Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 31-10-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Makin lama kita fikirkan sesuatu, makin malas kita nak buat sesuatu

-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Kuyi
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43139

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 71
Ahli: 0
Jumlah: 71




  Yang Masuk Ke Sini
umy_1510: 4 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: Siapa ada & tulis diari?


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» Siapa ada & tulis diari?

Please Mendaftar To Post


Oleh Siapa ada & tulis diari?

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 02-10-06 10:04


Mengapa tulis diari...?
Sejak bila...?
Tulis dengan detail ke setiap peristiwa yang berlaku sepanjang hari?
Tidak kah menyusahkan kerana terpaksa menjaga & menyembunyikan diari itu dari orang lain kerana segala rahsia kita ada di situ..?
Macam mana nak jaga dan lindung diari tu..?
Sekadar nak tau pengalaman orang yang tulis diari sahaja...

8-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

faried
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26185
Posting: 150
Dari: kedah

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 02-10-06 12:36


emm..........kalau faried tulis diari tu untuk lepaskan tension.faried dah start tulis diari sejak tingkatan 3.selalunya tak tulis dengan detail.lepaskan apa yang terpendam.tak ada lah semua .kalau dah lepas tulis tu ,simpan dalam laci,lepas itu lock.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fariedProfil   Hantar PM kepada faried   Quote dan BalasQuote

kamalhisyam
WARGA SETIA
Menyertai: 10.06.2003
Ahli No: 1259
Posting: 526
Dari: dari satu tempat ke satu tempat

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 02-10-06 12:43


memang ada tulis... tulis bukan secara detail... tulis apa yang berlaku... sebagai BUKTI bila jadi sesuatu... contohnya kita akan tau bila kali terakhir kita jumpa kawan kita.. siap ada tarikh lagi dan di mana....

selalu tulis dalam buku log catatan kulit keras... macam buku nota diari tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kamalhisyamProfil   Hantar PM kepada kamalhisyam   Quote dan BalasQuote

kembara_girl
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2006
Ahli No: 25715
Posting: 408
Dari: jengka,Pahang

malaysia  


posticon Posting pada: 02-10-06 12:50


biasa saya akan tulis pada kertas saja...
saya tulis semua yang saya tak puas hati memang tak ada rahsia2 dah...
pas siap tulis saya akan baca dan pas 2....
saya akan bakar...jadi....
saya akan hilang masalah dan orang pun takkan tau....
kira macam diari juga kan...

hehehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For kembara_girlProfil   Hantar PM kepada kembara_girl   Quote dan BalasQuote

mysarra
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20903
Posting: 91

blank   avatar


posticon Posting pada: 02-10-06 12:55


Saya tulis diari sejak sekolah rendah lagi...........dulu tulis lah tiap-tiap hari..........tapi.sekarang tulis kalau ada peristiwa penting saja baru tulis..............Diari saya simpam kat dalam laci...........Tulis diari untuk ingat kembali peristiwa yang berlaku kat saya..............Sekarang kalau baca balik apa yang ditulis mesti senyum sorng2 punya.........................

Bookmark and Share

    


  Member Information For mysarraProfil   Hantar PM kepada mysarra   Quote dan BalasQuote

fishah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.01.2006
Ahli No: 22182
Posting: 234
Dari: teluk intan

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-10-06 14:16


kadang-kadang tulis diari ni jugak boleh menggambarkan identiti seseorang tu... saya pun suka tulis diari...saya akan rakamkan segala peristiwa penting yang berlaku pada hari2 tertentu yang saya rasa rugi kalau lupakan macam tu saja....

Bookmark and Share

    


  Member Information For fishahProfil   Hantar PM kepada fishah   Quote dan BalasQuote

budak_melaka
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14578
Posting: 450
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 02-10-06 15:04


dululah ada buat...selalunya tak puas hati lahh...dan selalulah akak dapat baca....dan bagitau mak...

sekarang saya tulis kat blog saya....cuma 3 orang saja tau blog saya.....tu...nak detail sangat tak lah juga....tapi blog saya ....itulah diari saya sekarang....suka duka.....semualah saya tulis kat situ....tak lupa juga tazkirah yang best juga saya muatkan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For budak_melakaProfil   Hantar PM kepada budak_melaka   Quote dan BalasQuote

Vitamin_Hati
WARGA SETIA
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23062
Posting: 656
Dari: UK

uk  


posticon Posting pada: 02-10-06 16:02


saya kadang-kadang tulis jugak dalam diary kisah2 rutin seharian universiti.......suka dan duka dapat dirasai dalam mencapai segulung ijazah kat universiti..penat oooooo ngaji....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Vitamin_HatiProfil   Hantar PM kepada Vitamin_Hati   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 02-10-06 16:56


Ada diari tapi tak tulis...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

miss_farhana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.06.2006
Ahli No: 25002
Posting: 325
Dari: berpijak pada bumi Tuhan,berbumbungkan langit Tuhan

Terengganu  


posticon Posting pada: 02-10-06 17:27


Pada 02-10-06 16:56 , mohdnurhakimin posting:

!!! QUOTE !!!

Ada diari tapi tak tulis...



hihi...betul lah tu...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_farhanaProfil   Hantar PM kepada miss_farhana   Quote dan BalasQuote

ibnuriz_faridz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.11.2005
Ahli No: 20211
Posting: 273
Dari: Egypt

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-10-06 20:26


assalamualaikum....

diari seua orang ada...diari kehidupan seseorang itu mesti adakan ...cumanya nak di save atau tak memories yang telah kita lalaui...saya ada diari book dan juga di dalam blog saya juga ada dimuatkan blog untuk kerja2 saya sehari tau seminggu tau sebulan.

Sesungguhnya indah jika reply dan imbas balik kenangan yang kita telah lalui...walaupun ianya tidak akan kita ketemui lagi.

ilalliqa maa salamah
-salam perantau-

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnuriz_faridzProfil   Hantar PM kepada ibnuriz_faridz   Pergi ke ibnuriz_faridz's Website   Quote dan BalasQuote

nique_hanna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5934
Posting: 141
Dari: darul takzim.

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-10-06 23:53


salam....

erm...dulu ada juga tulis diari..itu pun takut2 juga kalau ada yang curi2 baca..
tapi sekarang ini...memang dah xsempat nak tulis...ye lah..assgmnt kalau sekali datang..memang banyak..
just kadang-kadang saja tulis perkara2 yang berlaku dalam hidup saya...sama ada best sangat atau tak best langsung...
memang tak dinafikan lah..seronok sebenarnya baca benda-benda dah lepas yang kita dah tulis itu.... :-)


-----------------
'gantikanlah yang telah hilang..tumbuhkanlah yang telah patah..ku inginkan bahagia..di dunia dan akhirat..pada Mu tuhan ku mohon segala.......'


Bookmark and Share

    


  Member Information For nique_hannaProfil   Hantar PM kepada nique_hanna   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 03-10-06 00:24


em.. nulis diari..
mula tahun 2000..sampai 2002..

2003 masuk uum.. dah mula malas nak tulis..
kekadang sebulan sekali.. tengoklah ada event bestt baru catit..

but now.. memang dah tak beli diari..
tulis dalam blog saja.. buat happen in my life..heheh..
tapi.. ikut mood juga.. Kalau busy.. memang tak update lah..

kenangan tu.. susah nak dapat..
so.. ciptalaa kenangan anda yang tersendiri..
ehehhe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

jasadkudisini
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.08.2006
Ahli No: 25763
Posting: 221
Dari: sinGgaHsaNa..

germany   avatar


posticon Posting pada: 04-10-06 13:25


saya tulis diari sejak darjah5.... sekarang form2...
kadang-kadang tulis wktuh prep... ada juga mate2 yang mengintai...
tulis tak ada lah detail... setakat cerita yang best dan luahan hati...
best apa...
tulis kat buku log saja... tak beli diary yang lawa2.. membazir saja...
[ Telah diedit oleh: Administrator pada 04-10-06 14:47 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For jasadkudisiniProfil   Hantar PM kepada jasadkudisini   Pergi ke jasadkudisini's Website   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1899
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-10-06 15:56


Pada 02-10-06 16:56 , mohdnurhakimin posting:

!!! QUOTE !!!

Ada diari tapi tak tulis...


samalah kita....


-----------------
BERTEMU DAN BERPISAH ADALAH KETENTUAN ALLAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 06-10-06 16:04


tulis diary tak penahn tak pandai lah...

kalau beli buku diary pun saya tulis bajet harian saja..


bukan apa...
takut terrrrover berbelanja...
tak pasal-pasal tak balik beraya kat kampung tahun ini...hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

izzz81
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.10.2005
Ahli No: 19761
Posting: 125

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-10-06 21:48


Assalamualaikum..

tulis diari??..rasanya form3 agaknya..sebabnya time itu saya tengah bercinta..so susah nak simpan kenangan macam itu saja..baik saya tulis diari..boleh juga tengok2 belek2 dairi jika rindukan dia..

kadang itu bukan pasal cinta jugak tapi pasal family..kehidupan saya..
memang saya akan catit segala apa yang saya ingin tulis dalam diari saya itu..
sedih happy ke..semua terkandung dalam diari saya..sampai sekarang..

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzz81Profil   Hantar PM kepada izzz81   Quote dan BalasQuote

hangkas
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.08.2006
Ahli No: 26058
Posting: 103
Dari: dalam perjalanan ke arah hari akhirat

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 08-10-06 14:37


sejak di bangku sekolah menengah ana menulis diari sampai sekarang...
bagi ana, diari lah kawan yang baik, dia tidak membocor rahsia, tidak mengumpat dan tidak bersuara...
di dalamnya kita boleh meluahkan apa saja selain daripada doa kepada Allah....
diarilah, pengingat kenangan dan kesilapan lalu....
Insya Allah, kalau masih bernyawa, ana masih ingin teruskan menulis diari...
wasalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For hangkasProfil   Hantar PM kepada hangkas   Quote dan BalasQuote

guelderose
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.05.2006
Ahli No: 24616
Posting: 336
Dari: Ayer Keroh

Kelantan  


posticon Posting pada: 08-10-06 15:34


start tulis diari semasa form1 till 2nd year in UKM..now..final year..tak sempat nak tulis dah..diari..memang sahabat yang paling baik nga saya..hanya dia yang tahu perasaan suka dan duka saya terutama dengan sahabat-sahabat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For guelderoseProfil   Hantar PM kepada guelderose   Quote dan BalasQuote

telekung
Warga 5 Bintang
Menyertai: 28.07.2003
Ahli No: 2666
Posting: 386
Dari: pusat bandaraya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-10-06 02:22


diari yang satu2nya ana akitif menulis..yang ana beli thn2002...hihi..masih kosong lagi &digunakan sampai sekarang...sebab di situla satu2nya ana luahkan perasaan..sedih..suka...geram...dll...

suka baca bila lapang...macam lawak saja...setakat ni selamat lagi tak di org baca pun...

Bookmark and Share

    


  Member Information For telekungProfil   Hantar PM kepada telekung   Quote dan BalasQuote

yan4485
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.02.2005
Ahli No: 14357
Posting: 286
Dari: KL

Johor  


posticon Posting pada: 10-10-06 11:25


ada juga menulis tapi tak lah hari2..
cuma jika terasa naktulis baru tulis...mostly apa yang saya t ulis tu lebih kepada rasa tak suka, atau suka sangat,atau sakit hati yang tak boleh nak cakap. kira baru saja start..masa 2nd year. sekarang baru 3rd year...

apa yang tertulis tu actually bukan lah rahsia sangat..kalau ada yang baca pun nasib lah if terjumpa page kutuk mengutuk yang melampau...huhuhuhu...
dah namnya diari...tulis saja lah apa yang nak tulis ....k

Bookmark and Share

    


  Member Information For yan4485Profil   Hantar PM kepada yan4485   Quote dan BalasQuote

destinasi_abadi
WARGA SETIA
Menyertai: 31.12.2004
Ahli No: 13423
Posting: 496
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 20-12-06 13:11


salam...
saya dah mula tulis diari sejak kat kolej dulu lagi...dulu setiap hari tulis...tapi sekarang tulis benda-benda yang penting dan kalau rajin...sebab dah makin busy kan...erm best bila baca balik...kadang-kadang rasa macam baca novel pun ada juga...bila dapat tulis diari rasa macam dah luahkan semua yang lam hati ini...
tapi tak dinafikan agak payah jugak untuk menjaga diari ini daripd di baca orang...dah berapa dah diari yang saya tulis....tg pkr nak buat apelah dengan diari tu sebab tak nak simpan dah...erm...

Bookmark and Share

    


  Member Information For destinasi_abadiProfil   Hantar PM kepada destinasi_abadi   Quote dan BalasQuote

daLL
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.04.2005
Ahli No: 15609
Posting: 148
Dari: negeri beradat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 22-12-06 13:15


saya tulis diari masa drj 6..masa tu tulis suka-suka saja..tulis lah apa pun..minat kat siapa ke kan ...bdak2 lah katakan..lepas itu exchange pula dengan kwan...ada ke patut..sekarang ni tak tulis diari dah tapi kekadg bila stress ke ada masalah ke saya akan tulis luahan perasaan dalam bukuke kertas ..komputer.....kira macam monolog lah kan...tau tak..rasa tenang lepas tu sebab kita dah kluarkan benda yang terbuku dalam jiwa kita...sampai sekarang saya buat begitu..tapi tak selalu...Kalau kumpul2 boleh buat novel dah agaknya


-----------------
>
[ Telah diedit oleh: daLL pada 22-12-06 13:18 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For daLLProfil   Hantar PM kepada daLL   Quote dan BalasQuote

saifuddin_92
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.08.2006
Ahli No: 25600
Posting: 271
Dari: batu pahat

turkey  


posticon Posting pada: 22-12-06 14:44


Pada 06-10-06 16:04 , qibtiyah posting:

!!! QUOTE !!!

tulis diary tak penahn tak pandai lah...

kalau beli buku diary pun saya tulis bajet harian saja..


bukan apa...
takut terrrrover berbelanja...
tak pasal-pasal tak balik beraya kat kampung tahun ini...hehe


same lah. :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For saifuddin_92Profil   Hantar PM kepada saifuddin_92   Pergi ke saifuddin_92's Website   Quote dan BalasQuote

nurwahida
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5946
Posting: 338
Dari: USM

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 22-12-06 16:22


salam..
huhuhuh...alahai...tak reti lah nak bercerita dalam diary ini..
apa yang dilalui...perkara2 yag lepas....tak perlu lah nak dikenag sagat..ambik pengajran dari apa yag berlaku...
lagipun kalau tulis diary ini..silap letak lah..telupa simpan ke...alahaiii...habis terbongkar laaa isi2 dalam diary tueee...
hehehheheh

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurwahidaProfil   Hantar PM kepada nurwahida   Pergi ke nurwahida's Website   Quote dan BalasQuote

MuzzamMiL1444
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.10.2006
Ahli No: 26950
Posting: 90
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-12-06 19:26


Assalamualaikum wbk..


Alhamdulillah, dulu masa sekolah menengah dulu lemah betul BI..
lepas itu abang sulong saran tulis diary dalam BI.. walaupun salah hentam saja tulis janji kita paham..
Alhamdulillah, sekarang ada sikit kemajuan banding dulu dan kalau nak cakap omputeh tu konfiden lah sikit walaupun tak berapa fasih sangat.. Terima kasih diari..

(iklan ini ditaja oleh ukhwah.com :-D )


-----------------
"Kemenangan abadi adalah kemenangan yang bermaruah"


Bookmark and Share

    


  Member Information For MuzzamMiL1444Profil   Hantar PM kepada MuzzamMiL1444   Pergi ke MuzzamMiL1444's Website   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-12-06 19:37


ana pernah lah tulis diari ini..tapi dsbbkan ana malas nak menulis maka buku diari ana pun tak pernah abs dalam masa setahun..masa awl2 tahun berkobar2 juga nak tulis lepas itu hgt2 tahi aym..hehehe..lagipun susah lah kalau ada diari..kena smpn betul-betul sebab takut nanti ada org curi2 baca pula..lepas itu kadang-kadang kita tulis bnda2 yang mngarut..baik tulis dalam hati dan smpn..tak ada siapa yang tahu melainkn Allah yang Maha Esa.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

Khazinatul_asrar92
Warga 1 Bintang
Menyertai: 10.12.2006
Ahli No: 27700
Posting: 31
Dari: Subhanallah~di atas bumi yang dilimpahi nikmat kurnia-Nya

jordan   avatar


posticon Posting pada: 22-12-06 21:06


Assalamualaikum....

Ana satr tulis diari tahun ini, ketika ana tingkatan dua. Dulu ana tak suka tulis diari. rasa macam tak ada faedah. Tapi dalam usrah, Naqibah ana telah menukarkan persepsi ana. Naqibah ana kata, semua orang mesti ada diari. Kalau tak ada buku diari pun, buku latihan sekolah tu pun boleh dibuat diari. Diari ni, bukannya tulis...."Oh, hari ni aku dikecewakan"..., dan...lain-lain lagi.... tapi tulis apa yang kita buat sepanjang hari, apa kebaikan dan keburukan yang kita buat hari ni, barulah boleh muhasabah diri balik. Dan bila dah tahun depan, buku diari tahun ni, jangan buang....SIMPAn.... boleh tengok-tengok balik apa yang kita buat dahulu supaya tahun depan lebih baik dari tahun ini

Wallahu A'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For Khazinatul_asrar92Profil   Hantar PM kepada Khazinatul_asrar92   Quote dan BalasQuote

Putri_Cahaya
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 24825
Posting: 335

malaysia  


posticon Posting pada: 22-12-06 22:36


ada diari.. kalau tak silap diari tu guna dr fom 2 agaknya... sampai sekarang lah guna diari.. dulu ada terkantoi adik baca diari tu.. malu betul.. macam-macam tulis kat situ.. peristiwa sedih.. gembira.. terasa hati ke apa ke...
puas bila dapat luahkan apa yang terbuku di hati ke laman diari tu... seronok juga bila baca semula diari tu.. ingat semula kenangan zaman sekolah dulu.. :)

sekarang ni dah jarang tulis diari..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putri_CahayaProfil   Hantar PM kepada Putri_Cahaya   Quote dan BalasQuote

mawarnanmerah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.12.2006
Ahli No: 27678
Posting: 78
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-12-06 22:39


dulu pernah juga ada nak tulis. tapi separuh jalan dah malas. tak apa lah..biar semua yang berlaku disimpan dalam memori otak ni

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawarnanmerahProfil   Hantar PM kepada mawarnanmerah   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-12-06 09:26


Diari selalu ada tapi malas nak menulis...sebabnya tangan ni suka mencatit di kertas..apa yang rasa nak catit, catit saja..
Diari buat tulis agenda meting biasanya kalau masa belajar dulu..
Sekarang ni ada diari, tapi dah lama dah 2 bulan lebih berhenti menulis..
Banyak sangat peristiwa suka dan duka..
jadi bila kita tulis dan kita baca balik..akan buat diri rasa sedih..
Jalan terbaik, biar saja, tak payah catit.


-----------------
Sesejuk Mata Memandang, Seindah Akhlak terpampang
[ Telah diedit oleh: Iman_Hayati pada 23-12-06 09:27 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

nieza
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.07.2003
Ahli No: 1867
Posting: 108
Dari: kota bharu bandaraya Islam

Johor  


posticon Posting pada: 23-12-06 16:04


Assalamualaikum..

Dulu ana ada tulis diary..start form 3...Ana suka tulis apa yang ana alami sepanjang hari..cerita suka dan duka..Bila baca balik, rasa sedih mengimbau kenangan lalu. Bila masuk matrik, terus stop..tak sempat & tak cukup masa...Ana rasa bila tulis diary, dapat memotivasikan diri..kita tulis apa yang kita alami, dan cuba perbaiki agar perkara yang sama tak berulang lagi...Secara ringkasnya, diary boleh menjadi cermin diri untuk memperbaiki dari...


-----------------
Setiap kesulitan itu akan bertambah apabila dihitung-hitung tetapi
akan hilang apabila kita tidak menghiraukannya lagi...
-Imam Malik-


Bookmark and Share

    


  Member Information For niezaProfil   Hantar PM kepada nieza   Pergi ke nieza's Website   Quote dan BalasQuote

MuzzamMiL1444
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.10.2006
Ahli No: 26950
Posting: 90
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-12-06 21:08


!!! QUOTE !!!

Tapi dalam usrah, Naqibah ana telah menukarkan persepsi ana. Naqibah ana kata, semua orang mesti ada diari. Kalau tak ada buku diari pun, buku latihan sekolah tu pun boleh dibuat diari. Diari ni, bukannya tulis...."Oh, hari ni aku dikecewakan"..., dan...lain-lain lagi.... tapi tulis apa yang kita buat sepanjang hari, apa kebaikan dan keburukan yang kita buat hari ni, barulah boleh muhasabah diri balik. Dan bila dah tahun depan, buku diari tahun ni, jangan buang....SIMPAn.... boleh tengok-tengok balik apa yang kita buat dahulu supaya tahun depan lebih baik dari tahun ini



Terima kasih dikKhazintul_asrar. Alhamdulillah,satu pendapat yang baik.
Hmm, insya-ALLAH, 2007 ni nak mula mngmt diari sebagai personal diari, nak buat perancangan personal, dan muhsabah diri..


-----------------
"Kemenangan abadi adalah kemenangan yang bermaruah"


Bookmark and Share

    


  Member Information For MuzzamMiL1444Profil   Hantar PM kepada MuzzamMiL1444   Pergi ke MuzzamMiL1444's Website   Quote dan BalasQuote

palapesutm
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.12.2006
Ahli No: 27852
Posting: 59
Dari: skudai, johor

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 23-12-06 21:23


ana pun ada diari, masa awal2 beli tu memang lah semangat, tapi dah lama sikit tu, rasa malas pula. hm, susahnya nak istiqamah.. :(

Bookmark and Share

    


  Member Information For palapesutmProfil   Hantar PM kepada palapesutm   Pergi ke palapesutm's Website   Quote dan BalasQuote

Nilam_sejati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.10.2005
Ahli No: 19480
Posting: 205
Dari: Tg Karang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-12-06 21:25


ana tulis diari luahan hati cuma masa form 3 agaknya, tapi diari kerja atau checklist buat sejak praktikal, sem 5, sem 6, termasuk bila dah kerja. penting jugak buat checklist ni, kita tau apa nak buat dan tak terlepas deadline. sejak kerja kat bangi ana lebih suka luahkan perasaan kat blog. selain kita dapat luahkan perasaan, dapat jugak pandangan dan nasihat orang dan paling penting kawan-kawan yang baca blog kita akan doakan kita..insyaAllah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nilam_sejatiProfil   Hantar PM kepada Nilam_sejati   Pergi ke Nilam_sejati's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.141094 saat. Lajunya....