Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 12-08-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Tiada apa yang paling berharga di dunia ini selain dari kebahagiaan..tiada apa yang paling memilukan selain dari kesedihan
-- Seminar

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 55
Ahli: 0
Jumlah: 55




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 11 jam, 49 minit yang lalu
lidah-penghunus: 3 hari yang lalu
muslimiman: 18 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 19 hari yang lalu
nur_tinta: 25 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: assalamualaikum...maknanya


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» assalamualaikum...maknanya

Please Mendaftar To Post


Oleh assalamualaikum...maknanya

nuria
Warga 1 Bintang
Menyertai: 30.08.2005
Ahli No: 18575
Posting: 40
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 05-08-06 23:01


assalamualaikum...adalah gelaran yahudi untuk orang-orang bukan
yahudi,bermaksud 'BINATANG' dalam bahasa ibrani,
singkatan 'avde kokhavimu mazzalot'.Lebih baik gantikan
dengan SALAM=peace

..perkataan ni banyak sangat diguna time hantar sms..


-----------------
ah...senyum senyum senyum....comelnya


Bookmark and Share

    


  Member Information For nuriaProfil   Hantar PM kepada nuria   Quote dan BalasQuote

nuria
Warga 1 Bintang
Menyertai: 30.08.2005
Ahli No: 18575
Posting: 40
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 05-08-06 23:18


saya ingin meminta maaf,diatas maksud yang diberikan,bukan bermaksud assalamualaikum'tapi diatas singkatan yang digunakan


-----------------
ah...senyum senyum senyum....comelnya


Bookmark and Share

    


  Member Information For nuriaProfil   Hantar PM kepada nuria   Quote dan BalasQuote

myway
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2006
Ahli No: 25327
Posting: 291

blank   avatar


posticon Posting pada: 05-08-06 23:30


Pada 05-08-06 23:18 , nuria posting:

!!! QUOTE !!!

saya ingin meminta maaf,diatas maksud yang diberikan,bukan bermaksud assalamualaikum'tapi diatas singkatan yang digunakan

nak tulis camnikan...
a k u m ....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mywayProfil   Hantar PM kepada myway   Quote dan BalasQuote

nuria
Warga 1 Bintang
Menyertai: 30.08.2005
Ahli No: 18575
Posting: 40
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 06-08-06 17:30


Ya terima kasih myway..
sebenarnya saya sudah meletakkan singkatan a.k.u.m,
tapi diformatkan menjadi assalamualaikum,diharap tidak
menjadi salah sangka buat semua kerana berbeza maknanya.
begitu juga dengan assalamualaikum di bawah ayat...


-----------------
ah...senyum senyum senyum....comelnya


Bookmark and Share

    


  Member Information For nuriaProfil   Hantar PM kepada nuria   Quote dan BalasQuote

ikhwan5217
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.02.2006
Ahli No: 22999
Posting: 121
Dari: Pusat Islam Politeknik Sultan Mizan Zainal Abidin

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-08-06 21:26


no coment

Bookmark and Share

    


  Member Information For ikhwan5217Profil   Hantar PM kepada ikhwan5217   Pergi ke ikhwan5217's Website   Quote dan BalasQuote

Handzar
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.06.2006
Ahli No: 24641
Posting: 48
Dari: Malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-08-06 22:14


A k u m... (atau A s s a l a m u a l a i k u m...)

Hehehe.. ini sebenarnya isu lama... Sebenarnya, banyak lagi kes-kes begini yang pernah timbul.. rasanya.. tak payah lah saya sebut kat sini... Apa yang bakal saya katakan di sini nanti bukanlah merupakan suatu yang merupakan pendapat saya, tetapi lebih merupakan apa yang pernah saya baca (atau dengar melalui ceramah2 agama).

Kalau perkataan 'a k u m' boleh ditafsirkan sebagai 'Avde Kokhavim U Mazzalot'... Percayakah anda kalau saya katakan bahawa perkataan 'a s s a l a m u a l a i k u m' itu sendiri pun boleh ditafsirkan kepada makna yang lain (dalam bahasa lainlah.. ) dan maknanya boleh jadi lebih parah berbanding A K U M...

Satu contoh klasik ialah perkataan 'Nabi Muhammad SAW'...
perkataan ni selalu kita jumpa dalam buku2 agama karangan ustaz2 dan juga ulama2.. tapi bolehkah kita katakan bahawa ustz2 dan ulama2 itu jahat kerana menghina nabi muhammad (Hint: cari makna SAW dalam english). Tidak bukan, ini kerana kita mentafsir SAW sebagai Sallahu Alaihi Wasallam dan bukannya 'gergaji'.

Dan kalaulah 'langkah berjaga-jaga' ingin digunakan, kita hanya boleh bercakap beberapa perkataan sahaja di dalam bahasa melayu kerana ada sahaja makna lain bagi sesuatu perkataan(terutamanya di dalam bahasa lain).

Untuk pengetahuan, sebenarnya banyak kandungan 'e-mel forward ini' yang perlu kita kaji dan selidiki dulu kesahihannya. Kalau ragu-ragu, tanyalah ustaz atau ustazah atau pihak yang sepatutnya.. jangan terus percaya. Nak forward e-mel pun kena berhati-hati takut kita dapat 'saham dosa'. SMS pun sama..

Dalam satu ceramah yang saya pernah dengar, disampaikan oleh pihak JAKIM (Sorry.. saya tak berapa ingat nama ustaz tu..), kalau anda ingat lah kan... dulu pernah kecoh pasal beberapa produk yang kononya haram dan berita mengenainya tersebar luas melalui SMS. Pihak JAKIM sendiri menyiasat perkara tersebut dan menasihati pihak pengguna supaya jangan mempercayai mesej-mesej tersebut kerana ianya berunsurkan fitnah.

tak pasal2 saja pengeluar produk tu mengalami kerugian teruk akibat kemerosotan dalam jualan yang mendadak. Untuk pengetahuan, ini juga merupakan suatu bentuk fitnah... e-fitnah Daripada kita forward mesej2 fitnah tersebut, baik kita cari orang jahat dan bunuh dia.. sebab dosa membunuh tak lah sebesar dosa fitnah (tapi jangan lah anda pergi bunuh betul-betul pulak... aku saja saja nak bagi analogi supaya anda mudah faham). Kitab suci Al-Quran sendiri pun banyak guna analogi kan..

Minta maaf lah jika saya terkasar bahasa atau kurang berhikmah... tetapi, telah menjadi tanggungjawab kita semua untuk mengamalkan yang baik dah mencegah yang buruk. Cuma cara tu mungkin berbeza dah sesetengahnya mungkin jauh lebih berhikmah berbanding yang lain.

Wallahu a'lamu bissawab...
[ Telah diedit oleh: Handzar pada 06-08-06 22:16 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For HandzarProfil   Hantar PM kepada Handzar   Quote dan BalasQuote

Handzar
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.06.2006
Ahli No: 24641
Posting: 48
Dari: Malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-08-06 22:18


OK.. ini pulak pandangan saya semata-mata:

Cerita pasal Assalamualaikum ni banyak tersebar di e-mel.. pada pendapat saya, ini adalah muslihat jahat musuh-musuh islam yang cuba menghakis budaya salam dikalangan orang islam. Kalaulah anda percaya kepada emel-emel sebegini.. fikirkan.. apa akan terjadi dalam jangka masa panjang... perkataan pengikat ukhwah ini akan ditinggalakan dan digantikan dengan 'peace'... maka suatu lagi identiti islam akan terhakis..

Bookmark and Share

    


  Member Information For HandzarProfil   Hantar PM kepada Handzar   Quote dan BalasQuote

ummusafiyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.03.2006
Ahli No: 23742
Posting: 98
Dari: bumi Allah S.W.T. yang tercinta

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 07-08-06 08:13


ana nak tanya Kalau tulis "a.s.'k.u.m" dalam sms...adakah dibolehkan???
ana ada bertanyekan ustaz suatu hari dan dikatakan boleh...minta pendapat ahli ukhwah..

wasalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiyahProfil   Hantar PM kepada ummusafiyah   Quote dan BalasQuote

khalifah_85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22747
Posting: 437
Dari: johor bahru

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 08-08-06 07:13


Pada 07-08-06 08:13 , ummusafiyah posting:

!!! QUOTE !!!

ana nak tanya Kalau tulis "a.s.'k.u.m" dalam sms...adakah dibolehkan???
ana ada bertanyekan ustaz suatu hari dan dikatakan boleh...minta pendapat ahli ukhwah..

wasalam


assalamualaiakum...

pada pandangan saya boleh...

hujahnya... kerana yang menghantar dan yang menerima mesej tersebut faham perkataan yang dimaksudkan.. iaitu lafaz assalamualaikum.... jadi boleh diguna pakai.. kalau sampai yang menerima tidak paham apa yang kita tuliskan.. disitu yang akan mendatangkan masalah.. dia akan tafsirkan selain yang kita maksudkan....

Kenapa ramai yang buat ayat a.'.k.u.m pada sms? sebab diketahui umum bahawa sms adalah short mesej system.. jadi ramai yang akan mrngkas kan ayat dalam mesej..namun yang lazim diguna pakai dan orang yang menerimanya paham maksud yang diinginkan.. jadi pada pandangan saya penggunaan singkatan bagi lafaz salam adalah boleh dalam mesej asalkan kedua belah pihak paham apa maksudnya..

sekadar pandangan dan hujah dari saya..

salam ukhwah dan perjuangan..

wassalam...


-----------------
bangunlah bersama islam,kerana islam akan tetap tertegak walau tanpa kita bangunkan.rgilah mereka yang tidak ambil bahagian dalam membangunkan islam


Bookmark and Share

    


  Member Information For khalifah_85Profil   Hantar PM kepada khalifah_85   Quote dan BalasQuote

pisst16
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.12.2005
Ahli No: 21458
Posting: 227
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-08-06 09:50


pada pendapat saya..
baik kita tulis penuh saja..
tak rugi kalau kita tulis perkataan assalamualaikum dengan penuh..
bukan saj dapat pahal..
memudahkan orang lain untuk membacanya..
bahasa arab ni satu bahasa yang paling unik dalam dunia ni..
ada satu perkataan yang sama tapi membawa maksud yang berbeza..
begitu jugak dengan perkataan assalamualaikum..
kalau kita ubah dia akan lari maksud..
kalau maksud dia baik takpalah..
kalau maksud yang diubah tu buruk..
buruk padahnya..
jadi takyahlah kita rasa rugi nak tulis penuh perkataan assalamualaikum

Bookmark and Share

    


  Member Information For pisst16Profil   Hantar PM kepada pisst16   Pergi ke pisst16's Website   Quote dan BalasQuote

khalifah_85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22747
Posting: 437
Dari: johor bahru

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 08-08-06 22:45


Pada 08-08-06 09:50 , pisst16 posting:

!!! QUOTE !!!

pada pendapat saya..
baik kita tulis penuh saja..
tak rugi kalau kita tulis perkataan assalamualaikum dengan penuh..
bukan saj dapat pahal..
memudahkan orang lain untuk membacanya..
bahasa arab ni satu bahasa yang paling unik dalam dunia ni..
ada satu perkataan yang sama tapi membawa maksud yang berbeza..
begitu jugak dengan perkataan assalamualaikum..
kalau kita ubah dia akan lari maksud..
kalau maksud dia baik takpalah..
kalau maksud yang diubah tu buruk..
buruk padahnya..
jadi takyahlah kita rasa rugi nak tulis penuh perkataan assalamualaikum


assalamualaikum...

akhie... memang bahasa arab ni jika dibaca atau dibariskan dengan salah akan membawa maksud yang lain.. namun kita sekarang menggunakan bahasa rumi.. lafaz salam semua dah umum dan ma'ruf...lagi pun dalam sms kita tak tulis bahasa arab.. kita guna tulisan rumi..jadi tak ada istilah salah makna dan sebagainya kerana si penerima ma'ruf dan telah diketahui umum akan makna dari perkataan tersebut...

namun jika tulis penuh lagi baik.. pahala bukan terletak pada penuh atau tidak tulisan tersebut namun pada ada atau tidkanya kita melafazkan salam ketika memulakan perbicaraan.. walaupun didalam mesej ianya penting juga kerana sebagai pengganti diri... jadi pahalanya pada ada tak kita beri salam,kalau ada alhamdulillah yang beri dapat pahala sunnat yang jawap dapat pahala wajib... jika tiada tidka dapat lah.. bukan asbab dia tulis pendek dia tak dapat pahala...

ana ingin tegaskan lagi sekali... lafaz salam hendaklah difahami oleh kedua pihak baik pemberi dan penerima... jadi tidak timbul akan datangnya makna yang buruk...

maaf hanya ingin menjelaskan..

salam ukhwah dna perjuangan..

wassalam...


-----------------
bangunlah bersama islam,kerana islam akan tetap tertegak walau tanpa kita bangunkan.rgilah mereka yang tidak ambil bahagian dalam membangunkan islam


Bookmark and Share

    


  Member Information For khalifah_85Profil   Hantar PM kepada khalifah_85   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 05-09-06 22:26


saya lebih suka tulis penuh
tapi Kalau orang tulis singkat pun saya baca penuh jugak

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

wardah84
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 125
Posting: 22
Dari: kelate @ perak @ pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 05-09-06 23:16


terima kasih pada yang beri pendapat..banyak ilmu yang saya dapat mlm ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For wardah84Profil   Hantar PM kepada wardah84   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.118979 saat. Lajunya....