Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 09-12-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"Courage is like love; it must have hope for nourishment."
-- Napoleon Bonaparte

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: azrin80
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43100

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 112
Ahli: 0
Jumlah: 112




  Yang Masuk Ke Sini
wadud: 3 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 20 hari yang lalu
muslimin23: 22 hari yang lalu
kasih_kekasih: 26 hari yang lalu
syahidatul: 29 hari yang lalu
raudhahasanah: 30 hari yang lalu


Bantuan dan Simpati
Topik: bangun subuh


Carian Forum

Moderator: Administrator, sadiqah
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bantuan dan Simpati
    »» bangun subuh

Please Mendaftar To Post


Oleh bangun subuh

awe
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.06.2004
Ahli No: 9562
Posting: 26
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-07-06 01:22


salam semua.
ana nak minta pendapat sahabat2.
boleh ceritakan pengalaman seharian sahabat2 bangun subuh?
macam mana nak elak dr 'terlajak subuh'??


-----------------
Tidak baik berdiam diri dalam kebijaksanaan, sama sebagaimana tidak baik berbicara dalam kejahilan" (Ali bin Abi Thalib)


Bookmark and Share

    


  Member Information For aweProfil   Hantar PM kepada awe   Pergi ke awe's Website   Quote dan BalasQuote

awe
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.06.2004
Ahli No: 9562
Posting: 26
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-07-06 16:32


sahabat2..
bagilah pendapat anda..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aweProfil   Hantar PM kepada awe   Pergi ke awe's Website   Quote dan BalasQuote

ladybirdy
WARGA SETIA
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7399
Posting: 405
Dari: bumi

malaysia  


posticon Posting pada: 05-07-06 16:37


tidur awal dan jangan dengar mitos orang cakap susah nak bgn subuh...sebenarnya senang saja nak bgn...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ladybirdyProfil   Hantar PM kepada ladybirdy   Quote dan BalasQuote

wan_andmawaddah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22771
Posting: 361
Dari: tanah permaisuri

Kelantan  


posticon Posting pada: 05-07-06 16:37


Assalamualaikum...
bagi ana, alhamdulilah..tak jadi msalah..
sebelum tidur, niatlah dalam hati nak bangun solat subuh esok.niat nak buat solat tahajud lagi elok.kadang-kadang itu niatla, agar Allah kejutkan kat bnagun kol 5 ke,..lepas itu tidur, tapi jangan lupa kunci alarm pula :)
itu saja tips yang ana guna...

Bookmark and Share

    


  Member Information For wan_andmawaddahProfil   Hantar PM kepada wan_andmawaddah   Quote dan BalasQuote

jahil_tukir
Warga Rasmi
Menyertai: 10.03.2006
Ahli No: 23353
Posting: 17
Dari: hujung dunia

blank   avatar


posticon Posting pada: 05-07-06 16:45


hahaha....
apa yang ambe amalkan adalah niat nak bangun kol berapa...minta dengan Allah ( Ya Allah, hamba hendak bangun awal pada pagi esok untuk menunaikan solat subuh)......
set alarm hset nak bangun kol berapa....lepas itu set jam loceng pula sebagai back up...Kalau dah dua-dua bunyi tu, dok bangun jugok dok tau ah. Kalau dah celik biji mate pepagi tu, bangun saja lah terus.....jangan sesekali kata" tunggu sekejap lagi lah atau pong sikit lagilah atau pong 5 minit lagi lah" Haaaaa, Kalau dah bangun tu ambe rasa lebih baik pergi mandi saja terus supaya kita solat dalam keadaan yang bersih dan suci dan jugak tidak ragu2 atau was2.

kuikuikui....itu saja...Kalau ada silap, tolong betolkan ambe yang jahil ini....

Bookmark and Share

    


  Member Information For jahil_tukirProfil   Hantar PM kepada jahil_tukir   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 05-07-06 17:03


assalamualaikum...

cuba amalkan perkara ni...

1.set jam hp atau jam loceng
2.ambik wudhu2 sebelum tidur
3.baca fatihah
4.baca 2 qul
5.baca ayat kursi
6.baca bismillah 21 kali
7.mengucap dua kalimah syahadah.
8.baca doa tidur.

ada apa-apa contact 013-3031703 / 017-3793731

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

wan_andmawaddah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22771
Posting: 361
Dari: tanah permaisuri

Kelantan  


posticon Posting pada: 05-07-06 17:09


hehehe cayelah Abg_IMaM hehehe siap dengan contact number lagi itu...

a'a petua itu yang boleh diprektikkan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For wan_andmawaddahProfil   Hantar PM kepada wan_andmawaddah   Quote dan BalasQuote

awe
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.06.2004
Ahli No: 9562
Posting: 26
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-07-06 17:09


Pada 05-07-06 17:03 , ABg_IMaM posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum...

cuba amalkan perkara ni...

1.set jam hp atau jam loceng
2.ambik wudhu2 sebelum tidur
3.baca fatihah
4.baca 2 qul
5.baca ayat kursi
6.baca bismillah 21 kali
7.mengucap dua kalimah syahadah.
8.baca doa tidur.

ada apa-apa contact 013-3031703 / 017-3793731


ABg_IMaM,
Kenapa enta on air no phone?
nak tolong kejutkan semua orang bangun subuh ye.. :):)
[ Telah diedit oleh: awe pada 05-07-06 17:11 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For aweProfil   Hantar PM kepada awe   Pergi ke awe's Website   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 05-07-06 17:22


kunci jam dan niat dalam hati...kita nak bangun subuh....insyallah terbangun....kalau niat kita ikhlas.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

ghaznawi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.08.2003
Ahli No: 2833
Posting: 158
Dari: taiping

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-07-06 17:51


saya cadangkan pesan kat kawan suruh misscall hingga awak sedar.. teringat kat seorang kawan bila saya kerja shif malam dia pesan tolong misscall dia untuk bangun subuh. bila panggilan saya di matikan tu maknanya dia dah bangun lah tu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ghaznawiProfil   Hantar PM kepada ghaznawi   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-07-06 20:28


sebelum tidur, niatlah dalam hati nak bangun solat subuh esok.niat nak buat solat tahajud lagi elok.kadang-kadang itu niatla, agar Allah kejutkan..

jazakallah

benar kita wan_andmawaddah...ana setuju,sebab ana ada pengalaman 2semester masa ana belajar dulu...ana niatkan dalam hati nak bangun pkul berapa..alhamdulillah ana tak payah pakai jam loceng,tapi dengan satu syarat,kena letakkan yakin 100% dengan Allah,sebagai asbab segalanya..memang susah nak letakkan yakin tapi Kalau anta dapat jaga amal dan amalkan sunnah nabi S.A.W,ana yakin anta boleh bangun tanpa jam loceng....disamping tu amalkanlah seperti mana yang dinasihatkan oleh ABg_IMAM...InsyaAllah

Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

imthiyaz
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2004
Ahli No: 11772
Posting: 461
Dari: Selangor @ Shah Alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-07-06 21:37


bangun lah subuh selama 40 hari tanpa miss dengan apa jua cara sekalipun... lama2 akan jadi kebiasaan. tidur cepat atau lambat tetapi akan bangun subuh...

Bookmark and Share

    


  Member Information For imthiyazProfil   Hantar PM kepada imthiyaz   Pergi ke imthiyaz's Website   Quote dan BalasQuote

ana_anua
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.05.2005
Ahli No: 16461
Posting: 151
Dari: SARAWAK

Perak  


posticon Posting pada: 05-07-06 22:03


saya pun ada masalah tentang bangun subuhni..biasanya bila dah bangun tidor balik...pas tu bila dah terjaga semula matahari dah tinggi..pendapat kawan-kawan sangat saya hargai...terima kasih

Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_anuaProfil   Hantar PM kepada ana_anua   Quote dan BalasQuote

maqnawie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.09.2005
Ahli No: 18647
Posting: 222
Dari: Milik ALlah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 05-07-06 23:07


bismillah...

alssalamualaikum...

ana ada pgalamn juga...macam al ustazd dan wan_add...

niat untuk bangun tahajud..dengan bangun subuh...dengan izin-Nya DIA akan bangunkn kita....but firstly, tidur awal lah..selalu ana tidur 1-2pg baru boleh lelap..ngantuk sangat ana ttido pukul 11-12mlm..sakit kpala (ana ada mgrain) bila-bila saja tlelap..dalam kereta pun jadi (itu hari masa tengah mlm balik, subuh dapat jaga, alhamdulillah, insyaALlah)

tengok bola sepak, gusti, motogp, F1 boleh set kol berapa, untuk agama kena lebih lah lagi.. cube2 aa..ye..

semoga Allah Taala berikan ana kekuatan untuk amal dan smpikankpd yang memrlukn...wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For maqnawieProfil   Hantar PM kepada maqnawie   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 14-03-08 09:03


dulu dengan roomate selalu solat jemaah
sebelum subuh dah bangun dan mandi
dengar azan saja yang sayup2 tu terus solat..
kalau hari jumaat dan sabtu lepas solat dia ajar mengaji
sekarang tiada lagi.. roomate pun dah keluar asrama :-(


ikut pengalaman sebelum tidur tu kena kuatkan azam nak bangun sebelum subuh.. sebelum subuh istighfar banyak-banyak..
cara untuk bersihkan hati kan..

ada orang jenis maximum volume pun tak terbangun..


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

RijaludDeen
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2006
Ahli No: 27105
Posting: 304
Dari: Perak..

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-03-08 09:15


Assalamualaikum..
Kuatkan azam,lawan perasaan tak nak bangun tu..
Kalau nak berkongsi pengalaman lah,bangun thjud tu,tak nak tidur dah..tapi Kalau ngantuk juga,ana xtido atas katil..takut selesa sangat..so,tidur lah kejap atas sjadah..taklah tidur lama sangat..
Alhamdulillah,so far tak ada masalah lagi nak bangun,pergi jemaah..
cuma,sentiasa bsyukur lah,bila dapat bangun pergi jemaah tu..moga-moga Allah tetapkan hati,and sentiasa istiqamah untuk mudah bangun spanjang hayat....Kan Allah da firmankan dalam surah Ibrahim:7, jika kita sentiasa bsyukur,Allah akan tambahkan lagi nikmat tu..
Kalau kat hostel,pesan lah kat sahabat-sahabat,tolong kjutkan if kita xterbgn..

Bookmark and Share

    


  Member Information For RijaludDeenProfil   Hantar PM kepada RijaludDeen   Pergi ke RijaludDeen's Website   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 14-03-08 10:13


Lau terlajak bangun subuh...bila sedar terus lah p solat ye..... 8-)


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

RijaludDeen
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2006
Ahli No: 27105
Posting: 304
Dari: Perak..

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-03-08 11:09


1 lagi, amalkan before tidur, slt taubat..Kalau mampu lah..harap-harap moga istiqamah..
peringatan untuk diri ana jugak..
paling tidak pun,bwudhu' before tidur..allahua'lam.. :welcome: :welcome:


-----------------
"Put Our Trust In ALLAH"




Bookmark and Share

    


  Member Information For RijaludDeenProfil   Hantar PM kepada RijaludDeen   Pergi ke RijaludDeen's Website   Quote dan BalasQuote

annaufal
Warga Rasmi
Menyertai: 04.11.2008
Ahli No: 35740
Posting: 1
Dari: rembau

Johor  


posticon Posting pada: 04-11-08 15:40


Assalamualaikum

cubalah try tepuk bantal sambil selawat 3 kali
lepas itu niat dalam hati nak bangun pukul berapa...
di samping doa tidur dan adab-adab tidur yang lain


-----------------
Makhluk seluruhnya tiada daya dan kuasa
Dialah ALLAH Penakluk Perkasa.
Muhammad Rasulullah Rahmat Seluruh Semesta


Bookmark and Share

    


  Member Information For annaufalProfil   Hantar PM kepada annaufal   Quote dan BalasQuote

ladylolida_aina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.08.2008
Ahli No: 34562
Posting: 162
Dari: Johor

malaysia  


posticon Posting pada: 04-11-08 16:08


Pada 04-11-08 15:40 , annaufal posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

cubalah try tepuk bantal sambil selawat 3 kali
lepas itu niat dalam hati nak bangun pukul berapa...
di samping doa tidur dan adab-adab tidur yang lain



Mak aina pun suruh tepuk bantal sambil selawat juga. kalau nak bangun pukul 5 tepuklah 5 kali bantal tu. kalau nak bangun 5.30 tpuklah 5 kali lepas itu setengah :)
p/s : ni petua org lama.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ladylolida_ainaProfil   Hantar PM kepada ladylolida_aina   Quote dan BalasQuote

nazliahnazeer
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.09.2008
Ahli No: 34872
Posting: 56
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-11-08 16:20


eh naz ingat naz saja pernah dengar pasal tepuk bantal tu..haha.bila baca rasa kelakar lakk..dulu kecil-kecil naz pernah buat lah..sekarang dah besar ok saja..just niat + set alarm tu memang penting lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nazliahnazeerProfil   Hantar PM kepada nazliahnazeer   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 04-11-08 16:24


kalau dah biasa bangun pagi.. tak set alarm pun tak apa.. automatik kita boleh bangun sendiri.. ikiut pada pengalaman saya,kalau duduk jauh pada parents ni senang saja nak bangun sebab tak ada nak tolong kejutkan kita.. tapi bila balik kampung,selagi tak kena kejut selagi tu tak bangun.. huhu :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-11-08 16:45


Pada 05-07-06 01:22 , awe posting:

!!! QUOTE !!!

salam semua.
ana nak minta pendapat sahabat2.
boleh ceritakan pengalaman seharian sahabat2 bangun subuh?
macam mana nak elak dr 'terlajak subuh'??



Minta dengan Allah...

Usaha yang boleh dibuat....antaranya,

1. Tidur 5-15 minit sebelum zohor..

2. Kurangkan makanan dalam perut

3. Tidur awal

4. Amal Adab Tidur cara Nabi SAW....

5. Niat dan minta pada Allah untuk bangun Tahajjud atau jam berapa saja yang kalian nak....

"Yakin bahawa Allah yang bangunkan, bukan kerana kurang makan, bukan kerana jam lonceng dll...yang bangunkan Allah ..."

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

adieq85
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.08.2008
Ahli No: 34673
Posting: 358
Dari: dari Kuantan merantau ke Bangi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 04-11-08 16:55


:berfikir: :berfikir:

:bunga: :bunga:

kebiasaan yang saya selalu buat sebelum tidur..

1-Mengucap 2 kalimah syahadah
2-Selawat kali
3-Baca Al-Fatihah
4-Baca surah Kursi
5-Baca surah 3 Qul
6-Zikir ( subhanallah,alhamdulillah,lailahaillallah,allahuakhbar & astaghfirullah ) kali
7-Minta doa Allah agar bangunkan saya dari tidur pada waktu yang perlu.
8-Kunci jam..

Mudah saja..insyaALLAH senang nak bangun subuh..yang penting bila jam bunyi,terus bangun..jangan sambung tidur pula..kalau jam hp tu,biar dia berbunyi berulang-ulang..amalkan selalu..insyaALLAH,nak bangun pagi tu senang saja..kebiasaan saya ni,sebelum @ masa azan,saya akan sedar..bangun untuk hormat azan dulu..lepas itu tidur kejap..pukul 6 baru bangun bersihkan diri.. :-D :bunga: :bunga:

Bookmark and Share

    


  Member Information For adieq85Profil   Hantar PM kepada adieq85   Quote dan BalasQuote

dueramiela
WARGA SETIA
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28283
Posting: 732
Dari: DaRuL eHsaN

Selangor  


posticon Posting pada: 04-11-08 17:22


Pada 04-11-08 15:40 , annaufal posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

cubalah try tepuk bantal sambil selawat 3 kali
lepas itu niat dalam hati nak bangun pukul berapa...
di samping doa tidur dan adab-adab tidur yang lain



salam,
sahabat ana mengamalkan amalan ni dan alhamdulillah berkesan~ ;-)

***ana akan tertidur dengan sendiri sebab penat,kalau nak bangun ontime ana buka lampu..huhu***



Bookmark and Share

    


  Member Information For dueramielaProfil   Hantar PM kepada dueramiela   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-11-08 17:46


saya bangun subuh sekarang senang...anak saya umur 6 bulan tolong kejutkan....pukul 5 pagi dah kejutkan ayah dan umi dia...
terima kasih humairah....


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 04-11-08 18:24


abang Zulman kira ok lah ...sweet time tidur tu .. Wawa pula, my lovely Syamil selalu terjaga jam 03am .. Aduh .. Bertuahnya sayang Ibu ni .. nak suruh Wawa qiamullail agaknya .. :-D tapi, ALHAMDULILLAH, Wawa memang sentiasa bangun awal (05am-0530am) sebab dah trbiasa .. pada sesiapa yang susah nak bangun pagi, Wawa cdgkn u all pasang niat yang baik untuk mnjalani hari esok .. :-) Wawa brcakap, brdasarkn pngalaman .. Enjoy your dream ..!! :-D :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-11-08 20:14


ehe...
cara saya AGAK BAHAYA.....tapi ni amalan zaman sekolah dulu sampai lah sebelum kawin.

saya akan tidur awal.. dalam lingkungan jam 9 mata dah tak boleh angkat selalunya(paling lewat)

lepas itu saya akan tersedar sendiri dalam lingkungan jam 430-0500 dalam keadaan segar bugar . waktu tulah saya akan solat isya ++ sampai lah jejak ke subuh.

memang jadi amalan tapi... tetap terlajak sedar jam 630 ke atas bila tiba ' masa2 rehat' ;)

dah kawin ni semuanya secara semulajadi tersedar awal sebelum subuh ;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 04-11-08 20:31


erm,ana biasanya kalau hari zauji kerja,pukul 5 dah bangun siap2 untuk masak sarapan..siap2 solat subuh..pukul 520 kejutkan abang siap2 solat subuh, pergi kerja..kalau hari zauji tak kerja,biasanya pukul 530 lah bangun..tapi kalau time zauji kena jadi imam solat subuh kat masjid/surau, and then kena bagi tazkirah subuh, buka mata saja terus kejut dia..kekadang kejut dia,ana pulak yang terbungkam balik dalam selimut tu..layan ngantuk seminit dua..hehe..


-----------------
"Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu" : At-Thalaq : 3 -( PUAN SUFTI )-


Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

dueramiela
WARGA SETIA
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28283
Posting: 732
Dari: DaRuL eHsaN

Selangor  


posticon Posting pada: 18-11-08 00:35


Pada 04-11-08 20:14 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!


dalam lingkungan jam 9 mata dah tak boleh angkat selalunya(paling lewat)

salam~

wah...same saja macam lecturer saya....
kalau boleh dia tak nak jadi org paling last tidur sebab TAKUT~

:berfikir:



Bookmark and Share

    


  Member Information For dueramielaProfil   Hantar PM kepada dueramiela   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-11-08 01:11


salamun alaik...
slalunya ambil wuduk sebelum tidur,baca doa tidur dan ayat qursi+3 qul+fatihah+selawat,letak surah yassin bawah bntal & set alarm..insyaAllah..yang penting niat dalam hati nak bangun untuk subuh..insyaAllah malaikat akan kejutkan sebab kita tidur dalam keadaan bersuci..2 yang ustazah pesan dulu masa sekolah..dulu masa tengah study buat cm2la..pas subuh memang tak tidur da sebab nak study..kalau sekarang ini kalau time cti2 pas subuh 2 landing balik..cover tidur sebab everyday kerja tak cukup rehat dan tidur..huhu..

p/s:sekarang dok dengan mak tiap-tiap hari mak kejutkn subuh..hehe.. :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

aleyamaisara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.05.2007
Ahli No: 30035
Posting: 186
Dari: skudai,johor

Sabah  


posticon Posting pada: 18-11-08 01:24


Pada 04-11-08 15:40 , annaufal posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

cubalah try tepuk bantal sambil selawat 3 kali
lepas itu niat dalam hati nak bangun pukul berapa...
di samping doa tidur dan adab-adab tidur yang lain



ana pun pernah diajar tepuk bantal. tak snagka ramai yang buat :-D


-----------------
Image Hosted by ImageShack.us



Bookmark and Share

    


  Member Information For aleyamaisaraProfil   Hantar PM kepada aleyamaisara   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-11-08 09:55


beli 5 biji jam loceng yang kuat bunyinya..next, setkan masa untuk bangun..
1 letak bawah katil,
1 letak atas almari,
1 letak atas meja,
1 letak dekat dengan pintu atau jarak 1 atau 2 meter dr katil,
1 lagi letak sebelah telinga.

bila jam2 tu bunyi serentak...huahuahua..kauorang imaginela apa yang berlaku..

amalkan solat awal waktu & qiamullail...insyaAllah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-11-08 23:09


Pada 18-11-08 09:55 , amira_aqilah posting:

!!! QUOTE !!!



amalkan solat awal waktu & qiamullail...insyaAllah...


seronoknya Kalau ada yang tolong kejutkan untuk qiamualail... :welcome:


-----------------
SeErat SimpulaN SeinteAm ukHwaH



Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 24-11-08 23:32


Saya rasa saya pernah bagi petua ni dalam Ukhwah.com.. tapi Wallahua'lam di mana.. memandangkan sahabat-sahabat ramai yang bermasalah bangun pagi, saya rasa tak salah saya kongsikan petua yang saya dapat dari Datuk Ismail Kamus ni.. begini..

Sunnah2 sebelum tidur tu amalkanlah semampunya.. sebelum tidur tu bacalah ayat terakhir surah al-Kahfi.. dengan niat supaya dimudahkan bangun.. insyaAllah.. sebelum Subuh sahabat semua akan terjaga.. tapi pesan Datuk Ismail Kamus, kalau terjaga tu jangan tak bangun pula, sebab kalau sekali tak bangun, petua ni tak menjadi lagi untuk malam esoknya.. lagi satu pesan beliau, baca ayat tu biar betul.. kalau baca tak betul pun tak menjadi juga lah.. :-)


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

lemochi_adachi
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2008
Ahli No: 35332
Posting: 420
Dari: SABAK BERNAM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-11-08 23:59


kunci jam nak bangun pukul berapa...pasang niat nak bangun..insyallah

Bookmark and Share

    


  Member Information For lemochi_adachiProfil   Hantar PM kepada lemochi_adachi   Quote dan BalasQuote

islam-me
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.04.2006
Ahli No: 24095
Posting: 110
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-10-09 15:31


salam.pengalaman saya nak bangun Subuh tu takut tak nak terlajak,kena tidur awal,tetapi memandangkan sebagai seorang pelajar sangat-sangat jarang tidur awal,kalau tidur awal tu maknanya letih sangat-sangat lah tu.
Tips yang saya boleh kongsi,setuju sangat-sangat dengan sahabat-sahabat kita,amalkan semua yang mereka cadangkan.Saya juga tak tidur di atas katil(bukan bermakna tidur bawah katil)tetapi tidur atas lantai tetapi ada tikar lah.supaya tidur tak terlalu enak.lebih-lebih lagi apabila tak tidur2 lagi selepas pukul 1 pagi.Selain tu pesan juga kepada kawan-kawan bilik sebelah,coursemate minta tolong mereka ketuk pintu bilik kalau bangun awal.minta coursemate miscall kita sampai kita angkat telefon ke.tetapi insyaAllah,paling berkesan apabila kita dah niat nak bangun awal,ambil wudhu,baca doa sebelum tidur dan amalkan adab-adab tidur,insyaAllah,kita akan bangun dengan pertolongan Allah.


-----------------
we make history or we become history


Bookmark and Share

    


  Member Information For islam-meProfil   Hantar PM kepada islam-me   Pergi ke islam-me's Website   Quote dan BalasQuote

nurhaziqah
WARGA SETIA
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15680
Posting: 565
Dari: uiam-ipgm kpm

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-10-09 23:21


kalau tidur awal insyaAllah boleh bangun awal.
tapi Kalau tidur lambat buat assigments sampai pukul 2, 3, 4 pagi boleh buat kita tidur sampai tak sedar waktu subuh.
petua saya sama dengan islam-me, Kalau saya rasa saya tidur lambat sangat dan takut terlajak, saya takkan tidur ditempat selesa macam biasa.
tidur secara tak selesa akan buat saya bangun awal, insyAllah.
tapi tak selalu lah saya buat, sebab tak baik untuk kesihatan. sekali sekala saja saya amalkan, tu pun Kalau dah terlewat sangat melepasi waktu tidur.
selain tu niat sangat penting.
sesungguhnya Allah Maha Mengetahui niat kita. Kalau bersungguh2 nak bangun awal, InsyaAllah akan Allah bangunkan kita dari tidur.
ikhtiar lain, sudah semestinya lah kunci jam or alarm.
hope membantu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhaziqahProfil   Hantar PM kepada nurhaziqah   Quote dan BalasQuote

aiNa85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.11.2009
Ahli No: 38304
Posting: 94
Dari: negeri jelapang padi

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 18-12-09 12:20


Pada 05-07-06 17:51 , ghaznawi posting:

!!! QUOTE !!!

saya cadangkan pesan kat kawan suruh misscall hingga awak sedar.. teringat kat seorang kawan bila saya kerja shif malam dia pesan tolong misscall dia untuk bangun subuh. bila panggilan saya di matikan tu maknanya dia dah bangun lah tu.


erm..betul-betul :berfikir: :berfikir:


-----------------
-PermataAyahBonda-


Bookmark and Share

    


  Member Information For aiNa85Profil   Hantar PM kepada aiNa85   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 18-12-09 15:44


Pada 04-11-08 16:24 , halesolurun_84 posting:

!!! QUOTE !!!

kalau dah biasa bangun pagi.. tak set alarm pun tak apa.. automatik kita boleh bangun sendiri.. ikiut pada pengalaman saya,kalau duduk jauh pada parents ni senang saja nak bangun sebab tak ada nak tolong kejutkan kita.. tapi bila balik kampung,selagi tak kena kejut selagi tu tak bangun.. huhu :-D


sokong sangat..hehehe
masa dok asrama dan rumah sewa dulu senang sangat nak bngun awal pagi tapi bila dah balik kampg susah tol nak bangun kalau tak ada yang gerak..huhu..


-----------------
"Jadilah manusia luar biasa,gah jiwanya,kental imannya,tertib solatnya & al-Quran juadah....."


Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

nordalily

Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14076
Posting: 178
Dari: sg buloh

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-12-09 20:45


salam,

set alarm phone surah yassin...sure2 banagun.... :) ....boleh ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For nordalilyProfil   Hantar PM kepada nordalily   Pergi ke nordalily's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.148061 saat. Lajunya....