik 1 dan kritik 2....

bagi saya gerakan islam yang terbaik tetap ikhwanul muslimin!!!!!!!!!!!!!!!!
bukan HT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

kalau kita tengok dakwah ikhwanul muslimin di palestin,yang menamakan gerakan mereka sebagai HAMAS, cukup mengesankan!dan sangat diterima rakyat........dakwah mereka pada semua sisi....bukan setakat fikrah islami semata2..dan bukan juga setakat agenda politik untuk menegakkan daulah...

mereka ambil bahagian dalam ekonomi,akhlak,politik,kegiatan kebajikan...dan sangat menumpukan aspek akidah dan tarbiyah...........

HAMAS dah berbakti kepada rakyat palestin secara rasminya sejak 1987....
dan sejak 1948 lagi mereka dah ada di sana....cuma tidak guna nama hamas
dan sekarang ini..apabila hamas berjaya menguasai palestin,palestin diembargo,ditekan dan dimusuhi pihak barat.....ramai ahli parlimen hamas dipenjara tanpa apa-apa sebab......inilah baru pejuang islam sebenar....
perjuangan yang sanggup mengorbankan hatta nyawa sekalipun demi islam....

tak tahulah bagaimana dengan perjuangan HT??????????
dakwah mereka terkesan kepada masyarakat???????
dakwah ikhwan memang jelas masyarakat terkesan dengannya!!!!!!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For anti_alasanProfil   Hantar PM kepada anti_alasan   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-10-06 18:46


So macam mana ????
Sekarang kat Malaysia kalau tengok, UMNO dengan pembawakan sistem sekulernya di tambah dengan penyalahan kuasanya (berdasarkan diolog Tun M dkelantan). Kemudian kita ada parti PAS iaitu rangkaian ikhwan muslimin yang bertidak sebagai parti pebangkang dengan slogan membangun bersama islam bersama prinsip daulah islamiyyah....tetapi PAS dikecang hebat oleh banyak pihak disamping pemerintah sebagai musuh tradisi....Dan sekarang kehadiran Hizbu Tahrir adalah satu ancaman kepada PAS kerana perjuangan HT tidak sehaluan dengan PAS walaupun matlamat sama, untuk Daulah Islamiyah/khilafah.
Dan sekarang ini satu pangkatan yang semakin memberi kesan kepada pas ialah Wahabi/ah-ahkam/tajdid, dimana mereka menuduh pendokong pas adalah syiah, dan mjadikan isu bidaah suatu perjuangan mereka, sedangkan, sedar tak sedar mereka banyak melarikan umat islam dari mdekatkan diri dengan masjlis2 agama.
Kemudian dimalaysia juga mempunyai banyak NGO islam yang seperti takut untuk latang myuarakan kebenaran contohnya JIM, ABIM etc...tapi alhadullah kwujudan mereka banyak membantu PAS di malaysia..

Secara pribadi ana ingin melihat di negara tercinta ini hanya ada dua sahaja golongan / parti iaitu MUKMIN DAN KAFIR....
org islam dapat mguasai orang-orang kafir terutama dalam siasah.... dan di situlah HUKUM ALLAH dapat ditegakkan... Al-quran dapat dkembalikan dtempat tertinggi dalam daulah....
Insya'Allah Islam yang mulia ini akan mendapat pembelaa....

So...ana myeru kepada sahabat2 yang mgaku berjuang islam... marilah kita bersatu dalam satu jamaah dan fikrah.....
kita pilih yang mana lebih dekat untuk mcapai cita2 itu.... takbir !!

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

zinniratunnajua
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2004
Ahli No: 12834
Posting: 271
Dari: bumi Allah

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 12-10-06 19:09


emmmm....
baru sekarang ana faham..
shukran atas artikel yang sdre aye bawa ni..
insyaAllah..
membangun bersama Islam..
menegakkan daulah Islamiyyah..
Allahuakbar!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For zinniratunnajuaProfil   Hantar PM kepada zinniratunnajua   Pergi ke zinniratunnajua's Website   Quote dan BalasQuote

alKhattab
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.01.2005
Ahli No: 13471
Posting: 374

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 12-10-06 21:26


sebab ana nak ajak face to face kerana enta dah terlebih had..apa salahnya kita berjumpa untuk menyelesaikan masalah ni dengan lebih efektif..kalau enta berani mari kita jumpa dan bincangkan..kalau setakat posting dalam ukhwah tak mendatangkan hasil...kata belakang sapa pun boleh..ana cabar sekali lagi ibnu_musa!kalau enta bukan pengecut sahut cabaran ni!!

kalau setakat nak buat survey, membazir masa jekan..

dalam hal ni kita bukan nak cari siapa yang lebih popular..yang utama pengiktirafan itu..saudara menganggap Syeikh Adbul Qadim Zallum ulama' yang tak diiktiraf??beliau adalah ulama' al azhar..sebuah Universiti islam tertua didunia diiktiraf seluruh dunia..beliau menjadi Syeikh Al-Azhar sebelum join HT..sudah tentu beliau dah kaji kebaikan dan keburukan sebelum join HT..mana mungkin seorang ulama' al azhar bercakap bohong?enta tak berhak menolak pendapatnya..walaupun enta diiktiraf dan mengambil pendapat ijtihad ulama' yang lain pun tetap tak boleh menolak ijtihadnya..

saudara ibnu_musa..

kanke ana dah bagi pendapat Syeikh Abdul Qadim zallum kat enta..siap dengan hujjahnya..dia telah menginsbatkankan hukum..jadi ana rasa tak perlu bagi kat enta jika setakat nak mengutuk dan buat tak ambil kisah..itu membuang masa namanya..

Bahkan pendapat yang dikeluarkan oleh beliau enta menolaknya mentah2 tanpa selidik..saudara sendiri bawa kaedah "ijtihad tak boleh ditolak ijtihad" tapi saudara sendiri yang menolaknya..apa cerita?kalau enta tak percaya enta datang sini..al-azhar mengalukan kedatangan enta..datang buat research sendiri,cek benar ke tak beliau ulama' al azhar...bukan pakai percaya artikel yang tak tahu sapa tulis..

dalam berhujjah, kita kena juga cek dan nilai kata-kata pihak musuh..bukan hanya berdegil dengan pendapat sendiri..ini tak mendatangkan hasil.

kepada sesiapa yang masih copy paste tulisan dari PAS ustaz Nasrudin tantawi yang beliau sendiri memohon maaf kepada HT atas penulisan artikel yang tak tepat itu baik hentikan saja!itu menyebarkan fitnah namanya..

dan jika enta juga tak percaya kewujudan ulama' syeikh taqiuddin an nahbani dalam daulah uthmaniyah, saudara kajila sendiri..samaadabeliau seorang Qadi, ulama'@ tak..jangan asyik pertikai tapi tak kaji..itu kerja tak betul!

kalau enta menolak dan tak iktiraf Daulah Uthmaniyah maknanya enta telah bersekongkol dengan ejen barat Mustafa Kamal Attartuk menjatuhkan Daulah pada 1923m..dan bersekongkol dengan puak wahabi yang mana pada tahun 1226H, sultan empayar uthmaniyah turki, muhammad khan memrintahkan memerangi puak wahabi..
maka enta fikir sendirila kalau nak menolak pendapat org mentah2 pun...

*******dari dulu sampai sekarang, saya minta dalil qat`i tu, mana dia?

cara anda berhujah tak berubah dari dulu sampai sekarang, hanya pandai paste artikel2 dari HT saja, cuba berdikari sikit, bawa fatwa ulama' ke, lebih2 lagi ijma` ulama' sebab anda dah hukumkan orang lain BERDOSA, atau lebih kuat kalau ada ayat al-Quran ke Hadith ke, ni tak, asyik artikel yang tidak disebut nama pengarang tu juga yang anda jadikan hujah, asal dari HT semuanya qat`i ye.*****

pandai copy&paste??enta juga copy&paste pendapat Syeikh Yusuf Qardhawi tak pertikai pulak??

dah ana jelaskan Syeikh Abdul Qadim Zallum bukan setakat HT tapi dia juga seorang Ulama' al-azhar!! maka pendapatnya boleh diterima pakai..

berdikari apanya..saudara juga bawa artikel copy&paste..cakap pandaila..ana tanya mana keharusan demokrasi dr pendapat enta juga tak boleh jawab..tak ada maknanya...cek diri dulu ye..

hah, ini lagi satu penyelewengan fakta.."untuk pengetahuan enta, sekarang dah tak wujud ijma' ulama lagi..pendapat ijma' ulama' ada..yang ada tu pun kalau ada hanya jumhur ulama'..ijma' ulama' ketika mana para sahabat nabi berijma' itu baru ijma'..."

dan dah berapa kali ana tegaskan!! tolong jangan menuduh ana menghukum berdosa..ana tak menghukum mana-mana ulama' berdosa itu dia dengan ALLAH..kalau enta ulangi lagi maka bertanggung jawab sendiri..

dan ini lagi satu tak faham2 bahasa..artikel itu ditulis dan diterjemahkan dari Syeikh Abdul Qadim Zallum..beliau bukan setkat HT tapi ulama' azhar!..itu ijtihad beliau..enta jangan sembarangan menuduh!

itulah sikap ibnu_musa dalam berhujjah, ego, keras kepala, tak faham2, emosional, dan menuduh tak ketahuan punca..nak selidik kebenaran tak mahu asyik menuduh tak betul, tak betul dan tak betul..dan ana rasakan ana tak akan layan lagi posting dia..posting yang menghentam bukan mencari kebenaran..itu ke nak berjuang islam??menghentam tanpa tujuan??nak menyakitkan hati??ana dah send bermcm2 artikel untuk jelaskan..tapi sikapnya hanya dia yang benar! malah pendapat ulama' juga dikatakan tak betul!enta sapa nak pertikai??!

ana cabar nak jumpa tapi banyak alasan..cuba ambil contoh pempinan saudara ketua pemuda Pas pahang ustaz nasrdin tantawi
mengaku dan memohon maaf bila tersalah menulis..

dan, ana dengan ni nak mufaraqah dari join posting ni kerana bukan kebenaran yang dicari tapi perpecahan yang jadi..penyelesaian tak ada kalau setakat berbalah..ni bukan bererti ana takut tapi untuk mengelak perkara yang lebh teruk kepada islam tu sendiri..

ana juga nak minta maaf kepada sesiapa yang terasa dan tak puas hati..kepada sesiapa yang nak jumpa dengan pimpinan HT malaysia juga tak ada masalah..silakan bermuzkarah jika tak puas hati..bagi telefon dulu..

dan kepada sesiapa yang menyebarkan tuduhan2 tak berasaskan dan ftnah mengenai HT, fikir sendirilah..jawablah dipengadilan Allah kelak..ameen..wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For alKhattabProfil   Hantar PM kepada alKhattab   Quote dan BalasQuote

MaWaR84
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.04.2005
Ahli No: 15963
Posting: 321
Dari: ganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 12-10-06 21:40


em, sebab itulah lain kali nak sebarkan artikel..siasat dulu kebenarannya...kanke dah jadi perang dunia ketiga =)...dan rasanya lebih baik hentikan saja posting yang bawa kepada pergaduhan..kita dalam ukhwah nak mengerat silaturahim bukan berbalah sehingga bergaduh..

fikir2kanlah..semuanya dah matangkan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For MaWaR84Profil   Hantar PM kepada MaWaR84   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-10-06 22:15


hehe, kan saya dah kata, saudara alKhattab sendiri tak mampu nak buktikan bahawa demokrasi tidak boleh diterima dalam Islam. kata ada dalil qat`i yang haramkan demokrasi tapi bila orang minta sampai sekarang tak dapat bagi.

sia-sia sajalah saya tunggu anda datangkan dalil tu selama ni, sebab dalil anda hanyalah pendapat dari pihak HT semata2, sungguh mengecewakan.

al-ijtihad lah yunqadhu bil-ijtihad, saya pernah datangkan kaedah fiqh ini dalam tajuk yang lepas. memang betul ijtihad kedua tidak membatalkan ijtihad yang pertama, tapi nampaknya anda tak faham tentang kaedah fiqh ni.

kalau anda betul-betul faham anda takkan hukumkan sesiapa saja yang terlibat dengan demokrasi dan pilihanraya adalah berdosa hanya sebab HT menganggapnya haram, sedangkan perkara ini masih dalam ruang lingkup ijtihad.

selain ulama' dalam HT, rata2 ulama' Islam mengatakan Islam boleh terima unsur2 yang baik dalam demokrasi dan menolak unsur2 yang tidak baik di dalamnya. Kenapa HT berani menghukum sesiapa yang terlibat dengan pilihanraya dan demokrasi berdosa? saudara alKhattab taknak mengaku anda pernah keluarkan kenyataan ini dalam tajuk yang lepas?

!!! QUOTE !!!


berdikari apanya..saudara juga bawa artikel copy&paste..cakap pandaila..ana tanya mana keharusan demokrasi dr pendapat enta juga tak boleh jawab..tak ada maknanya...cek diri dulu ye..

mana saya paste artikel? ada saya paste artikel kat sini? dalam tajuk yang lepas, saya bawa fatwa ulama' bukan paste artikel sembarangan. anda nak saya dulu yang buktikan demokrasi itu boleh diterima, siapa yang ajar anda cara pembuktian macam ni?

anda faham tak kaedah ni: al-aslu fil-asyya' al-ibahah hatta yadulla al-dalil `ala al-tahrim.

selagi tiada dalil yang haramkan demokrasi maka kami akan berpegang dengan keharusannya bertepatan dengan fatwa Dr. Yusuf al-Qaradhawi, Dr. Mahmud Syaltut dan Syeikh al-Syinqiti dalam portal IslamOnline yang saya kirim dulu.

sekarang giliran anda datangkan dalil pengharamannya jika anda ada bukti bahawa ia haram, datangkan bukti jika anda masih mengnggap bahawa pendapat anda itu benar.

!!! QUOTE !!!


ana cabar nak jumpa tapi banyak alasan..cuba ambil contoh pempinan saudara ketua pemuda Pas pahang ustaz nasrdin tantawi
mengaku dan memohon maaf bila tersalah menulis..

saya pun dah lawatlah blog dia, dia tak tarik balik pun artikel tu, masih ada. maksudnya itulah pegangannya dalam soal HT ni. tentang minta maaf tu biasalah, kita memang kena sentiasa minta maaf sesama insan lebih2 lagi bulan puasa ni.

!!! QUOTE !!!


dalam hal ni kita bukan nak cari siapa yang lebih popular..yang utama pengiktirafan itu..saudara menganggap Syeikh Adbul Qadim Zallum ulama' yang tak diiktiraf??beliau adalah ulama' al azhar..sebuah Universiti islam tertua didunia diiktiraf seluruh dunia..beliau menjadi Syeikh Al-Azhar sebelum join HT..sudah tentu beliau dah kaji kebaikan dan keburukan sebelum join HT..mana mungkin seorang ulama' al azhar bercakap bohong?enta tak berhak menolak pendapatnya..walaupun enta diiktiraf dan mengambil pendapat ijtihad ulama' yang lain pun tetap tak boleh menolak ijtihadnya..

okay, habis tu ulama' lain anda nak kata mereka berbohong? mereka lebih ramai lagi dari ulama' anda tu. adakah syeikh al-Qaradawi berbohong kata demokrasi boleh diaplikasikan dalam sistem pemerintahan Islam? beliau tak kaji ke sebelum keluarkan fatwa tu?

apa yang anda nak buktikan dengan perkataan "bohong" ni? hujah anda ni (berbohong) tak dapat buktikan apa-apa sebab anda hanya berlegar2 dalam kepompong HT semata2, cuba anda ambil fatwa ulama' Islam yang lain.

!!! QUOTE !!!


sebab ana nak ajak face to face kerana enta dah terlebih had..apa salahnya kita berjumpa untuk menyelesaikan masalah ni dengan lebih efektif..kalau enta berani mari kita jumpa dan bincangkan..kalau setakat posting dalam ukhwah tak mendatangkan hasil...kata belakang sapa pun boleh..ana cabar sekali lagi ibnu_musa!kalau enta bukan pengecut sahut cabaran ni!!

tak perlu saya buang masa jumpa anda, minta maaflah, banyak lagi benda yang saya kena buat. tengok dalam ukhwah ni pun anda dah tak mampu nak jawab soalan saya, buat apa saya bazirkan masa saya nak jumpa anda, kalau anda ada dalil Kenapa tak sebut kat sini saja?

kalau anda berani, teruskan saja kat sini, datangkan dalil2 qat`i haramnya demokrasi sebagaimana yang anda warwarkan selama ni. kata ada dalil qat`i, buktikan! kalau taknak teruskan terpulang, selamat tinggal...

wassalam.

p/s: letih betul tunggu dalil tak sampai2.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 12-10-06 22:26 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-10-06 10:14


Assalamualaiku... Ana scara pribadi trasa xcited sangat nak jumpa alkhattab... macam mana rupa anta...sebab tlitas dalam kepala ana, anta macam ustaz akhil hay (tengok icon), bperibadi macam umar.... tapi pelik, bila2 semakin lama kita bforum.... ana belum tengok lagi anta megalah atau mmohon maaf.... macam semua ada pada anta betul...dan yang bcanggah dengan pdapat dan prinsip anta, anta tuduh salah dan bdosa...Lagi sekali ana nak tanya... anta berjuang untuk hizbu tahrir atau islam... Tak perlulah kita sempitkan pmahaman dan pmikiran kita... janganlah anta hidup dalam khidupan HT sahaja... real life sikit...Ana sangat bsempendapat dengan ibn_musa...
walaupun tak menolok spernuhnya HT, contohnya, kalau di malaysia PAS atau psatuan ikhwan lain lenyap... Ana akan bsedia dalam satu saf bersama HT untuk daulatkan agama Allah ini.... Tapi kat malaysia ini PAS lebih relevan dan HT banyak kemahaan...Ok, ingat pada firman Allah ayat 58 hingga 61 An-Nissa'
58)"Sesungguhnya Allah menyuruh kamu menyampaikan amanat kepada yang berhak menerimanya, dan (menyuruh kamu) apabila menetapkan hukum di antara manusia supaya kamu menetapkan dengan adil. Sesungguhnya Allah memberi pengajaran yang sebaik-baiknya kepadamu. Sesungguhnya Allah adalah Maha Mendengar lagi Maha Melihat.
59)Hai orang-orang yang beriman, taatilah Allah dan taatilah Rasul (Nya), dan ulil amri di antara kamu. Kemudian jika kamu berlainan pendapat tentang sesuatu, maka kembalikanlah ia kepada Allah (Al Qur'an) dan Rasul (sunnahnya), jika kamu benar-benar beriman kepada Allah dan hari kemudian. Yang demikian itu lebih utama (bagimu) dan lebih baik akibatnya.
60)Apakah kamu tidak memperhatikan orang-orang yang mengaku dirinya telah beriman kepada apa yang diturunkan kepadamu dan kepada apa yang diturunkan sebelum kamu? Mereka hendak berhakim kepada thaghut, padahal mereka telah diperintah mengingkari thaghut itu. Dan syaitan bermaksud menyesatkan mereka (dengan) penyesatan yang sejauh-jauhnya.
61)Apabila dikatakan kepada mereka: "Marilah kamu (tunduk) kepada hukum yang Allah telah turunkan dan kepada hukum Rasul", niscaya kamu lihat orang-orang munafik menghalangi (manusia) dengan sekuat-kuatnya dari (mendekati) kamu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

nano
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.10.2005
Ahli No: 19971
Posting: 386

blank   avatar


posticon Posting pada: 16-10-06 02:01


Pada 09-10-06 18:13 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!

rasanya...apa yang kawan aye ceritekan itu ada benarnye....memang ditaja oleh UMNO...bukan sahaja kumpulan. HT ini...bahkan jemaah tabligh pun turut ditaja oleh UMNO.


Saya tak fikir mereka2 ini ditaja oleh UMNO.Mereka2 ini dari gerakan dakwah Islam seperti jugak Tabligh.Tak sepatutnya mereka itu dituduh ditaja UMNO atas alasan mereka tak pernah ditahan ISA atau diganggu UMNO.Saya harap penyokong PAS gunakan kaedah yang lebih bertoleransi apabila bermuamalah dengan gerakkan Islam lain,jangan guna kaedah mereka ketika melawan UMNO.Saya fikir PAS perlukan lebih banyak sokongan dari pihak lain untuk melawan UMNO,maka tak boleh lah guna andaian begitu untuk buat tuduhan kepada pihak lain..jalan yang baik ialah berhujjah secara bijaksana.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nanoProfil   Hantar PM kepada nano   Quote dan BalasQuote

kayangan
Warga Rasmi
Menyertai: 16.04.2006
Ahli No: 24221
Posting: 19

blank   avatar


posticon Posting pada: 16-10-06 10:20


naruto_san

jangan buat tuduhan melulu , jangan malukan Pas dengan kenyataan yang tak berasas itu , cubalah menerima kebaikan orang lain walaupun mereka tidak sebulu dengan anda.

alKhattab

cukuplah anda paste benda sama , mula-mula anda berforum dulu nampak anda seorang intelek , bila selalu paste benda sama terserlahlah siapa anda sebenarnya , jadilah orang yang baik lagi membaikkan , jangan jadi orang yang rosak lagi merosakkan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For kayanganProfil   Hantar PM kepada kayangan   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-10-06 10:24


Ana mohon maaf kepada semua sahabat2, banyak kata-kata ana menyakiti hati kalian. Afuwan..
Ana berharap agar ia tak dertanggungjawabkan keatas ana dihari esok..ana tak mampu menjawab..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

fathurrahman
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2006
Ahli No: 23783
Posting: 580
Dari: -

jordan   avatar


posticon Posting pada: 16-10-06 19:30


Pada 09-10-06 21:50 , bintubahariyah posting:

!!! QUOTE !!!

erm, fathurrahman. cuba enta try cari bukti sekali?! sama-sama cari bukti. ana rasa tak patut sangat kita nak duduk dan just tunggu saja bukti tu datang. ana tak rasa mereka ni menuduh. tapi memberikan pendapat agar kita sama-sama dapat mencari kepastian pasal pendapat tu. dalam pendapat, 50-50. tak ada yang betul tak ada yang salah sehingga dibuktikan betul. cuma sekrang peranan kita mencari fakta dan bukti agar pendapat tu dapat disohihkan atau ditolak..

Kenapa pula ana yang kena cari bukti? beban pembuktian tu adalah pada pihak yang mendakwa. jika kamu tuduh JT (jemaah tabligh) & HT tajaan umno, maka kamulah yang wajib kemukakan bukti. samalah macam kes2 pendakwaan di mahkamah. cuba baca semula kata rakan-rakan lain yang terlibat dengan JT, benar atau tidak tuduhan naruto tu

Pada 10-10-06 03:04 , acok_86 posting:

!!! QUOTE !!!

EN FATURRAHMAN, jangan lah guna nama PAS sebagai contoh,ini akan menimbulkan prejudis bahawa PAS yang mengeluarkan TUDUHAN tu..tanya sikit boleh tak??EN FATURRAHMAN anti PAS ke??

ana mohon maaf kalau terlanjur kata. ana sebut PAS sebab yang selalu keluarkan statement tu adalah ahli2 PAS (walaupun tak semua, mungkin segelintir saja). ana juga bukan anti-PAS, tapi muak dengan perangai sbhgn pendokong2 parti Islam yang kononnya nak martabatkan Islam, tapi perangainya tak sedemikian. seolah-olah PAS itu parti yang maksum, mereka saja yang boleh mengkritik org lain, tapi org lain tak boleh kritik kesalahan mereka. kalau kritik PAS seolah-olah kritik Islam pula


-----------------
"Intellectuals solve problems; geniuses prevent them.." -Einstein
[ Telah diedit oleh: fathurrahman pada 16-10-06 19:31 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For fathurrahmanProfil   Hantar PM kepada fathurrahman   Pergi ke fathurrahman's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-10-06 22:56


Pada 16-10-06 19:30 , fathurrahman posting:

!!! QUOTE !!!

ana mohon maaf kalau terlanjur kata. ana sebut PAS sebab yang selalu keluarkan statement tu adalah ahli2 PAS (walaupun tak semua, mungkin segelintir saja). ana juga bukan anti-PAS, tapi muak dengan perangai sbhgn pendokong2 parti Islam yang kononnya nak martabatkan Islam, tapi perangainya tak sedemikian. seolah-olah PAS itu parti yang maksum, mereka saja yang boleh mengkritik org lain, tapi org lain tak boleh kritik kesalahan mereka. kalau kritik PAS seolah-olah kritik Islam pula


Pas tak maksum dari melakukan kesilapan, ia boleh dikritik tapi pastikan kritikan itu membina bukan kritikan yang meruntuhkan jemaah tersebut.

saya tak tolak perjuangan hizbul-tahrir (HT) secara mutlak, saya masih anggap ia sebuah jemaah yang ada misi tersendiri, cuma jangan pula dakwah anda merosakkan dakwah orang lain hanya kerana isu khilafiah, buatlah kerja anda tapi jangan kacau kerja orang lain.

kalau HT nak berjuang di luar sistem demokrasi dipersilakan, mudah2an ada hasilnya. tapi jangan pula mengajak masyarakat supaya tidak mengundi kononnya pilihanraya itu haram, ini akan merosakkan usaha orang lain. sedangkan ulama' selain ulama' dalam HT mengharuskannya.

kepada mana-mana ahli HT kat sini, kalau anda dah yakin sangat dengan perjuangan anda teruskanlah, buatlah kerja anda sendiri dan biar kami laksanakan tanggungjawab kami sendiri, berlumba2lah membuat kebaikan, jangan berlumba2 membuat kerosakan.

saya ingin memohon maaf kalau ada tersalah silap selama posting dalam tajuk ni, salam ramadhan al-mubarak, wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

nano
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.10.2005
Ahli No: 19971
Posting: 386

blank   avatar


posticon Posting pada: 16-10-06 23:30


Saya rasa beginilah : kita berbincang secara lebih berhemah.Kita cari dulu apa perbezaan antara kedua belah pihak,kemudian cari titik pertemuan…kalau tidak jumpa titik pertemuan betul-betul pun tak mengapa…mungkin jumpa beberapa jalan yang boleh mendekatkan antara kita.Lepas tu bawa lah haluan masing-masing lah tak perlu lah nak paksa orang ikut benda yang dia tak yakin.Lebih baik anda cari orang di luar sana yang boleh terima kefahaman anda.
Saya rasa perbezaan ketara antara PAS dan HT ialah soal pilihanraya,yang pertama berpendapat cara itu membolehkan mereka mendapatkan kuasa untuk laksanakan agama.HT pula berpendapat P/raya haram kerana terlibat dengan sistem kafir jahiliyah.So cuba selesaikan persoalan itu dulu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nanoProfil   Hantar PM kepada nano   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-10-06 23:46


"Katakanlah: "Serulah Allah atau serulah Ar-Rahman. Dengan nama yang mana saja kamu seru, Dia mempunyai al asmaaulhusna (nama-nama yang terbaik) dan janganlah kamu mengeraskan suaramu dalam salatmu dan janganlah pula merendahkannya dan carilah jalan tengah di antara kedua itu"
AL-ISRAA' 110...

Ok, kita cari titik persamaan...islam itu kan mudah... tak usah kita mmayahkannya... wasatiah dalam apa jua...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

nano
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.10.2005
Ahli No: 19971
Posting: 386

blank   avatar


posticon Posting pada: 18-10-06 06:43


Saya ingin letakkan objektif perbincangan ini ialah:Meningkatkan persefahaman.
Semenjak baca tulisan posting Al-Khatab,yang dapat saya simpulkan bahawa menyertai pilihanraya adalah HARAM kerana terlibat dengan system kafir jahilliyah saya sebenarnya tertanya2 tentang beberapa perkara:
1.Kalau pilihanraya HARAM atas alasan tersebut bagaimana pula dengan system pendidikan di negara kita…terutama pendidikan tinggi..?bukankah system tersebut sebahagian besarnya diambil dari barat..?Pengikut HT masuk Universiti mana..?
2. Kalau pilihanraya HARAM atas alasan tersebut bagaimana pula dengan system ekonomi…contohnya perbankan..juga berasal dari system barat…?di mana pengikut HT simpan duit..?

Bookmark and Share

    


  Member Information For nanoProfil   Hantar PM kepada nano   Quote dan BalasQuote

asrul_safwan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 213
Posting: 154
Dari: Shah Alam....

Terengganu  


posticon Posting pada: 18-10-06 07:24


Assalamualaikum..........mmmm,ni kes berat ni.....yang terbaik marilah sama-sama bersatu untuk tegakkan islam.Dan mesti diingat nak tegakkan adalah secara menyeluruh....pada ana tajuk forum ini terlalu berat untuk dibincangkan serta dipostkan....lama-kelamaan ana khuatir akan mewujudkan satu perbalahan kepada umat islam yang akhirnya akan merugikan islam itu sendiri...."Manusia itu akan dilihat berdasarkan iman dan ketaqwaannya..."
Dalam berbincang tajuk ini kita mesti ingat dan berusaha untuk mencari titik pertemuan,bukannya mencari titik permusuhan...sama ada Tabligh,ABIM,JIM,PAS,atau HT kalau semuanya nak tegakkan islam baguslah....alangkah baiknya kalau semua ini bergabung untuk melaksanakan islam seterusnya menjatuhkan kemungkaran....cara mungkin berlainan,tapi kan matlamatnya sama untuk menegakkan kalimah tauhid dan membawa semula islam berada si puncak....Maafkan ana andai kata-kata ana ini ada salah dan silapnya....Wallahua'alam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For asrul_safwanProfil   Hantar PM kepada asrul_safwan   Quote dan BalasQuote

alKhattab
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.01.2005
Ahli No: 13471
Posting: 374

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 18-10-06 08:37


assalamualaikum..

ana ingin mencelah..kepada sesiapa yang nak tahu mengenai sistem tersebut bolehlah join posting "islamkah demokrasi"..insyaallah ana cuba jawab soalan nano..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alKhattabProfil   Hantar PM kepada alKhattab   Quote dan BalasQuote

alKhattab
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.01.2005
Ahli No: 13471
Posting: 374

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 18-10-06 09:22


kepada ibnu_musa..ana harapkan enta join posting Islamkah demokrasi bagi ana menjawab persoalan tersebut..insyaallah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alKhattabProfil   Hantar PM kepada alKhattab   Quote dan BalasQuote

Ibnu_muaz
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3883
Posting: 349

Terengganu  


posticon Posting pada: 18-10-06 14:43


:-) .. ana rasa tak perlu cari keburukan jemaah mana-mana.. sebab tak akan kehabisan ceritanya.. sekarang ni.. apa yang perlu dibuat ialah banyakkan kaji perjalanan sirah AlRasul Nabi Muhammad S.A.W dan sahabat2 r.anhum .. kemudian cuba comparekan dengan jemaah sendiri atau amalan sendiri.. :-) .. cuba comparekan cara hidup, kezuhudan, pemikiran dan akhlak nabi SAW dan shabat2 r.anhum.. ada persamaan tak dengan empunya diri dan jemaah.. mcamana qiamullailnya, kesungguhan dalam medan jihad dan pergerakan da'wah mereka.. itu sahaja.. "Aku tinggalkan kamu 2 perkara, nescaya kamu tidak akan sesat selagi kamu berpegang kepada keduanya.." salam ramadhan dan aidilfitri.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Ibnu_muazProfil   Hantar PM kepada Ibnu_muaz   Quote dan BalasQuote

alKhattab
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.01.2005
Ahli No: 13471
Posting: 374

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-10-06 06:20


memang Rasulallah berkata demikian bagi berlaku kesesatan...
kerana hendak mengamalkan sunnah lah selain beribadat, kita hendaklah berpolitik mendirikan daulah khalifah..bagaimana islam hendak gemilang jika tidak ada institusi mempertahankan umat islam?siapa yang nak pertahankan islam yang dihina, ditindas jika kita hanya beribadat semata2?islam itu syumul..syariah, aqidah, akhlak, siasah, ekonomi dan sebagainya..

jadi kembalilah kepada islam sebenar bukan hanya amalkan juzuk2 sahaja...

wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For alKhattabProfil   Hantar PM kepada alKhattab   Quote dan BalasQuote

nano
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.10.2005
Ahli No: 19971
Posting: 386

blank   avatar


posticon Posting pada: 19-10-06 19:44


kerana hendak mengamalkan sunnah lah selain beribadat, kita hendaklah berpolitik mendirikan daulah khalifah..bagaimana islam hendak gemilang jika tidak ada institusi mempertahankan umat islam?siapa yang nak pertahankan islam yang dihina, ditindas jika kita hanya beribadat semata2?islam itu syumul..syariah, aqidah, akhlak, siasah, ekonomi dan sebagainya..
wassalam

Dalam hal di saya agree ...kumpulan islam lain pun bergerak ke arah itu.....
OOO bawak persoalan saya ke ruangan Islamkah demokrasi ..!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For nanoProfil   Hantar PM kepada nano   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 20-10-06 17:46


Pada 18-10-06 09:22 , alKhattab posting:

!!! QUOTE !!!

kepada ibnu_musa..ana harapkan enta join posting Islamkah demokrasi bagi ana menjawab persoalan tersebut..insyaallah..

eh, bukankah anda kata anda dah taknak bazirkan masa layan saya, kata dah taknak layan sebab saya ni tak reti bahasa, Kenapa tiba-tiba panggil saya semula? ada apa-apa yang tak puas hati lagi?

masa saya pun berharga juga, sebab tu saya taknak bazirkan kepada sesuatu yang langsung tak memberikan faedah kepada sesiapa.

p/s: lembu dipegang pada tali, manusia dipegang pada...?


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

alKhattab
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.01.2005
Ahli No: 13471
Posting: 374

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 21-10-06 21:38


ana tak paksa..hanya menjemput, andai tak sudi..tak ada masalah..

buatlah kerja2 tu sebaik mungkin..semoga masa anda yang berharga itu dinilai dengan kebaikan oleh Allah..insyaallah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alKhattabProfil   Hantar PM kepada alKhattab   Quote dan BalasQuote

mashitah_izzati
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.06.2006
Ahli No: 24677
Posting: 69
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 21-10-06 23:32


salam...
pening juga ana baca forum ini...
semoga ALLAh tunjukkan kita semua jalan terbaik...
jalan yang diredhaiNYA...
amin....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mashitah_izzatiProfil   Hantar PM kepada mashitah_izzati   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 22-10-06 20:00


Pada 21-10-06 23:32 , mashitah_izzati posting:

!!! QUOTE !!!

salam...
pening juga ana baca forum ini...
semoga ALLAh tunjukkan kita semua jalan terbaik...
jalan yang diredhaiNYA...
amin....

apa yang nak dipeningkan, kan dah terjawab semuanya, BEBERAPA PERSOALAN MENGENAI HIZB AT-TAHRIR (HT).

Islam menekankan pembuktian, kalau yang mendakwa itu tiada bukti, adakah dakwaannya diterima menurut Islam? dah jelas kan...

wassalam.

p/s: jangan peningkan diri sendiri tentang sesuatu yang tak perlu dipeningkan :-di


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

mashitah_izzati
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.06.2006
Ahli No: 24677
Posting: 69
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 23-10-06 13:52


assalamualaikum....

alhamdulillah setelah ana baca balik artikel2 di atas ana beransur-ansur faham...
mungkin ana ni masih baru dalam perjuangan islam....
ana pun sama macam zinniratunnajua, kami pernah masuk halaqah HT. pergi daurah pun ana pernah...
tapi allah maha kuasa, kerana dengan izinNya kami tak teruskan..
masa kat matrik dulu, ana memang confius sangat....
ana sebagai org yang sangat-sangat baru dalam perjuangan islam ini...
dah lah tak faham apa-apa..
mujur allah kurniakan sahabat2 yang lebih memahami semua ini...
ana bersyukur sangat...
ana rasa HT dan gerakan islam yang anta perjuangkan tak banyak beza. umpama serupa tapi tak sama....
cuma HT tak hendak terlibat dengan politik...
2 yang ana faham lah...
sebab ana tengok masa mengundi kat kampus mereka tak mengundi pun...
kalau salah ana minta antum betulkan....
ana harap sangat ALLAh beri petunjuk mana satu jalan yang terbaik buat ana...
Sampai saat ini pun ana masih baik dengan sahabat2 HT....
walaupun ana tak join lagi...
kan seronok kalau semua jemaah islam bersatu tentu kita semua lebih kuat untuk menegakkan daulah islamiah....
andai kata yang menguris hati sesiapa ana mohon maaf.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mashitah_izzatiProfil   Hantar PM kepada mashitah_izzati   Quote dan BalasQuote

ainul_qalby
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.07.2004
Ahli No: 9914
Posting: 109
Dari: alam_sufly

turkey  


posticon Posting pada: 30-10-06 10:38


Assalamualaykum.

Ana terpanggil untuk memberi beberapa penerangan secara ringkas mengenai Hizbut Tahrir ajaran yang mula meresap dalam penuntut di IPT tanah air kita ini yang menerapkan ajaran yang baru bukan lagi ajaran Ahli Sunnah Wal Jamaah tapi ajaran mengajak menyokong puaknya sendiri bertopengkan dengan nama Khalifah atau sistem Khilafah disamping mengharuskan perkara-perkara yang jelas pengharamnya dalam agama Islam.

Selain sejarah penubuhan HT ini oleh Taqiyuddin An-Nabhani
( BUKAN lulusan Universiti Al-Azhar ) yang merupakan penentang utama Ikhwan Muslimin setelah pada mulanya mengangotainya lantas membuat ajaran baru yang bukan lagi Ahli Sunnah Wal Jamaah tapi hanya bertopengklan islam sahaja. saya nyatakan sedemikian kerana dari segi aqidah dan hukum hakam yang diterapkan oleh HT adalah bercanggah dengan islam.

PERBINCANGAN FACE 2 FACE

Saya turut tertarik dengan cabaran si kerdil HT yang mengajak kita berdepan dengan mereka bukan setakat menyatakan di laman2 website tetapi perlu juga berdepan seperti mana HT ( Ahmad Mustafa & Hakim yang merupakan jurucakap dari pihak HT ) berdepan dengan ustaz Nasarudin dan kononnnya ustaz Nasa kalah dan menyokong mereka serta meminta maaf.
Ketahuilah bahawa ustaz Nasa dah loye dan dah tak mahu layan HT kerana mereka ini bukan sahaja pandai bercakap ala barat tapi handal juga mempertahankan hukum yang jelas haram disisi Islam.

Kalau sahabat disini enggan menyahut seruan berdepan dengan mereka saya dan sahabat-sahabat sebagai pengkritik utama keatas ajaran baru Hizbut Tahrir menawarkan diri untuk bermunaqashah dengan mereka ( Hizbut Tahrir ).

Dan perbincangan hendaklah tersusun mengikut tajuk2 yang dibawah dan tajuk2 dibawah merupakan apa yang kami faham secara jelas dari kitab2 dan risalah2 Hizbut Tahiri didalam dan diluar malaysia...:

( TERJEMAHAN DARI VERSI ARAB )
1.1- Hizbut Tahrir Mengajak Umat Islam Mengikut Mereka Tetapi Hizbut Tahrir Sendiri Tidak Mengikut Aqidah Islam.

1.2- Hizbut Tahrir Berpegang Dengan Aqidah Muktazilah.

1.3- Hizbut Tahrir Menghukum Mati Jahiliyyah Terhadap Orang Islam Yang Hidup Di Zaman Tiadanya Khalifah.

1.4- Hizbut Tahrir Tidak Berhukum Dengan Hukum Islam Apabila Mereka Menghalalkan Persalaman Antara Lelaki Dan Wanita Yang Bukan Muhrim.

1.5- Hizbut Tahrir Beraqidah Sesat Dengan Menyatakan Bahawa Para Nabi Tidak Maksum.

1.6- Hizbut Tahrir Menghina Para Nabi Dengan Menyandarkan Perbuatan Syirik Terhadap Nabi Ibrahim.

1.7- Hizbut Tahrir Mengharuskan Ciuman Antara Lelaki Dan Wanita Bukan Muhrim.

1.8- Hizbut Tahrir Mengalakkan Ijtihad Hukum Sendiri Kepada Sesiapa Sahaja Termasuk Orang Awam.

1.9- Hizbut Tahrir Menghalalkan Ciuman Bersyahwat Antara Lelaki Dan Wanita Yang Bukan Isterinya.

1.10- Hizbut Tahrir Menghalalkan Bagi Lelaki Menyentuh Pakaian Wanita Yang Bukan Isterinya Walapun Sentuhan Yang Bersyahwat.

1.11- Hizbut Tahrir Mengharuskan Bagi Lelaki Memandang Kasut Wanita Dengan Bersyahwat.

1.12- Hizbut Tahrir Menghalalkan Bagi Lelaki Mendengar Suara Wanita Dari Radio Dalam Keadaan Bersyahwat.

1.13- Hizbut Tahrir Tidak Mengharamkan Bagi Seseorang Berjalan Dengan Maksud Untuk Melakukan Zina.

1.14- Hizbut Tahrir Mendakwa Cara bye’ah Khalifah Adalah Persalaman Menyentuh Kulit Antara Wanita Dan Khalifah.

1.14- Hizbut Tahrir Menganggap Bahawa Hadith Ahaad Tidak Boleh Digunakan Dalam Hukum-hakam.

1.15- Hizbut Tahrir Membuka Peluang Kepada Sesiapa Sahaja Untuk Berfatwa Mengikut Diri Masing-masing.

1.16- Hizbut Tahrir Menghukum Kafir Terhadap Sesiapa Yang Bersemangat Patriotisme.

1.17- Hizbut Tahrir Mendakwa Nabi Yusuf Berkehendak Dan Bermaksud Melakukan Zina Dengan Zulaikha.

jika HT setuju sila hubungi saya untuk saya sediakan tempat, tetapkan masa dan syarat tersebut adalah KEMESTIAN (penting):

1- PERBINCANGAN HENDAK DALAM VERSI BAHASA ARAB SEPENUHNYA KERANA SELURUH KHALIFAH MAMPU BERBAHAS DALAM BAHASA ARAB.

2-SERTAKAN NAMA, IC NOM DAN JAWATAN DARI PIHAK WAKIL HIZBUT TAHRIR YANG RASMI ( untuk urusan rasmi majlis munaqashah).

jika setuju mesej saya dan kita akan buat disalah sebuah universiti tempatan secara rasmi.

Wassalam.


[ Telah diedit oleh: ainul_qalby pada 30-10-06 10:42 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ainul_qalbyProfil   Hantar PM kepada ainul_qalby   Quote dan BalasQuote

portal_ukhwah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 28.10.2006
Ahli No: 27103
Posting: 62
Dari: singapura

singapore  


posticon Posting pada: 30-10-06 13:52


Pada 30-10-06 10:38 , ainul_qalby posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaykum.

Ana terpanggil untuk memberi beberapa penerangan secara ringkas mengenai Hizbut Tahrir ajaran yang mula meresap dalam penuntut di IPT tanah air kita ini yang menerapkan ajaran yang baru bukan lagi ajaran Ahli Sunnah Wal Jamaah tapi ajaran mengajak menyokong puaknya sendiri bertopengkan dengan nama Khalifah atau sistem Khilafah disamping mengharuskan perkara-perkara yang jelas pengharamnya dalam agama Islam.

Selain sejarah penubuhan HT ini oleh Taqiyuddin An-Nabhani
( BUKAN lulusan Universiti Al-Azhar ) yang merupakan penentang utama Ikhwan Muslimin setelah pada mulanya mengangotainya lantas membuat ajaran baru yang bukan lagi Ahli Sunnah Wal Jamaah tapi hanya bertopengklan islam sahaja. saya nyatakan sedemikian kerana dari segi aqidah dan hukum hakam yang diterapkan oleh HT adalah bercanggah dengan islam.

PERBINCANGAN FACE 2 FACE

Saya turut tertarik dengan cabaran si kerdil HT yang mengajak kita berdepan dengan mereka bukan setakat menyatakan di laman2 website tetapi perlu juga berdepan seperti mana HT ( Ahmad Mustafa & Hakim yang merupakan jurucakap dari pihak HT ) berdepan dengan ustaz Nasarudin dan kononnnya ustaz Nasa kalah dan menyokong mereka serta meminta maaf.
Ketahuilah bahawa ustaz Nasa dah loye dan dah tak mahu layan HT kerana mereka ini bukan sahaja pandai bercakap ala barat tapi handal juga mempertahankan hukum yang jelas haram disisi Islam.

Kalau sahabat disini enggan menyahut seruan berdepan dengan mereka saya dan sahabat-sahabat sebagai pengkritik utama keatas ajaran baru Hizbut Tahrir menawarkan diri untuk bermunaqashah dengan mereka ( Hizbut Tahrir ).

Dan perbincangan hendaklah tersusun mengikut tajuk2 yang dibawah dan tajuk2 dibawah merupakan apa yang kami faham secara jelas dari kitab2 dan risalah2 Hizbut Tahiri didalam dan diluar malaysia...:

( TERJEMAHAN DARI VERSI ARAB )
1.1- Hizbut Tahrir Mengajak Umat Islam Mengikut Mereka Tetapi Hizbut Tahrir Sendiri Tidak Mengikut Aqidah Islam.

1.2- Hizbut Tahrir Berpegang Dengan Aqidah Muktazilah.

1.3- Hizbut Tahrir Menghukum Mati Jahiliyyah Terhadap Orang Islam Yang Hidup Di Zaman Tiadanya Khalifah.

1.4- Hizbut Tahrir Tidak Berhukum Dengan Hukum Islam Apabila Mereka Menghalalkan Persalaman Antara Lelaki Dan Wanita Yang Bukan Muhrim.

1.5- Hizbut Tahrir Beraqidah Sesat Dengan Menyatakan Bahawa Para Nabi Tidak Maksum.

1.6- Hizbut Tahrir Menghina Para Nabi Dengan Menyandarkan Perbuatan Syirik Terhadap Nabi Ibrahim.

1.7- Hizbut Tahrir Mengharuskan Ciuman Antara Lelaki Dan Wanita Bukan Muhrim.

1.8- Hizbut Tahrir Mengalakkan Ijtihad Hukum Sendiri Kepada Sesiapa Sahaja Termasuk Orang Awam.

1.9- Hizbut Tahrir Menghalalkan Ciuman Bersyahwat Antara Lelaki Dan Wanita Yang Bukan Isterinya.

1.10- Hizbut Tahrir Menghalalkan Bagi Lelaki Menyentuh Pakaian Wanita Yang Bukan Isterinya Walapun Sentuhan Yang Bersyahwat.

1.11- Hizbut Tahrir Mengharuskan Bagi Lelaki Memandang Kasut Wanita Dengan Bersyahwat.

1.12- Hizbut Tahrir Menghalalkan Bagi Lelaki Mendengar Suara Wanita Dari Radio Dalam Keadaan Bersyahwat.

1.13- Hizbut Tahrir Tidak Mengharamkan Bagi Seseorang Berjalan Dengan Maksud Untuk Melakukan Zina.

1.14- Hizbut Tahrir Mendakwa Cara bye’ah Khalifah Adalah Persalaman Menyentuh Kulit Antara Wanita Dan Khalifah.

1.14- Hizbut Tahrir Menganggap Bahawa Hadith Ahaad Tidak Boleh Digunakan Dalam Hukum-hakam.

1.15- Hizbut Tahrir Membuka Peluang Kepada Sesiapa Sahaja Untuk Berfatwa Mengikut Diri Masing-masing.

1.16- Hizbut Tahrir Menghukum Kafir Terhadap Sesiapa Yang Bersemangat Patriotisme.

1.17- Hizbut Tahrir Mendakwa Nabi Yusuf Berkehendak Dan Bermaksud Melakukan Zina Dengan Zulaikha.

jika HT setuju sila hubungi saya untuk saya sediakan tempat, tetapkan masa dan syarat tersebut adalah KEMESTIAN (penting):

1- PERBINCANGAN HENDAK DALAM VERSI BAHASA ARAB SEPENUHNYA KERANA SELURUH KHALIFAH MAMPU BERBAHAS DALAM BAHASA ARAB.

2-SERTAKAN NAMA, IC NOM DAN JAWATAN DARI PIHAK WAKIL HIZBUT TAHRIR YANG RASMI ( untuk urusan rasmi majlis munaqashah).

jika setuju mesej saya dan kita akan buat disalah sebuah universiti tempatan secara rasmi.

Wassalam.
Assalamualaikum


Wahai saudara yang saya hormati,

Ingatlah sabda Rasulullah saw : "Orang yang sombong itu adalah orang menolak kebenaran dan meremehkan orang lain."
(Hadis Riwayat Muslim)

Setahu saya,tajuk-tajuk terjemahan versi arab yang saudara kemukakan di atas,tidak pernah diterbit dan dikeluarkan oleh Hizbut Tahrir.Mungkin saudara sunting daripada website yang tidak berpuas hati terhadap perjuangan mereka(Hizbut Tahrir) agaknya.

Kalau benar apa yang saudara kemukakan di atas,mari sama-sama kita buktikan bahawa apa yang saudara berikan itu semuanya tidak betul.

Ataupun itu semua hanya propaganda dari saudara yang membenci Hizbut Tahrir supaya ahli-ahli di ukhwah.com ini akan memandang serong terhadap perjuangan Hizbut Tahrir sendiri.Bukankah begitu wahai saudara?

Sedangkan sumber kritikan dan tohmahan tersebut,tidak diambil dari kitab-kitab keluaran Hizbut Tahrir sendiri.Sebaliknya,saudara hanya ambil membuta-tuli artikel tersebut dan terus menghentam mereka(Hizbut Tahrir).Sepatutnya,saudara terlebh dahulu merujuk kepada sumber kitab-kitab Hizbut Tahrir sendiri untuk memberi komentar dan kritikan.

Kita pun tahu,kitab-kitab Hizbut Tahrir boleh didapati dengan mudah di mana-mana saja.Begitu juga,di laman web.

Untuk membuktikannya,cuba saudara rujuk kembali artikel-artikel fitnah yang tertera di atas dengan kitab-kitab Hizbut Tahrir sendiri.

Insya-Allah,kita akan lihat segala artikel terjemahan dari versi arab @ versi apa pun yang diberikannya,semuanya bercanggah dengan kitab-kitab keluaran Hizbut Tahrir sendiri.

Saudara ainul_qalby dan juga ahli ukhwah.com yang lain boleh rujuk sendiri di laman web ini untuk kepastiannya :

http://hizb-ut-tahrir.org (website ini memuatkan kitab-kitab Hizbut Tahrir) http://hizb-ut-tahrir.org/index.php/AR/books

http://hizb-ut-tahrir.info

~Salam Ukhwah Fillah di Portal Ukhwah~


:-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For portal_ukhwahProfil   Hantar PM kepada portal_ukhwah   Quote dan BalasQuote

lamka
Warga 2 Bintang
Menyertai: 28.10.2006
Ahli No: 27100
Posting: 43
Dari: kelate

australia   avatar


posticon Posting pada: 30-10-06 14:05


tak habis-habis bincang pasal isu perbezaan antara umat Islam. Jemaah ni salah, jemaah tu betul, jemaah sana xikut prinsip ASWJ, jemaah sini Syi'ah. Kaum2 kafir laknatullah tu tengah gembira bertepuk tangan tengok kita duduk gaduh sesama kita.

Apakata kalau kita cari titik persamaan pulak? :-) :-)Bookmark and Share

    


  Member Information For lamkaProfil   Hantar PM kepada lamka   Quote dan BalasQuote

ainul_qalby
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.07.2004
Ahli No: 9914
Posting: 109
Dari: alam_sufly

turkey  


posticon Posting pada: 01-11-06 09:47


Assalamualaykum.

Hizbut Tahrir Mengkafirkan Umat Islam.

Hizbut Tahrir Semakin Kurang Ajar Terhadap Islam dan Umatnya

Hizbut Tahrir ( HT ) merupakan satu angkatan perpaduan baru yang bertopengkan dengan nama politik islam.

Umat islam memang sedari bahawa Khalifah adalah perlu dan kerja kearah mewujudkan khalifah islam sebenar sememangnya diusahakankan oleh umat islam dan ulamanya dengan cara yang cukup rapi tanpa menghukum kafir terhadap umat islam lain.

HT Mengharamkan Patriotisme Bahkan Mengkafirkan Sesiapa sahaja yang menubuhkannya dan menganggotainya.

dalam kitab mereka ini http://www.hizb-ut-tahrir.org/PDF/AR/ar_books_pdf/Hizb-ut-Tahrir.pdf

pada mukasurat 3 jelas HT mengharamkan bahkan MENGKAFIRKAN sesiapa sahaja yang menubuhkan, menganggotai dan menyokong serta brsemangt Patriotisme.

Ini bererti HT telah menghukum KUFUR terhadap semua umat islam di malaysia dan diluar malaysia yang mencintai negara sendiri (berbatasan syariat), maka tiada yang muslim di dunia ini bagi HT kecuali puak mereka sahaja.

hari kemerdekaan merupakan hari kekufuran bagi semua umat islam ( inilah tanggapan HT berdasarkan dalam kitab mereka ini http://www.hizb-ut-tahrir.org/PDF/AR/ar_books_pdf/Hizb-ut-Tahrir.pdf ) lihat m/s 3

nampak gayanya berasa lega sungguh puak HT ini bila dah kafirkan umat islam.

wassalam.
[ Telah diedit oleh: ainul_qalby pada 01-11-06 09:48 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ainul_qalbyProfil   Hantar PM kepada ainul_qalby   Quote dan BalasQuote

ainul_qalby
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.07.2004
Ahli No: 9914
Posting: 109
Dari: alam_sufly

turkey  


posticon Posting pada: 01-11-06 10:01


Assalamualaykum.

HIZBUT TAHRIR MEWAJIBKAN KEATAS UMAT ISLAM MENGIKUT DAN MENGANGGOTAI HIZBUT TAHRIR DAN SIAPA yang TIDAK MENGANGGOTAI HIZBUT TAHRIR DIKIRA MENINGGALKAN PERKARA yang WAJIB DAN AKAN DIAZAB DALAM API NERAKA.

Wahai umat islam...lihatlah cara pendekatan HT ini dan saya berharap anda jangan tertipu dengan HT yang memang kurang ajar..dahlah tidak berhukum dengan hukum islam bila HT menghalalkan ciuman diantara lelaki dan perempuan dalam risalah edaran mereka di Tripoly.

lihat pada perenggan pertama pada mukasurat 6 http://www.hizb-ut-tahrir.org/PDF/AR/ar_books_pdf/Hizb-ut-Tahrir.pdf

Jelas! bahawa HT menwajibkan anda semua menganggotainya dan siapa yang tidak melakukan perkara yang wajib maka dia telah melanggar perintah 'islam' dan akan diazab.

Jaga tuan2...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainul_qalbyProfil   Hantar PM kepada ainul_qalby   Quote dan BalasQuote

ainul_qalby
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.07.2004
Ahli No: 9914
Posting: 109
Dari: alam_sufly

turkey  


posticon Posting pada: 01-11-06 10:11


Assalamualaykum...

Hizbut Tahrir Menghukum KUFUR terhadap semua umat islam termasuk umat islam dimalaysia,indonesia dan selainnya termasuk PAs UMNO bilamana HT menghukum KUFUR dengan siapa yang mengamalkan, menyokong atau bersengkongkong atau yang ada kaitan dengan DEMOKRASI.

lihat http://www.hizb-ut-tahrir.org/PDF/AR/ar_books_pdf/Hizb-ut-Tahrir.pdf mukasurat 17

jelas bahawa HT gemar menghukum umat islam sekarang ini adalah kafir yang islam hanya HT sebab itu HT mewajibkan ikut mereka..rujuk semula m/s 6 http://www.hizb-ut-tahrir.org/PDF/AR/ar_books_pdf/Hizb-ut-Tahrir.pdf

Insaflah wahia hizbut Tahrir yang tidak berhukum dengan hukum Allah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainul_qalbyProfil   Hantar PM kepada ainul_qalby   Quote dan BalasQuote

portal_ukhwah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 28.10.2006
Ahli No: 27103
Posting: 62
Dari: singapura

singapore  


posticon Posting pada: 01-11-06 12:10


Pada 01-11-06 09:47 , ainul_qalby posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaykum.

Hizbut Tahrir Mengkafirkan Umat Islam.

Hizbut Tahrir Semakin Kurang Ajar Terhadap Islam dan Umatnya

Hizbut Tahrir ( HT ) merupakan satu angkatan perpaduan baru yang bertopengkan dengan nama politik islam.

Umat islam memang sedari bahawa Khalifah adalah perlu dan kerja kearah mewujudkan khalifah islam sebenar sememangnya diusahakankan oleh umat islam dan ulamanya dengan cara yang cukup rapi tanpa menghukum kafir terhadap umat islam lain.

HT Mengharamkan Patriotisme Bahkan Mengkafirkan Sesiapa sahaja yang menubuhkannya dan menganggotainya.

dalam kitab mereka ini http://www.hizb-ut-tahrir.org/PDF/AR/ar_books_pdf/Hizb-ut-Tahrir.pdf

wassalam.Assalamualaikum

Sebenarnya,saudara ainul_qalbu ni memang anti kepada Hizbut Tahrir,sebab tu lah saudara sanggup membuat andaian yang bukan-bukan kepada mereka(Hizbut Tahrir).

Janganlah saudara terlalu ego dengan kehebatan bahasa arab
saudara sehingga menafsirkan tulisan-tulisan mereka(Hizbut Tahrir) yang jauh menyimpang dari maksud dan tujuannya.

Tak guna saudara ego sangat,cuba baca betul petikan-petikan tu,Insya-Allah saudara akan dapat memahaminya maksudnya.

Bukan apa,saudara terjemah petikan-petikan yang terdapat dalam kitab mereka(Hizbut Tahrir) secara menyimpang,kerana saudara terlalu emosi sangat dalam memahami petikan-petikan tu.

Cuba tenangkan minda saudara dan fahami betul-betul,Insya-Allah saudara akan dapat memahaminya.Kalaupun saudara tak suka dengan perjuangan Hizbut Tahrir,janganlah memperleceh dan mengutuk sekeji-kejinya perjuangan mereka.

Sepatutnya,janganlah terlalu cepat menghukum orang sehingga menuduh mereka(Hizbut Tahrir) suka mengkafirkan orang.

Penafsiran saudara berkenaan petikan-petikan yang terdapat dalam buku Hizbut Tahrir tu sendiri menyimpang dari maksudnya atau mungkin saudara menafsirkan mengikut pemahaman saudara sendir,kerana terlalu ikutkan emosi saudara yang diselubungi hawa nafsu.

Mungkin juga,saudara nak mengaburi pemikiran ahli-ahli di ukhwah.com ini dengan penafsiran yang tak betul tu.Maklumlah,ada juga ahli-ahli di ukhwah.com yang tidak pandai bahasa arab.Jadi,dapatlah saudara ainul_qalby menipu ahli-ahli yang lain dan memutarbelitkan fakta yang sebenarnya.

tak begitu wahai saudara???

Minta maaf kalau ada terkasar bahasa ye???

Berkenaan dengan patriotisme,nasionalisme,sukuisme tersebut:

Untuk pengetahuan saudara ainul_qalby,daripada m/s 3 dalam buku tersebut menjelaskan tentang kutlah Islam/parti islam hendaklah dibangun berdasarkan akidah Islam yang merupakan kesatuan antara fikrah dan thariqah.

Cuma yang disebutkan di situ adalah haram sesuatu kutlah islam/parti islam tersebut didirikan atas dasar selain Islam yakni kapitalisme,sosialisme/komunisme,nasionalisme,patriotisme dan ashabiyah.Dan haram juga mendirikan parti yang membawa kepada kekufuran dan menyeru kepada kekufuran.

Dan langsung tidak menyebutkan bahawa mereka (Hizbut Tahrir) mengkafirkan orang.Ini hanya suatu fitnah yang dilakukan oleh saudara ainul_qalby sendiri untuk memberikan gambaran yang buruk terhadap mereka(Hizbut Tahrir),supaya orang lain tidak terpengaruh dengan mereka(Hizbut Tahrir).

Bagi sesiapa yang ikhlas untuk berjuang bersama Hizbut Tahrir,dipersilakan.Dan barangsiapa yang tak nak pun,tak ada masalah.Itu hak-hak masing-masing.

Sekiranya tidak berminat dengan perjuangan mereka (Hizbut Tahrir),di harap sangat kepada sesiapa saja agar tidak membuat tuduhan dan fitnah serta berita palsu yang boleh menimbulkan perpecahan antara kita umat Islam.
[ Telah diedit oleh: portal_ukhwah pada 01-11-06 17:27 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For portal_ukhwahProfil   Hantar PM kepada portal_ukhwah   Quote dan BalasQuote

portal_ukhwah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 28.10.2006
Ahli No: 27103
Posting: 62
Dari: singapura

singapore  


posticon Posting pada: 01-11-06 12:27


Pada 01-11-06 09:47 , ainul_qalby posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaykum.


hari kemerdekaan merupakan hari kekufuran bagi semua umat islam ( inilah tanggapan HT berdasarkan dalam kitab mereka ini http://www.hizb-ut-tahrir.org/PDF/AR/ar_books_pdf/Hizb-ut-Tahrir.pdf ) lihat m/s 3


wassalam.Ini pun suatu pembohongan terhadap penafsiran saudara yang menyimpang tu.mana ada dalam m/s 3 tu tentang penjelasan hari kemerdekaan.Cuma yang ada,hanya tentang penjelasan penubuhan kutlah islam/parti islam mestilah berasaskan kepad akidah islamiyah,Sekiranya,dibangun berasaskan nasionalisme,patriotisme,ashabiyah,kapitalisme/sekularisme,komunisme/sosialisme,maka haram hukumnya.

Sungguh memalukan saudara ainul_qalby menokok tambah dalam terjemahan saudara.

Minta maaf ye,kalau terkasar bahasa.

Sebab tu lah,jangan ego sangat dengan kehebatan bahasa arab yang ada pada saudara tu.Mungkin ada juga ahli-ahli di ukhwah.com ni yang mampu untuk menterjemahkan teks-teks atau petikan-petikan bahasa arab lebih hebat daripada saudara ainul_qalby.Mungkin dia orang ni tak nak tunjuk saja.

Tak begitu ahli-ahli ukhwah.com????Itukan lebih bagus,daripada menunjuk-nunjuk @ riya' dengan kehebatan sendiri.

Untuk itu,saya sangat-sangat tidak bersetuju dengan penafsiran yang saudara ainul_qalby berikan dengan tokok-tambah yang bukan-bukan pula tu.Insaflah saudara!!!

Kalau tak suka pun,janganlah membuat fitnah yang bukan-bukan.Kalau saudara nak tahu lebih lanjut,saya rasa lebih baik lah saudara pergi saja jumpa dengan mereka.

Kan dalam website mykhilafah tu ada email dia orang.Apapun saudara boleh hubungi dia orang untuk perjumpaan.

Ini address dia;Kalau tak keberatan saudara boleh hubungi mereka untuk penjelasan selanjutnya atau apa-apa komen yang saudara nak ajukan;

http://www.mykhilafah.com/contact/index.htm

Hubungi Kami

SMS : taip HTM & hantar ke 32244
Jika anda ingin mengemukakan persoalan, idea, maklumbalas atau cadangan.

Sila e-mail kan ke -
[email protected]

Atau Sertakan Data-Data Berikut Untuk Di Hubungi:-Nama:

E-mail:

No Tel:

No Faks:

Pertanyaan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For portal_ukhwahProfil   Hantar PM kepada portal_ukhwah   Quote dan BalasQuote

portal_ukhwah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 28.10.2006
Ahli No: 27103
Posting: 62
Dari: singapura

singapore  


posticon Posting pada: 01-11-06 12:57


Pada 01-11-06 10:11 , ainul_qalby posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaykum...

Hizbut Tahrir Menghukum KUFUR terhadap semua umat islam termasuk umat islam dimalaysia,indonesia dan selainnya termasuk PAs UMNO bilamana HT menghukum KUFUR dengan siapa yang mengamalkan, menyokong atau bersengkongkong atau yang ada kaitan dengan DEMOKRASI.

lihat http://www.hizb-ut-tahrir.org/PDF/AR/ar_books_pdf/Hizb-ut-Tahrir.pdf mukasurat 17

jelas bahawa HT gemar menghukum umat islam sekarang ini adalah kafir yang islam hanya HT sebab itu HT mewajibkan ikut mereka..rujuk semula m/s 6 http://www.hizb-ut-tahrir.org/PDF/AR/ar_books_pdf/Hizb-ut-Tahrir.pdfIni pun suatu pendustaan terhadap penafsiran yang saudara berikan.Dan ada juga tokok-tambah yang diberikan oleh saudara ainul_qalby,padahal dalam page 17 tersebut,tak ada pun tentang mereka(Hizbut Tahrir) mengkafirkan umat Islam di Malaysia,Indonesia dan sebagainya.Inilah tokok-tambah yang ditulis oleh saudara ainul_qalby diatas.

Sampai macam tu sekali sanggup menokok-tambah terhadap petikan asal.Inilah yang menunjukkan kebencian yang teramat sangat yang saya nampak daripada saudara ainul_qalby.

Untuk penjelasannya berkenaan dengan page 17 tersebut adalah bahawa diakhir m/s 16 dan 17 dalam kitab tersebut menjelaskan tentang pandangan Islam tentang demokrasi dan juga komunisme/sosialisme.Itu saja,tidak ada yang lain.

Di mana di dalam tajuk "Pandangan Islam terhadap Demokrasi" yang terdapat di dalam buku tersebut adalah menjelaskan tentang demokrasi secara ringkas:

-Adalah pemerintahan rakyat,untuk rakyat,kepada rakyat.
-Asal sistem demokrasi tersebut adalah rakyat yang memiliki kedaulatan yakni rakyat lah yang berhak membuat,merubah dan menggubal undang-undang sesuka hatinya.
-Sistem Demokrasi adalah sistem kufur yang bercanggah dengan hukum-hakam Islam.
-Setiap kaum muslimin wajib terikat dengan hukum-hukum syara',di samping menyesuaikan setiap amal perbuatan mereka dengan segala perintah dan larangan Allah subhanahu wa ta'ala.

Itulah yang terdapat dalam m/s 17 tersebut.Untuk pengetahuan sahabat semua,tak ada pun mereka(Hizbut Tahrir) menyebutkan dalam petikan tersebut bahawa mereka(Hizbut Tahrir) telah mengkafirkan umat Islam di Malaysia dan Indonesia serta lain-lain lagi.Inilah pembohongan dan pendustaan dari saudara ainul_qalby.

Apapun,saya rasa tak guna juga kalau nak berdiskusi dengan orang yang tidak boleh menerima pandangan orang lain,sebaliknya meremehkan pula pandangan orang lain.Itulah,sebenar-benarnya sifat sombong.

Sebagaimana yang disabdakkan oleh Rasulullah saw : "Sombong itu adalah orang yang menolak kebenaran dan meremehkan orang lain." (Hadis Riwayat Muslim)

Walaubagaimanapun,terpulang lah pada saudara sama ada nak menerima pandangan saya atau menolaknya.Itu hak saudara.Tapi janganlah membuat pendustaan dan pembohongan yang boleh menimbulkan perpecahan antara kita umat Islam.

saya dan saudara sama-sama berakidah islam,dan merupakan saudara seagama.Eloklah kita berbaik-baik dan saling menerima pandangan antara satu sama lain.

Tapi kalau saudara tak suka dengan mereka(Hizbut Tahrir),janganlah sampai mengeluarkan kata-kata kesat dan mencerca mereka.Kerana mereka(Hizbut Tahrir) juga adalah saudara seakidah dengan kita.Maka damaikanlah antara dua saudara yang berselisih.Janganlah pula memcahbelah dan merosakkannya.

Kalau saudara nak buat sebarang tuduhan juga kepada mereka(Hizbut Tahrir).Terpulang lah kepada saudara.

Nak berdiskusi pun tak berguna juga,kerana saudara sendir tak boleh nak terima pandangan orang lain.Asyik-asyik,pandangan saudara juga yang betul akhirnya.Akhir sekali,saya memohon maaf sekiranya ada terkasr bahasa dengan saudara dan juga salah-silap saya.

Selamat Hari Raya,Maaf Zahir & Batin.
Sekian,terima kasih.

Bookmark and Share

    


  Member Information For portal_ukhwahProfil   Hantar PM kepada portal_ukhwah   Quote dan BalasQuote

portal_ukhwah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 28.10.2006
Ahli No: 27103
Posting: 62
Dari: singapura

singapore  


posticon Posting pada: 01-11-06 12:59


Assalamualaikum semua
[ Telah diedit oleh: portal_ukhwah pada 01-11-06 13:00 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For portal_ukhwahProfil   Hantar PM kepada portal_ukhwah   Quote dan BalasQuote

portal_ukhwah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 28.10.2006
Ahli No: 27103
Posting: 62
Dari: singapura

singapore  


posticon Posting pada: 01-11-06 13:04


Pada 01-11-06 10:11 , ainul_qalby posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaykum...

Hizbut Tahrir Menghukum KUFUR terhadap semua umat islam termasuk umat islam dimalaysia,indonesia dan selainnya termasuk PAs UMNO bilamana HT menghukum KUFUR dengan siapa yang mengamalkan, menyokong atau bersengkongkong atau yang ada kaitan dengan DEMOKRASI.

lihat http://www.hizb-ut-tahrir.org/PDF/AR/ar_books_pdf/Hizb-ut-Tahrir.pdf mukasurat 17

jelas bahawa HT gemar menghukum umat islam sekarang ini adalah kafir yang islam hanya HT sebab itu HT mewajibkan ikut mereka..rujuk semula m/s 6 http://www.hizb-ut-tahrir.org/PDF/AR/ar_books_pdf/Hizb-ut-Tahrir.pdfAssalamualaikum

Ini pun suatu pendustaan terhadap penafsiran yang saudara berikan.Dan ada juga tokok-tambah yang diberikan oleh saudara ainul_qalby,padahal dalam page 17 tersebut,tak ada pun tentang mereka(Hizbut Tahrir) mengkafirkan umat Islam di Malaysia,Indonesia dan sebagainya.Inilah tokok-tambah yang ditulis oleh saudara ainul_qalby diatas.

Sampai macam tu sekali saudara sanggup menokok-tambah terhadap petikan asal.Inilah yang menunjukkan kebencian yang teramat sangat yang saya nampak daripada saudara ainul_qalby.

Untuk penjelasannya berkenaan dengan page 17 tersebut adalah bahawa diakhir m/s 16 dan 17 dalam kitab tersebut menjelaskan tentang pandangan Islam tentang demokrasi dan juga komunisme/sosialisme.Itu saja,tidak ada yang lain.

Di mana di dalam tajuk "Pandangan Islam terhadap Demokrasi" yang terdapat di dalam buku tersebut adalah menjelaskan tentang demokrasi secara ringkas:

-Adalah pemerintahan rakyat,untuk rakyat,kepada rakyat.
-Asal sistem demokrasi tersebut adalah rakyat yang memiliki kedaulatan yakni rakyat lah yang berhak membuat,merubah dan menggubal undang-undang sesuka hatinya.
-Sistem Demokrasi adalah sistem kufur yang bercanggah dengan hukum-hakam Islam.
-Setiap kaum muslimin wajib terikat dengan hukum-hukum syara',di samping menyesuaikan setiap amal perbuatan mereka dengan segala perintah dan larangan Allah subhanahu wa ta'ala.

Itulah yang terdapat dalam m/s 17 tersebut.Untuk pengetahuan sahabat semua,tak ada pun mereka(Hizbut Tahrir) menyebutkan dalam petikan tersebut bahawa mereka(Hizbut Tahrir) telah mengkafirkan umat Islam di Malaysia dan Indonesia serta lain-lain lagi.Inilah pembohongan dan pendustaan dari saudara ainul_qalby.

Apapun,saya rasa tak guna juga kalau nak berdiskusi dengan orang yang tidak boleh menerima pandangan orang lain,sebaliknya meremehkan pula pandangan orang lain.Itulah,sebenar-benarnya sifat sombong.

Sebagaimana yang disabdakkan oleh Rasulullah saw : "Sombong itu adalah orang yang menolak kebenaran dan meremehkan orang lain." (Hadis Riwayat Muslim)

Walaubagaimanapun,terpulang lah pada saudara sama ada nak menerima pandangan saya atau menolaknya.Itu hak saudara.Tapi janganlah membuat pendustaan dan pembohongan yang boleh menimbulkan perpecahan antara kita umat Islam.

saya dan saudara sama-sama berakidah islam,dan merupakan saudara seagama.Eloklah kita berbaik-baik dan saling menerima pandangan antara satu sama lain.

Tapi kalau saudara tak suka dengan mereka(Hizbut Tahrir),janganlah sampai mengeluarkan kata-kata kesat dan mencerca mereka.Kerana mereka(Hizbut Tahrir) juga adalah saudara seakidah dengan kita.Maka damaikanlah antara dua saudara yang berselisih.Janganlah pula memecah-belah dan merosakkannya.

Kalau saudara nak buat sebarang tuduhan juga kepada mereka(Hizbut Tahrir).Terpulang lah kepada saudara.Untuk pengetahuan saudara ainul_qalby,banyak lagi saya nak komen tentang tulisan saudara,tapi tak ada maknanya,sekira saudara sendiri tak boleh nak terima pandnagan orang lain.

Nak berdiskusi pun tak berguna juga,kerana saudara sendir tak boleh nak terima pandangan orang lain.Asyik-asyik,pandangan saudara juga yang betul akhirnya.Akhir sekali,saya memohon maaf sekiranya ada terkasr bahasa dengan saudara dan juga salah-silap saya.

Selamat Hari Raya,Maaf Zahir & Batin.
Sekian,terima kasih.

Bookmark and Share

    


  Member Information For portal_ukhwahProfil   Hantar PM kepada portal_ukhwah   Quote dan BalasQuote

ainul_qalby
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.07.2004
Ahli No: 9914
Posting: 109
Dari: alam_sufly

turkey  


posticon Posting pada: 01-11-06 16:08


KENALI HAKIKAT DAN BAHAYA HIZBUT TAHRIR :

http://www.ukhwah.com/viewtopic.php?forum=11&topic=27297

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainul_qalbyProfil   Hantar PM kepada ainul_qalby   Quote dan BalasQuote

zinniratunnajua
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2004
Ahli No: 12834
Posting: 271
Dari: bumi Allah

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 16-11-06 13:09


bila lah agaknya topik ni nak kena kunci mod?
dah makin panas dah ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zinniratunnajuaProfil   Hantar PM kepada zinniratunnajua   Pergi ke zinniratunnajua's Website   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-11-06 15:01


:roll: apa ini........tak fahamlah...


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

mashitah_izzati
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.06.2006
Ahli No: 24677
Posting: 69
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 16-11-06 15:31


semoga allah memberi petunjuk kepada kita semua. amin.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mashitah_izzatiProfil   Hantar PM kepada mashitah_izzati   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-11-06 18:14


Pada 22-10-06 20:00 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 21-10-06 23:32 , mashitah_izzati posting:

!!! QUOTE !!!

salam...
pening juga ana baca forum ini...
semoga ALLAh tunjukkan kita semua jalan terbaik...
jalan yang diredhaiNYA...
amin....

apa yang nak dipeningkan, kan dah terjawab semuanya, BEBERAPA PERSOALAN MENGENAI HIZB AT-TAHRIR (HT).

Islam menekankan pembuktian, kalau yang mendakwa itu tiada bukti, adakah dakwaannya diterima menurut Islam? dah jelas kan...

wassalam.

p/s: jangan peningkan diri sendiri tentang sesuatu yang tak perlu dipeningkan :-di
Ana pun bsetuju.... kalau sesuatu dah jelas didepan kita..buat apa nak dikelirukan lagi.....
cuma dalam halal ini sebagai anggota yang ingin atau mgaku menjadi ahli gerakan islam......perlu berhikmah dalam myampaikan dakwah....
Uslub dakwah kepada HT perlukan kbijaksanaan sebab... sebab mereka semua sukar untuk menerima pdapat luar dr kpompong mereka.....

so........

"Serulah (manusia) kepada jalan Tuhanmu dengan hikmah dan pelajaran yang baik dan bantahlah mereka dengan cara yang baik. Sesungguhnya Tuhanmu Dialah yang lebih mengetahui tentang siapa yang tersesat dari jalan-Nya dan Dialah yang lebih mengetahui orang-orang yang mendapat petunjuk."
an-nahl 125..

semoga kita semua mdapat kcerahan....


-----------------
"Cerahkan Mata Anda" http://buku2008.wordpress.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

acok_86
WARGA SETIA
Menyertai: 29.06.2006
Ahli No: 25020
Posting: 565
Dari: tawau,SABAH BAH

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 16-11-06 18:26


islam penyelamat ummah
MEMBANGUN BERSAMA ISLAM

Bookmark and Share

    


  Member Information For acok_86Profil   Hantar PM kepada acok_86   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar

  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 
Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri
Loading: 0.223601 saat. Lajunya....