Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 29-05-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"Kalau besar yang dituntut dan mulia yang dicari, nescaya banyaklah kepayahan dan kesusahan melaluinya, panjang jalannya dan banyak rintangannya."
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 73
Ahli: 0
Jumlah: 73




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 20 hari yang lalu
izdham: 29 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 39 hari yang lalu


Rawatan Tradisional
Topik: gagap


Carian Forum

Moderator: Administrator, Meow
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Rawatan Tradisional
    »» gagap

Please Mendaftar To Post


Oleh gagap

irfanmh
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.06.2006
Ahli No: 24748
Posting: 127
Dari: Mersing ---> Kuantan

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-08-06 13:46


saya nak tanya sikit. gagap ni ada kaitan dengan kesihatan badan ke?ada cara nak hilangkan?saya mengalami banyak masalah berpunca dari gagap ni. saya form 5 tahun ni. risau dengan masa akan datang. nak masuk universiti lagi. nak cari kerja lagi nanti. risau kalau ada pengaruh buruk nanti. bantu saya selesaikan masalah ni. kat sekolah saya jadi sedikit penakut. takut nak ketengahkan sebarang pandapat dalam kelas. takut nak tanya cikgu. semua ni prasaan saya masa mula mula naik form 1 dulu. sekarang saya macam dah biasa dengan keadaan ni. saya jadi sedikit pendiam. saya cuma berbual dengan kawan rapat saya saja. slalunya masalah ni timbul bila saya nak bercakap dengan orang yang tak dikenali. orang yang tak kenal saya ke. semua orang cakap saya gementar sangat. takkan cakap dengan kawan rapat pun gementar.ada yang kata trauma lah. kecik kecik dulu tak ada sbarang kejadian yang mengakibatkan trauma berlaku. apa yang berlaku pada saya ni sebenarnya? saya jadi kurang berkeyakinan.
tolonglah saya


-----------------
tiada signature


Bookmark and Share

    


  Member Information For irfanmhProfil   Hantar PM kepada irfanmh   Quote dan BalasQuote

telekung
Warga 5 Bintang
Menyertai: 28.07.2003
Ahli No: 2666
Posting: 386
Dari: pusat bandaraya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 13-08-06 23:33


macam pandangan masyarakat terhadap mereka yang mengalami situasi macamni...kebanyakannya berfikiran negatif...
ada yang berpendapat mereka ni kurang keyakinan& gopoh...
tapi boleh atasi...
cuba kawal ketika bercakap...
amalkan tarik nafas dalam2...

Bookmark and Share

    


  Member Information For telekungProfil   Hantar PM kepada telekung   Quote dan BalasQuote

telekung
Warga 5 Bintang
Menyertai: 28.07.2003
Ahli No: 2666
Posting: 386
Dari: pusat bandaraya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-08-06 13:36


amalkan (ayat 18) SURAH BANI ISRAIL (Anak-anak Israil)
Barang siapa membacanya ke atas air, lalu diberi minum kepada orang yang bercakap gagap insya Allah akan hilang gagapnya itu. Barang siapa membaca ayat 80 dari surah ini, ketika ia pulang dari perjalanan, nescaya dia akan dimuliakan dan dihormati oleh orang- orang yang setempat dengannya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For telekungProfil   Hantar PM kepada telekung   Quote dan BalasQuote

Minur
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24249
Posting: 100
Dari: Kuching

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 18-08-06 10:57


ana pun macam anta jugak...

tapi.. ana rasa petua yang dibagi oleh saudari/saudara "telekung" tu pun berkesan jugak.....

ana betul-betul setuju lah.. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For MinurProfil   Hantar PM kepada Minur   Quote dan BalasQuote

irfanmh
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.06.2006
Ahli No: 24748
Posting: 127
Dari: Mersing ---> Kuantan

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-08-06 13:12


terima kasih kepada yang sudi membantu.
semoga diberkati Allah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For irfanmhProfil   Hantar PM kepada irfanmh   Quote dan BalasQuote

fizanaiy
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.01.2005
Ahli No: 13439
Posting: 160
Dari: Damansara Damainya....

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-08-06 02:12


di ofis saya ada dua orang gagap..hmm insyallah nanti saya syorkan mereka baca ayat ini syukran kepada yang membantu

Bookmark and Share

    


  Member Information For fizanaiyProfil   Hantar PM kepada fizanaiy   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 24-08-06 03:45


hmm

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

rafieq
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.03.2006
Ahli No: 23522
Posting: 139
Dari: jordan

germany  


posticon Posting pada: 09-09-06 07:21


ntahlaa..np ek

Bookmark and Share

    


  Member Information For rafieqProfil   Hantar PM kepada rafieq   Quote dan BalasQuote

hafiz86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2006
Ahli No: 24920
Posting: 253
Dari: Bumi Hang Tuah

Melaka  


posticon Posting pada: 09-09-06 10:23


tak tahulah saya

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz86Profil   Hantar PM kepada hafiz86   Quote dan BalasQuote

Nilam_sejati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.10.2005
Ahli No: 19480
Posting: 205
Dari: Tg Karang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-09-06 11:40


saya ada kawan macam ni, dia berlatih cakap 2 perkatan 2 perkataan. lama2 ok..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nilam_sejatiProfil   Hantar PM kepada Nilam_sejati   Pergi ke Nilam_sejati's Website   Quote dan BalasQuote

hangkas
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.08.2006
Ahli No: 26058
Posting: 103
Dari: dalam perjalanan ke arah hari akhirat

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 09-09-06 11:45


beranikan diri dan berlatih berkomunikasi...
Insya Allah, masalah ini boleh diatasi....
ana pun dulu sama juga....
tapi berani mencuba dan join debat, sikit demi sikit ia hilang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hangkasProfil   Hantar PM kepada hangkas   Quote dan BalasQuote

MencariSinar
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 532
Posting: 672
Dari: Seky. 9 Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 14-09-06 16:50


Assalamualaikum wbt..

Pada sinar gagap ini sebab nutrien dalam otak ada yang kurang dan lemah menyebabkan gagap...tapi memang lah terbukti walaupun tak ada kajian dari segi klinikal..tapi macam sinar..anak sedara sinar..memang gagap...mudah saja ubatan untuk menolong orang gagap nier..kalau dari petua orang tua²....masa time gagap..tampar mulut itu..tapi jangan lah kuat² sangat..sekadar..itu petua zaman dulu²..
tapi kalau nak kurangkan gagap..cara lain makan makanan kesihatan...sinar syorkan cuba gamat dan spirulina... amalkan...dia membekalkan nutrien dln otak yang diperlukan..dengan tawakal pada Allah..insyaAllah gagap dapat di elakkan..cubalah.... gagap bukan keturunan tapi zat pada otak tidak mengcukupi buat kita jadi gagap....insyaAllah..itu semua usaha dan ubatnyer..tawakal pada Allah..

salammm..

Bookmark and Share

    


  Member Information For MencariSinarProfil   Hantar PM kepada MencariSinar   Pergi ke MencariSinar's Website   Quote dan BalasQuote

lamyanunalif_mursyidah
WARGA SETIA
Menyertai: 02.02.2006
Ahli No: 22391
Posting: 1128
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 14-09-06 16:55


salam~
setiap penyakit ada penawarnye..kan ikhtiar kan..
saya ada stu produk..dapat testimoni pasal gagap ni
anak dy gagap..dan memang tak boleh bertutur dengan baik..
tapi bila dy minum jus kurma as-syifa'
alhamdulillah..
sembuh..
sekian..
wasalam~

Bookmark and Share

    


  Member Information For lamyanunalif_mursyidahProfil   Hantar PM kepada lamyanunalif_mursyidah   Pergi ke lamyanunalif_mursyidah's Website   Quote dan BalasQuote

rafieq
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.03.2006
Ahli No: 23522
Posting: 139
Dari: jordan

germany  


posticon Posting pada: 05-10-06 03:24


gagap??gemuruh sangat kott...

Bookmark and Share

    


  Member Information For rafieqProfil   Hantar PM kepada rafieq   Quote dan BalasQuote

jasadkudisini
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.08.2006
Ahli No: 25763
Posting: 221
Dari: sinGgaHsaNa..

germany   avatar


posticon Posting pada: 29-10-06 09:39


gagap..??
huhu.. name glamor my kawan boyfriend.. hehee

Bookmark and Share

    


  Member Information For jasadkudisiniProfil   Hantar PM kepada jasadkudisini   Pergi ke jasadkudisini's Website   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 19-11-06 08:41


adik saya agak gagap..dr kecik sampai sekarang dia gagap..tapi, gagap yang boleh saya perhatikan bilamana dia nak bercakap dengan tergesa-gesa..sahih berterabur..kadang-kadang tergelak,,tapi..tak menjejaskan sangat..

sebab tengok dia, bila dah confident..ok saja..malah diberi tugas menjadi khatib ok saja..

so..saya fikir...masalah gagap boleh diatasi.. kita yang mendengar pun jangan perlekehkan kepada mereka yang gagap..:)

::orang gagap ramai sebenarnya..lebih2 lagi bila baca Quran..betul tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

warissatulsina
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.10.2006
Ahli No: 26808
Posting: 34

blank   avatar


posticon Posting pada: 26-11-06 13:04


Assalamualaikum sahabat ukhwah semua, ana and family kena jangkitan sakit mata.Sakit mata ini bukannya sakit mata biasa tu......Mata ini merah2, bengkak2,berair and bila sujud nak solat, rasa nak tersmbul biji mata ini.Sebena'nya ana nak minta petua dari kalian m'tahui akan penyakit ini

Bookmark and Share

    


  Member Information For warissatulsinaProfil   Hantar PM kepada warissatulsina   Quote dan BalasQuote

miss_arin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8931
Posting: 288
Dari: n9

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 26-11-06 13:18


erm..pernah tak pergi klinik tanya doktor..pelik pulak kalau satu family sakit mata macam tu...


-----------------
mencari redha Allah


Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_arinProfil   Hantar PM kepada miss_arin   Pergi ke miss_arin's Website   Quote dan BalasQuote

khai_dinz
Warga 1 Bintang
Menyertai: 22.11.2006
Ahli No: 27446
Posting: 24
Dari: Atas Bumi Tuhan

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 26-11-06 18:49


sakit mata biasalah berjangkit satu keluarga. seorang saja kena sahih akan kena semua satu rumah.
memang sakit mata macam tu, rasa nak terkeluar biji mata esp bila tunduk sebab urat dah tegang.
di nasihatkan pergi klinik, nanti doc tanpa segan dan silu akan beri mc kepada yang berkerja dan belajar sebab takut berjangkit. biasa lepas pergi klinik dalam seminggu dah sembuh lah.

jangan biarkan tak berubat sebab ada kawan yang kena sakit mata dia asyik gosok mata sehingga urat mata dia terputus dan ada pendarahan di mata putih.
bila dah jadi macam tu perlukan rawatan pakar pulak :-)


-----------------
" satu idea membawa seribu penyelesaian "


Bookmark and Share

    


  Member Information For khai_dinzProfil   Hantar PM kepada khai_dinz   Quote dan BalasQuote

irfanmh
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.06.2006
Ahli No: 24748
Posting: 127
Dari: Mersing ---> Kuantan

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-02-07 02:52


kenapa ada topik sakit mata pula ni? cis.

Bookmark and Share

    


  Member Information For irfanmhProfil   Hantar PM kepada irfanmh   Quote dan BalasQuote

hanafirazali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26499
Posting: 327
Dari: negeri sembilan dan perak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-02-07 09:48


Assalamualaikum...
Saya pernah tdengar org cakap kalau nak ubati org gagap ni.. masa dia tghy bcakap dan tgagap... kita tampar muka dia... tapi macam susah nak pcaya... tak tau betul ke tak... Wallahua'lam...
p/s: tak pernah test pun lagi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanafirazaliProfil   Hantar PM kepada hanafirazali   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-02-07 10:28


:-) Dulu saya pun gagap juga...tetapi sekarang tidak lagi, Alhamdulillah.....


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

irfanmh
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.06.2006
Ahli No: 24748
Posting: 127
Dari: Mersing ---> Kuantan

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-04-07 18:08


Pada 22-02-07 09:48 , hanafirazali posting:

!!! QUOTE !!!


Saya pernah tdengar org cakap kalau nak ubati org gagap ni.. masa dia tghy bcakap dan tgagap... kita tampar muka dia... tapi macam susah nak pcaya... tak tau betul ke tak... Wallahua'lam...


sikit tak bekesan. dulu tu, selalu saja kena pnampa lah, plempang lah, plempeng lah (eh), tepuk belakang & lain lain lagi.
sama saja keputusan dia = masih gagap.
agak agak kalau semua srangan (pasal mereka tak bagitahu) tu di kumpol dan diklua kan skaligus, wah! mahu herot (rahang bengkok lebih tepat) mulut ana.

tapi sekarang dah lain. kalau dulu, ana anggap tu satu klemahan yang sangat lemah. sekarang ana tau, tu lah klebihan yang sangat lebih.


-----------------
tiada signature


Bookmark and Share

    


  Member Information For irfanmhProfil   Hantar PM kepada irfanmh   Quote dan BalasQuote

aiz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 273
Posting: 275
Dari: melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 12-04-07 18:27


www.penawar.net

Bookmark and Share

    


  Member Information For aizProfil   Hantar PM kepada aiz   Pergi ke aiz's Website   Quote dan BalasQuote

bayti_jannati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2006
Ahli No: 26228
Posting: 220
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 12-04-07 19:37


ni satu lagi petua org dulu-dulu....
cuba lah makan lidah lembu....
tapi orang yang gagap tu mestilah tak boleh tahu...
sebab kalau dia tau..mesti dia tak nak makan kan....
insyaalah....tak akan gagap lagi.....
sedap tau...sekali makan mesti nak lagi....:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For bayti_jannatiProfil   Hantar PM kepada bayti_jannati   Quote dan BalasQuote

tero_1809
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.10.2005
Ahli No: 19818
Posting: 56
Dari: negeri sembilan

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 14-04-07 17:53


salam....
ermmmmmmmmmm
abang saya dulu pun gagap juga......
gagap ini ada 2 jenis..
gagap yang permulaan ayat dan gagap nak keluarkann semua ayat(fakta sendiri)
abang saya gagap jenis pertama...
kawan-kawan dia selalu jekah dia........sebab penat nak tunggu dia abiskan ayat....
seiring gan peredaran zaman..........gagap dia hilang............
sekarang ini dia lagi lancar dari saya cakapnyer...........
hope dengan izin ALLAH swt...
irfanmh pun seperti itu juga.......................
amin............

Bookmark and Share

    


  Member Information For tero_1809Profil   Hantar PM kepada tero_1809   Pergi ke tero_1809's Website   Quote dan BalasQuote

irfanmh
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.06.2006
Ahli No: 24748
Posting: 127
Dari: Mersing ---> Kuantan

Johor   avatar


posticon Posting pada: 03-11-08 04:42


sekarang ana dah nak habis sem3 di sebuah kolej di pantai timur. masalah ni masih tak hilang. tapi boleh dispesifikkan. benda yang orang nak dnga tu lah yang tak Boleh nak klua. bila dah cakap sekali tu, tlinge orang ni bukan semua otomatik Boleh tangkap. so payah lah nak ulang. selalunya jadi bila ana nak bagitau sesuatu. yang jadi payahnye bila ada maklumat penting yang ana seorang saja tau. satu lagi kalau kat market. nak cari satu barang saja. siap pusing satu kedai. nak btanye memang tak lepas lah. tak ada lah gmentar apa pun. ayat tu just tak nak klua saja. macam kena blok. kadang tu bepeluh jugak.

Bookmark and Share

    


  Member Information For irfanmhProfil   Hantar PM kepada irfanmh   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.126493 saat. Lajunya....