Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 13-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Manusia akan mati sekali sahaja, tetapi orang yang berhutang akan mati berkali-kali
-- Peribahasa India

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 47
Ahli: 0
Jumlah: 47




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 11 hari yang lalu
wyd1014: 19 hari yang lalu
haykal77: 28 hari yang lalu
Kakngah: 28 hari yang lalu
lidah-penghunus: 29 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: kesan emosi pada fizikal


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» kesan emosi pada fizikal

Please Mendaftar To Post


Oleh kesan emosi pada fizikal

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-02-06 16:04


Emosi rupa-rupanya mendatangkan kesan-kesan tertentu kepada tubuh kita..



EMOSI & KESANNYA


Kondem Orang - Pengerasan ateri dan sakit tekak


Domineering, menguasai, menganiaya -Sakit belakang


Cynical, sindiran - Bongkok




Menahan marah, memendam rasa - Sakit semua bahagian belakang


Menanggung masalah sendiri/orang lain - Lenguh bahagian belakang


Menyimpan rahsia pahit, tidak memaafkan, - Kanser cemburu, kebencian,

Amalan sikap negatif, menyimpan sesuatu - Sembelit


Menyampah kepada seseorang - Batuk


Kerakusan kasih - Jantung dan paru-paru


Minda yang tiada tolak ansur - Sakit sendi


Memendam emosi - Sakit pinggang


Kekesalan - Hati (liver)


Ketegangan emosi - Tengkuk tegang


Penyedih, terkejut, ketakutan, kegembiraan - Pankreas


Komplen - Organ seks


Dendam - Gastrik


KESIMPULANNYA


Sebagai manusia kita tak dapat lari dari mengalami satu atau semua keadaan emosi diatas. Namun demikian Nabi S.A.W mengingatkan supaya kita bersederhana dalam semua hal.


Kenali sifat-sifat tidak baik yang ada pada diri kita dan berusahalah untuk memperbaikinya dan menggantikannya dengan sifat-sifat yang terpuji.

Waallahualam.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

husna_nasiha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.01.2006
Ahli No: 22138
Posting: 233
Dari: UPM

Perak  


posticon Posting pada: 23-02-06 16:09


Terima kasih ummi..


-----------------
Pernikahan menginsafkan kita..
Perlunya iman dan taqwa meniti sabar dan redha..
Bila masa senang syukuri nikmat Tuhan..
Susah mendatang tempuh


Bookmark and Share

    


  Member Information For husna_nasihaProfil   Hantar PM kepada husna_nasiha   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 23-02-06 16:57


"Sebagai manusia kita tak dapat lari dari mengalami satu atau semua keadaan emosi diatas. Namun demikian Nabi S.A.W mengingatkan supaya kita bersederhana dalam semua hal."



:-) 8-)

terima kasih ummimq..


-----------------
Ukhwah yang terbina persis untaian tasbih.Ada awal, tiada penghujung.Dibuat untuk mengingatiNya.Dicantum kerana cintaNya…


Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

Islamic_prince88
WARGA SETIA
Menyertai: 25.05.2004
Ahli No: 9164
Posting: 587

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-02-06 17:25


hahaha

tak tau nak cakap apa

Bookmark and Share

    


  Member Information For Islamic_prince88Profil   Hantar PM kepada Islamic_prince88   Pergi ke Islamic_prince88's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-02-06 23:30


Wa'alaikumussalam wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Alhamdulillah afwan ya anak-anak atas respons. Sekedar ingin berkongsi info yang umi dapati dari email. Diharap dapat dimanfaatkan demi masa depan kita untuk mengejar mardhatillah - keredhaan Allah semata-mata.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq
ps - semoga kita dapat kawal emosi agar jangan sampai mengatasi iman dan ukhwah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 23-02-06 23:39


macam mana ye nak baik kan sakit tengkuk...sejak kebelakangan ni asik sakit tengkuk saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-02-06 00:10


Wa'alaikumussalam wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Alhamdulillah syukran jazilan atas respons. Setahu umi sekiranya tidak salah bantal semasa tidur atau tersalah urat mengangkat barang berat dan sebagainya maka ada kaitan dengan penyakit darah tinggi. Jadi umi sarankan anakanda pergilah ke kelinik dan cek tekanan darah dulu ya. Bila ok saja pergilah berurut dengan tukang urut profesional.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq
ps - kalau ikut artikel sakit tengkok ada kaitan dengan ketegangan emosi atau stress.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 24-02-06 02:33


uih info bagus ni....emosi ada hub dengan ksktn ek...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 01-03-06 23:29


bagus la ummi ni... tq2.. kalau lah ummi boleh jadi mak mertua saya..heheheh..jangan marah tau ummi anaknda gurau saja... Assalamualaikum

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 01-03-06 23:34


hahahaha....ada hati nak jadi mak mertua ummi....
ummi, bagus la info ini....kesederhanaan tu adalah kesempurnaan dalam semua aspek kehidupan....tak payah dan tak perlu nak sangkal lagi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 05-03-06 22:37


Pada 24-02-06 00:10 , ummimq posting:

!!! QUOTE !!!

Wa'alaikumussalam wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Alhamdulillah syukran jazilan atas respons. Setahu umi sekiranya tidak salah bantal semasa tidur atau tersalah urat mengangkat barang berat dan sebagainya maka ada kaitan dengan penyakit darah tinggi. Jadi umi sarankan anakanda pergilah ke kelinik dan cek tekanan darah dulu ya. Bila ok saja pergilah berurut dengan tukang urut profesional.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq
ps - kalau ikut artikel sakit tengkok ada kaitan dengan ketegangan emosi atau stress.



tanx ummi...saya dah pergi cek doktor..alhamdulillah tak ada apa-apa...cuma belum pergi urut saja...sekarang ni masih sakit lagi...mungkin juga saya stress....:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

khalifah_85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22747
Posting: 437
Dari: johor bahru

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 06-03-06 07:48


assalamualaikum..

terima kasih kepada ummi atas nasihat yang berguna ini....

sama2lah kita cuba kawal emosi kita ye...

wassalam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For khalifah_85Profil   Hantar PM kepada khalifah_85   Quote dan BalasQuote

QistinaHumaira
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.08.2005
Ahli No: 18078
Posting: 156
Dari: di bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-03-06 08:31


assalamualaikum ummi..
thanks atas info ni..
qis selalu sakit blkg..
agaknya sebab qis ni selalu pendam prsn agaknya..hehehehe..
:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For QistinaHumairaProfil   Hantar PM kepada QistinaHumaira   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-03-06 08:58


:)

kawal emosi sendiri..sentiasa berbaik sangka..ubat mudah untuk tidak lahirkan sakit jiwa..

tapi..jika jutuh..terlanggar..itu memang akan jadi sakit fizikal..bukan sebab sakit jiwa kan? :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

Linn
WARGA SETIA
Menyertai: 14.04.2004
Ahli No: 8388
Posting: 447
Dari: Serdang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-03-06 10:21


Pada 01-03-06 23:34 , farah_hanan posting:

!!! QUOTE !!!

hahahaha....ada hati nak jadi mak mertua ummi....



mak mertua ummi? :-? :-?
macam kelakar pula... :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For LinnProfil   Hantar PM kepada Linn   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-01-09 10:36


AAIKK?? Kalau ada tabiat complain-complain pun boleh
mandul? EERRKK... Biar bebetul ini... Huhu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 27-01-09 11:45


biar betoill ... macam tak percaya saja ..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 27-01-09 11:59


Assalamualaikum
menarik artikel ummiq ini..
tersenyum seorang-seorang baca artikel ini...
patutlah ada rasa sakit belakang yang disebabkan Menahan Marah...
hehe :-D adakah ia satu kebetulan?

p/s: selepas ini tengok org batuk itu..cepat-cepat kena tanya lah.."awak menyampah kat saya ke? :sopan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

lailasuhaila
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35134
Posting: 351
Dari: my heart...

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 27-01-09 12:28


terima kasih atas info yang ummiq berikan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For lailasuhailaProfil   Hantar PM kepada lailasuhaila   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-01-09 14:34


salamun alaik..
syukran ummimq..info yang bagus..aa'ahla berkaitan juga..kalau stress memang sakit kat area leher..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-01-09 19:09


Terima kasih ummi, memang betullah emosi memberi kesan pada fizikal. Kena happy dan ceria selalu lah ye... :kelip: :kelip:


-----------------



Hargai semasa ada....


Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

wafie
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15378
Posting: 517
Dari: Sabak Bernam Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-01-09 20:08


terima kasih ya ummimq atas info yang diberikan,baru tau


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For wafieProfil   Hantar PM kepada wafie   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 27-01-09 23:08


banyaknya kena pada diri ini...harap-harap dijaukanlah dari perkara negatif tu....nak yang positif saja..berusaha saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

aqil
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.08.2005
Ahli No: 17966
Posting: 162
Dari: PAHANG

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 28-10-09 22:04


hurm....
syukran ummi untuk artikel ni
rasa macam nak percaya tak percaya saja
hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For aqilProfil   Hantar PM kepada aqil   Quote dan BalasQuote

adab
Warga 1 Bintang
Menyertai: 13.05.2005
Ahli No: 16492
Posting: 32
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 16-12-09 11:16


KESIMPULANNYA


Sebagai manusia kita tak dapat lari dari mengalami satu atau semua keadaan emosi diatas. Namun demikian Nabi S.A.W mengingatkan supaya kita bersederhana dalam semua hal.


Kenali sifat-sifat tidak baik yang ada pada diri kita dan berusahalah untuk memperbaikinya dan menggantikannya dengan sifat-sifat yang terpuji.




Setuju!!
jazakillah ummimq!

Bookmark and Share

    


  Member Information For adabProfil   Hantar PM kepada adab   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.136766 saat. Lajunya....