Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-09-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kalau hanya memikirkan "Apa kata orang..." bila pula masa nak mengenengahkan, "Apa kata saya..."

-- Hanan

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: abengoh
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43138

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 59
Ahli: 0
Jumlah: 59




  Yang Masuk Ke Sini
qudwah: 5 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 15 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 16 hari yang lalu
eme86: 16 hari yang lalu
sunan-faqih: 21 hari yang lalu


Copy & Paste
Topik: Adakah cinta memerlukan sebab..???????


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Copy & Paste
    »» Adakah cinta memerlukan sebab..???????

Please Mendaftar To Post


Oleh Adakah cinta memerlukan sebab..???????

setanggisyurga22
Warga 5 Bintang
Menyertai: 25.01.2006
Ahli No: 22216
Posting: 360
Dari: ~Kajang~

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 26-02-06 14:47


Dalam satu kisah percintaan yang menarik.
Sepasang suami isteri berjalan
di tepi sebuah tasik yang indah. Kemudian
mereka
berhenti di sebuah
bangku yang disediakan di tepi tasik. Kemudian
si
isteri bertanya kepada
sisuami. Ini dialog mereka...

Isteri : Mengapa abang menyukai saya?
mengapa abang cintakan saya?



Suami : Abang tidak boleh menerangkan
sebabnya, namun begitu abang memang
menyayangi dan mencintai Sayang!

Isteri : Abang tak boleh terangkan sebabnya?
Bagaimana abang boleh katakan
abang sayang dan cintakan saya sedangkan
abang tidak boleh
menerangkannya.

Suami : Betul! Abang tak tahu sebabnya tetapi
abang boleh buktikan bahawa
abang memang cintakan Sayang!

Isteri : Tak boleh beri bukti! Tidak! Saya hendak
abang terangkan kepada saya sebabnya. Kawan-
kawan saya yang lain yang mempunyai suami
dan teman lelaki, semuanya tahu menerangkan
mengapa mereka mencintai.
Dalam bentuk puisi dan syair lagi! Kenapa abang
tidak boleh terangkan sebabnya??

Si suami menarik nafas panjang dan dia berkata
"Baiklah! Abang mencintai Sayang sebab sayang
cantik, mempunyai suara yang
merdu, penyayang dan mengingati abang selalu.
Abang juga sukakan senyuman manis
dan setiap tapak Sayang melangkah, di situlah
cinta Abang bersama Sayang!"

Si isteri tersenyum dan berpuas hati dengan
penerangan suaminya tadi.
Namun begitu selang beberapa hari si isteri
mengalami kemalangan dan
koma.

Si suami amat bersedih dan menulis sepucuk
surat kepada isterinya yang
disayangi. Surat itu diletakkan di sebelah katil
isterinya di hospital.

Surat tersebut berbunyi begini :

"Sayang! Jika disebabkan suara aku mencintai
mu... sekarang bolehkah
engkau bersuara? Tidak! Oleh itu aku tidak boleh
mencintai mu..
Jika disebabkan kasih sayangmu dan ingatanmu
terhadapku,aku mencintai mu...sekarang
bolehkah
engkau
menunjukkannya? Tidak! Oleh itu aku tidak boleh
mencintai mu..
Jika disebabkan senyuman aku mencintai mu,
sekarang bolehkah engkau
tersenyum? Tidak! Oleh itu aku tidak boleh
mencintai mu..
Jika disebabkan setiap langkah aku mencintai
mu,
sekarang bolehkah engkau melangkah?
Tidak! Oleh itu aku tidak boleh mencintai mu..
Jika cinta memerlukan
SEBAB seperti sekarang,maka aku tidak lagi
mempunyai sebab untuk mencintai mu!!!
Adakah cinta memerlukan sebab? Tidak. Aku
masih mencintai mu dulu, kini,
selamanya dan cinta tidak perlu ada sebab
kerana
kadangkala perkara tercantik
dan terbaik di dunia tidak boleh dilihat dan
dipegang. Namun begitu... ia
boleh dirasai dalam HATI"

kadang-kadang cinta itu sukar diterjemahkan...ianya terlalu abstrak.terpulang pada individu untuk menilainya..
yang pastinya..hanya cinta padaNya yang KEKAL ABADI.....


___:-) :-) :-)___

Bookmark and Share

    


  Member Information For setanggisyurga22Profil   Hantar PM kepada setanggisyurga22   Pergi ke setanggisyurga22's Website   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 26-02-06 17:40


panjangnye cerita ini..cerita betul ke tipu....tak larat nak baca...

Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

Angahmuslimah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.04.2004
Ahli No: 8556
Posting: 53
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 26-02-06 19:00


hmm..memang betul CINTA tu tllu suci dan tak dapat di beri sebab...

Bookmark and Share

    


  Member Information For AngahmuslimahProfil   Hantar PM kepada Angahmuslimah   Quote dan BalasQuote

haykal77
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23012
Posting: 116
Dari: Perak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 26-02-06 20:25


Assalamualaikum... :)

Wah hebat betul... betul lah itu... Kalau ada sebab yang nyata... lahiriyah... ianya dapat ditarik balik... maka penyebab itu sudah tiada... baik cinta tanpa sebab... :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For haykal77Profil   Hantar PM kepada haykal77   Quote dan BalasQuote

kakciknah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3875
Posting: 165
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 26-02-06 20:55


ssh nak dapat cinta setulus yang mungkin

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakciknahProfil   Hantar PM kepada kakciknah   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-02-06 21:07


perempuan suka peneguhan. suka perasaan dilafazkan.
lelaki suka membuktikan, tak suka meluahkan.

salah satu perkara kontra dalam diri lelaki dan perempuan, PERKAHWINAN memberi ruang 2 golongan ini berkenalan dan menyesuaikan diri di dalam semua keadaan dan dirintangi dengan pelbagai perbezaan yang boleh menyumbang ketawa, air mata, rajuk dan kadangkala bingung. :P

sapa tak dah lesen PERKAHWINAN ni duduk diam-diam dulu.
nasihat untuk diri ana dan kawan2

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

finas
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2006
Ahli No: 22936
Posting: 227
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 26-02-06 21:16


ana pernah baca kisah ni...
bagi ana cinta tu terlalu suci untuk dtujukan pada manusia..
kerana manusia kadang-kadang tak menghargainya..
cintailah ALLAH...kerana DIA tidak akan menghampakan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For finasProfil   Hantar PM kepada finas   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-02-06 21:44


Mestilah kena ada sebab. Kalau tak ada sebab benda tu dah jadi sia-sia. :-?
[ Telah diedit oleh: pukau pada 26-02-06 21:44 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

kasturi_hati
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 13001
Posting: 31
Dari: Bumi Asing

usa  


posticon Posting pada: 27-02-06 07:41


sweet :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For kasturi_hatiProfil   Hantar PM kepada kasturi_hati   Quote dan BalasQuote

QistinaHumaira
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.08.2005
Ahli No: 18078
Posting: 156
Dari: di bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 27-02-06 09:29


:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For QistinaHumairaProfil   Hantar PM kepada QistinaHumaira   Quote dan BalasQuote

fatimahzahra
Warga 5 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23022
Posting: 363
Dari: blue universe

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 27-02-06 09:30


nice...cinta lahir dari hati yang ikhlas....huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatimahzahraProfil   Hantar PM kepada fatimahzahra   Quote dan BalasQuote

setanggisyurga22
Warga 5 Bintang
Menyertai: 25.01.2006
Ahli No: 22216
Posting: 360
Dari: ~Kajang~

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 27-02-06 10:08


Adakah cinta hanya dapat dibuktikan dengan perkataan...!!!
sebenarnya kita silap..cari sendiri dimana kesilapan kita...:-)
cuba renungkan apa yang kita lakukan bagi membuktikan cinta kita pada Ilahi...
Wallahua'alam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For setanggisyurga22Profil   Hantar PM kepada setanggisyurga22   Pergi ke setanggisyurga22's Website   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 27-02-06 14:22


Cinta tak memerlukan sebab ... tapi kita ada sebab untuk cinta ...

Contoh .. seorang suami ada sebab untuk menyintai isteri kerana suami perlu menyintai isteri untuk keharmonian rumahtangga ... begitu juga dengan cinta yang lain .. kita ada sebab untuk menyintai Allah dan Rasul ... menyintai keluarga dan lain-2 ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

mulimahsejati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.08.2005
Ahli No: 17755
Posting: 277
Dari: bawah langit atas tanah

Kedah  


posticon Posting pada: 27-02-06 16:20


FUHYOOO...masyAllah....sesetengah benda kadang-kadang kita dapat rasa tapi tak dapat untuk ceritakan,,,,,,,.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For mulimahsejatiProfil   Hantar PM kepada mulimahsejati   Quote dan BalasQuote

zahratunkhafiyah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 28.12.2004
Ahli No: 13381
Posting: 28
Dari: alor star

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 27-02-06 16:22


Has anyone watched Mujse Dosti Karoge, starring by Hritrik Roshan, Rani Mukherjee and Kareena Kapoor? I just happened to watch the movie and all over sudden i like it. the plot is just the same as any other Hindi movies. well, what more can we expect from Bollywood, right? There`s one part make me so moved.

When Raj complained to Pooja about Tina`s refusal to say that she loves him. for Raj, love is not something that need to be said, it can be recognised from expression of behaviors. That what men always have in mind. Pooja said, maybe you don`t know the matters of heart. Yes, it`s true, men and women usually think the other way around.

Love needs no reason, probably yes.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahratunkhafiyahProfil   Hantar PM kepada zahratunkhafiyah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.137198 saat. Lajunya....