Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-10-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
We can't change the past, but we can change the future.
-- Anonymous

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Kuyi
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43139

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 53
Ahli: 0
Jumlah: 53




  Yang Masuk Ke Sini
umy_1510: 15 jam, 18 minit yang lalu


Suara Hatiku
Topik: 2nd degree atau kawin???


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» 2nd degree atau kawin???

Please Mendaftar To Post


Oleh 2nd degree atau kawin???

dhamiraqistina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13287
Posting: 271

Selangor  


posticon Posting pada: 30-12-05 17:25


erm,....sahabat2 semua....kalau anda dalam dilema..nak pilih antara buat 2nd degree atau kawin..mana satu yang jadi pilihn???
umur dah semkn meningkt tapi impian perlu terus digapai..
apakah ianya menuntut pengorbanan...yang mana satu harus menjadi korban??


:-? :-? :-?

Bookmark and Share

    


  Member Information For dhamiraqistinaProfil   Hantar PM kepada dhamiraqistina   Quote dan BalasQuote

shinobi
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17265
Posting: 425
Dari: bangi,gombak...

blank  


posticon Posting pada: 30-12-05 17:45


assalamualaikum dhamiraqistina,

ana sarankan kahwin. Rasulullah s.a.w. pasti akan menyuruh mana-mana anak muda yang berkemampuan untuk berkahwin.

Kahwin juga sempurnakan separuh dari agama.

Pilihlah untuk berkahwin :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For shinobiProfil   Hantar PM kepada shinobi   Pergi ke shinobi's Website   Quote dan BalasQuote

dhamiraqistina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13287
Posting: 271

Selangor  


posticon Posting pada: 30-12-05 18:18


thank you shinobi...w/pun imipian masih belum digapai?/

Bookmark and Share

    


  Member Information For dhamiraqistinaProfil   Hantar PM kepada dhamiraqistina   Quote dan BalasQuote

n_farhanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.07.2004
Ahli No: 9856
Posting: 332
Dari: -

jordan   avatar


posticon Posting pada: 30-12-05 18:27


Assalamualaikum

selagi manusia bernyawa selagi itulah impian tidak habis digapai. maka utamakanlah yang mana yang lebih utama

jika dah berkemampuan, bernikah lah dulu, sebab melalui pernikahan telah sempurna sebahagian daripada agama seseorang. lepas bernikah pun masih boleh buat 2nd degree, tak begitu dhamiraqistina :-)


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For n_farhanahProfil   Hantar PM kepada n_farhanah   Quote dan BalasQuote

dhamiraqistina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13287
Posting: 271

Selangor  


posticon Posting pada: 30-12-05 18:53


thank you n_farhanah...ada juga kebnrn kata-kata awak tu...

masih dalam pertimbgn...

Bookmark and Share

    


  Member Information For dhamiraqistinaProfil   Hantar PM kepada dhamiraqistina   Quote dan BalasQuote

taisir
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16233
Posting: 264
Dari: planet bumi...

egypt   avatar


posticon Posting pada: 30-12-05 20:14


assalammualaikum...
saya rasa dua2 penting,tapi lebih baik khawin dulu lepas itu sambungla belajar balik...
apa yang pasti dua2 belah pihak kena sama-sama tahu tanggungjawab masing2...baru rumah tangga yang di bina bahagia..
wa Allah hu a'lam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For taisirProfil   Hantar PM kepada taisir   Pergi ke taisir's Website   Quote dan BalasQuote

ilham_thahurah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.05.2005
Ahli No: 16605
Posting: 207
Dari: sumatera-malaysia-London

indonesia  


posticon Posting pada: 30-12-05 20:29


salam a'laik...

jika sahabat berkemampuan untuk berkahwin dulu....kahwinlah... mungkin dengan berkahwin kita mendapat lebih kebahagiaan...di samping mendapat sokongan dan restu daripada zauj untuk mmbimbing kita dan sekaligus menjadi tulang belakang sahabat untuk terus berjaya....

dengan itu hidup sahabat lebih bermakna...dan bahagia...insya Allah...sebab kalau ada apa-apa masalah...boleh sahabat merujuk pada suami terlebih dahulu...

wallahualam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilham_thahurahProfil   Hantar PM kepada ilham_thahurah   Quote dan BalasQuote

aina_sofea
Warga 1 Bintang
Menyertai: 09.12.2005
Ahli No: 20996
Posting: 28
Dari: perak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 30-12-05 20:47


assalamualaikum..pada pendapat ana..tanyalah kepada yang lebih berhak..buatlah solat istikharah..itu lebih dijamin kebenaran keputusannya dan lebih memuaskan hati anti..wallahua'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aina_sofeaProfil   Hantar PM kepada aina_sofea   Quote dan BalasQuote

mihar123
WARGA SETIA
Menyertai: 20.11.2005
Ahli No: 20396
Posting: 551
Dari: ::. Negeri Che Siti Wan Kembang .::

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-12-05 21:41


Ana memang setuju pandangan sahabat sekalian...
Ianya bergantung kepada banyak faktor... sudah bersedia atau belum...apa yang ptg kahwin dahulu....kerana ia merupakan sunnah nabi & kalau dah kahwin barukah sempurna agamanya...kalau dah berkahwin pun boleh sambung study... tapi kalau pilih nak buat 2nd degree pun boleh asalkan bkemampuan....tapi nak kena ingat kalau dah tahap wajib kahwin...maka kenalah kahwin....kenalah cukup syarat2nya....

solution terakhir sembahyang istikharah

!!! QUOTE !!!

NEVER GINE UP


Bookmark and Share

    


  Member Information For mihar123Profil   Hantar PM kepada mihar123   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 30-12-05 22:10


kalau ada duit banyak sampai boleh kawin, kawinla.
kalau tak, teruskan la degree mu itu.
bachelor ke bukan ?


-----------------
pengalaman itu ibarat guru
yang mengajar di sekolah hidupmu


Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 30-12-05 22:17


master dulu...hehe :di

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

adelia
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.11.2005
Ahli No: 20462
Posting: 105
Dari: pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 30-12-05 22:52


Pada 30-12-05 21:41 , mihar123 posting:

!!! QUOTE !!!

Ana memang setuju pandangan sahabat sekalian...
Ianya bergantung kepada banyak faktor... sudah bersedia atau belum...apa yang ptg kahwin dahulu....kerana ia merupakan sunnah nabi & kalau dah kahwin barukah sempurna agamanya...kalau dah berkahwin pun boleh sambung study... tapi kalau pilih nak buat 2nd degree pun boleh asalkan bkemampuan....tapi nak kena ingat kalau dah tahap wajib kahwin...maka kenalah kahwin....kenalah cukup syarat2nya....

solution terakhir sembahyang istikharah


saya setuju dengan pendapat mihar123 ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For adeliaProfil   Hantar PM kepada adelia   Quote dan BalasQuote

oliver_twist
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.12.2005
Ahli No: 20817
Posting: 84
Dari: perak

uk  


posticon Posting pada: 30-12-05 23:10


huhuh..kalau dah cukup syarat apa salah kawin..lagi pun banyak orang yang smbung study dah kawin..so kawin tak bermakne tak boleh capai cita-cita..tapi 1st degree jangan la buat macam tu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For oliver_twistProfil   Hantar PM kepada oliver_twist   Quote dan BalasQuote

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-12-05 23:12


Buatlah sampai third degree, tak perlu kahwin lagi.

Pensyarah ana umur 40 tahun belum kahwin lagi.....rileks apa....

thank you.

Bookmark and Share

    


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 31-12-05 00:19


hadith Nabi: "Man istato`a minkum al-ba`ah fal-yatazawwaj!"

"Barangsiapa yang sudah berkemampuan maka hendaklah dia berkahwin!"

bagi saya baik kahwin dulu, kalau tak kahwin sedangkan umur dah cukup, banyak perkara tak elok yang mungkin terjadi...

sebab itulah dikatakan bahawa perkahwinan itu sudah menyempurnakan separuh daripada iman, dengan perkahwinan banyak masalah yang dapat diselesaikan, dan banyak impian dan harapan yang dapat dicapai...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 31-12-05 00:21 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 31-12-05 15:56


tanya hati sendiri... nak yang mana... kalau rasa nak kahwin tu... silakan... kalau nak 2nd degree pun tak apa... tapi kalau nak kahwin kenalah bersedia dulu... sanggup ke memikul tanggungjawab??? tepuk dada tanya iman...

p/s: dah solat istikharah? dah solat hajat? :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

kuahdurian
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2004
Ahli No: 9793
Posting: 312
Dari: UiTM Shah Alam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 31-12-05 22:18


kalau ada orang masuk meminang, kahwin la. kalau tak ada, sambung la 2nd degree. (cakap memang senang, kan?)


-----------------
JANGAN AMBIL HATI, AMBIL ISI...


Bookmark and Share

    


  Member Information For kuahdurianProfil   Hantar PM kepada kuahdurian   Pergi ke kuahdurian's Website   Quote dan BalasQuote

edlin
WARGA SETIA
Menyertai: 03.08.2004
Ahli No: 10459
Posting: 411
Dari: sg

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 31-12-05 22:45


mula-mula solat istikarah dulu, kena minta pada yang lebih tahu kan...
kahwin dan tuntut ilmu, dua2 benda baik... kalau dah ada yang meminang, fikirlah elok2... ilmu bila-bila pun boleh dicari, tapi cuba cek, adakah tu kriteria utama yang menjamin syurga bagi seorang perempuan. dah kahwin pun, still kena tuntut ilmu, ilmu nak jadi isteri solehah....
ni bukan nak galakkan kahwin dan terus lupakan impian, kalau suami tu memahami, dia takkan halang niat kita...

paper pun...Allah first ok...

Bookmark and Share

    


  Member Information For edlinProfil   Hantar PM kepada edlin   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 31-12-05 23:59


kahwin tu best

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

dhamiraqistina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13287
Posting: 271

Selangor  


posticon Posting pada: 02-01-06 16:52


Jackie_uniten7...kahwin tu best ke??
apa yang best??
pikul tanggung-jawab best??

Bookmark and Share

    


  Member Information For dhamiraqistinaProfil   Hantar PM kepada dhamiraqistina   Quote dan BalasQuote

Asward_hafiz
WARGA SETIA
Menyertai: 02.05.2004
Ahli No: 8743
Posting: 597
Dari: Kuantan pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 02-01-06 17:07


Assalamualaikum....

Mmmm....kawin...?..2nd degree.....?

ikut lah kata hati sendiri...mana yang lebih baik bagi diri sendiri dan Allah sentiasa ada membantu hamba nya....

:-? :-?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Asward_hafizProfil   Hantar PM kepada Asward_hafiz   Pergi ke Asward_hafiz's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-01-06 17:32


Pada 30-12-05 17:25 , dhamiraqistina posting:

!!! QUOTE !!!

erm,....sahabat2 semua....kalau anda dalam dilema..nak pilih antara buat 2nd degree atau kawin..mana satu yang jadi pilihn???
umur dah semkn meningkt tapi impian perlu terus digapai..
apakah ianya menuntut pengorbanan...yang mana satu harus menjadi korban??


:-? :-? :-?


if ambil 2nd degree, kahwin tu kemudian... kan?
or if kahwin terus dulu, tak buat 2nd degree dah? macam tu ke saudari dhamiraqistina?

saya rasa lebih baik 2nd degree dulu. since kalau kahwin tak sambung 2nd degree dah. bagus la kalau berminat nak sambung belajar. sebab zaman sekarang ni taraf hidup dah semakin meningkat dan nak dirikan rumahtangga perlukan wang. tambah2 ada ramai anak nanti... kalau bakal suami tu kaya-raya, tak menjadi masalah. tapi, untuk kebaikan bersama saudari dan bakal suami nanti, lebih baik bersusah2 dahulu. biar ekonomi stabil. dapat 2nd degree, insya-Allah gaji lebih besar dan rumahtangga pun tak bermasalah. wanita juga tak boleh terlalu bergantung pada suami dan mengharapkan wangnya. elok kalau wanita ada kerjaya yang baik. dalam konteks ni saya assume kalau ambil 2nd degree, kerjaya dhamiraqistina bertambah baik.

maaf lah saya ni umur mentah lagi so mungkin pendapat tak sesuai, lain macam ahli2 ukhwah yang lain. tapi saya biasa berbual dengan golongan yang baru berkahwin dan nampak keadaannya dan nampak akan keperluan kestabilan ekonomi kedua2 suami isteri. memang la nabi menggalakkan kita cepat2 berkahwin. namun, persediaan juga perlu. biar bersiap-sedia dan stabil dalam kerjaya, ekonomi dll yang perlu seperti ilmu agama dan rumahtangga, barulah berkahwin. fikir masak2. jangan dah kahwin lepas itu menyesal tak sambung 2nd degree nanti.

if kahwin dulu, tak salah. ada eloknya juga. ikut lah...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

mihar123
WARGA SETIA
Menyertai: 20.11.2005
Ahli No: 20396
Posting: 551
Dari: ::. Negeri Che Siti Wan Kembang .::

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-01-06 18:21


Pendapat itu pun betul juga...apa yang ptg sekarang ni ialah kalau ada kemampuan dan keinginan nak further study baik teruskan...memang betul kalau dah kahwin agak susah nak bahagikan masa antara study dan family terutamanya wanita...Lagipun sekarang taraf hidup semakin tinggi...cumanya ana nak ingatakan jangan terlalu mengejar career sebab ada sesetengah wanita yang terlalu mengejar cita2 pas tu abaikan perkahwinan... padahal itu adalah sunnah nabi

!!! QUOTE !!!

Kahwin agar menyempurnakan agamamu


Bookmark and Share

    


  Member Information For mihar123Profil   Hantar PM kepada mihar123   Quote dan BalasQuote

zahratul_wardah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9470
Posting: 283
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 02-01-06 18:43


Assalamualaikum...
tengok lah yang mana perlu di dahulu kan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahratul_wardahProfil   Hantar PM kepada zahratul_wardah   Quote dan BalasQuote

shinobi
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17265
Posting: 425
Dari: bangi,gombak...

blank  


posticon Posting pada: 03-01-06 17:38


Pada 02-01-06 16:52 , dhamiraqistina posting:

!!! QUOTE !!!

Jackie_uniten7...kahwin tu best ke??
apa yang best??
pikul tanggung-jawab best??


assalamualaikum.. cuma nak tambah Kenapa kahwin tu best..

1)Memang best pikul tanggungjawab :)
2)Sahabat Rasulullah s.a.w., Omar (bukan saidana Omar, ana lupa nama panjang dia) pernah berkata, "Sekiranya saya hanya tinggal 10 hari untuk hidup, nescaya saya akan gunakan waktu ini untuk bernikah kerana saya tidak mahu bertemu dengan Allah dalam keadaan bujang".
3)Orang dah berkahwin ni insyaAllah lagi stabil dari segi mental & emosi
4)Ana survey kawan2 ana yang dah kahwin, mereka kata kahwin ni memang best. Mostly kata mereka menyesal kahwin lambat. macam kalau sebelum kahwin, perasaan gembira tu memang ada(for any reason la), tapi kalau dah kahwin, perasaan gembira tu macam dikuasa duakan.
5)kahwin insyaAllah akan mematangkan pemikiran & emosi
6)Perasaan dicintai, dikasihi & disayangi oleh suami/isteri ini cuma boleh dirasai oleh orang yang dah berkahwin

saudari dhamiraqistina, tak perlulah anggap berkahwin ni sebagai sesuatu yang membebankan :)
Tanggungjawab itu tak semestinya sesuatu bebanan.
Tak semestinya berkahwin akan menghalang impian saudari dari tercapai. Saudari berbincanglah dengan bakal suami saudari tentang impian saudari; insyaAllah, dia pasti akan memahaminya.

p/s: ana sendiri insyaAllah tengah bertungkus lumus kumpul duit untuk kahwin ni (umur ana awal 20 tahun) :)

wallahualam


-----------------
Telah ditanya kepada seorang soleh ,apakah yang paling menghairankan kamu?
Dia berkata: "Hati yang telah kenal Allah kemudian dia menderhakai-Nya."
[ Telah diedit oleh: shinobi pada 03-01-06 18:11 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For shinobiProfil   Hantar PM kepada shinobi   Pergi ke shinobi's Website   Quote dan BalasQuote

dhamiraqistina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13287
Posting: 271

Selangor  


posticon Posting pada: 05-01-06 19:07


shinobi..kalau dah dekat nak kawin nanti jangan lupa jmput la saya ye..insyaAllah..ada kesemptn..saya datang..hehehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For dhamiraqistinaProfil   Hantar PM kepada dhamiraqistina   Quote dan BalasQuote

Uwais
Warga Rasmi
Menyertai: 28.05.2004
Ahli No: 9208
Posting: 16
Dari: pahang

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 05-01-06 19:37


assalamualaikum
hai menarik nampak topik ni
emmm semua pendapat sahabat2 tu semua betul belaka tapi bagi pendapat ana lah emmm elok kawin sambil sambung study cz lau nak tuntut ilmu tu hati kena bersih lau dah hati tu dok ingat kawin saja bagaimana ilmu nak masuk ilmu tu betul dak.emmm lau mahu pertikaikan soal duit tu takkan habis cz lau cukup tuk kawin pun tapi bila dah kawin nanti belum tentu kekwangan tu stabil cz rezeki tu datang dari allah s.w.t lau kita yakin insyaallah.emm tu pandangan analah cz ramai sahabat2 ana kat egypt ni begitu,tak fikir sangat pasal duit tapi insyaallah lau niat tu betul ada lah jalan yang allah s.w.t bagi kat kita.dan hati pun tenang nak tuntut ilmu cz tak banyak maksiat.dan tapi kena ingat bila dah kawin tu tanggung jawab semakin berat cz nak kena jaga semua sekali bukan tuk diri sendiri saja,tapi jakin ila allah s.w.t yang penting dan buat lah solat istikhoroh dulu ok.emm sekadar pandangan yang tak sebeberapa,maaf lau salah

Bookmark and Share

    


  Member Information For UwaisProfil   Hantar PM kepada Uwais   Quote dan BalasQuote

abudzar
Warga Rasmi
Menyertai: 01.01.2006
Ahli No: 21579
Posting: 5
Dari: cairo

egypt   avatar


posticon Posting pada: 06-01-06 07:21


assalamualaikum...
menarik tajuk ni...betul kata saudara kita UWAIS tu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For abudzarProfil   Hantar PM kepada abudzar   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 06-01-06 07:45


Kawin dulu then sambung master......sambung master dulu pun boleh jugak...mana2la. Tunggu sampai datang keputusan Allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 06-01-06 07:45


Kawin dulu then sambung master......sambung master dulu pun boleh jugak...mana2la. Tunggu sampai datang keputusan Allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

hilmy
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.01.2006
Ahli No: 21712
Posting: 44

blank   avatar


posticon Posting pada: 10-01-06 11:47


buat masa ni belum bersedia..
tergu boleh dah m'pu baru kawin..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hilmyProfil   Hantar PM kepada hilmy   Quote dan BalasQuote

mslina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.08.2005
Ahli No: 17798
Posting: 174
Dari: klang

Selangor  


posticon Posting pada: 10-01-06 13:00


capai lah apa nak dicapai..ada jodoh tak kemana..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mslinaProfil   Hantar PM kepada mslina   Quote dan BalasQuote

ketenteramanku
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12678
Posting: 310
Dari: UTM Skudai

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-01-06 15:45


"Barangsiapa yang sudah berkemampuan maka hendaklah dia berkahwin!"

impian manusia tiada hujungnya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ketenteramankuProfil   Hantar PM kepada ketenteramanku   Pergi ke ketenteramanku's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-01-06 18:25


Wa'alaikumussalam wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Alhamdulillah cari ilmu tak semestinya tak kawinkan. Boleh saja dapatkan 2nd degree dan berkawin. Ramai yang dah buat begitu biiznillah.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq
ps - "The illiterate of the 21st century will not be those who cannot read and write, but those who cannot learn, unlearn, and relearn." -- Alvin Toffler

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

fairuzah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2004
Ahli No: 7304
Posting: 440
Dari: negeri sembilan

syria   avatar


posticon Posting pada: 11-01-06 07:47


as for me, kahwin la dan then boleh sambung study juga apa...contoh kat Open Univ Malaysia tu bape ramai bapak budak & mak budak yang belajar kat sana..huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For fairuzahProfil   Hantar PM kepada fairuzah   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-01-06 11:15


Wa'alaikumussalam wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Alhamdulillah bab mencari ilmu ini tidak kira umur atau status. InsyaAllah umi nak cerita tentang seorang ahli usrah umi. Beliau seorang ketua wanita satu parti politik merah putih. Beliau ajak umi beri usrah di kawasannya pada awal tahun 90an. Umurnya masa tu dah lebih 55 tahun. Badannya agak bongkok tapi wajahnya jelas beautiful. Suaminya lebih muda umurnya dan adalah seorang rakan kepada arwah bapa umi dulu-dulu. Beliau mengetuai kumpulan yassin dalam kawasannya. Dan style umi berusrah ialah bermula dengan membaca Al Quran dan ketika membaca betulkan tajwid mana yang patut. Dan Allah izin beliau terasa bahawa bacaan tajwidnya tidak betul sangat sedangkan beliau mengetuai kumpulan yassin kawasannya. Beliau minta umi carikan guru tajwid dan beliau adalah pelajar yang paling rajin belajar dengan guru tajwid umi juga. Tidak kira panas atau hujan beliau pergi belajar dengan badannya yang agak bongkok dan sekedar menaiki motosikal. Itu sajalah kenderaan yang suaminya ada walau ada anak-anak yang berkereta tetapi beliau tidak gemar menyusahkan anak-anaknya. Begitu gigih beliau belajar hingga agak faseh tajwid dan bacaannya.

Allah izin beliau telah dapat pergi menunaikan haji pada akhir tahun 90an. Dipendekkan cerita semasa telah selesai menunaikan haji beliau telah bertolak ke Madinah sebab beliau terus pergi ke Mekah dari Malaysia (salah satu penerbangan terakhir). Menurut cerita suaminya, isterinya telah memberitahu bahwa seorang petugas Tabung Haji telah bertanya sama ada beliau telah selesaikan semua dan beliau jawab sudah. Sebab ketika itu mereka sudah bersiap untuk menaiki kenderaan ke Jeddah dari Madinah untuk pulang ke Malaysia.

Suaminya agak tertanya-tanya sebab beliau tidak nampak sesiapapun sepertimana yang disebut isterinya. Sebelum menaiki kenderaan isterinya itu telah menjadi longlai dan menghembuskan nafas terakhir dengan mengucap dua kalimah syahadah di atas ribaan suaminya. Beliau telah meninggal dunia dan dikebumikan di Baqe' - tanah haram Madinah. Alhamdulillah beruntungnya.

Lihatlah anak-anak kisah benar betapa gigihnya seorang ibu dan nenek yang mencari ilmu demi memperbetulkan kesilapannya selama ini. Dan ganjarannya lihatlah sendiri di dunia ini pun dah nampakkan. Usah berputus asa mencari ilmu walau ilmu akademik tetapi syarat mesti seimbang dengan ilmu agama.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq
ps - Rasulullah s.a.w dalam hadisnya : “ Perumpamaan orang yang berzikir kepada Tuhannya dan orang yang tidak berzikir kepada Tuhannya bagaikan orang yang mati dan orang yang hidup.” hari Bukhari

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

dhamiraqistina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13287
Posting: 271

Selangor  


posticon Posting pada: 14-01-06 11:57


syukran ummi...dan sahabat2 semua...banyak nasihat dan panduan yang kalian berikn...insyaAllah..segalanya akan diprmudhkn...

Bookmark and Share

    


  Member Information For dhamiraqistinaProfil   Hantar PM kepada dhamiraqistina   Quote dan BalasQuote

dhamiraqistina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13287
Posting: 271

Selangor  


posticon Posting pada: 14-01-06 12:06


syukran ummi...dan sahabat2 semua...banyak nasihat dan panduan yang kalian berikn...insyaAllah..segalanya akan diprmudhkn...

Bookmark and Share

    


  Member Information For dhamiraqistinaProfil   Hantar PM kepada dhamiraqistina   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-01-06 02:33


kawin dulu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

aemanpsycho
WARGA SETIA
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1143
Posting: 434
Dari: dari Bangi ke OKC

Pahang  


posticon Posting pada: 01-02-06 23:50


kawen2...hehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aemanpsychoProfil   Hantar PM kepada aemanpsycho   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.153498 saat. Lajunya....