Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 13-08-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Burung yang akan mati hanya berjalan, tidak lagi terbang
-- Peribahasa Red Indian

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 45
Ahli: 0
Jumlah: 45




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 1 hari, 19 jam, 18 minit yang lalu
lidah-penghunus: 5 hari yang lalu
muslimiman: 20 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 21 hari yang lalu
nur_tinta: 27 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: UNTUK 18 TAHUN KE ATAS!


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» UNTUK 18 TAHUN KE ATAS!

Please Mendaftar To Post


Oleh UNTUK 18 TAHUN KE ATAS!

Putra_Aiman
WARGA SETIA
Menyertai: 13.11.2003
Ahli No: 5086
Posting: 995
Dari: 698,Ruby Avenue,08000 Sungai Petani

Kedah  


posticon Posting pada: 19-03-06 22:41


ASSALAMUALAIKUM...APA DEFINISI MATANG PADA ANDA?BOLEH TERANG SIKIT TAK...SAYA PUN HAIRAN MACAM MANA YANG DIKATAKAN MATANG TU?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putra_AimanProfil   Hantar PM kepada Putra_Aiman   Pergi ke Putra_Aiman's Website   Quote dan BalasQuote

ilhammusafir
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.11.2005
Ahli No: 20222
Posting: 361
Dari: SeGaMat_JoHoR

Johor  


posticon Posting pada: 19-03-06 23:31


waalaikummussalam

matang :-di :-di


-----------------
Image Hosted by ImageShack.us

"The Merciful The Compassionate"
[ Telah diedit oleh: ilhammusafir pada 20-03-06 22:32 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ilhammusafirProfil   Hantar PM kepada ilhammusafir   Quote dan BalasQuote

Putra_Aiman
WARGA SETIA
Menyertai: 13.11.2003
Ahli No: 5086
Posting: 995
Dari: 698,Ruby Avenue,08000 Sungai Petani

Kedah  


posticon Posting pada: 19-03-06 23:32


hahaha..lebih banyak singgah dari posting...mungkin topik ni boring tapi banyak idea yang boleh kita kutip kalau kita luahkannya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putra_AimanProfil   Hantar PM kepada Putra_Aiman   Pergi ke Putra_Aiman's Website   Quote dan BalasQuote

Putra_Aiman
WARGA SETIA
Menyertai: 13.11.2003
Ahli No: 5086
Posting: 995
Dari: 698,Ruby Avenue,08000 Sungai Petani

Kedah  


posticon Posting pada: 19-03-06 23:34


kekeke...tunggu mumaiyiz ke...habis orang tua2 yang pergi dangdut sedangkan ghumah kata pergi kubuq dok kata mai...matang ke...pada saya matang tu ialah apabila dia tahu kawal diri dia...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putra_AimanProfil   Hantar PM kepada Putra_Aiman   Pergi ke Putra_Aiman's Website   Quote dan BalasQuote

finas
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2006
Ahli No: 22936
Posting: 227
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 20-03-06 00:15


!!! QUOTE !!!

pada saya matang tu ialah apabila dia tahu kawal diri dia...




betul ke??
dalam kamus dewan cakap matang ni mempunyai banyak pengalaman...menunjukkan kedewasaan pemikiran...


-----------------
..~ukhwah~..ibarat sebuah rumah,tak perlu cantik,tak perlu mewah,yang penting kita bahagia di dalamnya..friends 4eva..


Bookmark and Share

    


  Member Information For finasProfil   Hantar PM kepada finas   Quote dan BalasQuote

sahrun
Warga 1 Bintang
Menyertai: 05.12.2005
Ahli No: 20744
Posting: 30

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 20-03-06 01:53


bukan pra-matang or over-matang.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahrunProfil   Hantar PM kepada sahrun   Quote dan BalasQuote

Norhaslina
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.11.2005
Ahli No: 20221
Posting: 382
Dari: Bandar Baru Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-03-06 02:00


betul kata finas tu...matang ni mempunyai banyak pengalaman..
bila dah banyak pengalamn kita akan mengaitkan antara sesuatu dengan sesuatu yang telah kita lalui dan ia menjadikan kita lebih berhati2 sebelum bertindakk..

sekadar pandangan.. WALLAHU'ALAM :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For NorhaslinaProfil   Hantar PM kepada Norhaslina   Quote dan BalasQuote

nur_2110
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2005
Ahli No: 18853
Posting: 187
Dari: infront of my 2313NLCi

Melaka  


posticon Posting pada: 20-03-06 02:12


hmm..maybe do the right thing at the right time?

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_2110Profil   Hantar PM kepada nur_2110   Quote dan BalasQuote

Putra_Aiman
WARGA SETIA
Menyertai: 13.11.2003
Ahli No: 5086
Posting: 995
Dari: 698,Ruby Avenue,08000 Sungai Petani

Kedah  


posticon Posting pada: 20-03-06 04:01


Pada 20-03-06 02:12 , nur_2110 posting:

!!! QUOTE !!!

hmm..maybe do the right thing at the right time?


i agree with this..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putra_AimanProfil   Hantar PM kepada Putra_Aiman   Pergi ke Putra_Aiman's Website   Quote dan BalasQuote

Putra_Aiman
WARGA SETIA
Menyertai: 13.11.2003
Ahli No: 5086
Posting: 995
Dari: 698,Ruby Avenue,08000 Sungai Petani

Kedah  


posticon Posting pada: 20-03-06 04:04


Pada 20-03-06 00:15 , finas posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

pada saya matang tu ialah apabila dia tahu kawal diri dia...




betul ke??
dalam kamus dewan cakap matang ni mempunyai banyak pengalaman...menunjukkan kedewasaan pemikiran...



yeke..setengah orang banyak pengalaman tapi sama juga...dewasa cuma terjadi bila dia dah berubah....kalau tak serik itu bukan lagi dewasa

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putra_AimanProfil   Hantar PM kepada Putra_Aiman   Pergi ke Putra_Aiman's Website   Quote dan BalasQuote

ibnuriz_faridz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.11.2005
Ahli No: 20211
Posting: 273
Dari: Egypt

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-03-06 04:46


Assalamualaikum...

ermmm peringakt matang bagi seseorang lelaki ialah apabila umurnya sampai ke peringkat u or 40 tahun keatas...dan peringkat matang bagi wanita pula adalah...35 tahun keatas...so janganlah menganggap kita semua yang umur 20 tahun keatas ini dah matang....banyak lagi asam garam yang kita belum tempuhi di dunia ni...ingatlah bahawa kematian tak memandang muda atau tua...belum matang atau dah matang...itu semua di dalam genggaman Allah SWT...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnuriz_faridzProfil   Hantar PM kepada ibnuriz_faridz   Pergi ke ibnuriz_faridz's Website   Quote dan BalasQuote

khalifah_85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22747
Posting: 437
Dari: johor bahru

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 20-03-06 06:02


waalaikumussalam....

assalamualaikum....

fi ra'yi... matang adalah satu tempoh usia manusia yang mana mereka ini mampu menggunakan fikiran mereka dengan benar...bukan seperti kekanak2 an... bersikap terbuka dna boleh menilai sesuatu yang berguna pada dirinya...sentiasa berhati2 dalma perlakuannya..

kalau yang tua tapi masih pergi dangduut tu bukan matang tapi tua...orang yang matang adalah fikiran nya melihat kehadapan dan mempunyai visi dan misi dalam kehidupan....sentiasa bersungguh dengan apa yang dilakukannya..

betul ke?? wallahu a'lam..sebab mungkin pandangan atau penilaian setiap orang berbeza...

wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For khalifah_85Profil   Hantar PM kepada khalifah_85   Quote dan BalasQuote

ilma
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14511
Posting: 247
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 20-03-06 13:46


matang...
bagi saya la matang nya seseorang bukan terletak pada umur tapi pada perwatakan ,cara berfikir, pengalaman hidup,macam mana nak settle problem dan so on...
tahp kemtangan seseorang berbeza dan bergantung pada diri individu itu sendiri...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilmaProfil   Hantar PM kepada ilma   Pergi ke ilma's Website   Quote dan BalasQuote

nurirshad
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23047
Posting: 214
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 20-03-06 16:38


mampu beza baik buruk, dosa pahala, halal haram, tuntutan larangan ALLAH SWT...dan yang berkaitan.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurirshadProfil   Hantar PM kepada nurirshad   Quote dan BalasQuote

wihdatul_asrar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.02.2006
Ahli No: 22976
Posting: 121
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-03-06 17:17


matang...
bagi saya la matang nya seseorang bukan terletak pada umur tapi pada perwatakan ,cara berfikir, pengalaman hidup,macam mana nak settle problem dan so on...
tahp kemtangan seseorang berbeza dan bergantung pada diri individu itu sendiri...


setuju dengan ilma....

Bookmark and Share

    


  Member Information For wihdatul_asrarProfil   Hantar PM kepada wihdatul_asrar   Quote dan BalasQuote

SyAhEeDa
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 207
Posting: 571
Dari: Kelate

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 20-03-06 18:03


Setuju dengan ilma juga..

Kematangan juga dipengaruhi oleh persekitaran.. Kalau dia suka berkawan dengan orang-orang yang matang, maka cepatlah dia matang.. Kalau orang sekeliling treat dia macam kanak2, lambatlah dia matang...

Matang? = pemikiran yang rasional dan logikal..(pada pendapat ana la)

Bookmark and Share

    


  Member Information For SyAhEeDaProfil   Hantar PM kepada SyAhEeDa   Quote dan BalasQuote

Islamic_prince88
WARGA SETIA
Menyertai: 25.05.2004
Ahli No: 9164
Posting: 587

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 20-03-06 18:05


matang?..tak guna emosi sangat.. :P

Bookmark and Share

    


  Member Information For Islamic_prince88Profil   Hantar PM kepada Islamic_prince88   Pergi ke Islamic_prince88's Website   Quote dan BalasQuote

putra_adi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.10.2005
Ahli No: 20183
Posting: 79
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 20-03-06 22:49


Assalamualaikum....
kematangan seseorang ini kita boleh dengan sendirinya.mungkin pada pendapat yang diberikan, kata-katanya,tingkah lakunya, tindakan yang dilakukan, cara pemikirannya dan banyak lagi. cuba kita teliti siapa kita?

Bookmark and Share

    


  Member Information For putra_adiProfil   Hantar PM kepada putra_adi   Quote dan BalasQuote

khalifah_85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22747
Posting: 437
Dari: johor bahru

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 20-03-06 23:06


waalaikumussalam...

assalamualiakum...

erm... kalau dah matang angkat lah... kalau tak nanti GESENG TO..

hehehe :)

wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For khalifah_85Profil   Hantar PM kepada khalifah_85   Quote dan BalasQuote

ladybirdy
WARGA SETIA
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7399
Posting: 405
Dari: bumi

malaysia  


posticon Posting pada: 20-03-06 23:55


kalau orang yang tak matang,,contohnya umur dia 30 mknenye tak boleh bagi inheritance,,harat pusaka,,betul kan?? jadi kalau orang yang same tu jugak buat slh kenapa kena hukum pula??

Bookmark and Share

    


  Member Information For ladybirdyProfil   Hantar PM kepada ladybirdy   Quote dan BalasQuote

blueberry_strawberry
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.02.2006
Ahli No: 22980
Posting: 119
Dari: bangi

blank   avatar


posticon Posting pada: 21-03-06 00:09


assalamualaikum

orang-orang yang beriltizam (mengamalkan dan istiqamah) dengan Islam akan cepat matang. betul..tak percaya? cubala.

Bookmark and Share

    


  Member Information For blueberry_strawberryProfil   Hantar PM kepada blueberry_strawberry   Quote dan BalasQuote

ucu_nuriman
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.01.2004
Ahli No: 6663
Posting: 59
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 21-03-06 00:19


waalaikumussalam warahmatullah, setuju dengan ilma dan wihdatul_asrar. matang tak semestinya bergantung pada usia. pada ucu seorang yang matang adalah yang mampu bertindak rasional pada semua keadaan. kadang-kadang ada remaja yang baru berusia belasan tahun tapi mampu membuat keputusan dan bertindak seperti orang dewasa. mungkin juga dipengaruhi oleh keadaan dan suasana dibesarkan. dalam sebuah keluarga miskin seseorang itu dibesarkan dalam serba kekurangan. Dalam situasi ini seseorang yang melalui kepayahan untuk membesar dan berjaya akan matang lebih awal kerana kesukaran yang dapat diatasinya. tapi ada pula yang dah berusia hampir 30 tahun tapi masih bertindak seperti remaja. kerana apa yang diminta dan diinginkan sering diperolehi. So pada ucu kematangan itu amat dipengaruhi oleh suasana dimana seseorang itu membesar. entahlah betul tak. berdasarkan pemerhatian ucu saja ini.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ucu_nurimanProfil   Hantar PM kepada ucu_nuriman   Quote dan BalasQuote

cahayabumi
Warga Rasmi
Menyertai: 29.11.2005
Ahli No: 20543
Posting: 17
Dari: bumi merdeka

saudiarabia  


posticon Posting pada: 21-03-06 00:23


tau fikir mana baik,mana buruk

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahayabumiProfil   Hantar PM kepada cahayabumi   Quote dan BalasQuote

nursham
Warga Rasmi
Menyertai: 18.08.2005
Ahli No: 18260
Posting: 14

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-03-06 01:49


assalamualaikum..
interested la nak bagi pendapat juga.
pada ana, kita sukar untuk menilai kematangan seseorang tapi yang biasa kita dapat kesan kematangan seseorang itu apabila segala tindakan dan keputusan yang dibuat tidak dipengaruhi oleh emosi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurshamProfil   Hantar PM kepada nursham   Quote dan BalasQuote

zeolous_muslim
Warga Rasmi
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22601
Posting: 15
Dari: uTp

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-03-06 01:59


matang...
bagi saya la matang nya seseorang bukan terletak pada umur tapi pada perwatakan ,cara berfikir, pengalaman hidup,macam mana nak settle problem dan so on...
tahp kemtangan seseorang berbeza dan bergantung pada diri individu itu sendiri...

ana setuju dengan pendapat ini...peace!!=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For zeolous_muslimProfil   Hantar PM kepada zeolous_muslim   Quote dan BalasQuote

harmoni_melodi
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.09.2005
Ahli No: 19040
Posting: 50

Johor  


posticon Posting pada: 21-03-06 02:17


matang???
ianya terlalu subjek..
hik..hik..hik...

tol la kata-kata zeolous_muslim tu
matang bukan pada umur tapi pada cara dan gaya pemikiran, perwatakan, pengalaman dll.

Bookmark and Share

    


  Member Information For harmoni_melodiProfil   Hantar PM kepada harmoni_melodi   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 21-03-06 08:41


kita ni tak boleh menilai sama ada kita matang atau tak..hanya orang yang melihat kita boleh menilai..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

Al-Mustaqqim
WARGA SETIA
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17480
Posting: 486
Dari: malaysia

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 21-03-06 08:45


pengalaman telah mendewasakan...
mematangkan fikiran...
????

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MustaqqimProfil   Hantar PM kepada Al-Mustaqqim   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 21-03-06 09:53


Usia tak mematang kan seseorang...
tetapi pengalaman yang mematang kan seseorang....

tetapi dah nama manusia...walau sematang mana pun sering juga buat kesilapan

Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

ad-din
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2005
Ahli No: 19148
Posting: 648
Dari: terengganu-

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-03-06 10:04


matang bukan dilihat pada umur..tapi dilihat pada bagaimana cara seseorang tu berfikir dan bertindak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ad-dinProfil   Hantar PM kepada ad-din   Quote dan BalasQuote

Hamas_Ayasy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.03.2006
Ahli No: 23542
Posting: 128
Dari: Al-Ardhu

Perak  


posticon Posting pada: 21-03-06 12:15


assalamualaikum..betul jugak,matang bukan tletak pada umur saja.tahap pmikiran pun diambil kira..kadang-kadang.orang umur blasan pun lebih matang dr yang berumur awal 20an

Bookmark and Share

    


  Member Information For Hamas_AyasyProfil   Hantar PM kepada Hamas_Ayasy   Quote dan BalasQuote

Hamas_Ayasy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.03.2006
Ahli No: 23542
Posting: 128
Dari: Al-Ardhu

Perak  


posticon Posting pada: 21-03-06 12:16


assalamualaikum..betul jugak,matang bukan tletak pada umur saja.tahap pmikiran pun diambil kira..kadang-kadang.orang umur blasan pun lebih matang dr yang berumur awal 20an

Bookmark and Share

    


  Member Information For Hamas_AyasyProfil   Hantar PM kepada Hamas_Ayasy   Quote dan BalasQuote

Hamas_Ayasy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.03.2006
Ahli No: 23542
Posting: 128
Dari: Al-Ardhu

Perak  


posticon Posting pada: 21-03-06 12:16


assalamualaikum..betul jugak,matang bukan tletak pada umur saja.tahap pmikiran pun diambil kira..kadang-kadang.orang umur blasan pun lebih matang dr yang berumur awal 20an

Bookmark and Share

    


  Member Information For Hamas_AyasyProfil   Hantar PM kepada Hamas_Ayasy   Quote dan BalasQuote

zatie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.07.2005
Ahli No: 17090
Posting: 209
Dari: sHaH aLaM

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 21-03-06 12:27


biajk berfikir,tahu menguruskan sesuatu,tau mana baik mana buruk.
jauhkan dosa...........
begitu la agaknya.
hehehehehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For zatieProfil   Hantar PM kepada zatie   Quote dan BalasQuote

ilma
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14511
Posting: 247
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-03-06 17:31


tapi ada jugak yang matang hanya pada kata-kata saja...
perbuatan tak matang lansung...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilmaProfil   Hantar PM kepada ilma   Pergi ke ilma's Website   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 25-03-06 14:07


tau mengawal emosi...cara menyelesaikan masalah pun boleh menunjukkan seseorang tu matang atau tak

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

segerak_searah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23281
Posting: 127
Dari: Kem Sg Besi

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 25-03-06 19:38


Matang...kalau diibaratkan buah, sudah masak atau ranum dan tinggal masa untuk dipetik buahnya sahaja. Sama juga seperti manusia. Manusia yang matang adalah mereka yang telah berusia dan telah melalui pelbagai rintangan serta pancaroba di dalam hidupnya. Dan dia akan menjadikan rintangan yang telah dilaluinya tadi sebagai pedoman dalam meneruskan kehidupannya. Ini kerana berdasarkan pengalaman akhirnya seseorang itu dapat membezakan sesuatu perkara itu baik atau buruk dan ini menandakan kedewasaan seseorang. Dan apabila kita telah menyedari bahawa kita telah matang maka ingatlah perumpamaan buah yang telah "dipetik" tadi bahawa kita bakal dijemput oleh malaikat maut untuk mengadap Pencipta kita pada bila-bila masa sahaja.

Bookmark and Share

    


  Member Information For segerak_searahProfil   Hantar PM kepada segerak_searah   Quote dan BalasQuote

Hamas_Ayasy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.03.2006
Ahli No: 23542
Posting: 128
Dari: Al-Ardhu

Perak  


posticon Posting pada: 25-03-06 20:24


insyallah ilma..perbuatan yang tak matang tu boleh dtarbiyah

Bookmark and Share

    


  Member Information For Hamas_AyasyProfil   Hantar PM kepada Hamas_Ayasy   Quote dan BalasQuote

azmansyah_alias
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23580
Posting: 66

blank   avatar


posticon Posting pada: 28-03-06 08:17


assalamualaikum....semua pendapat sahabat2 betul...bagi saya matang ni sahabat gabungkan kesemua pendapat sahabat2 tu dan tambah di hujungnya ayat ni"bertindak mengikut syarak dan bertindak mengikut acuan yang betul di sisi Allah"....HARAP MAAF....wassalam....

Bookmark and Share

    


  Member Information For azmansyah_aliasProfil   Hantar PM kepada azmansyah_alias   Quote dan BalasQuote

tornado
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.01.2006
Ahli No: 22015
Posting: 287
Dari: saturn

blank   avatar


posticon Posting pada: 28-03-06 09:33


matured..

Bookmark and Share

    


  Member Information For tornadoProfil   Hantar PM kepada tornado   Quote dan BalasQuote

ilham_thahurah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.05.2005
Ahli No: 16605
Posting: 207
Dari: sumatera-malaysia-London

indonesia  


posticon Posting pada: 28-03-06 11:56


mmm...sesetengah orag umur dah matang tapi fikiran mentah lagi.... haih -_- macam m tu....????

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilham_thahurahProfil   Hantar PM kepada ilham_thahurah   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-03-06 11:55


matang tidak terletak pada umur tapi pada pemikiran dan tingkahlaku.... namun begitu, tidak semestinya orang tersebut mesti bersikap serius sepanjang masa dan langsung tidak boleh bergurau atau bersifat keanak-anakan. Bergantung pada tempat dan keadaan. Asalkan segala tindak dan tingkahlakunya tidak memberi mudarat tetapi manfaat kepada orang lain, itu sudah cukup baik........

Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

stay_kiut
Warga Rasmi
Menyertai: 22.03.2006
Ahli No: 23633
Posting: 18
Dari: sandakan

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 29-03-06 12:00


matang???????rasanya....lebih kepada bgmn kat btindak dalam sesuatu perkara.......
sebab bagi saya,better kita berpkiran matang daripada buat-buat matang...
sll nampak orang nampak matang....tapi bila dapat probs........btindak cari orang tak matang

Bookmark and Share

    


  Member Information For stay_kiutProfil   Hantar PM kepada stay_kiut   Quote dan BalasQuote

sasuke-kun
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2004
Ahli No: 11297
Posting: 525
Dari: klate-jepun

Kelantan  


posticon Posting pada: 29-03-06 12:28


dah matang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sasuke-kunProfil   Hantar PM kepada sasuke-kun   Quote dan BalasQuote

nike_007
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20933
Posting: 125
Dari: pasir mas

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-03-06 12:39


dah matang anda

Bookmark and Share

    


  Member Information For nike_007Profil   Hantar PM kepada nike_007   Pergi ke nike_007's Website   Quote dan BalasQuote

puteri_islamicnana
Warga Rasmi
Menyertai: 27.03.2006
Ahli No: 23765
Posting: 7
Dari: Malaysia

jordan  


posticon Posting pada: 29-03-06 12:55


..~ukhwah~..ibarat sebuah rumah,tak perlu cantik,tak perlu mewah,yang penting kita bahagia di dalamnya..friends 4eva..

matang...btui tu tau kawal diri..tau jga imeg dia...kalau yang tak juga imeg tu mana matng..cntoh bdak form 1 dan form 2 tu..a macam mana..btui tak.. dan tau brpikrn positif,..selalunya orang matang ni brpikiran positif..buat sesuatu benda tu fikir dulu...matang lah nmenye...k..salam ukhwah dr ana...assalammualaikum..wbt..

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_islamicnanaProfil   Hantar PM kepada puteri_islamicnana   Quote dan BalasQuote

islamic_gil
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14692
Posting: 427
Dari: SATU KAWASAN DI SATU MASA

Selangor  


posticon Posting pada: 29-03-06 15:07


matang dalam berfikir dan bertindak
juga tahu bezakan mana baik dan buruk
perlu juga sentiasa menjaga dan mengawal diri dalam melakukan sesuatu

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_gilProfil   Hantar PM kepada islamic_gil   Quote dan BalasQuote

buu_wa
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.10.2005
Ahli No: 19603
Posting: 30
Dari: sabah

malaysia  


posticon Posting pada: 29-03-06 15:48


mataNg.... :-di :-o :-P ;-)


-----------------
...... (n_n).......
[ Telah diedit oleh: buu_wa pada 29-03-06 15:50 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For buu_waProfil   Hantar PM kepada buu_wa   Quote dan BalasQuote

nur_namia
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.12.2005
Ahli No: 21203
Posting: 193
Dari: n9

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 29-03-06 15:49


Emm bagi saya ni matang ialah berfikir apa kebaikan dan keburukan sesuatu sebelum bertindak...matang juga emm sts berfikiran positif dan mengangggap sesuatu yang terjadi itu ada ikhmah dsebaliknyer..
matang ini banyak definisinyer depends pder susut pandangan kietr melihatnyer...emm wallhualam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_namiaProfil   Hantar PM kepada nur_namia   Quote dan BalasQuote

naqiyyah_al-sarirah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19666
Posting: 130
Dari: subang jaya

Selangor  


posticon Posting pada: 30-03-06 09:35


matang...hmmmm

Bookmark and Share

    


  Member Information For naqiyyah_al-sarirahProfil   Hantar PM kepada naqiyyah_al-sarirah   Quote dan BalasQuote

julihan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.08.2005
Ahli No: 17771
Posting: 90
Dari: klate

Kelantan  


posticon Posting pada: 30-03-06 10:54


matang bila berfikir dan bertindak... buat keputusan macam serasional mungkin..... tapi entahlaa walaupun dah masuk 20tahun rasa perangai macam budak2 tapi dalam tindakan kenala matang... kalau tak bila orang nak respect...

Bookmark and Share

    


  Member Information For julihanProfil   Hantar PM kepada julihan   Quote dan BalasQuote

muslim_boy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.03.2006
Ahli No: 23728
Posting: 142
Dari: Kota Bharu Bandaraya Islam

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-08-06 11:05


salaam....
matang ni macam sifat kita agaknya,
setiap perlakuan kita yang nampak seperti orang dewasa....
banyak pengalaman, berilmu....
rasanya memang berkait dengan sifat kita.....
sebab itu orang selalu cakap, "matangla sikit"....
just bagi pendapat, jika salah tolong btulkan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslim_boyProfil   Hantar PM kepada muslim_boy   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 19-08-06 11:29


fikiran akan mencapai kematanagan pabila fikiran, tindak tanduk menepati apa yang dikendeaki Allah dan Rasulnya

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 19-08-06 11:30


fikiran akan mencapai kematanagan pabila fikiran, tindak tanduk menepati apa yang dikendeaki Allah dan Rasulnya

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

mas2ra
WARGA SETIA
Menyertai: 21.10.2004
Ahli No: 12017
Posting: 668
Dari: bumi ALLAH Jalla Jalaluh

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 19-08-06 11:43


~ to exist is to change,
to change is to mature,
to mature is to go on creating oneself endlessly
with the guidance from ALLAH Subhana wa Ta'ala... ~

insyaALLAH...
ALLAHualam.


-----------------
wahai orang-orang yang berIMAN, ucapkanlah...


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas2raProfil   Hantar PM kepada mas2ra   Pergi ke mas2ra's Website   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 19-08-06 16:08


Pada 20-03-06 13:46 , ilma posting:

!!! QUOTE !!!

matang...
bagi saya lah matang nya seseorang bukan terletak pada umur tapi pada perwatakan ,cara berfikir, pengalaman hidup,macam mana nak settle problem dan so on...
tahp kemtangan seseorang berbeza dan bergantung pada diri individu itu sendiri...


setuju...setuju


-----------------
berjihad kerana Allah swt


Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

ahmad_azhar
WARGA SETIA
Menyertai: 10.12.2003
Ahli No: 5593
Posting: 856
Dari: ~:dari zon 4 johor:~

Johor  


posticon Posting pada: 24-11-06 09:49


menjadi dari sendiri

Bookmark and Share

    


  Member Information For ahmad_azharProfil   Hantar PM kepada ahmad_azhar   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 24-11-06 10:00


tau buat keputusan..bertanggungjawab di atas keputusan yang dibuat

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

nurwahida
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5946
Posting: 338
Dari: USM

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 24-11-06 10:00


salam..
definisi MATANG..dari islam bila seseorang itu sudah mencapai akli baligh., juga apabila seseorang itu sudah mampu berfikir dan membuat perbezaan diantara perkara yang baik dan tidak baik.Ke matangan itu kadang kala tidak boleh diukur dengan usia..tapi cara bagaiamana seseorang itu boleh mengadaptasi pesekitarannya dengan sebaik yang mungkin yang berlandaskan Syariat Allah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurwahidaProfil   Hantar PM kepada nurwahida   Pergi ke nurwahida's Website   Quote dan BalasQuote

zaitihamdan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.08.2006
Ahli No: 25957
Posting: 242
Dari: Bintulu, Sarawak

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 24-11-06 11:49


kalau pokok durian dah matang tu kita dah boleh makan buahnya...nyam nyam...:P :P :P

Bookmark and Share

    


  Member Information For zaitihamdanProfil   Hantar PM kepada zaitihamdan   Pergi ke zaitihamdan's Website   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 24-11-06 12:49


Pada 20-03-06 17:17 , wihdatul_asrar posting:

!!! QUOTE !!!

matang...
bagi saya lah matang nya seseorang bukan terletak pada umur tapi pada perwatakan ,cara berfikir, pengalaman hidup,macam mana nak settle problem dan so on...
tahp kemtangan seseorang berbeza dan bergantung pada diri individu itu sendiri...


setuju dengan ilma....


betul tu....kadang-kadang budak umur 12 tahun lebih matang dari org yang 18 tahun...:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 24-11-06 12:49


Pada 20-03-06 17:17 , wihdatul_asrar posting:

!!! QUOTE !!!

matang...
bagi saya lah matang nya seseorang bukan terletak pada umur tapi pada perwatakan ,cara berfikir, pengalaman hidup,macam mana nak settle problem dan so on...
tahp kemtangan seseorang berbeza dan bergantung pada diri individu itu sendiri...


setuju dengan ilma....


betul tu....kadang-kadang budak umur 12 tahun lebih matang dari org yang 18 tahun...:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1898
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-11-06 16:04


huhu....perangai saya mengalahkan budak-budak.... :lol: :lol: :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 24-11-06 18:57


Assalamualaikum...
Masak...macam buah...
Besar...macam manusia...
Boleh dikeluarkan...macam wang...
Mungkin agaknya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

ad-din
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2005
Ahli No: 19148
Posting: 648
Dari: terengganu-

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-11-06 20:22


matang ni bukan terletak pada umor..tetapi ianya terletak bagaimana cara kita berfikir

Bookmark and Share

    


  Member Information For ad-dinProfil   Hantar PM kepada ad-din   Quote dan BalasQuote

afiqah_afaf
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.10.2004
Ahli No: 11586
Posting: 238
Dari: mansoura

egypt  


posticon Posting pada: 24-11-06 20:29


Pada 20-03-06 13:46 , ilma posting:

!!! QUOTE !!!

matang...
bagi saya lah matang nya seseorang bukan terletak pada umur tapi pada perwatakan ,cara berfikir, pengalaman hidup,macam mana nak settle problem dan so on...
tahp kemtangan seseorang berbeza dan bergantung pada diri individu itu sendiri...



setuju... :-D


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For afiqah_afafProfil   Hantar PM kepada afiqah_afaf   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-12-06 12:58


Pada 19-03-06 22:41 , Putra_Aiman posting:

!!! QUOTE !!!

ASSALAMUALAIKUM...APA DEFINISI MATANG PADA ANDA?BOLEH TERANG SIKIT TAK...SAYA PUN HAIRAN MACAM MANA YANG DIKATAKAN MATANG TU?


matang? menunjukkan seorang itu telah mencapai akil baligh.........dan kira nya seseorang itu mampu lah...untuk laksanakan perintah Allah dan meninggalkan larangan-Nya. Jadi keyakinan kepada Allah dan hari Akhirat itu penting dalam hidup...Remaja peringkat ini juga tahu tanggungjawab dengan Allah, dengan ibu bapa dan dirinya sendiri....emmm nak tahu lebih lanjut sila dapatkan buku Tentang cinta dari pahrol mohd juoi...ye...sekian terima kasih....saya pun tak pandai sangat

Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

hamzah_zul87
Warga Rasmi
Menyertai: 10.09.2006
Ahli No: 26267
Posting: 3
Dari: kuching, sarawak

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 03-12-06 14:41


salam.............
matang itu apabila kita bezakan mana baik dan buruk. jangan jadi macam pak lah tak tau beza mana baik mana buruk.
hidup dalam jemaah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hamzah_zul87Profil   Hantar PM kepada hamzah_zul87   Quote dan BalasQuote

ubai
Warga 1 Bintang
Menyertai: 12.10.2006
Ahli No: 26903
Posting: 35
Dari: Serdang

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-12-06 15:25


salam. bagi ana matang ni bila dia boleh kontrol keadaan, emosi dan dapat setelkan masalah dengan berkesan. perwatakan tak terpengaruh ana rasa. sebab perwatakan tu luaran saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ubaiProfil   Hantar PM kepada ubai   Pergi ke ubai's Website   Quote dan BalasQuote

aku_eus85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.01.2005
Ahli No: 13619
Posting: 86
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 03-12-06 15:39


MATANG???

AGAMA - org yang TAQWA nya pada Allah dan mengharapkan REDHA Allah dengan cara berbuat apa yang disuruh meninggalkan apa yang dilarang.

PENAMPILAN - sentiasa kemas dan tidak selekeh

SIKAP - pandai berfikir dan bijak dalam bertindak, sentiasa FOKUS dan komited, mementingkan MASA.

org yang sebenar2nya matang adalah org yang tahu apa itu hakikat kejadian manusia...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aku_eus85Profil   Hantar PM kepada aku_eus85   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 03-12-06 17:22


matang itu bagi pendapat saya......
bila seseorang tau....bagaimana nak urus hidup....
sama dunia mahupun akhirat...tuelah bagi saya simple sahja.

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 03-12-06 17:26


Pada 03-12-06 14:41 , hamzah_zul87 posting:

!!! QUOTE !!!

salam.............
matang itu apabila kita bezakan mana baik dan buruk. jangan jadi macam pak lah tak tau beza mana baik mana buruk.
hidup dalam jemaah.


nak tanya sikit.....macam na awak tau paklah tak tau bezakan mana baik dan buruk....?


-----------------
"InDaHnYa IsLAm"


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-12-06 23:43


:-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-12-06 01:13


Pada 03-12-06 15:39 , aku_eus85 posting:

!!! QUOTE !!!

MATANG???


SIKAP - pandai berfikir dan bijak dalam bertindak, sentiasa FOKUS dan komited, mementingkan MASA.


Sampai sekarang saya rasa sukar untuk uruskan masa... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

aL-azyM
WARGA SETIA
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26685
Posting: 675
Dari: DuLu:GeRiK,PeRaK + SeKarNG:nEgERi 9

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-12-06 10:03


Pada 03-12-06 15:39 , aku_eus85 posting:

!!! QUOTE !!!

MATANG???

AGAMA - org yang TAQWA nya pada Allah dan mengharapkan REDHA Allah dengan cara berbuat apa yang disuruh meninggalkan apa yang dilarang.

PENAMPILAN - sentiasa kemas dan tidak selekeh

SIKAP - pandai berfikir dan bijak dalam bertindak, sentiasa FOKUS dan komited, mementingkan MASA.

org yang sebenar2nya matang adalah org yang tahu apa itu hakikat kejadian manusia...


MATANG = lebih bagus dr yang dulu...


-----------------
http://azymechanical.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For aL-azyMProfil   Hantar PM kepada aL-azyM   Pergi ke aL-azyM's Website   Quote dan BalasQuote

destinasi_abadi
WARGA SETIA
Menyertai: 31.12.2004
Ahli No: 13423
Posting: 496
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 06-12-06 10:15


salam...
bagi pendapat saya matang tu lebih kepada kedewasaan pemikiran,cara mengahadapi/handle masalah, cara control emosi,pengalaman dan sebagainya...umur seseorang tak menentukan kematangan seseorang. kadang-kadang orang yang muda pun lebih matang daripada yang tua...

Bookmark and Share

    


  Member Information For destinasi_abadiProfil   Hantar PM kepada destinasi_abadi   Quote dan BalasQuote

halimie
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.03.2005
Ahli No: 14867
Posting: 44
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-12-06 21:47


bagi saya thp kemaTANGAN SESEORANG BERBEZA, bergantung pada individu. yang dikatakan matang,apabila seseorang tahu membezakan yang baik dan yang buruk, tahu selesaikan masalah dengan baik, tahu jaga diri, banyak pengalaman dan berfikir sebelum membuat keputusan tidak mengikut kata hati

Bookmark and Share

    


  Member Information For halimieProfil   Hantar PM kepada halimie   Pergi ke halimie's Website   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 06-12-06 22:37


Definisi MATANG..ialah sebuah perkampungan di taiping..dulu namanya matang sekarang ditukar kepada kuala sepetang...Matang juga merupakan kampung saya...ehehehhe

p/s jangan mara ye

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

mohd
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 401
Posting: 283
Dari: kl

ireland  


posticon Posting pada: 07-12-06 00:25


first dia ni..dah akil baligh,lepas itu mumayyiz dapat membeza kan yang betul dan salah,dapat mebeza kan yang halal dan haram...rasional...banyak pengalaman...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdProfil   Hantar PM kepada mohd   Quote dan BalasQuote

ibnuriz_faridz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.11.2005
Ahli No: 20211
Posting: 273
Dari: Egypt

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-12-06 00:41


Matang ....

perkataan yang sering kali terukir di bibir setiap umat manusia di dunia ni..betul tak...yang penting sebelum sampai tahap matang ini kenalah ada step2 yang kena dia lalaui..

first - mumayiz
dapat membezakan baik dan buruk sesuatu perkara...halal dan haram antaranya ...betul cakap Bro Mohd

second - akil baligh
bila teruna mengalami mimpi basah yang pertama dan dara keluar darah haid...segala dosa yang dibuat akan ditanggung sendiri.

barulah MATANG akan datang dalam diri kita...kebiasaan perempuan lebih matang dari lelaki ... lelaki biasanya dalam lingkungan 20-30 akan baru nampak kematangan itu...so janganlah kelakar kalau perangai laki2 ni macam nenudak sikit..

ok kalau ada lagi perbahasan yang boleh disimpulkan saya akan menyimpulnya oklah ilalliqa maa salamah

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnuriz_faridzProfil   Hantar PM kepada ibnuriz_faridz   Pergi ke ibnuriz_faridz's Website   Quote dan BalasQuote

perak
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.08.2006
Ahli No: 25855
Posting: 138
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-12-06 15:42


dah baligh..

Bookmark and Share

    


  Member Information For perakProfil   Hantar PM kepada perak   Pergi ke perak's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.23038 saat. Lajunya....