Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 11-08-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Matinya anak muda itu bukan kerana tergelincir kakinya, tetapi kerana tergelincir lidahnya.
-- Ilham Pujangga

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 52
Ahli: 0
Jumlah: 52




  Yang Masuk Ke Sini
lidah-penghunus: 3 hari yang lalu
muslimiman: 18 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 19 hari yang lalu
nur_tinta: 25 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: perempuan pendiam vs peramah.apa pandangan anda?


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» perempuan pendiam vs peramah.apa pandangan anda?

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh perempuan pendiam vs peramah.apa pandangan anda?

syaiKisas
Warga 1 Bintang
Menyertai: 04.12.2005
Ahli No: 20659
Posting: 35
Dari: bumi waqafan

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-03-06 10:00


assalamualaikum,sekarang ini saya nak survey pandgan tentang perempuan yang pendiam atau yang peramah.can you all give the opinions and the reason why.thanks a lot. :roll: :-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For syaiKisasProfil   Hantar PM kepada syaiKisas   Quote dan BalasQuote

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-03-06 10:16


seorang perempuan yang peramah akan dicemburui suaminya yang pendiam.

Seorang lelaki yang peramah pula akan dicurigai oleh isterinya yang pendiam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

syaiKisas
Warga 1 Bintang
Menyertai: 04.12.2005
Ahli No: 20659
Posting: 35
Dari: bumi waqafan

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-03-06 10:21


emm....betul jugak.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syaiKisasProfil   Hantar PM kepada syaiKisas   Quote dan BalasQuote

yanokage
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20839
Posting: 275
Dari: SMK (A) Al-Irshad

PulauPinang  


posticon Posting pada: 14-03-06 10:22


perempuan peramah ni selalunya banyak tak jaga batas pergaulan ... ye tak ? perempuan pendiam ni sopan sikit agaknya ... hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For yanokageProfil   Hantar PM kepada yanokage   Pergi ke yanokage's Website   Quote dan BalasQuote

Al-Mustaqqim
WARGA SETIA
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17480
Posting: 486
Dari: malaysia

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 14-03-06 10:33


emm..
tengok tempat dan keadaan yang sesuai...
.........

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MustaqqimProfil   Hantar PM kepada Al-Mustaqqim   Quote dan BalasQuote

shinobi
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17265
Posting: 425
Dari: bangi,gombak...

blank  


posticon Posting pada: 14-03-06 12:02


assalamualaikum..

ana suka muslimat yang tak begitu ramah dengan muslimin yang bukan mahram. Kalau dia nak ramah pun,dengan suaminya atau mahramnya sahaja. sebab dari pengalaman ana, muslimat yang terlalu peramah (a.k.a. muslimat yang terlalu 'caring') dengan muslimin ni selalunye akan menyebabkan masalah timbul di kemudian hari...

wallahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For shinobiProfil   Hantar PM kepada shinobi   Pergi ke shinobi's Website   Quote dan BalasQuote

aisyahusna
Warga 2 Bintang
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23069
Posting: 62
Dari: perak

malaysia  


posticon Posting pada: 14-03-06 12:12


Hmm..ana wakil dr muslimat...ana kategori mana?ana pun tak pasti..tapi dari pemerhatian terhadap sahabat2 ana, yang pendiam tu lebih teratur susun katanya.lagipun Islam menggalakkan kita banyakkan berfikir, dan bercakap bila perlu..setiap tutur kata yang kita tuturkan tu mestilah penuh kebaikan..kalau peramah ni,susah sikit ana rasa untuk menjaga tutur kata..lebih cenderung melepaskan kata-kata yang tak sepatutnya..terpulang masing2 untuk menilai..


-----------------
Kekayaan pada lapangnya hati..
Rupawan pada indahnya budi..
Bangsawan pada kerendahan diri..
yang sering sujud di telapak Ilahi..


Bookmark and Share

    


  Member Information For aisyahusnaProfil   Hantar PM kepada aisyahusna   Quote dan BalasQuote

triptofana
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14611
Posting: 639
Dari: sElaNgoR

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-03-06 12:12


peramah dan pendiam itu biarlah kena pada tempatnya.
itu yang sebaiknya.....
wassalam.


-----------------
Tengoklah dengan mata,
Lihatlah dengan hati,
Renunglah dengan akal,
Fikirlah dengan iman.


Bookmark and Share

    


  Member Information For triptofanaProfil   Hantar PM kepada triptofana   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 14-03-06 12:26


Pada 14-03-06 12:02 , shinobi posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum..

ana suka muslimat yang tak begitu ramah dengan muslimin yang bukan mahram. Kalau dia nak ramah pun,dengan suaminya atau mahramnya sahaja. sebab dari pengalaman ana, muslimat yang terlalu peramah (a.k.a. muslimat yang terlalu 'caring') dengan muslimin ni selalunye akan menyebabkan masalah timbul di kemudian hari...

wallahualam


ye ke....


-----------------
My love commitment to myself, my family and my fellow men becomes me the courage and strength to face the challenges of life....


Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

finas
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2006
Ahli No: 22936
Posting: 227
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 14-03-06 12:49


muslimat yang peramah tak semestinya menimbulkan masalah..
kalau kita nak buat kerja...dalam group...campor muslimin...kena peramah...kalau tak kerja tak jalan..
pendiam ni pulak...kadang-kadang melambatkn kerja..
so pendapat saya kena ada tempat juga la nak peramah dan pendiam ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For finasProfil   Hantar PM kepada finas   Quote dan BalasQuote

eikien
Warga 1 Bintang
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22751
Posting: 22
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 14-03-06 12:52


bahaya jugak pendiam tu..diam-diam tengok berisi!kalau yang terlebih ramah pun lagi bahaya!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For eikienProfil   Hantar PM kepada eikien   Quote dan BalasQuote

julihan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.08.2005
Ahli No: 17771
Posting: 90
Dari: klate

Kelantan  


posticon Posting pada: 14-03-06 13:01


ERMMM saya ini kira kategori agak peramah juga... kalaukawan nampak saya diam saja hari itu ha tentu ada yang tak kena itu.... bukan apa banyak sangat nak bercakapnyer makin tension pressure dengan kerja2 terutama kat lab itu... memang banyak sikit cakap saja nak ilangkan pening tapi tangan tetap jalan ... kerja siap dapat juga markah terbaik kalau kerja kat lab ini hehehe.... memang dah macam ini agaknya.... tapi nak ramah itu kena ada batas juga.... dengan budak laki caranya kena lain kena jaga diri sebab tak nak nanti berlaku fitnah pula.

Bookmark and Share

    


  Member Information For julihanProfil   Hantar PM kepada julihan   Quote dan BalasQuote

musafir_lara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.09.2005
Ahli No: 19324
Posting: 283
Dari: perak + KL + johor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-03-06 15:36


peramah?!kalau muslimat jenis yang tak sombong dan mudah bertegur sapa kira ok lah daripada muslimat yang jalan pun tak tengok orang, tak senyum pula tu, dah lah sesama muslimat!ana percaya orang yang peramah bukan orang yang banyak mulut..dan orang yang pendiam ni bukan bukan nerd!!
wallahualam:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For musafir_laraProfil   Hantar PM kepada musafir_lara   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 772
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-03-06 15:42


isteri yang tekun bercakap mesti diimbangi dengan suami yang tekun mendengar.. baru balance.. kalau dua dua jenis yang banyak cakap, tak boleh.. :-)

saya suka yang peramah.. jenis yang banyak cakap.. taklahh yang becok.. tapi suka bercerita.. banyak cerita.. insyaAllah saya ni seorang pendengar yang setia.. sesetia teman setia anda.. hehe :-) :-) :-) :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 14-03-06 15:49


peramah vs pendiam....ana lebih respect pada yang pendiam...tak banyak cakap....

Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 772
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-03-06 15:53


peramah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 14-03-06 15:57


peramah biar lah kena tempatnya.....

peramah terlebih bahaya juga....
akan menimbulkan fitnah apalagi sekiranya muslimah itu merupakan isteri orang

Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 772
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-03-06 16:05


peramah kat rumah dengan suaminye sahajalah yang saya maksudkan.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 14-03-06 16:19


betul la apa yang anta dan anti cakapkan. perempuan yang pendiam lebih baik dan lebih berkualiti tutur katanya. kalau tak percaya, ana ada ramai rakan yang pendiam.....tapi malangnya , orang suka pandang sebelah mata...mereka fikr orang yang pendiam ni tak pandai.... tapi bila result dia keluar arang yang peramah ni mesti terkejut...huhuhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

ainaa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1106
Posting: 152
Dari: depan pc

Terengganu  


posticon Posting pada: 14-03-06 16:33


hehhee...
saya ini tergolong dari kalangan orang yang peramah..tapi bukan becok ek...dengan sesame muslimat saja...kalau dengan muslimin...kurang selesa sikit nak bercakap..tak biasa...malu & segan pun ada..lainlaa kalau betul-betul ada kerja..bolehlah nak bincang apa-apa pun..
hehehe...haziqah dan saqafiah kenailaa saya macamana kut...faham2 jelaa...sabooo jee kawan2 saya dengan karenah saya ini ek..!!! :)
respek tull!!! :) :) :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainaaProfil   Hantar PM kepada ainaa   Pergi ke ainaa's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_omar
Warga Rasmi
Menyertai: 30.12.2005
Ahli No: 21546
Posting: 12
Dari: tanah merah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-03-06 16:52


ana sokong pendapat ainaa,.. kalau nak peramah tu biar bertempat, maksudnya sesama muslimat la. ini tak, dengan muslimin pun bukan main lagi. itu bukan peramah, tapi gatal..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_omarProfil   Hantar PM kepada ibnu_omar   Pergi ke ibnu_omar's Website   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 14-03-06 17:03


kalau dapat suami yang pendiam,...kena lah kita jadi peramah...
bukan apa....takut nanti sunyi saja rumah tangga nanti.....
kalau dengan suami memang di galakkan bergurau senda....berkongsi cerita....dapat mengeratkan hubungan dan kebahagiaan rumah tangga kan... kan... kan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

khazinatulsyouqoh
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19897
Posting: 209
Dari: on earth

Johor  


posticon Posting pada: 14-03-06 18:13


assalamualaikum

pendiam vs peramah.....it will depend, kita digalakkan jangan terlalu banyak sangat cakap kerana takut apa yang kita ckap tak betul dan banyak yang melencongnya, nabi sendiri bercakap apabila perlu saja....diam bukan tanda kita sombong atau tak ada opinion sendiri, tapi rasanya public lebih hormat orang yang pendiam ni, ye la kurang sikit nyakitkan hati ornag lain...yang peramah tengok tempat la kan.....kalau buat krja senyap saja..tu dah jadi kes lain...ana sendiri sedang handle satu program dengan muslimin tapi kita kena pandai la kan...kalau ada kerja atau hal pentitng nak bincang saja la kita borak , kalau setakat nak beramah mesra tu tak payahlah,, tak cantik pulak permandangannya tu.....kdgkala muslimin pun faham dengan muslimat yang version tak suka sangat nak campur dengan muslimin, mereka sendiri tahu kita ada prinsip kita sendiri, hal krja tak perlu nak mix dengan benda lain...muslimin ni pun kalau ckap dengan muslimat macam ni mereka tahu nak bersopan....bukan semua muslimin tu sama kan.......it not about the cover it about the contents.

Bookmark and Share

    


  Member Information For khazinatulsyouqohProfil   Hantar PM kepada khazinatulsyouqoh   Quote dan BalasQuote

jihad_sufi
Warga 1 Bintang
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19359
Posting: 23
Dari: kedah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 14-03-06 21:36


salam....
sikap ramah dan pendiam adalah anugerah daripada Allah s.w.t dalam diri seseorang.walaupun nampak berlawanan tetapi ada keistimewaan yang tersendiri.....ramai sahabat cakap ana seorang yang pendiam tapi kalau lama dah kenal ana jenis peramah....ana pun kurang pasti...tapi bagi ana kalau depan muslimin kena tegas,jaga pandangan dan suara...terutama muslimin yang bukan mahram....kalau ana diberi peluang untuk memilih antara 2 sifat ini ana pilih untuk jadi pendiam....sikap pendiam ini,orangnya kurang bercakap.kurang bercakap menyebabkan kurang salahnya dan kurang salahnya menyebabkan kurang pula dosanya...
Wallahualam.....untuk diri ana dan sahabat sekalian...
salam ukhwah berpanjangan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jihad_sufiProfil   Hantar PM kepada jihad_sufi   Quote dan BalasQuote

spaghetigoreng
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.02.2006
Ahli No: 22680
Posting: 134
Dari: bumi Allah

uk  


posticon Posting pada: 14-03-06 22:00


ada sesetengah masa jadi pendiam lebih baik,ada masa yang lain jadi peramah ada kelebihan.rasanya i'm in the middle of that..ikut mood agaknya..heheh..biasanya rakan2 muslimah yang dah lama kenal akan cakap saya ni peramah, tapi kalau muslimin rasanya ramai yang dah sound saya sebab 'garang' sangat.. huhuh..

above all, saya bersetuju dengan jihad_sufi, jadi pendiam lebih banyak kelebihan,,kurang dosa & perkataan yang sia2.

kata imam ghazali: kita boleh membilang tasbih yang dilafazkan dengan biji tasbih, tapi bagaimana kita membilang berapa banyak perkataan sia-sia yang telah kita ucapkan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For spaghetigorengProfil   Hantar PM kepada spaghetigoreng   Pergi ke spaghetigoreng's Website   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 14-03-06 22:14


Pada 14-03-06 22:00 , spaghetigoreng posting:

!!! QUOTE !!!

ada sesetengah masa jadi pendiam lebih baik,ada masa yang lain jadi peramah ada kelebihan.rasanya i'm in the middle of that..ikut mood agaknya..heheh..biasanya rakan2 muslimah yang dah lama kenal akan cakap saya ni peramah, tapi kalau muslimin rasanya ramai yang dah sound saya sebab 'garang' sangat.. huhuh..

above all, saya bersetuju dengan jihad_sufi, jadi pendiam lebih banyak kelebihan,,kurang dosa & perkataan yang sia2.

kata imam ghazali: kita boleh membilang tasbih yang dilafazkan dengan biji tasbih, tapi bagaimana kita membilang berapa banyak perkataan sia-sia yang telah kita ucapkan?



erm...kena garang tak apa spagheti...kita kena sombong...lagi sedih..tkpelah...biarlah apa manusia nak cakap....

ps: tetiba lapar pula nampak nick spaghetti...tapi tak pernah lagi makan spaghetti goreng ni...:lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

badshah78
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.12.2005
Ahli No: 20980
Posting: 80
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 14-03-06 22:45


kalau terlalu peramah tak elok, terlalu pendiam pun tak elok...

p/s ana pilih yang sedang2 saja....

Bookmark and Share

    


  Member Information For badshah78Profil   Hantar PM kepada badshah78   Quote dan BalasQuote

shattir
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.02.2006
Ahli No: 22741
Posting: 167
Dari: bumi Allah

georgia  


posticon Posting pada: 14-03-06 23:10


Pendiam ni bagus buat perempuan..sebab:(kurang mengumpat)..
"Kalau sebelum kahwin pendiam,maka selepas berkahwin jadilah seorang yang peramah untuk suami.."..:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For shattirProfil   Hantar PM kepada shattir   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 14-03-06 23:42


ramah pada tempatnya dan diam pada tempatnya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

taisir
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16233
Posting: 264
Dari: planet bumi...

egypt   avatar


posticon Posting pada: 15-03-06 00:53


Assalammualaikum...

bagi pandangan saya pendiam atau peramah,terpulanglah pada individu yang menilai seseorang itu,sebab kadang-kadang sahabiah2 ini...tak reti nak cakap banyak depat muslimin,tapi di kalangan sahabiah sendiri macam2 boleh kami kongsikan...bukan apa adat dan syariat yang Allah turunkan tu dah bertepatan dengan biah dan zuruf, agar maslahat kaum hawa ini dapat di jaga sebaiknya dari mereka yang berpenyakit dalam hatinya....

sabda nabi yang mafhumnya:malu itu separuh dari iman...

jadi sewajarnya diam kita perlu bertempat,ramahnya kita perlu berlapik...

wa Allah hu a'lam....


-----------------
hidup ini jihad menuju ilahi


Bookmark and Share

    


  Member Information For taisirProfil   Hantar PM kepada taisir   Pergi ke taisir's Website   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 15-03-06 01:10


subjektif...

ikut pada taste masing2... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

jannah_12
Warga 2 Bintang
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18098
Posting: 52
Dari: Shah Alam

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-03-06 01:16


Saya dengan kawan muslimat biasa saja,tapi dengan muslimin pendiam sikit...Pernah kena buat kerja dengan muslimin,kerana pendiam saya tu,saya rasa tersisih...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jannah_12Profil   Hantar PM kepada jannah_12   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-03-06 03:49


:-) Assalamualaikum..


Terlampau peramah susah jugak...tapi kalau diam sangat pun susah jugak...tengok tempatla...kalau perlu bercakap,kita kena bercakap,kalau perlu diam.kenalah diam...


-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......


Bookmark and Share

    


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

ibnuriz_faridz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.11.2005
Ahli No: 20211
Posting: 273
Dari: Egypt

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-03-06 05:37


Assalamualaikum...

pada pandangan saya kedua2nya bagus bagi saya....saya ini orgnya pendiam dan peramah...tengok tempatlah maksudnya itu...bukan sesuka bantai juga nak diam dan ramah.

kalau pendiam sangat susah jugak dan peramah sangat pun susah jugak biarlah kedua2nya ada tapi seimbang...tapi kebiasaannya orang yang pendiam ini sekali diajak bual terus ramah...kalau yang peramah ini memanglah ramah tapi boleh jadi pendiam yang teramat..

kenalah syukuri nikmat yang Allah SWT telah berikan pada kita..sekian wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnuriz_faridzProfil   Hantar PM kepada ibnuriz_faridz   Pergi ke ibnuriz_faridz's Website   Quote dan BalasQuote

quick
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19880
Posting: 65

blank  


posticon Posting pada: 15-03-06 19:11


terpulang pada situasi..sebab ada jugak yang suka "menyamar"..dalam kelas..depan orang...menikus..pendiam..tapi sebaliknya dia la paling bising..

kalau bekerja..be a profesional..jika terlampau..terlampau bersopan..rimas jugak..maksud saya, naik beku otak kita nak kawal mereka yang malu-malu dan diam ala sopan ni..mungkin agak keras bunyinya..tapi..bayangkan sebab nak nyatakan bahawa saya ni pendiam orgnya..di bawa sifat tu ke mana-mana..payah la nak jalan..

Lecturer tanya, asyik senyum saja..entah fikir entah tidak..entah berisi entah tidak..

tapi terlampau peramah pun bahaya jugak..seperti yang dinyatakan akan timbul rasa muak, jelek kepada mrk2 yang talkative ni..tapi..kalau kerja beres itu ok..

maksudnya di sini..agak sukar mencari mereka yang teguh pada prinsip diri..utamanya muslimah..kadang-kadang kita boleh menilai mrk2 di sini, ada yang ego..emosi..ada juga yang tunjuk lebih..berlagak ..

Bookmark and Share

    


  Member Information For quickProfil   Hantar PM kepada quick   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-03-06 19:15


diam pada tempatnya.....peramah pada tempatnyer....itu yang lebih baik..khaiul umur ausatu ha...........dok tgh2

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 15-03-06 20:20


sederhana itu lebih baik daripada berlebih-lebihan

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 15-03-06 20:22


saya ni biasa saja...kadang-kadang peramah, kadang-kadang pendiam...ikut tempat dan situasi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

badshah78
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.12.2005
Ahli No: 20980
Posting: 80
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 17-03-06 19:54


Pada 15-03-06 03:49 , alexander posting:

!!! QUOTE !!!

:-) Assalamualaikum..


Terlampau peramah susah jugak...tapi kalau diam sangat pun susah jugak...tengok tempatla...kalau perlu bercakap,kita kena bercakap,kalau perlu diam.kenalah diam...



ana sokong!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For badshah78Profil   Hantar PM kepada badshah78   Quote dan BalasQuote

blueberry_strawberry
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.02.2006
Ahli No: 22980
Posting: 119
Dari: bangi

blank   avatar


posticon Posting pada: 18-03-06 07:19


assalamualaikum warahmatullah

ana peramah.. tapi ana peramah dengan sahabat2 muslimah, orang-orang perempuan , orang-orang tua (yang layak dipanggil mak abah, atuk nenek), dan family ana saja... tapi ana tak peramah dengan lelaki luar (bukan mahram) sampai pernah dicop 'tak ada perasaan'.. kalau ana berbaik2 dg lelaki pun, setakat dalam gerak kerja atau ada program dan aktiviti yang melibatkan kerjasama 2 pihak saja. habis saja program/kerja..lepas itu dah tak kenal atau buat-buat macam tak pernah kenal .. emm whatever la.. yang penting ana bahagia dengan cara ana ni. rasa selamat dr fitnah :)
[ Telah diedit oleh: blueberry_strawberry pada 18-03-06 07:21 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For blueberry_strawberryProfil   Hantar PM kepada blueberry_strawberry   Quote dan BalasQuote

aisya83
Warga Rasmi
Menyertai: 19.02.2006
Ahli No: 22815
Posting: 3
Dari: pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 19-03-06 12:25


asssalamualaikum.....
pendiam atau peramah?saya ni boleh dikategorikan dalam kedua-duanya sekali..kadang-kadang peramah dan kadang-kadang pendiam...ye la kena tengok tempat jugak nak jadi peramah pun..saya ni bising juga Kalau dengan orang yang dah lama kenal (muslimat saja) especially my family la...tapi Kalau dengan muslimin memang tak boleh..tanya satu jawab satu..nak borak lebih2 tu memang xlah..sekarang ni saya tengah prcttical..memang work environment kat sini macam tu agaknya...perempuan dengan lelaki selamber saja gurau2..Kalau pasal kerja tak apalah tapi ni dah masuk bab2 lain...Kalau mereka,staff lelaki la cakap main2,gurau2 dengan saya macam biasela saya diam saja..setakat senyum saja la..berbeza dengan kawan saya yang seorang tu,dia memang jenis peramah dengan semua orang...tak kira lelaki ke prmpuan semua dia tegur saja..maybe saya ni telah dianggap sombong sebab pendiam...tapi nak buat bagaimana memang saya dhcamni...rasanya tak salah kan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For aisya83Profil   Hantar PM kepada aisya83   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 19-03-06 12:43


assalamualaikum,
peramah itu mungkin perlu tapi mestilah berlandaskan syariah yang telah ditetapkan..pandai2lah bawak diri agar tak tersasar dari landasan tu..dan jangan sangka yang pendiam tu 'diam'..dan peramah tu 'ramah'..apa pun jangan judge a book by its cover..kita tak tahu apa di hati orang walau dia peramah atau pendiam..ikut situasi dan jagalah syariat..insyaAllah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 19-03-06 12:57


tengok pada keadaan dan tempat la....letakkan diri anda mengikut situasi.....yang penting jangan over action.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-03-06 13:50


peramah => orang yang berani bercakap => maka berani melontarkan idea/berbincang => perbincangan jadi menarik (contoh: usrah, meeting, rumahtangga, etc)

pendiam => pemalu => tak produktif untuk diri sendiri dan perbincangan yang sedang diadakan => tidak ceria

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

sabrina_elZehra
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.05.2004
Ahli No: 8793
Posting: 105
Dari: t.malim,perak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-03-06 19:52


salam...
suka kawan nga muslimat yang peramah...
banyak cerita asal berpada2 la
bukan bias pada yang pendiam..
sebab yang pendiam pun ada kelebihannya, banyak berfikir, kata orang.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sabrina_elZehraProfil   Hantar PM kepada sabrina_elZehra   Pergi ke sabrina_elZehra's Website   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 21-03-06 07:43


yang peramahlah best..kalau mandom saja bosan jugak..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

Al-Mustaqqim
WARGA SETIA
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17480
Posting: 486
Dari: malaysia

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 21-03-06 08:58


dengan diam...
maka tidak akan timbullah sebarang fitnah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MustaqqimProfil   Hantar PM kepada Al-Mustaqqim   Quote dan BalasQuote

ilma
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14511
Posting: 247
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-03-06 17:20


memang tak dinafikan peramah ni bagus...
bgi saya la kan perempuan yang peramah ni kuat mengumpat....
mklumlah terlalu peramah...
Kalau pediam sangat rasa macam takut nak tegur...
macam bnyak berfikir saja...
tapi nak buat macam mana memang dah lumrah ada pediam ada peramah....
seimbang lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilmaProfil   Hantar PM kepada ilma   Pergi ke ilma's Website   Quote dan BalasQuote

islamic_princess
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 45
Posting: 736
Dari: johor bahru ke UPSI

Johor   avatar


posticon Posting pada: 25-03-06 11:01


assalamualaikum..

yang peramah tak semestinya tak baik..tapi lebih baik diam sebab kadang kala banyak silap kalau banyak sangat bercakap ni..

wassalam :-)


-----------------
HaRaPanKu MoGa DikuRniAkaN
MaNiSnyA IMAN BerPanJanGaN
MoGa LauTaN HiLanG GeLoRa UnTuK BeLaYaR..


Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_princessProfil   Hantar PM kepada islamic_princess   Pergi ke islamic_princess's Website   Quote dan BalasQuote

cahaya_imani
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.03.2006
Ahli No: 23668
Posting: 70
Dari: AloQ sTaQ

Kedah  


posticon Posting pada: 25-03-06 11:51


kalau pendiam tak banyak dosa

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahaya_imaniProfil   Hantar PM kepada cahaya_imani   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-04-06 15:32


salam....

lama tak ada orang posting...
ana rasa, peramah dan pendiam tu perlu..

peramah- memulakan bicara, memulakan persahabatan, bersama teman2, bersama keluarga tersayang, dalam diskusi, bersama orang veteren dll...... secara tak langsung, merekaa juga menceriakan suasana,

pendiam-apabila dirasakan diam itu lebih bermakna ditika itu, di kalangan muslimin, pabila diminta menjadi pendengar,pabila berfikir, dan waktu yang sesuai untuk mendiamkan diri..

p/s: peramah tidak bermakna kuat mengumpat.. mengumpat itu terpulang kepada individu. mereka yang tahu, seharusnya seupaya mungkin untuk menghindarkannya..


sekadar pendapat..
wallahu'alam...
salam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-04-06 15:35


Pada 12-04-06 15:32 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

salam....

lama tak ada orang posting...
ana rasa, peramah dan pendiam tu perlu..

peramah- memulakan bicara, memulakan persahabatan, bersama teman2, bersama keluarga tersayang, dalam diskusi, bersama orang veteren dll...... secara tak langsung, merekaa juga menceriakan suasana,

pendiam-apabila dirasakan diam itu lebih bermakna ditika itu, di kalangan muslimin, pabila diminta menjadi pendengar,pabila berfikir, dan waktu yang sesuai untuk mendiamkan diri..

p/s: peramah tidak bermakna kuat mengumpat.. mengumpat itu terpulang kepada individu. mereka yang tahu, seharusnya seupaya mungkin untuk menghindarkannya..


sekadar pendapat..
wallahu'alam...
salam..


ye ana sokong :-)


-----------------
SeErat SimpulaN SeinteAm ukHwaH



Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

obor2
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.03.2006
Ahli No: 23619
Posting: 98
Dari: jordan

turkey  


posticon Posting pada: 12-04-06 16:50


tapi memang sesuai laa pendiam dengan peramah ini..masukk jea!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For obor2Profil   Hantar PM kepada obor2   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 12-04-06 16:51


nak masuk ke mana?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-04-06 17:05


Pada 12-04-06 15:35 , sutera_kasih85 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-04-06 15:32 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

salam....

lama tak ada orang posting...
ana rasa, peramah dan pendiam tu perlu..
.........................................................
p/s: peramah tidak bermakna kuat mengumpat.. mengumpat itu terpulang kepada individu. mereka yang tahu, seharusnya seupaya mungkin untuk menghindarkannya..

salam..


ye ana sokong :-)



;-) ;-) ana juga sokong anti menyokong...

salam..


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

setanggi_syurga83
WARGA SETIA
Menyertai: 10.03.2006
Ahli No: 23348
Posting: 517
Dari: Negeri Sembilan-bumi Allah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 12-04-06 17:16


Both combination sangat perlu..mesti sesuai dengan tempat,tema dan tujuan...yang bersederhana tu lah yang utama,diam sangat pun tak..peramah sangat pun tak...macam-macam ada...

Bookmark and Share

    


  Member Information For setanggi_syurga83Profil   Hantar PM kepada setanggi_syurga83   Pergi ke setanggi_syurga83's Website   Quote dan BalasQuote

alqibtiaz
WARGA SETIA
Menyertai: 31.07.2004
Ahli No: 10409
Posting: 542
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 12-04-06 21:10


assalamualaikum...

Ana...maintain saja.....orang yang terlalu peramah....tak salah..asal tak cakap yang tak elok...ana ada kawan macam tu..baik budi pekerti..tapi peramah...

pendiam juga tak salah...asal otaknya power...diam ertinya berfikir..

peramah+ pendiam...memang bagus ...

peramah jika membuahkan fikiran..

pendiam tika mengelakkan bercakap dari perkar yang tak elok...

ana.......pendiam......tapi bila kenal...hehe....orang cakap peramah....

tak percaya tanya ainaa:-)

diamlah...kerana bercakap banyak tanpa berfaedah tu banyak mendedahkan aib kita...

berhujahlah..agar orang tau pendirian kita dan menambahkan keyakinan kita...tapi dengan ilmu di dada..dan bukannya perkara yang sia2...

wallhualam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alqibtiazProfil   Hantar PM kepada alqibtiaz   Quote dan BalasQuote

alqibtiaz
WARGA SETIA
Menyertai: 31.07.2004
Ahli No: 10409
Posting: 542
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 12-04-06 21:20


Pada 14-03-06 16:33 , ainaa posting:

!!! QUOTE !!!

hehhee...
saya ini tergolong dari kalangan orang yang peramah..tapi bukan becok ek...dengan sesame muslimat saja...kalau dengan muslimin...kurang selesa sikit nak bercakap..tak biasa...malu & segan pun ada..lainlaa kalau betul-betul ada kerja..bolehlah nak bincang apa-apa pun..
hehehe...haziqah dan saqafiah kenailaa saya macamana kut...faham2 jelaa...sabooo jee kawan2 saya dengan karenah saya ini ek..!!! :)
respek tull!!! :) :) :)




hek eleh........ye ke ainaa oi.....janganlah panggil name ana begitu...nanti tak best la duduk ukhwah ni...hehe...raser2nya macam biasa saja enti tu...:-b

tapi enti tak pernah senyap....melawak saja kerja...tapi boleh senyap time ngaji dan study saja...

kalau someday tiba-tiba enti tak bercakap..muka seposen saja itu..tau sangatla ada problem tu...

tapi ...ada kawan2...yang happy good lucky..pengubat hati yang lara...hoho..

but...be matured tau...kita dah semakin itu...hehe...

ainaa...mizz u always....


-----------------
biarlah kita di hina...Janganla kita pula yang menghina..Kerana yang dihina itu..adalah lebih baik pada pandangan Allah daripada yang menghina..


Bookmark and Share

    


  Member Information For alqibtiazProfil   Hantar PM kepada alqibtiaz   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 12-04-06 22:24


ok peramah tapi pendiam...memang bagus

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 12-04-06 22:55


perempuan pendiam+peramah...kedua-duanya ada kelebihan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 12-04-06 23:18


kena agak2 juga...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

mieIKIM
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.04.2006
Ahli No: 23916
Posting: 318
Dari: Anyway UnAvailable

italy   avatar


posticon Posting pada: 12-04-06 23:29


Allah ciptakan dua telinga untuk kita lebih mendengar dari satu lidah untuk berkata.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mieIKIMProfil   Hantar PM kepada mieIKIM   Pergi ke mieIKIM's Website   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-04-06 01:24


yang peramah lagi bagus...
xla senyap seribu batu saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

bintu_ruQaiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.05.2006
Ahli No: 24453
Posting: 230
Dari: di mana kaki berpijak

malaysia  


posticon Posting pada: 01-06-06 07:32


yeke muslimat peramah banyak timbulkan masalah? terpulangla. kalau nak peramah sebab nak ngengada...memang masalah besar pun. tapi yang pendiam ni...kadang 'susah' sikit. ada tempat dan situasi dimana kita perlu bercakap dan bagi pendapat. kadang yang pendiam ni payah kita nak dengar pendapatnya...senyap...tapi kat belakang bukan main. maaf ye...ana bercakap berpandukan pengalaman. cemana dengan muslimat yang bermulut lazer? bagi ana...yang lazer ni ada bagusnyerr...sebab kadang kalau kita tegur cara baik tak nak dengorrr...lazer saja sekali...

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintu_ruQaiahProfil   Hantar PM kepada bintu_ruQaiah   Quote dan BalasQuote

kamalhisyam
WARGA SETIA
Menyertai: 10.06.2003
Ahli No: 1259
Posting: 526
Dari: dari satu tempat ke satu tempat

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 01-06-06 11:49


ana suka yang tak pendiam sangat.. tapi tak suka yang peramah sampai semua orang dia nak tegur..... biarlah dia agak pendiam bila bersembang dengan lelaki...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kamalhisyamProfil   Hantar PM kepada kamalhisyam   Quote dan BalasQuote

cinta_madinah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.04.2005
Ahli No: 15937
Posting: 172
Dari: ardhuLLAH

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 01-06-06 11:56


...:)

biar diam tapi berisi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For cinta_madinahProfil   Hantar PM kepada cinta_madinah   Quote dan BalasQuote

alKhattab
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.01.2005
Ahli No: 13471
Posting: 374

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 01-06-06 12:35


ana suka yang senyp tapi peramah maksudnya takla diam sangat tapi pandai dibawa berborak..yang gedik minta maaf!

Bookmark and Share

    


  Member Information For alKhattabProfil   Hantar PM kepada alKhattab   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 01-06-06 12:44


gedik tu maknanya mengada2 eh?

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

alKhattab
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.01.2005
Ahli No: 13471
Posting: 374

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 01-06-06 12:49


gedik maknanya ngada2 tak tentu pasal,depan orang pun dia buat selamber saja akhlak kurang,pasru gelenyar dan galak..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alKhattabProfil   Hantar PM kepada alKhattab   Quote dan BalasQuote

fizah_862000
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10528
Posting: 844
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 01-06-06 14:31


ooo..


-----------------
"Jika Allah menolong kamu, tiada sesiapa pun yang dapat mhalang kamu..."surah Ali Imran:129


Bookmark and Share

    


  Member Information For fizah_862000Profil   Hantar PM kepada fizah_862000   Pergi ke fizah_862000's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-06-06 14:55


Assalamualaikum

berkatalah apabila perlu...kebanyakan kita mendapat dosa free kerana lidah yang tidak bertulang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

hana_88
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.10.2004
Ahli No: 12020
Posting: 81
Dari: KuKTeM..(UTEC)

Pahang  


posticon Posting pada: 01-06-06 15:29


i'm in the middle

Bookmark and Share

    


  Member Information For hana_88Profil   Hantar PM kepada hana_88   Quote dan BalasQuote

nurinwildani
Warga Rasmi
Menyertai: 12.07.2005
Ahli No: 17224
Posting: 2

blank   avatar


posticon Posting pada: 01-06-06 16:40


peramah biarlah bertempat,
pendiam mestilah juga bertempat,
jadilah orang yang bijak menyesuaikan diri mengikut tempat dan keadaan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurinwildaniProfil   Hantar PM kepada nurinwildani   Quote dan BalasQuote

Individu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.06.2006
Ahli No: 24670
Posting: 244
Dari: Kuching

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 05-06-06 12:25


Besederhana adalah lebih baik

Bookmark and Share

    


  Member Information For IndividuProfil   Hantar PM kepada Individu   Quote dan BalasQuote

aleeya_athirah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.08.2006
Ahli No: 25748
Posting: 128
Dari: Ipoh

malaysia  


posticon Posting pada: 23-08-06 08:35


assalamualaikum..

bagi saya pula..semua ada kelebihan..
setiap yang ALLAH ciptakan ada pasangan nya..

kebiasaannya..
lelaki yang pendiam akan dapat pasangan yang peramah..
manakala..
lelaki yang peramah akan dapat pasangan yang pendiam..

cuba kalian fikir..
kalau kedua-duanya peramah..kecoh lah dunia..

ini semua pendapat saya..tapi terpulang juga kepada diri masing-masing..setiap insan ada kelebihan..

wallahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For aleeya_athirahProfil   Hantar PM kepada aleeya_athirah   Quote dan BalasQuote

hairiey
Warga Rasmi
Menyertai: 07.08.2006
Ahli No: 25683
Posting: 12
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-08-06 12:31


pendiam vs peramah..
saya suka kalau yang peramah..
bab kalau pendiam sangat..
susah juga..
tapi janganlah peramah sangat..(becok)
bab..yang mendgr ni..boring juga..
nak jadi peramah pun mestilah
kena pada tempatnya..k

Bookmark and Share

    


  Member Information For hairieyProfil   Hantar PM kepada hairiey   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-08-06 13:14


8-) wanita pendiam jangan disangka lemah....wanita peramah jangan di sangka baik.....

:-) apa-apa pun,diam itu lebih baik dari bersuara....lagi banyak bersuara,lagi banyak dosa yang kita dapat....


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

nique_hanna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5934
Posting: 141
Dari: darul takzim.

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-08-06 23:29


salam...

erm...perempuan peramah sangat kadang-kadang susah nak dikawal...
tapi...kalau yang pendiam...kita takkan tahu apa yang dia rasa...

pada saya...biar tengah2..xterlalu peramah & tak terlalu pendiam..
maksudnya..dia tahu bagaimana nak jaga diri & menyesuaikan diri dengan persekitaran'yang masa itu....

:-) :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nique_hannaProfil   Hantar PM kepada nique_hanna   Quote dan BalasQuote

Hasrulllah92
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.08.2006
Ahli No: 25933
Posting: 49
Dari: ATAS BUMIE

Pahang  


posticon Posting pada: 24-08-06 23:54


ana sokong nique_hanna

Bookmark and Share

    


  Member Information For Hasrulllah92Profil   Hantar PM kepada Hasrulllah92   Quote dan BalasQuote

bintubahariyah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2006
Ahli No: 25924
Posting: 242
Dari: usm

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 25-08-06 00:57


salam. pada ana, perempuan or lelaki sama saja dalam hal ni. semua kena jaga keramahan masing-masing terutamanya bila berkomunikasi sesama lain bilangan kromosom tak. kalau orang yang pendiam, bagus sebenarnya. tapi diam mesti bertempat jugak. nak bentuk ukwah dengan kawan-kawan mana boleh diam juga bila jumpa kan?( i mean, sesama jantina) nak dakwah pun, antara cara yang berkesan kena mula berbicara. kalau kita pakai saja tudung labuh (contoh), tapi orang takut nak dekat sebab dikatakan sangat baik, tanpa kita yang memulakan bicara, unsur dakwah takkan dapat diserap....ada yang setuju tak??
wallahu'alam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintubahariyahProfil   Hantar PM kepada bintubahariyah   Pergi ke bintubahariyah's Website   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 15-09-06 23:01


individu yang pendiam ni kurang bersosial....sebab tu tak berapa mahir dalam kemahiran berkomunikasi secara verbal....terlampau bersendirian, kurang tahap keyakinan diri, dan agak terlampau merendah diri....pandai simpan rahsia....biasanya, golongan2 ni suka menghabiskan masa dengan buku2, komputer, dan hobi2 mereka tanpa melibatkan org lain....betul tak, bagi sesiapa yang merasakan diri pendiam????

kalau silap minta perbetulkan....tapi ni dari pemerhatian ana...

Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

mza5102
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.11.2006
Ahli No: 27422
Posting: 21
Dari: kota kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-12-06 08:16


bagi pendapat ana... best juga peramah ni.... senang suaikan diri... tapi tengok tempat / keadaanlah.....& pandai jaga diri serta batas-batas pergaulan..... Wallah U'alam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mza5102Profil   Hantar PM kepada mza5102   Quote dan BalasQuote

nurwahida
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5946
Posting: 338
Dari: USM

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 01-12-06 08:39


salam..
setiap orang ada kelemahan dan kekurangan yang tersendiri..
hehehheheh

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurwahidaProfil   Hantar PM kepada nurwahida   Pergi ke nurwahida's Website   Quote dan BalasQuote

ann_1
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7574
Posting: 304
Dari: utm,johor

Selangor  


posticon Posting pada: 01-12-06 10:29


assalamualaikum.bagi saya peramah bukan semestinya becok..ramah ni erti kata lain adalah mudah menyesuaikan diri dengan sekeliling..saya 2-2 kategori ada...dikalangan kawan-kawan yang kenal memang tau saya ramah tapi kalau dikalangan saudara2 saya ni pendiam..sebabnya saya tak reti cakap loghat saudara2 hehe apa-apa pun peramah ke pendiam ke yang penting kena pandai lah menyesuaikan diri..kalau majlis keramaian jadi pendiam dah macam dipulau nanti...kalau dalam kelas dok bercakap terlebih dah ganngu org lain+sendiri pun tak dapat apa cikgu ajar :) wallahu'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For ann_1Profil   Hantar PM kepada ann_1   Pergi ke ann_1's Website   Quote dan BalasQuote

nurhaziqah
WARGA SETIA
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15680
Posting: 565
Dari: uiam-ipgm kpm

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-12-06 10:22


pandai2 lah bawa diri.
bertindak mengikut situasi.
jika perlu bercakap, perlu beramah mesra, bercakaplah. beramah mesralah.
jika perlu berdiam diri, bersopan santun, diamlah. controllah.

diciptakan lelaki dan perempuan untuk saling melengkapi.
isteri pendiam, suami peramah.
suami pendiam, isteri peramah.
kalau kedua-duanya senyap, macam rumah mayat general hospital pulak nanti.
kalau kedua-duanya peramah, macam pasar borong pulak jadinya.

family ana sendiri,
mak ana agak pendiam, abah pula peramah.
abang pendiam, kakak ipar peramah.
ana?bertindak dan berubah mengikut situasi... (",)
macam sesumpah pulak rasanya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhaziqahProfil   Hantar PM kepada nurhaziqah   Quote dan BalasQuote

cahayakuiman
WARGA SETIA
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23268
Posting: 832

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-12-06 10:33


bagi ana..,,tidak kira lelaki @perempuan,telah dikurniakan dengan sifat yang trsendiri,cuma ilmu yang akan mebezakannya..

bagi ana,kita dikurniakan 2 telinga 1 mulut untuk lebih banyak medengar dr bekata2..tetapi adakalanya kita harus pandai memberi dan pandai menerima mngikut keadaan,..memberikan keramahan kita pada insan lain yang memerlukan juga itu adalah kebaikan,berdiam ketika tiada apa-apa yang ingin dikatakan juga kebaikan...asalkn segala sesuatau itu,kita tidak BERLEBIHAN,harus ada kesederhanaan....

disitu lahirnya...akhlak semulia khadijah,setaqwa fatimah,seluhur ilmu Aisyah,setabah iman Asiah dan sekudus cinta Rabiatul Adawiyah...

p/s:moga-moga muslimh di ukhwah adalah yang terbaik,,untuk yang terbaik...:smile:


-----------------
kehidupan adalah sebuah perjalanan menuju sebuah kematian...yang hakiki lagi abadi.UJIan akan datang dan pergi sebagai tanda bukti keimanan.
[ Telah diedit oleh: cahayakuiman pada 05-12-06 10:34 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For cahayakuimanProfil   Hantar PM kepada cahayakuiman   Pergi ke cahayakuiman's Website   Quote dan BalasQuote

bb_ezuryien
Warga Rasmi
Menyertai: 01.12.2006
Ahli No: 27576
Posting: 3

blank   avatar


posticon Posting pada: 05-12-06 12:31


Assalamualaikum...

macam sya lah ada kedua-duanya sifat pendiam dan peramah..bagi sya saya akan menjadi pendiam jika sya tak kenal org tapi akan jadi peramah bila da kenal org...apapun jangan ramah telalu over...jangan diam telalu sedang..sedang cukup lah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For bb_ezuryienProfil   Hantar PM kepada bb_ezuryien   Quote dan BalasQuote

Upsi_InMyHeart
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.11.2006
Ahli No: 27262
Posting: 115
Dari: tanjong malim

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-12-06 13:25


salam..saya pun rasa ada kedua-duanya.kalau saya rasa nak jadi peramah jadilah..kalau saya rasa nak diam saja..maka jadilah pendiam..tapi kalau org yang tak kenal saya mungkin dia akan kata saya ni pendiam..tapi saya kalau dengan org kenal memang jadi peramah juga...hehe..kiranya tengok keadaan bila kita perlu jadi peramah dan bila kena jadi pendiam...

http://www.iklaneka.proboards76.com/

Bookmark and Share

    


  Member Information For Upsi_InMyHeartProfil   Hantar PM kepada Upsi_InMyHeart   Pergi ke Upsi_InMyHeart's Website   Quote dan BalasQuote

cipoi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.05.2006
Ahli No: 24504
Posting: 242
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 05-12-06 13:32


kalau ikut kebiasaan yang aku tengok, kebanyakan perempuan ni bersikap peramah. dah memang fitrah perempuan macam tu. berdasarkan kajian pakar2 psikologi, perempuan lebih banyak bercakap berbanding lelaki... ni membuktikan perempuan lebih peramah dan lebih mudah untuk bertegur sapa dengan org sekeliling...

perempuan yang asik diam saja biasanya mereka ada masalah. kalau tak ada masalah konfem 24 jam pot pet pot pet saja....oppsss

Bookmark and Share

    


  Member Information For cipoiProfil   Hantar PM kepada cipoi   Pergi ke cipoi's Website   Quote dan BalasQuote

perak
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.08.2006
Ahli No: 25855
Posting: 138
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-12-06 15:48


peramah biar kena pada tptnya.. kalau peramah sangat nanti akan dislh anggap..

Bookmark and Share

    


  Member Information For perakProfil   Hantar PM kepada perak   Pergi ke perak's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 07-12-06 17:02


Pada 05-12-06 10:33 , cahayakuiman posting:

!!! QUOTE !!!

bagi ana..,,tidak kira lelaki @perempuan,telah dikurniakan dengan sifat yang trsendiri,cuma ilmu yang akan mebezakannya..

bagi ana,kita dikurniakan 2 telinga 1 mulut untuk lebih banyak medengar dr bekata2..tetapi adakalanya kita harus pandai memberi dan pandai menerima mngikut keadaan,..memberikan keramahan kita pada insan lain yang memerlukan juga itu adalah kebaikan,berdiam ketika tiada apa-apa yang ingin dikatakan juga kebaikan...asalkn segala sesuatau itu,kita tidak BERLEBIHAN,harus ada kesederhanaan....

disitu lahirnya...akhlak semulia khadijah,setaqwa fatimah,seluhur ilmu Aisyah,setabah iman Asiah dan sekudus cinta Rabiatul Adawiyah...

p/s:moga-moga muslimh di ukhwah adalah yang terbaik,,untuk yang terbaik...:smile:



setuju....


-----------------
"InDaHnYa IsLAm"


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

ana_muslimah89
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.09.2006
Ahli No: 26242
Posting: 49
Dari: depan pc

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-12-06 22:53


hem..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_muslimah89Profil   Hantar PM kepada ana_muslimah89   Quote dan BalasQuote

nurhikari
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.07.2006
Ahli No: 25260
Posting: 53
Dari: Earth

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-12-06 02:43


lebih baik diam daripada berkata-kata yang tak berfaedah..
walaupun pendiam jadilah muslimat yang tak lekang dengan senyuman :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhikariProfil   Hantar PM kepada nurhikari   Quote dan BalasQuote

ad-din
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2005
Ahli No: 19148
Posting: 648
Dari: terengganu-

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-12-06 10:53


pemdiam tu lagi bagus dr peramah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ad-dinProfil   Hantar PM kepada ad-din   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-12-06 13:22


ana rasa diam lebih baik dr cakap ksg.tapi janganlah terlalu pndiam sebab ia boleh mengndg prasgka org terhadap kita..peramah pun bertempat lah..tapi slalunya perempuan lebih ramah sesama mereka..tapi ada juga segelintir yang hanya ramah dengan lelaki untuk tjuan lain..Wallahualam..

seindah hiasan dunia adalah wanita solehah,
jdkn dirimu seindah kuntuman mawar yang mekar di taman iman
yang dipgri rasa taubat & takut mlakukn dosa.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 17-12-06 00:27


salam....
bagi ana , yang pendiam itu lebih baik berbanding yang ramah......kerana sebaik2 perbuatan adalah diam,jika tiada perkara yang penting untuk dilakukan.sikap Peramah ini mungkin pada perempuan2 sahaja, itulah yang sebaik-baiknya(sekiranya tiada perkara yang penting).

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

fazleena
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2006
Ahli No: 26860
Posting: 214
Dari: Bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 17-12-06 01:31


peramah untuk ekspesi diri dan pendapat...
...nak jaga hubungan sosial esp dengan org tua2..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fazleenaProfil   Hantar PM kepada fazleena   Quote dan BalasQuote

daLL
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.04.2005
Ahli No: 15609
Posting: 148
Dari: negeri beradat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 17-12-06 01:46


Pada 14-03-06 10:33 , Al-Mustaqqim posting:

!!! QUOTE !!!

emm..
tengok tempat dan keadaan yang sesuai...
.........



erm...setuju juga...pendiam biar kena gaya dan tempat...tapi jangan lihat pendiam ni tak ada isi...cuma mungkin dia tak nak terlalu tonjolkan diri...peramah pulak perlu ada batasnye sebagai seorang muslimah..ceria tak salah...jadi besederhana dalam setiap hal dan keadaan....:p


-----------------
>


Bookmark and Share

    


  Member Information For daLLProfil   Hantar PM kepada daLL   Quote dan BalasQuote

aL-azyM
WARGA SETIA
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26685
Posting: 675
Dari: DuLu:GeRiK,PeRaK + SeKarNG:nEgERi 9

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-12-06 01:53


Sifat diantara Pendiam & Peramah harus diseimbangkan.. Terlalu pendiam boleh mendatangkan prasangka daripada orang seperti seseorang perempuan itu mempunyai sifat sombong dll. Yang terlalu peramh tu pulak,biarlah bertempat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aL-azyMProfil   Hantar PM kepada aL-azyM   Pergi ke aL-azyM's Website   Quote dan BalasQuote

nisaulfadhilah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.10.2006
Ahli No: 27084
Posting: 207
Dari: irbid

jordan  


posticon Posting pada: 17-12-06 14:47


ana tak gemar perempuan yang terlalu pendiam..
jika pendiam untuk menunjuk2 bahawa dia seorang perempuan yang baik dan sempurna ana syorkan tak perlulah itu semua..
ana gemar perempuan yang peramah tapi janganlah terlalu over sampai hal2 personal pun nak tahu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nisaulfadhilahProfil   Hantar PM kepada nisaulfadhilah   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» perempuan pendiam vs peramah.apa pandangan anda?

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.256034 saat. Lajunya....