Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 29-11-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Tiada apa yang paling berharga di dunia ini selain dari kebahagiaan..tiada apa yang paling memilukan selain dari kesedihan
-- Seminar

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: PhoebeGordon
Hari Ini: 0
Semalam: 1
Jumlah Ahli: 43142

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 34
Ahli: 0
Jumlah: 34




  Yang Masuk Ke Sini
lizawati2302: 6 hari yang lalu
Kang: 6 hari yang lalu
sahabat_sejati: 12 hari yang lalu
sadiqah: 16 hari yang lalu
eme86: 20 hari yang lalu
al_hafizahgirl: 24 hari yang lalu
nice_pesan: 27 hari yang lalu
umy_1510: 32 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: 5 pengajian hasil penganggur !!!


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» 5 pengajian hasil penganggur !!!

Please Mendaftar To Post


Oleh 5 pengajian hasil penganggur !!!

kasih2006
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.06.2006
Ahli No: 24992
Posting: 118
Dari: Kangar

Perlis  


posticon Posting pada: 04-07-06 08:52


menurut BULETIN UTAMA TV3 malam tadi (3 Julai) kementerian pengajian tinggi memberitahu 5 pengajian paling ramai mengganggur yang kini mencecah 20,000 orang...

5 pengajian paling ramai mengganggur:
1. teknologi maklumat
2. pengurusan perniagaan
3. perakaunan
4. kejuruteraan
5. pengurusan sumber manusia

apa pandangan anda?

p/s:pelik...Kenapa graduan perakaunan/kejuruteraan ramai yang mengganggur sedangkan kat paper berlambak peluang kerja untuk dua bidang ni.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih2006Profil   Hantar PM kepada kasih2006   Quote dan BalasQuote

jahil_tukir
Warga Rasmi
Menyertai: 10.03.2006
Ahli No: 23353
Posting: 17
Dari: hujung dunia

blank   avatar


posticon Posting pada: 04-07-06 09:49


Assalammualaikum....

pelik juga ye graduan "teknologi maklumat" ramai yang menggangur.......sedangkan kan surat khabar melayu atau omputih banyak yang menawarkan peluang pekerjaan dalam bidang ini. kalau kita tengok kat jobstreet.com, jobsandmore.com, jobsdb.com atau apa-apa sajalah...lagi banyak peluang kerja dalam bidang ni tau. Kebanyakannya memanglah hendak kan pengelaman, tapi ada jugak yang hendakkan fresh graduate. Tapi lagi pelik ye, kawan2 satu best graduate nge aku dalam bidang ini semua dah dapat kerja dan mereka xlah menggangur lama2 sangat....paling lama pun 3 atau 4 bulan. Dan bertambah-tambah pelik tu, ada juga yang boleh lompat2 kerja.....maksud saya, kerja kat kompeni ni sebulan...lepas itu xkene nge jiwa lah kononya, cari kerja lain...then bulan berikutnya dapat kerja....dan sekarang ini tengah cari kerja lain pula...nak lompat lagi. Itu bukan aku, tapi kawan satu best. Ada lagi yang peliknya....peliknya sebab, dia dapat banyak offer dan tak tahu nak buat keputusan yang mana satu nak ambil kerana boleh di katakan memang best blaka ah...

p/s: kita kena rajin berusaha dan "konfident" . Setiap orang yang lahir di dunia ni Allah dah tentukan rezeki untuk dia....korek lah rezeki di mana-mana sahaja......

Bookmark and Share

    


  Member Information For jahil_tukirProfil   Hantar PM kepada jahil_tukir   Quote dan BalasQuote

Qibas
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.07.2006
Ahli No: 25060
Posting: 81
Dari: Pahang

malaysia  


posticon Posting pada: 04-07-06 09:55


Mmm, nampaknya graduan kita banyak yang terlampo memilih. Lagipun banyak kerja yang ditawarkan kat area kl saja. Kalau macam kat pahang ni memang limited peluang kerja tu. Kesimpulannya persediaan kita untuk duduk kat tempat baru. Itu saja.

Bookmark and Share

    


  Member Information For QibasProfil   Hantar PM kepada Qibas   Pergi ke Qibas's Website   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 04-07-06 10:02


sebenarnya dalam bidang perakaunan ni....memang peluang kerja banyak.....tapi mostly dalam firma audit......firma audit ni kerja banyak tapi gaji murah......kalau kat KL standart rm900 saja...kena kerja paling kurang 3 tahun baru dapat CA iaitu chartered Accountant yang diberi oleh MIA. tu baru lah taraf professional.masalahnya nak tunggu 3 tahun tu,siapa yang tahan.....sebab tu lah ramai akauntan menganggur.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

strawberri
Warga 5 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13269
Posting: 391
Dari: Alaska Timur

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 04-07-06 10:48


Pada 04-07-06 10:02 , rasha_aleeya posting:

!!! QUOTE !!!

sebenarnya dalam bidang perakaunan ni....memang peluang kerja banyak.....tapi mostly dalam firma audit......firma audit ni kerja banyak tapi gaji murah......kalau kat KL standart rm900 saja...kena kerja paling kurang 3 tahun baru dapat CA iaitu chartered Accountant yang diberi oleh MIA. tu baru lah taraf professional.masalahnya nak tunggu 3 tahun tu,siapa yang tahan.....sebab tu lah ramai akauntan menganggur.....




tu lah dia... sanggup menganggur yee...? haiii...
terima saja lah... cari pengalaman. pengalaman tu penting..
gaji pun penting jugak.. tapi daripada menganggur, apa salahnya terima

-pendapat saja

Bookmark and Share

    


  Member Information For strawberriProfil   Hantar PM kepada strawberri   Pergi ke strawberri's Website   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 04-07-06 11:04


tu yang saya cuba buat.....tapi bertahan setahun saja.......lepas tu apply kat company swasta......

P/s untuk adik-adik yang ambik kos akauntan jangan takut masuk firm audt.....banyak pengalaman yang kita boleh kutip kat situ.... percaya lahh!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

aiz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 273
Posting: 275
Dari: melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 04-07-06 13:40


Pada 04-07-06 10:02 , rasha_aleeya posting:

!!! QUOTE !!!

sebenarnya dalam bidang perakaunan ni....memang peluang kerja banyak.....tapi mostly dalam firma audit......firma audit ni kerja banyak tapi gaji murah......kalau kat KL standart rm900 saja...kena kerja paling kurang 3 tahun baru dapat CA iaitu chartered Accountant yang diberi oleh MIA. tu baru lah taraf professional.masalahnya nak tunggu 3 tahun tu,siapa yang tahan.....sebab tu lah ramai akauntan menganggur.....


pendapat aiz lah...jangan terlalu memilih dalam mencari kerja ni,contoh sykt saya business major adalah it,tak ramai yang jurusan it,ada yang budak akauntan tapi boleh buat kerja unit it,admin, marketing etc,walau apa kelulusan kita pun mesti pandai buat banyak kerja jangan tumpu pada lulusan saja.

Bookmark and Share

    


  Member Information For aizProfil   Hantar PM kepada aiz   Pergi ke aiz's Website   Quote dan BalasQuote

faina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 607
Posting: 151
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 04-07-06 13:47


hmm...yup betul sangat..
graduan sekarang ramai...lepas itu terlalu memilih kerja...
ye..mungkin betul..nak yang setaraf dengan kelulusan masing-masing..
almaklumla...semuanya berhempas pulas berkorban selama 3-4 tahun belajar di universiti...
sudah sememangnye...kita semua nak yang terbaik..

tapi percayalah...
apa jua pekerjaan yang kita lakukan...
menjadi sebhagian dr pengalaman kita...
as a guidance for us...
kita kena jadi seorang yang versatile...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fainaProfil   Hantar PM kepada faina   Quote dan BalasQuote

fauziana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.07.2004
Ahli No: 10117
Posting: 103
Dari: Kuala terengganu

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 04-07-06 13:49


erm...saya pun pelik lah kenapa orang cakap bidang perakaunan ramai yang menganggur.insyaAllah saya pun akan menceburi bidang ni.pada pendapat saya...peluang tu memang banyak tapi ramai yang memilih sebab gaji.faktor len mybe tak lepas masa temuduga so mngnggur lah.sekarang ni bukan saja tengok kat result tapi tengok juga kat kita punya kemahiran...communication skills sebab kbykn orang dalam bidang ni lack of communication skills sebab everyday tengok nombor saja...orang cakap berbelit sikit dah ternganga tapi Kalau nombor yang pelik-pelik tu cepat saja paham.
entah lah...in my opinion lah..
wallahua'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fauzianaProfil   Hantar PM kepada fauziana   Quote dan BalasQuote

nur_2110
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2005
Ahli No: 18853
Posting: 187
Dari: infront of my 2313NLCi

Melaka  


posticon Posting pada: 04-07-06 14:21


hmm..yang penting kena usaha,doa dan tawakal...insyallah kalau ada rezeki dapat lah kerja...ye tak?

tapi pada pendapat saya kalau kat kl dengan gaji RM900 sahaja memang susah sikit nak hidup...tapi bak kata orang dolu2...nak seribu daya tak nak seribu dalih...ye tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_2110Profil   Hantar PM kepada nur_2110   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 04-07-06 14:24


senang macam nila ceritanya,garduate terlalu memilih kerja...nak kerja pun gaji sama macam kelayakan mereka....susahla macam ni...sekarang ni terlalu banyak orang...jadi,kerja jangan memilih...

Bookmark and Share

    


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

strawberri
Warga 5 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13269
Posting: 391
Dari: Alaska Timur

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 04-07-06 14:27


macam mana dengan pengajian dalam bidang seni? contohnya seni halus, seramik...

Bookmark and Share

    


  Member Information For strawberriProfil   Hantar PM kepada strawberri   Pergi ke strawberri's Website   Quote dan BalasQuote

fadzlyz
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2006
Ahli No: 24451
Posting: 639
Dari: cheras

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 04-07-06 14:34


malas cari kerja saja tu............

Bookmark and Share

    


  Member Information For fadzlyzProfil   Hantar PM kepada fadzlyz   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 04-07-06 14:36


bidang lain tu tak pasti pula......tapi kita kena rajin cari..cuba buka internet hari-hari....

Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

zam_rizal
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 31
Posting: 1535
Dari: :: Terengganu/Selangor ::

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-07-06 22:30


Assalamualaikum....

sebenarnya, dalam hal ni peranan kerajaan itu sendiri amat penting untuk memastikan hal ni tak berlaku....kita berani untuk menambah bilangan IPT di negara ini, tapi takkan kita tak fikir itu juga akan membuatkan bilangan graduan akan bertambah?

silapnya pada akar umbi....bukan silap graduan...ini pendapat peribadi...

wassalam...


-----------------
:: Salam Persaudaraan Untuk Semua :) ::


Bookmark and Share

    


  Member Information For zam_rizalProfil   Hantar PM kepada zam_rizal   Quote dan BalasQuote

2manis
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.07.2003
Ahli No: 1909
Posting: 139
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 04-07-06 22:47


Pada 04-07-06 14:24 , solskjaer posting:

!!! QUOTE !!!

senang macam nila ceritanya,garduate terlalu memilih kerja...nak kerja pun gaji sama macam kelayakan mereka....susahla macam ni...sekarang ni terlalu banyak orang...jadi,kerja jangan memilih...


inila akibatnya kalau bercakap ikut akal sendiri,bukan keadaan sebenar.inilah contoh bercakap hanya nak menunjuk pandai.lain kali kalau tak tau jangan cakap,jangan nak tunjuk pandai.;ebih baik diam dari menunjukkkan pandai

Bookmark and Share

    


  Member Information For 2manisProfil   Hantar PM kepada 2manis   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 04-07-06 23:26


Emm susah juga ye macam ini..medic tak ada pula dalam isu pengangguran ye?macam ini jom lah ambil medic pula...ehehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

marsyalaila
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.10.2004
Ahli No: 12102
Posting: 278
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 05-07-06 00:07


sebenarnya, dalam hal ni peranan kerajaan itu sendiri amat penting untuk memastikan hal ni tak berlaku....kita berani untuk menambah bilangan IPT di negara ini, tapi takkan kita tak fikir itu juga akan membuatkan bilangan graduan akan bertambah?

silapnya pada akar umbi....bukan silap graduan...ini pendapat peribadi...

wassalam...



sokong.

Bookmark and Share

    


  Member Information For marsyalailaProfil   Hantar PM kepada marsyalaila   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 05-07-06 14:41


tapi kan bukan ke dengan wujudnya IPT-IPT akan membuka peluang pekerjaan kepada orang ramai...bermula dari makcik cleaner pakcik guard.....technician2 malahan pensyarah-pensyarah....tak boleh nak salahkan kerajaan sebab buka IPT banyak-banyak....sebab pelajar kan makin ramai......kita dah lepas....tapi kita nak ke adik-adik kita tak masuk u sebab universiti sikit sangat kat negara kita.....kita tak boleh fikir macam tu...sekurang-kurangnya biar lah jadi penganggur terhormat....dari pada jadi penganggur yang tak masuk u,sekurang-kurangnya dengan ilmu yang diperolehi masa belajar kat u kita dapat cari altenatif lain...contohnya petani moden ke....business ke....pendek kata jadi lah seorang usahawan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

sutera_hijau
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.08.2004
Ahli No: 10780
Posting: 89
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 05-07-06 15:42


ana just nak kongsi pengalaman..pendapat anda lah nak cakap apa pun...ana graduate ogos 2005, kat IPTA di sebuah pulau kat utara nun..
sejak jadi tamat belajar ni macam-macam kerja ana pernah buat..bukan kata nak memilih tapi tak ada pilihan..pernah jadi pelatih pengurusan, basuh pinggan kat kantin sekolah,jadi pelayan kat kedai makan... yang paling ada class sikit jadi cashier..bukan tak nak merantau..modal pun dah kurang..banyak kali pergi interbiu kat kl tapi belum ada rezeki.. alasan yang mereka bagi tak ada pengalaman..kadang-kadang itu geram lah jugak...sekarang tengah buat lesen saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_hijauProfil   Hantar PM kepada sutera_hijau   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 05-07-06 16:00


susah juga macam tu.......tu kata orang....semuanya atas rezeki kita.....tapi jangan serik nak mencuba...sutera_hijau ambik kos apa kat u dulu?

Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

al_farisi
WARGA SETIA
Menyertai: 18.01.2004
Ahli No: 6556
Posting: 608
Dari: Tiada kepada ada & ada kepada tiada

iran   avatar


posticon Posting pada: 05-07-06 16:04


Bagi saya terjadinya pengangguran ini terjadi kerana :

Kecenderungan kita (rakyat dan kerajaan) yang dilihat hanya menumpukan pada sesuatu perkara atau bidang sahaja dan seterunya menyebabkan terjadinya lambakan graduan. LIhat pada tahun 70 dan 80 an ketika biijh timah dan getah berada pada harga tertinggi. Kesemua universiti dan graduan mula memasuki kursus-kursus berkaitan sumber mineral dan perladangan dengan harapan dapat mencapai kejayaan nanum sebaliknya yang terjadi, harga getah jatuh merudum hingga menyebabkan terjadinya Demontrasi Baling akibat masalah kebuluran di Baling. Kemudian pada tahun 90an kerajaan mewar-warkan bahawa negara akan mencapai negara maju pada tahun 2020 dengan menumpukan bidang proffesional dan teknologi maklumat. Maka berduyun-duyun lah IPTA/S menwarkan kursus IT dan proffesional esp. accounting. Sejarah kembali berulang dengan terjadinya lambakan graduan walaupun begitu kelulusan dalam bidang accounting masih lagi penting seperti ACCA, CIMA dan MICPA untuk mendapatkan pekerjaan yang lebih baik.


Kita harus juga ingat, kesemua graduan yang memasuki universiti mempunyai harapan, apabila tamat belajar akan mendapatkan perkerjaan yang setaraf dengan kelulusanya. Ini adalah sesuatu yang tidak boleh ditolak. Cuma bagaimana kita berusaha untuk mendapatkan perkerjaan yang baik seperti bersabar dan berkerja walaupun tidak setaraf dengan kelulusan kita. MUngkin kejayaan atau rezeki seseorang itu belum tiba. Setiap insan yang berusaha adalah orang yang berjaya.
[ Telah diedit oleh: al_farisi pada 05-07-06 16:07 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For al_farisiProfil   Hantar PM kepada al_farisi   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 05-07-06 16:16


saya setuju dengan awak al_farisi.....apa-apapun kita kena banyak kan usaha dan doa.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

strawberri
Warga 5 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13269
Posting: 391
Dari: Alaska Timur

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 05-07-06 16:19


kadang-kadang graduan memilih ni bersebab. yela.. belajar tinggi-tinggi mestila nak kerja bagus sikit, nak gaji lebih sikit. nak tolong mak bapak, adik beradik, nak bayar pinjaman...

Bookmark and Share

    


  Member Information For strawberriProfil   Hantar PM kepada strawberri   Pergi ke strawberri's Website   Quote dan BalasQuote

faina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 607
Posting: 151
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 05-07-06 16:28


Pada 04-07-06 22:30 , zam_rizal posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum....

sebenarnya, dalam hal ni peranan kerajaan itu sendiri amat penting untuk memastikan hal ni tak berlaku....kita berani untuk menambah bilangan IPT di negara ini, tapi takkan kita tak fikir itu juga akan membuatkan bilangan graduan akan bertambah?

silapnya pada akar umbi....bukan silap graduan...ini pendapat peribadi...

wassalam...



betul juga itu....

bila universiti bertambah...kuantiti graduan pun bertambah...

dan mungkin juga dengan terlahirnya graduan yang berkualiti pun sia-sia saja...

jika peluang pekerjaan tidak dapat menempatkan graduan2

berkualiti ini...

aii ntahlaa...memang tiada kesudahannye isu ini...


-----------------
Sedarkah kita!
::. kiTa terCari-cAri aPa yg kiTa Mahu .:: Tapi taK berTeMu ::. SedangKan kaDang ia Ada di DepaN MatA .:: cUMA kIta saja Yang taK tAu!! ::.


Bookmark and Share

    


  Member Information For fainaProfil   Hantar PM kepada faina   Quote dan BalasQuote

qhal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2004
Ahli No: 11344
Posting: 385
Dari: (((Selangor)))

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-07-06 16:31


Pada 04-07-06 08:52 , kasih2006 posting:

!!! QUOTE !!!

menurut BULETIN UTAMA TV3 malam tadi (3 Julai) kementerian pengajian tinggi memberitahu 5 pengajian paling ramai mengganggur yang kini mencecah 20,000 orang...

5 pengajian paling ramai mengganggur:
1. teknologi maklumat
2. pengurusan perniagaan
3. perakaunan
4. kejuruteraan
5. pengurusan sumber manusia

apa pandangan anda?

p/s:pelik...Kenapa graduan perakaunan/kejuruteraan ramai yang mengganggur sedangkan kat paper berlambak peluang kerja untuk dua bidang ni.....


mungkin apa yang dipelajari di college/u, tak menepati aspek2 kualiti yang diperlukan untuk berkerja, kurangya practical atau pendedahan terhadap bidang kejuruteraan yang sebenar menjadi faktor mengapa mereka masih menganggur.


-----------------
....%iMaN & aMal%....


Bookmark and Share

    


  Member Information For qhalProfil   Hantar PM kepada qhal   Quote dan BalasQuote

syamil87
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.03.2005
Ahli No: 15218
Posting: 70
Dari: ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-07-06 16:55


perguruan ok tak?hehe...yela,dlu2 kata malaysia kekurangan guru....tapi alih2,baru-baru ini timbul pula isu graduan perguruan tak tentu kerja lagi..macam mana pulak itu....plikkan?harap ada yang dapat kasi buah fikiran...assalamualaikum

Bookmark and Share

    


  Member Information For syamil87Profil   Hantar PM kepada syamil87   Quote dan BalasQuote

awe
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.06.2004
Ahli No: 9562
Posting: 26
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-07-06 17:04


salam semua.

rezeki ada di mana-mana.
kita kena berusaha dan tak boleh terlalu memilih.
nak seribu daya, tak nak seribu dalih.
ini pendapat ana semata ye, sebab ana masih belajar lagi.. ;)

tapi, ana nak tanya ni,
biasanya pihak majikan yang nak ambil pekerja nak kan pengalaman kan?
mereka nak kan pengalaman yang macam mana tu??
dalam bidang yang kita mohon kerja tu or pengalaman bekerja apa-apa saja?
tapi, kalau tak diberi peluang, bagaimana nak dapat pengalaman?

Bookmark and Share

    


  Member Information For aweProfil   Hantar PM kepada awe   Pergi ke awe's Website   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 05-07-06 17:04


perguruan tak ada masalah....nak dapat posting tu, antara cepat dan lambat saja.....unless orang tu taknak posting kat pedalaman....tu yang kadang-kadang timbul masalah......kalau yang dapat biasiswa KPM lagi lah senang nak dapat posting......cuma KPLI susah dah nak apply....

Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

anjang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3610
Posting: 342
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-07-06 09:27


tumpang pelik juga..sebab member2 yang sama grad sains kom 2004 ..mostly..dah kerja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For anjangProfil   Hantar PM kepada anjang   Quote dan BalasQuote

setanggi_syurga83
WARGA SETIA
Menyertai: 10.03.2006
Ahli No: 23348
Posting: 517
Dari: Negeri Sembilan-bumi Allah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 09-07-06 10:44


Assalamualaikum..

saya rasa,satu kena bersedia untuk berhijrah, kedua perlu bersedia tambah ilmu contoh ambil sijil2 tambahan(CISCO etc),bersedia untuk bermula dr gaji dan tahap yang rendah..pendek kata semua kena bersedialah..:-di


-----------------
-StaIrWays To HeaVen-http://nurfazilah.hadithuna.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For setanggi_syurga83Profil   Hantar PM kepada setanggi_syurga83   Pergi ke setanggi_syurga83's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.121635 saat. Lajunya....