Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 29-05-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Tiada apa yang paling berharga di dunia ini selain dari kebahagiaan..tiada apa yang paling memilukan selain dari kesedihan
-- Seminar

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 32
Ahli: 0
Jumlah: 32




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 20 hari yang lalu
izdham: 29 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 39 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Kenapa wanita suka pakai baju dan seluar ketat


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Kenapa wanita suka pakai baju dan seluar ketat

Please Mendaftar To Post


Oleh Kenapa wanita suka pakai baju dan seluar ketat

itqaan_muslim
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25573
Posting: 353
Dari: tronoh

Kelantan  


posticon Posting pada: 02-08-06 22:14


kenapa wanita sekarang suka pakai baju dan seluar ketat tetapi bertudung.
Kenapa yang halal (bertudung) dan yang haram(baju dan seluar ketat) mesti di campuradukkan seolah-olah perkara ini seperti menghina agama Allah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For itqaan_muslimProfil   Hantar PM kepada itqaan_muslim   Pergi ke itqaan_muslim's Website   Quote dan BalasQuote

nurhikari
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.07.2006
Ahli No: 25260
Posting: 53
Dari: Earth

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-08-06 22:23


sekarang susah benor nak cari tshirt yang besar sikit dan labuh..
kena beli yang lelaki punya baju..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhikariProfil   Hantar PM kepada nurhikari   Quote dan BalasQuote

sahlon
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.03.2005
Ahli No: 15287
Posting: 281
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-08-06 22:47


salam....

mereka tak tahu. kalau tahu pun, keinginan untuk menunjukkan tubuh mereka lebih tinggi.

sudah semestinya mencemari agama. kerana pertama sekali orang akan tengok pada penganut.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahlonProfil   Hantar PM kepada sahlon   Quote dan BalasQuote

daei_fi_islam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24248
Posting: 98
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 02-08-06 22:49


ana pun tak tau sebabnya...
mungkin ni lah umat akhir zaman yang semakin jauh dari al-quran dan sunnah rasullullah...
kita doakan saja lah mereka semoga mendapat hidayah allah dan berjaya mencari pakaian yang melambangkan muslimah sebenar..

Bookmark and Share

    


  Member Information For daei_fi_islamProfil   Hantar PM kepada daei_fi_islam   Pergi ke daei_fi_islam's Website   Quote dan BalasQuote

ibn_wanza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.10.2005
Ahli No: 20172
Posting: 295
Dari: kelantan + terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 03-08-06 03:31


mungkin mereka ingat Islam ni tutup aurat dengan pakai tudung saja agaknya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibn_wanzaProfil   Hantar PM kepada ibn_wanza   Quote dan BalasQuote

lamyanunalif_mursyidah
WARGA SETIA
Menyertai: 02.02.2006
Ahli No: 22391
Posting: 1128
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-08-06 08:28


salam~
mungkin juga sebab malas nak beli baju sendiri lepas itu pinjam baju adik..hmm..
wasalam~

Bookmark and Share

    


  Member Information For lamyanunalif_mursyidahProfil   Hantar PM kepada lamyanunalif_mursyidah   Pergi ke lamyanunalif_mursyidah's Website   Quote dan BalasQuote

istisafa

Menyertai: 16.12.2003
Ahli No: 5723
Posting: 626
Dari: Kelana Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-08-06 08:34


Biasanya yang bertudung dan berpakaian ketat adalah mereka yang ingin mengikut perkembangan semasa fesyen tanpa melupakan tudung. Tapi sepatutnya sebagai muslimah perlu tahu etika bertudung, bukan semata-mata menutup rambut dan badan, tudung kena labuh dan baju jangan sesekali ketat dan jarang..

Bookmark and Share

    


  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Quote dan BalasQuote

as_saufi
Warga 1 Bintang
Menyertai: 25.06.2006
Ahli No: 24957
Posting: 28
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 03-08-06 09:20


Pada 02-08-06 22:23 , nurhikari posting:

!!! QUOTE !!!

sekarang susah benor nak cari tshirt yang besar sikit dan labuh..
kena beli yang lelaki punya baju..


tak jugak...kan bnyak baju2 untuk wanita...macam blaus ke... kemeja ke...lepas itu boleh pakai dengan sikit labuhkan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For as_saufiProfil   Hantar PM kepada as_saufi   Quote dan BalasQuote

InginTahu
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.07.2006
Ahli No: 25067
Posting: 116
Dari: malaysia

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 03-08-06 09:27


..pernah menegur rakan sekerja.. berkenaan perkara ini, jawapan yang diberi sungguh mengecewakan..
tanggungjawab telah ana laksanakan.. semoga mereka diberi petunjuk dan hidayah dari Allah swt.

Bookmark and Share

    


  Member Information For InginTahuProfil   Hantar PM kepada InginTahu   Quote dan BalasQuote

fadzlyz
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2006
Ahli No: 24451
Posting: 639
Dari: cheras

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 03-08-06 09:38


nak tunjuk body!
macamla cantik sangat..........

Bookmark and Share

    


  Member Information For fadzlyzProfil   Hantar PM kepada fadzlyz   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-08-06 09:58


Pada 03-08-06 09:20 , as_saufi posting:

!!! QUOTE !!!


tak jugak...kan bnyak baju2 untuk wanita...macam blaus ke... kemeja ke...lepas itu boleh pakai dengan sikit labuhkan...

nak tanya orang perempuan: tak seksi ke kalau pakai skirt & blaus di luar rumah? bukan ke blaus itu pinggangnya kecik macam kebaya dan agak singkat, manakala skirt pula kalau dipakai dengan blaus memang padan sangat... :-di


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 03-08-06 10:03 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

IslamicStudent
Warga Rasmi
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25583
Posting: 4
Dari: Kamunting,Taiping

Perak  


posticon Posting pada: 03-08-06 10:04


Assalamualaikum.......
pasal msalh ni,memang dah berleluasa sekarang......mungkin mereka2 ni rasa tak bersalah lnsg dan tak pkey mana yang lebih baik.....kalau takat pakai tapi dedah juga benda yang tak spttnya,baik tak payah pakai!buat malu agama saja!Tujuan pakai tdung pun nak tetapi aurat...bknye benda lain......kalau nak jadi Islam,msklh seluruhnya.....kalau nak skadr name saja Islam,pragai macam haram,pergi lah cari tuhan lain!itu yang ustaz ana cakap kat surau.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For IslamicStudentProfil   Hantar PM kepada IslamicStudent   Quote dan BalasQuote

triptofana
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14611
Posting: 639
Dari: sElaNgoR

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-08-06 10:06


ada jugak blaus yang pinggangnya tak kecil...
apa pun pilihlah baju yang sesuai dan mengikut syariat islam iaitu, longgar dan labuh....

Bookmark and Share

    


  Member Information For triptofanaProfil   Hantar PM kepada triptofana   Quote dan BalasQuote

enieyz
Warga Rasmi
Menyertai: 28.12.2005
Ahli No: 21485
Posting: 1
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 03-08-06 10:42


Eim.. yang ini bukannya tak tahu, tapi SENGAJA buat tak tahu.. Nak ikut tredn semasa lah kononnya.. sampai tak tahu halal haram... Nasib baik saya alergik.. ehehek..

Bookmark and Share

    


  Member Information For enieyzProfil   Hantar PM kepada enieyz   Quote dan BalasQuote

mardhoti
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.07.2005
Ahli No: 17396
Posting: 201
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-08-06 10:46


seronok agaknya tayang body kat buakn mahram! masyaAllah...insaf lah wahai sohabiah sekalian.............
perit mata kami memandang kalian berpakaian sebegitu.....
ingat lah akan seksaan di hari kemudian.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mardhotiProfil   Hantar PM kepada mardhoti   Pergi ke mardhoti's Website   Quote dan BalasQuote

itqaan_muslim
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25573
Posting: 353
Dari: tronoh

Kelantan  


posticon Posting pada: 03-08-06 12:19


Tu lah yang ana risau sekarang ni...
ana pun ada adik perempuan...
mtak jauh lah benda mcam 2...
ana pernah baca paper salah satu pyumbang masalah ni sebab mereka terlalu memuja artis2 yang kononnya menjadi ikon kepada mereka....
artis luar tak plik pakai macam 2
yang ana pelik artis melayu yang seketurunan dan seagama dengan kita.
ada artis melayu yang lebih teruk daripada artis barat
af,mentol dan audition sekarang ni giat mencari bakat2 baru..
tanda-tanda kiamat ramai orang islam nak jadi penyayi..
masyaallah.........

Bookmark and Share

    


  Member Information For itqaan_muslimProfil   Hantar PM kepada itqaan_muslim   Pergi ke itqaan_muslim's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 03-08-06 12:29


Pada 02-08-06 22:23 , nurhikari posting:

!!! QUOTE !!!

sekarang susah benor nak cari tshirt yang besar sikit dan labuh..
kena beli yang lelaki punya baju..


Ada saja baju t-shirt labuh paras lutut yang longgar dan selesa untuk pemakaian muslimah.
Harga = RM 30
rasanya berbaloi lagi beli t shirt ni daripada t shirt jenama yang terkenal tapi macam tak cukup benang dengan kain saja buatannya :di


-----------------
Lilypie 1st Birthday Ticker


Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

destinasi_abadi
WARGA SETIA
Menyertai: 31.12.2004
Ahli No: 13423
Posting: 496
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 03-08-06 12:31


salam...
entahlah Kenapa mcmnie...mungkin nak pamerkan tubuh badan yang slim agaknya...tapi yang tak slim pun pakai mctu jugak...pelik...pelik...
erm...saya rasa ini ada kaitan dengan didikan dari parents...sepatutnya dari kecik patut dididik untuk mamakai pakaian yang sopan dan menutup aurat...bukan hanya diluar rumah malah di dalam rumah...sebab lain pula..mungkin sebab tak cukup ilmu...dan ada saja dah cukup ilmu pun...buat-buat macam tak cukup ilmu...still nak pakai ketat juga...semoga terhindar dari gejala2 mcmnie...ameen!

Bookmark and Share

    


  Member Information For destinasi_abadiProfil   Hantar PM kepada destinasi_abadi   Quote dan BalasQuote

adinsa
Warga Rasmi
Menyertai: 31.07.2006
Ahli No: 25526
Posting: 9
Dari: uum

Johor  


posticon Posting pada: 03-08-06 12:33


assalammualaikum
agaknyalah
Mereka merasa panas kalau berbaju besar
pada saya berbaju besar lebih baik,harganya pun murah berbanding baju yang tidak cukup kain atau ketat
wassalam
[ Telah diedit oleh: adinsa pada 03-08-06 12:37 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For adinsaProfil   Hantar PM kepada adinsa   Quote dan BalasQuote

c_aug7
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.04.2006
Ahli No: 23990
Posting: 50
Dari: Besut

Kelantan  


posticon Posting pada: 03-08-06 13:24


:roll: 8-) Sajo2....nak tunjuk apa yang mereka ada...sekali hilang terus,baru tahu..... :oops:

Bookmark and Share

    


  Member Information For c_aug7Profil   Hantar PM kepada c_aug7   Quote dan BalasQuote

as_saufi
Warga 1 Bintang
Menyertai: 25.06.2006
Ahli No: 24957
Posting: 28
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 03-08-06 15:07


Pada 03-08-06 09:58 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 03-08-06 09:20 , as_saufi posting:

!!! QUOTE !!!


tak jugak...kan bnyak baju2 untuk wanita...macam blaus ke... kemeja ke...lepas itu boleh pakai dengan sikit labuhkan...

nak tanya orang perempuan: tak seksi ke kalau pakai skirt & blaus di luar rumah? bukan ke blaus itu pinggangnya kecik macam kebaya dan agak singkat, manakala skirt pula kalau dipakai dengan blaus memang padan sangat... :-di



tak jugak...pilihlah blaus yang tak ikut body....zaman sekarangkan macam-macam fesyen blaus...lagipun soal seksi ini..atas diri perempuan 2 sendiri...so 2 saja lah

Bookmark and Share

    


  Member Information For as_saufiProfil   Hantar PM kepada as_saufi   Quote dan BalasQuote

fishah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.01.2006
Ahli No: 22182
Posting: 234
Dari: teluk intan

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-08-06 16:11


ayah saya cukup pantang kalau saya berseluar...kalau keluar rumah nak menyapu pun memang kena marah kalau saya berseluar... haha, nasibaik mak ayah saya cerewet bab2 begini kan...Alhamdulillah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For fishahProfil   Hantar PM kepada fishah   Quote dan BalasQuote

fadzlyz
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2006
Ahli No: 24451
Posting: 639
Dari: cheras

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 03-08-06 16:13


Kalau nak tutup tu memang banyak carala.............nak ke tak nak saja sebenarnya

Bookmark and Share

    


  Member Information For fadzlyzProfil   Hantar PM kepada fadzlyz   Quote dan BalasQuote

itqaan_muslim
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25573
Posting: 353
Dari: tronoh

Kelantan  


posticon Posting pada: 03-08-06 19:26


kenapa mereka sengaja nak bukak
Kan lebih elok kalau di tutup

Bookmark and Share

    


  Member Information For itqaan_muslimProfil   Hantar PM kepada itqaan_muslim   Pergi ke itqaan_muslim's Website   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 03-08-06 21:52


tak ada topik lain ke nak persoalkan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

islamic_princess
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 45
Posting: 736
Dari: johor bahru ke UPSI

Johor   avatar


posticon Posting pada: 03-08-06 21:57


assalamualaikum..

entah lah..kekadang susah nak cakap..kalau baca kat mastika..macam-macam cerita ada..semua tentang remaja islam..
pokok pangkalnya diri sendiri..kalau kuat diri kita..gelombang pengaruh apa pun ..insya-Allah kita boleh hindari
wassalam


-----------------
HaRaPanKu MoGa DikuRniAkaN
MaNiSnyA IMAN BerPanJanGaN
MoGa LauTaN HiLanG GeLoRa UnTuK BeLaYaR..


Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_princessProfil   Hantar PM kepada islamic_princess   Pergi ke islamic_princess's Website   Quote dan BalasQuote

are_zoo
Warga Rasmi
Menyertai: 03.08.2006
Ahli No: 25612
Posting: 2
Dari: IPOH

Kelantan  


posticon Posting pada: 03-08-06 22:23


salam....
nak tayang juga...bagi orang tengok yang dia nya body cun...
hakikatnya,,,tak sedar diri di kutuk....
apa-apa pun....dia mzt tau jaga dr...2 saja....

Bookmark and Share

    


  Member Information For are_zooProfil   Hantar PM kepada are_zoo   Quote dan BalasQuote

fi_shattir
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.06.2006
Ahli No: 24949
Posting: 163
Dari: Bumi Allah

croatia  


posticon Posting pada: 03-08-06 22:28


Pada 03-08-06 21:52 , farah_hanan posting:

!!! QUOTE !!!

tak ada topik lain ke nak persoalkan....





Salam
saudari farah_hanan,
tak perla jika ada sahabat seukhwah yang ingin membncangkan perkara sebegitu..kita yang ahli ni boleh bertukar2 pendapat atau fikirankan..
masalah umat islam ni memang perlu diatasi secara berjamaah supaya hasilnya nanti semua orang suka..

w'allm..


-----------------
Impianku menjadi lelaki acuan Al-Quran..
Doa-doakanlah ek..
Hidup dan matiku kerana ilahi..


Bookmark and Share

    


  Member Information For fi_shattirProfil   Hantar PM kepada fi_shattir   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-08-06 22:35


maybe mereka ni rasa RUGI kalau tak tunjuk kat orang, yelah kan benda yang menarik, kalau masa dah tua nanti dah tak cantik.

bagi saya bukan pasal nak tunjuk sangat, tapi dah jadi trend, sebab apa yang kita nampak yang berbadan gempal pun pakai macam tu juga, tapi dia nak tunjuk kat siapa?

orang yang terlalu mengikut arus akan hanyut, sesekali kita kena juga menentang arus barulah berjaya ;-)


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

bakar
Warga Rasmi
Menyertai: 04.10.2005
Ahli No: 19573
Posting: 15
Dari: malaysia

Terengganu  


posticon Posting pada: 03-08-06 23:49


memang pelik lagi ajaib perempuan zaman sekarang ni. lelaki pun tak nak pakai ketat?? hee..

bagi saya, mungkin kerana kurang pendedahan ilmu agama kepada masyarakat. maybe mereka ingat dah balut badan dah cukup tutup aurat.ni kan golongan yang nabi katakan sebagai berpakaian tapi bertelanjang.

atau mungkin juga dah tahu tapi hati dah lebih cenderung ikut artis dari sunah nabi sendiri...kurang penghayatan sirah nabawiyah ni..

fitrah manusia suka kan kebaikan...tak payah lah lawan fitrah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For bakarProfil   Hantar PM kepada bakar   Quote dan BalasQuote

itqaan_muslim
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25573
Posting: 353
Dari: tronoh

Kelantan  


posticon Posting pada: 04-08-06 00:04


Pada 03-08-06 21:52 , farah_hanan posting:

!!! QUOTE !!!

tak ada topik lain ke nak persoalkan....


bukan nya tak ada topic lain..
tapi kita kan bersaudara...
yang tak elok kita mesti tegur dan tukar2 idea macam mana nak mencegah dan membaiki masalah itu...
soal aurat bukan boleh main....
tak kan nak biarkan sahaja...
katakan bencana datang takkan golongan berkenaan shaje yang dapat bala..
semua tak kira yang baik atau jahat..
tulah penting peranan kita nak cari penyelesaian terbaik menangani masalah ini...
yang tahu spatutnye main peranan dakwah kepada yang jahil..
wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For itqaan_muslimProfil   Hantar PM kepada itqaan_muslim   Pergi ke itqaan_muslim's Website   Quote dan BalasQuote

nurhikari
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.07.2006
Ahli No: 25260
Posting: 53
Dari: Earth

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-08-06 00:31


maybe mereka berpakaian ketat dan bertudung(sambil diikat di belakang leher) kerana mengikut fesyen dan trend sekarang...bukan berpakaian dengan mengikut suruhan islam mungkin kerana mereka tak tau dengan mendlm atau pun tau tapi keinginan untuk pakai baju tu tinggi..

kalau mereka faham syarat berpakaian bagi seorang wanita dan tahu malu,mereka malu untuk berpakaian sebegitu,...

kita rasa orang perempuan yang tengok perempuan berpakaian ketat pun rasa malu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhikariProfil   Hantar PM kepada nurhikari   Quote dan BalasQuote

Along81
Warga Rasmi
Menyertai: 03.08.2005
Ahli No: 17801
Posting: 11
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 04-08-06 16:14


Pada 03-08-06 21:52 , farah_hanan posting:

!!! QUOTE !!!

tak ada topik lain ke nak persoalkan....





Pedas makan cili ke..hihihihi

Bookmark and Share

    


  Member Information For Along81Profil   Hantar PM kepada Along81   Quote dan BalasQuote

lehgeo
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.05.2006
Ahli No: 24473
Posting: 27
Dari: Kelate

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-08-06 16:21


dunia sekarang ni teruk perempuan dah tak kenal saiz..tambahan pula kain di pasaran dah nak habis..tu kain pun kena catu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lehgeoProfil   Hantar PM kepada lehgeo   Quote dan BalasQuote

fadzlyz
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2006
Ahli No: 24451
Posting: 639
Dari: cheras

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 04-08-06 17:00


itula orang perempuan..........
tak boleh orang nak tegur sikit....
cepat nak melatah!

Bookmark and Share

    


  Member Information For fadzlyzProfil   Hantar PM kepada fadzlyz   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 04-08-06 18:02


sesetengahnya sebab tak dapat didikan agama dari kecik, so lambat sikit lah nak berubah...ni lah pengtingnya kita bincang topik ni...sekurang-nya ada kesedaran dalam diri kita sama...jangan asyik bagi komen dan pendapat,tapi tak nasihat kawan sendiri....hmmmm

Bookmark and Share

    


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 04-08-06 19:11


kalau nak jawapan yang pasti, apa kata kita tanya sendiri si empunya badan yang menggayakan fesyen2 yang difikirkan up to date ni.....baru boleh buat kesimpulan dan hujahan yang membena....malah untung2 dapat menyelesaikan masalah ni....setakat berbincang dan berdebat, dengan sekelompok responden yang mungkin berada pada tahap pendidikan dan background yang sama.....issue ni tak kan ke mana pun....

kalau tak percaya, cuba korek balik topik2 yang lepas...berlambak dah topik seumpama ini keluar dan beratus2 posting yang dah dihantar....namum tetap sama.....

mungkin kita rasa bangga sebab kita tak memperagakan fesyen macam tu, tapi apa kata mereka yang menjadikan itu sebagai pilihan pakaian mereka.....

bagi ana, setakat nak berbincang mengenai baju ketat, seluar ketat, baju nipis, seluar kecik, seluar pendek...dan macam-macam lagi...
agak membosankan....

maaf lah...kalau tak sependapat...


-----------------
My love commitment to myself, my family and my fellow men becomes me the courage and strength to face the challenges of life....
[ Telah diedit oleh: farah_hanan pada 04-08-06 19:12 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

itqaan_muslim
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25573
Posting: 353
Dari: tronoh

Kelantan  


posticon Posting pada: 04-08-06 19:44


betul juga pendapat antum tu....
tapi sekurang-kurangnya kita ada juga effort untuk mnbndung masalah ini...walaupun dengan perkataan..
katakan mereka terbaca forum ni...
manelah tahu tergerak hati mereka untuk berubah....
apa gunenye forum ini di wujudkan kalau tidak boleh meyuarakan pendapat...
dalam al Quran pun ada meyebut
bahawe kita semua adalah ummah terbaik yang telah dijadikan oleh Allah S.W.T sekiranya kita menyeru kapada kebaikan dan mencegah kemungkara..
Itulah lebih kurang mafhum nya
ana tak berapa ingat ayat ke berapa

Wallahu alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For itqaan_muslimProfil   Hantar PM kepada itqaan_muslim   Pergi ke itqaan_muslim's Website   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-08-06 20:41


salam...

antara sebab Allah tolak solat kita adalah kerana tak tutup aurat,termasuklah mengenakan pakaian yang menunjukkan susuk badan dikira sebagai tak tutup aurat...ketahuilah,sesungguhnya azab Allah itu amatlah pedih bagi mereka yang mencuaikan agama....

Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-08-06 20:56


walaupun bosan kena bincangkan. kalau ada ceramah agama pun yang datang tu insyaAllah di kalangan orang yang dah tahu, tapi nak cari tambah ilmu.

nak harap muda mudi yang sesat datang dengar ceramah susah lah. ada tak ada yang dengar ceramah tu... boleh jadikan perisai dan lindungi orang terdekat. begitu jugalah fungsi forum ini.

jangan jangka semua warga ukhwah ni pakaiannya sempurna. sekurang2nya kalau ada yang baru nak berjinak2 dengan cara islam... ukhwah ada juga bincangkan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

nurfirna
Warga Rasmi
Menyertai: 23.09.2004
Ahli No: 11332
Posting: 19

Melaka  


posticon Posting pada: 04-08-06 21:40


wanita sekarang tak tau malu...birlerr...akhirat sana pasti menyesal..emm.tapi muga2 mereka ini sedar sebelum terlambat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurfirnaProfil   Hantar PM kepada nurfirna   Quote dan BalasQuote

itqaan_muslim
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25573
Posting: 353
Dari: tronoh

Kelantan  


posticon Posting pada: 04-08-06 21:52


betul juga kata muslimah_johor
contoh kalau dengar cramah kat mene2 topic yang dbincangkan lebih anda same...
walhal kita dah tau tpic 2....
kenapa nak datang dan dengar jugak
cramah,nasihat dan peringatan macam motivasi lah...
lagi krap kita dengar lagi banyak kita fikir dan lebih bermotivasi sseorang itu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For itqaan_muslimProfil   Hantar PM kepada itqaan_muslim   Pergi ke itqaan_muslim's Website   Quote dan BalasQuote

ladybirdy
WARGA SETIA
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7399
Posting: 405
Dari: bumi

malaysia  


posticon Posting pada: 04-08-06 23:21


sebab rasa bebas...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ladybirdyProfil   Hantar PM kepada ladybirdy   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 04-08-06 23:25


Pada 04-08-06 23:21 , ladybirdy posting:

!!! QUOTE !!!

sebab rasa bebas...


apa yang bebasnya....
tak selesa lah....


-----------------
My love commitment to myself, my family and my fellow men becomes me the courage and strength to face the challenges of life....


Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

great_teacher
WARGA SETIA
Menyertai: 03.01.2004
Ahli No: 6195
Posting: 739
Dari: ...:::BANDAR DI RAJA MENUJU KE SERAMBI MAKKAH:::...

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 05-08-06 00:54


Pada 04-08-06 23:21 , ladybirdy posting:

!!! QUOTE !!!

sebab rasa bebas...



bebas kat dunia..tapi belum tentu kat akhirat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For great_teacherProfil   Hantar PM kepada great_teacher   Pergi ke great_teacher's Website   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-08-06 00:57


alhamdulillah mereka still nak pakai tudung..cuma kena dakwah lebih lagi bagi mereka faham...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

nurman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.04.2005
Ahli No: 15612
Posting: 278
Dari: Dimana bumi dipijak disitu Islam dijunjung!

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 05-08-06 01:00


cuba tanya mereka panas dunia dengan panas akhirat yang mana lebih panas?...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurmanProfil   Hantar PM kepada nurman   Quote dan BalasQuote

fauz_siddiq
Warga Rasmi
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3660
Posting: 18
Dari: sg petani

Kedah  


posticon Posting pada: 05-08-06 07:07


teramat jauh bezanya panas neraka itu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fauz_siddiqProfil   Hantar PM kepada fauz_siddiq   Pergi ke fauz_siddiq's Website   Quote dan BalasQuote

itqaan_muslim
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25573
Posting: 353
Dari: tronoh

Kelantan  


posticon Posting pada: 05-08-06 10:15


Pada 05-08-06 00:57 , zilzal posting:

!!! QUOTE !!!

alhamdulillah mereka still nak pakai tudung..cuma kena dakwah lebih lagi bagi mereka faham...


macam menghine islam 2.
atas cantik ,sopan...
tapi bawah nauzzubillah.....
betape seksenye...
tdung + bju dan pants ketat ni macam dah jadi trend pula...

Bookmark and Share

    


  Member Information For itqaan_muslimProfil   Hantar PM kepada itqaan_muslim   Pergi ke itqaan_muslim's Website   Quote dan BalasQuote

mardhoti
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.07.2005
Ahli No: 17396
Posting: 201
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-08-06 11:20


panas sangat ke pakai baju besar? selesa apa....
alhamdulillah, saya ok dan selesa saja pakai 2 lapis pakaian setiap hari..baju kurung+ jubah...nak seribu daya, tak nak seribu dalih....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mardhotiProfil   Hantar PM kepada mardhoti   Pergi ke mardhoti's Website   Quote dan BalasQuote

umairah86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23270
Posting: 158
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-08-06 13:05


Assalamualaikum...

Ana pun tak tahu kenapa lah ramai wanita yang suka sangat pakai baju & seluar ketat...Selesa ke?????

Bookmark and Share

    


  Member Information For umairah86Profil   Hantar PM kepada umairah86   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 05-08-06 19:51


Mungkin dia nak tunjuk kewanitaannya dekat orang lelaki agaknya..nanti orang lelaki tak tau pulak..Kepada wanita yang macam ni, tak payah lah nak tunjuk-tunjuk..Orang lelaki tau apa yang ada dan apa yang tak ada dekat seorang perempuan..Sorry kalau terkasar bahasa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

moth
Warga 1 Bintang
Menyertai: 24.07.2006
Ahli No: 25380
Posting: 38

malaysia  


posticon Posting pada: 05-08-06 20:39


Pernah saya tanya mereka yang berpakaian berkenaan tentang hal ini...mereka jawab mereka merasa lebih selesa berpakaian demikian. Ada juga yang jawab kalau kecemasan, boleh berlari dengan mudah. Mereka juga kata memang mereka dah biasa berpakaian begitu jadi rasa kekok kalau memakai baju lain contohnya baju kurung. Tambahan pula, sebahagian dari mereka tidak tahu bahawa pemakaian sebegitu adalah salah lebih-lebih lagi bagi mereka yang masih kuat berpegang pada adat lama walaupun mereka beragama Islam. Ada juga dikalangan mereka yang sedar bahawa pemakaian itu salah di sisi agama, tapi mereka buat juga. Bila ditanya sebabnya, tak pula mereka jawab, apa yang mereka buat ialah mereka akan menukar topik perbualan. Yang lain tu, saya tak berapa ingat. harap-harap apa yang saya sampaikan adalah yang benar kerana kita ni manusia, mudah lupa dan mudah menokok tambah apa yang orang kata...itu sajalah yang dapat saya kongsi bersama.



Bookmark and Share

    


  Member Information For mothProfil   Hantar PM kepada moth   Quote dan BalasQuote

pisst16
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.12.2005
Ahli No: 21458
Posting: 227
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 05-08-06 20:43


sbnar tak guna kalau mrka pakai tudung dengan seluar atau baju ketat..paham betul-betul apa itu aurat..bagaimana pakaian yang menutup aurat..pakaian yang menutup aurat bagi perempuan ialah pakaian yang menutup seluruh anggota badan kecuali muka dan pengelangan tangan...pakaian yang longgar dan TIDAK MENAMPAKKAN BENTUK BADAN..tak guna pakai tudung kalau aurat len tak tutup..dosa yang dapat sama jugak dengan orang telanjang dikhalayak ramai...fikirkan

Bookmark and Share

    


  Member Information For pisst16Profil   Hantar PM kepada pisst16   Pergi ke pisst16's Website   Quote dan BalasQuote

zinniratunnajua
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2004
Ahli No: 12834
Posting: 271
Dari: bumi Allah

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 06-08-06 01:51


betul.. ana sebagai salah seorang kaum hawa ni pun tak faham kenapa hal ni jadi.. yang ana tau memang antara niatnye adalah:

1.nampak sempoi(lecehla pakai labuh2)
2.nak show bagi orang tau ke'anggunan'sebenar
3.ikut fesyen terkini(kaum kafir!!)
4.budget kurus lah........
5.bangga
6.kurang sifat malu agaknya..
7.nak tarik perhatian orang pandang kat body yang lawa
(moga semua kaum hawa diberi hidayah dan terhindar dr segala sifat mazmumah..ameen..)
Wallahua'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zinniratunnajuaProfil   Hantar PM kepada zinniratunnajua   Pergi ke zinniratunnajua's Website   Quote dan BalasQuote

as_saufi
Warga 1 Bintang
Menyertai: 25.06.2006
Ahli No: 24957
Posting: 28
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 06-08-06 09:17


Pada 05-08-06 10:15 , itqaan_muslim posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 05-08-06 00:57 , zilzal posting:

!!! QUOTE !!!

alhamdulillah mereka still nak pakai tudung..cuma kena dakwah lebih lagi bagi mereka faham...


macam menghine islam 2.
atas cantik ,sopan...
tapi bawah nauzzubillah.....
betape seksenye...
tdung + bju dan pants ketat ni macam dah jadi trend pula...


erm...ye lah kan...sampai meluat tngok cara pakaian mereka...yerlah...tudung pakai tapi pakai baju adik dia rupanya...
tak ada langsung sifat2 malu dalam diri...kalau begitu baik tak payah pakai tudung....

Bookmark and Share

    


  Member Information For as_saufiProfil   Hantar PM kepada as_saufi   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-08-06 10:17


golongan ni boleh dibahagi kepada 2:
1) memang tak tahu kaedah yang betul menutup aurat (jenis ikut2an)
2) tau kaedah yang betul, tapi buat-buat tak tahu...

golongan 1, lebih mudah untuk ditarbiyahkn, perlu kerajinan & memberi sokongan pada mereka...
golongan 2, agak liat sikit..sampai sekarang masih belum berjumpa kaedah yang sesuai..sebab mereka lebih tau segala2nya..

as a solution:
teruskan usaha dakwah untuk golongan2 begini...
yang penting pamerkan akhlak baik & penampilan yang betul..
segala2nya bermula dr diri kita...

wallahu'alam..apapun ianya adalah hak Allah untuk memberi hidayah......teruskan perjuangan..
[ Telah diedit oleh: amira_aqilah pada 06-08-06 10:18 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

itqaan_muslim
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25573
Posting: 353
Dari: tronoh

Kelantan  


posticon Posting pada: 08-08-06 16:22


macam-macam pakaian pakaian yang di pakai sekarang
yang belah lah
yang berlubang lah

Bookmark and Share

    


  Member Information For itqaan_muslimProfil   Hantar PM kepada itqaan_muslim   Pergi ke itqaan_muslim's Website   Quote dan BalasQuote

dan4472
Warga 2 Bintang
Menyertai: 29.06.2006
Ahli No: 25011
Posting: 43
Dari: kluang

Johor  


posticon Posting pada: 08-08-06 16:37


apa hukum rebounding rambut ek??

Bookmark and Share

    


  Member Information For dan4472Profil   Hantar PM kepada dan4472   Quote dan BalasQuote

fadzlyz
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2006
Ahli No: 24451
Posting: 639
Dari: cheras

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 08-08-06 16:38


haram!

Bookmark and Share

    


  Member Information For fadzlyzProfil   Hantar PM kepada fadzlyz   Quote dan BalasQuote

fadzlyz
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2006
Ahli No: 24451
Posting: 639
Dari: cheras

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 08-08-06 16:42


Hadis Abdullah bin Mas'ud lah.a katanya:
Allah mengutuk pembuat tatu iaitu tanda pada badan yang dibuat dengan melarik, mencucuk dan memasukkan warna, orang-orang yang meminta supaya dibuatkan tatu, orang-orang yang menghilangkan rambut pada muka serta orang-orang yang meminta supaya dihilangkan rambut pada wajahnya, serta orang-orang yang merenggangkan gigi demi kecantikan untuk mengubah ciptaan Allah. Perkataan Ibnu Umar itu sampai kepada seorang wanita dari Bani Asad yang bergelar Ummu Yaakub. Beliau sedang membaca Al-Quran. Lalu dia datang kepada Ibnu Umar dan berkata: Apakah benar berita yang sampai kepadaku bahawa engkau mengutuk pembuat tatu, orang-orang yang meminta supaya dibuatkan tatu, orang-orang yang meminta supaya dihilangkan rambut pada muka dan orang-orang yang merenggangkan gigi demi kecantikan untuk mengubah ciptaan Allah? Abdullah bin Umar berkata: Bagaimana aku tidak mengutuk orang-orang yang juga dikutuk oleh Rasulullah s.a.w? Sedangkan perkara itu ada disebutkan dalam Kitab Allah. Wanita itu membantah. Aku sudah membaca semua yang ada dari kulit ke kulit, tetapi aku tidak mendapatinya. Ibnu Umar berkata: Jika engkau benar-benar membacanya, pasti engkau akan menemuinya. Allah s.w.t berfirman: وَمَا آتَاكُمُ الرَّسُولُ فَخَذُوهُ وَمَا نَهَاكُمْ عَنْهُ فَانْتَهُوا Yang bermaksud: Apa yang diberikan oleh Rasul kepada kamu, maka terimalah ia dan apa yang dia larang kepada kamu, maka tinggalkanlah ia. Wanita itu berkata. Aku melihat sesuatu di antara yang engkau bicarakan ini pada isterimu sekarang. Ibnu Umar berkata: Pergilah melihatnya. Wanita itu pun masuk mendapatkan isteri Abdullah bin Umar. Namun beliau tidak melihat sesuatu pun. Maka beliau datang lagi kepada Ibnu Umar dan berkata. Aku tidak melihat sesuatu pun. Ibnu Umar berkata: Ingatlah, seandainya apa yang aku katakan ada pada isteriku nescaya aku tidak akan menggaulinya
Nombor Hadis Dalam Sahih Muslim : 3966

Bookmark and Share

    


  Member Information For fadzlyzProfil   Hantar PM kepada fadzlyz   Quote dan BalasQuote

dan4472
Warga 2 Bintang
Menyertai: 29.06.2006
Ahli No: 25011
Posting: 43
Dari: kluang

Johor  


posticon Posting pada: 08-08-06 16:42


kalau yang jenis pakai blaus dan seluar yang longgar ok tak?
sebab ada juga sesetengah orang yang suka letak telefon dan dompet dalam poket seluar..selamat dari peragut2....kalau baju kurung, tak ada pula poket untuk sumbat barang2 tu.
apa pandangan kawan-kawan

Bookmark and Share

    


  Member Information For dan4472Profil   Hantar PM kepada dan4472   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-08-06 22:25


Pada 08-08-06 16:42 , dan4472 posting:

!!! QUOTE !!!

kalau yang jenis pakai blaus dan seluar yang longgar ok tak?
sebab ada juga sesetengah orang yang suka letak telefon dan dompet dalam poket seluar..selamat dari peragut2....kalau baju kurung, tak ada pula poket untuk sumbat barang2 tu.
apa pandangan kawan-kawan

Wanita muslimah adalah berbeza daripada wanita kafir atau wanita jahil. Perbezaan dapat dilihat daripada perilaku wanita muslimah yang pandai menjaga diri, menjaga maruah, bersopan santun serta pemalu. Manakala wanita jahil atau kafir suka mendedahkan diri dan mencari tumpuan lelaki.

Sabda Rasulullah s.a.w :

Dua (2) golongan ahli neraka yang belum pernah aku lihat sebelumnya: iaitu kaum laki-laki yang di tangan mereka ada cambuk seperti seekor sapi dan perempuan yang berpakaian tetapi telanjang dan berjalan melenggang -lenggok memperlihatkan daya tarikan seksnya. Mereka tidak akan masuk syurga dan tidak dapat mencium baunya sedangkan bau syurga itu dapat di cium dari jarak sekian dan sekian.

Ada orang menyangka dia telahpun memenuhi tuntutan menutup aurat itu, tetapi pada hakikatnya tidaklah begitu.

Berikut adalah adab dan tata-tertib untuk menjaga aurat & tabarruj:

1. Menahan pandangan kerana semahal-mahal perhiasan bagi wanita itu ialah adanya perasaan malu.

2. Tidak bercampur-gaul dengan lelaki bukan mahram sehingga bersentuhan pada mana-mana bahagian tubuh badan.

3. Hendaklah wanita muslimah itu menjaga gaya berjalan dan bercakapnya, menjauhi gerak -geri yang menarik perhatian serta berhias berlebihan kerana tabiat bergaya itu adalah tabiat wanita pelacur.

4. Jangan sekali-kali wanita muslimah itu sengaja menarik perhatian lelaki kepada apa yang disembunyikan dari perhiasan dirinya iaitu dengan memakai wangian atau memakai benda-benda yang berbunyi dalam rentak
langkah kakinya.

5. Hendaklah pakaian wanita muslimah itu sesuai serta menurut ketentuan yang ditetapkan oleh syara’. Pakaian menurut syara’ hendaklah memenuhi ciri-ciri berikut:

a]. Hendaklah pakaian itu menutup keseluruhan badan kecuali apa yang dibolehkan dan disebut di dalam Al-Quran iaitu MUKA dan KEDUA PERGELANGAN TANGAN KE BAWAH. Apabila memakai tudung kepala hendaklah memakai tudung yang labuh yang dapat menutupi leher serta keseluruhan bahagian dada.
b]. Pakaian itu hendaklah tidak dari jenis yang jarang sehingga menampakkan apa yang berada di sebaliknya.
c]. Hendaklah pakaian itu tidak sempit sehingga melekap pada anggota badan dan menampakkan susuk tubuh wanita itu walaupun pakaian itu tebal.
di]. Pakaian itu bukan yang di buat khusus untuk kaum lelaki
e]. Hendaklah pakaian itu jangan sampai menyerupai pakaian orang-orang kafir dari kaum Yahudi dan Nasrani mahupun Kristian.


harap dapat menjawab kemusykilan dan4472...

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

ibnutuki
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.11.2005
Ahli No: 20410
Posting: 330
Dari: batu pahat

Johor  


posticon Posting pada: 09-08-06 09:27


erm....inilah perempuan sekarang.
Pakai baju macam balut nangka...
muka lawa, akhlak elok, tapi sayang.....ilmu tak dipakai...
mungkin nak tunjuk body....kasi terbeliak mata2 lelaki....

wallahu a'lam....

tapi, bukan semua perempuan macam tu.....
yang masih bertudung besar tu....teruskan....
be a gorgeous muslimah!

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnutukiProfil   Hantar PM kepada ibnutuki   Quote dan BalasQuote

pisst16
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.12.2005
Ahli No: 21458
Posting: 227
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 09-08-06 09:43


Pada 09-08-06 09:27 , ibnutuki posting:

!!! QUOTE !!!

erm....inilah perempuan sekarang.
Pakai baju macam balut nangka...
muka lawa, akhlak elok, tapi sayang.....ilmu tak dipakai...
mungkin nak tunjuk body....kasi terbeliak mata2 lelaki....

wallahu a'lam....

tapi, bukan semua perempuan macam tu.....
yang masih bertudung besar tu....teruskan....
be a gorgeous muslimah!


assalamualaikum:

menjadi peranan lelaki bergelar ayah,suami,abng atau anak..
untuk menegur..
jangan lah pulak bila perempuan pakai pakaina macam tu kita dok suka pulak para lelaki..
sebenarnya..
kita perlu tanam dalam diri dan sanubari kita..
untuk cuba menegur dengan cara berhikmah kepada perempuan yang macam ini..
tapi masa sekarang ini..
lelaki suka perempuan pakai macam ni kan..
itulah sebenarnya dunia..
cukup susah kita nak cari insan yang betul-betul berpegang kepada syariat tuhan..
bukan tidak ada,tapi susah untuk mendapatinya..
so,saya sebagai lelaki menyeru lelaki lain..
marilah kita tegur perempuan seumpama ini..
dan perempuan pun anda dhrpkan mngur lelaki yang membuka aurat...


-----------------
bersama hayati keindahan islam


Bookmark and Share

    


  Member Information For pisst16Profil   Hantar PM kepada pisst16   Pergi ke pisst16's Website   Quote dan BalasQuote

ukhtiwaddah
Warga Rasmi
Menyertai: 14.09.2004
Ahli No: 11114
Posting: 9
Dari: kuim

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-08-06 14:58


saya amat setuju dengan pendapat akhi pisst16.
Alhamdulillah..semoga kita sama-sama memperbaiki diri.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ukhtiwaddahProfil   Hantar PM kepada ukhtiwaddah   Quote dan BalasQuote

mihar123
WARGA SETIA
Menyertai: 20.11.2005
Ahli No: 20396
Posting: 551
Dari: ::. Negeri Che Siti Wan Kembang .::

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-08-06 19:34


Didikan agama perlu dipupuk sejak dari kecil lagi...
Kemudian amalkannya...
Tentulah hal yang demikian tidak akan berlaku...
Tugas ibubapa untuk mencorak anaknya


-----------------
~~~Bersusah-susah dahulu bersenang-senang kemudian~~~

My blog::: http://mihar.blogs.friendster.com/:::



Bookmark and Share

    


  Member Information For mihar123Profil   Hantar PM kepada mihar123   Quote dan BalasQuote

muslim_boy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.03.2006
Ahli No: 23728
Posting: 142
Dari: Kota Bharu Bandaraya Islam

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-08-06 17:06


betul kata pisst16...
thanks you all...
sama sama kita tegakkan agama islam...
insyaAllah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslim_boyProfil   Hantar PM kepada muslim_boy   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 11-08-06 22:29


Pada 08-08-06 16:37 , dan4472 posting:

!!! QUOTE !!!

apa hukum rebounding rambut ek??


haram ke???


-----------------
My love commitment to myself, my family and my fellow men becomes me the courage and strength to face the challenges of life....


Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

affenry
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.08.2006
Ahli No: 25617
Posting: 130
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-08-06 00:42


dah jelas lagi nyata bahawa pakai baju ketat, sendat dan nampak aurat tu haram........
Kenapa nak pilih pakaian macam tu lagi????
kerana fesyen nak nampak cantik,,,
kerana fesyen juga lah nanti diakhirat mederita
[ Telah diedit oleh: affenry pada 12-08-06 00:44 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For affenryProfil   Hantar PM kepada affenry   Quote dan BalasQuote

itqaan_muslim
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25573
Posting: 353
Dari: tronoh

Kelantan  


posticon Posting pada: 12-08-06 08:08


Pada 11-08-06 22:29 , farah_hanan posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-08-06 16:37 , dan4472 posting:

!!! QUOTE !!!

apa hukum rebounding rambut ek??


haram ke???



afwan lah cik farah hanan yang di hormati
ana tak tau apa hukumnye
rasanya cik farah hanan boleh rujuk buku atau apa-apa
Kalau mengubah kejadian Allah hukum
nya haram
tak tau lah teknik rebonding nak ubah kejadian Allah
Wallahu alm

Bookmark and Share

    


  Member Information For itqaan_muslimProfil   Hantar PM kepada itqaan_muslim   Pergi ke itqaan_muslim's Website   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 12-08-06 11:12


Pada 12-08-06 08:08 , itqaan_muslim posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-08-06 22:29 , farah_hanan posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-08-06 16:37 , dan4472 posting:

!!! QUOTE !!!

apa hukum rebounding rambut ek??


haram ke???



afwan lah cik farah hanan yang di hormati
ana tak tau apa hukumnye
rasanya cik farah hanan boleh rujuk buku atau apa-apa
Kalau mengubah kejadian Allah hukum
nya haram
tak tau lah teknik rebonding nak ubah kejadian Allah
Wallahu alm


memang sudah sedia maklum, sudah terang lagi bersuluh, sebarang perlakuan dengan niat untuk mengubah kejadian Allah kecuali atas kes darurat hukumnya HARAM dan tetap HARAM....

tapi ana terkeliru dengan kes 'rebonding rambut' ni....jika ianya dilakukan untuk tujuan menunjuk2, memang lah tidak dibolehkan....tapi jika ia dilakukan atas sebab untuk keselesaan diri dan penampilan peribadi untuk diri, ahli keluarga, malah mungkin untuk suami....apakah pula hukumnya....

maafla, ana kekurangan ilmu dan atas kejahilan ini telah memaksa ana untuk melontarkan persoalan yang mungkin dikira remeh temeh oleh sesetengah forumers semua....syukran...

wallahu a'lamm...


-----------------
My love commitment to myself, my family and my fellow men becomes me the courage and strength to face the challenges of life....
[ Telah diedit oleh: farah_hanan pada 12-08-06 11:13 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

dibaa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.07.2006
Ahli No: 25256
Posting: 181
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 12-08-06 11:49


senang-senang pakai telekung saja tak payah susah2..

Bookmark and Share

    


  Member Information For dibaaProfil   Hantar PM kepada dibaa   Quote dan BalasQuote

ladybirdy
WARGA SETIA
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7399
Posting: 405
Dari: bumi

malaysia  


posticon Posting pada: 12-08-06 11:52


boleh saja luruskan rambut untuk self-satisfying dan bukan pakai kat luar, untuk keluarga saja...cuma kesan sampingan tu lah yang kena fikir...
p/s:tengah fikir nak buat ke tak ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ladybirdyProfil   Hantar PM kepada ladybirdy   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 12-08-06 12:01


Pada 12-08-06 11:52 , ladybirdy posting:

!!! QUOTE !!!

boleh saja luruskan rambut untuk self-satisfying dan bukan pakai kat luar, untuk keluarga saja...cuma kesan sampingan tu lah yang kena fikir...
p/s:tengah fikir nak buat ke tak ni...


hehehe...patut lah.... :lol: :-di :lol: :-di :lol: :-di :-P


-----------------
My love commitment to myself, my family and my fellow men becomes me the courage and strength to face the challenges of life....


Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 12-08-06 12:04


Pada 12-08-06 11:49 , dibaa posting:

!!! QUOTE !!!

senang-senang pakai telekung saja tak payah susah2..


macam berada kat mekah dan madinah kan?
senang....nak pergi mana-mana pakai saja telekung, padankan dengan jubah....tak rasa apa-apa pun, jauh sekali rasa panas....tapi bila berada kat sini, usahkan nak kenakan tudung besar, tapi tudung kecik pun sengaja diangkat2..trend agaknya, biar nampak stylist...


-----------------
My love commitment to myself, my family and my fellow men becomes me the courage and strength to face the challenges of life....
[ Telah diedit oleh: farah_hanan pada 12-08-06 12:07 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

ad-din
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2005
Ahli No: 19148
Posting: 648
Dari: terengganu-

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-08-06 12:17


tulah agenda yahudi dan kristian dah berjaya.. pakai tudung tapi baju macam sarung nangka.. pernah juga sindir meber yang pakai macam tu.. cakap kat dia pimjam baju adik ke..:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ad-dinProfil   Hantar PM kepada ad-din   Quote dan BalasQuote

nur_islam88
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.01.2006
Ahli No: 22181
Posting: 65
Dari: pasir puteh,kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-08-06 17:38


salam ukhwah
sebagai seorang perempuan,saya tau Kenapa...
sebabnya,depa nak tunjuk body lawa lah...slim,kurus,cantik begitu...
bukan ke nak tarik perhatian laki dengan cara begitu...?
tapi percayalah,lelaki yang terliur dengan gadis macam ni bukan lah etika lelaki beriman...dan perempuan yang pakai begitu pula,belum cukup iman...depa tau tu tak boleh tapi buat-buat tak tau lah sebab kelebihan yang ada tu tak mahu disimpan saja...rugi nanti...
jelasnya,pemakaian boleh menggambarkan tinggi ceteknya iman seseorang...justeru,pilihlah dengan mata hati bukan mata kasar...
maaf andai terkasar bahasa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_islam88Profil   Hantar PM kepada nur_islam88   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-08-06 21:57


:oops: saja nak tunjukkan yang dia tu cantik....sekali kena ROGOL baru tau......


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

diana_ADA
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.07.2005
Ahli No: 17121
Posting: 34

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 13-08-06 11:51


sama-sama kita didik jiwa kita dengan didikan agama yang berpandukan Al-Quran dan Sunnah

Bookmark and Share

    


  Member Information For diana_ADAProfil   Hantar PM kepada diana_ADA   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.196325 saat. Lajunya....