Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 27-11-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Seekor ikan di tangan lebih berharga dari dua ekor ikan di kolam
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: lizawati2302
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43141

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 60
Ahli: 0
Jumlah: 60




  Yang Masuk Ke Sini
lizawati2302: 4 hari yang lalu
Kang: 4 hari yang lalu
sahabat_sejati: 11 hari yang lalu
sadiqah: 14 hari yang lalu
eme86: 18 hari yang lalu
al_hafizahgirl: 22 hari yang lalu
nice_pesan: 25 hari yang lalu
umy_1510: 30 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: time tidur


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» time tidur

Please Mendaftar To Post


Oleh time tidur

ibnuabbas
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16231
Posting: 346
Dari: Al-Azhar As Assyarif

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 16-02-06 21:01


berapa jam anda tidur sehari....

.............................................................................

tidur ketika bepuasa adalah ibadah

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnuabbasProfil   Hantar PM kepada ibnuabbas   Pergi ke ibnuabbas's Website   Quote dan BalasQuote

SaLaFiaN
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 191
Posting: 719
Dari: Tm Mlwt, Kl Lumpur

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 16-02-06 21:08


Bergantung pada keadaan. Biasanya 5 jam...

Kalau assignment bertimbun, program berlambak, esok pagi alamat mata bengkak sebab tak cukup tidurrr...

Sejak akhir-akhir ni pun, tak cukup tidur. Sibuk dengan Internal Moots Competition. Doakan ana ok! Mengantuknyaaa...

Allahu Ta'ala a'lam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaLaFiaNProfil   Hantar PM kepada SaLaFiaN   Pergi ke SaLaFiaN's Website   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 22-03-06 17:26


tak tentu...kalau asgment banyak, alamtnya bersengkang mata dpan pc.time exam lagi tak lena tidur..alamatnya tak tidur langsung...musim final dah nak terasa...jadual final pun tak banyak gap...adui...doakan ana ye...semoga berjaya untuk sahabat-sahabat semua...;-)


-----------------
sekali kaki melangkah di jalan ALLAH..jangan undur..biar masa berganti..aqidah jangan mati..biar zaman berubah..keyakinan pada ALLAH jangan goyah..


Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

ilma
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14511
Posting: 247
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-03-06 17:28


tak tentu...
kadang-kadang terlebih dan kadang-kadang terkurang...
dan kadang-kadang tak tidur langsung...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilmaProfil   Hantar PM kepada ilma   Pergi ke ilma's Website   Quote dan BalasQuote

Norhaslina
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.11.2005
Ahli No: 20221
Posting: 382
Dari: Bandar Baru Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-03-06 17:46


Tak tentu..
kadang-kadang tiga empat jam saja.. :)


-----------------
SENYUMSOKMO (^_^)
[ Telah diedit oleh: Norhaslina pada 22-03-06 17:47 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For NorhaslinaProfil   Hantar PM kepada Norhaslina   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 23-03-06 04:05


terlebih sokmo

Bookmark and Share

    


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

wanie85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.03.2006
Ahli No: 23417
Posting: 190
Dari: uk

Selangor  


posticon Posting pada: 23-03-06 04:45


6 jam

Bookmark and Share

    


  Member Information For wanie85Profil   Hantar PM kepada wanie85   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-03-06 05:09


baru-baru ni kena migrain sebab kurang tidur....erkkkk!

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

spaghetigoreng
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.02.2006
Ahli No: 22680
Posting: 134
Dari: bumi Allah

uk  


posticon Posting pada: 23-03-06 05:42


kadang-kadang terlebih, tetapi sedang nak biasakan tidur 4-5 jam saja (tidur mlm a..nap tak kira)

sekadar quote: orang bertanya kepada imam ahmad bila masa dia berehat sebab asyik nampak dia bersibuk2 dengan urusan ilmu, ibadat dsb.. jawab imam ahmad ' aku hanya akan merasakan kerehatan pada langkahan pertama ku ke syurga'..

rehat seorang pejuang hanyalah apabila dia mati..

lagi motivasi untuk kurangkan tdur:

way to Allah: 1. eat little 2. SLEEP little 3. speak little 4. be patient when people want to harm you

Bookmark and Share

    


  Member Information For spaghetigorengProfil   Hantar PM kepada spaghetigoreng   Pergi ke spaghetigoreng's Website   Quote dan BalasQuote

nurirshad
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23047
Posting: 214
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 23-03-06 08:27


6 jam malam....1 jam petang....semuanya 7 jam...cukup!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurirshadProfil   Hantar PM kepada nurirshad   Quote dan BalasQuote

fathiahMohdZamani
Warga Rasmi
Menyertai: 13.03.2006
Ahli No: 23408
Posting: 13
Dari: utm

Terengganu  


posticon Posting pada: 23-03-06 09:05


tidur memang penting....paling minima mesti 4jam.
janganlah kita melawan hukum yang Allah dah ditetapkan...
kalau mata dah rasa mengantuk,maknanya sistem badan kita dah beri amaransupaya kita benarkan diri kita berehat...........
ingatlah kawan2...jangan zalimi diri kita........
ini sebagai tauladan.....sebab ana sendiri dah kena imsomnia atau sindrom tak boleh tidur akibat terlalu memaksa diri untuk berjaga.............
tak ada ubatnya kecuali ubat tidur yang kelak akan membinasakan diri..........
boleh menghilangkan kerasionalan diri....
nauzubillah..........

Bookmark and Share

    


  Member Information For fathiahMohdZamaniProfil   Hantar PM kepada fathiahMohdZamani   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 23-03-06 23:07


tak bolehlah nak limit tidur..mesti terlajaknya..kat sini tak kiralah tidur berapa lama sekalipon..bila nampak tilam dengans elimut..rasa ngantuk itu datang tiba-tiba..hehehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 23-03-06 23:11


lebih kurang 6 jam ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

ummul
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.03.2005
Ahli No: 15144
Posting: 55
Dari: kuantan/penang

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 23-03-06 23:35


saya ada dapat satu petua..kalau nak tidur pilih waktu genap seperti kul 12tgh mlm, 2pg...insyaallah bangun pagi xngantuk..tak kira la berapa jam kita tidur...saya dah pernah buat dan hasilnya memuaskan...cubalah..waallahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummulProfil   Hantar PM kepada ummul   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 23-03-06 23:44


betul ke..boleh cuba ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 25-03-06 02:35


Pada 23-03-06 05:09 , zilzal posting:

!!! QUOTE !!!

baru-baru ni kena migrain sebab kurang tidur....erkkkk!


kenapa ni saudara zilzal.???tak cukup tidur saja terus migrain..
kurang stamina ni...


-----------------
bekerjalah bersungguh-sungguh seolah-olah hidup selama-lamanya,beribadatlah dengan ikhlas seolah-olah mati esok hari.


Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

Atif_Haziq
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13220
Posting: 203
Dari: اللذي بركنا حوله

Terengganu  


posticon Posting pada: 25-03-06 02:53


tuk saudara zilzal...
kalau datang saja migrain..terus meng'zilzal'kan kepala anda nescaya tak zilzal dah lepas tu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Atif_HaziqProfil   Hantar PM kepada Atif_Haziq   Quote dan BalasQuote

zahrah_asrar
Warga 5 Bintang
Menyertai: 07.02.2006
Ahli No: 22514
Posting: 363
Dari: port dickson

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 25-03-06 03:04


Pada 23-03-06 23:07 , lobam_shibin posting:

!!! QUOTE !!!

tak bolehlah nak limit tidur..mesti terlajaknya..kat sini tak kiralah tidur berapa lama sekalipon..bila nampak tilam dengans elimut..rasa ngantuk itu datang tiba-tiba..hehehe..


Bookmark and Share

    


  Member Information For zahrah_asrarProfil   Hantar PM kepada zahrah_asrar   Quote dan BalasQuote

ibn_wanza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.10.2005
Ahli No: 20172
Posting: 295
Dari: kelantan + terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 25-03-06 03:26


tak menentu..biasanya sekitar 5-6 jam sehari..peringatan buat saudara zilzal, jangan banyak sangat berjaga..bahaya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibn_wanzaProfil   Hantar PM kepada ibn_wanza   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 25-03-06 03:43


Pada 25-03-06 03:26 , ibn_wanza posting:

!!! QUOTE !!!

tak menentu..biasanya sekitar 5-6 jam sehari..peringatan buat saudara zilzal, jangan banyak sangat berjaga..bahaya.


mesti ibn_wanza ni suka mengkaji ni...
sebab dapat bagi info yang berguna kepada ahli2 ukhwah yang lain...


-----------------
bekerjalah bersungguh-sungguh seolah-olah hidup selama-lamanya,beribadatlah dengan ikhlas seolah-olah mati esok hari.


Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

segerak_searah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23281
Posting: 127
Dari: Kem Sg Besi

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 26-03-06 18:01


emm, tengok keadaan juga..kalau banyak sangat assignment yang kena buat last minute mahu 4-5 jam saja tidur... :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For segerak_searahProfil   Hantar PM kepada segerak_searah   Quote dan BalasQuote

nur_namia
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.12.2005
Ahli No: 21203
Posting: 193
Dari: n9

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 26-03-06 18:29


emm tak menentu tapi if banyak assignmt alamatnyer tak dapat tidur lama..so apa lag qada' sabtu ahd lah..he2...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_namiaProfil   Hantar PM kepada nur_namia   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 26-03-06 18:33


Pada 25-03-06 03:26 , ibn_wanza posting:

!!! QUOTE !!!

tak menentu..biasanya sekitar 5-6 jam sehari..peringatan buat saudara zilzal, jangan banyak sangat berjaga..bahaya.




kalau selalu berjaga boleh kena migraine ke?sebab kebelakangan ni migraine saya datang balik...macam mana nak menghidari migraine....?anybody help me..... :-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

anwarinho87
Warga Rasmi
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23591
Posting: 8

Perak  


posticon Posting pada: 26-03-06 19:08


insyaAllah....4-5jam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For anwarinho87Profil   Hantar PM kepada anwarinho87   Quote dan BalasQuote

khalifah_85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22747
Posting: 437
Dari: johor bahru

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 26-03-06 20:32


waalaikumussalam...

assalamualaikum....

saya tidur...hehehe tak menentu ikut cuaca dan suasana lah juga...

kadang-kadang tidur 5-6 jam..

kadang 3 jam saja...

kadang-kadang terlebih jam....

hehehhe :) :di

wassalam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For khalifah_85Profil   Hantar PM kepada khalifah_85   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 26-03-06 20:47


NAK CUBA PETUA UMMUL

Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

azmansyah_alias
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23580
Posting: 66

blank   avatar


posticon Posting pada: 28-03-06 09:11


assalamualaikum...tak tentulah ibnuabbas......kekadang tak tidur langsung,,kadang-kadang terlebih had.....hmmm masalah tu.....HARAP MAAF....wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For azmansyah_aliasProfil   Hantar PM kepada azmansyah_alias   Quote dan BalasQuote

naqiyyah_al-sarirah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19666
Posting: 130
Dari: subang jaya

Selangor  


posticon Posting pada: 30-03-06 09:43


tak menentu...tapi sekarang thg cuti memang tidur cukup 8 jam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For naqiyyah_al-sarirahProfil   Hantar PM kepada naqiyyah_al-sarirah   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-04-06 12:32


salam...

waktu tidur...
sebolehnya paling lewat kol 2 pagi dah kena tidur..
kalau lebih kol 2pg tak tidur, jawabnye samapai ke subuhla tak tidur.. huhu..
kalau tidur mlm dalam 2-4jam..

maaf ye ... kalau tak salah ana petua bangun tidur tak ngantuk, tdur dalam jam yang genap.. bermakud 2 jam ke 4 jam ke danseterusnya...

maafkan ana andai tersalah..

wallahu'alam..
salam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

nurul09
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.03.2006
Ahli No: 23223
Posting: 91
Dari: shah alam

PulauPinang  


posticon Posting pada: 18-04-06 13:58


Artikel ni saya copy dr satu laman web....harap2 dapat sikit info..

tidur adalah satu cara untuk kita sebagai manusia menghilangkan keletihan dan kepenatan. oleh itu, mari kita kongsi bersama cara tidur yang sebaik-baiknya yang diamalkan oleh Rasulullah SAW.

    * ~ tidurlah di awal malam sesudah solat isyak jam 10.00 atau 11.0 dalam keadaan berwuduk.
    * ~ bangunlah di awal separuh kedua malam jam 1.00 atau 2.00 kemudian bersugi, berwuduk dan bersembahyang tahajjud.
    * ~ kemudian tidurlah semula dan bangkitlah sebelum terbit fajar.
    * ~ tidurlah dengan mengiringkan badan di sebelah rusuk kanan, rusuk kiri di bahagian atas supaya tetap kedudukan makanan dalam usu, cepat hadham makanan.
    * ~tidurlah sedemikian dari mula hingga akhirnya.

     waktu-waktu yang tidak dibenarkan tidur:
    * awal-awal pagi setelah terbit matahari.
    * selepas masuk waktu asar.
    * tidur di bawah cahaya matahari walaupun terkena separuh dari badan bahaya tidur di siang hari.....
    * mendatangkan penyakit kulit.
    * merosakkan warna kulit
    * melemahkan jantung.
    * menambahkan tekanan perasaan yang meluap
    * melemahkan badan dan tenaga syahwat
    * melemahkan kecerdasan akal.

     so... kurangkan tidur siang... ;-)


-----------------
Demi masa.... Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian kecuali orang-orang yang beriman serta beramal soleh dan berwasiat (ingat-mengingatkan) dengan kebenaran.
[ Telah diedit oleh: nurul09 pada 18-04-06 13:59 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul09Profil   Hantar PM kepada nurul09   Quote dan BalasQuote

Minur
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24249
Posting: 100
Dari: Kuching

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 18-04-06 15:05


hmmm..... boleh buat research ni.... :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For MinurProfil   Hantar PM kepada Minur   Quote dan BalasQuote

tudung_kelabu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2005
Ahli No: 18250
Posting: 234
Dari: sha aramu

Kelantan  


posticon Posting pada: 18-04-06 15:58


**********************

cakap pasal tidur ni...
dulu bila tidur setengah jam
rasa lama lah jugak.
tapi sekarang ni tidur 1 jam..
nak mimpi pun tak sempt...
terasa sekejap sangat...
hehehe saya lah...
orang lain tak tahu la bagaimana..:di

************************

Bookmark and Share

    


  Member Information For tudung_kelabuProfil   Hantar PM kepada tudung_kelabu   Quote dan BalasQuote

nike_007
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20933
Posting: 125
Dari: pasir mas

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 19-04-06 16:46


entah..tak menentu

Bookmark and Share

    


  Member Information For nike_007Profil   Hantar PM kepada nike_007   Pergi ke nike_007's Website   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 19-04-06 19:29


sebelum exam mesti rasa ngantuk nak tidur...huhu..

p/s: pernah pergi exam lambat...nasib baik boleh ambil exam lagi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

fahim
WARGA SETIA
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8869
Posting: 613
Dari: Morioka, Jepun

japan  


posticon Posting pada: 19-04-06 20:02


Waktu sekolah dulu 6 jam saja... Tapi bila lepas spm, tak ada kerja, dok rumah, sampai 16 jam pun pernah. Tu memang tahap gaban... entah sihat ke tak ana ni.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fahimProfil   Hantar PM kepada fahim   Quote dan BalasQuote

cahaya_kelembutan
Warga 2 Bintang
Menyertai: 03.04.2005
Ahli No: 15578
Posting: 67
Dari: UKM KKL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 18-06-06 00:46


tak tentu....tapi biasanya 5 jam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahaya_kelembutanProfil   Hantar PM kepada cahaya_kelembutan   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 18-06-06 01:22


tak tentu... ikut mood + keadaan...

kalau banyak programmes, assignment, discussion ( nilah rutin student) :-P so, tidur 4jam pun dah kira alhamdulillah...

biasanya kalau dah tau banyak kerja&mlm tak boleh tidur, tengah hari before asar tu curilh masa untuk tidur sikit.. :roll:


-----------------
Ukhwah yang terbina persis untaian tasbih.Ada awal, tiada penghujung.Dibuat untuk mengingatiNya.Dicantum kerana cintaNya


Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

kdinx
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.01.2006
Ahli No: 21823
Posting: 69
Dari: Moscow

Terengganu  


posticon Posting pada: 18-06-06 02:34


6-8jam..jarang tidur siang

Bookmark and Share

    


  Member Information For kdinxProfil   Hantar PM kepada kdinx   Quote dan BalasQuote

Abdullah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 261
Posting: 248
Dari: Malaysia

blank  


posticon Posting pada: 26-11-08 15:21


Assalamualaikum,

Kalau kita tidur sehari 6 jam secara konsisten, maksudnya secara purata 25% daripada usia dihabiskan untuk tidur.

Hmm, rasa macam rugi pula masa. Kalau yang tidur sehari 8 jam, wah 1/3 daripada hidup dihabiskan untuk tidur!

Wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For AbdullahProfil   Hantar PM kepada Abdullah   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 26-11-08 15:44


waktu siang juga diharuskan tidur setengah jam atau pun 1jam.. untuk mengurangkan sakit lemah jantung.. sekadar info.. :welcome:



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

lemochi_adachi
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2008
Ahli No: 35332
Posting: 420
Dari: SABAK BERNAM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-11-08 15:57


tak tentu juga...asal ngantok tidur lah kuikuikui

Bookmark and Share

    


  Member Information For lemochi_adachiProfil   Hantar PM kepada lemochi_adachi   Quote dan BalasQuote

PUTERI_FUZA
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1975
Posting: 201
Dari: Perth, Australia

australia  


posticon Posting pada: 26-11-08 17:22


time study memang tidur kejap saja...
pukul 3 or 4 pagi baru tidur...
tapi sekarang dah kerja, pukul 11mlm dah ngantuk..
tidur awal..

Bookmark and Share

    


  Member Information For PUTERI_FUZAProfil   Hantar PM kepada PUTERI_FUZA   Quote dan BalasQuote

dueramiela
WARGA SETIA
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28283
Posting: 732
Dari: DaRuL eHsaN

Selangor  


posticon Posting pada: 26-11-08 20:59


Assalamualaikum

saya suka tidur waktu2 jam 12tghri...sampai masuk zuhur untuk solat zuhur...

tak suka xtdo malam....nanti siang penat~huhu

biasanya 4-6jam sehari...


wassalam~

Bookmark and Share

    


  Member Information For dueramielaProfil   Hantar PM kepada dueramiela   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 26-11-08 21:02


tidur 6 jam sehari...kalau tak cukup 6 jam..alamat kat tempat kerja konfirm mengantuk...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

nadia_khalit
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.06.2008
Ahli No: 33692
Posting: 163
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 27-11-08 14:58


kalau kat kolej..
suka tidur awal dalam pukul 10pm..lepas itu bangun pukul 3am..
tapi kalau cuti..tak ada class..suka tidur lewat..main mesej..wakaka :lol:


-----------------
Setiap yang berlaku ada hikmahnyer..Fikirkanlah..


Bookmark and Share

    


  Member Information For nadia_khalitProfil   Hantar PM kepada nadia_khalit   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 27-11-08 16:35


paling kurang...tak 1jam setengah... (tak tidur xdikira), paling lama...lau xdiganggu...5jam..tapi payah agaknya sebab ana selalu terjage kul3/4pg

Kadang bila sibuk sangat..boleh tak tidur... Then after semua kerja selesai... ana akan sakit kepala..sebab tak cukup tidur.. org migrain kena cukup tidur juga..lau tak jadi macam ni > :roll:


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 27-11-08 16:50


Assalamualaikum
wah....semuanya hehebat belaka...saya ni macam bayi..
kena tidur 8 jam...uhuk.. :cry:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Aspari
Warga 1 Bintang
Menyertai: 16.01.2008
Ahli No: 32334
Posting: 22
Dari: Johor Bahru-Kedah

Johor  


posticon Posting pada: 27-11-08 18:02


:-o

Assalamualaikum

Tidak dapat dipastikan, bergantung...banyak kerja sedikitlah waktu tidur...suka baca buku sebelum terlelap, apa-apa buku pun boleh...dari komik hingga bahan bacaan berat...tidak lupa dengan bacaan doa :-D

Assalamualaikum

:bunga:


-----------------
Saya Hamba ALLAH itu sahaja...


Bookmark and Share

    


  Member Information For AspariProfil   Hantar PM kepada Aspari   Pergi ke Aspari's Website   Quote dan BalasQuote

hurul_inn
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.03.2008
Ahli No: 32879
Posting: 107
Dari: Darul Iman-Darul Naim-Darul Ehsan-Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 27-11-08 21:27


..bergantung kepada keadaan...
Kalau banyak kerja..lewat lah tidonye...so kurang lah jam tidonye
kadang-kadang tak tidur langsung...
tapi biasanya 5 jam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hurul_innProfil   Hantar PM kepada hurul_inn   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 28-11-08 22:54


bila dah ngantuk sangat..memang tidurlah jawapannya :D
sekarang ni...5 jam....3 jam jarang2..

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

muhamad_azrul86
WARGA SETIA
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25571
Posting: 611
Dari: KoTa TiNggi BaNDaR Ada SejaRaH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 29-11-08 00:30


espcialy lingkungan 6 jam...
kalau lapan jam tu dah terlebih sebenarnya...
mengikut amalan islam digalakan tidur hanya 4jam saja cukup dah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For muhamad_azrul86Profil   Hantar PM kepada muhamad_azrul86   Pergi ke muhamad_azrul86's Website   Quote dan BalasQuote

sasuke-kun
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2004
Ahli No: 11297
Posting: 525
Dari: klate-jepun

Kelantan  


posticon Posting pada: 29-11-08 11:32


8 jam tidur
8 jam aktiviti harian
8 jam ibadah ( xsampai pun ehehehhe)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sasuke-kunProfil   Hantar PM kepada sasuke-kun   Quote dan BalasQuote

nur_awatif174
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.03.2008
Ahli No: 32840
Posting: 62
Dari: bangi,selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-11-08 12:21


selalunya waktu tidur ni tidak kira...kadang-kadang tidur awal sebab penat...tidur lewat sebab siapkan assignment tapi kalau waktu studi nak exam tu,saya kena pastikan cukup tidur...nanti apa yang dah diulangkaji hilang masa jawab exam...setiap org berbeza waktu tidur ye...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_awatif174Profil   Hantar PM kepada nur_awatif174   Quote dan BalasQuote

abid_19
WARGA SETIA
Menyertai: 16.06.2007
Ahli No: 30283
Posting: 577
Dari: gombak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-11-08 16:35


Assalamualaikum
kalau ikutkan ana waktu tidur ana memang tak menentu...kadang-kadang tak tdur langsung macam seminggu ni..tidur memang sejam dua saja..
kalau hari2 biasa yang tak padat jadual ana tidur 4 jam....huhu


-----------------
Sekali kaki melangkah di jalan Allah.. Jangan undur.. Biar masa berganti aqidah jangan mati.. Biar zaman berubah Keyakinan pada ALLAH jangan goyah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For abid_19Profil   Hantar PM kepada abid_19   Pergi ke abid_19's Website   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 29-11-08 21:14


saya ni memang tak ada time nak tidur....kalau mata dah ngantuk tidur lah...simpel kan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

arfah_razali
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.09.2008
Ahli No: 34855
Posting: 31
Dari: selangor

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 30-11-08 01:09


tidur 6 jam agaknya...tapi kalau banyak asiment atau keje2...lewat lah tidur...kadang-kadang 3 jam saja tidur....boleh juga lah tahun mata....tapi kalau dah letak saja kpale..terus tidur....hehehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For arfah_razaliProfil   Hantar PM kepada arfah_razali   Quote dan BalasQuote

wafie
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15378
Posting: 517
Dari: Sabak Bernam Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-12-08 13:08


antara 6 - 7 jam purata ....awal tidor awal bangun.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For wafieProfil   Hantar PM kepada wafie   Quote dan BalasQuote

imni_1612
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34904
Posting: 336
Dari: Kuala Lumpur

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-12-08 14:15


Pada 29-11-08 21:14 , shimaku posting:

!!! QUOTE !!!

saya ni memang tak ada time nak tidur....kalau mata dah ngantuk tidur lah...simpel kan..


same..tak menetapkan waktu untuk tidur..hehe..:D
so berapa jam tidur pun tak berapa nak pasti..:berfikir:


-----------------
::teruskan kejayaan menuju keunggulan::



Bookmark and Share

    


  Member Information For imni_1612Profil   Hantar PM kepada imni_1612   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 09-12-08 15:15


tidoq???hmmm..

tak tentu..kadang-kadang awal..kadang-kadang lambat...

berapa jam pun tak pasti..:) yang penting tidur lah...jangan tak tidur langsung..nanti kerja tak jalan..


-----------------
Assalamualaikum...salam ukhwahfillah...
www.marul-nashirassunnah.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

amirbatrisyia81
Warga 1 Bintang
Menyertai: 09.12.2008
Ahli No: 36231
Posting: 22
Dari: Pulau Mutiara

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 09-12-08 16:05


Assalammualaikum....

Ana pula tidoq tak cukuplah macam 5jam...
sebab anakanda ana, batrisyia tiap 1 jam bangun menyusu...
jam depan mata tiap jam ana tengok every 1hour my little baby...menyusu...

Ana puas bila tengok anak bangun menyusu...

wasalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For amirbatrisyia81Profil   Hantar PM kepada amirbatrisyia81   Pergi ke amirbatrisyia81's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.65897 saat. Lajunya....