Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 13-08-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Help Ever, Hurt Never
-- Tulisan di belakang lori

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 62
Ahli: 0
Jumlah: 62




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 1 hari, 19 jam, 53 minit yang lalu
lidah-penghunus: 5 hari yang lalu
muslimiman: 20 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 21 hari yang lalu
nur_tinta: 27 hari yang lalu


Jejak Remaja
Topik: sebelum tidur apa kita biasa buat?


Carian Forum

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Remaja
    »» sebelum tidur apa kita biasa buat?

Please Mendaftar To Post


Oleh sebelum tidur apa kita biasa buat?

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 12-08-03 14:20


assalamualaikum

Yelah sebelum tidur,kita baca doa,baca surah ke...tapi..sebelum tu apa yg kita mmg selalu buat....jadi kebiasaan
kalau saya..

1.Baca Novel atau Mag
2.Tulis Diari
3.Check PDA
4.Naik katil,gosok kaki kat tilam..tak tau apasal....
5.Sebelum tidur mesti nak mandi dulu walau dah mandi pukul 6.30pm ..
6.Hafal satu quote of the day....
7.Masa saya sek rend..sebelum tdur mesti cakap"Malam ni nak mimpi apa ekk"hehehe




Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

AnisAqilah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1446
Posting: 261
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 12-08-03 14:42


selalunya anis akan berangan dan berfikir..

'apa yang aku dah buat hari ni?'
'banyak dosa ke banyak pahala?'
'ada sesiapa yang terasa ngan aku tak ari ni?'
'esok aku nak buat apa?'
'macam mana kalau esok aku tak boleh bangun macam biasa?'




-----------------

Tertawalah pada segala cubaan, kerana dunia ini hanya kosong belaka, terimalah sepuluh kekalahan sebelum menerima satu kemenangan


Bookmark and Share

    


  Member Information For AnisAqilahProfil   Hantar PM kepada AnisAqilah   Pergi ke AnisAqilah's Website   Quote dan BalasQuote

rufaidah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 305
Posting: 23
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 12-08-03 18:04


Assalamualaikum
Biasanya sebelum tidor Rufaidah akan...
* tulis diari
* baca al-quran
* ulang hafalan quran
* muhasabah diri
* tajdidkan niat
* rancang nak buat apa esok
* mohon sesuatu yg lebih baik
* mengucap syahadah
* baca doa tidur

Semoga setiap yang baik akan terus istiqamah dalam diri rufaidah..



Bookmark and Share

    


  Member Information For rufaidahProfil   Hantar PM kepada rufaidah   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 12-08-03 18:33


selalunye saye berangan. cakap sorg2 sambil2 menambah keyakinan diri di dpn org.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

mujahidah2311
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1530
Posting: 293

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-08-03 00:18


sebelum tido,gi gosok gigi...
pastu tegangkan cadar balik...tepuk2 bantal... ..baca ape je buku skali pun..kalo time rajin la...kalo x,duk baca bismilah ngan doa tido....pastu muhasabah diri...pk jab esok adalagi ke utkku?
pastu bila time ujan lak,sokmo pikir antu.. ..sokmo terbayang camna kalo tetiba jer hantu muncul....pas2 baca bismillah dan doalah apa yg patut....kalo xleh gak,duk diam2....pas2 ngan sendirinya tertido.

-----------------
"Wahai orang-orang beriman!Peliharalah diri kamu dan keluarga kamu dari api neraka yang bahan-bahan bakarnya adalah manusia dan batu berhala"(At-Tahrim:6)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah2311Profil   Hantar PM kepada mujahidah2311   Quote dan BalasQuote

puteri_islam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 478
Posting: 212
Dari: Pulau Melaka

Kelantan  


posticon Posting pada: 13-08-03 00:24


assalammualaikum...

ana sebelum tido..
dgr IKIM.FM
sambil tu online kat ukhwah..
pastu...
gosok gigi..
cuci muka..
ambil air sembahyang..
pastu...
biasalah...
sebelum lelap...
baca doa,istighfar,baca dua kalimah syahadah..
selawat...sampai tertidur..

pas tu...mimpilah...

wallahhua'lam..

-----------------
Sesungguhnya ingatan hamba kepada Tuhannya itu adalah lebih besar daripada segala-galanya.Dan Allah itu mengetahui apa yang kamu kerjakan.(Surah al-Ankabut:45)

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_islamProfil   Hantar PM kepada puteri_islam   Quote dan BalasQuote

Maryam
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 520
Posting: 552
Dari: KENMS, IIUG

usa  


posticon Posting pada: 13-08-03 00:47


muhasabah....

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For MaryamProfil   Hantar PM kepada Maryam   Pergi ke Maryam's Website   Quote dan BalasQuote

ayuazar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.07.2003
Ahli No: 2390
Posting: 171
Dari: kuala lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-08-03 01:05


sebelum tidur saya akan...
bersihkan diri dulu....baru selesa nak tidur...pas tu...baca bismillah..doa..3 kul.fikir ari ni macam mana...fikir apa nak buat esok..
kalau tak boleh tidur...selalunya baca buku yg memboringkan...tak lama pas tu pasti tertidur...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayuazarProfil   Hantar PM kepada ayuazar   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 13-08-03 14:09


sblm tidur pejam mate.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

Qudwah_hasanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 121
Posting: 211

Sarawak  


posticon Posting pada: 13-08-03 14:22


sebelum tido...
ana akan termenung dulu...ingat apa yang ana buat sepanjang hari...
kadang-kadang baca buku samapai tertido...
sambil tu semestinya dengar radio ikim..
kadang kadang bergolek kejap..tak tau kenapa..

-----------------
TIDAK AKAN KAMU MERASA GUNDAH WALAUPUN SEKALI JIKA KAMU TAHU APA YANG DICARI...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Qudwah_hasanahProfil   Hantar PM kepada Qudwah_hasanah   Quote dan BalasQuote

qasrynna_qistna
Warga Rasmi
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1963
Posting: 18
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 13-08-03 14:55


assalamualaikum w.b.t

kalau ana,mula2 ana akan gosok baju untuk kuliah esok,kemaskan buku2,kemudian barulah buat persediaan untuk tidur seperti amik wudhuk,baca doa..
dalam pada nak tunggu mata terlelap termenung jugak pasal apa yang dah ana buat hari itu dan sentiasa akan terkenangkan mak ayah dan adik tersayang..

Bookmark and Share

    


  Member Information For qasrynna_qistnaProfil   Hantar PM kepada qasrynna_qistna   Pergi ke qasrynna_qistna's Website   Quote dan BalasQuote

kimi_uniten7
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.07.2003
Ahli No: 2602
Posting: 89
Dari: bangi

japan   avatar


posticon Posting pada: 20-08-03 11:38


kalo ana pula......
mesti nak ader banyak bantal baru selesa.......
tak taula kenapa??pas tu tegok cermin utk pastikan dah ambil wuduk ker,cuci muka ker, gosok gigi ker...pas tu tegangkan cadar, peluk2 bantal baru terlelap.
tapi yg pelik sikitkan bila sebap dibuai mimpi yg indah ker seram ker mesti ader terselit hal esok nyer...cth; minyak motor dah isi ker belum,duit makan esok cukup ker,assigment dah siap ker,kuliah esok kat bilik mana yeak.....ahak`s !!


-----------------
Cinta umpama jerawat, dibiar selamat, dipicit nikmat....

Bookmark and Share

    


  Member Information For kimi_uniten7Profil   Hantar PM kepada kimi_uniten7   Pergi ke kimi_uniten7's Website   Quote dan BalasQuote

nurana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.07.2003
Ahli No: 2561
Posting: 139
Dari: bangi

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-08-03 11:48


kalau tak leh tidur,saya baca novel atau surf internet..tp selalunya saya akan tidur tanpa pikir apa2..ada sesekali tu muhasabah diri dan teringat pasal kematian..kekadang leh menginsafkan diri..insyaAllah

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuranaProfil   Hantar PM kepada nurana   Pergi ke nurana's Website   Quote dan BalasQuote

zieka
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 583
Posting: 66
Dari: MMU

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 20-08-03 11:54


kalo zieka, sblom tido zieka suke main misscalled² ngan member² zieka. tak tau nape, tp best arr wat camtu pastu, zieka akan berpikir jap tentang ape² jer perkare yg dah zieka wat pd belah siangnye. then, berangan plak jap pasai hal² yg akan jd sok ari . last skali..., pejamkan mata & tidoooo!!! ekekekke

-----------------
Harta menjamin dunia. Iman menjamin akhirat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ziekaProfil   Hantar PM kepada zieka   Pergi ke zieka's Website   Quote dan BalasQuote

i-z-a-h
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1537
Posting: 170
Dari: Brunei

brunei  


posticon Posting pada: 20-08-03 12:42


Assalamualaikum,

biase nye.. klu sebelum tido izah buat...

*baca private stuff
*baca doa

pastu.. tidur.. ehehe.. dat's all .. mmg lelap mata d buat nye...

wassalam

-----------------
-->> Study can be stressful when i cant arrange my time, too bad i still cant arrange myself even i know i wanna be sucess <<--

Bookmark and Share

    


  Member Information For i-z-a-hProfil   Hantar PM kepada i-z-a-h   Pergi ke i-z-a-h's Website   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 25-08-03 23:32


sebelum tidur, tengok tv lepas tu tv tgk saya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

mujahidah_84
Warga 1 Bintang
Menyertai: 25.08.2003
Ahli No: 3094
Posting: 33
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 26-08-03 10:51



biasanya sebelum tido' ..ana akan buat..

~pastikan meja study kemas
~iron dress nak pakai besoknya
~susun buku2 untuk ke kelas
~minum susu
~pastikan adik2 junior dah tido'
~tutup tingkap..lupa plak.

hah..yang paling penting skali..ana akan muhasabah diri,apa yang ana dah buat di siang hari..fikir balik,ALLAH terima ke tak amalan kita seharian...semoga hari ini lebih baik dari semalam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_84Profil   Hantar PM kepada mujahidah_84   Pergi ke mujahidah_84's Website   Quote dan BalasQuote

bulan_bintang
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 396
Posting: 144
Dari: cyberjaya-the intelligent city

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-08-03 14:05


assalamualaikumm..

hmm..ape agaknye ek yg kite wat time nk tdo..mm..rasenye..fikir ape yang dah berlaku sepanjang hari tu..pastu..plan ape nak buat untuk esok hari..pastu..kalau tak boleh tido lagi..bace novel..sambil dengar muzik..tapi sebelum tu kene bace 3 Qul ngan doa tdo..takut-takut terus terlelap je..tak lupe nak mengucap dua kali syahadah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For bulan_bintangProfil   Hantar PM kepada bulan_bintang   Quote dan BalasQuote

wardah_iium
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.06.2003
Ahli No: 1375
Posting: 169
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-08-03 14:18


kalau ana...ana akan termenung sekejap.
pastu ana akan gosok gigi..ambil wudhu'..baca surah al-mulk....pastu baca doa tidur...
lastly.....pejamkan matalah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For wardah_iiumProfil   Hantar PM kepada wardah_iium   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 26-08-03 18:01


kalau malam-malam yang pertama sekali saye
1.tulis diari
2.pikir mase depan .pas tu bace doa tidur dan tido la

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

a_whole_new_world
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.06.2003
Ahli No: 1503
Posting: 195
Dari: s\'pore

singapore  


posticon Posting pada: 26-08-03 20:55


saya selalu berangan sebelum tido...either that ataupun kalau besok ader test saya akan cuba ulang balik..kalau tak dpt...give up.....baca doa ...
lepas tu fav. saya...tido ......

Bookmark and Share

    


  Member Information For a_whole_new_worldProfil   Hantar PM kepada a_whole_new_world   Quote dan BalasQuote

mujahidahsolihah
Warga Rasmi
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 933
Posting: 12
Dari: melorianz

Kelantan  


posticon Posting pada: 27-08-03 21:59


sebelum tido....biasernyer baca doa dulu ngan ayat kursi..sbb kdg2 kot tgh berpk tu tertidoo..pastu,pk..pk..kenangan manis,masin,pahit yg dilalui ari ni.[tersenyumm la sorg2]...em..then, pk utk ari esok dan akan dtg...pk psl cite2..kemana hala tuju lps ni....pastu...pk psl kwn2....camner laaa nak rase bestt ngan kwn2 baru kat smka melorr ni...biarpon dah nak sethn...ttp x puas hati..eeheh...ni la manusia...pastu, pk psl keje sekolah yg blom sempat diberessskan...cthnye, persediaan utk ujian lisan BM..oral BI...dan projek bestari,bm.....cikgu nak sblm cuti semesterr ni...eehhe...pastu..last2 tertidur...kalau x leh tido. kite istighfar....

-----------------
ceria² lah selalu....
senyum sokmo...
kiter gak bahagiee...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidahsolihahProfil   Hantar PM kepada mujahidahsolihah   Quote dan BalasQuote

Prince_Muslim90
WARGA SETIA
Menyertai: 04.06.2003
Ahli No: 1018
Posting: 438
Dari: Munich

germany  


posticon Posting pada: 27-08-03 22:10


saya buat cam ni

1.buat kerja sekolah
2.Study baca buku
3.gosok gigi
4.kemas beg sekolah
5.baca doa
6.apa lagi tidurlah.........

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For Prince_Muslim90Profil   Hantar PM kepada Prince_Muslim90   Pergi ke Prince_Muslim90's Website   Quote dan BalasQuote

solehah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.06.2003
Ahli No: 1384
Posting: 165
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-08-03 21:06


Kalau ana ,sbl tidur ana akan:
1)tulis diari
2)Fikir sama ada exam nanti dpt result cemerlang
3).........
4)Annaum....

-----------------
http://mujahidah1505.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For solehahProfil   Hantar PM kepada solehah   Pergi ke solehah's Website   Quote dan BalasQuote

halawah_iman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 355
Posting: 83
Dari: TaNaH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-08-03 21:26


assalamualaikum..
perkare yang saye buat sebelum tido..
1. bace buku cerite
2. maapkan kesalahan org.
3. bace doa.
4. ingat balik ape yg kiter dah buat time sebelum tido
5. ZZZZZZ

kenape tanyer sebelum tido, selepas tido x nak tanyer ker..?

-----------------
DoN'T SToP aT THe ToP,
oR You WiLL DRoP!

Bookmark and Share

    


  Member Information For halawah_imanProfil   Hantar PM kepada halawah_iman   Quote dan BalasQuote

BrotherMon
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.07.2003
Ahli No: 2708
Posting: 1087
Dari: Kuala Lumpur

congo   avatar


posticon Posting pada: 30-08-03 03:34


mula mula sekali ...buat bodo...
then....buat-buat tidur..
pastu.....terus tidur lena...
thats all...

Bookmark and Share

    


  Member Information For BrotherMonProfil   Hantar PM kepada BrotherMon   Pergi ke BrotherMon's Website   Quote dan BalasQuote

raul_gonzalez
Warga 5 Bintang
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1321
Posting: 396
Dari: .::Kuala Terengganu::.

Terengganu  


posticon Posting pada: 30-08-03 10:46


1)baring atas katil
2)pejam mata
3)mengadap kiblat
4)akhir sekali dertuh dan jenere''dertuh' dan 'jenere'lah ana

-----------------
~MEMBANGUN MENURUT ISLAM~

Bookmark and Share

    


  Member Information For raul_gonzalezProfil   Hantar PM kepada raul_gonzalez   Pergi ke raul_gonzalez's Website   Quote dan BalasQuote

sesejuksalju
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2178
Posting: 791
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-08-03 10:49


Assalamualaikum...

sebelum tidur....ana :

* pastikan pintu dan tingkap ditutup rapat ,dikunci.
* dengar IKIM.FM
*muhasabah diri
*kekadang bila mengenangkan bebanan ibu ayah selama ini...menitis air mata
*kenangkan dosa yang lalu
* baca doa....
*berzikir hingga....zzzzzzz

Bookmark and Share

    


  Member Information For sesejuksaljuProfil   Hantar PM kepada sesejuksalju   Quote dan BalasQuote

islamic_princess
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 45
Posting: 736
Dari: johor bahru ke UPSI

Johor   avatar


posticon Posting pada: 30-08-03 23:35


assalamualaikum
sebelum tidur biasanya mira akan bersihkan diri ....then ambil wudu'.....minum susu......
muhasabah diri apa yg telah dilakukan sepanjang hidup kat dunia ni......ingat kisah2 silam.....sampailah terlena sendiri......sebelum tu baca doa dulu....
wassalam

-----------------
HaRaPanKu MoGa DikuRniAkaN
MaNiSnyA IMAN BerPanJanGaN
MoGa LauTaN HiLanG GeLoRa UnTuK BeLaYaR..

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_princessProfil   Hantar PM kepada islamic_princess   Pergi ke islamic_princess's Website   Quote dan BalasQuote

Al-FaQiHaH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.08.2003
Ahli No: 3191
Posting: 157
Dari: UK

uk  


posticon Posting pada: 31-08-03 03:01


assalamualaikum...
kalau saya ..sebelum tido buat je apa yg terlintas kat kepala...tapi yang biasenye tak penah lupa, siapkan homework,gosok gigi,susun buku untuk kuliah esok,kunci pintu bilik.
pastu kalau rase cam dah ngantuk,kemas katil,meja,tutup lampu,baring mengiring ke kanan,tarik selimut,pejam mata,baca doa,ayat kursi,shahadah,ayat tolak bencana,3qul 3x,pastu terus 'jenere'..
kalau tak dapat tido..bangun solat sunat.pastu baca novel ke,majalah ke..sambil baring.bila dah ngantuk,buat laa ape yg patut...

em nak tambah sket...kalau kita dah baca ayat2&doa sebelum tido,yakin dgn bacaan kita...InsyaAllah kita takkan rasa takut kepada segala macam gangguan..betul tak?

-----------------
KaSiH iTu iBaRaT MuTiaRa..HaDiaH DaRi ALLaH YaNg EsA..GiLaPLaH iA DeNgaN iMaN DaN TaQWa.. SiNaRNyA KaN BeRCaHaYa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-FaQiHaHProfil   Hantar PM kepada Al-FaQiHaH   Quote dan BalasQuote

banduan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.08.2003
Ahli No: 2945
Posting: 79
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 31-08-03 04:48


sebelum tidur sebelah siang ker atau sebelum tidur sebelah malam? Kalau sebelah malam, terus terang saya katakan seminggu saya tidur 1-2 hari sahaja sebab selebihnya saya kena bekerja dari pukul 12 mlm sampai 8 pagi. Jadi waktu tidur saya ialah dari pukul 10 pagi sampai pukul 3 petang sebelum bangkit utk solat zuhur. Jadi sebelum tidur tu takde buat apa2 cuma sarapan dulu, lepas tu baru tidur.

Bookmark and Share

    


  Member Information For banduanProfil   Hantar PM kepada banduan   Pergi ke banduan's Website   Quote dan BalasQuote

shahirah_huda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1982
Posting: 335
Dari: AS

japan  


posticon Posting pada: 03-09-03 17:48


ana lak..sblm tido..ana pike ttg siang tadi..ape yg ana buat..emm esok nak buat apa..baca surah mulk..doa..niat nak bangun awal..emm berangan2 past tue dah terbang ke pulau dudur ( tido )..zzzzz...zzz.zzz

Bookmark and Share

    


  Member Information For shahirah_hudaProfil   Hantar PM kepada shahirah_huda   Quote dan BalasQuote

gimmiescript
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.08.2003
Ahli No: 3198
Posting: 205
Dari: Hokkaido

japan  


posticon Posting pada: 05-09-03 21:26


sebelum tidur, biasa nya saya akan:

1) Dengar lagu
2) Baca Novel atau buku
3) Berangan dan selepas itu tidur ...



-----------------
:: hankitae ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For gimmiescriptProfil   Hantar PM kepada gimmiescript   Pergi ke gimmiescript's Website   Quote dan BalasQuote

peminat_nasyid
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1152
Posting: 136
Dari: atas bumi bawah langit

singapore  


posticon Posting pada: 06-09-03 08:45


assalamualaikum...
sebelum tidur...mesti dengar radio IKIM...sambil tu tulislah sesuatu kat diary...bila rantuk...peluk bantal(tidur)

-----------------
~ Yg pulang pegi usahlah dirintih
doakan saja dikurnia sejahtera
apa yg diratap dgn tangis
keharuan ,leraikan hiba
pujuklah hatimu
pemergiannya
iktibar buatmu.....~


Bookmark and Share

    


  Member Information For peminat_nasyidProfil   Hantar PM kepada peminat_nasyid   Quote dan BalasQuote

Rabbit_cute
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.06.2003
Ahli No: 1700
Posting: 265
Dari: Selangor

Pahang  


posticon Posting pada: 08-09-03 12:46


Belek-belek Handphone.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For Rabbit_cuteProfil   Hantar PM kepada Rabbit_cute   Quote dan BalasQuote

pena_sufi
Warga 5 Bintang
Menyertai: 07.09.2003
Ahli No: 3377
Posting: 372
Dari: bumi waqafan Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-09-03 13:22


assalamualaikum...
kalau ana...first sekali ana betulkan posisi baring supaya lebih selesa (dalam keadaan berwuduk),selepas itu ana akan ingat kembali apa yang telah ana buat sepanjang hari (kiterkan banyak buat salah)dan beristigfar banyak2.Lepas tue, kalau tak boleh tidur lagi,ana cuba baca ulang2 beberapa surah lazim....sampailah tertidur,wallahuallam
wassalam...

-----------------
Mahabbah Mawaddah Lil Ukhwah Fillah

Bookmark and Share

    


  Member Information For pena_sufiProfil   Hantar PM kepada pena_sufi   Quote dan BalasQuote

ummuhabibah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.07.2003
Ahli No: 2064
Posting: 45

Kelantan  


posticon Posting pada: 08-09-03 18:26


BIasalah.mmg semua elok2 cakap kat sini kan?
Tp kadang2 kita tk terlepas dr mengingati atau berkhayal kt seseorg yg kita minati.
Itu mmg dah jadi kebiasaan bg kita sbg manusia.



Bookmark and Share

    


  Member Information For ummuhabibahProfil   Hantar PM kepada ummuhabibah   Pergi ke ummuhabibah's Website   Quote dan BalasQuote

lie_na
Warga 2 Bintang
Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 777
Posting: 55
Dari: DARI PERAK-KUALA LUMPUR

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-09-03 12:57


assalammualaikum.........
macam-macam ye...tu la tabiat namanya......
saya pula sebelum tido saya suka membaca....klu tak membaca rasa tak sedap tak kira la sikit pun jadi la.....tp sebelum tu buat skit ulangkaji untuk kuliah atau sesi praktikal pg esoknya baru la gosok gigi,baca la surah-surah qul,last skali ambil la apa-apa bahan bacaan tp selalunya novel pastu baca sampai tertido,klu tak leh tido juga saya baca sampai pagi....sebabnya saya ada masaalah nak tido malam...sapa-sapa leh tolong saya menangani masaalah ni....

-----------------
yang tersurat kelihatan jelas,
yang tersirat hanya tuhan yang tahu........

Bookmark and Share

    


  Member Information For lie_naProfil   Hantar PM kepada lie_na   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 10-09-03 18:48


ada jugak yg punyai masalah tidur malam....saya kalau tak boleh tidur..pasang lagu mozart,schubert ke..sure lepas tu mesti tidur.......tidur....dan tidur...dan tidur...dan..........zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

eh saya tertidur...

Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

istiqamah
Warga Rasmi
Menyertai: 09.09.2003
Ahli No: 3439
Posting: 15
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 14-09-03 17:35


erm...sebelum tido...

*makan supper
*tadah tangan baca doa tidur ngan 3 kul
*fikir masalah
*cara nak settle masalah
*muhasabah diri

hehe...lepas tu..apa lagi!tido!!!sleep time...yeah

Bookmark and Share

    


  Member Information For istiqamahProfil   Hantar PM kepada istiqamah   Quote dan BalasQuote

iman_annur
Warga Rasmi
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3665
Posting: 2
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-09-03 13:07


assalammualaikum w.b.t

Sebelum tidur yea..
-berus gigi dan cuci muka..
-lepas tu recall balik tadi study apa..
-ingat family kat rumah..
-Baca apa-apa yang patut..
-kalimah syahadah tak dilupakan, manalah tahu kalau tak bangun-bangun lagi..
-Last sekali, pejam mata dan tidur...

_Be the best among the best_

Bookmark and Share

    


  Member Information For iman_annurProfil   Hantar PM kepada iman_annur   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 06-10-03 10:38


Sebelum tido makan gosok gigi, tido.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

Joju
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.12.2003
Ahli No: 5846
Posting: 81

Pahang  


posticon Posting pada: 31-12-03 00:47


Joju pulak, sebelum tidur, Gosok gigi ambil wudhuk, kemudian membaca Al-quran, lepas tu ketika baring, joju Membaca Al-Fatihah,4 Qul, Al-Ayatul Qursi, kemudian Bismillahirahmanirrahim sebanyak 21 X, kemudian Surah Al-Ikhlas 3X,selawat 3x, subhanallahi walhamdulillahi walaailahaillahu wallahu akbar 3X, Mohon ampun utk seluruh muslimin dan muslimat yg masih hidup dan yg tlh meninggal dunia sebanyak 3X, kemudian baca doa sebelum tidur, dan last Joju Mengucap Dua Kalimah Syahadah.
itu je..

Wassalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For JojuProfil   Hantar PM kepada Joju   Quote dan BalasQuote

aLaMeeN
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.06.2003
Ahli No: 1586
Posting: 37

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-01-04 23:35


termenung....tgk hp....berangan....


Bookmark and Share

    


  Member Information For aLaMeeNProfil   Hantar PM kepada aLaMeeN   Quote dan BalasQuote

aleya_maisara
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.02.2004
Ahli No: 6940
Posting: 97
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-02-04 17:21


assalamualaikum....kalau ana pulak...ana akan buat cara2 kita sebelum tido...selain tu ana akan beritahu wasiat pada kawan sebilik....yelah kan mana tahu kiter mati semasa tidur,kan...oklah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aleya_maisaraProfil   Hantar PM kepada aleya_maisara   Pergi ke aleya_maisara's Website   Quote dan BalasQuote

ultramaman
Warga 1 Bintang
Menyertai: 16.02.2004
Ahli No: 7306
Posting: 22
Dari: tampin

Johor  


posticon Posting pada: 21-02-04 17:47


sebelum tidur:
check email, set status untuk msn,yahoo.
check schedule untuk esok.
lepas tu baring. baca apa aapa yg patut. think about mom and dad and my family in malaysia.. rindu malaysia jap, lepas tu tidur.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ultramamanProfil   Hantar PM kepada ultramaman   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 08-03-04 15:00



Sebelum tidur...saya baca buku dulu sambil dgr radioa ikim.
klu tak baca buku tak boleh tido.
dah jadi habit

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

Linn
WARGA SETIA
Menyertai: 14.04.2004
Ahli No: 8388
Posting: 447
Dari: Serdang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-10-05 16:16


saya suka melayari internet sebelum tidur.. dah ngantuk, tutup pc, tutup lampu & tidur...

Bookmark and Share

    


  Member Information For LinnProfil   Hantar PM kepada Linn   Quote dan BalasQuote

nur_ukhwah
Warga Rasmi
Menyertai: 01.10.2005
Ahli No: 19473
Posting: 15
Dari: maran

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 07-10-05 16:20


saya suka beranganlah..apelagi,kadang-kadang baca novel sampai mata dah ngantuk sangat2....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_ukhwahProfil   Hantar PM kepada nur_ukhwah   Quote dan BalasQuote

great_teacher
WARGA SETIA
Menyertai: 03.01.2004
Ahli No: 6195
Posting: 739
Dari: ...:::BANDAR DI RAJA MENUJU KE SERAMBI MAKKAH:::...

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 07-10-05 16:29


sebelum tidur saya tutup mata..kalau tak tutup mata saya tak boleh nak tdoo.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For great_teacherProfil   Hantar PM kepada great_teacher   Pergi ke great_teacher's Website   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-10-05 16:37


:roll: :roll: ana ni jenis yang tidur lewat2 malam...pukul 2 kee,baru tidur :-)

;-) sebelum tidur,ana biasa gosok gg laa...lepas itu minum air kee...baru masuk tidur,bila dah atas katil tuu, :roll: hmm kejap saja dah lelap :lol: :lol:


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-10-05 16:40


sebelum tidur saya baring dulu, kalau tak baring susah nak tidur...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-10-05 16:41


Pada 07-10-05 16:29 , great_teacher posting:

!!! QUOTE !!!

sebelum tidur saya tutup mata..kalau tak tutup mata saya tak boleh nak tdoo.....
a'ah, kena tutup mata juga, kalau tak tunggu mata tu tertutup sendiri pun boleh juga... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 20-10-05 13:39


first thing first kalau mak ayah belum call,ana call mak ayah minta maaf dengan diaorang,lepas itu ambik wudhu',solat2 sunat,kemas tempat tidur,baca surah Yaasin,'baca' sikit2 apa yang sepatutnya,baring,zikir sampai terlelap.tapi kekadang kalau dah ngantuk and letih sesangat tahap cipan dah tu..lepas solat2 sunat,terus tidor..:-di kekadang berangan jgak masa nak tidur tu..hehe :-di
[ Telah diedit oleh: sufti_ilham pada 20-10-05 13:41 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

ina_irdyna85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.09.2005
Ahli No: 18932
Posting: 268
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-10-05 14:58


selalunya ana tengok berita... lepas tu kunci alarm... baca ayat kursi, baca doa tidur & mengucap....next...ZZzZzZzZZZzzzz

Bookmark and Share

    


  Member Information For ina_irdyna85Profil   Hantar PM kepada ina_irdyna85   Pergi ke ina_irdyna85's Website   Quote dan BalasQuote

hidayah_85
Warga Rasmi
Menyertai: 29.09.2005
Ahli No: 19440
Posting: 7
Dari: kl

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-10-05 14:29


sebelum tidur:
-pastikan alarm hp berfungsi
-tarik selimut dengan kemas
-susun bantal dengan teddy bear di kedudukan yang betul
-baca ayat kursi dengan ayat2 lain yang sewaktu dengannya
-tepuk2 perut smbil fikir masa depan..lepas itu tidooo...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hidayah_85Profil   Hantar PM kepada hidayah_85   Quote dan BalasQuote

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-10-05 14:32


Kadang² sukar untuk tidur, kira baca buku sambil baring. Akhirnya buku pula yang 'baca' saya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

Nur_sya
Warga Rasmi
Menyertai: 14.08.2005
Ahli No: 18122
Posting: 16
Dari: johore

Johor  


posticon Posting pada: 28-10-05 17:50


sebelum tidur...
saya akan dengar lagu "sebelum Terlena" kumpulan Hijjaz yang nyanyi...lagu tu saja dah cukup buat saya merenung apa yang saya dah buat sepanjang hari...
sebelum tidur juga saya akan maafkan semua orang supaya esoknya tak ada lah bangun dalam keadaan yang marah dan apa-apa aje lah...
selain tu...tabiat masa tidur...suka sangat dengar radio...ikim yang utama...kalau kul 12 tu...dengar orang ngaji...boleh terus terlena sebab yang baca Al-Quran tu suara dia sedap...
mmmmmm.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nur_syaProfil   Hantar PM kepada Nur_sya   Quote dan BalasQuote

fizah_862000
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10528
Posting: 844
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 28-10-05 17:55


entah lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fizah_862000Profil   Hantar PM kepada fizah_862000   Pergi ke fizah_862000's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-10-05 17:59


tengok schedule esok. fikir apa nak buat...

set alarm handphone..

mengenangkan kisah lalu.. then tidur huhuhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

JeSsamIn
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.04.2005
Ahli No: 15751
Posting: 56
Dari: no man's land

Perlis  


posticon Posting pada: 29-10-05 02:22


set alarm handphone
mengucap
baca ayat qursi
lepas itu dalam beberapa saat mesti dah lena (penat konon2nya :P)

Bookmark and Share

    


  Member Information For JeSsamInProfil   Hantar PM kepada JeSsamIn   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 29-10-05 10:10


tak kisah apapun..asalkan lelap mata..tidurlah saya.. :-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.186876 saat. Lajunya....