Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 16-08-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Apa-apa yang terjadi pada kita hari ini adalah hasil tindakan kita pada masa lalu
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 39
Ahli: 0
Jumlah: 39




  Yang Masuk Ke Sini
wakjaman: 16 hari yang lalu
muslimiman: 21 hari yang lalu
tornado: 40 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: apa hukumnya kalau lelaki .....


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» apa hukumnya kalau lelaki .....

Please Mendaftar To Post


Oleh apa hukumnya kalau lelaki .....

aza
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 27
Posting: 834
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-08-03 10:37


assalamualaikum...

lelaki kalau pakai gincu walaupun hanya untuk nak berlakon....boleh ke?? ustazah aza cakap lelaki walau apa pun tak boleh berpakaian atau bersolek menyerupai wanita.
pastu aza tanya kat ustazah, kalau macam kumpulan senario tu boleh ke? ustazah jawab tak boleh...tapi sekarang ni lelaki asal nak berlakon je mesti pakai gincu...kenapa??
berdosa ke kalau lelaki pakai gincu?? kalau ada sesiapa tahu..bagi tau lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For azaProfil   Hantar PM kepada aza   Quote dan BalasQuote

adlan
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2003
Ahli No: 1053
Posting: 467
Dari: Planet Pumpkin

uk  


posticon Posting pada: 24-08-03 05:21


assalamualaikum..
hmm..jarang pulak tgk senario...x perasan pulak diorg pakai gincu..
even if they did it on act purposed, was it ILLEGaL?
looks like i need more time to make sure about it by referring to my reference books.

anyone who has the answer plz do some explaination ekk.

-its became my concern since i'm also a man-

Bookmark and Share

    


  Member Information For adlanProfil   Hantar PM kepada adlan   Pergi ke adlan's Website   Quote dan BalasQuote

abusuffian
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 403
Posting: 134
Dari: Segamat

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 27-08-03 17:12


kalau berlakon kena pakai gincu sebab kalau takpakaimukanampak pucat...

mmm...
ustaz-ustaz yang keluar TV pun rasanya kena pakai gincu untuk elakkan mukanampak pucat...
kalau pucat tak hensem pulak nanti

Bookmark and Share

    


  Member Information For abusuffianProfil   Hantar PM kepada abusuffian   Pergi ke abusuffian's Website   Quote dan BalasQuote

futurama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2334
Posting: 324
Dari: muar, johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 27-08-03 17:46


assalamualaikum..
soalan anta ni.. ana blh bagi opinion je.. nak bagi hukum.. tak berani. ilmu belum cukup.

lelaki haram berpakaian dan menyerupai wanita. begitulah sebaliknya. Allah dah jadikan kita seadanya, jadi terimalah seadanya. lagipun.. cerita tu.. tak baik tengok. benda lagho ni... buat kita lupa Allah.

sesungguhnya Allah Lbh. Mengetahui.

Bookmark and Share

    


  Member Information For futuramaProfil   Hantar PM kepada futurama   Quote dan BalasQuote

UsTaZaH_CuTe
Warga 5 Bintang
Menyertai: 04.06.2003
Ahli No: 962
Posting: 389
Dari: siNtOk

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 30-08-03 17:01


hmmm....ana pun tak berani bagi hukum...nanti kalau tersalah susah pulak....

kalau berpakaian macam perempuan memanglaa diharamkan...tapi kalau pakai gincu pulak macamana???

well...pakai gincu dgn niat supaya tak nampak pucat ana rasa tak salah...lagipun, la ni namanya bukan gincu tapi lip gloss..iaitu utk melembabkan bibir...maklumlaa dok dlm air-con..nanti mulut pecah plak...ana penah tgk one of saujana members pakai gincu dlm video klip rahmat kasihmu...coz ana nampak bibir dia merah semacam...so???

ana rasa tak salah...asalkan niat tu betul...tapi kalau pakai sebab nak jadi or rasa macam perempuan...itu dah terang-terangan HARAM....

maaf kalau tersalah...

wallahuallam...

-----------------
"NaFsU MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr rUpAnYa...AkaL MenGatAkaN WaNiTa CaNtIk aTaS DaSaR ILmUnYa...dAn HaTi MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr AKHLAKNYA..

Bookmark and Share

    


  Member Information For UsTaZaH_CuTeProfil   Hantar PM kepada UsTaZaH_CuTe   Pergi ke UsTaZaH_CuTe's Website   Quote dan BalasQuote

BrotherMon
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.07.2003
Ahli No: 2708
Posting: 1087
Dari: Kuala Lumpur

congo   avatar


posticon Posting pada: 31-08-03 00:44


akum..ana blom pernah dengar lagi pasal hukum ni...
yang ana tau...dari segi pakaian ada lah..
tapi pada pendapat ana la....kalau untuk belakon ke...berdrama ke...bernasyid ke (memang artis nasyid sendiri pun pakai gincu..knape x pecaya?) boleh kot...sebab...diorang pakai bukan untuk kekal....cuma..untuk masa tu je....wallahu'alam...
bagi ana...apa pun yg kita buat....semuanya bergantung kepada niat....kerana allah swt...demi mendapat keredhaan dan keberkatan dariNya...InsyaAllah

Bookmark and Share

    


  Member Information For BrotherMonProfil   Hantar PM kepada BrotherMon   Pergi ke BrotherMon's Website   Quote dan BalasQuote

islamic_princess
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 45
Posting: 736
Dari: johor bahru ke UPSI

Johor   avatar


posticon Posting pada: 31-08-03 11:51


assalamualaikum...
erm..ntah lah yer....
tak berani nak beri komen sebab belum khatam bab ni....
wassalam

-----------------
HaRaPanKu MoGa DikuRniAkaN
MaNiSnyA IMAN BerPanJanGaN
MoGa LauTaN HiLanG GeLoRa UnTuK BeLaYaR..

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_princessProfil   Hantar PM kepada islamic_princess   Pergi ke islamic_princess's Website   Quote dan BalasQuote

SaLaFiaN
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 191
Posting: 719
Dari: Tm Mlwt, Kl Lumpur

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 01-09-03 12:41


Apa sahaja perbuatan seorang lelaki untuk menyerupai wanita, maka hukumnya adalah HARAM. Ini adalah berdasarkan sebuah hadith sahih, mafhumnya...

"Allah melaknat lelaki menyerupai perempuan, dan perempuan yang menyerupai lelaki..."

Tidak kira samada untuk berlakon dan sebagainya.
Kaedah fiqh : "Matlamat tidak menghalalkan cara." Niat untuk berlakon sebagai wanita tidak menghalalkan lelaki untuk bersolek menyerupai wanita...

Berkenaan pernasyid yang memakai gincu, bukan dengan niat untuk menyerupai wanita. Dan gincu dipakai adalah semata-mata untuk mengelakkan bibir tampak kering dan pucat, bukan untuk berhias seperti wanita...

Maka, bergantung pada niat juga. Sekiranya gincu dipakai untuk menyerupai wanita (atau sekadar berlakon), HARAM hukumnya tetapi sekiranya sebab pemakaiannya adalah seperti yang ana nyatakan tadi, maka ia adalah dibenarkan...

Allahu Ta'ala a'lam...



-----------------
Biarkanlah pena menari, lalu sejarah yang menghakimi. Bertintakan hikmah, tertamsil jiwa hamba yang bersujud di hadapan Ilahi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaLaFiaNProfil   Hantar PM kepada SaLaFiaN   Pergi ke SaLaFiaN's Website   Quote dan BalasQuote

BrotherMon
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.07.2003
Ahli No: 2708
Posting: 1087
Dari: Kuala Lumpur

congo   avatar


posticon Posting pada: 01-09-03 15:32


akum..fuh..mantap...!! ustaz dhany kia..kalau dah mula pegang mic....mmg sedap ceramahnya.... dhany tak mau try pakai gincu ka ? ehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For BrotherMonProfil   Hantar PM kepada BrotherMon   Pergi ke BrotherMon's Website   Quote dan BalasQuote

akuzakie
WARGA SETIA
Menyertai: 23.06.2003
Ahli No: 1623
Posting: 448
Dari: Muar Tanah Air T'Cinta

Johor  


posticon Posting pada: 01-09-03 19:08


pendapat akuzakie laa... bukan nak bg hukum... pemakaian gincu utk b'lakon adalah haram... sama spt memakai rambut palsu.. utk tujuan menyerupai perempuan... tp.. penggunaan gincu utk tujuan melembabkan bibir(spt: LIP ICE) x salah... tp,kalau dah niat terang2 nak menyerupai wanita... hukumnyer ttp haram...
p/s: mcmmana lak kalau lelaki pakai gelang tangan(perak).. adakah menyerupai wanita? adakah hukumnyer haram? cincin ?

-----------------

[B] "Apa yang Kita Paling Nak.. Itu Yang Kita Takkan Dapat" -KARTINI- [/B]

Bookmark and Share

    


  Member Information For akuzakieProfil   Hantar PM kepada akuzakie   Pergi ke akuzakie's Website   Quote dan BalasQuote

SaLaFiaN
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 191
Posting: 719
Dari: Tm Mlwt, Kl Lumpur

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 01-09-03 19:58


Pemakaian cincin adalah SUNNAH sekiranya kena pada gayanya. Selagi mana niat pemakaian adalah untuk menurut sunnah RasuluLlah SAW, bukan untuk mengikut mana-mana budaya dan material cincin adalah daripada bahan yang dibenarkan di dalam Islam, maka itulah yang dianggap sebagai sunnah RasuluLlah...

Berkenaan dengan bentuk dan rupa cincin, tiada dalil yang menyatakan dengan spesifik. Ada pun, hukum memakai cincin perak tanpa batu di atasnya, maka hukumnya kembali pada yang asal iaitu MUBAH (HARUS), tetapi jika inginkan pahala sunnah, digalakkan mencari cincin yang berbatu 'aqiq...

Apa pun, pemakaian gelang perak TIDAK BOLEH diqiaskan dengan cincin perak. Menurut fiqh Syafi'ie, maka TIDAK BOLEH lelaki memakai perhiasan perak KECUALI cincin...

Allahu Ta'ala a'lam...





-----------------
Biarkanlah pena menari, lalu sejarah yang menghakimi. Bertintakan hikmah, tertamsil jiwa hamba yang bersujud di hadapan Ilahi.

[ Posting ini telah di edit oleh: SaLaFiaN pada 2003-09-01 19:59 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaLaFiaNProfil   Hantar PM kepada SaLaFiaN   Pergi ke SaLaFiaN's Website   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-09-03 21:30


Kalau psl lelaki dah bising boleh tak boleh pakai gincu....dah boleh kekirukan pemikiran.
susah.
Ok, kalau perempuan oakai gincu pun susah...
krn boleh timbul fitnah
kalau ada bljr bab hukum.tentang tabarruj..

Waalahualam.........

MAaf asalah kata


..........................
Prof_Muslim

-----------------


::> Produk Halal Tanggungjawab Bersama

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

aza
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 27
Posting: 834
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-09-03 10:38


assalamualaikum...

terima kasih semua...kalau pakai celak???boleh ke?? maksud aza lelaki....

Bookmark and Share

    


  Member Information For azaProfil   Hantar PM kepada aza   Quote dan BalasQuote

SaLaFiaN
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 191
Posting: 719
Dari: Tm Mlwt, Kl Lumpur

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 02-09-03 10:49


Pemakaian celak adalah sunnah RasuluLlah SAW, hatta pemakaian celak adalah sebelum kedatangan Islam lagi...

Dalil² berkenaan celak...

"Bercelaklah kalian dengan Itsmid (batu celak), kerana ia dapat mencerahkan penglihatan dan menumbuhkan bulu mata." Sungguh Nabi saw mempunyai tempat celak mata yang digunakannya untuk bercelak pada setiap malam. Tiga olesan di sini dan tiga olesan di sini (mata kanan dan mata kiri)." (At-Tirmidzi)

"Selalulah kalian bercelak mata dengan Itsmid sewaktu akan tidur, kerana sesungguhnya Itsmid itu menjernihkan pandangan dan menumbuhkan bulu mata." (At-Tirmidzi, Abu Daud & Ibnu Majah)


Apa pun, niatkan memakai celak untuk menurut sunnah, bukan mengikut trend barat...

Allahu Ta'ala a'lam...



-----------------
Biarkanlah pena menari, lalu sejarah yang menghakimi. Bertintakan hikmah, tertamsil jiwa hamba yang bersujud di hadapan Ilahi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaLaFiaNProfil   Hantar PM kepada SaLaFiaN   Pergi ke SaLaFiaN's Website   Quote dan BalasQuote

littlemuslimah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 100
Posting: 777
Dari: ::uia @ penang::

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 02-09-03 12:37


oOo... macam tu rupanya.

baru clear kekaburan ni

syukran pada yang memberi jawapan.

kekadang tu mmg pening bab-bab lelaki menyerupai perempuan dan perempuan menyerupai lelaki ni


-----------------
Ya Allah. Permudahkanlah bagi kami segala urusan kami (lebih-lebih lagi urusan perjalanan rohaniah menuju Allah) berserta kerehatan bagi

Bookmark and Share

    


  Member Information For littlemuslimahProfil   Hantar PM kepada littlemuslimah   Quote dan BalasQuote

alang_1701
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.08.2003
Ahli No: 2792
Posting: 70
Dari: terenjaanu

Terengganu  


posticon Posting pada: 02-09-03 13:00


ooo...begitu rupanyer..
syukran jaziilan

Bookmark and Share

    


  Member Information For alang_1701Profil   Hantar PM kepada alang_1701   Quote dan BalasQuote

aza
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 27
Posting: 834
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-09-03 08:32


terima kasih semua....apa lagi nak tanya ek?? nantilah aza nak pikir dulu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For azaProfil   Hantar PM kepada aza   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3084
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 04-09-03 11:40


semua perkara yang kita buat ni berdasarkan dengan nawaitu kita,kalau nawaitu kitra salah maka haram lah hukumnya...tapi kalau baik disisi Allah maka baik lah dia..dalam hal ni memang diharamkan lelaki menyerupai perempuan..terdapat banyak hadis memperkatakan bab ini...tapi walau apa pun pandangan kita...hanya Allah saja yang tahu..sesungguhnya Allah itu maha mengehtahui

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

aza
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 27
Posting: 834
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-09-03 23:23


assalamualaikum...

ada lagi satu soalan aza nak tanya...macam mana pulak kalau lelaki ni simpan rambut panjang dan perempuan buat rambut macam lelaki?

Bookmark and Share

    


  Member Information For azaProfil   Hantar PM kepada aza   Quote dan BalasQuote

UsTaZaH_CuTe
Warga 5 Bintang
Menyertai: 04.06.2003
Ahli No: 962
Posting: 389
Dari: siNtOk

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 05-09-03 23:47


kalau rambut panjang pada lelaki dan rambut pendek pada perempuan....itu ana tak pasti...tapi ana penah dengar dari satu sumber yang mengatakan rambut itu dapat menyelamatkan kaum wanita dari neraka.....tapi itu ana tak pasti...dulu kawan kepada makcik ana..(perempuan la)..dia botakkan kepala dia atas alasan sebab dia tension...walaupun dia pakai tudung tapi seorang lagi makcik ana...(yg selalu pergi kelas agama) bagitau kalaupun seorang perempuan itu hendak memptong rambut, kenalah tidak kurang dari secekak rambut..ish! macamana ana nak terangkan ni?

wallahuallam....

-----------------
"NaFsU MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr rUpAnYa...AkaL MenGatAkaN WaNiTa CaNtIk aTaS DaSaR ILmUnYa...dAn HaTi MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr AKHLAKNYA..

Bookmark and Share

    


  Member Information For UsTaZaH_CuTeProfil   Hantar PM kepada UsTaZaH_CuTe   Pergi ke UsTaZaH_CuTe's Website   Quote dan BalasQuote

UsTaZaH_CuTe
Warga 5 Bintang
Menyertai: 04.06.2003
Ahli No: 962
Posting: 389
Dari: siNtOk

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 05-09-03 23:52


eh...betul ker celak dapat mencerahkan penglihatan...kalau macam tu, ana nak suruh mama ana belikan celaklaa dan insyaallah nak mula amalkan sebelum tido...

wallahuallam...

-----------------
"NaFsU MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr rUpAnYa...AkaL MenGatAkaN WaNiTa CaNtIk aTaS DaSaR ILmUnYa...dAn HaTi MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr AKHLAKNYA..

Bookmark and Share

    


  Member Information For UsTaZaH_CuTeProfil   Hantar PM kepada UsTaZaH_CuTe   Pergi ke UsTaZaH_CuTe's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.146263 saat. Lajunya....