Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-01-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Mencari lilin lebih baik dari merungut bila kegelapan

-- Peribahasa Tionghua

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Mohr
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43145

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 66
Ahli: 0
Jumlah: 66




  Yang Masuk Ke Sini
Mohr: 7 hari yang lalu
BobbyLaforge: 17 hari yang lalu
sadiqah: 17 hari yang lalu
muslimin23: 30 hari yang lalu
PhoebeGordon: 31 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: Kenapa wanita berani pakai ketat2


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Kenapa wanita berani pakai ketat2

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh Kenapa wanita berani pakai ketat2

jiwamuslim
Warga 1 Bintang
Menyertai: 04.08.2006
Ahli No: 25616
Posting: 33
Dari: sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 13-09-06 22:03


kadngkala sukar juga nak psiko kebanyakan wanita muslim hari ini...dah jelas hukum..dah dilarang jangan buat macam pakai ketat2, dating terang2n bukan mahram..masih juga...apa, adakah mereka berpegang pada suatu ideologi?..apakah perasaan yang menguasai diri mereka sampai tak tau malu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jiwamuslimProfil   Hantar PM kepada jiwamuslim   Quote dan BalasQuote

anti_alasan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.09.2006
Ahli No: 26307
Posting: 300

blank   avatar


posticon Posting pada: 13-09-06 23:18


ya..memang inilah perancangan musuh2 islam untuk menghancurkan islam...itulah yang dikatakan serangan pemikiran...
diketuai orientalis2 barat yang siang-malam mengkaji al-quran malah menghafalnya,mengkaji ilmu hadith dan fiqh..sejak selepas kekalahan mereka dalam beberapa siri perang salib...sejak itulah orientalis yang menguasai al-quran ini mencari kelemahan umat islam dan merancang untuk menjatuhkan umat islam..hasilnya seperti yang kita nampak sekarang ini...
dan hasil yang kita nampak sekarang ini bukannya disebabkan kebetulan berlaku,tetapi perancangan rapi,berstrategi yang kemas diatur,begitu lama dan istiqamah......bukan sehari-dua punya perancangan...
budaya/ideologi yang cuba dihidupkan mereka ialah budaya hedonisme-->cintakan dunia&hiburan,yang masuk melalui penampilan artis di tv,radio dan filem,majalah,internet,iklan....membudayakan amalan coupling,seks bebas,pelacuran,arak,tarian,pakaian seksi,pendewaaan kepada artis,lirik2 lagu
itulah ideologi/budaya hedonisme...

Bookmark and Share

    


  Member Information For anti_alasanProfil   Hantar PM kepada anti_alasan   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 14-09-06 00:15


Halus betul cara mereka..Kita tak sedar pun..Setelah kalah dalam perang salib mereka sedar mereka tak boleh hancurkan islam dengan cara kekerasan..Sebab tu mereka guna yang sangat halus..Walaupun mengambil masa yang agak lama tetapi sangat berkesan berbanding cara peperangan..Kita tengok situasi sekarang..Buka aurat dan pergaulan bebas telah menjadi kebiasaan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 14-09-06 04:35


Berani?
Bukan berani, kedekut nak beli baju yang besar sikit!

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

lamyanunalif_mursyidah
WARGA SETIA
Menyertai: 02.02.2006
Ahli No: 22391
Posting: 1128
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 14-09-06 08:35


salam~
mungkin mereka berani sebab tak takut dosa agaknya..
hmm..
wasalam~

Bookmark and Share

    


  Member Information For lamyanunalif_mursyidahProfil   Hantar PM kepada lamyanunalif_mursyidah   Pergi ke lamyanunalif_mursyidah's Website   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-09-06 08:53


Pada 14-09-06 00:15 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Halus betul cara mereka..Kita tak sedar pun..Setelah kalah dalam perang salib mereka sedar mereka tak boleh hancurkan islam dengan cara kekerasan..Sebab tu mereka guna yang sangat halus..Walaupun mengambil masa yang agak lama tetapi sangat berkesan berbanding cara peperangan..Kita tengok situasi sekarang..Buka aurat dan pergaulan bebas telah menjadi kebiasaan..


salam..

benar..tapi adakah pemimpin2 kita memperjuang islam yang sebenar2nya?? pemimpin kita hari ini lebih mementingkan perjuangan kebangsaan yang terang-terang ulama' kata salah...apa erti kemerdekaan yang kita dok sambut selama ni??secara fizikalnya memang kita merdeka..tapi bagaimana pula secara mentalnya,budayanya,fahamannya,pegangannya,dan atur cara perundangannya?? mengapa mereka tidak komited dalam mengangani masalah keruntuhan akhlak dikalangan saudara seagama mereka sendiri...masyaAllah taubatlah semua...dahlah kita tak amal hukum2 islam,malah teguran ulama pun tak diendahkan..jadi tak hairanlah kalau kerajaan tak dapat tangani isu murtad yang berlaku sekarang ni..sebab apa? sebab kita tak amalkan agama itu sendiri...'dunia itu ibarat syurga bagi orang kafir dan tidak beriman,dan neraka bagi orang islam yang beriman..akhiratlah syurga sebenar untuk sela2nya yang menanti orang yang dapat menahan nafsunya didunia...'


-----------------
*** YAQEN ALLAH 100%++ ***


Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-09-06 08:57


insyaAllah kita semua azam,ikram sahabat2 kita diluar sana yang masih tak dapat maksud dan amal agama...kita mesti ada risau tentang umat yang banyak terpesong akidahnya asbab terkesan dengan kesedapan dunia...jangan kita jatuhkan hukum atas umat sebab kita tak ada hak langsung atas makhluk...

Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

guelderose
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.05.2006
Ahli No: 24616
Posting: 336
Dari: Ayer Keroh

Kelantan  


posticon Posting pada: 14-09-06 09:36


Pada 14-09-06 04:35 , mohdnurhakimin posting:

!!! QUOTE !!!

Berani?
Bukan berani, kedekut nak beli baju yang besar sikit!


tapi kan,setahu saya, bju yang kecik lah lagi mahal..lagi kecik lagi mahal..kalau tak percaya pergi tengok kat mall mana-mana..baik beli bju yang besar2..


-----------------
pregnancy


Bookmark and Share

    


  Member Information For guelderoseProfil   Hantar PM kepada guelderose   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 14-09-06 10:08


kadang-kadang cara kita kut......nak mereka ubah penampilan, tapi tak tahu cara pendekatan dan tak bagi support sangat.......

saya teringat masa mula2 saya nak belajar pakai stokin.....saya tanya seorang ustazah tu...dia beli kat mana dan kat mana boleh dapatkan stokin yang tebal.....dia kata kat kelantan kat jaafar rawas....saya tanya kat sini tak ada ke (KL),mydin ok tak?,dia jawab kat mydin tu jenis tak lawa kain.....lepas itu cepat longgar....macam-macam dia bagi alasan, takan lah dr kl saya kena turun kelantan semata-mata nak beli stokin.....sepatutnya dia support saya kan....sebab saya nak berubah.....

lepas itu saya teringat seorang sahabat saya orang cina,saya pernah puji pakaian dia cantik....dan dia siap offer lagi if saya nak dia boleh tolong belikan or temankan saya ke kedai tu......

tengok lah perbezaan cara pendekatan orang kafir dan orang islam......mungkin ni salah satu sebab orang melayu yang cetek ilmu agamanya mudah murtad.....

nasib saya tekad juga nak berubah dan Allah dah temukan saya seorang lagi yang betul-betul bagi galakan.....siap tolong belikan untuk saya kitab....lepas itu dia kata kat mydin pun ok.....banyak pilihan......dia suruh saya beli 1 dulu.....if rasa selesa,boleh lah beli banyak-banyak......Alhamdulillah....saya sekarang sudah berubah....


so......kadang-kadang terfikir....kita nak orang berubah....tapi cara kita kadang-kadang tak kena.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

kembara_girl
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2006
Ahli No: 25715
Posting: 408
Dari: jengka,Pahang

malaysia  


posticon Posting pada: 14-09-06 10:13


Pada 14-09-06 09:36 , guelderose posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 14-09-06 04:35 , mohdnurhakimin posting:

!!! QUOTE !!!

Berani?
Bukan berani, kedekut nak beli baju yang besar sikit!


tapi kan,setahu saya, bju yang kecik lah lagi mahal..lagi kecik lagi mahal..kalau tak percaya pergi tengok kat mall mana-mana..baik beli bju yang besar2..



saya setuju sangat-sangat...
saya tengok bju yang kecik,tak ada lengan pun harga RM29.90..same harga dengan baju T lengan panjang...2 bukan berjenama...
kalau berjenama...mahu cecah rm49.90....
sbenor nya mahal lah bju yang kecik2 ni lagi dari bju yang besor.....
rugi pun rugi beli bju kecik....bila badan naik dah tak boleh nak pakai....
kalau bju besor bila-bila pun boleh pakai.... :lol: :lol: :-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For kembara_girlProfil   Hantar PM kepada kembara_girl   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 14-09-06 10:19


Pada 14-09-06 09:36 , guelderose posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 14-09-06 04:35 , mohdnurhakimin posting:

!!! QUOTE !!!

Berani?
Bukan berani, kedekut nak beli baju yang besar sikit!


tapi kan,setahu saya, bju yang kecik lah lagi mahal..lagi kecik lagi mahal..kalau tak percaya pergi tengok kat mall mana-mana..baik beli bju yang besar2..



sorry saya nak betulkan sikit.....baju kecik lagi murah dan banyak dijual....baju yang jenis labuh susah nak cari tau.....if kat kl dekat semua house saja banyak jual baju labuh......

saya mengaku dulu saya memang pakai baju kecik,murah saja.time ofer lagi lah...........sekarang baru belajar pakai baju labuh dan besar........memang saya akui masa mula2 nak cari baju besar....satu kl saya pusing tension juga.....lepas itu yang jumpa pun kadang-kadang mahal pula tu.......tapi saya fikir apa salah korban sikit duit untuk kebaikan di akhirat.......Alhamdulillah Allah bantu saya...


-----------------
Whatever Happen life still go on


Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

fadzlyz
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2006
Ahli No: 24451
Posting: 639
Dari: cheras

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 14-09-06 10:36


sebab dia tak takut tuhan!

Bookmark and Share

    


  Member Information For fadzlyzProfil   Hantar PM kepada fadzlyz   Quote dan BalasQuote

Al-Aniesah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24052
Posting: 264
Dari: Bumi Allah

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 14-09-06 10:41


sebab apa tau....sebab nya....dia pakai baju adik dia.... :-di
sebab tu lah kecik saja....hehe... :lol:
kita yang dah besar yang suka pakai baju besar ni, sebab mak kita yang belikan dulu....mak kita yang ajar kita jangan suka pakai baju adik.... :lol:



Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-AniesahProfil   Hantar PM kepada Al-Aniesah   Quote dan BalasQuote

guelderose
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.05.2006
Ahli No: 24616
Posting: 336
Dari: Ayer Keroh

Kelantan  


posticon Posting pada: 14-09-06 11:22


Pada 14-09-06 10:19 , rasha_aleeya posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 14-09-06 09:36 , guelderose posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 14-09-06 04:35 , mohdnurhakimin posting:

!!! QUOTE !!!

Berani?
Bukan berani, kedekut nak beli baju yang besar sikit!


tapi kan,setahu saya, bju yang kecik lah lagi mahal..lagi kecik lagi mahal..kalau tak percaya pergi tengok kat mall mana-mana..baik beli bju yang besar2..



sorry saya nak betulkan sikit.....baju kecik lagi murah dan banyak dijual....baju yang jenis labuh susah nak cari tau.....if kat kl dekat semua house saja banyak jual baju labuh......

saya mengaku dulu saya memang pakai baju kecik,murah saja.time ofer lagi lah...........sekarang baru belajar pakai baju labuh dan besar........memang saya akui masa mula2 nak cari baju besar....satu kl saya pusing tension juga.....lepas itu yang jumpa pun kadang-kadang mahal pula tu.......tapi saya fikir apa salah korban sikit duit untuk kebaikan di akhirat.......Alhamdulillah Allah bantu saya...



memang betul pa yang sedari cakap tu..tapi kan..kat klate banyak saja bju yang besar2..murah2 pula itu..hehe.. :-di kat kL susah nak cari yang besar2 sb tu mahal harganye..yang kecik2 murah sb dah terlalu banyak dan ramai yang kat kL tu pakai baju kecik2..wallahua'lam..ni sekadar pandangan saya.. :-) yang penting,nak pakai baju kecik tu boleh,tapi dalam rumah dan bilik saja lah..tapi,wp kat rumah,saya malu nak pakai jugak baju begitu..hehe..bukan apa..macam ada yang tak kena saja.. :-di malu pun ada.. :-di


-----------------
pregnancy


Bookmark and Share

    


  Member Information For guelderoseProfil   Hantar PM kepada guelderose   Quote dan BalasQuote

raisul_muhaddissin
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.08.2006
Ahli No: 26103
Posting: 129
Dari: Shah Alam

Pahang  


posticon Posting pada: 14-09-06 11:28


Saja2 nak tunjuk kat org agaknya..biar lelaki tengok..lepas itu kena cabul @ rogol..boleh salahkan lelaki..bukanlah semua lelaki tu baik & tak semua prempuan tu baik..nak samakan diaorng dengan pelacur @ kafir @ bohsia @ yahudi..kena marah pulak nanti..nak panggil apa kat mereka ni..fasiq lah agaknya..ye tak? Sapa setuju...??

Bookmark and Share

    


  Member Information For raisul_muhaddissinProfil   Hantar PM kepada raisul_muhaddissin   Pergi ke raisul_muhaddissin's Website   Quote dan BalasQuote

faried
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26185
Posting: 150
Dari: kedah

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 14-09-06 12:28


emmm......wanita islam sekarang memang dah tak pentingkan agama lagi...sedih,memang sedih.syariat agama tak lagi di junjung,budaya barat di tatang.siapa nak di persalahkan???????faktor utama Kenapa mereka bergitu di sebabkan oleh cetek nya pengatahuan agama.memang sedih.agama di laung laungkan,tapi tak di ikut.agama islam dagang dan akan kembali dagang.Itulah tanda tanda kiamat.syariat ISLAMtidaj di ikutkan lagi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fariedProfil   Hantar PM kepada faried   Quote dan BalasQuote

destinasi_abadi
WARGA SETIA
Menyertai: 31.12.2004
Ahli No: 13423
Posting: 496
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 14-09-06 12:36


Pada 14-09-06 12:28 , faried posting:

!!! QUOTE !!!

emmm......wanita islam sekarang memang dah tak pentingkan agama lagi...sedih,memang sedih.syariat agama tak lagi di junjung,budaya barat di tatang.siapa nak di persalahkan???????faktor utama Kenapa mereka bergitu di sebabkan oleh cetek nya pengatahuan agama.memang sedih.agama di laung laungkan,tapi tak di ikut.agama islam dagang dan akan kembali dagang.Itulah tanda tanda kiamat.syariat ISLAMtidaj di ikutkan lagi.


salam...
rasanya bukan semua wanita Islam macam tu kan...cuma sesetengah saja...masih ada lagi yang pandai jaga adab dan akhlak apatah lagi menjunjung agama Islam tu sendiri...

masalah siapa yang perlu dipersalahkan?...rasa2 saya lah...diri sendiri perlu dipersalahkan...Allah dah bagi akal untuk berpikir...dah buka ruang seluasnya untuk menimba ilmu....jadi pikirla sendiri...tapi dalam soal ini...parents pun boleh disalahkan juga...maksud saya parents yang tak beri pendidikan agama lah...tapi sekarang ini...ilmu yang dibagi oleh parents dah cukup dah...siap hantar pergi sekolah agama lagi...tapi still ada saja yang tak amal apa yang dia belajar....so..siapa yang perlu dipersalahkan?erm...moga diberi hidayah oleh Allah...ameen!

wallahua'lam...



Bookmark and Share

    


  Member Information For destinasi_abadiProfil   Hantar PM kepada destinasi_abadi   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 14-09-06 17:49


betul kata destinasi _abadi,

kita yang perlu dipersalahkan....jangan suka tunding jari kat orang lain melainkan kita.......

kadang-kadang orang yang macam tu perlu kita dekati.....dan bukannya menghina mereka dan memandang rendah pada mereka......

semalam masa saya makan tengah hari, ada 3 orang budak sekolah saya agak dalam form 2 or 3,masuk keadi makan tu.....lepas itu mereka pergi tandas.....keluar dari tandas....punya lah terkejut kiteorang sebab ketiga-tiga berpakaian seksi seolah pakai singlet dengan skirt pendek padahal masa mula2 masuk tadi seragam sekolah siap bertudung lagi........

so........

Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-09-06 01:00


ada diantara mereka yang tak tahu tentang aurat...so mari kita pergi bagitahu kat mereka..jom2..
kalau ada yang dah tau, tapi buat-buat tak tahu tu..kita sekeh saja mereka..amcam???ada berani!hehe..gurau saja...nasihatkanla mereka...
amar maaruf nahi mungkar (berdakwah)..its not easy rite..tapi tu semua tanggungjawab kita untuk berpesan2 dalam kebenaran....
may Allah bless us...

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

zahrah_asrar
Warga 5 Bintang
Menyertai: 07.02.2006
Ahli No: 22514
Posting: 363
Dari: port dickson

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 15-09-06 02:48


memang kat pasaran susah nak cari baju yang besar...benda ni boleh sbbkn siapa yang nak berubah tu jadi tawar hati sebab nak cari pakaian yang sesuai susah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahrah_asrarProfil   Hantar PM kepada zahrah_asrar   Quote dan BalasQuote

sabrina_elZehra
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.05.2004
Ahli No: 8793
Posting: 105
Dari: t.malim,perak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-09-06 03:14


salam.....
saya pun ada kawan-kawan yang pakai baju adik ni...
nak ditegur, mereka patut sudah tahu membezakan yang baik dan buruk.
kalau tak ditegur, tak boleh pulak.
saya cuba berkias2la....dan guna dalam nada bgurau
agar mereka tak berkecil hati.

dan saya cuba berada di tempat mereka....
sebenarnya, persekitaran yang banyak sangat bagi pengaruhnya...
Kenapa wanita arab berjubah dan bertudung litup dengan warna yang gelap? sebab budaya telah mendidik mereka apabila agama menjadi dasarnya....

kita tengok, walaupun wanita-wanita yang berpakaian ketat tapi masih mengekalkan tudung. kerana apa?
sebab budaya bertudung tu ada dalam masyarakat kita.
maka. terjadi lah babak2 pemakaian tudung yang tidak mengikut etika islam yang sebenar. mereka bertudung tanpa memahami hikmah penutupan aurat yang amat ditegaskan dalam islam.

semoga kita sentiasa bermuhasabah diri dan menilai jauh ke dalam jiwa....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sabrina_elZehraProfil   Hantar PM kepada sabrina_elZehra   Pergi ke sabrina_elZehra's Website   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-09-06 03:47


Pada 15-09-06 02:48 , zahrah_asrar posting:

!!! QUOTE !!!

memang kat pasaran susah nak cari baju yang besar...benda ni boleh sbbkn siapa yang nak berubah tu jadi tawar hati sebab nak cari pakaian yang sesuai susah...


tak susah.. kat mydin pun banyak.. murah pun murah.. macam-macam fesyen ada.. bukan setakat jubah dan baju kurung saja.. yakinla.. Kalau kita cari.. mesti jumpa.. insyaAllah.. Kalau kita ada keazaman nak tutup aurat dengan sempurna.. , dan mohon agar DIA bantu kita dalam usaha menegakkan hukumNya.. insyaAllah.. DIA akan bantu kita permudahkan jalan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-09-06 03:53


Pada 14-09-06 11:22 , guelderose posting:

!!! QUOTE !!!



memang betul pa yang sedari cakap tu..tapi kan..kat klate banyak saja bju yang besar2..murah2 pula itu..hehe.. :-di kat kL susah nak cari yang besar2 sb tu mahal harganye..yang kecik2 murah sb dah terlalu banyak dan ramai yang kat kL tu pakai baju kecik2..wallahua'lam..ni sekadar pandangan saya.. :-) yang penting,nak pakai baju kecik tu boleh,tapi dalam rumah dan bilik saja lah..tapi,wp kat rumah,saya malu nak pakai jugak baju begitu..hehe..bukan apa..macam ada yang tak kena saja.. :-di malu pun ada.. :-di



:) memang betul lah tu.. Kalau kat klate.. mudah sungguh nak carik.. banyak.. kain nak buat tudung labuh pun banyak choice.. kat KL ni.. erm.. nak carik kedai jual kain bidang 60 pun kena pusing sampai letih.. haha.. tak mengapa rasya.. nanti.. boleh tempah kat saya.. :) dalam 3 bulan sekali, saya balik kelantan.. :) insyaAllah..

p/s: saya pun tak faham rasya.. Kenapa ustazah tu cakap begitu kat awak.. sepengetahuan saya, jafar rawaz tu kedai buku.. macam-macam kitab lama dan baru boleh jumpa kat situ.. pening nak pilih Kalau dah masuk.. tapi, tak perasan pula dia stokin 'banyak choice dan berkualiti' bagi saya.. kat mydin tu.. memang banyak sangat dah choice.. murah pun murah.. lagipun, sarung lengan tu letaknya kat dalam, bawah baju yang dipakai.. (Kalau pakai t-shirt lengan pendek.. tapi, pakai sarung lengan.. itu tak kira tutup aurat ye) bukan kita guna nak menunjuk2 kan? apa perlunya nak beli mahal2? kat mydin.. jubah, stokin, sarung lengan.. jauh lebih cantik, dan murah berbanding yang dijual di kelantan.. (sepengetahuan saya lah)

wallahualam..
[ Telah diedit oleh: fatin3 pada 15-09-06 04:25 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 15-09-06 11:28


sorry saya tak niat pun nak menunjuk2.....ye lah kan kadang-kadang kita baru belajar......mana yang sesuai dipakai mana yang tidak.....kita tak tak tahu dan perlu tanya dengan orang yang lebih tahu....rasanya tak salahkan....lagi pun macam awak fatin3 tak mengapa lah.....dah lama pakai benda ni......awak rasa senang lah bagi awak....

cuba awak fikir orang yang baru nak belajar tanya nak beli tu ni kat mana.....dan bila awak cakap.....pergi saja kat mydin belambak....tak boleh ke cuba spesifikkan tempat......mydin tu banyak....

macam baju labuh tu saya dah pergi mydin kat jalan masjid india...tapi tak ada pun.......

lepas itu cakap kat kelate banyak......kelantan tu besar yang oiii!

Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-09-06 13:27


:) alahai cik rasya.. maafla.. saya kat sini.. mydin subang jaya.. jom, kita pergi sama-sama ke mydin subang jaya ni.. erm, kat kelate.. name2 kedai kurang fasih, sebab bila berjalan di kelate.. semua dengan abah saja.. tak fasih cakap kelate.. tak boleh dapat diskaun.. hihi.. :) saya bukan maksudkn cik rasya yang menunjuk2.. maksud saya,.. penggunaan sarung lengan tu.. bukan bertujuan untuk menunjuk2, jadi ia tak perlu mahal.. actually.. apa brg apapun yang kita beli, tak kisahkan.. murah atau mahal.. yang penting redha Illahi.. ye tak?

p/s: cik rasya kat kb ke? abah saya pun dok kb.. wakaf che yeh.. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

Nilam_sejati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.10.2005
Ahli No: 19480
Posting: 205
Dari: Tg Karang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-09-06 13:52


Pada 13-09-06 22:03 , jiwamuslim posting:

!!! QUOTE !!!

kadngkala sukar juga nak psiko kebanyakan wanita muslim hari ini...dah jelas hukum..dah dilarang jangan buat macam pakai ketat2, dating terang2n bukan mahram..masih juga...apa, adakah mereka berpegang pada suatu ideologi?..apakah perasaan yang menguasai diri mereka sampai tak tau malu...


JAWAPANNYA:
sebab dia tak takut.
Kenapa dia tak takut?
sebab dia tak tahu.
Kenapa dia tak tahu?
sebab dia tak nak tahu atau tak ada peluang untuk ambik tahu.
So siapa nak bantu???


-----------------
*Ukhwah itu Indah..*


Bookmark and Share

    


  Member Information For Nilam_sejatiProfil   Hantar PM kepada Nilam_sejati   Pergi ke Nilam_sejati's Website   Quote dan BalasQuote

fadzlyz
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2006
Ahli No: 24451
Posting: 639
Dari: cheras

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-09-06 15:12


kitala yang kena sama-sama bantu..........

Bookmark and Share

    


  Member Information For fadzlyzProfil   Hantar PM kepada fadzlyz   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 16-09-06 16:07


itulah manusia,..
sebab azab xnampak & xdirasai jadi rasa takut kepada siksaan yang Esa tidak segar dihati...

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 16-09-06 18:25


Saya tak tahu nak komen apa- apa sebab saya bukan perempuan... Sebagai lelaki secara jujurnya, kita orang suka tengok... Hehehe...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 16-09-06 20:20


sesetengahnya bukannya tak tahu tentang aurat ni, tapi....tak ada kesedaran
mereka tahu..tapi, tak amalkan
walau dah berapa kali ditegur...masih tidak berubah
sekarang yang mmpu dilakukan cuma.....berdoa semoga mereka mendapat hidayah Allah swt

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

xyamani
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.09.2006
Ahli No: 26226
Posting: 77
Dari: tepi dinding

yemen  


posticon Posting pada: 16-09-06 20:52


Pada 16-09-06 18:25 , mizie_hafiz80 posting:

!!! QUOTE !!!

Saya tak tahu nak komen apa- apa sebab saya bukan perempuan... Sebagai lelaki secara jujurnya, kita orang suka tengok... Hehehe...


kena muhasabah tu..


-----------------
belajar lah kerana tiada yang lahir dalam keadaan telah terpelajar


Bookmark and Share

    


  Member Information For xyamaniProfil   Hantar PM kepada xyamani   Pergi ke xyamani's Website   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-12-08 09:24


Ketat-ketat? ERRMM... Inginkan perhatian koot?
Cuba fikir balik pasal apa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

Luqiem
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.08.2008
Ahli No: 34587
Posting: 155
Dari: Jerantut Ke Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 04-12-08 10:33


Assalamualaikum

- Fesyen
- Sukan
- Hiburan

Tiga perkara ni lah yang umat islam sekarang terpedaya dengan orang kafir.. :-o


-------------------------------------------------
"Dunia Hanya Sementara, Akhirat Kekal Selama-Lamanya"


-----------------
Dunia Hanya Sementara, Akhirat Kekal Selama-Lamanya
http://www.luqiem.my-ads4bucks.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For LuqiemProfil   Hantar PM kepada Luqiem   Pergi ke Luqiem's Website   Quote dan BalasQuote

azzak
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31036
Posting: 491
Dari: klang, selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 04-12-08 12:03


salam, nampaknya kita masing tak tawajuh/fokus kepada posting yang paling berharga daripada rasha_aleeya

apa yang disampaikan amatlah berharga, untuk kebaikan diri juga. biarpun kita membicarakan soal2 ketat, cuba kita mendalami mereka. mashaALLAH tuan-tuan, mari kita fikir risau umat, mari kita sama-sama membawa hidayah kepada mereka, bukan menjauhkan hidayah daripada mereka.

Pada 14-09-06 10:08 , rasha_aleeya posting:

!!! QUOTE !!!

kadang-kadang cara kita kut......nak mereka ubah penampilan, tapi tak tahu cara pendekatan dan tak bagi support sangat.......

saya teringat masa mula-mula saya nak belajar pakai stokin.....saya tanya seorang ustazah tu...dia beli kat mana dan kat mana boleh dapatkan stokin yang tebal.....dia kata kat kelantan kat jaafar rawas....saya tanya kat sini tak ada ke (KL),mydin ok tak?,dia jawab kat mydin tu jenis tak lawa kain.....lepas itu cepat longgar....macam-macam dia bagi alasan, takan lah dr kl saya kena turun kelantan semata-mata nak beli stokin.....sepatutnya dia support saya kan....sebab saya nak berubah.....

lepas itu saya teringat seorang sahabat saya orang cina,saya pernah puji pakaian dia cantik....dan dia siap offer lagi if saya nak dia boleh tolong belikan or temankan saya ke kedai tu......

tengok lah perbezaan cara pendekatan orang kafir dan orang islam......mungkin ni salah satu sebab orang melayu yang cetek ilmu agamanya mudah murtad.....

nasib saya tekad juga nak berubah dan Allah dah temukan saya seorang lagi yang betul-betul bagi galakan.....siap tolong belikan untuk saya kitab....lepas itu dia kata kat mydin pun ok.....banyak pilihan......dia suruh saya beli 1 dulu.....if rasa selesa,boleh lah beli banyak-banyak......Alhamdulillah....saya sekarang sudah berubah....


so......kadang-kadang terfikir....kita nak orang berubah....tapi cara kita kadang-kadang tak kena.....


Pada 14-09-06 10:19 , rasha_aleeya posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 14-09-06 09:36 , guelderose posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 14-09-06 04:35 , mohdnurhakimin posting:

!!! QUOTE !!!

Berani?
Bukan berani, kedekut nak beli baju yang besar sikit!


tapi kan,setahu saya, bju yang kecik lah lagi mahal..lagi kecik lagi mahal..kalau tak percaya pergi tengok kat mall mana-mana..baik beli bju yang besar-besar..



sorry saya nak betulkan sikit.....baju kecik lagi murah dan banyak dijual....baju yang jenis labuh susah nak cari tau.....if kat kl dekat semua house saja banyak jual baju labuh......

saya mengaku dulu saya memang pakai baju kecik,murah saja.time ofer lagi lah...........sekarang baru belajar pakai baju labuh dan besar........memang saya akui masa mula-mula nak cari baju besar....satu kl saya pusing tension juga.....lepas itu yang jumpa pun kadang-kadang mahal pula tu.......tapi saya fikir apa salah korban sikit duit untuk kebaikan di akhirat.......Alhamdulillah Allah bantu saya...



Pada 14-09-06 17:49 , rasha_aleeya posting:

!!! QUOTE !!!

betul kata destinasi _abadi,

kita yang perlu dipersalahkan....jangan suka tunding jari kat orang lain melainkan kita.......

kadang-kadang orang yang macam tu perlu kita dekati.....dan bukannya menghina mereka dan memandang rendah pada mereka......

semalam masa saya makan tengah hari, ada 3 orang budak sekolah saya agak dalam form 2 or 3,masuk keadi makan tu.....lepas itu mereka pergi tandas.....keluar dari tandas....punya lah terkejut kiteorang sebab ketiga-tiga berpakaian seksi seolah pakai singlet dengan skirt pendek padahal masa mula-mula masuk tadi seragam sekolah siap bertudung lagi........

so........


Pada 15-09-06 11:28 , rasha_aleeya posting:

!!! QUOTE !!!

sorry saya tak niat pun nak menunjuk2.....ye lah kan kadang-kadang kita baru belajar......mana yang sesuai dipakai mana yang tidak.....kita tak tak tahu dan perlu tanya dengan orang yang lebih tahu....rasanya tak salahkan....lagi pun macam awak fatin3 tak mengapa lah.....dah lama pakai benda ni......awak rasa senang lah bagi awak....

cuba awak fikir orang yang baru nak belajar tanya nak beli tu ni kat mana.....dan bila awak cakap.....pergi saja kat mydin belambak....tak boleh ke cuba spesifikkan tempat......mydin tu banyak....

macam baju labuh tu saya dah pergi mydin kat jalan masjid india...tapi tak ada pun.......

lepas itu cakap kat kelate banyak......kelantan tu besar yang oiii!


Bookmark and Share

    


  Member Information For azzakProfil   Hantar PM kepada azzak   Pergi ke azzak's Website   Quote dan BalasQuote

sikinshaharudin
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.11.2008
Ahli No: 36109
Posting: 87
Dari: zi ji l0ng p0

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 04-12-08 12:10


mungkin sebab baju ketat2 lebih bayk yang cantik2 dan bergaya agaknya???
dan mudah didapati...
kat KL lah maksud saya...
kat negeri lain xau lah.... :berfikir:


-----------------
senYum s0km0 =)


Bookmark and Share

    


  Member Information For sikinshaharudinProfil   Hantar PM kepada sikinshaharudin   Quote dan BalasQuote

addinulhuda
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2007
Ahli No: 31217
Posting: 664
Dari: ~bumi bertuah~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-12-08 12:34


kat mana-mana pun sama saja..erm entah lah..mana p ada saja yang macam tu..tak malu ke berpakaian macam tu?ana perempuan sendiri malu melihatnya..bagaimana jika yang memakainya tu..ya allah jauhkan lah aku dari macam tu..istiqamahkan lah aku..hehehe..erm kadang-kadang bila pakai yang longgar2 yang labuh2 ni..di kata kan tak berfesyen..saya selalu kena macam tu..huhuhu..sedih ..huhuhu..tapi tak apa..biarlah kita ketinggalan zaman..dan jangan lah kita ketinggalan untuk beramal..kalau ikut fesyen tapi berdosa..tak guna apa-apa...sekadar pandangan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For addinulhudaProfil   Hantar PM kepada addinulhuda   Pergi ke addinulhuda's Website   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 04-12-08 12:49


Pada 04-12-08 10:33 , Luqiem posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

- Fesyen
- Sukan
- Hiburan

Tiga perkara ni lah yang umat islam sekarang terpedaya dengan orang kafir.. :-o


-------------------------------------------------
"Dunia Hanya Sementara, Akhirat Kekal Selama-Lamanya"



Wawa memang selalu pakai macam tu dulu.. In fact, uniform kerja pun memang betul-betul ikut size badan ... dengan terbelah sampai ke peha ..

Erm.. sekarang ni, masih ada lagi baju2 ketat ni .. sebabnya, dulu masa Wawa pakai baju longgar, ramai org ejek Wawa pakai 'Kimono' pergi kerja then Wawa rasa terhina .. But now .. i realise that tak penting sangat pendapat org ni .. dengan bntuan dan nasihat serta diiringi dorongan semua kawan-kawan yang baik hati, Wawa sikit-sikit berubah cara bertudung dan berpakaian ..

Try hard to istiqomah dalam bertudung sebab selama ni, kalau Wawa nak keluar bertudung, ikut mood saja .. Masa pergi JK KUP baru-baru ni, hampir2 saja Wawa nak buka tudung sebab rimas.. Aduhai .. Do'akan semoga Wawa istiqomah ye semua ..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

mujahidah_Dungun
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.02.2007
Ahli No: 28732
Posting: 137
Dari: uum

Terengganu  


posticon Posting pada: 04-12-08 12:58


assalamualaikum..
pakai pakaian yang ketat2..??
erm dah banyak sanagt komen dr para sahabat semua cuma di sinii saya ada persoalan untuk di pikirkan bersama...

kenapa agknya ramai org suka tengok cerita Allahyarham P.ramlee?
or cter2 lama2?ada k hero dan heroin pakai baju longgar or jubah?
agknya heroin dia pakai pkaian ketat2 agaknya...

Kenapa ramai lelaki suka tengok perempuan pakai pakaian ketat2?mungkin yang mengharamkan matanya dari melihat, sangat sedikit berbanding yang tengok..saya xckp lah ustaz k, ckgu k tapi LELAKI..

saya pun hairan + pelik..pakai tudung tapi baju agak ketat, jeans ketat or ada baju yang jarang..menampakkkan perhiasan di dada, dan yang hairannya..mereka ini dipanggil muslimah yang "bagus, baik"...dapat pujian..( tengok personaliti TV sekarang)
dan sekarang ni teruja sangat dengan Gadis melayu kat TV9..
persoalanya, kepada sahabat-sahabat ukhwah yang arif boleh tak bagi tahu saya syariat yang sebenar menutup aurat bagi seorang wanita islam??
muslimah moden macam mana ya??

saya pun hairan + pelik..bila disiasat latar belakang org yang suka pakai ketat2 ni, ada yang berpendidikan sekolah agama, bukan calang2 sekolah,tahu hukum hakam, bahasa arab teror, belajar dekat Universiti ISLAM, ambil syariah, pendidikan Islam dll lagi..saya dengar Universiti itu amat terkenal dengan kepopularannya tentang membincangakan tentang Islam, ramai pakar2 yang mngajar tentang Islam..macam mana tu??

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_DungunProfil   Hantar PM kepada mujahidah_Dungun   Quote dan BalasQuote

mujahidah_Dungun
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.02.2007
Ahli No: 28732
Posting: 137
Dari: uum

Terengganu  


posticon Posting pada: 04-12-08 13:01


what i mean is..pakai pakaian ketat, tapi bertudung...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_DungunProfil   Hantar PM kepada mujahidah_Dungun   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 04-12-08 13:20


Wawa pernah 'join' golongan yang dimaksudkan dan to me, Wawa bertuah ... even tersasar jauh tapi masih lagi sempat diberi peluang untuk berpatah balik :-)

bagi org yang naive macam Wawa ni, kami amat2 lah memerlukn pndekatan brhikmah dari kawan-kawan yang baik hati seperti kalian semua ..

macam Wawa, org hadiahkn baju dan tudung sesuai dengan gaya 'Muslimah'.. Ada lah sikit .. dan masih lagi menyimpan impian untuk mempelbagaikn koleksi baju Muslimah Wawa nanti :-)

kadang-kadang, Wawa rasa cara pmakaian Wawa tak ada masalah ...but once bila ditegur, Wawa akur menerima dan usaha untuk mengubahnya..

All concerned.. org yang naive macam Wawa ni, perlukan bimbingan .. so, jangan lah 'lari' dan mengutuk macam-macam bila jumpa kami .. Dekati dan 'berdakwah' lah pada kami .. :-D

thank you pada yang selama ni banyak membantu Wawa .. :-) Love u all.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 04-12-08 13:24


kalau kawan-kawan rapat..InsyaAllah mampu ditegur sec halus...

kalau yang tak rapat tu...hmm..doa2kan lah mereka dapat petunjuk...

masalah ni boleh diatasi...contoh: edarkan gambar cara berpakaian yang betul dan salah..

kat U dulu selalu buat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 04-12-08 13:27


sebab nya...mungkin kurang pendedahan bab hukum agama..

pernah ana terbaca...Akhir zaman nanti..semua wanita berpakaian tapi yang pada hakikatnya mereka semua berbogel...macam yang kita dapat lihat zaman sekarang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 04-12-08 13:30


erm nak tanya kak wawa cayang ini.. huhu.. :-P

Soalan saya,kak wawa dah berpengalaman memakai pakaian sebegitu dulu.. so apa rasanya dan perbezaannya ye.. teringin juga nak tahu.. :berfikir:

Lagi satu,bila kita berpakaian menutup ini dan lebih jelasnya menutup aurat.. secara automatik kita rasa selamat dan terbebas dr pandangan mata2 yang nakal.. :jangan: tentunya rasa lebih selesa kan..
:sopan:



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 04-12-08 13:36


Wawa rasa confident bila brgaya, pakai pakaian modern... (Pngakuan jujur even nampak kurang sopan) Seronok bila org cakap kita seksi evn bertudung, bagi gelaran2 macam-macam, org nak brknalan...bagi coklat, hadiah macam-macam .. merisik ETC. Wawa rasa macam 'menang' .. entah lah ... time tu kekeliruan identiti..

Now .. bila pakai yang longgar2 sikit rasa macam .. mula-mula kelakar .. then rasa nak jadi > baik ... ---baiki personaliti diri sendiri.. Yup..!! > selamat dan langsung tak ada mnusia pun yang cakap Wawa seksi dah .. ALHAMDULILLAH ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 04-12-08 13:47


ALHAMDULILLAH....semoga ALLAH semakin menyayangi wawa_83....apa pun..,perjuangan tu tak ada yang mudah..semuanya perlukan pengorbanan....jangan pernah berputus asa dari rahmat ALLAH...ingatlah selalu pesan orang2 yang selalu dan sangat menyayangi anda...insyaallah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

mujahidah_Dungun
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.02.2007
Ahli No: 28732
Posting: 137
Dari: uum

Terengganu  


posticon Posting pada: 04-12-08 14:36


Pada 04-12-08 13:36 , Wawa_83 posting:

!!! QUOTE !!!

Wawa rasa confident bila brgaya, pakai pakaian modern... (Pngakuan jujur even nampak kurang sopan) Seronok bila org cakap kita seksi evn bertudung, bagi gelaran2 macam-macam, org nak brknalan...bagi coklat, hadiah macam-macam .. merisik ETC. Wawa rasa macam 'menang' .. entah lah ... time tu kekeliruan identiti..

Now .. bila pakai yang longgar2 sikit rasa macam .. mula-mula kelakar .. then rasa nak jadi > baik ... ---baiki personaliti diri sendiri.. Yup..!! > selamat dan langsung tak ada mnusia pun yang cakap Wawa seksi dah .. ALHAMDULILLAH ...


alhamdulillah...
mungkin saya pangkat adik lagi dari wawa, tapi Syabas dan Tahniah!wawa memang seorang yang kuat dan berani
moga-moga hidayah ALLAH juga kepada "mereka" di luar sana..




p/s tiada niat lain dalam hati in, sekadar untuk sama-sama berkongsi dan mengingatkan diri jua..


-----------------
Kalau kamu letakkan pedang yang terhunus di leherku,sewaktu aku menyampaikan perintah Allah dan Rasulnya,aku akan terus berbicara,sekalipun pedangmu itu akan...


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_DungunProfil   Hantar PM kepada mujahidah_Dungun   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 04-12-08 14:47


Mungkin dia perasan body dia cantik agaknya...Sebab tu berani pakai baju/seluar ketat...Nanti dah tua mesti tak nak pakai baju/seluar ketat sebab body dah tak cantik...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

baraq
Warga Rasmi
Menyertai: 20.11.2008
Ahli No: 35996
Posting: 17
Dari: skudai

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 04-12-08 14:47


wanita-wanita yang berpakaian ketat ni lah yang membenarkan hadis, perempuan berpakaian tapi bertelanjang..
nauzubillah hi min zalik..
bagi yang dah sedar, alhamdulillah..
yang belum, siapa lah nak betulkan mereka..
semoga forum ni menjadi salah satu kaedah untuk kita sama-sama betulkannya..
wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For baraqProfil   Hantar PM kepada baraq   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-12-08 14:59


Kenapa wanita suka pakai ketat2....??
mungkin mereka ni masih tak sedar hukum ALLAH atas dosa mereka tu....
tak pun mereka ni memang buat-buat tak tahu dan suka melanggar hukum ALLAH walaupun dah tahu berdosa....
tapi itu lah hakikatnya kehidupan wanita sekarang yang mudah terpengaruh dengan budaya2 barat untuk menghancurkan mereka......
mudah-mudahan di berikan hidayah oleh ALLAH agar terbuka hati mereka untuk mengikuti landasan islam yang sebenar.....
dan sama-samalah kita menasihati dan membantu mereka menuju kebenaran....insyaALLAH di permudahkan segala urusan oleh ALLAH....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

khumaira_84
Warga Rasmi
Menyertai: 08.08.2008
Ahli No: 34352
Posting: 20
Dari: bumi Allah

egypt   avatar


posticon Posting pada: 04-12-08 15:07


Pada 16-09-06 18:25 , mizie_hafiz80 posting:

!!! QUOTE !!!

Saya tak tahu nak komen apa- apa sebab saya bukan perempuan... Sebagai lelaki secara jujurnya, kita orang suka tengok... Hehehe...


awak ini cikgu/ustaz kan??? :jangan: :berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For khumaira_84Profil   Hantar PM kepada khumaira_84   Quote dan BalasQuote

khumaira_84
Warga Rasmi
Menyertai: 08.08.2008
Ahli No: 34352
Posting: 20
Dari: bumi Allah

egypt   avatar


posticon Posting pada: 04-12-08 15:12


entahlah,sebab mereka tak ada didikan agama agaknya,or dah tahu tapi buat-buat tak tahu sebab tak takut hukum Allah...
satu lagi,mereka tak tahu manisnya rasa tutup aurat mengikut ajaran islam yang betul,bebas dari fitnah dan mata2 liar yang memandang..nauzubillah

Bookmark and Share

    


  Member Information For khumaira_84Profil   Hantar PM kepada khumaira_84   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-12-08 07:36


EERR... Puan khumaira_84... mizie_hafiz80 tuue cikgu sekolah. Tapi
saya tak taulah dia ajar subject apa... Pendidikan Jasmani koot... HHEEE...

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 05-12-08 07:41


masa program kembara ukhwah kat perak, di kawasan hentian limau bali para pelayan kedai tu semuanya seksi2... mata memang tak dapat kawal...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

kumpulansenyum
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2006
Ahli No: 24414
Posting: 305
Dari: UKM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-12-08 08:29


maybe sebab mereka nak tayang body yang cantikk...
padahal mereka bagi tayangan free kat orang ramai...

memang dah pernah nasihat..tapi lepas itu merajuk pula.. malas nak pujuk..hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For kumpulansenyumProfil   Hantar PM kepada kumpulansenyum   Quote dan BalasQuote

bingkisanilahi
Warga Rasmi
Menyertai: 20.04.2008
Ahli No: 33282
Posting: 17
Dari: Kuala Lumpur (Weekend Kedah)

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 05-12-08 08:33


ana pun pening dengan 'gejala' ni :-D

Tapi kan.... pernah dengar ke, Kalau kamu tiada rasa malu, buatlah apa sahaja sesuka hati mu.....

Berani?:-? Memang berani sangat lah tu... Berani pakai begitu... berani dressing begitu.... :jangan:

antum semua berani ke pakai begitu? Ana tak berani sebab..... rasa ADA yang tengok kita tapi kita yang tak sedar PENCIPTA kita tengok kita....
:-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For bingkisanilahiProfil   Hantar PM kepada bingkisanilahi   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 05-12-08 08:52


Kenapa mereka berani??hmm..banyak jawapan tu..yang pasti Kenapa mereka berani ialah sebab mereka tak takut.. :lucu:


-----------------
"Hujung FIKIR pangkal AGAMA"-Pak Hamka


Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

akuhambaALLAH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.11.2008
Ahli No: 35981
Posting: 163
Dari: land below the wind

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 05-12-08 08:54


Pada 05-12-08 08:52 , azemi posting:

!!! QUOTE !!!

Kenapa mereka berani??hmm..banyak jawapan tu..yang pasti Kenapa mereka berani ialah sebab mereka tak takut.. :lucu:



mereka tak takut sebab mereka berani..... :lol: :lol: :lol:



Bookmark and Share

    


  Member Information For akuhambaALLAHProfil   Hantar PM kepada akuhambaALLAH   Quote dan BalasQuote

myway
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2006
Ahli No: 25327
Posting: 291

blank   avatar


posticon Posting pada: 05-12-08 10:53


Pada 05-12-08 08:54 , akuhambaALLAH posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 05-12-08 08:52 , azemi posting:

!!! QUOTE !!!

Kenapa mereka berani??hmm..banyak jawapan tu..yang pasti Kenapa mereka berani ialah sebab mereka tak takut.. :lucu:

mereka tak takut sebab mereka berani..... :lol:

bila mereka berani...mereka akan jadi tak takut.. :lucu:

sambung2..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mywayProfil   Hantar PM kepada myway   Quote dan BalasQuote

wafie
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15378
Posting: 517
Dari: Sabak Bernam Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-12-08 11:40


oleh itu sama-samala kita baik saya mahupun warga ukhwah yang mempunyai saudara perempuan ke adik,kakak emak ,sepupu,anak buah,dan juga kenalan cubalah berpesan dan menasihat dengan cara berhemah atau cara yang tidak menyakiti mereka moga-moga berubah kearah yang lebih baik.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For wafieProfil   Hantar PM kepada wafie   Quote dan BalasQuote

irashahirah
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-12-08 12:36


rasanya setiap perempuan islam mesti ada keinginan untuk menjadi baik.. seperti memakai pakaian yang menutup aurat... tapi masih ramai jugak yang lemah iman seperti saya.. yang susah nak istiqamah... nak tapi macam tak tau bila nak mula... seelok2 nya jaak dengan cara yang baik.. nasihat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For irashahirahProfil   Hantar PM kepada irashahirah   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 05-12-08 13:43


kenapa ramai wanita berani pakai ketat2?...rasanya soalan ni harus d jawab oleh pemakainya...apapun jangan mgata mereka.sesungguhnya hati itu milik ALLAH...Doakan mereka.

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 05-12-08 18:29


Pada 05-12-08 10:53 , myway posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 05-12-08 08:54 , akuhambaALLAH posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 05-12-08 08:52 , azemi posting:

!!! QUOTE !!!

Kenapa mereka berani??hmm..banyak jawapan tu..yang pasti Kenapa mereka berani ialah sebab mereka tak takut.. :lucu:

mereka tak takut sebab mereka berani..... :lol:

bila mereka berani...mereka akan jadi tak takut.. :lucu:

sambung2..


mereka akan jadi tak takut bila mereka berani.. :lol:


-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 05-12-08 18:38


kalau di ikutkan memang no komen kerana masing-masing punya hak untuk berpakaian..tapi kalau dari sudut pandangan agama memang sudah jelas ia telah melanggar hukum...kerana sebagai seorang muslimah kenalah menutup aurat...
kalau kita fikir Kenapa banyak pakaian yang seksi2, ketat2 dan macam pakaian kanak-kanak saja digunakan oleh mereka yang dah dewasa...nak salahkan pereka fesyen tak boleh juga sebab mereka mencipta mengikut kehendak pemakai..kalau tak buat ikut kehendak dah tentu tak laku..tapi kalau fikir keuntungan saja memang susah lah...
kesimpulannya..semuanya bergantung kepada si pemakai...sedar2lah anda!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

cikgu84
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.07.2008
Ahli No: 34057
Posting: 186
Dari: Bumi ALLAH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-12-08 22:04


Kenapa wanita islam berani pakai ketat2? :berfikir:

jawapannya mudah.....

kerana...

MEREKA TIDAK TAKUT KEPADA ALLAH.

sekiranya mereka TAKUT KEPADA ALLAH...nescaya mereka TIDAK BERANI BERPAKAIAN SEDEMIKIAN. :bunga:


-----------------
diriku...hamba ALLAH
banyak kekurangan & kelemahan...


Bookmark and Share

    


  Member Information For cikgu84Profil   Hantar PM kepada cikgu84   Quote dan BalasQuote

mazri
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.07.2008
Ahli No: 34011
Posting: 118
Dari: Bumi Darul Sunnah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-12-08 22:15


Pada 05-12-08 22:04 , cikgu84 posting:

!!! QUOTE !!!

Kenapa wanita islam berani pakai ketat2? :berfikir:

jawapannya mudah.....

kerana...

MEREKA TIDAK TAKUT KEPADA ALLAH.

sekiranya mereka TAKUT KEPADA ALLAH...nescaya mereka TIDAK BERANI BERPAKAIAN SEDEMIKIAN. :bunga:



Betul tu, ada segelintir kaum wanita yang tahu hukum berpakaian ketat dalam Islam, tapi masih berani "menentang" hukum tersebut. Ada yang belajar Pendidikan Islam sampai lulus cemerlang, tapi tingkah laku macam sampah & setaraf dengan orang kafir. Bahkan lebih buruk dari orang kafir pun ada. Maaf atas kekasaran bahasa ini. Inilah realiti yang berlaku sekarang.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mazriProfil   Hantar PM kepada mazri   Pergi ke mazri's Website   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 06-12-08 01:02


ana rasa lah kan...mereka ni kurang faham erti menutup aurat yang sebenarnya dan secara keseluruhannya..mereka fikir pakai baju lengan panjang dan pakai tudung tu mungkin sudah sempurna menutup aurat...orang-orang macam ni harus ditarbiyah dan di beri sedikit ilmu pengehtahuan tentang konteks aurat..percayalah bukan semua manusia nak buat dosa free of charge...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

wahidatulfarahah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32315
Posting: 328
Dari: malaysia

morocco   avatar


posticon Posting pada: 06-12-08 14:59


memang betul pndapat2 atas2 ni.ramai yang kurang consider hukum Islam dalam bab pakaian.. selain itu, fktor media juga.banyak fashion2 konon untuk yang bertudung tapi tak ikut pun syariat.contohnya dalam majalah D***.c** tu.fashion untuk yang bertudung tapi pkaian yang model tu pakai..adus.. tak masuk lagi bab tudung yang hanya lilit kepala.. gadis2 yang mudah sangat terpengaruh ni pun ikutla pakai pakaian begitu.. dats one reason lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For wahidatulfarahahProfil   Hantar PM kepada wahidatulfarahah   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-12-08 21:33


Pada 06-12-08 14:59 , wahidatulfarahah posting:

!!! QUOTE !!!

memang betul pndapat2 atas2 ni.ramai yang kurang consider hukum Islam dalam bab pakaian.. selain itu, fktor media juga.banyak fashion2 konon untuk yang bertudung tapi tak ikut pun syariat.contohnya dalam majalah D***.c** tu.fashion untuk yang bertudung tapi pkaian yang model tu pakai..adus.. tak masuk lagi bab tudung yang hanya lilit kepala.. gadis2 yang mudah sangat terpengaruh ni pun ikutla pakai pakaian begitu.. dats one reason lah..


:berfikir: berfesyen tak salah rasanya asalkan masih menutup aurat. Berfesyen tak salah rasanya kalau ia tidak berlebih-lebihan. Berfesyen tak salah rasanya kalau ia masih kelihatan sopan...So kesimpulannya berfesyen tak salah kalau anda bijak menilai dan menggunakannya..


-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 09-12-08 22:19


1. kesilapan ketara umat Islam masa kini terutamanya muslimah ialah....tiada jati diri, tiada ketegasan diri, tiada identiti.....tak habis-habis nak tiru, ikut fesyen barat.

2. even memakai pakaian....tapi kalau pakaian itu ketat....maksudnya.....seperti tidak berpakaian....takkan benda mudah ini pun tak reti fikir.....so....kalau tidak berpakaian...Kenapa memakai pakaian????.....macam buat kerja yang sia-sia.....kalau tak mahu buat kerja yang sia-sia....sila ikut apa yang Islam ajar.

3. kat kedai yang jual winter coat (kat oversea)....umumnya ada 2 jenis baju winter yang dijual untuk perempuan....satu baju winter yang labuh sehingga betis yang menutup bontot dan bahagian belakang yang macam agen scully dalam siri tak-files selalu pakai....satu lagi baju sejuk yang hanya tutup sehingga bahagian pinggang....hairan bin ajaib....ramai pelajar perempuan Islam malaysia kat oversea suka beli baju sejuk yang singkat itu instead baju sejuk yang labuh sehingga betis/lutut....seperti disengajakan supaya orang lelaki melihat bahagian belakang mereka waktu dioorg berjalan......sudahlah pakai jeans ketat.....pakai pulak baju sejuk setakat pinggang saja....ini namanya degil dan keras kepala tak mahu ikut Islam.

p/s: kepada pelajar2 muslimah malaysia di oversea.....kalau terasa pedas dengan comment kat atas....jangan marahkan naruto-san kerana highlightkan benda ini....tapi marahlah pada diri sendiri kerana degil tak mahu ikut Islam.


-----------------
http://al-ahkam.net/home/index.php

http://www.alwahy.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

condemned
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.06.2004
Ahli No: 9566
Posting: 121
Dari: klang

Selangor  


posticon Posting pada: 09-12-08 23:08


Kenapa wanita berani pakai ketat2?
1.sebab nak bagi lelaki cuci mata ar bro.
2.sebab mereka sengal.

so jangan marah2 perempuan kalau dierorg macam 2.
perempuan perlu dibimbing..dengan kelembutan dan
kebijaksanaan..perempuan memang complicated.



Wanita
Album : Insan Istimewa
Munsyid : ada Hearty
http://liriknasyid.com



Kau digelar sebagai penyeri dunia
Hadirmu melengkap hubungan manusia
Bukan sahaja dirindui yang biasa
Malah Adama turut sunyi tanpa Hawa

Akalmu senipis bilahan rambut
Tebalkanlah ia dengan limpahan ilmu
Jua hatimu bak kaca yang rapuh
Kuatkanlah ia dengan iman yang teguh

Tercipta engkau dari rusuk lelaki
Bukan dari kaki untuk dialasi
Bukan dari kepala untuk dijunjung
Tapi dekat dibahu untuk dilindung
Dekat jua di hati untuk dikasihi
Engkaulah wanita hiasan duniawi

Mana mungkin lahirnya bayangan yang lurus elok
Jika datangnya dari kayu yang bengkok
Begitulah peribadi yang dibentuk

Didiklah wanita dengan keimanan
Bukannya harta ataupun pujian
Kelak tidak derita berharap pada yang binasa

Engkaulah wanita istimewa

Sedarilah insan istimewa
Bahawa kelembutan bukan kelemahan
Bukan jua penghinaan dari Tuhan
Bahkan sebagai hiasan kecantikan

Lagu : Syamer (ADA Exists Sdn. Bhd.)
Lirik : Syamer (ADA Exists Sdn. Bhd.)

Bookmark and Share

    


  Member Information For condemnedProfil   Hantar PM kepada condemned   Pergi ke condemned's Website   Quote dan BalasQuote

NoZaBiZz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.10.2006
Ahli No: 27091
Posting: 268
Dari: UTM Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 09-12-08 23:16


yup... jangan marah2 nanti cepat tua. bukan apa, nanti nak ke hulu ke hilir senang sikit, tak ada lah tersadung2 baju nya kalau longgar sangat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For NoZaBiZzProfil   Hantar PM kepada NoZaBiZz   Pergi ke NoZaBiZz's Website   Quote dan BalasQuote

lemochi_adachi
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2008
Ahli No: 35332
Posting: 420
Dari: SABAK BERNAM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-12-08 23:48


pakai ketat2 satu gangguan seksual terhadap lelaki....salah 1 faktor perempuan kena rogol begini lah..ish ish, mungkin dyeorg ini jahil bab-bab aurat agaknya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For lemochi_adachiProfil   Hantar PM kepada lemochi_adachi   Quote dan BalasQuote

muhamad_azrul86
WARGA SETIA
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25571
Posting: 611
Dari: KoTa TiNggi BaNDaR Ada SejaRaH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-12-08 01:26


Pada 09-12-08 23:48 , lemochi_adachi posting:

!!! QUOTE !!!

pakai ketat2 satu gangguan seksual terhadap lelaki....salah 1 faktor perempuan kena rogol begini lah..ish ish, mungkin dyeorg ini jahil bab-bab aurat agaknya...


SETUJU!..
MEMANG ADA GANGGUAN TUMPUAN..

P/S: Hilangkan kejahilan dengan ilmu...


-----------------




Bookmark and Share

    


  Member Information For muhamad_azrul86Profil   Hantar PM kepada muhamad_azrul86   Pergi ke muhamad_azrul86's Website   Quote dan BalasQuote

NAZRIN
Warga Rasmi
Menyertai: 19.04.2007
Ahli No: 29645
Posting: 9
Dari: MALAYSIA

Perak  


posticon Posting pada: 10-12-08 02:00


Salam.
saya pun hairan Kenapa perempuan sekarang suka pakai tudung tapi berbaju ketat.. saya hairan mereka cakap solat 5waktu,tapi still pakai ketat2.. inilah dinamakan solat tapi tak kusyuk!!!!!!!!!!!!!!
mereka ini nama saja bertudung tapi sebenarnya berbogel!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For NAZRINProfil   Hantar PM kepada NAZRIN   Pergi ke NAZRIN's Website   Quote dan BalasQuote

NAZRIN
Warga Rasmi
Menyertai: 19.04.2007
Ahli No: 29645
Posting: 9
Dari: MALAYSIA

Perak  


posticon Posting pada: 10-12-08 02:05


lagi satu.... hairan ngok GADIS MELAYU kat TV9.. ITUKAH GADIS MELAYU????????????????????????????????????????????????????????
walaupun ada juri yang bergelar ustazah,DATUK, Kenapa tak suruh mereka pakai tudung???????????????????
PELIK!HAIRAN!KENAPALAH WANITA ZAMAN SEKARANG ini!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!??????????????

Bookmark and Share

    


  Member Information For NAZRINProfil   Hantar PM kepada NAZRIN   Pergi ke NAZRIN's Website   Quote dan BalasQuote

ainur_armaniz
Warga 1 Bintang
Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26187
Posting: 24
Dari: [email protected]

Kedah  


posticon Posting pada: 10-12-08 03:51


Pada 09-12-08 23:08 , condemned posting:

!!! QUOTE !!!

Kenapa wanita berani pakai ketat2?
1.sebab nak bagi lelaki cuci mata ar bro.
2.sebab mereka sengal.

so jangan marah2 perempuan kalau dierorg macam 2.
perempuan perlu dibimbing..dengan kelembutan dan
kebijaksanaan..perempuan memang complicated.





makhluk Allah seorang ni nampaknya memang sokmo tak puas hati kat perempuan... hurmmm.. lelaki pun complicated juga actually bagi org perempuan...

tapi betul lah juga kata en condemned ni... wanita berani pakai ketat sebab nak tunjuk pada lelaki lah of course... apa barang nak tyg kat kaum sejenis... tu satu... dan then masyarakat yang tak berapa sensitif dengan hal-hal ni pun menjadikan depa ni berani juga... contoh nya lah kan... kalau dalam satu komuniti tu, org lain semua pakai sopan, tutup litup, dia seorang-seorang nak pakai ketat... confirm malu dan takkan buat... right??

lepas itu contoh melambak-lambak kat majalah dengan tv, apa pulak nak malu pakai ketat... bukan nak kena hukum dengan sesiapa pun... kalau mike tu jenis takutkan Allah, dah confirm2 lah takkan pakai selain pakaian yang menutupi aurat...

antara lah... banyak lagi sebabnya.... tanda-tanda akhir zaman pun ye juga.. perangai lelaki sendiri yang suka tengok wanita berpakaian ketat pun antara faktor... tak semua, kebanyakan... dah fitrah lelaki tu mudah tertarik pada wanita, tak boleh nak wah gane lah... cuma, andai kata lah... lelaki ni menyampah dengan wanita-wanita jenis ni, pakat2 boikot... cofirm depa ni semua tak pakai begitu... sebab pakaian begitu tak berjaya nak menarik lelaki... hehe... but impossible lah agaknya... sebab tak banyak, sikit pun mesti terganggu juga perhatian kaum lelaki bila berdepan dengan wanita yang kurang sikit rasa malu ini.. kan??? :kelip:


-----------------
"sesungguhnya setiap yang berlaku mempunyai sebab dan hikmahnya sama ada dalam bentuk kebaikan atau keburukan"


Bookmark and Share

    


  Member Information For ainur_armanizProfil   Hantar PM kepada ainur_armaniz   Quote dan BalasQuote

irfanmh
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.06.2006
Ahli No: 24748
Posting: 127
Dari: Mersing ---> Kuantan

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-12-08 04:29


antara sebab-sebabnya yang saya rasa logik;
baju kecik senang nak simpan. nak sorok pun senang.
kalau pakai baju besar nampak gemuk. nanti tidak ada pakwe nak ngurat.
"jubah ni besar sangat lah. lepas cuci nanti nak jemur kena ada ruang besar.
nak kena gosok lagi nanti. kalau satu ok lagi, kalau-kalau? 3? leceh."

sebab-sebab yang best pakai baju besar;
rasa bebas.
senang nak pakai.
nak tanggal pun senang.
orang kurus (macam saya) boleh nampak besar.
boleh pakai lama. mana lah tau kan, esok-esok kita dah gemuk, still fit lagi.
kalau masa kecik dulu pakai baju abang saja. jimat. lawa pulak tu.


-----------------
tiada signature


Bookmark and Share

    


  Member Information For irfanmhProfil   Hantar PM kepada irfanmh   Quote dan BalasQuote

Luqiem
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.08.2008
Ahli No: 34587
Posting: 155
Dari: Jerantut Ke Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 10-12-08 08:18


Assalamualaikum

- Mari kita renungi/fikir/hayati lirik lagu Hijjaz ni.. tentang sebahagian wanita sekarang... :oops:

Permata antara kaca…

Lihatlah panorama dunia,
Wanita bagaikan hilang rasa malunya,
Maruah yang menjadi maharnya,
Tergadai sia bagai tiada berharga,

Dimanakah budinya dimanakah akhlaknya,
Sungguh pilu dan sayu mengenangkannya,
Santun tiada lagi nafsu memimpin hati,
Kehormatan diri tidak dipeduli,

Oh… wanita kembali menginsafi,
Kepada asal fitrah kejadianmu,
Diciptakan untuk dihormati,
Sentiasa diredhai Tuhan Pencipta,

Kembali kepada-Nya, juga pada rasul-Nya,
Pasti dihadirkan taufik dan hidayah-Nya,
Wanita….

Dimanakah budinya dimanakah akhlaknya,
Sungguh pilu dan sayu mengenangkannya,
Santun tiada lagi nafsu memimpin hati,
Kehormatan diri tidak dipeduli,

Kembalilah kearah kemuliaan,
Contohi peribadi umul mukminin,
Rasulullah dijadikan suami,
Tertawan kerna keluhuran pekerti,

Bukan kerana harta,
Bukan kerana nama,
Tapi kerana budi yang disanjungi,
Kembalilah…

Wanita perhiasan dunia,
Bagai kilau permata diantara kaca,
Sayangnya makin pudar cahaya,
Hingga tiada lagi beza diantaranya…


---------------------------------------------------------------
"Dunia Hanya Sementara, Akhirat Kekal Selama-Lamanya"

http://luqiem-muqaddimah.blogspot.com/

http://onlinejobhomebusines.blogspot.com/


-----------------
Dunia Hanya Sementara, Akhirat Kekal Selama-Lamanya
http://www.luqiem.my-ads4bucks.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For LuqiemProfil   Hantar PM kepada Luqiem   Pergi ke Luqiem's Website   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-12-08 08:38


Pada 10-12-08 03:51 , ainur_armaniz posting:

!!! QUOTE !!!

makhluk Allah seorang ni nampaknya memang sokmo tak puas hati kat perempuan...
bukan begitu kottt..en cond ni mungkin seorang yang sangat mengambil berat tentang perempuan agaknya..that's why dia nampak camtuuuu..sesuaila dengan nicknye..'condemned'..=)

tak salah pakai ketat2...siapa kata salah..pakailah kalau nak pakai...tapi pakailah dalam rumah..depan husband ke?..depan kawan-kawan perempuan ke..

tapi yang salahnya..dalam rumah pakai baju kelawar, t-shirt lusuh & luntur kalernye..siap koyak lagi itu...aku yang perempuan ni pun tak syokk nak nengok..=)
kat luar bergaya bagai org hilang akal..memang salah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 10-12-08 11:21


Pada 10-12-08 01:26 , muhamad_azrul86 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-12-08 23:48 , lemochi_adachi posting:

!!! QUOTE !!!

pakai ketat2 satu gangguan seksual terhadap lelaki....salah 1 faktor perempuan kena rogol begini lah..ish ish, mungkin dyeorg ini jahil bab-bab aurat agaknya...


SETUJU!..
MEMANG ADA GANGGUAN TUMPUAN..

P/S: Hilangkan kejahilan dengan ilmu...


salam...

hhmmm... memang terganggu...
payah...
susah...
macam-macam lagi lah...


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

condemned
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.06.2004
Ahli No: 9566
Posting: 121
Dari: klang

Selangor  


posticon Posting pada: 10-12-08 23:27


Pada 09-12-08 23:48 , lemochi_adachi posting:

!!! QUOTE !!!

pakai ketat2 satu gangguan seksual terhadap lelaki....salah 1 faktor perempuan kena rogol begini lah..ish ish, mungkin dyeorg ini jahil bab-bab aurat agaknya...


jahil bukan alasan,kalau org kafir buat macam 2 boleh kita cakap jahil..kebanyakan dari kita mendapat pendidikn agama yang cukup.
bukan tak pernah belajar agama kat sekolah..

cuba tanya dierorg tau tak tutup aurat 2 wajib?
mesti dierorg cakap tau.
so Kenapa tak pakai?
selalu nya cakap belum sampai seru,
tak sedia lagi,ada ke yang cakap tak tau?

pengajaran nya..anggapla org kafir lagi baik dari kita,sebab
dierorg buat kemugkaran kerana jahil..kita buat kemugkaran sedangkn kita tahu..

k,peace to all..
:bye:

Bookmark and Share

    


  Member Information For condemnedProfil   Hantar PM kepada condemned   Pergi ke condemned's Website   Quote dan BalasQuote

arrantaui
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.12.2008
Ahli No: 36246
Posting: 99

blank   avatar


posticon Posting pada: 11-12-08 00:05


Wanita pakai ketat-ketat kerana iman yang longgar. Kalau iman ketat, pakaiannya akan longgar.

Bookmark and Share

    


  Member Information For arrantauiProfil   Hantar PM kepada arrantaui   Quote dan BalasQuote

muhamad_azrul86
WARGA SETIA
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25571
Posting: 611
Dari: KoTa TiNggi BaNDaR Ada SejaRaH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 11-12-08 09:34


PAYAH NAK CAKAP KALAU BAB PAKAIAN PADA ZAMAN MILINIUM NI..
CAKAP sikit MELENTING WALAU yang HAK..
TAK DITEGUR SALAH, DITEGUR BANYAK ALASAN..

Bookmark and Share

    


  Member Information For muhamad_azrul86Profil   Hantar PM kepada muhamad_azrul86   Pergi ke muhamad_azrul86's Website   Quote dan BalasQuote

ainur_armaniz
Warga 1 Bintang
Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26187
Posting: 24
Dari: [email protected]

Kedah  


posticon Posting pada: 12-12-08 11:08


sometimes parents pun mainkan peranan dalam isu ni. memang ramai di kalangan mereka yang berbaju ketat bagi tujuan tontonan umum ni, kebanyakannya tau pasal hukum berpakaian cara Islam. tapi kalau dah dari kecik menengok maknya sendiri pakai tak tutup aurat, dah tentu2 jadi ikutan. sebagai kawan, nak tegur pun jadi susah. sebab jawapan yang bakal diterima ialah,
"mak bapak aku tak sibuk, anda nak sibuk apa hal"
buluh kalau dah keras, memang kita sakit lah nak melenturkannya. but frankly cakap lah, org perempuan ni biasanya lebih terkesan if teguran tu datang dari lelaki. pa2 pun, kalau kita ada kawan-kawan yang berperangai sebegini, jangan putus asa untuk sedarkan mereka. amar makruf nahi mungkar tu adalah satu proses yang berterusan. insha allah kalau kita betul-betul ikhlas, hati kawan-kawan kita tu akan terbuka juga untuk berubah. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainur_armanizProfil   Hantar PM kepada ainur_armaniz   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 12-12-08 11:28


Erm .. ada lagi 1 sebab.. saja nak act. Wawa pernah kecewa dulu.. dan the way i show people yang Wawa ni tak 'kalah', Wawa sgaja ar dress up over2 (tapi yang hampehnya still bertudung even baju ketat dan tak tutup aurat) Just nak tunjuk kat people, kita pun ada kelas juga..! (Kononnya... Aduhhh.. Jahil sgh..!!)

Asalnya Wawa memang tak reti lah nak brgaya sakan, tapi lepas 1 insiden, semua kawan-kawan Wawa nshtkn Wawa tukar imej.. Bergaul dengan org ramai, join fuction, karaoke, wayang, event ETC, Dari situ Wawa mula belajar pakai baju yang 'macam-macam' ni.. Dari situ, Wawa raih ramai prhatian lelaki.. But bila dah lama2 macam tu, rasa bosan..boring. Takut pun ada sebab selalu ada sms yang pelik-pelik (berbaur lucah) dalam inbox. Kena kacau?? selalu.. (Padan muka Wawa .. Hm ..)

Finally.. i found that ALLAH SWT loves me.. rasa nak ubah diri .. Ubah penampilan tapi .. tak tahu nak refer siapa. ALHAMDULILLAH, ALLAH SWT hadiahkn 'Teman' .. Now jadi Teman hidup Wawa. .. .. Sebak pula bila ingat kasih ALLAH SWT pada Wawa ..

Anyway.. doakan Wawa ok?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

putriadam
Warga 1 Bintang
Menyertai: 22.07.2008
Ahli No: 34115
Posting: 37
Dari: ums,kota kinabalu

Sabah  


posticon Posting pada: 12-12-08 11:54


asmk. persekitaran saya dari kecik kurang mbenarkn saya tutup aurat, fmliy saya tak kisah pun if saya pakai tudung @ tak. tapi saya dari kecik suka pakai bju yang besar dan saya sendiri tak suka pakai bju besar. suatu hari, time saya form 4, ada dalam family saya tegur saya, dia suruh saya pakai bju yang kecil sikit, nampak moden. tapi saya sampai hari ni, tapi, saya sampai hari ni tak hendak pakai bju macam 2. persekitaran bukan pokok mslhny, tapi dr diri sendiri. tak ada dalam family saya yang suruh saya pakai tudung atau berbju labuh..malah ada yang menggalakkan saya 'bermoden' persis barat, tapi sebab saya TAK NAK. jawapan yang tepat untuk topic ni, sebab wanita-wanita tu NAK sangat pakai bju macam tu. aduhai...kasihan

Bookmark and Share

    


  Member Information For putriadamProfil   Hantar PM kepada putriadam   Quote dan BalasQuote

ainur_armaniz
Warga 1 Bintang
Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26187
Posting: 24
Dari: [email protected]

Kedah  


posticon Posting pada: 20-12-08 02:14


kisah putriadam kira ok lah.. family tak kisah nak pakai tudung atau tak. pengaruh untuk pakai ala2 moden tu memang ada, tapi bukan desakan atau paksaan. i mean, masih di tahap yang mampu ditolak. ada certain2 org ni, kena paksa pakai begitu.

memang apa-apa pun sebenanya terletak pada diri sendiri. but sometimes, kena juga cuba faham mereka-mereka yang pakai gini. tak adil nak terus salahkan mereka sedangkan kita tak tahu pun pucuk pangkal sejarah hidup mereka. pendapat saya lah. wallahua'lam... :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainur_armanizProfil   Hantar PM kepada ainur_armaniz   Quote dan BalasQuote

ainur_armaniz
Warga 1 Bintang
Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26187
Posting: 24
Dari: [email protected]

Kedah  


posticon Posting pada: 20-12-08 02:18


kepada wawa.. alhamdulillah sebab menjadi antara insan yang dipilih untuk menerima hidayah Allah. semoga wawa terus istiqamah dengan perubahan yang wawa buat, dan mungkin boleh ajak orang-orang lain juga untuk bersama-sama wawa menggerakkan perubahan ke arah yang lebih baik. insha allah. ganbate! aja2! :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainur_armanizProfil   Hantar PM kepada ainur_armaniz   Quote dan BalasQuote

lebai_y2k
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.09.2003
Ahli No: 3792
Posting: 176
Dari: Pokok Sena

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 20-12-08 02:54


hm..banyak yang posting mengkritik mereka yang berpakaian sebegini..pada pandangan ana,kita ni perlu memainkan peranan menegur.kalau kita ni dok tengok saja,tapi tak tegur (esp lelaki),dok buat dosa kering saja lah..
tahap pendidikan agama setiap orang berlainan,kalau yang dari kecik memang tak pernah kenal tudung tu apa benda,tak boleh nak salahkan mereka kerana tak menutup aurat dengan sempurna..sebaliknya salahkan diri kita sendiri kerana tidak berfungsi sebagai da'ie. kita yang diberi kesedaran ni lah kena tolong bimbing mereka,bukan sekadar menghina dan menghukum mereka..mereka memang dah tak tahu hukum tutup aurat tu,tapi kita yang tahu ni tak tegur,agak-agak kalau disoal di hadapan ALLAH nanti sapa yang akan disabitkan bersalah?jawab lah sendiri..
sama jugak yang memang tahu hukum menjaga aurat,tapi masih berat nak menjaga aurat tu..tegur dengan cara berhikmah..tak tau lah nak kata,tapi setakat pengalaman ana,kaum hawa ni malu kalau kaum adam yang tegur tentang pemakaian yang tak sempurna ni..tapi jangan sampai jadi cerita lain sudah,huhu..(untuk yang dah kawin lah..)..tapi kalau betul-betul ikhlas nak membentuk muslimah tu,jadikan isteri..betul tak? sapa setuju dengan ana,angkat tangan ,hehe...

Bookmark and Share

    


  Member Information For lebai_y2kProfil   Hantar PM kepada lebai_y2k   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-12-08 10:20


salam alaik
tempat kerja saya memenang padat dengan golongan begini
amat terganggu.....

kalau kena break pun memang taknak dok dalam pej....

satu memang pej tu dah sejuk......satu lagi nanti 'beku' hati jenuh jenuh

p/s: cabaran kerja esp di private sektor......tengah cari peluang untuk beralih angin
mintak2 dipermudah jalan keluar oleh Yang Maha Mengetahui ....Amin

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 20-12-08 10:50


tak taulah apa yang difikirkan c wanita yang pakai ketat2 ni..
mungkin bagi dia cantik agaknya bila pakai ketat2
Allah saja tau.. tapi macam mana nak sangka baik dengan golongan ni ye?
da jumpa banyak dah.. cuba untuk berinteraksi dengan mereka tapi mereka yang menjauhkan diri sebab kata takut dengan tudung labuh
entahlah tudung labuh ni makan org ke..
tak tau pula ana.. dah banyak dah ana dengar org takut ana tapi bila kenal ana mereka kata tak semua tudung labuh same..
i can b a friend with all but i choose who to b my sahabat..
:D


-----------------
engkau selalu lupa
sedang hatimu tetap lalai
padahal umur kian tiada
namun dosamu makin bertambah


Bookmark and Share

    


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 20-12-08 12:46


smile_roses ... To me, doesn't matter berkawan dengan tudung labuh ke.. tak ada tudung ke .. :-) But ..masa Wawa tak pakai tudung, pakai kain belah2 sampai tak ingat dunia dulu .. Kbanyakan org bertudung labuh ni .. macam..... 'tak suka' pada kami 'golongan2 yang perlu diberi/diajak kembali pada Islam' .. :-)

> sedih lagi .. memandang hina dan mengatakan ''Ha.. kalau mati dengan uniform tu, memang confirm masuk Neraka.." .. --cakap mengalahkan takdir Tuhan..!! macam mana lah golongan jahil macam Wawa ni nak respect orang-orang macam ni?? Kita sama-sama Islam tapi langsung tak tunjukkan kasih sayang antara 1 sama lain ..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 20-12-08 12:52


kak wawa..
ada sesetengah saja tudung labuh begitu..
jangan judge semua :)
bagi ana, berdakwa biarlah penyampaiannya boleh diterima.. fitrah manusia suka pada kelembutan.. sampaikn dengan lembut..
dah pernah cuba alhamdulillah berkesan.. mula-mula tunjukkan dengan akhlak sendiri..
alhamdulillah.. takkan sia-sia..
kasih sayang dalam Islam sangat penting..
kak wawa insyaAllah dengan usaha ke arah muslimah solehah
sama-samalah kita ye :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 20-12-08 13:00


betul tu smile_roses..tak semua macam tu kak wawa, ada juga yang benar-benar nak ajak kita balik ke landasan yang mengikut syiar islam...
jue pun ramai sahabat-sahabat yang bertudung labuh tapi masih bersahabat dengan rakan-rakan yang berpakaian ketat2 ni, bagi bimbingan dengan kelembutan sebab lumrah wanita memang lembut hatinya...insyaALLAH bila kita boleh mendekati mereka dan bagi bimbingan dan teladan yang baik insyaALLAH kita boleh membawa mereka ke jalan yang diredhoi ALLAH....kunci segalanya adalah sabar.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 20-12-08 13:20


samalah kita Jue :)
seorang da'ie itu tidak pernah berputus asa..
sabar menjadi perhiasan akhlak, kelembutan menjadi sebati dalam diri
teruskan perjuangan wahai mujahid dan mujahidah ISLAM

Bookmark and Share

    


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 20-12-08 13:53


Assalamualaikum...

Sememangnya ada dari golongan yang bertudung labuh tidak senang dengan mereka yang berpakaian ketat dan mula mencebikkan muka..saya pernah menyaksikannya depan mata saya sendiri..

Macam kata Smile_roses tak semunya mereka yang dari golongan tudung labuh ni besikap begitu..Ada juga yang bersikap +ve dan mendekati mereka dengan cara berdiplomasi...Berdakwah harus kena dengan caranya..

Wassalam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

aierah_me
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.08.2004
Ahli No: 10685
Posting: 252
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-12-08 15:50


buktinya adanya syaitan yang akan terus menjebakkan manusia ke arah kehinaan....kejayaan syaitan tetapi keruntuhan manusia...

astaghfirullahalazim....

Bookmark and Share

    


  Member Information For aierah_meProfil   Hantar PM kepada aierah_me   Pergi ke aierah_me's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 20-12-08 16:11


berdasarkan pengalaman saya tahap malu pada seorang wanita boleh diukur pada pakaiannya
kalau dia tak pakai tudung tapi malu pakai pakaian yang ketat,
setakat itulah tahap malunya
kalau dia pakai ketat tapi pakai tudung,
setakat itulah tahap malunya
kalau dia pakai ketat tapi malu pakai baju lengan pendek atau skirt pendek,
setakat itulah tahap malunya
tak kiralah seorang wanita itu Muslim atau bukan tapi sifat malunya tetap ada
bagi yang bukan Muslim, walaupun dalam agama mereka tiada perintah menutup aurat tapi bagi yang sifat malunya tebal,
dia tidak akan memakai pakaian yang ketat atau mendedahkan badan setakat had mereka sebagai bukan Muslim
tengoklah ke arah wanita barat.. macamana pakaian mereka
Kenapa pakaian mereka begitu--->hampir b***l
sebabnya hilang sifat malu begitu dikhayalak ramai
bagi sesetengah yang puncanya sebab terpengaruh dengan persekitaran, hakikatnya sebab mereka hilang atau makin nipis sifat malu
kalau nak seseorang berani tampil ke hadapan pun perlu hilangkan dahulu perasaan malu, barulah dia akan berani
dikaitkan dengan sifat malu dan cara pemakaiannya


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

cikgu84
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.07.2008
Ahli No: 34057
Posting: 186
Dari: Bumi ALLAH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-12-08 16:30


Pada 20-12-08 12:46 , Wawa_83 posting:

!!! QUOTE !!!

smile_roses ... To me, doesn't matter berkawan dengan tudung labuh ke.. tak ada tudung ke .. :-) But ..masa Wawa tak pakai tudung, pakai kain belah2 sampai tak ingat dunia dulu .. Kbanyakan org bertudung labuh ni .. macam..... 'tak suka' pada kami 'golongan2 yang perlu diberi/diajak kembali pada Islam' .. :-)

> sedih lagi .. memandang hina dan mengatakan ''Ha.. kalau mati dengan uniform tu, memang confirm masuk Neraka.." .. --cakap mengalahkan takdir Tuhan..!! macam mana lah golongan jahil macam Wawa ni nak respect orang-orang macam ni?? Kita sama-sama Islam tapi langsung tak tunjukkan kasih sayang antara 1 sama lain ..


masa murni kat u dulu..murni pernah saja keluar pergi jalan-jalan kat times square dengan kawan yang tidak bertudung, pakai baju ketat, seluar ketat...sdgkan murni pakai baju kurung, tudung labuh.... :-) dia teman sekuliah murni...penampilan dia yang sebegitu tidak mendtgkan masalah pada murni untuk keluar jalan-jalan dengan dia.... :-)

cuma sebagai teman sekuliah...secara halus & lembut..kita nasihatkan dia...berikan kata-kata yang boleh membuatkan dia 'berfikir"...alhamdulillah sekarang ni teman murni tu dah pakai tudung... :-)

bertudung labuh bukanlah bermakna kami ni sempurna....
kami cuma mahu menutup aurat sedaya yang kami mampu...
kami juga insan biasa kak wawa...banyak kelemahan & kekurangan.... :-) kak wawa try lah pakai tudung labuh..akak akan rasa kemanisannya. percayalah. :-)


-----------------
diriku...hamba ALLAH
banyak kekurangan & kelemahan...


Bookmark and Share

    


  Member Information For cikgu84Profil   Hantar PM kepada cikgu84   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 20-12-08 20:52


nice cikgu84..
tudung labuh bagi kami yang memakai tudung labuh adalah amanah
kami kena jaga akhlak sebaik mungkin begitu jugak tudung biasa..
akhlak islam sangat-sangat indah..
sebolehnya kami yang tudung labuh memang nak yang terbaik buat saudara muslimah..
sesungguhnya tautan hati dengan iman dan taqwa akan membuahkan kasih sayang
sebab tu bila berjumpa kita digalakkan bersalaman..
ana sangat-sangat suka bila bersalam gengaman tangan yang kukuh melambangkan ukhwah yang utuh.. dan saling bertemu wajah.. indah sangat..
rindunye zaman dedulu.. rindu sangat dengan akhowat2 yang penuh pemahaman islam..
ukhwah islamiyah yang terjalin sangat utuh sehingga tak pernah kisah tentang harta mahupun apa pun.. saling membantu selagi mampu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Kenapa wanita berani pakai ketat2

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.192804 saat. Lajunya....