Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 17-01-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Orang yang takut ditakluki pasti akan kalah
-- Napoleon Bonarpate

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Mohr
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43145

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 55
Ahli: 0
Jumlah: 55




  Yang Masuk Ke Sini
Mohr: 23 jam, 22 minit yang lalu
BobbyLaforge: 11 hari yang lalu
sadiqah: 11 hari yang lalu
muslimin23: 24 hari yang lalu
PhoebeGordon: 25 hari yang lalu


Jejak Mahasiswa
Topik: BAGAIMANA NAK MENGENAL LELAKI yang betul-betul MUKMIN?


Carian Forum

Moderator: Administrator, istisafa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Mahasiswa
    »» BAGAIMANA NAK MENGENAL LELAKI yang betul-betul MUKMIN?

Please Mendaftar To Post


Oleh BAGAIMANA NAK MENGENAL LELAKI yang betul-betul MUKMIN?

khodijah
Warga Rasmi
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22610
Posting: 2

blank   avatar


posticon Posting pada: 15-02-06 22:52


ANA HNDAK TAHU MCNER NAK MNGENAL LELAKI yang BETUL2 BERTAQWA PADA ALLAH, yang TIDAK MEMILIH PEREMPUAN SEBAGAI TEMAN HIDUPNYA dengan hanya MELIHAT RUPA PARAS KECANTIKAN PEREMPUAN ITU? :-?

Bookmark and Share

    


  Member Information For khodijahProfil   Hantar PM kepada khodijah   Quote dan BalasQuote

ilhammusafir
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.11.2005
Ahli No: 20222
Posting: 361
Dari: SeGaMat_JoHoR

Johor  


posticon Posting pada: 16-02-06 03:47


senang saja jawapannya pergi bilik tidur ke bilik air ke yang ada cermin besar cermin diri dulu.....lepas itu tanya sama hati betulker aku beriman dan bertaqwa kepada Allah??...........allah itu maha adil........baik pasangannya baik..... buruk pasangannya buruk insaallah..........

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilhammusafirProfil   Hantar PM kepada ilhammusafir   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-02-06 09:13


itu bukan jawapannya ilhammusafir!

Bookmark and Share

    


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

setanggisyurga22
Warga 5 Bintang
Menyertai: 25.01.2006
Ahli No: 22216
Posting: 360
Dari: ~Kajang~

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 16-02-06 09:31


Pada 16-02-06 09:13 , Qayyum posting:

!!! QUOTE !!!

itu bukan jawapannya ilhammusafir!


habis apa jawapannya...nak tau jugak....!

Bookmark and Share

    


  Member Information For setanggisyurga22Profil   Hantar PM kepada setanggisyurga22   Pergi ke setanggisyurga22's Website   Quote dan BalasQuote

nurfieza
WARGA SETIA
Menyertai: 19.01.2006
Ahli No: 22039
Posting: 416
Dari: utara...

Selangor  


posticon Posting pada: 16-02-06 10:51


...?????????????

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurfiezaProfil   Hantar PM kepada nurfieza   Quote dan BalasQuote

AsFaRiNa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.02.2005
Ahli No: 14050
Posting: 208
Dari: Jelapang Padi

Kedah  


posticon Posting pada: 16-02-06 11:36


so....???

Bookmark and Share

    


  Member Information For AsFaRiNaProfil   Hantar PM kepada AsFaRiNa   Pergi ke AsFaRiNa's Website   Quote dan BalasQuote

lara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.02.2006
Ahli No: 22692
Posting: 277
Dari: uitm, seri iskandar

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 16-02-06 11:40


hmm...

Bookmark and Share

    


  Member Information For laraProfil   Hantar PM kepada lara   Quote dan BalasQuote

airah77
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.12.2005
Ahli No: 20959
Posting: 158
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-02-06 11:49


hmmmm......

Bookmark and Share

    


  Member Information For airah77Profil   Hantar PM kepada airah77   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-02-06 11:58


jawapan yang dinanti..
tak kunjung tiba..... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

qhusairi
Warga Rasmi
Menyertai: 01.12.2005
Ahli No: 20603
Posting: 9
Dari: PERAK

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-02-06 12:05


CIRI2 LELAKI MUKMIN
1.ILMU YANG SECUKUPNYA DALAM AGAMA
2.SOLAT TIANG AGAMANYA
3.ALQURAN DAN SUNNAH ADALAH AKHLAKNYA
4.MALU ADALAH PERHIASANNNYA
5.Tapi dalam mencari sama ada lelaki @ wanita solehah untuk dijadikan teman...terlebih dahulu cermin dan muhasabah diri kita dulu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For qhusairiProfil   Hantar PM kepada qhusairi   Quote dan BalasQuote

khairuzzaman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14729
Posting: 252
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-02-06 02:52


lihatlah pada pandangan matanya apabila berbicara dengannya...liar ke tak?
dapat diketahui tahap ketaqwaan dan wara'nya dia...
lihat pula padanya cara dia ketawa... tutup mulut ke tak?
dapat diketahui tahap malunya...
lihat pula penampilannya... kemas ke tak?
dapat diketahui amalan agamanya...
yang paling penting lihat pada akhlak sehari-harinya...
kerana akhlak itu mencerminkan peribadi...
ikut sunnah ke dia?
Ini boleh diketahui dengan cara bertanya kepada orang yang rapat padanya...



wallahua'lamu bis-showaab

Bookmark and Share

    


  Member Information For khairuzzamanProfil   Hantar PM kepada khairuzzaman   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-02-06 15:52


boleh ke mata fizikal mentafsirkan dan menyatakan lelaki itu ada lelaki yang betul2 mukmin..begitu juga dalam konteks wanita..

payah rasanya..saya kagum jika ada yang berani menyatakan dia benar-benar mukmin..

namun,jelas dan nyata bahawa mereka yang beriman kepada ALLAH..dan tahu dirinya HAMBA ALLAH..akan patuh padaNya..so..jika nak kenal mereka yang benar-benar mukmin..mungkin boleh melihat cara dia..amalan dia..percakapan dia..hubungannya dengan manusia..hubungannya dengan masa..dll.. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

zainizam
Warga Rasmi
Menyertai: 14.02.2006
Ahli No: 22699
Posting: 12

blank   avatar


posticon Posting pada: 17-02-06 16:37


assalamualaikum

nampak seronok topik ni.em ana orang baru dalam colum ni.

em nak kenal seorang lelaki tu mukmin atau tak, kenalah kenal diri dulu.sebab apa ana cakap begitu sebabnya bagaimana kita mengharap seorang lelaki itu mukmin atau tidak sedangkan kita tidak

yang penting sekali hubunagn kita dengan Allah.kalau kita selalu mendampingi Allah,tak perlu khuatir atau risau insyallah Allah akan bagi petunjuk dan tunjuk jalan.

ditegaskan lagi yang penting diri kita.kalau tak dapat yang memuaskan tu, cubalah chechk diri kita dulu

semuanya dari Allah...........:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For zainizamProfil   Hantar PM kepada zainizam   Quote dan BalasQuote

xqtif
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.01.2004
Ahli No: 6460
Posting: 104
Dari: UniUtama

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 18-02-06 09:37


kena pandai2 la jaga diri perempuan tu..... jangan mengharapkan perfect sangat kat laki seperti yang diidamkan....terima sedanya kekurangan yang ada...

Bookmark and Share

    


  Member Information For xqtifProfil   Hantar PM kepada xqtif   Pergi ke xqtif's Website   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 18-02-06 10:03


/me tengah berusaha menjadi lelaki mukmin...

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

puteribongsu1306
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2005
Ahli No: 17648
Posting: 291
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 18-02-06 13:01


rasanya sekarang ni susah nak cari yang betul2 beriman......

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteribongsu1306Profil   Hantar PM kepada puteribongsu1306   Quote dan BalasQuote

Nurizmi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20156
Posting: 539
Dari: utara...

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 18-02-06 16:13


lelaki yang betul2 mukmin adalah lelaki yang soleh....

KRITERIA-KRITERIA LELAKI SOLEH SEPERTI YANG DIMAKSUDKAN OLEH AL QURAN DAN AL HADIS
1. Sentiasa taat kepada Allah S.W.T dan Rasullulah S.A.W.
2. Jihad Fisabilillah adalah matlamat dan program hudupnya.
3. Mati syahid adalah cita cita hidup yang tertinggi.
4. Sabar dalam menghadapi ujian dan cabaran dari Allah S.W.T.
5. Ikhlas dalam beramal.
6. Kampung akhirat maejadi tujuan utama hidupnya.
7. Sangat takut kepada ujian ALLAH S.W.T dan ancamannya.
8. Selalu memohon ampun atas segala dosa-dosanya.
9. Zuhud dengan dunia tetapi tidak meninggalkannya.
10. Solat malam menjadi kebiasaannya.
11. Tawakal penuh kepada Allah taala dan tidak mengeluh kecuali kepada Allah S.W.T 12.Selalu berinfaq sama ada dalam keadaan lapang mahupun sempit.
13.Menerapkan nilai kasih sayang sesama mukmin dan ukhwah diantara mereka.
14.Sangat kuat amar maaruf dan nahi munkarnya.
15.Sangat kuat memegang amanah,janji dan kerahsiaan.
16.Pemaaf dan lapang dada dalam menghadapi keboduhan manusia,sentiasa saling koreksi sesama ikhwan dan tawadhu penuh kepada Allah S.W.T
17.kasih sayang dan penuh pengertian kepada keluarga.

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurizmiProfil   Hantar PM kepada Nurizmi   Pergi ke Nurizmi's Website   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 23-02-06 03:40


salah satu nya adalah pemuda yang selalu slt di masjid jemaah dan membangunkan masjid....syaitan pun takut..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

elmifaiz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.02.2006
Ahli No: 22925
Posting: 41
Dari: Brickfields

Selangor  


posticon Posting pada: 23-02-06 04:00


carilah yang cukup waktu solatnya dulu....

dan tidak berpura2 beriman di depan mu....

lihatlah pada wajahnya... wajah yang sentiasa diairi dengan wuduk akan bercahaya dan berseri...

zina dan tidak bersolat, akan menghilangkan seri di wajahnya...
lelaki dan wanita.....

TERBUKTI......

Bookmark and Share

    


  Member Information For elmifaizProfil   Hantar PM kepada elmifaiz   Quote dan BalasQuote

ctMarz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.02.2006
Ahli No: 22837
Posting: 62
Dari: jb

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-02-06 12:34


;-)
assalamualaikum...
memang sssh nak mengenali mereka ni..
tah la ia terpulang pada individu 2 sdri..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctMarzProfil   Hantar PM kepada ctMarz   Pergi ke ctMarz's Website   Quote dan BalasQuote

abadaa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.11.2005
Ahli No: 20370
Posting: 126
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-02-06 12:51


hmmm....
pada pandangan saya, lelaki yang benar-benar baik ialah yang menjaga pandangannya...matanya tak meliar...bila bercakap dengan perempuan, dia menghormati ruang peribadi wanita itu...maksud saya, tidak terlalu rapat...
kadang-kadang wanita ni bersikap manja dengan lelaki yang bukan mahramnya...maklumla, memang sifatnya begitu...
pada saya, lelaki yang baik akan menegur dengan cara yang berhemah dan tidak sampai menjatuhkan maruah prempuan tu...
mungkin bukan secara lisan, tetapi secara isyarat..
bukankah lelaki dilahirkan sebagai pemimpin?
pemimpin yang baik perlu lah mengajak kepada kebaikan dan menghalang daripada kemungkaran...
selalunya teguran daripada jantina yang berlainan lebih berkesan...
Wallahualam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For abadaaProfil   Hantar PM kepada abadaa   Quote dan BalasQuote

dhatiku_jua
Warga Rasmi
Menyertai: 23.02.2006
Ahli No: 22934
Posting: 3
Dari: kedah darul peace

Perak  


posticon Posting pada: 23-02-06 13:12


bagi ana...dalam al-Quran sendiri ada nyatakan, lelaki yang baik untuk perempuen baik + lelaki jahat untuk perempuan yang jhat. so,buat apa pening2, hanya pegang pada al-Quran tapi tak slh untuk kat berusaha..

Bookmark and Share

    


  Member Information For dhatiku_juaProfil   Hantar PM kepada dhatiku_jua   Quote dan BalasQuote

huffaz85
Warga Rasmi
Menyertai: 24.02.2006
Ahli No: 22954
Posting: 13
Dari: Cairo, Egypt

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-02-06 07:50


Tunaikan tanggungjawab kita sebagai hamba yang taat, anak yang soleh, dan dah'ie yang mujahadah. Belajar dan beramallah bersungguh2... berusaha untuk menjadi yang terbaik... >>InsyaAllah yang baik jua tersedia untuk kita.. yang penting ikhlaskan hati dan jujur pada diri. Semoga RedhaNya Mengiringi.

IKHLAS . JUJUR . ISTIQAMAH . TAWAKKAL

Bookmark and Share

    


  Member Information For huffaz85Profil   Hantar PM kepada huffaz85   Quote dan BalasQuote

maizan
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13637
Posting: 64
Dari: Putrajaya

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 24-02-06 09:01


Assalamualaikum...

"BAGAIMANA NAK MENGENAL LELAKI yang BETUL2 MUKMIN?"

Hanya Allah SWT saja yang Maha Megetahui....
yang penting niat kita...InsyaAllah lelaki yang beriman untuk perempuan yang beriman...
Allah SWT Maha Pengasih dan Penyayang...muhasabah diri dan tawakal kepadaNya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For maizanProfil   Hantar PM kepada maizan   Quote dan BalasQuote

qarlena
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.01.2005
Ahli No: 13844
Posting: 69
Dari: perak darul Rizduan

Perak  


posticon Posting pada: 24-02-06 09:14


hemmm...
soalan same saja macam orang tanya..
awak ni beriman tak?
hah...mesti susah nak jwab kan...
tepuk dada tanya iman...

Bookmark and Share

    


  Member Information For qarlenaProfil   Hantar PM kepada qarlena   Pergi ke qarlena's Website   Quote dan BalasQuote

riniey
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22591
Posting: 292

botswana   avatar


posticon Posting pada: 24-02-06 11:09


assalamualikum....

entahlah....
memang la nak laki yang beriman tapi nak dapatnya tu susah la....
harap2 dapat suami yang soleh....
insyaallah...

wallahualam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For rinieyProfil   Hantar PM kepada riniey   Quote dan BalasQuote

triptofana
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14611
Posting: 639
Dari: sElaNgoR

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-02-06 11:15


biasanya lelaki yang jaga solat dan selalu pergi masjid..
Insya Allah...
Sekarang susah nak cari lelaki yang macam ni.

Bookmark and Share

    


  Member Information For triptofanaProfil   Hantar PM kepada triptofana   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 25-02-06 16:51


Wa'alaikumussalam wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Alhamdulillah apa maksud anakanda azizaffa ya?

Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

hakikat
Warga Rasmi
Menyertai: 21.01.2004
Ahli No: 6664
Posting: 19
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 26-02-06 09:00


Assalamualaikum

ana rasa tak perlu risau2 nak cari lelaki yang mukmin ke, tak pandang paras rupa ke. nak tahu dia mukmin ke, nak tahu dia baik ke....LELAKI YANG BAIK UNTUK PEREMPUAN YANG BAIK DAN LELAKI YANG JAHAT UNTUK PEREMPUAN YANG JAHAT. yakin dengan Allah dan yakin dengan apa yang Allah wahyukan. suami kita Insayallah orang yang kekurangan dan kelebihan sama macam kita sendiri. kita akan saling melengkapi dengan suami kita. sebab manusia tak ada yang perfect. yang penting kita perlu sentiasa mendekatkan diri kepada Allah dan berdoa semoga bakal suami mencintai kita kerana Allah juga.
Biarkan hati kita bersatu dengan hatinya kerana Allah... didalam doa, di dalam sujud kepada Allah, di dalam tahjud, di dalam tangisan dan kegembiraan yang sentiasa dengan iman. hehehe.

bila sampai masanya anda yakin boleh menjadi seorang isteri yang baik, katakan lah pada Allah. Dia lah sebaik-baik pendengar dan hanya Dia lah yang menggerakan hati setiap manusia.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hakikatProfil   Hantar PM kepada hakikat   Pergi ke hakikat's Website   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-02-06 12:24


:roll: hanya Allah sahaja yang mengetahui keimanan seseorang hamba Nya.......

:oops: tapi ia dapat dilihat oleh manusia yang lain nya dengan amal perbuatan,niat & keikhlasannya,akhlak & wajah nya yang tenang dab bersinar2.....


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

AsSyahid_MuhdHafidz
Warga Rasmi
Menyertai: 18.02.2006
Ahli No: 22803
Posting: 18
Dari: Kangar, Perlis

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 26-02-06 13:48


Mukmin yang soleh tiada mengenalkan dirinya... Ada yang berbicara dengan lidah yang fasih didalam agamanya namun dihati mereka penuh dengan rongga2 yang busuk dicemari oleh nafsu2 mereka.

Engkau pasti mengenalnya seandainya engkau solehah...
Engkau pasti mengenalnya seandainya engkau solehah...
Engkau pasti mengenalnya seandainya engkau solehah...

*Sesungguhnya kata Allah: Lelaki2 yang baik untuk Perempuan2 yang baik.... (Kami amat meyakininya)
* Dan tiadalah Allah itu menzalimi hamba2Nya (Kami amat meyakininya)

Bookmark and Share

    


  Member Information For AsSyahid_MuhdHafidzProfil   Hantar PM kepada AsSyahid_MuhdHafidz   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 01-03-06 01:09


jadilah wanita solehah lepas itu dapat la laki yang mukmin...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

nurkasih87
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.09.2003
Ahli No: 3434
Posting: 133
Dari: Kemaman!..

Terengganu  


posticon Posting pada: 01-03-06 08:57


kita kena btulkan diri kita dahulu.. bnyakkan buat amal2 soleh.. insyaAllah jdoh dtetapkan olen Allah swt..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkasih87Profil   Hantar PM kepada nurkasih87   Pergi ke nurkasih87's Website   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 23-10-07 10:02


Pada 18-02-06 16:13 , Nurizmi posting:

!!! QUOTE !!!

lelaki yang betul-betul mukmin adalah lelaki yang soleh....

KRITERIA-KRITERIA LELAKI SOLEH SEPERTI YANG DIMAKSUDKAN OLEH AL QURAN DAN AL HADIS
1. Sentiasa taat kepada Allah S.W.T dan Rasullulah S.A.W.
2. Jihad Fisabilillah adalah matlamat dan program hudupnya.
3. Mati syahid adalah cita cita hidup yang tertinggi.
4. Sabar dalam menghadapi ujian dan cabaran dari Allah S.W.T.
5. Ikhlas dalam beramal.
6. Kampung akhirat maejadi tujuan utama hidupnya.
7. Sangat takut kepada ujian ALLAH S.W.T dan ancamannya.
8. Selalu memohon ampun atas segala dosa-dosanya.
9. Zuhud dengan dunia tetapi tidak meninggalkannya.
10. Solat malam menjadi kebiasaannya.
11. Tawakal penuh kepada Allah taala dan tidak mengeluh kecuali kepada Allah S.W.T 12.Selalu berinfaq sama ada dalam keadaan lapang mahupun sempit.
13.Menerapkan nilai kasih sayang sesama mukmin dan ukhwah diantara mereka.
14.Sangat kuat amar maaruf dan nahi munkarnya.
15.Sangat kuat memegang amanah,janji dan kerahsiaan.
16.Pemaaf dan lapang dada dalam menghadapi keboduhan manusia,sentiasa saling koreksi sesama ikhwan dan tawadhu penuh kepada Allah S.W.T
17.kasih sayang dan penuh pengertian kepada keluarga.


Setuju sesangat.. :-D


-----------------
The Light of ALLAH surround Me, The Love of ALLAH Enfolds Me, The presence of ALLAH watches over Me, Whatever I am...ALLAH iS..


Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-10-07 10:35


Pada 16-02-06 12:05 , qhusairi posting:

!!! QUOTE !!!

ciri-ciri LELAKI MUKMIN
1.ILMU YANG SECUKUPNYA DALAM AGAMA
2.SOLAT TIANG AGAMANYA
3.ALQURAN DAN SUNNAH ADALAH AKHLAKNYA
4.MALU ADALAH PERHIASANNNYA
5.Tapi dalam mencari sama ada lelaki @ wanita solehah untuk dijadikan teman...terlebih dahulu cermin dan muhasabah diri kita dulu..


Assalamualaikum

erm adalah antara ciri-ciri lelaki mukmin


-----------------
'mencari impian, menanti harapan, segunung kesungguhan, arah tujuan mardhatillah'


Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-10-07 10:40


Assalamualaikum

mukmin sejati sentiasa waspada dr dosa yang nyata..

sengaja atau tidak disengajakan,,

Juga mengharap cinta sejati,

mendamba kasih Ilahi...

P/S: syukran atas insan yang memberinya :)


-----------------
'mencari impian, menanti harapan, segunung kesungguhan, arah tujuan mardhatillah'


Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

islamic_gil
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14692
Posting: 427
Dari: SATU KAWASAN DI SATU MASA

Selangor  


posticon Posting pada: 26-10-07 08:23


Pada 24-02-06 11:15 , triptofana posting:

!!! QUOTE !!!

biasanya lelaki yang jaga solat dan selalu pergi masjid..
Insya Allah...
Sekarang susah nak cari lelaki yang macam ni.



Assalamualaikum :-)
tak semestinya triotofana...yang pergi masjid pun mungkin akan ada kelemahanya.mana tahu itu cuma pada luaran cuma tak di nafikan orang yang begini mereka dalam proses berilmu dan mengamalkan..bergantung pada individu..muhasabah pada diri k..
ingatan pada saya juga..tak kira lelaki or perempuan

p/s: betulkan kalau saya salahh :-) :-)


-----------------
don't forget to say THANK YOU ALLAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_gilProfil   Hantar PM kepada islamic_gil   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-10-07 08:41


Firman ALlah yang bererti :

1. Sesungguhnya berjayalah orang-orang Yang beriman,
2. Iaitu mereka Yang khusyuk Dalam sembahyangnya;
3. Dan mereka Yang menjauhkan diri dari perbuatan dan perkataan Yang sia-sia;
4. Dan mereka Yang berusaha membersihkan hartanya (dengan menunaikan zakat harta itu);
5. Dan mereka Yang menjaga kehormatannya, -
6. Kecuali kepada isterinya atau hamba sahayanya maka Sesungguhnya mereka tidak tercela: -
7. Kemudian, sesiapa Yang mengingini selain dari Yang demikian, maka merekalah orang-orang Yang melampaui batas;
8. Dan mereka Yang menjaga amanah dan janjinya;
9. Dan mereka Yang tetap memelihara sembahyangnya;
10. Mereka itulah orang-orang Yang berhak mewarisi -

11. Yang akan mewarisi syurga Firdaus; mereka kekal di dalamnya.

Surah Al Mu'minun ayat 1-11
[ Telah diedit oleh: Anak_Pejuang pada 26-10-07 08:43 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

mihar123
WARGA SETIA
Menyertai: 20.11.2005
Ahli No: 20396
Posting: 551
Dari: ::. Negeri Che Siti Wan Kembang .::

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-10-07 09:35


Soala ni agak susah juga nak jawab...
Pertama diri kita kena baik dan solehah dulu baru boleh...
Sb lelaki baik untuk perempuan yang baik...
Akan ada jdhnya...


-----------------
~~~Bersusah-susah dahulu bersenang-senang kemudian~~~

My blog::: http://mihar.blogs.friendster.com/:::



Bookmark and Share

    


  Member Information For mihar123Profil   Hantar PM kepada mihar123   Quote dan BalasQuote

ainunhub
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2007
Ahli No: 30954
Posting: 495
Dari: Melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 26-10-07 10:21


Pada 16-02-06 12:05 , qhusairi posting:

!!! QUOTE !!!


5.Tapi dalam mencari sama ada lelaki @ wanita solehah untuk dijadikan teman...terlebih dahulu cermin dan muhasabah diri kita dulu..


..hah! itu sahaja jawapannya yang mutlak. :P

biasanya yang kita hendak tak dapat.. yang tak hendak itu yang kita perolehi.. ujian dari Allah swt tu... tapi, tak salah jika mencari(usaha) then tawakkal kepada Allah swt. peace! :)

* Istikharah jalan sebaik-baiknya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainunhubProfil   Hantar PM kepada ainunhub   Quote dan BalasQuote

limau_nipis
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.10.2007
Ahli No: 31306
Posting: 44
Dari: putrajaya...bangi

blank   avatar


posticon Posting pada: 26-10-07 10:49


Pada 26-10-07 09:35 , mihar123 posting:

!!! QUOTE !!!

Soala ni agak susah juga nak jawab...
Pertama diri kita kena baik dan solehah dulu baru boleh...
Sb lelaki baik untuk perempuan yang baik...
Akan ada jdhnya...



Bookmark and Share

    


  Member Information For limau_nipisProfil   Hantar PM kepada limau_nipis   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-10-07 00:14


Pada 15-02-06 22:52 , khodijah posting:

!!! QUOTE !!!

ANA HNDAK TAHU MCNER NAK MNGENAL LELAKI yang betul-betul BERTAQWA PADA ALLAH, yang TIDAK MEMILIH PEREMPUAN SEBAGAI TEMAN HIDUPNYA dengan hanya MELIHAT RUPA PARAS KECANTIKAN PEREMPUAN ITU? :-?


keikhlasannya...

p/s: fitrah lelaki sukakan yang cantik. balasan mereka di syurga pun bidadari... kerana dah Allah cipta lelaki mesti sukakan kecantikan.


-----------------

[ Telah diedit oleh: syahidatul pada 27-10-07 00:15 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-10-07 01:59


Pada 26-02-06 13:48 , AsSyahid_MuhdHafidz posting:

!!! QUOTE !!!

Mukmin yang soleh tiada mengenalkan dirinya... Ada yang berbicara dengan lidah yang fasih didalam agamanya namun dihati mereka penuh dengan rongga2 yang busuk dicemari oleh nafsu2 mereka.

Engkau pasti mengenalnya seandainya engkau solehah...
Engkau pasti mengenalnya seandainya engkau solehah...
Engkau pasti mengenalnya seandainya engkau solehah...

*Sesungguhnya kata Allah: Lelaki2 yang baik untuk Perempuan2 yang baik.... (Kami amat meyakininya)
* Dan tiadalah Allah itu menzalimi hamba2Nya (Kami amat meyakininya)


:bunga:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

ana_saleh
Warga 1 Bintang
Menyertai: 03.03.2008
Ahli No: 32794
Posting: 38
Dari: cheras

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-03-08 22:33


Assalamualaikum w.b.t
laki yang soleh ni sukar untuk dnilai....
ada laki yang soleh membuat perangai yang tak digemari wanita d hadapan wanita itu..dengan niat untuk menjauhi supaya hubungan yang terlarang terjadi....
tapi yang memang perangai tak disukai pun ramai.. jadi berserahlah pada ALLAH sebagaimana firmanNYA ' lelaki yang beriman untuk wanita beriman'
wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_salehProfil   Hantar PM kepada ana_saleh   Quote dan BalasQuote

e_yahan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.04.2007
Ahli No: 29636
Posting: 93
Dari: kemaman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-03-08 23:59


nak tanya...mcmene kita nak tahu lelaki ni betul-betul soleh beriman dan menepati ciri-ciri islam hanya dengan mendengar suaranya(berckap hanya melalui talifon)...tidak pernah bersua....
disebabkan selalu bercakap ditalifon kita dapat mengenali dirinya dengan lebih rapat...tahu semua pasal asal usulnye tapi hanya tidak pernah bersua....

Bookmark and Share

    


  Member Information For e_yahanProfil   Hantar PM kepada e_yahan   Quote dan BalasQuote

kahfi8
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2007
Ahli No: 31129
Posting: 517
Dari: Damansara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-03-08 05:33


Pada 11-03-08 23:59 , e_yahan posting:

!!! QUOTE !!!

nak tanya...mcmene kita nak tahu lelaki ni betul-betul soleh beriman dan menepati ciri-ciri islam hanya dengan mendengar suaranya(berckap hanya melalui talifon)...tidak pernah bersua....
disebabkan selalu bercakap ditalifon kita dapat mengenali dirinya dengan lebih rapat...tahu semua pasal asal usulnye tapi hanya tidak pernah bersua....



eh ni dok mencari ke? kalau tak ada kenal kawan dia, suruh dia pergi jumpa mak anti ke, tengok bagaimana akhlak dia sikit.. tapi kadang-kadang laki ni depan mertua malu sikit..hehe :lol:


-----------------
Jom Islah Masyarakat!


Bookmark and Share

    


  Member Information For kahfi8Profil   Hantar PM kepada kahfi8   Pergi ke kahfi8's Website   Quote dan BalasQuote

kirin84
Warga 1 Bintang
Menyertai: 27.04.2007
Ahli No: 29764
Posting: 37
Dari: Setapak, Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 12-03-08 07:47


emm..kalau tanya pada saya pun..saya pun tak tahu jawapannya..sebab jodoh kita semua dah ditentukan Allah..cuma pada masa sekarang ini..apa yang kita boleh buat adalah memantapkan diri kita..dunia dan akhirat..dunia pun kena mantap juga..jadi CEO ke..manager ke..habis tu nak bagi anak bini makan apa?makan pasir ke?hehehe:D

jangan harapkan kesempurnaan..sebab manusia semuanya tak sempurne..hidup kita semua saling berkait..lengkap-melengkapi antare satu same lain..terimala dia seadenye..Kalau org tu jahat sekalipun..ada sebab Tuhan arrange macam itu..mungkin Tuhan nak bagi dia bertaubat..sebab tu dia jumpa org yang baik-baik..dia nak buat atau tak..itu semua terplg pada yang empunya diri..yang penting jalan dah ada..

kita kena tau..ramai sejarah wali2 allah ini..yang pada awalnye memang teruk..contoh rabiatul adawiyah..fudhail al-ayadh..sunan kalijaga..dan ramai lagi..

sebut fudhail al-ayadh..saya teringat kisah dia yang dulunye dia ini ketua penyamun..kerjanya hari-hari merompak caravan yang nak ke baghdad..tapi sebab dia jumpa dengan syeikh abdul qadir jailani saja..dia terus bertaubat dan menjadi wali allah..

jadi baik buruk org tu kita tak boleh judge..hanya Allah saja yang boleh..sebab kita yang khilaf ini takkan tau org yang kita jumpa hari ini memang sejahat2 manusia..tapi mana tau dalam satu malam Allah mengubah org itu menjadi sebaik-baik manusia..jauh lebih baik dr kita..

Lahaulawala quwataillabillahia'liyilazim..

*hanya pendapat 2 sen saya saja..hehehe:D*

Bookmark and Share

    


  Member Information For kirin84Profil   Hantar PM kepada kirin84   Quote dan BalasQuote

nafas
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29298
Posting: 355
Dari: kl

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 12-03-08 08:09


eheh..duit 1 sen dah nak kena lupus da...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nafasProfil   Hantar PM kepada nafas   Quote dan BalasQuote

mujahidah_muslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 693
Posting: 678
Dari: Bumi Allah

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 12-03-08 09:13


Assalamualaikum


lelaki yang tahu meletakkan takah cinta yang sebetulnya.


-----------------
I'm glad to be me..
Jaga diri, jaga iman, Jaga hati. Tebarkan salam
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_muslimahProfil   Hantar PM kepada mujahidah_muslimah   Quote dan BalasQuote

izzahtulsakinah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.11.2006
Ahli No: 27515
Posting: 112
Dari: Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-03-08 11:51


susah ye soalan ini..:)..macam ambik nak kena jawab soalan periksa..:)..tinggalkan soalan ini untuk dijawab oleh ikhwah kita..:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzahtulsakinahProfil   Hantar PM kepada izzahtulsakinah   Pergi ke izzahtulsakinah's Website   Quote dan BalasQuote

e_yahan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.04.2007
Ahli No: 29636
Posting: 93
Dari: kemaman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-03-08 17:07


eh....bukan mencari lah....erm...jumpa pun tak pernah nak suruh pula dia jumpa parent...oh nanti lah dulu...
oh llelaki ni pemalu ye depan mertua....kalau cakap kat talipon mereka malu tak.... :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For e_yahanProfil   Hantar PM kepada e_yahan   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-03-08 21:11


Pada 15-02-06 22:52 , khodijah posting:

!!! QUOTE !!!

ANA hendak TAHU MCNER NAK MNGENAL LELAKI yang betul-betul BERTAQWA PADA ALLAH, yang TIDAK MEMILIH PEREMPUAN SEBAGAI TEMAN HIDUPNYA dengan hanya MELIHAT RUPA PARAS KECANTIKAN PEREMPUAN ITU? :-?


jawapannya ialah YANG BELOM BERKAPEL SEBELOM kahwin sebab nak jaga iman dan nafsu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

buruj84
Warga Rasmi
Menyertai: 08.03.2008
Ahli No: 32822
Posting: 10
Dari: Kuala Krau

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 13-03-08 04:13


Pada 12-03-08 21:11 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 15-02-06 22:52 , khodijah posting:

!!! QUOTE !!!

ANA hendak TAHU MCNER NAK MNGENAL LELAKI yang betul-betul BERTAQWA PADA ALLAH, yang TIDAK MEMILIH PEREMPUAN SEBAGAI TEMAN HIDUPNYA dengan hanya MELIHAT RUPA PARAS KECANTIKAN PEREMPUAN ITU? :-?


jawapannya ialah YANG BELOM BERKAPEL SEBELOM kahwin sebab nak jaga iman dan nafsu.


Hard to find but easy to say...
cakap senang nak buat payah...
Realitinya bukan begitu...
zaman sekarang ni kalau waktu mude kita
tak couple org akan cakap kita kolot!!!


-----------------
Zahirkan Rasa CINTA Kepada Rasulullah
Dengan Memiliki CD Mawlid Ini
KLIK SINI Untuk Dengar PERCUMA


    


  Member Information For buruj84Profil   Hantar PM kepada buruj84   Pergi ke buruj84's Website   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 13-03-08 07:52


Pada 13-03-08 04:13 , buruj84 posting:

!!! QUOTE !!!


jawapannya ialah YANG BELOM BERKAPEL SEBELOM kahwin sebab nak jaga iman dan nafsu.


Bagaimana yang memang BELUM BERKAPEL SEBELOM KAHWIN tapi dah spend time 2-4jam bersama...berdua...ha..same saja lah kan...
lepas itu...sebenarnya...berkapel ke...tak berkapel tapi dah "ada" ke....same saja...tinggal lagi title saja....

-->>Ai..tetiba pula ana post ruang ni...hajat nya nak tengok saja..ahak~


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-03-08 10:06


Pada 13-03-08 04:13 , buruj84 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-03-08 21:11 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 15-02-06 22:52 , khodijah posting:

!!! QUOTE !!!

ANA hendak TAHU MCNER NAK MNGENAL LELAKI yang betul-betul BERTAQWA PADA ALLAH, yang TIDAK MEMILIH PEREMPUAN SEBAGAI TEMAN HIDUPNYA dengan hanya MELIHAT RUPA PARAS KECANTIKAN PEREMPUAN ITU? :-?


jawapannya ialah YANG BELOM BERKAPEL SEBELOM kahwin sebab nak jaga iman dan nafsu.


Hard to find but easy to say...
cakap senang nak buat payah...
Realitinya bukan begitu...
zaman sekarang ni kalau waktu mude kita
tak couple org akan cakap kita kolot!!!



Sebenarnya masih ramai yang tidak berkapel sebelom kahwin. Cuma batasan penglihatan kita adalah terhadap masyarakat sekeliling kita serta kawan - kawan rapat kita. Saya sendiri masih mempunyai ramai member yang belom (tapi mungkin akan) berkapel.Sekiranya dilihat dari konteks (TIDAK MEMILIH PEREMPUAN SEBAGAI TEMAN HIDUPNYA dengan hanya MELIHAT RUPA PARAS KECANTIKAN PEREMPUAN ITU), jawapan di atas bukanlah ditujukan kepada semua orang melainkan KHUSUS kepada si penanya soalan.

Mengenai konsep 'batasan pandangan', jika seseorang itu dari golongan "ustaz" (atau yang sejenisnya) maka kebanyakan nya hanya akan tertarik hati pada golongan "ustazah" (atau yang sejenisnya) tanpa terlalu memandang wajah. Walaupun ramai perempuan yang lawa dan cantik disekeliling, namun kecantikan itu hanya sekadar dimulut ("huiyo, cantiknye minah itu") tanpa menyerap ke hati ("tapi lawa pun tak boleh buat bini")

Begitu juga dengan golongan yang lebih sosialist, mereka inginkan pasangan yang lebih beriman dan solehah secara nalurinya, namun 'pencarian' itu biasanya tidak kesampaian dan mereka akan berkata "susah nak cari perempuan yang beriman sekarang ni" sedangkan amat ramai perempuan yang berakhlak mulia dan solehah di sekeliling mereka, namun mereka tidak 'terpandang' (dapat tengok tapi tak rasa apa-apa daya tarikan) menyebabkan kecantikan akhlak itu tidak menarik hati (untuk buat bini) golongan tersebut.

surah an nuur: ayat 26
Wanita-wanita yang keji adalah untuk laki-laki yang keji, dan laki-laki yang keji adalah buat wanita-wanita yang keji (pula), dan wanita-wanita yang baik adalah untuk laki-laki yang baik dan laki-laki yang baik adalah untuk wanita-wanita yang baik (pula). Mereka (yang dituduh) itu bersih dari apa yang dituduhkan oleh mereka (yang menuduh itu). Bagi mereka ampunan dan rezeki yang mulia (surga) .*

*Ayat ini menunjukkan kesucian 'Aisyah .a. dan Shafwan dari segala tuduhan yang ditujukan kepada mereka. Rasulullah adalah orang yang paling baik maka pastilah wanita yang baik pula yang menjadi istri beliau.

Segala pendapat di sini hanyalah pandangan peribadi saya sahaja. Ia bukan satu ilmu yang mutlak yang pasti kesahihannya (ayat quran tu kompem betul)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 13-03-08 10:22


erm rasa nak menjawab juga :kelip:

sekarang pun bukan lelaki bertakwa saja yang tak pentingkan wajah perempuan semata-mata..

yang kaki botol pun boleh nilai kalau perempuan yang cuma setakat cantik pada wajah tapi tak pada akhlak tak sesuai dijadikan isteri..
setakat suka-suka bolehlah..

jadi lagi susah nak mengenal lelaki bertakwa..
tanya dan fikir..
lelaki pandang rupa paras wanita?
wanita pandang rupa paras lelaki?
eheh tipulah kalau jawapannya tidak..
tapi yang mengiyakan jawapan adalah rupa paras pada pandangan mata individu berbeza..

teringat lagu cinta sabun mandi :lol:


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-03-08 10:37


Pada 13-03-08 07:52 , niza_ati posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 13-03-08 04:13 , buruj84 posting:
Bagaimana yang memang BELUM BERKAPEL SEBELOM KAHWIN tapi dah spend time 2-4jam bersama...berdua...ha..same saja lah kan...
lepas itu...sebenarnya...berkapel ke...tak berkapel tapi dah "ada" ke....same saja...tinggal lagi title saja....

-->>Ai..tiba-tiba pula ana post ruang ni...hajat nya nak tengok saja..ahak~



Berdasarkan tulisan di atas saya terasa seolah - olah saudara/i niza_ati adalah orang yang telah berkapel atau dah "ada" (berpunya), dan tiba-tiba beliau ingin 'mendefend' diri (lagi inggeris diberi imbuhan melayu).

Kita perlu fahami bahawa seorang gadis (anak) adalah harta/hak milik bagi seorang lelaki (ayah: (sebab tu ayah jadi wali masa nak kahwin)). Dari itu, sekiranya seorang lelaki lain (bakal menantu (ehehehehe)) inginkan harta lelaki (ayah) tersebut, maka mintalah dengan empunya harta, agar empunya harta mengetahui ke mana 'hartanya' akan 'dibelanjakan'.

ps:- kalau laki tu gentlemen dia jumpa direct dengan parents and cakap "pakcik/makcik, saya nak berkapel dengan anak makcik dengan izin pakcik/makcik (guna ayat yang bersopan)" . Aku pernah dengar cerita macam ni (ada lah 2-3 orang ustaz yang aku kenal), last-last (lagi inggeris dimelayukan) mereka kahwin.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

msaidins_85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.11.2006
Ahli No: 27385
Posting: 218
Dari: http://www.msaidins.com/

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 30-06-08 20:40


Single Until Grade ( Kelab SUG)

after grad tak tau pergi...

sebaik-baik couple adalah ALLAH...jom beramai2 meraih cinta NYA

Bookmark and Share

    


  Member Information For msaidins_85Profil   Hantar PM kepada msaidins_85   Quote dan BalasQuote

nurhati8616
Warga 1 Bintang
Menyertai: 26.07.2008
Ahli No: 34154
Posting: 26
Dari: Bumi Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 13-08-08 17:32


"..Beri hatimu hanya untuk ALLAH, pasti ALLAH temukan padamu pemilik terbaik, hamparkan masamu seluasnya hanya untuk ALLAH,pasti ALLAH aturkan seluruh kehidupanmu sebaiknya.."

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhati8616Profil   Hantar PM kepada nurhati8616   Quote dan BalasQuote

Bunga_Raya_Putih
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.04.2004
Ahli No: 8358
Posting: 219
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 14-08-08 00:45


Pada 30-06-08 20:40 , msaidins_85 posting:

!!! QUOTE !!!

Single Until Grade ( Kelab SUG)

after grad tak tau pergi...

sebaik-baik couple adalah ALLAH...jom beramai2 meraih cinta NYA


Tak mudah nak jadi lelaki sesempurna Rasul kita. Tapi menuju ke arah itu ada lah. Kajian dr Fadzillah Kamsah berkata hanya 30% lelaki menjaga solat.

Bro msaidins_85, nak join ada club.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Bunga_Raya_PutihProfil   Hantar PM kepada Bunga_Raya_Putih   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 14-08-08 13:30


mukmin sejati..susah tu...
tapi apa pun..sentiasa berusaha untuk jadi lelaki yang baik...:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-08-08 13:49


Pada 15-02-06 22:52 , khodijah posting:

!!! QUOTE !!!

ANA hendak TAHU MCNER NAK MNGENAL LELAKI yang betul-betul BERTAQWA PADA ALLAH, yang TIDAK MEMILIH PEREMPUAN SEBAGAI TEMAN HIDUPNYA dengan hanya MELIHAT RUPA PARAS KECANTIKAN PEREMPUAN ITU? :-?


soalan pertama ,jawapannya kena tanya diri sendiri......

soalan kedua, basicly orang laki takla cerewet sangat macam orang perempuan (no offense k, its reality),so rupa paras bukan standard kayu ukur, kebanyakan laki suka dan berkahwin dengan wanita yang mudah berinteraksi dan menyenangkan hati mereka....so jadilah seorang yang mudah didekati (tapi pergaulan dibataskan ikut syariat Islam)....

kalau nak dapat dua-dua, tu kena tanya yang punya buku jodoh, iaitu Yang Maha Mengetahui....dengan selalu berdoa.....


-----------------
"Let Allah be the ruler over your hearts"


Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 14-08-08 13:56


Pada 15-02-06 22:52 , khodijah posting:

!!! QUOTE !!!

ANA hendak TAHU MCNER NAK MNGENAL LELAKI yang betul-betul BERTAQWA PADA ALLAH, yang TIDAK MEMILIH PEREMPUAN SEBAGAI TEMAN HIDUPNYA dengan hanya MELIHAT RUPA PARAS KECANTIKAN PEREMPUAN ITU? :-?



kalau kat baik,,dapat lah pasangan baik....nak kenal lelaki yang anti nak kenal tu payah juga....tapi xmustahil boleh jumpa...kadang-kadang kat ni terlalu mencari kesempurnaan,,,tapi dr kan masih terkontang kanting lagi,,,,kelbihan tu kat syukuri,,kekurangngan kat redhai.....hehehe


betul ke tak apa ana jawab ni????



Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

syahbi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.03.2005
Ahli No: 14983
Posting: 250
Dari: Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 14-08-08 15:46


Lelaki ini makhluk yang hebat sebenarnya...mereka boleh menjelma dengan sekelip mata....macam TRANSFORMER....pijak semut pun tak mati...sebab aku pun leleki....so fikir-fikirkanlah

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahbiProfil   Hantar PM kepada syahbi   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-08-08 15:59


Hmm, agak-agak siapalah mangsa buruan 'pokok-pokok' dan 'rimau' dalam topik ini agaknya yeh..??

Bookmark and Share

    


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

nisaulfadhilah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.10.2006
Ahli No: 27084
Posting: 207
Dari: irbid

jordan  


posticon Posting pada: 14-08-08 17:03


dun judge a book by its cover..
kekadang tengok saja dia baik sangat..kita pun rasa dia lah org paling baik d dunia ini..dan then,kita pun cakap..dia ni mesti seorang yang bertaqwa..tak boleh nilai begini saja..kita kena lah selidik latar belakang dia andaikata kita ingin mjadiknnye sebagai teman hidup..
kalau tak dapat guna cari ni..minta ptunjuk dr allah..InsyaAllah,allah pasti tolong kita..mana tau allah tunjukkan depan mata kita akhlak sebenar dia..sekaligus..dapat lah kita tau dia ni seorang yang btaqwa @ tak..seorang yang bpura2 @ tak..wallahualam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nisaulfadhilahProfil   Hantar PM kepada nisaulfadhilah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.152092 saat. Lajunya....