Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 29-11-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Apa yang dilihat, dimakan, didengar akan jadi sebahagian daripada diri kita
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: PhoebeGordon
Hari Ini: 0
Semalam: 1
Jumlah Ahli: 43142

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 50
Ahli: 0
Jumlah: 50




  Yang Masuk Ke Sini
lizawati2302: 6 hari yang lalu
Kang: 6 hari yang lalu
sahabat_sejati: 13 hari yang lalu
sadiqah: 16 hari yang lalu
eme86: 20 hari yang lalu
al_hafizahgirl: 24 hari yang lalu
nice_pesan: 27 hari yang lalu
umy_1510: 32 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: Pak imam sekarang


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» Pak imam sekarang

Please Mendaftar To Post


Oleh Pak imam sekarang

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 28-02-06 09:52


Assalamualaikum..

Nak tanya sikit...
ada la seoarang hamba allah ni PAk Imam masjid tapi dok usung awek ke hulu ke hilir, tiap malam keluar (Pak Imam muda la ni)
Wajar ke kita respek sebagai dia Imam......


-----------------
Whatever Happen life still go on


Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

anjang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3610
Posting: 342
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-02-06 09:55


dasayat tull pak imam melennium ni..
:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For anjangProfil   Hantar PM kepada anjang   Quote dan BalasQuote

qais_amirii
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.02.2004
Ahli No: 7048
Posting: 165
Dari: Republic of Nilai

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 28-02-06 10:14


nasihatkan pada dia dengan penuh hikmah ...baek nikah....
nanti timbul fitnah...


-----------------
Jana Gaji Anda Sendiri
http://www.GajiBulanan.Com/?id=etijarah
http://



    


  Member Information For qais_amiriiProfil   Hantar PM kepada qais_amirii   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 28-02-06 10:20


Tu la pasal....
masalahnye aweks dia ramai sangat, mana satu dia nak kawin
lagipun pandai dia bawak awek pergi jauh-jauh...
takut kantoi
tapi sekarang ni jemaah masjid dah tahu..
tak tahu la apa tindakan selanjutnye

Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 01-03-06 12:07


boleh ke kita berimamkan "imam" tu?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

qais_amirii
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.02.2004
Ahli No: 7048
Posting: 165
Dari: Republic of Nilai

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 01-03-06 12:15


It is reported by Abu Sa'eed Khudri (Radhiyallaho anho) that the Holy Prophet (Sallallaho alaihe wasallam) said: "Whoever sees a forbidden thing being done, he must prevent it by the use of his hand; and if he has no power for this action, then he should prevent it with his tongue; and if he cannot do this even, then he should at least consider it a vice in his heart, and this is a very low level of one's faith."


-----------------
Jana Gaji Anda Sendiri
http://www.GajiBulanan.Com/?id=etijarah
http://



    


  Member Information For qais_amiriiProfil   Hantar PM kepada qais_amirii   Quote dan BalasQuote

nurfieza
WARGA SETIA
Menyertai: 19.01.2006
Ahli No: 22039
Posting: 416
Dari: utara...

Selangor  


posticon Posting pada: 01-03-06 12:16


......

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurfiezaProfil   Hantar PM kepada nurfieza   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 01-03-06 12:18


terdengar kisah seorang teman yang mendengar kata mencarut daripada seorang imam muda di putrajaya, terus hilang rasa hormatnya pada imam tersebut..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 01-03-06 14:48


seorang imam kat tempat yang saya pernah belajar suatu ketika dulu pun pernah ditangkap berkhalwat. Akhirnya tak nampak dia kat situ sb pindah. Saya dah seorang kawan, pernah belajar tahfiz tapi tak habis, then masuk kolej islam di salah satu negeri di semenanjung. Kalau solat terawikh dia selalu jadi imam witir sb ayah dia pengerusi masjid. Tapi satu sifat atau kelemahan dia ialah seperti yang rasha_aleeya cakap kat posting mule2, tu slh satu tapi ada yang lain.

apapun, yang paling penting, biarlah orang nampak kelemahan keburukan dia....tapi saya akan cuba lihat kebaikan dan perkara yang baik yang ada pada diri dia. Sb saya tau saya ni pun banyak kelemahan dan kekurangn nak dibandingkan dengan dia dan smeua orang

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 772
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-03-06 15:03


cari la orang lain jadi imam.. kan ramai lagi yang lebih ok..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Quote dan BalasQuote

Subuhku
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.04.2004
Ahli No: 8613
Posting: 209

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-03-06 15:41


Rasanya tidak adil jika perkara tersebut kita nak mengaitkan semua imam muda buat perkara macam tu..Saya sebagai imam muda terasa kecil hati juga memang lah tak semua manusia itu sempurna.Saya akui memang terdapat imam2 yang muda ini yang buat perkara2 macam diatas tapi jangan lah seorang yang melakukan nak dilabelkan semua imam muda semua sama macam tu ini TIDAK ADIL!! imam ini atas nama jawatan bukan sikap orang tersebut.tapi adalah lebih baik sifat imam itu dimasukan sekali dalam perbuatan harian seorang manusia yang berjawatan imam.tapi cabaran imam muda ini memang bnyak yang nak diharungi.nak mengawal nafsu mudanya,nak mengawal amarahnya,nak mengawal selia kejenya,nak mengawal godaannya,nak mengawal sindiran dari orang-orang tua yang menggelarkan diri dah terlebih makan garam dan sebgainya.. So sahabat ukhwah jangan lah menyalahkan semua imam2 muda hanya kerana seorang imam saja yang melakukannya.Bersikap adil lah kita sesama makhluk waallahu alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For SubuhkuProfil   Hantar PM kepada Subuhku   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-03-06 15:55


Pada 01-03-06 15:41 , Subuhku posting:

!!! QUOTE !!!

Rasanya tidak adil jika perkara tersebut kita nak mengaitkan semua imam muda buat perkara macam tu..Saya sebagai imam muda terasa kecil hati juga memang lah tak semua manusia itu sempurna.Saya akui memang terdapat imam2 yang muda ini yang buat perkara2 macam diatas tapi jangan lah seorang yang melakukan nak dilabelkan semua imam muda semua sama macam tu ini TIDAK ADIL!! imam ini atas nama jawatan bukan sikap orang tersebut.tapi adalah lebih baik sifat imam itu dimasukan sekali dalam perbuatan harian seorang manusia yang berjawatan imam.tapi cabaran imam muda ini memang bnyak yang nak diharungi.nak mengawal nafsu mudanya,nak mengawal amarahnya,nak mengawal selia kejenya,nak mengawal godaannya,nak mengawal sindiran dari orang-orang tua yang menggelarkan diri dah terlebih makan garam dan sebgainya.. So sahabat ukhwah jangan lah menyalahkan semua imam2 muda hanya kerana seorang imam saja yang melakukannya.Bersikap adil lah kita sesama makhluk waallahu alam


assalamualaikum pak imam!
ana minta maaf kalau menyampuk... ana tak perasan pun dalam mana-mana posting kawan2 di atas ada yang melabel 'semua imam muda buat perkara macam tu' atau erti kata lain, posting2 kawan2 di atas merujuk 'imam' yang dimaksudkan oleh rasha_aleeya, atau kawan2 tu refer pada imam yang mereka kenal.

mungkin subuhku tersalah faham agaknya. atau kalau ana yang terlepas pandang, eloklah subuhku tunjukkan statement kawan2 kita yang 'tersasar' itu.

kecuali posting oleh anjang, mungkin boleh dikatakan melabel semua imam muda. sebab statement dia agak general sikit compare orang lain. mungkin dia tak bermaksud. so... hanya anjang yang boleh jelaskan sama ada dia melebel 'semua imam muda' atau merujuk kepada 'imam' yang rasha_aleeya maksudkan. harap tak salah tafsir posting ana pulak ye. kepada anjang... ana tak tuduh enti melebel. cuma statement enti kena jelas sikit.

maaf kalau ana tersalah cakap :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 01-03-06 16:08


Subuhku....

Rasha minta maaf kalau subuhku tersalah faham...
Rasha maksudkan ialah imam kat tempat rasha ni, Rasha tak tujukan pada semua Imam....
Kepada Imam2 muda rasha ucapkan tahniah...kerana berjaya jadi Imam di usia yang muda...

Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

elmifaiz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.02.2006
Ahli No: 22925
Posting: 41
Dari: Brickfields

Selangor  


posticon Posting pada: 01-03-06 16:29


berbaiklah sangka sesama muslim....

Bookmark and Share

    


  Member Information For elmifaizProfil   Hantar PM kepada elmifaiz   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 02-03-06 09:58


Salah satu sifat yang perlu dikikis dari diri seorang imam ialah sifat takabbur atau rasa diri tu hebat. kadang-kadang disebabkan tugas atau jwtn sebagai imam, seseorang tu rasa dialah yang paling bagus. saya tak tuju pada mana-mana imam. Tapi ada satu tempat ni, masa solat jumaat, saya terperasan yang imam dan beberapa orang penting masjid dengan selambe saja lalu depan orang yang sedag solat sunnat dan sebahagian lagi boleh pulak lalu di belakang orang yang sedang solt tu. Masa tu lepas azan jumaat. orang yang sedang solt tu pulak foreigner yang speaking arab. Lepas solat jumaat masa sedang solat sunnat pun imam dan beberapa orang penting masjid tadi lalu lagi dpan brother tu yang sedang solat sunat. lepas solat sunat saya nampak brother tu bercakap dengan kawan-kawan dia yang sama bahasa macam marah dan kesal dengan sifat pak iman dan lain2 tadi. Mana perginya sifat muliakan orang yang sedang solt. Sedangkan nabi pun pernah bagitahu yang kalau kita tau, nescaya kita sanggup tunggu walaupun 40 kali lebih lama dari itu daripada lalu depan orang yang sedang bersolt. Kalau ditahan dengan tangn, tapi lalu juga, nabi kata boleh bunuh sebab bukan orang tapi syaitan. Saya pun tak paham la segelintir imam akhir2 ni. Saya pun selalu jadi imam kat surau kolej dan dah mcam jadi imam 1 kat kolej saya pulak. Tapi saya sendiri rasa tak puas hati dan sedih melihat sifat, kelakuan imam2 hari ni. entahlah....kadang-kadang tu sebab dah terlalu pndai agaknya, sehingga sunnah2 nabi diambil mudah. Belum lagi kalau diperhatikan pakaian masa solat, yang labuh sampai menutup buku lali ada, yang sampai heret lantai pun ada. Sepatutnya imam lah jadi contoh yang boleh tonjolkan imej/amalan sunnah nabi saw dan akhlak mulia dan terpuji....So, sama2lah kita muhasabah dan berusaha untuk perbaiki diri kita masing2, jangan duduk tuju imam saja......Subuhku tak perlu kecil hati pasal perkara ni. Yang sepatutnya subuhku kena jadikan ia sebagai satu nasihat dan peringatan buat diri subuhku. Kita orang Islam kena terima teguran dan nasihat orang lain. Bukan ke Allah perintah supaya sentiasa beri peingatan dan ianya bermanfaat bagi orang-orang mukmin.....

Wallhua'lam


-----------------
Hamba Allah yang masih belajar mengenali hakikat kehidupan (",)
[ Telah diedit oleh: ridwan_daie pada 02-03-06 10:03 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

Subuhku
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.04.2004
Ahli No: 8613
Posting: 209

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-03-06 12:56


Saya bukan menyalahkan statement kawan2 diatas tu tapi hanya sekadar mengingatkan saja.Ada baiknya juga statement rasya_aleya mungkin sedikit sebanyak dapat menegur dan boleh di ambil iktibar bahawa jawatan imam terutama yang muda ini sentiasa di perhatikan masyarakat.Saya ucapkan terima kasih juga lah kerana ada sahabat ukhwah yang sudi menegur dan mengingatkan.Mohon maaf pada semua kalau statement saya diatas ada yang berkecil hati.wallahu alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For SubuhkuProfil   Hantar PM kepada Subuhku   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-03-06 13:45


Pada 02-03-06 09:58 , ridwan_daie posting:

!!! QUOTE !!!

Salah satu sifat yang perlu dikikis dari diri seorang imam ialah sifat takabbur atau rasa diri tu hebat. kadang-kadang disebabkan tugas atau jwtn sebagai imam, seseorang tu rasa dialah yang paling bagus. saya tak tuju pada mana-mana imam. Tapi ada satu tempat ni, masa solat jumaat, saya terperasan yang imam dan beberapa orang penting masjid dengan selambe saja lalu depan orang yang sedag solat sunnat dan sebahagian lagi boleh pulak lalu di belakang orang yang sedang solt tu. Masa tu lepas azan jumaat. orang yang sedang solt tu pulak foreigner yang speaking arab. Lepas solat jumaat masa sedang solat sunnat pun imam dan beberapa orang penting masjid tadi lalu lagi dpan brother tu yang sedang solat sunat. lepas solat sunat saya nampak brother tu bercakap dengan kawan-kawan dia yang sama bahasa macam marah dan kesal dengan sifat pak iman dan lain2 tadi. Mana perginya sifat muliakan orang yang sedang solt. Sedangkan nabi pun pernah bagitahu yang kalau kita tau, nescaya kita sanggup tunggu walaupun 40 kali lebih lama dari itu daripada lalu depan orang yang sedang bersolt. Kalau ditahan dengan tangn, tapi lalu juga, nabi kata boleh bunuh sebab bukan orang tapi syaitan. Saya pun tak paham la segelintir imam akhir2 ni. Saya pun selalu jadi imam kat surau kolej dan dah mcam jadi imam 1 kat kolej saya pulak. Tapi saya sendiri rasa tak puas hati dan sedih melihat sifat, kelakuan imam2 hari ni. entahlah....kadang-kadang tu sebab dah terlalu pndai agaknya, sehingga sunnah2 nabi diambil mudah. Belum lagi kalau diperhatikan pakaian masa solat, yang labuh sampai menutup buku lali ada, yang sampai heret lantai pun ada. Sepatutnya imam lah jadi contoh yang boleh tonjolkan imej/amalan sunnah nabi saw dan akhlak mulia dan terpuji....So, sama2lah kita muhasabah dan berusaha untuk perbaiki diri kita masing2, jangan duduk tuju imam saja......Subuhku tak perlu kecil hati pasal perkara ni. Yang sepatutnya subuhku kena jadikan ia sebagai satu nasihat dan peringatan buat diri subuhku. Kita orang Islam kena terima teguran dan nasihat orang lain. Bukan ke Allah perintah supaya sentiasa beri peingatan dan ianya bermanfaat bagi orang-orang mukmin.....

Wallhua'lam




assalamualaikum
ana bukan nak komen tapi nak minta penjelasan. sebab tiba-tiba rasa pelik pulak dengan situasi 'lalu depan orang solat'. ana ni bukan ada ilmu yang banyak nak perbetulkan enta. jadi nak invite ada sesiapa lain atau enta dapat jelaskan kekeliruan ana ni. ana pernah ikuti kursus solat. ana diberitahu oleh ustazah berkenaan. tidak menjadi kesalahan lalu depan orang solat dengan SYARAT BUKAN DIKAWASAN LINGKUNGAN SUJUD orang yang SEDANG BERSOLAT TERSEBUT. kebiasaannya lingkungan kawasan tersebut adalah sepanjang sejadah kita la. so... ana tak pastila imam tersebut lalu atau jalan atas tempat lingkungan sujud orang tersebut atau tidak. kalau imam tersebut lalu bukan di jangkauan sujud, jadi soal... sehingga boleh dihalang atau dibunuh tu tak berlaku dalam keadaan ini.

ana tak kata kata-kata ana ni yang paling betul. ana utarakan untuk menjemput perbincangan ini walaupun di bawah topik 'imam'.harap sesiapa yang lebih arif dapat membantu ana. kekadang kita memang berkerpeluan lalu di depan orang terutama apabila orang tersebut solat di tgh2 atau di belakang.

minta maaf kalau tersilap.
[ Telah diedit oleh: muslimah_johor pada 02-03-06 13:48 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 02-03-06 15:38


memang tak semua imam muda berperangai seperti itu..cuma segelintir. tapi, harus kita ingat. kerana nila setitik rosak susu sebelanga.

apapun, saling menasihatilah antara kita semua.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 02-03-06 15:46


Pada 02-03-06 13:45 , muslimah_johor posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-03-06 09:58 , ridwan_daie posting:

!!! QUOTE !!!

Salah satu sifat yang perlu dikikis dari diri seorang imam ialah sifat takabbur atau rasa diri tu hebat. kadang-kadang disebabkan tugas atau jwtn sebagai imam, seseorang tu rasa dialah yang paling bagus. saya tak tuju pada mana-mana imam. Tapi ada satu tempat ni, masa solat jumaat, saya terperasan yang imam dan beberapa orang penting masjid dengan selambe saja lalu depan orang yang sedag solat sunnat dan sebahagian lagi boleh pulak lalu di belakang orang yang sedang solt tu. Masa tu lepas azan jumaat. orang yang sedang solt tu pulak foreigner yang speaking arab. Lepas solat jumaat masa sedang solat sunnat pun imam dan beberapa orang penting masjid tadi lalu lagi dpan brother tu yang sedang solat sunat. lepas solat sunat saya nampak brother tu bercakap dengan kawan-kawan dia yang sama bahasa macam marah dan kesal dengan sifat pak iman dan lain2 tadi. Mana perginya sifat muliakan orang yang sedang solt. Sedangkan nabi pun pernah bagitahu yang kalau kita tau, nescaya kita sanggup tunggu walaupun 40 kali lebih lama dari itu daripada lalu depan orang yang sedang bersolt. Kalau ditahan dengan tangn, tapi lalu juga, nabi kata boleh bunuh sebab bukan orang tapi syaitan. Saya pun tak paham la segelintir imam akhir2 ni. Saya pun selalu jadi imam kat surau kolej dan dah mcam jadi imam 1 kat kolej saya pulak. Tapi saya sendiri rasa tak puas hati dan sedih melihat sifat, kelakuan imam2 hari ni. entahlah....kadang-kadang tu sebab dah terlalu pndai agaknya, sehingga sunnah2 nabi diambil mudah. Belum lagi kalau diperhatikan pakaian masa solat, yang labuh sampai menutup buku lali ada, yang sampai heret lantai pun ada. Sepatutnya imam lah jadi contoh yang boleh tonjolkan imej/amalan sunnah nabi saw dan akhlak mulia dan terpuji....So, sama2lah kita muhasabah dan berusaha untuk perbaiki diri kita masing2, jangan duduk tuju imam saja......Subuhku tak perlu kecil hati pasal perkara ni. Yang sepatutnya subuhku kena jadikan ia sebagai satu nasihat dan peringatan buat diri subuhku. Kita orang Islam kena terima teguran dan nasihat orang lain. Bukan ke Allah perintah supaya sentiasa beri peingatan dan ianya bermanfaat bagi orang-orang mukmin.....

Wallhua'lam




assalamualaikum
ana bukan nak komen tapi nak minta penjelasan. sebab tiba-tiba rasa pelik pulak dengan situasi 'lalu depan orang solat'. ana ni bukan ada ilmu yang banyak nak perbetulkan enta. jadi nak invite ada sesiapa lain atau enta dapat jelaskan kekeliruan ana ni. ana pernah ikuti kursus solat. ana diberitahu oleh ustazah berkenaan. tidak menjadi kesalahan lalu depan orang solat dengan SYARAT BUKAN DIKAWASAN LINGKUNGAN SUJUD orang yang SEDANG BERSOLAT TERSEBUT. kebiasaannya lingkungan kawasan tersebut adalah sepanjang sejadah kita la. so... ana tak pastila imam tersebut lalu atau jalan atas tempat lingkungan sujud orang tersebut atau tidak. kalau imam tersebut lalu bukan di jangkauan sujud, jadi soal... sehingga boleh dihalang atau dibunuh tu tak berlaku dalam keadaan ini.

ana tak kata kata-kata ana ni yang paling betul. ana utarakan untuk menjemput perbincangan ini walaupun di bawah topik 'imam'.harap sesiapa yang lebih arif dapat membantu ana. kekadang kita memang berkerpeluan lalu di depan orang terutama apabila orang tersebut solat di tgh2 atau di belakang.

minta maaf kalau tersilap.


untuk pengetahuan saudari, sekiranya imam tu lalu di jangkauan luar dari sejadah seseorang di depan orang bersolah pun tak beradab unless selang 2-3 saf. Setakat mana keyakinan kita terhadap sabdaan Nabi SAW, begitu tipis bukan...Yang saya katakan tu imam tu lalu atas sejadah orang yang sedang bersolah sedangkan dia boleh lalu di belakang orang yang bersolat tersebut sebab brother tu bersolah di saf pertama, so tak ada ruang pun untuk lalu di depan.

Tapi kalau orang yang berakal dan berilmu, dia tahu tindakan dia. orang lain memandang dan akan menilai. Benda ni tak payah nak dipertikai atau diperbesarkan. Better awak pergi jumpa ustazah awak daripada tanya kat dalam internet ni.....


-----------------
Hamba Allah yang masih belajar mengenali hakikat kehidupan (",)
[ Telah diedit oleh: ridwan_daie pada 02-03-06 15:48 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 02-03-06 20:57


pa enis pak imam la...takkan la dia buat begitu..
jangan2 awak salah faham agaknya..maybe wife dia...sapa tau..tak pun adik dia...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 02-03-06 23:18


sekarang ni orang berebut nak jadi iamam sebab nak elaun..

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 02-03-06 23:41


dunia yang dikejar pasti meninggalkan kamu -prof zordan

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

musafir_lara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.09.2005
Ahli No: 19324
Posting: 283
Dari: perak + KL + johor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-03-06 00:07


astaghfirullahala'zim..
ada juga imam macam tu..ana pun pernah dengar cerita2 yang macam ni jugak sebelum ni!kalau akhlak pun hancuss..benda lain pun sama lah agaknya!

Bookmark and Share

    


  Member Information For musafir_laraProfil   Hantar PM kepada musafir_lara   Quote dan BalasQuote

Subuhku
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.04.2004
Ahli No: 8613
Posting: 209

Johor   avatar


posticon Posting pada: 03-03-06 01:01


Pada 02-03-06 15:46 , ridwan_daie posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-03-06 13:45 , muslimah_johor posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-03-06 09:58 , ridwan_daie posting:

!!! QUOTE !!!

Salah satu sifat yang perlu dikikis dari diri seorang imam ialah sifat takabbur atau rasa diri tu hebat. kadang-kadang disebabkan tugas atau jwtn sebagai imam, seseorang tu rasa dialah yang paling bagus. saya tak tuju pada mana-mana imam. Tapi ada satu tempat ni, masa solat jumaat, saya terperasan yang imam dan beberapa orang penting masjid dengan selambe saja lalu depan orang yang sedag solat sunnat dan sebahagian lagi boleh pulak lalu di belakang orang yang sedang solt tu. Masa tu lepas azan jumaat. orang yang sedang solt tu pulak foreigner yang speaking arab. Lepas solat jumaat masa sedang solat sunnat pun imam dan beberapa orang penting masjid tadi lalu lagi dpan brother tu yang sedang solat sunat. lepas solat sunat saya nampak brother tu bercakap dengan kawan-kawan dia yang sama bahasa macam marah dan kesal dengan sifat pak iman dan lain2 tadi. Mana perginya sifat muliakan orang yang sedang solt. Sedangkan nabi pun pernah bagitahu yang kalau kita tau, nescaya kita sanggup tunggu walaupun 40 kali lebih lama dari itu daripada lalu depan orang yang sedang bersolt. Kalau ditahan dengan tangn, tapi lalu juga, nabi kata boleh bunuh sebab bukan orang tapi syaitan. Saya pun tak paham la segelintir imam akhir2 ni. Saya pun selalu jadi imam kat surau kolej dan dah mcam jadi imam 1 kat kolej saya pulak. Tapi saya sendiri rasa tak puas hati dan sedih melihat sifat, kelakuan imam2 hari ni. entahlah....kadang-kadang tu sebab dah terlalu pndai agaknya, sehingga sunnah2 nabi diambil mudah. Belum lagi kalau diperhatikan pakaian masa solat, yang labuh sampai menutup buku lali ada, yang sampai heret lantai pun ada. Sepatutnya imam lah jadi contoh yang boleh tonjolkan imej/amalan sunnah nabi saw dan akhlak mulia dan terpuji....So, sama2lah kita muhasabah dan berusaha untuk perbaiki diri kita masing2, jangan duduk tuju imam saja......Subuhku tak perlu kecil hati pasal perkara ni. Yang sepatutnya subuhku kena jadikan ia sebagai satu nasihat dan peringatan buat diri subuhku. Kita orang Islam kena terima teguran dan nasihat orang lain. Bukan ke Allah perintah supaya sentiasa beri peingatan dan ianya bermanfaat bagi orang-orang mukmin.....

Wallhua'lam




assalamualaikum
ana bukan nak komen tapi nak minta penjelasan. sebab tiba-tiba rasa pelik pulak dengan situasi 'lalu depan orang solat'. ana ni bukan ada ilmu yang banyak nak perbetulkan enta. jadi nak invite ada sesiapa lain atau enta dapat jelaskan kekeliruan ana ni. ana pernah ikuti kursus solat. ana diberitahu oleh ustazah berkenaan. tidak menjadi kesalahan lalu depan orang solat dengan SYARAT BUKAN DIKAWASAN LINGKUNGAN SUJUD orang yang SEDANG BERSOLAT TERSEBUT. kebiasaannya lingkungan kawasan tersebut adalah sepanjang sejadah kita la. so... ana tak pastila imam tersebut lalu atau jalan atas tempat lingkungan sujud orang tersebut atau tidak. kalau imam tersebut lalu bukan di jangkauan sujud, jadi soal... sehingga boleh dihalang atau dibunuh tu tak berlaku dalam keadaan ini.

ana tak kata kata-kata ana ni yang paling betul. ana utarakan untuk menjemput perbincangan ini walaupun di bawah topik 'imam'.harap sesiapa yang lebih arif dapat membantu ana. kekadang kita memang berkerpeluan lalu di depan orang terutama apabila orang tersebut solat di tgh2 atau di belakang.

minta maaf kalau tersilap.


untuk pengetahuan saudari, sekiranya imam tu lalu di jangkauan luar dari sejadah seseorang di depan orang bersolah pun tak beradab unless selang 2-3 saf. Setakat mana keyakinan kita terhadap sabdaan Nabi SAW, begitu tipis bukan...Yang saya katakan tu imam tu lalu atas sejadah orang yang sedang bersolah sedangkan dia boleh lalu di belakang orang yang bersolat tersebut sebab brother tu bersolah di saf pertama, so tak ada ruang pun untuk lalu di depan.

Tapi kalau orang yang berakal dan berilmu, dia tahu tindakan dia. orang lain memandang dan akan menilai. Benda ni tak payah nak dipertikai atau diperbesarkan. Better awak pergi jumpa ustazah awak daripada tanya kat dalam internet ni.....



Sebab itulah saya mengesyorkan imam2 muda ini kena banyak kan timba ilmu dan bnyak muzakarah dengan orang-orang alim untuk tmbah ilmu.jangan asyik nak baca sedap macam Sheikh Rahman Sudais walaupun kadakala Sheikh Rahman Sudais baca pun ada silap tajwid nya tapi mungkin terlupa dan dia pun imam masjidil haram.Cuma kadang-kadang manusia suka melihat kesilapan kecil bagi orang yang melakukan itu tapi besar ertinya bagi yang melihat so sama-sama kena muhasabahkan diri


-----------------
Islam terus gemilang.Hidup Mesti Berani


Bookmark and Share

    


  Member Information For SubuhkuProfil   Hantar PM kepada Subuhku   Quote dan BalasQuote

ibnuriz_faridz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.11.2005
Ahli No: 20211
Posting: 273
Dari: Egypt

Johor   avatar


posticon Posting pada: 03-03-06 08:42


Assalamualaikum...

sesungguhnya setiap manusia itu tidak lari dari melakukan kesilapan.Imam juga merupakan makhluk Allah yang serba kekurangan tiada yang lebih mulia makhluk yang diciptakan oleh Allah melainkan Nabi Muhammad SAW.

Betul kata saudara subuhku....seseorang imam baik senior harus menambahkan ilmu pengetahun baik tentang alquran,hadith,ilmu feqh,usuluddin dan sebagainya bagi memantapkan lagi ilmu yang sedia ada.janganlah malu bertanya dengan para ilmuan islam serta mengaji...sesungguhnya ilmu itu kita cari sampailah kita di bawa ke liang lahad.


sesungguhnya Allah amat mengasihi imam yang adil.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnuriz_faridzProfil   Hantar PM kepada ibnuriz_faridz   Pergi ke ibnuriz_faridz's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 03-03-06 19:08


Pada 02-03-06 09:58 , ridwan_daie posting:

!!! QUOTE !!!


untuk pengetahuan saudari, sekiranya imam tu lalu di jangkauan luar dari sejadah seseorang di depan orang bersolah pun tak beradab unless selang 2-3 saf. Setakat mana keyakinan kita terhadap sabdaan Nabi SAW, begitu tipis bukan...Yang saya katakan tu imam tu lalu atas sejadah orang yang sedang bersolah sedangkan dia boleh lalu di belakang orang yang bersolat tersebut sebab brother tu bersolah di saf pertama, so tak ada ruang pun untuk lalu di depan.

Tapi kalau orang yang berakal dan berilmu, dia tahu tindakan dia. orang lain memandang dan akan menilai. Benda ni tak payah nak dipertikai atau diperbesarkan. Better awak pergi jumpa ustazah awak daripada tanya kat dalam internet ni.....




iskh... ana kan dah habaq, ana just tanya BUKAN PERTIKAIKAN, cuba jangan cepat melenting. lagipun ana dah mention yang enta saja la tau imam tu lalu dari jarak mana. enta yang nampak. sekarang enta dah jelaskan imam tu lalu atas sejadah, so.. ana pun TAK SETUJU LA dengan TINDAKAN IMAM TU. soal lalu lebih dari jangkauan sujud enta kata TAK BERADAB.

so... sama la dengan apa yang ustazah ana bagitahu tu. sebab pokok perbincangan sama ada boleh atau tak. jadi kita sependapat la. kita ni kena belajar juga cara berdepan dengan situasi. jangan kerana reaksi kita yang kurang tepat menyekat keiinginan orang mendekati kita (untuk berkongsi ilmu). sebaik2 adab adalah adab rasulullah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

khalifah_85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22747
Posting: 437
Dari: johor bahru

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 03-03-06 20:34


assalamualaikum....

topik ini jika kita salah tafsir,negatif jadinya....

mengenai perbincangan yang rafa utarakan ini...pada pandangan saya lah...mungkin memang terdapat sebahagian imam muda yang lakukan macam tu...titile imam tidak menjamin seseorang itu melakukan kebaikan sahaja...seperti haji dan hajah...kalau difikirkan secara logik mereka ini yang dah pergi haji sepatutnya apabila pulang sudah tinggalkan perkara2 yang tak elok tapi ada juga segelintir haji2 kita yang main ekor...begitu juga sebahagian imam kita...kan iman itu peribadi dari ALLAH...jadi sapa yang dapat hidayah dia akan menjaganya...kalau dia melakukan kemungkaran dan kesilapan mungkin dia tidak beramal dengan ilmu yang dia pelajari....

bagi saya lah...seorang imam sepatutnya bukan sahaja yang sedap dari segi bacaannya tetapi juga mahir tentang hukum2 feqh jadi boleh menegur kesilapan makmum ketika solat dan juga boleh menjaga dirinya dari melakukan kesilapan...kalau hanya suara yang sedap kurang ilmu...akan membawa fitnah kepada imam yang lain...

mungkin imam yang saudara ridhwan katakan itu..tidak perasan agaknya ketika lalu kat depan sahabat yang solat tu...kadang-kadang kita ketika tergesa2 kita tak perasan ada orang solat dan terlangkah atau lalu kat depan dia...kita tak boleh hukum dia kerana situasi macam tu..takut2 dia tidak sengaja sahaja...apa-apa pun antara dia dan ALLAH kelak..kerana ALLAH yang tau hatinya...kita sangka baik saja lah...dan doakan agar dia tidak melakukan kesilapan seperti itu lagi...

ini adalah pandangan peribadi saya,tiada kaitan dengan sesiapa pun...kalau ada yang rasa pendapat saya ini silap atau kurang betul...boleh lah tambah atau bagi pandangan sahabat2 yang lain...ilmu saya pun tak cukup lagi..cuma bagi pendapat berdasarkan ilmu yang sikit ni....

wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For khalifah_85Profil   Hantar PM kepada khalifah_85   Quote dan BalasQuote

Subuhku
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.04.2004
Ahli No: 8613
Posting: 209

Johor   avatar


posticon Posting pada: 03-03-06 23:17


Kmungkina imam tu lalu dia tak perasan ada orang sedang solat.walaupun orang tu atas sejadah.tapi sebagai orang sedang solat jika ada orang lalu didepannya yang sedng bsolat maka dia boleh mendepakan tangan untuk mhalang orang itu lalu didpan nya.Agaknya imam tu tergesa2 agaknya sampai tak toleh kiri kanan.sebab ada dalam kita digalakkan meletakkan sutrah ( kain tanda ) ditmpat depan sujud untuk menandakan linkungan orang bsolat.wallahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For SubuhkuProfil   Hantar PM kepada Subuhku   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 04-03-06 02:01


pak imam pun ranaii yang terjebak dalam politik....perebutan kuasa dan elaun...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.120506 saat. Lajunya....