Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-11-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kejayaan sebenar adalah terletak pada tidak pernah jatuhnya seseorang....tetapi manusia mana yang tidak pernah melakukan kesalahan. Oleh itu kejayaan yang sebenar-benarnya adalah kesanggupan tegak kembali pada setiap kali jatuh...
-- Seminar

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: lizawati2302
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43141

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 59
Ahli: 0
Jumlah: 59




  Yang Masuk Ke Sini
lizawati2302: 1 hari, 5 jam, 45 minit yang lalu
Kang: 1 hari, 10 jam, 46 minit yang lalu
sahabat_sejati: 7 hari yang lalu
sadiqah: 11 hari yang lalu
eme86: 15 hari yang lalu
al_hafizahgirl: 19 hari yang lalu
nice_pesan: 22 hari yang lalu
umy_1510: 27 hari yang lalu


Petua Warisan
Topik: Rahsia menghilangkan jerawat


Carian Forum

Moderator: Administrator, anis_zulaikha
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Petua Warisan
    »» Rahsia menghilangkan jerawat

Please Mendaftar To Post


Oleh Rahsia menghilangkan jerawat

Putera83
Warga 1 Bintang
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 443
Posting: 22
Dari: Kuala Terengganu,Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 18-05-03 08:00


Salah satu rahsia untuk menghilangkan jerawat di muka ialah dengan mengambil wudhu'.Caranya ialah semasa mengambil wudhu'(ketika membasuh muka),selain berniat untuk mengerjakan solat dan menghapuskan dosa-dosa serta niat2 yang lain,kita niatkan juga untuk menghilangkan dan menyembuhkan jerawat dan menjauhkan kita daripada segala penyakit kulit.Anggaplah niat yang anda buat ni sebagai satu doa..So niat yang ana maksudkan di sini adalah doa dalam hati..mmg niat utama kita mengambil wudhu adalah dengan berniat "shja aku mengangkat hadas kecil krn Allah taala" apabila membasuh muka kali pertama..di samping itu semasa kita menyapu air ke muka untuk kali kedua atau ketiga,kita bolehlah berdoa di dalam hati agar dihilangkan segala penyakit kulit dan jerawat di muka kita..Wallahualam..amalkan selalu dengan hati yang ikhlas,Insya Allah doa anda akan dimakbulkan...Amin



-----------------
SyaYus FoReVeR

[ Posting ini telah di edit oleh: Putera83 pada 2003-05-21 21:16 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putera83Profil   Hantar PM kepada Putera83   Quote dan BalasQuote

baiduri_aiman
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 34
Posting: 242
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 18-05-03 11:44


ooo..leh gak eh niat camtu masa amik wudhuk..thakns atas info tu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For baiduri_aimanProfil   Hantar PM kepada baiduri_aiman   Quote dan BalasQuote

darul_numan81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 239
Posting: 1548
Dari: Batu Pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 18-05-03 15:07


as'kum..erm,tengah risau ni sebab muka ana tetiba je naik jerawat. klau sebelum ni,payahlah jugak dia nak naik, tapi..sejak ana mimpi yg muka ana penuh dengan jerawat, makin menjadi2lah pulak..risau pun ada ni.

erm..insyaALLAh ana akan amalkan petua kat atas tu tapi kan...ustaz ana kata kita tak boleh mencampurkan niat kita. ermm... macam mana pulak tu?

-----------------
Kehidupan adalah satu ujian...

Bookmark and Share

    


  Member Information For darul_numan81Profil   Hantar PM kepada darul_numan81   Pergi ke darul_numan81's Website   Quote dan BalasQuote

Putera83
Warga 1 Bintang
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 443
Posting: 22
Dari: Kuala Terengganu,Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 18-05-03 23:01


Akum
Anggaplah niat yang anda buat ni sebagai satu doa..So niat yang ana maksudkan di sini adalah doa dalam hati..mmg niat utama kita mengambil wudhu adalah dengan berniat "shja aku mengangkat hadas kecil krn Allah taala" apabila membasuh muka kali pertama..di samping itu semasa kita menyapu air ke muka untuk kali kedua atau ketiga,kita bolehlah berdoa di dalam hati agar dihilangkan segala penyakit kulit dan jerawat di muka kita..Wallahualam..

-----------------
SyaYus FoReVeR

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putera83Profil   Hantar PM kepada Putera83   Quote dan BalasQuote

suterakasih
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 208
Posting: 107
Dari: muar

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-05-03 23:17


Quote:
tapi..sejak ana mimpi yg muka ana penuh dengan jerawat, makin menjadi2lah pulak..risau pun ada ni.




mmm...sebab akak risau...tu yang jerawat naik...
tapi...orang kate kalu dah kawin...jerawat akan hilang...
kalu gitu...kena la cepat2 kawin...hehehe...


-----------------
mengharap cinta sejati...
mendamba kasih Ilahi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For suterakasihProfil   Hantar PM kepada suterakasih   Quote dan BalasQuote

MuTTaQiN
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 203
Posting: 594
Dari: ::Gombak @ Bumi Ilmu::

Selangor  


posticon Posting pada: 20-05-03 00:50


syukran untuk doa tu,kalau dilihat jerawat mmg menjadi masalah kepada remaja, banyak cara nak elakkan jerawat pertama, elakan dari tekanan,tidor awal, jauhkan diri dari habuk,elakan dari muka berminyak,pandai memilih makanan

-----------------
[img /]http://www.inminds.co.uk/boycott-poster3.jpg[/img]

Bookmark and Share

    


  Member Information For MuTTaQiNProfil   Hantar PM kepada MuTTaQiN   Quote dan BalasQuote

SaLaFy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 341
Posting: 99
Dari: Taman Melawati, KuaLa LumpUR, BuMi A||aH SwT...

iraq   avatar


posticon Posting pada: 20-05-03 02:04


o0o0o...gitu...ehehe..timer kasih,emkoi,syukran,thankyou, and sumer jenis timer kasih la atas information ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaLaFyProfil   Hantar PM kepada SaLaFy   Quote dan BalasQuote

lang_biru
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 272
Posting: 213
Dari: utara ke selatan

Selangor  


posticon Posting pada: 20-05-03 04:28


betui kata muttaqin.. cuaca kite ni kurang elok utk kulit so lebih jgn terdedah dgn sinaran matahari yg ader sinar ultra violet, serta meransang pengeluaran minyak di permukaan kulit yg memerangkap kotoran.. kesannya terjadilah blemishes spt jerawat..

Pakai T3 atau oxy 5% atau 10% benzoyl peroxide ikut kesesuaian kulit merawat acne..

makan sayur byk, elak ambil makanan berminyak, waktu malam tak perlu makan byk, makan sedikit krn kita tak perlukan tenaga yg banyak waktu mlm.. lagipon memudahkan perut kita rehat waktu kita tido nnt..

-----------------
Suatu kelainan hanya di www.softHands.com.my ...... anda berani ?

Bookmark and Share

    


  Member Information For lang_biruProfil   Hantar PM kepada lang_biru   Pergi ke lang_biru's Website   Quote dan BalasQuote

heizam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 182
Posting: 107
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 20-05-03 19:29


a'kum... emmm boleh gak niat mase wudhuk.. cam tu yek???.. thanks info tadi



Bookmark and Share

    


  Member Information For heizamProfil   Hantar PM kepada heizam   Pergi ke heizam's Website   Quote dan BalasQuote

ZahRaTuL_RaiHaNaH81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 426
Posting: 861
Dari: .: SaBah :.

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 20-05-03 21:20




laaa.......ingat info betul2...thanks ler..tapi jgn pulak ambik wudhu utk solat..tapi niat nak hilang jerawat..heheeehhehe

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For ZahRaTuL_RaiHaNaH81Profil   Hantar PM kepada ZahRaTuL_RaiHaNaH81   Quote dan BalasQuote

doktor_kampung
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 505
Posting: 436
Dari: jelapang, ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-05-03 01:30


trimas atas info tu... muka ana ni pun dah macam bulan di ufuk timur ni...

ana try jugak pakai bedak sejuk... tapi tak menjadi...

insyallah ana try yg ini pulak...



Bookmark and Share

    


  Member Information For doktor_kampungProfil   Hantar PM kepada doktor_kampung   Quote dan BalasQuote

intan_syifa
Warga Rasmi
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 580
Posting: 1
Dari: ipoh

Perak  


posticon Posting pada: 21-05-03 02:51


senang je..selain amik air sembahyang...gunakan jugak air wap daun inai...pastu wap kan jer muka..insya Allah jerawat kecut..kesan pun tiada..muka x merah coz kite guna wap jerr..trylah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For intan_syifaProfil   Hantar PM kepada intan_syifa   Quote dan BalasQuote

suterakasih
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 208
Posting: 107
Dari: muar

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-05-03 08:56


satu lagi info!!!
Quote:
ana try jugak pakai bedak sejuk... tapi tak menjadi...




bagi kulit berminyak...elakkan daripada memakai sebarang krim atau bedak sejuk waktu tido..
kerana riang pada kulit tidak dapat bernafas...
biarkan kulit muka neutral...
apabila liang tersumbat...akan menyebabkan jerawat...


-----------------
mengharap cinta sejati...
mendamba kasih Ilahi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For suterakasihProfil   Hantar PM kepada suterakasih   Quote dan BalasQuote

fi_amaanillah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 259
Posting: 306
Dari: JB

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-05-03 11:45


emmm...kwn ana plak ade bg petua..utk yg suke pakai bedak sejuk utk ilangkan jerawat..tambahkan air limau nipis pd bedak sejuk tu..maksudnye perahlah sikt buah tu..then gaulkan..memula tu mmg akan rase pedih..tp insyaALLAH lame2 akan hilang..n ana penah try gak..alhamdulillah..ilang jerawat..

-----------------
"jadilah spt pohon kayu yg lebat buahnya,tumbuh di tepi jalan, dilempar dgn batu,tetapi dibalas dgn buah"---Saidina Abu Bakar

Bookmark and Share

    


  Member Information For fi_amaanillahProfil   Hantar PM kepada fi_amaanillah   Quote dan BalasQuote

wan_pasir
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 37
Posting: 395
Dari: kuala terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 21-05-03 19:48


:: terima kasih atas info tuu :: ingat 5 kali sehari :: lepas nii dah tak payah pakai pencuci muka lagi jimat! JIMAT! :: ana baru nak cuba ::

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For wan_pasirProfil   Hantar PM kepada wan_pasir   Pergi ke wan_pasir's Website   Quote dan BalasQuote

Putera83
Warga 1 Bintang
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 443
Posting: 22
Dari: Kuala Terengganu,Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 21-05-03 21:21


akum..

ana harap antum dan antumna sekalian tidak tersilap faham dengan apa yg ana katakan..Niat UTAMA kita ialah mengambil wudhu' untuk mendirikan solat..bukannya untuk menghilangkan jerawat SEMATA-MATA..jgn tersilap niat plak nanti...so,semasa berwudhu' tulah kite selitkan doa utk hilangkan jerawat..ana harap antum semua faham yer..Wallahualam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putera83Profil   Hantar PM kepada Putera83   Quote dan BalasQuote

fara
Warga 1 Bintang
Menyertai: 04.06.2003
Ahli No: 1015
Posting: 23
Dari: ipoh

Perak  


posticon Posting pada: 06-06-03 23:01


assalamualaikum...
saya ada satu lagi petua camna nak hilangkan JERAWATTTTTT..... dgn ubat gigi jer x yah pakai lotion nie.bazir jer..

mula2 sapukan sdkt ubat gigi pd bhgn jerawat ka t muka korang.pastuulangi sehingga ianya jadi kering & sembuh.

isyaallah kalo kita buat benda nie dgn ikhlas jerawat akan hilang...;-D

-----------------
ikhlas itu jiwa yang murni
yang patut ada pada diri kita
hanya yang punya yang bermujahadah
inilah sebahagian sifat mahmudah

Bookmark and Share

    


  Member Information For faraProfil   Hantar PM kepada fara   Quote dan BalasQuote

nilamSarah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 463
Posting: 136
Dari: presint 9,putrajaya

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 13-06-03 02:50


ooo..cara gitu pun bleh yee..mm...bleh la try lepaih nie..

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For nilamSarahProfil   Hantar PM kepada nilamSarah   Quote dan BalasQuote

Hafiz_Qiee
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 785
Posting: 762
Dari: Serdang, Selangor

Kedah  


posticon Posting pada: 26-06-03 17:07


info yang baik..
thankx..

-----------------
Hanya diri ku dan Allah s.w.t.. yang mengetahui segalanya.. itu lah kehidupan .. dicelah lautan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Hafiz_QieeProfil   Hantar PM kepada Hafiz_Qiee   Pergi ke Hafiz_Qiee's Website   Quote dan BalasQuote

Hubb_qilaf
Warga 1 Bintang
Menyertai: 28.06.2003
Ahli No: 1762
Posting: 39
Dari: USM Health Campus

turkey  


posticon Posting pada: 14-01-04 12:32


Quote:

On 2003-06-06 23:01, fara wrote:
assalamualaikum...
saya ada satu lagi petua camna nak hilangkan JERAWATTTTTT..... dgn ubat gigi jer x yah pakai lotion nie.bazir jer..

mula2 sapukan sdkt ubat gigi pd bhgn jerawat ka t muka korang.pastuulangi sehingga ianya jadi kering & sembuh.

isyaallah kalo kita buat benda nie dgn ikhlas jerawat akan hilang...;-D

-----------------
Solehah woman smiles in trouble,
Gather strength from doa,
And grow brave by istighfar and solat,
Her great love is only for Allah....



Ubat gigi...mcm pelik je..trylah...tp apepun,yg penting,niat yang ikhlas...,sebabnya,semua tu dtg dr Allah,bila2 jer Dia boleh hilangkan atau tumbuhkan jerawat tu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Hubb_qilafProfil   Hantar PM kepada Hubb_qilaf   Quote dan BalasQuote

dalila2501
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3466
Posting: 193
Dari: sungai buloh

Selangor  


posticon Posting pada: 24-01-04 20:38


,

Nie ada satu lagi petua nak hilangkan jerawat. Selain boleh gunakan ubat gigi seperti yang fara cakap, kita boleh juga guna panadol. Tumbuk panadol tu sampai lumat dan tambah sedikit air. Lepas tu letakkan dekat tempat yang berjerawat. Tapi... dalila tak pernah cuba lagi. Dalila dapat tau pun sebab baca dalam majalah.

Wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For dalila2501Profil   Hantar PM kepada dalila2501   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 16-02-04 12:44



Wah,jerawat saya pun tgh naik ni.Makan tak ingat selalu sangat makan kacang.Tp petua yg ambil wudhu tu mmg amalkan tp tak hilang2 pun,rasanya wudhu ni ok utk mereka yg panas baran.Mgkin saya tak niat kot.
Wassalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

norhayati
Warga 1 Bintang
Menyertai: 30.12.2003
Ahli No: 6086
Posting: 34
Dari: rantau panjang

Kelantan  


posticon Posting pada: 16-02-04 13:34


..........
saya setuju ngan putera 83 tu......saya pun ada terbaca buku gak......lupa lak nama buku tu....tapi yang pasti buku tu berkait dengan soal sembahyang.....kita juga boleh niat masa ambik wudhuk tu....masa basuh muka.....agar wajah kita diserikan dan disucikan seperti wajah orang-orang yang BERIMAN.........Insya-Allah.......perkara ni dinyatakan oleh IMAM AL-GHAZALI......

Bookmark and Share

    


  Member Information For norhayatiProfil   Hantar PM kepada norhayati   Quote dan BalasQuote

Ar-Raihana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.01.2004
Ahli No: 6769
Posting: 95

Perak  


posticon Posting pada: 14-04-04 13:50



Petua : Mencegah Jeragat

Jika anda berhasrat untuk mencegah atau mengurangkan jeragat di wajah,gunakanlah hampas kelapa.Gosok-gosokkan hampas kelapa di seluruh wajah.Biarkan selama 15 minit atau lebih.Amalkan selalu,insyaallah jeragat dapat dihindarkan malahan kulit wajah menjadi halus dan gebu...


Bookmark and Share

    


  Member Information For Ar-RaihanaProfil   Hantar PM kepada Ar-Raihana   Quote dan BalasQuote

Farizuddin
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 85
Posting: 54
Dari: Terengganu Daarul ImaN

iraq  


posticon Posting pada: 17-04-04 00:15


Hot..hot.. hot.. Petua turun temurun dari Jawa.Petua ni ana amik dr Bapak kat Bandar Indera Mahkota. Bapak ni ade buat rawatan Gurah Resdung( sekali berubat hilang abiss), Angin, dan macam2 lagi...Juga ade rwtn utk yng bkahwin...
OK...Bapak cakap amik daun sireh dua helai...bawang mearh seketull...tumbuk sampai lumat..dan tempek kat mukaa...kata bapak..gerenti hilang sekali ngn parut.... kate bapak la...alhamdulillah memang mujarab. ana baru test pakai sekali je...esok pagi dah ade kesan... tak tau la kalau perasan kut.....
Kalau ubatan moden lak..anan pakai cosmoderm...30 000 iu with vit e and rose hip oil...wallahua'lam.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarizuddinProfil   Hantar PM kepada Farizuddin   Pergi ke Farizuddin's Website   Quote dan BalasQuote

eifel
Warga Rasmi
Menyertai: 21.11.2003
Ahli No: 5291
Posting: 4
Dari: jb

Johor  


posticon Posting pada: 27-04-04 11:17


assalamualaikum,
saya ingin bertanay ye mendangkan sya pon menghadapi masalah ni,jerawat disebabkan minyak,kulit muka yg berminyak.itu ikut sains la,disamping bakteris yg sbbkan jerawat tu.
saya ade gak gune rose hip oil.tp 'rose hip oil' digunakan utk atasai masalah jerawat yg juga disebabkan oleh kulit 'berminyak'.boleh ke? sbb saya pernah dgr ,org kata,kulit berminyak jgn gune brngan yg ade unsur 'minyak',nnti jerawat makin teruk.so leh komen sikit tak?
wallhua'lam
terima kasih

Bookmark and Share

    


  Member Information For eifelProfil   Hantar PM kepada eifel   Quote dan BalasQuote

nasita
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.12.2003
Ahli No: 5760
Posting: 90
Dari: cay tee

Terengganu  


posticon Posting pada: 27-04-04 12:44


assalamualaikum..uiks..lepas ni nak try la..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nasitaProfil   Hantar PM kepada nasita   Quote dan BalasQuote

abu_nawas80
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.01.2004
Ahli No: 6314
Posting: 103
Dari: Pantai Dalam,KL

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-04-04 16:07


ermmm,orang kata kalau mengelamun,boleh menyebabkan naik jerawat juga...sejauh manakah kebenarannya?ada saper2 yg boleh bagi penjelasan ke?

-----------------
Ya Allah,layakkah ana untuk merindui syurgaMu di mana syaitan dan hawa nafsu sentiasa membisikkan ana supaya melupakan suruhan2MU.Ya Allah,selamatkanlah ana

Bookmark and Share

    


  Member Information For abu_nawas80Profil   Hantar PM kepada abu_nawas80   Pergi ke abu_nawas80's Website   Quote dan BalasQuote

z_tornado
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.07.2003
Ahli No: 2309
Posting: 155
Dari: shah alam

Selangor  


posticon Posting pada: 03-10-04 13:17


thanx for the info......
sesungguhnya setiap sesuatu yg diperintahkn itu,terhimpun pelbagai hikmah...



Bookmark and Share

    


  Member Information For z_tornadoProfil   Hantar PM kepada z_tornado   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.182236 saat. Lajunya....