Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 20-09-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kita bergerak ke arah apa yang difokus
-- Dari filem Kung Fu Panda

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: abengoh
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43138

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 58
Ahli: 0
Jumlah: 58




  Yang Masuk Ke Sini
qudwah: 6 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 16 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 16 hari yang lalu
eme86: 17 hari yang lalu
sunan-faqih: 22 hari yang lalu


Jejak Remaja
Topik: couple!!!


Carian Forum

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Remaja
    »» couple!!!

Please Mendaftar To Post


Oleh couple!!!

nurulsya_87
Warga Rasmi
Menyertai: 27.12.2005
Ahli No: 21461
Posting: 14
Dari: marang

Terengganu  


posticon Posting pada: 25-08-06 17:07


macam-macam jnis kaple hjok ada lning..
huhuhu....bilalah maksiat nok habis..
susoh ngat kahwin terus sajalah....
tapi orang puan hok kaple ni macam murah saja maruah ye...
senang-senang bagi orang laki pegang tangan..pinggan....isk..isk..isk..
aku tengok pun menbeng nok mapus..
tak sedor ke!!!!...2 kan dosa...tak blkajor agama ke?...
ada 2 bagi alasan ye 2 tunang doh...
nok kabo nya ye tunang...ingat orang lain tak tunang k?..
kan tunang pun haram setuh2....orang laki suka setuh..
hok puan lok seronok lah tu..kalau memeng sure akan jadi laki tak mengapa juga...
ni..tak ada apa-apa lagi dah lebih-lebih..
mcam manelah maksiat nok habis lning..
bala anda banyak doh trn...
kita hnye berserah saja padaNYA..
YA ALLAH..bantulah hamba2 mu ini...AMIN..

apa pendapat kalian?...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurulsya_87Profil   Hantar PM kepada nurulsya_87   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 25-08-06 17:14


aduh...nasib baik boleh paham
memanglah..isu couple ni
dah tak larat dah nak tegur
dok macam tu juga
dah berbuih mulut ni
yang paling pedih dan sedih bila kita dikatenyer JELES sebab dia ada pakwe
YA ALLAH!
sabar sajalah

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

nurcinta
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25829
Posting: 84
Dari: australia

Johor   avatar


posticon Posting pada: 25-08-06 17:20


tak paham...apa nurulsya_87 ni cakap? paham bab tak tahan tengok orang cple dan orang tunang dan pegang2...tak paham keseluruhan isinya tapi rasanya bab cple...

emm all i can say is...jaga lah diri masing-masing time2 ni maybe boleh kata begitu tapi kang diri sendiri pula yang buat...

sekadar peringatan bersama...wasalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurcintaProfil   Hantar PM kepada nurcinta   Quote dan BalasQuote

daei_fi_islam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24248
Posting: 98
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 25-08-06 18:01


salam...kalau yang berkapel tu tak tau hukum, tak mengapa... yang memeningkan kepala ana ni isu 'couple islami' yang nampak seolahh-olah halal di pandangan mata masyarakat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For daei_fi_islamProfil   Hantar PM kepada daei_fi_islam   Pergi ke daei_fi_islam's Website   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 25-08-06 18:15


betul tu....kita sama-sama beringat....takut juga....mengata orang..nanti kena diri sendiri...

Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

fatimah-azzahra
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.08.2006
Ahli No: 25632
Posting: 113

Terengganu  


posticon Posting pada: 25-08-06 20:34


kapel.. setiap orang yang kapel selalu cakap, susahnye kapel, baik tak payah kapel sebab hati semakin jadi lalai, ye lah... jadi kesimpulannye, kalau iman tidak kuat, mudah dibawa ke tengah dan ke tepi, elakkan.. elakkan.. sesungguhnya itu yang TERBAIK. moga-moga kita dalam RahmatNYA.. ya allah jauhkanlah aku dari cinta yang melalaikan.. hanya cinta kepadaMU yang suci dan sejati..cintakan Allah tiada kecewa.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatimah-azzahraProfil   Hantar PM kepada fatimah-azzahra   Quote dan BalasQuote

jasadkudisini
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.08.2006
Ahli No: 25763
Posting: 221
Dari: sinGgaHsaNa..

germany   avatar


posticon Posting pada: 25-08-06 21:54


kapel2 juga... akhirat jangan lupa..!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For jasadkudisiniProfil   Hantar PM kepada jasadkudisini   Pergi ke jasadkudisini's Website   Quote dan BalasQuote

hazrul_hakimin
Warga Rasmi
Menyertai: 20.08.2006
Ahli No: 25935
Posting: 17
Dari: kuktem

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 25-08-06 22:13


PEKAT SLENG MUNG.KAWE SOKONG.memang
BETUL PUNG.NOK KABO BATAH PERGAULANG dalam ISLAM TAKDOK DALAM SYLABUS PELAJARANG Malaysia TOK JUGOK.ada JELAH2 dalam SYLABUS FORM 5.TAPI RAMAI HOK DOK RETI BASE.INILAH YANG ALLAH SEBUT dalam AL QURAN MEMPUNYAI HATI TAPI TAK MAHU MEMAHAMI.MUNGKIN salah SATU SBBNY MAKANANG kita HARI NI banyak BERCAMPUR UNSUR HARAM DAN SYUBHAH.SEBAB 2 NASIHAT orang PAYOH NOK DENGO.sama-sama LAH kita USAHA AMAR MAARUF NAHI MUNGKAR....INSYAALAH.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hazrul_hakiminProfil   Hantar PM kepada hazrul_hakimin   Pergi ke hazrul_hakimin's Website   Quote dan BalasQuote

fishah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.01.2006
Ahli No: 22182
Posting: 234
Dari: teluk intan

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-08-06 23:29


wah...best jugak masuk posting ni:-) disamping boleh bagi pandangan dan dengar pangan orang, dapat jugak mempelajari bahasa ganu dan lain2 bahasa:-)

ok, bab kapel ni bagi saya memang susah lah nak kawal..yang penting diri sendiri kena kawal. Allah kurniakan kita perasaan ingin menyayangi dan ingin disayangi...itu semua fitrah manusia kan... tapi kalau kita tak jaga fitrah tu dengan baik ia boleh jadi fitnah... yang tu kita kena elak... Iman dan Amal kena seiring.... jadi... tepuk dada, tanya hati...tanya iman... apa faedahnya kita buat perkara2 yang boleh membawa kepada maksiat???

wallau'alam...sekadar pandangan dari saya yang kurang sangat ilmu ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fishahProfil   Hantar PM kepada fishah   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 26-08-06 00:07


jagalah Allah , Allah menjagamu

Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

ainulsumayyah
Warga Rasmi
Menyertai: 01.08.2006
Ahli No: 25551
Posting: 8
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-09-06 09:06


urrrrmmm....isu ini memang dah hangat diperkatakan... yang penting kita jaga diri sendiri dan saling mengingati sesama islam....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainulsumayyahProfil   Hantar PM kepada ainulsumayyah   Quote dan BalasQuote

ulfah_widad
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2006
Ahli No: 25325
Posting: 301
Dari: Kedah - Perak - Johor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-09-06 09:16


Teringat ana zaman universiti bila group ma'aruf nak banteras coupling ni. Dah letak banner dekat port2 yang selalu jadi tempat couple ni, siap di banner tu di lukis, seorang lelaki, seorang perempuan, di tengahnya syaitan dan adalah ayat quran jangan menghampiri zina, pun tak jalan juga. Boleh buat slamba saja duduk kat situ. Notis2 tak payah cerita lah. Pandang sebelah mata. Hati dah tertutup agaknya. Tak rasa pun sedikit kekesalan di hati mereka agaknya nak berkurang makin bertambah pulak.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ulfah_widadProfil   Hantar PM kepada ulfah_widad   Quote dan BalasQuote

kembara_girl
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2006
Ahli No: 25715
Posting: 408
Dari: jengka,Pahang

malaysia  


posticon Posting pada: 04-09-06 09:25


memang payah nak banters benda ni....apa pun berbalik pada iman kita....
Kalau boleh jangan mengata sangat takut Kalau terbalik kat kita 1ox lebih teruk dari 2....
jadikan apa yang kita lihat 2 sebgai pengajaran saja,tak perlu nak kutuk2...kalau nak tegur,kat tegur depan2...kalau dia nak terima...dia terima kalau dia tak nak terima sudah...
2 hal antara dia dengan allah lah pulok...tanggungjawb kita untuk menegur dah kita buat....
biasa nya memang tak boleh ditegur sebab semua yang dia buat 2 mereka suka,,,,,walaupon mereka tahu menyalahi hukum...bak kata orang kentut pun bau wangi bila bercinta ni kan pula nak fikir hal halal haram yang memang mereka tak ambil pot........

Bookmark and Share

    


  Member Information For kembara_girlProfil   Hantar PM kepada kembara_girl   Quote dan BalasQuote

suzieeryani
Warga 1 Bintang
Menyertai: 31.07.2006
Ahli No: 25540
Posting: 28
Dari: Singapura

singapore   avatar


posticon Posting pada: 04-09-06 09:58


sama-sama lah kita berdo'a agar dijauhkan dari perbuatan perbuatan yang sebegitu rupa.

Bookmark and Share

    


  Member Information For suzieeryaniProfil   Hantar PM kepada suzieeryani   Quote dan BalasQuote

mukminah_06
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25699
Posting: 72
Dari: malaysia

malaysia  


posticon Posting pada: 04-09-06 10:21


kan pandai control perasaan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukminah_06Profil   Hantar PM kepada mukminah_06   Quote dan BalasQuote

wardah87
Warga Rasmi
Menyertai: 07.08.2006
Ahli No: 25674
Posting: 1
Dari: pahang

jordan   avatar


posticon Posting pada: 04-09-06 10:24


memang pun.........okey pun pelik juga tengok budok2 zaman sekarang ni....kalau bercinta 2 tak ingat dunia...macam dia seorang saja ada pakwe...murah sangat nok bagi laki pegang2...mcmlah komfem jadi laki dia...pelik okey...hehehe....nok bercinta 2 boleh tapi pandai2lah jaga diri dan tahu batasannya.sama-sama lah kita saling mengingati antara kita...wassalam....

Bookmark and Share

    


  Member Information For wardah87Profil   Hantar PM kepada wardah87   Quote dan BalasQuote

muhamad_azrul86
WARGA SETIA
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25571
Posting: 611
Dari: KoTa TiNggi BaNDaR Ada SejaRaH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-09-06 16:58


COUPLE ye!!
>>PERLU DI SERTAKAN DENGAN IMAN DAN TAQWA..
>>NAK COUPLE BOLEH...IKUT SYARIAT lah...
>>ISLAM tak LARANG SELAGI tak LANGAR PERINTAH TUHAN...
>>KENA FAHAM KONSEP
>>SETIAP yang BURUK AKAN DIBALAS DINERAKA...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muhamad_azrul86Profil   Hantar PM kepada muhamad_azrul86   Pergi ke muhamad_azrul86's Website   Quote dan BalasQuote

Hamas_Ayasy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.03.2006
Ahli No: 23542
Posting: 128
Dari: Al-Ardhu

Perak  


posticon Posting pada: 17-09-06 18:50


apa couple2 ni..
awal lagi...hehehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For Hamas_AyasyProfil   Hantar PM kepada Hamas_Ayasy   Quote dan BalasQuote

faina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 607
Posting: 151
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 17-09-06 19:04


aii...isu yang tiada kesudahannya..tiada titik noktahnye...infiniti...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fainaProfil   Hantar PM kepada faina   Quote dan BalasQuote

fizanaiy
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.01.2005
Ahli No: 13439
Posting: 160
Dari: Damansara Damainya....

Johor   avatar


posticon Posting pada: 18-09-06 02:02


berfikir dahulu sebelum bertindak......

Bookmark and Share

    


  Member Information For fizanaiyProfil   Hantar PM kepada fizanaiy   Quote dan BalasQuote

hidayah_grasio
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.03.2006
Ahli No: 23571
Posting: 146
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 20-09-06 16:59


Assalamualaikum

sama sama lah kita saling ingat mengingati... Agar ukhwah kita bertabah erat diantara satu sama lain Insya Allah... Terutamanya antara kita ahli ukhwah.com ye....

Bookmark and Share

    


  Member Information For hidayah_grasioProfil   Hantar PM kepada hidayah_grasio   Quote dan BalasQuote

alqibtiaz
WARGA SETIA
Menyertai: 31.07.2004
Ahli No: 10409
Posting: 542
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 20-09-06 18:41


Ambe pong dok tau....Nok kata,takut kena kat diri sendiri...Tapi Kalau benda dok molek kita kena cegoh...Bukang tengok sajje...

Kapel.....Ishh...best!Lagi best bila laki tu betul-betul nok kita....Kalau ye maing2 saja?apa rasa?sakit hati?habis semua bagi........

yang penting beringak sebelom kena....

benda-benda...suluh dengang imang....bukang dengang nafsu..

Jauhkanlah seme2 dari Maksiak...Aminnnnn...

SEdhoih2 imang mengcegah dengang hati....
Kalau memang ngak doh kita dok mampu nok cegoh terang2ang

wallhualam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For alqibtiazProfil   Hantar PM kepada alqibtiaz   Quote dan BalasQuote

alqibtiaz
WARGA SETIA
Menyertai: 31.07.2004
Ahli No: 10409
Posting: 542
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 20-09-06 18:41


Ambe pong dok tau....Nok kata,takut kena kat diri sendiri...Tapi Kalau benda dok molek kita kena cegoh...Bukang tengok sajje...

Kapel.....Ishh...best!Lagi best bila laki tu betul-betul nok kita....Kalau ye maing2 saja?apa rasa?sakit hati?habis semua bagi........

yang penting beringak sebelom kena....

benda-benda...suluh dengang imang....bukang dengang nafsu..

Jauhkanlah seme2 dari Maksiak...Aminnnnn...

SEdhoih2 imang mengcegah dengang hati....
Kalau memang ngak doh kita dok mampu nok cegoh terang2ang

wallhualam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For alqibtiazProfil   Hantar PM kepada alqibtiaz   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 20-09-06 18:44


mujur lah saya paham juga loghat terganu...kalau tak m,esti ternganga juga...manusia ada akal tapi tak guna akal,guna nafsu sebab tu jadi macam tu.........

Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

PuteriDesa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13061
Posting: 287
Dari: Tanjung Pengelih

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-09-06 18:45


em..susah Kalau dah terjebak dengan kapel ini..

Bookmark and Share

    


  Member Information For PuteriDesaProfil   Hantar PM kepada PuteriDesa   Quote dan BalasQuote

tuyup
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.01.2004
Ahli No: 6548
Posting: 211
Dari: kota bharu & BTHO, Cheras~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-09-06 20:14


nanana...ganu kita,hehehe..

em..masalah ni makin hari makin banyak..
jangan disalahkan mereka bulat2..
banyak faktor yang mendorong semua ni..
so, elakkan lah jangan sampai melampaui batas-batas agama..

wassalam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For tuyupProfil   Hantar PM kepada tuyup   Pergi ke tuyup's Website   Quote dan BalasQuote

ladybirdy
WARGA SETIA
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7399
Posting: 405
Dari: bumi

malaysia  


posticon Posting pada: 20-09-06 23:34


ada tak yang niat menghalalkn cara? ada kan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ladybirdyProfil   Hantar PM kepada ladybirdy   Quote dan BalasQuote

zatie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.07.2005
Ahli No: 17090
Posting: 209
Dari: sHaH aLaM

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 07-10-06 12:38


Pada 25-08-06 18:01 , daei_fi_islam posting:

!!! QUOTE !!!

salam...kalau yang berkapel tu tak tau hukum, tak mengapa... yang memeningkan kepala ana ni isu 'couple islami' yang nampak seolahh-olah halal di pandangan mata masyarakat...


betul tu....
kalau setakat nak kapel...
jumpa ramai-ramai dengan member tak lah salah sangat...
tapi
keluar dengan pakwe...
pakai tudung..
peluk2...
dahsyat...
harap-harap saya tak jadi begitu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zatieProfil   Hantar PM kepada zatie   Quote dan BalasQuote

imannoraina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.08.2004
Ahli No: 10752
Posting: 226
Dari: Bumi ALLAH

Kedah  


posticon Posting pada: 07-10-06 13:39


ayoo macha borin lah...tak ada isu lain ke..balik2 ni jugak yang dihebohkan..heehee


-----------------
Tiada yang lebih bahagia dan bernilai selain mendapat keberkatan dan keredhaan ALLAH S.W.T


Bookmark and Share

    


  Member Information For imannorainaProfil   Hantar PM kepada imannoraina   Quote dan BalasQuote

abu_ayyub
Warga Rasmi
Menyertai: 30.09.2006
Ahli No: 26671
Posting: 1
Dari: ipoh

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 14-10-06 16:14


apalah nak jadi dengan umat sekarang nihh... asyik nak bercinta saja... bila ditegur, ada saja alasan yang dberi... tapi bila tanya tentang cinta Allah, macam-macam jadi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For abu_ayyubProfil   Hantar PM kepada abu_ayyub   Quote dan BalasQuote

ladybirdy
WARGA SETIA
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7399
Posting: 405
Dari: bumi

malaysia  


posticon Posting pada: 14-10-06 18:09


apa sebab kita nak jumpa sangat dengan pasangan masing-masing? sebab cinta kan? begitu juga cinta dengan allah taala, kalau kita cinta dia sampai kita nak jumpa dia kira hebatlah.....isu kapel ni dah lama...bukan terjadi kat golongan biasa saja tapi yang warak2 pun...saya rasa kapel tu boleh kalau untuk kebaikn, mesti ada org tak setuju tapi pendapat saya saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ladybirdyProfil   Hantar PM kepada ladybirdy   Quote dan BalasQuote

dmz
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26613
Posting: 442
Dari: selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 14-10-06 20:50


ASSALAMMUALAIKUM............
"Couple" ni budaya barat....mengapa nak ikut...??????????????
Mengapa tak pegang nilai2 Islam....tu kankah lebih baik....tulah orang Melayu...mudah membawa masuk nilai2 barat atau kafir yang tidak baik...lainlah kalau dalam bidang ilmu...contohnya sains atau sikap suka mengkaji supaya bangsa melayu islam kita tidak ketinggalan dari kaum lain di tanah air kita ni....apa yang di agung2 kan budaya sesat tuuuu..............????????????????????


-----------------
http://studiouniversiti.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For dmzProfil   Hantar PM kepada dmz   Pergi ke dmz's Website   Quote dan BalasQuote

Ayn_eye
Warga Rasmi
Menyertai: 07.10.2006
Ahli No: 26823
Posting: 1
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 21-10-06 17:49


amar makruf nahi munkar...perkara ini sangat penting untuk kita lakukan...jadi sama-sama lah kita membanterasnye...!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For Ayn_eyeProfil   Hantar PM kepada Ayn_eye   Quote dan BalasQuote

IlyaFarhan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.10.2004
Ahli No: 11686
Posting: 149
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 21-10-06 23:30


nak couple tu boleh tapi biarlah berpada...jangan kerana kita berCouple maruah tergadai,jangan kerana kita berCouple pelajaran terabai...biarlah kita bercouple berlandaskan syariat islam...nak buat apa-apa pun ingat Allah...
memang fitrah manusia tak boleh lari dari bercouple tapi ingatlah asal usul kita...insyaAllah bahagia....

Bookmark and Share

    


  Member Information For IlyaFarhanProfil   Hantar PM kepada IlyaFarhan   Pergi ke IlyaFarhan's Website   Quote dan BalasQuote

dmz
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26613
Posting: 442
Dari: selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 22-10-06 01:43


ASSALAMMUALAKUM........
Pada saya ber "couple", walau dalam keadaan apa pun tetap salah...sebab perbuatan tu sama dengan menghampiri zina.....fikirkanlah....


-----------------
http://studiouniversiti.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For dmzProfil   Hantar PM kepada dmz   Pergi ke dmz's Website   Quote dan BalasQuote

kasturi_19
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.10.2004
Ahli No: 11562
Posting: 60
Dari: KOE - IIUM

Selangor  


posticon Posting pada: 22-10-06 09:19


ana kekadang nak tergelak jugak bila hangpa semua bincang pasal kapel ini..

apa yang ana dapat lihat kat sini, kebanyakan antum mengatekan kapel itu, keluar berdua, berpegangan tangan, mengikut nafsu, peluk2 dan so on... dan yang menjadi persoalannya pula adalah 'kapel mengikut syariat'....

pertamanya, ana ingin bertanya sbnrny, apkh 'kapel islamik' itu?
kalau pengertiannya same dengan apa yang ana fikirkan, maka...
ana hanya sekadar mengembngkn lagi topic kita ni kepada 'kapel islamic'. how was it? umum tahu tentang kapel yang 'tidak islamik' tapi kapel ustz dan ustazah ini pula bagaimana? mmglh kbiasaanny pasangan ini merahsiekan ikatan mereka. tapi mereka tidak boleh menafikannya... bagaimana pula jika ikatan mereka diketahui oleh kedua2 belah family mereka dan masing-masing merestuinya?

ana pun konpius jugak sebenarnya, yelah ana ramai kawan-kawan yang ustz dan ustazah even ana sendiri hanya sekadar amk computer engeneering saja... tapi persoalan ini tidak pernah terjawab.. bak kata sesetengah dr antum, infiniti... tapi dalam perkiraan, kalau limit menghampiri kosong, dan jwpnny infiniti, kita masih boleh mengirany tetapi dengan meggunakn cara yang berbeza:):):)

Bookmark and Share

    


  Member Information For kasturi_19Profil   Hantar PM kepada kasturi_19   Quote dan BalasQuote

perak
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.08.2006
Ahli No: 25855
Posting: 138
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-10-06 17:23


couple.mmm.........bagus tajuk ni memang semua org dah tahu atau ada yang buat-buat tak tahu yang benda ni dilarang dalam agama kita tapi yang jadi masalah sekarang ada pulak org yang kat ada cara bercouple dalam islam. mana dia dapat pun tak tau lah.sebagai remaja islam kita perlu ada semangat perjuangan dan menuntut ilmu bukan terus hanyut dibuai mimpi2 indah yang tidak pasti akhirnya.....yang paling penting kita ingat setiap yang kita lakukan didunia akan dihitung diakhirat

Bookmark and Share

    


  Member Information For perakProfil   Hantar PM kepada perak   Pergi ke perak's Website   Quote dan BalasQuote

NoZaBiZz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.10.2006
Ahli No: 27091
Posting: 268
Dari: UTM Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 30-10-06 17:47


ana nak tanyalah... apa maksud couple? bercinta bukan couple? bertunang bukan couple? cop cop bukan couple? setahu ana couple tu maksudnya berdua... ayah dan ibu kita pun bercouple...
tapi ana dapat simpulkan bahawa ramai yang menganggap couple tu berpegang2 tangan dan sebagainya...
- perkara yang selalu menjadi tanda tanya untuk saya -

sesiapa yang cakap couple tu haram, macam mana bila dia berpasangan?
adakah haram juga?

Bookmark and Share

    


  Member Information For NoZaBiZzProfil   Hantar PM kepada NoZaBiZz   Pergi ke NoZaBiZz's Website   Quote dan BalasQuote

lamyanunalif_mursyidah
WARGA SETIA
Menyertai: 02.02.2006
Ahli No: 22391
Posting: 1128
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-10-06 18:00


salam~
benda ni terlalu subjektif..
ada yang positif ada yang negatif..
bagi saya..
terpulang pada individu..
wasalam~

Bookmark and Share

    


  Member Information For lamyanunalif_mursyidahProfil   Hantar PM kepada lamyanunalif_mursyidah   Pergi ke lamyanunalif_mursyidah's Website   Quote dan BalasQuote

hazi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.10.2006
Ahli No: 27127
Posting: 146
Dari: malaysia

bosnia_herzegovina  


posticon Posting pada: 03-11-06 19:31


rasa cinta pasti ada, pada makhluk yang bernyawa..
takkan hilang selamanya, hingga sampai akhir nanti..
selagi menjga iman, pasti dapat membezakan yang mana betul & yang mana salah...

Carilah cinta yang sejati yang ada hanyalah pada ALLAH...
Bercinta tak salah andai pada landasan yang betul, kalau takut melakukan dosa, kawinlah cepat-cepat...dan bercinta lah selepas kawin..
Manusia di jadikan akal untuk berfikir, iman & takwa sebagai kawalan nafsu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For haziProfil   Hantar PM kepada hazi   Quote dan BalasQuote

hazi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.10.2006
Ahli No: 27127
Posting: 146
Dari: malaysia

bosnia_herzegovina  


posticon Posting pada: 03-11-06 20:24


Pada 30-10-06 17:47 , NoZaBiZz posting:

!!! QUOTE !!!

ana nak tanyalah... apa maksud couple? bercinta bukan couple? bertunang bukan couple? cop cop bukan couple? setahu ana couple tu maksudnya berdua... ayah dan ibu kita pun bercouple...
tapi ana dapat simpulkan bahawa ramai yang menganggap couple tu berpegang2 tangan dan sebagainya...
- perkara yang selalu menjadi tanda tanya untuk saya -

sesiapa yang cakap couple tu haram, macam mana bila dia berpasangan?
adakah haram juga?


xkisahlah nak di guna istilah couple tu kat mana pun..tak payah nak pening2 kepala..buang masa saja...sekarang ni kan dah banyak penyalahgunaan bahasa..

'couple' tu menjadi haram bila ia cenderung kepada maksiat...cuba lihat sekarang, berapa ramai anak luar nikah yang telah dilahirkan, sebenarnya semua bermula dengan 'bercinta'...sebab bukan tak boleh bercinta,tapi kenalh pada landasan yang betul.. kenalah juga batas-batas pergaulan..bercintalah selepas kawin..

apapun benda yang mendorong kepada maksiat , di situlah "HARAM" sebenarnya.....kalau Allah dah tetapkan ia HARAM, ia tetap HARAM, tertakhluk kepada semua hambaNYA (termasuklah org yang bagtau )

Bookmark and Share

    


  Member Information For haziProfil   Hantar PM kepada hazi   Quote dan BalasQuote

gerimissenja
Warga Rasmi
Menyertai: 22.08.2006
Ahli No: 25987
Posting: 13
Dari: udm kampus kusza

Terengganu  


posticon Posting pada: 12-11-06 13:24


salam....
emmm...kita sedaeroh lah napoknyerrr...
memang tak boleh nok wak benda doh,tengok sajalah...
siapa wak kapel 2 panda2 lah jaga diri,maruoh keluage...
anok2 gadis 2,jangan lah senang-senang saja jaje diri ke org laki...
ingat lah siket...sekali tegada xdok doh nilai diri,jatuh bumi,org laki pun rasa xmboh dekat doh...xdok hok istimewe dohhhh....

Bookmark and Share

    


  Member Information For gerimissenjaProfil   Hantar PM kepada gerimissenja   Quote dan BalasQuote

rifhan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.03.2005
Ahli No: 15169
Posting: 92
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-11-06 21:08


Pada 25-08-06 17:14 , nuraisha posting:

!!! QUOTE !!!


memanglah..isu couple ni
dah tak larat dah nak tegur
dok macam tu juga
dah berbuih mulut ni
yang paling pedih dan sedih bila kita dikatenyer JELES sebab dia ada pakwe
YA ALLAH!
sabar sajalah


ha'ah..kadang-kadang saya pun kena begini juga.. entah ape2la mereka ni semua.. kita tegur sebab tak nak kena soal kat dalam kubur nanti.. dia kata kita jeles pulak..ada ke patut..ish3..
hmm..sabar jelaah.. ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For rifhanProfil   Hantar PM kepada rifhan   Quote dan BalasQuote

muslim_boy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.03.2006
Ahli No: 23728
Posting: 142
Dari: Kota Bharu Bandaraya Islam

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-12-06 13:45


salaam..
lau doh gatal sangat, menikoh lah cepat-cepat, jange dok rusok anok ore sudoh lah, doh lah buat doso, pahtu wak malu mok pok jah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslim_boyProfil   Hantar PM kepada muslim_boy   Quote dan BalasQuote

mouslimin
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.11.2006
Ahli No: 27179
Posting: 127
Dari: Papar, sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 03-12-06 14:11


hihi.. salam..
ana dengan tegas mengatakan TIADA COUPLE DALAM ISLAM.. ek, maaf sedari nozabiz... memang couple yang di maksudkan di sini ialah lelaki perempuan berpasangan sebelum kawin.. hukumnya memang haram sebab ia mendekati zina walaupu kita jaga batas.. mengarutlah kalau ada orang cakap bercouple tu boleh asal dapat jaga batas... nafsu ni akan menyerang kalau kita buka jalan.. salah satu jalan yang nafsu paling senang masuk ialah couple.. tak ke bahayanya tu... ikutlah apa yang Allah firmankan, "janganlah kamu MENDEKATI ZINA".. kan couple tu mendekati zina seperti sabda nabi mata, telinga, tangan, kaki dan hati tu juga berzina.. saya nak tanya orang yang kata couple tu boleh.. ada tak orang yang bercouple bila berdating kedua-duanya berpaling membelakang? paling tidak pun tidak melihat gambar pasangan? jangankan wajah perempuan, suara mereka pun boleh menaikkan syawat... wallahualam... so, fikirkanlah... lembutkan hati tu.. kalau Allah kata tak boleh tu tak bolehlah... jadi nak selamat dunia akhirat.. gunakanlah apa yang nabi suruh kita iaitu pinang dan nikah... fikirkanlah sendiri... tanya dulu yang pakar(ustaz yang benar-benar ustaz) baru putuskan nak cakap apa... ni semua yang saya cakap ni saya 'curi' dari naqib saya ni.. tak ada reka2...
salam lagi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mousliminProfil   Hantar PM kepada mouslimin   Quote dan BalasQuote

mujahid25
Warga Rasmi
Menyertai: 04.01.2005
Ahli No: 13534
Posting: 20
Dari: Taiping

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-12-06 15:07


Kadang kala bila dfikirkan masalah couple ni..kita kena kembali juga ke belakang dan sebalik masalah yang berlaku. siapa yang perlu dipersalahkan???? siapa yang bertangguing jawab??? mengapa semakin menular???? apa peranan yang telah dijalankan?
Pada pandangan saya, tanggung jawab kedua ibu bapa dan kluarga adalah institusi pertama yang perlu mengambil peranan. mungkin sahabat boleh bri pandangan atau respon jika saya mngatakan apabila masalah ini berlaku kita dapat melihat bahawa pembinaan keluarga mengikut didikan Islam telah hilang. Mungkinkah ibubapa sudah takut untuk menasihati anak-anak mereka??? Apa yang telah terjadi dengan kuasa veto yang ada pada diri seorang yang berpangkat AYAH-EMAK.???
- Peranan kerajaan selaku pmerintah yang berkuasa untuk memastikan masyarakat dan rakyatnya hidup dalam keadaan aman dari maksiat. Apakah patut majlis-majlis agama dan polis bekerja siang malam, dalam masa yang sama konsert pesta hiburan diteruskan,berlesen pula??? bahkan dikawal keselamatannya oleh polis juga.
- Peranan masyarakat da orang awam. Sudah menjadi kewajipan setiap muslim mematuhi perintah agama apabila mereka melihat kmungkaran mesti ditegah mengikut kmampuan mereka.

Saya yakin, jika ketiga-tiga golongan ini mmainkan peranan yang serentak dan berterusan...bukan sekadar couple malah semua masalah remaja dapat diatasi. Dan semua kerjasama dan peranan tersebut perlu berlandas kepada al-Quran dan as-Sunnah.
k..... ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid25Profil   Hantar PM kepada mujahid25   Pergi ke mujahid25's Website   Quote dan BalasQuote

saifuddin_92
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.08.2006
Ahli No: 25600
Posting: 271
Dari: batu pahat

turkey  


posticon Posting pada: 15-12-06 15:16


Ana sokaong mujahid25.Tapi kadang -kadang kita tegur mereka buat tak dengar.Ana rasa media hiburan yang memainkan peranan penting dalam mengembangkan 'industri' berkapel.Sekadar contoh:kalau kita dengar carta lagu kat radio,99.99% lagunya bertemakan cinta!!!!
Wallahua'lam



Get Allah with Islam.
ALLAHUAKBARRRRRRRRR!1

Bookmark and Share

    


  Member Information For saifuddin_92Profil   Hantar PM kepada saifuddin_92   Pergi ke saifuddin_92's Website   Quote dan BalasQuote

nurwahida
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5946
Posting: 338
Dari: USM

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 15-12-06 15:21


Pada 25-08-06 17:07 , nurulsya_87 posting:

!!! QUOTE !!!

macam-macam jnis kaple hjok ada lning..
huhuhu....bilalah maksiat nok habis..
susoh ngat kahwin terus sajalah....
tapi orang puan hok kaple ni macam murah saja maruah ye...
senang-senang bagi orang laki pegang tangan..pinggan....isk..isk..isk..
aku tengok pun menbeng nok mapus..
tak sedor ke!!!!...2 kan dosa...tak blkajor agama ke?...
ada 2 bagi alasan ye 2 tunang doh...
nok kabo nya ye tunang...ingat orang lain tak tunang k?..
kan tunang pun haram setuh2....orang laki suka setuh..
hok puan lok seronok lah tu..kalau memeng sure akan jadi laki tak mengapa juga...
ni..tak ada apa-apa lagi dah lebih-lebih..
mcam manalah maksiat nok habis lning..
bala anda banyak doh trn...
kita hnye berserah saja padaNYA..
YA ALLAH..bantulah hamba2 mu ini...AMIN..

apa pendapat kalian?...


salam...
alahai kebangsaannyer,,,,
maaf takk berepe faham...bahsanyerrr...
huuhuhuh....
nak bagi komen pun pening nieeee


-----------------
kembara mencariNYA


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurwahidaProfil   Hantar PM kepada nurwahida   Pergi ke nurwahida's Website   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 28-12-06 16:11


Pada 15-12-06 15:21 , nurwahida posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-08-06 17:07 , nurulsya_87 posting:

!!! QUOTE !!!

macam-macam jnis kaple hjok ada lning..
huhuhu....bilalah maksiat nok habis..
susoh ngat kahwin terus sajalah....
tapi orang puan hok kaple ni macam murah saja maruah ye...
senang-senang bagi orang laki pegang tangan..pinggan....isk..isk..isk..
aku tengok pun menbeng nok mapus..
tak sedor ke!!!!...2 kan dosa...tak blkajor agama ke?...
ada 2 bagi alasan ye 2 tunang doh...
nok kabo nya ye tunang...ingat orang lain tak tunang k?..
kan tunang pun haram setuh2....orang laki suka setuh..
hok puan lok seronok lah tu..kalau memeng sure akan jadi laki tak mengapa juga...
ni..tak ada apa-apa lagi dah lebih-lebih..
mcam manalah maksiat nok habis lning..
bala anda banyak doh trn...
kita hnye berserah saja padaNYA..
YA ALLAH..bantulah hamba2 mu ini...AMIN..

apa pendapat kalian?...


salam...
alahai kebangsaannyer,,,,
maaf takk berepe faham...bahsanyerrr...
huuhuhuh....
nak bagi komen pun pening nieeee


hehehe....ni bahasa negeri mana nurulsya_87...(^_^)

couple...couple...couple...
apa nak jadi ni.....hish..
kalau tegur nanti, marah pula... bila tak tegur, menjadi2 pula..
karang dah terlanjur....siapa yang susah... :-( :-( :-(
beringat-ingat sebelum kena....
kalau dah minat...hantar minang saja...
kalau tak cukup umur ataupun belum mampu, berpuasalah..
sesungguhnya puasa itu dapat menundukkan nafsu manusia.


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

nurwahida
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5946
Posting: 338
Dari: USM

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 28-12-06 16:28


Pada 28-12-06 16:11 , mohamad posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 15-12-06 15:21 , nurwahida posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-08-06 17:07 , nurulsya_87 posting:

!!! QUOTE !!!

macam-macam jnis kaple hjok ada lning..
huhuhu....bilalah maksiat nok habis..
susoh ngat kahwin terus sajalah....
tapi orang puan hok kaple ni macam murah saja maruah ye...
senang-senang bagi orang laki pegang tangan..pinggan....isk..isk..isk..
aku tengok pun menbeng nok mapus..
tak sedor ke!!!!...2 kan dosa...tak blkajor agama ke?...
ada 2 bagi alasan ye 2 tunang doh...
nok kabo nya ye tunang...ingat orang lain tak tunang k?..
kan tunang pun haram setuh2....orang laki suka setuh..
hok puan lok seronok lah tu..kalau memeng sure akan jadi laki tak mengapa juga...
ni..tak ada apa-apa lagi dah lebih-lebih..
mcam manalah maksiat nok habis lning..
bala anda banyak doh trn...
kita hnye berserah saja padaNYA..
YA ALLAH..bantulah hamba2 mu ini...AMIN..

apa pendapat kalian?...


salam...
alahai kebangsaannyer,,,,
maaf takk berepe faham...bahsanyerrr...
huuhuhuh....
nak bagi komen pun pening nieeee


hehehe....ni bahasa negeri mana nurulsya_87...(^_^)

couple...couple...couple...
apa nak jadi ni.....hish..
kalau tegur nanti, marah pula... bila tak tegur, menjadi2 pula..
karang dah terlanjur....siapa yang susah... :-( :-( :-(
beringat-ingat sebelum kena....
kalau dah minat...hantar minang saja...
kalau tak cukup umur ataupun belum mampu, berpuasalah..
sesungguhnya puasa itu dapat menundukkan nafsu manusia.


betul....
ishkkk...sakitnyer kepala...
couple...couple...couple....
tengok remaja sekarg bercouple naik muak dan sakit mata saja..
tak ada ikatan sah pun dah boleh pegang2...bonceng moto...entah paper saja lah....apa dah jadi ini.....Fikirkan lah masa depan itu...bukak mata itu luas2...minda itu...fikirkan agama kita...malu lah sikit kat bagsa lain...org islam buat perangai tak berlandaskan agama...sepatutnya kita bagi conth...iskh...nauzubillah...tak tahu nak cakap mac mana kan...tak tahu nak salahkan siapa...apa pun sebelum bertindak itu fikir secara mendalam...fikirkan agama...syariat...larangan Allah...
Ya Allah...pelihara lah daku....dan kuatkan semangat ku untuk hadapi dunia yang penuh pancaroba ini...Ameen....


-----------------
kembara mencariNYA


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurwahidaProfil   Hantar PM kepada nurwahida   Pergi ke nurwahida's Website   Quote dan BalasQuote

muhamad_azrul86
WARGA SETIA
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25571
Posting: 611
Dari: KoTa TiNggi BaNDaR Ada SejaRaH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-01-07 02:37


NAK COUPLE tak SALAH....JANJI IKUT SYARIAT ISLAM...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muhamad_azrul86Profil   Hantar PM kepada muhamad_azrul86   Pergi ke muhamad_azrul86's Website   Quote dan BalasQuote

muhamad_azrul86
WARGA SETIA
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25571
Posting: 611
Dari: KoTa TiNggi BaNDaR Ada SejaRaH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-01-07 17:43


COUPLE!!!....

tak semua maksiat..
ikut syariat islam pasti selamat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muhamad_azrul86Profil   Hantar PM kepada muhamad_azrul86   Pergi ke muhamad_azrul86's Website   Quote dan BalasQuote

muhamad_azrul86
WARGA SETIA
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25571
Posting: 611
Dari: KoTa TiNggi BaNDaR Ada SejaRaH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-01-07 17:44


BOLEH NAK COUPLE...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muhamad_azrul86Profil   Hantar PM kepada muhamad_azrul86   Pergi ke muhamad_azrul86's Website   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: [email protected]

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 20-01-07 18:00


tapi pada ana bagus tak payah couple ini sbab boleh mengundang banyak kesan...walaupun mengikut batas-batas pergaulan.....
oleh itu...kalau da suka kahwin saja lah...


*life is short*

Bookmark and Share

    


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 20-01-07 18:01


couple ikut syariat????
tak payah buat org gelak lah....
haram tetap haram....
asal cakap ikut syariat saja dah boleh ke???
apalah syariatnya tu ye...
bagitahu sikit????

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

hanan_nur
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.01.2007
Ahli No: 28138
Posting: 110

blank   avatar


posticon Posting pada: 20-01-07 20:59


salam.....
saya tak faham. maklumla cetek ilmu sikit,
KAPEL ikut syariat tu bagaimana?
terangkan saudara muhamad_azrul86. sama ke dengan istilah cinta islam seperti yang dilakukan oleh ramai `ustaz ` dan `ustazah` sekarang ni?

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanan_nurProfil   Hantar PM kepada hanan_nur   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 22-01-07 19:03


Fitrah tanpa hidayah Allah akan menjadi fitnah...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

sephia
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.07.2004
Ahli No: 9843
Posting: 70
Dari: kota bharu.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-01-07 21:05


pandai-pandailah nak kapel pun.kapel2 jugak,agama don't put aside...ke guane deme?

Bookmark and Share

    


  Member Information For sephiaProfil   Hantar PM kepada sephia   Quote dan BalasQuote

starfish
Warga 3 Bintang
Menyertai: 31.01.2005
Ahli No: 14030
Posting: 76
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 22-01-07 21:06


artikel ni saya jumpa dalam portal ukhwah jugak..so saya repost semula untuk pemahaman semua sahabat2

Couple in Islam

selalu bertanya pada diri, couple tu boleh ke tak dalam Islam?....boleh ke tak ni?....

one day, one of my friend dapat article dari IKIM
tentang couple dalam Islam....it answers my question
clearly....

apa kata Islam tentang couple?....
sebesar2 tajuk yang ditaip dalam article "percintaan : HARAM !!!!"
dalam Islam tiada istilah bercouple....kalau benar seorang lelaki itu mencintai seseorang wanita seikhlas hatinya, tidak boleh dia bercouple.... bercouple adalah datang dari nafsu....buat apa menurutkan nafsu?....
dalam Islam yang ada hanyalah perkahwinan....cara2nya,....bila seorang lelaki itu tersuka kat seorang wanita tak kira lah member ke, tak pernah kenal ke,....dia kena solat istikharah dahulu sebelum memulakan langkah....minta petunjuk Allah benarkah si dia itu adalah jodoh yang telah Allah tetapkan....
kemudian, andai dah dapat petunjuk benar si dia jodoh yang Allah tetapkan, kena approach parents dia....bukan nya approach dia....lelaki ni kenalah minta izin kat parents nak kawan dengan perempuan ni dan niat dia berkawan kenalah nak memperisterikan perempuan ni, bukan sekadar main-main ek....
lepas itu, kalau perempuan ni pula kena buat solat istikharah minta petunjuk dari Allah betul tak lelaki ni jodoh dia....kalau dah dapat petunjuk dari Allah dan parents kata ok,....tak ber makna boleh dating, keluar bersama2 dan sbgnya.... step seterusnya kena cpat2 tetapkan tarikh kahwin....lepas itu kahwin lah, and happy ever after....Insya Allah....

so,....sedar tak yang sebenarnya step2 di atas adalah step untuk meminang ?....

kesimpulannya, dalam Islam tak ada istilah couple.... kepada sahabat2 yang saya sayangi dan kasihi, marilah kita sama membanteras gejala2 bercouple ni sebab bermula dari couple, macam-macam boleh terjadi, tak payah lah di sini saya sebutkan complication2 yang timbul selepas bercouple....hehe, macam hypertension pula ada complication2.... sanggupkah kita gadaikan agama hanya untuk kepuasan diri?....
ingat, kita muslim diperhati oleh non-muslim, macam mana nak berdakwah kalau diri songsang?....

...pada siapa yang terasa...maaf dipinta..sekadar renungan kita bersama...

i do believe in this words, deep down if u guys ask urself, we already have the answer, ALLAH the almighty have always slipped in the answer in our heart, it's just that we rather listen to the 'other' voice than the one that's already there...

Bookmark and Share

    


  Member Information For starfishProfil   Hantar PM kepada starfish   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 23-01-07 05:02


dia guna bahasa apa tu....huhu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

klate_girl
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.10.2006
Ahli No: 26984
Posting: 85
Dari: UM K.L

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-01-07 15:01


couple!!!!!
manusia memang dijadikan dengan perasaan,susah sebenarnya nak atasi masalah couple2 yang dah mengalahkan laki bini ni,apa pun yang belum bercouple tu kena lah beringat2 nanti diri sendiri yang terkena....

......HaNya TuHaN YanG TaHu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For klate_girlProfil   Hantar PM kepada klate_girl   Quote dan BalasQuote

ana_87
Warga Rasmi
Menyertai: 16.01.2007
Ahli No: 28201
Posting: 1
Dari: terengganu

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 29-01-07 09:16


ye lah, betul sesangat tu, kalau kita asyik marah orang, lihat semua keburukan orang majoriti sekeliling kita, lebih berfaedah jika kita banteras dari orang sekeliling kita..

dalam masa yang sama, diri sendiri pun kenala hati-hati,hati ni kejap saja boleh berpaling..
peringatan buat diri sendiri juga...


-----------------
assalamualaikum w.b.t


Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_87Profil   Hantar PM kepada ana_87   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.183748 saat. Lajunya....