Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 01-06-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Rahsia kejayaan hidup adalah persediaan seseorang untuk menyambut datangnya kesempatan.
-- Benjamin Disraeli

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 17
Ahli: 0
Jumlah: 17




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 23 hari yang lalu
izdham: 32 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 41 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: Aurat Baru Muslimah!


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Aurat Baru Muslimah!

Please Mendaftar To Post


Oleh Aurat Baru Muslimah!

Along_Safa
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 180
Posting: 348
Dari: tilamhotel.com

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-01-06 19:31


Assalamualaikum......

Ana ada masuk di sebuah laman forum yang embincangkan tentang masalah aurat wanita....

ada seorang yang bertanyakan, perlukan pakai stokin bila di rumah ketika ada saudara datang....

saya menjelaskan, aurat tetap aurat walau bagaimana keadaan sekalipun!

tapi, ada jawapan dari seseorang yang beserta dalil yang pada saya telah menetapkan satu aurat baru bagi perempuan iaitu:

Aurat wanita: Menutup seluruh anggota badan kecuali muka, tapak tangan dan tapak kaki!!!

berikut adalah dalil dan juga post dari nya:

!!! QUOTE !!!

Telah dihantar pada: Isnin Jan 23, 2006 6:18 pm    Tajuk dihantar:    

--------------------------------------------------------------------------------

Bro Safa,

Enta patut baca sejarah perjuangan dakwah Syeikh Hassan al-Banna. Beliau adalah seorang tokoh tajdid, dan bukan tokoh jumud.

Setiap pembaharuan, dan pemurnian dalam agama, selagi mana ia dibina di atas NAS yang benar, maka kita terima. Ini bukan bermakna kita memandai2. Islam adalah agama yang flexibel, sesuai untuk sepanjang zaman.

Mungkin Akhi Ideologi boleh explain bab2 "tajdid dan pembaharuan" ni..

===========

Isu KAKI perempuan :

Masalah kaki bagi perempuan.

Tidak ada nas yang direct atau langsung dalam masalah ini melainkan sepotong ayat umum dari Surah anNuur: 31
"...dan janganlah mereka (perempuan Islam) menzahirkan perhiasannya kecuali yang biasa nampak dari padanya..."

Secebis ayat umum ini telah melahirkan pelbagai pendapat fiqih mengenai apakah yang boleh dizahirkan oleh perempuan kepada umum bila mereka keluar dari rumah-rumah mereka. Kami simpulkan:

a. Fiqh Hanafi menetapkan dua kaki wanita bukanlah aurat kerana ia termasuk apa yang biasa nampak darinya kerana keperluan wanita melakukan pekerjaan hariannya. (alKasani, alBada'iy alSana'iy: Kitab alIstihsan, Jld 5)

b. Fiqh Syafi'iyah, ada dua pendapat:
Imam Muhyidin anNawawi (Syarah alMuhadzab,:3/173) kaki wanita adalah aurat. Imam alMuzani pula berpendapat kaki bukan aurat.

c. Imam atsTsauri juga berpendapat kaki bukan aurat (Syarah alMuhadzab, op cit, masa 173)

di. Fiqh Maliki menetapkan kaki adalah aurat ( alMudawwanah: 1/109; Syarah alKabeer: 1/215)

e. Fiqh alHanbaliah juga menetapkan kaki adalah aurat (alMughny: 1/601)

Bila ada banyak pendapat, maka kita beralih pada Fiqh Tahqeeq (Fiqh Analitis):

a. Imam asySyawkani (Nailool Awthor: 2/144) dan Tafsirnya, Fathul Qadeer: Tafsir surah anNuur) memilih pendapat bahawa kaki bukanlah aurat kerana memberi kemudahan kepada wanita.

b. Allamah Siddiq Hasan Khan (Nailool Maram: Tafsir surat anNuur ayat 31) memilih pendapat kaki bukan aurat.

c. Syaikhul Islam dan Imam Salafiya Taqiyuddin Ahmed Ibn Taymiyah alharani (Majmu' Fatawa, cetakan Riyadh, Jld 22/114-115) juga memilih pendapat kaki bukanlah aurat kerana ia merupakan kesulitan bagi wanita baik dalam solat dan di luar solat berdasarkan Hadis Aisyah ra yang mentafsirkan "apa yang biasa nampak" dalam surah anNuur ialah termasuk Fatkhah (cincin yang dipakaikan oleh wanita Arab pada jari kaki)

Rumusan dan pilihan al_Ahkam (thtl):
Kaum wanita Islam diberi pilihan sama ada untuk memakai stokin atau melabuhkan pakaian dan jika ternampak tumitnya atau kakinya adalah suatu yang dima'afkan syara' berdasarkan Fiqh Hanafi, sebahagian Syafi'iy dan sebahagian ahli tahqeeq yang kami kemukakan di atas. WA

Lihat : http://al-ahkam.net/home/index.php?name=MDForum&file=viewtopic&t=26888

Rujukan tambahan : http://al-ahkam.net/home/index.php?name=MDForum&file=viewtopic&t=11674

==========

Masalah kaki adalah khilaf. Dan ulamak antaranya Dr Ab Karim Zaidan telah mengeluarkan fatwa berupa sedikit keringanan kepada wanita yang berada dalam rumahnya, iaitu terhadap saudara mara seperti Ipar dll, bagi melakukan kerja2 rumah, untuk TIDAK MEMAKAI STOKIN dan MENYINSING LENGAN BAJU sebagai keringanan kepada mereka. Namun, tudung tetap kena pakai.

Sekian,

WA



Saya makin pening....
Namun saya tetap dengan pendirian saya sebab dari sekolah rendah saya belajar, kaki adalah aurat!!!!!!!

Diharapkan ada respon dari sahabat....

Sekian


-----------------
Mountain View


Bookmark and Share

    


  Member Information For Along_SafaProfil   Hantar PM kepada Along_Safa   Pergi ke Along_Safa's Website   Quote dan BalasQuote

srikandisutera
WARGA SETIA
Menyertai: 11.04.2005
Ahli No: 15726
Posting: 444
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 24-01-06 16:25


susah nak bagi respon untuk topik yang memerlukan ilmu yang tinggi mcmni..tapi pada pandangan saya..berpeganglah pada apa yang saya telah pelajari pada ustaz saya dulu..aurat wanita adalah semua tubuh badan dan anggota kecuali tapak tangan dan muka

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandisuteraProfil   Hantar PM kepada srikandisutera   Quote dan BalasQuote

AsFaRiNa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.02.2005
Ahli No: 14050
Posting: 208
Dari: Jelapang Padi

Kedah  


posticon Posting pada: 24-01-06 16:51


Pada 24-01-06 16:25 , srikandisutera posting:

!!! QUOTE !!!

susah nak bagi respon untuk topik yang memerlukan ilmu yang tinggi mcmni..tapi pada pandangan saya..berpeganglah pada apa yang saya telah pelajari pada ustaz saya dulu..aurat wanita adalah semua tubuh badan dan anggota kecuali tapak tangan dan muka


saya setuju..
ikut mazhab kita,......semua anggota badan
kecuali muka dan tapak tangan...


-----------------
ingin sentiasa dipuji itu tanda iman diuji
bila hati redha dikeji itu tanda iman yang suci


Bookmark and Share

    


  Member Information For AsFaRiNaProfil   Hantar PM kepada AsFaRiNa   Pergi ke AsFaRiNa's Website   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-01-06 16:53


kaki pun wajibkan jika darurat?

Bookmark and Share

    


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-01-06 17:50


:roll: :roll: soalan yang agak mencabar.....orang yang mempunyai keilmuanyg tinggi sahaja boleh menjawab soalan ni :-)

8-) sesiapa yang tahu tg ini,mari lah kita sama-sama tolong menjelaskannyer......ana pun tak tahu la bagaimana..? 8-)


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

achik_solehah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.07.2003
Ahli No: 2015
Posting: 654
Dari: Kuantan

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 24-01-06 17:59


Cubalah sedaya upaya untuk menutup kaki kerana ada mudharat jika kita tidak menutupnya dengan sengaja melainkan untuk tujuan perubatan atau sebarang mudarat lain..

wallahua'lam ;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For achik_solehahProfil   Hantar PM kepada achik_solehah   Pergi ke achik_solehah's Website   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-01-06 19:18


Kalau kita ragu2 tutup ajela..settle ..

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 25-01-06 02:05


:-) Assalamualaikum....


Inilah indahnya ISLAM kerana ada perbahasan2 yang dilakukan oleh ulama2 untuk kepentingan umat ISLAM...

Persoalan yang ditimbulkan kat sini ialah aurat di rumah...seperti mana yang kita tahu jika mazhab Syafei aurat perempuan adalah seluruh badan kecuali muka dan tapak tangan,tapi jika dirumah diberi kelonggaran untuk tidak memakai stokin kerana kebiasaannya stokin kita tak pakai dirumah....tapi aurat lain kena tutup...

Apa yang diberikan itu adalah betul...kita boleh pelajari persoalan sebegini jika kita mempelajari Feqh Muqaran,Qawaid Fiqhiah yang membicarakan persoalan2 feqh dan isu2 semasa....

-Jangan terkejut jika berada di Mesir dan melihat wanitanya solat tanpa menutup kaki...kerana di sini berpegang pada Mazhab hanafi...

-ISLAM itu mudah dan tidak menyusahkan umatnya...
-Aurat diluar rumah pula adalah seperti sediakala...seluruhnya kecuali muka dan tapak tangan...

Jika masih ada kemusykilan...tolong tanya pada yang lebih faqeh atau PM saya...InsyaALLAH saya tolong setakat termampu....


-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......


Bookmark and Share

    


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

Along_Safa
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 180
Posting: 348
Dari: tilamhotel.com

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-02-06 15:24


jika begitu, maka boleh la jugak salam antara laki perempuan?

sebab mazhab hanafi kata tak batal wuduk

Bookmark and Share

    


  Member Information For Along_SafaProfil   Hantar PM kepada Along_Safa   Pergi ke Along_Safa's Website   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 772
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-02-06 15:48


Pada 02-02-06 15:24 , safa_indah posting:

!!! QUOTE !!!

jika begitu, maka boleh la jugak salam antara laki perempuan?

sebab mazhab hanafi kata tak batal wuduk


itu mazhab hanafi.. kita mazhab syafie dik noooo....


-----------------
SENYUMLAH SELALU.. SENYUM ITU SEDEKAH.. :-)


Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Quote dan BalasQuote

SHAMR
WARGA SETIA
Menyertai: 05.10.2004
Ahli No: 11639
Posting: 777
Dari: Dari ALLAH kita datang, kepadaNya kita kembali...

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-02-06 15:53


Pada 25-01-06 02:05 , alexander posting:

!!! QUOTE !!!

:-)

     Persoalan yang ditimbulkan kat sini ialah aurat di rumah...seperti mana yang kita tahu jika mazhab Syafei aurat perempuan adalah seluruh badan kecuali muka dan tapak tangan,tapi jika dirumah diberi kelonggaran untuk tidak memakai stokin kerana kebiasaannya stokin kita tak pakai dirumah....tapi aurat lain kena tutup...



Syukran Alaxender. Memang dah lama musykil pasal kena pakai stokin ke tak dalam rumah masa ada lelaki ajnabi.


-----------------
"Jangan gugur sebelum syahid!"


Bookmark and Share

    


  Member Information For SHAMRProfil   Hantar PM kepada SHAMR   Quote dan BalasQuote

zack_football
Warga Rasmi
Menyertai: 31.07.2005
Ahli No: 17712
Posting: 5
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 02-02-06 23:26


Assalamualaikum....ni pendapat ana laa, baik supaya orang perempuan ni menjaga auratnya yang diketahui, ini bukan untuk memudharatkan golongan hawa, tetapi bagi kebaikannya. antunna semua sebaik-baiknya pakailah pakaian yang menurut syariat Islam dan menutup aurat yang sepatutnya. tak payah kita nak ikut trend atau fesyen lain.. kalau kita tak pasti jangan buat atau lakukannya. jadi, sebaik-baiknya pakailah pakaian yang menutup aurat menurut Islam. Wallahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For zack_footballProfil   Hantar PM kepada zack_football   Quote dan BalasQuote

prince_84
Warga Rasmi
Menyertai: 27.01.2006
Ahli No: 22315
Posting: 6

blank   avatar


posticon Posting pada: 03-02-06 00:51



    


  Member Information For prince_84Profil   Hantar PM kepada prince_84   Quote dan BalasQuote

Subuhku
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.04.2004
Ahli No: 8613
Posting: 209

Johor   avatar


posticon Posting pada: 03-02-06 01:04


Pening nak jawab ini.. tapi bagi ana memang aurat kaki wanita tapi bnyak pendapat kat atas tu jika waswas tutup saja sebab dalam islam kan ada rukhsah( keringanan) bagi ana jika kaki seorang perempuan tu boleh mnyebabkan seorang laki bershahwat kerana tengok kaki perempuan tu maka wajib tutup lah sebab boleh memberi mudarat kpada wanita tersebut waallahu alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For SubuhkuProfil   Hantar PM kepada Subuhku   Quote dan BalasQuote

SyAhEeDa
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 207
Posting: 571
Dari: Kelate

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 03-02-06 02:43


Syukran...
Mengingatkan ana untuk sentiasa menjaga aurat walaupun di dalam rumah :).. Terutamanya ketika di kampung bersama dengan sanak saudara..
[ Telah diedit oleh: SyAhEeDa pada 03-02-06 02:51 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For SyAhEeDaProfil   Hantar PM kepada SyAhEeDa   Quote dan BalasQuote

QistinaHumaira
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.08.2005
Ahli No: 18078
Posting: 156
Dari: di bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 03-02-06 08:09


syukran atas info ni.

Bookmark and Share

    


  Member Information For QistinaHumairaProfil   Hantar PM kepada QistinaHumaira   Quote dan BalasQuote

hazifselamat
Warga 1 Bintang
Menyertai: 01.01.2004
Ahli No: 6142
Posting: 28

Johor   avatar


posticon Posting pada: 03-02-06 08:44


alhamdulillah... banyak pandangan yang boleh kita jadikan iktibar... bagi saya lah kan, saya setuju dengan pndagn zack _football. ikut saja lah mazhab kita

Bookmark and Share

    


  Member Information For hazifselamatProfil   Hantar PM kepada hazifselamat   Quote dan BalasQuote

Atif_Haziq
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13220
Posting: 203
Dari: اللذي بركنا حوله

Terengganu  


posticon Posting pada: 04-02-06 04:25


baik tutuplah....supaya lebih selamat..kalau bab2 khilaf cmni..jalan terbaik kita keluar dah masalah khilafiah.....ambik yang jumhur....selesai masalah...insyaAllah kheer...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Atif_HaziqProfil   Hantar PM kepada Atif_Haziq   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-02-06 04:35


ambil yang jumhur ke atif_haziq...
faqih betul atif_haziq ni....

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-02-06 09:16


Wa'alaikumussalam wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Alhamdulillah satu topik yang menarik sekali. Kalau tanya pada umi bila berjalan pakai sepatu jadi tak nampak tumitkan. Dan kalau di rumah bila ada orang bukan mahram datang pakai jubah yang panjang jadi tertutup kaki juga bila duduk berbual.

InsyaAllah artikel yang diberi kepada anakanda safa_indah itu sudah mencukupi untuk memberi kefahaman kepada kita bab aurat kaki ini. Sekiranya dharurat - sakit gatal-gatal ke atau pakai ubat ke atau basah ke maka tidak memakai setokin buat sementara sajakan.

Sebenarnya yang hendak dijaga ialah sekiranya tumit itu aurat maka akan berdosa bila terdedah. Jadi kenalah fahami bab feqh analitis ya. Walau apapun syabas kerana begitu teliti sehingga kepada bab tumit amat diberi perhatian.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq
ps - "Sesungguhnya yang halal itu jelas dan yang haram itu jelas, dan antara keduanya ada hal-hal yang syubuhat, kebanyakan manusia tidak mengetahuinya. Maka barangsiapa menjaga dirinya dari hal-hal yang syubuhat tersebut, maka bererti ia telah menyelamatkan agama dan kehormatannya, dan barangsaiapa yang jatuh dalam melakukan hal-hal yang syubuhat tersebut,maka ia terperangkap dalam yang haram, ibarat pengembala yang mengembala di sekitar kawasan larangan, lambat laun ia akan masuk ke dalamnya. Ingatlah setiap raja memiliki kawasan larangan ( yang tidak boleh didekati). Ingatlah kawasan larangan Allah adalah apa-apa yang diharamkanNya.
Ingatlah bahawa dalam jasad setiap orang ada itu ada segumpal daging, jika ia baik, baiklah seluruh jasadnya, dan jika ia rosak, rosaklah seluruh jasadnya.Inagatlah! dia itu adalah hati". mafhum hari Bukahri Muslim

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

yina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.08.2005
Ahli No: 17978
Posting: 152
Dari: bumi ALLAH

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-02-06 10:06


Assalamualaikum Warahmatullah......

Syukran Safa_indah...satu info dan topik yang baik untuk diketahui....
seperti yang ana tau..aurat bagi muslimah merangkumi semua kecuali muka dan tapak tangan..apapn kita sedia ketahui Islam merupakan agama yang menitikberatkan keperluan dan kemampuan kita sebagai hambaNYA...
seperti yang ummiq katakn..sekiranya darurat..maka kita boleh mendedahkan baghagian tersebut..
bagi ana...dirumah ana tidak mengenakan stokin..tapi ana pakai selipar yang biasa dipakai bila berada dalam rumah..maka permukaan kaki tidak kelihatan..
apapn untuk menutupi bahagian tersebut secara keseluruhan...amatlah sukar ...kerana kebiasaannya sebagai perempuan..kerjanya banyak tertumpu dibahagian dapur..mencuci pakaian dan boleh dikatakan banyak melibatkan keje2 yang mgdtgkan masalah bila berstokin...tapi...itu bukan satu alasan yang mbolahkan kita untuk tidak terus menutupi bahagian terseebut atau dengan kata lain..tidak memakai stokin terus...apapn titikberatkan tentang aurat sebagai muslimah...
moga ana boleh menasihati mereka2 yang boleh menerima nasihat ana..tentang aurat ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For yinaProfil   Hantar PM kepada yina   Quote dan BalasQuote

dhamiraqistina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13287
Posting: 271

Selangor  


posticon Posting pada: 04-02-06 11:35


thank you tuk info ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For dhamiraqistinaProfil   Hantar PM kepada dhamiraqistina   Quote dan BalasQuote

puteribongsu1306
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2005
Ahli No: 17648
Posting: 291
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 04-02-06 13:40


syukran....

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteribongsu1306Profil   Hantar PM kepada puteribongsu1306   Quote dan BalasQuote

ibn_wanza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.10.2005
Ahli No: 20172
Posting: 295
Dari: kelantan + terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 05-02-06 06:04


ada baiknya rujuk ustaz @ orang yang faqih..ada sesetengah hukum terbina di atas zhuruff..wallahu a'lam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibn_wanzaProfil   Hantar PM kepada ibn_wanza   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 05-02-06 06:15


betul kata-kata ibn_wanza...
tapi ikut zuruf macam mana pula??
hukum boleh berubah2 ke??

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

ibn_wanza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.10.2005
Ahli No: 20172
Posting: 295
Dari: kelantan + terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 05-02-06 06:21


depend pada zhuruff la saudara akwa..tu kena rujuk usul feqh--(kitab al-wajeez-dr abd kareem zaidan)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibn_wanzaProfil   Hantar PM kepada ibn_wanza   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 05-02-06 06:27


oooo...macam tu...
maknenya kat sini saudara ibn_wanza ni power dalam ilmu usul fekhla..
untungla saudara ibn_wanza ni ye..dah jadi pakar dalam ilmu usul fekh..

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

rozihan
Warga Rasmi
Menyertai: 07.01.2006
Ahli No: 21749
Posting: 13

blank   avatar


posticon Posting pada: 07-02-06 13:44


assalamualaikum..
bagaimana pemakaian untuk solat bagi wanita dan lelaki.itulah yang sebaiknya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For rozihanProfil   Hantar PM kepada rozihan   Quote dan BalasQuote

budak_melaka
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14578
Posting: 450
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 07-02-06 15:21


Pening nak jawab ini.. tapi bagi ana memang aurat kaki wanita tapi bnyak pendapat kat atas tu jika waswas tutup saja sebab dalam islam kan ada rukhsah( keringanan)

'apa yang dikatakan betul.pernah ditanya kepada 'cikgu saya' melalui sms, dia membalasnya boleh...................jika kita berada di rumah sedara ketika kenduri........... kerna hanya sekali sekala kaum adam masuk ke dapur....

jika di rumah, kami kaum perempuan hanya duduk di dapur, adik lelaki yang menghidangkan juadah kepada tetamu........................

.bagi saya pula, tak pernah kawan lelaki datang ke rumah.............jadi tak timbul masalah lahhhh, insyaallah Kalau mereka datang...saya akan pakai stoking

Bookmark and Share

    


  Member Information For budak_melakaProfil   Hantar PM kepada budak_melaka   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-02-06 15:28


Kaki ( tumit kaki )

Dan janganlah mereka ( perempuan ) membentakkan kaki (atau mengangkatnya ) agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan." Surah An-Nur: 31.

Bookmark and Share

    


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

bintang_cahaya
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17417
Posting: 77
Dari: uitm shah alam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-02-06 09:43


ana tetap beranggapan bahawa kaki adalah aurat sebab telah dididik dari kecil begitu. em...tapi ana dah semakin kompius ini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintang_cahayaProfil   Hantar PM kepada bintang_cahaya   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-02-06 09:48


kaki memang aurat!
ana pasti dan kompom kecuali keadaan darurat macam keadaan rumah lain basah atau kotor dan dibolehkan!
itu pun ana terbaca, dah lama dah!
kalau ada kesilapan harap diperbetulkan k!

Bookmark and Share

    


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

irda82
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 565
Posting: 462
Dari: Sg Petani,Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 10-02-06 16:35


Pada 02-02-06 15:24 , safa_indah posting:

!!! QUOTE !!!

jika begitu, maka boleh la jugak salam antara laki perempuan?

sebab mazhab hanafi kata tak batal wuduk


hmm...baca semula dan fahami betul-betul.
katanya,TAK BATAL WUDUK, bukan BOLEH SALAM.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For irda82Profil   Hantar PM kepada irda82   Pergi ke irda82's Website   Quote dan BalasQuote

mihar123
WARGA SETIA
Menyertai: 20.11.2005
Ahli No: 20396
Posting: 551
Dari: ::. Negeri Che Siti Wan Kembang .::

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-02-06 16:46


Pada 24-01-06 16:51 , AsFaRiNa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-01-06 16:25 , srikandisutera posting:

!!! QUOTE !!!

susah nak bagi respon untuk topik yang memerlukan ilmu yang tinggi macam ini..tapi pada pandangan saya..berpeganglah pada apa yang saya telah pelajari pada ustaz saya dulu..aurat wanita adalah semua tubuh badan dan anggota kecuali tapak tangan dan muka


saya setuju..
ikut mazhab kita,......semua anggota badan
kecuali muka dan tapak tangan...



saya setuju dengan antum semua...
lebih baik ikut mazhab Syafi'e...
w/pun ia ada khilaf daripada pendapat lain


-----------------
~~~Bersusah-susah dahulu bersenang-senang kemudian~~~

My blog::: http://mihar.blogs.friendster.com/:::



Bookmark and Share

    


  Member Information For mihar123Profil   Hantar PM kepada mihar123   Quote dan BalasQuote

n_farhanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.07.2004
Ahli No: 9856
Posting: 332
Dari: -

jordan   avatar


posticon Posting pada: 12-02-06 01:49


!!! QUOTE !!!

Masalah kaki adalah khilaf. Dan ulamak antaranya Dr Ab Karim Zaidan telah mengeluarkan fatwa berupa sedikit keringanan kepada wanita yang berada dalam rumahnya, iaitu terhadap saudara mara seperti Ipar dll, bagi melakukan kerja2 rumah, untuk TIDAK MEMAKAI STOKIN dan MENYINSING LENGAN BAJU sebagai keringanan kepada mereka. Namun, tudung tetap kena pakai.


Assalamualaikum

yang disebutkan tu bukan fatwa baru, memang ada khilaf di kalangan fuqaha'

& lagi keringanan yang diberi hanya ketika berada di rumah untuk melakukan house chores, di hadapan ahli keluarga terdekat saja. nak sinsing lgn baju pun pada batas yang sekadarnya saja

contohnya bila berada di rumah mertua, nak tak nak terpaksa berhadapan dengan ipar spjg masa. kat situ baru datangnya kelonggaran. selain daripada tu aurat seorang Muslimah sama seperti waktu bersolat

jangan jadi keliru & jangan pula mengelirukan orang lain. apa yang alexander & ummimq terangkan dah cukup jelas

wAllahu a'lam


-----------------

[ Telah diedit oleh: n_farhanah pada 12-02-06 02:00 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For n_farhanahProfil   Hantar PM kepada n_farhanah   Quote dan BalasQuote

khairuzzaman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14729
Posting: 252
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-02-06 04:45


ambillah jalan selamat... pakai stoking ;)
ulama'2 muktabar mesti ada nas dan hikmah mereka menetapkan sesuatu hukum...

for me >> Syafieyyah is no 1, but others are not no 2... :)

wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For khairuzzamanProfil   Hantar PM kepada khairuzzaman   Quote dan BalasQuote

Qalam_Akhdar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.07.2005
Ahli No: 17109
Posting: 159
Dari: Petaling Jaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 22-02-06 15:28


Hukum kepada permasalahan ini lebih kepada fatwa semasa. Fatwa dibentuk dari berbagai dalil2 sama ada yang muttafaq fihi iaiatu seperti qiyas dan dalil2 yang mukhtalaf fihi (yang tidak disepakati oleh ulama) sama ada istihasan, sad azraie', istishab, amal ahlul madinah, dsbgnya. Selain itu, fatwa juga dibentuk dan dirumuskan menggunakan ilmu usul alfikh yang mana ia merupakan ilmu untuk mencapai hukum berdasarkan masalah semasa dan baru. Ilmu ini mengandungi banyak elemen penting yang digunakan untuk mengeluarkan hukum. Antara yang penting ialah perihal maslahah atau kebaikan. Maka kitab karangan Imam as Syatibi iaiatu al-Muwafaqat adalah kitab terbaik membincangkan perihal elemen penting itu.

Emm perihal fikh tahqiq, ia adalah pendapat atau hukum yang ditarjihkan oleh oleh sesetengah ulama setelah membuat penilaian kepada beberapa hukum yang berbeza di kalangan kebanyakan ulama. Maka ia menggunakan kaedah ilmu fikh muqaran / rin(perbandingan) untuk mencapai hukum yang ditahqiq atau ditarjihkan itu. Sebagai contoh Dr. wahbah az-zauhailiy juga telah mentahqiqkan pendapatnya yang tersendiri dari berbagai2 hukum yang dikeluarkan oleh ulama 4 mazhab. Begitu juga di dalam fatwa semasa karangan Dr. Yusuf al-Qaradhawi yang banyak terkandung pendapat2 peribadinya berbeza dengan pendapat ulama 4 mazhab ataupun ia mentarjihkan mana-mana pendapat dari seorang ulama itu.

Ringkasnya boleh saya nyatakan di sini, hukum yang disiarkan di awal tadi adalah suatu hukum fatwa oleh ulama tertentu dan ia bukan perkara luar biasa. Bahkan juga ia merupakan hukum yang bersesuaian dengan hajat dan keperluan semasa. YA, tindakan keluar dari khilaf atau percanggahan adalah baik tetapi persoalannya di sini adakah hukum yang dikhilafkan di sini benar atau tidak.....? maka fahami dengan betul perbezaan antara semua istilah dan katakunci itu.

emm satu respon yang baik, emm ana lebih bersetuju dengan apa yang dikemukakan cumanya perlukan sedikit kajian untuk itu, ...

Wallahua'lam.:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Qalam_AkhdarProfil   Hantar PM kepada Qalam_Akhdar   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-02-06 17:40


:roll: :roll: yang mana 1 ni ee....


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

Angahmuslimah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.04.2004
Ahli No: 8556
Posting: 53
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 22-02-06 17:53


terima kasihh..ana akan cuba membaiki diri ke arah menjadi muslimah solehah.INsyaallah:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For AngahmuslimahProfil   Hantar PM kepada Angahmuslimah   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 24-02-06 11:02


ASSALAMULAIKUM
Dulu saya pun pening dengan isu ni tapi seorang sahabat saya menjelaskan bahawa aurat kaki dan tangan boleh dibuka dalam keadaan tertentu.Contohnya kalau kita membantu mencuci pinggan mangkuk takkanlah nak biarkan baju kita basah semata-mata nak jaga aurat sedangkan kita boleh menyingsingkan sedikit lengan baju kita.lagisatu,lepas tu,takkan kita nak pakai stokin.kitapun tak selesa dan boleh membawa penyakit.so islam itu mudah jangan dipersusahkan

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

al-fateh
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.02.2006
Ahli No: 22816
Posting: 80

blank   avatar


posticon Posting pada: 24-02-06 12:35


Bukan boleh dipermudahkan sebegitu sahaja. Islam itu mudah diamalkan tetapi bukan boleh dipermudahkan sebegitu sahaja, yang pasti syariat kena diikuti. Berkenaan dengan hal wanita ini, aurat tapak kaki iaitu daripada buku lali ke bawah, memang ada keringanan apabila berada di dalam rumah, iaitu untuk tujuan bekerja iaitu di samping mereka yang mahram termasuk mahram sementara (abang ipar sebagai contoh). MEnyingsing lengan di hadapan bukan mahram tidak dibenarkan. Wallahua'lam

http://mindaglobal.forumsplace.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-fatehProfil   Hantar PM kepada al-fateh   Quote dan BalasQuote

fatimahzahra
Warga 5 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23022
Posting: 363
Dari: blue universe

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 28-02-06 19:32


Pada 23-01-06 19:31 , safa_indah posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum......

Ana ada masuk di sebuah laman forum yang embincangkan tentang masalah aurat wanita....

ada seorang yang bertanyakan, perlukan pakai stokin bila di rumah ketika ada saudara datang....

saya menjelaskan, aurat tetap aurat walau bagaimana keadaan sekalipun!

tapi, ada jawapan dari seseorang yang beserta dalil yang pada saya telah menetapkan satu aurat baru bagi perempuan iaitu:

Aurat wanita: Menutup seluruh anggota badan kecuali muka, tapak tangan dan tapak kaki!!!

berikut adalah dalil dan juga post dari nya:

!!! QUOTE !!!

Telah dihantar pada: Isnin Jan 23, 2006 6:18 pm    Tajuk dihantar:    

--------------------------------------------------------------------------------

Bro Safa,

Enta patut baca sejarah perjuangan dakwah Syeikh Hassan al-Banna. Beliau adalah seorang tokoh tajdid, dan bukan tokoh jumud.

Setiap pembaharuan, dan pemurnian dalam agama, selagi mana ia dibina di atas NAS yang benar, maka kita terima. Ini bukan bermakna kita memandai2. Islam adalah agama yang flexibel, sesuai untuk sepanjang zaman.

Mungkin Akhi Ideologi boleh explain bab2 "tajdid dan pembaharuan" ni..

===========

Isu KAKI perempuan :

Masalah kaki bagi perempuan.

Tidak ada nas yang direct atau langsung dalam masalah ini melainkan sepotong ayat umum dari Surah anNuur: 31
"...dan janganlah mereka (perempuan Islam) menzahirkan perhiasannya kecuali yang biasa nampak dari padanya..."

Secebis ayat umum ini telah melahirkan pelbagai pendapat fiqih mengenai apakah yang boleh dizahirkan oleh perempuan kepada umum bila mereka keluar dari rumah-rumah mereka. Kami simpulkan:

a. Fiqh Hanafi menetapkan dua kaki wanita bukanlah aurat kerana ia termasuk apa yang biasa nampak darinya kerana keperluan wanita melakukan pekerjaan hariannya. (alKasani, alBada'iy alSana'iy: Kitab alIstihsan, Jld 5)

b. Fiqh Syafi'iyah, ada dua pendapat:
Imam Muhyidin anNawawi (Syarah alMuhadzab,:3/173) kaki wanita adalah aurat. Imam alMuzani pula berpendapat kaki bukan aurat.

c. Imam atsTsauri juga berpendapat kaki bukan aurat (Syarah alMuhadzab, op cit, masa 173)

di. Fiqh Maliki menetapkan kaki adalah aurat ( alMudawwanah: 1/109; Syarah alKabeer: 1/215)

e. Fiqh alHanbaliah juga menetapkan kaki adalah aurat (alMughny: 1/601)

Bila ada banyak pendapat, maka kita beralih pada Fiqh Tahqeeq (Fiqh Analitis):

a. Imam asySyawkani (Nailool Awthor: 2/144) dan Tafsirnya, Fathul Qadeer: Tafsir surah anNuur) memilih pendapat bahawa kaki bukanlah aurat kerana memberi kemudahan kepada wanita.

b. Allamah Siddiq Hasan Khan (Nailool Maram: Tafsir surat anNuur ayat 31) memilih pendapat kaki bukan aurat.

c. Syaikhul Islam dan Imam Salafiya Taqiyuddin Ahmed Ibn Taymiyah alharani (Majmu' Fatawa, cetakan Riyadh, Jld 22/114-115) juga memilih pendapat kaki bukanlah aurat kerana ia merupakan kesulitan bagi wanita baik dalam solat dan di luar solat berdasarkan Hadis Aisyah ra yang mentafsirkan "apa yang biasa nampak" dalam surah anNuur ialah termasuk Fatkhah (cincin yang dipakaikan oleh wanita Arab pada jari kaki)

Rumusan dan pilihan al_Ahkam (thtl):
Kaum wanita Islam diberi pilihan sama ada untuk memakai stokin atau melabuhkan pakaian dan jika ternampak tumitnya atau kakinya adalah suatu yang dima'afkan syara' berdasarkan Fiqh Hanafi, sebahagian Syafi'iy dan sebahagian ahli tahqeeq yang kami kemukakan di atas. WA

Lihat : http://al-ahkam.net/home/index.php?name=MDForum&file=viewtopic&t=26888

Rujukan tambahan : http://al-ahkam.net/home/index.php?name=MDForum&file=viewtopic&t=11674

==========

Masalah kaki adalah khilaf. Dan ulamak antaranya Dr Ab Karim Zaidan telah mengeluarkan fatwa berupa sedikit keringanan kepada wanita yang berada dalam rumahnya, iaitu terhadap saudara mara seperti Ipar dll, bagi melakukan kerja2 rumah, untuk TIDAK MEMAKAI STOKIN dan MENYINSING LENGAN BAJU sebagai keringanan kepada mereka. Namun, tudung tetap kena pakai.

Sekian,

WA



Saya makin pening....
Namun saya tetap dengan pendirian saya sebab dari sekolah rendah saya belajar, kaki adalah aurat!!!!!!!

Diharapkan ada respon dari sahabat....

Sekian





erm...bro safa masih tak puas ye....erm bukan ke ada kelonggaran.....islam itu indah...bukan ke telah ditunjukkan dalilnya ole bro wan...tak mengapa tidak memakai stokin untuk memudahkan pergi ke dapur dan sebagainya....biasa la perempuan.....tapi yang lebih senang tutup saja....bukan la maksudnya itu aurat baru.....jangan salah paham...aurat tetap seluruh anggota badan kecuali muka dan tapak tangan...tetapi dalam hal ini.ada kelonggaran...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatimahzahraProfil   Hantar PM kepada fatimahzahra   Quote dan BalasQuote

seribudinar
Warga Rasmi
Menyertai: 30.11.2003
Ahli No: 5407
Posting: 7

malaysia  


posticon Posting pada: 28-02-06 21:14


rasanya ini bukanlah isu baru tapi sebenarnya ramai yang keliru.
apa yang pasti ia ada kelonggaran dalam hal tertentu bukanlah kena pakai stoking tiap masa. malah di setengah tempat ada wanita solat tanpa stoking sebab ikut mazhab yang mengatakan ia bukan aurat. jadi,kita amalkanlah semampu nya moga kita tergolong bersama hamba yang diredhaiNYA..aminnnn..

Bookmark and Share

    


  Member Information For seribudinarProfil   Hantar PM kepada seribudinar   Quote dan BalasQuote

fishah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.01.2006
Ahli No: 22182
Posting: 234
Dari: teluk intan

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-02-06 21:32


Islam itu mudah dan tak membebankan umatnya... semua yang telah diperintahkan ada hikmahnya yang tersendiri, begitu juga dengan bab aurat ini... jadi, sama-samalah kita fikirkan kebaikannya. w'lam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fishahProfil   Hantar PM kepada fishah   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 01-03-06 17:35


Ana nasihat mana-mana wanita yang nak guna pakai dalil di atas rujuk dulu pada mufti atau pun mereka yang ahli dalam hukum fekah....sebaik2 nya ikut saja aurat yang ditetapkan sebelum ni...
[ Telah diedit oleh: tasbih_30 pada 01-03-06 17:41 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 01-03-06 17:37


bahaya..bahaya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 01-03-06 17:42


keliru...ermmm

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

nor_2118
Warga 2 Bintang
Menyertai: 25.01.2006
Ahli No: 22238
Posting: 66
Dari: seberang perai

Pahang  


posticon Posting pada: 01-03-06 17:52


em isu yang agak bagus..sebab aurat ini biasanya kita akan terfikir tudung(generally).saya pun tak pernah trfikir pasal kaki ini..mungkin satu keringan pada kaum hawa kalau tak berstoking dalam rumah kalau ada lelaki ajnabi la....agak susah juga kalau nak pakai,sb ssh nak buat kerja rumah..basuh kain,basuh pinggan kat dapur kan kotor lepas itu macam lecak sikit..
kalau ada lelaki ajnabi saya hanya memakai baju berlengan pjg dan bertudung..tu pun lepas beberapa ketika memikirkan dosa2 yang sangat banyak ini....
alhamdulilah saya akan cuba tanya kan pendapat orang lain pulak...Assalamualaikum

Bookmark and Share

    


  Member Information For nor_2118Profil   Hantar PM kepada nor_2118   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 02-03-06 11:20


tak salah berkhilaf..asalkan perbincangan berdasarkan ilmu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

pisst16
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.12.2005
Ahli No: 21458
Posting: 227
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 02-03-06 13:55


bagi pendapat saya...aurat tetap aurat...tak kira ada aurat baru atau tidak....seperti yang islam katakan aurat bagi perempuan seluruh anggota badan kecuali muka dan tapak tangan...dah jelas kaki termasuk juga sebagai aurat....

dalam perbincangan kita sekarang ni...adakh boleh Kalau lelaki bukan ajnabi lihat kaki kita....sdh tnt tidak..bagaimana dalam rmh.....islam telah mengariskan panduan kita berpakian..aurat mstlah ditutp dimana sahaja kita berada sekiranya ada lelaki ajnabi dan perempuan kafir disisi kita.....tiada istilah menyusahkan....agama Allah tidak menyusahkan....semua yang Allah tetapkan samaada aurat atau lain2 adalah untuk menjaga kemaslahatan umum....

jika kita tahu dan paham betul2 tentang bab aurat ni.INSYAALLAH tiada lagi persoalan antara kita

Bookmark and Share

    


  Member Information For pisst16Profil   Hantar PM kepada pisst16   Pergi ke pisst16's Website   Quote dan BalasQuote

puterislam
Warga Rasmi
Menyertai: 13.11.2005
Ahli No: 20333
Posting: 6

blank   avatar


posticon Posting pada: 02-03-06 15:41


saya sangat setuju dengan pendapat pisst16 ni.aurat tetap aurat.bila mana Allah kata haram,jangan sesekali kita cuba menghalalkannya..kalau tidak,itu dikira mempersendakan agama islam,dan seperti yang kita maklum,orang yang mempersendakn islam dikira murtad..na'uzubillah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For puterislamProfil   Hantar PM kepada puterislam   Quote dan BalasQuote

khalifah_85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22747
Posting: 437
Dari: johor bahru

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 02-03-06 16:44


assalamualaikum....

maaf kalau hamba yang dhoif ini ingin memberi pandangan tentang topik ini...

pada saya untuk kemaslahatan kepada muslimah sekalian...kalau berada dirumah sendiri...sudah pasti mahram semua yang ada kat rumah kan..jadi tak ada masalah untuk tidak pakai stokin..buat lah apa-apa pun..membasuh ke,lap meje ke..apa-apa ke..tak jadi masalah..

sekiranya datang tetamu ajnabi...apalah salahnya kalau kita pakai stokin sebentar...takkan lah ada tetamu pun nak basuh baju atau segala macam...andainya ada kerja jugak,kalau didapur kan tak nampak jadi tiada masalah rasanya....masalahnya sekiranya berhadapan dengan ajnabi sahaja..maka seelok2nya pakailah stokin...lepas itu bila dia balik bukak semula pun tak apa..

kita diberi rukhsah sekiranya berlakunya darurat seperti kalau kita nak tolong basuh pinggan masa kenduri kat rumah jiran ke boleh lah nak singsing tangan sekadar saja untuk mengelakkan dari basah baju..tapi dengan niat yang betul bukan untuk menunjuk tangan...mungkin juga kita terpaksa bukak stokin sebab basah dan sebagainya...tetapi bila dah siap buat kerja kita pakai semula...tak ada masalahkan...kalau kat uamh mertua...abang ipar tu dah jadi mahram kita sementara..jadi tak menjadi masalah untuk tidak memakai stokin di rumah mertua melainkan ada lelaki ajnabi bersama dalma rumah tersebut..kenalah lebih berhati2...

jangan kita ambil mudha perkara yang diwajibkan...seperti solat tak boleh berdiri kita buat secara duduk,tak boleh duduk kita buat baring..tak boleh juga kita buat guna isyarat mata...tak boleh jugak kita guna niat dihati...akhirnya hanya orang yang mati sahaja yang terlepas dari melaksanakan perkara yang wajib...begitu juga aurat sekiranya mudarat dan terpaksa juga untuk kemaslahatan boleh lah dibuka tetapi cuba sedaya upaya dahulu untuk menjaganya...kalau luka sikit dah tak mahu menjaga aurat tu niatnya sudah lain...

yang penting jagalah niat kita...walau bagaimana darurat pun kita diajarkan baut sekadar saja dan niat hendaklah baik...

itu pandangan saya lah...sekiranya ada permasalahan dan teguran boleh disampaikan secara terus dalam ini atau pm pada saya...

sekiranya sahabat2 lain ada pandangan yang lebih baik..silakan lah...

wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For khalifah_85Profil   Hantar PM kepada khalifah_85   Quote dan BalasQuote

nike_007
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20933
Posting: 125
Dari: pasir mas

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 07-03-06 18:16


Syukran...
ingat aurat tu penting

Bookmark and Share

    


  Member Information For nike_007Profil   Hantar PM kepada nike_007   Pergi ke nike_007's Website   Quote dan BalasQuote

nabilla
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.10.2004
Ahli No: 11595
Posting: 85
Dari: UiTM

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-03-06 15:58


NO KOMEN...SAYA TAK ARIF DALAM BAB INI..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabillaProfil   Hantar PM kepada nabilla   Pergi ke nabilla's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.159156 saat. Lajunya....