Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-02-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Perbezaan antara orang yang berjaya dengan orang yang gagal terletak pada rohaninya. Apa yang difikir menentukan apa yang akan dicapai.
-- Hamka

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: atbar1981
Hari Ini: 1
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43128

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 25
Ahli: 0
Jumlah: 25




  Yang Masuk Ke Sini
atbar1981: 1 jam, 16 minit yang lalu
muslimin23: 1 hari, 16 jam, 37 minit yang lalu
z_tornado: 1 hari, 20 jam, 44 minit yang lalu
sarashanee: 8 hari yang lalu
CikIzzah1992: 10 hari yang lalu
Qiamulail: 26 hari yang lalu


Lirik Nasyid
Topik: BILA TUHAN TAK DITAKUTI : MAWADDAH


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Lirik Nasyid
    »» BILA TUHAN TAK DITAKUTI : MAWADDAH

Please Mendaftar To Post


Oleh BILA TUHAN TAK DITAKUTI : MAWADDAH

puteri_islam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 478
Posting: 212
Dari: Pulau Melaka

Kelantan  


posticon Posting pada: 28-08-03 18:40


BILA TUHAN TAK DITAKUTI


Bila TUHAN tak ditakuti
Macam-macam boleh terjadi
Tiap orang tak ketahuan
Hala hidupnya sendiri
Maka rosaklah di sana-sini

Ada manusia puja alam sebagai TUHAN
Mabuk dengan gelombang
Laut yang menggulung
Digambarkan dengan
Kertas sastera mempesona
Mereka tenggelam dalam
Gelombang sasteranya
Ia leka sendiri dengan dua penanya

Bagai orang tenggelam
Dalam lautan menggulung
Tidak tahu tujuan
Kemana mahu pergi
Ada juga yang sibuk bercakap
Dengan emosinya sekali
Mengelilingi seluruh negeri
Kadang-kdang berbohong sesuka hati
Berkata tidak mengota
Mengecam orang tak usah dikira
Sudah jadi makan minumnya (2x)

Ada golongan sibuk
Dengan kesalahan orang
Seolah-olah mereka wira agama
Konon hendak membersihkan
Agama dari noda
Yang sebenarnya berlakun
Di depan manusia
Bukan hidup realitinya

(ulang rangkap 1)

Mereka lupa diri sendiri
Mereka sendiri buat dosa
Membeli kereta dan rumah
Terlibat dengan riba’
Anak-anak dan juga isteri
Terdedah aurat setiap hari
Perbualan setiap hari
Tentang kenaikkan gaji dan juga pangkat

Hidup sendiri nafsi-nafsi
Kecuali ada urusan rasmi
Yang ada kaitan dengan gaji (2x)

(ulang rangkap 1)

Bahayanya amat ketara sekali
Mereka lupa semua itu adalah
Kesesatan dalam beragama (2x)
Yang punya kuasa
Berbangga denagn kuasanya
Menggertak manusia setiap hari
Akta-akta dibuat
Untuk selamatkan diri mereka
Membentuk orang bukan
Dari hatinya sendiri
Jasa-jasa disebut berulang-ulang kali (2x)

Menceritakan jasa kepada manusia
Maka hilanglah pahalanya
Menipu diri tak disedari (2x)

Tak kurang juga ada dikalangan manusia
Setiap hari memikirkan
Hendak menghiburkan manusia
Berbagai cara dan gaya dipertunjukkan
Rupanya jiwa mereka
Sendiri tak terhibur
Jiwa mereka derita
Tak kurang juga yang bunuh diri

(ulang rangkap 1)


harap antum semua dapat menghayati lirik ini...

lagu ni banyak nasihat yg boleh diikuti INSYAALLAH..

wassalam..




REDHA ALLAH...BERKAT HIDUP...
REDHA MANUSIA...KAYA DUNIA PAPA AKHIRAT...

[ Posting ini telah di edit oleh: puteri_islam pada 2003-08-29 02:24 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_islamProfil   Hantar PM kepada puteri_islam   Quote dan BalasQuote

muslimahsejati
WARGA SETIA
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1091
Posting: 1009
Dari: kota tinggi,johor

Johor  


posticon Posting pada: 28-08-03 22:39


sedapkan lagunya..........
penuh keinsafan....................



Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimahsejatiProfil   Hantar PM kepada muslimahsejati   Quote dan BalasQuote

puteri_islam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 478
Posting: 212
Dari: Pulau Melaka

Kelantan  


posticon Posting pada: 29-08-03 02:26


Thank you...

harap dapat hayatinya..

wassalam

-----------------
Sesungguhnya ingatan hamba kepada Tuhannya itu adalah lebih besar daripada segala-galanya.Dan Allah itu mengetahui apa yang kamu kerjakan.(Surah al-Ankabut:45)

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_islamProfil   Hantar PM kepada puteri_islam   Quote dan BalasQuote

AnisAqilah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1446
Posting: 261
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 29-08-03 08:05


Lagu nasyid yang paling panjang penah anis dengar....lirik dia best...sesuai dengan keadaan dunia sekarang ni...

-----------------

Tertawalah pada segala cubaan, kerana dunia ini hanya kosong belaka, terimalah sepuluh kekalahan sebelum menerima satu kemenangan


Bookmark and Share

    


  Member Information For AnisAqilahProfil   Hantar PM kepada AnisAqilah   Pergi ke AnisAqilah's Website   Quote dan BalasQuote

khaulah_alazwar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 927
Posting: 638
Dari: ::The Garden of Knowledge and Virtue::

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 29-08-03 21:39


Salam'alaik...

Hayati lirik Insya Allah....boleh

-----------------
"Tidak ada apa yang lebih manis dalam kehidupan ini melainkan apabila kita berjaya memperolehi kemanisan IMAN dan CINTA ILAHI"

Bookmark and Share

    


  Member Information For khaulah_alazwarProfil   Hantar PM kepada khaulah_alazwar   Quote dan BalasQuote

puteri_islam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 478
Posting: 212
Dari: Pulau Melaka

Kelantan  


posticon Posting pada: 30-08-03 00:31




betul tu...

lirik ni memang mendalam maksudnya...

kalau siapa makan cili dia terasa pedaslah...

semua terkena...



-----------------
Sesungguhnya ingatan hamba kepada Tuhannya itu adalah lebih besar daripada segala-galanya.Dan Allah itu mengetahui apa yang kamu kerjakan.(Surah al-Ankabut:45)

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_islamProfil   Hantar PM kepada puteri_islam   Quote dan BalasQuote

sahabat_amin
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 123
Posting: 1288
Dari: Bumi Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-08-03 11:09


liriknya jelas dan menarik....
lagunyer plak best.....
tp belum masuk dlm carta pilihan utama nasyid IKIM.fm lagi......


-----------------
Jana pendapatan anda, hanya di hujung jari...!

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahabat_aminProfil   Hantar PM kepada sahabat_amin   Pergi ke sahabat_amin's Website   Quote dan BalasQuote

wardah_iium
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.06.2003
Ahli No: 1375
Posting: 169
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-08-03 11:38


ana tertarik ngan lirik nasyid lagu ni...
cuba kita suruh budak lelaki yg nyanyi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For wardah_iiumProfil   Hantar PM kepada wardah_iium   Quote dan BalasQuote

AdAwiAh_1210
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 649
Posting: 120
Dari: Kuala Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-08-03 12:32


assalamualaikum...

mmm mmg lagu mawaddah best2...
lagu nilah pjg sekali kan...9 minit lebih...
lagu2nya kalau dihayati, bagus sekali...
saper yg tak beli lagi, cepat2 pi cari..
rugi tak dgr....

Bookmark and Share

    


  Member Information For AdAwiAh_1210Profil   Hantar PM kepada AdAwiAh_1210   Quote dan BalasQuote

Fatimah_azZahra
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 63
Posting: 87
Dari: Kuala Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-08-03 12:40


assalamualaikum...

mmg lagu ni amat mendlm maksudnya..,tp baru2 ni...sedihnya ana bila kwn ana ckp dia tak rase apa2 bila dengar lagu ni...bukan lagu ni je..malah semua...dia boleh gelak dan mempersendakan.....ana rase terkilan sgt dpt kwn mcm tu.........
kdg2 bila ana sengaja pasang lagu tu, dia suruh perlahankan...susahnya nak lembutkan hati dia...telinga dia mcm panas bila dengar lagu tu...tak taula kenapa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Fatimah_azZahraProfil   Hantar PM kepada Fatimah_azZahra   Quote dan BalasQuote

puteri_islam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 478
Posting: 212
Dari: Pulau Melaka

Kelantan  


posticon Posting pada: 30-08-03 13:50


Assalammualaikum…

Buat fatimah_azzahra…

Jgnlah bersedih hati….itu semua perkara biasa…..

Ana pun ramai kawan yg memang tak suka dgr lagu nasyid nie…tapi ALHAMDULILLAH mereka tak pernah lah nak benci samapi mcm tu…

Cuma….ibu ana bekerja di sebuah pejabat…

Dia pun selalu pasang mp3 nasyid sewaktu bekerja…

Kekadang tu mp3 tu buat hal…

Volumenya tu sekejap perlahan sekejap kuat…baisalah..tapi ibu ana selalu dimarahi ….

Nak buat camner…manusia tak semua suka kepada kebenaran….jika kebenaran itu

Dapat memuaskan hati mereka atau untuk kepentingan mereka …mereka akan

menyokong kebenaran itu…ramai manusia yg hipokrit…

harapnya kita tak seperti itu…tul tak???

Ana harap anti bersabar dan teruskan menyokong industri nasyid…

Kerana kita memilih HIBURAN YANG MENDIDIK JIWA kita…

Ok…

Wassalammmmm…




-----------------
Sesungguhnya ingatan hamba kepada Tuhannya itu adalah lebih besar daripada segala-galanya.Dan Allah itu mengetahui apa yang kamu kerjakan.(Surah al-Ankabut:45)

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_islamProfil   Hantar PM kepada puteri_islam   Quote dan BalasQuote

islamic_princess
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 45
Posting: 736
Dari: johor bahru ke UPSI

Johor   avatar


posticon Posting pada: 31-08-03 21:36


assalamualaikum......
macam mana boleh jadi cam tu......kawan fatimah azzahra tu tak minat nasyid ker.....kalau tak minat diam ajer jgn ketawakan pula....tak baik tau.
wassalam

-----------------
HaRaPanKu MoGa DikuRniAkaN
MaNiSnyA IMAN BerPanJanGaN
MoGa LauTaN HiLanG GeLoRa UnTuK BeLaYaR..

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_princessProfil   Hantar PM kepada islamic_princess   Pergi ke islamic_princess's Website   Quote dan BalasQuote

mawardah_solehah85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1155
Posting: 100
Dari: Kuantan,Pahang Darul Mukmin

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-09-03 01:29


sahabat2..
Mawaddah dah ada album baru.. sila dptkan di pasaran..TAKUTILAH TUHAN
atau..student uia pj..dptkan di stall kek (MSES) depan stad..murah je.. tak mahal pun..
wasaalam

-----------------
"Hati ini milik Allah..
Diciptakan oleh Allah...
     Hanya untuk mencintai Allah.."



Bookmark and Share

    


  Member Information For mawardah_solehah85Profil   Hantar PM kepada mawardah_solehah85   Pergi ke mawardah_solehah85's Website   Quote dan BalasQuote

littlemuslimah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 100
Posting: 777
Dari: ::uia @ penang::

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 01-09-03 11:32


erm... mulalah sabahat ana ni nak promote ye tak mawardah_solehah85...

hmm... liriknya mmg best dan irama pon masuk ngan liriknya



Bookmark and Share

    


  Member Information For littlemuslimahProfil   Hantar PM kepada littlemuslimah   Quote dan BalasQuote

Fatimah_azZahra
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 63
Posting: 87
Dari: Kuala Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-09-03 13:16


waalaikumussalam...
buat islamic_princess dan puteri_islam..,

syukran jazilan...atas kata2 yg amat bermakna tu..
sejuk hati ana membacanya....
terima kasih sekali lagi....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Fatimah_azZahraProfil   Hantar PM kepada Fatimah_azZahra   Quote dan BalasQuote

Hafiz_Qiee
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 785
Posting: 762
Dari: Serdang, Selangor

Kedah  


posticon Posting pada: 02-09-03 17:14


Lagu dan lirik..
senang dihayati..

-----------------
Hanya diri ku dan Allah s.w.t.. yang mengetahui segalanya.. itu lah kehidupan .. dicelah lautan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Hafiz_QieeProfil   Hantar PM kepada Hafiz_Qiee   Pergi ke Hafiz_Qiee's Website   Quote dan BalasQuote

puteri_islam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 478
Posting: 212
Dari: Pulau Melaka

Kelantan  


posticon Posting pada: 05-09-03 01:12


BETUL TU....LAGU NIE senang dihayati senang gak terasa...

so ambillh pedoman..dan pengajaran..

-----------------
Sesungguhnya ingatan hamba kepada Tuhannya itu adalah lebih besar daripada segala-galanya.Dan Allah itu mengetahui apa yang kamu kerjakan.(Surah al-Ankabut:45)

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_islamProfil   Hantar PM kepada puteri_islam   Quote dan BalasQuote

nur_islami
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 28.05.2003
Ahli No: 858
Posting: 991
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-09-03 08:15


assalamualaikum....

mmg ana suka sgt lagu ni....

liriknya sungguh mendalam dan bermakna.....

sesuai dgn senario kita hari ini.....

smoga kita semua ambik pengajaran dan tauladan drp lagu ini.....



-----------------
hadiah yang paling berharga dalam ertikata sahabat yang sebenarnya ialah memberi yang terbaik dalam diri anda sendiri..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Pergi ke nur_islami's Website   Quote dan BalasQuote

insan_kalam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.08.2003
Ahli No: 2802
Posting: 104
Dari: batu pahat

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-09-03 01:00


assalammualaikum..

ana tak takut perkataan tuhan...tapi ana lebih takutperkataan ALLAH...

Bookmark and Share

    


  Member Information For insan_kalamProfil   Hantar PM kepada insan_kalam   Quote dan BalasQuote

insan_kerdil
Warga 2 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1958
Posting: 64
Dari: Damansara

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-09-03 11:48


Assalamualaikum buat semua sahabat....

Saudari Fatimah_azZahra, janganlah bersedih, tapi berdoalah agar kawan anti tu mendapat hidayah, terbuka hatinya, dan berhijrah kepada yang lebih baik..
Doakan supaya dia cepat sedar, dan insaf...
Komen pasal nasyid ni.. ana memang suka, sebab lirik dia bagus, melodinya pun dapat mendamaikan hati dan fikiran.
Bukan macam sesetangah lagu tu, makin sakit kepala bila dengar.
Ana tak suke lagu macam tu..!


-----------------
Sebening embun,
Seputih salju,
Seikhlas hamba-Mu.
Insan kerdil di bumi sementara.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For insan_kerdilProfil   Hantar PM kepada insan_kerdil   Pergi ke insan_kerdil's Website   Quote dan BalasQuote

puteri_islam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 478
Posting: 212
Dari: Pulau Melaka

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-09-03 23:48


ASSALAMMUALAIKUM..

betul tu insan kalam..

ana pun takut ALLAH ...

kita semua takutkan ALLAH..

so ana rasa tak salah guna perkataan TUHAN..sebab..

ALLAH tuhan kite ye tak??

-----------------
Sesungguhnya ingatan hamba kepada Tuhannya itu adalah lebih besar daripada segala-galanya.Dan Allah itu mengetahui apa yang kamu kerjakan.(Surah al-Ankabut:45)

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_islamProfil   Hantar PM kepada puteri_islam   Quote dan BalasQuote

sebiru-laut
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.08.2003
Ahli No: 3107
Posting: 61
Dari: sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 27-09-03 11:33




lirik itu sesuai.....dengan...umat sekarang yg sudah mabuk dengan dunia....... ahahaha
betul la seperti lirik yg di sampaikan ..kerana dia dapat memberikan satu penginsafan ,satu pengajaran pada diri sendiri jugak semua masyarakat..........
kiter sokong la lagu ni baH

Bookmark and Share

    


  Member Information For sebiru-lautProfil   Hantar PM kepada sebiru-laut   Pergi ke sebiru-laut's Website   Quote dan BalasQuote

Amirul_Mukminin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.07.2003
Ahli No: 2497
Posting: 37
Dari: Sabah Di bawah Bayu

Sabah  


posticon Posting pada: 14-10-03 13:28


Assalamualaikum...

Lirik dan bagus kan... tapi kalau di hayati dan di amalkan lebih bagus lagi.... semoga dakwah islamiah dapat disebarkan.... amin....

-----------------
Islam Itu Cara Hidup Kita
Jaga Diri Hiasi Peribadi

     Amirul_Mukminin

Bookmark and Share

    


  Member Information For Amirul_MukmininProfil   Hantar PM kepada Amirul_Mukminin   Quote dan BalasQuote

acapella
Warga Rasmi
Menyertai: 11.10.2003
Ahli No: 4223
Posting: 15

Selangor  


posticon Posting pada: 14-10-03 13:50


assalamualikum.... salam ukhwah utk semua...
pd. saya lagu nie penuh makna...ye laa kan..zaman skrang
banyak org yg macam tu so, utkkita ingat diri sendiri
lihat makna tuu...ada sama x dalam diri kita..
kalau ade ...perbaiki...

Bookmark and Share

    


  Member Information For acapellaProfil   Hantar PM kepada acapella   Quote dan BalasQuote

abu_rozai
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 158
Posting: 65
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 16-10-03 00:24


Assalamualaikum.....

ana setuju dgn pandangan antum semua mengenai lirik lagu ni memang wajar dihayati.......
tapi penyebutan sesetengah perkataan dalam mendendangkannya tidak begitu jelas.......
kalu sesiapa yang tak pernah membaca lirik tersebut pasti tertanya2...apekebenda yang disebutkannya tuh!!!!!!.....
ini juga berlaku pada kump. nasyid tanah air yang lain......
kalu pendapat ana nie menimbulkan ketidakpuasan antum semua, ana mintak maap dari hujung rambut hingga ke hujung kaki........
pada ana, yang benar tetap benar......
walau macam manapun, cayalah mawaddah......
bole tanya, solo yang menyanyikan lagu TERIMA KASIH TUHAN......tue nama dia aper ????? heheher

Bookmark and Share

    


  Member Information For abu_rozaiProfil   Hantar PM kepada abu_rozai   Quote dan BalasQuote

yuhada
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.10.2006
Ahli No: 26939
Posting: 130
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-11-08 16:06


macam dah ada saja posting ni... tapi tak mengapalah...
mawaddah... memperjuangkan TUHAN untuk mengketengahkan konsep berkasih sayang sesama manusia dan mencintai TUHAN

Bookmark and Share

    


  Member Information For yuhadaProfil   Hantar PM kepada yuhada   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.1194 saat. Lajunya....