Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-11-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kalau tak pernah bersiap sedia untuk memilikinya, pasti anda tidak mungkin memperolehi walaupun ia mendatang ke depan anda.
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: lizawati2302
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43141

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 71
Ahli: 0
Jumlah: 71




  Yang Masuk Ke Sini
lizawati2302: 1 hari, 5 jam, 22 minit yang lalu
Kang: 1 hari, 10 jam, 24 minit yang lalu
sahabat_sejati: 7 hari yang lalu
sadiqah: 11 hari yang lalu
eme86: 15 hari yang lalu
al_hafizahgirl: 19 hari yang lalu
nice_pesan: 22 hari yang lalu
umy_1510: 27 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Tudung 65 pelajar digunting...Apa cerita?


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Tudung 65 pelajar digunting...Apa cerita?

Please Mendaftar To Post


Oleh Tudung 65 pelajar digunting...Apa cerita?

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-02-06 13:09


Tudung 65 pelajar digunting
Oleh Sariha Mohd Ali


KUANTAN: Tiga guru wanita Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Teluk Sentang, Kuala Krau, Temerloh, menggunting kain tudung 65 pelajar perempuan sekolah itu sehingga pendek, kerana dikatakan tidak mematuhi peraturan sekolah.



Kejadian berlaku pada jam 10.30 pagi di dewan sekolah berkenaan Rabu lalu, selepas semua pelajar perempuan itu dikumpulkan di situ kerana gagal mematuhi pemakaian tudung seperti ditetapkan sekolah iaitu potongan bulat dan labuh.

Tindakan yang dianggap memalukan pelajar tingkatan 2,3 dan 4 itu, menyebabkan sesetengahnya menangis tetapi mereka tetap meneruskan sesi pembelajaran dengan sebahagian besar mereka memakai tudung secara terbalik bagi melindungi kesan guntingan.

Ahli Parlimen Kuala Krau, Ismail Md Said, berkata semua ibu bapa pelajar berkenaan tidak berpuas hati dengan tindakan guru berkenaan yang disifatkan sebagai melampau.

Susulan itu, katanya, satu pertemuan secara tertutup diadakan dengan dihadiri Pegawai Pelajaran Daerah (PPD) Temerloh, pengetua, guru dan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kerdau, Datuk Redzuan Haron, semalam.

Katanya, hasil perbincangan tergempar itu, pengurusan sekolah berkenaan diarah membayar ganti rugi atau menggantikan semula semua kain tudung yang digunting itu.

Peraturan pemakaian tudung yang dibuat sekolah, diserah kepada PPD untuk dirujuk kepada Jabatan Pelajaran Pahang, selain tindakan yang bakal dikenakan kepada guru terbabit.

"Sekolah itu mempunyai peraturan baru berhubung cara berpakaian di kalangan pelajar lelaki dan perempuan termasuk pemakaian tudung iaitu labuh dan berpotongan bulat.

"Surat pekeliling berkenaan diserahkan kepada ibu bapa pelajar awal tahun ini dan ia berbeza dengan yang ditetapkan kementerian iaitu tudung tiga segi atau skaf," katanya ketika dihubungi di sini, semalam.



Sementara itu, bapa pelajar, Hashim Daud, berkata anaknya berasa malu dan tertekan selepas tudung tiga segi berbentuk skaf yang dipakai anaknya digunting guru berkenaan.

"Anak saya rasa malu diperlakukan begitu, malah saya sebagai bapa rasa terkilan kerana tidak dimaklumkan berhubung peraturan yang dibuat sendiri sekolah itu," katanya.

"Saya dimaklumkan, tindakan menggunting tudung pelajar oleh guru sekolah itu sudah dibuat tahun lalu tetapi membabitkan kira-kira 16 pelajar saja," katanya.

"Saya mahu kes ini disiasat dan mereka yang terbabit dikenakan tindakan kerana menggubal peraturan sendiri, sedangkan pelajar mematuhi syarat ditetapkan kementerian," katanya.



Ismail berkata, tindakan keterlaluan guru menggunting tudung mereka tanpa memberi pemakluman awal termasuk kepada ibu bapa, menyebabkan semua pelajar berkenaan berasa malu, marah dan terkilan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

pisst16
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.12.2005
Ahli No: 21458
Posting: 227
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 25-02-06 13:14


pelajar salah kerana pakai tudung tak ikut piawaian sekolah dan ckg salh kerana dendaan yang tidak wajar....

Bookmark and Share

    


  Member Information For pisst16Profil   Hantar PM kepada pisst16   Pergi ke pisst16's Website   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-02-06 13:20


Pada 25-02-06 13:14 , pisst16 posting:

!!! QUOTE !!!

pelajar salah kerana pakai tudung tak ikut piawaian sekolah dan ckg salh kerana dendaan yang tidak wajar....


habis tu, sapa yang "lebih" salah?

Bookmark and Share

    


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

finas
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2006
Ahli No: 22936
Posting: 227
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 25-02-06 13:34


pelajar patutnya dberikan amaran terlebih dahulu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For finasProfil   Hantar PM kepada finas   Quote dan BalasQuote

ilma
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14511
Posting: 247
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 25-02-06 15:56


ni nampak sangat budak2 degil ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilmaProfil   Hantar PM kepada ilma   Pergi ke ilma's Website   Quote dan BalasQuote

yanokage
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20839
Posting: 275
Dari: SMK (A) Al-Irshad

PulauPinang  


posticon Posting pada: 25-02-06 16:03


hmm ... nak tunjuk seksi la tu ... bapaknyer jangan la salahkan cikgu walaupun tak pakai tudung macam peraturan sekolah .... saya sek agama pun banyak cikgu pakai tudung singkat lagi ... kira ok la sekolah dah ganti dengan tudung baru yang labuh ...


-----------------
"Whenever there is justice, There is a life" ... HUndred Beast Sentai ! Gaoranger !!
[ Telah diedit oleh: yanokage pada 25-02-06 16:04 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For yanokageProfil   Hantar PM kepada yanokage   Pergi ke yanokage's Website   Quote dan BalasQuote

m_aisya
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15383
Posting: 107
Dari: hoMe

mauritius  


posticon Posting pada: 25-02-06 16:06


laporan ni bias kepada pelajar..kita patut dengar cerita lanjut daripada pihak cikgu dulu..baru boleh tau siapa lebih bersalah;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For m_aisyaProfil   Hantar PM kepada m_aisya   Quote dan BalasQuote

Along_Safa
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 180
Posting: 348
Dari: tilamhotel.com

Johor   avatar


posticon Posting pada: 25-02-06 17:13


saya agak tertarik sebenarnya dengan berita ini....

apabila tindakan menggunting dijalankan, atas dasar kesalahan apa? tanggapan saya, ia digunting kerana pelajar memakai 'tudung labuh'. Mungkin tidak mahu ada yang memakai tudung labuh, maka tudung itu 'dikecilkan' oleh pihak sekolah....

Namun, itu hanya persepsi saya apabila membaca berita ini. Sebab saya membayangkan, jika dia memakai tudung pendek, buat apa nak digunting? Elok saja di conteng atau dilubangkan.

Sebab lumrah apabila kita 'memotong', ia dari panjang ke pendek. Bermakna, dari panjang nak dipendekkan. Dari besar nak dikecilkan.

Saya membayangkan lagi, takkan seramai 65 orang? Jika 65 orang itu bertudung labuh, saya mungkin percaya. Tapi jika 65 orang murid itu yang sosial, saya agak kurang percaya tindakan sebegitu boleh dijalankan.

Akhirnya, kesimpulan dari berita ini, saya terus berbalik kepada akhbarnya iaitu Berita Harian. Kadangkala berita tak setepat dengan apa yang terjadi. Kebiasaannya hanya menceritakan 'apa' yang terjadi dan 'bagaimana' ia terjadi hanya tokok tambah wartawan.

Terima Kasih

Bookmark and Share

    


  Member Information For Along_SafaProfil   Hantar PM kepada Along_Safa   Pergi ke Along_Safa's Website   Quote dan BalasQuote

sunlay
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.12.2005
Ahli No: 21369
Posting: 21
Dari: T P Garang

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-02-06 17:58


dulu tika den sekolah, peraturan sekolah baju tangan panjang tak boleh pakai nanti kena potong tak ada masalah pun, zaman ni ibubapa ada kuasa politik sikit habis pihak sekolah kena saman,saman,saman sampai guru nak angkat rotan pun tak boleh.... itu sebab anak kita naik lemak...pikirla...........

Bookmark and Share

    


  Member Information For sunlayProfil   Hantar PM kepada sunlay   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 25-02-06 18:43


sekadar mencelah,
sakit rasanya mata melihat gaya tudung sekolah menengah kebangsaan sekarang ni.makin tahun, makin pendek tudungnya..macam mana tu?

*teringat kisah, buat tudung sekolah kat sepupu, dipotongnya bagi kecik..huh, kecik hati ni, orang buat bagi tutup semua, dia pulak potong bagi nampak semua!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

ibnuabbas
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16231
Posting: 346
Dari: Al-Azhar As Assyarif

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 25-02-06 19:11


eloklah begitu....jika kebaikan susah nak di ikuti...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnuabbasProfil   Hantar PM kepada ibnuabbas   Pergi ke ibnuabbas's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-02-06 20:55


mereka nak ambil tindakan ke atas guru2 yang terlibat kerana dianggap telah melanggar peraturan kementerian dengan mengadakan peraturan baru itu...

sedangkan mereka tidak nampak bahawa peraturan baru itu amat bertepatan dengan peraturan Allah s.w.t...

mereka lebih pentingkan peraturan kementerian melebihi peraturan Allah s.w.t...

peraturan mereka: para pelajar tidak boleh dipaksa memakai tudung sekalipun, cukup sekadar memakai skaf...

peraturan Allah: seluruh muslimat diwajibkan memakai tudung yang betul2 menutup aurat...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Shahida09
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.06.2005
Ahli No: 16869
Posting: 343
Dari: Atas Bumi, Bawah Langit

Kedah  


posticon Posting pada: 25-02-06 21:49


Pada 25-02-06 17:58 , sunlay posting:

!!! QUOTE !!!

dulu tika den sekolah, peraturan sekolah baju tangan panjang tak boleh pakai nanti kena potong tak ada masalah pun, zaman ni ibubapa ada kuasa politik sikit habis pihak sekolah kena saman,saman,saman sampai guru nak angkat rotan pun tak boleh.... itu sebab anak kita naik lemak...pikirla...........


saya setuju...sekarang ni sikit-sikit saman...malu...saman
isy...isy...isy...apa nak jadi?


-----------------
Photobucket - Video and Image Hosting


Bookmark and Share

    


  Member Information For Shahida09Profil   Hantar PM kepada Shahida09   Pergi ke Shahida09's Website   Quote dan BalasQuote

norhayati
Warga 1 Bintang
Menyertai: 30.12.2003
Ahli No: 6086
Posting: 34
Dari: rantau panjang

Kelantan  


posticon Posting pada: 25-02-06 21:57


sepatutnya pelajar dan ibu bapa perlu lebih peka dengan peraturan sekolah......bukankah masih di bangku sekolah,jadi ikutlah peraturan sekolah....sekarang ini,pelajar sudah besar kepala,sudah berani menuding jari ke arah guru dan pihak kerajaan.diri sendiri tetap betul.....apabilaperkara seperti ini berlaku,ada pelajar yang malu sebab diperlakukan demikian dan ada ibubapa yang terkilan dengan tindakan guru....alih-alih jari dituding ke arah guru dan pihak sekolah......berani langgar peraturan sekolah,kenalah tanggung sendiri.....malu atau sedih itu dah dipilih sendiri.....
TETAPI........
pihak guru pula janganlah terlalu bertindak keterlaluan,hinggakan menggunting tudung pelajar,mungkin pelajar itu boleh dikenakan tindakan disiplin yang lain.....dalam situasi ini,tindakan guru juga agak keterlaluan.......kita perlu juga melihat dari sudut psikologi pelajar......
ATAUPUN.....
berkemungkinan juga cerita ini telah ditokok tambah......cerita sebenar tak "sekontroversi" mana.......tapi telah sengaja "dikontroversikan"
KESIMPULANNYA,
semua pihak memang bersalah,tak ada yang boleh dikategorikan betul.......jadi fikir-fikirkanlah sendiri.....

just my opinio....setiap orang ada pendapat masing-masing..................................................

Bookmark and Share

    


  Member Information For norhayatiProfil   Hantar PM kepada norhayati   Quote dan BalasQuote

hurulain
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 9
Posting: 111
Dari: Bumi Allah

blank   avatar


posticon Posting pada: 25-02-06 22:11


ha! berita nilah tadi ana tengok kat tv tapi tak berapa paham sebab sikit saja laporan yang diberikan..so rupanya memurid ni yang tak nak pakai tudung labuhlah ye..hmmm ana rasa ok saja klw tudung kena potong sebab tak ikut peraturan yang telah ditetapkan..masa ana sekolah dulu lglah strict peraturannye dan banyak lagi peraturan yang dikenakan terhadap uniform supaya pelajar2 berpakaian menutup aurat dengan sebetul-betulnye...semua redho saja klw tudung dtetas,dikoyak atau digunting...pada kami no hal...yelah dah salah kami tak ikut peraturan,siapa suruh?pendek katalah,bebudak sekarang ni manjalah,sket2 komplen kat mak,yang mak pulak nak serang atau nak saman sekolah macam mana anak nak jadi insan yang baik?klw anak ana mengadu macam tu,ana akan cakap kat dia "padan muka hang!"heheh ..pendapat ana elok ada guru yang strict macam tu sebab bebudak sekarang ni memang degil..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hurulainProfil   Hantar PM kepada hurulain   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-02-06 22:29


para pelajar sekarang dah diajar memberontak, pantang kena hukum sikit heboh satu Malaysia...

kalau macam ni nak didik mereka pun susah... :-?


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

khalifah_85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22747
Posting: 437
Dari: johor bahru

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 25-02-06 22:32


assalamualaikum...

sepatutnya isu ini tidak perlu nak dibesar2kan,kerana pihak sekolah berasas melakukan hukuman tersebut kerana telah mengeluarkan perkeliling kepada pelajar dan ibu bapa seminggu atau sebulan lebih awal untuk memberi tau tentang peraturan baru sekolah tersebut...tetapi Kenapa murid2 masih lagi enggan menukar tudung mereka..ini menunjukkan mereka sengaja mencabar kredebeliti perguruan...kalau saya berada ditempat guru tersebut saya mungkin juga akan melakukan tindakan yang sama sebagai pengajaran kepada murid2 lain,kalau tidak peraturan2 sekolah makin akan di injak2 dan enggan dipatuhi...

cuba anda sekalian,kalau telah memberi tau kepada anak2 anda kelak jangan main mercun nanti kena rotan..dia degil dan main juga mercun..agak2 apa tindakan kita ye untuk memberi pengajaran kepada anak kita????itu nak jaga keselamatan diri kat dunia tu,kalau kat akhirat siapa nak tolong pula???

apa-apa pun jangan mudah nak menyalahkan tindakan pihak sekolah,mereka adalah pendidik..mereka mahukan yang terbaik bagi anak didik mereka,tak ada orang yang akan paham tugas seorang guru selagi mana mereka belum jadi seorang guru...

wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For khalifah_85Profil   Hantar PM kepada khalifah_85   Quote dan BalasQuote

khalifah_85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22747
Posting: 437
Dari: johor bahru

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 25-02-06 22:41


benar kata ibnu _musa tu...kita tengok sekarang...jakim serbu dan tangkap orang yanga ada kat disko bukan mereka yang kena hukuman tetapi pegawai2 jakim yang kena pindah dan letakkan jawatan...macam mana lah islam nak tertegak..kalau ikut isu sebenarnya pelajar disuruh pakai tudung labuh bukan suruh pakai bikini pun....

pening2

Bookmark and Share

    


  Member Information For khalifah_85Profil   Hantar PM kepada khalifah_85   Quote dan BalasQuote

kuahdurian
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2004
Ahli No: 9793
Posting: 312
Dari: UiTM Shah Alam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 25-02-06 22:53


depa tu pun satu. rilek la. cuma gunting tudung saja. bukannya kena baling dengan kerusi ke, hapa ke. tak ada sesiapa yang terbunuh pun. lagipun anggap la ini sebagai pengajaran.kalau cikgu kata pakai tudung labuh, pakai la. saya ni pun bakal guru. saya pun mesti geram kalau anak2 murid tak nak dengar kata.


-----------------
JANGAN AMBIL HATI, AMBIL ISI...


Bookmark and Share

    


  Member Information For kuahdurianProfil   Hantar PM kepada kuahdurian   Pergi ke kuahdurian's Website   Quote dan BalasQuote

mujahidahIslam27
Warga Rasmi
Menyertai: 25.02.2006
Ahli No: 23003
Posting: 2

blank   avatar


posticon Posting pada: 25-02-06 22:56


~ apa LA YANG ada pada PERATURAN SEKOLAH..PERATURAN ISLAM ITU YANG LEBIH HAQ ~ WALLAHUALAM

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidahIslam27Profil   Hantar PM kepada mujahidahIslam27   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 25-02-06 23:05


tu bebudak otai perempuan yang buat hal...padan muka...pakai tudung pendek lagi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

alqibtiaz
WARGA SETIA
Menyertai: 31.07.2004
Ahli No: 10409
Posting: 542
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 25-02-06 23:43


assalamualaikum..

hem...perkara kecik di perbesarkan...mak bapa pun boleh sokong..malah menteri pun bising...apa tah...perkara ni adalah hak sekolah...ikut suka mereka la...kalau nak sekolah buat cara sekolah...ikut peraturan yang sekolah buat..

ana dulu pun sekolah syadid jugak..guru disiplin lagi dahsyat...gunting tudung..biasala...pakai baju sekolah kain licin..kena tukar cg..disipilin bagi kain batik...malu jugak..ana tak pernah kena..tapi budak2 tak bising pun..sebab mereka tau dalah mereka...malah mak bapak pun tak kesah..anak buat salah..cikgu denda..biasala tu..

tapi itu dulu..sekarang anak murid saman guru dan macam2 lagi...mana darjat dan status serta amanah yang diberikan oleh ibu bapa kepada guru ketika beri anak mereka belajar disekolah tersebut...di rumah ibu bapalah yang jadi pembimbing tapi di sekolah menjadi tanggungjawab guru...

faktor yang dapat saya simpulkan ialah salah mak bapak yang terlalu manjakan anak2...anak2 repot pada mak bapak apa yang cikgu buat ..ibu bapak dah melenting...nak samanla..repotla...selagi perkara tu dibuat dan tidak melanggar batas2 syariat serta di adakan untuk tujuan membimbing...ana rasa perkara itu tak ada salah pun...

kalau isu ini nak dihangatkan...ana rasa ada lagi isu yang patut kita ambik berat...isu kes tudung dah bising..Kenapa isu anak2 tak pakai tudung tak bising..?cuba fikir...

tolonglah...dekat sekolah saja tempat utntuk metalbiah anak2...dekat luar...kita tak tau sama ada anak2 itu masih memakai tudung labuh sepanjang di luar...kalau yang ada kesedaran alhamdilillah..tapi Kalau tak...kita minta pada Allah agar dibukakan hati-hati mereka..

Ingatlah mak ayah yang berada di luar sana serta pesanan untuk diri ana sendiri...pemakaian kitalah yang mencermin keperibadian kita....ana betul2 sedih...

Apa yang dapat disimpulkan...dunia dah semakin terbalik..nak buat baik ditentang....nak buat jahat di alu2kan...wallhualam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alqibtiazProfil   Hantar PM kepada alqibtiaz   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-02-06 23:49


!!! QUOTE !!!

kalau isu ini nak dihangatkan...ana rasa ada lagi isu yang patut kita ambik berat...isu kes tudung dah bising..Kenapa isu anak2 tak pakai tudung tak bising..?cuba fikir...
dalam berita tadi ada keluar, mereka cakap peraturan yang sebenar para pelajar perempuan tidak boleh dipaksa memakai tudung sekalipun, cukup kalau setakat pakai skaf di kepala...

entahlah mazhab apa yang mereka ikut... :-?


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

suntikan_srikandi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.05.2005
Ahli No: 16483
Posting: 95
Dari: Selangor

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-02-06 01:36


cikgu sekarang dah hilang kelayakan mendidik tak macam cikgu dulu-dulu...maklumlah ibubapa lebih kan anak2...susah dah...sebab tu anak2 sekarang makin kurang ajar., dak tak pandai hormat cikgu...

kalau dulu ibubapa pesan kat cikgu didiklah bagaimana pun asalkan tak patah riuk anak dia sila lah cikgu...tapi ibubapa sekarang tersentuh sikit dah datang serang sekolah...saya bukan cikgu tapi biasalah bila bersama kakak2 saya yang sentiasa bercerita karenah anak2 murid mereka...

sebab tu anak2 gadis sekarang berani tudungnya disingkat kan...pendek kata sengetkan kepala terus nampak leher...dah ada ramai yang nak membela mereka...suka la depa...

tapi kalau rasa ini generasi yang dicari untuk bakal memimpin negara esok, dan rasa generasi macam ni bagus ...sila laa....ish! sayang budak tak bertempat...


-----------------
Anjing Menyalak, Khalifah Tetap Lalu....>> Menunggu Putih Gagak Hitam, Buntar-buntar Daun Lalang, Luas-luas Daun Merunggai, Sampai Tumbuh Daun Cindapung...>


Bookmark and Share

    


  Member Information For suntikan_srikandiProfil   Hantar PM kepada suntikan_srikandi   Pergi ke suntikan_srikandi's Website   Quote dan BalasQuote

ibnuriz_faridz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.11.2005
Ahli No: 20211
Posting: 273
Dari: Egypt

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-02-06 01:53


assalamualaikum

memang dalam hal kita tak boleh menyalahkan sesiapa ....guru dan anak murid kedua-duanya salah..guru sepatutnya membuat tindakan yang wajar bukannya mengikut nafsu imarah semata2 dan bagi murid pula ikutlah peraturan yang ditetapkan...kan bagus tudung labuh dan bulat...janganlah nak tunjuk seksi kat sekolah kita tak kemana kat dunia ini...akhirat itu selama2 lamanyer...pikirlah sebaik2 nya...yang bapak pula jangan nak melinting pulak...tengok kesalahan anaknya dulu baru nak melenting walaupun tindakan yang dibuat oleh para guru itu tidak wajar dilakukan oleh mereka.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnuriz_faridzProfil   Hantar PM kepada ibnuriz_faridz   Pergi ke ibnuriz_faridz's Website   Quote dan BalasQuote

aemanpsycho
WARGA SETIA
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1143
Posting: 434
Dari: dari Bangi ke OKC

Pahang  


posticon Posting pada: 26-02-06 02:33


hurmm..entah paper..
bukan ke bertudung labuh itu lebih comel dan bersopan..
sedap mater memandang..
sejuk hati..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aemanpsychoProfil   Hantar PM kepada aemanpsycho   Quote dan BalasQuote

phackdalung
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.01.2006
Ahli No: 22146
Posting: 61
Dari: KSL

Terengganu  


posticon Posting pada: 26-02-06 03:09


Tiga guru wanita Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Teluk Sentang, Kuala Krau, Temerloh, menggunting kain tudung 65 pelajar perempuan sekolah itu sehingga pendek, kerana dikatakan tidak mematuhi peraturan sekolah.

Kejadian berlaku pada jam 10.30 pagi di dewan sekolah berkenaan Rabu lalu, selepas semua pelajar perempuan itu dikumpulkan di situ kerana gagal mematuhi pemakaian tudung seperti ditetapkan sekolah iaitu potongan bulat dan labuh.

"Sekolah itu mempunyai peraturan baru berhubung cara berpakaian di kalangan pelajar lelaki dan perempuan termasuk pemakaian tudung iaitu labuh dan berpotongan bulat.

"Surat pekeliling berkenaan diserahkan kepada ibu bapa pelajar awal tahun ini dan ia berbeza dengan yang ditetapkan kementerian iaitu tudung tiga segi atau skaf," katanya ketika dihubungi di sini, semalam.Kejadian berlaku pada jam 10.30 pagi di dewan sekolah berkenaan Rabu lalu,

selepas semua pelajar perempuan itu dikumpulkan di situ kerana gagal mematuhi pemakaian tudung seperti ditetapkan sekolah iaitu potongan bulat dan labuh.

uhmm....berdasarkan petikan di atas (hanya bersandar pada petikan) ana tak tau ini cerita tepat atau tak..
dirumuskan....tudung digunting oleh cikgu tersebut sebab tidak menepati standard yang dikenakan oleh undang2 sekolah berkenaan iaitu potongan bulat dan labuh..
sekolah tersebut sepatutnya dipuji kerana mengikut undang2 sendiri dan bkknye undang2 yang dikenakn oleh kementerian iaitu tudung 3 segi atau skaf...kerana hal memang sudah lama menjadi kontoversi..
dan lebih membanggakan lagi sekolah itu hanyalah sekolah harian dan bknnye sekolah agama...tak banyak sekolah harian buat cmni...
persoalannya, mengapa harus cikgu mengunting tudung yang pendek menjadi lebih pendek?...kerana kebiasaannya tudung 3 segi memang pendek...
jika tudung 3 segi digunting bulat pastinya menjadi lebih pendek...
pada pandangan ana, tindakan guru tersebut tidaklah melampau cuma boleh diibaratkan "tidak berfikir 2 kali"...guru tersebut sepatutnya memikirkan denda yang lebih patut dan wajar dari tindakan mengunting tudung kerana tindakan itu tidak patut dalam masyarakat bertamadun....kerana ia melibatkan harta pelajar2 tersebut...tak semua yang kena gunting tudung tu anak orang kaya dan dapat biasiswa....adalah wajar sekolah ganti balik tudung tu...
orang ramai juga tidak boleh membantah tindakan itu kerana itu adalah undang2 sekolah itu sendiri...lagipun bukanye satu dosa Kalau pakai tudung bulat dan labuh....bukankah lebih sedap mata memandang....dan menunjukkan imej yang lebih bersih?

cuma ana pelik....Kalau kena gunting tudung sebab tak ikut standard yang smmgnya lagi baek kena komen,kutuk,bantah dan masuk akhbar tapi berlambak bebudak sekolah yang tak pakai tudung tak pula jadi begitu....harap nama saja islam...banyak bebudak perempuan melayu tak pakai tudung kat sekolah... Kalau tak percaya p la tengok sekolah menengah sekitar kl dan selangor....ana kata tempat ni sebab majoritinya kat sini....berlambak.....sekian.....peace!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For phackdalungProfil   Hantar PM kepada phackdalung   Quote dan BalasQuote

phackdalung
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.01.2006
Ahli No: 22146
Posting: 61
Dari: KSL

Terengganu  


posticon Posting pada: 26-02-06 03:14


perempuan kat malaysia ni spttnyer bersyukur kerana kerajaan kat sini bagi kebebasan bertudung...tak macam kat france dan negara2 barat yang len...
malangnyer, jarang sekali jumpa perempuan yang betol2 pakai tudung macam yang dikehendaki dalam syariat islam...

p/s: kekadang perempuan yang pakai tudung labuh dan jubah dianggap makhluk aneh.....tapi yang nampak pusat tu ok pula.. ntahlaaa apa nak jadi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For phackdalungProfil   Hantar PM kepada phackdalung   Quote dan BalasQuote

phackdalung
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.01.2006
Ahli No: 22146
Posting: 61
Dari: KSL

Terengganu  


posticon Posting pada: 26-02-06 03:33


Perempuan memang tidak guna...
Sebuah Esei pelbagai yang disumbangkan pada 2/11/2006 6:10:05 PM


1. Perempuan itu tidak guna kain yang nipis untuk membuat bajunya, sehingga terbayang kulitnya. Kerana dia tahu, bahawa pakaian seperti itu adalah pakaian yang layak dipakai oleh perempuan jalang.

2. Perempuan memang tidak guna rantai kaki yang berloceng untuk dililitkan pada kakinya. Rantai ini apabila dipakai walaupun tersembunyi tetap bergemerincing dan menarik perhatian orang lain, lebih-lebih lagi lelaki JAHAT. Dia tahu sekiranya dia memakainya juga dia telah melanggar larangan Allah dalam ayat 31 surah An-Nur.

3. Perempuan memang tidak guna minyak wangi yang baunya semerbak. Wangian sebegini mempunyai kuasa penyerakan bau yang amat tinggi kerana kadar kemeruwapannya tinggi. Biasanya kekuatan bau ini menunjukkan kadar kekompleksan rantai alkohol (secara kimia) yang digunakan untuk membuat pewangi itu. Perempuan yang tidak memakai wangian yang kuat ini tahu bahawa inilah yang dipesan oleh nabi. Sabda junjungan bahawa wanita yang keluar rumah dengan memakai wangian, adalah seperti pelacur. Bukan tidak boleh berwangi-wangi tetapi bersederhanalah dalam pemakaian wangian tersebut.

4. Perempuan memang tidak guna kata-kata yang keji, kerana dia tahu sesiapa sahaja yang bercakap perkara yang keji adalah mereka yang rendah akhlaknya. Lelaki atau perempuan yang bercakap menggunakan perkataan yang buruk atau jahat, adalah seperti sepohon pokok yang rosak akar tunjangnya. Dia tahu bahawa perumpamaan perkataan yang baik dan buruk dinyatakan dengan jelas dalam ayat 24-26 surah Ibrahim.

5. Perempuan tidak guna masa berborak untuk mengatakan hal-hal orang yang disekitarnya atau dengan kata lain mengumpat, memperkatakan keabaian saudaranya. Dia tahu bahawa sekiranya orang yang suka mengumpat baik lelaki atau perempuan dia seolah-olah memakan daging saudaranya sendiri. Apakah sanggup kita memakan daging saudara sendiri? Persoalan ini ditanyakan kepada kita dalam firmanNya ayat 12. surah al-Hujurat.

6. Perempuan memang tidak guna tudung tiga segi, apabila memakainya diselempangkannya sehingga nyata bentuk perbukitan pada badannya. Sememangnya ia menjadi tatapan mata lelaki yang jahat yang terkena panahan syaitan. Dia tahu apabila bertudung, dia mesti melabuhkan tudungnya sehingga menutup alur lehernya dan tidak menampakkan bentuk di bahagian dadanya. Pesan Rasul seperti yang disuruh oleh Allah tersebut dalam ayat 59 al-Ahzab. Begitu juga seorang lelaki yang bergelar suami mesti memberi peringatan untuk isteri dan anak-anaknya.

7. Perempuan memang tidak guna lenggok bahasa yang boleh menggoda seorang lelaki. Jika bercakap dengan lelaki yang bukan mahramnya, bercakaplah dengan tegas. Jangan biarkan suara lentukku untuk menarik perhatian lelaki yang sakit dalam hatinya. Sememangnya suara perempuan bukanlah aurat, jika aurat maka Allah tidak akan menjadikan perempuan boleh berkata-kata. Bertegaslah dalam percakapan, jangan gunakan suaramu untuk menarik perhatian lelaki sehingga menjadi fitnah buatmu. Bahaya suara wanita yang bercakap dengan gaya membujuk yang boleh mencairkan keegoan lelaki (yang bukan mahramnya) dicatat dalam ayat 32 surah al-Ahzab. Makna ayatnya lebih kurang begini "Maka janganlah kamu tunduk dalam berbicara sehingga berkeinginanlah orang yang ada penyakit dalam hatinya dan ucapkanlah perkataan yang baik" 'Tunduk' di sini ditafsirkan sebagai berbicara dengan sikap yang boleh menimbulkan keberanian orang untuk bertindak jahat kepada mereka. Penyakit dalam hati adalah keinginan seorang lelaki untuk melakukan perbuatan sumbang dengannya seperti berzina. Mengapa? Lelaki sangat mudah tertarik kepada seorang wanita melalui suaranya.

8. Perempuan memang tidak guna alat make-up untuk menonjolkan kejelitaannya melainkan di hadapan suaminya sahaja. Adab bersolek (tabarruj) ini amat ditekankan kepada wanita muslim (muslimah) kerana semestinya kecantikannya adalah hak ekslusif yang mesti dipersembahkan kepada suaminya. Jika ingin keluar bekerja, dia memakai make-up secara bersederhana sahaja sehingga tidak jelas kelihatan pada wajahnya dia bersolek. Jangan bersolek sehingga cantiknya anda sehingga kadang-kadang wajah anda menjadi seperti hantu. Hendak bergincu? Jika bergincu, pakailah yang tidak menyerlah warnanya. Atau mengapa tidak pakai pelembap bibir sahaja?

9. Perempuan tidak guna kain tudung yang jarang-jarang seperti jarangnya jala yang digunakan untuk memukat haiwan akuatik. Kerana apabila memakai tudung seperti ini, akan nampak juga bahagian yang sepatutnya ditutup rapi dari pandangan orang lain. Rambut adalah mahkota, tetapi jangan biarkan mahkota itu tidak 'berharga' dengan menayangkannya tanpa sebarang perlindungan. Jika mahkota berharga disimpan dengan rapi di dalam sangkar, dan ditambah pula pengwal untuk menjaga keselamatannya, maka demikian juga dengan rambut wanita. Sangkar itu adalah kain litup yang sempurna dan pengawalnya pula adalah ilmu yang diamalkan oleh anda untuk memakainya dengan cara yang terbaik.

Bookmark and Share

    


  Member Information For phackdalungProfil   Hantar PM kepada phackdalung   Quote dan BalasQuote

alan36963
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.03.2004
Ahli No: 7711
Posting: 71
Dari: TeMpAt mENcArI iLMu..

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 26-02-06 07:28


guru itu salah sebab kementrian pelajaran tak cakap pun TIDAK BOLEH PAKAI TUDUNG LABUH...

Bookmark and Share

    


  Member Information For alan36963Profil   Hantar PM kepada alan36963   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 26-02-06 08:01


pemikiran orang yang tidak tahu dengan pemikiran orang yang tahu adalah berbeza.jadi menjadi tanggungjawab pemikiran orang yang tahu untuk mengingatkan orang yang tidak tahu agar ia menjadi tahu agar tidak leka.

guru juga perlu mengetahui pendekatan yang sesuai untuk digunakan terhadap anak murid.pemikiran guru tidak sama dengan pemikiran mentah seorang pelajar yang tidak hidup di zaman keagungan empayar Islam.ramai guru yang hanya mengajar tentang pelajaran silibus tetapi tidak ramai guru yang mengajar tentang bagaimana menghadapi kehidupan dan cabaran sebenar keadaan dunia dan masyarakat agar para pelajar tidak terpesong dari Islam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

phackdalung
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.01.2006
Ahli No: 22146
Posting: 61
Dari: KSL

Terengganu  


posticon Posting pada: 26-02-06 12:14


Pada 26-02-06 07:28 , alan36963 posting:

!!! QUOTE !!!

guru itu salah sebab kementrian pelajaran tak cakap pun TIDAK BOLEH PAKAI TUDUNG LABUH...



itula sebabnya ramai sangat bebudak perempuan tak pakai tudung... ssb kementerian pelajaran tak cakap pun TAK BOLEH TAK PAKAI TUDUNG...

Bookmark and Share

    


  Member Information For phackdalungProfil   Hantar PM kepada phackdalung   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-02-06 12:18


:roll: sekolah dolu2...kalau cikgu denda anak murid,& bila anak murid tu balik umha bagi tau ibu bapa dorg yang cikgu denda...hhmmm....jawab nyerr,ibu bapa murid tu akan bagi extra denda la kat anak dia sebab melanggar peraturan sekolah.....

p/s: tengok,perbezaan minda ibu bapa dolu2 & sekarang..... :oops:


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

adifashla
Warga Rasmi
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23013
Posting: 2
Dari: bera

Pahang  


posticon Posting pada: 26-02-06 12:20


emm.......kecoh betul ye isu ni.....selalunye masalah tak seberapa tapi kecoh saja yang lebih......mak bapak selalu salahkan guru bila ada masalah macam ni.......padahal dah banyak kali dinasihatkan anak mereka tu....tapi taknak dengar cakap, bila dah jadi macam ni, guru jugak yang dislhkan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For adifashlaProfil   Hantar PM kepada adifashla   Quote dan BalasQuote

musafir_lara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.09.2005
Ahli No: 19324
Posting: 283
Dari: perak + KL + johor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-02-06 13:16


aii..ana sebagai bakal guru pun malu dengan isu ini!
skema sangat pula cikgu-cikgi tu..doakanlah dapat hidayah!

Bookmark and Share

    


  Member Information For musafir_laraProfil   Hantar PM kepada musafir_lara   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-02-06 13:29


Saya rasa guru tu yang bersalah. Dia tak patut buat macam tu. Lagipun sekolah tu sekolah harian kerajaan dan tertakluk kepada undang2 yang ditetapkan kerajaan dan bukan sekolah agama pun. Kalau dah macam tu keadaannya, asalkan pelajar2 memakai tudung yang menutup aurat pun dah cukup. Mungkin sebelum ni, pelajar yang tak pakai tudung pun ada di sekolah tu dah baru berjinak2 nak pakai tudung. Kita tak patut memaksa orang memakai tudung ikut selera kita saja. Lebih2 lagi di sekolah sebab ia melibatkan kos. Kalau sekolah bagi tudung free oklah juga. Mungkin cikgu yang terlibat tu tak faham agama, patutnya mereka rujuk ustaz/ustazah dulu.Mungkin ini yang menyebabkab ibubapa marah.
[ Telah diedit oleh: pukau pada 26-02-06 13:31 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

qardhawi_jr
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17517
Posting: 365

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-02-06 13:30


Hairan ..mengapa akhbar dan tv...media massa memperbesar-besarkan isu ini...macam ada agenda tersirat sahaja...

ini membuka ruang kepada golongan anti-islam untuk menghina agama Islam...jadi modal kepada mereka untuk menghentam Islam.....media perlu lebih berhati-hati dalam melaporkan sesuatu isu.....

cuba fikir baik-baik.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For qardhawi_jrProfil   Hantar PM kepada qardhawi_jr   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-02-06 13:32


Pada 26-02-06 13:30 , qardhawi_jr posting:

!!! QUOTE !!!

Hairan ..mengapa akhbar dan tv...media massa memperbesar-besarkan isu ini...macam ada agenda tersirat sahaja...

ini membuka ruang kepada golongan anti-islam untuk menghina agama Islam...jadi modal kepada mereka untuk menghentam Islam.....media perlu lebih berhati-hati dalam melaporkan sesuatu isu.....

cuba fikir baik-baik.......

Salah orang Islam juga sebab melulu dalam menghukum sesuatu, sedangkan Islam tak ajar macam tu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

phackdalung
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.01.2006
Ahli No: 22146
Posting: 61
Dari: KSL

Terengganu  


posticon Posting pada: 26-02-06 23:04


harini dalam sorat kabar,Berita Harian, Tok Najib kata....
kementerian tidak pernah memaksa pelajar perempuan memakai tudung...ia adalah atas kerelaan pelajar tersebut..
persoalannya, kerajaan islam apa ini?

Bookmark and Share

    


  Member Information For phackdalungProfil   Hantar PM kepada phackdalung   Quote dan BalasQuote

aemanpsycho
WARGA SETIA
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1143
Posting: 434
Dari: dari Bangi ke OKC

Pahang  


posticon Posting pada: 26-02-06 23:28


hahha..
ni la kerajaan islam hadhari yang di gembar hemburkan itu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aemanpsychoProfil   Hantar PM kepada aemanpsycho   Quote dan BalasQuote

phackdalung
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.01.2006
Ahli No: 22146
Posting: 61
Dari: KSL

Terengganu  


posticon Posting pada: 26-02-06 23:30


Pada 26-02-06 13:29 , pukau posting:

!!! QUOTE !!!

Saya rasa guru tu yang bersalah. Dia tak patut buat macam tu. Lagipun sekolah tu sekolah harian kerajaan dan tertakluk kepada undang2 yang ditetapkan kerajaan dan bukan sekolah agama pun. Kalau dah macam tu keadaannya, asalkan pelajar2 memakai tudung yang menutup aurat pun dah cukup. Mungkin sebelum ni, pelajar yang tak pakai tudung pun ada di sekolah tu dah baru berjinak2 nak pakai tudung. Kita tak patut memaksa orang memakai tudung ikut selera kita saja. Lebih2 lagi di sekolah sebab ia melibatkan kos. Kalau sekolah bagi tudung free oklah juga. Mungkin cikgu yang terlibat tu tak faham agama, patutnya mereka rujuk ustaz/ustazah dulu.Mungkin ini yang menyebabkab ibubapa marah.


kenapa pula? sekolah tersebut patut dipuji sebab ikut cara sekolah agama wpon sekolah harian...tak salah pun kan...
inilah undang2 dunia....
bukankah memakai tudung itu wajib? kerana ia menutup aurat.
kenapa boleh masuk isu memaksa pakai tudung?
Kalau ye pun ada paksaan memakai tudung ana amatla setuju 100%...sebab...masa sekolah menengah ni la masa terbaek untok berbuat demikian..
masa sekolah rendah bebudak tak dipaksa tapi dberi galakn memakai tudung....pepahmler bebudk
masa sekolah menengah Kalau tak dipaksa bila lagi? masa dorg dah tua kerepot nak mampos dah? opsss....sowi
tapi inila hakikat....cuba p tengok kat Universiti...
makin ramai perempuan melayu+islam tak pakai tudung...
lebih dr tu pakai tak cukup kain macam orang miskin....pakai ketat sampai nampak tulang rusuk....apeni??
Kalau dah masuk U jangan harapler Kalau di paksa dorg nak dengar..
bagi nasehat pun dorg tolak begitu saja....ini bukan prasangka...
so...sekolah menengah adalah masa paling terrrrrbaek...
ala...tudung kepala berapa sgtler harganyer...takkan sekolah nak sponsor jugak...Kalau beli seluar jean ketat dengan baju fit branded tak mengapa pula...adussss
difahamkan cikgu yang terlibat adalah smmgnya cikgu disiplin...
dan cikgu disiplin biasanya adalah ustaz dengan ustazah...takkan nak ambil cikgu pendidikan seni jadi cikgu disiplin pula...tak boleh kata cikgu tu tak paham agama sebab mereka bknyer suruh bebudak tu bogel mahupon denda yang lebih menyatat hati pun..cuma gunting tudung yang tak ikut standard sekolah....lagipun selama ni bukannya sekolah tu saja yang buat begitu.....musti ada cikgu2 kat sekolah laen pun pernah buat begitu cuma tak dihebohkan saja...
sekian......TUTUP KES.

Bookmark and Share

    


  Member Information For phackdalungProfil   Hantar PM kepada phackdalung   Quote dan BalasQuote

nursyaqila
Warga 1 Bintang
Menyertai: 27.01.2005
Ahli No: 13933
Posting: 32
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 26-02-06 23:48


assalamualaikum...dulu sekolah saya pun ada kes begini juga...cikgu dah pening fikir jalan bagi menyelarakan pemakain tudung..tapi kadang-kadang budak2 yang degil sengaja mengecilkan tudung..dan cikgu terpaksa melakukan sesuatu bagi menghalang mereka dari terus mengenakan tudung tersebut....saya rasa kes tudung ni sengaja digembar gemburkan padahal ianya hanyalah masalah kecil...
~tilik diri..ketahuilah apa yang tersirat~
~ awan andai dapat ku gapai maka saktilah hamba~

Bookmark and Share

    


  Member Information For nursyaqilaProfil   Hantar PM kepada nursyaqila   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 26-02-06 23:52


Pada 26-02-06 13:29 , pukau posting:

!!! QUOTE !!!

Saya rasa guru tu yang bersalah. Dia tak patut buat macam tu. Lagipun sekolah tu sekolah harian kerajaan dan tertakluk kepada undang2 yang ditetapkan kerajaan dan bukan sekolah agama pun.

!!! QUOTE !!!

Kita tak patut memaksa orang memakai tudung ikut selera kita saja.

!!! QUOTE !!!

Mungkin cikgu yang terlibat tu tak faham agama, patutnya mereka rujuk ustaz/ustazah dulu.Mungkin ini yang menyebabkab ibubapa marah.
pertamanya, setiap pelajar Islam tak kira sekolah agama ke sekolah bukan agama ke wajib berpakaian berdasarkan etika Islam, tak timbul soal sekolah agama ke bukan...

kedua, bertudung labuh itu bukannya ikut selera kita atau guru2 tersebut atau siapa2, tetapi ikut selera Islam sebenarnya...

ketiga, guru2 itu memang faham agama sebab itu mereka sanggup mengadakan peraturan baru itu kerana itulah tuntutan agama...

yang jelasnya, para pelajar sekarang sedang diajar memberontak dan melawan arahan guru dan pihak sekolah oleh para pemerintah dan juga ibu bapa...

guru2 sekarang nak didik dan asuh para pelajar pun dah jadi suatu sekatan... yelah, tak kena selera sikit kena samanla, kena marah pun dah perkara biasa sekarang...

sedangkan dah menjadi peranan dan tanggungjawab guru untuk mendidik para pelajar... ibu bapa zaman sekarang bukannya nak ajar anak2 di rumah, semua diserahkan kepada pihak sekolah, tapi bila anak mereka dihukum sedikit, melenting terus!

sepatutnya para pelajar yang tidak memakai tudung pun kena hukum juga, potong saja rambut mereka sampai pendek... tapi yang pastinya kes ini kalau berlaku pasti akan kecoh lagi satu Malaysia!

sebabnya, kementerian pendidikan kata: pelajar perempuan tidak wajib memakai tudung di sekolah! mazhab mana yang mereka pakai? :-?


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 26-02-06 23:55 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 27-02-06 00:54


!!! QUOTE !!!

tapi inila hakikat....cuba p tengok kat Universiti...
makin ramai perempuan melayu+islam tak pakai tudung...
lebih dr tu pakai tak cukup kain macam orang miskin....pakai ketat sampai nampak tulang rusuk....apeni??
Kalau dah masuk U jangan harapler Kalau di paksa dorg nak dengar..
bagi nasehat pun dorg tolak begitu saja....ini bukan prasangka...


em..em..em..
undang-undang dunia.. manusia yang buat..
begitu laa jadinya.. macam-macam..
ISA ..ikut suka saja..

kekadang kita tahu.. something tu SALAH.. HARAm..
tapi.. kita saja ignore.. buat do know..buat tak tahu saja..
tu laa manusia.. :roll:
( ALLAH...ana pun not too good to talk..)

macam-macam isu yang berbangkit..dibangkit..
dunia..dunia..dunia..

:roll: :roll: :roll: :roll:

dunia kita miliki..
akhirat kita junjung..!!!
ALLAHU AKHBAR... :-di :-di



-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..


Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

QistinaHumaira
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.08.2005
Ahli No: 18078
Posting: 156
Dari: di bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 27-02-06 09:48


!!! QUOTE !!!

Tudung 65 pelajar digunting
Oleh Sariha Mohd Ali


Susulan itu, katanya, satu pertemuan secara tertutup diadakan dengan dihadiri Pegawai Pelajaran Daerah (PPD) Temerloh, pengetua, guru dan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kerdau, Datuk Redzuan Haron, semalam.

Katanya, hasil perbincangan tergempar itu, pengurusan sekolah berkenaan diarah membayar ganti rugi atau menggantikan semula semua kain tudung yang digunting itu.




emm bagusla kalau suruh pihak sekolah bayar ganti rugi..nanti suruh cikgu2 tu buatkan tudung pelajar tu tudung yang labuh.. jangan bagi pelajar2 tu repair tudung labuh tu..biar mereka insaf sikit bila pakai tudung labuh..
budak2 sekarang ni MANJA2 sangat..tak boleh ditegur..tak matang cari berfikiran..tahu nak seronok saja..cb lah think positif apa yang cikgu2 mereka buat..untuk kebaikan mereka jugak.

Bookmark and Share

    


  Member Information For QistinaHumairaProfil   Hantar PM kepada QistinaHumaira   Quote dan BalasQuote

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 27-02-06 10:51


Berbeza pula respon yang diberi oleh TPM berkenaan isu ini. Katanya seperti yang dilaporkan oleh Bernama, "Memang (gunting tudung pelajar) tak wajar dilakukan kerana ia bertentangan garis panduan yang kita berikan kepada sekolah."

Mengapa soal labuh atau singkat diambil kira sangat oleh guru-guru yang membuat kerja bodoh itu? Jika saya menjadi Pengarah Pendidikan Negeri, saya akan meminta mereka meletak jawatan. Adalah wajar mereka dikenakan tindakan tatatertib. Ramai lagi orang lain yang boleh menjadi guru dan mahu menjadi pendidik.

Kata kawan saya,"Ingat cikgu, semalam cikgu gunting tudung pelajar. Esok-esok tangan cikgu pula di'gunting'."

Bookmark and Share

    


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

pisst16
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.12.2005
Ahli No: 21458
Posting: 227
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 27-02-06 11:34


pada pendapat saya ckg tu tak bersalh walaupun cara tindaknnya tidak wajar....sebagai pelajar....mengikut paraturan adalah sesuatu kewajipan....tiada maslahnya dengan peraturan yang dibuat oleh sek itu...tiada bentuk penyeksaan sekiranya pelajar memakai tudung labuh....benda yang baik janganlah dihalang nanti buruk padahnya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For pisst16Profil   Hantar PM kepada pisst16   Pergi ke pisst16's Website   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-02-06 02:43


buatla apa-apa yang patut

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

pisst16
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.12.2005
Ahli No: 21458
Posting: 227
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 28-02-06 10:35


Ibu bapa maafkan guru gunting tudung anak

Oleh Asrol Awang

TEMERLOH: “Saya maafkan kesalahan guru terbabit dan tindakan selanjutnya saya serahkan kepada Kementerian Pelajaran.

“Saya hanya tahu kes ini apabila datang ke sekolah menemui anak untuk memberi wang belanja, Sabtu lalu.

“Saya tak sangka kejadian seperti ini turut menimpa anak perempuan saya,” kata bapa pelajar tingkatan empat Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Teluk Sentang, Kuala Krau, Ahmad Ghazali Harun, 44, semalam.

Ahmad Ghazali berkata, ketiga-tiga guru wanita berkenaan ketika pertemuan khas memohon maaf atas perbuatan mereka terhadap anaknya.

Dia ditemui selepas pertemuan khas membabitkan 100 ibu bapa pelajar sekolah berkenaan bersama tiga guru sekolah terbabit yang dipengerusikan Pengarah Jabatan Pelajaran Pahang, Datuk Ahmad Azmey Abu Talib bagi mendapatkan penjelasan dan menyelesaikan kes itu.

Hadir sama, Ahli Parlimen Kuala Krau, Ismail Mohd Said dan pengetua sekolah itu, M Saballah Taib.

Hasil pertemuan itu, ibu bapa pelajar SMK Teluk Sentang memaafkan tindakan guru sekolah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For pisst16Profil   Hantar PM kepada pisst16   Pergi ke pisst16's Website   Quote dan BalasQuote

mujahadatunnafsi
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2003
Ahli No: 5068
Posting: 745
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-02-06 12:42


Kenapa asyik Islam yang dihina ni

Teringat sewaktu belajar di politeknik dulu, kopiah diharamkan pemakaiannya atas sebab ada MANGKUK AYUN yang sakit mata tengok kopiah putih lalu diarahkan supaya jangan ada pelajar hatta ustaz sekalipun...

Dan untuk pengetahuan sahabat semua di dalam buku peraturan dan displin pelajar politeknik, tak ada disebut pun peraturan kopiah diharamkan pemakaiannya....... YANG JELAS ADA IALAH PEMAKAIAN BERSOPAN OLEH PELAJARNYA

Tetapi, apa yang berlaku di ialah student non muslim khususnya chinese yang suka pakai ketat ini bebas berpakaian baju yang menampakkan pusat, ketat dan seksi...... TAPI TIDAK ADA PENEGASAN PUN, PENSYARAH DISPLIN YANG MEMARAHI PELAJAR MEMAKAI KOPIAH BUAT DERK SAJA PADA PAKAIAN TAK SENONOH INI.......dan ana rasa kesal bila pensyarah disiplin tu bila dia memarahi dan memalukan sahabat ana yang pakai kopiah seolah-olah dia buat maksiat..seolah-olah dia pakai seluar pendek dan benda yang haram dalam Islam

Isu kedua di MRSM, apa tudung labuh tidak dibenarkan, sebaliknya tudung yang singkat sahaja yang dibenarkan.....nasib baik ada yang cepat bertindak....

DI MALAYSIA NI, YANG AL-QURAN DAN HADITH SURUH TU LAH YANG MEREKA SAKIT MATA......

Satu persatu, minggu lepas, pekerja hotel diarahkan membuang tudung, sekarang yang pakai tudung labuh digunting...

SIAPA TENGOK FASHA SANDA PAKAI macam MANA dalam anugerah dalam TV baru-baru ini ? ITU HALAL DALAM ISLAM HADHARI NI.....Tak keluar paper pun, tak jadi isu pun...sebabnya IA TAK SALAH...

HARAM DAN BERDOSA MENYOKONG KERAJAAN THAGUT NI
[ Telah diedit oleh: mujahadatunnafsi pada 28-02-06 12:46 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahadatunnafsiProfil   Hantar PM kepada mujahadatunnafsi   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 28-02-06 19:48


!!! QUOTE !!!

TEMERLOH: “Saya maafkan kesalahan guru terbabit dan tindakan selanjutnya saya serahkan kepada Kementerian Pelajaran.

!!! QUOTE !!!

Hasil pertemuan itu, ibu bapa pelajar SMK Teluk Sentang memaafkan tindakan guru sekolah.
mereka keliru sebenarnya antara yang hak dan batil...

cuba fikir balik siapa yang salah, dan siapa yang patut minta maaf sebenarnya... cikgu yang gunting tudung pelajar yang pakai tudung singkat itu, atau pelajar2 dan ibu bapa yang berpakaian tidak mengikut etika Islam :-?

"biar salah di mata manusia, asal betul pada pandangan Allah s.w.t..."


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

n_farhanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.07.2004
Ahli No: 9856
Posting: 332
Dari: -

jordan   avatar


posticon Posting pada: 28-02-06 21:07


Pada 27-02-06 10:51 , MohdHanafi posting:

!!! QUOTE !!!

Berbeza pula respon yang diberi oleh TPM berkenaan isu ini. Katanya seperti yang dilaporkan oleh Bernama, "Memang (gunting tudung pelajar) tak wajar dilakukan kerana ia bertentangan garis panduan yang kita berikan kepada sekolah."

Mengapa soal labuh atau singkat diambil kira sangat oleh guru-guru yang membuat kerja bodoh itu? Jika saya menjadi Pengarah Pendidikan Negeri, saya akan meminta mereka meletak jawatan. Adalah wajar mereka dikenakan tindakan tatatertib. Ramai lagi orang lain yang boleh menjadi guru dan mahu menjadi pendidik.

Kata kawan saya,"Ingat cikgu, semalam cikgu gunting tudung pelajar. Esok-esok tangan cikgu pula di'gunting'."


apa nak hairan, ana lupa sama ada TPM atau menteri pelajaran sendiri yang kata, "Pihak sekolah tiada hak untuk mewajibkan pelajar bertudung labuh, bahkan pihak sekolah tidak ada hak untuk mewajibkan pelajar-pelajar bertudung"

:roll: :-?


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For n_farhanahProfil   Hantar PM kepada n_farhanah   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 28-02-06 23:57


agama Islam kata, wanita wajib memakai tudung dan pakaian yang betul2 menutup aurat...

Islam Hadhari pula kata, wanita tidak wajib memakai tudung dan mereka tidak boleh dipaksa berbuat begitu...

bila guru2 denda pelajar perempuan yang tak pakai tudung yang betul2 menutup aurat, mereka dianggap bersalah kerana tidak mengikut fahaman Islam Hadhari...

sebab mengikut Islam Hadhari, para pelajar perempuan Muslim tidak boleh dipaksa memakai tudung, cukup sekiranya mereka hanya memakai skaf di kepala...

adakah ini dikatakan Islam :-?


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 28-02-06 23:57 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

hyunckel_asyraf
WARGA SETIA
Menyertai: 12.01.2005
Ahli No: 13668
Posting: 414
Dari: United Kingdom

uk  


posticon Posting pada: 01-03-06 01:17


Pada 28-02-06 12:42 , mujahadatunnafsi posting:

!!! QUOTE !!!

Kenapa asyik Islam yang dihina ni

Satu persatu, minggu lepas, pekerja hotel diarahkan membuang tudung,sekarang yang pakai tudung labuh digunting...
HARAM DAN BERDOSA MENYOKONG KERAJAAN THAGUT NI



saya rasa awak horribly miss the plot here....yang kena gunting tu bukannya yang pakai tudung labuh,tapi yang TAK pakai tudung labuh yang kena gunting

Pada 25-02-06 13:09 , pukau posting:

!!! QUOTE !!!

Tudung 65 pelajar digunting
Oleh Sariha Mohd Ali

Kejadian berlaku pada jam 10.30 pagi di dewan sekolah berkenaan Rabu lalu, selepas semua pelajar perempuan itu dikumpulkan di situ kerana gagal mematuhi pemakaian tudung seperti ditetapkan sekolah iaitu potongan bulat dan labuh.

.


Bookmark and Share

    


  Member Information For hyunckel_asyrafProfil   Hantar PM kepada hyunckel_asyraf   Quote dan BalasQuote

hyunckel_asyraf
WARGA SETIA
Menyertai: 12.01.2005
Ahli No: 13668
Posting: 414
Dari: United Kingdom

uk  


posticon Posting pada: 01-03-06 01:21


by the way,pada pendapat saya,pendekatan yang lebih sesuai dalam hal macam ini adalah dengan dakwah secara halus,teliti,dan memahami orang yang didakwah.kalau setakat paksa budak2 pakai tudung labuh dengan ancaman siapa tak pakai tudung labuh nanti kena gunting,takat mana keberkesanannya??adakah mereka akan terus istiqamah memakai tudung labuh bila cikgu dah tak ada or bila dah keluar sekolah??

sebaliknya,kalau cikgu2 yang berniat murni tu dapat berdakwah dengan memberikan kefahaman kepada mereka mengenai pentingnya perintah allah untuk menutup aurat properly,insya allah,dengan izin dan hidayah allah,mereka boleh memakai tudung labuh ke...jubah ke...dengan kefahaman yang betul,bukan atas dasar takut kepada perintah cikgu dan sebagainya.

ini hanya pendapat saya

wallahu a'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For hyunckel_asyrafProfil   Hantar PM kepada hyunckel_asyraf   Quote dan BalasQuote

mujahadatunnafsi
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2003
Ahli No: 5068
Posting: 745
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-03-06 09:38


Opss...

!!! QUOTE !!!

Tudung 65 pelajar digunting
Oleh Sariha Mohd Ali

Kejadian berlaku pada jam 10.30 pagi di dewan sekolah berkenaan Rabu lalu, selepas semua pelajar perempuan itu dikumpulkan di situ kerana gagal mematuhi pemakaian tudung seperti ditetapkan sekolah iaitu potongan bulat dan labuh


Kalau itu kebenarannya, saya minta maaf dan tarik balik kata-kata diatas...Alhamdulillah jika demikian, walauapapun, tindakan gunting itu tidak wajarlah....

Bukan apa, sekarang kita memang agak teremosi sedikit dengan berita-berita begini, maklumlah semakin hari semakin islam dihina....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahadatunnafsiProfil   Hantar PM kepada mujahadatunnafsi   Quote dan BalasQuote

Along_Safa
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 180
Posting: 348
Dari: tilamhotel.com

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-03-06 21:55


Jangan diperbodohkan oleh Media!
Yang digunting ialah tudung labuh...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Along_SafaProfil   Hantar PM kepada Along_Safa   Pergi ke Along_Safa's Website   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 10-03-06 11:23


assalamulaikum,,,,,,,,,,,,,,,,,,
bagi saya kalau peraturan suruh pakai tudung labuh pakailah jangan degil,dekat sekolah saya pun pernah jadi bagaimana,budak2 perempuan pakai tudung sampai nampak pakaian dalam,mungkin nak tunjuk dengan budak2 lelaki,akhirnya cikgu tetaskan jahitan tudung mereka,pandai2lah nak pakai macam mana,ibubapa dan wartawan tak perlu masuk campur dalam urusan sekolah.disekolah,mereka hak sekolah dan cikgu takkan jahanamkan anak mereka,semua yang dia buat ada reasonnya,kalau ibubapa rasa dah bagus sangat,, xpayah hantar pergi sekolah.didik sendiri.baru tahu senang atau susah.tengoklah apa nak jadi dengan generasi hari ini kalau guru tak di beri kuasa mendidik

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

cynognathus
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 907
Posting: 143
Dari: ~baNdarTeriNdah + BandaRtErmusNah~

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-03-06 13:16


huRm.. berita seperti cerita..
Entahnya.. yang anugerah belambak2 dok perabis duit..dedah badan sana sini tak heboh pulak.. pepelik sajalah..

haiya..tudung dah pendek..
lagi potong lagi la pendek..penin2..

Bookmark and Share

    


  Member Information For cynognathusProfil   Hantar PM kepada cynognathus   Pergi ke cynognathus's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.151848 saat. Lajunya....