Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 20-09-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Setiap jiwa yang dilahirkan telah tertanam dengan benih untuk mencapai keunggulan hidup . Tetapi benih itu tidak akan tumbuh seandainya tidak dibajai dengan keberanian
-- Hukama'

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: abengoh
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43138

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 59
Ahli: 0
Jumlah: 59




  Yang Masuk Ke Sini
qudwah: 6 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 16 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 16 hari yang lalu
eme86: 17 hari yang lalu
sunan-faqih: 22 hari yang lalu


Jejak Remaja
Topik: Jom tolak lamaran & pinangan perokok!!


Carian Forum

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Remaja
    »» Jom tolak lamaran & pinangan perokok!!

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 3

Go To Page: 1 · 2 · 3  
Jump To Page:

Oleh Jom tolak lamaran & pinangan perokok!!

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 12-03-06 16:48


assalamualaikum wbt.

persoalan and saranan ini khusus buat muslimah...tapi kalau ada pihak muslim nak bagi pandanagan and pendapat...adalah dialu-alukan. ;-)

anda muslimah....setuju ke idak...berani ke idak...untuk menolak lamaran, luahan hati, pinangan yang datang daripada seorang perokok??

nak buat keputusan...silalah fikirkan sejenak benda ini....just fikirkan...masa depan anda bersama-sama seorang perokok yang merokok dalam rumah....fikirkan yang anak2 anda nanti...anda nak mereka mempunyai ayah yang merokok atau yang tak merokok???...anda nak anak2 anda selamat daripada heart diseases and lung cancer ke...atau anda nak anak2 anda menderite kesakitan bila mereka dewasa kelak???....anda nak baju2 anda yang digunakan ke pejabat berbau rokok ke atau bersih daripada hinggapan asap rokok??? ;-)
[ Telah diedit oleh: naruto-san pada 12-03-06 16:50 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

setanggisyurga22
Warga 5 Bintang
Menyertai: 25.01.2006
Ahli No: 22216
Posting: 360
Dari: ~Kajang~

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 12-03-06 16:53


tak macam mana perokok tu...
jenis aktif ke tak...tapi baik pilih yang tak merokok, sebab tak tahan bau asap rokok...boleh migrain dibuatnya..
tapi kalau yang tak aktif, sebenarnya merokok ni boleh berhenti kan...:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For setanggisyurga22Profil   Hantar PM kepada setanggisyurga22   Pergi ke setanggisyurga22's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-03-06 16:57


jika tahu dia merokok, cancel.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

najeeh
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.09.2005
Ahli No: 18693
Posting: 46
Dari: Banting,Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-03-06 17:19


Assalamualaikum..

hmm...tak taulah..susah nak cakap..
kalau dah bercinta tu..bukan kira apa...
tapi,better elak la kalau boleh..
bukan kenapa..untuk masa depan jugak..
tapi kalau dah bercinta tu..tak kan nak putuskan jugak..
nasihat la suruh berhenti..cakap elok2..

wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For najeehProfil   Hantar PM kepada najeeh   Quote dan BalasQuote

zahrah_asrar
Warga 5 Bintang
Menyertai: 07.02.2006
Ahli No: 22514
Posting: 363
Dari: port dickson

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 12-03-06 17:25


tapi kalau dah jodoh terima saja la..nak buat bagaimana? ek ;-)
penyakit tu semua hya alasan saja...kalau Allah dah nak kita dapat penyakit, yang sihat wal afiat ke..yang dr gen baik ke..tetap akan dapat

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahrah_asrarProfil   Hantar PM kepada zahrah_asrar   Quote dan BalasQuote

yanokage
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20839
Posting: 275
Dari: SMK (A) Al-Irshad

PulauPinang  


posticon Posting pada: 12-03-06 18:12


kekadang ada juga orang merokok yang sihat sampai ke tua .... contoh orang yang berisi dan yang selalu bersenam ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For yanokageProfil   Hantar PM kepada yanokage   Pergi ke yanokage's Website   Quote dan BalasQuote

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-03-06 20:26


Ya.....mari semua pakat-pakat tolak lelaki yang merokok.

Bookmark and Share

    


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

finas
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2006
Ahli No: 22936
Posting: 227
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 12-03-06 22:53


nak boikot ke??
ok jugak ni..
supaya mereka sedar...bukan setakat penyakit mereka dapat..
sekali masyarakat pun tak ska mereka ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For finasProfil   Hantar PM kepada finas   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-03-06 23:48


Jom tolak lamaran & pinangan perokok!!....
jom........sungguh tak selesa berada dikalangan mereka yang merokok...sepanjang hidup ini, tak pernah lagi dok serumah dengan perokok... sebab dalam family tak ada yang merokok...
ish memang minta dijauhkan dr perokok yang merbahaya ini... ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 12-03-06 23:53


Pada 08-03-06 09:54 , farah_hanan posting:

!!! QUOTE !!!

tu kata anda bagi yang tak hisap rokok...tapi bagi yang hisap rokok tu, lain pula jawapannya....mereka pun ada alasannya tersendiri....


hhmm...apelah alasan yang boleh diberi oleh perokok??....asalan sebab dah terjebak dengan merokok??? (tuelah, siapa suruh hisap sangat rokok, padan muka...dont blame others but blame urself!!)...

alasan nak hilangkan and lepaskan tension??(awak seorang saja ke yang tension and stress dalam dunia ini??, non-smokers tak stress and tension ke??ulama'2 dulu tak stress ke fikir masalah ummah?? kami boleh saja tak merokok, cool saja...banyak benda lain yang boleh hilangkan stress like berzikir and baca al-Quran, anda saja yang malas nak dekatkan diri pada Allah SWT!!!)

alasan macho and gentlement??....hahaha...alasan yang paling bodoh & tak releven.

cuba berikan sikit 5 advantages merokok dari sudut scientific....kalau tak ada, janganlah nak tegak kan benang yang dah basah!!!

Pada 11-03-06 14:23, samudra posting;

!!! QUOTE !!!

hanya perempuan dapat menghentikan asap rokok, JANGAN TERIMA PINANGAN LELAKI PEROKOK baru la lelaki prokok terkial -kial nak cari bini

"KATAKAN TIDAKKK KEPADA PEROKOK"


idea yang sangat bernas and naruto-san sangat2 setuju....muslimah2 ISLAM sepatutnya menolak lamaran dan pinangan yang datang daripada perokok ....untuk kebaikan and keberkatan ruamahtangga yang bakal didirikan...supaya anak2 anda kelak tak mempunyai seorang ayah yang mengamalkan dan menunjukkan amalan merokok yang bodoh and hodoh....dan jugak supaya anak2 anda selamat & tak kena heart diseases and lung cancer....ikut new research, a rise of 50% risk to non-smokers and children of getting lung cancer & heart diseases if somebody (obviously a husband) smoking at home!!!

Pada 12-03-06 16:03, musafir_lara posting:

!!! QUOTE !!!

di barat pun majikan tidak akan ambil pekerja mereka yang merokok..Malaysia pun kena buat macam tu!


setuju 100% !!!!
[ Telah diedit oleh: naruto-san pada 12-03-06 23:57 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 13-03-06 00:57


ish kasihan kat perokok2 tu ek.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

SaHaBaT86
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.03.2006
Ahli No: 23321
Posting: 82
Dari: Kota Kinabalu

Sabah  


posticon Posting pada: 13-03-06 01:28


Assalamua'laikum

sememangnya ramai perempuan yang lebih suka lelaki yang tidak merokok...

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaHaBaT86Profil   Hantar PM kepada SaHaBaT86   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 13-03-06 01:37


ye ke... ana rasa tak payah lah perbesarkan perkara ni... kalau dah jodoh tak kemana.... merokok atau tak bukan isunya.. kalau tak suka pas kahwin pun boleh bantu suami berenti merokok.... ana sendiri pun dah 2 bulan berenti rokok.... Alhamdulillah kali ni ana azam tinggalkan terus rokok.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

shattir
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.02.2006
Ahli No: 22741
Posting: 167
Dari: bumi Allah

georgia  


posticon Posting pada: 13-03-06 01:38


Saya setuju sangat ni,saya pun tak suka orang merokok..memang tak elok..tapi kejap,kesianlah kat kawan - kawan saya yang merokok,bukan apa..takut pinangan mereka kena tolak..habis tu nak kawin dengan sapa..??hm..ha,agak - agaknya dengan gadis yang hisap rokok jugak agaknya..:P

Bookmark and Share

    


  Member Information For shattirProfil   Hantar PM kepada shattir   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 13-03-06 01:40


nanti kalau naruto dapat suami yang merokok bagaimana... kalau pas kahwin baru dia start merokok...naruto nak minta tebus talak ke???

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

SaHaBaT86
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.03.2006
Ahli No: 23321
Posting: 82
Dari: Kota Kinabalu

Sabah  


posticon Posting pada: 13-03-06 01:44


Pada 13-03-06 01:37 , tasbih_30 posting:

!!! QUOTE !!!

.... ana sendiri pun dah 2 bulan berenti rokok.... Alhamdulillah kali ni ana azam tinggalkan terus rokok.....


cayo...cayo

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaHaBaT86Profil   Hantar PM kepada SaHaBaT86   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-03-06 01:51


Pada 13-03-06 01:37 , tasbih_30 posting:

!!! QUOTE !!!

ye ke... ana rasa tak payah lah perbesarkan perkara ni... kalau dah jodoh tak kemana.... merokok atau tak bukan isunya.. kalau tak suka pas kahwin pun boleh bantu suami berenti merokok.... ana sendiri pun dah 2 bulan berenti rokok.... Alhamdulillah kali ni ana azam tinggalkan terus rokok.....
benda remeh kalau tak dibendung..jadi besarlah...skurang2nye naruto ada juga cara nak reducekn perokok2 kat Malaysia nihh...
yang tensennye ialah kami2 yang tak merokok ini...terpakse sedut sama asap rokok tu..
sometimes tu dalam lift pun boleh merokok....no ethic..sungguh kuang ajorr..

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

spaghetigoreng
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.02.2006
Ahli No: 22680
Posting: 134
Dari: bumi Allah

uk  


posticon Posting pada: 13-03-06 02:05


tidak berminat dengan perokok:

1.mati cepat
2.bakar duit
3. xsyg family - sebab menyebabkan orang lain jadi passive smoker & sakit sekali
4.look filthy no matter how smart they are

Bookmark and Share

    


  Member Information For spaghetigorengProfil   Hantar PM kepada spaghetigoreng   Pergi ke spaghetigoreng's Website   Quote dan BalasQuote

konoha_peace
Warga 1 Bintang
Menyertai: 04.03.2006
Ahli No: 23182
Posting: 40
Dari: Shibuya-dori

japan  


posticon Posting pada: 13-03-06 06:16


saya setuju kalau dah jodoh nak buat macam mana...takkan lah dia nak merokok selama-lamanya (tengok orang juga). tak ada masalah kalau terima pinangan mereka tapi cuba la nasihat kan dia agar berenti...mungkin sedar agaknya-agaknya. anda yakin saja la!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For konoha_peaceProfil   Hantar PM kepada konoha_peace   Quote dan BalasQuote

ketenteramanku
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12678
Posting: 310
Dari: UTM Skudai

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-03-06 07:58


sebolehnya tak nak.tapi kalau dah ditakdirkan jodoh redha sajalah...tapi hope dia boleh berubah lepas itu..


-----------------
Nilai seorang wanita terletak pada sifat & peribadinya. Nilai seorang lelaki terletak pada sifat kesabarannya


Bookmark and Share

    


  Member Information For ketenteramankuProfil   Hantar PM kepada ketenteramanku   Pergi ke ketenteramanku's Website   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 13-03-06 10:40


Assalamualaikum......

saya ada member yang couple dengan perokok....
dia pernah juga suruh pakwe dia berhenti rokok tapi tau tak apa alasan pakwe dia tu.....
Saya kenal rokok dulu dari awak...mak ayah saya pun tak pernah larang saya.....

lepas itu mereka putus la kejap dah gaduh besar kan....
tapi dah jodoh mereka bersama....kawin juga akhirnya bahagia lagi dan pakwe husband dia still tak tinggal rokok dia...

soal jodoh ni kita tak boleh nak kata apa.....semua ketentuan ILAHI.........walau kita tak suka macammane sekali pun lama2 terpaksa terima keadaan kan....
Wallahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 13-03-06 14:25


Pada 13-03-06 01:40 , tasbih_30 posting:

!!! QUOTE !!!

nanti kalau naruto dapat suami yang merokok bagaimana... kalau pas kahwin baru dia start merokok...naruto nak minta tebus talak ke???


hahahaha.....naruto-san sebenarnya seorang lelaki... bukannya perempuan wahai tasbih_30....naruto-san benci sangat pada lelaki (juga wanita) yang budget macholah bila merokok...kalau asap rokok itu tak bahayakan kesihatan orang lain tak apa....ini, orang lain yang turut terhisap asap rokok (passive smokers) turut sama risk untuk kena penyakit2 berbahaya.

Jom pulau and boikot perokok!!!....jangan terima lamaran mereka!!!

p/s: mana-mana orang yang dah berenti hisap rokok (back to non-smoker) adalah dikecualikan daripada ditolak lamaran... ;-)
[ Telah diedit oleh: naruto-san pada 13-03-06 14:28 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

nurkasih87
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.09.2003
Ahli No: 3434
Posting: 133
Dari: Kemaman!..

Terengganu  


posticon Posting pada: 13-03-06 14:28


eeyy.. memang pntang Kalau lelaki merokok..hrp3 simpang la..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkasih87Profil   Hantar PM kepada nurkasih87   Pergi ke nurkasih87's Website   Quote dan BalasQuote

muslimin2303
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14727
Posting: 83
Dari: kuala lumpur

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 13-03-06 14:36


nasib baik la tak merokok kalau tak kena tolaklah lamaran..hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin2303Profil   Hantar PM kepada muslimin2303   Quote dan BalasQuote

khalifah_85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22747
Posting: 437
Dari: johor bahru

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 13-03-06 17:19


waalaikumussalam....

assalamualaikum...

saya sokong juga tu....tapi boleh ke muslimat buat kalau dah tangkap cintan nagn dia???? berani ke????

kalau dah jodoh tu kena gaklah terima takdir tetapi kena juga berusaha untuk menasihatkannya agar dia berenti merokok...insya ALLAH dia kan berhenti...macam mak saya...dia nasihatkan ayah saya mengambil masa 12 tahun baru berhenti....sanggup ke???

ala kulli hal pun..semoga berbahagia...kepada saudara2 muslimin berhentlah merokok kerana menurut fatwa terbaru ianya sudah menjadi haram kerana boleh bawa kepada kemudaratan diri dan juga orang sekitar..malah ianya juga salah satu sumber pendapatan yahudi yang digunakan untuk bunuh saudara seislam jugak...

lagi macho dan handsome kalau tanpa merokok kan..tak percaya tanya lah semua akhwat kat sini..

wassalam...

yang terasa mohon maaf ye...saya sayangkan sahabat2 sekalian sebab tu terpaksa bagi tau juga....

Bookmark and Share

    


  Member Information For khalifah_85Profil   Hantar PM kepada khalifah_85   Quote dan BalasQuote

konoha_peace
Warga 1 Bintang
Menyertai: 04.03.2006
Ahli No: 23182
Posting: 40
Dari: Shibuya-dori

japan  


posticon Posting pada: 13-03-06 21:37


tak baik la camttu, mana tau dia nak berenti tiba2 kita tolak pula pinangan dia...kan menambahkan ke'tension'an lalu menggunakan roko sebagai pelepas segala kekusutan yang melanda. bagi peluang dulu sebelum menolak...saya tak merokok tapi ramai kawan perokok dan saya faham mereka

Bookmark and Share

    


  Member Information For konoha_peaceProfil   Hantar PM kepada konoha_peace   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 16-03-06 01:13


buat muslimah2 yang bakal menjadi seorang isteri....fikirkanlah tentang masa depan anda....

1- adakah anda mahu mempunyai suami yang sentiasa menunjukkan tauladan menghisap rokok yang hodoh lagi bodoh itu kepada anak2 anda??...silap2 hari bulan, anak2 anda yang anda sayangi pulak yang hisap rokok bila dia dewasa...."Kenapa tak boleh merokok pulak mama, papa pun merokok jugak" ;-) ...adakah anda mahu keturunan anda turut sama menghisap rokok yang haram itu??

2- adakah anda mahu diri anda and anak2 anda terkene penyakit jantung and cancer peparu disebabkan perbuatan durjana suami2 anda menghisap rokok di rumah tanpa memikirkan hal kesihatan anda and anak2 anda.....anda akan selamanya menjadi passive smokers jika anda berkahwin dengan perokok...

3- adakah anda mahu...rumah anda berbau rokok yang kotor itu??...rumah yang sepatutnya menjadi "rumahku, syurgaku" tidak mungkin tercapai sekiranya hadir asap rokok di dalam rumah.

4- adakah anda mahu baju anda ke pejabat berbau rokok???...sudah pasti asap rokok itu bukan lagi membawa kepada hukum tabarruj ...insyaAllah, kalau baju anda berbau rokok, lelaki2 di tempat kerje sure takkan mahu mendekati anda....so, memang bukan tabaruuj. :-P

5- fatwa dah pun dikeluarkan...rokok adalah haram...anda nak kahwin dengan lelaki yang senantiasa buat kerje haram (merokok)???...kalau seorang lelaki yang baik, dia akan terus berenti merokok walau susah macam mana sekali pun ....seperti saidina umar lah.a memecahkan semua bekalan araknya di rumah apabila mendengar penurunan pengharaman arak.

Jom...marilah sama-sama...boikot perokok....sematkan dalam hati...supaya menolak lamaran, risikan, luahan hati perokok!!!

SAY NO TO SMOKERS!!!!
[ Telah diedit oleh: naruto-san pada 16-03-06 01:16 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

syaiKisas
Warga 1 Bintang
Menyertai: 04.12.2005
Ahli No: 20659
Posting: 35
Dari: bumi waqafan

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-03-06 12:52


yeah!sokong 100% kat naruto-san.kalau sayelah nak cari teman hidup,takkan sekali-kali yang merokok.memanglah kalau masa bercinta,dia may be akan berhenti kalau kita suruh berenti.tapi lepas kahwin?kuasa dah di tangan suami,suka hati dia la nak buat apa.kalau kita melwn cakap suami,tak ke menderhaka tu namanya?ishh..ish..lagipon,kalau kaya camnepon suami tu,duit dia akan habis untuk rokok dia saja..betul tak?ibu saya pun kata dia tolak awal2 orang yang merokok ini untuk jadik menantu dia.he...he..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syaiKisasProfil   Hantar PM kepada syaiKisas   Quote dan BalasQuote

blueberry_strawberry
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.02.2006
Ahli No: 22980
Posting: 119
Dari: bangi

blank   avatar


posticon Posting pada: 18-03-06 07:26


assalamualaikum

ana memang tajk suka perokok. list tu tak tersenarai dalam ciri2 calon pilihan. insya Allah mudah2 an Allah makbulkan impian ana untuk dapat seorang bakal zauj yb baik (dalam segala segi) dan perjuangkan agama Allah.. insya Allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For blueberry_strawberryProfil   Hantar PM kepada blueberry_strawberry   Quote dan BalasQuote

aremalzz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.12.2005
Ahli No: 21290
Posting: 181
Dari: GolDeN SanD

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-03-06 11:04


yay..yay.. saya tak merokok.. :di

Bookmark and Share

    


  Member Information For aremalzzProfil   Hantar PM kepada aremalzz   Pergi ke aremalzz's Website   Quote dan BalasQuote

norhayati
Warga 1 Bintang
Menyertai: 30.12.2003
Ahli No: 6086
Posting: 34
Dari: rantau panjang

Kelantan  


posticon Posting pada: 18-03-06 12:36


kalau dah jodoh kita tak boleh lari
kalau saya pun nak elak juga dari perokok ni
jangan terlalu anti kepada perokok sebab mungkin akan dapat pasangan yang merokok
tak sebelum,mungkin selepas kahwin dia akan merokok
just opinion
tapi minta dijauhkan

Bookmark and Share

    


  Member Information For norhayatiProfil   Hantar PM kepada norhayati   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 18-03-06 15:41


ok..jom banned perokok..so bila mereka tau msyrakat banned mereka dan dipulaukn sure boleh berenti kan...em bagus juga tuk motivated mereka daripada behenti

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

farabi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2004
Ahli No: 9005
Posting: 247
Dari: kelana jaya

Pahang  


posticon Posting pada: 18-03-06 17:11


memang la nak elak sangat2... train dia sampai stop

Bookmark and Share

    


  Member Information For farabiProfil   Hantar PM kepada farabi   Pergi ke farabi's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 18-03-06 18:37


nasib baik saya tak merokok............... :lol:

p/s: tolak, jangan tak tolak.............


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

emoy
Warga 1 Bintang
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23067
Posting: 22

pakistan  


posticon Posting pada: 18-03-06 19:05


huhu.....perokok...sya tak merokok....hehehheeh

Bookmark and Share

    


  Member Information For emoyProfil   Hantar PM kepada emoy   Quote dan BalasQuote

Howling_wolf
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.12.2003
Ahli No: 5759
Posting: 294
Dari: Irbid, Jordan

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 18-03-06 20:15


!!! QUOTE !!!

cuba berikan sikit 5 advantages merokok dari sudut scientific....kalau tak ada, janganlah nak tegak kan benang yang dah basah!!!


hohoho kesiannye para perokok kita ye...semuanya nak hentam.walaupun ana bukan perokok, ana ada tanya jugak member2 rokok apa manfaatnya merokok ini...lawak jugak dengar haha
1.dapat ramai kawan di kalangan doktor
2.pencuri tak boleh masuk rumah malam2.
3.hobi mengumpul kotak rokok
4.mengeratkan ukhwah....haha
5.hilang ngantuk

yang no.4 itu ana amat berminat sekali.memang betul adakalanya merokok ini dapat mengeratkan ukhwah...pernah diceritakan kat ana seorang perokok tiba2 didatangi seorang yang dia tak kenal langsung pun.lepas itu mamat itu minta rokok sebatang kat mamat yang rokok itu.Tanpa ragu2 dia menghulurkan sebatang rokok kat mamat yang minta itu. Bukan tu saja, mamat yang mula-mula tu siap bagi api lagi kat mamat yang minta itu!lepas itu mereka berborak2 seperti dah kenal lama...masyaAllah hebat jugak rokok ye...ukhwah atas dasar rokok...hahaha

Bookmark and Share

    


  Member Information For Howling_wolfProfil   Hantar PM kepada Howling_wolf   Pergi ke Howling_wolf's Website   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 19-03-06 14:49


semua perokok rata2 nak berhenti...jika antunna kata macam ni tentang perokok..tambahlah mereka sakit kepala dan terus menerus merokok.. ana ada kawan yang suka sangat merokok...naya kilang rokok dibuatnya...kalau tak ada rokok..batang kayu pun dia bakar dan hisap...over kan?... tapi bila dia mula megenali ALLAH SWT..akhirnya dia berhenti kerana rokok adalah syubhat...syubhat lebih berat kepada HARAM..jadi, orang yang sempurna imannya...sudah tentu menjauhi perkara syubhat apatah lagi yang HARAM.... jika ada teman lelaki anda yang merokok dan berhenti kerana wanita...itu semua hanya sementara dan mungkin dusta...kalau boleh...bantu perokok kenal sungguh2 hukum hakam Allah dan pandu mereka kepada keimanan...Insya Allah ada perubahan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 19-03-06 16:43


muslimah punya HAK untuk menolak lamaran dan risikan daripada perokok....

kalau perokok mengatakan aktiviti merokok itu adalah hak mereka and semua orang kena hormat....maka muslimah jugak mempunyai HAK, and HAK mereka untuk tidak menerima perokok perlu dihormati!!!.....so, dont blame others kalau lamaran perokok tidak diterima, blame your ownself!!

muslimah punya HAK untuk mengidamkan seorang suami yang tak merokok and sebuah rumahtangga yang bahagia and selamat daripada asap rokok.

p/s: anggaplah boikot untuk tidak menerima lamaran perokok ini sebagai satu sumbangan menolong anda yang merokok supaya berhenti merokok....think positive....lain kali, jangan bertindak bodoh hanya dengan keinginan untuk dilihatan sebagai macho, maka merokok....anda sendiri yang merokok,mmaka tanggung sendiri....jangan salahkan masyarakat kalau benci anda!!...itu hak kami untuk membenci perokok, anda yang merokok kena hormat HAK kami

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

danial_muhd
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23070
Posting: 212
Dari: Bukit Mertajam -> gambang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 19-03-06 17:24


Ana setuju.. Ana sebagai Lelaki pun tak suka bau asap rokok macammanalah pulak sekiranya ada yang berkahwin dengan Perokok.. Tiap2 hari bau rokok... Mesti hati tak tenang.. Bau asap rokok lagi... Mendatangkan kemudaratan pada kesihatan diri dan anak2... Mana nak boleh jadi keluarga bahgia...

Rokok umpama dadah.. rasa ketagihan.. Susah nak berhenti... Fikir dengan sebaiknya ketika terima lamaran...

Solat Istikarah lebih afdal.....


~Wallahua'lam~

Bookmark and Share

    


  Member Information For danial_muhdProfil   Hantar PM kepada danial_muhd   Quote dan BalasQuote

yatie86
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.10.2004
Ahli No: 11989
Posting: 116
Dari: p.di negeri sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 19-03-06 17:39


ana sokong!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For yatie86Profil   Hantar PM kepada yatie86   Quote dan BalasQuote

Howling_wolf
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.12.2003
Ahli No: 5759
Posting: 294
Dari: Irbid, Jordan

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 20-03-06 03:53


wah wah semangat sungguh akhawat kat sini kempen anti-rokok ye...nasib la ana ini bukan perokok...hehe

ROKOK,KATAKAN HARAM!

Bookmark and Share

    


  Member Information For Howling_wolfProfil   Hantar PM kepada Howling_wolf   Pergi ke Howling_wolf's Website   Quote dan BalasQuote

dauskupang
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.03.2006
Ahli No: 23556
Posting: 44
Dari: kuantan

Pahang  


posticon Posting pada: 20-03-06 06:53


Pada 19-03-06 16:43 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!

muslimah punya HAK untuk menolak lamaran dan risikan daripada perokok....

kalau perokok mengatakan aktiviti merokok itu adalah hak mereka and semua orang kena hormat....maka muslimah jugak mempunyai HAK, and HAK mereka untuk tidak menerima perokok perlu dihormati!!!.....so, dont blame others kalau lamaran perokok tidak diterima, blame your ownself!!

muslimah punya HAK untuk mengidamkan seorang suami yang tak merokok and sebuah rumahtangga yang bahagia and selamat daripada asap rokok.

p/s: anggaplah boikot untuk tidak menerima lamaran perokok ini sebagai satu sumbangan menolong anda yang merokok supaya berhenti merokok....think positive....lain kali, jangan bertindak bodoh hanya dengan keinginan untuk dilihatan sebagai macho, maka merokok....anda sendiri yang merokok,mmaka tanggung sendiri....jangan salahkan masyarakat kalau benci anda!!...itu hak kami untuk membenci perokok, anda yang merokok kena hormat HAK kami


Assalamualaikum...saya kurang setuju dengan perkataan bodoh yang diungkapkan tu...saya bukan nak mempertahankan orang yang menghisap rokok macam saya ni...tapi perkataan bodoh tak sesuai untuk menggambarkan kesalahan menghisap rokok...saya memang fikir positif untuk jadikan ini sebagai pengajaran...kesalahan yang lalu usah diungkit...ramai perokok ingin berhenti merokok...saya pun dah insaf dr merokok tapi pendekatan seperti membenci perokok saya fikir tidak boleh memberi aksi yang positif...ini boleh memburukkan lagi keadaan si perokok...untuk pengetahuan semua, saya merokok bermula awal tahun 2002...hanya sebab tertekan nak menghadapi PMR...saya akui...memang silap saya mengambil pendekatan menghisap rokok...tapi kesalahan yang lalu memang disesalkan...bila saya membaca psot ini...saya rasa lagi tertekan...semangat nak berhenti merokok dah berkurang...percaya laa cakap saya...kalau sesiapa yang merokok mungkin faham perasaan saya...membenci tidak boleh menjernihkan keadaan...ini boleh mengeruhkan lagi keadaan...cara naruto-san menulis tu boleh dikategorikan sebagai dah membenci sangat kepada perokok...saya ingat apa yang ustaz saya cakap..."sayang sesuatu berpada-padalah...kemungkinan ia menjadi perkara yang kamu benci...dan benci sesuatu berpada-padalah...kerana ia mungkin menjadi perkara yang kamu sayang.."
segala salah dan silap harap dimaafkan...yang silap atau salah itu datang dari diri saya sendiri dan yang baik atau bagus itu datang dari Allah S.W.T

wassalam..


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For dauskupangProfil   Hantar PM kepada dauskupang   Pergi ke dauskupang's Website   Quote dan BalasQuote

blueberry_strawberry
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.02.2006
Ahli No: 22980
Posting: 119
Dari: bangi

blank   avatar


posticon Posting pada: 20-03-06 07:32


assalamualaikum
encik dauskupang, cuba awak tengok apa yang naruto-san cakap tu dr sudut positif. mungkin naruto-san gunakan pendekatan ni yakni (kempen boikot perokok, benci perokok dll) sebagai satu motivasi untuk perokok2. yelah..perokok ni bila dah sampai tahap kronik ketagihannya, memang susah nak berenti. rokok tu sendiri haram hukumnya. bukan saya memandai menghukum, tapi bila kita akan nampak jelas rokok tu haram hukumnya bila dikaji dr segi keburukan dan mudarat rokok kepada perokok aktif, dan yang perokok pasif pun lagi teruk menerima kesan dia. mungkin juga naruto-san nak berdakwah. kadang-kadang..bila seorang perokok tu dah degil sangat, tak ada cara lain lagi nak buatkan orang-orang macam tu terkesan dan terfikir tentang habit merokok mereka selain buat kempen2 dan kata-kata yang macam naruto-san cakap. penahla saya dengar pengakuan seorang lelaki yang cukup kuat merokok dan memang betul nak berenti sampailah tahap pernah bernazar nak berenti merokok sekiranya dia berjya dalam peperiksaan. namun, apa yang menyedihkan..dia dapat keputusan yang cemerlang, tapi lepas itu..sampai sekarang nipun tak tunaikan lagi nazar dia tu..tapi tetap juga merokok. nazar kan perlu ditunaikan. kalau tak buat..berdosa hukumnya.

dr pemerhatian saya sendiri..orang merokok ni jiwa dia lemah, semangat dia tak kuat, tak ada hala tuju dalam hidup, tak ada matlamat hidup yang jelas..pendirian tak tetap. pegangan hidup tak kukuh. sebabnya...alasan yang perokok guna bila nak merokok ialah nak hilangkan tension dan stress.. nak leraikan masalh yang mengganggu fikiran dan banyak lagi alasan. padahal sepatutnya..bila ada masalah atau tension menganggu fikiran, sepatutnya yang dicari dulu ialah Allah..berdoa dan mengadu pada Dia, bukan cari rokok untuk melepaskan tension. dr situ dah nampak perokok2 ni jiwa dia lemah dan kronik. maaf banyak-banyak...kalau ada sesiapa yang terasa.

nasihat saya untuk perokok, anda boleh lakukan andai anda tetapkan pendirian anda. kuatkan semanagat. isi jiwa dan hidup dengan amalan2 yang boleh dekatkan diri pada Allah. bila kita rasa kita ada Allah, kita tak perlu cari sumber luar untuk menolong menyelesaikan masalah.
ana rasa kesan rokok ni sama saja macam hiburan2 yang melalaikan (lagu2, tengok wayang, disko..dll). mungkinlah untuk sementara waktu masalah hilang..tapi kesan dia tak lama. bila satu2 benda tu (rokok, lagu2 dan perkara2 yang dah disebut di atas) dah habis..jiwa jadi kosong balik..segala macam keresahan datang semula. fikir2kanlah...

sesungguhnya dengan mengingati Allah jiwa akan menjadi tenang lah-ra'di:28

wallahua'lam
[ Telah diedit oleh: blueberry_strawberry pada 20-03-06 07:36 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For blueberry_strawberryProfil   Hantar PM kepada blueberry_strawberry   Quote dan BalasQuote

samudra
WARGA SETIA
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20847
Posting: 721
Dari: Tanah Melayu

stkitts_nevis   avatar


posticon Posting pada: 20-03-06 09:11


mana boleh kata bodoh kepada perokok..tak bodoh la..cuma tak cerdik saja..hehe..tapi kalau tengah melepas pun dia boleh isap rokok..dalam bas ekon pun dia isap rokok..dalam flight non smoke pun dia isap rokok..dekat baby kecik pun dia isap rokok ..kita nak kata apa ye? setuju sangat sangat kalau pulaukan pinangan perokok..

HIDUP LEBIH AMAN TANPA ROKOK DAN PEROKOK!!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For samudraProfil   Hantar PM kepada samudra   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-03-06 09:41


Pada 20-03-06 07:32 , blueberry_strawberry posting:

!!! QUOTE !!!


nasihat saya untuk perokok, anda boleh lakukan andai anda tetapkan pendirian anda. kuatkan semanagat. isi jiwa dan hidup dengan amalan2 yang boleh dekatkan diri pada Allah. bila kita rasa kita ada Allah, kita tak perlu cari sumber luar untuk menolong menyelesaikan masalah.
ana rasa kesan rokok ni sama saja macam hiburan2 yang melalaikan (lagu2, tengok wayang, disko..dll). mungkinlah untuk sementara waktu masalah hilang..tapi kesan dia tak lama. bila satu2 benda tu (rokok, lagu2 dan perkara2 yang dah disebut di atas) dah habis..jiwa jadi kosong balik..segala macam keresahan datang semula. fikir2kanlah...

sesungguhnya dengan mengingati Allah jiwa akan menjadi tenang lah-ra'di:28

wallahua'lam

sokong blueberystrawberry...
kepada perokok, didikla diri anda dengan mendekati Allah dan rasulNya...
kesannya lebih efektif dari mendidik diri anda dengan rokok (tak ada manfaat langsung)...
bukannya akhwat2 ni nak membenci perokok pun..ish2 tak bencilah...
errr...cuma nak tolak pinangan saja...hehe...

p/s: kalau nak hisap rokok, carila pulau ke, apa ke,..yang penting tak ada makhluk yang bernama manusia kat situ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 20-03-06 11:13


baca surah al-hujurat ayat 11

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

blueberry_strawberry
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.02.2006
Ahli No: 22980
Posting: 119
Dari: bangi

blank   avatar


posticon Posting pada: 20-03-06 13:03


assalamualaikum
ana nak tambah sikit lagi

ana tak setuju kalau ada perokok yang kata"

" nak buat macamana, Allah dah takdirkan aku jadi perokok..nak berenti susah..jadi biarlah aku kekal begini" --> samalah juga untuk mereka2 yang dah terlibat dengan dosa maksiat, jadi GRO ke pelacur ke, bohsia, terlanjur jauh dr jalan Islam dll..

pemahaman tu sangat salah. Allah dah bagi akal fikiran untuk tentukan mana yang baik mana yang salah...jadi kita sendirilah kena usaha untuk keluar dr masalah tu. kadang-kadang orang salah faham dengan konsep takdir, mereka menyerahkan bulat2 nasib mereka kepada takdir..dan akan terima saja apa jugak yang takdir yang telah ditetapkan. bila takdir buruk menimpa, mereka salahkan Allah dan hilang percaya pada Allah, tuduh dan sangka buruk Allah tak sayang mereka, tak jaga mereka dll. sedangkan takdir tu boleh diubah bila kena dengan, usaha..doa dan tawakkal sungguh2 pada-Nya.

Allah takkan mengubah nasib sesuatu kaum tu sehingga mereka mengubah nasib mereka sendiri. kepada perokok2 yang membaca posting naruto-san ni (kot2 lah ada yang terasa ke, lemah semangat ke) jadikan ia sebagai cabaran untuk anda! kalau orang kata perokok ni jiwa dia lemah dan daya juang dia tak kuat, maka anda buktikan yang anda bukan macamtu.

p/s : walauapepun...ana tetap takkan pilih perokok sebagai suami ana :di . yelah bukan apa..takmo nanti habis satu rumah bau rokok, baju2..kusyen..sofa..habis berbau. tak suka :P

wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For blueberry_strawberryProfil   Hantar PM kepada blueberry_strawberry   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-03-06 04:04


benci mana pun....bencilah...benci lah..hehehe....

p/s:no offence

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 21-03-06 07:36


ish kesianlah kepada perokok..belia benci dadah..kata tak nak pada merokok..hehehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

Al-Mustaqqim
WARGA SETIA
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17480
Posting: 486
Dari: malaysia

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 21-03-06 09:06


dr pemerhatian...
memang ramai perempuan yang tidak suka lelaki merokok...
namun, ada juga yang tidak kisah...
asalkan hati bahagia di samping si dia...
fikirkanlah...
merok merbahayakan kesihatan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MustaqqimProfil   Hantar PM kepada Al-Mustaqqim   Quote dan BalasQuote

zatie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.07.2005
Ahli No: 17090
Posting: 209
Dari: sHaH aLaM

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 21-03-06 13:03


of course tolak.
tapi kalau la dye tu erm.........
dah lama kiteknal.
i mean pakwe la.
takkan kita nak tolak kan?

try la ntuk tolongdye berubah.....susah memang susah.
belum cuba belum tau.
hehehehehehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For zatieProfil   Hantar PM kepada zatie   Quote dan BalasQuote

mariyaa83
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.10.2003
Ahli No: 4537
Posting: 49
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 21-03-06 13:21


erm.. saya pun tergolong dalam "anti smoker".. tapi perempuan ini.. masalahnya.. mudah cair... mula2 memang cakap taknak yang merokok dan lain2.. syarat yang power2...tapi kalau dah sayang??.. ibarat kata pepatah yang baru saja tercipta ini " lgkan lautan api sanggup kuredah.. kalau pakweku perokok..elleh.. apalah sangat.. nanti2 boleh berubah punya.."

Bookmark and Share

    


  Member Information For mariyaa83Profil   Hantar PM kepada mariyaa83   Quote dan BalasQuote

tornado
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.01.2006
Ahli No: 22015
Posting: 287
Dari: saturn

blank   avatar


posticon Posting pada: 21-03-06 13:29


sedangkan si penagih dadah pun dapat makan free,dapat sumbangan,tiba2 nak tolak perokok.bagus juga tu,boleh tambah statistik andartu,andalusia..lepas tu bagi alasan tak ada jodoh.

apa slhnya bimbing pasangan tu spy berhenti merokok,bagi sokongan pada mereka,kuatkan smgt mereka.kembalilah kepada ajaran ISLAM dalam memilih pasangan,jangan ikut hati saja..

Bookmark and Share

    


  Member Information For tornadoProfil   Hantar PM kepada tornado   Quote dan BalasQuote

syahid_zul
WARGA SETIA
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5698
Posting: 535
Dari: terengganu

japan   avatar


posticon Posting pada: 21-03-06 13:56


cesss!dah agak dah,mesti hangat-hangat taik ayam saja....sekali kena ayat,cair meleleh la jawapnya.....faham sangat la perangai wanita hari ini....tak payah nak bangga-bangga benci perokok kalau pakwe beliau ialah perokok...tugas berkokok beri pada ayam jantan,yang betina betelur dah lah.....

p/s:problemnyer orang lelaki sekarang tak pinang orang yang xdikenali!!!!!


-----------------
Image Hosted by ImageShack.us


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahid_zulProfil   Hantar PM kepada syahid_zul   Pergi ke syahid_zul's Website   Quote dan BalasQuote

dauskupang
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.03.2006
Ahli No: 23556
Posting: 44
Dari: kuantan

Pahang  


posticon Posting pada: 21-03-06 14:48


Pada 20-03-06 07:32 , blueberry_strawberry posting:

!!! QUOTE !!!



dr pemerhatian saya sendiri..orang merokok ni jiwa dia lemah, semangat dia tak kuat, tak ada hala tuju dalam hidup, tak ada matlamat hidup yang jelas..pendirian tak tetap. pegangan hidup tak kukuh. sebabnya...alasan yang perokok guna bila nak merokok ialah nak hilangkan tension dan stress.. nak leraikan masalh yang mengganggu fikiran dan banyak lagi alasan. padahal sepatutnya..bila ada masalah atau tension menganggu fikiran, sepatutnya yang dicari dulu ialah Allah..berdoa dan mengadu pada Dia, bukan cari rokok untuk melepaskan tension. dr situ dah nampak perokok2 ni jiwa dia lemah dan kronik. maaf banyak-banyak...kalau ada sesiapa yang terasa.

nasihat saya untuk perokok, anda boleh lakukan andai anda tetapkan pendirian anda. kuatkan semanagat. isi jiwa dan hidup dengan amalan2 yang boleh dekatkan diri pada Allah. bila kita rasa kita ada Allah, kita tak perlu cari sumber luar untuk menolong menyelesaikan masalah.
ana rasa kesan rokok ni sama saja macam hiburan2 yang melalaikan (lagu2, tengok wayang, disko..dll). mungkinlah untuk sementara waktu masalah hilang..tapi kesan dia tak lama. bila satu2 benda tu (rokok, lagu2 dan perkara2 yang dah disebut di atas) dah habis..jiwa jadi kosong balik..segala macam keresahan datang semula. fikir2kanlah...

sesungguhnya dengan mengingati Allah jiwa akan menjadi tenang lah-ra'di:28

wallahua'lam


Assalamualaikum...

saya memang memandang dari sudut positif...sebab sekarang ni saya dalam usaha nak benti dr merokok ini...saya mengaku saya ni jiwa lemah..semangat tak kuat, tak ada hala tuju dalam hidup, tak ada matlamat hidup yang jelas..pendirian tak tetap. pegangan hidup tak kukuh...tapi kan saya dah cakap...saya menyesal atas tindakan saya yang lepas...maklum laa...masa itu baru umur 15 tahun...masa tengah nak berseronok...pikiran belum matang...memang laa ambil keputusan terburu-buru...bila dah kena buruk padahnya...tak apa laa...walaupon saya terasa dengan kenyataan awak tu...saya ambik dari segi positif...awak semua pun jangan terburu-buru ambil keputusan menghukum perokok dengan tak terime pinangan perokok...ye laa... awak semua pengetahuan agama tinggi...awak semua memang tahu menghukum...tak pernah nak kenali hati perokok yang nak benti tapi tak boleh...hukum saja laa...buat laa apa yang awak semua rasa patot... saya rasa saya tak layak beri pendapat kat orang lain...jiwa saya lemah dan kronik...takkan nak bagi nasihat kat orang pula...diri sendiri pun terumbang-ambing mencari jalan Allah...menghukum tidak memberi kesan positif...itu pendapat saya...mungkin pendapat saya ni tak diterima...sebab saya ni jiwa lemah...sekian...

wassalam...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For dauskupangProfil   Hantar PM kepada dauskupang   Pergi ke dauskupang's Website   Quote dan BalasQuote

alin1605
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10792
Posting: 281
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-03-06 14:53


assalamualaikum wbt...

alhamdulillah suami alin bukan perokok... lagipun, alin ni alah kat asap especially asap rokok... health problem...

rokok sekarang mahal... every year naik harga, tapi sanggup jugak beli... cuba ambil duit, gulung dan bakar... then hisap macam hisap rokok... mesti tak nak, kan? sayang duit... tapi sebenarnya hisap rokok tu sama saja macam bakar duit...

Bookmark and Share

    


  Member Information For alin1605Profil   Hantar PM kepada alin1605   Quote dan BalasQuote

nur_namia
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.12.2005
Ahli No: 21203
Posting: 193
Dari: n9

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 21-03-06 18:36


Emm susah nak cakap..yelah jodoh,maut,rezeki di atas Kekuasan Allah...kadang-kadang itu Allah nak uji hambaNYa dengan menjodohkan orang yang merokok...nak uji sejauh mana kesabaran kita mghadapinyer...
Tak semua orang yang jahat itu akan jaht selamanyer,dan tak semua Orang yang baik itu akan baik selamanyer...Tak semua orang perfect...
Yang penting kita sebagai hambaNya ialah berdoa...
mana ada orang nak jodoh mereka nagn orang jahat..ye tak??
Wallahualam...

'jangan biarkan Iman kita seperti Air Laut yang ada pasang surutnya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_namiaProfil   Hantar PM kepada nur_namia   Quote dan BalasQuote

Ketotoi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.03.2006
Ahli No: 23510
Posting: 90
Dari: Melaka

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 21-03-06 18:42


Kita tak boleh menafikan hak asasi perokok untuk berumahtangga.
Depa dah tunjukkan sifat murni nak bina masjid, berdosa kalau kita halang niat depa. Bukan semua perokok untuk jahat. Cuba bayangkan semua orang boikot pinangan perokok untuk berkahwin, maka mungkin mereka akan buat jalan maksiat untuk lepaskan nafsu lelaki mereka.

Kita hanya boleh kata tak nak pada rokok, bukan tak nak pada pinangan perokok.

Bookmark and Share

    


  Member Information For KetotoiProfil   Hantar PM kepada Ketotoi   Quote dan BalasQuote

dauskupang
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.03.2006
Ahli No: 23556
Posting: 44
Dari: kuantan

Pahang  


posticon Posting pada: 22-03-06 06:16


Pada 21-03-06 18:42 , Ketotoi posting:

!!! QUOTE !!!

Kita tak boleh menafikan hak asasi perokok untuk berumahtangga.
Depa dah tunjukkan sifat murni nak bina masjid, berdosa kalau kita halang niat depa. Bukan semua perokok untuk jahat. Cuba bayangkan semua orang boikot pinangan perokok untuk berkahwin, maka mungkin mereka akan buat jalan maksiat untuk lepaskan nafsu lelaki mereka.

Kita hanya boleh kata tak nak pada rokok, bukan tak nak pada pinangan perokok.


ermm...saya setuju dengan pendapat ketotoi ini...berdosa halang perokok nak bina masjid...saya nak tanya kat awak semua...rosak sangat ke perokok ni...??


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For dauskupangProfil   Hantar PM kepada dauskupang   Pergi ke dauskupang's Website   Quote dan BalasQuote

wanie85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.03.2006
Ahli No: 23417
Posting: 190
Dari: uk

Selangor  


posticon Posting pada: 22-03-06 08:11


Pada 22-03-06 06:16 , dauskupang posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 21-03-06 18:42 , Ketotoi posting:

!!! QUOTE !!!

Kita tak boleh menafikan hak asasi perokok untuk berumahtangga.
Depa dah tunjukkan sifat murni nak bina masjid, berdosa kalau kita halang niat depa. Bukan semua perokok untuk jahat. Cuba bayangkan semua orang boikot pinangan perokok untuk berkahwin, maka mungkin mereka akan buat jalan maksiat untuk lepaskan nafsu lelaki mereka.

Kita hanya boleh kata tak nak pada rokok, bukan tak nak pada pinangan perokok.


ermm...saya setuju dengan pendapat ketotoi ini...berdosa halang perokok nak bina masjid...saya nak tanya kat awak semua...rosak sangat ke perokok ni...??



tak rosaklah...ada yang baik saja..

Bookmark and Share

    


  Member Information For wanie85Profil   Hantar PM kepada wanie85   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 22-03-06 08:36


ada juga yang menyokong..bagus..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 22-03-06 08:38


bagus wanie ini.. hehehe.. tapi saya tak merokok.. ada harapan??? heheheh..

Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

wanie85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.03.2006
Ahli No: 23417
Posting: 190
Dari: uk

Selangor  


posticon Posting pada: 22-03-06 08:41


mmm...kejap..perlu berfikir sejenak...hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For wanie85Profil   Hantar PM kepada wanie85   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 22-03-06 08:55


DAH SIAP fikir??? HIHIHIHI

Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

wanie85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.03.2006
Ahli No: 23417
Posting: 190
Dari: uk

Selangor  


posticon Posting pada: 22-03-06 08:59


iAllah, ada harapan.. (konpem dah lari tajuk)

Bookmark and Share

    


  Member Information For wanie85Profil   Hantar PM kepada wanie85   Quote dan BalasQuote

cintamadinah_82
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.05.2005
Ahli No: 16646
Posting: 265
Dari: pulau pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 22-03-06 09:28


'KATAKAN TIDAK KEPADA PEROKOK'

ana memang tak suka orang yang merokok baik lelaki, mahu pun perempuan.. lagi2 perempuan nampak macam ada yang tak kena saja dengan dia. Alhamdulillah dalam keluarga ana sendiri tak ada yang merokok...
tapi kalau lelaki yang meminang tu seorang perokok.. insya-Allah ana akan tolak. tapi kalau lelaki yang meminang tu mempunyai ciri2 yang layak dijadikan suami.. insya-Allah akan dipertimbangkan:-)


-----------------
'Tidak kamu akan berperasaan gundah walaupun sekali.. jika kamu tahu apa yang dicari...'
[ Telah diedit oleh: cintamadinah_82 pada 22-03-06 09:34 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For cintamadinah_82Profil   Hantar PM kepada cintamadinah_82   Pergi ke cintamadinah_82's Website   Quote dan BalasQuote

Ghufranallah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.06.2005
Ahli No: 16894
Posting: 351
Dari: padang pasir

luxembourg   avatar


posticon Posting pada: 22-03-06 09:29


alhamdulillah..saya tak merokok....
emm......???????????

Bookmark and Share

    


  Member Information For GhufranallahProfil   Hantar PM kepada Ghufranallah   Quote dan BalasQuote

setanggisyurga22
Warga 5 Bintang
Menyertai: 25.01.2006
Ahli No: 22216
Posting: 360
Dari: ~Kajang~

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 22-03-06 10:32


Pada 22-03-06 09:29 , Ghufranallah posting:

!!! QUOTE !!!

alhamdulillah..saya tak merokok....
emm......???????????


Bagusnya Gufranallah tak merokok...:-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For setanggisyurga22Profil   Hantar PM kepada setanggisyurga22   Pergi ke setanggisyurga22's Website   Quote dan BalasQuote

kuahdurian
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2004
Ahli No: 9793
Posting: 312
Dari: UiTM Shah Alam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 22-03-06 11:47


letaklah syarat kepada si lelaki. kalau dia nak meminang kita, dia mestilah terlebih dahulu berusaha untuk berhenti merokok. berikan dia tempoh: dua atau tiga bulan ke... lepas tempoh tu, datang la semula. kalau dia gagal berhenti, barulah kita tolak pinangannya. nampak sangat dia tak sanggup korbankan ketagihnya tu demi kita. haii... tapi kalau dia berjaya, berilah ganjaran kepadanya: terima lamarannya. :roll:


-----------------
JANGAN AMBIL HATI, AMBIL ISI...


Bookmark and Share

    


  Member Information For kuahdurianProfil   Hantar PM kepada kuahdurian   Pergi ke kuahdurian's Website   Quote dan BalasQuote

hana_88
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.10.2004
Ahli No: 12020
Posting: 81
Dari: KuKTeM..(UTEC)

Pahang  


posticon Posting pada: 22-03-06 12:14


memang tak boleh terima orang merokok
bau asap pun dah semput....

Bookmark and Share

    


  Member Information For hana_88Profil   Hantar PM kepada hana_88   Quote dan BalasQuote

tehah
Warga Rasmi
Menyertai: 22.03.2006
Ahli No: 23627
Posting: 4
Dari: Malaysia

blank   avatar


posticon Posting pada: 22-03-06 12:45


ana pun tak suka orang merokok...hai saya ahli baru...selamat berkenalan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For tehahProfil   Hantar PM kepada tehah   Quote dan BalasQuote

setanggisyurga22
Warga 5 Bintang
Menyertai: 25.01.2006
Ahli No: 22216
Posting: 360
Dari: ~Kajang~

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 22-03-06 14:42


Pada 13-03-06 01:40 , tasbih_30 posting:

!!! QUOTE !!!

nanti kalau naruto dapat suami yang merokok bagaimana... kalau pas kahwin baru dia start merokok...naruto nak minta tebus talak ke???


Ni kes berat ni..!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For setanggisyurga22Profil   Hantar PM kepada setanggisyurga22   Pergi ke setanggisyurga22's Website   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 22-03-06 23:45


Pada 16-03-06 01:13 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!

buat muslimah2 yang bakal menjadi seorang isteri....fikirkanlah tentang masa depan anda....

1- adakah anda mahu mempunyai suami yang sentiasa menunjukkan tauladan menghisap rokok yang hodoh lagi bodoh itu kepada anak2 anda??...silap2 hari bulan, anak2 anda yang anda sayangi pulak yang hisap rokok bila dia dewasa...."Kenapa tak boleh merokok pulak mama, papa pun merokok jugak" ;-) ...adakah anda mahu keturunan anda turut sama menghisap rokok yang haram itu??

2- adakah anda mahu diri anda and anak2 anda terkene penyakit jantung and cancer peparu disebabkan perbuatan durjana suami2 anda menghisap rokok di rumah tanpa memikirkan hal kesihatan anda and anak2 anda.....anda akan selamanya menjadi passive smokers jika anda berkahwin dengan perokok...

3- adakah anda mahu...rumah anda berbau rokok yang kotor itu??...rumah yang sepatutnya menjadi "rumahku, syurgaku" tidak mungkin tercapai sekiranya hadir asap rokok di dalam rumah.

4- adakah anda mahu baju anda ke pejabat berbau rokok???...sudah pasti asap rokok itu bukan lagi membawa kepada hukum tabarruj ...insyaAllah, kalau baju anda berbau rokok, lelaki2 di tempat kerje sure takkan mahu mendekati anda....so, memang bukan tabaruuj. :-P

5- fatwa dah pun dikeluarkan...rokok adalah haram...anda nak kahwin dengan lelaki yang senantiasa buat kerje haram (merokok)???...kalau seorang lelaki yang baik, dia akan terus berenti merokok walau susah macam mana sekali pun ....seperti saidina umar lah.a memecahkan semua bekalan araknya di rumah apabila mendengar penurunan pengharaman arak.

Jom...marilah sama-sama...boikot perokok....sematkan dalam hati...supaya menolak lamaran, risikan, luahan hati perokok!!!

SAY NO TO SMOKERS!!!!


tambahan...

6- merokok...expecially merokok menggunakan puntung rokok yang branded...malboro, west, salem, dunhill and so on...means membantu, menyokong, menjadi pelanggan tetap kepada business yahudi.....adakah akhawat2 sekelian inginkan suami yang sentiasa memberi, setia, pelanggan tetap, penyokong kepada pertubuhan2 perniagaan yahudi???....apa nanti yang anda nak jawab bila anak2 anda tanya....."mama, Kenapa ayah itu bantu perniagaan orang-orang yahudi??...bukankan kita orang Islam patut boikot segala product2 yahudi".....perokok yang kuat imannya, akan berhenti terus dari merokok....nak seribu daya, tak nak seribu dalih.

so....kepada muslimah2 sekelian...marilah kita sama-sama jayakan kempen anti-merokok and anti-perokok....tolak semua lamaran, pinangan perokok...SAY NO TO SMOKERS!!!

hebahkan kempen ini kepada semua muslimah di luar sana...hebahkan kepada mak ayah kita supaya nanti mereka boleh kenakan syarat kepada peminang supaya bukan seorang perokok....hebahkan kepada adik2 perempuan, kakak2...sepupu2...kawan-kawan rapat supaya boikot perokok.

diharap dengan kempen ini...aktiviti boikot perokok ini...mampu menyucikan umat ISlam di malaysia ini daripada terlibat dengan aktiviti merokok yang hodoh lagi bodoh a.k.a kurang berakal (bak kata seorang forumer ukhwah ;-) )

kepada smokers...sila click sini untuk keterangan lanjut. :-) ...anda yang merokok jangan pentingkan diri sangat...fikirkan jugak orang-orang yang terpakse hidu asap2 rokok yang anda hisap...kalau anda nak mati atau nak dapat penyakit jantung dan cancer peparu...maka pegilah mati sorang2....jangan libatkan sama orang lain....non-smokers kat luar sana bertungkus-lumus jaga kesihatan...anda yang merokok nak rosakkan pulak peparu mereka....insaflah.

p/s: sekali lagi naruto-san nak bagitau...naruto-san sebenarnya seorang lelaki....
[ Telah diedit oleh: naruto-san pada 22-03-06 23:54 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-03-06 00:29


thanks naruto san..you got the point there..."menyokong economi yahudi"...ibarat membeli sebutir peluru untuk memerangi negara Islam..
so pikir2kn lah.. 8-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

Norhaslina
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.11.2005
Ahli No: 20221
Posting: 382
Dari: Bandar Baru Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-03-06 02:35


Jom pakat tolak perokok :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For NorhaslinaProfil   Hantar PM kepada Norhaslina   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-03-06 04:38


rokok...rokok...rokok...jom anti derang !!

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

wanie85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.03.2006
Ahli No: 23417
Posting: 190
Dari: uk

Selangor  


posticon Posting pada: 23-03-06 04:46


AMARAN KERAJAAN,MEROKOK MEMBAHAYAKAN KESIHATAN

Bookmark and Share

    


  Member Information For wanie85Profil   Hantar PM kepada wanie85   Quote dan BalasQuote

obor2
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.03.2006
Ahli No: 23619
Posting: 98
Dari: jordan

turkey  


posticon Posting pada: 23-03-06 05:01


huu!kuat sungguh kempen saudara zilzal ini.jom sama-sama pakat kempen..buat sepah rumah pun ada.huhuhu~
[ Telah diedit oleh: obor2 pada 23-03-06 05:03 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For obor2Profil   Hantar PM kepada obor2   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-03-06 05:05


kalau bersepah siapa yang sapu rumah..???rokok ni bau busuk!!!!

sibbaik obor2 ini hidup kat laut mati kat jordan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

blueberry_strawberry
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.02.2006
Ahli No: 22980
Posting: 119
Dari: bangi

blank   avatar


posticon Posting pada: 23-03-06 07:27


Pada 22-03-06 23:45 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 16-03-06 01:13 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!

buat muslimah2 yang bakal menjadi seorang isteri....fikirkanlah tentang masa depan anda....

1- adakah anda mahu mempunyai suami yang sentiasa menunjukkan tauladan menghisap rokok yang hodoh lagi bodoh itu kepada anak2 anda??...silap2 hari bulan, anak2 anda yang anda sayangi pulak yang hisap rokok bila dia dewasa...."Kenapa tak boleh merokok pulak mama, papa pun merokok jugak" ;-) ...adakah anda mahu keturunan anda turut sama menghisap rokok yang haram itu??

2- adakah anda mahu diri anda and anak2 anda terkene penyakit jantung and cancer peparu disebabkan perbuatan durjana suami2 anda menghisap rokok di rumah tanpa memikirkan hal kesihatan anda and anak2 anda.....anda akan selamanya menjadi passive smokers jika anda berkahwin dengan perokok...

3- adakah anda mahu...rumah anda berbau rokok yang kotor itu??...rumah yang sepatutnya menjadi "rumahku, syurgaku" tidak mungkin tercapai sekiranya hadir asap rokok di dalam rumah.

4- adakah anda mahu baju anda ke pejabat berbau rokok???...sudah pasti asap rokok itu bukan lagi membawa kepada hukum tabarruj ...insyaAllah, kalau baju anda berbau rokok, lelaki2 di tempat kerje sure takkan mahu mendekati anda....so, memang bukan tabaruuj. :-P

5- fatwa dah pun dikeluarkan...rokok adalah haram...anda nak kahwin dengan lelaki yang senantiasa buat kerje haram (merokok)???...kalau seorang lelaki yang baik, dia akan terus berenti merokok walau susah macam mana sekali pun ....seperti saidina umar lah.a memecahkan semua bekalan araknya di rumah apabila mendengar penurunan pengharaman arak.

Jom...marilah sama-sama...boikot perokok....sematkan dalam hati...supaya menolak lamaran, risikan, luahan hati perokok!!!

SAY NO TO SMOKERS!!!!


tambahan...

6- merokok...expecially merokok menggunakan puntung rokok yang branded...malboro, west, salem, dunhill and so on...means membantu, menyokong, menjadi pelanggan tetap kepada business yahudi.....adakah akhawat2 sekelian inginkan suami yang sentiasa memberi, setia, pelanggan tetap, penyokong kepada pertubuhan2 perniagaan yahudi???....apa nanti yang anda nak jawab bila anak2 anda tanya....."mama, Kenapa ayah itu bantu perniagaan orang-orang yahudi??...bukankan kita orang Islam patut boikot segala product2 yahudi".....perokok yang kuat imannya, akan berhenti terus dari merokok....nak seribu daya, tak nak seribu dalih.

so....kepada muslimah2 sekelian...marilah kita sama-sama jayakan kempen anti-merokok and anti-perokok....tolak semua lamaran, pinangan perokok...SAY NO TO SMOKERS!!!

hebahkan kempen ini kepada semua muslimah di luar sana...hebahkan kepada mak ayah kita supaya nanti mereka boleh kenakan syarat kepada peminang supaya bukan seorang perokok....hebahkan kepada adik2 perempuan, kakak2...sepupu2...kawan-kawan rapat supaya boikot perokok.

diharap dengan kempen ini...aktiviti boikot perokok ini...mampu menyucikan umat ISlam di malaysia ini daripada terlibat dengan aktiviti merokok yang hodoh lagi bodoh a.k.a kurang berakal (bak kata seorang forumer ukhwah ;-) )

kepada smokers...sila click sini untuk keterangan lanjut. :-) ...anda yang merokok jangan pentingkan diri sangat...fikirkan jugak orang-orang yang terpakse hidu asap2 rokok yang anda hisap...kalau anda nak mati atau nak dapat penyakit jantung dan cancer peparu...maka pegilah mati sorang2....jangan libatkan sama orang lain....non-smokers kat luar sana bertungkus-lumus jaga kesihatan...anda yang merokok nak rosakkan pulak peparu mereka....insaflah.

p/s: sekali lagi naruto-san nak bagitau...naruto-san sebenarnya seorang lelaki....


assalamualaikum
hihi, naruto -san muslimah? ana dah lama tahu naruto-san ni muslimin. kepada naruto-san, teruskan perjuangan anta menegakkan kebenaran. setuju sesangat dengan naruto-san..kita tak boleh bagi muka kat perokok. sebabnya, nanti orang anggap merokok ni tak ada apa sangat pun. sepatutnya semua orang Islam ni kena berpegang bahawa rokok tu haram walaupun tak disebut dalam Quran. sedap2 saja kata makruh.. walhal dah nyata rokok tu merosakkan tubuh badan. Kenapa mesti ada hukum dalam Al-Quran, baru nak ikut? Allah bagi akal fikiran suruh berfikir, mana baik mana salah. kalau tak gunakan nikmat yang Allah dah bagi ni same sajalah macam haiwan.

ok, ana ada satu artikel tentang rokok. pasni perokok2 teringin lagi tak hisap rokok???

APA YANG ANDA PERLU TAHU TENTANG
ROKOK?

Satu batang rokok mengandungi;
METOPRENA :Bahan kimia yang digunakan
untuk menghapuskan kutu pada binatang
peliharaan anda.

BENZOPIRENA :Anda akan mendapatkannya
dalam asap rokok. Ia merupakan salah satu
kimia penyebab kanser yang paling berbahaya
di dunia.

ARSENIC :Racun membunuh ini menjadikan
bibir anda melecur, pernafasan anda berbau
busuk.

ACETON :Ia merupakan salah satu ramuan
aktif dalam penanggal pengilat kuku.

PLUMBUM :Keracunan plumbum merencat
pertumbuhan anda, menjadikan anda muntah
dan merosakkan otak anda.

FORMALDEHYDE :Menyebabkan kanser dan
merosakkan paru-paru, kulit dan sistem
pernghadaman anda. Ia digunakan untuk
megawet mayat.

BENZENE :Kimia penyebab kanser ini
digunakan untuk membuat apa saja daripada
racun makhluk perosak.

AMMONIA :Sebagai penambah perisa dan
membantu menyerap nikotina.

KADMIUM :Ia menyebabkan kerosakan pada
hati, buah pinggang dan otak.

BUTANE :Butana mudah terbakar, ia
merupakan salah satu komponen utama petrol.

GLYCOL :Mengelak bancuhan tembakau
daripada kekeringan, juga penyebab kepada
ketagihan merokok.

TURPENTINE :Turpentin amat beracun dan ia
biasanya digunakan sebagai penanggal cat.

APAKAH YANG MENYEBABKAN ANDA INGIN
MEROKOK?

Ingin mencuba
Pengaruh kawan.
Menghilangkan masalah (tension).
Sekadar suka-suka.

KESAN KETAGIHAN MEROKOK...MAHUKAH
ANDA?

Barah paru-paru.
kelelahan akibat COPD dan emphysema.
ISCHEMIC HEART DISEASE / CONGESTIVE
HEART FAILURE (CORONARY DISEASES).
Kerosakan pada salur darah.
kanser pada pundi kencing.
Air mani tidak normal.
Lemah ingatan.
Perkembangan anak-anak akan terbantut.
Risiko kerosakan sistem pernafasan pada bayi
atau anak kecil.
Boleh merngidap pelbagai jenis barah atau
kanser.

JALAN PENYELESAIAN TERBAIK.

Jangan merokok dari awal.
Jika sudah ketagih, ada 3 cara:
-Berhenti terus
-berhenti beransur-ansur.
-Menggunakan bantuan nikotin gantian seperti
gula-gula nikotin.

Membuat persediaan berhenti merokok seperti:

-memahami Kenapa dan bila anda merokok.
-ubah kebiasaan merokok.
-tetapkan tarikh untuk berhenti merokok.
-dapatkan sokongan
-rancang kehidupan harian tanpa merokok.

OLEH ITU, INGATLAH WAHAI SAHABAT!!!

Firman Allah SWT yang bermaksud:
(....Dan janganlah kamu membunuh dirimu,
sesungguhnya Allah Maha Penyayang kepadamu)
al-Nisa' (4:29)

Sebagaimana hadith Rasulullah SAW, daripada
Abu Hurairah lah.a, Yang bermaksud:
(Siapa yang membunuh diri dengan meminum
racun, maka racun itu tetap akan berada
ditangannya dan diminumnya dalam neraka
Jahanam)

Berikutan penegasan ayat ALLAH SWT dan
Hadith yang telah disepakati oleh para Ulama'
jelas kepada kita tentang pengharaman
merokok. Sehubungan dengan itu, pada 23
March 1995, muzakarah majlis Fatwa
Kebangsaan ke 37 telah meluluskan fatwa
pengharaman merokok.

Di samping itu, Ulama' telah mengeluarkan
fatwa bahawa merokok adalah haram.
Aantaranya dalah fatwa yang dikeluarkan oleh
Syeikh al-Mishad, ahli jawatankuasa Akedemi
Penyelidikan Islam, Pengerusi jawatankuasa
Fatwa Al-Azhar. Berliau mengatakan bahawa,
oleh kerana Ulama dan pehak berkuasa
perubatan telah memutuskan sebulat suara
bahawa merokok dan pengambilan dadah
adalah membazir dan membahayakan tubuh,
minda dan jiwa manusia juga merupakan
penyalahgunaan keatas kesihatan dan
kekayaan seseorang, undang-undang Islam
memutuskan amalan tersebut adalah haram.
Mereka yang mengimpot, mengurus niaga dan
menggunakan bahan-bahan tersebut, sama ada
banyak atau sedikit mestilah tertakluk kepada
hukum agama dan undang-undang yang
bersesuaian

DISEDIAKAN OLEH BKTD & UKTD PMRAM 2004.


*kepada yang tidak pernah merokok ataupun
ex-smokers..alhamdulillah..teruskan usaha memelihara
diri anda..kepada yang masih lagi merokok..masih belum
terlambat untuk berhenti..memang betul susah kalau dah
ketagih..tapi kenela cuba dengan bersungguh2.
"sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada
kemudahan."(94:6)
merokok itu haram,sama hukumnya dengan
memakan daging bab* ataupun minum arak.kalau kita
boleh xbuat yang disebut tadi,Kenapa merokok tak boleh pulak?
fikir2knlah

Bookmark and Share

    


  Member Information For blueberry_strawberryProfil   Hantar PM kepada blueberry_strawberry   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 23-03-06 16:05


thankz blueberry_strawberry....info yang diberikan blueberry_strawberry sangat berguna buat kita semua.

so...kepada muslimah2 sekelian yang bakal menjadi isteri...dan jugak perokok2 tegar....sila ambil iktibar dengan info2 yang berguna dari discussion ini....seperti yang naruto-san tulis dulu....adalah menjadi HAK WANITA untuk memelihara dan melindungi rumahtangga yang mereka ingin bina....tanggungjawab mereka untuk memilih calon suami yang bakal menjadi ayah kepada anak2 mereka...suami tersebut perlu menunjukkan contoh tauladan yang baik buat anak2 kelak....kalau hisap rokok, bukankah itu menunjukkan tauladan yang kurang "sopan and molek"....anda yang merokok kena hormat HAK MUSLIMAH ini

hebahkan and sebarkan kempen anti merokok and anti-perokok kepada semua orang...sebarkan melalui email, sebarkan kat sekolah2...sebarkan kepada kawan-kawan, sepupu, mak ayah, makcik2 kat kampung....kalau kempen boikot lamaran and pinangan perokok ini berjaya...insyaAllah umat Islam malaysia akan bersih daripada aktiviti haram iaitu merokok ini...

semua muslimah kena main peranan dalam hal ini.....jangan disebabkan cair dengan kata-kata and janji manis perokok untuk berenti sebelum kahwin, tapi lepas kahwin masih meneruskan jugak hobi bodoh and hodoh itu.....takutnye nanti, anda muslimah2 akan menyesal tak kesudah kahwin dengan perokok.

SAY NO TO SMOKERS!!!

p/s: to all crazy fan (kipas susah mati) smokers....u all have no choice....u have to stop and give up smoking.....or else....u all can't get marry with muslimah....please think positive over this matter. ;-)
[ Telah diedit oleh: naruto-san pada 23-03-06 16:19 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

aleen1001
Warga Rasmi
Menyertai: 18.02.2006
Ahli No: 22795
Posting: 9
Dari: melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 27-03-06 09:57


sebenarnya sikap suka merokok ni boleh dihentikan..
tapi kalau nak tolak pinangan si perokok tu...mungkin semua orang boleh cakap"JOM TOLAK LAMARAN PEROKOK!"
Tapi macam mana kalau dah terkena pada diri sendiri? sanggup ke you all nak tolak lamaran buah hati???
tapi si lelaki yang merokok,elok lah kalau dihentikan saja sikap tu..boleh jimat duit.

Bookmark and Share

    


  Member Information For aleen1001Profil   Hantar PM kepada aleen1001   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 30-03-06 14:37


dauskupang kata.....dia dah pun start berenti merokok...diharap dia akan kekal berenti merokok selama-lamanya....

so...dauskupang tak lagi menjadi mangsa kempen menolak pinangan and lamaran perokok.

syabas dauskupang

perokok2 tegar di luar yang masih degil, ego, sombong...masih anggap merokok itu macho....anda adalah mangsa seterusnya kempen menolak pinangan and lamaran perokok ini...so, berhati-hatilah ye....sila ambil serious kempen ini
[ Telah diedit oleh: naruto-san pada 30-03-06 14:47 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 30-03-06 17:01


erm...ada yang dah berpengalaman??dah ada perokok yang ditolak pinangannya ke????kalau tak ada lagi, maknanya kempen ni tak berjaya lagi....

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

pErMaIsUrI_hAtI
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 244
Posting: 116
Dari: IIUM KuAnTaN CamPuS

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-03-06 18:17


agree 100 %...smoker is rejected!

1st symptom of a lung cancer is smoke coming out from the nose ( smoking la)...
mereka ni bukan hanya tak sayang diri, tapi tak sayang family juga...

Bookmark and Share

    


  Member Information For pErMaIsUrI_hAtIProfil   Hantar PM kepada pErMaIsUrI_hAtI   Quote dan BalasQuote

emi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.10.2003
Ahli No: 4053
Posting: 139
Dari: Alor Setar, Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 31-03-06 15:00


Pada 30-03-06 18:17 , pErMaIsUrI_hAtI posting:

!!! QUOTE !!!

agree 100 %...smoker is rejected!

1st symptom of a lung cancer is smoke coming out from the nose ( smoking la)...
mereka ni bukan hanya tak sayang diri, tapi tak sayang family juga...


betul tu.. ;-)


-----------------
Ukhwah itu indah bila bertemu dan berpisah kerana Allah S.W.T


Bookmark and Share

    


  Member Information For emiProfil   Hantar PM kepada emi   Quote dan BalasQuote

I-Dei
Warga 1 Bintang
Menyertai: 09.02.2006
Ahli No: 22558
Posting: 34
Dari: di.trnung

Terengganu  


posticon Posting pada: 31-03-06 15:06


wa'alaikumussalam...

ana setuju sebab bila perokok dtang ke rumah nak beri cincin ada bau rokok nanti

Bookmark and Share

    


  Member Information For I-DeiProfil   Hantar PM kepada I-Dei   Quote dan BalasQuote

Ketotoi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.03.2006
Ahli No: 23510
Posting: 90
Dari: Melaka

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 31-03-06 15:35


Rokok itu seni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For KetotoiProfil   Hantar PM kepada Ketotoi   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 31-03-06 19:05


rokok penting kepada perokok....

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 31-03-06 23:28


Pada 31-03-06 19:05 , Addey posting:

!!! QUOTE !!!

rokok penting kepada perokok....


oh ye ke?? dan rokok tu musuh kepada yang bukan perokok


-----------------
Irhamni Ya Allah, kekalkan rasa kehambaan ini agar tidak ku berpaut pada dahan yang rapuh, agar tidak ku mengharap pada purnama…


Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 31-03-06 23:43


soal rokok ni susah nak kata,
kadang-kadang kaum wanita terima jugak pinangan perokok,
sebab terlalu cinta akan kekasihnya...
inilah dunia..

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

Atif_Haziq
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13220
Posting: 203
Dari: اللذي بركنا حوله

Terengganu  


posticon Posting pada: 02-04-06 04:25


Pada 30-03-06 18:17 , pErMaIsUrI_hAtI posting:

!!! QUOTE !!!

agree 100 %...smoker is rejected!

p/s:saya yang tak merokokpun kena reject...bagaimana erk??:)


Bookmark and Share

    


  Member Information For Atif_HaziqProfil   Hantar PM kepada Atif_Haziq   Quote dan BalasQuote

Atif_Haziq
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13220
Posting: 203
Dari: اللذي بركنا حوله

Terengganu  


posticon Posting pada: 02-04-06 04:27


bagaimana erk???kalau dah yang tak perokok kena reject...
apalah nasib perokok....

hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For Atif_HaziqProfil   Hantar PM kepada Atif_Haziq   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 02-04-06 05:17


Pada 02-04-06 04:27 , Atif_Haziq posting:

!!! QUOTE !!!

bagaimana erk???kalau dah yang tak perokok kena reject...
apalah nasib perokok....

hehehe


kalau tak nak kena reject kenela berhenti merokok...


-----------------
bekerjalah bersungguh-sungguh seolah-olah hidup selama-lamanya,beribadatlah dengan ikhlas seolah-olah mati esok hari.


Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

samudra
WARGA SETIA
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20847
Posting: 721
Dari: Tanah Melayu

stkitts_nevis   avatar


posticon Posting pada: 02-04-06 08:52


alaa..kena reject jeee..bukannya kena bunuh punn..

Bookmark and Share

    


  Member Information For samudraProfil   Hantar PM kepada samudra   Quote dan BalasQuote

umairah86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23270
Posting: 158
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-04-06 12:25


Assalamualaikum...
Saya setuju sangat dengan pendapat saudari...
Saya tak suka perokok..
Pening kepala saya bau rokok...

Bookmark and Share

    


  Member Information For umairah86Profil   Hantar PM kepada umairah86   Quote dan BalasQuote

sharini
Warga 2 Bintang
Menyertai: 28.09.2004
Ahli No: 11466
Posting: 47

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 03-04-06 12:31


...
Ya Allah...

jauhkanlah saya dari bersuamikan perokok....

.............................................................................................

Bookmark and Share

    


  Member Information For shariniProfil   Hantar PM kepada sharini   Quote dan BalasQuote

hakimlaw
Warga Rasmi
Menyertai: 31.03.2006
Ahli No: 23856
Posting: 16
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 20-04-06 16:23


pada pendapt saya janganlah terus bagi pihak muslimat menolak terus orang yang merokok.tetapi bagilah die peluang untuk die berhenti sekiranya die benar-benar ikhlas...........

Bookmark and Share

    


  Member Information For hakimlawProfil   Hantar PM kepada hakimlaw   Quote dan BalasQuote

songkok_aji02
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 593
Posting: 532
Dari: KL / JB

Johor  


posticon Posting pada: 20-04-06 17:04


abisla tertutup peluang kepada perokok2 kita.....apa kata jangan tolak pinangan tapi beri kesempatan kepada mereka untuk berhenti merokok... apapun merokok ni memang membazirkan duit......

Bookmark and Share

    


  Member Information For songkok_aji02Profil   Hantar PM kepada songkok_aji02   Quote dan BalasQuote

fahim
WARGA SETIA
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8869
Posting: 613
Dari: Morioka, Jepun

japan  


posticon Posting pada: 20-04-06 17:41


Tapi kepada muslimah2 yang ingin mendapatkan bakal suami bomoh, atau dia sendiri adalah bomoh, eloklah cari jenis perokok. Bukan apa, jin kan makan asap.. Senang sikit.


-----------------
Ingatlah, nabi s.a.w telah didatangkan untuk memandu hidupmu maka ikutilah...


Bookmark and Share

    


  Member Information For fahimProfil   Hantar PM kepada fahim   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Remaja
    »» Jom tolak lamaran & pinangan perokok!!

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 3

Go To Page: 1 · 2 · 3  
Jump To Page:


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.207062 saat. Lajunya....