Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-02-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Laut yang tenang tidak menghasilkan nelayan berani

-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: ShannonTodd
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43149

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 51
Ahli: 0
Jumlah: 51




  Yang Masuk Ke Sini
razani: 12 hari yang lalu
abid_19: 13 hari yang lalu
JonathanBaker: 15 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Ada yang terlupa kegunaan Edit ..


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Ada yang terlupa kegunaan Edit ..

Please Mendaftar To Post


Oleh Ada yang terlupa kegunaan Edit ..

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 12-06-06 10:13


Kadang-2 ada di antara kita yang menghantar komen dalam sesuatu topik secara berturut-turut .. saya pun dulu pernah juga buat macam tu ... tapi sebenarnya kita boleh edit posting kita dengan klik pada icon "Edit" .. rasanya mesti ramai dah tau kan ...

kalau di forum lain user yang spam posting akan diberi amaran supaya tidak berbuat demikian ... kononnya user yang spam posting ni sengaja buat macam tu supaya jumlah post mereka bertambah dan cepat naik pangkat ... ada juga forum yang delete terus posting dan juga komen yang tak bermanfaat dan tak ada isi langsung ...

Saya sebenarnya tak reti sangat hal-2 portal ni .. saya tak tau sama ada jumlah posting yang terlalu banyak dalam sesuatu forum boleh menjejaskan server ... tapi saya cadangkan pada semua user supaya dapat hantar komen atau posting yang benar-2 bermanfaat dan ada isi yang boleh dikongsi bersama .. tidak hanya sekadar ikon-2 senyum atau ketawa semata-2 ....

segala kesilapan dan kedaifan dalam cadangan saya ni dahului dengan jutaan maaf ...
[ Telah diedit oleh: transmissionline pada 12-06-06 14:02 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

Kang

Menyertai: 09.05.2003
Ahli No: 2
Posting: 1920

usa   avatar


posticon Posting pada: 12-06-06 10:44


Sangat bagus transmissionline !
Sebenarnya, sepatutnya, di Ukhwah.com pun begitu. Itulah gunanya Eksekutif yang dilantik. Tetapi hampir semuanya tak menjalankan tugas dan lesap.

Ada yang hanya posting angin dan ada yang hanya posting icon, yang hanya posting "Terima kasih atas info" "Syukran.." dan seumpamanya. Setiap posting menaikkan pangkat tetapi apa gunanya pangkat kalau posting angin saja.

Yang peliknya, kemudian ada yang mengadu BORING. Siapa yang tak boring kalau balasan topik hanya sekadar "angin".


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For KangProfil   Hantar PM kepada Kang   Pergi ke Kang's Website   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 13-10-08 14:51


bila kang sudah bersuara.. hehe..

saja nak naikkan posting lama2.. maybe ada yang terlupa.. maybe ada yang tak ingat.. tak apa.. kita ingat mengingati.. insyaAllah.. saya pun tak terlepas daripada perkara2 di atas.. sekadar peringatan buat diri..:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

islamic_gil
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14692
Posting: 427
Dari: SATU KAWASAN DI SATU MASA

Selangor  


posticon Posting pada: 13-10-08 14:57


iyakah..tapi ikon2 tu menarik perhatian lah.ape22pun teguran diterima

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_gilProfil   Hantar PM kepada islamic_gil   Quote dan BalasQuote

pak_ali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2005
Ahli No: 18734
Posting: 256
Dari: Hollywood Records, 500 S. Buena Vista Saints Burbank, Los Angeles, California 91521.....

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 13-10-08 15:13


pasal posting satu hal....
tapi eden tengok ada juga yang suka buka topik baru...
padahal tak ada apa pun topik tu...
takpun topik yang dah beberapa kali di posting...
ada juga buka topik pasal makanan kegemaran, pernah makan sushi ke, kelab suka warna merah.....what the.....
Kalau nak jadi posting setter pun, cari lah topik2 yang berilmu dan boleh dibincangkan sikit......

Bookmark and Share

    


  Member Information For pak_aliProfil   Hantar PM kepada pak_ali   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 13-10-08 15:53


Assalamualaikum
terima kasih kepada halesolurun kerana menaikkan semula tajuk ni..
harap ahli ukhwah terutama yang baru dan yang masih belum mengerti bagaimana nak edit, terutamanya apabila terposting banyak kali, tersalah hantar dan pelbagai lagi jenis TER yang menyebabkan posting yang terpapar bukan seperti yang anda mahukan...gunakan icon edit ye...lepas rephrase kan semula ataupun jika perlu buang, click pada ikon buang..harap jelas..okies.. ;-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-10-08 08:52


by: transmissionline

!!! CODE !!!


kononnya user yang spam posting ni sengaja buat macam tu supaya jumlah post
mereka bertambah dan cepat naik pangkat ... ada juga forum yang delete terus
posting dan juga komen yang tak bermanfaat dan tak ada isi langsung ...


by: Kang

!!! CODE !!!


Ada yang hanya posting angin dan ada yang hanya posting icon, yang hanya posting
"Terima kasih atas info" "Syukran.." dan seumpamanya. Setiap posting menaikkan
pangkat tetapi apa gunanya pangkat kalau posting angin saja.
Yang peliknya, kemudian ada yang mengadu BORING. Siapa yang tak boring kalau balasan
topik hanya sekadar "angin".


by: pak_ali

!!! CODE !!!


tapi eden tengok ada juga yang suka buka topik baru...
padahal tak ada apa pun topik tu...
takpun topik yang dah beberapa kali di posting...
ada juga buka topik pasal makanan kegemaran, pernah makan sushi ke, kelab suka
warna merah.....what the.....
Kalau nak jadi posting setter pun, cari lah topik2 yang berilmu dan boleh
dibincangkan sikit......


HHURRMM... Saya terlampau busy sehingga terlepas topic ini. Yaa... Daah lama saya tidak
melihat pembuka topic, Mr transmissionline online. Kalau ahli-ahli ukhwah ada yang telah
lama mengenali beliau, Mr transmissionline ini memang sering menekankan perbincangan
yang ilmiah, posting yang berkualiti dan berfaedah dalam ukhwah.com niiee... Seperti yang
pengasas kita, Kang nyatakan, sesetengah posting mungkin cuma angin sahaja dan
obviously menambah pangkat dengan quote, quote, quote added by icon gelak ketawa smile,
reply setelah quote "Ya saja setuju...", "HAAH betul tuueee..." serta "Saya pun..." tanpa
memberi sebarang input terhadap apa yang sedang dibincangkan. Lama-kelamaan, seperti
yang Mr transmissionline pernah nyatakan juga, posting-posting yang ilmiah, berkualiti
dan knowledgeable akan terlepas pandang oleh posting-posting ini menyebabkan user-user
baru akan cepat merasa bosan, muak dan terus-teranglaaahh... rasa nak termuntah untuk
reply.....


Di sini saya ingin memberi credit, I mean really-really fuuullllyy credit terhadap
user-user seperti hafeezzul yang membuka topic yang berkualiti seperti KEGILAAN DUBAI -
VERTICAL CITY 2.4 KM

(Link provided: http://www.ukhwah.com/viewtopic.php?topic=38822&forum=3) terhadap konsep
kejuruteraan awam Dhubai.... juga kepada ibnu_musa (yang baru kahwin) di dalam reply beliau
inside topic Signifikan Anak Bulan (Hilal)
(Link provided: http://www.ukhwah.com/viewtopic.php?topic=38720&forum=2&#f566410) mengenai
kaedah fiqh dan fatwa mufti...
Daeng_Jati yang membuka topic Teknologi Nuklear
(Link provided: http://www.ukhwah.com/viewtopic.php?topic=39002&forum=31&#f568727) daaann
lain-lain lagi... Bagi saya mereka memang di antara yang memberi posting-posting yang
berkualiti, knowledgeable, ilmiah dan inspiring...
    

Saya masih menanti-nanti Mr transmissionline
untuk kembali dalam ukhwah.com di mana beliau sering menekankan bahawa betapa seharusnya
kita serius terhadap ilmu daripada tak habis-habis dengan perangai Melayu muda-mudi dengan
taksubnya terhadap sembang kahwin, kahwin, kahwin, jodoh, jodoh dan jodoh sehingga
pandangan orang luar terhadap ukhwah.com ini - warganya hanya kaki jiwang dan join ukhwah.com
ini pun hanya ingin mencari teman forumnist jiwang... Masyarakat Melayu kita memang dimomokkan
dengan soal jodoh pun ketika usia Owl sekarang pun - But actually they always forget that
there's a lot of thing that we must look forward to develop our ummah (Muslim and Malay)
with the knowledge and experience....



p/s: Di ukhwah.com mementingkan kebebasan bersuara. Tak kisah dan tak merajuk pun anda
mahu posting apa-apa atau topic mana... Not a big deal. Teruskan apa yang wacana dan minat
anda... HUEEHHUUEE!!! Have a nice day, warga ukhwah yang disayangi sekalian....

2nd p/s: Topic jiwang dan suara hati kadang-kadang besss gaaakk baca bila saya sedang
tension dan melepaskan tekanan kerja... HUEEHHUUEE!!!

3rd p/s: Knowledge is power. Refer to Turk Uthmany, Rome, Andalusia, Medina and Greece
history.... Malay? Hurrmm... Entahlaahh Malay niiee... We got Malacca at least. HAHAHHA!!


4th p/s: Dan kalau nak sembang pasal kahwin, kahwin, kahwin dan kahwin, jodoh serta
jiwang sampai lebam, caaaiirr baaiikk lenttookk nyeer meleleehh pun, tiada masalah...
Saya ulang, ukhwah.com anda boleh posting secara percuma, tiada bayaran dan terpulang
bagaimana anda mahu manfaatkannya....


Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor  


posticon Posting pada: 15-10-08 10:51


Mungkin ada yang tak tahu, mungkin ada yang lupa.. tapi rasanya ramai yang MALAS nak edit.. dengan harapan adalah moderator yang tolong edit..




:jangan: :jangan: :jangan: :jangan: :jangan: :jangan:


-----------------



Hargai semasa ada....


Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 15-10-08 12:30


tengok, teman punya posting dah kena delete.....
memang lah teman ni suka sangat bawa masalah kat ukhwah ni!

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-10-08 18:05


HAAH... Kena delete... HHUURRMM... Patutlaaahh mood meke taakk baik jeerr
manjang hari niiiee.... Tambah-tambah plaak topic yang meke bukaak pasaall
"Kenapa Ukhwah jadi macam ini!" tuuuee... Nampak marah bebenoor meke niiee
yeer... Takut teman... Meke taak marah teman kaann...

p/d: Rujukan button edit atau delete, semua user bleeeyy dapat yeer... Tapi
untuk posting sendiri sahaja... Yang lain-lain, Administrator fully authorized....

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

carbuqem
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.11.2006
Ahli No: 27181
Posting: 59
Dari: melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 15-10-08 18:20


Pada 15-10-08 12:30 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

tengok, teman punya posting dah kena delete.....
memang lah teman ni suka sangat bawa masalah kat ukhwah ni!


Kesedaran itu penting... baguslah kalau anda dah sedar diri...

Bookmark and Share

    


  Member Information For carbuqemProfil   Hantar PM kepada carbuqem   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 15-10-08 18:21


kenapa carbuqem ni ek..
tak faham..

Bookmark and Share

    


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 15-10-08 18:30


Pada 15-10-08 18:20 , carbuqem posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 15-10-08 12:30 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

tengok, teman punya posting dah kena delete.....
memang lah teman ni suka sangat bawa masalah kat ukhwah ni!


Kesedaran itu penting... baguslah kalau anda dah sedar diri...


memang lah teman dah sedor! sebab teman terasa tak gunenye teman ni!


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 15-10-08 18:32


aiseh..
tengok tu carbuqem.. awak ni dah buat org terasa hati
bagusle sikap macam tu..
isk.. tak faham betul.. entah berapa ramai org lagi awak nak sakitkan hati ek..
awak tu yang patut sedar

Bookmark and Share

    


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-10-08 20:22


WWWOOII!!! Daahh laahhh ttuuee... Takyaahhlaah nak provoke lagi si
Daeng niiee lagi!! Dalam topic yang satu ("Kenapa Ukhwah jadi macam ini!")
lagi dah mulaa, nak start topic niiiee lagi plaakk lagi hot!!! Daahh daahh aarr!!!
Bleey naik gila kalau macam niiee tiap-tiap topiiccc!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 16-10-08 21:07


salam alaik..
tajuk lama kembali diAktifkan..hehe.. :sopan:

EDIt.. betul..
kadangkala kita tak check ayat yang kita posting..
sama juga situasi.. sometimes we didnt think what
we did. we said.. sebab we dont thinks 1st..
we will think after that..
:roll:

so.. jom kita sama-sama refreshh diri..
bilamana kita nak posting..
kita fikir.. kita semak.. dah ada ke tajuk ni?
releven ke nak buka? ada manfaaat ke untuk pembaca?
dan sewaktu dengannya..

kalau ada ejaan yang salah.. kembali ke topik.. bhg bawah..
EDIt klik... bukan kena bayar..ehehe..

anda mampu mengubahnya.. :-) :malu: :-D


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..


Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 17-10-08 00:14


emm..dulu fungsi edit ni tak ada.sekarang ni dah ada alhamdulillah lah sekurang2 nya kita pandai menggunakan sebarang fungsi dalam forum ni...setakat ni alhamdulilah ana tak lagi berlaku kejadian seperti posting berganda..tapi time dulu-dulu ada lah..tapi fungsi edit tak ada time tu..sekarang ni insyaallah sebarang kesilapan memosting ana akan cuba betulkan..wassalam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 17-10-08 01:36


masa duu-dulu tak tau pun fungsi tu. tapi bila da selalu bagi blsan posting dan tesalah , terfikir macam mana nak editnya. rupa-rupanya boleh buang posting yang salah tu.haha..so, kena gunakan semanfaat kemudahan yang ada lah..qoute, link..dan macam-macam..hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-10-08 07:27


:bunga:

wah, makin hangat topik-topik yang menjurus kepada portal sekarang ni! Bagus, mungkin akan jadi check dan balance..

Kalau pada thread ni: Ada yang terlupa kegunaan Edit ..

biar saya bold kan jugak seperti yang telah disebut sahabat kat atas..

Ada yang terlupa kegunaan buang terutama kalau dah posting berganda-ganda. mungkin time hantar tu, sistem bermasalah agaknya.

Jadi lucu dan simpati pula kalau ada yang posting salah, lepas tu hantar lagi sekadar untuk tulis., salah eja..salah ayat.. -hakikatnya ianya memang boleh diubah.

apapun..ianya satu proses ingat-mengingati.. ada yang tak tau..kita bagitau..
ada yang dah tau..jangan pulak cari penyakit..huhu

jika ada lapang, cuba explore setiap fungsi yang ada kat ukhwah ni. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 18-10-08 09:51


Assalamualaikum
apa yang si carbuqem ni nak ye...? :berfikir: nakkan perhatian ke? ke rasa puas hati dan gembira bila dapat tengok orang lain naik angin..marah... :jangan: gajah di depan mata tak nampak, kuman seberang lautan nampak pula eh... :kelip:

P/S : jangan ditiru sifat orang munafik, orang kafir Quraisy dan sifat syaitan...

kejap..ada lagi..seperti yang pernah saya lontarkan dalam topik pengumuman aktiviti..thread JK Eid tak silap..topik ni ada something wrong sikit..tak boleh reply guna button 'menjawab'..kena guna 'menjawab pantas' di bawah tu..lepas tu, jika tersilap dah tak boleh edit atau buang..sebagai seorang pengguna yang prihatin.. :-D saya berharap pihak admin boleh tolong check perkara ni..thankzzzz.. :welcome:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.103506 saat. Lajunya....