Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 05-08-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"Kebahagiaan yang sebenar lagi utama terletak pada kemenangan dalam memerangi hawa nafsu dan menahan kehendak-kehendak yang berlebih-lebihan."
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 59
Ahli: 0
Jumlah: 59




  Yang Masuk Ke Sini
muslimiman: 11 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 12 hari yang lalu
nur_tinta: 18 hari yang lalu
kasih_kekasih: 34 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: wanita punca zina


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» wanita punca zina

Please Mendaftar To Post


Oleh wanita punca zina

telekung
Warga 5 Bintang
Menyertai: 28.07.2003
Ahli No: 2666
Posting: 386
Dari: pusat bandaraya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 01-08-03 13:46


assalamualaikum wbt....
sorry sesangat hari tu ana tersalah parking....key, nak sambung sikit lagi... sape stuju kalu ana kate x adil kalu kite decide 100% punca zina adalah wanita...ana cakap camni sebab yelah bab zina ni melibatkan 2 pihak.x kan nak totally salahkan wanita punca zina...dah si lelaki tu pun ada consent...
maklum jelah si wanita nikan lemah segalanya...

-----------------
TELEKUNG PUTIH BELUM CUKUP UNTUK MENJAMIN SESEORANG KE SYURGA ALLAH.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For telekungProfil   Hantar PM kepada telekung   Quote dan BalasQuote

khairulmukminah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.01.2007
Ahli No: 28415
Posting: 180
Dari: Gombak, Selangor

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 02-02-08 12:46


Mmmm....tak tahu nak kata macam mana. Walau apa pun, moga Allah memelihara kita daripada perihal yang keji...

Bookmark and Share

    


  Member Information For khairulmukminahProfil   Hantar PM kepada khairulmukminah   Pergi ke khairulmukminah's Website   Quote dan BalasQuote

nadeeya
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.01.2006
Ahli No: 21680
Posting: 70
Dari: sarawAk..

egypt   avatar


posticon Posting pada: 02-02-08 13:50


wanita itu sememangnya terdedah pada fitnah..jadi memang kewajiban kita untuk menjaga segala segi...ye tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For nadeeyaProfil   Hantar PM kepada nadeeya   Pergi ke nadeeya's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 04-02-08 09:58


salam..hhmm..kedua pihak kena sama jaga...islam menjaga lelaki dan perempuan(an nur:30-32)...ni bermakna kedunyalah penyebab tu..dan pelaku tu...dan allah melarang kita untuk mendekati zina...dalam konteks dikatakan"janganlh kamu mendekati zina.."MENDEKATI. JADI...SETIAP HAL yang MENYEBABKN ZINA, kena dijauhi.."pacaran,berkholwat,..macam-macam lagi..jangan mendekati...
     semua terpulang pada kita..nak taat k..atau tak..?

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

aishahumaira
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.11.2004
Ahli No: 12482
Posting: 48
Dari: U.M.T --

Terengganu  


posticon Posting pada: 04-02-08 17:45


perbuatan zina itu ada sebab, penyebab dan akibat.tak mungkin terjadi jika hanya sebelah pihak. kedua-duanya jantina boleh jadi punca.
masalah bila perempuan menyerah.

yang pasti, jika perempuan itu menggelarkan dirinya, MUSLIMAH maka dia sendiri tahu menjaga batasnya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For aishahumairaProfil   Hantar PM kepada aishahumaira   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 05-02-08 10:31


ana yakin..jika seorang yang mengaku sholehah/sholeh or beriman..jika didekatkan dengan perbuatan zian..,maka zina ini akan terjadi...kita ini makhluk yang lemah lagi bodoh..ALLAH melarang untuk mendekati zina,sebab ALLAH MAHA TAHU bahwa manusia ni memang makhluk yang lemah..tentu semua masih ingat dengan kisah dua malaikat yang diturunkan kebumi dan dijadikan sebagai manusia...rasa`nya iman mereka tak kurang..iman mereka sangat kuat.mereka pernah becakap langsung dengan yang menciptakan mereka...."JANGAN DEKATI ZINA..."

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

nams
Warga 1 Bintang
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10550
Posting: 21
Dari: Kuala Kangsar, Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-03-08 16:24


lah taqrobu zina..ana rasa depends pada indivdu sendiri..takkan berlaku kalau btepuk sebelah tangan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For namsProfil   Hantar PM kepada nams   Quote dan BalasQuote

nams
Warga 1 Bintang
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10550
Posting: 21
Dari: Kuala Kangsar, Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-03-08 16:25


eh slp,lah taqrobu zina,bukan lah,hehe typing error

Bookmark and Share

    


  Member Information For namsProfil   Hantar PM kepada nams   Quote dan BalasQuote

dmz
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26613
Posting: 442
Dari: selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 03-03-08 18:29


Memang perempuan punca zina....perempuan punca zina...perempuan punca zina...Ops!, LELAKI PUN SAMA....heh...heh...heh...


-----------------
http://studiouniversiti.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For dmzProfil   Hantar PM kepada dmz   Pergi ke dmz's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 04-03-08 10:24


jangan dekati...!!jangan dekati..!!jangan dekati..!!!
kalau dah dekati,kamu akan menghampiri..kalau sudah menghampiri,kamu akan jalani...kalau sudah jalani,kamu sudah...kamu sudah...payah...payah...paham saja lah...
     sebab tu,jangan dekati hal~hal yang menyebabkan tu...walau apa pun alasanmu..jangannnn!jaanngaaaaaaannn!!!!!!!
jangan dekati...!!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 04-03-08 10:36


Pada 04-02-08 17:45 , aishahumaira posting:

!!! QUOTE !!!

perbuatan zina itu ada sebab, penyebab dan akibat.tak mungkin terjadi jika hanya sebelah pihak. kedua-duanya jantina boleh jadi punca.
masalah bila perempuan menyerah.

yang pasti, jika perempuan itu menggelarkan dirinya, MUSLIMAH maka dia sendiri tahu menjaga batasnya.


betul.. bak kata pepatah, takkan pokok bergoyang kalau tak ada angin..
apa-apa pun, jadila seperti pohon semalu....


-----------------
http://aisyahumaira-masayu.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 04-03-08 15:52


Pada 04-03-08 10:36 , mas_ayu posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 04-02-08 17:45 , aishahumaira posting:

!!! QUOTE !!!

perbuatan zina itu ada sebab, penyebab dan akibat.tak mungkin terjadi jika hanya sebelah pihak. kedua-duanya jantina boleh jadi punca.
masalah bila perempuan menyerah.

yang pasti, jika perempuan itu menggelarkan dirinya, MUSLIMAH maka dia sendiri tahu menjaga batasnya.


betul.. bak kata pepatah, takkan pokok bergoyang kalau tak ada angin..
apa-apa pun, jadila seperti pohon semalu....

  • hhmm...sekarang selalu pokok bergoyang tapi tak ada angin...hanya ada dua insan yang tengah berbuat dosa saja dibwah pokok tu...

    Bookmark and Share

  •     


      Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

    hyekal
    Warga 4 Bintang
    Menyertai: 12.01.2006
    Ahli No: 21857
    Posting: 235
    Dari: bndar diRaja

    Perak   avatar


    posticon Posting pada: 04-03-08 17:31


    assalamualaikum..
    hurm, tentang perkara ini, telah pun dtrangkn di dalam alQuran..
    ayatnya menyebut tentang "azzaniatu wazzani"
    yang di dahulukn ialh wanita..

    di dalam hadith ada juga dtrangkan tentang wanita ini adalah fitnah dunia..

    jadi.. memang betul kedua-dua pihak itu salah..
    akan tetapi purata gadis yang berpakaian tidak sopan berzina @ diperkosa adalah lebih tinggi nisbahnya jika hendak dibandingkn dengan mereka yang bertudung labuh..

    fikir-fikirkanlah..

    sampaikan ramai lelki yang mngatakan, 'perempuan macam ni setakat buat awek bolehlah' -merujuk kepada mereka yang berpaian tidak mengikut syariat..

    jadi, harap tidak ad yang mmpertikaikan apa yang telah termaktub dalam dua sumber rujukn utama islam..insyaAllh..

    betulkan saya jika salah..
    wallahu a'lam..

    Bookmark and Share

        


      Member Information For hyekalProfil   Hantar PM kepada hyekal   Quote dan BalasQuote

    wardiah_alwani
    Warga 5 Bintang
    Menyertai: 09.04.2004
    Ahli No: 8299
    Posting: 363
    Dari: kena bagitau juga ke??huhu

    iceland  


    posticon Posting pada: 04-03-08 17:42


    huhu...betul telekong...zina melibatkan 2 pihak...
    bak kata org tua...kalau tepuk sblah tgan tak kan berbunyi...

    Bookmark and Share

        


      Member Information For wardiah_alwaniProfil   Hantar PM kepada wardiah_alwani   Quote dan BalasQuote

    hyekal
    Warga 4 Bintang
    Menyertai: 12.01.2006
    Ahli No: 21857
    Posting: 235
    Dari: bndar diRaja

    Perak   avatar


    posticon Posting pada: 01-05-08 08:16


    tapi puncanya lebih kepada wanita..
    jika tidak, masakn ayat dalam quran mnyebut
    penzina wanita dan penzina lelaki ( didhulukan wanita ) tidak seperti
    pencuri lelaki dan pncuri wanita.. (ddhulukn lelaki)

    Bookmark and Share

        


      Member Information For hyekalProfil   Hantar PM kepada hyekal   Quote dan BalasQuote

    srikandi_86
    Warga 4 Bintang
    Menyertai: 26.02.2007
    Ahli No: 28923
    Posting: 188
    Dari: united kingdom

    uk  


    posticon Posting pada: 01-05-08 08:28


    Pada 01-05-08 08:16 , hyekal posting:

    !!! QUOTE !!!

    tapi puncanya lebih kepada wanita..
    jika tidak, masakn ayat dalam quran mnyebut
    penzina wanita dan penzina lelaki ( didhulukan wanita ) tidak seperti
    pencuri lelaki dan pncuri wanita.. (ddhulukn lelaki)


    salam..

    from my humble opinion, saudara tak boleh tafsir ayat quran macam tu..terdpt banyak kaedah dalam penafsiran Alquran, ada yang disebut dahulu di dalam alquran disebabkan penegasan, ada juga yang membawa maksud lain..wallahua'lam..ana tak arif dalam bidang ni..tapi sdkr memberi pendapat apa yang ana tau..mohon rujuk pada yang pakar sebelum mengeluarkan apa-apa kenyataan berkaitan alquran dan as-sunnah.. :bunga:

    Bookmark and Share

        


      Member Information For srikandi_86Profil   Hantar PM kepada srikandi_86   Quote dan BalasQuote

    alwalid
    WARGA SETIA
    Menyertai: 19.12.2004
    Ahli No: 13142
    Posting: 1229
    Dari: seri iskandar

    Perak   avatar


    posticon Posting pada: 01-05-08 11:06


    Pada 04-03-08 17:42 , wardiah_alwani posting:

    !!! QUOTE !!!

    huhu...betul telekong...zina melibatkan 2 pihak...
    bak kata org tua...kalau tepuk sblah tgan tak kan berbunyi...


    kalau bab zina memang libatkan 2 belah pihak......
    so kewajipan kepada kedua2 belah pihak untuk memelihara pandangan dan aurat mereka........

    furthermore, komuniti juga perlu memainkan peranan mereka...komuniti mithali akan meng'generate'kan generasi mithali...so semuanya berpunce dari macam-macam sumber dan semua pihak memainkan peranan masing-masing, berlandaskan Al-Quran dan Sunnah


    -----------------
    "Let Allah be the ruler over your hearts"


    Bookmark and Share

        


      Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

    nauz
    Warga 2 Bintang
    Menyertai: 17.10.2006
    Ahli No: 27003
    Posting: 61

    blank   avatar


    posticon Posting pada: 01-05-08 11:12


    ada dengar ceramah dulu....
    kalau lelaki semua baik-baik belaka..... automatik perempuan pun jadi baik
    tak ada dedah aurat, dan macam-macam

    tapi kalau fikir betul-betul...betu juga...iyalah kalau lelaki semua dah tak nak layan pmpuan2 yang trgedik2 tu...yang dedah aurat tu...
    mesti mereka berubah.. InsyaALLAH

    setuju ke?

    Bookmark and Share

        


      Member Information For nauzProfil   Hantar PM kepada nauz   Quote dan BalasQuote

    umar_khalil
    WARGA SETIA
    Menyertai: 14.01.2008
    Ahli No: 32313
    Posting: 1204

    NegeriSembilan   avatar


    posticon Posting pada: 01-05-08 11:34


    betul juga tu nauz...contohnya kalau seorang alim datang mhampiri wanita kira tbukak auratnye,,dan tegur,,mesti ada segan kat wanita tu,,,itu lah mulianye org yang soleh ni,,ada aura..tapi kat da di suruh nundukkan pandangan masing-masing dr pandandgan yang haram baik leleki ataupun wanita...inilah keindahan islam,,,,mlarang pbuatan yang jadi punca zina 2.sb dr pandangan tu lah mnyuntik nafsu masing-masing bniat mbuat sesuatu yang dilarg dalam agama..... itu yang kat tlepas pandang.....ada yang faham dan tau..tapi tak ingat...hurmmm......

    Bookmark and Share

        


      Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

    umar_khalil
    WARGA SETIA
    Menyertai: 14.01.2008
    Ahli No: 32313
    Posting: 1204

    NegeriSembilan   avatar


    posticon Posting pada: 01-05-08 11:34


    betul juga tu nauz...contohnya kalau seorang alim datang mhampiri wanita kira tbukak auratnye,,dan tegur,,mesti ada segan kat wanita tu,,,itu lah mulianye org yang soleh ni,,ada aura..tapi kat da di suruh nundukkan pandangan masing-masing dr pandandgan yang haram baik leleki ataupun wanita...inilah keindahan islam,,,,mlarang pbuatan yang jadi punca zina 2.sb dr pandangan tu lah mnyuntik nafsu masing-masing bniat mbuat sesuatu yang dilarg dalam agama..... itu yang kat tlepas pandang.....ada yang faham dan tau..tapi tak ingat...hurmmm......

    Bookmark and Share

        


      Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

    hyekal
    Warga 4 Bintang
    Menyertai: 12.01.2006
    Ahli No: 21857
    Posting: 235
    Dari: bndar diRaja

    Perak   avatar


    posticon Posting pada: 24-05-08 09:46


    Pada 01-05-08 08:28 , srikandi_86 posting:

    !!! QUOTE !!!

    Pada 01-05-08 08:16 , hyekal posting:

    !!! QUOTE !!!

    tapi puncanya lebih kepada wanita..
    jika tidak, masakn ayat dalam quran mnyebut
    penzina wanita dan penzina lelaki ( didhulukan wanita ) tidak seperti
    pencuri lelaki dan pncuri wanita.. (ddhulukn lelaki)


    salam..

    from my humble opinion, saudara tak boleh tafsir ayat quran macam tu..terdpt banyak kaedah dalam penafsiran Alquran, ada yang disebut dahulu di dalam alquran disebabkan penegasan, ada juga yang membawa maksud lain..wallahua'lam..ana tak arif dalam bidang ni..tapi sdkr memberi pendapat apa yang ana tau..mohon rujuk pada yang pakar sebelum mengeluarkan apa-apa kenyataan berkaitan alquran dan as-sunnah.. :bunga:


    salam..
    terimakash untuk teguran..
    akan tetapi apa yang saya perkatakn sebelum ini, bukan hanya omong kosong dari saya, tapi naqal dari ramai alim2 yang saya dengar mlalui ceramah dan perjumpaan.. :)

    (diri sendiri pun tak berani menafsir apetah lagi mentakwil..)


    -----------------
    Wallahua'lam.
    isLam terbina atas lima perkara,tetapi
    mujtamak terbina atas SATU kesepakatan..


    Bookmark and Share

        


      Member Information For hyekalProfil   Hantar PM kepada hyekal   Quote dan BalasQuote

    jubah_hijau
    WARGA SETIA
    Menyertai: 30.06.2006
    Ahli No: 25035
    Posting: 514
    Dari: UTM SKUDAI

    Selangor   avatar


    posticon Posting pada: 24-05-08 11:02


    ada pepatah, ana tak pasti sama ada pepatah melayu,hadis dll

    "menjaga anak perempuan,lebih sukar menjaga sekor kambing"

    ...tapi yang ana pernah dengar satu hadis( jika salah,sila betulkan)..andaikata si ayah dan si emak dapat menjaga 3 0rg perempuan menjadi solehah sehingga berkawin...mudah untuk masuk syurga..

    tapi tangan si perempuan itu lah dapat mengocangkan dunia..wahuaalam

    Bookmark and Share

        


      Member Information For jubah_hijauProfil   Hantar PM kepada jubah_hijau   Quote dan BalasQuote

    qomariah
    Warga Rasmi
    Menyertai: 24.05.2008
    Ahli No: 33526
    Posting: 3
    Dari: Kuala Terengganu

    Terengganu  


    posticon Posting pada: 24-05-08 14:48


    Salam...
    Bukankah ad dinyatakan bahawa wanita adalah punca fitnah bagi bani israel...
    tapi bukan bagi bani israel saja...
    zaman ni pun boleh pakai juga

    bila fikir2 balik,sapa punca semua ni kalau bukan laki?

    satu lagi,ibu bapa pun main peranan juga dalam mendidik anak-anak
    persekitaran pun jadi faktor juga
    tapi ibu bp yang mntp pasti boleh didik anak-anak jadi soleh

    Bookmark and Share

        


      Member Information For qomariahProfil   Hantar PM kepada qomariah   Quote dan BalasQuote

    Ibnu_muaz
    :WARGA AWAL BERJASA:
    Menyertai: 30.09.2003
    Ahli No: 3883
    Posting: 349

    Terengganu  


    posticon Posting pada: 24-05-08 16:02


    Dalam hal ni.. kita tidak boleh nak tunding jari kepada sesiapa.. dah nama zina.. mesti melibatkan dua identiti lelaki dan perempuan.. Sememangnya wanita secara zahirnya menjadi punca.. tapi ini juga disebabkan para ayah dan suami yang tidak pandai mendidik anak2 perempuan dan suami supaya menjaga maruah dan aurat diri. Bayangkan betapa ramai hari ni bapa2.. yang dayus.. membiarkan anak dan isteri membuka aurat sewenang2nya.. Dayus jaminannya neraka.. nau'zubillah..


    -----------------




    Bookmark and Share

        


      Member Information For Ibnu_muazProfil   Hantar PM kepada Ibnu_muaz   Quote dan BalasQuote

    msaidins_85
    Warga 4 Bintang
    Menyertai: 17.11.2006
    Ahli No: 27385
    Posting: 218
    Dari: http://www.msaidins.com/

    Sabah   avatar


    posticon Posting pada: 24-05-08 18:25


    tajuk ni tak sesuai lah....satu tuduhan yang sangat kejam melabel wanita sebagai punca zina..

    Bookmark and Share

        


      Member Information For msaidins_85Profil   Hantar PM kepada msaidins_85   Quote dan BalasQuote

    sirat82
    WARGA SETIA
    Menyertai: 17.04.2006
    Ahli No: 24251
    Posting: 869
    Dari: Puncak Jalil

    Kelantan   avatar


    posticon Posting pada: 24-05-08 18:49


    Pada 24-05-08 18:25 , msaidins_85 posting:

    !!! QUOTE !!!

    tajuk ni tak sesuai lah....satu tuduhan yang sangat kejam melabel wanita sebagai punca zina..
    janagn baca tajok saja. baca 'isi' nya sekali. baru terasa 'sesuai'


    -----------------
    Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
    Arahan hanya kepada orang yang beriman


    Bookmark and Share

        


      Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

    diella
    Warga 4 Bintang
    Menyertai: 25.12.2006
    Ahli No: 27880
    Posting: 219
    Dari: alor star

    Kedah  


    posticon Posting pada: 24-05-08 20:25


    dua- dua pihak yang salah..
    tepuk tak akan berbunyi kalau sebelah tangan saja..
    huhuu..

    Bookmark and Share

        


      Member Information For diellaProfil   Hantar PM kepada diella   Pergi ke diella's Website   Quote dan BalasQuote

    hyekal
    Warga 4 Bintang
    Menyertai: 12.01.2006
    Ahli No: 21857
    Posting: 235
    Dari: bndar diRaja

    Perak   avatar


    posticon Posting pada: 25-05-08 14:32


    tajuk kurang sesuai... :)
    positif2 k.. niatnya mungkin atas dasar tara biyah....................

    Bookmark and Share

        


      Member Information For hyekalProfil   Hantar PM kepada hyekal   Quote dan BalasQuote

    ayukhuwah
    Warga Rasmi
    Menyertai: 19.05.2008
    Ahli No: 33516
    Posting: 15
    Dari: malaysia

    Selangor   avatar


    posticon Posting pada: 25-05-08 16:17


    Assalamualaikum..
    ana ad pendapat juga..
    bagi ana perempuan bukan punca zina..
    punca zina nafsu..
    tal tak??
    Kalau bagaimana cantik perempuan itu, tetapi si lelaki dan perempuan itu dapat menjaga nafsu,
    insyaAllah tak tjadi zina itu..
    wallahualam..

    Bookmark and Share

        


      Member Information For ayukhuwahProfil   Hantar PM kepada ayukhuwah   Quote dan BalasQuote

    Jaafar072286
    Warga 3 Bintang
    Menyertai: 12.09.2008
    Ahli No: 34934
    Posting: 84
    Dari: Johor

    Johor   avatar


    posticon Posting pada: 25-09-08 22:17


    Salah... lelaki lah punca zina...
    lelaki yang ngorat wanita, lelaki yang datang kat perempuan, lelaki yang menggoda perempuan, lelaki yang mengajak wanita. lepas itu nak tuduh perempuan punca zina?????

    Kalau kata tergoda siapa suruh tergoda tak kuatkan iman... salah sendiri lah itu...

    Bookmark and Share

        


      Member Information For Jaafar072286Profil   Hantar PM kepada Jaafar072286   Quote dan BalasQuote

    syafwans
    Warga Rasmi
    Menyertai: 17.07.2006
    Ahli No: 25273
    Posting: 1
    Dari: KL

    KualaLumpur   avatar


    posticon Posting pada: 25-09-08 23:11


    jangan lah salahkan lelaki atau perempuan sebab kedua-duanya ciptaan tuhan..dalam hal ini manusia tu sendiri ada baik dan jahatnya..baik lelaki atau perempuan..Kalau dah tau benda salah dan haram, buat apa kita buat lagi..laki dan perempuan sama saja..dont bias to one gender only..

    Bookmark and Share

        


      Member Information For syafwansProfil   Hantar PM kepada syafwans   Quote dan BalasQuote

    hyekal
    Warga 4 Bintang
    Menyertai: 12.01.2006
    Ahli No: 21857
    Posting: 235
    Dari: bndar diRaja

    Perak   avatar


    posticon Posting pada: 26-09-08 14:36


    erm. . . pada pendapat saya, topik ini lebih sesuai membincangkn tentang langkah pencegahan dari membincangkn siapa yang salah siapa yang patut salah dan sebagainya..

    yang penting adalah bagaimana gejala terlarang lagi terkutuk ini dapat dikurangkan seterusnya lupus dari kamus nafsu muslim dan muslimah sekalian..

    mencegah atau merawat~

    sekian, wallahu a'lam..

    Bookmark and Share

        


      Member Information For hyekalProfil   Hantar PM kepada hyekal   Quote dan BalasQuote

    miss_nuyu
    Warga 3 Bintang
    Menyertai: 18.09.2008
    Ahli No: 35045
    Posting: 80
    Dari: Terengganu

    Terengganu  


    posticon Posting pada: 07-10-08 12:42


    bagi saya...pengaruh semua benda bruk,,,,,,,jadi,didikan agama sangat penting dalam diri kita semua..

    Bookmark and Share

        


      Member Information For miss_nuyuProfil   Hantar PM kepada miss_nuyu   Quote dan BalasQuote

    umminajihah
    Warga 2 Bintang
    Menyertai: 04.09.2005
    Ahli No: 18690
    Posting: 70

    Terengganu   avatar


    posticon Posting pada: 07-10-08 13:20


    manusia akhir zaman..................... :-( ...iman senipis kulit bawang.sedangkan ustaz boleh tergoda dengan "hantu" berwajah manusia, inikan pula manusia biasa......pelik kan dengan manusia zaman sekarang, pakai baju macam tak pakai...nak kata kain tak cukup, melimpah-limpah jual kat kedai....entah macam-mana keadaan manusia zaman akan datang.....nauzubillah....


    -----------------
    Biarlah tersungkur beribu kali, mengalah jangan sekali....REDHA DENGAN KETENTUAN ALLAH S.W.T...


    Bookmark and Share

        


      Member Information For umminajihahProfil   Hantar PM kepada umminajihah   Quote dan BalasQuote

    fantasi87
    Warga 3 Bintang
    Menyertai: 08.10.2008
    Ahli No: 35300
    Posting: 77
    Dari: bangi

    Selangor  


    posticon Posting pada: 15-10-08 21:19


    ana setuju seratus peratus bhwsanya zina tidak boleh di salahkan kepada wanita sahaja........
    tak kan jadi zina sekiranya seorang pihak saja.....
    lagipun berlakunya zina kerana iman di dalam dada manusia tersgtlah sikit termasuklah ana,maka senanglah syaitan mghsut.....
    oleh itu,marilah kita sama-sama merenung dan bermuhasabahkan diri...

    Bookmark and Share

        


      Member Information For fantasi87Profil   Hantar PM kepada fantasi87   Quote dan BalasQuote

    unanjaga
    Warga 4 Bintang
    Menyertai: 18.08.2008
    Ahli No: 34507
    Posting: 190
    Dari: Batu Pahat,Johor

    Johor   avatar


    posticon Posting pada: 15-10-08 21:28


    Kita perlu melihat masalah ini secara rasional dan penuh tanggung jawab,banyak sebab yang menyebabkan menularnya perlakuan zina itu,namun apa yang jelas begini lah yang akan terjadi bilamana manusia dari kalangan orang islam itu telah menjadikan hawa nafsu itu sebagai tuhan2 mereka selain Allah...kehancuran itu akan pasti akan tumbuh dari segenap arah.

    sedikit info tentang minyak kelapa dara(baik untuk kesihatan luar dan dalaman) http://www.bio-asli.com/bioasli/bioasli.asp?id=sunan

    Bookmark and Share

        


      Member Information For unanjagaProfil   Hantar PM kepada unanjaga   Pergi ke unanjaga's Website   Quote dan BalasQuote

    lemochi_adachi
    WARGA SETIA
    Menyertai: 10.10.2008
    Ahli No: 35332
    Posting: 420
    Dari: SABAK BERNAM

    Selangor   avatar


    posticon Posting pada: 16-10-08 00:44


    Assalamualaikum

    kena salahkan diri sendiri juga...tak dinafikan laki pun sebagai punca juga..sebab perlaku zina melibatkan 2 org..macam mana pula Kalau yang perempuan seorang dan lelaki ramai...itu dikira bagaimana?? yang saya maksud kan bukan rogol...kira macam perempuan tu bohsia...maap ek..sekadar bertanye..

    Bookmark and Share

        


      Member Information For lemochi_adachiProfil   Hantar PM kepada lemochi_adachi   Quote dan BalasQuote

    Amrizal
    WARGA SETIA
    Menyertai: 20.04.2004
    Ahli No: 8529
    Posting: 854
    Dari: Bumi Allah nan Indah

    NegeriSembilan   avatar


    posticon Posting pada: 16-10-08 08:17


    Wanita akan menjadi punca zina sekiranya tak jaga aurat sendiri..
    bayangkan lelaki boleh dapat zina mata hanya dengan melihat aurat wanita tersebut..


    Lelaki akan menjadi punca zina jika mengajak wanita untuk berbuat zina.




    tapi kebanyakkan hari ni..wanita yang menjadi punca zina. Tengok kat tv pun ramai yang mendedahkan aurat.



    Nabi Muhammad bersabda :

    صِنْفَانِ من أَهْلِ النَّارِ لم أَرَهُمَا قَوْمٌ مَعَهُمْ سِيَاطٌ كَأَذْنَابِ الْبَقَرِ يَضْرِبُونَ بها الناس وَنِسَاءٌ كَاسِيَاتٌ عَارِيَاتٌ مُمِيلَاتٌ مَائِلَاتٌ رؤوسهن كأسنة الْبُخْتِ الْمَائِلَةِ لَا يَدْخُلْنَ الْجَنَّةَ ولا يَجِدْنَ رِيحَهَا وَإِنَّ رِيحَهَا لَيُوجَدُ من مَسِيرَةِ كَذَا وَكَذَا

    Ertinya : "Ada dua golongan dari ahli neraka yang belum pernah saya lihat keduanya itu: (1) Kaum yang membawa cambuk seperti ekor sapi yang mereka pakai buat memukul orang (penguasa yang kejam); (2) Perempuan-perempuan yang berpakaian tetapi telanjang, yang cenderung kepada perbuatan maksiat dan mencenderungkan orang lain kepada perbuatan maksiat, rambutnya sebesar punuk unta. Mereka ini tidak akan boleh masuk syurga, serta tidak dapat akan mencium bau syurga, padahal bau syurga itu tercium sejauh perjalanan demikian dan demikian." (Riwayat Muslim)


    -----------------

    Koleksi Busana



        


      Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

    mujahid007
    WARGA SETIA
    Menyertai: 28.08.2007
    Ahli No: 30830
    Posting: 837
    Dari: perak

    Perak   avatar


    posticon Posting pada: 16-10-08 08:18


    Pada 01-08-03 13:46 , telekung posting:

    !!! QUOTE !!!

    assalamualaikum wbt....


    salam..ye,ana setuju...


    -----------------
    Kita selalu melihat dia ketawa,tetapi mungkin sebenarnya dia tidak setabah yang kita sangkakan.Di sebalik senyumannya mungkin banyak cerita sedih yang ingi


    Bookmark and Share

        


      Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

    mujahid007
    WARGA SETIA
    Menyertai: 28.08.2007
    Ahli No: 30830
    Posting: 837
    Dari: perak

    Perak   avatar


    posticon Posting pada: 16-10-08 08:20


    ana setuju..tetapi pihak lelaki jugk turut bersalah..wanita jugak turut bersalah...

    kedua-duanya turut sama mendapat 'saham'...

    Bookmark and Share

        


      Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

    Amrizal
    WARGA SETIA
    Menyertai: 20.04.2004
    Ahli No: 8529
    Posting: 854
    Dari: Bumi Allah nan Indah

    NegeriSembilan   avatar


    posticon Posting pada: 16-10-08 08:37


    Disebutkan oleh para ulama bahawa :
    لأن العين تزني وزناها النظر المحرم، والعقل يزني، وزناه الاشتهاء الخيالي المحرم
    Ertinya : "kerana mata itu berzina, dan zinanya adalah pandangan yang haram, dan minda juga berzina dan zinanya adalah membayangkan yang diharamkan"


    diambil dari copy paste : http://www.iluvislam.com/v1/forum/viewthread.php?forum_id=52&thread_id=2614


    -----------------

    Koleksi Busana



        


      Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

    zulman

    Menyertai: 22.12.2004
    Ahli No: 13229
    Posting: 2786
    Dari: dunia ini hanya sementara

    Perak   avatar


    posticon Posting pada: 28-10-08 08:04


    nak tegaskan disini ..
    wanita bukan punca zina...


    -----------------
    Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


    Bookmark and Share

        


      Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

    Wawa_83
    WARGA SETIA
    Menyertai: 20.12.2004
    Ahli No: 13173
    Posting: 817
    Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

    Selangor  


    posticon Posting pada: 28-10-08 09:15


    Pada 28-10-08 08:04 , zulman posting:

    !!! QUOTE !!!

    nak tegaskan disini ..
    wanita bukan punca zina...



    Yiiii haaa!!! Hidup abang Zulman..!! :-D Wawa sokong ..!! Lelaki lah yang harus dipersalahkan dalam hal ni.. !! Hm..!! :-(

    Ehheh.. Acah saja .. Maaf ye kaum Adam ..

    Bookmark and Share

        


      Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

    abang_d
    Warga Rasmi
    Menyertai: 30.09.2008
    Ahli No: 35212
    Posting: 4
    Dari: baling

    malaysia   avatar


    posticon Posting pada: 28-10-08 12:21


    Dua-dua salah... punca mungkin kurang agama
    tapi yang lebihnya salah pemerintah sebab
    hukum Allah tak dilaksanakan...
    Jalan Hukum Allah InsyaAllah beres semuanya.

    Bookmark and Share

        


      Member Information For abang_dProfil   Hantar PM kepada abang_d   Quote dan BalasQuote

    farabi
    Warga 4 Bintang
    Menyertai: 16.05.2004
    Ahli No: 9005
    Posting: 247
    Dari: kelana jaya

    Pahang  


    posticon Posting pada: 28-10-08 13:43


    erm tak boleh salahkan satu pihak saja..
    dalam hal macam ni semua pihak kena main peranan masing-masing...
    terutamanya kerajaan yang memerintah...
    cuba kita bayangkan kalau kat negara kita ni semua perempuan yang diiklankan @ jadi model iklan pakai tudung elok...labuh dada...pakai tutup aurat..
    bukan baju yang nipis...
    dan tak ketat...rasa2 antum semua lah boleh berleluasa ke zina ni??

    benda macam ni boleh dibendung...
    nak kata sifar tu payahlah...negara kita oun ramai non muslims...so umat islam perlu jadi contoh yang baik untuk diteladani..
    tak perlu lah nak letak islam dalam ic kita kalau kita xamalkan islam..tak ada maknanya... hiduplah dengan cara islam dan berkelakuan cara islam...rasullallah dah puas mendidik kita manusia bagaimana cara hidup seorang muslim

    Bookmark and Share

        


      Member Information For farabiProfil   Hantar PM kepada farabi   Pergi ke farabi's Website   Quote dan BalasQuote

    sufti_ilham
    WARGA SETIA
    Menyertai: 12.09.2003
    Ahli No: 3515
    Posting: 1490
    Dari: KL

    malaysia  


    posticon Posting pada: 28-10-08 14:10


    BIsmillahhirrahamnirrahim..

    erm,tak boleh salahkan wanita 100% dan 'tiketkan' sebagai punca zina.. personally,bagi ana,hati tu yang bersalah..kalau tak dijaga hati tu,sama ada lelaki atau perempuan,benda tu boleh terjadi..nauzubillah..dan kalau hati tu dijaga dididik dengan sempurna,dibaja dengan iman cinta pada Allah dan takut pada pembalasanNya,insyaALlah walau hati serapuh dedaun kering pun insyaAllah benda tu akan dapat dihindari..


    -----------------
    "Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu" : At-Thalaq : 3 -( PUAN SUFTI )-


    Bookmark and Share

        


      Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

    nisa_iman
    Warga 4 Bintang
    Menyertai: 13.01.2008
    Ahli No: 32305
    Posting: 341
    Dari: sintok..>>..bangi

    Perak   avatar


    posticon Posting pada: 24-11-09 11:44


    Pada 28-10-08 14:10 , sufti_ilham posting:

    !!! QUOTE !!!

    BIsmillahhirrahamnirrahim..

    erm,tak boleh salahkan wanita 100% dan 'tiketkan' sebagai punca zina.. personally,bagi ana,hati tu yang bersalah..kalau tak dijaga hati tu,sama ada lelaki atau perempuan,benda tu boleh terjadi..nauzubillah..dan kalau hati tu dijaga dididik dengan sempurna,dibaja dengan iman cinta pada Allah dan takut pada pembalasanNya,insyaALlah walau hati serapuh dedaun kering pun insyaAllah benda tu akan dapat dihindari..



    saya setuju dengan pandangan kak sufti ilham...
    betul tu..apa yang berlaku semuanya berbalik pada hati kita...
    kalau bersih, maka terpeliharalah...
    kalau kotor, tu yang tak dapat kawal nafsu tu...
    bab salah menyalah ini, lelaki dan perempuan, kedua-duanya salah...
    kalau tak ada angin, manekan pokok bergoyang.... :welcome: :welcome:


    -----------------
    ISLAM is my life, my life is for ISLAM.... takbir!!! ALLAHUAKBAR


    Bookmark and Share

        


      Member Information For nisa_imanProfil   Hantar PM kepada nisa_iman   Quote dan BalasQuote

    lily_mawar
    Warga 3 Bintang
    Menyertai: 18.11.2007
    Ahli No: 31741
    Posting: 125
    Dari: Kebun bunga

    singapore   avatar


    posticon Posting pada: 15-02-10 22:14


    Salam ...

    Saya setuju dengan kata-kata wanita punca zina sebab apabila seorang wanita itu keluar rumah ia akan dipersonakan oleh Iblis ... menurut buku yang disunting oleh Muhammad Muas ...

    Menurut buku dari Abu Mohd Jibril Abdur Rahman, wanita adalah salah satu perhiasan yang indah didunia, selain harta dan anak-anak ... wanita jatuh pada ranking yang teratas. Dalam Al-Quran dan Al-Hadis ada menegaskan wanita adalah perhiasan kelas tinggi yang punya pesona tersendiri bagi syahwat (hawa nafsu) khususnya.

    Sebutan 'wanita sebagai perhiasan kelas tinggi' boleh bermaksud positif dan negatif. Wanita merupakan sumber malapetaka dan juga sumber kedamaian. Wanita juga boleh menjadi fitnah yang paling berbahaya dan wanita yang macam mana dimartabatkan oleh Baginda Rasulullah sebagai 'Perhiasan paling indah dunia'.

    Cuba kita teliti kata-kata hikmah ini "Wanita itu tiang negara, bila dia baik, maka baiklah negara itu, tetapi bila dia rosak maka rosak pula lah negara itu" ...

    Saya berikan satu contoh yang berlaku baru-baru ini, seorang anak lelaki sanggup membuang ayahnya diperhentian bas semata-mata kerana isterinya tidak suka kepada ayahnya ... Jadi, bukankah lelaki kalah dengan wanita?

    Bookmark and Share

        


      Member Information For lily_mawarProfil   Hantar PM kepada lily_mawar   Quote dan BalasQuote

    lily_mawar
    Warga 3 Bintang
    Menyertai: 18.11.2007
    Ahli No: 31741
    Posting: 125
    Dari: Kebun bunga

    singapore   avatar


    posticon Posting pada: 15-02-10 22:42


    Salam ...

    Rasulullah saw bersabda, menurut riwayat dari Muttafaqun Alaih, "Setelah kepergianku, tiada aku tinggalkan fitnah yang paling berbahaya bagi laki-laki melebihi fitnahnya wanita ...

    Benarkah wanita merupakan sumber fitnah yang utama, Syaitan memanfaatkan kelemahan wanita untuk mempengaruhi laki-laki yang memang memiliki kudrat 'cinta syahwat' terhadap wanita ... Sejarah Nabi Adam telah membuktikan nya ... iaitu apabila Hawa merayu suaminya untuk memakan buah Kuldi (buah larangan) ...

    Terlalu panjang jika nak dihuraikan disini tentang wanita itu sumber fitnah dan sumber zina ... cuba cari buku2 tentang wanita cantik dan wanita tak cantik disisi Allah dan Rasul ...

    Bookmark and Share

        


      Member Information For lily_mawarProfil   Hantar PM kepada lily_mawar   Quote dan BalasQuote

    SNMA
    Warga 5 Bintang
    Menyertai: 08.12.2009
    Ahli No: 38572
    Posting: 379
    Dari: SELANGOR

    malaysia   avatar


    posticon Posting pada: 16-02-10 07:05


    Lelaki pun.., kalau dah suka kat perempuan tu, cepat-cepatlah ajak nikah.. tak payah lah nak meng'ayat2 cinta' lama-lama sangat .. Kan ke senang? Ha, INSYA ALLHA, Jika niat betul, berbahagialah mereka .. :-)


    -----------------
    ~~Wonder Mom to be~~ "Aku akan tetap melayanmu dengan baik, kerana aku tak mahu kebaikanku hilang kerana sikap burukmu itu" - ReMiNDeR -


    Bookmark and Share

        


      Member Information For SNMAProfil   Hantar PM kepada SNMA   Quote dan BalasQuote

    Member Messages

    Forum Search & Navigation

     

    Log in to check your private messages

    Silakan Login atau Mendaftar





      


     

    [ Carian Advance ]

    Jum ke Forum 




    Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

    Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
    yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
    Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
    dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


    Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
    atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
    hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
    kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

    Portal Ukhwah
    Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
    Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
    Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
    Dibina oleh Team Walasri




    Loading: 0.152283 saat. Lajunya....