Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 09-12-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Orang-orang yang suka memuji dan mengampu bukan kawan sejati, kerana merosakkan hati kawannya.
-- -- Saidina Ali

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: azrin80
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43100

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 39
Ahli: 0
Jumlah: 39




  Yang Masuk Ke Sini
wadud: 3 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 20 hari yang lalu
muslimin23: 22 hari yang lalu
kasih_kekasih: 26 hari yang lalu
syahidatul: 29 hari yang lalu
raudhahasanah: 30 hari yang lalu


Jejak Remaja
Topik: perempuan punca lelaki hilang jati diri?


Carian Forum

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Remaja
    »» perempuan punca lelaki hilang jati diri?

Please Mendaftar To Post


Oleh perempuan punca lelaki hilang jati diri?

atiqahsyahidah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.11.2005
Ahli No: 20514
Posting: 79
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 31-01-06 17:22


Nak tanyalah...
benar ke, perempuan ni punca lelaki hilang jati diri?
sebab nya kebanyakkan kawan-kawan ana dulu,tak bersemangat bila berpisah dengan kawan perempuannya. :-? :-?

Bookmark and Share

    


  Member Information For atiqahsyahidahProfil   Hantar PM kepada atiqahsyahidah   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 31-01-06 18:38


disebalik kejayaan seorang lelaki, adanya seorang perempuan yang memberi dorongan, semangat. sepatutnya isteri. kalau ini dipenuhi... kenyataan enti, ana tak setuju.

tapi kalau dah menyalahgunakan fungsi perempuan...(perempuan tu just kekasih tanpa ikatan yang diharuskan....) tak boleh nak kata apa la... umpama seseorang tersalah makan ... kalau dia tiba-tiba sakit perut lepas tu, ia dikira bukan sesuatu yang pelik. dalam hal ni.... maka memang harus dikatakan perempuan tu menyebabkan lelaki lemah.

sapa2 ada pendapat lain?... :P
[ Telah diedit oleh: muslimah_johor pada 31-01-06 18:39 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

chibi_maruko
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16933
Posting: 474
Dari: terawang-awangan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 31-01-06 21:58


baru berpisah dengan kawan perempuan dah lemah??

Bookmark and Share

    


  Member Information For chibi_marukoProfil   Hantar PM kepada chibi_maruko   Quote dan BalasQuote

al-faateh
Warga 2 Bintang
Menyertai: 08.11.2005
Ahli No: 20250
Posting: 58
Dari: kl

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 31-01-06 22:26


ana sokong kenyataan muslimah_johor, disebalik kejayaan seorang lelaki itu, dibelakangnya adanya seorang wanita yang mnyuntik semangat..namun di sini yang kerap menjadi isu adalah hbgn adam & hawa tanpa ada sebarang ptalian halal, bagi ana tak salah, dengan syarat masing2 kena mjaga adab & cubalah elak fitnah sbaik yang mungkin..

ada juga lelaki yang berjaya stand atas diri sendiri, yang memberi smgt just family lelaki ini..semua ni depend pada individu sebenarnya..

tapi Kalau atiqahsyahidah kata, kalau bpisah saja dah lemah smgt, tu bukan lelaki sejati agaknya..gentleman lah sikit...hilang macho lelaki ni nanti..

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-faatehProfil   Hantar PM kepada al-faateh   Quote dan BalasQuote

husna_nasiha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.01.2006
Ahli No: 22138
Posting: 233
Dari: UPM

Perak  


posticon Posting pada: 01-02-06 00:09


Hmm...lelaki yang kuat iman sahaja yang dapat membentengi dirinya daripada godaan wanita..ana ada juga sahabat ex-classmate ana yang ana cukup sanjung kerana sikap mereka yang sentiasa beriktikaf di dalam masjid dan terlibat dalam kerja-kerja amal semasa sekolah dulu..tetapi bila dah masuk ipta dan bergaul dengan sahabat yang tak senonoh..maka hilanglah sudah jati diri mereka sebelum ini..malah liarnya lebih dahsyat daripada yang lain..masyaAllah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For husna_nasihaProfil   Hantar PM kepada husna_nasiha   Quote dan BalasQuote

adelia
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.11.2005
Ahli No: 20462
Posting: 105
Dari: pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 01-02-06 00:18


ish2..tak patut betul...sepatutnya kena tabah la..
siapa suruh bercinta..kalau dah bercinta tu kena la hadapi risiko..sepatutnya sebelum terima seseorang tu,kena fikirkan risiko2 yang perlu dihadapi..kalau tak cukup tabah,baik tak payah...
so tak ada la terjadi kecewa2 ni..betul tak?....

Bookmark and Share

    


  Member Information For adeliaProfil   Hantar PM kepada adelia   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1813
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 01-02-06 00:33


ye ke lelaki akan jadi macam tu bila berpisah dengan orang perempuan ni..
bukan mereka lebih bahagia ke bila pisah...
ye la dah jumpa dengan yang baru...
takkan 'hilang jati' diri lagi kan..
kalau yang tak bersemangat tu maybe berlakon saja lebih...
padahal dalam hati memang dia suka 'perpisahan' tu terjadi....



-sekadar pendapat yang memang benar tjadi-:roll: :roll:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

di_azie
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.07.2004
Ahli No: 9868
Posting: 36
Dari: Melaka

Selangor  


posticon Posting pada: 01-02-06 00:41


assalamualaikum... bagi ana semua ni terpulang kepada diri muslimin tu sendiri... Jika jiwanya kuat,dugaan yang sekelumit cuma itu takkan mematahkan semangatnya... Dalam hal ni bagi ana muslimah tak patut dipersalahkan seratus peratus... Sebagai lelaki ana pun pernah mengalamai hal yang semacam ini... Tapi bila ana fikir2 balik,takkan la hanya kerana 'kehilangan' seorang wanita ana dah patah semangat?Bak kata pepatah, 'Patah tumbuh hilang berganti'... Mungkin masanya untuk ana belum tiba... Dan mungkin juga ianya cubaan dari Allah,sebagai peringatan buat ana yang sering lalai... Macam mana dengan muslimin yang lain?Harap antum dapat berikan respon dr pengalaman masing-masing... Umur ana masih muda dan pengalaman hidup pun belum banyak lagi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For di_azieProfil   Hantar PM kepada di_azie   Quote dan BalasQuote

anmahar
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14615
Posting: 703
Dari: Kedah Darul Aman

Kedah  


posticon Posting pada: 01-02-06 00:44


setiap sesuatu yang terjadi pasti ada hikmahnya.... insyaAllah.... cuma kita perlulah bertawakkal kepada Allah.... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For anmaharProfil   Hantar PM kepada anmahar   Quote dan BalasQuote

faithfuller
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20137
Posting: 270
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-02-06 06:52


memang betul pun

Bookmark and Share

    


  Member Information For faithfullerProfil   Hantar PM kepada faithfuller   Pergi ke faithfuller's Website   Quote dan BalasQuote

mslina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.08.2005
Ahli No: 17798
Posting: 174
Dari: klang

Selangor  


posticon Posting pada: 01-02-06 08:01


konon2 saja itu..kejap lagi bak la itu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mslinaProfil   Hantar PM kepada mslina   Quote dan BalasQuote

MaWaR84
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.04.2005
Ahli No: 15963
Posting: 321
Dari: ganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 01-02-06 13:05


Kenapa mesti disalahkan perempuan...sepatutnya muhasabahla diri...setiap apa yang berlaku dah hikmahnya..mungkin ALLAH ingin jauhkan dirinya daripada maksiat...sebabtu la perpisahan adalah jalan yang terbaik..
Apa pun...lelaki dan wanita saling memerlukan!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For MaWaR84Profil   Hantar PM kepada MaWaR84   Quote dan BalasQuote

julihan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.08.2005
Ahli No: 17771
Posting: 90
Dari: klate

Kelantan  


posticon Posting pada: 01-02-06 14:10


uishh budak2 laki yang lemah semangat itu kalau gitue macam mana mereka nak hadapi cabaran yang lebih getir pada masa akan datang kalau baru sikit cubaannyer dah jadi lemah begitu.... sebenarnya mula2 kawan dulu patut letakkan apa niat kita nak kawan... dan jangan pula terlebih sayang sebab tak semestinya yang kita sayang itu akan terus jadi hak kita... semuanya milik Allah.... waAllahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For julihanProfil   Hantar PM kepada julihan   Quote dan BalasQuote

puteribongsu1306
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2005
Ahli No: 17648
Posting: 291
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 01-02-06 14:43


tepuk dada tanya iman

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteribongsu1306Profil   Hantar PM kepada puteribongsu1306   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 772
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-02-06 14:47


Pada 31-01-06 21:58 , chibi_maruko posting:

!!! QUOTE !!!

baru berpisah dengan kawan perempuan dah lemah??


siapa suruh jadi jiwang.. kan dah lemah bila berpisah.. apa daaa... dah tu salahkan perempuan pula.. apekebende laaa...

:-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di


-----------------
SENYUMLAH SELALU.. SENYUM ITU SEDEKAH.. :-)


Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Quote dan BalasQuote

QistinaHumaira
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.08.2005
Ahli No: 18078
Posting: 156
Dari: di bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-02-06 12:51


alahai....asyik2 orang perempuan yang disalahkan...kasihan kat kami... apa apa pun, masing2 ada kelemahan dan kelebihan yang tersendiri...muhasabah diri sendiri lebih baik daripada mencari kesalahan orang lain..

Bookmark and Share

    


  Member Information For QistinaHumairaProfil   Hantar PM kepada QistinaHumaira   Quote dan BalasQuote

husna_nasiha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.01.2006
Ahli No: 22138
Posting: 233
Dari: UPM

Perak  


posticon Posting pada: 03-02-06 10:34


Hmm..kedua-duanya salah..kebanyakan wanita adalah kayu api neraka..buktinya..ana ada seorang sahabat perempuan yang sangat cantik dan manja..sampai goyah iman seorang lagi muslimin coursemate ana yang tawaduk ni..hari-hari bersms..tapi adatlah,yang cantik sentiasa tak puas dengan apa yang dicapai daripada kecantikannya..akibatnya,kasihanlah muslimin ni tergapai-gapai keseorangan..selalu tak hadir ke kelas..sampai keputusan exam baru-baru ni menjunam teruk dan dapat pointer paling rendah dalam kelas..

Bookmark and Share

    


  Member Information For husna_nasihaProfil   Hantar PM kepada husna_nasiha   Quote dan BalasQuote

nurman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.04.2005
Ahli No: 15612
Posting: 278
Dari: Dimana bumi dipijak disitu Islam dijunjung!

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 03-02-06 12:16


emm....ALLAH kan ada!

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurmanProfil   Hantar PM kepada nurman   Quote dan BalasQuote

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 03-02-06 12:49


Jika anda lelaki, anda menyalahkan perempuan.
Jika anda perempuan, anda akan menyalahkan lelaki.

Tapi jika anda adalah diri anda yang sebenarnya, bila pula hendak menyalahkan diri sendiri dahulu?

Bookmark and Share

    


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

mirwana_87
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.06.2005
Ahli No: 16829
Posting: 55
Dari: kuantan..pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 03-02-06 13:31


tak baik menuding jari kearah orang lain,setiap insan ada kelemahan dan kelebihan..tanya diri sendiri,yang penting hidup ni kenalah ikut adat dan batasnya


-----------------
pengertian hidup ini akan lebih indah seandainya diiringi dengan keikhlasan hati dan keindahan budi.. ....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mirwana_87Profil   Hantar PM kepada mirwana_87   Quote dan BalasQuote

hand
Warga Rasmi
Menyertai: 21.01.2006
Ahli No: 22098
Posting: 3

Johor  


posticon Posting pada: 04-02-06 14:49


assalamualaikum...

salam ukhwah fillah dari ana..

perempuan adalah insan yang dimuliakan dalam islam..
jagan jadikan satu permasalahan yang tidak tahu puncanya dari satu arah sahaja. berfikir sebelum buat keputusan. Berbanga dengan status yang ada.
jadilah srikandi yang berjaya di dunia dan akhiran..

bersama membina ummah yang gemilang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For handProfil   Hantar PM kepada hand   Quote dan BalasQuote

Ibnu_muaz
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3883
Posting: 349

Terengganu  


posticon Posting pada: 04-02-06 15:21


perempuan pemusnah lelaki...
perempuan fitnah akhir zaman..
Ingatlah pesan Rasulullah tetang doa menghindari dr fintah wanita..
Allahummainni a'uzbubika min fitnatinnisa' ..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Ibnu_muazProfil   Hantar PM kepada Ibnu_muaz   Quote dan BalasQuote

winder
Warga Rasmi
Menyertai: 03.02.2006
Ahli No: 22417
Posting: 6
Dari: bumi Allah

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-02-06 15:37


perempuan sememangnnya lemah, lelaki yang memiliki 9 akal sepatutny alebih bijak memainkan peranan, mengawal diri, mengawal nafsu dan membimbing perempuan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For winderProfil   Hantar PM kepada winder   Quote dan BalasQuote

naini
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.02.2004
Ahli No: 7235
Posting: 74
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-02-06 16:08


Assalamualaikum...perempuan menyebabkan lelaki hilang jati diri?????depends kepada individu itu sendiri.sehebat mana pun ilmu agamanya, kalau tidak bijak dalam pergaulan mereka akan tewas.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nainiProfil   Hantar PM kepada naini   Quote dan BalasQuote

yina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.08.2005
Ahli No: 17978
Posting: 152
Dari: bumi ALLAH

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-02-06 16:20


Assalamualaikum..
hmm..."atiqahsyahidah"...tidak kurang juga dengan kaum muslimah kita...
sebenarnya ...sama saja...bila prasaan kasih timbul dan kemudiannya terpaksa hadapi perpisahan..maka terjadilah sedemikian rupa..tapi..tersrah pada yang mampu mengatasinya...
yang penting.."redhalah"..dengan ketentuanNYA..

Bookmark and Share

    


  Member Information For yinaProfil   Hantar PM kepada yina   Quote dan BalasQuote

atiqahsyahidah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.11.2005
Ahli No: 20514
Posting: 79
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-02-06 17:50


Pada 04-02-06 15:21 , Ibnu_muaz posting:

!!! QUOTE !!!

perempuan pemusnah lelaki...
perempuan fitnah akhir zaman..
Ingatlah pesan Rasulullah tetang doa menghindari dr fintah wanita..
Allahummainni a'uzbubika min fitnatinnisa' ..



jangan mensalah tafsirkan perempuan...tak semua perempuan itu mengundang fitnah..yang penting hiasi diri perbaiki peribadi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For atiqahsyahidahProfil   Hantar PM kepada atiqahsyahidah   Quote dan BalasQuote

syeikh
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.07.2005
Ahli No: 17559
Posting: 115
Dari: terengganu darul iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 05-02-06 19:21


Assalamualaikum...bagus jugak bincang perkara ni.boleh tengok reaksi dari semua pihak... semua ada kelebihan dan kelemahan dan perkara ini tidak akan selesai jika semua menyalahkan pihak yang lain tanpa menilai diri sendiri.apa yang elok sama-sama dikongsi dan yang tak baik bolehlah kita buang jauh2...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syeikhProfil   Hantar PM kepada syeikh   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-02-06 23:54


Wa'alaikumussalam wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Alhamdulillah memang ada hadith yang menyuruh berhati-hati terhadap wanita kerana wanita adalah punca fitnah. Tetapi tidak ada hadith pula yang mengatakan wanita punca lelaki hilang jati diri. Jati diri adalah maruah seorang lelaki sebagai lelaki tulen - ketua keluarga dan juga pembuat kata putus dalam rumah tangga.

InsyaAllah lelaki yang beriman tidak akan hilang jati diri bila beristerikan wanita yang beriman. Sebab itu pilihlah isteri yang solehah mukminah ya.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq
ps - jangan pilih punya pilih tersalah pilih pula ya :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

Ibnu_muaz
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3883
Posting: 349

Terengganu  


posticon Posting pada: 08-02-06 10:11


assalamualaikum..
bukan main marah atiqahsyahidah .. hehe..

"Tiada fitnah yang lebih besar kepada kaum lelaki kecuali fitnah wanita" (al-hadis)

walaupun begitu, ada hadis yang mengangkat dan memuliakan gadis yang beriman kepada Allah SWT

"Seindah hiasan adalah wanita solehah"(al-hadis)

"Wanita yang solehah lebih baik daripada dunia dan seisinya"(al-hadis)

:-di jadi atiqahsyahidah, kalau tidak mahu jadi fitnah kepada lelaki, jadilah seorang gadis yang solehah dan beriman dan bertaqwa kepada Allah. jadikan seluruh kehidupan kita, setiap detip dan saat itu adalah tanda pengabdian kita kepada Allah, dimana sahaja kita berada... terasa bagaikan hati kita itu dekat dengan Allah... detik2 hati kita adalah detik2 zikrullah.. subhanallah.. subhanallah.. subhanallah.. moga2 kita semua menjadi insan soleh dan solehah.... "betapa hinanya seseorang manusia tika berada dalam keadaan lemahnya iman, nafsu dan syaitan dijadikan tugangan.."


Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud;“Terdapat 99 bahagian tarikan pada wanita berbanding lelaki, lalu Allah kurniakan ke atas mereka sifat malu.” (Hadith riwayat Bauhaqi)

:-di :-di :-di :-di ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Ibnu_muazProfil   Hantar PM kepada Ibnu_muaz   Quote dan BalasQuote

triptofana
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14611
Posting: 639
Dari: sElaNgoR

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-02-06 11:11


emm betul tu ibnu_muaz...

Bookmark and Share

    


  Member Information For triptofanaProfil   Hantar PM kepada triptofana   Quote dan BalasQuote

hand
Warga Rasmi
Menyertai: 21.01.2006
Ahli No: 22098
Posting: 3

Johor  


posticon Posting pada: 05-03-06 17:23


assalamualaikum....

    alhamdulilah, ramai juga yang berminat dalam membicarakan topik ni.Sebenarnya saya tertarik dengan kenyataan yang di berikan oleh ibnu muaz..
sesunguhnya seindah hiasan adalah wanita solehah. kenyataan ini ada dinyatakian oleh kumpulan nasyid kita in-team.
kan elok kalau semua wanita dapat menjaga kehormatan.
Semasa rasullulah naik kelangit untuk menemui allah, rasullulah nampak golongan yang paling ramai menjadi bahan bakar api neraka adal;ah golongan wanita, ini semua berpunca daripada kurangnya kesedaran dalam menjaga kehormatan diri.

Bookmark and Share

    


  Member Information For handProfil   Hantar PM kepada hand   Quote dan BalasQuote

khazinatulsyouqoh
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19897
Posting: 209
Dari: on earth

Johor  


posticon Posting pada: 05-03-06 18:12


sama ada perempuan yang menjadi punca hilangnya jati diri seorang lelaki itu bukanlah persoalan yang penting..kerana jika setiap manusia tak kira la lelaki atau perempuan faham akan tanggungjawab mereka kat dunia ni takdelah ia seperti ini dan kita tak perlu nak membincangkan persoalan yang macam ni...manusia dilahirkan lengkap dengan tggjwab, fahamilah dan laksnakan taggjwab itu sebaiknya kerana ia bakal ditanya kelak...kalau tuhan dihati seorang lelaki tidak mungkin membiarkan diri hanyut dalam fitnah seorang perempuan....ingat tak dengan pesanan nabi baginda mnggalkn kita dengan satu fitnah yang besar iaitu perempuan tapi baginda juga mggriskan penawarnya iaitu sifat malu pendinding wanita dan sifat tegas seorang lelaki dalam menjga dirinya supaya tidak terjerat dengan fitnah itu, lihatla betapa syangnya baginda pada kita...kita pulak ada ke ingat pada baginda,ana menasihatkan diri ana sendiri, kdgkala manusia yang banyk buat silap ia yang sentiasa memberi nasihat.


-----------------
"iman itu dinding taqwa , sedangakan taqwa itu perisai hati, yang memusnahkan pastilah nafsu, dilayan jangan , dilawan pun jangan , dididik perlu


Bookmark and Share

    


  Member Information For khazinatulsyouqohProfil   Hantar PM kepada khazinatulsyouqoh   Quote dan BalasQuote

khalifah_85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22747
Posting: 437
Dari: johor bahru

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 05-03-06 18:20


assalamualaikum....

maaflah kalau hamba yang tak arif ini memberi pandangan yang kurang memuaskan....

tajuk ni sebenarnya perbincangan...jangan lah sahabat2 sekalian terlalu emosi kerana orang yang dalma emosi tidak akan dapat menerima kebenaran...

pada pandangan ana begini....wanita boleh menjadi tulang belakang disebalik kejayaan seorang lelaki...dan boleh juga membawa kehancuran bagi seorang lelaki...bagai mana????

wanita solehah adalah mereka yang sentiasa bersama suaminya baik masa susah dan senang....memberi ketenangan kepada suami yang gusar...memberi pandangan sekiranya suami tertanya2..menyabarkan ketika suami sedang marah atau terburu2 dalma melakukan sesuatu...menghibur dikala suami sedang gundah gulana...dan sebgainya...inilah contoh wanita yang boleh menjadi tulang belakang disebalik kejayaan seorang lelaki...

bagi yang kedua pulak...sejarah ada mengajar kita bahawa ramai pemimpin lelaki yang kecundang dalam pemerintahannya kerana wanita juga (bukan wanita solehah ye)..contoh pertama...nabi ALLAH adam memakan buah kholdi kerana pujukan siti hawa setelah digoda iblis..kerana kalau iblis yang menggoda adam ianya tidak akan berjaya....kita lihat pemerintah amerika bill clinton yang jatuh kerajaan pimpinannya kerana monica lewinscy...gusdur yang diperintahkan mundur oleh rakyatnya kerana dia bergambar dengan seorang wanita dengan memakai seluar pendek....kamal artartuk pemimpin turki yang berpahaman sekular yang menjatuhkan kerajaan turki uthmaniah juga bertindak begitu setelah digoda oleh wanita2 yang diarahkan oleh pihak2 athies...nabi yusof di hukum bersalah dan dipenjara kerana zulaikha memfitnahnya...banyak lagi rasanya...

kalau kita lihat dari segi keluarga pulak...adakah tidak pernah berlaku dimalaysia ini,suami yang tinggalkan isteri yang baik dan solehah kerana godaan wanita...padahal lelaki itu adalah suami yang baik dan bertanggung jawab..apabila termakan godaan wanita hilang jati dirinya dan langsung meninggalkan isterinya..berlaku tak di malaysia????

bukan niat saya nak katakan kaum wanita ini penyebab kejatuhan lelaki...tapi ada kalanya memang dikarenakan godaan wanita yang tidak solehah penyebab kejatuhan seseorang lelaki itu...

hanya iman yang menjadi benteng kaum lelaki dan juga wanita solehah penyelamat nakhoda kapal ini....

tidak semua lelaki yang berpisah dengan wanita (bercinta) suka dengan perpiusahan itu...ada jugak wanita yang tinggalkan lelaki kan?????

ini hanya sekadar pendapat saya peribadi....kalau salah tolong betulkan..ye...

wassalam....

Bookmark and Share

    


  Member Information For khalifah_85Profil   Hantar PM kepada khalifah_85   Quote dan BalasQuote

khazinatulsyouqoh
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19897
Posting: 209
Dari: on earth

Johor  


posticon Posting pada: 06-03-06 21:16


Pada 05-03-06 18:20 , khalifah_85 posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum....

maaflah kalau hamba yang tak arif ini memberi pandangan yang kurang memuaskan....

tajuk ni sebenarnya perbincangan...jangan lah sahabat2 sekalian terlalu emosi kerana orang yang dalma emosi tidak akan dapat menerima kebenaran...

pada pandangan ana begini....wanita boleh menjadi tulang belakang disebalik kejayaan seorang lelaki...dan boleh juga membawa kehancuran bagi seorang lelaki...bagai mana????

wanita solehah adalah mereka yang sentiasa bersama suaminya baik masa susah dan senang....memberi ketenangan kepada suami yang gusar...memberi pandangan sekiranya suami tertanya2..menyabarkan ketika suami sedang marah atau terburu2 dalma melakukan sesuatu...menghibur dikala suami sedang gundah gulana...dan sebgainya...inilah contoh wanita yang boleh menjadi tulang belakang disebalik kejayaan seorang lelaki...

bagi yang kedua pulak...sejarah ada mengajar kita bahawa ramai pemimpin lelaki yang kecundang dalam pemerintahannya kerana wanita juga (bukan wanita solehah ye)..contoh pertama...nabi ALLAH adam memakan buah kholdi kerana pujukan siti hawa setelah digoda iblis..kerana kalau iblis yang menggoda adam ianya tidak akan berjaya....kita lihat pemerintah amerika bill clinton yang jatuh kerajaan pimpinannya kerana monica lewinscy...gusdur yang diperintahkan mundur oleh rakyatnya kerana dia bergambar dengan seorang wanita dengan memakai seluar pendek....kamal artartuk pemimpin turki yang berpahaman sekular yang menjatuhkan kerajaan turki uthmaniah juga bertindak begitu setelah digoda oleh wanita2 yang diarahkan oleh pihak2 athies...nabi yusof di hukum bersalah dan dipenjara kerana zulaikha memfitnahnya...banyak lagi rasanya...

kalau kita lihat dari segi keluarga pulak...adakah tidak pernah berlaku dimalaysia ini,suami yang tinggalkan isteri yang baik dan solehah kerana godaan wanita...padahal lelaki itu adalah suami yang baik dan bertanggung jawab..apabila termakan godaan wanita hilang jati dirinya dan langsung meninggalkan isterinya..berlaku tak di malaysia????

bukan niat saya nak katakan kaum wanita ini penyebab kejatuhan lelaki...tapi ada kalanya memang dikarenakan godaan wanita yang tidak solehah penyebab kejatuhan seseorang lelaki itu...

hanya iman yang menjadi benteng kaum lelaki dan juga wanita solehah penyelamat nakhoda kapal ini....

tidak semua lelaki yang berpisah dengan wanita (bercinta) suka dengan perpiusahan itu...ada jugak wanita yang tinggalkan lelaki kan?????

ini hanya sekadar pendapat saya peribadi....kalau salah tolong betulkan..ye...

wassalam....




dunia ini sangat cantik, sehingga kadgkala kita terlupa dengan pencipta kecantikkan itu. ditambah lagi dengan hiasan indah didalamnya(wanita) lagi bertambah keindahan itu, tapi perlu diingat tuhan tidak mugkn menurunkan setiap dugaan keatas hambaNya tanpa penawar.....apee penawar nya Dia lah.........kita cuma perlu meminta dan berdoa...perempuan dan lelaki tiada bezanya jika topik ini mjdi pengukur nya....kerana pada pandangan ana yang terbatas ni, rasanya jika tuhan tak dihati apa-apa pun boleh jadi, tak kiralah siapa jatuhkan siapa? yag penting tanya iman, Kenapa agaknya kita datang kedunia ni, darimana kita datang, kepdan siapa kita akan kembali? perempuan disediakan dengan senjata paling baik oleh tuhan, salah satunya ialah malu...lelaki pula dikurniakan dengan akal yang tajam, alangkah cantiknya jika keduanya2 diaplikasikan megikut acuan tuhan.ana cuma memberi sedikit pendapat hadir dikotak pemikiran yang amat cetek pandangannya....


-----------------
"iman itu dinding taqwa , sedangakan taqwa itu perisai hati, yang memusnahkan pastilah nafsu, dilayan jangan , dilawan pun jangan , dididik perlu
[ Telah diedit oleh: khazinatulsyouqoh pada 06-03-06 21:19 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For khazinatulsyouqohProfil   Hantar PM kepada khazinatulsyouqoh   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 08-03-06 18:02


ermm....perempuan punca lelaki hilang jati diri?
lelaki lemah dengan perempuan...
....

Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 08-03-06 18:05


ana rasa lebih baik antum semua rujuk artikel copy and paste: lelaki tanpa wanita....banyak info yang boleh kita jadikan iktibar dan mampu memotivasikan diri...

Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

azirislamiah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.02.2005
Ahli No: 14746
Posting: 52
Dari: DARUL NAIM

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-03-06 18:11


maruah wanita terletak pada malunya..
maruah lelaki terletak pada sabarnay...

Bookmark and Share

    


  Member Information For azirislamiahProfil   Hantar PM kepada azirislamiah   Quote dan BalasQuote

wan_andmawaddah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22771
Posting: 361
Dari: tanah permaisuri

Kelantan  


posticon Posting pada: 08-03-06 20:03


bagi ana la..dalam hal ini, tak boleh nak salahkan sapa2...
lau perempuan yang menyebabkan lelaki itu gagal, perempuan itu yang salah..tapi lelaki yang kuat, takkan lemah pasal perempuan kan???
kat adalah apa yang kat pilih...sama ada lemah atau kuat, semuanya pilihan kita, dan takdir yang Maha Esa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For wan_andmawaddahProfil   Hantar PM kepada wan_andmawaddah   Quote dan BalasQuote

yanokage
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20839
Posting: 275
Dari: SMK (A) Al-Irshad

PulauPinang  


posticon Posting pada: 08-03-06 21:10


Pada 01-02-06 14:47 , hafiz_along_83 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 31-01-06 21:58 , chibi_maruko posting:

!!! QUOTE !!!

baru berpisah dengan kawan perempuan dah lemah??


siapa suruh jadi jiwang.. kan dah lemah bila berpisah.. apa daaa... dah tu salahkan perempuan pula.. apekebende laaa...

:-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di



mek jiwang ... :lol:


-----------------
"Whenever there is justice, There is a life" ... HUndred Beast Sentai ! Gaoranger !!


Bookmark and Share

    


  Member Information For yanokageProfil   Hantar PM kepada yanokage   Pergi ke yanokage's Website   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-03-06 18:02


tangan yang menghayun buaian boleh menggoncang dunia....
seharusnya lelaki dan perempuan sama-sama bijak mengawal diri...jangan diserahkan seluruh cinta kepada mnusia tapi serahkanlah seglanya pada Allah..cinta tak perlu dikejar, tak perlu dicari...Allah dah janjikan setiap pasangan manusia itu...


-----------------
sekali kaki melangkah di jalan ALLAH..jangan undur..biar masa berganti..aqidah jangan mati..biar zaman berubah..keyakinan pada ALLAH jangan goyah..


Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-03-06 18:17


Setiap kejadian ALLAH ada kelemahan dan kekurangan..
Jika kita lemah kerana manusia, bermakna kita masih lemah mengakui diri kita sebagai hamba ALLAH..

Perpisahan..tiada jodoh..kdgkala menjadi lumrah..sentiasa perkara juga ada sebab musabab..soal lemah atau tidak, bergantung pada individu..Mungkin pahit dan mengambil masa untuk memulihkan semangat..tetapi jangan sesekali biarkan masalah jiwa berterusan membelenggu diri..

Mungkin boleh kita nyatakan..tepuk dada..tanya iman-Iman mesti kuat-jangan bergantungan sangat kepada manusia-Tetapi realiti yang berlaku, majoriti manusia saling memerlukan sokongan lebih2 lagi dr berlainan jenis..
So, apabila berlaku sebarang kemungkinan, kita selidiki lah semula segala kekurangan dan kesilapan yang ada..jangan mencari kesalahan orang lain..dan jangan menuduh sebarangan kata..

Semoga kita bahagia dengan jalan yang kita pilih.. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

winder
Warga Rasmi
Menyertai: 03.02.2006
Ahli No: 22417
Posting: 6
Dari: bumi Allah

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-06-06 00:09


assalamualaikum pada pendapat sayalaa tak patut la kesalahan jatuh terus pada wanita.. tak adil namanya.. samaada lelaki @ perempuan yp penting ada kekuatan dalaman, janganlah bila tersungkur orang lain disalahkan....muhasabah diri balik insyaAllah kita akan kenali diri kita balik.

Bookmark and Share

    


  Member Information For winderProfil   Hantar PM kepada winder   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 06-06-06 02:00


Assalamualaikum....

!!! QUOTE !!!

Setiap kejadian ALLAH ada kelemahan dan kekurangan..
Jika kita lemah kerana manusia, bermakna kita masih lemah mengakui diri kita sebagai hamba ALLAH..


ini memang kita akui sebenarnya....pahit tapi benar...cuma sebagai manusia biasa...sebagai lelaki....kekecewaan itu memang pahit untuk ditelan...

!!! QUOTE !!!


Perpisahan..tiada jodoh..kdgkala menjadi lumrah..sentiasa perkara juga ada sebab musabab..soal lemah atau tidak, bergantung pada individu..Mungkin pahit dan mengambil masa untuk memulihkan semangat..tetapi jangan sesekali biarkan masalah jiwa berterusan membelenggu diri..


hmmm......dari pengalaman saya, bergantung kepada keikhlasan cinta kita. kalau cinta kita benar-benar ikhlas, memang mengambil masa untuk pulihkan diri....kekdg kita kena berpura-pura depan kawan2 tapi batin kita menjerit tiada suara...

namun kehidupan harus diteruskan...takkan kerana perpisahan tiada jodoh kita jadi lemah selemahnya...memang pahir diharungi perpisahan namun jiwa kita perlu gagahi....

!!! QUOTE !!!

Mungkin boleh kita nyatakan..tepuk dada..tanya iman-Iman mesti kuat-jangan bergantungan sangat kepada manusia-Tetapi realiti yang berlaku, majoriti manusia saling memerlukan sokongan lebih2 lagi dr berlainan jenis..
So, apabila berlaku sebarang kemungkinan, kita selidiki lah semula segala kekurangan dan kesilapan yang ada..jangan mencari kesalahan orang lain..dan jangan menuduh sebarangan kata..

betul laa tu....kita muhasabah diri lihat pada kesilapan diri kita sendiri....

!!! QUOTE !!!

Semoga kita bahagia dengan jalan yang kita pilih..


amin ya rabbal 'alamin...

p/s : rumaishaa macam ada pengalaman jeeeeee..... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

imthiyaz
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2004
Ahli No: 11772
Posting: 461
Dari: Selangor @ Shah Alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-06-06 11:11


mana ada pokok bergoyang kalau angin tak goncang, kalau tak ada pokok, angin tak kan goncang.... 2 2 bersalah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For imthiyazProfil   Hantar PM kepada imthiyaz   Pergi ke imthiyaz's Website   Quote dan BalasQuote

putera81
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 549
Posting: 153
Dari: SaBAh

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 07-06-06 11:56


Assalmualaikum,
bestnya kalau dapat wanita penyejuk di mata penawar di hati, tapi hamba sedar diri ini:-) mudah2n yang terbaik untuk semua,hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For putera81Profil   Hantar PM kepada putera81   Pergi ke putera81's Website   Quote dan BalasQuote

alawiyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.05.2006
Ahli No: 24416
Posting: 122
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 07-06-06 12:39


tidak semestinya berpunca dari perempuan...yang penting iman tu kena kuat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alawiyahProfil   Hantar PM kepada alawiyah   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 07-06-06 12:45


betul-betul

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

nnn
Warga Rasmi
Menyertai: 23.02.2005
Ahli No: 14648
Posting: 2
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 07-06-06 13:41


hai,..kenapa berpandangan bgt..pokok pangkalnye atas lelaki 2 jugak,tak berkait dengan perempuan pun,

Bookmark and Share

    


  Member Information For nnnProfil   Hantar PM kepada nnn   Quote dan BalasQuote

jejakaislam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8875
Posting: 167
Dari: gombak

Selangor  


posticon Posting pada: 07-06-06 15:30


ana ada prinsip hidup...

kalau seorang lelaki berkawan dengan seorang lelaki lain ..dia akan dihadiri dengan sepuluh kawan lain...tapi kalau lelaki berkawan dengan seorang wanita...dia akan hilang 10 kawan lelaki dia...

renungkan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jejakaislamProfil   Hantar PM kepada jejakaislam   Quote dan BalasQuote

nazran7
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.12.2003
Ahli No: 5731
Posting: 83
Dari: B B Bestari

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-06-06 19:38


Ada pendapat mengatakan.. lelaki yang pernah dikecewakan selalunya jadi playboy.. betul ke? sebab dah hilang jati dirlah tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nazran7Profil   Hantar PM kepada nazran7   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 20-06-06 22:09


perempuan lah racun, perempuan lah penawar....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

syahbi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.03.2005
Ahli No: 14983
Posting: 250
Dari: Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 20-06-06 22:51


Haha..kelakarlah,tapi tak patut juga ek

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahbiProfil   Hantar PM kepada syahbi   Quote dan BalasQuote

setanggi_syurga83
WARGA SETIA
Menyertai: 10.03.2006
Ahli No: 23348
Posting: 517
Dari: Negeri Sembilan-bumi Allah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 20-06-06 23:21


bak kata pepatah bertepuk sebelah tangan takkan berbunyi..jika muslimin tu sentiasa menjaga akhlaknya dan sentiasa
menasihati diri sendiri dari hanyut..mengapa persoalan tadi boleh timbul..yang penting istiqamah :-)


-----------------
-StaIrWays To HeaVen-http://nurfazilah.hadithuna.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For setanggi_syurga83Profil   Hantar PM kepada setanggi_syurga83   Pergi ke setanggi_syurga83's Website   Quote dan BalasQuote

bviolet84
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.09.2005
Ahli No: 19281
Posting: 50
Dari: putrajaya

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 21-06-06 01:10


tidakkkk!!! tak setuju same sekali

Bookmark and Share

    


  Member Information For bviolet84Profil   Hantar PM kepada bviolet84   Quote dan BalasQuote

KIKO
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14072
Posting: 251
Dari: Kota Kinabalu Sabah...

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 06-07-06 15:36


Memang mula2 tu tak bsmgt sebab ingat masa lalu....hm tapi life must go on...mula2 tu tak boleh nak terima sebab...entahla...TEPUK DADA TANYA lah AKU...ahahah Kalau nak cari yang lain pun paya juga ingat senang ke laki2 nak dapatkan princess idamanya...bukan semua lelaki sama...tapi Kalau orang tu tak putus asa lama kelamaan macam lagu Relaku pujuk...pula...spaider beb...
[ Telah diedit oleh: KIKO pada 06-07-06 15:51 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For KIKOProfil   Hantar PM kepada KIKO   Quote dan BalasQuote

Putri_Cahaya
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 24825
Posting: 335

malaysia  


posticon Posting pada: 06-07-06 17:24


Pada 20-06-06 22:09 , nabilpoyo posting:

!!! QUOTE !!!

perempuan lah racun, perempuan lah penawar....


ada betul.. ada sahabat ana pernah kecewa teruk dan hilang kewarasan hanya disebabkan seorang perempuan... :roll:


-----------------
I'm a million different people from one day to the next..


Bookmark and Share

    


  Member Information For Putri_CahayaProfil   Hantar PM kepada Putri_Cahaya   Quote dan BalasQuote

imthiyaz
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2004
Ahli No: 11772
Posting: 461
Dari: Selangor @ Shah Alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-07-06 23:03


Pada 07-06-06 15:30 , jejakaislam posting:

!!! QUOTE !!!

ana ada prinsip hidup...

kalau seorang lelaki berkawan dengan seorang lelaki lain ..dia akan dihadiri dengan sepuluh kawan lain...tapi kalau lelaki berkawan dengan seorang wanita...dia akan hilang 10 kawan lelaki dia...

renungkan...


betul kah?


-----------------
Hidup di sini untuk balik ke tempat asal


Bookmark and Share

    


  Member Information For imthiyazProfil   Hantar PM kepada imthiyaz   Pergi ke imthiyaz's Website   Quote dan BalasQuote

imthiyaz
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2004
Ahli No: 11772
Posting: 461
Dari: Selangor @ Shah Alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-07-06 23:05


Pada 31-01-06 17:22 , atiqahsyahidah posting:

!!! QUOTE !!!

Nak tanyalah...
benar ke, perempuan ni punca lelaki hilang jati diri?
sebab nya kebanyakkan kawan-kawan ana dulu,tak bersemangat bila berpisah dengan kawan perempuannya. :-? :-?


atas diri masing-masing lah.

ada yang lemah dan rosak terus bila berpisah.
ada yang jadi lebih kuat dan bersemangat...


-----------------
Hidup di sini untuk balik ke tempat asal


Bookmark and Share

    


  Member Information For imthiyazProfil   Hantar PM kepada imthiyaz   Pergi ke imthiyaz's Website   Quote dan BalasQuote

marsyalaila
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.10.2004
Ahli No: 12102
Posting: 278
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-07-06 01:17


yang pasti, perempuan boleh hilang harga diri kerana lelaki.... ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For marsyalailaProfil   Hantar PM kepada marsyalaila   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-07-06 01:53


pokokpangkalnyer hati.. iman.. Kalau kita percaya pada janji Allah.. takkan jadi begitu... mungkin perempuan yang kita sangka baik.. bukanlah yang terbaik untuk kita.. muhasabah diri.. ingat selalu pada janjiNya.. baru ujian sekecil ni.. dah hilang jatidiri.. belum lagi diuji dengan ujian yang dahsyat.. ish ish ish..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

fi_shattir
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.06.2006
Ahli No: 24949
Posting: 163
Dari: Bumi Allah

croatia  


posticon Posting pada: 07-07-06 04:46


Pada 07-07-06 01:17 , marsyalaila posting:

!!! QUOTE !!!

yang pasti, perempuan boleh hilang harga diri kerana lelaki.... ;-)


:-) ;-)


-----------------
Impianku menjadi lelaki acuan Al-Quran..
Doa-doakanlah ek..
Hidup dan matiku kerana ilahi..


Bookmark and Share

    


  Member Information For fi_shattirProfil   Hantar PM kepada fi_shattir   Quote dan BalasQuote

zahratul_wardah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9470
Posting: 283
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 07-07-06 09:07


LELAKI TAK BOLEH TEWAS DI SEBABKAN WANITA..... ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahratul_wardahProfil   Hantar PM kepada zahratul_wardah   Quote dan BalasQuote

hanasayang
Warga Rasmi
Menyertai: 31.05.2006
Ahli No: 24637
Posting: 6

blank   avatar


posticon Posting pada: 07-07-06 09:39


..salam...

sepatutnya tak boleh macam itu..laki kena kuat sebab dia bakal pemimpin keluarga..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanasayangProfil   Hantar PM kepada hanasayang   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 07-07-06 18:23


Pada 08-03-06 18:02 , farah_hanan posting:

!!! QUOTE !!!

ermm....perempuan punca lelaki hilang jati diri?
lelaki lemah dengan perempuan...
....



Betul tu..Bagi saya perempuan lebih bahaya dari pedang..Perempuan punya pasal sekelip mata saja lelaki boleh berubah...Tangan yang menghayun buaian itu mampu mengoncangkan Iman Lelaki...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

muslim_boy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.03.2006
Ahli No: 23728
Posting: 142
Dari: Kota Bharu Bandaraya Islam

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-07-06 13:58


bagi saya...

kerana perempuan lelaki boleh jatuh
kerana perempuan juga lelaki boleh maju terus ke hadapan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslim_boyProfil   Hantar PM kepada muslim_boy   Quote dan BalasQuote

Lubnaa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.07.2006
Ahli No: 25241
Posting: 133
Dari: Kajang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-07-06 16:29


boleh jadi jugak kalau lelaki tu tak kuat tiang Imannya

lelaki kena kuatla....jangan lemah hanya kerana perempuan..guna akal jangan guna nafsu

Bookmark and Share

    


  Member Information For LubnaaProfil   Hantar PM kepada Lubnaa   Quote dan BalasQuote

saifuddin_92
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.08.2006
Ahli No: 25600
Posting: 271
Dari: batu pahat

turkey  


posticon Posting pada: 03-08-06 15:49


bagi ana ,tengok perempuan yang macam mana
Kalau seksi bukan saja iman lelaki tergugat mlh akan
jatuhkan imej islam yang syumul.
:-o :-(


-----------------
www.mujahidin07.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For saifuddin_92Profil   Hantar PM kepada saifuddin_92   Pergi ke saifuddin_92's Website   Quote dan BalasQuote

daei_fi_islam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24248
Posting: 98
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 03-08-06 16:54


sekuat mana pun lelaki belum tentu boleh menang apabila berhadapan dengan seorang wanita... fikir2 kan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For daei_fi_islamProfil   Hantar PM kepada daei_fi_islam   Pergi ke daei_fi_islam's Website   Quote dan BalasQuote

mihar123
WARGA SETIA
Menyertai: 20.11.2005
Ahli No: 20396
Posting: 551
Dari: ::. Negeri Che Siti Wan Kembang .::

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-08-06 18:22


Pada 03-08-06 16:54 , daei_fi_islam posting:

!!! QUOTE !!!

sekuat mana pun lelaki belum tentu boleh menang apabila berhadapan dengan seorang wanita... fikir2 kan...


hmmmm....betul ke? hanya iman di dada saja yang mampu menghadapinya


-----------------
~~~Bersusah-susah dahulu bersenang-senang kemudian~~~

My blog::: http://mihar.blogs.friendster.com/:::



Bookmark and Share

    


  Member Information For mihar123Profil   Hantar PM kepada mihar123   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-08-06 19:17


:roll: Hhhmmm...tak semua macam tuu...kadang-kadang ada juga perempuan yang membantu lelaki menjadi seorang lelaki yang baik...contohnya seorang isteri yang baik.....


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

anazemi
Warga Rasmi
Menyertai: 24.07.2006
Ahli No: 25378
Posting: 5
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 03-08-06 23:58


Pada 07-07-06 04:46 , fi_shattir posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-07-06 01:17 , marsyalaila posting:

!!! QUOTE !!!

yang pasti, perempuan boleh hilang harga diri kerana lelaki.... ;-)


:-) ;-)

jangan terlalu memandang serong terhadap golongan wanita.Tak semuanya mudah di pujuk rayu,,,,, :-)


-----------------
sawadikap...selamat berkenalan assalamualaikum


Bookmark and Share

    


  Member Information For anazemiProfil   Hantar PM kepada anazemi   Quote dan BalasQuote

anazemi
Warga Rasmi
Menyertai: 24.07.2006
Ahli No: 25378
Posting: 5
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 04-08-06 00:08


Pada 03-08-06 15:49 , saifuddin_92 posting:

!!! QUOTE !!!

bagi ana ,tengok perempuan yang macam mana
Kalau seksi bukan saja iman lelaki tergugat mlh akan
jatuhkan imej islam yang syumul.
:-o :-(

Kalau pa yang wk ckapkan itu saya setuju.memang betul ianya kan menjatuhkan imej umat Islam :roll:


-----------------
sawadikap...selamat berkenalan assalamualaikum


Bookmark and Share

    


  Member Information For anazemiProfil   Hantar PM kepada anazemi   Quote dan BalasQuote

saifuddin_92
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.08.2006
Ahli No: 25600
Posting: 271
Dari: batu pahat

turkey  


posticon Posting pada: 21-11-06 13:28


tak jugak tengoklah perempuan tu bagaimana


WANITA HIASAN DUNIA,SEINDAH HIASAN ADALAH WANITA SOLEHAH. :lol: :lol: :lol:


-----------------
www.mujahidin07.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For saifuddin_92Profil   Hantar PM kepada saifuddin_92   Pergi ke saifuddin_92's Website   Quote dan BalasQuote

ashiqah_shafiqa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.10.2006
Ahli No: 26859
Posting: 41
Dari: kedah dan kl

Kedah  


posticon Posting pada: 21-11-06 15:21


Pada 03-08-06 16:54 , daei_fi_islam posting:

!!! QUOTE !!!

sekuat mana pun lelaki belum tentu boleh menang apabila berhadapan dengan seorang wanita... fikir2 kan...


salam.. :)
lelaki ada 9 akal dan 1 nafsu...tapi Kenapa yang 1 boleh atasi yang 9 ?? tepuk dada tanya iman...jangan salahkan orang lain hanya dengan kelemahan diri sendiri...wallahu`alam

HIDUP INI INDAH JIKA SEGALANYA KERANA ALLAH ;)


-----------------
sentiasalah mengingati Allah walau di mana sahaja berada dan apa sahaja keadaan yang kita hadapi untuk keberkatan hidup di dunia dan akhirat...


Bookmark and Share

    


  Member Information For ashiqah_shafiqaProfil   Hantar PM kepada ashiqah_shafiqa   Pergi ke ashiqah_shafiqa's Website   Quote dan BalasQuote

runuzaakmal
Warga 2 Bintang
Menyertai: 29.09.2004
Ahli No: 11507
Posting: 52
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 21-11-06 15:40


assalamualaikum wbrt.......

....." Hhhmmm...tak semua macam tuu...kadang-kadang ada juga perempuan yang membantu lelaki menjadi seorang lelaki yang baik...contohnya seorang isteri yang baik ".....

p/s : wanita hiasan dunia.....seindah hiasan adalah wanita solehah. yang akan membahagiakan syurga di dalam rumahtangga.....

ia dari rusuk kiri lelaki yang bengkok,lenturlah dia...bagi seorang suami membimbing perlu untuk kerukunan rumahtangga...
Kenapa lelaki boleh hilang jati dari kerana seorang perempuan......sayang anda seorang yang patut membimbing bukan hanyut kerana seorang perempuan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For runuzaakmalProfil   Hantar PM kepada runuzaakmal   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 21-11-06 16:02


sama sahaja..lelaki pun penyebabnya juga...bukan seratus peratus atas sikap wanita...

mudah2an ALLAH mengampuni dosa2 aku..amin...

Bookmark and Share

    


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

perak
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.08.2006
Ahli No: 25855
Posting: 138
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-11-06 18:05


ye ke setahu ana lah same saja ..........jadi jangan lah bercintan -cintun sebelum kawin tak sampai kemana pun

Bookmark and Share

    


  Member Information For perakProfil   Hantar PM kepada perak   Pergi ke perak's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 30-11-06 01:22


Pada 01-02-06 00:33 , kasih_kekasih posting:

!!! QUOTE !!!

ye ke lelaki akan jadi macam tu bila berpisah dengan orang perempuan ni..
bukan mereka lebih bahagia ke bila pisah...
ye lah dah jumpa dengan yang baru...
takkan 'hilang jati' diri lagi kan..
kalau yang tak bersemangat tu maybe berlakon saja lebih...
padahal dalam hati memang dia suka 'perpisahan' tu terjadi....



-sekadar pendapat yang memang benar tjadi-:roll: :roll:




Orang lelaki pun ada perasaan juga cik kasih_kekasih oi...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.209116 saat. Lajunya....