Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 16-08-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika anda taknak bekerja, carilah duit sebanyak-banyaknya; nanti anda tak perlu bekerja
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 52
Ahli: 0
Jumlah: 52




  Yang Masuk Ke Sini
wakjaman: 16 hari yang lalu
muslimiman: 20 hari yang lalu
tornado: 40 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: hukum bersalaman...??


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» hukum bersalaman...??

Please Mendaftar To Post


Oleh hukum bersalaman...??

peng_yu
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 17
Posting: 120
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 01-09-03 22:01


assalamualaikum wbt..

nak tanya la kan,ustz/ustazah yg ader ..
masaalah ana ni gini..
ader seorg hamba allah tu bg tau kat ana..yg dia telah bersalam dgn bf dia..yg menjadi kemusykilan nya..dua2 tahu dosa!
tapi..si hamba allah ni..dah bg tau..tak mahu..pastu si bf ni cakap skali jer sbb lepas ni tak berjumpa lagi..
dengan spontan..hamba allah ni bersalam..
adakah dosa besaR
sbb dengar org cakap..kalau seseorg tu hulur tangan unk berjabak tangan tak per..ana pun keliru tak tau yang mana satu betul..boleh bg penjelasan

Bookmark and Share

    


  Member Information For peng_yuProfil   Hantar PM kepada peng_yu   Quote dan BalasQuote

muslimahsejati
WARGA SETIA
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1091
Posting: 1009
Dari: kota tinggi,johor

Johor  


posticon Posting pada: 01-09-03 22:27


Pada pandangan saya , selagi kita masih bukan muhrim , selagi itulah tidak boleh bersentuh antara lelaki dan perempuan dah memang islam mengatakan begitu....walau ia kekasih .....

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimahsejatiProfil   Hantar PM kepada muslimahsejati   Quote dan BalasQuote

Huwaina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.06.2003
Ahli No: 1062
Posting: 138
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 01-09-03 22:55


ye... saya pun sependapat dgn muslimahsejati. setahu saya lelaki ngan perempuan bukan muhrim x boleh bersalam.

-----------------
Keikhlasan dalam perhubungan

Bookmark and Share

    


  Member Information For HuwainaProfil   Hantar PM kepada Huwaina   Quote dan BalasQuote

zunah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.08.2003
Ahli No: 3189
Posting: 207
Dari: malaysia

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-09-03 23:38


setahu ana ler kan bersalaman ngan yang bukan muhrim ni haram.. dan tentunyerlah berdosa besar....... dan satu lagi... peringatan ler buat kaum hawa.. jgnler mudah percaya sgt kat pak wer tu.. dok dengar aje aper dier cakap.. kekadang tu bukannyer aper... ader sesetengah tu yang cuba ambil kesempatan kat kita... jadi hati2ler........ ingat sebelum kena....!

[ Posting ini telah di edit oleh: zunah pada 2003-09-02 12:53 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For zunahProfil   Hantar PM kepada zunah   Quote dan BalasQuote

aza
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 27
Posting: 834
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-09-03 10:44


setau aza...mana boleh...walaupun lepas ni dah tak jumpa dah...itu bukan alasan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For azaProfil   Hantar PM kepada aza   Quote dan BalasQuote

Maryam
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 520
Posting: 552
Dari: KENMS, IIUG

usa  


posticon Posting pada: 02-09-03 12:49


ha...tahu berdosa...lagi la berdosa....yg ni ikut hati, bukan utamakan syariat..

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For MaryamProfil   Hantar PM kepada Maryam   Pergi ke Maryam's Website   Quote dan BalasQuote

islamic_princess
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 45
Posting: 736
Dari: johor bahru ke UPSI

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-09-03 16:27


assalamualaikum....
mira pun berpendapat seperti sahabat2 kita tu..memang benar kita tak boleh bersentuhan dengan org bukan muhrim ..kalau kita tak tahu tak pe ini kita dah tahu hukumnya haram ..boleh buat lagi...
wassalam

-----------------
HaRaPanKu MoGa DikuRniAkaN
MaNiSnyA IMAN BerPanJanGaN
MoGa LauTaN HiLanG GeLoRa UnTuK BeLaYaR..

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_princessProfil   Hantar PM kepada islamic_princess   Pergi ke islamic_princess's Website   Quote dan BalasQuote

nur_islami
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 28.05.2003
Ahli No: 858
Posting: 991
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-09-03 17:09


assalamualaikum....
dah jelas yang haram tu tetap lah haramnya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Pergi ke nur_islami's Website   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 02-09-03 18:22



..........
.......:"Bersentuhan kulit seorang lelaki dgn perempuan yg bukan muhrim...Umpama bersentuhan / bergeseran dengan kulit babi"...........
: Nak jelas bhw begitu tegas dilarang dalam Islam tentang perkara ini...
Hukumnya Berdosa....tp itulah pengaruh kehidupan sekarang...sehingga mencemar nilai murni Islam..........

Maaf salah kata
...............
Prof_Muslim



-----------------


::> Produk Halal Tanggungjawab Bersama

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

futurama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2334
Posting: 324
Dari: muar, johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-09-03 18:28


eh.. bolehlah..
itupun kalau berlapiklah..
kalau dah tahu dosa.. buat apa buat?
pahala dah banyak?
dah confirm masuk syurga ker?


Bookmark and Share

    


  Member Information For futuramaProfil   Hantar PM kepada futurama   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 02-09-03 20:02


Tapi yelah kalau berlapik....
tapi seperti kes di atas adakah berlapik....
Maksud...Prof jika bersentuhan kulit...
maknanya ia tidak berlapik...
................
...Tak tahulah jika meeka buat juga ..
sengaja
atau tidak.....

Wallahualam..........


-----------------


::> Produk Halal Tanggungjawab Bersama

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

hj_nan
Warga Rasmi
Menyertai: 29.08.2003
Ahli No: 3167
Posting: 9
Dari: tanah merah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-09-03 08:52


setahu ana la kan, orang yang tahu benda tu dosa tapi masih lagi melakukannya lebih besr dosanya drpd orang yg tak tahu. macam masalah tadi, dia sudah tahu benda tu dosa tapi dia buat juga.... parah tu

Bookmark and Share

    


  Member Information For hj_nanProfil   Hantar PM kepada hj_nan   Pergi ke hj_nan's Website   Quote dan BalasQuote

sesejuksalju
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2178
Posting: 791
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-09-03 09:19


emm..betul kata hj nan tu...satu lagi...
orang yang bukan muhrim haram bersentuhan kulit....

setiap sentuhan kulit antara dua tangan lelaki perempuan yang bukan muhrim itu... adalah antara percikan api neraka...

biasalah manusia.. kadang2 tahu..tapi buat2 tak tahu...
wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For sesejuksaljuProfil   Hantar PM kepada sesejuksalju   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3084
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 04-09-03 11:31


nak buat, buat la tapi hukum dia tetap haram, apa yang haram,tetap haram dibuat....

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

UsTaZaH_CuTe
Warga 5 Bintang
Menyertai: 04.06.2003
Ahli No: 962
Posting: 389
Dari: siNtOk

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 06-09-03 00:02


hmm....ana setuju dengan pendapat prof_muslim...memang sudah kita semua dia maklum...bersentuhan kulit lelaki dan perempuan adalah HARAM so??? faham2 ajerla...walaupun boyfriend ke? best friend ke? haram tetap haram... biarla bercinta dengan berlandaskan syariat Islam bukan dengan nafsu..itu lebih diredhai...insyaallah...

kawan ana pun pernah buat perkara yang sama, bersalaman dengan pakwe dia seolah2 mereka suami isteri...ana tak boleh nak kata apa sebab ana dengar cerita ni dari pihak lain...tapi ana harap dia akan sedar..insyaallah...

wallahuallam....

-----------------
"NaFsU MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr rUpAnYa...AkaL MenGatAkaN WaNiTa CaNtIk aTaS DaSaR ILmUnYa...dAn HaTi MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr AKHLAKNYA..

Bookmark and Share

    


  Member Information For UsTaZaH_CuTeProfil   Hantar PM kepada UsTaZaH_CuTe   Pergi ke UsTaZaH_CuTe's Website   Quote dan BalasQuote

mujahidah_muslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 693
Posting: 678
Dari: Bumi Allah

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 07-09-03 12:33


Assalammualaikum wbt..
Hadis Junjungan saw..
"Kepala yang dicucuk dengan besi berapi itu lebih
baik dari menyentuh tangan yang tidak halal bagi
kamu.."
Nah..ketahuilah insan yang tahu hukum tapi masih melakukan larangna Allah akan menerima beberapa balasan..antaranya..
1. Akan di azab lebih teruk dari pemyembah
berhala
2. Lambat dihisab..
Apa yang haram itu telah jelas dan yang halal itu juga telah jelas..Tepuk dada tanya IMAN..
Sekadar pengetahuan dari yang daif..

Sungguh Mujahadah itu PAHIT..
kerana JANNAH itu MANIS..

-----------------
I'm glad to be me..
Jaga diri, jaga iman, Jaga hati. Tebarkan salam
[email protected]

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_muslimahProfil   Hantar PM kepada mujahidah_muslimah   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-09-03 13:09


Lihat begitu contoh dan perumpamaan atau hadis...dan dll yg ingin
menerangkan kpd kita tentang adab dan cara pergaulan yg dilarang oleh Islam

Pergaulan biar ada batasan..
...
........KIta sama menasihati sesama kita..
kerna itu adalah sebaik-baik cara

-----------------


::> Produk Halal Tanggungjawab Bersama

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

ziera
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.09.2003
Ahli No: 3307
Posting: 100
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 10-09-03 11:14


setahu ana mmg bersentuhan kulit ngan lelaki tue haram..maknanye hukum mestilah berdosakan.. mmg betul yg dikatakan Prof_muslim tue..ibarat sentuh kulit babi..satu gie nak kongsi ngan u all semer,mak ana selalu pesan jgn buat perkara mcm tue sebab biler mati nanti jasad mak bapak korang akan menggelupur..tak kesian ker krg kat they all..tak kira la bf ker sape2..tetap haram..walhal abg ipar pun x leh...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zieraProfil   Hantar PM kepada ziera   Quote dan BalasQuote

peng_yu
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 17
Posting: 120
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 11-09-03 10:25


tima kasih semua..coz,sbb bg jawapan yg power2 laker..


Bookmark and Share

    


  Member Information For peng_yuProfil   Hantar PM kepada peng_yu   Quote dan BalasQuote

ana_muslim
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 666
Posting: 58
Dari: Semarak Makmur

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 11-09-03 10:45


Nabi dah pesan, cintailah Allah dan rasulNya melebihi cinta kamu kepada manusia lain hatta ibubapa sekalipun, kalau dah cinta pakwe melebihi cinta Allah, sebab tulah apa saje yang pakwe minta buat walaupun haram diturutinya...

-----------------
Member of Kelab Downline Islam Malaysia (KDIM)
ID Code - 191
http://kdim.net/?penaja=191

Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_muslimProfil   Hantar PM kepada ana_muslim   Pergi ke ana_muslim's Website   Quote dan BalasQuote

rossma
Warga Rasmi
Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3448
Posting: 8

Terengganu  


posticon Posting pada: 11-09-03 11:42


for me....
shake hand with our opposite gender is not a need even that person is our lover...
another one thing....
why we need to couple..means coupling...
Allah is the best....friend or lover ,right,,,?
so, no need to couple lah...
it just lead us to other heavy maksiat and sin...

that's all...

Bookmark and Share

    


  Member Information For rossmaProfil   Hantar PM kepada rossma   Quote dan BalasQuote

akuzakie
WARGA SETIA
Menyertai: 23.06.2003
Ahli No: 1623
Posting: 448
Dari: Muar Tanah Air T'Cinta

Johor  


posticon Posting pada: 14-09-03 02:15


Ermm... tak tanya sikit.. mcm mana lak kalau kita bersalam terpaksa? cthnya:- seseorg memperkenalkan pada kawannya(perempuan) dan perempuannya menghulurkan tangan.. disini,kalau kita x salam akan menyebabkan si perempuan jatuh airmuka didepan kawan2 nya... so, mcmmana kalau situasi mcmnie berlaku? akuzakie pernah melalui situasi mcmnie.. perempuan tu hulur tangan,akuzakie x sambut dan cakap haram... dan perempuannya blurr semacam(malu) masa tue terfikir yg akuzakie telah memalukan dia... tp kejadian nia dah lama dah berlalu... tp,mcmmana tue? adakah kita dibolehkan bersalam dgn niat utk tidak memalukan perempuan tersebut?

-----------------

[B] "Apa yang Kita Paling Nak.. Itu Yang Kita Takkan Dapat" -KARTINI- [/B]

Bookmark and Share

    


  Member Information For akuzakieProfil   Hantar PM kepada akuzakie   Pergi ke akuzakie's Website   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 20-09-03 11:40


Wahai sahabatku Akuzakie...
Kalu betul anta bersalam kerana nak jaga air muka...Prof amat terkilan....
jgn ada alasan yg mengatakan ada keadaan darurat untuk bersalam.....
Anta kena faham mcm mana keadaan darurat..jumpa ustaz rujuk ..bukan tentang halal dan haram....

Prof pernah jumpa tetapi itulah Prof nak ingat kenapa mereka ( wanita/ perempuan ) tak segan nak bersalam...dengan kita....( lelaki )..

Antara pendapat..:

1. Personaliti kita ..kalau pakai kopiah dah awal2 mereka tak hu;ur....kan?
2. Cara kita bercakap......bagi salam ke tidak....budi bahasa

Kalau kes anta itu..biarlah mereka malu...
walaupun mereka jahil dah biasa. atau sbgnya....
Anta sanggup tanggung dosa kerana itu....
Kerana takda cara nak mereka faham...

Selain itu bukan niat nak malukan tapi niat agar mereka sedar..( antara teknik dakwah ) dan turut bersoa..Amin.
Pohon hidayat...Amin...

Wassalam


Kenalilah seseorang melalui HATI budinya,
Bukan melalui RUPA parasnya kerana, Disitulah terletak sebuah kebahagiaan...

[ Posting ini telah di edit oleh: Prof_Muslim pada 2003-09-20 11:41 ]

[ Posting ini telah di edit oleh: Prof_Muslim pada 2003-09-21 12:42 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

akuzakie
WARGA SETIA
Menyertai: 23.06.2003
Ahli No: 1623
Posting: 448
Dari: Muar Tanah Air T'Cinta

Johor  


posticon Posting pada: 21-09-03 02:46


Errmm.. Tq bebyk prof_muslim... akuzakie sekadar bertanya pendapat... yelaa... dlm Islam sendiri kita mengamalkan sikap toleransi... kerana kita yg belajar Agama dari kecil nie, sepatutnya berasa beruntung... berbanding mereka2 yg d'beri peluang mempelajari Agama Allah nie bila dewasa... jadi, kita x boleh fikir... semua org tahu apa yg kita tahu.. betul tak? cuma kita kena tahu teknik.. yg betul utk b'dakwah... maaf salah kata ekk..

-----------------

[B] "Apa yang Kita Paling Nak.. Itu Yang Kita Takkan Dapat" -KARTINI- [/B]

Bookmark and Share

    


  Member Information For akuzakieProfil   Hantar PM kepada akuzakie   Pergi ke akuzakie's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.165675 saat. Lajunya....