Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 26-02-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika kita berasa diri kita tinggi, pandanglah ke atas; jika kita berasa diri kita rendah, pandanglah ke bawah
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: atbar1981
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43128

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 30
Ahli: 0
Jumlah: 30




  Yang Masuk Ke Sini
atbar1981: 2 hari yang lalu
muslimin23: 4 hari yang lalu
z_tornado: 4 hari yang lalu
sarashanee: 11 hari yang lalu
CikIzzah1992: 13 hari yang lalu
Qiamulail: 29 hari yang lalu


Lirik Nasyid
Topik: anda tahu tak maksud lirik nasyid ni??


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Lirik Nasyid
    »» anda tahu tak maksud lirik nasyid ni??

Please Mendaftar To Post


Oleh anda tahu tak maksud lirik nasyid ni??

tulipsolehah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.07.2004
Ahli No: 10336
Posting: 223
Dari: Bumi Johore

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 23-05-06 08:41


Assalamualaikum...

>>lagu setanggi syurga-inteam memang saya minat sangat2..tak taulahh..minat akan puisi lirik ni..

>>tingginya bahasa yang digunakan oleh ito lara ni..sesiapa boleh tolong terjemahkan dengan sejelas2nya...

>>tolonglah... :roll:


-----------------
kesenangan kan datang setelah kesulitan kau tempuhi..hiasilah hatimu dengan nilai-nilai wanita solehah..


Bookmark and Share

    


  Member Information For tulipsolehahProfil   Hantar PM kepada tulipsolehah   Quote dan BalasQuote

mohd
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 401
Posting: 283
Dari: kl

ireland  


posticon Posting pada: 23-05-06 11:08


assalamualaikum....ermmm memang susah nak terjemah kan maksudalgu2 nasyid yang di buat oleh ito ini...mendalam kan,, tapi walaupun tak berapa paham kadang-kadang tersentuh juga...especially sutera kasih...,setanggi syurga...etc..harap-harap saudara ito adalah kat portal ini..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdProfil   Hantar PM kepada mohd   Quote dan BalasQuote

fahim
WARGA SETIA
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8869
Posting: 613
Dari: Morioka, Jepun

japan  


posticon Posting pada: 24-05-06 23:42


Tanyalah pada yang faham macam fahim...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fahimProfil   Hantar PM kepada fahim   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 25-05-06 10:05


apa kata sertakn lirik tu... :roll:

Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

ibnuriz_faridz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.11.2005
Ahli No: 20211
Posting: 273
Dari: Egypt

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-06-06 15:34


Setanggi Syurga
Album : In-Team'04
Munsyid : In-Team
http://liriknasyid.com


Percaya kata janjiMu
Kerna ku yakin apa di genggamMu
Keharuman setanggi syurga
Bukan kilauan sebilah belati

Tersiksa jiwa merindu
Bagai terkurung dibasah tengkujuh
Kewangian aroma bunga
Tak menggugah keteguhan iman

Cinta tak pernah terbunggar dan terlebur
Pada redup renung mata yang menipu
Tuntas ku mendaki
Puncak cinta teragung

Izinkan aku melafazkan kata
Bicara hati yang mudah diterjemah
Betapa aku gerun pada teduh untuk bernaung
(Kerna awan itu rapuh)

Bahagia buat mereka
Yang bertemu cinta yang teragung
Yang membawa ke syurga hakiki dan abadi

Dendam tak marak menyala dan membakar
Oleh putih salju yang berguguran
Kerna dosa itu
Lebih hitam dan kelam

Ku anyam rindu menjadi hamparan
Kerna ku pasti adanya pertemuan
Di sana nanti bukti cinta suci dilafazkan
Tak bertemu pengucapan

Percaya kata janjiMu
Kerna ku yakin apa di genggamMu
Keharuman setanggi syurga
Bukan kilauan sebilah belati

Kata janjiMu...
Seharum setanggi syurga

Lagu: Manis Helma (Hijjaz Records)
Lirik: ITO Lara (Gurindam Entertainment)
Penerbit : Isman Isam
Penyusun Muzik : Along (Exist)
Hakcipta : Hijjaz Records Sdn. Bhd.

nak lirik lagukan nah ana bagi kat entum semua..

ilalliqa maa salamah

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnuriz_faridzProfil   Hantar PM kepada ibnuriz_faridz   Pergi ke ibnuriz_faridz's Website   Quote dan BalasQuote

jejakaislam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8875
Posting: 167
Dari: gombak

Selangor  


posticon Posting pada: 07-06-06 15:43


haa...siapa kata nak jawab tadi jawab la...
nak tau juga ni...
kata suruh sertakan lirik sekali...sahabat kita ni dah sertakan...
terjemahkan...
mana tau boleh buat modal berceramah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jejakaislamProfil   Hantar PM kepada jejakaislam   Quote dan BalasQuote

mieIKIM
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.04.2006
Ahli No: 23916
Posting: 318
Dari: Anyway UnAvailable

italy   avatar


posticon Posting pada: 08-06-06 08:48


Pada 07-06-06 15:34 , ibnuriz_faridz posting:

!!! QUOTE !!!

Setanggi Syurga
Album : In-Team'04
Munsyid : In-Team
http://liriknasyid.com


Percaya kata janjiMu
Kerna ku yakin apa di genggamMu
Keharuman setanggi syurga
Bukan kilauan sebilah belati

Rangkap ni bermaksud mereka yakin dengan janji2 Allah,dan apa yang Allah janjikan pada hambanya yang beriman,iaitu SYURGA,bukanlah kata-kata yang sementara.(bukan kilauan sebilah belati)
perasan tak belati(sjnis pisau),bila diarahkan ke arah cahaya,ia berkilau.tapi bila tak diarahkan,ia takkan berkilau lagi.Kan sementara namanya.:-di


Tersiksa jiwa merindu
Bagai terkurung dibasah tengkujuh
Kewangian aroma bunga
Tak menggugah keteguhan iman

Makna : Rindu yang teramat pada Allah dan janji2Nya.Hinggakan harta dunia pun tak dapat menggugat iman mereka.

Cinta tak pernah terbunggar dan terlebur
Pada redup renung mata yang menipu
Tuntas ku mendaki
Puncak cinta teragung

Makna : Cinta dunia tak pernah hilang pada mereka yang tertipu dengan keindahan dunia.Jadi,bagi mereka yang inginkan cinta Allah,pergilah cari!

Izinkan aku melafazkan kata
Bicara hati yang mudah diterjemah
Betapa aku gerun pada teduh untuk bernaung
(Kerna awan itu rapuh)

Makna: Betapa takutnya seorang hamba pada Allah pada sesuatu yang tak akan kekal ( tempat berteduh ), kerana benda itu pastinya akan rapuh

Bahagia buat mereka
Yang bertemu cinta yang teragung
Yang membawa ke syurga hakiki dan abadi

Dendam tak marak menyala dan membakar
Oleh putih salju yang berguguran
Kerna dosa itu
Lebih hitam dan kelam

Makna : Dendam(ataupun sifat mazmumah) yang boleh disifatkan sprti api takkan berjaya dikuasai oleh perkara maaruf,sesungguhnya dosa itu amat hitam dan bahaya.

Ku anyam rindu menjadi hamparan
Kerna ku pasti adanya pertemuan
Di sana nanti bukti cinta suci dilafazkan
Tak bertemu pengucapan

Makna : Hamba Allah terus berasa rindu pada Allah dan yakin akan bertemu dengannya nanti di akhirat.Dan pada ketika itu cintanya akan terbukti dengan masuk ke dalam syurga,sehingga tak terkata.

Percaya kata janjiMu
Kerna ku yakin apa di genggamMu
Keharuman setanggi syurga
Bukan kilauan sebilah belati

Kata janjiMu...
Seharum setanggi syurga

sesungguhnya Allah takkan memungkiri janji2nya.Kan ada dalil pasal ni.

Lagu: Manis Helma (Hijjaz Records)
Lirik: ITO Lara (Gurindam Entertainment)
Penerbit : Isman Isam
Penyusun Muzik : Along (Exist)
Hakcipta : Hijjaz Records Sdn. Bhd.


Bookmark and Share

    


  Member Information For mieIKIMProfil   Hantar PM kepada mieIKIM   Pergi ke mieIKIM's Website   Quote dan BalasQuote

shinobi
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17265
Posting: 425
Dari: bangi,gombak...

blank  


posticon Posting pada: 08-06-06 10:00


alhamdulillah.. baru den paham maknanya :di

Bookmark and Share

    


  Member Information For shinobiProfil   Hantar PM kepada shinobi   Pergi ke shinobi's Website   Quote dan BalasQuote

dhamiraqistina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13287
Posting: 271

Selangor  


posticon Posting pada: 08-06-06 10:37


thank you..untuk terjemahan lagu ini..baru la paham...

Bookmark and Share

    


  Member Information For dhamiraqistinaProfil   Hantar PM kepada dhamiraqistina   Quote dan BalasQuote

emi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.10.2003
Ahli No: 4053
Posting: 139
Dari: Alor Setar, Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-06-06 10:52


nak tanya sikit ito lara ni sapa ek? Lirik lagu yang dia hasilkan best-best juga. macam lagu nur syahadah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For emiProfil   Hantar PM kepada emi   Quote dan BalasQuote

mieIKIM
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.04.2006
Ahli No: 23916
Posting: 318
Dari: Anyway UnAvailable

italy   avatar


posticon Posting pada: 08-06-06 20:09


nama sebenar dia tu radzif sulaiman.
dia tu memang puitis orangnya.dah menang banyak anugerh.
jangan lupa dapatkan album kompilasi lirik2 ito lara : Melakr cinta di pintu syurga.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mieIKIMProfil   Hantar PM kepada mieIKIM   Pergi ke mieIKIM's Website   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 09-06-06 00:05


OOoooo...baru den paham juga!

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.114498 saat. Lajunya....