Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 09-12-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Rahsia kejayaan hidup adalah persediaan seseorang untuk menyambut datangnya kesempatan.
-- Benjamin Disraeli

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: azrin80
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43100

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 37
Ahli: 0
Jumlah: 37




  Yang Masuk Ke Sini
wadud: 3 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 20 hari yang lalu
muslimin23: 22 hari yang lalu
kasih_kekasih: 26 hari yang lalu
syahidatul: 29 hari yang lalu
raudhahasanah: 30 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: Kenapa hantaran kawin jadi tinggi??


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Kenapa hantaran kawin jadi tinggi??

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh Kenapa hantaran kawin jadi tinggi??

raisul_muhaddissin
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.08.2006
Ahli No: 26103
Posting: 129
Dari: Shah Alam

Pahang  


posticon Posting pada: 11-09-06 13:36


assalamualaikum..

Ana just nak tanya..Kenapa sekarang hantaran kawin dah jadi RM 444,444,444.44...RM 22,222.22...RM 11,111.11...Kenapa nilai jadi tinggi-tinggi??..Kenapa tak 5 @ 6 ribu saja..orang perempuan sila jawab!! ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For raisul_muhaddissinProfil   Hantar PM kepada raisul_muhaddissin   Pergi ke raisul_muhaddissin's Website   Quote dan BalasQuote

nadianawi
Warga Rasmi
Menyertai: 27.06.2006
Ahli No: 24987
Posting: 7
Dari: Australia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-09-06 13:51


Salam...
Pendapat : Nilai hantaran kawin sepatutnya ditetapkan atas persetujuan kedua belah pihak, bukannya kehendak perempuan sahaja. Selalunya ikut kemampuan pihak lelaki. Jadi pihak perempuan tak boleh disalahkan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nadianawiProfil   Hantar PM kepada nadianawi   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 11-09-06 13:56


tah lah....Kalau lelaki sanggup dan mampu..apa salahnya
tapi Kalau tak mampu, biasa2 pun ok, kan???

:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

PuteriDesa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13061
Posting: 287
Dari: Tanjung Pengelih

Johor   avatar


posticon Posting pada: 11-09-06 14:01


saja saja..agar jadi ingatan berpanjangan.harapnye perkahwinan tu pun berpanjanganlah ye? kadang ada yang nak cari glamor tak kurang yang memang nak abadikan nombor kesukaan mereka dalam nilai wang hantaran. em..tu bagi yang berkemampuan.

yang kurang berkemampuan, 5-6 ribu ok dah.. buat yang penting dulu..nikah, mas kahwin dan kenduri..

Bookmark and Share

    


  Member Information For PuteriDesaProfil   Hantar PM kepada PuteriDesa   Quote dan BalasQuote

lamyanunalif_mursyidah
WARGA SETIA
Menyertai: 02.02.2006
Ahli No: 22391
Posting: 1128
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-09-06 11:13


salam~
tak kisah pun brp2...
biarlah org nak bagi kita ambil saja lah...
hehe...
wasalam~

Bookmark and Share

    


  Member Information For lamyanunalif_mursyidahProfil   Hantar PM kepada lamyanunalif_mursyidah   Pergi ke lamyanunalif_mursyidah's Website   Quote dan BalasQuote

zaitihamdan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.08.2006
Ahli No: 25957
Posting: 242
Dari: Bintulu, Sarawak

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 12-09-06 11:21


ana setuju dengan lamyanunalif...
hahah....kalau tak ada cash,kad kredit pun diterima...:P

Bookmark and Share

    


  Member Information For zaitihamdanProfil   Hantar PM kepada zaitihamdan   Pergi ke zaitihamdan's Website   Quote dan BalasQuote

lamyanunalif_mursyidah
WARGA SETIA
Menyertai: 02.02.2006
Ahli No: 22391
Posting: 1128
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-09-06 11:25


salam...
ehehe...kak zaiti...kad kredit pun okay apa...
mesin ada ni kat opis...
hehehe....
tapi memang serius lah berapa hantaran tu tak jadi keutamaan dalam hal ni...
huhu~
wasalam~

Bookmark and Share

    


  Member Information For lamyanunalif_mursyidahProfil   Hantar PM kepada lamyanunalif_mursyidah   Pergi ke lamyanunalif_mursyidah's Website   Quote dan BalasQuote

guelderose
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.05.2006
Ahli No: 24616
Posting: 336
Dari: Ayer Keroh

Kelantan  


posticon Posting pada: 12-09-06 11:31


Pada 11-09-06 13:36 , raisul_muhaddissin posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum..

Ana just nak tanya..Kenapa sekarang hantaran kawin dah jadi RM 444,444,444.44...RM 22,222.22...RM 11,111.11...Kenapa nilai jadi tinggi-tinggi??..Kenapa tak 5 @ 6 ribu saja..orang perempuan sila jawab!! ;-)


erm..depends nak letak berapa..hantaran biasanya diputuskan oleh keluarga pihak perempuan..jadi,yang jenis demand itu memang lah letak tinggi-tinggi..saya pun tak faham kenapa..mungkin nak bermegah2 atau sebaliknya..tak kisah lah..dalam Islam kan dah cakap,sebaik2 wanita adalah rendah maharnya..wallahua'lam..sekadar pandangan.. :-)


-----------------
pregnancy


Bookmark and Share

    


  Member Information For guelderoseProfil   Hantar PM kepada guelderose   Quote dan BalasQuote

srikandisutera
WARGA SETIA
Menyertai: 11.04.2005
Ahli No: 15726
Posting: 444
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 12-09-06 11:38


hantaran perkahwinan berpatutan saja zaman sekarang..seiring lah dengan naik harga minyak,harga gula, etc.... ahaks!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandisuteraProfil   Hantar PM kepada srikandisutera   Quote dan BalasQuote

raisul_muhaddissin
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.08.2006
Ahli No: 26103
Posting: 129
Dari: Shah Alam

Pahang  


posticon Posting pada: 12-09-06 12:13


Wassalm...Ye ke?..memang tak salah nak letak hantaran tinggi-tinggi..kalau mampu..yang untung org perempuan lah..tapi dalam apa pun kita kena selalu wasathiah..kenangkan apa yang difikirkan oleh golongan yang tak mmpu bila tengok kita buat macamtu..sebagai muslim..apa yang kita idamkan adalah keberkatan selepas diijab kabulkan..bukan kemegahan..Rasulullah s.a.walaupun tak pernah melebihkan jmlah hantaran/mas kawin melebihi 400 dirham..yang kata ulama kalau convert nilai sekarang maybe dalam 5 - 7 ribu..so, kita boleh lihat berapa ramai artis & org kita yang buat nilai hantaran tinggi-tinggi macam tu yang bercerai-berai akhirnya...tandanya Allah marah tu..soal jodoh panjang @ tak ni Allah yang tentukan..bila takdir mengatasi takbir manusia..manusia tak boleh buat apa-apa pun..telan lah pahitnya atas sebab kejahilan sendiri..fikirkanlah ..nak keberkatan @ kemegahan..Rasulullah tu contah terbaik..its up 2 u all..

Bookmark and Share

    


  Member Information For raisul_muhaddissinProfil   Hantar PM kepada raisul_muhaddissin   Pergi ke raisul_muhaddissin's Website   Quote dan BalasQuote

guelderose
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.05.2006
Ahli No: 24616
Posting: 336
Dari: Ayer Keroh

Kelantan  


posticon Posting pada: 12-09-06 12:35


Pada 12-09-06 12:13 , raisul_muhaddissin posting:

!!! QUOTE !!!

Wassalm...Ye ke?..memang tak salah nak letak hantaran tinggi-tinggi..kalau mampu..yang untung org perempuan lah..tapi dalam apa pun kita kena selalu wasathiah..kenangkan apa yang difikirkan oleh golongan yang tak mmpu bila tengok kita buat macamtu..sebagai muslim..apa yang kita idamkan adalah keberkatan selepas diijab kabulkan..bukan kemegahan..Rasulullah s.a.walaupun tak pernah melebihkan jmlah hantaran/mas kawin melebihi 400 dirham..yang kata ulama kalau convert nilai sekarang maybe dalam 5 - 7 ribu..so, kita boleh lihat berapa ramai artis & org kita yang buat nilai hantaran tinggi-tinggi macam tu yang bercerai-berai akhirnya...tandanya Allah marah tu..soal jodoh panjang @ tak ni Allah yang tentukan..bila takdir mengatasi takbir manusia..manusia tak boleh buat apa-apa pun..telan lah pahitnya atas sebab kejahilan sendiri..fikirkanlah ..nak keberkatan @ kemegahan..Rasulullah tu contah terbaik..its up 2 u all..


iye..betul tu..hantaran yang tinggi tidak menjamin kebahagiaan rumah tangga..wallahua'lam..sekadar pandangan.. :-)


-----------------
pregnancy


Bookmark and Share

    


  Member Information For guelderoseProfil   Hantar PM kepada guelderose   Quote dan BalasQuote

mawardah23
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.08.2006
Ahli No: 26067
Posting: 312
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-09-06 16:14


tak tau nak cakap macam mana.. pokok pangkalnyer hati... org kaya boleh lah nak bagi berapa.. bagi kita yang sederhana banyak perkara lain yang perlu di fikirkan dr hantaran tingi2... bak kata pepatah ukur baju di badan sdiri...hehehe... tapi bagi sylah.. tak kisah tentang hantaran.. yang penting xmenyusahkan pihak lelaki.. hehehe... kalau mampu biarlah ikhlas bukan nak menunjuk dengan2 jiran2 sebelah rumah.... saya tengok dah macam trend dah.. nak mengalahkan ant satu sama lain hantaran paling tinggi.. subhanallah.... rezeki tu patut dikongsi dengan yang lebih memerlukan lagi banyak pahala yang di kumpul kan..........

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawardah23Profil   Hantar PM kepada mawardah23   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 12-09-06 16:20


biasenya depend pada lelaki lah......kalau dah kawin dengan anak jutawan.....biar lah dia nak bagi mahal pun.
kadang-kadang lelaki pun belagak jugak...konon nak jaga status...tu yang sampai berpuluh ribu.....
pokoknya kalau dia mampu....orang lain tak boleh nak kata apa.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 12-09-06 18:05


bagi saya bila nak letak wang hantaran,pertama sekalai tengok pada pemdapatan bakal suami..kenala letak setara dengan pendapatannya...Kalau sebulan dapat 10 000 takkan nak letak 5 ribu saja....lagi satu pesetujuan dari dua pihak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

theonlyone_578
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.09.2006
Ahli No: 26291
Posting: 35
Dari: KEMAMAN, terang

Terengganu  


posticon Posting pada: 12-09-06 18:19


bagi saya, depends pada kemampuan lelaki jugak.dan juga persetujuan kedua belah pihak...kalau dah kedua boleh pihak tak jadi mslahnyer..yang jadi masalah bila boleh perempuan minta lebih-lebih..so kat situ kaumlelaki kenala 2 3x fikir..tapi Kalau setakat 7 8 ribu tu kira oklah dengan zmn sekarang..bukan apa duit 2 nanti pun boleh lah mereka beli apa yang patut lepas kawin...wallahualam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For theonlyone_578Profil   Hantar PM kepada theonlyone_578   Pergi ke theonlyone_578's Website   Quote dan BalasQuote

miss_3
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7554
Posting: 76
Dari: bumi ALLAH

malaysia  


posticon Posting pada: 12-09-06 18:53


hm...sesuai lah kalau wang hantaran 5-7 ribu waktu sekarang ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_3Profil   Hantar PM kepada miss_3   Pergi ke miss_3's Website   Quote dan BalasQuote

sabrina_elZehra
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.05.2004
Ahli No: 8793
Posting: 105
Dari: t.malim,perak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-09-06 03:25


hantaran tinggi?
ai....bukan nak jual org ni, hehe.....

dalam zaman ni, hantaran menjadi kemestian pula.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sabrina_elZehraProfil   Hantar PM kepada sabrina_elZehra   Pergi ke sabrina_elZehra's Website   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-09-06 03:35


entahlah.. takut membayangkan dunia hari ini.. yang ditekankan adalah 'mahar yang mudah' tapi.. soal hantaran yang jadi isu.. hantaran yang mahal, dan belanja majlis perkahwinan berjuta-juta jadi kebanggaan. sedangkan.. ramai lagi umat Islam yang kebuluran.. hingga terpaksa menagih simpati, makan makanan yang haram.. tak mampu nak bina kilang pemprosesan makanan halal, terpaksa bergantung kepada orang kafir dalam penyediaan makanan.. tapi, peliknya.. masih ada orang islam yang mampu menyediakan jamuan makan untuk beberapa orang yang hadir.. sampai berjuta-juta.. masyaAllah.. pembaziran jenis apakah ini???

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

uncle_paklang
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.04.2006
Ahli No: 24275
Posting: 134
Dari: bumi barakah

lebanon   avatar


posticon Posting pada: 18-09-06 03:12


percayakah anda ada tempat masih murah : cuma rm 111 sahaja.

Bookmark and Share

    


  Member Information For uncle_paklangProfil   Hantar PM kepada uncle_paklang   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 18-09-06 15:41


Pada 18-09-06 03:12 , uncle_paklang posting:

!!! QUOTE !!!

percayakah anda ada tempat masih murah : cuma rm 111 sahaja.

kat mana tu....


-----------------
Whatever Happen life still go on


Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

zaitihamdan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.08.2006
Ahli No: 25957
Posting: 242
Dari: Bintulu, Sarawak

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 18-09-06 16:09


ana nak minta senashkah quran..lepas itu zaujan ana kena ajar ilmu kat dalam quran kat ana...anyone?tu saja mahar ana minta :P

Bookmark and Share

    


  Member Information For zaitihamdanProfil   Hantar PM kepada zaitihamdan   Pergi ke zaitihamdan's Website   Quote dan BalasQuote

mas2ra
WARGA SETIA
Menyertai: 21.10.2004
Ahli No: 12017
Posting: 668
Dari: bumi ALLAH Jalla Jalaluh

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 18-09-06 18:39


Pada 18-09-06 16:09 , zaitihamdan posting:

!!! QUOTE !!!

ana nak minta senashkah quran..lepas itu zaujan ana kena ajar ilmu kat dalam quran kat ana...anyone?tu saja mahar ana minta :P

masyaALLAH...
permintaan ukhti sama dengan ana...

insyaALLAH.
ALLAHualam :-)


-----------------
wahai orang-orang yang berIMAN, ucapkanlah...


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas2raProfil   Hantar PM kepada mas2ra   Pergi ke mas2ra's Website   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-09-06 18:42


:roll: tak tahulah nak cakap macam mana.....sekarang ini masing-masing macam nak berlumba untuk menunjukkan mereka lagi mahal mas kahwin nya....

:oops: kawin sekarang dah macam satu bebanan....disebabkab mas kahwin yang terlalu tinggi......nampak gaya nya makin ramai lah perempuan2 yang tak kahwin di Malaysia ini......


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

zaitihamdan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.08.2006
Ahli No: 25957
Posting: 242
Dari: Bintulu, Sarawak

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 19-09-06 01:02


mas2ra...rasanya ilmu yang ada dalam kalam Allah tu tak ternilai dengan wang ringgit..betul tak...so sesiapa jejaka2 yang masih mencari jodoh kat ukhwah.com ni yang rasa-rasa yang boleh memenuhi mahar yang ana minta...dipersilakan datang ke sarawak dengan segala hormatnya...if Allah say Yes,, why should i disagree..betul tak?:)


-----------------
~Don't ever leave the one you love for the one you like,because the one you like will leave you for the one they love~
[ Telah diedit oleh: zaitihamdan pada 19-09-06 01:04 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For zaitihamdanProfil   Hantar PM kepada zaitihamdan   Pergi ke zaitihamdan's Website   Quote dan BalasQuote

uncle_paklang
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.04.2006
Ahli No: 24275
Posting: 134
Dari: bumi barakah

lebanon   avatar


posticon Posting pada: 19-09-06 02:13


kalau (rasha_aleeya) nak tahu, kebanyakan pelajar2 di timur tengah telah melakukan. ini kerana mereka cuba mempraktikkan apa yang mereka pelajari.
semoga kaum hwa dapat menilai sejauh mana mahal & murahnya mahar membuatkan kehidupan bahagia

Bookmark and Share

    


  Member Information For uncle_paklangProfil   Hantar PM kepada uncle_paklang   Quote dan BalasQuote

kembara_girl
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2006
Ahli No: 25715
Posting: 408
Dari: jengka,Pahang

malaysia  


posticon Posting pada: 19-09-06 09:18


saya rasa kalau 6-7 ribu 2 standard lah zaman sekarang....
tapi apa-apa hal kena ar setuju kedua2 pihak....
jangan esok nak hantaran mahal2,nak tunjuk lagak..pas kawin makan pun tak tentu,duit yang ada sibok nak bayar utang....
Apa hal kena ar bersederhana dan yang penting bakal suami 2 mesti lah boleh bimbing kita ke jalan allah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kembara_girlProfil   Hantar PM kepada kembara_girl   Quote dan BalasQuote

mas2ra
WARGA SETIA
Menyertai: 21.10.2004
Ahli No: 12017
Posting: 668
Dari: bumi ALLAH Jalla Jalaluh

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 08-11-06 15:12


!!! QUOTE !!!

mas2ra...rasanya ilmu yang ada dalam kalam Allah tu tak ternilai dengan wang ringgit..betul tak...

"Ingin daku berbicara mengenai pemberianmu kepadaku.
Kau terlalu membimbangkan akan kehendak bersifat duniawi semata-mata. Benar?!
Ketahuilah, daku tidak menginginkan hantaran bersusun,
mas khawin yang hanya akan menyebabkan hatiku buta
dalam menilai erti kita dipertemukan oleh ALLAH atas dasar agama.

Cukuplah seandainya, maharku sebuah Qalam Mulia; Al-Quran,
kerna daku meyakini Qalam itu mampu memimpin rumahtangga kita
dalam meraih keredhaanNya bukan kekayaan dunia yang bersifat sementara.
Bantulah daku dalam menjayakan agama ALLAH ini melalui pernikahan,
kerna ia adalah laluan untuk daku menyempurnakan separuh daripada agamaku, insyaALLAH.

Akhlakmu yang terdidik indah oleh ibu bapa dan orang sekelilingmu,
itulah yang daku harapkan daripada kekayaan duniawi yang kau sediakan.
Kutitipkan sebahagian daripada pembacaanku dalam Jalan Dakwah Mustaffa Masyhur,
tidak lagi wujud keborosan dan kebakhilan kerna semuanya berada di dalam udara Qana'ah
(berpuas hati dengan apa yang ada),
redha dan yakin bahawa dunia ini bukanlah negara Janatunna'im.

Lihatlah rumahtangga Rasulullah sallallahualaihiwasallam
kadang-kadang berlalu sebulan demi sebulan,
pernah dapur Baginda tidak berasap kerna tidak ada bahan makanan yang dapat dimasak.
Walaupun demikian susahnya, rumahtangga Rasulullah sallallahualaihiwasallam
tetap menjadi rumahtangga yang paling bahagia
yang tidak ada tolok bandingnya hingga ke hari ini... masyALLAH..."

ALLAHualam bisawab :-)


-----------------
wahai orang-orang yang berIMAN, ucapkanlah...
[ Telah diedit oleh: mas2ra pada 08-11-06 20:54 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas2raProfil   Hantar PM kepada mas2ra   Pergi ke mas2ra's Website   Quote dan BalasQuote

sahibul
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.09.2006
Ahli No: 26564
Posting: 257
Dari: Bumi ALLAH

malaysia  


posticon Posting pada: 08-11-06 17:44


ikut persetujuan...jangan sebab hantaran tak kawin...yang wajib,mas kawin saja

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahibulProfil   Hantar PM kepada sahibul   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 08-11-06 17:51


salam
mengulas mengenai hantaran ini agak susah kerana ia meliputi keluarga,hantaran ini depends on family dan negeri.macam dekat johor mostly 10,000 bukan kerana kita yang mahukan tapi duit itu untuk kenduri,beli katil,upah org masak dan lain2.lagipun bahan2 mentah kan mahal jadi berbaloi lah 10.000.tak semua duit tu masuk kocek perempuan.kadang kala pun 10000 ini pun tak cukup.lain lah kalau 10,000 ni masuk kocek perempuan blhlah kata yang perempuan ini selfish.so,mana-mana pun sama saja.kalau tak nak hantaran tinggi-tinggi,buat nikah dan ala kadar saja.panggil saudara mara terdekat,

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 11-11-06 13:46


Pada 08-11-06 17:44 , sahibul posting:

!!! QUOTE !!!

ikut persetujuan...jangan sebab hantaran tak kawin...yang wajib,mas kawin saja


Apa yang berlaku sekarang ni seolah-olah hantaran tu wajib pulak...Dunia, dunia... :roll: :roll: :roll:

Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

Abu_Ruqayyah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.03.2006
Ahli No: 23449
Posting: 590
Dari: Manchester

Selangor  


posticon Posting pada: 11-11-06 13:52


Pada 11-09-06 13:36 , raisul_muhaddissin posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum..

Ana just nak tanya..Kenapa sekarang hantaran kawin dah jadi RM 444,444,444.44...RM 22,222.22...RM 11,111.11...Kenapa nilai jadi tinggi-tinggi??..Kenapa tak 5 @ 6 ribu saja..orang perempuan sila jawab!! ;-)

sebab nak jual anak.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Abu_RuqayyahProfil   Hantar PM kepada Abu_Ruqayyah   Pergi ke Abu_Ruqayyah's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 11-11-06 13:55


Pada 08-11-06 17:51 , amilyn posting:

!!! QUOTE !!!

salam
mengulas mengenai hantaran ini agak susah kerana ia meliputi keluarga,hantaran ini depends on family dan negeri.macam dekat johor mostly 10,000 bukan kerana kita yang mahukan tapi duit itu untuk kenduri,beli katil,upah org masak dan lain2.lagipun bahan2 mentah kan mahal jadi berbaloi lah 10.000.tak semua duit tu masuk kocek perempuan.kadang kala pun 10000 ini pun tak cukup.lain lah kalau 10,000 ni masuk kocek perempuan blhlah kata yang perempuan ini selfish.so,mana-mana pun sama saja.kalau tak nak hantaran tinggi-tinggi,buat nikah dan ala kadar saja.panggil saudara mara terdekat,


RM 10,000 ek..mahal nya..Tapi kan, sepupu saya yang duduk dekat johor duit hantaran dia RM 4,000 saja..Bagus betul mak dia..tak lah membebankan menantu sendiri..Yang penting ukur baju dibadan sendiri..Kalau dah tahu bakal suami tu setakat kerja kilang saja jangan lah minta sampai RM 10,000...Teruk lah dia nak kumpul duit...Duit hantaran yang tinggi tak menjamin kebahagiaan rumahtangga...Kalau tak percaya tengok apa yang berlaku kepada golongan artis... ;-) ;-) ;-)

p/s:puji mak saudara sendiri nampaknya :-di :-di :-di
[ Telah diedit oleh: sailormoon pada 11-11-06 13:56 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

adibahazrah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.10.2006
Ahli No: 26948
Posting: 167
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 11-11-06 14:05


Pada 12-09-06 11:38 , srikandisutera posting:

!!! QUOTE !!!

hantaran perkahwinan berpatutan saja zaman sekarang..seiring lah dengan naik harga minyak,harga gula, etc.... ahaks!!!


hehehe....
no comment!
:-di ;-) :-) :lol: :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For adibahazrahProfil   Hantar PM kepada adibahazrah   Quote dan BalasQuote

zubaidah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.10.2003
Ahli No: 4059
Posting: 280
Dari: TerenGGanu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-11-06 14:06


:-) Bismillahirrahmanirahim...

tu lah musibahnya jika adanya sifat riak,nak nunjuk2 kat orang kampung..boleh buat kenduri besar-besaran...nak berlagak..

padahal semua tu tak penting...

yang penting hanya ijab dan qabul sahaja...

janganlah kita nak membebankan kaum muslimin,kita kena faham juga situasi mereka..

wallahua'lam... :-di :-di :-di


-----------------
TUHAN, terimalah aku...semoga Allah selamatkan kita daripada segala kejahatan yang berada di langit dan di bumi...


Bookmark and Share

    


  Member Information For zubaidahProfil   Hantar PM kepada zubaidah   Pergi ke zubaidah's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 13-11-06 14:51


Pada 12-09-06 11:38 , srikandisutera posting:

!!! QUOTE !!!

hantaran perkahwinan berpatutan saja zaman sekarang..seiring lah dengan naik harga minyak,harga gula, etc.... ahaks!!!


Habis tu kalau harga uranium naik, hantaran perkahwinan pun naik juga lah???;-) ;-) ;-)Jangan jadikan kenaikan harga barang sebagai alasan untuk meletakkan hantaran yang tinggi...Ianya bukannya barang perniagaan yang tertakluk kepada teori ekonomi...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

fauzy_fx86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.07.2006
Ahli No: 25359
Posting: 327
Dari: Di pinggiran Batu Caves

malaysia  


posticon Posting pada: 13-11-06 16:48


mahal cari calon lain.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fauzy_fx86Profil   Hantar PM kepada fauzy_fx86   Pergi ke fauzy_fx86's Website   Quote dan BalasQuote

danielHakimi
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.08.2008
Ahli No: 34461
Posting: 27

blank   avatar


posticon Posting pada: 04-09-08 13:56


eemmm...tengok negeri dan keluaga perempuan...kalau yang jenis nak jual anak..letak lah mahal...tapi kalau keluaga yang tak kisah...hantaran selalu ya dibincang oleh anak dan pasangan ya....tapi kalau kat kelantan ok.....hantaran letak mahal pun tak apa...sebab hantaran boleh kat isteri....jadi isteri boleh lah beli barang rumah nanti...he...he..he

Bookmark and Share

    


  Member Information For danielHakimiProfil   Hantar PM kepada danielHakimi   Quote dan BalasQuote

ainulsofwa
Warga Rasmi
Menyertai: 07.08.2008
Ahli No: 34338
Posting: 2
Dari: Shah Alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-09-08 15:25


Assalamualaikum..

Kebimbangan terhadap hantaran, mahar ataupun mas kahwin yang tinggi dan mewah sering menghantui pemikiran setiap individu.

Berapa ramai daripada masyarakat kita yang mampu berbuat demikian? Apakah kayu ukur penentuan mahar dan mas kahwin dalam kehidupan masyarakat kita?

Adakah kita secara tidak sedar mula menggunakan kayu ukur penentuan nilai wanita dalam perkahwinan menggunakan laras penilaian artis barat yang menghabiskan berjuta-juta dolar untuk berkahwin, kemudian bercerai tidak lama selepas itu.

Adakah kadar mahar dan hantaran yang mewah dan mahal itu menjamin kebahagiaan dan kelangsungan perkahwinan?

Secara tidak langsung laporan berlebihan mengenai kemewahan mahar dan hantaran perkahwinan membentuk beberapa persepsi baru yang negatif dalam minda masyarakat ketika membuat persediaan mengadakan majlis perkahwinan dan niat pasangan yang bakal berkahwin.

Persepsi negatif itu antaranya:

• Untuk mendapat mahar dan hantaran tinggi mestilah menjadikan diri seorang yang popular dan glamor, sedangkan ilmu dan akhlak tidak diambil kira.

• Lelaki berasa lebih terancam dan takut untuk berkahwin jika belum ‘kaya.’ Mereka akan susah untuk berkahwin awal kerana takut dipaksa memberikan hantaran mahal yang di luar kemampuan. Sehingga ada yang mencari jalan haram untuk memuaskan nafsu seks mereka.

• Nilai wanita masa kini adalah berasaskan wang ringgit saja. Buktinya ialah saudara kini (dan juga segelintir masyarakat) yang masih keliru antara ‘mas kahwin’ dan ‘hantaran’. Sebenarnya ada perbezaan ketara antara keduanya.Mas kahwin disebut sebagai mahar adalah hak/harta isteri yang wajib suami serahkan kepada isteri untuk menghalalkan pernikahan antara keduanya, sama ada disebut ketika akad atau tidak disebut.Firman Allah bermaksud: “Dan berikanlah kepada perempuan itu mas kahwin mereka sebagai pemberian wajib.” (Surah an-Nisa’, ayat 4)
Allah berfirman lagi bermaksud: “Dan (sebaliknya) dihalalkan bagi kamu perempuan-perempuan yang lain daripada yang tersebut itu, untuk kamu mencari (isteri) dengan harta kamu secara bernikah, bukan secara berzina.” (Surah an-Nisa’, ayat 24)
Sabda Rasulullah SAW bermaksud: “Carilah untuk dijadikan mas kahwin walaupun sebentuk cincin yang diperbuat daripada besi.” (Hadis riwayat Bukhari)

Mas kahwin boleh diberikan dalam bentuk apa saja asalkan berfaedah, sama ada wang ringgit, barang atau sesuatu yang bermanfaat.

Rasulullah SAW pernah mengahwinkan seorang lelaki yang tiada memiliki sesuatu apapun untuk dijadikannya mas kahwin lalu Rasulullah SAW bertanya kepada lelaki itu: “Adakah kamu menghafaz sedikit daripada ayat al-Qur’an? Lelaki itu menjawab dia mengingati beberapa surah kemudian Rasulullah SAW pun mengahwinkan lelaki itu dengan mas kahwin surah yang diajarkan kepada perempuan yang bakal menjadi isterinya.

Mahar juga disebut sebagai ‘Sadoqathinna’ bagi menggambarkan kebenaran dan kesungguhan keinginan untuk berkahwin daripada pihak yang memberi atau dengan kata lain menunjukkan bahawa pihak suami benar-benar ingin berkahwin apabila dia bersedia memberikan mas kahwin kepada isteri.

Hantaran pula ialah hadiah daripada suami kepada isteri dan juga hadiah daripada isteri kepada suami, iaitu saling bertukar hadiah sebagai tanda setuju dengan perkahwinan itu. Hantaran tidak wajib tetapi hukum adat dan hukumnya harus.

Mengenai kadar mas kahwin, ulama berselisih pendapat dari segi kadar minimum. Ulama sepakat mengatakan tiada had maksimum berdasarkan ayat 20 surah An-nisa’ yang menyebut perkataan ‘qintor’ bermaksud emas yang sangat banyak.

Menurut Ibn ‘Abbas dan Mujahid, qintor bersamaan 70 mithqal, kata Abu Said emas sepenuh belulang lembu. Namun, disunatkan kita tidak berlebihan dalam memberikan hantaran menurut dalil di bawah:
Daripada ‘Aisyah, Rasulullah SAW bersabda bermaksud: “Sesungguhnya nikah yang paling besar keberkatannya ialah yang paling mudah (rendah) maharnya.” (Hadis riwayat Al-Baihaqiy)

Daripada ‘Aisyah, Rasulullah SAW bersabda bermaksud: “Setengah daripada keberkatan wanita ialah mudah peminangannya dan mudah maharnya.” (Hadis riwayat Al-Baihaqiy)

Abu Hurairah berkata, “Adalah sodaq kami ketika zaman Rasulullah ada bersama kami 10 waqyah.” (1 waqyah bersamaan 40 dirham)

Saidina Umar berkata: “Awas! Janganlah kamu melampau dalam memberi mas kahwin kepada wanita kerana sesungguhnya jika wanita itu seorang yang mulia di dunia atau seorang yang bertakwa di sisi Allah, nescaya Rasulullah SAW orang yang paling utama berbanding kamu dalam memberi mas kahwin yang banyak.

Padahal aku tidak pernah mengetahui Rasulullah SAW berkahwin dengan mana-mana isterinya atau mengahwinkan mana-mana puterinya dengan mas kahwin lebih daripada 12 waqyah.” (Hadis riwayat Al-Tirmizi )

Mengenai kadar melampau batas, menurut Ibn Qudamah (Mazhab Hambali), tidak digalakkan lebih daripada 500 dirham, iaitu kadar mahar isteri Rasulullah SAW, begitu juga pendapat ulama Mazhab Syafie, Maliki, had melampau ialah kadar melebihi kebiasaan orang ramai.

Hikmat mengelakkan daripada berlebih dalam membayar mahar adalah untuk memudahkan pemuda berkahwin supaya tidak terpesong kepada perkara yang tidak diingini seperti zina dan perkara yang membawa kepada buruk akhlak.
Saidina Umar berkata dalam khutbahnya: “Sesungguhnya lelaki yang berlebih dalam memberi mahar perempuannya sehingga menjadikan perempuan itu permusuhan dalam diri lelaki itu.” (Hadis riwayat an-Nasaie)

Apa yang perlu kita utamakan ialah kesederhanaan, keberkatan dan kelangsungan perkahwinan bakal dilalui pasangan pengantin itu. Bukan glamor dan menunjuk-nunjuk yang membawa kepada riak serta unsur negatif dalam masyarakat yang sebilangan besar tidak mampu mengadakan hantaran yang mahal.

FAKTA
Faktor pengaruhi kadar mahar
• Kebiasaan masyarakat yang mudah berubah dan terlalu mengikut aliran semasa.
• Kenaikan harga barang.
• Taraf hidup masyarakat.
• Tahap kesedaran Islam – semakin tinggi kesedaran beragama, semakin sederhana maharnya, begitu sebaliknya

Sekadar berkongsi pandangan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainulsofwaProfil   Hantar PM kepada ainulsofwa   Quote dan BalasQuote

nisa_iman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.01.2008
Ahli No: 32305
Posting: 341
Dari: sintok..>>..bangi

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-09-08 15:45


assalamualikum....

pada pendapat ana lah kan, hantaran tinggi-tinggi sekarang ni dah jadi satu trend..
seolah- olah nak berlumba- lumba antara satu sama lain..
kononya yang challenge lah siapa paling tingi..
bila dah tinggi-tinggi tu, org akan bagi pujian pulak tu...

"""waa mahalnye, bertuahla dapat org berdiut, kaya pulak tu, kalau tidak manakan mampu bagi hantaran tinggi-tinggi"""" NI AYAT yang SELALU DIGUNAKAN lah..

bagi ana tak perlu tinggi andaikata ia menimbulkan riak, cukup sekadar yang mampu bagi pihak lelaki, dan keluarga perempuan jangan lah pulak demand..
jika ia diterima ahli keluarga, maka terimalah seadanya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nisa_imanProfil   Hantar PM kepada nisa_iman   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 04-09-08 16:52


Assalamualaikum
hantaran biasanya adalah perbelanjaan di pihak perempuan dalam mengadakan kenduri...jadi, pembiayaan kenduri lah kiranya..nak atau tidak..untuk jemputan semua pihak (insyaAllah yang berkenaan termasuk saudara mara, jiran tetangga, kawan dsbnya)..--ni kalau yang duit tu lah...
hantaran lain seperti bebarang itu ialah pemberian ikhlas dari seorang suami kepada isterinya, jadi berilah barang yang benar² boleh digunakan oleh pasangan, jangan main beli jeq yang memahal dan bebukan.. :jangan:

rasanya apabila kita meniatkan segalanya kerana Allah..insyaAllah setiap sen yang keluar itu adalah berkat...jadi tak timbul isu hantaran tinggi...ingat, segalanya diniatkan kerana Allah..kalau dah sampai RM22k tu, rasanya bukan kerana Allah dah tu..hm..tapi jika RM10k ke bawah memang tak dapat disangkal kerana mengambil kira faktor persekitaran sekarang, apatah lagi dengan IHP yang semakin menaik.. :sopan:

bagi yang berniat nak bagi hantaran mahar satu biji al-quran, memang bagus..memang...tapi anda harus melihat latar belakang family anda..kena ingat, bila berkahwin bermakna kita berkahwin dengan satu family pasangan kita...pelbagai pihak mempunyai kuasa veto dalam menentukan nilai yang nak dijadikan hantaran..lainlah jika keluarga anda dan pasangan semuanya orang yang faham agama...dan berkemampuan serta banyak lagi kriteria yang perlu diambilkira dan tak boleh dilihat dengan sebelah mata...bercakap memang mudah, melaksanakan tidak seperti itu..walaupun kita berusaha mempertahankan niat kita itu..tak percaya, bagi orang yang berasal dari keluarga biasa² jeq dan bakal pasangannya pun begitu, tunggulah masa anda.. :sopan: takmo cakap lelebih...huhu..

P/S : banyak faktor kena diambilkira...sangat banyak...dah perhatikan banyak kes...hatta orang yang baik² seperti antum semua..



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

AmrinHakeem
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.04.2008
Ahli No: 33363
Posting: 386
Dari: GreenyEarth

Selangor  


posticon Posting pada: 04-09-08 17:05


mak ayah ana setel. kawin sesimple cara Rasulullah pun tak pa
asal ada asas. even pengantin tak nampak macam pengantin pun tak apa
apatah lagi pelamin, pintu gerbang, makan beradab etc
tapi kadang-kadang rasa juga nak anggun di hari kawin
macam orang lain. ahaks

sama juga macam STS, tak boleh cakap banyak
just wait dan see.......



Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrinHakeemProfil   Hantar PM kepada AmrinHakeem   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-09-08 17:46


jawapanya......senang saja...kerana ada demand...maka ada supply....
hahahahaha.....................

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 04-09-08 21:33


Pada 04-09-08 16:52 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
hantaran biasanya adalah perbelanjaan di pihak perempuan dalam mengadakan kenduri...jadi, pembiayaan kenduri lah kiranya..nak atau tidak..untuk jemputan semua pihak (insyaAllah yang berkenaan termasuk saudara mara, jiran tetangga, kawan dsbnya)..--ni kalau yang duit tu lah...
hantaran lain seperti bebarang itu ialah pemberian ikhlas dari seorang suami kepada isterinya, jadi berilah barang yang benar² boleh digunakan oleh pasangan, jangan main beli jeq yang memahal dan bebukan.. :jangan:

rasanya apabila kita meniatkan segalanya kerana Allah..insyaAllah setiap sen yang keluar itu adalah berkat...jadi tak timbul isu hantaran tinggi...ingat, segalanya diniatkan kerana Allah..kalau dah sampai RM22k tu, rasanya bukan kerana Allah dah tu..hm..tapi jika RM10k ke bawah memang tak dapat disangkal kerana mengambil kira faktor persekitaran sekarang, apatah lagi dengan IHP yang semakin menaik.. :sopan:

bagi yang berniat nak bagi hantaran mahar satu biji al-quran, memang bagus..memang...tapi anda harus melihat latar belakang family anda..kena ingat, bila berkahwin bermakna kita berkahwin dengan satu family pasangan kita...pelbagai pihak mempunyai kuasa veto dalam menentukan nilai yang nak dijadikan hantaran..lainlah jika keluarga anda dan pasangan semuanya orang yang faham agama...dan berkemampuan serta banyak lagi kriteria yang perlu diambilkira dan tak boleh dilihat dengan sebelah mata...bercakap memang mudah, melaksanakan tidak seperti itu..walaupun kita berusaha mempertahankan niat kita itu..tak percaya, bagi orang yang berasal dari keluarga biasa² jeq dan bakal pasangannya pun begitu, tunggulah masa anda.. :sopan: takmo cakap lelebih...huhu..

P/S : banyak faktor kena diambilkira...sangat banyak...dah perhatikan banyak kes...hatta orang yang baik² seperti antum semua..



setuju dengan statement ini...perkara yang subjektif...senang cerita hantaran tak ada tanda aras..sapa mampu terpulang lah..yang penting ikut kemampuan..kalau rasa menyusahkan itu bukan calon yang dicarila..so apa susah? lagi satu faktor keluarga kena banyak ambil kira...tak semua org faham tentang Islam dan keindahan Islam even pemegang nama Islam selama berpuluh-puluh tahun pun..jadi sapa yang paham..pasnie kalau ada anak..make it easy ok..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-09-08 23:02


kalau bab yang begini.. janganlah disusah-susahkan..

perkahwinan ini kan baguih.. jika sekarang kita hadapi perkara yang sebegini.. pada masa akandatang kita ambil pula pengajaran.. supaya anak-anak kita nak berkahwin jangan dipayahkan kepada orang lelaki (yang penting agamanya kan?)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

eira
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2341
Posting: 182
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-09-08 00:01


huhu. wah hantaran smapi ratus2 ribu, puluh2 ribu. nak jual anak kew. ahaks :p

depands larh pada persetujuan bersama. kalau duit da terlebih banyak apa salahnya hadiah kan kat isteri tersyg. huhu. tapi selalunya, hantaran tu nanti kongsi juga dengan suami untuk bayar apa-apa yang patut nanti. :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For eiraProfil   Hantar PM kepada eira   Quote dan BalasQuote

ladylolida_aina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.08.2008
Ahli No: 34562
Posting: 162
Dari: Johor

malaysia  


posticon Posting pada: 10-09-08 09:13


erm... hantaran ni ikut kemampuan lah... kalau ada persefahaman kedua belah pihak takkan timbul isu hantaran tinggi ni. Tapi jangan lah duit ada RM10 saja kat tangan dah berhajat nak pinang anak org kan. agak-agak lah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ladylolida_ainaProfil   Hantar PM kepada ladylolida_aina   Quote dan BalasQuote

PUTERI_FUZA
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1975
Posting: 201
Dari: Perth, Australia

australia  


posticon Posting pada: 10-09-08 09:18


hantaran...
persetujuan kedua belah pihak...
terdapat sistem perundingan di situ juga..
jika pihak lelaki tak setuju dengan jumlah tersebut minta lah dipertimbangkan...
tolak ansur bermula di situ..
InsyaAllah dalam perkahwinan kelak tolak ansur pun ada...

Bookmark and Share

    


  Member Information For PUTERI_FUZAProfil   Hantar PM kepada PUTERI_FUZA   Quote dan BalasQuote

nisa_iman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.01.2008
Ahli No: 32305
Posting: 341
Dari: sintok..>>..bangi

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-09-08 11:44


Pada 04-09-08 17:46 , amira_aqilah posting:

!!! QUOTE !!!

jawapanya......senang saja...kerana ada demand...maka ada supply....
hahahahaha.....................


:lol: :lol:

ana sokong...

ini bermakna keluk penawaran meningkat sebab kuantiti meningkat...
sebab produknya (pengantin) menjadi harga mewah..

p/s.... aplikasikan ekonomi yang kita belajar...hehe


-----------------
ISLAM is my life, my life is for ISLAM.... takbir!!! ALLAHUAKBAR


Bookmark and Share

    


  Member Information For nisa_imanProfil   Hantar PM kepada nisa_iman   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-09-08 17:50


bukan tu saja nisa_iman. bila semua hanya tertumpu pada satu-satu product saja, tu yang menyebabkan minyak naik..opsss tak ada kaitan..
saya bukan ahli ekonomi..cuma eco no money..

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

Fattul_Bari
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35124
Posting: 100
Dari: NEGERI PASIR DUA BUTIR

turkey   avatar


posticon Posting pada: 24-09-08 17:56


HANTARAN TANGGUH LEPAS KAWIN BOLEH,MAS KAWIN pun ADA YANG HUTANG KAN? SEKADAR BERTANYA

Bookmark and Share

    


  Member Information For Fattul_BariProfil   Hantar PM kepada Fattul_Bari   Quote dan BalasQuote

Fattul_Bari
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35124
Posting: 100
Dari: NEGERI PASIR DUA BUTIR

turkey   avatar


posticon Posting pada: 24-09-08 17:57


KAWIN MACAM JUAL BELI saja ADA TAWAR MENAWAR.DUNIA! DUNIA!

Bookmark and Share

    


  Member Information For Fattul_BariProfil   Hantar PM kepada Fattul_Bari   Quote dan BalasQuote

dmz
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26613
Posting: 442
Dari: selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 24-09-08 19:05


UNTUK MENJAWAB POSTING PERTAMA...
Syssssssssss....apa kata saya cadangkan begini....kalau perempuan kat Malaysia ni mahal cuba pakat ramai-ramai pinang gadis2 dari TANAH SEBERANG...dengar ceritanya gadis tanah sebenar tak tinggi hantarannya...biarkan gadis2 Malaysia ni terlopong....kan...kan....jangan marah..............


-----------------
http://studiouniversiti.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For dmzProfil   Hantar PM kepada dmz   Pergi ke dmz's Website   Quote dan BalasQuote

eira
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2341
Posting: 182
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-09-08 22:12


Pada 24-09-08 19:05 , dmz posting:

!!! QUOTE !!!

UNTUK MENJAWAB POSTING PERTAMA...
Syssssssssss....apa kata saya cadangkan begini....kalau perempuan kat Malaysia ni mahal cuba pakat ramai-ramai pinang gadis2 dari TANAH SEBERANG...dengar ceritanya gadis tanah sebenar tak tinggi hantarannya...biarkan gadis2 Malaysia ni terlopong....kan...kan....jangan marah..............



8-) makin bertambah lah cowok2 cewek2 di negara kita neyh nmpknyer. hehe.

bagus juga. kebnykn org di tanah seberang susah. apa salah nya tolong org susah. huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For eiraProfil   Hantar PM kepada eira   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 24-09-08 22:34


Pada 04-09-08 16:52 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
hantaran biasanya adalah perbelanjaan di pihak perempuan dalam mengadakan kenduri...jadi, pembiayaan kenduri lah kiranya..nak atau tidak..untuk jemputan semua pihak (insyaAllah yang berkenaan termasuk saudara mara, jiran tetangga, kawan dsbnya)..


1. Bila pula pihak lelaki mempunyai tanggungjawab MENYARA PIHAK PEREMPUAN sebelum nikah?? adakah zaman sekarang pihak lelaki menjadi WALI kepada si perempuan?? :berfikir:

2. Tanggungjawab mengadakan kenduri SEBELAH PEREMPUAN adalah tanggungjawab AYAH/WALI si perempuan, bukannya tanggungjawab lelaki/pihak lelaki.

3. Tidak ada nas, dalil dalam al-Quran & hadis yang mengatakan pengantin lelaki/pihak lelaki perlu biaya or mengeluarkan belanja untuk kenduri pihak perempuan.

4. Zaman sekarang hantaran bukan milik mutlak si perempuan, tetapi selalunya digunakan untuk membuat kenduri sebelah perempuan. Milik mutlak perempuan hanyalah mas kahwin.

5. Orang melayu mengada-ngada dan menyusah-nyusahkan urusan perkahwinan.

6. Siapa nak ikut Islam angkat tangan??? siapa yang malas nak ikut Islam angkat tangan (tepuk dada, tanya family masing-masing.... sebab family, adik beradik, makcik2 lah yang selalu create problem)

7. Apa kata kahwin dengan orang bukan melayu??? tak perlu ikut adat hantaran tinggi yang mengarut ini. :berfikir:


-----------------
http://al-ahkam.net/home/index.php

http://www.alwahy.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

Jaafar072286
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.09.2008
Ahli No: 34934
Posting: 84
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-09-08 09:20


Bukan senang keluarga nak lepaskan anak perempuan kepada pihak lelaki.... dan anak perempuan yang dilepaskan itu pun dibesarkan dengan sangat susah payah sekali... lagipun anak perempuan itu yang bakal berkahwin boleh berhadapan dengan risiko tindakan tak bertanggungjawab suami.... lagipun boleh jadi suami akan memperlakukan anak perempuannya sebagai hamba.... dan apabila semua risiko-risiko ini berlaku... perempuan tiada kuasa untuk lari dari suami. hanya suami yang boleh menceraikan.... kalau perempuan nak cerai nak minta fasakh jika suami melakukan tindakan tak bertanggungjawab, mahkamah sangat sangat sangat lambat urus(based on my mother friend's current situation)...

Jadi... berdasarkan perkara ini. Mungkin penjaga perempuan agak 'patut' mengenakan hantaran yang tinggi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jaafar072286Profil   Hantar PM kepada Jaafar072286   Quote dan BalasQuote

Jaafar072286
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.09.2008
Ahli No: 34934
Posting: 84
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-09-08 09:23


Pada 24-09-08 22:34 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 04-09-08 16:52 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

7. Apa kata kahwin dengan orang bukan melayu??? tak perlu ikut adat hantaran tinggi yang mengarut ini. :berfikir:



kalau nak kahwin dengan bukan melayu kahwinlah dengan wanita india... perempuan yang minang lelaki yang kena bayar hantaran kepada lelaki....

kalau nak kahwin dengan perempuan cina ketahuilah bahawa kenduri di tepi jalan bukanlah pilihan sebaliknya hotel mahal adalah satu kewajipan...

ketahuilah melayu juga yang tetap terbaik.... berbanggalah dengan bangsamu


Bookmark and Share

    


  Member Information For Jaafar072286Profil   Hantar PM kepada Jaafar072286   Quote dan BalasQuote

nazliahnazeer
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.09.2008
Ahli No: 34872
Posting: 56
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-09-08 10:15


Pada 24-09-08 17:56 , Fattul_Bari posting:

!!! QUOTE !!!

HANTARAN TANGGUH LEPAS KAWIN BOLEH,MAS KAWIN pun ADA YANG HUTANG KAN? SEKADAR BERTANYA


hermmmm...tangguh?hutang?perbelanjaan lepas kahwin cene?hutang???jaga kereta pun kena anta servis, jaga pokok letak baja, air..jaga isteri bagi makan batu ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For nazliahnazeerProfil   Hantar PM kepada nazliahnazeer   Quote dan BalasQuote

nazliahnazeer
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.09.2008
Ahli No: 34872
Posting: 56
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-09-08 10:18


sabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud:

" Sesungguhnya yang besar berkat nikah ialah yang sederhana belanjanya ". ( Riwayat Ahmad )

Bookmark and Share

    


  Member Information For nazliahnazeerProfil   Hantar PM kepada nazliahnazeer   Quote dan BalasQuote

darkside
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.09.2008
Ahli No: 35022
Posting: 106

blank   avatar


posticon Posting pada: 26-09-08 10:39


tak payah lah nak bagi2 hantaran... duit tu guna untuk buat majlis saja lah... ni duit hantaran lain, duit untuk majlis lain pulak.... tak pun buat belanja lepas kawin, nak beli perabot ke apa... lagi bagusss......

Bookmark and Share

    


  Member Information For darksideProfil   Hantar PM kepada darkside   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 26-09-08 15:53


Pada 24-09-08 22:34 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!



6. Siapa nak ikut Islam angkat tangan???


Saya!!!

!!! QUOTE !!!


siapa yang malas nak ikut Islam angkat tangan (tepuk dada, tanya family masing-masing.... sebab family, adik beradik, makcik2 lah yang selalu create problem)


Ini yang dikatakan "lebih sudu daripada kuah"...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 26-09-08 15:58


Pada 24-09-08 22:34 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!



7. Apa kata kahwin dengan orang bukan melayu??? tak perlu ikut adat hantaran tinggi yang mengarut ini. :berfikir:



Betul tu...Memang menyusahkan...Islam dah dah bagi panduan memandai ikut cara sendiri...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-09-08 16:15


Pada 12-09-06 11:13 , lamyanunalif_mursyidah posting:

!!! QUOTE !!!

salam~
tak kisah pun brp2...
biarlah org nak bagi kita ambil saja lah...
hehe...
wasalam~


salam.

betul tu lina. uhuhu.

p/s: insyaallah nanti kenduri belah saya, saya pakai duit saya sendiri.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 26-09-08 16:37


Pada 26-09-08 09:20 , Jaafar072286 posting:

!!! QUOTE !!!

Bukan senang keluarga nak lepaskan anak perempuan kepada pihak lelaki.... dan anak perempuan yang dilepaskan itu pun dibesarkan dengan sangat susah payah sekali... lagipun anak perempuan itu yang bakal berkahwin boleh berhadapan dengan risiko tindakan tak bertanggungjawab suami.... lagipun boleh jadi suami akan memperlakukan anak perempuannya sebagai hamba.... dan apabila semua risiko-risiko ini berlaku... perempuan tiada kuasa untuk lari dari suami. hanya suami yang boleh menceraikan.... kalau perempuan nak cerai nak minta fasakh jika suami melakukan tindakan tak bertanggungjawab, mahkamah sangat sangat sangat lambat urus(based on my mother friend's current situation)...

Jadi... berdasarkan perkara ini. Mungkin penjaga perempuan agak 'patut' mengenakan hantaran yang tinggi...

oleh kerana anak gadis itu dibesarkan dengan payah sekali, maka wajar dikenakan hantaran yang tinggi, begitu?

macam nak jual beli anak saja... :sopan:

tentang isteri tak ada kuasa nak lawan suami, kalau hantaran tu tinggi pun isteri still tak ada kuasa dan kena taat kat suami... saya tak nampak apa pointnya di sini.

hantaran yang tinggi tak menjamin kebahagiaan rumah tangga, pilihlah suami/menantu yang beriman walaupun miskin, itu baru akan menjamin kebahagiaan seseorang gadis ;-)

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 27-09-08 14:11


Pada 26-09-08 16:37 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!



Jadi... berdasarkan perkara ini. Mungkin penjaga perempuan agak 'patut' mengenakan hantaran yang tinggi...
oleh kerana anak gadis itu dibesarkan dengan payah sekali, maka wajar dikenakan hantaran yang tinggi, begitu?

macam nak jual beli anak saja... :sopan:



Anak lembu boleh lah buat macam tu...Jaga elok-elok masa kecil, bila dah besar jual dengan harga beribu-ribu ringgit...Jadi kita tak boleh samakan anak lembu dengan anak gadis... :berfikir:


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

popcorn
Warga Rasmi
Menyertai: 14.05.2004
Ahli No: 8968
Posting: 3
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 04-10-08 22:27


Assalamualaikum saya memang tak setuju dengan hantaran yang mahal dan terlalu tigggi. mengapa kita tak ikut suruhan Allah dan RasulNya.Kita asyik ikut harga pasaran tetapi tidak memikirkan kesan kepada manusia dan Allah Taala tidak memberatkan kita dengan hantaran yang tinggi.tetapi manusia selalu mengikut hawa nafsu semata-mata.ini bukan soal berkemampuan tetapi apa yang kita faham tentang hakikat Islam yang sebenarnya.Islam itu mudah tetapi umat Islam hari ini terlalu mengikut adat.nah apa yang terjadi pada masyarakat hari ini akibat tidak mampu membayar hantaran yang tinggi dan tidak berlakulah perkahwinan yang suci dan diredai Allah.sebaliknya digantikan dengan zina dan seterusnya pembuangan anak yang dilaknat oleh Allah.saya bukan bercakap berdasarkan nafsu tetapi realiti yang berlaku sekarang.manusia tidak menjadikan Al-Quran dan AsSunnah sebagai pegangan sebaliknya menuruti hawa nafsu dan adat yang tidak digalakkan dalam Islam.Jadi mari kita sama-sama renung dan fikirkan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For popcornProfil   Hantar PM kepada popcorn   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-10-08 00:10


salamun alaik..
hmm memang agknya trend org zaman sekarang kut letak hantaran tggi2..pernah juga dengar yang hntrn ikut tahap pelajaran gadis 2..contohnya kalau spm hrga lain,dgree hrga lain..entah apa-apa betul..mak ana pernah kata kalau letak hntran mhl2 macam jual anak saja..nanti bila kawin suami kata "jangan balik rumah mak hang sebab mak hang da jual kat aku.itulah letak hntrn mhl2 lagi"..ee takutnya..buat apa lah nak susahkan bakal menantu..aslkan anak bhagia sudahla..ish3x..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 05-10-08 05:47


1. Perkahwinan tak ikut nasihat Islam sebab hantaran yang tinggi.

2. Kes-kes penceraian semakin meningkat setiap tahun.

Kesimpulan: Adakah perkahwinan2 yang didirikan selama ini di malaysia tak dapat berkat Allah SWT??? :berfikir: :berfikir:


-----------------
http://al-ahkam.net/home/index.php

http://www.alwahy.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-10-08 08:05


Pada 05-10-08 05:47 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!



Kesimpulan: Adakah perkahwinan2 yang didirikan selama ini di malaysia tak dapat berkat Allah SWT??? :berfikir: :berfikir:



kesimpulan KESELURUHAN quote:
naruto-san anak mangsa penceraian. titik.

** MUDAH SUNGGUH MEMBUAT KESIMPULAN PENDEK AKAL SEBEGITU.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 05-10-08 08:51


Pada 12-09-06 18:05 , insyirah_hr posting:

!!! QUOTE !!!

bagi saya bila nak letak wang hantaran,pertama sekalai tengok pada pemdapatan bakal suami..kenala letak setara dengan pendapatannya...Kalau sebulan dapat 10 000 takkan nak letak 5 ribu saja....lagi satu pesetujuan dari dua pihak...

Kalau 10 ribu rupiah...?


-----------------
Kerbau adalah kerbau... Lembu adalah lembu... Kambing adalah kambing... Dan..., Aku adalah aku...


Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 05-10-08 17:12


Pada 05-10-08 08:05 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 05-10-08 05:47 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!



Kesimpulan: Adakah perkahwinan2 yang didirikan selama ini di malaysia tak dapat berkat Allah SWT??? :berfikir: :berfikir:



kesimpulan KESELURUHAN quote:
naruto-san anak mangsa penceraian. titik.

** MUDAH SUNGGUH MEMBUAT KESIMPULAN PENDEK AKAL SEBEGITU.



:-P cepat sungguh nurkamar melatah :sopan:

sedangkan naruto-san menggunakan perkataan "ADAKAH"....agar kita semua sama-sama dapat berfikir sejenak masalah penceraian yang semakin membimbangkan dikalangan pasangan Islam di malaysia....mungkin ianya ada kaitan dengan keberkatan yang diberikan Allah SWT dalam sesuatu perkahwinan.

jangan cepat melatah sangat ye warga ukhwah. :sopan:


-----------------
http://al-ahkam.net/home/index.php

http://www.alwahy.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-10-08 20:37


melatah?

yee.. semestinya saya melatah

nak buat cemana.. ramai sangat pandai bercakap...tapi aspek pengamalan.. zero

dengan hantaran senaskah alquran pun ada yang bercerai sampai bermusuh. dengan hantaran rm500(padahal si perempuan punya duit) pun ada yang sampai ke mati keluarga masih penuh rasa kebencian(walhal bak kata mak: mata memasing satu family pun nak tengok kena selak 'langsir'. jadi jangan mudah2 menyatakan sebab satu aspek 'rosak' maka tak ada keberkatan dalam kehidupan. adakala penceraian itu yang terbaik bagi pasangan yang berkenaan. hikmah disebaliknya, tak ada siapa yang tahu

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

Penama
Deleted User


posticon Posting pada: 07-10-08 05:16


dan yang paling kelakar ... bila hantaran mahal... dan dan perkahwinan tak ikut Islam.. siap tuduh penceraian diakibatkan oleh hantaran...yang bersanding... yang pakai inai... yang lain-lain yang langsung tak ada kena mengena dengan Islam, tak pula kecoh?


yang slalunya mengamuk bab hantaran tinggi ni sang lelaki sebab dia yang nak kena keluar duit...sampai boleh ada yang nak free.. takmo perkataan hantaran... mas kawin pun serendah2 sampai ikut rate negeri...
cubalah kiranya... hantaran tu diberi oleh pihak wanita... konpem pihak yang berdegang berdengung ni sonyap jo...




bagi wanita pula...kalau bakal suami anda...kelam kabut nak ikut hukum Islam pabila dia baru terpaksa bersusah kumpul duit beberapa ribu(tapi kalau sampai minta hantaran 20 ribu ke..tu memang lah melampau).. menjadi kan Islam sebagai sandaran untuk mengelakkan diri dari sekelumit cabaran?

baru beberapa ribu tau.. pernah terfikir berapa ratus ribu belanja nak sara anak2 di kemudian hari?


baru kena gertak sikit dah nak cari perempuan seberang...lepas tu mengamuk tengok perempuan Malaysia menikah dengan mat saleh..ke rasa tercabar ke entah?

suami beginikah yang dicari?



Bookmark and Share

    


  Quote dan BalasQuote

puterilindunganbulan2005
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.11.2004
Ahli No: 12283
Posting: 102
Dari: klang,selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 07-10-08 05:50


bagi saya pula.. elokla.. kirenyer bersederhana dalam apa jua sekalipun...

Bookmark and Share

    


  Member Information For puterilindunganbulan2005Profil   Hantar PM kepada puterilindunganbulan2005   Pergi ke puterilindunganbulan2005's Website   Quote dan BalasQuote

Penama
Deleted User


posticon Posting pada: 07-10-08 05:53


yep betul... segala2 nya perlu bersederhana...
tapi tak adalah sampai free kan? macam tak ada cabaran langsung...tak macho lah macam tu..hehehe

Bookmark and Share

    


  Quote dan BalasQuote

nur_kamila
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.10.2008
Ahli No: 35250
Posting: 62
Dari: kemaman

Terengganu  


posticon Posting pada: 07-10-08 12:24


atas perempuan 2 sendiri lah..lepas kahwin macam-macam boleh berlaku.hehehehehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_kamilaProfil   Hantar PM kepada nur_kamila   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 07-10-08 14:17


Tak semua benda boleh di ukur dengan duit...Kekayaan seseorang tu boleh di ukur dengan duit tetapi tidak keikhlasan untuk berkahwin ataupun maruah seorang perempuan...Macam lah kita timbang berat badan dengan pembaris...Sampai mati pun kita tak dapat tahu berapa berat badan kita...

p/s:ukur baju di badan sendiri dan di badan bakal suami...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-10-08 16:29


ana dah posting tapi macam tak keluar saja..tak apa lah..nt2 lah..............

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-10-08 17:15


huahuahua...macam-macam pendapat...ada yang nak hantaran tinggi..ada yang nak rendah...

apapun aku lebih bersetuju dengan pendapat mak aku yang lebih banyak makan garam dr aku..mak aku kata masa perkahwinan adik prmpuanku..'kita bukan nak jual anak'..

walaupun aku belum berkawen..aku setuju bangat dengan mak aku..thanks mom. i love u..

anda mampu mengubahnya...hehe...

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 14:05


Pada 07-10-08 05:53 , eniliana posting:

!!! QUOTE !!!

yep betul... segala2 nya perlu bersederhana...
tapi tak adalah sampai free kan? macam tak ada cabaran langsung...tak macho lah macam tu..hehehe


Hmmm...Nampak gayanya lepas ni kena lah tabur paku atas jalan untuk ke masjid...Nanti tak ada cabaran pula orang yang nak solat dekat masjid...Tak macho lah macam tu...


:berfikir:


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

islamic_gil
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14692
Posting: 427
Dari: SATU KAWASAN DI SATU MASA

Selangor  


posticon Posting pada: 14-10-08 14:25


ikut kemampuan pihak lelaki...walaupun mungkin hantaran rendah, pihak lelaki patut dah ada simpanan untuk selepas kahwin.anak bini tanggungjawab si suami juga

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_gilProfil   Hantar PM kepada islamic_gil   Quote dan BalasQuote

muslimahkusza
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.11.2004
Ahli No: 12373
Posting: 119
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 14:53


kisah benar sekadar perkongsian...

kerani kat pejabat ana akan melansungkan perkahwinan insyaAllah bulan 12 ini...si perempuan letak 6 ribu,seronok sangat dia ingat belas-belas ribu katanya setakat 6 ribu apalah sangat...
sekarang,duit dalam tangan baru ada 2 ribu lebih...parents dia nak bagi sikit selebihnya nak pinjam dengan kawan-kawan tapi eego malu katanya...
nak minta kurang malu...jadi hari2 pening fikir pasai duit tarikh dah tetap....kasihan kan itu lah tak tahu lah salah siapa...perempuan ke lelaki....

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimahkuszaProfil   Hantar PM kepada muslimahkusza   Quote dan BalasQuote

Penama
Deleted User


posticon Posting pada: 14-10-08 16:00


Pada 14-10-08 14:05 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-10-08 05:53 , eniliana posting:

!!! QUOTE !!!

yep betul... segala2 nya perlu bersederhana...
tapi tak adalah sampai free kan? macam tak ada cabaran langsung...tak macho lah macam tu..hehehe


Hmmm...Nampak gayanya lepas ni kena lah tabur paku atas jalan untuk ke masjid...Nanti tak ada cabaran pula orang yang nak solat dekat masjid...Tak macho lah macam tu...


:berfikir:




saya tegaskan,saya tak menyokong hantaran tinggi tapi kalau sampai nak free...
ok lah ok lah... awak cari lah bakal isteri yang bagi free hantaran....
tak mengapa...awak tetap macho lagi handsome...



er..bukankah kalau moto pancit tapi bersusa payah jugak ke masjid memang lagi banyak pahala kan?

eh..apa kata awak tolong taburkan paku tu.... tentu ada yang dapat lebih pahala akibat dari bersabar dan tetap meneruskan perjalanan ke masjid... :sopan:



Bookmark and Share

    


  Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 16:25


mencelah sikit....

en sailor dah kawin belum ? hehehehhe

tak mengapalah...sailor cari lah sesiapa gadis idaman hati yang tak mahu hantaran... kalau dapat yang tak mahu hantaran... tengok pulak family dia nak minta tak hantaran...

kalau ada dari keluarga gadis tersebut yang minta hantaran...tak payah lah kawin ek en sailor...

Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

nilam3_6
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.04.2007
Ahli No: 29649
Posting: 53

blank  


posticon Posting pada: 14-10-08 17:31


Pada 26-09-08 09:20 , Jaafar072286 posting:

!!! QUOTE !!!

Bukan senang keluarga nak lepaskan anak perempuan kepada pihak lelaki.... dan anak perempuan yang dilepaskan itu pun dibesarkan dengan sangat susah payah sekali... lagipun anak perempuan itu yang bakal berkahwin boleh berhadapan dengan risiko tindakan tak bertanggungjawab suami.... lagipun boleh jadi suami akan memperlakukan anak perempuannya sebagai hamba.... dan apabila semua risiko-risiko ini berlaku... perempuan tiada kuasa untuk lari dari suami. hanya suami yang boleh menceraikan.... kalau perempuan nak cerai nak minta fasakh jika suami melakukan tindakan tak bertanggungjawab, mahkamah sangat sangat sangat lambat urus(based on my mother friend's current situation)...

Jadi... berdasarkan perkara ini. Mungkin penjaga perempuan agak 'patut' mengenakan hantaran yang tinggi...


salam...
sedih hati saya baca kenyataan ini...seolah-olah anak itu satu bebanan buat ibu ayah dalam membesarkannya sampaikan itu pun boleh jadi sebab untuk mengenakan hantaran tinggi...buat apa nak terlalu curiga kepada kehidupan anak selepas kahwin jika kita telah bersetuju untuk mengahwinkannya dengan someone...jika kita curiga dan takut dengan risiko2 itu,janganlah kahwinkannya dengan org itu,dan tak perlu bangkitkan soal hantaran tinggi...kan Rasulullah saw dah pesan,pilihlah yang bertakwa...sandarkan segalanya pada Allah selepas habis ikhtiar(selidik agama calon yang akan jadi pasangan),insyaAllah bahagia hidup;)


-----------------
indahnya hidup ini jika semuanya kerana ALLAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For nilam3_6Profil   Hantar PM kepada nilam3_6   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 17-10-08 14:05


Pada 14-10-08 16:00 , eniliana posting:

!!! QUOTE !!!




er..bukankah kalau moto pancit tapi bersusa payah jugak ke masjid memang lagi banyak pahala kan?

eh..apa kata awak tolong taburkan paku tu.... tentu ada yang dapat lebih pahala akibat dari bersabar dan tetap meneruskan perjalanan ke masjid... :sopan:



Benda yang mudah Kenapa sengaja disusahkan?Kenapa sengaja menyusahkan urusan perkahwinan kalau ianya telah cukup mudah mengikut ajaran islam?


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 17-10-08 14:10


Pada 14-10-08 16:25 , rdwira posting:

!!! QUOTE !!!


tengok pulak family dia nak minta tak hantaran...


Mak saya dah siap kira berapa ribu hantaran adik perempuan saya ikut kelulusan akedemik dia...hehe...Saya dah cakap benda yang senang jangan disusahkan tapi beliau tak nak dengar...Nak buat macam mana kan...Benda ni diluar bidang kuasa saya... :welcome:


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

Abahh
Warga 1 Bintang
Menyertai: 25.09.2007
Ahli No: 31212
Posting: 33
Dari: kl

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-10-08 14:22


pasal harga minyak naik.....harga barang pun naik, gaji kerja gomen pun lagi tinggi naik....hantaran pun kenalah tinggi

Bookmark and Share

    


  Member Information For AbahhProfil   Hantar PM kepada Abahh   Quote dan BalasQuote

muhamad_azrul86
WARGA SETIA
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25571
Posting: 611
Dari: KoTa TiNggi BaNDaR Ada SejaRaH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-10-08 15:58


IKUT KEMAMPUAN PIHAK LELAKI JUGAK..
LAGI BAGUS BERSEDERHANA DALAM SEGALA HAL..
DISITULAH TERLETAKNYA KEBERKETAN...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muhamad_azrul86Profil   Hantar PM kepada muhamad_azrul86   Pergi ke muhamad_azrul86's Website   Quote dan BalasQuote

aidil_firdaus
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.10.2007
Ahli No: 31562
Posting: 58
Dari: pahang-putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 17-10-08 16:16


aih,macamana nak kawin ni.hantaran makin tinggi.apa pun baik sederhana saja dalam urusan perkahwinan.jangan membazir yang tak perlu lebih-lebih lagi kalau hantaran pun tinggi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For aidil_firdausProfil   Hantar PM kepada aidil_firdaus   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 17-10-08 16:37


Pada 17-10-08 16:16 , aidil_firdaus posting:

!!! QUOTE !!!

aih,macamana nak kawin ni.hantaran makin tinggi.apa pun baik sederhana saja dalam urusan perkahwinan.jangan membazir yang tak perlu lebih-lebih lagi kalau hantaran pun tinggi.


hai,aidil..dah nak sampai seru ke..??hehe..kalau dah nak kenduri tu jangan lupa menjemput kami ya..hehe..


-----------------
"Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu" : At-Thalaq : 3 -( PUAN SUFTI )-


Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

KIKO
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14072
Posting: 251
Dari: Kota Kinabalu Sabah...

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 17-10-08 16:40


kawin oh kawinnn :berfikir: :bunga: bila lah nak kawin :cry:


-----------------
IsWaRa miRaGe TuRbO cHaRGer 4g63.


Bookmark and Share

    


  Member Information For KIKOProfil   Hantar PM kepada KIKO   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 17-10-08 17:22


siapa yang nak ikut nasihat & saranan Islam...angkat tangan.

siapa yang malas nak ikut nasihat & saranan Islam...angkat kedua-dua belah tangan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 17-10-08 21:53


pendapat saya Kenapa hantaran semakin tinggi atas sebab-sebab berikut:
1: Harga barang semakin tinggi so kos untuk buat majlis bersangkut paut dengan hantaran kahwin (yang ini selalu dengar lah sebab dah ramai dalam family saya dah kahwin)
2: Peredaran masa yang menyebabkan ini semua. Ye lah orang masing-masing nak tau bila anak si polan kahwin. org akan tanya "eh anak dia kahwin duit hantaran berapa banyak"
*so jangan salah pihak perempuan saja**
kalau pendapat saya ni salah or buat kalian terasa saya minta maaf ye..

Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 17-10-08 23:55


dek sebab harga pun mahai, jadi susah terjuai. Adat disanjung Ugame dijunjung. Ni sekarang dah jadi lain, adat itu dah menjadi alat yang sewenang2nye hingge hina jadinya!

hantaran dah bergande2 jauh dan menyusahkan! Adat urang dulu bersendikan syarak, syarak bersendikan kitabullah. Dan pula, Bulat ayer dek pembentung, bulat manusia dek muafakat. Sekarang susah nak jumpa.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 18-10-08 00:54


si lelaki (bakal suami) bagi hantaran....then pihak perempuan guna duit hantaran itu buat KENDURI KAHWIN SEBELAH PEREMPUAN secara grand.

hhmm....adakah hukum TANGGUNGJAWAB MENGADAKAN KENDURI BUAT ANAK PEREMPUAN telah bertukar tangan....asalnya ianya tanggungjawab si ayah (atau wali)....tapi kini seolah-olah ianya tanggungjawab si bakal suami???.....sejak bila bakal suami mempunyai tanggungjawab sponsor kenduri kahwin belah bakal isterinya??......belum lagi angkat nikah telah pun terbeban dengan tanggungjawab ini???

dalil apakah yang diguna pakai oleh masyarakat melayu malaysia ye dalam hal ini???....naruto-san semaklah juga agaknya-agaknya ada dalil dalam al-Quran or hadis....tapi tak terjumpa pulak.

p/s: setuju juga dengan cadangan sailormoon supaya jalan-jalan menuju ke masjid, surau, madrasah diletakkan dengan kaca & paku.....baru mencabar & adventure sikit kan untuk menjadi hamba Allah SWT yang ikhlas...barulah menguji keimanan....menuju ke rumah Allah setiap waktu sambil menahan kesakitan kaki dengan hati yang penuh sabar serta kelihatan MACHOOOOOOO (bagi muslimin) & AYUUUU (bagi muslimat).


-----------------
http://al-ahkam.net/home/index.php

http://www.alwahy.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 18-10-08 22:01


dunia...dah menjadi resam dan lumrah di dunia ini macam-macam persoalan yang akan timbul...En.Naruto-san:macam berminat sangat dengan topik ini sampai cari dalil dalam alquran lagi...saya tabik sprinnnnnggggg kat awak....Alangkahnya bahagia dan mudahnya perkahwinan jika tidak terbeban dengan hantaran yang tinggi...wauluhualammmm

Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

fahim
WARGA SETIA
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8869
Posting: 613
Dari: Morioka, Jepun

japan  


posticon Posting pada: 19-10-08 00:14


Jangan akhirnya jadi macam negara maju yang kaya seperti Jepun, Jerman dll... Bila duit menjadi nilaian orang ramai, kehendak dan maruah seorang wanita, akhirnya umur 30 baru boleh kahwin..

Sekarang purata umur orang kawin di Jepun..
Lelaki: 40-an
Perempuan: 30-an

Hmm, mungkin Malaysia sedang ke arah kebinasaan seperti ini.
Takutnya

Bookmark and Share

    


  Member Information For fahimProfil   Hantar PM kepada fahim   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-10-08 16:17


hmm ana rasa tak kut..apa yang ana nampak trend sekarang ialah semakin ramai yang kawin muda..da jadi balik macam zaman duu-dulu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 19-10-08 18:58


saya setuju memang sebaiknya jangan lah hantaran tinggi sampai membebankan...

tapi memang hebatle kalau anda yang duduk bising taknak kompromi pasal hantran ni.... takkan kawin kalau keluarga perempuan minta hantaran....

aku respect lah pada antum macam ini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 22-10-08 17:06


Pada 18-10-08 00:54 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!

hhmm....adakah hukum TANGGUNGJAWAB MENGADAKAN KENDURI BUAT ANAK PEREMPUAN telah bertukar tangan....asalnya ianya tanggungjawab si ayah (atau wali)....tapi kini seolah-olah ianya tanggungjawab si bakal suami???.....sejak bila bakal suami mempunyai tanggungjawab sponsor kenduri kahwin belah bakal isterinya??......belum lagi angkat nikah telah pun terbeban dengan tanggungjawab ini???

dalil apakah yang diguna pakai oleh masyarakat melayu malaysia ye dalam hal ini???....naruto-san semaklah juga agaknya-agaknya ada dalil dalam al-Quran or hadis....tapi tak terjumpa pulak.

Nabi s.a.w. telah berpesan dalam sabda yang masyhur: "buatlah walimah walau dengan seekor biri2."

dalam perkahwinan RasuluLlah s.a.w., bukankah baginda sendiri yang buat walimah untuk perkahwinan baginda? ada sesiapa boleh check tak?

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Kenapa hantaran kawin jadi tinggi??

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.252054 saat. Lajunya....