Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 20-04-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Ibnu al-Qayyim al-Jauziyah pernah berkata: Tidak dimungkiri bahawa hati itu dapat berkarat seperti berkaratnya besi dan perak. Alat yang dapat membersihkan hati berkarat adalah zikir. Zikir dapat membersihkan hati berkarat sehingga dapat berubah menjadi bening seperti cermin yang bersih. Apabila seseorang meninggalkan zikir, hatinya akan berkarat. Dan apabila ia berzikir, hatinya akan bersih.
--

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 32
Ahli: 0
Jumlah: 32




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 27 hari yang lalu
ronniefinancehome: 38 hari yang lalu
MTMKi: 48 hari yang lalu
usop79: 49 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: .:Siapa punca zina : Lelaki atau Perempuan?:.


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» .:Siapa punca zina : Lelaki atau Perempuan?:.

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 3

Go To Page: 1 · 2 · 3  
Jump To Page:

Oleh .:Siapa punca zina : Lelaki atau Perempuan?:.

taufiq111
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.09.2004
Ahli No: 11035
Posting: 270
Dari: UKM

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 12-01-06 19:02


Assalamualaikum...

Kes zina dah makin banyak berlaku kat negara kita...

Just nak buka topik...siapa punca agak nya...LElaki atau PErempuan???


-----------------
Assalamualaikum... inni zamiilukum al-aan. Arju minkum an taqabbalu 'an ni. Insya Allah, saukhbirukum bikalaami


Bookmark and Share

    


  Member Information For taufiq111Profil   Hantar PM kepada taufiq111   Quote dan BalasQuote

taufiq111
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.09.2004
Ahli No: 11035
Posting: 270
Dari: UKM

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 14-01-06 13:37


bolehkah kita salahkan perempuan????atau kita salahkan pada sesiapa???

Bookmark and Share

    


  Member Information For taufiq111Profil   Hantar PM kepada taufiq111   Quote dan BalasQuote

ilma
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14511
Posting: 247
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-01-06 13:38


lelaki dan perempuan...
dua-dua patut dipersalahkan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilmaProfil   Hantar PM kepada ilma   Pergi ke ilma's Website   Quote dan BalasQuote

Jubah_Putih
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.01.2006
Ahli No: 21590
Posting: 85

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-01-06 14:13


memang kalau nak ikutkan dua2 salah. kerana memberi ruang pada zina tapi pendapat peribadi saya la lelaki yang lebih salah. kerana lelaki sepatutnya menjaga wanita bukan merosakkannya. lagipun kalau lelaki tu kuat walaupun perempuan tu goda benda tu tak kan berlaku. apa-apa hal ditangan lelaki :)

wallahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jubah_PutihProfil   Hantar PM kepada Jubah_Putih   Quote dan BalasQuote

biruenie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2004
Ahli No: 10367
Posting: 218

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 14-01-06 14:57


dua dua...kalau seorang tak jadi

Bookmark and Share

    


  Member Information For biruenieProfil   Hantar PM kepada biruenie   Quote dan BalasQuote

mawa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10790
Posting: 872
Dari: Atas Angin

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 14-01-06 15:10


yang DOK CARI SALAH orang TU... Kenapa PULAK?

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawaProfil   Hantar PM kepada mawa   Quote dan BalasQuote

virus_merebak
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.01.2006
Ahli No: 21754
Posting: 22
Dari: Selatan

ghana  


posticon Posting pada: 14-01-06 16:58


Pada 14-01-06 15:10 , mawa posting:

!!! QUOTE !!!

yang DOK CARI SALAH orang TU... Kenapa PULAK?

Sebab nak tau sapa yang salah la....LELAKI ke PEREMPUAN?
kot2 ADA yang salahkan PAK IMAM & Pegawai yang cekup mereka tak tau la...
tak pun ADA yang salahkan kambing yang lalu-lalang ke,burung bertenggek atas pokok ke......


-----------------
Virus Loading.............................................


Bookmark and Share

    


  Member Information For virus_merebakProfil   Hantar PM kepada virus_merebak   Quote dan BalasQuote

nurman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.04.2005
Ahli No: 15612
Posting: 278
Dari: Dimana bumi dipijak disitu Islam dijunjung!

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 14-01-06 18:06


mereka dan keluarga mereka!

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurmanProfil   Hantar PM kepada nurman   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 14-01-06 18:22


Kalau kita kaji didalam Al-quran mukadimah zina bermula dengan perempuan dan kalau dalam bab mencuri adalah dari lelaki,so dalam masalah iini allah menyatakan dengan jelas dalam surah nur....apa pun sama-sama lah kita jauhkan perbuatan zina..tak kira lelaki ke perempuan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

ghaznawi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.08.2003
Ahli No: 2833
Posting: 158
Dari: taiping

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-01-06 18:22


lelaki yang salah sebab selalu terjadinya zina godaan dari lelaki tapi kalau perempuan merelakannya maka salah dua2 sekali.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ghaznawiProfil   Hantar PM kepada ghaznawi   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 14-01-06 18:36


Siapa punca zina : Lelaki atau Perempuan?

peliknya tajuk, nama pun zina, kalau salah satu saja yang salah, Kenapa Allah suruh jatuhkan hukuman yang sama ke atas kedua2 sekali? :-?

tak payahlah nak cari salah sesiapa... rujuklah Al-Quran dan Sunnah kalau ada masalah...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

pisst16
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.12.2005
Ahli No: 21458
Posting: 227
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 14-01-06 20:13


dua dua salah..tak kira laki atau perempuan..kalau disabitkn kesalahan kena hukum hudud

Bookmark and Share

    


  Member Information For pisst16Profil   Hantar PM kepada pisst16   Pergi ke pisst16's Website   Quote dan BalasQuote

taufiq111
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.09.2004
Ahli No: 11035
Posting: 270
Dari: UKM

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 14-01-06 21:38


Betul, kalau kedua-duanya melakukan kesalahan, maka wajib dijatuhkan hukuman...

Dalam Islam, dah Allah bagitau, hukumannya... rejam sampai mati...tapi, sejauh mana pelaksanaannya?

Bookmark and Share

    


  Member Information For taufiq111Profil   Hantar PM kepada taufiq111   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 14-01-06 22:32


tak payahla tanya perlaksanaan macam mana, kan dah jelas, Malaysia ketepikan undang2 Islam dan ikut undang2 sekular...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

mawa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10790
Posting: 872
Dari: Atas Angin

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 14-01-06 22:46


!!! QUOTE !!!

Sebab nak tau sapa yang salah la....LELAKI ke PEREMPUAN?
kot2 ADA yang salahkan PAK IMAM & Pegawai yang cekup mereka tak tau la...
tak pun ADA yang salahkan kambing yang lalu-lalang ke,burung bertenggek atas pokok ke......


memang sah...... "computer" kena hacked atau pun dah infected!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawaProfil   Hantar PM kepada mawa   Quote dan BalasQuote

sahlon
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.03.2005
Ahli No: 15287
Posting: 281
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-01-06 23:16


salam

dua-dua pun salah

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahlonProfil   Hantar PM kepada sahlon   Quote dan BalasQuote

najwa_mnor
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.11.2003
Ahli No: 5313
Posting: 148
Dari: gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-01-06 00:03


tak payah susah2 nak cari jawapan..kalau salah tetap salah..jangan nak salahkan orang lain.seperti kata pepatah tepuk sebelah tangan tak akan berbunyi..pas ini mari kita mengkaji kelemahan diri..belajar untuk mengaku kesalahan sendiri jangan nak melibatkan orang lain..seseorang yang berani mengaku kesalahan diri merupakan manusia yang sejati w/pun kekadang kenyataan perit untuk diterima.tidak perlu untuk menyentuh soal jantina kerana bukan semua lelaki baik dan tak semua perempuan jahat.

sentiasa memandang gelas separuh penuh..bukannya separuh kosong

Bookmark and Share

    


  Member Information For najwa_mnorProfil   Hantar PM kepada najwa_mnor   Quote dan BalasQuote

bintul_farhanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.03.2005
Ahli No: 15217
Posting: 177
Dari: mana ek?

Selangor  


posticon Posting pada: 15-01-06 00:29


dua2 salah

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintul_farhanahProfil   Hantar PM kepada bintul_farhanah   Quote dan BalasQuote

hisham20
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.09.2005
Ahli No: 19114
Posting: 51
Dari: melaka-terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-01-06 03:09


DUE-DUE bodoh!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For hisham20Profil   Hantar PM kepada hisham20   Quote dan BalasQuote

samudra
WARGA SETIA
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20847
Posting: 721
Dari: Tanah Melayu

stkitts_nevis   avatar


posticon Posting pada: 15-01-06 07:50


salahkan tilam bantal bagi peluang orang berzina

Bookmark and Share

    


  Member Information For samudraProfil   Hantar PM kepada samudra   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-01-06 09:39


Pada 15-01-06 07:50 , samudra posting:

!!! QUOTE !!!

salahkan tilam bantal bagi peluang orang berzina


kalau nak tidur mcmana pulak? :-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

islamicboy
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2003
Ahli No: 5350
Posting: 717
Dari: Hijau Kuning

Kedah  


posticon Posting pada: 15-01-06 09:39


tepuk sebelah tangan takkan bunyi....

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamicboyProfil   Hantar PM kepada islamicboy   Quote dan BalasQuote

afieq_alkindi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.01.2005
Ahli No: 14026
Posting: 162
Dari: Kuantan

Pahang  


posticon Posting pada: 15-01-06 19:05


dalam ayat curi, ALLAH mulakan dengan lelaki :
"As-Sariqu was-sariqatu..."
sebab laki banyak buat kerja macam ni...

dalam ayat zina, ALLAH mulakan dengan perempuan :
"Az-Zaniatu waz-zani...."

pikir2kanlah sendiri...
ALLAH dah terang sendiri dalam Al-Quran....
jangan kerana perkara ni masing2 menuding jari....
wallahu'alam
[ Telah diedit oleh: afieq_alkindi pada 15-01-06 19:06 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For afieq_alkindiProfil   Hantar PM kepada afieq_alkindi   Quote dan BalasQuote

ajefikrah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.10.2005
Ahli No: 20170
Posting: 264
Dari: Bukit Mahkota

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-01-06 19:13


salahnya..syaitan yang jahat. :-o :-o
pasangan yang bodoh..pergi la kawin..
mana tau,ana pun dijemput.boleh makan nasik minyak.. :-di :-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For ajefikrahProfil   Hantar PM kepada ajefikrah   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 15-01-06 19:16


ermm...jangan lah salah kan syaitan...dah tu tugas dia nak menyesat kan kita...salah kan diri sendri...sebab tak nak berfikir....

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

AUS_85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16977
Posting: 172
Dari: KL

Perak  


posticon Posting pada: 15-01-06 20:16


Pada 15-01-06 09:39 , islamicboy posting:

!!! QUOTE !!!

tepuk sebelah tangan takkan bunyi....



Same saja dua2

Bookmark and Share

    


  Member Information For AUS_85Profil   Hantar PM kepada AUS_85   Quote dan BalasQuote

taufiq111
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.09.2004
Ahli No: 11035
Posting: 270
Dari: UKM

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 15-01-06 21:19


Betul cakap Farishah tu... Buat apa nak salahkan syaitan... mereka memang kita dah tahu kejahatan mereka, tak dek tolok banding..

tapi, manusia yang dikurniakan akal fikiran...agama, wahyu, nabi dsb... tapi tak nak manfaatkan sungguh2...

KEsal betul...

Bookmark and Share

    


  Member Information For taufiq111Profil   Hantar PM kepada taufiq111   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-01-06 21:38


:-) Assalamualaikum....


     Kaji surah Annur....kita akan temui jawapannya....lelaki disaran menundukkan pandangan dan wanita menjaga maruahnya...jika sama-sama ikut apa yang disarankan....insyaALLAH...zina tidak akan berlaku.....

punca zina itu pun banyak sebenarnya...media2 elektronik,media cetak,muzik,filem...kita yang tidak berpegang pada agama sepenuhnya akan cepat terpengaruh.....


-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......


Bookmark and Share

    


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

ferd
Warga Rasmi
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20842
Posting: 1
Dari: petaling jaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-01-06 22:04


diri sendiri...jangan nak salahkan orang...lelaki dan perempuan sama saja...kalau hati mereka mahu pasti mereka usaha walau apa cara sekalipun...tepuk dada tanya ????? selera VS iman...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ferdProfil   Hantar PM kepada ferd   Quote dan BalasQuote

hazreenrashid
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15666
Posting: 115
Dari: Moscow

malaysia  


posticon Posting pada: 15-01-06 23:40


siapa yang salah? salah ibu bapa yang kurang bagi didikan agama, kurang kawalan dan terlalu percayakan anak2...tapi laki yang buaya dan perempuan yang gedik dua2 pun salah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hazreenrashidProfil   Hantar PM kepada hazreenrashid   Pergi ke hazreenrashid's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-01-06 23:45


dah nama pun zina, tak payahla nak cari salah siapa2...

kalau salah satu saja yang salah, Kenapa Allah suruh jatuhkan hukuman yang sama ke atas kedua2 sekali? takkanlah Allah tidak berlaku adil, na`uzu bi'Llahi min zalik...

tak payahlah nak cari salah sesiapa... rujuklah Al-Quran dan Sunnah kalau ada masalah...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

lola
Warga Rasmi
Menyertai: 11.09.2005
Ahli No: 18873
Posting: 7
Dari: uum

Kelantan  


posticon Posting pada: 16-01-06 10:13


dua dua salah sebab ikut setan punya kerja

Bookmark and Share

    


  Member Information For lolaProfil   Hantar PM kepada lola   Quote dan BalasQuote

teru_teru_bozu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14371
Posting: 177
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-01-06 10:41


salah siapa???

jangan hampiri zina!!!!

:-| :-| :-|


-----------------
"Hidup ini seperti mengupas kulit bawang, sekali anda mengupas kulitnya,sesekali air mata anda akan mengalir menitis ke bumi"
[ Telah diedit oleh: teru_teru_bozu pada 16-01-06 10:42 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For teru_teru_bozuProfil   Hantar PM kepada teru_teru_bozu   Quote dan BalasQuote

QistinaHumaira
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.08.2005
Ahli No: 18078
Posting: 156
Dari: di bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-01-06 10:54


kalau tak ada siapa yang mulakan, tak ada lah terjadinya zina..

Bookmark and Share

    


  Member Information For QistinaHumairaProfil   Hantar PM kepada QistinaHumaira   Quote dan BalasQuote

Jubah_Putih
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.01.2006
Ahli No: 21590
Posting: 85

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-01-06 12:25


dari duk cari alah siapa baik fikir macam mana nak kurangkan zina :di

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jubah_PutihProfil   Hantar PM kepada Jubah_Putih   Quote dan BalasQuote

irdeena_shah
Warga Rasmi
Menyertai: 22.11.2004
Ahli No: 12496
Posting: 16
Dari: al-ard

Perak  


posticon Posting pada: 16-01-06 13:22


dalam hal ni dua2 salah....lelaki lemah pada rayuan wanita...wanita pula adakalanya menjadi penggoda....bermula dngan salam antara bukan muhrim maka ini akan mendorong musuh yang dilaknat tu cepat2 lah menjalankan tugas untuk mendorong anak cucu adam ke lembah zina...prevention is better than cure....memang setiap insan mempunyai naluri untuk berkasih2an ..tapi kita patut berlandaskan hukum....berkawan tak salah tapi yang salahnya kalau berkawan itu boleh mendorong ke arah kemaksiatan sampailah ke lembah zina....wanita la yang rugi sebab hilangnya dara disebabkan zina amat lah azab nak tanggung...lelaki ni Kalau hilang keterunaannya pun still boleh cover...tapi cuba lah kita fikir secara logik dan rasional...Kalau hubungan tu dah terlanjur ke pengzinaan,confirm ke dia tu memang pasangan yang telah ditentukan Yang Esa...tak ke rugi Kalau seorang suami membayar mas kawin pada wanita yang telah menjadi sisa orang...begitu juga isteri tak ke rugi apabila kita tahu yang suami kita itu bekas orang...ada ke insan yang sempurna akalnya nak terima pengzina sebagai pasangan hidup....ni dalam kes pengzina yang melakukan pengzinaan secara sukarela...Kalau dipaksa(dirogol)itu lain lah cerita.....saya menyeru dan mengingatkan diri saya dan akhuwat yang lain jangan la terdetik sedikit pun di hati kita nak melakukan atau menghampiri zina....wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For irdeena_shahProfil   Hantar PM kepada irdeena_shah   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1899
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 16-01-06 14:12


hurm........

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

taufiq111
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.09.2004
Ahli No: 11035
Posting: 270
Dari: UKM

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 16-01-06 15:31


Sejak dari dulu sampai sekarang, Allah taala dah pesan... jangan ikut syaitan... mereka adalah musuh kamu yang nyata...

tapi, memang tak dapat dinafikan dalam hal ni, manusia selalu kalah kerana mereka mempunyai musuh yang tak boleh dilihat... kalau musuh tu boleh dilihat, boleh jugak kita TETAK dengan parang kan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For taufiq111Profil   Hantar PM kepada taufiq111   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-01-06 16:07


assalamualaikum

dua-dua salah. tak boleh nak decide salah seorang. soalan terlalu umum. lain la kalau bincang satu kes yang spesifik. atau ada sesiapa yang nak buat bancian? :p

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 16-01-06 16:10


semua bersalah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

taufiq111
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.09.2004
Ahli No: 11035
Posting: 270
Dari: UKM

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 16-01-06 16:24


kalau semua bersalah, siapa yang betul???? 'BETUL' la yang betul kan???

Bookmark and Share

    


  Member Information For taufiq111Profil   Hantar PM kepada taufiq111   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 772
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-01-06 16:31


boring..boring..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-01-06 16:33


!!! QUOTE !!!

kalau semua bersalah, siapa yang betul???? 'BETUL' la yang betul kan???
pasangan yang berzina tak ada yang tak bersalah... kedua2 sekali mesti dijatuhi hukuman yang setimpal...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 16-01-06 16:35 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

taufiq111
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.09.2004
Ahli No: 11035
Posting: 270
Dari: UKM

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 16-01-06 16:35


kenapa pula boring??? Kita kena prihatin masalah ni...

Nabi dah bersabda : Barang siapa yang tidak mengambil berat akan masalah yang sedang melanda di kalangan saudaranya, maka mereka bukanlah daripada golonganku / umatku...

So, kita kena berjaga-jaga dengan setiap tindakan kita... sebab akhirat esok, kita nak minta syafaat daripada nabi kita... tapi, kalau nabi kita dah tak mengaku kita ni umat dia....?????

Bookmark and Share

    


  Member Information For taufiq111Profil   Hantar PM kepada taufiq111   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 772
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-01-06 16:37


boring.. boring..

kalau lelaki salahkan perempuan.. perempuan pulak salahkan lelaki.. siapa yang sebetulnya yang salah??

apa la.. boring betul la topik ni.. tak ada topik lain ke??

dah kata jangan dekati zina, yang hangpa pergi rapat buat apa?? tu yang jadi tu.. toksah gaduh la siapa yang salah.. suasana sekarang telah dibentuk sebegini rupa.. benda-benda tu (contohnya zina) dah jadi perkara biasa dalam hidup orang zaman sekarang.. dewasa ke.. student ipt ke.. sekolah menengah pun ada.. silap-silap nanti, budak sekolah rendah pun jadi begitu..

so.. tunggu saja la hari yang penghabisan kepada dunia ni..

yang boleh elak tu, pakat-pakatlah kita elah sejauh mungkin dari mendekatinya.. itukan seburuk-buruk jalan.. so.. carilah jalan yang elok.. nikah.. betul tak??

:-) :-) :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 17-01-06 16:22


lelaki meminta wanita memberi......
conclusion dua-dua salah

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

taufiq111
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.09.2004
Ahli No: 11035
Posting: 270
Dari: UKM

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 17-01-06 16:38


Allah dah berfirman : Hendaklah ada daripada kalangan kamu yang menyeru kepada kebaikan dan mencegah kemungkaran...

sekarang ni, kalau kita nak cegah kemungkaran, kita kena kaji dulu dari mana kemungkaran itu terjadi...sebab tu kita bincang topik ni

Bookmark and Share

    


  Member Information For taufiq111Profil   Hantar PM kepada taufiq111   Quote dan BalasQuote

teru_teru_bozu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14371
Posting: 177
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-01-06 16:45


hmm...terfikir sejenak...wanitakah menggoda atau lelaki terlalu lemah...9 akal dibandingkan dengan 1 nafsu..memang boleh kalah nafsu itu....tapi kelemahan iman kedua2 makhluk ciptaan 4JJ1 Ta'ala ini menyebabkan perkara ini berterusan..

nau'zubillah min zalik

Bookmark and Share

    


  Member Information For teru_teru_bozuProfil   Hantar PM kepada teru_teru_bozu   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 772
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-01-06 16:09


Pada 17-01-06 16:22 , amilyn posting:

!!! QUOTE !!!

lelaki meminta wanita memberi......
conclusion dua-dua salah


bunyi macam nak salahkan laki saja.. laki minta kemudian wanita tu bagi.. sebab laki dah minta..

habis kalau wanita tu yang offer.. tanpa ada yang minta?? kalau dah ada offer, takkan nak tolak.. rugi besar la..

wah kah kah...!!!


-----------------
SENYUMLAH SELALU.. SENYUM ITU SEDEKAH.. :-)


Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Quote dan BalasQuote

JeSsamIn
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.04.2005
Ahli No: 15751
Posting: 56
Dari: no man's land

Perlis  


posticon Posting pada: 19-01-06 01:03


Pada 18-01-06 16:09 , hafiz_along_83 posting:

!!! QUOTE !!!



habis kalau wanita tu yang offer.. tanpa ada yang minta?? kalau dah ada offer, takkan nak tolak.. rugi besar la..

wah kah kah...!!!



hafiz ni kalau ada orang offer nak la ek?

heheh

punca zina..yang selalu disebut macam perempuan yang bersalah.. mungkin ada betulnya..aurat & tingkah laku tak jaga, boleh menimbulkan syahwat pada lelaki yang berpenyakit di hatinya.

wallahu a'lam



-----------------
::::::::::'...Sufficient for me is Allah; in Him those who trust must put their trust...'::::::::::


Bookmark and Share

    


  Member Information For JeSsamInProfil   Hantar PM kepada JeSsamIn   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 19-01-06 01:52


tepuk dada, tanya IMAN

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

nurhaida
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.04.2004
Ahli No: 8493
Posting: 173
Dari: Sungai Petani,KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-01-06 09:13


:-) Dua2 memang bersalah kerana terlalu mengikut nafsu. Apa yang perlu, wanita perlu menjaga aurat sebaik-baiknya dan lelaki pulak perlu menjaga pandangan...
*Paling penting jaga iman kita. Insyaallah, Allah akan bersama-sama kita. :-) :-)


-----------------
Tidak ada yang bermakna dalam hidup... selain kita berbuat baik sesama insan.(",)


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhaidaProfil   Hantar PM kepada nurhaida   Quote dan BalasQuote

qaisy_ida
Warga 1 Bintang
Menyertai: 18.01.2006
Ahli No: 22014
Posting: 39
Dari: qElaTE

malaysia  


posticon Posting pada: 19-01-06 09:35


dua-dua salah

Bookmark and Share

    


  Member Information For qaisy_idaProfil   Hantar PM kepada qaisy_ida   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-01-06 10:41


:roll: :roll: ana rasa dua2 bersalah dalam hal ini.... :oops:


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

tornado
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.01.2006
Ahli No: 22015
Posting: 287
Dari: saturn

blank   avatar


posticon Posting pada: 19-01-06 11:43


Kenapa tak jalankan hukum hudud?cuba sebat 100 sampai mati,banyak faedahnya...sendiri fikirla..

Bookmark and Share

    


  Member Information For tornadoProfil   Hantar PM kepada tornado   Quote dan BalasQuote

lubna
Warga 1 Bintang
Menyertai: 12.01.2006
Ahli No: 21861
Posting: 25
Dari: PUTRAJAYA

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 19-01-06 12:05


Pada 15-01-06 07:50 , samudra posting:

!!! QUOTE !!!

salahkan tilam bantal bagi peluang orang berzina


tilam dan bantal tak salah...orang sekarang ni tak kira tempat,kat mana-mana pun jadik bila nafsu dah menguasai diri.

Bookmark and Share

    


  Member Information For lubnaProfil   Hantar PM kepada lubna   Quote dan BalasQuote

Al-Mustaqqim
WARGA SETIA
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17480
Posting: 486
Dari: malaysia

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 19-01-06 13:52


nak salahkan siapa...?
ibu yang mengandung....?

dah boleh fikirkn...
maksiat ni ada kat mana-mana saja...
dalam ukhwah ni pun ada...

fikirlah mana yang baik...
maksiat tu kan berpunca dr zina2 yang kecil...
.......................

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MustaqqimProfil   Hantar PM kepada Al-Mustaqqim   Quote dan BalasQuote

ibnuabbas
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16231
Posting: 346
Dari: Al-Azhar As Assyarif

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 19-01-06 22:55


assalamualaikum

setelah sya baca keseluruhan posting saudara/i hanya satu dua saja yang boleh di terima,
sebab kebanyakannya posting mengikut aqal dan perasaan,

dalam masalah ni kita perlu kembali kepada ayat awal surah An Nur yang bermula dengan penzina wanita dan disusuli lelaki.

baik

jadi mufassirin beriktifak yang perbuatan zina itu adalah bermula daripada perempuan.

perempuan yang macam mana??
seperti yang di maksudkan oleh nabi saw, "perempuan yang berpakaian tetapi telanjang" dan perempuan macam inilah yang dimaksudkan "anak panah daripada panahan iblis"

dan mengikut mufassirin
huruf alif dan lam pada perkataan zina itu adalah menunjukkan zina itu berulang2 berlaku sama juga pada ayat curi.

inilah hakikatnya.

wallahua'lam.
[ Telah diedit oleh: ibnuabbas pada 20-01-06 21:42 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnuabbasProfil   Hantar PM kepada ibnuabbas   Pergi ke ibnuabbas's Website   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 20-01-06 02:27


huh................

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

IbnZha
Warga Rasmi
Menyertai: 14.01.2006
Ahli No: 21916
Posting: 6
Dari: UK

Kedah  


posticon Posting pada: 20-01-06 10:22


Assalamualaikum....ana rasa topik ini seharusnya tidak boleh dijadikan satu persoalan atau forum yang terbuka sepatutnya dibincangkan secara tertutup.

Ini kerana persoalan ni boleh mengguris hati kedua2 belah pihak baik dari pihak wanita ataupun lelaki...

NAmun kalau bagi ana punca siapa yang bersalah itu tidak penting tetapi siapa yang membawa ke arah zina?

Tepuk dada tanya iman....

wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For IbnZhaProfil   Hantar PM kepada IbnZha   Quote dan BalasQuote

sunlay
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.12.2005
Ahli No: 21369
Posting: 21
Dari: T P Garang

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-01-06 14:47


kerajaan.................

Bookmark and Share

    


  Member Information For sunlayProfil   Hantar PM kepada sunlay   Quote dan BalasQuote

qarlena
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.01.2005
Ahli No: 13844
Posting: 69
Dari: perak darul Rizduan

Perak  


posticon Posting pada: 20-01-06 17:53


tepuk dada tanya iman....:):):):)

Bookmark and Share

    


  Member Information For qarlenaProfil   Hantar PM kepada qarlena   Pergi ke qarlena's Website   Quote dan BalasQuote

nana_klate
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.10.2004
Ahli No: 12131
Posting: 54
Dari: KeLaTe

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-01-06 18:00


assalamualaikum

lelaki dan perempuan.
kalau tidak kuat iman semua boleh berlaku

Bookmark and Share

    


  Member Information For nana_klateProfil   Hantar PM kepada nana_klate   Quote dan BalasQuote

mihar123
WARGA SETIA
Menyertai: 20.11.2005
Ahli No: 20396
Posting: 551
Dari: ::. Negeri Che Siti Wan Kembang .::

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-01-06 19:04


Perempuan sebagaimana yang disebut di dalam al-Qur'an...
W/bagaimanapun ianya melibatkan kedua-dua pihak...
Namun banyak faktor2 yang menyumbang berlakunya zina, antaranya:-
1. Tiada hukuman Islam
2. Ajaran agama tak kukuh
3. Peranan media massa & cetak menyebarkan gambar2/aksi
    ghairah.
4. Sistem pendidikan negara yang gagal

Bookmark and Share

    


  Member Information For mihar123Profil   Hantar PM kepada mihar123   Quote dan BalasQuote

taufiq111
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.09.2004
Ahli No: 11035
Posting: 270
Dari: UKM

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 20-01-06 20:42


What ever pun, takkan kita nak biarkan orang yang bersalah, terus-menerus dengan kesalahannya... mesti ada tindakan...jangan biarkan mereka terus bekekalan dengan noda...

Bookmark and Share

    


  Member Information For taufiq111Profil   Hantar PM kepada taufiq111   Quote dan BalasQuote

adelia
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.11.2005
Ahli No: 20462
Posting: 105
Dari: pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 20-01-06 21:10


emm..salah orang yang menurut kehendak nafsu tanpa memikirkan buruk baiknya dan dosa pahalanya....
lelaki ke perempuan sama saja kalau dah dua2 pun berzina..
dua2 salah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For adeliaProfil   Hantar PM kepada adelia   Quote dan BalasQuote

ibnuabbas
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16231
Posting: 346
Dari: Al-Azhar As Assyarif

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 20-01-06 21:46


Pada 20-01-06 19:04 , mihar123 posting:

!!! QUOTE !!!

Perempuan sebagaimana yang disebut di dalam al-Qur'an...
W/bagaimanapun ianya melibatkan kedua-dua pihak...
Namun banyak faktor2 yang menyumbang berlakunya zina, antaranya:-
1. Tiada hukuman Islam
2. Ajaran agama tak kukuh
3. Peranan media massa & cetak menyebarkan gambar2/aksi
    ghairah.
4. Sistem pendidikan negara yang gagal


betul kata sahabat kita tu,,, inilah punca sebenarnya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnuabbasProfil   Hantar PM kepada ibnuabbas   Pergi ke ibnuabbas's Website   Quote dan BalasQuote

ibnuabbas
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16231
Posting: 346
Dari: Al-Azhar As Assyarif

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 23-01-06 17:04


Pada 18-01-06 16:09 , hafiz_along_83 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 17-01-06 16:22 ,

habis kalau wanita tu yang offer.. tanpa ada yang minta?? kalau dah ada offer, takkan nak tolak.. rugi besar la..


pilihlah sama ada rugi dunia atau rugi akhirat


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnuabbasProfil   Hantar PM kepada ibnuabbas   Pergi ke ibnuabbas's Website   Quote dan BalasQuote

taufiq111
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.09.2004
Ahli No: 11035
Posting: 270
Dari: UKM

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 23-01-06 17:35


Dalam hal ni, kita kena periksa balik iman kita...

sebab Nabi dah bersabda : Apabila kamu terlihat akan kemungkaran, maka wajib dia mencegah dengan kuasa. JIka tidak, dengan mulut...dan jika tidak, dengan hati...Itulah serendah-rendah iman...

So, barangsiapa yang di dalam hatinya tidak ada langsung perasaan benci terhadap hal ni...check iman kita... di mana silapnya... adakah kerana kita dah terbiasa dengan keadaan ini, menyebabkan kita dah tak hairan....????

Bookmark and Share

    


  Member Information For taufiq111Profil   Hantar PM kepada taufiq111   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-01-06 01:39


Kalau kita tanya penzina apa yang mereka akan jawab???

penzina lelaki: dia (wanita) tu yang goda saya...
penzina wanita: hek eleh..yang awak kenyik mata sangat kat saya siapa suruh??

jadi nak salahkan siapa????

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

SautulJannah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.04.2005
Ahli No: 15806
Posting: 153
Dari: ippm

Kelantan  


posticon Posting pada: 24-01-06 16:41


tak boleh nak salahkan mana-mana pihak pun...kalau jadi gender inequality la jwbnya...kalau nafsu dah menguasai akal fikiran tu...macam2 boleh jadi...oleh itu..cubalah kawalnya dengan banyakkan ibadat...insyaALLAH kita akan terselamat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SautulJannahProfil   Hantar PM kepada SautulJannah   Quote dan BalasQuote

taufiq111
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.09.2004
Ahli No: 11035
Posting: 270
Dari: UKM

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 25-01-06 19:07


betul tu... sekarang ni, kita kena mengatasi nafsu..kalau nafsu kuasai diri, rosak la manusia

Bookmark and Share

    


  Member Information For taufiq111Profil   Hantar PM kepada taufiq111   Quote dan BalasQuote

muawwiz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.03.2005
Ahli No: 14931
Posting: 114
Dari: ardhullah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 25-01-06 22:10


wassalam..

dalam masalah ni kita tak boleh nak salahkan satu pihak saja...boleh dikatakan kedua-dua pihak bersalah

Bookmark and Share

    


  Member Information For muawwizProfil   Hantar PM kepada muawwiz   Quote dan BalasQuote

syahid_zul
WARGA SETIA
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5698
Posting: 535
Dari: terengganu

japan   avatar


posticon Posting pada: 25-01-06 23:57


ada dua kesalahan...
1)salah kerana tidak membentuk keimanan individu
2)salah kerana melupakan hukuman Allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahid_zulProfil   Hantar PM kepada syahid_zul   Pergi ke syahid_zul's Website   Quote dan BalasQuote

elynn
Warga Rasmi
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20894
Posting: 8
Dari: klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-01-06 00:23


Lelaki atau perempuan sama saja... Yang penting individu tu kenalah beriman dan berilmu... Nilai2 keISLAMan kena dijaga dan dipupuk dalam diri... Jangan sampai goyah iman maruah tergadai.. tepuk dada tanya iman.. Renung2kan lah! ;-)


-----------------
jadilah insan yang mudah & mempermudah


Bookmark and Share

    


  Member Information For elynnProfil   Hantar PM kepada elynn   Quote dan BalasQuote

taufiq111
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.09.2004
Ahli No: 11035
Posting: 270
Dari: UKM

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 26-01-06 16:42


kalau dikaitkan dengan kes terbaru, kewujudan gadis urut di merata tempat, baru disedari oleh kita...adakah ini bermakna, selama ini kita tidak mengambil tahu akan perihal ini??? Kitakah yang bersalah????

Bookmark and Share

    


  Member Information For taufiq111Profil   Hantar PM kepada taufiq111   Quote dan BalasQuote

ansarullah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.07.2004
Ahli No: 10247
Posting: 110
Dari: Rusila

Terengganu  


posticon Posting pada: 27-01-06 02:40


dalam soal perzinaan, kita tidak boleh menuding jari kepada sebelah pihak atu pihak tertentu sahaja. ia melibatkan tanggungjawab semua pihak- sama ada lelaki, perempuan, keluarga, ahli masyarakat dan juga pihak pemerintah.

perzinaan hari ini berleluasa sehingga ia bukan perkara pelik untuk dibincangkan. sesetengah orang tidak melihatnya sebagai 'MAKSIAT'. mungkin ini bala yang Allah timpakan apabila maruah masyarakat sudah punah dan mencabut rasa gerun di hati-hati ahli masyarakat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ansarullahProfil   Hantar PM kepada ansarullah   Quote dan BalasQuote

ansarullah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.07.2004
Ahli No: 10247
Posting: 110
Dari: Rusila

Terengganu  


posticon Posting pada: 27-01-06 02:41


dalam soal perzinaan, kita tidak boleh menuding jari kepada sebelah pihak atu pihak tertentu sahaja. ia melibatkan tanggungjawab semua pihak- sama ada lelaki, perempuan, keluarga, ahli masyarakat dan juga pihak pemerintah.

perzinaan hari ini berleluasa sehingga ia bukan perkara pelik untuk dibincangkan. sesetengah orang tidak melihatnya sebagai 'MAKSIAT'. mungkin ini bala yang Allah timpakan apabila maruah masyarakat sudah punah dan mencabut rasa gerun di hati-hati ahli masyarakat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ansarullahProfil   Hantar PM kepada ansarullah   Quote dan BalasQuote

taufiq111
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.09.2004
Ahli No: 11035
Posting: 270
Dari: UKM

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 27-01-06 12:15


Mari kita sama-sama bendung masalah ni...jangan kita dipersoalkan oleh ALlah kelak kerana perbuatan kita yang seolah-olah tidak menghiraukan perkara ini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For taufiq111Profil   Hantar PM kepada taufiq111   Quote dan BalasQuote

afzan_1722
Warga Rasmi
Menyertai: 27.01.2006
Ahli No: 22294
Posting: 4
Dari: machang-kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-02-06 16:24


assalamualaikum...

siapa punca zina : lelaki @ perempuan...
saya rasa dua-dua salah...
kalau seorang benda ni takkan terjadi..
bab kata pepatah "tepuk sebelah tangan takkan berbunyi"

Bookmark and Share

    


  Member Information For afzan_1722Profil   Hantar PM kepada afzan_1722   Quote dan BalasQuote

taufiq111
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.09.2004
Ahli No: 11035
Posting: 270
Dari: UKM

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 05-02-06 12:03


baru-baru ni, timbul pulak isu, ulama yang jadi dalang kepada kegiatan rumah urut yang kian subur di Malaysia...apa dah jadi ni??? ulama' yang dianggap pewaris nabi, dah jadi ULAR DALAM SEMAK... Perkara ni hanya mengundang bencana kepada semuanya...

Benarlah sabda Nabi s.a.w : Akan tiba pada suatu zaman yang mana manusia yang paling jahat adalah ulama' mereka...... Ulama' ni memang tak layak dipanggil ulama'.

Bookmark and Share

    


  Member Information For taufiq111Profil   Hantar PM kepada taufiq111   Quote dan BalasQuote

samudra
WARGA SETIA
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20847
Posting: 721
Dari: Tanah Melayu

stkitts_nevis   avatar


posticon Posting pada: 09-02-06 08:37


oh bangau oh bangau Kenapa engkau kurus....bla bla bla bla

Bookmark and Share

    


  Member Information For samudraProfil   Hantar PM kepada samudra   Quote dan BalasQuote

samudra
WARGA SETIA
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20847
Posting: 721
Dari: Tanah Melayu

stkitts_nevis   avatar


posticon Posting pada: 10-02-06 01:37


itik dan ayam teman tak kahwin..telur dia teman makan...macamana tu eh?

Bookmark and Share

    


  Member Information For samudraProfil   Hantar PM kepada samudra   Quote dan BalasQuote

britaniasky
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.07.2005
Ahli No: 17549
Posting: 93
Dari: terengganu

lithuania   avatar


posticon Posting pada: 10-02-06 03:16


mengikut nas berbelah kepada sebelah hawa... pandai hawa jaga diri dan lelaki maka tiada tindakan yang boleh memusnahkan diri...

"sesungguhnya dunia itu suatu yang manis menghijau... maka Allah mengamanahkannya kepada kamu wahai manusia... dan dia mengambil tahu bagaimana kamu memenuhinya... takutilah tipu daya dunia dan juga wanita... sesungguhnya fitnah pertama yang berlaku dikalangan kaum yahudi adalah dari kaum perempuan.."
muslim

Bookmark and Share

    


  Member Information For britaniaskyProfil   Hantar PM kepada britaniasky   Quote dan BalasQuote

farhanin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.08.2004
Ahli No: 10742
Posting: 326
Dari: di BumI yang Aman PerMAi..

Johor  


posticon Posting pada: 10-02-06 14:25


Pada 14-01-06 13:38 , ilma posting:

!!! QUOTE !!!

lelaki dan perempuan...
dua-dua patut dipersalahkan...


sokong!1


-----------------
BiaR rEbaH jaNgaN berUbaH...
biar Terbuang TeruS berJuaNG
bersama MenggApai cinTA Nya yang terAguNG


Bookmark and Share

    


  Member Information For farhaninProfil   Hantar PM kepada farhanin   Quote dan BalasQuote

triptofana
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14611
Posting: 639
Dari: sElaNgoR

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-02-06 16:47


dua-dua salah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For triptofanaProfil   Hantar PM kepada triptofana   Quote dan BalasQuote

diyan_huwaina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.12.2005
Ahli No: 21127
Posting: 102
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 10-02-06 17:16


iman yang lemah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For diyan_huwainaProfil   Hantar PM kepada diyan_huwaina   Quote dan BalasQuote

zeolous_muslim
Warga Rasmi
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22601
Posting: 15
Dari: uTp

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-03-06 23:04


waspadalah sahabat2 ku...dunia kini akhir zaman..sama2lah kita mjaga dari masing2..tapi ingat..orang yang paling baik ialah yang boleh memberi manfaat kepada orang lain..jadi..sama2lah kita bpesan2 sesama kita...

tiada daya seorang hamba melainkan kekuatan daripada Allah jua..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zeolous_muslimProfil   Hantar PM kepada zeolous_muslim   Quote dan BalasQuote

hanggukkau
WARGA SETIA
Menyertai: 17.03.2006
Ahli No: 23501
Posting: 454
Dari: egypt

afghanistan  


posticon Posting pada: 21-03-06 23:11


kemaluan yang salah..................hahaha

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanggukkauProfil   Hantar PM kepada hanggukkau   Pergi ke hanggukkau's Website   Quote dan BalasQuote

maqnawie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.09.2005
Ahli No: 18647
Posting: 222
Dari: Milik ALlah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 21-03-06 23:17


bismillah
assalamualaikum..

eemmm...salah saya la tak buat dakwah..salah saya la tak buat kerja Nabi SAW...
salah saya la tak ajak manusia untuk buat kebaikan untuk cegah kemungkaran...
semuanya salah saya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For maqnawieProfil   Hantar PM kepada maqnawie   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 21-03-06 23:19


kedua-duanya salah kan ibnuabbas kan?... :-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

Ketotoi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.03.2006
Ahli No: 23510
Posting: 90
Dari: Melaka

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 21-03-06 23:19


Bagi sayalah, punca zina 55% daripada wanita dan 45% daripada lelaki.
Sebab itu dalam al-Quran Allah sebut, penzina perempuan dan penzina lelaki. Allah dulukan sebut perempuan dulu dalam bab zina.
Dalam al-Quran Allah suruh perempuan agar jangan melunakkan suara mereka bila berbicara terhadap lelaki.

Bookmark and Share

    


  Member Information For KetotoiProfil   Hantar PM kepada Ketotoi   Quote dan BalasQuote

hanggukkau
WARGA SETIA
Menyertai: 17.03.2006
Ahli No: 23501
Posting: 454
Dari: egypt

afghanistan  


posticon Posting pada: 21-03-06 23:26


kemaluan yang salahlah................hahahahaha

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanggukkauProfil   Hantar PM kepada hanggukkau   Pergi ke hanggukkau's Website   Quote dan BalasQuote

blueberry_strawberry
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.02.2006
Ahli No: 22980
Posting: 119
Dari: bangi

blank   avatar


posticon Posting pada: 21-03-06 23:30


assalamualaikum

sama saja kedua-duanya

Bookmark and Share

    


  Member Information For blueberry_strawberryProfil   Hantar PM kepada blueberry_strawberry   Quote dan BalasQuote

hanggukkau
WARGA SETIA
Menyertai: 17.03.2006
Ahli No: 23501
Posting: 454
Dari: egypt

afghanistan  


posticon Posting pada: 21-03-06 23:31


degil betul...orang cakap alat sulit yang salah...hahahaha

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanggukkauProfil   Hantar PM kepada hanggukkau   Pergi ke hanggukkau's Website   Quote dan BalasQuote

wanie85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.03.2006
Ahli No: 23417
Posting: 190
Dari: uk

Selangor  


posticon Posting pada: 21-03-06 23:34


syaitttooon yang salah!hehe...kedua2 yang salah!kalau salah seorang yang tolak,takkan terjadi zina tu,tapi kalau.....kedua2 menggatai,akan berlaku perkara yang keji itu..relaven tak??

Bookmark and Share

    


  Member Information For wanie85Profil   Hantar PM kepada wanie85   Quote dan BalasQuote

hanggukkau
WARGA SETIA
Menyertai: 17.03.2006
Ahli No: 23501
Posting: 454
Dari: egypt

afghanistan  


posticon Posting pada: 21-03-06 23:36


SALAH........KALAU SYAITAN ada TAPI ALAT SULIT tak ada TAK JADI JUGAK...HAHAHAHAHA

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanggukkauProfil   Hantar PM kepada hanggukkau   Pergi ke hanggukkau's Website   Quote dan BalasQuote

wanie85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.03.2006
Ahli No: 23417
Posting: 190
Dari: uk

Selangor  


posticon Posting pada: 21-03-06 23:41


Pada 21-03-06 23:36 , hanggukkau posting:

!!! QUOTE !!!

SALAH........KALAU SYAITAN ada TAPI ALAT SULIT tak ada TAK JADI JUGAK...HAHAHAHAHA


isk2

Bookmark and Share

    


  Member Information For wanie85Profil   Hantar PM kepada wanie85   Quote dan BalasQuote

hanggukkau
WARGA SETIA
Menyertai: 17.03.2006
Ahli No: 23501
Posting: 454
Dari: egypt

afghanistan  


posticon Posting pada: 21-03-06 23:57


HAHAHAHA.....ITU MEMANG REALITINYA WANIE.....HAHAHAHA

KESIMPULANNYA MEMANG ALAT SULIT YANG SALAH..................

PASAL KALAU TAK DI JAGA HABISLAH BERLAKU ZINA HAHAHAHA

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanggukkauProfil   Hantar PM kepada hanggukkau   Pergi ke hanggukkau's Website   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 22-03-06 01:23


jalan penyelesaian : pakai cawat besi. hahaha...

Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» .:Siapa punca zina : Lelaki atau Perempuan?:.

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 3

Go To Page: 1 · 2 · 3  
Jump To Page:


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.203459 saat. Lajunya....