Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 13-12-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Sesiapa yang menolak kata-kata buruk terhadap kehormatan diri saudaranya, nescaya Allah menolak api neraka daripada mengenainya pada hari kiamat.
-- -- Hadis riwayat Ahmad dan Tirmizi

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: shanejohnson
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43101

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 45
Ahli: 0
Jumlah: 45




  Yang Masuk Ke Sini
shanejohnson: 2 hari yang lalu
wadud: 7 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 24 hari yang lalu
muslimin23: 26 hari yang lalu
kasih_kekasih: 30 hari yang lalu


Kelab Ukhwah
Topik: Kelab warga Finance/Accounting/Banking


Carian Forum

Moderator: Prof_Muslim, Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Kelab Ukhwah
    »» Kelab warga Finance/Accounting/Banking

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh Kelab warga Finance/Accounting/Banking

qudwah_mardihah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.03.2004
Ahli No: 8029
Posting: 263
Dari: Malaysia

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-08-06 11:30


ana tak tahulah pulak jika kelab ini sudah ada.dah ada ke belum?
sesiapa yang memang bebudak Accounting atau Finance..insuran islam, banking, atau berkaitan dengan duit-duit ni atau kira-kira amaun yang berbilion-bilion atau trilion-trilion...mari join kelab ini.
So..jika ada permasalah dengan pembelajaran maybe kita boleh membantu antara satu sama lain or jika mereka yang di dalam bidang ini masih belum bekerjaya, ..inginkan tips-tips juga panduan menghadapai penemuduga dalam perbankan, boleh jugak...juga kepada mereka-mereka yang ingin meneruskan kerjaya dalam bidang ini.....:)

mari-mari...
email kan penyatuan kelab ini dengan segera ke [email protected]
-berkongsi pandangan, idea juga masalah bersama-sama..
JOIN US KNOW.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwah_mardihahProfil   Hantar PM kepada qudwah_mardihah   Pergi ke qudwah_mardihah's Website   Quote dan BalasQuote

qudwah_mardihah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.03.2004
Ahli No: 8029
Posting: 263
Dari: Malaysia

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-08-06 15:50


ataupun mereka yang belajar dalam bidang ini..juga dialu-alukan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwah_mardihahProfil   Hantar PM kepada qudwah_mardihah   Pergi ke qudwah_mardihah's Website   Quote dan BalasQuote

Nilam_sejati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.10.2005
Ahli No: 19480
Posting: 205
Dari: Tg Karang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-08-06 16:33


Diploma in Accountancy.
bekerja di Secretarial Firm sebagai Pembantu Akauntan.
:) seronok jugak ada kelab macam ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nilam_sejatiProfil   Hantar PM kepada Nilam_sejati   Pergi ke Nilam_sejati's Website   Quote dan BalasQuote

nurlin
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.08.2004
Ahli No: 10569
Posting: 51

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-08-06 20:50


macam mana tu..tak berapa faham lah fungsinya..??
saya tak habis lagi ambik degree acconting..
kalau boleh nak kongsi saja masalah sebab course ni susah sangat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurlinProfil   Hantar PM kepada nurlin   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 30-08-06 21:43


Assalamua'laikum
Ana ambil Ekonomi tetapi tesis menjurus bidang ICM - Islamic Capital Market / Pasaran Modal Islam

Boleh join tak?:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 30-08-06 23:34


ada tak yang expert pasal unit trust kat sini?

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-08-06 23:52


broshahir nak kenal dengan orang yang expert pasal unit trust?

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 31-08-06 20:41


broshahir...
nak tahu tentang unit trust

boleh klik kat www.sc.com.my

Suruhanjaya Sekuriti adalah badan penyelia Pasaran Modal di Malaysia. Mungkin ada maklumat mengenai unit trust di laman itu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

Nilam_sejati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.10.2005
Ahli No: 19480
Posting: 205
Dari: Tg Karang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-09-06 19:04


Pada 30-08-06 23:34 , broshahir posting:

!!! QUOTE !!!

ada tak yang expert pasal unit trust kat sini?


ada banyak unit trust kat Malaysia ni..
sama saja dengan ASB cuma ada capital return. Pulangan divident yang tinggi..

kalau jumpa nama bank yang biasa kita dengar ada Perkataan MUTUAL tu biasanya unit trust, biasanya tiap2 bank ada unit trust sendiri. Unit trust terbesar kat Malaysia ialah Public Mutual Berhad. Selain tu sebab Mutual, Prudential Mutual dan sebagainya... Ramai orang tak tau lagi kewujudan unit trust ni.. ada fakta jugak Takaful Malaysia melabur sepenuhnya di Unit Trust Public Mutual. Tapi tak tau kesahihannya. Yang saya tau, Public Mutual ada skim pelaburan menurut Islam, kita boleh pilih. Yang menurut islam tu, duit kita di labur di perniagaan2 yang mengamalkan ekonomi Islam sahaja.

WallahuA'lam. Sekadar berkongsi apa yang saya tau.. :)


-----------------
*Ukhwah itu Indah..*


Bookmark and Share

    


  Member Information For Nilam_sejatiProfil   Hantar PM kepada Nilam_sejati   Pergi ke Nilam_sejati's Website   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 02-09-06 20:41


syukran semua..
satu lagi website yang saya tahu..
http://www.fmutm.com.my


-----------------
Anehnya perjalanan masa. Tetapi lebih aneh manusia yang melalaikannya.
[ Telah diedit oleh: broshahir pada 02-09-06 20:45 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

qudwah_mardihah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.03.2004
Ahli No: 8029
Posting: 263
Dari: Malaysia

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-09-06 08:46


Erm nampaknya semakin ramai ahli kelab ni.menarik bukan...?
boleh tak paparkan email anda semua untuk penghantaran maklumat (borang peribadi) bagi kita berkongsi maklumat?
ahli -ahli..

qudwah_mardihah
Nilam_sejati
nurlin
ismi_safiza
broshahir

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwah_mardihahProfil   Hantar PM kepada qudwah_mardihah   Pergi ke qudwah_mardihah's Website   Quote dan BalasQuote

qudwah_mardihah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.03.2004
Ahli No: 8029
Posting: 263
Dari: Malaysia

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-09-06 08:49


syahidatul

tertinggal pulak ..sorry..ye..

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwah_mardihahProfil   Hantar PM kepada qudwah_mardihah   Pergi ke qudwah_mardihah's Website   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-09-06 08:55


salam...

ana dah lama habis belajar ambil course accountancy...sekarang ana sebagai pegawai akaun dan pembelian...so kalau ada masalah insyaAllah ana boleh bantu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

qudwah_mardihah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.03.2004
Ahli No: 8029
Posting: 263
Dari: Malaysia

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-09-06 09:43


Salam Ukhwah fillah…

Di sini ana memungkinkan penyatuan kelab ini sebagai salah satu kelab yang membawa pemangkin kepada kerjaya anda semua.
Saya melihat ini sebagai satu wadah langkah perjuangan kita semua dalam melayari bidang kerjaya dan pembelajaran accounting / Banking / insuran / dll ( yang sewaktu dengannya.).hehhehe

InsyaAllah jika semua memberikan penglibatan dengan baik, maka ana amat mengharapkan kerjasama semua untuk menghantarkan email anda semua kepada [email protected]
Ana akan memberikan borang keahlian..dan ingin mendapatkan persetujuan admin untuk sebarang aktiviti kelab ini.

Sebagai langkah pertama, ana ingin melihat kerjasama semua Cuma SILA HANTARKAN EMAIL ANDA KEPADA ANA..
InsyaAllah anda akan mendapat pembentangan belanjawan Negara yang telah pun dikeluarkan oleh PM kita ( walaupun ada yang tidak seangkatan, tetapi kita seharusnya mengambil tahu mengenai pembentangan ini dan perbincangan juga boleh diadakan.Inginkan pembentangan tersebut..email ana ye..

Jika mendapat sambutan kita perkembangkan kelab ini untuk sama-sama membantu mereka yang memerlukan bantuan kerjaya atau pembelajaran….juga panduan menghadapi temuduga….dan tazkirah-tazkirah akan dihantarkan secara terus melalui email anda semua….InsyaAllah sekiranya diberi kelapangan, kita bersama merentas dunia kewangan yang terus mencabar ini…
Juga mengeratkan ukhwah antara kita semua…Jika anda berminat katakan ya kepada ana…:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwah_mardihahProfil   Hantar PM kepada qudwah_mardihah   Pergi ke qudwah_mardihah's Website   Quote dan BalasQuote

qudwah_mardihah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.03.2004
Ahli No: 8029
Posting: 263
Dari: Malaysia

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-09-06 12:41


JUGA TERBUKA KEPADA MEREKA yang BERBISNES KECIL-KECILAN....
CHAIYOK!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwah_mardihahProfil   Hantar PM kepada qudwah_mardihah   Pergi ke qudwah_mardihah's Website   Quote dan BalasQuote

Nilam_sejati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.10.2005
Ahli No: 19480
Posting: 205
Dari: Tg Karang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-09-06 14:04



    


  Member Information For Nilam_sejatiProfil   Hantar PM kepada Nilam_sejati   Pergi ke Nilam_sejati's Website   Quote dan BalasQuote

comel
Warga 5 Bintang
Menyertai: 12.06.2003
Ahli No: 1334
Posting: 399
Dari: Mont'Kiara

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 05-09-06 14:15


Assamualaikum,

Saya juga bekas pelajar perakaunan di Uitm. Telah pun berkerja di sebuah syarikat swasta.

Tugas dibahagian akaun ni tidaklah susah sangat dan tidaklah pula senang sangat. Yang paling penting kita kena bijak membuat keputusan agar tidak memudaratkan syarikat. Apa yang kita pelajari tidak sama dengan apa yang berlaku sebenarnya. Tetapi kita boleh mengunakan apa yang telah kita pelajari di samping sentiasa peka dengan perubahan yang berlaku dalam ekonomi dan peristiwa yang berlaku di dunia. Semuanya memberi pengaruh dalam perjalanan syarikat juga.

untuk semua pelajar akaun selamat berjaya.

Dan buat yang sedang berkerja di bahagian akaun, selamat menjadi sahabat.

Wassalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For comelProfil   Hantar PM kepada comel   Quote dan BalasQuote

Nilam_sejati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.10.2005
Ahli No: 19480
Posting: 205
Dari: Tg Karang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-09-06 14:19


betul kata comel..
dulu semasa saya belajar, memang rasa macam berat dan susah sangat, tapi bila dah bekerja takla sesusah mana, yang penting kena teliti dan alert, tau apa nak jawab bila orang tanya. lagi-lagi kerja kat company secretary yang 'bapak-bapak besar' salu marah2.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nilam_sejatiProfil   Hantar PM kepada Nilam_sejati   Pergi ke Nilam_sejati's Website   Quote dan BalasQuote

qudwah_mardihah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.03.2004
Ahli No: 8029
Posting: 263
Dari: Malaysia

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-09-06 14:41


EMAIL PLEASE..

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwah_mardihahProfil   Hantar PM kepada qudwah_mardihah   Pergi ke qudwah_mardihah's Website   Quote dan BalasQuote

qudwah_mardihah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.03.2004
Ahli No: 8029
Posting: 263
Dari: Malaysia

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-09-06 15:57


sebenarnya suasana pembelajaran dan kerja adalah tidak sama cuma kita mempraktikkan apa yang telah kita perolehi dari pembelajaran dan menjadikan ia dalam bentuk kerjaya yang terbaik dan teliti dalam mempersembahkan presentation juga mendapatkan nasihat semua.Betul tak? sebenarnya mencabar bidang ni....

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwah_mardihahProfil   Hantar PM kepada qudwah_mardihah   Pergi ke qudwah_mardihah's Website   Quote dan BalasQuote

qudwah_mardihah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.03.2004
Ahli No: 8029
Posting: 263
Dari: Malaysia

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-09-06 16:20


form keahlian akan diemail kepada anda semua.....memang havoc!

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwah_mardihahProfil   Hantar PM kepada qudwah_mardihah   Pergi ke qudwah_mardihah's Website   Quote dan BalasQuote

cahaya_87
Warga Rasmi
Menyertai: 03.08.2006
Ahli No: 25601
Posting: 14
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 06-09-06 16:29


bagus jugak ada kelab ini

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahaya_87Profil   Hantar PM kepada cahaya_87   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 06-09-06 16:43


erm....ramai juga yang ambil.......accounting ek.....selamat mencuba.....kalau minat...memang kerja bahagian kewangan ni paling best....

Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

fansurina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.11.2006
Ahli No: 27352
Posting: 205
Dari: pulau pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 21-11-06 17:06


assalamualaikum..saya student accountancy fr shah alam(deg)..salam ukhwah..nanti kalau saya ada masalah, bolela..tanya kat forum ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fansurinaProfil   Hantar PM kepada fansurina   Quote dan BalasQuote

masz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.07.2005
Ahli No: 17165
Posting: 96
Dari: kuala lumpur

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 02-07-07 16:35


salam..
saya student acccountancy di uitm shah alam
sekarang ini tengah praktikal kat accounting firm di kl.
bagus lah ada club ni.boleh lah kita sama-sama kongsi pendapat dan idea..

Bookmark and Share

    


  Member Information For maszProfil   Hantar PM kepada masz   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 02-07-07 16:41


HAI semua..SALAM UKHWAH..

saya pun ambil accounting kat um..sekarang tnga praktikal kat amanah raya



Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

eyla05
WARGA SETIA
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19884
Posting: 546
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-07-07 17:01


dah bekeja dalam bidang akaun.....email [email protected] :-) :-) :-)

[ Telah diedit oleh: eyla05 pada 02-07-07 17:02 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For eyla05Profil   Hantar PM kepada eyla05   Quote dan BalasQuote

rose_itam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 19.05.2007
Ahli No: 29976
Posting: 371
Dari: Temerloh

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 02-07-07 17:14


rose_itam83yahoo.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For rose_itamProfil   Hantar PM kepada rose_itam   Quote dan BalasQuote

arebie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.03.2006
Ahli No: 23558
Posting: 207
Dari: bp ------> kl

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-07-07 17:19


Pada 02-07-07 16:41 , ummusafiah posting:

!!! QUOTE !!!



saya pun ambil accounting kat um..sekarang tnga praktikal kat amanah raya



he9 sama juga .. accounting UM.. AmanahRaya Bhd (Practical Trainee) .. bagus club ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For arebieProfil   Hantar PM kepada arebie   Quote dan BalasQuote

qudwah_mardihah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.03.2004
Ahli No: 8029
Posting: 263
Dari: Malaysia

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-07-07 10:43


qudwah_mardihah            [email protected]
Nilam_sejati                [email protected]
nurlin
ismi_safiza                [email protected]
broshahir
syahidatul
cahaya_87
rasha_aleeya
fansurina
masz
ummusafiah
eyla05            [email protected]
rose_itam                [email protected]
arebie

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwah_mardihahProfil   Hantar PM kepada qudwah_mardihah   Pergi ke qudwah_mardihah's Website   Quote dan BalasQuote

qudwah_mardihah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.03.2004
Ahli No: 8029
Posting: 263
Dari: Malaysia

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-07-07 10:45


qudwah_mardihah        [email protected]
Nilam_sejati            [email protected]
nurlin
ismi_safiza            [email protected]
broshahir
syahidatul
cahaya_87
rasha_aleeya
fansurina
masz
ummusafiah
eyla05                 [email protected]
rose_itam                                    [email protected]
arebie


Yuhuu...senarai update terkini kelab budak finance/accounting/Banking

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwah_mardihahProfil   Hantar PM kepada qudwah_mardihah   Pergi ke qudwah_mardihah's Website   Quote dan BalasQuote

qudwah_mardihah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.03.2004
Ahli No: 8029
Posting: 263
Dari: Malaysia

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-07-07 10:46


26 Jun 2007 - Bank Negara Malaysia wishes to announce the introduction of a tiered pricing structure for credit card users to promote the use of credit cards as a payment instrument. This is part of Bank Negara Malaysia's continuous efforts to promote prudent financial management and inculcate good financial discipline among credit card users in Malaysia.

On average, one-third of credit cardholders use their credit cards as a payment instrument, settling their credit card outstanding amount in full every month. More than half of cardholders pay at least the minimum amount due promptly and roll over the remaining balance. For the benefit of credit card users who have a good track record of settling their credit card balances which are due each month, promptly for 12 consecutive months, the finance charge will be reduced from the maximum of 18% apa annum to not more than 15% apa annum. The ceiling rate of 18% apa annum will still be applicable for other cardholders.

Credit card issuers will begin to track the repayment behaviour of their cardholders with effect from 1 July 2007. The details of the new scheme, including the finance charges and its calculations, will be communicated by individual card issuers. The tiered pricing structure will be implemented by 1 July 2008.

Bank Negara Malaysia also encourages debit cards as an alternative payment instrument. The domestic banking institutions are in the process of upgrading all credit card terminals deployed by them to accept their ATM cards. The exercise, which is expected to be completed this year, will enable the 15.4 million ATM cardholders to use their ATM cards to make purchases at participating merchants.

The greater use of these payment cards is part of Bank Negara Malaysia's drive to accelerate the migration to e-payments. Bank Negara Malaysia and the financial industry will continue to implement initiatives to promote e-payments. Bank Negara Malaysia 26 June 2007

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwah_mardihahProfil   Hantar PM kepada qudwah_mardihah   Pergi ke qudwah_mardihah's Website   Quote dan BalasQuote

nur_anis
Warga 5 Bintang
Menyertai: 18.06.2003
Ahli No: 1496
Posting: 395
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 03-07-07 11:34


saya dulu ambik dip.akaun..tapi kerja saya sekarang tak berkaitan dengan akaun sangat..sal2 akaun ni dah lupa sikit..tapi best juga lah masa belajar akaun dulu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_anisProfil   Hantar PM kepada nur_anis   Quote dan BalasQuote

qudwah_mardihah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.03.2004
Ahli No: 8029
Posting: 263
Dari: Malaysia

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-07-07 11:51


kira ok lah itu.. he he

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwah_mardihahProfil   Hantar PM kepada qudwah_mardihah   Pergi ke qudwah_mardihah's Website   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 02-08-07 09:48


Ana ambil kursus International Management (degre) dan tengah fikir untuk sambung ACCA.
Apa pandangan anda?

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

asmahulhusna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.03.2006
Ahli No: 23748
Posting: 106

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 02-08-07 11:22


Pada 02-08-07 09:48 , mohdnurhakimin posting:

!!! QUOTE !!!

Ana ambil kursus International Management (degre) dan tengah fikir untuk sambung ACCA.
Apa pandangan anda?


assalmualaikum..alhamdulillah,baguslah tu..teruskan perjuangan anta..sekarang ana tengah ambik dip.perakaunan,niat di hati nak sambung ke professional jugak...insyaAllah, kalau ada rezeki...

Bookmark and Share

    


  Member Information For asmahulhusnaProfil   Hantar PM kepada asmahulhusna   Quote dan BalasQuote

nurul_huda3110
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.05.2005
Ahli No: 16604
Posting: 171
Dari: klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-08-07 14:48


nak join kelab ni..
ana ambil islamic banking di uitm sh alam.sem4

[email protected]
jzkk

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul_huda3110Profil   Hantar PM kepada nurul_huda3110   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 17-09-07 11:29


salam alaik..ana student accounting di uum..sekarang tengah final year..nex sem practikal..taf juga accounting kat uum ni..apa pun..harap semua budak-budak akaun berjaya...:)

email:- [email protected]
             [email protected]com

Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

izzatun_nisa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.05.2003
Ahli No: 883
Posting: 57
Dari: Bumi Allah

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 20-10-07 22:27


salams..
nisa' ambil dip islamic banking..dah final year..
sekarang tengah cari tempat untuk praktikal..
apply praktikal kat bnm boleh ke?hehe..
[email protected]

minat nak join this club.. ;-)
[ Telah diedit oleh: izzatun_nisa pada 22-10-07 15:53 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For izzatun_nisaProfil   Hantar PM kepada izzatun_nisa   Quote dan BalasQuote

Asward_hafiz
WARGA SETIA
Menyertai: 02.05.2004
Ahli No: 8743
Posting: 597
Dari: Kuantan pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 20-10-07 23:01


ana pun ambil accounting jugak kat KIPSAS...
first year,this year
:sopan:
[email protected]

Bookmark and Share

    


  Member Information For Asward_hafizProfil   Hantar PM kepada Asward_hafiz   Pergi ke Asward_hafiz's Website   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-10-07 00:27


Assalamualaikum wbk,

Alhamdulillah ana sekarang dah berkerja. Sekarang tengah berkira-kira, merancang nak buat double degree perakaunan Insya-ALLAH di oum atau tempat lain jarak jauh. Sebab minat.. Ada rezeki ambil proff exam lepas itu, ameen.

email saya>> saya berminat nak join kelab akaun ini..
[email protected]

Jazakallah

Bookmark and Share

    


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

cahaya_hatiku
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.09.2007
Ahli No: 31094
Posting: 217
Dari: serambi mekah...

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-10-07 04:06


salam...
ana final year accounting kat uum...
insya allah awal bulan 12 ni praktikal...
tahun depan konvo...
doakan kejayaan kami....

[email protected]

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahaya_hatikuProfil   Hantar PM kepada cahaya_hatiku   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 21-10-07 07:45


lama tak jenguk kelab ni..urm..dulu posting tnga praktikal..erm sekarang 2nd last sem.......

insyaALAH moga jaya milik kitasemua..ameen

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 21-10-07 07:47


pening lah budak accaount ni, tengok name koz pun teman dah pening...
teman tak minat kira-kira ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

pauhfc
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.12.2006
Ahli No: 27639
Posting: 34
Dari: negara Bush

usa  


posticon Posting pada: 21-10-07 10:43


saya budak bukan accountuing, finance or banking..tapi ambik actuarial science..ada kaitan lah sikit..

tolong add boleh

[email protected]

Bookmark and Share

    


  Member Information For pauhfcProfil   Hantar PM kepada pauhfc   Pergi ke pauhfc's Website   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 21-10-07 19:02


ambil banking..kerja kat bank..... tak ada kaitan dengan akaun...
bagaimana??? boleh diterima.... boleh dikatakan intermediate dalam hire purchase.. nak tanya pasal Hire purchase insya Allah..tak ada masalah...tapi bab interest pinjaman susah nak jawab.... email : [email protected]

Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 22-10-07 16:13


qudwah_mardihah = anak buah encik aziz ghopernyer.....

:-D


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 22-10-07 16:19


tengok nombor....saya pening....
nak tubuhkan....kelab architecture juga ini...hheehhe

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

RaudhatuL_Muttaqin
WARGA SETIA
Menyertai: 29.03.2005
Ahli No: 15423
Posting: 556
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 22-10-07 16:20


ambil akaun
masa form 3 dalam kH..
hehee..
tak tahu lah kenapa..
akaun dengan diri saya tak serasi..
ada ke patut dapat gred C masa subjek Acc sem 2 hari tu..
tu lah tak balance²...
hehee
menyepoilkan pointer saja...
ehehehe
nasib baik lepas.. hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For RaudhatuL_MuttaqinProfil   Hantar PM kepada RaudhatuL_Muttaqin   Quote dan BalasQuote

kahfi8
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2007
Ahli No: 31129
Posting: 517
Dari: Damansara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-11-07 14:25


walaupun ana ambil multimedia, ana minat finance and accounting ni..
dulu kat mtrix, acct sentiasa dapat A(alhamdulillah) walaupun kat sekolah selalu fail...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kahfi8Profil   Hantar PM kepada kahfi8   Pergi ke kahfi8's Website   Quote dan BalasQuote

masz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.07.2005
Ahli No: 17165
Posting: 96
Dari: kuala lumpur

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 01-11-07 15:00


Pada 21-11-06 17:06 , fansurina posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum..saya student accountancy fr shah alam(deg)..salam ukhwah..nanti kalau saya ada masalah, bolela..tanya kat forum ni..


Assalamualaikum
nampaknya, fansurina sama fac lah dengan saya..awak dah sem berapa sekarang? :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For maszProfil   Hantar PM kepada masz   Quote dan BalasQuote

masz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.07.2005
Ahli No: 17165
Posting: 96
Dari: kuala lumpur

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 01-11-07 15:03


Pada 21-10-07 07:47 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

pening lah budak accaount ni, tengok name koz pun teman dah pening...
teman tak minat kira-kira ni...



pening ke?hehe :-D
boleh tahan tough juga course ni.. :kelip:

Bookmark and Share

    


  Member Information For maszProfil   Hantar PM kepada masz   Quote dan BalasQuote

masz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.07.2005
Ahli No: 17165
Posting: 96
Dari: kuala lumpur

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 01-11-07 15:03


ni email add saya... [email protected]

Bookmark and Share

    


  Member Information For maszProfil   Hantar PM kepada masz   Quote dan BalasQuote

CaHAyaMAtaku86
Warga Rasmi
Menyertai: 19.10.2005
Ahli No: 19960
Posting: 12
Dari: muar, Johor..now Mache Kelantan

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-11-07 01:18


Pada 21-10-07 19:02 , rdwira posting:

!!! QUOTE !!!

ambil banking..kerja kat bank..... tak ada kaitan dengan akaun...
bagaimana??? boleh diterima.... boleh dikatakan intermediate dalam hire purchase.. nak tanya pasal Hire purchase insya Allah..tak ada masalah...tapi bab interest pinjaman susah nak jawab.... email : [email protected]
ustaz saya ada cakap bab interest itu....kami belajar islamic banking...masa part 5, kami mengenali tentang riba', dari perspektif muslim scholar and the western...org barat membahagikan riba kepada 2 iaitu interest mereka kata bukan riba kerana kadarnya tidak membebankan dan yang kedua ialah usury iaitu riba.....muslim scholar kata apa2pun riba...naik part 6 ini..ustaz baru masuk dari uitm melaka..persoalan yang diberikan b enar2 membuka mata....dia ada cakap....pada kadar apa yang org barat cakap yang tidak menyusahkan orang ...pada kadar o.o3 atau lebih kepada 0.00%....iaitu tiada....kita hidup bermasyarakat terdapat ramai jenis golongan....jadi bab menyusahkan org lain tetap ada...islam menjaga kejagatan umat dan jugak terlalu sempurna....apabila belajar tentang islamic banking ini...hati terasa semakin dekat dengan Allah..saya makin memahami islam is the way of life dan ingin mengamalkan apa yang saya telah belajar...tetapi dalam masa yang sama sistem conventional yang sedia ada ini kena catch up jugak...sebab mengkaji itu penting....seseorng pernah berkata tetapi saya dah lupa kat mana saya pernah tengok ...oh ye di dalam lah tahzan "saya ke barat melihat islam, saya ke arab atau negara islam, saya nampak barat disitu"....apa namanya negara islam tetapi masih ada pengaruh barat bukan islam telah menetapkan yang terbaik kerana ia datang dari Allah...cuma satu saja,,,research tentang economic islam and instruments yang sedia ada dipelbagaikan....islam tak pernah membebankan tetapi mempermudahkan...kita hidup di dunia untuk menabung ...kita bukan kita seorang tetapi seluruh ini adalah kita kerana Zainab Binti jahsy pernah bertanya kepada Rasulullah..(tapi saya dah lupa..ingat tadi tapi sebab banyak buat dosa agaknya...lupa dah, nanti saya ingat saya tulis...)yang penting melalui kegiatan ekonomi ini jugak kita sebenarnya berdakwah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For CaHAyaMAtaku86Profil   Hantar PM kepada CaHAyaMAtaku86   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 08-11-07 01:36


Pada 21-10-07 19:02 , rdwira posting:

!!! QUOTE !!!

nak tanya pasal Hire purchase insya Allah..tak ada masalah...


kalau nak detail lagi pasal hire purchase ni boleh refer kat FRS(financial reporting standard)

boleh link terus kat website ni berkenaan dengan standard2 yang baru release
exposure draft yang baru pun boleh baca
`>>link kat sini

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 08-11-07 01:39


qudwah_mardihah        [email protected]
Nilam_sejati            [email protected]
nurlin
ismi_safiza            [email protected]
broshahir
syahidatul
cahaya_87
rasha_aleeya
fansurina
masz
ummusafiah
eyla05                 [email protected]
rose_itam                                    [email protected]
arebie


p/s :saya update emel saya ;-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

zafiralokman
Warga Rasmi
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31479
Posting: 13
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-11-07 14:03


Assalamualaikum :bunga:

actually zaf bukan finance/ accounting/ banking...
zaf ambil business study.. :-D
kira boleh juga agaknya... :-P

Waalaikumsalam :bunga:

Bookmark and Share

    


  Member Information For zafiralokmanProfil   Hantar PM kepada zafiralokman   Quote dan BalasQuote

ulfah87
Warga Rasmi
Menyertai: 20.11.2007
Ahli No: 31764
Posting: 14
Dari: perak

malaysia  


posticon Posting pada: 21-11-07 22:01


nak join juga lah..
ulfah kos islamic banking kat uitm dungun..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ulfah87Profil   Hantar PM kepada ulfah87   Quote dan BalasQuote

nmz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.11.2003
Ahli No: 5323
Posting: 226
Dari: shah alam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 30-11-07 13:26


salam..

ana nak join juga kelab ni..
sekarang ni tengah study cat(ACCA) kat uitm shah alam..
email ana, [email protected]

Bookmark and Share

    


  Member Information For nmzProfil   Hantar PM kepada nmz   Quote dan BalasQuote

nafisah
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 48
Posting: 442
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 30-11-07 14:01


huhu.... saya pun accounting student juga. dah grad tahun lepas, so dah kerja selama setahun setengah lah. Alhamdulillah, dulu masa belajar memang susah tpdah kerja ni taklah susah sangat. kira oklah. cuma letih nak hadap masalah2 director, lepas itu tax, aduiii tu yang pening.

ni emel saya [email protected] :kelip:


-----------------
Mulakan Setiap Perbuatan dengan Bismillahirrahmanirrahim....


Bookmark and Share

    


  Member Information For nafisahProfil   Hantar PM kepada nafisah   Quote dan BalasQuote

nuraliah
Warga Rasmi
Menyertai: 23.01.2008
Ahli No: 32420
Posting: 5

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-01-08 20:27


salam.. ummusafiah, ada tak bahan bacaan lain yang mudah difahami selain daripada FRS?

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraliahProfil   Hantar PM kepada nuraliah   Quote dan BalasQuote

zulhida
Warga Rasmi
Menyertai: 02.05.2007
Ahli No: 29828
Posting: 18
Dari: JOHOR

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-01-08 21:06


salam perbankan dr saya...

saya student tahun akhir diploma perbankan islam....kol.uni ISLAM antarabangsa SELANGOR...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulhidaProfil   Hantar PM kepada zulhida   Pergi ke zulhida's Website   Quote dan BalasQuote

faizatul
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.02.2007
Ahli No: 28760
Posting: 122
Dari: KL

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-01-08 21:35


Pada 23-01-08 21:06 , zulhida posting:

!!! QUOTE !!!

salam perbankan dr saya...

saya student tahun akhir diploma perbankan islam....kol.uni ISLAM antarabangsa SELANGOR...



ada juga junior KUIS kat sini ek :-D salam ukhwah daripada ex-student KUIS.


saya ambil business tapi major in finance....kira akaun dan islamic banking pun belajar lah juga...boleh kan join club? :malu:

Bookmark and Share

    


  Member Information For faizatulProfil   Hantar PM kepada faizatul   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 20-02-08 03:53


Pada 23-01-08 20:27 , nuraliah posting:

!!! QUOTE !!!

salam.. ummusafiah, ada tak bahan bacaan lain yang mudah difahami selain daripada FRS?


wkslm..
nuraliah..Sorry for the late reply..tak prasan ada solan yang d ajukan..

pasal FRS tu erkk?hMm
tak boleh nak mengelak da membaca FRS tu
ummu pun malas nak membcaca FRS tu..
susah bebenor nak paham..pening2 ayam org kata..hehe
Kalau dalam exAM dan time kelas menti kena soal pasal FRS ni
which is relevant FRS for goodwill/leases/noncurrent asset..bla..bla..(contoh saja :-D)
tensenn ehhh..tapi better mempunyai koleksi
semua FRS ni sebab nanti kita akan guna berpanjangan..
ongoing..time nak smbung master, time kerja...

so tak ada alasan nak mals2..no nehiii2..no tidak2..
say YES to FRS
(huh..sebenarnya ummu pun masi berusaha memahami FRS
yang terlalu banyak tu)

huhu..menjwab solan tak saya ni ya :berfikir:
oo ya...emm boleh baca buku financial reporting standards yang da d sumarizekan dalam konteks Malaysia..by jane lazer(kalau tak silap lah..tapi bunyi nama macam tu..hehe)

p/s: for non account student..FRS is financial reporting standard

nak search more info dan new anouncement go to MASB



Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 20-02-08 04:43


Sedikit info pasal diz field(account)

tak tahu nak mulakan dari mana..

Ok..mesti orang-orang yang bukan dr golongan ni tau serba sedikit pasal akaun ni..
Masa sekolah dulu mesti ada pendedahan sedikit dr kawan-kawan, jiran2 kan..
Debit kredit, balance sheet, income statement, revenue, expenses, cost,etc
Semua term ni sangat popular d kalangan budak-budak akaun kat sekolah..Kalau tak balance balance sheet tu...rasa nak ngis saja(pada hal Kalau balance pun tak semestinya betull..huhu)
Kalau time exam d balance kan..memangla seronok..macam betul semua..pada hal..(itu saja lah nak cerita..banyak sangat critanya..hehe)

Relevent coursework kat U
-Financial Accounting Reporting (FAR) 1, 2, 3(berantai..tak lepas 1 tak boleh ambil 2, tak lepas 2 tak blg ambil 3..huhu..sangat kritikal)
-Auditing
-advance audit(berantai dengan audit kat atas ni)
-internal audit
-Public Sector Accounting(PSA)
-Accounting Information System(AIS) 1 & 2 (sama juga berantai..tak lepas 1 tak boleh ambil 2)
-Accounting Theory
-Console(tnga ambil juga)-ni menagis2 hati ni..selalu saja tak tahu..bluurrr
-taxation(principle)
-advance Tax(ni pun berantai….banyak betul rantai)
-etc

-marketing
-management
-business ethics
-banking
-Human Resource Management

-makro & mikro ekonomi

-statistics 1 & 2

and asingmnt yang selalu kena buat adalah pergi interview CEO, CIA…adehhh!! Sakit jiwa d buatnya..intebiu…intebiu dan intebiu

akaun ni ada software juga..
most familiar UBS, MYOB dan Biztrak system..

bidang kerja..
sangat lah luas..nak jadi pendidik..d persilakan, nak jadi accountant, auditor, forensic accounting, tax advisor..financial planner,finance executive..banyak lah..tak ingat da
tapi Kalau nak lebih mantap ambikla profesional exam..ACCA, MICPA, ....dan lain-lain(ehehe)

masi jauh perjalann ku..huhu



Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-02-08 06:16


by: ummusafiah

!!! QUOTE !!!

Console(tnga ambil juga)-ni menagis2 hati ni..selalu saja tak tahu..bluurrr

Console???? Maksud saudari ummusafiah, CBL Console-Pro???
Accounting Educational Software kan?? Yang ummu guna ni, web-based
ke atau stand-alone application (installed in PC only, then use)??

!!! QUOTE !!!

-- marketing --management --business ethics

OOHH!! Saya pernah mengambil subject Marketing sebagai subject luar
fact katt faculty ummu... Bess jugakk belajar bissnneess niihh... Maka
akan lahirlah accountant2 berkaliber seperti ummusafiah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 20-02-08 06:37


aduhh mak..solan!! tak paham sebenarnya..hehr
rasanya bukan yang Mr. owl fikirkan..
console adalah corporate accounting..
budak-budak akaun panggil console..
selalunya d ambikk oleh final yr stdt..kritikal subjk
ni subjek kira-kira..bukan software..bukan web-based
web-based, stand alone..ummu sangat lah jahil pasal term2 tu..:-D

aduh!berkaliber tu..tak lah sangat..insyaAllah..i try to pursue it :kelip:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

drzul-f
WARGA SETIA
Menyertai: 22.01.2005
Ahli No: 13857
Posting: 487
Dari: Simferopol', Crimea, Ukraine

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 20-02-08 07:04


salam...tumpang lalu...kalau budak medik tak boleh join ke?? jadi associated member ke??

Bookmark and Share

    


  Member Information For drzul-fProfil   Hantar PM kepada drzul-f   Pergi ke drzul-f's Website   Quote dan BalasQuote

zico
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.02.2006
Ahli No: 22639
Posting: 48
Dari: Bangsar

lebanon  


posticon Posting pada: 20-02-08 08:04


ana faiz students ac110 uitm perak...
selamat buat semua bakal accountants di luar sana

Bookmark and Share

    


  Member Information For zicoProfil   Hantar PM kepada zico   Quote dan BalasQuote

srikandi_islam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.10.2003
Ahli No: 4481
Posting: 260
Dari: BANGI + KB

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-02-08 10:40


salam.....
klmarin saya pagi professional talk....
org itu cakap,btape penting nya kita ambil profesional course(acca,cima,cat,mit,cpa australia,etc)

ada seorang ini,dia dah kerja kat macam-macam tempat,gaji pun banyak,prformance pun dah mantap...
tapi 1 day manager kat tempat di kata,memang awak dah ada banyak klbhan,gaji tinggi,bla2...
tapi 1 saja awak kurang...
wak ni tak ada profesional qualification.....

jdnye.......
amk accountancy ni bukan nya setakat dgre saja.......
tapi skrg2 nya kena ada peofsional qualification

dan starting gaji yang ad dgree in accountncy + personal qualification     = RM6k


:-o :-o :-o :-o :-o :-o :-o :-o :-o :-o :-o :-o :-o :-o :-o :-o :-o :-o :-o :-o :-o :-o

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_islamProfil   Hantar PM kepada srikandi_islam   Pergi ke srikandi_islam's Website   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 22-02-08 01:29


Ohw...telah lama ana meninggalkan dunia accounting ni...
Dan beralih ke ICT world....dunia computer...virsual world... kerja dengan program...


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

shinfay_de
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2007
Ahli No: 31653
Posting: 616
Dari: Wilayah Persekutuan

blank   avatar


posticon Posting pada: 22-02-08 06:11


Pada 20-02-08 10:40 , srikandi_islam posting:

!!! QUOTE !!!

.....

dan starting gaji yang ad dgree in accountncy + personal qualification     = RM6k


:-o :-o :-o :-o :-o :-o :-o :-o :-o :-o :-o :-o :-o :-o :-o :-o :-o :-o :-o :-o :-o :-o


yes. memang betul. basic pay for the first degree holder in accounting with professional qualification can be more than people who solely holding masters (diffrence can be up to 2.5k). those people also ca earn as much as what a phd holder can earn. starting salary at about myr6k, yes... that is the standard nowdays.


-----------------
I have my own id now.... :)


Bookmark and Share

    


  Member Information For shinfay_deProfil   Hantar PM kepada shinfay_de   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 22-02-08 08:06


saya sekadar memberi pandangan, cuba fikirfkan dengan ikhlas kaitkan dengan nas.

1) accounting sekarang ni susah nak lari dari interest, auditing, taxing.
2) bentuk perkongsian perniaagaan sekarang tidak selari dengan syrikah islam, inan, wujuh, mudharabah, wujuh mahupun mufawadhah.
3) syeikh taqi uthmani sendiri mengistiharkan tak ada satu pun 'islamic' banking' yang selari dengan ketetapan majmu' fatwa islami.

bagaimana kita nak mensikapi hal-hal sebegini?

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

shinfay_de
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2007
Ahli No: 31653
Posting: 616
Dari: Wilayah Persekutuan

blank   avatar


posticon Posting pada: 22-02-08 11:16


kalau selamanya menghindari... sampai bilapun tak akan berubah.....
perubahan boleh dilakukan secara berperingkat berdasarkan kemampuan.... kalau tak diusahakan langsung, akan adakah satu model islamic banking? bukankah keseluruhan sistem perbankan akan terus berada dalam bentuk konventional?

adakah denga sekadar mengkritik tanpa sebarang usaha perlaksanaan akan mampu mewujudkan suatu sistem islamic banking yang sempurna? dalam satu kes (seingat saya), ketika sessi soal jawab kewajaran asas yang digunakan untuk proses penerbitan sukuk, salah seorang peserta telah mempertikai kaedah yang diguna pakai dan menentang perlaksanaan atas dasar ketidaksempurnaan. apabila disoal bals, di manakah anda melakukan pelaburan... jawapannya mudah tanpa srasa bersalah... konventional.

satu contoh lagi sekiranya terusan menlakukan penghindaran total, dalam bidang pengguna versus pengeluar. objektif pengeluar adalah untuk memaksimakan keuntungan dan ini berlawanan dengan objektif pengguna yang cuba meminimakan kos pemerolehan barangan. kalau kita terus kekal sebagai golongan pengguna sahaja selamanya dan membiarkan golongan lain menguasai bidang pengeluaran, jangan mengeluh apabila kita akan terusan dipermainkan oleh kalangan pengeluar. campur tangan pohak ketiga (pemerintah) hanya berupaya melakukan kawalan dari segi perundangan tetapi adalah mustahil untuk melakukan pengawalan total.

kalau berkesempatan baca:
1. leading issues in islamic banking and finance (edited by dr. saad al-haraan) terbitan pelanduk publications (isbn9679785076)
2. teori dan aplikasi kontemporari - sistem ekonomi islam di malaysia (editor: abdullah alwi hj. hassan et al.) terbitan utusan publications & distributors (isbn9676117250)

Bookmark and Share

    


  Member Information For shinfay_deProfil   Hantar PM kepada shinfay_de   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 22-02-08 11:50


.. teringat Prinsip Akaun dapat 8 masa SPM.. bab-bab mengira ini memang aku lembap sikit..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

fathiha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.11.2005
Ahli No: 20306
Posting: 178
Dari: penang+perak+melaka+n9

Perak  


posticon Posting pada: 22-02-08 13:06


accounting student from usim..salam ukhwah :kelip:


-----------------
Prepaid4U.Net Your Mobile Lifestyle


Bookmark and Share

    


  Member Information For fathihaProfil   Hantar PM kepada fathiha   Pergi ke fathiha's Website   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 22-02-08 15:17


Pada 22-02-08 11:16 , shinfay_de posting:

!!! QUOTE !!!

kalau selamanya menghindari... sampai bilapun tak akan berubah.....
perubahan boleh dilakukan secara berperingkat berdasarkan kemampuan.... kalau tak diusahakan langsung, akan adakah satu model islamic banking? bukankah keseluruhan sistem perbankan akan terus berada dalam bentuk konventional?

adakah denga sekadar mengkritik tanpa sebarang usaha perlaksanaan akan mampu mewujudkan suatu sistem islamic banking yang sempurna? dalam satu kes (seingat saya), ketika sessi soal jawab kewajaran asas yang digunakan untuk proses penerbitan sukuk, salah seorang peserta telah mempertikai kaedah yang diguna pakai dan menentang perlaksanaan atas dasar ketidaksempurnaan. apabila disoal bals, di manakah anda melakukan pelaburan... jawapannya mudah tanpa srasa bersalah... konventional.

satu contoh lagi sekiranya terusan menlakukan penghindaran total, dalam bidang pengguna versus pengeluar. objektif pengeluar adalah untuk memaksimakan keuntungan dan ini berlawanan dengan objektif pengguna yang cuba meminimakan kos pemerolehan barangan. kalau kita terus kekal sebagai golongan pengguna sahaja selamanya dan membiarkan golongan lain menguasai bidang pengeluaran, jangan mengeluh apabila kita akan terusan dipermainkan oleh kalangan pengeluar. campur tangan pohak ketiga (pemerintah) hanya berupaya melakukan kawalan dari segi perundangan tetapi adalah mustahil untuk melakukan pengawalan total.

kalau berkesempatan baca:
1. leading issues in islamic banking and finance (edited by dr. saad al-haraan) terbitan pelanduk publications (isbn9679785076)
2. teori dan aplikasi kontemporari - sistem ekonomi islam di malaysia (editor: abdullah alwi hj. hassan et al.) terbitan utusan publications & distributors (isbn9676117250)



kesimpulannya yang saya faham dari shinfay-ada faham adalah:

diperbolehkan terlibat/berkerja dengan perbankan konvntional, riba, musahamah kapitalis, dan bentuk perkongsian kapitalis lain. walaupun ia adalah haram tetapi jika kita menghindarinya maka sukar untuk menerapkan perbankan islam. maka hukum bekerja dalam biding tersebut adalah mubah.

adakah begitu shinfay?

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

shinfay_de
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2007
Ahli No: 31653
Posting: 616
Dari: Wilayah Persekutuan

blank   avatar


posticon Posting pada: 22-02-08 15:45


kita dalam usaha membangunkan sistem perbankan islam. di dalam sistem perbankan islam juga terdapat para akauntan. sebab asas kepada sesebuah bank adalah kegiatan yang melibatkan sistem simpan kira/perakaunan. tak semestinya yang memegang kelayakan professional hanya terikat untuk menjadi pengamal sistem perbankan konvensional sahaja. para pengamal sistem perbankan islam sekarang pun rata-rata adalah diserapkan perkhidmatannya daripada sistem perbankan konvensional.

dalam masa sekarang, adakah kita mampu mengelak sepenuhnya daripada terkena tempias sistem perbankan konvensional? adakah ada di kalangan hartawan muslim yang bersedia menubuhkan sebuah bank islam yang benar-benar dapat memuaskan hati semua orang? kalau berkemampuan, tak ada halangan untuk penubuhan organisasi bank (baca bafia).


-----------------
I have my own id now.... :)


Bookmark and Share

    


  Member Information For shinfay_deProfil   Hantar PM kepada shinfay_de   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 22-02-08 16:47


akauntancy satu jenis teknik, ia harus, kita memang perlu akauntan dalam daulah islamiah. tetapi dunia hari ini megguna pakai sistem kapitalisme, ia telah berakar umbi dan sangat kukuh kerana ia diterapkan oleh entiti politik yang mempunyai kuasa penuh iaitu kerajaan setiap negara.

kalau nak buat perbankan islam sedangkan seluruh sistem lain masih lagi kufur, ia sangat sukar. maka terpaksalah kita menghalalkan untuk menerapkan sistem kufur dalam rangka menerapkan perbankan islam.

saya pernah ditawarkan untuk buat degree accounting du australia juga actualrial science di us selepas spm dulu. masa tu saya tak faham, tapi pakcik saya nasihatkan ambil kos lain yang tak lerlibat benda-benda begini, akhirnya saya ambillah kos kejuruteraan di univ tempatan.

dan sekarang, ada juga kawan-kawan yang resign jadi akauntan kerana nak elak dari riba, mahupun urus share. riba' ni keharaman dia qath'ie shinfay, kalau dinafikan boleh gugur syahadat. sebab tu saya utarakan perkara ni, jangan marah ye, bincang-bincang sesama sauadar seaqidah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

shinfay_de
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2007
Ahli No: 31653
Posting: 616
Dari: Wilayah Persekutuan

blank   avatar


posticon Posting pada: 22-02-08 18:37


tak semestinya kalau belajar accountancy atau actuary science akan terlibat secara langsung dengan sistem kewangan konvensional.....

kerana islamic banking system sekarang tidak sempurna (?), maka adakah penolakan total terhadapnya perlu dilalukan? adakah dengan mengambil sikap berlepas diri daripada sektor kegiatan kewangan dapat menjanjikan terlepas secara total daripada urusan sistem kewangan? seorang jurutera/arkitek tetap akan terlibat dalam urusan kewangan terutamanya dalam soal urusan progress payment atau project financing. kalau tak ada yang nak ambil tau langsung, maka transaksi akan berlaku secara total dalam sistem konvensional.

tak semestinya jugak kalau terlibat dalam sistem kewangan maka seseorang itu secara total menerima konsep riba.

Bookmark and Share

    


  Member Information For shinfay_deProfil   Hantar PM kepada shinfay_de   Quote dan BalasQuote

al-walid-04
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.10.2004
Ahli No: 11616
Posting: 135
Dari: kedah

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-02-08 18:58


saya juga dalam bidang perbankan, memang seronok juga ambil kos ni, tapi dalam waktu kerja nanti hanya 50% sahaja application yang akan diterpkan semasa waktu kerja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-walid-04Profil   Hantar PM kepada al-walid-04   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 22-02-08 21:07


betul tu shinfay, ramai orang yang tahu riba tu haram, tapi tetap ambil jugak riba. ada setengahnya setuju islamic banking tapi tetap pilih perbankan kufur.
apa pun saya takut tak dapat syafaat di yaumil mahsyar kelak kalau nabi dah laknat:
" rasulullah melaknat pemakan riba, pemberi riba', pencatit riba dan saksi bagi riba"

KEMEWAHAN DUNIA INI SEMENTARA,
SYURGA DAN NERAKA ITU SELAMANYA.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 22-02-08 22:01


Owh!! Page ni da jadi sedikit aktif bagus..bagus :welcome: …hmm ummu menyetuh sedikit dalam subjek yang saya ambik sem lepas Accounting theory and practice..
Ada d selitkan 1 tajuk pasal Islamic accounting..

Agama telah d kenal pasti sebagai salah 1 faktor di dalam persekitaran yang memberikan kesan kepada accounting praktis..the focus has been on islam which is considered as ad-din wa al-Duniya or ‘both faith and a way of life’ . the rise and the growing importance of the Islamic banking system in the global economy is considered as part of the current Islamic revival. Islamic banks are operating in many in many parts of the world and particularly in the Middle East and asia. Islamic banking has been debut in Malaysia in 1983, with the establishment of bank islam Malaysia berhad....the establishment of bank islam Malaysia bhd has since led to rapid growth in Islamic banking operations in Malaysia due to wider understanding and public acceptance .. islamic banking financial reporting practices have thus far been regulated by the central bank of Malaysia(bank negara mlaysia ) the Banking and Financia; Institution Act (BAFIA), the Islamic banking Act 1983, as well as the Companies Act 1965 and applicable MASB standards…
Salah satu lagi inisiatif at developing islamic accounting standard is focus on the MASB standard which is MASB i-1, presentation of financial statements of Islamic financial institutions………

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

lukluk_assyifa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.09.2004
Ahli No: 11204
Posting: 190
Dari: perak kara johor he

Perak  


posticon Posting pada: 22-02-08 22:16


Assalamualaikum

teringin juga nak join tapi...saya bukan budak accounting,,,hanya ada ambil prinsip akaun, finance & engineering economic sem2 lalu dan sekarang.., sngat minat tentng nilai masa wang...
kalau pandai manage duet..boleh senang hidup ... best belajar subjek kira-kira ni even kadang-kadang penin2 huhu :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For lukluk_assyifaProfil   Hantar PM kepada lukluk_assyifa   Pergi ke lukluk_assyifa's Website   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 23-02-08 18:29


Ahli2 baru sangat d alu2kan to join diz grupp..:welcome:
apa-apa bidang pun semuanya akan menjadi susah kalau tak d sertakan dengan niat dan minat yang mendalam..pengurusan kewangan bukan hanya d kuasai oleh satu pihak saja malah semua org perlu mempunyai basic menguruskan wang sendiri..mustahil kalau ada yang tak tau macam mana mengurus harta sendiri...kan :kelip: pengurusan wang ni salah satu cabang kecil dalam accounting..as i mention before..dalam akaun kita ada auditing, taxation, costing, repoting etc..

Oh ya...hmM, time value of money(nilai masa wang)-> RM 1 pada hari ini adalah lebih bernilai daripada RM1 pada masa lepas.. Maknanya kalau kita menabung(saving) RM 1 pada hari ini pada masa depan kita akan dapat lebih dr RM 1

Let me introduce u with some basic of auditing..

Auditing ni boleh d bahagikan kepada 2 jnis audit 1) audit dalaman 2) audit luaran
sebelum tu apa itu audit??ok lah auditing is commonly referred to as process whereby financial statement or accounts of an entity are subjected to an examination by qualified auditor in such manner so as to enable the auditor to express an opinion to whether the financial statement present true and fair view …audit ni sebenarnya sangat d takuti oleh org yang kerja kat ofis..heheh…bila da datang musim audit (biasanya perntengahan tahun or end of the ye) akan terdengar lah rungutan dalam ofis tu..semua file kena d kemaskini..schedule kena d lengkapakan..

sedikit penjelasan kepada yang bukan under diz field… accounting and auditing berbeza tau…

Accounting is process tu creates financial statement and other financial information yang boleh d gunakan oleh users(management, debtors, creditors, bank, investor..etc) untuk membuat keputusan… tapi auditing tak create accounting information but it enhances the credibility of the fianacial statement or other information…dalam erti kata yang mudah audit ni memeriksa financial statement and othe information yang d buat masa accounting process……masa praktikal kat amanah raya berhad dulu..even saya duduk kat financial department pun tersa bahang audit ni…terdengar tungutan staff2 yang kena completekn semua kerja sebab audit nak start da..huhu..saya pun d kerah untuk meng’analyze’ dan main ‘summarize’kan profit and loss of the company..banyak pula tu..kena trace balik rekod lama..keluar masuk bilik kebal(tempat menyimpan fail2 lama)..saya kena buat schedule setiap expenses of the company..huhu..best juga buat kerja tu..boleh nampak macam-macam..gaji org, berapa mereka bayar rosyam nor untuk buat iklan..berapa banyak mereka bayar ramli sarip untuk cipta lagu ARB..

Eh sambung balik…pasal auditing ni ..hmM apa perbezaan audit dalamn dan audit luaran? Ya ini soalan yang selalu d tanya masa exam..yang membawa sebanyak 5 markah..hehe

K audit dalaman ni within the organization itself..maknaya mereka ni bukan org luar..bekerja dalam company sendiri..mengambil contoh tempat saya praktikal dulu..mereka ada internal audit dept..gaji mereka d bayar oleh company tu sendiri…internal audit more focus on the operating and management of the company..memastikan semuanya berkjalan lancar..tapi audit luaran ni adalah dr luar company..mereka d upah oleh company untuk ‘inspect’, examine’ anlyze dan etc..audit luar ni adalah independent party..kat Malaysia ni kita ada Big Four (Ernst & Young, Deloitte & Touche, KPMG, and PricewaterhouseCoopers)..dan auditing ni selalu d kaitan kan dengan “creative accounting” jangan pkir creative accounting ni sstu yang baik..hehe..kalau creative sangat susah juga…mereka yang terlibat ni lah yang selalu buat corrupt..unethical..”mengsoglap” duit company..issue ni sangat dan ambil peduli shingga sekarang akibat issue besr yang melanda masa awal 2000an iaitu ENRON Case.. budak-budak akaun mesti tau apa yang berlaku dengan kes ni..tak perlu lah d bincang d sini kan..hehe..

BaH panjang lebar pula berceloteh..itu dulu lah sebagai pengenlan aagar semua org tau pasal basic of auditing ni

sebagai perkonsianilmu yang tak seberapa :bunga:
p/s: tnga amibk internal auditing ( CAEA 3211)
:pada yang meng”request” tu ada faham?hehe



Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

shinfay_de
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2007
Ahli No: 31653
Posting: 616
Dari: Wilayah Persekutuan

blank   avatar


posticon Posting pada: 23-02-08 19:29


terbalik konsep time value of money tu
satu ringgit sekarang lebih berharga/bernilai daripada satu ringgit di masa hadapan.

semak balik konsep future value concept dan present value concept.

discounted future value akan dapat present value.
present value dengan compounded interest akan dapat furute value.

Bookmark and Share

    


  Member Information For shinfay_deProfil   Hantar PM kepada shinfay_de   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 23-02-08 22:04


ummu salah erk :berfikir: tak boleh d buat ckgu ni..hMm

The time value of money is based on the premise that an investor prefers to receive a payment of a fixed amount of money today, rather than an equal amount in the future, all else being equal.

Present Value (PV) of an amount that will be received in the future.

Future Value (FV) of an amount invested (such as in a deposit account) now at a given rate of interest

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

shinfay_de
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2007
Ahli No: 31653
Posting: 616
Dari: Wilayah Persekutuan

blank   avatar


posticon Posting pada: 23-02-08 22:13


:)...

try dengan time diagram.....

masukkan principal, interest, dan(number of years) then dapatkan fv
then reverse.

Bookmark and Share

    


  Member Information For shinfay_deProfil   Hantar PM kepada shinfay_de   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 23-02-08 22:17


maknaya ilmu sangat lemah lagi..huhu perlu main'improve dari lagi

aiya..malu..
ya Kalau belajar benda ni memang sebaiknya guna time diagram...
lama da tinggal buat benda ni..
(tapi itu bukan alasan untuk diriku tidak tau..huhu..)
sebenarnya guna financial kalkulator tekan-tekan..boleh da dapat jawapan..tapi Kenapa ummu boleh bagi maksud yang salah erk:berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

shinfay_de
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2007
Ahli No: 31653
Posting: 616
Dari: Wilayah Persekutuan

blank   avatar


posticon Posting pada: 23-02-08 22:24


mungkin terkeliru dengan konsep real value of money

(nilai sekarang lebih besar berbanding nilai di masa hadapan setelah faktor inflasi diambilkira walaupun nominal value adalah sama pada dua sela masa yang berbeza)


-----------------
I have my own id now.... :)


Bookmark and Share

    


  Member Information For shinfay_deProfil   Hantar PM kepada shinfay_de   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 23-02-08 22:27


mungkin :berfikir:
bah..terima kasih pada MR shinfay..hehe
Kalau tak ada org memberitahu..habis semua kena ajran sesat dr ummu..:hammer:
Sorry pada semua..hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 26-02-08 17:09


hehe apa yang saya belajar pasal banking dulu tak ada pun dipraktikkan dalam kerja sekarang

Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 27-02-08 03:55


petikan dari FRS 103 (Business Combination)

!!! QUOTE !!!

Identifying a business combination

4    A business combination is the bringing together of separate entities or businesses into one reporting entity. The result of nearly all business combinations is that one entity, the acquirer, obtains control of one or more other businesses, the acquiree. If an entity obtains control of one or more other entities that are not businesses, the bringing together of those entities is not a business combination. When an entity acquires a group of assets or net assets that does not constitute a business, it shall allocate the cost of the group between the individual identifiable assets and liabilities in the group based on their relative fair values at the date of acquisition.

5    A business combination may be structured in a variety of ways for legal, taxation or other reasons. It may involve the purchase by an entity of the equity of another entity, the purchase of all the net assets of another entity, the assumption of the liabilities of another entity, or the purchase of some of the net assets of another entity that together form one or more businesses. It may be effected by the issue of equity instruments, the transfer of cash, cash equivalents or other assets, or a combination thereof. The transaction may be between the shareholders of the combining entities or between one entity and the shareholders of another entity. It may involve the establishment of a new entity to control the combining entities or net assets transferred, or the restructuring of one or more of the combining entities.


ni para 4 & 5 saja..huhu

yang ku paham :berfikir:

A business combination ni berlaku bila one corporation obtains control of a group of net assets that constitutes a going concern. control boleh d perolehi bila
-Beli the assets
-Beli control over the corporation that owns the assets

adoiii beri diri ini kepahaman yaAllah...nak faham merger dan consolidation pula..

macam sama jakk ni..:berfikir: combination, merger, consolidation



Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 27-02-08 12:27


alamak..asyik ummu juga kat sini..mesti ramai yang bosan..sorii..

hanya nak tambah kepada prtnyaan nuraliah pasal FRS tu..

ummu rekomen baca buku FINANCIAL REPORTING STANDARDS for MALAYSIA..by JANE LAZAR & HUANG CHING CHOO..terbitan McGrawHILL Kalau beli kat pekan buku UM RM56.6..insyaAllah boleh membantu agaknya..lagipun banyak calculation dengan example...insyAllah
harap membantu ummu juga untuk score ni..huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

rose_itam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 19.05.2007
Ahli No: 29976
Posting: 371
Dari: Temerloh

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 27-02-08 15:11


Pada 27-02-08 03:55 , ummusafiah posting:

!!! QUOTE !!!



macam sama jakk ni..:berfikir: combination, merger, consolidation



business combinations can be clasified into :

1. amalgamation- when 2/ more com cmbine their bizz tgther by        selling their bizz to a newly formed com.

example: A sdn bhd + B sdn bhd = AB sdn bhd

A sdn bhd and B sdn bhd become AB sdn bhd ( A sdn bhd and B sdn Bhd are wound up.


2. Absorption- when 1 dominant com acquires e assets dan liabilities of another com dan e com being acquired is wound up.

example: A sdn bhd + B sdn bhd = A sdn bhd

A sdn bhd absorbs B sdn bhd and become A sdn bhd


3. Mergers dan takeovers- (merger) when a comp acquires right 2 cntrl in another comp by acquire e majority of e voting shares.

(takeover) process of acquiring e majority of e issued share of a com.



Bookmark and Share

    


  Member Information For rose_itamProfil   Hantar PM kepada rose_itam   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 27-02-08 15:26


wahh bagusnya rose_itam tolong :welcome:
ummu masi pening2 lalat ni..da membelek FRS masi tak jumpa jawapan yang betul-betul..
ummu kena bezakan business combination, merger dengan consolidation..ummu jumpa maksud yang ampir sama saja..huhu..

setakat ni yang ummu jumpa business combination contoh nya Celcom and TM Cellular Sdn Bhd

merger pula:
•    Horizontal mergers-
Canon and Nikon announces merger to form CanKon Inc. Japan.
•    Vertical mergers- :-?
•    Congeneric mergers- Example: Prudential's acquisition of Bache & Company

ada tambahan untuk merger tak?

untuk consolidation..ummu masi pening lagi..macam sama dengan business combination jerkk..huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

suhaida_2704
Warga Rasmi
Menyertai: 01.08.2004
Ahli No: 10433
Posting: 11
Dari: kuala lumpur

malaysia  


posticon Posting pada: 27-02-08 15:29


Pada 02-08-07 09:48 , mohdnurhakimin posting:

!!! QUOTE !!!

Ana ambil kursus International Management (degre) dan tengah fikir untuk sambung ACCA.
Apa pandangan anda?


alhamdulillah...sambung lah.
tapi, ana nak promote..better ambil CIMA.
graduate CIMA tak semeriah ACCA.
lagipun, market sekarang memang tengah tbuka luas untuk CIMA member. :welcome:

Bookmark and Share

    


  Member Information For suhaida_2704Profil   Hantar PM kepada suhaida_2704   Pergi ke suhaida_2704's Website   Quote dan BalasQuote

fauziana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.07.2004
Ahli No: 10117
Posting: 103
Dari: Kuala terengganu

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 27-02-08 15:38


salam
nak join juga =)
degree in accounting dan insyaAllah concerntration on islamic accounting
2nd year 2nd sem uiam gombak
[email protected]

Bookmark and Share

    


  Member Information For fauzianaProfil   Hantar PM kepada fauziana   Quote dan BalasQuote

suhaida_2704
Warga Rasmi
Menyertai: 01.08.2004
Ahli No: 10433
Posting: 11
Dari: kuala lumpur

malaysia  


posticon Posting pada: 27-02-08 15:40


Pada 30-11-07 13:26 , nmz posting:

!!! QUOTE !!!

salam..

ana nak join juga kelab ni..
sekarang ni tengah study cat(ACCA) kat uitm shah alam..
email ana, [email protected]


Assalamualaikum

wah...tak sangka ada juga kerabat Menara SAAS level 14 kat sini.
kita dalam fakulti yang sama cuma beza course saja..

macam jejak kasihan pulak rasanya... :-D
[email protected]

......................................................................................
Barangsiapa menginginkan teman, cukuplah Allah menjadi temannya.

Barangsiapa menginginkan kekayaan, cukuplah qana’ah menyertainya.

Barangsiapa menginginkan nasihat, cukuplah kematian menasihatinya.

Barangsiapa menginginkan harta simpanan, cukuplah Al-Quran menjadi barang simpanannya.

Barangsiapa yang tidak cukup dengan keempat-empat hal ini, cukuplah neraka baginya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For suhaida_2704Profil   Hantar PM kepada suhaida_2704   Pergi ke suhaida_2704's Website   Quote dan BalasQuote

rose_itam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 19.05.2007
Ahli No: 29976
Posting: 371
Dari: Temerloh

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 27-02-08 15:49


Pada 27-02-08 15:26 , ummusafiah posting:

!!! QUOTE !!!



ada tambahan untuk merger tak?

untuk consolidation..ummu masi pening lagi..macam sama dengan business combination jerkk..huhu


hehe ummu tak boleh nak tolong dhla, huhu dah lama tinggal dunia student ini hehek, so segala teori2 itu pun dah ingat2 lupa saja..huhu

consolidation itu bukan ke bila kita nak prepare financial statement untuk merger company baru kita panggil consolidation BS, P dan L, and cash flow? or consolidation itu memang ada erti trsendiri? hehe saya ini pun tak tahu..

em bukan ke lam bizz combination itu sendiri terdapatnyer merger? dan salah satu care untuk combine e bizz adalah via merger? sekarang merger still dibenarkan ke? saya dengar-dengar macam tak boleh saja..tak tahu lah kot2 trslh info, sebab saya bukan ahli MIA, susah sikit nak update current issue..



Bookmark and Share

    


  Member Information For rose_itamProfil   Hantar PM kepada rose_itam   Quote dan BalasQuote

Moderator: Prof_Muslim, Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Kelab Ukhwah
    »» Kelab warga Finance/Accounting/Banking

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.228277 saat. Lajunya....