Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-02-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"Kalau besar yang dituntut dan mulia yang dicari, nescaya banyaklah kepayahan dan kesusahan melaluinya, panjang jalannya dan banyak rintangannya."
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: ShannonTodd
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43149

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 64
Ahli: 0
Jumlah: 64




  Yang Masuk Ke Sini
razani: 12 hari yang lalu
abid_19: 13 hari yang lalu
JonathanBaker: 15 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: MASTIKA.. apa pendapat semua??


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» MASTIKA.. apa pendapat semua??

Please Mendaftar To Post


Oleh MASTIKA.. apa pendapat semua??

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 02-04-06 23:59


erm... sesiapa yang selalu membaca mastika sejak dari awal tahun lepas ( kalau tak silap ) mesti perasan yang isu2 yang di ketengahkan oleh mastika sngat hangat dan panas2. selain isu keruntuhan gejala moral akhlak dan aqidah macam-macam yang i bongkar oleh mastika mengenai gelagat bangsa kita sendiri.. so apa komen ukhwah sekalian??? erm apa cerita terkini yang mastika siarkan bulan ni ek?? :-P


-----------------
http://www.stormreaders.net/putraborneo


Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

mieIKIM
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.04.2006
Ahli No: 23916
Posting: 318
Dari: Anyway UnAvailable

italy   avatar


posticon Posting pada: 03-04-06 00:01


tak beli.Tapi masa MESTIKA temubual MESTICA dan MAWI kan,rasanya macam bahaya.Bahaya?
Bagus juga apa yang cuba diketenghkan.Tapi tindakan perlu ada.
Jangan nak duit saja.Duit kat bank ada.


Bookmark and Share

    


  Member Information For mieIKIMProfil   Hantar PM kepada mieIKIM   Pergi ke mieIKIM's Website   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-04-06 04:10


cari publisiti..(capap)

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

blueberry_strawberry
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.02.2006
Ahli No: 22980
Posting: 119
Dari: bangi

blank   avatar


posticon Posting pada: 03-04-06 08:31


kalau satu isu yang tengah panas kat MALAYSIA, isu tu juga yang keluar setiap bulan. dulu ana baca lah jugak. tapi sekarang ni dah tak beli. adik ana pernah beritahu, ayah kawan dia sendiri ada link/kerja dengan mastika. setiap bulan staff penerbitan mastika ni akan berkumpul ramai-ramai untuk reka2 cerita karut untuk disiarkan dalam mastika :lol:

ana tengok dalam mastika ada juga siarkan cerita2 berunsur lucah. kalau nak cerita satu perkara yang berunsur lucah, punyala detail..kadang macam-macam tak logik saja... mual baca..

ada baiknya juga mastika ni, bagi pendedahan pada masyarakat..dan siarkan cerita2 yang menginsafkan. apa yang baik kita ambil, yang tak baik kita buang ke tepi (koyakkan mana-mana mukasurat yang siarkan cerita tak elok tu letak ke tepi :lol:


-----------------
Cukuplah Allah bagiku, tiada Tuhan Selain Dia, hanya kepadaNya aku bertawakkal dan Dia memilki arasy yang agung. At-Taubah:129
[ Telah diedit oleh: blueberry_strawberry pada 03-04-06 08:42 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For blueberry_strawberryProfil   Hantar PM kepada blueberry_strawberry   Quote dan BalasQuote

Qayum
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.04.2005
Ahli No: 15906
Posting: 84
Dari: Pulo Pine

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 03-04-06 09:03


Apa yang ana nampak, Mastika mengeksploitasi sesuatu keburukan yang dilakukan oleh bangsa Melayu untuk melariskan majalah mereka. Kita lihat isu Black Metal di Sungai Petani dan gejala sosial di Tupah,Kedah. Walaupun pendedahan dilakukan oleh mastika, tetapi gejala tersebut masih terus berlaku ditempat tersebut. Seolah-olah tiada tindakan daripada pihak berkuasa.So, apa motif Mastika?


-----------------
Hidup biar berjasa...
[ Telah diedit oleh: Qayum pada 03-04-06 09:05 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For QayumProfil   Hantar PM kepada Qayum   Quote dan BalasQuote

Ghufranallah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.06.2005
Ahli No: 16894
Posting: 351
Dari: padang pasir

luxembourg   avatar


posticon Posting pada: 03-04-06 10:40


entah la...tak pernah baca pun..komik ujang itu ada la baca jugak.....hihhihhiiiii

Bookmark and Share

    


  Member Information For GhufranallahProfil   Hantar PM kepada Ghufranallah   Quote dan BalasQuote

teru_teru_bozu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14371
Posting: 177
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-04-06 10:47


assalamualaikum ukhwah semua..

pendedahan mastika untuk menyedarkan bangsa melayu yang semaki layu adalah satu jalan yang baik.
teru sokong mastika buat pendedahan, walaupun bahasa yang digunakan kadangkala meloyakan, itu satu yang patut untuk menyedarkan kita remaja2 supaya jangan terjebak..
warga ukhwah semua,
alhamdulillah, antum semua masih lagi berada dalam rahmat dan hidayah Allah S.W.T...tapi kena selalu beringat, iman manusia ini ada kala turun dan naik...kalau kita berada dalam penurunan iman dan muhasabah balik dalam masa yang singkat dan tidak terlanjur..alhamdulillah..tetapi kalau kita terus hanyut...fikir2kan...
pendedahan mastika untuk isu2 seperti itu bukan omong2 kosong..teru sendiri membuat kajian..tengok berapa ramai bangsa melayu yang semakin layu..pembangunan konon..tapi????...
tak guna kita semua nak hipokrit dengan semua ini...so...mari sama-sama kita fikirkan..

kisah lubuk tupah, JIT..semua teru dah tengok kisahnya...sedih!!! dan takut terpesong...semoga ALLAH tahu niat sebenarku


-----------------
"Hidup ini seperti mengupas kulit bawang, sekali anda mengupas kulitnya,sesekali air mata anda akan mengalir menitis ke bumi"


Bookmark and Share

    


  Member Information For teru_teru_bozuProfil   Hantar PM kepada teru_teru_bozu   Quote dan BalasQuote

musafir_lara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.09.2005
Ahli No: 19324
Posting: 283
Dari: perak + KL + johor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-04-06 12:19


tapi...melampau sangat!macam isu di kelantan tu..kawan2 saya yang tinggal di sana kata tak ada seteruk itu!semacam ingin menjatuhkan negeri yang dikatakan serambi mekah itu!isu2 tentang pelacur hatta tentang masalah sosial yang melanda remaja wanita semacam ingin menjatuhkan kaum wanita!lagi..gambar2 yang kononnya di'sensor' serasa ana lah mungkin menjadi tatapan pemuda!!!

kalau nak ikutkan majalah2 yang sama saiz dengan mastika dah melampau..ada ke patut ilustrasi kulit depannya tersangatlah %[email protected]@(*&!

bagi ana, mastika tu tak mendidik jiwa langsung!baca surat khabar saja lah!

Bookmark and Share

    


  Member Information For musafir_laraProfil   Hantar PM kepada musafir_lara   Quote dan BalasQuote

sasuke-kun
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2004
Ahli No: 11297
Posting: 525
Dari: klate-jepun

Kelantan  


posticon Posting pada: 03-04-06 12:31


tak sokong untuk certain part tapi boring2 baca juga ahak!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For sasuke-kunProfil   Hantar PM kepada sasuke-kun   Quote dan BalasQuote

wafa_mawaddah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4175
Posting: 845
Dari: mardhatillah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 03-04-06 12:34


ana pun dah tak minat...
mula2 diperkenalkan mastika...ok lah jugakk...
tapi dah lama2 ni...macam-macam cara yang melampau nak menarik minat pembaca...mungkin ada yang suka...tapi ana tak suka...tolonglah jangan keterlaluan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For wafa_mawaddahProfil   Hantar PM kepada wafa_mawaddah   Pergi ke wafa_mawaddah's Website   Quote dan BalasQuote

arinie
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.07.2005
Ahli No: 17125
Posting: 56
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-04-06 14:28


ia mempunyai karya yang tersendiri.saya suka membaca mastika sebab di dalamnya terdapat banyak keistimewaannya seperti pembaca dapat menimba pengetahuan,perkara2 yang kita tidak mengetahui dapat ketahui.Banyak isu2 semasa dan kisah benar.
Nak percaya atau tidak terserah pada pembaca itu sendiri.

Bookmark and Share

    


  Member Information For arinieProfil   Hantar PM kepada arinie   Quote dan BalasQuote

ilma
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14511
Posting: 247
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 03-04-06 18:08


best jugak tapi macam tak ada isu lain yang nak diketengahkan...asyik benda yang sama saja....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilmaProfil   Hantar PM kepada ilma   Pergi ke ilma's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 03-04-06 19:24


pendedahan tu baik. malu? memang patut malu dengan masyarakat kita yang teruk ni. orang atasan tak ambil tindakan, itu perlu adjust. yang penting... jangan kita duduk sedap saja sedangkan tak tahu yang melayu-islam kat malaysia ni kebanyakkannya semakin rosak.

TAPI ana pun tak setuju cara penyampaian dengan bahasa dan jalan yang mencarut. kadang kala gambarnya juga. so,.. itu la kelemahan yang perlu diatasi. cuma sekarang tak beli sangat. entahlah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

Nuralisa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.10.2005
Ahli No: 20057
Posting: 196
Dari: UPSI

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 03-04-06 21:48


Assalamu'alaikum

Rasanya kalau mastika tak dedah, kita takkan tahu apa yang berlaku dalam masyarakat kita...dalam masa yang sama, mastika juga bekerjasama dengan badan pencegah maksiat. So, mastika memang ada fungsinya tersendiri...

Bookmark and Share

    


  Member Information For NuralisaProfil   Hantar PM kepada Nuralisa   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 03-04-06 21:56


sokong MASTIKA...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

AsFaRiNa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.02.2005
Ahli No: 14050
Posting: 208
Dari: Jelapang Padi

Kedah  


posticon Posting pada: 03-04-06 22:03


setiap anggota masyarakat ada fungsi dan
tanggunjawab tersendiri...

amar makruf nahi munkar itu wajib..
cuma pendekatan dan cara saja yang berbeza..

jangan tahu cakap saja......


wallahua'alam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For AsFaRiNaProfil   Hantar PM kepada AsFaRiNa   Pergi ke AsFaRiNa's Website   Quote dan BalasQuote

mieIKIM
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.04.2006
Ahli No: 23916
Posting: 318
Dari: Anyway UnAvailable

italy   avatar


posticon Posting pada: 03-04-06 22:18


Pada 03-04-06 21:56 , jutawanmuslimah posting:

!!! QUOTE !!!

sokong MASTIKA...

sokong ATIKSAM


-----------------
I'm Pupus Just Now and Now


Bookmark and Share

    


  Member Information For mieIKIMProfil   Hantar PM kepada mieIKIM   Pergi ke mieIKIM's Website   Quote dan BalasQuote

nurhaziqah
WARGA SETIA
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15680
Posting: 565
Dari: uiam-ipgm kpm

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-04-06 22:35


ada yang baik, ada yang buruk...
so ambil yang bermanafaat, tinggalkan yang lagho...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhaziqahProfil   Hantar PM kepada nurhaziqah   Quote dan BalasQuote

Tolhah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.10.2005
Ahli No: 19532
Posting: 104

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 03-04-06 22:55


Isu kecik saja tu....aksi lucah anak melayu dalam kamera telefon, berzina di khalayak ramai..kecik saja tu....isu besar ialah kita nak maju....kan nak hadharikan Islam.....

Biasaklah...zina2 ni....minum arak ni..black metal...

Yang bahayanya yang macam nik adli...yang belajar di pakistan...yang tu kena tangkap..kena carik sampai lubang cacing...

Kalau setakat isu murtad, sesat macam ayah pin, zina, aksi lucah...biasak lah beb....islam yang dihadharikan...begitulah.....

Mastika dah dedah sudah beberapa keluaran tapi begitulah.....islam hadhari tetap islam hadhari...Islam Quran Wa Sunnah tetap tolak ke tepi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For TolhahProfil   Hantar PM kepada Tolhah   Pergi ke Tolhah's Website   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 04-04-06 00:39


mastika terbaru mngatakan jabatan muti selangor dan jbtn agama Islam selangor sudah berkerjasama untuk membuktikan isu2 dalam mastika.. setiap serbuan mastika juga melibatkan pegwai2 agama untuk menangkap mereka.. harap2 kita pun tolong2 semua nak cegah mungkar.... :di

Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

spaghetigoreng
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.02.2006
Ahli No: 22680
Posting: 134
Dari: bumi Allah

uk  


posticon Posting pada: 04-04-06 00:54


kadang-kadang rasa ok, kadang-kadang rasa mastika ni teruk jugak.

yang ok bila dia dedahkan realiti sebenar anak-anak orang melayu. mmgla macam buka aib bangsa & saudara seagama tapi ada orang yang bila dah tau dia makin berjaga2 supaya xterjebak. kan dah ada satu kebaikan kat situ. mungkin juga boleh buka mata pihak2 tertentu..parents, pemimpin masyarakat..dsb.

tapi kadang-kadang tu la..macam memualkan sikit. kadanga2 habis baca satu edisi tu terus sakit kepala..heheheh..

Bookmark and Share

    


  Member Information For spaghetigorengProfil   Hantar PM kepada spaghetigoreng   Pergi ke spaghetigoreng's Website   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 04-04-06 00:56


amar ma'aruf nahi mungkar..

p/s: sokong mastika

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

mp3
Warga 1 Bintang
Menyertai: 04.04.2006
Ahli No: 23953
Posting: 31

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-04-06 01:02


Mastika ni ok. Tapi cuma perlu repair sana sini. Oleh sebab ramai orang beli mastika, mungkin majalah ni boleh juga letak isu-isu yang membina minda, di samping isu-isu panas dan sensasi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mp3Profil   Hantar PM kepada mp3   Pergi ke mp3's Website   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 04-04-06 01:15


jom la kita jadik pengarang mastika.. uhuhuhuhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 04-04-06 01:25


tak payah jadi pengarang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 04-04-06 01:43


dah tu??? nak jadik apa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 04-04-06 02:01


???

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

hazreenrashid
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15666
Posting: 115
Dari: Moscow

malaysia  


posticon Posting pada: 04-04-06 07:56


Saya langsung tak sokong mastika....
Mendedahkan moral decadence dalam masyrakat, ada caranya...
Cara yang mastika buat hanya membuatkan orang yang mebaca nak cari lagi benda2 tu, bak kata pepatah, curiosity kills the cat....
Kalau ada award untuk majalah yang contribute the most to the unproductivity of good ol' Malay mentality, Mastika lah yang menang. Sebagai majalah yang circulation agak tinggi, patut ada kesedaran untuk bangunkan minda orang Melayu, bukan mengebelakangkan lagi.
Banyak lagi cara nak dedahkan kepincangan sosial without ending up looking cheap and tacky paparazzi.
Seriously, Mastika has a real deal here. Kalau tak tukar, hmmmm....sampai bila la lagi...wawasan 2020 lagi 15 tahun...dahlah akhlaknya Melayu tak ke mana, ekonomi ketinggalan....last2 apa pun tak dapat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hazreenrashidProfil   Hantar PM kepada hazreenrashid   Pergi ke hazreenrashid's Website   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 04-04-06 07:59


boleh kemukakan apa lagi cara nak dedahkan kepincangan sosial??

p/s : kalau orang yang degil, tula caranya, macam yang mastika buat..biar mereka rasa malu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

putri_ibu
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.09.2004
Ahli No: 11007
Posting: 29
Dari: Bumi KenyaLAnG

Sarawak  


posticon Posting pada: 04-04-06 08:06


ASSALAMUALAIKUM...

bagi ana pula, entahlah...kadang-kadang ada jugak maklumat yang baik untuk kita jadikan sebagai teladan ..

dulu ada jugak pinjam kawan punya mastika unutk dibaca. tapi sekarang dah study kat temapt lain, tak jumpa pulak kawan yang beli mastika.so, dah tak baca dah..hehehe...

sesungguhnya yang baik itu daripada Allah dan yang buruk itu daripada kita sendiri..wallaahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For putri_ibuProfil   Hantar PM kepada putri_ibu   Quote dan BalasQuote

hazreenrashid
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15666
Posting: 115
Dari: Moscow

malaysia  


posticon Posting pada: 05-04-06 05:26


boleh saja buat paparan dalam mastika. tulis artikel macam biasa as such and such sudahlah, ni dok provoke lagi public interests, macam free advertisement untuk benda2 maksiat tu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hazreenrashidProfil   Hantar PM kepada hazreenrashid   Pergi ke hazreenrashid's Website   Quote dan BalasQuote

blueberry_strawberry
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.02.2006
Ahli No: 22980
Posting: 119
Dari: bangi

blank   avatar


posticon Posting pada: 05-04-06 07:46


lebih baik beli majalah ANIS. banyak maklumat berguna unk wanita. tak rugi beli. ana tak ketinggalan beli setiap keluaran best sangat.. semua ada. sirah, fekah, hukm2 fiqh tentang harta, pusaka.. resepi banyak, busana muslimah. banyak sngatlah..tak tau nak cakap. dan alhadulillah, artkel2 tazkirah dalamnya cukup menginsafkan dan menyentuh hati. belilah ANIS selagi stok masih ada di pasaran. :di

Bookmark and Share

    


  Member Information For blueberry_strawberryProfil   Hantar PM kepada blueberry_strawberry   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 05-04-06 08:29


kalau nur dengan dara bagaimana pula???? :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

mia_sara
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.04.2005
Ahli No: 15946
Posting: 65
Dari: BUMI ALLAH

syria  


posticon Posting pada: 05-04-06 08:48


majalah MASTIKA majalah yang sama tara macam majalah picisan yang lain..cara penulisan yang over..kadang-kadang melampau-lampau..Isu yang diketengahkan ok..tapi..cara kupasan agak mengelirukan..entah betul-entah tidak sumber yang diperolehi..

entah..dahulu memang mengumpul..sekarang nak baca..mesti beremosi benci..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mia_saraProfil   Hantar PM kepada mia_sara   Quote dan BalasQuote

blueberry_strawberry
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.02.2006
Ahli No: 22980
Posting: 119
Dari: bangi

blank   avatar


posticon Posting pada: 05-04-06 09:09


Pada 05-04-06 08:29 , akasia posting:

!!! QUOTE !!!

kalau nur dengan dara bagaimana pula???? :)


ana tak suka dara. sama saja. ajar orang buka aurat, buat maksiat, ajak orang bercouple, berdating dsb. isi majalah dara macam majalah remaja juga, cuma diislamickan sikit, sikit saja pun. tapi untuk model2 yang cover depan majalah dara tu, tak pernah pakai tudung dengan elok. mesti pakai tudung ala2 bienda dan pakai baju ketat. majalah nur ok lah juga. banyak juga artikel tazkirah..cuma kadang-kadang dr segi fesyen dlaam ruangan busana, ada juga yang tak sesuai untuk dipakai muslimat. pandai2lah hadam mana yang baik..


-----------------
Cukuplah Allah bagiku, tiada Tuhan Selain Dia, hanya kepadaNya aku bertawakkal dan Dia memilki arasy yang agung. At-Taubah:129
[ Telah diedit oleh: blueberry_strawberry pada 05-04-06 09:14 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For blueberry_strawberryProfil   Hantar PM kepada blueberry_strawberry   Quote dan BalasQuote

ainuddin
Warga Rasmi
Menyertai: 29.03.2006
Ahli No: 23811
Posting: 8
Dari: Batu Pahat, Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-04-06 16:01


ini hanya pandangan bagi ana........
apa yang ana lihat, mastika cuba untuk memberitahu masyarakat tentang fenomena yang berlaku dalam masyarakat terutama bangsa melayu.... mungkin bahasa yang digunakan adalah untuk menyedarkan pembaca terutamanya tentang bahaya yang sedang mengintai... banyak kebaikan yang ana lihat pada mastika..
    - apa yang baik kita ambil
    - yang buruk kita renung dan nilaikan semula....

                         WALLAHU'ALAM

...... MANUSIA BERUSAHA ......
....... PENGETAHUAN SEJATI HANYA MILIK ALLAH.......
........ SESUNGGUHNYA ALLAH MAHA MENGETAHUI ......     :roll:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainuddinProfil   Hantar PM kepada ainuddin   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 09-04-06 05:44


erm..... apa kata portal ukhawah buat la majalah khas... buat macam-macam topik... kalau kita dapat 5org pengarang yang macam-macam fikrah pun dah kira ok dah... :di macam mana???

Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

ghaznawi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.08.2003
Ahli No: 2833
Posting: 158
Dari: taiping

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-04-06 07:41


sokong sangat dengan mastika yang dedahkan kepincangan akhlak anak2 muda bangsa melayu. jika mastika tak dedahkan mana nak tahu tettang wujudnya kumpulan JIT dan blank mental yang sanggup koyak dan berzina atas Quran..isu lubuk tupah tu kat mana-mana pun ada masiat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ghaznawiProfil   Hantar PM kepada ghaznawi   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 10-04-06 04:48


manyak butut

Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 10-04-06 09:50


apa salahnya mastika membuat kesedaran terhadap bebudak melayo yang semakin tak sedar!banyak paparan yang telah mastika utarakan untuk menyedarkan masyarakat melayu yang tak berapa nak sedar..

Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-04-06 18:46


mastika di best...
saya sokong 150%....
bagi orang-orang kat atas tu sedar sikit masalah remaja ni...
ni cari duit saja,nak glemerkan negara....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

setanggi_syurga83
WARGA SETIA
Menyertai: 10.03.2006
Ahli No: 23348
Posting: 517
Dari: Negeri Sembilan-bumi Allah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 13-04-06 19:11


Isu yang diketengahkn tu bagus..tapi kupasan and ulasannya kadang-kadang terlebih-lebih pulak..


-----------------
-StaIrWays To HeaVen-http://nurfazilah.hadithuna.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For setanggi_syurga83Profil   Hantar PM kepada setanggi_syurga83   Pergi ke setanggi_syurga83's Website   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 21-04-06 11:12


assalamualaikum.....
saya amat sokong mastika kerana berani mendedahkan betapa teruknya maksiat berleluasa di negara kita.Walaupun, mastika nak gunakan isu sensasi nak lariskan buku...saya rasa tak ada salahnya asalkan isunya betul dan tepat....kalau nak tahu,sejak isu sensasi seperti black metal,isu gay,isu couple dikalangan pelajar ipt dll ini disensasikan oleh mastika, baru ada suara dalam parlimen yang mendesak untuk mengkaji dan mengharamkan gerakan black metal dan mengambil tindakan susulan terhadap isu-2 yang lain.Kalau nak harapkan harakah buat pendedahan,takut nanti pula harakah dikatakan akhbar murahan dan picisan serta mencari publisiti.Lagi satu kebanyakkan orang pas saja macam saya yang baca harakah.Kalau orang lain (umno dan sewaktu dengannya) mana ada masa nak baca harakah.Kalau mastika yang buat,barulah ramai orang yang nak baca sebab majalah ni tak bersangkut sangat dengan mana-2 ahli politik.Walaupun mastika dikatakan melampau dalam mendedahkan kepincangan dalam masyarakat kita,tapi saya respect kat mastika sebab berani buat pendedahan dan wartawannya sering bergerak ke pelosok malaysia untuk mengkaji sesuatu cerita sensasi terutama yang membabitkan isu keruntuhan akhlak dikalangan masyarakat melayu islam untuk disiarkan untuk kesedaran orang ramai.Sebagai cotohnya isu gay (keluaran mei 2006) melepak dan memadu kasih (gelinya) di taman yang bersebelahan dengan masjid seberang jaya,memang betul ceritanya.kebanyakkan orang tak tahu termasuk penduduk disitu.saya tahu cerita ini pun dari mastika dan kawan saya yang tinggal berdekatan dengan taman itu ada mengesahkan kebenaran cerita mastika...itu baru satu yang saya tahu,bagaimana dengan yang lain-2 ????HANYA ALLAH YANG TAHU BETAPA TERUK DAN PINCANGNYA UMAT ISLAM DI MALAYSIA.

Bookmark and Share

    


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 21-04-06 11:18


Sokong mastika 100% kerana berani buat pendedahan.kalau nak harapkan majalah al islam dibawah astora jabat buat pendedahan pasal penyakit yang melanda masyarakat islam sekarang,otahla kawabnya.Silap haribulan astora jabat menyokong pula isu-2 sensasi ini.lagi parah jawabnya

Bookmark and Share

    


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

senyummanis
Warga Rasmi
Menyertai: 20.04.2006
Ahli No: 24309
Posting: 4
Dari: selangor...

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 21-04-06 11:24


mastika tu bagus untuk dibaca khususnya bagi golongan siswa dan siswi...............
banyak bahan yang menginsafkan dalam tu..
harap agar mastika mendapat perhatian ramai.......!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For senyummanisProfil   Hantar PM kepada senyummanis   Quote dan BalasQuote

tudung_kelabu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2005
Ahli No: 18250
Posting: 234
Dari: sha aramu

Kelantan  


posticon Posting pada: 21-04-06 14:29


*********************

dah lama tak baca mastika..
dulu bacalah jugak
tapi sekarang ni macam tak berminat mana...

******************

Bookmark and Share

    


  Member Information For tudung_kelabuProfil   Hantar PM kepada tudung_kelabu   Quote dan BalasQuote

cutiegurl_dehearty
Warga 3 Bintang
Menyertai: 31.08.2004
Ahli No: 10835
Posting: 84
Dari: bumi tercinta

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 21-04-06 14:41


Pada 05-04-06 07:46 , blueberry_strawberry posting:

!!! QUOTE !!!

lebih baik beli majalah ANIS. banyak maklumat berguna unk wanita. tak rugi beli. ana tak ketinggalan beli setiap keluaran best sangat.. semua ada. sirah, fekah, hukm2 fiqh tentang harta, pusaka.. resepi banyak, busana muslimah. banyak sngatlah..tak tau nak cakap. dan alhadulillah, artkel2 tazkirah dalamnya cukup menginsafkan dan menyentuh hati. belilah ANIS selagi stok masih ada di pasaran. :di


erm...saya pun sokong baca ANIS...isinya lebih 'bernilai'... banyak memberi manfaat..... :-)

ps:aperpun, Mastika ok..cuma ada yang perlu diperbaiki...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cutiegurl_deheartyProfil   Hantar PM kepada cutiegurl_dehearty   Quote dan BalasQuote

fuzz_lee03
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.12.2003
Ahli No: 5916
Posting: 24
Dari: Selangor

japan   avatar


posticon Posting pada: 22-04-06 09:53


tapi bagus juga mastika ini..dia banyak kluarkan isu yang kita slama ini tak tau...
bior kerajaan dengan orang ramai bukak mata sikit
apa yang berlaku kat negara kita ini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fuzz_lee03Profil   Hantar PM kepada fuzz_lee03   Quote dan BalasQuote

ubaidillah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 22.11.2004
Ahli No: 12489
Posting: 361
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-04-06 12:03


entah lah ..tak minat..tapi baca la jugak..ada yang boleh di pakai ada yang tak..

pandangan saja

Bookmark and Share

    


  Member Information For ubaidillahProfil   Hantar PM kepada ubaidillah   Pergi ke ubaidillah's Website   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 27-12-07 09:51


dah lama tak baca mastika .. untuk bulan Dis 2007 dia ada cerita pasal kisah student U muslim yang bergambar sambil pegang khinzir ... mula-2 mastika cuba nak interview perempuan tu tapi tak dapat sebab budak tu enggan di temu bual ...

kemudian mastika jumpa dua ahli akademik ... ahli akademik pertama seorang pensyarah veterinar berkata

"Bukanlah tujuan kita nak jadi doktor bab* tetapi kita perlu tahu implikasinya terhadap kehidupan kita"

sementara ahli akademik kedua adalah pensyarah APIUM pula berkata

"Bagi saya untuk keperluan belajar itu adalah satu keperluan atau darurat. Jadi tidak ada masalah. Yang penting bersuci selepas itu dengan tujuh kali air termasuk satu air tanah"

namun tambahnya lagi ..

"Bagi saya kita tidak boleh bergambar dengan bab* untuk tujuan berbangga ... kita perlu hindarkan daripada bergambar jika tidak ada keperluan."

Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 27-12-07 11:14


assalamualaikum...

bagi ana banyak topik dalam majalah MASTIKA ni berbentuk pendedahan semasa yang perlu diberitahu kepada masyarakat...

cumanya Kenapa didedahkan dalam mastika...Kenapa tak didedahkan dalam akhbar-akhbar arus perdana...itu persoalannya...

macam isu umat Islam yang berfikiran free thinker memang patut didedahkan kerana sudah ramai orang Islam yang berfahaman semacam ni, termasuklah golongan selebriti tempatan...cuba baca temubual mereka dalam majalah2 hiburan...

pendedahan2 macam ni membuatkan kami jadi tak senang duduk dan sentiasa berusaha memikirkan cara untuk menangani masalah2 seperti ini... :berfikir: :berfikir: :berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 27-12-07 11:27


mastika ada best ada tak best...tapi slalunya kisah isu-isu semasa dan remaja pasal melau banyaklah

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.139638 saat. Lajunya....