Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-02-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Betapa banyak lukisan tiruan Mona Lisa, tetapi orang ramai masih lagi berusaha nak melihat lukisan Mona Lisa yang asli.
-- Louis Amstrong

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: ShannonTodd
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43149

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 69
Ahli: 0
Jumlah: 69




  Yang Masuk Ke Sini
razani: 12 hari yang lalu
abid_19: 12 hari yang lalu
JonathanBaker: 14 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Kisah Benar, Kerana Dating


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Kisah Benar, Kerana Dating

Please Mendaftar To Post


Oleh Kisah Benar, Kerana Dating

sabrina_elZehra
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.05.2004
Ahli No: 8793
Posting: 105
Dari: t.malim,perak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-04-06 10:11


Assalamualaikum wbt...
kisah ni baru saja berlaku di sebuah hostel (kolej) ...boleh dikatakan masih panas lagi.
somoga dapat diambil sedikit sebanyak iktibar. gara-gara kerna datingla.

kolej tersebut baru saja dibuka lebih kurang setahun. aktiviti dating ini sering berlaku walaupun langkah2 pencegahan banyak dibuat oleh felo serta ajk2 kolej.

bak mencurah ke daun keladi la analoginya apabila semakin banyak couple2 yang berdating kerana sangkaan mereka ia adalah suatu situasi biasa dan lumrah remaja yang bercinta. bahana cinta lebih menguasai jiwa lantaran mereka tidak melihat dating sebagai suatu yang dilarang islam andai batasan2 syariat tidak dipatuhi.

kisah yang benar adalah histeria terjadi ke atas seorang pelajar perempuan yang berada di kawasan kolej lebih pada pukul 12 malam.dia bukan berdating tetapi perlu online sesuatu yang penting berkaitan pengajian.

histeria berlaku di sekitar jam 1 pagi hingga 5 pagi. apa yang ingin di highlight ialah apabila jin yang ada dalam diri pelajar tersebut marah kepada orang yang dating2 tu. dia(jin) tu kata dia dah pendam selama setahun lamanya kerana tak tahan melihat pelajar yang berdating.

apa yang menarik pula, jin itu mempertikaikan usaha ustaz, felo2 dan guard yang bertugas kerna tidak mencegah aktiviti dating dengan betul-betul. jin tu bagi amaran andai masih ada lagi dating, dia akan menyerang seluruh penghuni (na'uzubilahi min zalik).ustaz ni kata jin ni baik kerana tidak sanggup melihat maksiat berlaku di depan mata.

jin ni susah nak keluar. kasihan pada pelajar yang tak bersalah tu. jin ni kata itulah sahaja cara yang ada untuk memberitahu bahawa dia tak suka pelajar berdating.

harap dapat pengajaran daripada kisah ni.
moga2 kita sentiasa menilai diri dan bermuhasabah dalam kehidupan yang sebentar ini yang hanya bermodalkan usia dan berbekalkan iman dan taqwa dalam diri

wallahu'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For sabrina_elZehraProfil   Hantar PM kepada sabrina_elZehra   Pergi ke sabrina_elZehra's Website   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-04-06 11:03


Pada 07-04-06 10:11 , sabrina_elZehra posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum wbt...
kisah ni baru saja berlaku di sebuah hostel (kolej) ...boleh dikatakan masih panas lagi.
somoga dapat diambil sedikit sebanyak iktibar. gara-gara kerna datingla.

kolej tersebut baru saja dibuka lebih kurang setahun. aktiviti dating ini sering berlaku walaupun langkah2 pencegahan banyak dibuat oleh felo serta ajk2 kolej.

bak mencurah ke daun keladi la analoginya apabila semakin banyak couple2 yang berdating kerana sangkaan mereka ia adalah suatu situasi biasa dan lumrah remaja yang bercinta. bahana cinta lebih menguasai jiwa lantaran mereka tidak melihat dating sebagai suatu yang dilarang islam andai batasan2 syariat tidak dipatuhi.

kisah yang benar adalah histeria terjadi ke atas seorang pelajar perempuan yang berada di kawasan kolej lebih pada pukul 12 malam.dia bukan berdating tetapi perlu online sesuatu yang penting berkaitan pengajian.

histeria berlaku di sekitar jam 1 pagi hingga 5 pagi. apa yang ingin di highlight ialah apabila jin yang ada dalam diri pelajar tersebut marah kepada orang yang dating2 tu. dia(jin) tu kata dia dah pendam selama setahun lamanya kerana tak tahan melihat pelajar yang berdating.

apa yang menarik pula, jin itu mempertikaikan usaha ustaz, felo2 dan guard yang bertugas kerna tidak mencegah aktiviti dating dengan betul-betul. jin tu bagi amaran andai masih ada lagi dating, dia akan menyerang seluruh penghuni (na'uzubilahi min zalik).ustaz ni kata jin ni baik kerana tidak sanggup melihat maksiat berlaku di depan mata.

jin ni susah nak keluar. kasihan pada pelajar yang tak bersalah tu. jin ni kata itulah sahaja cara yang ada untuk memberitahu bahawa dia tak suka pelajar berdating.

harap dapat pengajaran daripada kisah ni.
moga2 kita sentiasa menilai diri dan bermuhasabah dalam kehidupan yang sebentar ini yang hanya bermodalkan usia dan berbekalkan iman dan taqwa dalam diri

wallahu'alam


rasanya...
macam tau saja kolej apa yang dimaksudkan ni...
masa menginap di hostel ni....
memang pelik juga...
mereka macam tak dikenakan apa-apa tindakan...

apapun...ianya memberi iktibar untuk kita lebih menjaga
adab kita di masa akan datang...
insyaAllah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 07-04-06 11:44


erm...betul ke??jin baik??

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 07-04-06 12:05


jin tu tak tahan dah tengok maksiat depan mata.. patut jin tu rasuk saja ustaz, felo2 dan guard mahu pun pelajar yang dating... tapi dia salah rasuk orang ataupun mungkin orang tu pun ada juga dating kat situ cuma anda saja yang tak tahu.... main dengan jin ni bahayanya besar...Nauzubillah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

misz_efiey
Warga Rasmi
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23587
Posting: 19
Dari: ampang, selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-04-06 12:08


ouh...hurm...
baguslah begitu ek..

Bookmark and Share

    


  Member Information For misz_efieyProfil   Hantar PM kepada misz_efiey   Quote dan BalasQuote

Kakngah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 06.01.2005
Ahli No: 13574
Posting: 394
Dari: Rawang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-04-06 12:35


jin pun tak sanggup tengok kita buat maksiat. kita? makin mengalu-alukan maksiat. Hindarila maksiat, jauhila dosa....

Bookmark and Share

    


  Member Information For KakngahProfil   Hantar PM kepada Kakngah   Quote dan BalasQuote

cititel
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.01.2006
Ahli No: 21725
Posting: 150

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 07-04-06 14:54


kolej mana ek? dalam KL ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For cititelProfil   Hantar PM kepada cititel   Quote dan BalasQuote

nurman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.04.2005
Ahli No: 15612
Posting: 278
Dari: Dimana bumi dipijak disitu Islam dijunjung!

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 07-04-06 14:59


emm....jin pun tau apa yang baik dan apa yang buruk!

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurmanProfil   Hantar PM kepada nurman   Quote dan BalasQuote

sasuke-kun
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2004
Ahli No: 11297
Posting: 525
Dari: klate-jepun

Kelantan  


posticon Posting pada: 07-04-06 15:15


tak jadi nak dating lah

Bookmark and Share

    


  Member Information For sasuke-kunProfil   Hantar PM kepada sasuke-kun   Quote dan BalasQuote

setanggi_syurga83
WARGA SETIA
Menyertai: 10.03.2006
Ahli No: 23348
Posting: 517
Dari: Negeri Sembilan-bumi Allah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 07-04-06 15:25


Niat jin tu baik..tapi caranya tu tkbestlah..sebab orang tak bersalah pulak yang kena..tapi memang kadang-kadang disebab nila setitik yang lain2 pun habis jadik biru dan rosak sama-sama.

Bookmark and Share

    


  Member Information For setanggi_syurga83Profil   Hantar PM kepada setanggi_syurga83   Pergi ke setanggi_syurga83's Website   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 07-04-06 15:39


posting tu dr tanjung malim..kes pun kat tanjung malim ke???

dating la lagi....

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

nmz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.11.2003
Ahli No: 5323
Posting: 226
Dari: shah alam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 07-04-06 16:03


kes ni pernah berlaku kat sekolah ana dulu...budak yang tak buat benda2 ni kena histeria...dan dia jadi juru cakap jin tu...jin tu akan tegur apa yang salah..contohnya: mencuri, dating, bawak benda2 haram ke sekolah... wallahu'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For nmzProfil   Hantar PM kepada nmz   Quote dan BalasQuote

nurkasih87
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.09.2003
Ahli No: 3434
Posting: 133
Dari: Kemaman!..

Terengganu  


posticon Posting pada: 07-04-06 16:05


umm.. same3 diambil iktibar.. insaflah wahai saudara saudari...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkasih87Profil   Hantar PM kepada nurkasih87   Pergi ke nurkasih87's Website   Quote dan BalasQuote

ilma
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14511
Posting: 247
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-04-06 16:08


mse kat sekolah dulu selalu berlaku perkara begini...
ramai pelajar yang kena histeria...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilmaProfil   Hantar PM kepada ilma   Pergi ke ilma's Website   Quote dan BalasQuote

harmoni_melodi
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.09.2005
Ahli No: 19040
Posting: 50

Johor  


posticon Posting pada: 07-04-06 16:11


Pada 07-04-06 12:35 , Kakngah posting:

!!! QUOTE !!!

jin pun tak sanggup tengok kita buat maksiat. kita? makin mengalu-alukan maksiat. Hindarila maksiat, jauhila dosa....


tol tu..
yang bukan golongan manusia sendiri benci tapi yang dr golongan kita,
yang boleh kata tahu tentang hukum agama,
tahu tentang halal haram dalam perhubungan,
tak segan silu berdating, berpegang tangan antara bukan muhrin dan buat yang bukan2 dikhalayak ramai..

tol la sprt apa yang saya dengari,
akal manusia walau hebat manepun sukar untuk control nafsu :-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For harmoni_melodiProfil   Hantar PM kepada harmoni_melodi   Quote dan BalasQuote

nzawaty
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.02.2006
Ahli No: 22474
Posting: 124
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-04-06 17:56


insaflah
sekarang ramai sangat yang bernudaya dating kat kampus
jin tu pun reti

Bookmark and Share

    


  Member Information For nzawatyProfil   Hantar PM kepada nzawaty   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-04-06 18:07


jin tu tak pernah dating ke? :-? :lol:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

nurilham7
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.11.2005
Ahli No: 20317
Posting: 241
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 07-04-06 20:13


selalunya kalau kes2 macam ini..mesti jin akan rasuk orang yang tak bersalah....nak bagi pengajaran...betullah kata pepatah...kerana nila setitik habis susu sebelanga....orang lain buat salah habih orang yang tak bersalah terkena sekali......

jin tu baik..sebab tu jin Islam...jin kan macam manusia..ada yang kafir ada yang Islam...

pernah ada satu cerita..erk tapi ini bukan pasal dating..tak apa ek...saja saja nak kongsi dengan warga ukhwah....kisah ini terjadi kat Ulu Bendul kat Negeri Sembilan..kalau nak tau tempat ini memang 'keras'....peristiwa ini terjadi pada malam jumaat....kisah ini diceritakan olh seorang rakan kepada saya...masa itu dia ada camping kat situ..mendaki gunung yang ada kat ulu bendul itu..tah apa entah nama gunung itu...saya pun dah lupa..depa daki ptg..lepas itu pada mlm itu tiba2 ada 2 orang budak perempuan kena histeria.....budak perempuan tu siap kena ikat lagi...semua budak laki pegang dia sebab dia mengamuk....memang kuat gila..budak perempuan nak pegang tak boleh sebab nanti kena tendang..kang tercampak pulak..terpaksalah budak laki pegang sebab depa kan lebih kuat....lepas itu semua budak lelaki diarah buat bulatan..perempuan2 pulak duduk tgh2 dan jangan pandang 2 orang budak yang kena rasuk itu..sebab perempuan ini kan lemah semangat....lepas itu depa dibawa ke rumah bomoh ini....bila pergi..terkejutlah sebab rupa2nyer ramai budak lagi yang kena histeria.....lepas itu bila dah elok itu..tok bomoh tu beritahu jin tu marah sebab ada budak curi benda masa kat gunung itu...sebenarnya sebelum daki gunung itu memang dah bagi amaran jangan ambil apa-apa benda kat gunung itu.......bila tok bomoh itu suruh pulangkan..tgk2 budak laki yang keluar pulangkan....barang...depa ambil batu sungailah..tongkat alilah.....macam-macam lagi........disebabkan perbuatan depa..budak perempuan yang kena....lepas itu tok bomoh itu kata lagi..jin itu dah marah...dia nak semua peserta camping tu balik esok (jumaat) jugak....

esok nya....rupa2nyer kejadian ini tak berhenti kat situ..masa dalam perjalanan balik tiba-tiba ada dengar suara budak perempuan menangis(peserta camp...lepas itu budak perempuan tu bangun...dengan suara yang garaunyer..(bukan suara dia....)..budak tu jerit...."woii budak laki..anda tak pergi sembahyang jumaat ke?".....

apa lagi cepat bas itu disuruh berhenti...semua budak laki yang ada dalam bas itu cepat-cepat turun pergi ke surau yang berdekatan.....nak solat jumaat..

pengajarannyer.....kita sesama manusia tak nak saling menegur..tengok..apa dah jadi.. 'benda'lain pula yang tolong tegur.....lepas itu jangan sesekali ambil benda yang bukan hak milik kita....

wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurilham7Profil   Hantar PM kepada nurilham7   Quote dan BalasQuote

segerak_searah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23281
Posting: 127
Dari: Kem Sg Besi

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 07-04-06 20:47


Sedangkan jin tahu baik buruk sesuatu perkara, inikan pula manusia khalifah di muka bumi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For segerak_searahProfil   Hantar PM kepada segerak_searah   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-04-06 20:49


hmmm....jrg dengar cerita camnih....moralnye jangan bersahabat dengan jin...ramai lagi manusia yang anda belum kawan...:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

zaLzaLah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.01.2006
Ahli No: 22169
Posting: 69
Dari: BuMi AnBiYa' Me$iR

singapore  


posticon Posting pada: 07-04-06 23:48


jin ini pun tahu baik&buruknya,sebaik2 jin,sejahat2 manusia..tengok tu walaupun manusia tu kaki bunuh tapi bagi golongan jin tulah yang paling baik bagi dia..

~ReNuNGkAn...~ :roll:


-----------------
~KiTa takkan berasa kesunyian selagi Allah&Rasul sentiasa bersama kita,lah TaHzaN iNNaLLaHa Ma'aNa..~


Bookmark and Share

    


  Member Information For zaLzaLahProfil   Hantar PM kepada zaLzaLah   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 08-04-06 01:00


bagus nya jin ni

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 08-04-06 21:16


sama2la ambik iktibar...
nak dating boleh tapi lepas kawin...

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

shattir
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.02.2006
Ahli No: 22741
Posting: 167
Dari: bumi Allah

georgia  


posticon Posting pada: 08-04-06 23:21


Pada 08-04-06 21:16 , akwa posting:

!!! QUOTE !!!

sama2la ambik iktibar...
nak dating boleh tapi lepas kawin...


betul tu.. ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For shattirProfil   Hantar PM kepada shattir   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 09-04-06 04:58


bagus la pulak jin itu
:di

Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

putri_ibu
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.09.2004
Ahli No: 11007
Posting: 29
Dari: Bumi KenyaLAnG

Sarawak  


posticon Posting pada: 09-04-06 09:57


macam pernah saja ana dengar cerita ni kat kolej ana.kita satu kolej agaknya.hehehe..

apa2pun, ana harap agar kita sama-sama bersatu berbuat kebaikan dan mncegah kemungkaran.budaya dating ni mana-mana pun sama saja ada kesnya

nak sambung sikit disini, kat kolej ana, student memang kurang sikit pendedahan dari aspek agama.tak tau Kenapa. mungkin ana baru lagi agaknya tinggal kat kolej ni. tambahan kalau ada majlis agama mesti cuma 20 peratus saja yang attent.sedihnyeeee...
sesungguhnya mencegah lebih baik dari mengubati...

sama2lah kita ambil iktibar.
:-? :roll: :-( :-)


-----------------
be a good muslim or dia as syuhada


Bookmark and Share

    


  Member Information For putri_ibuProfil   Hantar PM kepada putri_ibu   Quote dan BalasQuote

syahid_zul
WARGA SETIA
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5698
Posting: 535
Dari: terengganu

japan   avatar


posticon Posting pada: 09-04-06 10:42


baiknya budak tu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahid_zulProfil   Hantar PM kepada syahid_zul   Pergi ke syahid_zul's Website   Quote dan BalasQuote

zeolous_muslim
Warga Rasmi
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22601
Posting: 15
Dari: uTp

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-04-06 21:09


hurm..sampai bilakh bda ni???juga dari masing2 semua..Kadangkala kita boleh menang dengan mengurangkan kekalahan kita
-- Dari Drama"Phily...ukhwah fillah~

Bookmark and Share

    


  Member Information For zeolous_muslimProfil   Hantar PM kepada zeolous_muslim   Quote dan BalasQuote

ubaidillah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 22.11.2004
Ahli No: 12489
Posting: 361
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 19-04-06 22:59


" DAN ORANG2 MUKMIN ITU MASING2 PELINDUNG KEPADA YANG LAIN, MEREKA MENYURUH KEBAIKAN DAN MENCEGAH KEMUNGKARAN"

JIN YANG BERIMAN TU..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ubaidillahProfil   Hantar PM kepada ubaidillah   Pergi ke ubaidillah's Website   Quote dan BalasQuote

fahim
WARGA SETIA
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8869
Posting: 613
Dari: Morioka, Jepun

japan  


posticon Posting pada: 19-04-06 23:39


Erm, baru nak dating esok, cancel la...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fahimProfil   Hantar PM kepada fahim   Quote dan BalasQuote

fahim
WARGA SETIA
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8869
Posting: 613
Dari: Morioka, Jepun

japan  


posticon Posting pada: 19-04-06 23:39


Dating ni tak sihat, jangan cuba... Nanti ketagih.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fahimProfil   Hantar PM kepada fahim   Quote dan BalasQuote

fuzz_lee03
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.12.2003
Ahli No: 5916
Posting: 24
Dari: Selangor

japan   avatar


posticon Posting pada: 22-04-06 09:58


huihh..ada juga jin macam itu ye..
kita yang sebaik-baik manusia ni pun lebih teruk dr jin..
Kalau tau jin2 lain..malu kita sebagai umat manusia..huhuhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For fuzz_lee03Profil   Hantar PM kepada fuzz_lee03   Quote dan BalasQuote

khazinatul_asrar47
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16936
Posting: 308
Dari: .::diMana ada keBerkatanNYA,disitu ana::.

Selangor  


posticon Posting pada: 22-04-06 10:36


perkara begini dah banyak kali berlaku...hatta di institusi pengajian Islam...

p/s:siapa tahu bagaimana nak nasihat rakan2 yang suka keluar dating ini???

Bookmark and Share

    


  Member Information For khazinatul_asrar47Profil   Hantar PM kepada khazinatul_asrar47   Pergi ke khazinatul_asrar47's Website   Quote dan BalasQuote

majidah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.08.2004
Ahli No: 10691
Posting: 492
Dari: Macquarie University Village

Kedah  


posticon Posting pada: 22-04-06 11:11


Pada 07-04-06 12:35 , Kakngah posting:

!!! QUOTE !!!

jin pun tak sanggup tengok kita buat maksiat. kita? makin mengalu-alukan maksiat. Hindarila maksiat, jauhila dosa....


Jin Islam agaknya.
Tak tahan tengok maksiat depan mata.

Bookmark and Share

    


  Member Information For majidahProfil   Hantar PM kepada majidah   Pergi ke majidah's Website   Quote dan BalasQuote

junaidi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.04.2005
Ahli No: 16182
Posting: 111
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 22-04-06 11:44


kita sebagai makluk yang paling sempurna yang dijadikan oleh ALLAH maka kita seharusnya elak daripada melakukan maksiat....
ini menandakan meksiat yang dilakukan oleh manusia sudah melampau kerana jin pun marah apabila melihatnya....
insaflah wahai manusia kerana hidup ini di ibaratkan persinggahan sementara sahaja di dunia ini......


-----------------
"kelahiran manusia disambut dengan laungan AZAN dan pemergian manusia diiringi dengan SOLAT....cuba renungkan antara AZAN dengan SOLAT, alangkah singkatnya hidu


Bookmark and Share

    


  Member Information For junaidiProfil   Hantar PM kepada junaidi   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 22-04-06 20:51


kalau lah pokok yang tempat mereka berdating tu boleh bercakap...pokok tu jugak akan cakap....begitu meluatnya makhluk2 Allah kepada manusia....

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

ToK_iMaM
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.06.2003
Ahli No: 1071
Posting: 183
Dari: ...NeGeRi $eRaMbI [email protected] ..::iSLaM iS Da WaY oF LiFe ::....:: IIUM ::..

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-04-06 22:25


salam..ana setuju kita jangan cuba nak berdating...nati padah nya akan menyusul..bahaya sesangat...:)


-----------------
Ketahuilah kiranya kebahagiaan orang yang dikuasai oleh kemalasan, maka beratlah mereka untuk berjuang, berlatih dan bekerja untuk sucikan diri dan akhlak.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ToK_iMaMProfil   Hantar PM kepada ToK_iMaM   Pergi ke ToK_iMaM's Website   Quote dan BalasQuote

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-04-06 00:18


assalamualaikum

ana pun nak kongsi satu kisah benar, yang terjadi di kampus ana. kes seorang gadis hampir2 dirogol lelaki semasa dalam perjalanan ke tandas di perpustakaan. waktu tu dah larut malam. gadis tu bersama teman lelakinya berdua, sama-sama buat ulangkaji. memang dah tiada siapa lagi di tempat tu kecuali mereka berdua. si gadis tu pergilah seorang diri ke tandas (takkanlah lelaki tu nak teman).

then, tiba-tiba..ada lelaki lain entah dari mana datangnya, (dengar cerita melompat dari bumbung) terkam gadis tu. alhamdulillah gadis tu dapat lawan..setelah bertungkus lumus melepaskan diri.

memang Allah nak tunjuk sangat.. bahawa "LA TAQRABU ZINA" . kalau Allah nak bagi pengajaran dan hukuman, on the dot Allah boleh bagi.

LA TAQRABU ZINA. NO TOLERANCY...walau apa jua alasan sekalipun.. termasuklah study

wallahua'lam

moral? boleh fikir sendiri....


-----------------
ALLAH IS ENOUGH FOR ME
[ Telah diedit oleh: imtihan_insyirah pada 23-04-06 00:19 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

mardhoti
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.07.2005
Ahli No: 17396
Posting: 201
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-04-06 01:46


assalamualaikum.....

hai....dating...dating....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mardhotiProfil   Hantar PM kepada mardhoti   Pergi ke mardhoti's Website   Quote dan BalasQuote

siswa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.06.2006
Ahli No: 24900
Posting: 203
Dari: UTM skudai

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 23-06-06 00:00


ada hikmah di sebalik peristiwa tu. Mudah2han sama-sama ambil iktibar.

Bookmark and Share

    


  Member Information For siswaProfil   Hantar PM kepada siswa   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.127396 saat. Lajunya....