Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 05-08-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Perkataan yang baik tidak akan muncul dari jiwa yang kotor sebagaimana biji benih takkan tumbuh pada tanah yang gersang
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 28
Ahli: 0
Jumlah: 28




  Yang Masuk Ke Sini
muslimiman: 11 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 12 hari yang lalu
nur_tinta: 18 hari yang lalu
kasih_kekasih: 34 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: perkataan salam


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» perkataan salam

Please Mendaftar To Post


Oleh perkataan salam

mumtahanah5596
Warga 1 Bintang
Menyertai: 05.01.2006
Ahli No: 21707
Posting: 26
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-01-06 18:31


assalamualaikum warahmatullah

ana menghadapi sedikit kekeliruan dr segi hukum memberi salam dalam sms atau emel. biasanya, yang kita biasa tulis kalau beri salam dalam sms atau emel, kita hanya tulis "salam" untuk menjimatkan ruang. ana pernah bertanya seorang kawan, Kenapa dia lebih kerap guna perkataan ''salam''. lepas itu kawan ana kata, perkataan "salam" lebih selamat kerana ia lebih bermaksud, kalau kita mahu memendekkan dr perkataan assalamualaikum . ada juga pendapat untuk pendekkan kata salam, elok juga gunakan ''salam alaik'' . ana pernah terbaca dalam sebuah artikel kalau orang gunakan perkataan "salam" sahaja bermaksud dia mahu cari gaduh. ana keliru sdkt tentang hal tu. ada sesiapa yang boleh bagi pandangan perkataan salam mana yang lebih afdhal dan bermaksud??
wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For mumtahanah5596Profil   Hantar PM kepada mumtahanah5596   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 23-01-06 21:56


salam, slm, assalamualaikum, Assalamualaikum, Assalamualaikum, kumlam...........heheheh

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 23-01-06 21:56


salam, slm, assalamualaikum, Assalamualaikum, Assalamualaikum, kumlam...........heheheh

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

nurlynn
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18638
Posting: 460
Dari: Rumahku

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-01-06 22:56


Assalamualaikum...
salam alaik...
itu yang sebaik baiknya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurlynnProfil   Hantar PM kepada nurlynn   Quote dan BalasQuote

ana_MUSLIMAH2606
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.03.2005
Ahli No: 15240
Posting: 215
Dari: i`m proud to be MALAYSIAN..

uk   avatar


posticon Posting pada: 24-01-06 04:53


solat berjemaah lebih baik dari solat bersendirian


-----------------
ISLAM is the perfect way to live..


Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_MUSLIMAH2606Profil   Hantar PM kepada ana_MUSLIMAH2606   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-01-06 08:39


Assalamua'laikum lebih baik!
ana ada terdengar mengatakan 'a.k.u.m' adalah salam bagi orang Yahudi...
mmmm...renungkan!
[ Telah diedit oleh: Qayyum pada 24-01-06 08:50 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

alfatihah21
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.01.2006
Ahli No: 22135
Posting: 28
Dari: ~bandar Palma~

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-01-06 08:56


anti setuju dengan pendapat anta Qayyum tu..
kawan anti ada hantar sms dia tulis...
Assalamualaikum....
anti tanya apa maksud ayat ni dia kata assalamua'likum..
tapi Kenapa mereka memperlekehkan bahasa dalam Agama..
jika tersalah baca jadi benda lain ...
kan....


-----------------
Doa memberikan kekuatan pada orang yang lemah, membuat orang yang percaya menjadi percaya dan memberikan keberanian pada orang yang dalam ketakutan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alfatihah21Profil   Hantar PM kepada alfatihah21   Quote dan BalasQuote

alfatihah21
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.01.2006
Ahli No: 22135
Posting: 28
Dari: ~bandar Palma~

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-01-06 08:57


bukan assalamualaikum...
tapi bahasa ringkas..
Assalamualaikum...


-----------------
Doa memberikan kekuatan pada orang yang lemah, membuat orang yang percaya menjadi percaya dan memberikan keberanian pada orang yang dalam ketakutan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alfatihah21Profil   Hantar PM kepada alfatihah21   Quote dan BalasQuote

sesejuksalju
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2178
Posting: 791
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-01-06 10:07


emm..assalamu'alaikum....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sesejuksaljuProfil   Hantar PM kepada sesejuksalju   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 24-01-06 10:56


ana ada kawan orang pakistan, ana pernah cakap salam saja dalam ym. tiba2 dia tegur ana dia cakap itu salam cara orang kristian..

orang kristian tulis shalom, atau lebih kurang macam salam.. sebaiknya biar mesej tu jelas sebab ucapan assalamualaikum tu satu doa.. kalau doa tak jelas..? macammane..

wallahua'lam..


-----------------

Koleksi Busana
[ Telah diedit oleh: Amrizal pada 24-01-06 10:57 ]



    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-01-06 11:20


ana kalau mesej dengan sahabat ana, ana pakai a.s.k.u.m saja!
boleh tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-01-06 11:20


ada sesiapa lagi yang arif mengenai perkara ni..
sama2lah kita bkongsi ilmu agar kita sama-sama dapat perbetulkan khilaf yang dilakukan selama ni...
insyaAllah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-01-06 11:31


SIFAT SALAM

Berkata Imam Nawawi, “Ucapan salam minimal dengan perkataan ‘assalamu’alaikum’, jika yang disalami seorang diri, maka minimal ia mengucapkan ‘assalamu’alaika’, namun adalah lebih utama jika mengucapkannya dengan ‘assalamu’alaikum’, karena kalimat ini mencakup do’a bagi dirinya dan penyertanya (malaikat, pent.). Dan alangkah sempurna lagi ia menambahkan ‘warohmatullahi’ dan ‘wabarokatuh’, walau sebenarnya kalimat ‘assalamu’alaikum’ telah cukup.”

MENJAWAB SALAM

Imam Nawawi berkata, “Adapun cara membalas salam, lebih utama dan lebih sempurna jika mengucapkan ‘wa’alaikum as-Salam wa rohmatullahi wa barokatuh’, dengan menambahkan huruf ‘wawu’ (yang mendahului kata ‘alaikum) ataupun tidak menggunakannya (membuangnya), hal ini diperbolehkan namun meninggalkan keutamaan. Adapun meringkasnya menjadi ‘wa’alaikumus salam’ atau ‘alaikumus salam’ saja sudah mencukupi. Sedangkan meringkasnya menjadi ‘alaikum’ saja, menurut kesepakatan ulama’ tidaklah mencukupi, demikian pula dengan ‘wa’alaikum’ saja yang diawali dengan huruf ‘wawu’.

Bookmark and Share

    


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

mia_87
Warga Rasmi
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14685
Posting: 16
Dari: ~fil ardh~

iraq   avatar


posticon Posting pada: 24-01-06 12:17


Assalamua'alaikum kan lebih afdhal...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mia_87Profil   Hantar PM kepada mia_87   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.096004 saat. Lajunya....