Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 13-08-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
More care, less hate
-- Dari Filem Reading Room

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 52
Ahli: 0
Jumlah: 52




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 1 hari, 19 jam, 32 minit yang lalu
lidah-penghunus: 5 hari yang lalu
muslimiman: 20 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 21 hari yang lalu
nur_tinta: 27 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Apa salahnya memakai kopiah??


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Apa salahnya memakai kopiah??

Please Mendaftar To Post


Oleh Apa salahnya memakai kopiah??

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 27-06-06 20:55


Guru di sekolah agama dilarang pakai kopiah    
Mon | Jun 26, 06 | 05:18:56 PM


Oleh Maslan Yusoh

KOTA BHARU, 26 Jun (Hrkh) - Persidangan Dun Kelantan hari ini dikejutkan apabila wakil kerajaan memberitahu Sekolah Agama Tengku Amalin A'Ishah Putri yang diserah di bawah pengurusan Kementerian Pelajaran melarang guru-gurunya memakai kopiah.

Pengerusi Jawatankuasa Penerangan, Pendidikan, Sains dan Teknologi, Ustaz Mohd Amar Abdullah berkata, beliau difahamkan pengetua yang mentadbir sekolah itu juga adalah penyokong Umno.

"Biar pun kita tidak mahu mempersoalkan pengetua orang kuat Umno atau tidak, namun larangan kepada guru-gurunya memakai kopiah adalah sesuatu yang cukup janggal.

"Ini menyebabkan kita lebih berhati-hati sebelum mengambil keputusan mahu menyerah pentadbiran sekolah agama rakyat (SAR) kepada Kementerian Pelajaran kerana melihat ia bermatlamat politik," katanya ketika menggulung perbahasan pada persidangan Dun hari ini.

Sebelum ini Sekolah Agama Tengku Amalin A'Ishah Putri diurus Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan.

Malah beliau difahamkan 10 SAR di Perak yang diurus secara persendirian juga tidak mahu menyerah pentadbiran sekolah mereka kepada Kementerian Pelajaran.

Menurutnya, sebab itulah sehingga sekarang kerajaan Kelantan belum membuat keputusan muktamad berhubung perkara itu dan masih mengumpulkan maklumat mengenainya. Selain itu, kerajaan negeri juga mewujudkan sebuah jawatankuasa khas yang dipengerusi Timbalan Menteri Besar.

Lagi pun kata beliau SAR di Kelantan diurus kerajaan negeri dan tidak timbul masalah seperti dialami di negeri-negeri lain yang diurus jawatankuasa pengelola sendiri.

Mohd Amar juga berkata, seramai 703 bekas pelajar sekolah Yayasan Islam Kelantan berjaya mendapat tempat di institusi pengajian tinggi tempatan dan luar negara tahun ini, di mana 573 daripadanya akan mengikuti kursus di bidang profesional.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Islam dan Dakwah, Ustaz Hassan Mohamood menganggap kerajaan Pusat tidak mengiktiraf keputusan rakyat Kelantan, apabila melantik Penyelia Pembangunan Mukim (PPM - penghulu) di negeri ini.

"Dah ada penghulu di setiap mukim di Kelantan dan tidak perlu lagi kepada PPM. Jangan pula jadi macam Amerika Syarikat yang tidak mengiktiraf kerajaan Hamas, biar pun majoriti rakyat memilihnya," kata beliau.

Pengerusi Jawatankuasa Perdagangan, Perindustrian dan Sumber Manusia, Haji Zulkifli Mamat berkata, sehingga akhir 2005 untung terkumpul anak syarikat Perbadanan Kemajuan Iktisad Negeri Kelantan sebanyak RM2.9 juta.

Sedangkan katanya, kerugian terkumpul tahun sebelumnya sebanyak RM46.2 juta. Dan 16 daripada 22 anak syarikat telah mencatat keuntungan.


Dipetik dari: Harakahdaily.net


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

musafir_lara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.09.2005
Ahli No: 19324
Posting: 283
Dari: perak + KL + johor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-06-06 21:32


ehm..depa suruh pakai songkok lah tu!

Bookmark and Share

    


  Member Information For musafir_laraProfil   Hantar PM kepada musafir_lara   Quote dan BalasQuote

imthiyaz
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2004
Ahli No: 11772
Posting: 461
Dari: Selangor @ Shah Alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-06-06 23:46


masa ana kursus BTN pun tak boleh pakai kopiah.


-----------------
Hidup di sini untuk balik ke tempat asal
[ Telah diedit oleh: imthiyaz pada 27-06-06 23:48 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For imthiyazProfil   Hantar PM kepada imthiyaz   Pergi ke imthiyaz's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 28-06-06 01:43


ada dengar tak? kalau nak masuk interview di jabatan2 agama di ibu kota jangan pakai kopiah, nanti tak dapat...

saya dapat info ni dari seorang sahabat yang sedang bekerja di sebuah jabatan agama di KL.

Kenapa orang kerajaan takut sangat dengan imej memakai kopiah & bertudung labuh?

p/s: pelik tapi benar.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 28-06-06 01:50 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ladybirdy
WARGA SETIA
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7399
Posting: 405
Dari: bumi

malaysia  


posticon Posting pada: 28-06-06 02:44


saya nak tanya kaum wanita kat ukhwah ini...mesti kebanyakan suka lelaki yang berkopiah? betul tak? kalau tak betul maaflah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ladybirdyProfil   Hantar PM kepada ladybirdy   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-06-06 07:34


sian kopiah tu..apa salah dia...tak patut..
segak apa pakai kopiah...:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

ilahnurani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.12.2005
Ahli No: 21425
Posting: 164
Dari: Kuantan,Pahang Darul Makmur

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 28-06-06 09:44


tak patut langsung buat macam tu..

muka tak handsome pun kalau pakai kopiah/serban handsome jadinya..
sejuk saja mata memandang...:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilahnuraniProfil   Hantar PM kepada ilahnurani   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 28-06-06 09:54


mmm cmtula akhir zaman ni. saya yang istiqamah berkopiah pun, masa praktikal dulu pun terpaksa buka kopiah. Sedihh tapi benar

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

setanggi_syurga83
WARGA SETIA
Menyertai: 10.03.2006
Ahli No: 23348
Posting: 517
Dari: Negeri Sembilan-bumi Allah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 28-06-06 09:57


Pelik betul...apalah salah pakai kopiah tu?kata perlembagaan negara ni islam dan bebas amalkn agama dan kepercayaan masing-masing..alih2 ada stigma negatif pula kalau pakai kopiah,tudung labuh..lepas tu terus tak bagi pakai pula?masalahnya orang-orang kita pulak yang keluar peraturan tu...macam mano ni..???? :-?


-----------------
-StaIrWays To HeaVen-http://nurfazilah.hadithuna.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For setanggi_syurga83Profil   Hantar PM kepada setanggi_syurga83   Pergi ke setanggi_syurga83's Website   Quote dan BalasQuote

bintu_ruQaiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.05.2006
Ahli No: 24453
Posting: 230
Dari: di mana kaki berpijak

malaysia  


posticon Posting pada: 28-06-06 10:08


yela...kat ipt tempat ana study dulu pun, dengor2 tak bagi student pakai kopiah dah. tapi yang dok dating2, berdua-duaan tu tak salah pula...taim orientasi pun tak bagi student pakai tudung labuh, kena pakai tudung kecik yang dah disediakan. kononnya nak setaraf dengan ipt lain...penat nak gaduh dengan pihak atasan...tak pasal2 depa kata kita ni kolot, tak terima perubahan, dan macam-macam lagi..
huh...apa punya undang2..

p/s: suka tengok laki pakai kopiah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintu_ruQaiahProfil   Hantar PM kepada bintu_ruQaiah   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 28-06-06 10:10


pakai kopian bukan untuk segak makcik2 semua....tapi sebab nak amal sunnah

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 28-06-06 10:11


saya selambe saja pakai kopiah pergi kuliah sampai sekarang...lecturer tak kata apapun...berani dia sound saya kalau nak kena saya sekolahkan dia balik, heheh

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 28-06-06 10:12


bagus lah pakai kopiah tu,......

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 28-06-06 10:15


Satu lagi...pak guard.....dah lama saya naik moto keluar masuk kampus dengan amamah, tak ada maslah pu. tiba-tiba masa hari konvo haritu da pula seorang pak guard dengan jahilnya pergi sound saya, tunjuk isyarat tangan kat saya marah sebab pakai amamah. apa punya tak sekolah pak guard tu...

orang-orang singh pakai turban, dorag buat derk saja...kita nak amal sunnah dengan amamah, dia berani halang.

Isk...tak taula bagaimana bencinya Allah pada manusia yang menghalang orang nak hidupkan sunnah kekasihNya

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 28-06-06 10:19


kepada sahabat2 yang nak pakai kopiah atau amamah.....niat kerana Allah, Allah akan permudahkan

saya punya prinsip senang saja....saya amal sunnah kerana Allah. Kita hidupkan sunnah, benda yang lebih mahal daripada dunia dah seisi isinya. Takkan Allah tak muliakan kita....sangka baiklah pada Allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

bintu_ruQaiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.05.2006
Ahli No: 24453
Posting: 230
Dari: di mana kaki berpijak

malaysia  


posticon Posting pada: 28-06-06 10:19


Pada 28-06-06 10:15 , ridwan_daie posting:

!!! QUOTE !!!

Satu lagi...pak guard.....dah lama saya naik moto keluar masuk kampus dengan amamah, tak ada maslah pu. tiba-tiba masa hari konvo haritu da pula seorang pak guard dengan jahilnya pergi sound saya, tunjuk isyarat tangan kat saya marah sebab pakai amamah. apa punya tak sekolah pak guard tu...

orang-orang singh pakai turban, dorag buat derk saja...kita nak amal sunnah dengan amamah, dia berani halang.

Isk...tak taula bagaimana bencinya Allah pada manusia yang menghalang orang nak hidupkan sunnah kekasihNya


betui tu ridwan_daie....alangkah eloknya depa pergi sound orang-orang yang dok dating, keluar kampus dengan bukan mahram, dan apa-apa yang memang dah jelas salah. tak pasal2 pula nak sound orang pakai kupiah...nath apa-apa...


-----------------
kepada si MaWaR iDaMaN..semoga dikau sentiasa MeKaR di taman..diakari rasa berTUHaN..dihiasi haruman aKhLaK&iMaN..kerana disitulah UkUrAn..JeLiTaNyA seorang perawan


Bookmark and Share

    


  Member Information For bintu_ruQaiahProfil   Hantar PM kepada bintu_ruQaiah   Quote dan BalasQuote

kasih2006
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.06.2006
Ahli No: 24992
Posting: 118
Dari: Kangar

Perlis  


posticon Posting pada: 28-06-06 10:19


kopiah bukan wajib ataupun sunat...
ia hanya sunnah nabi...
jika keadaan tidak membenarkan kita pakai kopiah...
tanggalkan sahaja...kita kena ikut keadaan semasa...

itu peraturan...maka ikut sahaja....
bila kita berada pada keadaan yang mbenarkan pakai kopiah maka pakailah...

ingatla....
sekarang kita diperintah oleh mereka (SEKULAR)
jalan nak keluar ialah...
ganti PEMERINTAH kita...itu sahaja...

salah siapa kita diperintah sekular?
salah kita juga.....pejuang islam....
Kenapa tak mahu bersama-sama dalam pas menegakkan pemerintahan islam dengan menang dalam pilihanraya?sebb pas amat mmerlukan tenaga kerja orang muda...
apa yang kita buat???
sibuk berforum dalam ukhwah...
orang tabligh sibuk dengan IPB mereka langsung tak nak join siasah...
orang JIM sibuk nak rampas parti keadilan dan buang orang abim dan lepas tu biarkan parti keadilan dipegang oleh islam liberal
orang abim dengan aktiviti mereka...
hizbut tahrir dan PKS malaysia pulak sibuk nak buat parti islam baru dan pecah belahkan/curi jamaah pas,abim,jim. hina pas, abim, jim...

so salah kita juga.....
tengok diri sendiri k

Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih2006Profil   Hantar PM kepada kasih2006   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 28-06-06 10:28


orang yang tak biasa pakai kopiah, tak rasa kemanisan nya, kelebihannya, keutamaannya, kecintaan kepada Nabi dan sunnah2nya memang tak akan tau apa yang orang lain tau

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 28-06-06 10:28


orang yang tak biasa pakai kopiah, tak rasa kemanisan nya, kelebihannya, keutamaannya, kecintaan kepada Nabi dan sunnah2nya memang tak akan tau apa yang orang lain tau

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 28-06-06 10:28


orang yang tak biasa pakai kopiah, tak rasa kemanisan nya, kelebihannya, keutamaannya, kecintaan kepada Nabi dan sunnah2nya memang tak akan tau apa yang orang lain tau

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

hafiz86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2006
Ahli No: 24920
Posting: 253
Dari: Bumi Hang Tuah

Melaka  


posticon Posting pada: 28-06-06 12:04


tak salah pun,tapi pakai kopiah tu bergantung kepada niat kita,kalau nak pakai kopiah hanya nak menunjuk-nunjuk baik atau alim,baik tak payah pakai,

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz86Profil   Hantar PM kepada hafiz86   Quote dan BalasQuote

kasih2006
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.06.2006
Ahli No: 24992
Posting: 118
Dari: Kangar

Perlis  


posticon Posting pada: 28-06-06 12:19


Ramai yang pakai kopiah sekarang bukan kerana sunnah nabi tetapi untuk ujub dan riya'
kerana bagi mereka,mereka alim dan baik sebab pakai kopiah...

orang lain tak alim, orang lain jahat, orang lain masuk nar kerana tak pakai kopiah....

wahai saudara ku...kalau pakai kopiah menyebabkan anda ujub dan riya' kononnya ada alim dan orang terpilih...
baik buka kopiah tu.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih2006Profil   Hantar PM kepada kasih2006   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 28-06-06 12:56


na'uzubillah....Kenapa orang islam hari ni sendiri macam ni?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-06-06 12:59


:-) Assalamualaikum....


     Pelik dengan perangai orang sekarang..nak menegakkan sunnah RAsullullah s.aw dikatakan nak tunjuk alim,nak tunjuk baik....dikatakan kuat pembangkang......


     Mafhum sabda NAbi saw " Barangsiapa yang menegakkan sunnahku di akhir zaman(di mana ramai yang melakukan maksiat dan sebagainya) seakan2 mendapat pahala berjihad fi sabilillah"

Kenapa bila sigh pakai turban,yahudi pakai tutup kepala depa kita tak kecoh?Kenapa orang ISLAM pakai kopiah kita nak riuh sekampung????


-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......


Bookmark and Share

    


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

fadzlyz
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2006
Ahli No: 24451
Posting: 639
Dari: cheras

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 28-06-06 13:47


yang benar dah nampak salah.............yang mungkar nampak betul......zaman sekarang ini

Bookmark and Share

    


  Member Information For fadzlyzProfil   Hantar PM kepada fadzlyz   Quote dan BalasQuote

kasih2006
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.06.2006
Ahli No: 24992
Posting: 118
Dari: Kangar

Perlis  


posticon Posting pada: 28-06-06 14:11


dah realiti zaman sekarang....
orang yang pakai kopiah tu...setakat pakai saja.....
bukan buat apa pun untuk islam....
tapi orang yang tak pakai kopiah pun
yang banyak jasa kepada islam....
cek diri sendiri...

setakat pakai kopiah...tertegak ke islam????
tak kan pakai kopiah dan tertegak islam???

tengok orang JIM, tak pakai kopiah pun...tapi banyak kerja untuk islam mereka buat...banyak aktiviti dakwah mereka lakukan...begitu juga dengan orang ABIM....

tak payah pun kalut pakai kopiah...tak kan bila tak boleh pakai kopiah maka kerja islam semua tertangguh???

perjuangan kita sekarang ialah selamatkan aqidah umat islam...
bukan sibuk perjuangakn orang tak boleh pakai kopiah...
lain lah Kalau diharamkan pakai tudung...memanglan semua orang akan berjihad bangkit menentang benda tu..sebab tudung WAJIB...
tapi kopiah TIDAK...

apa lah benda kecik pun nak bising satu kampung....

Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih2006Profil   Hantar PM kepada kasih2006   Quote dan BalasQuote

wan_andmawaddah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22771
Posting: 361
Dari: tanah permaisuri

Kelantan  


posticon Posting pada: 28-06-06 14:20


huhu ana suka tengok orang pakai kopiah dan serban..comey apa?? sejuk mata memandang...:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For wan_andmawaddahProfil   Hantar PM kepada wan_andmawaddah   Quote dan BalasQuote

Bi-klate
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 24818
Posting: 156
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-06-06 14:28


Benda ni pun pernah terjadi pada diri ana....dulu masa ana mula masuk kat IPT, ana dilarang pakai kopiah..ana ni memang suka pakai kopiah..ana dipanggil oleh jbtn tatrtib...ana cakap kat dia..ana nak pakai juga..ana tanya balik, adakah pakai kopiah ni haram..apa yang ada pada kopiah..ana teruskan juga..last sekali, brmula dari ana..sekarang dah ramai yang mula pakai kopiah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Bi-klateProfil   Hantar PM kepada Bi-klate   Quote dan BalasQuote

wan_andmawaddah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22771
Posting: 361
Dari: tanah permaisuri

Kelantan  


posticon Posting pada: 28-06-06 14:34


Alhamdulilah..
Semoga terus tabah menghadapi segala rintangan dalam mengharungi hidup..jadikan tentangan atau cemuhan itu sebagai ujian dan pembakar semangat...:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For wan_andmawaddahProfil   Hantar PM kepada wan_andmawaddah   Quote dan BalasQuote

khuwailid
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.11.2003
Ahli No: 5241
Posting: 139
Dari: marakka, mareisha

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 28-06-06 14:46


i love those guys wearing kopiah dan serban...

Bookmark and Share

    


  Member Information For khuwailidProfil   Hantar PM kepada khuwailid   Pergi ke khuwailid's Website   Quote dan BalasQuote

siswa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.06.2006
Ahli No: 24900
Posting: 203
Dari: UTM skudai

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 28-06-06 15:27


:)................

Bookmark and Share

    


  Member Information For siswaProfil   Hantar PM kepada siswa   Quote dan BalasQuote

syauqahaziqah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.08.2005
Ahli No: 18509
Posting: 259
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 29-06-06 17:26


inilah dugaan dalam meneruskan sunnah nabi

Bookmark and Share

    


  Member Information For syauqahaziqahProfil   Hantar PM kepada syauqahaziqah   Quote dan BalasQuote

hafiz86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2006
Ahli No: 24920
Posting: 253
Dari: Bumi Hang Tuah

Melaka  


posticon Posting pada: 29-06-06 17:57


tak salah pun,tak ada orang nak marah hehehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz86Profil   Hantar PM kepada hafiz86   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 30-06-06 11:48


susah untuk dikatakan zmn sekarang ni.betul kata sahabat-sahabat, yang ingin amalkan sunnah dipandang jelik..yang ingin bertudung labuh ditukarkan..sempit betul pemikiran mereka,sempit kerana sekularisme dah menjajah minda hingga mengenepikan nilai agama.semasa ana praktikal, hari pertama ana mendaftar ana terpaksa tukar tudung,biarpun tudung yang bsar ana tetap tak selesa.2,3 hari kemudian ana tukar tudung labuh.ana dah tak peduli biarpun ana kena soal jawab.ana nampak perubahan mereka.susah mereka nak bagi kerjasama berbeza masa ana pakai tudung biasa.betul, Islam itu mudah dan tak pernah menyusahkan umatnya..ana boleh pakai tudung yang lebih besar untuk mudahkan berurusan dengan sistem sekular sekarang tapi bukankah kebebasan beragama dah termaktub dalam p'persekutuan...?Kenapa lawyer yang bersari, singh..boleh amalkan agama mereka dengan bebas...?hakikatnya, imej Islam dah tercalar.tercalar kerana bermacam2 isu...terrorist antaranya hingga sebabkan non-muslim takut untuk bergaul dengan kita...justeru...salah siapa..?dunia akhir zaman...


-----------------
sekali kaki melangkah di jalan ALLAH..jangan undur..biar masa berganti..aqidah jangan mati..biar zaman berubah..keyakinan pada ALLAH jangan goyah..


Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 30-06-06 11:59


Pada 29-06-06 17:26 , syauqahaziqah posting:

!!! QUOTE !!!

inilah dugaan dalam meneruskan sunnah nabi


Umat Nabi akhir zaman....dalam hati ada benci kepada sunnah....na'uzubillah......

Barangsiapa yang menghidupkan sunnah Nabi bererti dia memuliakan Nabi. barangsiapa memuliakan Nabi bererti dia memuliakan Allah...

Barangsiapa membenci dan menentang sunnah beerti dia membenci Nabi, dan barangsiapa membenci Nabi, sama juga dia membenci Allah....Barangsiapa membenci Allah.....fikirkanlah manakah tempat yang layak utknya

Kopiah adan serban yang merupakan sunnah Nabi SAW lebih bernilai daripada mahkota raja rom dan parsi


-----------------
Hamba Allah yang masih belajar mengenali hakikat kehidupan (",)


Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-06-06 12:03


Pada 30-06-06 11:48 , raudhah84 posting:

!!! QUOTE !!!

susah untuk dikatakan zmn sekarang ni.betul kata sahabat-sahabat, yang ingin amalkan sunnah dipandang jelik..yang ingin bertudung labuh ditukarkan..sempit betul pemikiran mereka,sempit kerana sekularisme dah menjajah minda hingga mengenepikan nilai agama.semasa ana praktikal, hari pertama ana mendaftar ana terpaksa tukar tudung,biarpun tudung yang bsar ana tetap tak selesa.2,3 hari kemudian ana tukar tudung labuh.ana dah tak peduli biarpun ana kena soal jawab.ana nampak perubahan mereka.susah mereka nak bagi kerjasama berbeza masa ana pakai tudung biasa.betul, Islam itu mudah dan tak pernah menyusahkan umatnya..ana boleh pakai tudung yang lebih besar untuk mudahkan berurusan dengan sistem sekular sekarang tapi bukankah kebebasan beragama dah termaktub dalam p'persekutuan...?Kenapa lawyer yang bersari, singh..boleh amalkan agama mereka dengan bebas...?hakikatnya, imej Islam dah tercalar.tercalar kerana bermacam2 isu...terrorist antaranya hingga sebabkan non-muslim takut untuk bergaul dengan kita...justeru...salah siapa..?dunia akhir zaman...



Nabi s.a.w bersabda:

Sesungguhnya Islam datang dalam keadaan gharib (asing) dan akan kembali gharib seperti mana asalnya, maka beruntunglah orang2 yang ghuraba'. Hadith Riwayat Muslim

beruntung dan bersyukurlah saudari termasuk dalam golongan ghuraba'. moga-moga kita terus berada dalam kumpulan orang2 yang ghuraba'. ameen


-----------------
ALLAH IS ENOUGH FOR ME


Bookmark and Share

    


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 30-06-06 12:03


Mafum hadith:

"Sesungguhnya aku berpakaian yang kasar dan duduk di atas tanah dan menjilat jariku sesudah makan dan menunggang keldai dan memboncengkan di belakangku. Maka sesiapa yang enggan tidak suka kepada sunnah kelakuanku, dia bukan dari umatku"



-----------------
Hamba Allah yang masih belajar mengenali hakikat kehidupan (",)
[ Telah diedit oleh: ridwan_daie pada 30-06-06 12:04 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 30-06-06 12:03


Mafum hadith:

"Sesungguhnya aku berpakaian yang kasar dan duduk di atas tanah dan menjilat jariku sesudah makan dan menunggang keldai dan memboncengkan di belakangku. Maka sesiapa yang enggan tidak suka kepada sunnah kelakuanku, dia bukan dari umatku"



-----------------
Hamba Allah yang masih belajar mengenali hakikat kehidupan (",)
[ Telah diedit oleh: ridwan_daie pada 30-06-06 12:03 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 30-06-06 12:07


Mafhum hadith:

"Sesiapa yang menghidupkan sunnahku, dia cita padaku. Sesiapa yang mencintaiku akan bersama-samaku di dalam jannah"



-----------------
Hamba Allah yang masih belajar mengenali hakikat kehidupan (",)
[ Telah diedit oleh: ridwan_daie pada 30-06-06 12:08 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

mslina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.08.2005
Ahli No: 17798
Posting: 174
Dari: klang

Selangor  


posticon Posting pada: 30-06-06 15:10


orang yang kopiah,tudg labuh ke sekarang ni dianggap ganjil.

Tapi..ingatlah..Allah itu ganjil (ESA)..dan suka pada hamba2nya yang ganjil...

bukan ganjil yang buruk..tapi yang baik2.. :]

Bookmark and Share

    


  Member Information For mslinaProfil   Hantar PM kepada mslina   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-06-06 18:03


;-) baguslah....

:-) saya dah pakai songkok dari tadika lagi....lepas itu tukar pakai kopiah dari darjah 4 sampai lah sekarng.... :lol:

:-P kalau keluar rumah tak pakai kopiah,rasa tak selesa....sampaikan tidur pun kadang-kadang terpakai kopiah...


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

Asmiedi
Warga 1 Bintang
Menyertai: 27.08.2005
Ahli No: 18490
Posting: 39
Dari: Selangor

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 30-06-06 19:32


Kopiah...
Dulu saya masa sekolah teknik... saya dengan selambanya pakai kopiah raihan.... cozz mereka cakap kalau nak pakai sangat pakai songkok bagi sama warna.. kopiah raihan tukan ada warna hitam... bengang saja cikgu yang sound saya last2 pakai songkok pun tak bagi... alasannya kat sekolah teknik bukan nak ajar orang jadi ustaz... saya peduli apa pakai jugak.... sampai cikgu tu buang lah kopiah raihan saya.... saya pun beli lagi... sampai dia buat saya macam tak ada saja kat sekolah tuuu.... alah lagipun dia seorang saja yang kecoh - kecoh tak bagi.. cikgu lain cool saja dengan saya... siap tanya "hobi awak ke pakai kopiah raihan".....
:roll: :-P


-----------------




Bookmark and Share

    


  Member Information For AsmiediProfil   Hantar PM kepada Asmiedi   Pergi ke Asmiedi's Website   Quote dan BalasQuote

nick_sieq
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24044
Posting: 94

Kedah  


posticon Posting pada: 01-07-06 00:13


ada jugak pengalaman kena pakse bukak kopiah... time tu baru masuk perparation nak pergi japan. memang dah jadi tabiat saya nak kena pakai kopiah time pergi mana-mana pun espicially time nak belajar... so first day saya pakai, ada seorang guru kat institut itu usha pelik saya.. then hari kedua, terus dia suruh saya buang, tak sesuai... yang peliknye, sense(cikgu) tak pulak kata begitu.. sebab tak biasa dan nasihat ayah, saya keluar dr institut itu lepas seminggu.... tulah pengalaman saya... orang non-muslim tak pernah mempertikaikan kopiah, orang muslim jugak yang menekan orang seagamanye...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nick_sieqProfil   Hantar PM kepada nick_sieq   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.166782 saat. Lajunya....