Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 17-01-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"The word impossible is not in my dictionary"
-- Napoleon Bonaparte

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Mohr
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43145

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 52
Ahli: 0
Jumlah: 52




  Yang Masuk Ke Sini
Mohr: 1 hari, 40 minit yang lalu
BobbyLaforge: 11 hari yang lalu
sadiqah: 11 hari yang lalu
muslimin23: 24 hari yang lalu
PhoebeGordon: 25 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: bersin dalam solat


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» bersin dalam solat

Please Mendaftar To Post


Oleh bersin dalam solat

awa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.03.2005
Ahli No: 15078
Posting: 136
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-02-06 21:31


Assalamualaikum!!!!

kat sini awa nak tanya sesiapa yang tau kalau kita bersin dalam solat dan kita terkata Alhamdullillah atau kita menjawab yarhammukallah pada seseorang yang bersin ketika solat,...BATAL ke solat kita???

Bookmark and Share

    


  Member Information For awaProfil   Hantar PM kepada awa   Quote dan BalasQuote

awa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.03.2005
Ahli No: 15078
Posting: 136
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 27-03-06 21:12


kenapa lah tak ada orang yang nak jawab..sedih la...

Bookmark and Share

    


  Member Information For awaProfil   Hantar PM kepada awa   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 27-03-06 21:30


Erm, kalau kentut?

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

Hamas_Ayasy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.03.2006
Ahli No: 23542
Posting: 128
Dari: Al-Ardhu

Perak  


posticon Posting pada: 28-03-06 00:02


saya baru saja bkak topik ni awa,Sorry la...

kalau bersin dalam solat tak batal,kalau kita sbut alhmdlillah dalam ht pun tak salah,dengan niat kita bzikir.jangan kita jawab sbut kuat2 dah la.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Hamas_AyasyProfil   Hantar PM kepada Hamas_Ayasy   Quote dan BalasQuote

Hamas_Ayasy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.03.2006
Ahli No: 23542
Posting: 128
Dari: Al-Ardhu

Perak  


posticon Posting pada: 28-03-06 00:03


sdara mohdnurhakim..

kalau kentut,tu dah terang2 batal

Bookmark and Share

    


  Member Information For Hamas_AyasyProfil   Hantar PM kepada Hamas_Ayasy   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 28-03-06 01:31


Pada 28-03-06 00:03 , Hamas_Ayasy posting:

!!! QUOTE !!!

sdara mohdnurhakim..

kalau kentut,tu dah terang2 batal



:-di :-di :-di :-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

ibnuriz_faridz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.11.2005
Ahli No: 20211
Posting: 273
Dari: Egypt

Johor   avatar


posticon Posting pada: 28-03-06 02:46


Assalamualaikum

awat lagu itu...dah kentut ye batal...tak apa sekadar mengetahui ilmu yang kekadang sebahagian kita jahil...

kalau kita terbersin dan menyebut kalimah alhamdulillah atau yarhamkallah dengan nada yang terang dan jelas sebutannya maka teratallah...jika di dalam hati kita menyebut tidaklah batal...yang penting di dalam solat kenalah ada kekhusyukan dalam solat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnuriz_faridzProfil   Hantar PM kepada ibnuriz_faridz   Pergi ke ibnuriz_faridz's Website   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-03-06 03:20


kalaulah kita bersin lepas tu keluar hingus..
kita nak buat macam mana tu???

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

hanggukkau
WARGA SETIA
Menyertai: 17.03.2006
Ahli No: 23501
Posting: 454
Dari: egypt

afghanistan  


posticon Posting pada: 29-03-06 04:01


Keluar hingus semasa solat tidak membatalkan solat kerana yang membatalkan solat itu adalah keluar suatu dari kemaluan seperti kencing atau kentut.
    Begitu juga dengan batuk . Adapun jika disengajakan sampai mengeluarkan suara maka batal disisi mazhab Syafie.
    Harus hukumnya solat sambil duduk bagi mereka yang tidak kuasa untuk berdiri seperti demam kuat atau seumpamanya.
    (Rujukan Kitab Majmu')

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanggukkauProfil   Hantar PM kepada hanggukkau   Pergi ke hanggukkau's Website   Quote dan BalasQuote

azmansyah_alias
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23580
Posting: 66

blank   avatar


posticon Posting pada: 30-03-06 08:11


assalamualaikum...tidak batal kalau lafaz alhamdulillah itu diniatkan zikir........insyaAllah saya akan huraikan lagi....HARAP MAAF.....wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For azmansyah_aliasProfil   Hantar PM kepada azmansyah_alias   Quote dan BalasQuote

azmansyah_alias
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23580
Posting: 66

blank   avatar


posticon Posting pada: 30-03-06 08:12


assalamualaikum..hingus antara yang dimaafkan...HARAP MAAF....wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For azmansyah_aliasProfil   Hantar PM kepada azmansyah_alias   Quote dan BalasQuote

tornado
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.01.2006
Ahli No: 22015
Posting: 287
Dari: saturn

blank   avatar


posticon Posting pada: 30-03-06 09:02


Pada 28-03-06 00:03 , Hamas_Ayasy posting:

!!! QUOTE !!!

sdara mohdnurhakim..

kalau kentut,tu dah terang2 batal


kalau tahan kentut tu,macam mana pula? :-? :-? :-? :-?


-----------------
Biar selekeh asalkan bijak,
daripada macho gila tapi bangang!!


Bookmark and Share

    


  Member Information For tornadoProfil   Hantar PM kepada tornado   Quote dan BalasQuote

Hamas_Ayasy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.03.2006
Ahli No: 23542
Posting: 128
Dari: Al-Ardhu

Perak  


posticon Posting pada: 30-03-06 10:25


kalau tahan kentut makruh hukum nyA....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Hamas_AyasyProfil   Hantar PM kepada Hamas_Ayasy   Quote dan BalasQuote

tornado
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.01.2006
Ahli No: 22015
Posting: 287
Dari: saturn

blank   avatar


posticon Posting pada: 30-03-06 10:28


Pada 30-03-06 10:25 , Hamas_Ayasy posting:

!!! QUOTE !!!

kalau tahan kentut makruh hukum nyA....


habis tu,mana lagi baik?
a)kentut kuat2 supaya semua orang dengar.. :lol: :lol: :lol: :lol: (saja gurau2,jangan ambil serius pula)
b)teruskan kentut perlahan2,solat batal,pergi wudhu balik dan ulang solat semula.
c)terus menahan kentut selagi mampu ditahan..


-----------------
Biar selekeh asalkan bijak,
daripada macho gila tapi bangang!!


Bookmark and Share

    


  Member Information For tornadoProfil   Hantar PM kepada tornado   Quote dan BalasQuote

Hamas_Ayasy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.03.2006
Ahli No: 23542
Posting: 128
Dari: Al-Ardhu

Perak  


posticon Posting pada: 30-03-06 11:12


kalau rasa nak kntut,keluar la dr saf.pergi jauh2 kntut la..
kalau kamu kntut perlahan-lahan dalam saf,akan mgnggu jemaah lain

Bookmark and Share

    


  Member Information For Hamas_AyasyProfil   Hantar PM kepada Hamas_Ayasy   Quote dan BalasQuote

Hamas_Ayasy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.03.2006
Ahli No: 23542
Posting: 128
Dari: Al-Ardhu

Perak  


posticon Posting pada: 30-03-06 11:13


mahu nya pengsan jemaah masjid ha ha:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Hamas_AyasyProfil   Hantar PM kepada Hamas_Ayasy   Quote dan BalasQuote

tornado
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.01.2006
Ahli No: 22015
Posting: 287
Dari: saturn

blank   avatar


posticon Posting pada: 30-03-06 11:31


Pada 30-03-06 11:12 , Hamas_Ayasy posting:

!!! QUOTE !!!

kalau rasa nak kntut,keluar la dr saf.pergi jauh2 kntut la..
kalau kamu kntut perlahan-lahan dalam saf,akan mgnggu jemaah lain


tapi ni dah dikira sebagai sengaja membatalkan solat,tak haram ke hukumnya?


-----------------
Biar selekeh asalkan bijak,
daripada macho gila tapi bangang!!


Bookmark and Share

    


  Member Information For tornadoProfil   Hantar PM kepada tornado   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 30-03-06 22:59


bab kentut ni susah nak cerita...heheheh... dah kentut baru la batal...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

puteri_kk
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11389
Posting: 129
Dari: healthy campus

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 31-03-06 01:05


aik,dalam bincang agama pun boleh bergurau jugak ke? macam main2 pula.:-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_kkProfil   Hantar PM kepada puteri_kk   Quote dan BalasQuote

awa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.03.2005
Ahli No: 15078
Posting: 136
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 18-11-06 22:32


Pada 28-03-06 00:02 , Hamas_Ayasy posting:

!!! QUOTE !!!

saya baru saja bkak topik ni awa,Sorry lah...

kalau bersin dalam solat tak batal,kalau kita sbut alhmdlillah dalam ht pun tak salah,dengan niat kita bzikir.jangan kita jawab sbut kuat2 dah lah.


thank...

Bookmark and Share

    


  Member Information For awaProfil   Hantar PM kepada awa   Quote dan BalasQuote

awa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.03.2005
Ahli No: 15078
Posting: 136
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 18-11-06 22:36


Pada 30-03-06 08:11 , azmansyah_alias posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum...tidak batal kalau lafaz alhamdulillah itu diniatkan zikir........insyaAllah saya akan huraikan lagi....HARAP MAAF.....wassalam...


saya tunggu

Bookmark and Share

    


  Member Information For awaProfil   Hantar PM kepada awa   Quote dan BalasQuote

mieIKIM
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.04.2006
Ahli No: 23916
Posting: 318
Dari: Anyway UnAvailable

italy   avatar


posticon Posting pada: 18-11-06 22:54


sengaja membatalkan solat? mana ada. sengaja batalkan tidak haram. Masih ada masa untuk solat semula.
kalau memang exactly terbatal masa solat, ada adabnye. duduk dan beri salam, then pergi ambil wudu'
kalau kita terbatal, tapi masih berada dalam jemaah, ia mengganggu jemaah dari segi pahala solat berjamaah sahaja. tak bawa dosa.
WA correct if i'm wrong.


Bookmark and Share

    


  Member Information For mieIKIMProfil   Hantar PM kepada mieIKIM   Pergi ke mieIKIM's Website   Quote dan BalasQuote

jawa_kgbaru
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.11.2006
Ahli No: 27414
Posting: 53
Dari: Kampung Baru

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 21-11-06 00:36


sebenarnya.. kalau kita bersin dalam solat dalam masa yang juga kita baca "alhamdulillah" maka terbatal kerana dulu ada ustaz ana bagi ceramah pasal ni because dalam solat yang ada ucapan "alhamdulillah" adalah masa baca alfatihah dalam lain2 rukun solat tak ada.. so memang batal..

Bookmark and Share

    


  Member Information For jawa_kgbaruProfil   Hantar PM kepada jawa_kgbaru   Pergi ke jawa_kgbaru's Website   Quote dan BalasQuote

awa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.03.2005
Ahli No: 15078
Posting: 136
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 20-08-07 12:40


Pada 21-11-06 00:36 , jawa_kgbaru posting:

!!! QUOTE !!!

sebenarnya.. kalau kita bersin dalam solat dalam masa yang juga kita baca "alhamdulillah" maka terbatal kerana dulu ada ustaz ana bagi ceramah pasal ni because dalam solat yang ada ucapan "alhamdulillah" adalah masa baca alfatihah dalam lain-lain rukun solat tak ada.. so memang batal..



confius ni...boleh terangkan sikit!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For awaProfil   Hantar PM kepada awa   Quote dan BalasQuote

wafie
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15378
Posting: 517
Dari: Sabak Bernam Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-08-07 12:56


kalau tak silap tak batal.kalau kita bersin masa kita baca fatihah ,kita hanya perlu mengulangi semula pembacaan fatihah sama juga seperti menguap semasa membaca fatihah dalam rukun solat.cuma perlu ulang balik baca fatihah.ana lupa lah buku rujkannya sebab dulu ana ada mengikuti kuliah agama.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wafieProfil   Hantar PM kepada wafie   Quote dan BalasQuote

masri2
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14588
Posting: 921
Dari: Tampin

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 20-08-07 13:01


Jika berlakunya bersin ketika solat ;

a. Anda dibenarkan mengucapkan “Alhamdulillah”, sebagaimana peristiwa Muawiyah ibn al-Hakam ra. apabila bersolat dengan Nabi seorang lelaki bersin dan berkata :”Alhamdulillah” dan Muawiyah ra. menjawab “Yarhamuk Allah” ( يرحمك الله;).-Hadith Riwayat Muslim #537, Abu Daud #930].

b. Jika seseorang itu membaca surah dan bersin; contoh al-Fatihah, jika dia masih belum menghabiskan ayat tersebut, dia cuma perlu mengulangi ayat tersebut sahaja. Tidak perlu mengulangi keseluruhan surah al-Fatihah.

c. Andaikata bersin atau batuk atau tangisannya (si Imam) itu tidak dapat dikawal semasa membaca surah al-Fatihah, maka menurut Abu Walid al-Baaji, Imam hendaklah berundur ke belakang, dan makmum dibekangnya pula menjadi Imam. -al-muntaqa Sharh al-Muwatta’, 1/290, Lihat juga al-Mughni, 1/944]. Ini disebabkan bacaan al-Fatihah merupakan salah satu dari rukun solat.

d. Didalam kes (c), jika Imam tersebut sedang membaca surah selain dari al-Fatihah, dia boleh menghentikan bacaan dan terus ruku’. Ini adalah kerana membaca surah selepas al-Fatihah hukumnya sunat. Diriwayatkan dari Abdullah ibn al-Saa’ib ra. berkata :-

صَلَّى لَنَا النَّبِيُّ صَلَّى الّلهُ عَلَيهِ وَسَلَّمَ الصُّبحَ بِمَكَّةَ ، فَاستَفتَحَ سُورَةَ المُؤمِنِينَ ، حَتَّى جَاءَ ذِكرُ مُوسَى وَهَارُونَ ، أَخَذَتِ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيهِ وَسَلَّمَ سَعلَةٌ فَرَكَعَ

“Rasulullah mengetuai kami dalam solat Subuh di Makkah, dan dia membaca surah al-Mu’minun, sehingga sampai kepada ayat yang menyebut Musa dan Haron,
Rasulullah batuk, maka dia pun ruku’”-Hadith Riwayat Muslim #455]

Imam al-Nawawi didalam mensyarahkan hadith ini mengatakan : “Hadith ini menunjukkan bahawa adalah dibenarkan memberhentikan bacaan dan tidaklah makruh melakukan demikian, jika seseorang berhenti dengan sebab”. -Sharh Muslim, 4/177].

Sekian, wassalam

http://soaljawab.wordpress.com/2007/07/05/bersin-ketika-solat/

Bookmark and Share

    


  Member Information For masri2Profil   Hantar PM kepada masri2   Pergi ke masri2's Website   Quote dan BalasQuote

masri2
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14588
Posting: 921
Dari: Tampin

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 20-08-07 13:02


Pada 18-11-06 22:54 , mieIKIM posting:

!!! QUOTE !!!

sengaja membatalkan solat? mana ada. sengaja batalkan tidak haram. Masih ada masa untuk solat semula.
kalau memang exactly terbatal masa solat, ada adabnye. duduk dan beri salam, then pergi ambil wudu'
kalau kita terbatal, tapi masih berada dalam jemaah, ia mengganggu jemaah dari segi pahala solat berjamaah sahaja. tak bawa dosa.
WA correct if i'm wrong.


assalamualaikum wbt

boleh bagi rujukan, apkah nabi saw mengajar sedemikian untuk duduk dan beri salam bila batal solat.?


-----------------
http://www.islamqa.com/en

http://lobaitampin.blogspot.com/





Bookmark and Share

    


  Member Information For masri2Profil   Hantar PM kepada masri2   Pergi ke masri2's Website   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 20-08-07 13:21


ni topok kentut ke bersin..hehe...

tapi terima kasih pada yang berkongsi

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

mujahidah_muslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 693
Posting: 678
Dari: Bumi Allah

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 20-08-07 19:06


kalau bersin dalam solat tak batal dan kita disunatkan sebut alhamdulillah itu. itu dikira zikir..

kalau kentut pula, solat dikira batal kalau ada bunyi dan bau...

waallahua'alam


-----------------
I'm glad to be me..
Jaga diri, jaga iman, Jaga hati. Tebarkan salam
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_muslimahProfil   Hantar PM kepada mujahidah_muslimah   Quote dan BalasQuote

Hibatullah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.04.2007
Ahli No: 29793
Posting: 305
Dari: bumi Allah-sumut

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 20-08-07 23:36


Pada 27-03-06 21:30 , mohdnurhakimin posting:

!!! QUOTE !!!

Erm, kalau kentut?


salam...
batal boleh.

Bookmark and Share

    


  Member Information For HibatullahProfil   Hantar PM kepada Hibatullah   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 20-08-07 23:53


bagaimana pula dengan mnguap dalam solat?kalau baca auzubillah batal ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

zahrah_asrar
Warga 5 Bintang
Menyertai: 07.02.2006
Ahli No: 22514
Posting: 363
Dari: port dickson

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 21-08-07 09:32


Pada 20-08-07 19:06 , mujahidah_muslimah posting:

!!! QUOTE !!!


kalau kentut pula, solat dikira batal kalau ada bunyi dan bau...

waallahua'alam



habis kalau kentut tidak ada bunyi dengan bau tapi hanya keluar angin saja.. :D bagaimana? pula??


-----------------
2 love some1 is NOTHING...2b love by some1 is SOMETHING...2b love by some1 u love is EXCITING...but 2b loved by ALLAH is EVERYTHING


Bookmark and Share

    


  Member Information For zahrah_asrarProfil   Hantar PM kepada zahrah_asrar   Quote dan BalasQuote

mujahidah_muslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 693
Posting: 678
Dari: Bumi Allah

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 21-08-07 18:04


Bismillah, sekadar perkongian ilmu. Nabi SAW ajar kita cara nak tahu kentut dalam solat tu membatalkan solat kita atau tidak melalui perkara iaitu bunyi dan bau.


kalau kita rasa terkentut tapi tak ada bukti melalui bau atau bunyi so just go on solat tu..

Islam itu mudah dan tidak menyusahkan..

betulkan jika tersalah

wallahua'lam


-----------------
I'm glad to be me..
Jaga diri, jaga iman, Jaga hati. Tebarkan salam
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_muslimahProfil   Hantar PM kepada mujahidah_muslimah   Quote dan BalasQuote

uswatun_mawaddah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.04.2007
Ahli No: 29534
Posting: 142
Dari: Bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 21-08-07 18:45


oo..macam tu ke...
terima kasih bagi yang memberikan ulasan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For uswatun_mawaddahProfil   Hantar PM kepada uswatun_mawaddah   Quote dan BalasQuote

ahmad_azhar
WARGA SETIA
Menyertai: 10.12.2003
Ahli No: 5593
Posting: 856
Dari: ~:dari zon 4 johor:~

Johor  


posticon Posting pada: 21-08-07 19:20


hehe...makin melarat pula..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ahmad_azharProfil   Hantar PM kepada ahmad_azhar   Quote dan BalasQuote

nur_anis
Warga 5 Bintang
Menyertai: 18.06.2003
Ahli No: 1496
Posting: 395
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 29-08-07 07:25


terima kasih kerna memberitahu...dapat tahu apa yang tak tahu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_anisProfil   Hantar PM kepada nur_anis   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 29-08-07 07:56


Pada 21-08-07 18:04 , mujahidah_muslimah posting:

!!! QUOTE !!!

Bismillah, sekadar perkongian ilmu. Nabi SAW ajar kita cara nak tahu kentut dalam solat tu membatalkan solat kita atau tidak melalui perkara iaitu bunyi dan bau.


kalau kita rasa terkentut tapi tak ada bukti melalui bau atau bunyi so just go on solat tu..

Islam itu mudah dan tidak menyusahkan..

betulkan jika tersalah

wallahua'lam




Abu Hurairah .a berkata bahawa Rasulullah SAW bersabda:

"Apabila seseorang antara kamu merasakan sesuatu yang tidak kena pada perutnya lalu was-was sama ada dia kentut atau tidak, dia tidak perlu keluar daripada masjid kecuali selepas dia mendengar bunyi atau terhidu bau kentut" Hadis riwayat Muslim


dirujuk dari buku wuduk & solat menurut sunnah & mazhab syafie oleh Abu Ruwais Al-Syubrawi keluaran karya bestari


belilah buku tu...tentang wuduk dan solat..setiap perkara disertakan hadis-hadis...

betul mujahidah_muslimah, Islam itu Mudah dan tidak menyusahkan...kita yang membebankan diri sendiri sebab tiada ilmu dalam sesuatu perkara atau cuma mendengar pendapat seseorang tanpa sumber yang dipercayai...saya pernah dengar satu forum bahawa sikap kita yang macam tu boleh menghalang kita melakukan ibadah kerana merasakan ia susah


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8
[ Telah diedit oleh: sakinahazzahra pada 29-08-07 07:57 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

mujahidah_muslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 693
Posting: 678
Dari: Bumi Allah

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 31-08-07 09:15


syukran ukhti sakinahazzahra...

sebab beri pengukuhan dengan dalil yang benar...


-----------------
I'm glad to be me..
Jaga diri, jaga iman, Jaga hati. Tebarkan salam
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_muslimahProfil   Hantar PM kepada mujahidah_muslimah   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 01-09-07 23:32


kentot dan bersin..............banyak betul khilaf ek...tapi semua tu ilmu..tapi kadang-kadang susah juga nak ambil yang terbaik...atau nak amalkan mana yang sepatutnya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

hyekal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.01.2006
Ahli No: 21857
Posting: 235
Dari: bndar diRaja

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-09-07 04:35


Pada 18-11-06 22:54 , mieIKIM posting:

!!! QUOTE !!!

sengaja membatalkan solat? mana ada. sengaja batalkan tidak haram. Masih ada masa untuk solat semula.
kalau memang exactly terbatal masa solat, ada adabnye. duduk dan beri salam, then pergi ambil wudu'
kalau kita terbatal, tapi masih berada dalam jemaah, ia mengganggu jemaah dari segi pahala solat berjamaah sahaja. tak bawa dosa.
WA correct if i'm wrong.


assalamualaikum..
hurm, saya ada trdgr ceramah dariustaz ismail kamus, katanya..
membatalkn solat dengn sengaja adalah haram hukumnya..

kerana apabila kita telah mengikat niat itu, maka kita kterikat dengan Allah pada ketika itu,jika ianya salah, btulkn saya..

dan tentang dudk dan beri salam, ia sangt MERAGUKAN saya..
kerana belum tergengar atau terbaca mana-mana dalil berkenaannya..

harap pernjelasan..
assalamualaikum..


-----------------
Wallahua'lam.
isLam terbina atas lima perkara,tetapi
mujtamak terbina atas SATU kesepakatan..


Bookmark and Share

    


  Member Information For hyekalProfil   Hantar PM kepada hyekal   Quote dan BalasQuote

mujahidah_muslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 693
Posting: 678
Dari: Bumi Allah

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 02-09-07 09:51


akhi hykel, ana pun tak pernah dengar tentang duduk dan salam tu. kalau boleh, sapa-sapa tahu kongsi..

memang haram kita keluar daripada solat dengan sengaja sebab niat itu memang mengikat kita untuk teruskan solat dan tidak melakukan perkara yang boleh buat kita keluar dari solat seperti telan makanan dan lain-lain..

wallahua'alam


-----------------
I'm glad to be me..
Jaga diri, jaga iman, Jaga hati. Tebarkan salam
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_muslimahProfil   Hantar PM kepada mujahidah_muslimah   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 02-09-07 13:52


Pada 20-08-07 13:01 , masri2 posting:

!!! QUOTE !!!

Jika berlakunya bersin ketika solat ;

a. Anda dibenarkan mengucapkan “Alhamdulillah”, sebagaimana peristiwa Muawiyah ibn al-Hakam ra. apabila bersolat dengan Nabi seorang lelaki bersin dan berkata :”Alhamdulillah” dan Muawiyah ra. menjawab “Yarhamuk Allah” ( يرحمك الله;).-Hadith Riwayat Muslim #537, Abu Daud #930].

b. Jika seseorang itu membaca surah dan bersin; contoh al-Fatihah, jika dia masih belum menghabiskan ayat tersebut, dia cuma perlu mengulangi ayat tersebut sahaja. Tidak perlu mengulangi keseluruhan surah al-Fatihah.

c. Andaikata bersin atau batuk atau tangisannya (si Imam) itu tidak dapat dikawal semasa membaca surah al-Fatihah, maka menurut Abu Walid al-Baaji, Imam hendaklah berundur ke belakang, dan makmum dibekangnya pula menjadi Imam. -al-muntaqa Sharh al-Muwatta’, 1/290, Lihat juga al-Mughni, 1/944]. Ini disebabkan bacaan al-Fatihah merupakan salah satu dari rukun solat.

d. Didalam kes (c), jika Imam tersebut sedang membaca surah selain dari al-Fatihah, dia boleh menghentikan bacaan dan terus ruku’. Ini adalah kerana membaca surah selepas al-Fatihah hukumnya sunat. Diriwayatkan dari Abdullah ibn al-Saa’ib ra. berkata :-

صَلَّى لَنَا النَّبِيُّ صَلَّى الّلهُ عَلَيهِ وَسَلَّمَ الصُّبحَ بِمَكَّةَ ، فَاستَفتَحَ سُورَةَ المُؤمِنِينَ ، حَتَّى جَاءَ ذِكرُ مُوسَى وَهَارُونَ ، أَخَذَتِ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيهِ وَسَلَّمَ سَعلَةٌ فَرَكَعَ

“Rasulullah mengetuai kami dalam solat Subuh di Makkah, dan dia membaca surah al-Mu’minun, sehingga sampai kepada ayat yang menyebut Musa dan Haron,
Rasulullah batuk, maka dia pun ruku’”-Hadith Riwayat Muslim #455]

Imam al-Nawawi didalam mensyarahkan hadith ini mengatakan : “Hadith ini menunjukkan bahawa adalah dibenarkan memberhentikan bacaan dan tidaklah makruh melakukan demikian, jika seseorang berhenti dengan sebab”. -Sharh Muslim, 4/177].

Sekian, wassalam

http://soaljawab.wordpress.com/2007/07/05/bersin-ketika-solat/


Assalamualaikum..
Jawapan yang mantap..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 02-09-07 14:01


Pada 29-08-07 07:56 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 21-08-07 18:04 , mujahidah_muslimah posting:

!!! QUOTE !!!

Bismillah, sekadar perkongian ilmu. Nabi SAW ajar kita cara nak tahu kentut dalam solat tu membatalkan solat kita atau tidak melalui perkara iaitu bunyi dan bau.


kalau kita rasa terkentut tapi tak ada bukti melalui bau atau bunyi so just go on solat tu..

Islam itu mudah dan tidak menyusahkan..

betulkan jika tersalah

wallahua'lam




Abu Hurairah .a berkata bahawa Rasulullah SAW bersabda:

"Apabila seseorang antara kamu merasakan sesuatu yang tidak kena pada perutnya lalu was-was sama ada dia kentut atau tidak, dia tidak perlu keluar daripada masjid kecuali selepas dia mendengar bunyi atau terhidu bau kentut" Hadis riwayat Muslim


dirujuk dari buku wuduk & solat menurut sunnah & mazhab syafie oleh Abu Ruwais Al-Syubrawi keluaran karya bestari


belilah buku tu...tentang wuduk dan solat..setiap perkara disertakan hadis-hadis...

betul mujahidah_muslimah, Islam itu Mudah dan tidak menyusahkan...kita yang membebankan diri sendiri sebab tiada ilmu dalam sesuatu perkara atau cuma mendengar pendapat seseorang tanpa sumber yang dipercayai...saya pernah dengar satu forum bahawa sikap kita yang macam tu boleh menghalang kita melakukan ibadah kerana merasakan ia susah



Assalamualaikum...
Hmmm, bagus..bagus..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

hyekal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.01.2006
Ahli No: 21857
Posting: 235
Dari: bndar diRaja

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-09-07 01:38


Pada 20-08-07 12:40 , awa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 21-11-06 00:36 , jawa_kgbaru posting:

!!! QUOTE !!!

sebenarnya.. kalau kita bersin dalam solat dalam masa yang juga kita baca "alhamdulillah" maka terbatal kerana dulu ada ustaz ana bagi ceramah pasal ni because dalam solat yang ada ucapan "alhamdulillah" adalah masa baca alfatihah dalam lain-lain rukun solat tak ada.. so memang batal..



confius ni...boleh terangkan sikit!!!


assalamualaikum wbt..
di Malaysia kita agak terikat dengan bacaan2 sunat dalam solat, ia tidak salah, kerana adanya hadith2 sahih yang menyebut ttgnya seperti hadith subhanal rabbial 'adzimi wabihamdih yang terdapat di dalam kitab2 ibadah ,seperti di dalam kitab
bidayah mujtahid wa nihayah muqtasid , minhaj muslim dan sebagainya
akan tetapi, realiti yang dapat saya lihat di luar malaysia, di tanah arab khususnya..

mereka tidak terikat dengan bacaan2 sedemikian ,

kerana, yang disuruh adalah untuk kita toma'ninah dan berzikir sebentar. jadi tiada perggarisan sebenarnya untuk berzikir ketika sujud,rukuk, dan sebagainya.. bermakna kata-kata ustaz bahwa alhamdulillah hanya terdapt pada surah ummul quran ketika bersolat itu, mungkin tidak benar..

tapi bersin dalam solat ini , adalah
keadaan yang mana ia berlaku tanpa disengajakan (lumrahnya kan? ) jadi jika ia tidak disengajakan , ia tidak termasuk dalam perkara yang membatalkan solat,
saudara masri2 ada menjelaskn tentangnya saya kira..

wallahu a'lam.


-----------------
Wallahua'lam.
isLam terbina atas lima perkara,tetapi
mujtamak terbina atas SATU kesepakatan..


Bookmark and Share

    


  Member Information For hyekalProfil   Hantar PM kepada hyekal   Quote dan BalasQuote

mirul135
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.08.2007
Ahli No: 30689
Posting: 45
Dari: CFS IIUM PJ

saudiarabia  


posticon Posting pada: 04-09-07 22:52


assalamualaikum wbt..
ana pernah dengar juga tapi tentang hingus di hidung..
dan ana masih tak pasti lagi hukumnya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mirul135Profil   Hantar PM kepada mirul135   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.137548 saat. Lajunya....