Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 31-10-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"Kebahagiaan yang sebenar lagi utama terletak pada kemenangan dalam memerangi hawa nafsu dan menahan kehendak-kehendak yang berlebih-lebihan."
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Kuyi
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43139

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 53
Ahli: 0
Jumlah: 53




  Yang Masuk Ke Sini
umy_1510: 4 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Boikot barangan Israel dan US


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Boikot barangan Israel dan US

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh Boikot barangan Israel dan US

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 20-07-06 22:42


Assalamu'alaikum warahmatullah..

Bismillahirrahmanirrahim..

Please read till the end and forward this message to everyone you know:

"Now we see our brothers and children in Al-Aqsa and the blessed land of Palestine generously sacrificing their blood, giving their souls willingly in the way of Allah. All Muslims must help them with whatever power they have. (See the Noble Qur'an, 8: 72).

If people ask in the name of religion we must help them. The vehicle of this support is a complete boycott of the enemies' goods. Each riyal, dirham etc. used to buy their goods eventually becomes bullets to be fired at the hearts of brothers and children in Palestine. For this reason, it is an obligation not to help them (the enemies of Islam) by buying their goods. To buy their goods is to support tyranny, oppression and aggression. Buying goods from them will strengthen them; our duty is to make them as weak as we can. Our obligation is to strengthen our resisting brothers in the Sacred Land as much as we can. If we cannot strengthen the brothers, we have a duty to make the enemy weak. If their weakness cannot be achieved except by boycott, we must boycott them.

American goods, exactly like "Israeli" goods, are forbidden. It is also forbidden to advertise these goods. America today is a second Israel. It totally supports the Zionist entity. The usurper could not do this without the support of America. "Israel's" unjustified destruction and vandalism of everything has been using American money, American weapons, and the American veto. America has done this for decades without suffering the consequences of any punishment or protests about their oppressive and prejudiced position from the Islamic world.

The time has come for the Islamic Ummah to say "NO" to America, "NO" to its companies, and "NO" to its goods, which swamp our markets. We are eating, drinking, wearing and riding whatever America produces..." (Fatwa by Syeikh Yusuf al-Qaradhawi)


Brands and labels to boycott:

1. Fast Food
- Mc Donald's
- KFC

2. Beverages, Drinks
- Coca-cola
- Dr. Pepper
- Fanta
- Sprite
- Schweppes
- Lilt
- Fruitopia
- Sunkist
- Kia Ora Fruit Squashes

3. Food, Snacks
- Buitoni
- Danone
- Perrier
- Libby's
- Maggi
- Nestlé
- Shreddies cereal
- Nestlé KitKat
- Vittel

4. Consumer Products (Tissue, Diapers)
- Kimberly-Clark
- Kotex
- Huggies
- Kleenex

5. Cosmetics, Body Care
- Biotherm
- Sanex
- Garnier
- Clinique
- Helena Rubinstein (hari)
- L'oréal Paris
- Origins Natural Resources
- Maybelline
- lah Roche-Posay
- Redken 5th Avenue NYC
- Vichy
- Johnson & Johnson
- Revlon
- Brylcreem

6. Perfumes, Fashion, Cosmetics
- Boss (Hugo Boss)
- Calvin Klein
- Lancôme Paris
- Giorgio Armani
- Estée Lauder
- Tommy Hilfiger
- Donna Karan New York (DKNY)
- Ralph Lauren

7. Fashion, Clothing
- Aramis
- Prescriptives
- lah Mer
- Bumble and Bumble
- Jo Malone
- kata Spade
- River Island
- GAP
- JC Penney
- Timberland
- J. Crew

8. Sportswear
- Champion
- Outer Banks

9. Home Products
- Ambi Pur
- Kiwi (shoe care)
- Sara Lee

10. Coffee, Coffee Systems, Tea
- Douwe Egberts
- Maison Café
- Superior Coffee
- Pickwick
- Piláo Café
- Starbucks Coffee

11. Technologies
- ICQ
- AOL
- Nokia
- IBM
- Intel

12. News Corporation, Publications
- Sky TV Network
- 20th Century FOX
- Star TV Network
- National Geographic Channel
- The Weekly Standard
- New York Post
- News of the World (UK)
- The Sun (UK)
- The Times (UK)
- The Daily Telegraph (Australia)
- Harper Collins
- Nursery World
- Disney
- TIME Magazine
- CNN

13. Clothing (Socks, Babywear, Intimate Apparel)
- DIM
- Victoria's Secret
- Banana Republic
- Structure
- Pryca
- Lindex
- Playtex
- Auchan
- Just My Size
- Hema
- Wonderbra
- Bali
- Hanes
- L'eggs
- Lovable
- Nur dia
- Gossard

14. Retailers, Stores, Shopping Complex
- Carrefour
- Tschibo
- Marks & Spencer
- Selfridges & Co.
- The White Barn Candle Co.
- Mast Industries Inc.
- Express
- Structure
- Henri Bendel
- Intimate Brands Inc.
- The Limited
- New York & Company
- Lerner New York

15. Home Depot
- Expo Design Centers
- Georgia Lighting
- Villager's Hardware
- Maintenance Warehouse
- The Home Depot
- Apex Supply Company


* For complete list please visit: Inminds (http://www.inminds.co.uk/boycott-brands.html)

p/s: jangan pandai cakap saja, tolonglah boikot!


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 20-07-06 23:19


Susah juga nak buat sebab barang macam ni memang banyak dekat kedai2..lagipun dah biasa..kena slow2 boikot..saya start dengan ubat gigi..=)..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 21-07-06 10:59


Salam,
bukan senang nak boikot barangan tersebut,
nak tanya ada penulis topid ni?
apa jenama handphone dia dan apa processor yang dia guna untuk pc dia?

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 21-07-06 11:00


Salam,
bukan senang nak boikot barangan tersebut,
nak tanya ada penulis topid ni?
apa jenama handphone dia dan apa processor yang dia guna untuk pc dia?adakah dia tidak makan maggi yang rasanya menjadi rutin makan budak-budak Universities yang sengkek selalu,adakah dia tidak minum nescafe untuk menghilangkan rasa mengantuk ketika study untuk exam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

mawa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10790
Posting: 872
Dari: Atas Angin

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 21-07-06 11:10


Boikotlah 10 hari... lepas tu, bedal serupa jugak!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawaProfil   Hantar PM kepada mawa   Quote dan BalasQuote

shinobi
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17265
Posting: 425
Dari: bangi,gombak...

blank  


posticon Posting pada: 21-07-06 11:29


alhamdulillah, ana sejak panggilan boikot beberape tahun lepas, tak pernah beli benda-benda seperti:

1) cpu intel - sebagai ganti ana beli Amd
2) milo (nestle) - ana beli cadbury hot chocolate atau vico
3) maggi mee - time kat U, kalau lapar memang ana akan elakkan makan maggi. ana prefer makan roti. lagi berkhasiat.
4) mac donald - alhamdulillah, dah bertahun ana tak kasi satu sen pun kat mc donald. memang susah nak istiqamah, especially tengok ais krim & mc flurry mereka ni. tapi alhamdulillah, ana masih mampu bertahan. tapi ana mengakui ana masih kadang-kadang beli kfc..huhuhu..insyaAllah ana akan cuba kurangkan lepas itu berenti pula lepas ni.
5) nescafe (nestle) - ana memang tak boleh minum nescafe. kalau minum memang sakit perut + pening kepala. ubat ana kalau mengantuk, ana tidur saja. tak pun ambil wudhu' dan minum jus buah.

tapi kadang-kadang ada juga family ana beli benda-benda yang ana list kat atas ni. tapi bagi ana, insyaAllah ana akan cuba istiqamah.

moga Allah terima usaha ana yang sedikit ini.


-----------------
Telah ditanya kepada seorang soleh ,apakah yang paling menghairankan kamu?
Dia berkata: "Hati yang telah kenal Allah kemudian dia menderhakai-Nya."
[ Telah diedit oleh: shinobi pada 21-07-06 11:32 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For shinobiProfil   Hantar PM kepada shinobi   Pergi ke shinobi's Website   Quote dan BalasQuote

shinobi
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17265
Posting: 425
Dari: bangi,gombak...

blank  


posticon Posting pada: 21-07-06 11:31


Pada 21-07-06 11:00 , amilyn posting:

!!! QUOTE !!!

Salam,
bukan senang nak boikot barangan tersebut,
nak tanya ada penulis topid ni?
apa jenama handphone dia dan apa processor yang dia guna untuk pc dia?adakah dia tidak makan maggi yang rasanya menjadi rutin makan budak-budak Universities yang sengkek selalu,adakah dia tidak minum nescafe untuk menghilangkan rasa mengantuk ketika study untuk exam.


banyak hp boleh kita beli selain nokia.
cpu pun boleh guna AMD.
dari makan maggi baik makan roti. takpun beli lah jename lain.
untuk hilang ngantuk, ambil wudu' dan minum jus buah. lagi elok dari nescafe.


-----------------
Telah ditanya kepada seorang soleh ,apakah yang paling menghairankan kamu?
Dia berkata: "Hati yang telah kenal Allah kemudian dia menderhakai-Nya."


Bookmark and Share

    


  Member Information For shinobiProfil   Hantar PM kepada shinobi   Pergi ke shinobi's Website   Quote dan BalasQuote

khazinatulsyouqoh
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19897
Posting: 209
Dari: on earth

Johor  


posticon Posting pada: 21-07-06 13:49


assalamulaikum

believe or not kebanyaikkan barang diatas tiada dalam simpanan ana,,,kira-kira dah boikot lah ni ye....
memang bukan senang kita nak ignore semua barangan diatas kerana kebanyakkan barang diatas ada merata-rata di seluruh malaysia, dan malangnya ia hadir tanpa sedar kita...namun itu bukanlah penghalang untuk kita ignore barangan tersebut seperti seruan sahabat kita tadi...taniah buat alea13..kerana ditengah2 umat yang dahagakan impresif produk+material look masih ada lagi yang memikirkan nasib sesama islam.it's not possible nak boikot barangan tersebut, sikit-sikit jangan drastik dan cuba cari substitued products...insyllah kalau niat tu ada tuhan mudahkan, lagipun kbyakkan produk diatas banyak side effectnya...
one more things...every kind attention given by our "sahabat ukhwah" i thiink it should be appreciated not di other way around...sepatutnya kita syukur sebab ada orang yagn tuhan hantar nak ingatkan kita tentang semua ni....


-----------------
"iman itu dinding taqwa , sedangakan taqwa itu perisai hati, yang memusnahkan pastilah nafsu, dilayan jangan , dilawan pun jangan , dididik perlu
[ Telah diedit oleh: khazinatulsyouqoh pada 21-07-06 14:00 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For khazinatulsyouqohProfil   Hantar PM kepada khazinatulsyouqoh   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-07-06 15:11


salam...

apapun,kalau kita dah sedar tentang benda ni..kerajaan perlu sediakan barang subsidiary bagi menggantikan barangan2 tersebut..jadi banyak pihak perlu dibuat bagi boikot sepenuhnya...sebab kebanyakkan barangan tersebut banyak dijual dipasaran dan kebanyakannya barang2 keperluan....jadi semua pihak perlu bekerjasama dan bukan hanya menuding jari pada satu2 pihak saja...insyaAllah

Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

myway
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2006
Ahli No: 25327
Posting: 291

blank   avatar


posticon Posting pada: 21-07-06 15:18


ana pun da start memboikot...siap buat list barang2 yang perlu diboikot & bagi kat family...ibu pun support tindakan ana..
alhamdulillah..banyak alternative lain untuk barang2 tersebut..
tapi macam McD & KFC tu, kadang-kadang memang terliur juga..hehe..tapi tak apa..'sabar'..

apa salahnye hilang nikmat kat dunia yang tak seberapa ni...

ps:..oleh kerana pc ana memang dr dulu masa beli 'intel' nya....xkanla ana nak menjahanamkan pc itu..:-di
masa beli dulu tak tahu intel ada contribute to zionis..so lets enjoy it..hehe

Ya Allah selamatkanlah kami semua & tunjukkanla kami ke jalan yang Engkau redhai...
[ Telah diedit oleh: myway pada 21-07-06 15:24 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mywayProfil   Hantar PM kepada myway   Quote dan BalasQuote

fadzlyz
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2006
Ahli No: 24451
Posting: 639
Dari: cheras

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 21-07-06 15:21


tu yang jauh........cuba kita tengok yang dekat ni dulu.........

Bookmark and Share

    


  Member Information For fadzlyzProfil   Hantar PM kepada fadzlyz   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-07-06 15:22


yang dah beli tu takpelah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 21-07-06 15:53


Pada 21-07-06 11:00 , amilyn posting:

!!! QUOTE !!!

Salam,
bukan senang nak boikot barangan tersebut,
nak tanya ada penulis topid ni?
apa jenama handphone dia dan apa processor yang dia guna untuk pc dia?adakah dia tidak makan maggi yang rasanya menjadi rutin makan budak-budak Universities yang sengkek selalu,adakah dia tidak minum nescafe untuk menghilangkan rasa mengantuk ketika study untuk exam.

susah ke? tinggal dalam negara yang majoritinya Muslim, banyak produk halal di pasaran sebagai alternatif, apa yang susahnya? nak cerita tentang susah, ana rasa kat tempat ana jauh lebih susah.. mula-mula kena tapis dulu produk yang halal (which is very limited), lepas tu tapis pula mana produk israel dan US.. alhamdulillah dah hampir 5 tahun buat macam ni, tak ada pun complaint kata susah..

handphone, processor, maggi, nescafe semua tu ada alternatifnya, bukan terhad pada satu brand saja.. kadangkala produk alternatif tu harganya lebih murah, pljr2 IPT pun mampu beli.. sahabat-sahabat kat sini pun dah beri contoh.. kalau jadi pelajar IPT berfikir biarlah pada tahap yang tinggi juga, jangan sempitkan akal kita pada perkara-perkara yang mudah dan memang dah ada penyelesaian depan mata..

usaha memboikot barangan israel dan US bukan saja dapat membantu saudara2 seaqidah kita di Palestin, Iraq etc, tetapi juga sebagai menyahut seruan krj Malaysia untuk membeli barangan buatan Malaysia.. dan yang lebih penting, kempen menyokong perniagaan Muslim.. kalau bukan kita yang support, siapa lagi?

wajib memboikot brgn israel dan US.. ini bukan fatwa ana, tetapi fatwa yang dikeluarkan oleh Syeikh Yusuf al-Qaradhawi serta ditandatangani dan dipersetujui bersama oleh ulama' di seluruh dunia..

jika nak seribu daya, kalau dah tak nak seribu pulalah dalihnya.. jika tak boleh buat semua, jangan tinggalkan semua.. and the most important thing, jika tak nak buat jangan memperlekehkan orang lain yang nak berusaha..

"(Akan tetapi) jika mereka meminta pertolongan kepadamu dalam (urusan pembelaan) agama, maka kamu wajib memberikan pertolongan kecuali terhadap kaum yang telah ada perjanjian antara kamu dengan mereka.. Dan Allah Maha Melihat apa yang kamu kerjakan.." (al-Anfaal: 72)


-----------------

[ Telah diedit oleh: alea13 pada 21-07-06 15:58 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

KIKO
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14072
Posting: 251
Dari: Kota Kinabalu Sabah...

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 21-07-06 17:08


Nak boikot hmm boleh juga,dan kalau boleh ,hantar sms berbentuk mengutuk serangan israel ke atas lubnan dan plastein hantar dengan semua pekerja2 kedutaan us di negara ini.......!!!no phone tu pandai2 lah cari...kalau dapat maklumat hantar kat sini...:oops:
[ Telah diedit oleh: KIKO pada 24-07-06 17:31 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For KIKOProfil   Hantar PM kepada KIKO   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 21-07-06 21:55


jangan lupa lagi satu......untuk peminat filem
boikot semua panggung wayang tak kisah apa citernya(Mega pavilion,Cineplex,GSC dll)........
yang paling utama cerita dari us atau barat.....
boikot filem mereka macam pirate of caribbean dan macam-2 lagilah....
BOIKOT ISRAEL AND US PRODUCTS.

FOR amylin and mawa,kalau tak hendak boikot takpelah....tapi fikir-fikirkanlah saudara kita di luar sana tu.Jangan ingat kita di sini aman,tak payah ambik kisah pasal mereka...Kalau boleh,cubalah boikot perlahan-2.....

tapi jangan boikot pulak wayang kulit.....kasihan pulak nanti.

Bookmark and Share

    


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

cairel_harriz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.10.2005
Ahli No: 19970
Posting: 110
Dari: Bandar Perda

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 21-07-06 23:04


assalammualaikum semua. saya rasa ada lagi yang tak cukup dalam senarai dan list boikot ini. ini yang terkini:

British American Tobacco:
1. Kent
2. Dunhill
3. Lucky Strike
4. Pall Mall
5. Vogue
6. Viceroy
7. Rothmans
8. Kool
9. Benson & Hedges
10. State Express
11. 555
12. Peter Stuyvesant
13. John Player Gold Leaf

Philips Morris a.k.a Altria:
1. Alpine
2. Basic
3. Bristol
4. Cambrige
5. CANADIAN STYLE PLAYERS
6. CHESTERFIELD
7. COLLECTOR'S CHOICE
8. COMMANDER
9. DAVE'S
10. ENGLISH OVALS
11. GENCO
12. GENERALS
13. L & M
14. LARK
15. MARLBORO
16. MERIT
17. PARLIAMENT
18. PLAYERS
19. SARATOGA

Dan tak lupa juga beberapa kompeni lagi yang bermaharajalela di Malaysia dan membunuh anak-anak remaja Islam kita. Ini termasuklah Japan Tobacco International, RJ Reynolds Tobacco Company, P.T Djarum (Indonesia Company), Kretek International dan lelain lagi. Termasuklah rokok-rokok daun (tembakaunya dibuat oleh kompeni-kompeni yang disenaraikan).

Tahu tak macam mana negara China dijajah oleh British? Dengan candu! Tahu tak macam mana nak jajah orang-orang Islam didunia? Jaja minda dengan bahan yang mengkhayalkan (rokok, heroin, syahbu dll). Sebatang rokok mempunyai 4,800 bahan beracun dan hampir 40 daripadanya merupakan bahan karsinogen (bahan penyebab utama kanser).

Jadi mana yang patut di boikot?

Bookmark and Share

    


  Member Information For cairel_harrizProfil   Hantar PM kepada cairel_harriz   Pergi ke cairel_harriz's Website   Quote dan BalasQuote

nano
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.10.2005
Ahli No: 19971
Posting: 386

blank   avatar


posticon Posting pada: 22-07-06 03:59


Baguh lah tu...boikot barangan Israel .....dalam hal ini kalau tak mampu kesemuanya jangan tinggal kesemuanya....yang lebih penting jangan memperlekeh orang yang mencuba.kepada pertubuhan2 Islam tu pergi lah jumpa PM ajak dia boikot sekali ...cuba2 lah PM kita tidak lah segala2nya buruk ....dalam hal ini saya saya rasa ada benda yang dia boleh beri kerjasama.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nanoProfil   Hantar PM kepada nano   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-07-06 04:42


Pada 21-07-06 13:49 , khazinatulsyouqoh posting:

!!! QUOTE !!!

assalamulaikum

memang bukan senang kita nak ignore semua barangan diatas kerana kebanyakkan barang diatas ada merata-rata di seluruh malaysia, dan malangnya ia hadir tanpa sedar kita...namun itu bukanlah penghalang untuk kita ignore barangan tersebut seperti seruan sahabat kita tadi...taniah buat alea13..kerana ditengah2 umat yang dahagakan impresif produk+material look masih ada lagi yang memikirkan nasib sesama islam.it's not possible nak boikot barangan tersebut, sikit-sikit jangan drastik dan cuba cari substitued products...insyllah kalau niat tu ada tuhan mudahkan, lagipun kbyakkan produk diatas banyak side effectnya...
one more things...every kind attention given by our "sahabat ukhwah" i thiink it should be appreciated not di other way around...sepatutnya kita syukur sebab ada orang yagn tuhan hantar nak ingatkan kita tentang semua ni....

waalaikumsalam...
setuju dengan khazinatul...
mari boikot barang2 israel & US..
apapun berilah keutamaan kepada produk buatan muslim..
may Allah makes everything easy... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

fi_shattir
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.06.2006
Ahli No: 24949
Posting: 163
Dari: Bumi Allah

croatia  


posticon Posting pada: 22-07-06 05:07


Salam..
marilah kita sama-sama memboikot barangan Israel dan US....

ALLAHAKHBAR..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fi_shattirProfil   Hantar PM kepada fi_shattir   Quote dan BalasQuote

fathurrahman
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2006
Ahli No: 23783
Posting: 580
Dari: -

jordan   avatar


posticon Posting pada: 22-07-06 16:48


Pada 21-07-06 23:04 , cairel_harriz posting:

!!! QUOTE !!!

British American Tobacco:
1. Kent
2. Dunhill
3. Lucky Strike
4. Pall Mall
5. Vogue
6. Viceroy
7. Rothmans
8. Kool
9. Benson & Hedges
10. State Express
11. 555
12. Peter Stuyvesant
13. John Player Gold Leaf

Philips Morris a.k.a Altria:
1. Alpine
2. Basic
3. Bristol
4. Cambrige
5. CANADIAN STYLE PLAYERS
6. CHESTERFIELD
7. COLLECTOR'S CHOICE
8. COMMANDER
9. DAVE'S
10. ENGLISH OVALS
11. GENCO
12. GENERALS
13. L & M
14. LARK
15. MARLBORO
16. MERIT
17. PARLIAMENT
18. PLAYERS
19. SARATOGA

Dan tak lupa juga beberapa kompeni lagi yang bermaharajalela di Malaysia dan membunuh anak-anak remaja Islam kita. Ini termasuklah Japan Tobacco International, RJ Reynolds Tobacco Company, P.T Djarum (Indonesia Company), Kretek International dan lelain lagi. Termasuklah rokok-rokok daun (tembakaunya dibuat oleh kompeni-kompeni yang disenaraikan).

kesimpulannya mudah saja, JANGAN MEROKOK!

perokok bukan saja membahayakan kesihatan diri & orang-orang di sekeliling mereka, tetapi juga turut menyumbangkan duit kepada zionis israel & sekutu2 nya


-----------------
"Intellectuals solve problems; geniuses prevent them.." -Einstein


Bookmark and Share

    


  Member Information For fathurrahmanProfil   Hantar PM kepada fathurrahman   Pergi ke fathurrahman's Website   Quote dan BalasQuote

alburtuqol
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.06.2006
Ahli No: 24988
Posting: 69
Dari: subang jaya

malaysia  


posticon Posting pada: 22-07-06 20:27


carrefour bukan french ke? kalau nak diambil contoh mudah, ramai orang melayu makan kat fastfood yang dinyatakan...orang melayu semacam bangga makan minum di tempat-tempat tertentu, contohnya starbucks dll...entah halal entah tak huhu...alasan mereka, niat mereka memang baik, hanya nak makan saja....dan bagi alasan dalam internet pun orang kafir punya, tapi tu free saja bukan kena bayar..
[ Telah diedit oleh: alburtuqol pada 22-07-06 20:31 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For alburtuqolProfil   Hantar PM kepada alburtuqol   Quote dan BalasQuote

alburtuqol
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.06.2006
Ahli No: 24988
Posting: 69
Dari: subang jaya

malaysia  


posticon Posting pada: 22-07-06 20:33


apapun dalam menyampaikan fakta mestilah tepat...janagn salah pula, produk negara lain dikatakan produk amerika dan israel...sama jugak macam "ingredients" dalam makanan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For alburtuqolProfil   Hantar PM kepada alburtuqol   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 22-07-06 22:41


carrefour memang dr perancis, tapi ia merupakan salah satu retailer yang memasarkan produk keluaran israel.. bukalah link yang ana dah bagi tu

Boycott Delta-Galil


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

fahim
WARGA SETIA
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8869
Posting: 613
Dari: Morioka, Jepun

japan  


posticon Posting pada: 22-07-06 23:20


Bagus2... Lumpuhkan bersama.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fahimProfil   Hantar PM kepada fahim   Quote dan BalasQuote

ladybirdy
WARGA SETIA
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7399
Posting: 405
Dari: bumi

malaysia  


posticon Posting pada: 22-07-06 23:42


boikot barangan danish juga hehehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ladybirdyProfil   Hantar PM kepada ladybirdy   Quote dan BalasQuote

mawa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10790
Posting: 872
Dari: Atas Angin

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 23-07-06 13:04


!!! QUOTE !!!

yang paling utama cerita dari us atau barat.....


!!! QUOTE !!!

tapi jangan boikot pulak wayang kulit.....kasihan pulak nanti.


bla...bla...bla... pilih - pilhlah pulak!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawaProfil   Hantar PM kepada mawa   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 23-07-06 14:21


ekonomi dunia pun bergantung pada US.. kalau US jatuh ... semua jatuh...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

pengembara707
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.12.2005
Ahli No: 21299
Posting: 70
Dari: di planet yang ketiga

blank   avatar


posticon Posting pada: 23-07-06 16:37


AS restui serangan Israel

LONDON 19 Julai – Amerika Syarikat (AS) memberi kebenaran kepada Israel melancarkan serangan ke atas sasaran Hizbullah di Lebanon, kata akhbar The Guardian.

Serangan ganas dan pencerobohan tentera Yahudi hari ini menyaksikan 54 nyawa penduduk awam Lebanon terkorban, menjadikan angkanya keseluruhan sejak seminggu lalu mencecah 280 orang.

“Amat jelas AS memberikan lampu hijau kepada Israel melancarkan serangan,” menurut akhbar itu yang memetik para pegawai Eropah, British dan Israel.

“Serangan akan diteruskan lebih lama, mungkin beberapa minggu,” menurut seorang sumber.

The Guardian hari ini melaporkan pegawai-pegawai British memberitahu, Washington memberi kebenaran kepada Israel untuk terus mengebom Lebanon sehingga infrastruktur Hizbullah berjaya dimusnahkan.

Bagaimana had masa telah ditetapkan kerana bimbang krisis yang meletus akan merebak sehingga tidak terkawal.

Isnin lalu, Timbalan Ketua Staf tentera Israel, Mejar Jeneral Moshe Kalpinsky memberitahu, tekanan antarabangsa akan ‘membenarkan’ tindakan ofensif sekurang-kurangnya untuk seminggu lagi.

Tindakan AS memberi ‘lesen’ kepada Israel melakukan serangan itu bertujuan memberi amaran kepada Syria dan Iran.

Washington sebelum ini menuduh kedua-dua negara memberi sokongan kepada pejuang Hizbullah dan Hamas.

Menurut The Guardian lagi, pentadbiran Bush pada masa yang sama secara terbuka menafikan bahawa ia terbabit dalam menetapkan jangka masa serangan Israel ke atas Lebanon.

Semalam, AS menolak permintaan untuk mengadakan gencatan senjata antara Israel dengan para pejuang Islam dengan mendakwa, punca konflik iaitu Hizbullah perlu ditumpaskan.

“Jika mahu menyelesaikan krisis ini, dunia perlu berurusan dengan Hizbullah dan Syria serta terus menyisih Iran,” kata Presiden AS, George W. Bush.

Sementara itu, akhbar The New York Times melaporkan, Perdana Menteri Lebanon, Fuad Siniora mengkritik tindak balas antarabangsa yang lambat bertindak berikutan pencerobohan Israel dan menuduh rejim Yahudi itu sebagai mahu memusnahkan rakyat dan negaranya.

Para pegawai AS memberitahu, Israel dan AS mencapai persetujuan supaya diberikan tempoh seminggu lagi untuk melemahkan kekuatan pejuang Hizbullah.

Hanya selepas kedudukan pejuang puak Syiah itu lemah sahaja Setiausaha Negara AS, Condoleezza Rice akan melawat rantau Asia Barat bagi mengadakan zon penampan dan mengusahakan penempatan pasukan tentera antarabangsa.

Sebagai tukaran kepada zon penampan selebar 19 kilometer itu, Israel menarik balik tuntutan melucutkan senjata pejuang Hizbullah.

Tindakan

Sementara itu di Baitulmaqdis, Kabinet keselamatan Israel hari ini memutuskan tindakan ofensif berkembar di Genting Gaza dan Lebanon akan diteruskan tanpa had masa.

Mesyuarat tersebut dipengerusikan oleh Perdana Menteri, Ehud Olmert bertujuan meluluskan peringkat seterusnya dalam operasi pencerobohan.

“Kabinet keselamatan bermesyuarat pagi ini dan membuat keputusan meneruskan tindakan ofensif di Lebanon dan Gaza tanpa had masa,” kata seorang pegawai.

Kabinet menyifatkan kempen ke atas Lebanon yang dinamakan oleh tentera sebagai Operasi Pulangan Saksama adalah “perang intensif ke atas Hizbullah.”

Para menteri terbabit turut memperincikan prinsip rundingan iaitu pembebasan tanpa syarat askar rejim yang ditawan oleh Hizbullah serta pelaksanaan resolusi 1559.

Resolusi 1559 Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) merupakan susulan kepada resolusi 1680 yang menggesa pengunduran semua tentera asing dari Lebanon dan perlucutan senjata kumpulan pejuang serta penempatan tentera Lebanon di selatan negara itu.



Sumber : Agensi

Bookmark and Share

    


  Member Information For pengembara707Profil   Hantar PM kepada pengembara707   Pergi ke pengembara707's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 24-07-06 18:11


saya pakai tel nokia tapi yang paling murah punya lah..Boleh call dengan sms saja..colour pun tak ada..masa beli tu tak tau pulak nokia ni ada kaitan dengan isreal..komputer pulak saya guna processor AMD..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

al_farisi
WARGA SETIA
Menyertai: 18.01.2004
Ahli No: 6556
Posting: 608
Dari: Tiada kepada ada & ada kepada tiada

iran   avatar


posticon Posting pada: 24-07-06 18:50


Cerita boikot ini dah lama dah. Seingat saya benda ini pernah diwar-warkan dalam majalah panji masyarakt sekitar awal 80an. Kempen yang sama. Puncanya akibat serangan Israel terhadap Lubnan pada tahun 1981 dan sokongan US pada Israel laknatullah.

Bagi saya ada benda yang kita boleh boikot secara mutlak dan ada yang separuh iatu kita kurangkan pemgambilan.

Contohnya KFC, memang lah KFC owner dia dari US, tapi pemilik KFC atau pemegang lesen francais di Malaysia , syarikat GLC (Kulim Corporation-anak syarikat Johor Corporation). Takkan kita nak boikot terus KFC tu, walhal ada juga orang Islam yang berkerja dengan KFC. Kurangkan membeli adalah cara yang terbaik. Lagi pun KFC ini tak begitu baik untuk kesihatan. Cumanya ia telah menjadi budaya Masyarakat Malaysia.
macam McDonanld tak silap saya, holding company dia adalah chinese company, jadi mungkin kita boleh boikot.

Ada produk yang kita boleh secara mutlak boikot macam syarikat rokok.
[ Telah diedit oleh: al_farisi pada 24-07-06 18:51 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For al_farisiProfil   Hantar PM kepada al_farisi   Quote dan BalasQuote

zaini_jb
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.09.2005
Ahli No: 19465
Posting: 52
Dari: gombak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 24-07-06 19:11


SALAM...BOIKIT saja BARANGAN ZIONIS ISRAEL LAKNAKTULLAH...DAH LAH MAHAL...macam BAGUS SANGAT saja...TAK BERKUALITI...HARAP NAME DAN HARGE saja MAHAL...apa KURANGNYE PRODUK2 LAIN...BUATAN MALAYSIA...MEE RUSKI...TAK begitu...HUHU...ANTUM semua MESTI INGAT...kita semua MESTI SEDAYE UPAYE KURANGKAN HISAB di AKHIRAT DENGAN MENGELAK DR MEMBAZIR...ANA 85% DAH BOIKOT...25% TO BECOMING...wasalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For zaini_jbProfil   Hantar PM kepada zaini_jb   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 24-07-06 20:06


Pada 23-07-06 14:21 , Martyr posting:

!!! QUOTE !!!

ekonomi dunia pun bergantung pada US.. kalau US jatuh ... semua jatuh...

alahaii.. ekonomi Malaysia sebenarnya yang banyak bergantung pada US, kalau kat eropah dah ada EU.. kalau bagi alasan ekonomi US jatuh, ekonomi dunia pun jatuh nampak gaya sampai kiamatlah agaknya tak berjalan kempen boikot ni

kalau boikot US, belilah barangan tempatan & serantau, atau carilah alternatif negara2 yang tak support Israel.. US turun & yang lain pula naik.. yang penting jalankan tanggungjawab kita

p/s: kalau pun ekonomi jatuh, worst case scenario kat Malaysia makan ubi kayu saja.. kata orang kampung, takkan tak biasa makan ubi? ;-)


-----------------

[ Telah diedit oleh: alea13 pada 24-07-06 20:07 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

izwana_haanie
Warga 1 Bintang
Menyertai: 22.07.2006
Ahli No: 25350
Posting: 26
Dari: Bumi

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 24-07-06 21:10


Alhamdulillah...rupa-rupanya masih ada yang mempunyai kesedaran untuk sama menyedarkan kita semua tentang boikot ni...

sahabat2 semua....boikot ni adalah satu KEWAJIPAN keatas kita selaku umat islam..dari dulu lagi kita diseru untuk memboikot barangan konco israel dan US ni...sebab bila kita membeli barangan mereka kita telah menghantar bom untuk saudara2 seislam kita yang lain...sebenarnya boikot telah berlaku pada zaman rasulullah lagi...kerana Rasulullah pernah mengarahkan umat islam supya memboikot pasar bani khuraizah...sedarlah bahawa boikot ini amat memberi kesan kepada ekonomi mereka.satu contoh,kita lihat negara mesir,rakyatnya telah menyahut seruan boikot dan banyak mana kerugian yang terpaksa ditanguung oleh syarikat gergasi PEPSI COCA-COLA...dan banyak lagi lah disebabkan oleh boikot yang dilakukan...walaupun mereka terpaksa menanggung sekatan ekonomi dr Amerika yang tak pulih2 sampai sekarang...kita takkan mati kalau tak brangn mereka tu...inilah waktu untuk membantu ekonomi umat ISLAM...

walaupun tak mampu lakukan semua tapi kita perlu berusaha kearah itu..jangn persendakan orang yang cuba melakukannya...kerana hanya ini yang kita mampu lakukan untuk membantu saudara2 kita dan agama ISLAM itu sendiri...jadilah kita seperti burung pipit yang berusaha untuk memadamkan api yang membakar nabi Ibrahim a.s...walaupun dia tahu ianya takkan berhasil tapi tetap berusaha kerana takut tak mampu untuk menjawab apabila ditanya apakah sumbangan dia kepada nabi Allah Ibrahim..itu hanyalah seekor burung...kita ni manusia yang dikurniakan akal sepatutnya lakukan lebih lagi dr tu..semoga ianya boleh menjadi saham untuk kita menjawab dihadapan Allah dikhirat kelak apabila ditanya apakah sumbangan kita untuk ISLAM...

fikirkan bersama..tepuk dada tanya iman masing-masing...hendak seribu daya,tak hendak seribu dalih...

Bookmark and Share

    


  Member Information For izwana_haanieProfil   Hantar PM kepada izwana_haanie   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 25-07-06 00:53


Pada 24-07-06 20:06 , alea13 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-07-06 14:21 , Martyr posting:

!!! QUOTE !!!

ekonomi dunia pun bergantung pada US.. kalau US jatuh ... semua jatuh...

alahaii.. ekonomi Malaysia sebenarnya yang banyak bergantung pada US, kalau kat eropah dah ada EU.. kalau bagi alasan ekonomi US jatuh, ekonomi dunia pun jatuh nampak gaya sampai kiamatlah agaknya tak berjalan kempen boikot ni

kalau boikot US, belilah barangan tempatan & serantau, atau carilah alternatif negara2 yang tak support Israel.. US turun & yang lain pula naik.. yang penting jalankan tanggungjawab kita

p/s: kalau pun ekonomi jatuh, worst case scenario kat Malaysia makan ubi kayu saja.. kata orang kampung, takkan tak biasa makan ubi? ;-)


memang kempen ini tidak akan berjaya sampai kiamat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 25-07-06 00:54


memang lah orang Malaysia biasa makan ubi kayu.. cuma orang jemen tak biasa makan ubi kayu...takut nanti ada pulak kata darurat kena mencurik lah apa lah bla bla bla....darurat lah katakan...zaman gelap...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 25-07-06 00:56


Pada 24-07-06 20:06 , alea13 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-07-06 14:21 , Martyr posting:

!!! QUOTE !!!

ekonomi dunia pun bergantung pada US.. kalau US jatuh ... semua jatuh...

alahaii.. ekonomi Malaysia sebenarnya yang banyak bergantung pada US, kalau kat eropah dah ada EU..


yeker? macam mana pula manipulasi joj soros tu? yang kena bahang Malaysia saja ke? jemen tak kena ek?

Bookmark and Share

    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 25-07-06 00:58


Pada 24-07-06 20:06 , alea13 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-07-06 14:21 , Martyr posting:

!!! QUOTE !!!




kalau boikot US, belilah barangan tempatan & serantau, atau carilah alternatif negara2 yang tak support Israel.. US turun & yang lain pula naik.. yang penting jalankan tanggungjawab kita



so kena lah bagi alternatifnya...kita dok laung boikot boikot... tapi alternatif tak mahu disertakan... orang akan jadi menyampah tengok itu tak boleh ini tak boleh...

kita dok laung boikot boikot lah ni israel dan pun serang Lubnan...


Bookmark and Share

    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

ladybirdy
WARGA SETIA
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7399
Posting: 405
Dari: bumi

malaysia  


posticon Posting pada: 25-07-06 01:02


konfius lah apa yang saudara martyr ckpkan tu...boleh explain tak??sebab saya tau rmst ramai orang islam tak setuju boikot2 ni, betul tak?apa alternatifnya??

Bookmark and Share

    


  Member Information For ladybirdyProfil   Hantar PM kepada ladybirdy   Quote dan BalasQuote

ladybirdy
WARGA SETIA
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7399
Posting: 405
Dari: bumi

malaysia  


posticon Posting pada: 25-07-06 01:03


dan bagaimana awak tau tak akan berjaya sampai kiamat? jadi tak ada ke pahala untuk orang yang boikot ini?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ladybirdyProfil   Hantar PM kepada ladybirdy   Quote dan BalasQuote

ladybirdy
WARGA SETIA
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7399
Posting: 405
Dari: bumi

malaysia  


posticon Posting pada: 25-07-06 01:03


dan bagaimana awak tau tak akan berjaya sampai kiamat? jadi tak ada ke pahala untuk orang yang boikot ini?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ladybirdyProfil   Hantar PM kepada ladybirdy   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 25-07-06 01:06


Pada 25-07-06 01:03 , ladybirdy posting:

!!! QUOTE !!!

dan bagaimana awak tau tak akan berjaya sampai kiamat? jadi tak ada ke pahala untuk orang yang boikot ini?

ada ke orang cakap dapat dosa tak boykot? bagaimana mana saya tau? telah pun saudara/i jawab ramai orang tak suka.

Bookmark and Share

    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 25-07-06 01:08


Pada 25-07-06 01:02 , ladybirdy posting:

!!! QUOTE !!!

konfius lah apa yang saudara martyr ckpkan tu...boleh explain tak??sebab saya tau rmst ramai orang islam tak setuju boikot2 ni, betul tak?apa alternatifnya??

alternatifnya? kena banyak baca berita dan baca dari sumber luar juga. Takat nak mengharapkan boykot untuk terus halang Yahudi takkan berjaya, kutu kutu depa cukup ramai. tengok saja paper bebaru ni, US nak bagi peluru.Teringat cakap ustaz farid ravi..." orang arab berpakat tidak akan sepakat....." lebih kurang begitu lah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 25-07-06 01:10


Pada 24-07-06 20:06 , alea13 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-07-06 14:21 , Martyr posting:

!!! QUOTE !!!

ekonomi dunia pun bergantung pada US.. kalau US jatuh ... semua jatuh...

alahaii.. ekonomi Malaysia sebenarnya yang banyak bergantung pada US, kalau kat eropah dah ada EU.. kalau bagi alasan ekonomi US jatuh, ekonomi dunia pun jatuh nampak gaya sampai kiamatlah agaknya tak berjalan kempen boikot ni

kalau boikot US, belilah barangan tempatan & serantau, atau carilah alternatif negara2 yang tak support Israel.. US turun & yang lain pula naik.. yang penting jalankan tanggungjawab kita

p/s: kalau pun ekonomi jatuh, worst case scenario kat Malaysia makan ubi kayu saja.. kata orang kampung, takkan tak biasa makan ubi? ;-)



makan ubi kayu kunun.... gula takdak pun hinggaq satu Malaysia...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 25-07-06 01:11


Pada 25-07-06 01:02 , ladybirdy posting:

!!! QUOTE !!!

konfius lah apa yang saudara martyr ckpkan tu...boleh explain tak??sebab saya tau rmst ramai orang islam tak setuju boikot2 ni, betul tak?apa alternatifnya??

pinjam duit datuk K.... dari perabis tak tentu pasai...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

ladybirdy
WARGA SETIA
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7399
Posting: 405
Dari: bumi

malaysia  


posticon Posting pada: 25-07-06 01:21


pendapat masing-masing lah kan...
saya tak sanggup nak sumbangkan peluru untuk israel..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ladybirdyProfil   Hantar PM kepada ladybirdy   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 25-07-06 01:26


bagus lah boikot...lemah sikit ekonomi mereka.. Kenapa tak setuju pula... kena boikot lah ...seboleh-bolehna elakkan beli barangan mereka...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 25-07-06 01:45


Pada 25-07-06 00:58 , Martyr posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-07-06 20:06 , alea13 posting:

!!! QUOTE !!!



kalau boikot US, belilah barangan tempatan & serantau, atau carilah alternatif negara2 yang tak support Israel.. US turun & yang lain pula naik.. yang penting jalankan tanggungjawab kita



so kena lah bagi alternatifnya...kita dok laung boikot boikot... tapi alternatif tak mahu disertakan... orang akan jadi menyampah tengok itu tak boleh ini tak boleh...

kita dok laung boikot boikot lah ni israel dan pun serang Lubnan...

cubalah baca betul betul.. ke nak kena taip sekali lagi (power spek tak cukup terangkah nak baca)?

BELILAH BARANGAN TEMPATAN & SERANTAU, ATAU CARILAH ALTERNATIF NEGARA2 yang TAK SUPPORT ISRAEL

dah nampak alternatifnya? instead of buying israeli & americans products, BELILAH BARANGAN BUATAN TEMPATAN, SERANTAU ATAUPUN NEGARA2 (COMPANY) yang TAK SUPPORT ISRAEL.. contohnya brgn yang ada cop Made in Malaysia (brgn temptatan), Brunei, China, Taiwan etc


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 25-07-06 01:46


nestle pun made in malaysia?.. maggie pun made in malaysia maaa

Bookmark and Share

    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 25-07-06 01:48


cubalah baca betul betul.. ke nak kena taip sekali lagi (power spek tak cukup terangkah nak baca)?

BELILAH BARANGAN TEMPATAN & SERANTAU, ATAU CARILAH ALTERNATIF NEGARA2 yang TAK SUPPORT ISRAEL

dah nampak alternatifnya? instead of buying israeli & americans products, BELILAH BARANGAN BUATAN TEMPATAN, SERANTAU ATAUPUN NEGARA2 (COMPANY) yang TAK SUPPORT ISRAEL.. contohnya brgn yang ada cop Made in Malaysia (brgn temptatan), Brunei, China, Taiwan etc



dah cukup dah... yang sana pun kena pakai kanta pembesar tengok label kat maggie nestle tu... made in US ke dia tulis? made in Israel ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 25-07-06 01:50


nanti dok beli megi cap thailand kata tak ada tanda halal jakim lah itu lah ini lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

ladybirdy
WARGA SETIA
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7399
Posting: 405
Dari: bumi

malaysia  


posticon Posting pada: 25-07-06 01:59


kalau tak ada tanda halal, letaklah, simple saja...kenapa pula tak effective...awak ahli ekonomi ke? kalau bersatu boleh saja...tak ada apa yang mustahil...cuma nak atau tak saja...kalau ada orang nak boikot, jangan halang dah lah ....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ladybirdyProfil   Hantar PM kepada ladybirdy   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 25-07-06 02:00


dah tahu nestle & maggie ada dalam list, tukarlah brand yang lain.. duduk kat Malaysia bukan susah nak cari alternatif esp. kalau makanan.. pergi supermarket banyak lagi brand yang ada, ambil saja lah yang bukan dalam list.. nak lebih baik lagi belilah produk keluaran bumiputera

siapa suruh ambil yang tak halal.. check lah ingredient list kat pembungkus tu.. kalau susah sangat masak mee sendiri saja kat rumah, duit pun jimat


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 25-07-06 07:53


bercakap memang mudah.... cuba kita check apa yang ada di dapur rumah kita dulu ye...tak ada lah pulak menghalang tepulang....perkara ini tidak direct seperti yang kita nampak... ia akan bersangkut dengan hal yang lain lain....

Bookmark and Share

    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

al_farisi
WARGA SETIA
Menyertai: 18.01.2004
Ahli No: 6556
Posting: 608
Dari: Tiada kepada ada & ada kepada tiada

iran   avatar


posticon Posting pada: 25-07-06 09:05


Sokong martyr. Sat pergi pakat boikot nanti ramai pula orang malaysia yagn tak da kerja esp yang kerja dengan syarikat yang kena boikot contohnya Nestle. Dah lah ekonomi kita tak berapa bagus, nanti lagi teruk pula.

Nestle memang lah produce megi susu dengan coklat kat malaysia, tapi parents company dia tu yang kat oversea.

Kalau nak boikot bukan takat produk US dengan Israel saja, produk siam pun kena boikot sebab depa pun dera umat Islam kat selatan siam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For al_farisiProfil   Hantar PM kepada al_farisi   Quote dan BalasQuote

samudra
WARGA SETIA
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20847
Posting: 721
Dari: Tanah Melayu

stkitts_nevis   avatar


posticon Posting pada: 25-07-06 09:10


bila dikatakan boikot..tentulah ada risikonya.mereka akan lingkup ke kehilangan kerja ke...kan kita inginkan mereka terkesan dengan boikot kita tu...buat apa kita boikot kalau mereka terus maju dan bertambah maju

Bookmark and Share

    


  Member Information For samudraProfil   Hantar PM kepada samudra   Quote dan BalasQuote

nano
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.10.2005
Ahli No: 19971
Posting: 386

blank   avatar


posticon Posting pada: 25-07-06 11:52


Pada 25-07-06 09:05 , al_farisi posting:

!!! QUOTE !!!

Sokong martyr. Sat pergi pakat boikot nanti ramai pula orang malaysia yagn tak da kerja esp yang kerja dengan syarikat yang kena boikot contohnya Nestle. Dah lah ekonomi kita tak berapa bagus, nanti lagi teruk pula.

Nestle memang lah produce megi susu dengan coklat kat malaysia, tapi parents company dia tu yang kat oversea.

Kalau nak boikot bukan takat produk US dengan Israel saja, produk siam pun kena boikot sebab depa pun dera umat Islam kat selatan siam.


Kalau umat islam boikot syarikat sokong israel,so syarikat mereka merosot,syarikat alternatif lain akan naik,perkerja di syarikat terbabit akan berpindak ke syarikat lain.
Saya nak tanya dengan ikhlas lah kepada yang tak setuju boikot ni ....apa cara alternatif anda untuk halang Israel dari terus mengganas ni...??

Bookmark and Share

    


  Member Information For nanoProfil   Hantar PM kepada nano   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 25-07-06 11:56


Pada 25-07-06 11:52 , nano posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-07-06 09:05 , al_farisi posting:

!!! QUOTE !!!

Sokong martyr. Sat pergi pakat boikot nanti ramai pula orang malaysia yagn tak da kerja esp yang kerja dengan syarikat yang kena boikot contohnya Nestle. Dah lah ekonomi kita tak berapa bagus, nanti lagi teruk pula.

Nestle memang lah produce megi susu dengan coklat kat malaysia, tapi parents company dia tu yang kat oversea.

Kalau nak boikot bukan takat produk US dengan Israel saja, produk siam pun kena boikot sebab depa pun dera umat Islam kat selatan siam.


Kalau umat islam boikot syarikat sokong israel,so syarikat mereka merosot,syarikat alternatif lain akan naik,perkerja di syarikat terbabit akan berpindak ke syarikat lain.
Saya nak tanya dengan ikhlas lah kepada yang tak setuju boikot ni ....apa cara alternatif anda untuk halang Israel dari terus mengganas ni...??


saya cadangkan banyakkan tengok berita berita dunia... lihat sendiri PBB,OIC Liga ARAb. Liga nothing Liga Malaysia...lihat permasalahan mereka disitu....lihat di sekeliling Israel siapa di keliling mereka.

Bookmark and Share

    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 25-07-06 11:59


Pada 25-07-06 11:52 , nano posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-07-06 09:05 , al_farisi posting:

!!! QUOTE !!!

Sokong martyr. Sat pergi pakat boikot nanti ramai pula orang malaysia yagn tak da kerja esp yang kerja dengan syarikat yang kena boikot contohnya Nestle. Dah lah ekonomi kita tak berapa bagus, nanti lagi teruk pula.

Nestle memang lah produce megi susu dengan coklat kat malaysia, tapi parents company dia tu yang kat oversea.

Kalau nak boikot bukan takat produk US dengan Israel saja, produk siam pun kena boikot sebab depa pun dera umat Islam kat selatan siam.


Kalau umat islam boikot syarikat sokong israel,so syarikat mereka merosot,syarikat alternatif lain akan naik,perkerja di syarikat terbabit akan berpindak ke syarikat lain.
Saya nak tanya dengan ikhlas lah kepada yang tak setuju boikot ni ....apa cara alternatif anda untuk halang Israel dari terus mengganas ni...??


yeker syarikat lain akan mudah mudah nak tawarkan? boleh bagi contoh tak satu syarikat yang bersedia menerima kemasukan pekerja pekerja yang di buang oleh syarikat yang ada kena dengan israel?

hok yang menggangur pun melambak... tambah lagi yang berenti...takpala kita pakat pakat ramai ramai bukak kompeni baru ye..buat bisnes kerepek...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

hanif
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2003
Ahli No: 4144
Posting: 300
Dari: muar

Johor  


posticon Posting pada: 25-07-06 12:34


beli lah barangan buatan orang islam,
elakkan dari beli jenama orang luar,
barang keperluan harian juga perlu dijaga..
tingkatkan kesedaran..
dah berjaya jangan lupa diri juga..

wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanifProfil   Hantar PM kepada hanif   Quote dan BalasQuote

InginTahu
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.07.2006
Ahli No: 25067
Posting: 116
Dari: malaysia

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 25-07-06 13:09


'..BERSEDERHANA DALAM MAKAN DAN MINUM... DAN PILIHLAH MAKANAN YANG BAIK-BAIK DARI SEGI KESIHATAN SERTA PEMBUATAN.. DAN CARILAH PEMBEKAL/PERUNCIT DARI KALANGAN ORANG ISLAM, Begitu juga dengan barang lain selain makanan&minuman.. beli hanya yang PERLU'

Insyaallah, tidak akan timbul rasa 'kepayahan' untuk memboikot barangan bukan dari orang Islam serta keHalalannya.. kerana kita SENTIASA BERSEDERHANA dalam makanan serta minuman dan kegunaan barang lain seharian....

Usaha itu penting daripada tiada langsung.. dan Allah Maha Mengetahui apa yang kita lakukan.. tak perlu tunjuk pada orang lain..kerana kita tau apa yang kita sedang usahakan.. untuk diri kita ..keluarga kita dan saudara islam kita yang lain..

wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For InginTahuProfil   Hantar PM kepada InginTahu   Quote dan BalasQuote

nano
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.10.2005
Ahli No: 19971
Posting: 386

blank   avatar


posticon Posting pada: 25-07-06 18:12


Pada 25-07-06 11:59 , Martyr posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-07-06 11:52 , nano posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-07-06 09:05 , al_farisi posting:

!!! QUOTE !!!

Sokong martyr. Sat pergi pakat boikot nanti ramai pula orang malaysia yagn tak da kerja esp yang kerja dengan syarikat yang kena boikot contohnya Nestle. Dah lah ekonomi kita tak berapa bagus, nanti lagi teruk pula.

Nestle memang lah produce megi susu dengan coklat kat malaysia, tapi parents company dia tu yang kat oversea.

Kalau nak boikot bukan takat produk US dengan Israel saja, produk siam pun kena boikot sebab depa pun dera umat Islam kat selatan siam.


Kalau umat islam boikot syarikat sokong israel,so syarikat mereka merosot,syarikat alternatif lain akan naik,perkerja di syarikat terbabit akan berpindak ke syarikat lain.
Saya nak tanya dengan ikhlas lah kepada yang tak setuju boikot ni ....apa cara alternatif anda untuk halang Israel dari terus mengganas ni...??


yeker syarikat lain akan mudah mudah nak tawarkan? boleh bagi contoh tak satu syarikat yang bersedia menerima kemasukan pekerja pekerja yang di buang oleh syarikat yang ada kena dengan israel?

hok yang menggangur pun melambak... tambah lagi yang berenti...takpala kita pakat pakat ramai ramai bukak kompeni baru ye..buat bisnes kerepek...


Dari segi teori begitu lah .....kalau satu syarikat makanan lingkup,biasanya rakyat akan pergi ke syarikat lain,so syarikat lain akan berkembang ....dan akan mengambil pekerja baru.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nanoProfil   Hantar PM kepada nano   Quote dan BalasQuote

nano
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.10.2005
Ahli No: 19971
Posting: 386

blank   avatar


posticon Posting pada: 25-07-06 18:15


"saya cadangkan banyakkan tengok berita berita dunia... lihat sendiri PBB,OIC Liga ARAb. Liga nothing Liga Malaysia...lihat permasalahan mereka disitu....lihat di sekeliling Israel siapa di keliling mereka."

Saya sudah tengok.....mereka tak bersatu ....so bagaimana alternatif lagi nak selesaikan masalah ini ...???

Bookmark and Share

    


  Member Information For nanoProfil   Hantar PM kepada nano   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 25-07-06 20:57


KEPADA YANG TAK NAK BOIKOT DAN TAK NAK JUGA TOLONG SAUDARA ISLAM DI LUAR SANA TU,JANGANLAH PERLEKEHKAN USAHA BOIKOT NI.LAGIPUN BOIKOT NI DI WAJIBKAN OLEH PARA ULAMA DI SELURUH DUNIA.INGATLAH REZEKII SEMUANYA DATANG DARIALLAH BUKANNYA DARI US KE,ISRAEL ATAU APA-2 sajalah.CUBA HAYATI CERITA NABI IBRAHIM DAN KISAH BURUNG PIPIT (HUD-HUD) YANG CUBA MENYIRAM AIR UT MEMADAMKAN API YANG MEMBAKAR NABI IBRAHIM.KEPADA YANG TAK BOIKOT DAN TERUS SUPPORT YAHUDI LAKNATULLAH...TERUSKANLAH..JANGAN LUPA JAWAB DALAM KUBUR NANTI!!!!!!!!
P/S: SEDIH KERANA MASIH ADA UMAT ISLAM YANG TIDAK PEKA KEPADA SAUDARANYA YANG DIZALIMI DI LUAR SANA.

Bookmark and Share

    


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 25-07-06 21:23


Pada 25-07-06 20:57 , GTF posting:

!!! QUOTE !!!

KEPADA YANG TAK NAK BOIKOT DAN TAK NAK JUGA TOLONG SAUDARA ISLAM DI LUAR SANA TU,JANGANLAH PERLEKEHKAN USAHA BOIKOT NI.LAGIPUN BOIKOT NI DI WAJIBKAN OLEH PARA ULAMA DI SELURUH DUNIA.INGATLAH REZEKII SEMUANYA DATANG DARIALLAH BUKANNYA DARI US KE,ISRAEL ATAU APA-2 sajalah.CUBA HAYATI CERITA NABI IBRAHIM DAN KISAH BURUNG PIPIT (HUD-HUD) YANG CUBA MENYIRAM AIR UT MEMADAMKAN API YANG MEMBAKAR NABI IBRAHIM.KEPADA YANG TAK BOIKOT DAN TERUS SUPPORT YAHUDI LAKNATULLAH...TERUSKANLAH..JANGAN LUPA JAWAB DALAM KUBUR NANTI!!!!!!!!
P/S: SEDIH KERANA MASIH ADA UMAT ISLAM YANG TIDAK PEKA KEPADA SAUDARANYA YANG DIZALIMI DI LUAR SANA.


kepada yang nak boikot tu boikot lah....seharusnya jangan nampak apa yang ada sahaja... dan semak diri kita benarkah aku ni komited dengan usaha boikot? or.. tiba-tiba bila dalam keadaan tertentu.. beri alasan... dalam keadaan terdesak tak mengapa....

kisah burung pipit tu boleh ke di analogi begitu? ingat usaha boikot sahaja yang mampu halang? takkan terus mengharapkan pada usaha boikot semata mata? dan seperti yang di kata, perkara ini tidak direct kena pada mereka.

sedih jugak melihat umat islam yang tak peka keadaan yang dekat dengannya....ISU palestin isu PALESTIN tapi kesan yang di sekeliling kita ada lihat?

nak tanya lah kamu pakai PC apa? windows? open source? tak pakai microsoft? kalau kamu benar benar komited tiada alasan untuk kamu katakan tidak dengan perkara ini.

Bookmark and Share

    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 25-07-06 21:46


Pada 25-07-06 21:23 , Martyr posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-07-06 20:57 , GTF posting:

!!! QUOTE !!!

KEPADA YANG TAK NAK BOIKOT DAN TAK NAK JUGA TOLONG SAUDARA ISLAM DI LUAR SANA TU,JANGANLAH PERLEKEHKAN USAHA BOIKOT NI.LAGIPUN BOIKOT NI DI WAJIBKAN OLEH PARA ULAMA DI SELURUH DUNIA.INGATLAH REZEKII SEMUANYA DATANG DARIALLAH BUKANNYA DARI US KE,ISRAEL ATAU APA-2 sajalah.CUBA HAYATI CERITA NABI IBRAHIM DAN KISAH BURUNG PIPIT (HUD-HUD) YANG CUBA MENYIRAM AIR UT MEMADAMKAN API YANG MEMBAKAR NABI IBRAHIM.KEPADA YANG TAK BOIKOT DAN TERUS SUPPORT YAHUDI LAKNATULLAH...TERUSKANLAH..JANGAN LUPA JAWAB DALAM KUBUR NANTI!!!!!!!!
P/S: SEDIH KERANA MASIH ADA UMAT ISLAM YANG TIDAK PEKA KEPADA SAUDARANYA YANG DIZALIMI DI LUAR SANA.


kepada yang nak boikot tu boikot lah....seharusnya jangan nampak apa yang ada sahaja... dan semak diri kita benarkah aku ni komited dengan usaha boikot? or.. tiba-tiba bila dalam keadaan tertentu.. beri alasan... dalam keadaan terdesak tak mengapa....

kisah burung pipit tu boleh ke di analogi begitu? ingat usaha boikot sahaja yang mampu halang? takkan terus mengharapkan pada usaha boikot semata mata? dan seperti yang di kata, perkara ini tidak direct kena pada mereka.

sedih jugak melihat umat islam yang tak peka keadaan yang dekat dengannya....ISU palestin isu PALESTIN tapi kesan yang di sekeliling kita ada lihat?

nak tanya lah kamu pakai PC apa? windows? open source? tak pakai microsoft? kalau kamu benar benar komited tiada alasan untuk kamu katakan tidak dengan perkara ini.


AIK..TERASA KE????

MACAM NI LAH.........KALAU TAK SUKA BOIKOT...SUKA HATI AWAKLAH....CUMA TERKEJUT SIKIT ADA JUGA ORANG MACAM AWAK NI....
MACAM-2 CARA BOLEH BUAT NAK KEKANG AMERIKA SYARIKAT DAN SEKUTUNYA......
TAPI SEMUANYA BERGANTUNG KEPADA INDIVIDU SAMA ADA NAK BUAT ATAU TIDAK BUAT MACAM AWAK LAH..
rumah SAYA PAKAI AMD...DAN WINDOWS XP PIRATEMAAAA....HAHAHAHA....DAN SAYA PAKAI LINUX RED HAT lah....
AWAK ADA CARA LAIN KE SELAIN BOIKOT...RASANYA tak ada agaknya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 25-07-06 21:50


eh rasanya yang terasa orang sana, sebab tu melenting cakap pada yang tak boikot atau tidak....oo yeker pakai MAD, pakai pirate pulak... ih ih ih.. elok lah sangat bagus.....linux boleh percaya ke linux?

dah tentu banyak lagi selain boykot.... sumbangan macam macam boleh di berikan.....

memang ia bergantung.... sebab tu di pertikaikan betul ke komited sangat nak boykot?

nampak pemikiran sempit orang macam ni.. jangan hanya fikirkan boikot saja.. dan jelas nampak sekali seiapa yang tidak peka dengan saudara kita di palestin, lubnan, syiria dan yang berhampiran.

Bookmark and Share

    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 25-07-06 21:52


Pada 25-07-06 21:46 , GTF posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-07-06 21:23 , Martyr posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-07-06 20:57 , GTF posting:

!!! QUOTE !!!

KEPADA YANG TAK NAK BOIKOT DAN TAK NAK JUGA TOLONG SAUDARA ISLAM DI LUAR SANA TU,JANGANLAH PERLEKEHKAN USAHA BOIKOT NI.LAGIPUN BOIKOT NI DI WAJIBKAN OLEH PARA ULAMA DI SELURUH DUNIA.INGATLAH REZEKII SEMUANYA DATANG DARIALLAH BUKANNYA DARI US KE,ISRAEL ATAU APA-2 sajalah.CUBA HAYATI CERITA NABI IBRAHIM DAN KISAH BURUNG PIPIT (HUD-HUD) YANG CUBA MENYIRAM AIR UT MEMADAMKAN API YANG MEMBAKAR NABI IBRAHIM.KEPADA YANG TAK BOIKOT DAN TERUS SUPPORT YAHUDI LAKNATULLAH...TERUSKANLAH..JANGAN LUPA JAWAB DALAM KUBUR NANTI!!!!!!!!
P/S: SEDIH KERANA MASIH ADA UMAT ISLAM YANG TIDAK PEKA KEPADA SAUDARANYA YANG DIZALIMI DI LUAR SANA.


kepada yang nak boikot tu boikot lah....seharusnya jangan nampak apa yang ada sahaja... dan semak diri kita benarkah aku ni komited dengan usaha boikot? or.. tiba-tiba bila dalam keadaan tertentu.. beri alasan... dalam keadaan terdesak tak mengapa....

kisah burung pipit tu boleh ke di analogi begitu? ingat usaha boikot sahaja yang mampu halang? takkan terus mengharapkan pada usaha boikot semata mata? dan seperti yang di kata, perkara ini tidak direct kena pada mereka.

sedih jugak melihat umat islam yang tak peka keadaan yang dekat dengannya....ISU palestin isu PALESTIN tapi kesan yang di sekeliling kita ada lihat?

nak tanya lah kamu pakai PC apa? windows? open source? tak pakai microsoft? kalau kamu benar benar komited tiada alasan untuk kamu katakan tidak dengan perkara ini.


AIK..TERASA KE????

MACAM NI LAH.........KALAU TAK SUKA BOIKOT...SUKA HATI AWAKLAH....CUMA TERKEJUT SIKIT ADA JUGA ORANG MACAM AWAK NI....
MACAM-2 CARA BOLEH BUAT NAK KEKANG AMERIKA SYARIKAT DAN SEKUTUNYA......
TAPI SEMUANYA BERGANTUNG KEPADA INDIVIDU SAMA ADA NAK BUAT ATAU TIDAK BUAT MACAM AWAK LAH..
rumah SAYA PAKAI AMD...DAN WINDOWS XP PIRATEMAAAA....HAHAHAHA....DAN SAYA PAKAI LINUX RED HAT lah....
AWAK ADA CARA LAIN KE SELAIN BOIKOT...RASANYA tak ada agaknya.


cakap belit belit macam keling .... pakai windows xp pirate lah linux lah.. benda ini....

nampak tak apa yang di maksudkan.. komited ke yang di lakukan ni nak boikot? pakai jugak yang pirate...cakap berapi api tapi....

Bookmark and Share

    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 25-07-06 21:57


MARTYR WROTE:
kisah burung pipit tu boleh ke di analogi begitu? ingat usaha boikot sahaja yang mampu halang? takkan terus mengharapkan pada usaha boikot semata mata? dan seperti yang di kata, perkara ini tidak direct kena pada mereka.



KALAU DAH ULAMA DAH SURUH Kenapa PULAK AWAK PANDAI-2 NAK BANTAH....
AWAK TU siapa??KALAU DAH TAK NAK IKUT SARANAN ULAMA.siapa LAGI YANG KITA NAK IKUT??siapa LAGI yang NAK BANTU SAUDARA KITA KALAU BUKAN KITA SENDIRI..INI BUKAN MASALAH ORANG ARAB LAGI...TAPI MASALAH UMAT ISLAM SELURUHNYA.KALAU tak MAMPU BUAT APA-2...CARILAH USAHA LAIN YANG MAMPU KITA BUAT contohnya BOIKOT...
ALLAH HANYA LIHAT KEPADA APA DAYA DAN USAHA KITA UNTUK MEMBANTU SAUDARA KITA DAN BUKANNYA ALLAH HANYA NAK LIHAT KEPADA HASILNYA...!!!KALAU TAK percaya PERGILAH TANYA KEPADA USTAZ ATAU USTAZAH....
KALAU KITA SEMUA PAKAT RAMAI-2 BOIKOT,USAHA NI AKAN BERHASIL...KALAU tak percaya,MASA ISU TRAGEDI PENGHINAAN TERHADAP RASULULLAH SAW pada TAHUN LEPAS....BANYAK NEGARA ARAB YANG MEMBOIKOT BARANG NEGARA DENMARK DAN HASILNYA MEREKA KERUGIAN LEBIH 1 BILLION DOLAR.SELEPAS TU,BARULAH DENMARK MINTA MAAF kepada UMAT ISLAM TAPI SECARA TERSEMBUNYI...

Bookmark and Share

    


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 25-07-06 22:02


cakap belit belit macam keling .... pakai windows xp pirate lah linux lah.. benda ini....

nampak tak apa yang di maksudkan.. komited ke yang di lakukan ni nak boikot? pakai jugak yang pirate...cakap berapi api tapi....

IKUT AWAKLAH NAK CAKAP APA PUN....
SAYA TAK KISAH...AIMAN TAK KISAH...MALAS NAK BERTEKAK dengan AWAK...APA RAAA!BUANG MASA NAK CAKAP DENGAN ORANG MACAM AWAK NI
KOMITED KE ATAU TIDAK BERGANTUNG KEPADA INDIVIDU....
JANJI SAYA CUBA SEBAIK MUNGKIN NAK BANTU SAUDARA SAYA YANG LAIN....NANTI SENANG SIKIT NAK JAWAB DI AKHIRAT NANTI.

Bookmark and Share

    


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 25-07-06 22:04


alahai.. kesiannya..... kalau nak menipu pun .... ih ih... aiman lah pula...

cuba sebaik ukt boikot sahaja? itu sahaja yang nampak? ih ih... jumud betul...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

nano
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.10.2005
Ahli No: 19971
Posting: 386

blank   avatar


posticon Posting pada: 25-07-06 22:05


Saya rasa begini lah......boikot barangan Israel .....dalam hal ini kalau tak mampu kesemuanya jangan tinggal kesemuanya....yang lebih penting jangan memperlekeh orang yang mencuba."
Kepada yang tak nak boikot tak apa lah ....tak boleh nak paksa orang .....
Tapi kita yang berusaha boikot ni yakin ini adalah satu caranya untuk melemahkan Yahudi.Hal ini kerana dalam Isu kartun Nabi Muhammad saw,apabila sebilangan besar umat islam timur tengah boikot produk Demmark,syarikat mereka terjejas dan akhirnya kerajaan dan akhbar terbabit meminta maaf.
Betul tu bukan boikot saja cara nak melemahkan yahudi ...banyak cara lain lagi ....buat lah sedaya upaya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nanoProfil   Hantar PM kepada nano   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 25-07-06 22:06


MARTYR WROTE:
cakap belit belit macam keling...


WALAUPUN SAYA BUKAN KELING DAN TAK PANDAI NAK BERBICARA macam AWAK CIK MARTYR...TAPI SAYA HORMAT DAN TIDAK MENGHINA KEPADA BANGSA KELING (INDIA MUSLIM)....SEBAB MEREKA ADALAH SAUDARA SEAGAMA DENGAN SAYA....TAK BAIK AWAK CAKAP MACAM TU.JANGAN ANGKUH CIK MARTYR....

Bookmark and Share

    


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 25-07-06 22:07


Pada 25-07-06 21:57 , GTF posting:

!!! QUOTE !!!

MARTYR WROTE:
kisah burung pipit tu boleh ke di analogi begitu? ingat usaha boikot sahaja yang mampu halang? takkan terus mengharapkan pada usaha boikot semata mata? dan seperti yang di kata, perkara ini tidak direct kena pada mereka.



KALAU DAH ULAMA DAH SURUH Kenapa PULAK AWAK PANDAI-2 NAK BANTAH....
AWAK TU siapa??KALAU DAH TAK NAK IKUT SARANAN ULAMA.siapa LAGI YANG KITA NAK IKUT??siapa LAGI yang NAK BANTU SAUDARA KITA KALAU BUKAN KITA SENDIRI..INI BUKAN MASALAH ORANG ARAB LAGI...TAPI MASALAH UMAT ISLAM SELURUHNYA.KALAU tak MAMPU BUAT APA-2...CARILAH USAHA LAIN YANG MAMPU KITA BUAT contohnya BOIKOT...
ALLAH HANYA LIHAT KEPADA APA DAYA DAN USAHA KITA UNTUK MEMBANTU SAUDARA KITA DAN BUKANNYA ALLAH HANYA NAK LIHAT KEPADA HASILNYA...!!!KALAU TAK percaya PERGILAH TANYA KEPADA USTAZ ATAU USTAZAH....
KALAU KITA SEMUA PAKAT RAMAI-2 BOIKOT,USAHA NI AKAN BERHASIL...KALAU tak percaya,MASA ISU TRAGEDI PENGHINAAN TERHADAP RASULULLAH SAW pada TAHUN LEPAS....BANYAK NEGARA ARAB YANG MEMBOIKOT BARANG NEGARA DENMARK DAN HASILNYA MEREKA KERUGIAN LEBIH 1 BILLION DOLAR.SELEPAS TU,BARULAH DENMARK MINTA MAAF kepada UMAT ISLAM TAPI SECARA TERSEMBUNYI...


kalau dah ulama' suruh buat.. kena tak buat habis habis... Kenapa carik alasan pirate itu lah ini.. nampak isu boykot saja lah....
kamu nak bantu dr segi boycot saja? kewangan, tenaga, dan lain lain taknak?
baik... kalau nak sangat.. bagi nama dan alamat kamu... saya akan hantarkan pada pihak unit amal untuk senaraikan nama kamu untuk ke palestin untuk kerja amal.

Bookmark and Share

    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 25-07-06 22:09


Pada 25-07-06 22:06 , GTF posting:

!!! QUOTE !!!

MARTYR WROTE:
cakap belit belit macam keling...


WALAUPUN SAYA BUKAN KELING DAN TAK PANDAI NAK BERBICARA macam AWAK CIK MARTYR...TAPI SAYA HORMAT DAN TIDAK MENGHINA KEPADA BANGSA KELING (INDIA MUSLIM)....SEBAB MEREKA ADALAH SAUDARA SEAGAMA DENGAN SAYA....TAK BAIK AWAK CAKAP MACAM TU.JANGAN ANGKUH CIK MARTYR....

sebab tu berbicara berhati hati...jangan cakap kona sana sini... tak kira india muslim atau tidak.... cakap belit belit...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 25-07-06 22:09


Pada 25-07-06 22:04 , Martyr posting:

!!! QUOTE !!!

alahai.. kesiannya..... kalau nak menipu pun .... ih ih... aiman lah pula...

cuba sebaik ukt boikot sahaja? itu sahaja yang nampak? ih ih... jumud betul...


siapa YANG BOHONG SEBENARNYA....AWAK ATAU SAYA???
TANYALAH DIRI AWAK TU SENDIRI......JANGAN ANGKUH SANGAT...KALAU JUMUD PUN MASIH BOLEH BELAJAR DAN MINTA TUNJUK AJAR.DAN BUKANNYA TERASA DIRI TERLAMPAU PANDAI SANGAT MACAM AWAK TU....

Bookmark and Share

    


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 25-07-06 22:12


mereka dah pun bkuasa dalam bidang polotik dan ekonomi dunia kita ni dok guna saja brg2 mereka.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 25-07-06 22:12


Pada 25-07-06 22:05 , nano posting:

!!! QUOTE !!!

Saya rasa begini lah......boikot barangan Israel .....dalam hal ini kalau tak mampu kesemuanya jangan tinggal kesemuanya....yang lebih penting jangan memperlekeh orang yang mencuba."
Kepada yang tak nak boikot tak apa lah ....tak boleh nak paksa orang .....
Tapi kita yang berusaha boikot ni yakin ini adalah satu caranya untuk melemahkan Yahudi.Hal ini kerana dalam Isu kartun Nabi Muhammad saw,apabila sebilangan besar umat islam timur tengah boikot produk Demmark,syarikat mereka terjejas dan akhirnya kerajaan dan akhbar terbabit meminta maaf.
Betul tu bukan boikot saja cara nak melemahkan yahudi ...banyak cara lain lagi ....buat lah sedaya upaya....

kami melihat keadaan umat islam memboikot barangan denmark tidak sama dengan keadaan boycot israel. Kenapa tidak buat suasana yang sama dalam memboikot israel? itu yang di lihat suatu kelemahan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 25-07-06 22:13


TAK PAYAHLAH...kat SINI PUN DAH ADA UNIT AMAL PALESTIN LAH DI BAWAH USTAZ DR.DANIAL (PENANG)....KALAU NAK AWAK HANTARLAH ALAMAT AWAK kat EMAIL SAYA NANTI....

Bookmark and Share

    


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 25-07-06 22:14


apa yang saya bohong? saya bohong saya pakai linux guna dengan microsoft office ke? atau saya bohong saya pakai windows xp versi cetak rompak.. dan linux?

Bookmark and Share

    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 25-07-06 22:15


Pada 25-07-06 22:13 , GTF posting:

!!! QUOTE !!!

TAK PAYAHLAH...kat SINI PUN DAH ADA UNIT AMAL PALESTIN LAH DI BAWAH USTAZ DR.DANIAL (PENANG)....KALAU NAK AWAK HANTARLAH ALAMAT AWAK kat EMAIL SAYA NANTI....


lah tanya kita pulak... yang berkobar kobar tu patut hantar...

takpelah saya memang dr unit amal pun... memberi sumbangan kadang kala itu memang perlu... awak taknak berkhidmat? nak boikot jeeerr....?

Bookmark and Share

    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 25-07-06 22:17


CETAK ROMPAK BUKANNYA SUPPORT ISRAEL PUN...
SAYA ADA 2 HARDISK...SATU untuk LINUX DAN SATU LAGI untuk WINDOWS....
DUA-DUANYA PIRATE MAAA....

Bookmark and Share

    


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

sahlon
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.03.2005
Ahli No: 15287
Posting: 281
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-07-06 22:17


salam...

setiap seringgit yang dikeluarkan untuk mereka seperti membeli sebutir peluru untuk umat Islam. silap2 untuk anda sendiri.

memamg susah sebab tak kena kat batang hidung sendiri....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahlonProfil   Hantar PM kepada sahlon   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 25-07-06 22:18


SELAIN BOIKOT,SAYA ADA CARA TERSENDIRILAH MACAM AWAKLAH KATAKAN....

Bookmark and Share

    


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 25-07-06 22:21


Pada 25-07-06 22:17 , GTF posting:

!!! QUOTE !!!

CETAK ROMPAK BUKANNYA SUPPORT ISRAEL PUN...
SAYA ADA 2 HARDISK...SATU untuk LINUX DAN SATU LAGI untuk WINDOWS....
DUA-DUANYA PIRATE MAAA....


oo yeker.... tak komited lah tu kiranyer...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 25-07-06 22:24


!!! QUOTE !!!



AWAK ADA CARA LAIN KE SELAIN BOIKOT...RASANYA tak ada agaknya.


ni cakap tak ada pulak... dah tu ada cara sendiri tak mahu share dengan lelain.


Bookmark and Share

    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 25-07-06 22:27


MARTYR WROTE:

oo yeker.... tak komited lah tu kiranyer...


YE ke???AIMAN tak KISAH. TAK KOMITED PUN ASALKAN SAYA BERUSAHA DAN BANTU SAUDARA SAYA.TAK LAH MACAM AWAK YANG CAKAP PANDAI saja.

Bookmark and Share

    


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 25-07-06 22:28


Pada 25-07-06 22:17 , sahlon posting:

!!! QUOTE !!!

salam...

setiap seringgit yang dikeluarkan untuk mereka seperti membeli sebutir peluru untuk umat Islam. silap2 untuk anda sendiri.

memamg susah sebab tak kena kat batang hidung sendiri....

itu yang kamu fikirkn tak kena atau tidak bukan persoalannyer...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

nano
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.10.2005
Ahli No: 19971
Posting: 386

blank   avatar


posticon Posting pada: 25-07-06 22:28


"kami melihat keadaan umat islam memboikot barangan denmark tidak sama dengan keadaan boycot israel. Kenapa tidak buat suasana yang sama dalam memboikot israel? itu yang di lihat suatu kelemahan." Martyr

Hmmm apa yang tak samanya ...dan apa kelemahannya ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nanoProfil   Hantar PM kepada nano   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 25-07-06 22:33


Pada 25-07-06 22:27 , GTF posting:

!!! QUOTE !!!

MARTYR WROTE:

oo yeker.... tak komited lah tu kiranyer...


YE ke???AIMAN tak KISAH. TAK KOMITED PUN ASALKAN SAYA BERUSAHA DAN BANTU SAUDARA SAYA.TAK LAH MACAM AWAK YANG CAKAP PANDAI saja.

kami tak cakap pandai..tapi memberi sumbangan secara terus....itu pun membantu....aiman tak matang sebab tu cakap merapu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 25-07-06 22:33


Pada 25-07-06 22:28 , nano posting:

!!! QUOTE !!!

"kami melihat keadaan umat islam memboikot barangan denmark tidak sama dengan keadaan boycot israel. Kenapa tidak buat suasana yang sama dalam memboikot israel? itu yang di lihat suatu kelemahan." Martyr

Hmmm apa yang tak samanya ...dan apa kelemahannya ...



SOALAN CIK NANO AKAN DIJAWAB OLEH PENCERAMAH KITA CIK MARTYR SEBENTAR LAGI...HARAP BERSABAR SEMUANYA....

Bookmark and Share

    


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 25-07-06 22:35


Pada 25-07-06 22:28 , nano posting:

!!! QUOTE !!!

"kami melihat keadaan umat islam memboikot barangan denmark tidak sama dengan keadaan boycot israel. Kenapa tidak buat suasana yang sama dalam memboikot israel? itu yang di lihat suatu kelemahan." Martyr

Hmmm apa yang tak samanya ...dan apa kelemahannya ...

media massa... pemimpin... dan segala gala nya membantah... dan lagi satu ia kena direct dengan denmark sebab memboitkot barangan tenusu dan lain yang terus kena dengan denmark..

Bookmark and Share

    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

nano
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.10.2005
Ahli No: 19971
Posting: 386

blank   avatar


posticon Posting pada: 25-07-06 22:50


"media massa... pemimpin... dan segala gala nya membantah... dan lagi satu ia kena direct dengan denmark sebab memboitkot barangan tenusu dan lain yang terus kena dengan denmark.."Martyr

Objektifnya samakan ...keadaannya berlainan sikit kerana syarikat Yahudi dan penyokongnya lebih berpegaruh....kalau di UK,setakat ini mereka juga menjangkakan mereka akan kerugian bejuta2 ....

Kalau awak tak setuju dengan boikot ...cara mana awak fikir berkesan....?

Bookmark and Share

    


  Member Information For nanoProfil   Hantar PM kepada nano   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 25-07-06 22:58


ada ke saya sebut tak setuju? boleh tunjukkan tak? memberi sumbangan secara direct itu lebih patut di utamakan di samping peranan liga arab dan oic. adakah rakyat palestin lebih mengharapkan kita boikot atau pun keamanan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

nano
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.10.2005
Ahli No: 19971
Posting: 386

blank   avatar


posticon Posting pada: 25-07-06 23:04


Pada 25-07-06 22:58 , Martyr posting:

!!! QUOTE !!!

ada ke saya sebut tak setuju? boleh tunjukkan tak? memberi sumbangan secara direct itu lebih patut di utamakan di samping peranan liga arab dan oic. adakah rakyat palestin lebih mengharapkan kita boikot atau pun keamanan?


Kalau begitu awak setuju lah ....

Hmmmm sumbangan direct pun sedang berjalan ...meminta OIC pun sudah ......Liga Arab sudah bersidang tapi tak ada keputusan konkrit.

Apa yang awak fikir mereka patut lakukan...??

Bookmark and Share

    


  Member Information For nanoProfil   Hantar PM kepada nano   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 25-07-06 23:08


kami cuma kurang suka bila orang terlalu emosi atau keras dalam isu boikot....arab patut ketepikan isu dalaman dahulu...hizbullah dan saudi...syiria dan lubnan...

kata ustaz farid ravi..." orang arab berpakat tidak akan berpakat...."

Bookmark and Share

    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 25-07-06 23:46


tunjukkan boikot kita tu

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 26-07-06 00:22


macam kelakar pula pandangan yang katakan kalau boikot israel nanti orang tempatan tak ada kerja lah..ekonomi jatuh lah... pandangan sebegini kat forum ukhwah ..memang tak kena.. habis takkan kita nak biar saja keganasan amerika dan israel... takkan sebab tak nak susah sikit kita sanggup biarkan saudara kita terus diseksa...dan kita pula masih menyokong ekonomi musuh mereka... saya tak paham Kenapa ada umat islam yang seolah² tak setuju memboikot barangan israel..kalau tak dapat 100% pun kita cuba seberapa yang mampu.... •◘ biar mereka merasa kebencian menebal dihati kita...
[ Telah diedit oleh: tasbih_30 pada 26-07-06 00:25 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 26-07-06 01:01


Pada 26-07-06 00:22 , tasbih_30 posting:

!!! QUOTE !!!

macam kelakar pula pandangan yang katakan kalau boikot israel nanti orang tempatan tak ada kerja lah..ekonomi jatuh lah... pandangan sebegini kat forum ukhwah ..memang tak kena.. habis takkan kita nak biar saja keganasan amerika dan israel... takkan sebab tak nak susah sikit kita sanggup biarkan saudara kita terus diseksa...dan kita pula masih menyokong ekonomi musuh mereka... saya tak paham Kenapa ada umat islam yang seolah² tak setuju memboikot barangan israel..kalau tak dapat 100% pun kita cuba seberapa yang mampu.... •◘ biar mereka merasa kebencian menebal dihati kita...

memang kelakar kalau fikir pendek....
habis takkan dengan boikot sahaja baru yahudi akan berhenti menyerang? kami pun tak faham ada jugak yang jenis singkat fikirannya...rasa kebencian mereka yang menyebabkan tiada belas ehsan mereka....dia pedulik hape... budak ke aiman ke...bapak aiman ke adik aiman ke....yang jadi pelik bila nampak isu boikot ni menjadi lebih utama dalam menanggani isu palestin, macam tiada usaha lain untuk membantu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 26-07-06 04:03


pasal apa yang bergaduh sampai berjela ni?

siapa yang sempit sangat fikiran kata boikot tu satu-satunya cara? boikot merupakan salah satu cara yang paling mudah untuk orang-orang awam nak tunjuk protes & membantu, selain berdoa, berderma, hantar memorandum, demonstrasi etc (you name it)

kalau nak bagi derma kat rakyat palestin, derma lah.. tak ada siapa yang halang pun, lagi bagus sebab bagi bantuan pada mereka

kita bercakap atas kapasiti kita sebagai orang awam, dalam bidang kuasa kita apa yang boleh kita sumbangkan.. nak suruh orang-orang arab bersatu ke, apa ke semua serahkan kat mereka yang berautoriti

jangan jadi jurucakap atas angin saja macam orang-orang politik.. kalau ada suggestion yang praktikal untuk dilaksanakan oleh orang awam di Malaysia, silakan beri cadangan.. jangan ulang-ulang kata "ada cara lain, ada sumbangan lain", tapi tak beri jalan penyelesaiannya

buat saja mana yang termampu, terpulang kepada kemampuan individu


-----------------

[ Telah diedit oleh: alea13 pada 26-07-06 04:17 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 26-07-06 10:06


nak boikot barangan kufar tapi dalam rumah ada dajjal mata satu

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Boikot barangan Israel dan US

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.233836 saat. Lajunya....