Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 16-08-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kepuasan itu terletak pada usaha bukannya pada pencapaian. Usaha sempurna adalah kemenangan sempurna.
-- Mahatma Ghandi

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 49
Ahli: 0
Jumlah: 49




  Yang Masuk Ke Sini
wakjaman: 16 hari yang lalu
muslimiman: 20 hari yang lalu
tornado: 40 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: Bagaimana nak tackle...ikut syariat?


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Bagaimana nak tackle...ikut syariat?

Please Mendaftar To Post


Oleh Bagaimana nak tackle...ikut syariat?

raudhatulmardhiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 140
Posting: 262
Dari: Kluang, Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 25-08-03 11:41


akum..ana ade persoalan sket ni? ana ade minat sorang bdk ni..alim, warak&baik. sbnrnye, kami mg berkwn cume skrg ni msg2 senyap. camane nak settlekan pkr ni dgn ikut syariat islam?



-----------------
Mencurah Kasih Berkongsi Ilmu http://raudhatulmardhiah.blogspot.com Ingatlah hanya dengan mengingati ALLAH hati menjadi tenang

[ Posting ini telah di edit oleh: raudhatulmardhiah pada 2004-06-22 19:09 ]

[ Posting ini telah di edit oleh: raudhatulmardhiah pada 2004-06-22 19:12 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhatulmardhiahProfil   Hantar PM kepada raudhatulmardhiah   Pergi ke raudhatulmardhiah's Website   Quote dan BalasQuote

muslimahsejati
WARGA SETIA
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1091
Posting: 1009
Dari: kota tinggi,johor

Johor  


posticon Posting pada: 25-08-03 15:51


Assalamualaikum,nak kawan dengan orang alim,macam mana nak mulakan ??????
tak salah nak berkawan tapi dengan cara yang tidak melanggar ajaran islam macam call dia ke....bertanya khabar itu dah mengeratkan tali persahabatan .

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimahsejatiProfil   Hantar PM kepada muslimahsejati   Quote dan BalasQuote

wardah_iium
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.06.2003
Ahli No: 1375
Posting: 169
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-08-03 15:30


mungkin boleh gunakan orang tengah...orang yang boleh dipercayai..

berhati-hatilah...tapi..jgn pula orang yang ke-3 itu adalah....syaitan durjana...

Bookmark and Share

    


  Member Information For wardah_iiumProfil   Hantar PM kepada wardah_iium   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3084
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 26-08-03 18:12


setiap masalah ade jalan penyelesainannya oleh itu cari la jalan penyelesaiannya sendiri ....semua itu trpulang kepada diri kamu...lambat nanti orang kebas

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

Maryam
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 520
Posting: 552
Dari: KENMS, IIUG

usa  


posticon Posting pada: 26-08-03 21:52


gunakan orang tengah ataupun minta aje mak ayah risikkan..kadang2 apa yang kita nampak tak sama dengan apa yang ada kat dalam. sori-lah saya kata begitu, but i tell u the truth...rakan sebilik sebenarnya lebih mengenali seseorang tu...

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For MaryamProfil   Hantar PM kepada Maryam   Pergi ke Maryam's Website   Quote dan BalasQuote

abusuffian
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 403
Posting: 134
Dari: Segamat

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 27-08-03 17:08


raudhatulmardhiah ni lakikepmpuan??
terkompius la pulak...

kalau laki...
cari la no hs dia...
pastu pepandaila...

kalau pmpuan...
guna orang tengah...
tapikekadang laki tak sukekalau pmpuan lebih=lebih...

Bookmark and Share

    


  Member Information For abusuffianProfil   Hantar PM kepada abusuffian   Pergi ke abusuffian's Website   Quote dan BalasQuote

wardah_iium
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.06.2003
Ahli No: 1375
Posting: 169
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-08-03 13:20


macam berpengalaman aja...
walau apa pun...atasilah masalah ini dengan cara yang terbaik...
banyakkan solat istikharah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For wardah_iiumProfil   Hantar PM kepada wardah_iium   Quote dan BalasQuote

ghaznawi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.08.2003
Ahli No: 2833
Posting: 158
Dari: taiping

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-08-03 16:24


kalau dah dia tu ada tanda2 suka nak berkawan gan anta apa lagi mulakan saja jgn malu2.nnt si dia anggap anta ni sombong pulak orgnya.kalau rasa malu nak mula guna la org tengah rakan karib dia.tp kalau anta yakin dia suka kat anta lebih baik jumpa sendiri tunjuk la hero sikit asalkan jgn la melampau sangat ayatnya.org popuan ni yg penting ayat mau power pandai jaga hati cukup.moga2 berjaya jgn lambat nnt terlambat pulak..ok

-----------------
fikirkan kelebihan diri untuk bersyukur bukan untuk bermegah diri.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ghaznawiProfil   Hantar PM kepada ghaznawi   Quote dan BalasQuote

ghaznawi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.08.2003
Ahli No: 2833
Posting: 158
Dari: taiping

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-08-03 16:32


kalau anta org popuan lebih baik guna org tengah nampak manis banyak.tp tak salah kalau anta yg mulainya kerana kadang2 lelaki ni lebih menghargai org yg berterus terang .terpulanglah pada anta yg mana lebih baik dan mampu anta lakukan yg penting jgn lambat sebelum perasaan beralih arah pada org lain.semoga berjaya...

-----------------
fikirkan kelebihan diri untuk bersyukur bukan untuk bermegah diri.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ghaznawiProfil   Hantar PM kepada ghaznawi   Quote dan BalasQuote

Nadrah
Warga Rasmi
Menyertai: 24.08.2003
Ahli No: 3074
Posting: 9
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 29-08-03 20:53


Kalau ana yang mengalami situasi ni.. sebagai perempuan ana rasa lebih baik lelaki yang memulakan dulu. Seorang lelaki yang gentleman akan memulakan dulu perkenalan dengan perempuan.. tapi kebanyakan lelaki yang ana tengok.. langsung tak gentleman.. betul tak kaum adam sekalian..

Bookmark and Share

    


  Member Information For NadrahProfil   Hantar PM kepada Nadrah   Quote dan BalasQuote

ummu_qistina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 398
Posting: 283
Dari: bumi ALLAH

egypt  


posticon Posting pada: 29-08-03 23:14


assalamnnualaikum ...

jgn risau pasal semua ni sebab alllah kan dah kata dia jadi kan manusia secara berpasangan 2.dan ALLAH kan dan berjanji perempuan baik untk lelaki yang baik ..insya allah ...insya allah tue....rabuna yusahil ...

-----------------
IJLIS BINA NU'MIN SAAH......BeSt 4 iSlAm...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummu_qistinaProfil   Hantar PM kepada ummu_qistina   Quote dan BalasQuote

mawarputih
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 146
Posting: 283
Dari: Bangsar, K.Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 29-08-03 23:27


Hmm...nak tumpang tanya boleh...???

Ada ker tackle-menacle nie dalam Islam...???

WaLlahu Subhanahu WaTa'ala A'lam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawarputihProfil   Hantar PM kepada mawarputih   Quote dan BalasQuote

BrotherMon
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.07.2003
Ahli No: 2708
Posting: 1087
Dari: Kuala Lumpur

congo   avatar


posticon Posting pada: 30-08-03 03:31


assalamualaikum...
wah..nak tackle ye ?...mana ada ilmu tackle dalam islam...hehee...ala tak payah la tackle2 ni..
kalau dah jodoh.....nanti "tetiba" je benda ni bleh jadi...knape ?? tak pecaye...cuma ana nak pesan 1 je lah.....kalau nak berkawan biar ramai takpa.....nak berkasih ...1 sudah la...kalau dah berkasih tu...jaga la kekasih tu baik2.....jujur dan ikhlaskan hati anda....serius...jangan mainkan perasaan org lain....dan mengecewakan org lain.....kerana..cinta.. bukan cinta biasa...hehe

erm...rancang la baik2...moga mendapa keredhaan dan keberkatan dariNya......amin..

p/s : "Cari cari carilah..pasangan hidup betoi2 oh kawan....ingat...berkasih biar 1...oleh itu..sama-samalah ita menderma RM1 utk ukhwah.com kita ni... "

Bookmark and Share

    


  Member Information For BrotherMonProfil   Hantar PM kepada BrotherMon   Pergi ke BrotherMon's Website   Quote dan BalasQuote

Rabbit_cute
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.06.2003
Ahli No: 1700
Posting: 265
Dari: Selangor

Pahang  


posticon Posting pada: 01-09-03 15:49




Bookmark and Share

    


  Member Information For Rabbit_cuteProfil   Hantar PM kepada Rabbit_cute   Quote dan BalasQuote

maRhamaH
Warga Rasmi
Menyertai: 29.06.2003
Ahli No: 1787
Posting: 9
Dari: k.lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 01-09-03 17:58


assalamualaikum...
emm...perkara mcm ni mmg selalu belaku...
apa tindakan yg sewajarkan ana rasa anta/anti mampu atasinya....tp banyakla..berdoa...dan mohon petunjuk dr Allah..kalau anti benar2 ikhlas..insyaAllah...emm...tp ana rasa dlm ISlam tak de budaya takcle2 ni..kalau nak ade caranya...yg penting kene byk berdoa...Allah Maha Mengetahui..segalanya....wallahualam....

Bookmark and Share

    


  Member Information For maRhamaHProfil   Hantar PM kepada maRhamaH   Quote dan BalasQuote

islamic_princess
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 45
Posting: 736
Dari: johor bahru ke UPSI

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-09-03 18:12


assalamualaikum.....
cam mana yer....berani kan diri lah bertanya dengan dia.....kalau tak berani hantar lah email..
wassalam

-----------------
HaRaPanKu MoGa DikuRniAkaN
MaNiSnyA IMAN BerPanJanGaN
MoGa LauTaN HiLanG GeLoRa UnTuK BeLaYaR..

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_princessProfil   Hantar PM kepada islamic_princess   Pergi ke islamic_princess's Website   Quote dan BalasQuote

wadah_ummah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.06.2003
Ahli No: 1729
Posting: 80
Dari: negeri tuan guru

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-09-03 18:41


gunakan sahabat.... istikharah.... teruskan dulu bersahabat.. kalau perempuan, elakkan dari memulakan dahulu... biar si lelaki yang mulakan, satu lagi banyakkan berdoa agar dimudahkan jalan bagi kita.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wadah_ummahProfil   Hantar PM kepada wadah_ummah   Quote dan BalasQuote

isa-VR4
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 20
Posting: 571
Dari: Kemaman Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 01-09-03 18:53


nak tackle ape ni?tackle bola ke?....

tanye laa ronaldo

-----------------
Ya Allah !!! berikanlah kekuatan kepadaku untuk meneruskan jihad para shuhada'

img75.photobucket.com/albums/v228/acma_115/logo.jpg">

Bookmark and Share

    


  Member Information For isa-VR4Profil   Hantar PM kepada isa-VR4   Pergi ke isa-VR4's Website   Quote dan BalasQuote

akuzakie
WARGA SETIA
Menyertai: 23.06.2003
Ahli No: 1623
Posting: 448
Dari: Muar Tanah Air T'Cinta

Johor  


posticon Posting pada: 01-09-03 19:00


CINTA? ADA APA DENGAN CINTA? nasihat akuzakie... jgn tergopoh2 dlm mencari cinta.... biar lambat asal selamat... biler dah menerima CINTA.. peliharalah CINTA sebaiknyer.... jgn jadi HAMBA CINTA.. nanti MERANA.... yg belum melalui pengalaman bercinta.... berhatilah... kerana manusia insan yg lemah.. mempunyai HATI dan PERASAAN yg berubah2... dlm sekelip mata HATI boleh berubah... banyak2kan berdoa pada ALLAH... semoga d'kurniakan CINT SEJATI... CINTA ABADI... Wallahua'alam.

p/s: Hanya ALLAH layak d'cintai sepenuh hati....

-----------------

[B] "Apa yang Kita Paling Nak.. Itu Yang Kita Takkan Dapat" -KARTINI- [/B]

Bookmark and Share

    


  Member Information For akuzakieProfil   Hantar PM kepada akuzakie   Pergi ke akuzakie's Website   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 01-09-03 21:28


kita selalu ajer tanya soalan yang pelik kan
tapi tak kisah la sebab kita kan cuma nak kongsi pendapat ajer
aku bukannya pandai sangat tapi bolehlah bagi cadangan sedikit
baiklah, cara yang paling mudah kita tanya dulu diri kita tentang niat kita, kenapa kita nak tackle sorang pompuan tu? adakah kerana nafsu atau bukan kerana nafsu semata-mata?
anadai niat kita bukan kerana nafsu semata-mata, insya-allah kita dapat jodoh yang kita inginkan. caranya doa ngan allah supaya kita dapat jodoh ngan dia di samping kita cuba berbaik ngan dia kerana allah taala.

-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

alang_1701
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.08.2003
Ahli No: 2792
Posting: 70
Dari: terenjaanu

Terengganu  


posticon Posting pada: 02-09-03 13:05


bagi ana..
jangan diikutkan kehendak hati..kadang2 tak semua yg kita suka adelah baik utk kiter...dan may b yg kite benci tu banyak manfaatnye pada kite..
mintaklah petunjuk dari ALLAH..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alang_1701Profil   Hantar PM kepada alang_1701   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 02-09-03 14:42


saye rase mcm ni lah, mule2 awak harus muncul depan die, dan pastikan die perasan .
kendian kerap kan muncul.
nanti lame2 insyaallah ade respon. b'doalah banyak2.
sambil2 tu risik2 pasal diri die.

itu je kot. mesti ramai yg setuju care nih.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 05-09-03 18:07


"cakap mcm ni boleh kalau nak tackle"

1.Assalamualaikum..dengan nama Allah yg maha pemurah lagi mengasihani...saya ni hamba Nya yg lemah dan selalu menilai kelemahan diri saya,telah Allah ciptakan anugerah iaitu kasih sayang pd manusia untuk berkasih sayang sesama sendiri...errr boleh berkenalan???hehehehe

2.Assalamualaikum...sepohon kayu daunnya rimbun,lebat buahnya serta rimbunnya..walaupun hidup seribu tahun,kalau tak bercinta apa gunanya..err..nama Ana Asman,boleh berkenalan..?

3.Assalamualaikum..syukran syukran..enta ni adalah anugerah Allah yg tiada tandinganlah....indahnya dirimu umpama hati yg disaluti haruman kasturi..syukran syukranlah..boleh anak kenal sama enta?







Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-09-03 19:22


Joshua..nie ada -ada saja..
Tak kisahla...

Prof bukan nak ulas apa..psl
dah ramai bagi pandangan boleh ke?
atau tak boleh ?
atau apa saja...skil tackle ke ?
Namun apa yg Prof nak beritahu...
bukan cara...sebagai nasihat..pengolah ..cara apa
terpulang...
Buat senarai pilihan cara sesuai (yg terbaik..tanpa org lain )
kemudian..sperti ada kata sahabat..buat istikharah..
Selepas kita usaha doa dan tawakkal..

Nasihat terakhir....Lihat dengan hati...bukan dgn mata...Insya-Allah...

Maaf salah kata

....................
Prof_Muslim


Kenalilah seseorang melalui HATI budinya,
Bukan melalui RUPA parasnya kerana, Disitulah terletak sebuah kebahagiaan...

[ Posting ini telah di edit oleh: Prof_Muslim pada 2003-09-06 19:26 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 09-09-03 12:22


hmmm... banyak dah nasihat2 & step2 mengurat islamic way -walaupun tak diiktiraf-
so, pilihan di tgn anda.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

Maryam
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 520
Posting: 552
Dari: KENMS, IIUG

usa  


posticon Posting pada: 09-09-03 19:59


erk..tackle tak ada..yang ada, risik, pinang dan nikah...

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For MaryamProfil   Hantar PM kepada Maryam   Pergi ke Maryam's Website   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 11-09-03 17:52


ooohh... ape2lah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.121568 saat. Lajunya....