Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 03-08-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"Kalau besar yang dituntut dan mulia yang dicari, nescaya banyaklah kepayahan dan kesusahan melaluinya, panjang jalannya dan banyak rintangannya."
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 65
Ahli: 0
Jumlah: 65




  Yang Masuk Ke Sini
muslimiman: 10 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 11 hari yang lalu
nur_tinta: 17 hari yang lalu
kasih_kekasih: 33 hari yang lalu


Jejak Remaja
Topik: perlu ke teman pakwe/makwe ni??


Carian Forum

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Remaja
    »» perlu ke teman pakwe/makwe ni??

Please Mendaftar To Post


Oleh perlu ke teman pakwe/makwe ni??

pearl_light86
Warga Rasmi
Menyertai: 02.12.2005
Ahli No: 20647
Posting: 15
Dari: penang

PulauPinang  


posticon Posting pada: 07-12-05 00:57


assalamualaikum...nak dijadikan cerita...satu hari tu...roomate saya tnyer...
'tak takut ke tak ada pakwe ni?'
saya diam..selamer ni.tak pernah terpikir pun saya pasal ni...lagipun saya rasa saya belum jumpa yang terbaik untuk saya...
dengan selamber saya jawab..
tak takut...
perlu ke pakwe?tak boleh ke bercinta lepas kahwin??

Bookmark and Share

    


  Member Information For pearl_light86Profil   Hantar PM kepada pearl_light86   Quote dan BalasQuote

al-faateh
Warga 2 Bintang
Menyertai: 08.11.2005
Ahli No: 20250
Posting: 58
Dari: kl

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-12-05 01:11


assalamualaikum, saya tergerak hati nak jawab soalan awak.. sebenarnya ada atau tak ada pakwe/makwe ni bgantung pada individu, tepuk dada tanya hati.. tak salah cari pakwe/makwe, tapi biarlah cari yang bketepatan dengan islam anjurkan..agar dapat mbantu kita mbina kejayaan dunia & akhirat..Kalau pakwe/makwe pun mmbuatkan kita leka, baik tak payah carik lgsung.. jangan tengok muka handsome/cantik, terus nak ambil..tu buta cinta namanya.. sekian, wsslam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-faatehProfil   Hantar PM kepada al-faateh   Quote dan BalasQuote

nano
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.10.2005
Ahli No: 19971
Posting: 386

blank   avatar


posticon Posting pada: 07-12-05 02:01


Saya selalu nak tanya seperti berikut : Tak takut berlaku apa-apa ke bila berdua-duaan dengan pakwe/makwe di tempat sunyi???"

Bookmark and Share

    


  Member Information For nanoProfil   Hantar PM kepada nano   Quote dan BalasQuote

hazreenrashid
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15666
Posting: 115
Dari: Moscow

malaysia  


posticon Posting pada: 07-12-05 05:18


sebenarnya bergantung dengan niat la..kalau niat ikhlas nak cari pasangan hidup dan mengenali supaya serasi untuk hidup bersama ok la..asalkan tak buat maksiat, tapi kalau niat tu sebab tengok orang len kapel dia pun nak kapel juga atau sekadar nak puaskan nafsu, baik tak payah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hazreenrashidProfil   Hantar PM kepada hazreenrashid   Pergi ke hazreenrashid's Website   Quote dan BalasQuote

onelove
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.11.2003
Ahli No: 5349
Posting: 38
Dari: kl

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-12-05 12:58


hmmm...topic yang menarik...tapi dah banyak dibincangkan lah...hmm perlu ke???rasa macam tak perlu saja....kekawan sudah lah....kalau betul2x serius jalinankan hubungan...suruh antor rombongan meninang....tunang2x dulu ke......

yelah....manusia zaman sekarang ini bukan boleh percaya sangat.....khusus nya lelaki....lelaki mesti nak mengintai [email protected] lebih calon isteri.....yelah....perpuan dah banyak dipasaran....so pilih yang terbaik lah....lelaki tak rugi pun...yang kasihan nya perpuan lah....so bila dah layan perasaan....ter'feeling2x'...tiba2x tak terpilih...hmmm hampeh...nanti frustlah...tak boleh tumpukan kapada pelajaran lah...macam2x hal yang akan berlaku...tapi kan perpuan pun 2 tak 5 saja....nak kata kan...abang berjubah siap berkopiah raihan.....dan gadis berbaju kurung;bertudung labuh tak buat begitu...hmmmm same saja....kan kita satu sepies...manusia juga....

so kesimpulan nya....kekawan saja....kalau nak juga...buat solat hajat ke....doalah kepada Allah supaya 'dia' tu dijodohkan dengan kita....lepas itu kasi 'signal' ckit2x cukuplah....hmm kita kena yakin lah kepada janji2x Allah......kalau tak dapat kat dunia...rilax saja....kat syurga lagi best...permuda2x segak plus hensem2x gila...bidadari cun-melecun...bermata jelik...muda2x pulak tu...fuyoooo mesti best!!!!!

satu lagi....pergaulan kita mesti dijagalah....baik lelaki @ perpuan....hmm kalau sms pun ke jaga juga....yelah ini soal hati dan perasaan seseorang....tak payah nak lebih2x....

Bookmark and Share

    


  Member Information For oneloveProfil   Hantar PM kepada onelove   Quote dan BalasQuote

nurbalqis83
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.12.2004
Ahli No: 12893
Posting: 52
Dari: sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 07-12-05 13:08


ermmm....kalau Allah dah takdirkan nya,kita kena terima.tapi kalau tak ada,pun ada hikmah nya.tak salah kalau tak ada pakwe.dan perempuan tak perlu takut bila tak ada pakwe.sebab kita kena yakin janji Allah tentang ajal maut,jodoh pertemuan di tangan Nya.selain itu..kita boleh belajar berdikari.bila tak ada pakwe,tak delah kita jadi insan yang terlalu mgharap pada lelaki:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurbalqis83Profil   Hantar PM kepada nurbalqis83   Quote dan BalasQuote

alamfana01
Warga Rasmi
Menyertai: 16.05.2004
Ahli No: 9002
Posting: 5
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 07-12-05 15:21


macam2 jawapan pada soalan tu kan. setiap orang mempunyai pandangan tersendiri,mempunyai kehendak mengikut hati masing2. walau apapun pandangan atau kehendak manusia, kita tidak akan dapat lari daripada ketentuan bahawa lelaki memerlukan wanita dan begitu juga sebaliknya, sebab itu sudah menjadi ketentuan Ilahi, persoalan bercinta sebelum kawin, terserah pada individu, samaada dia sudah bersedia untuk memberi komitmen atau tidak, bagaimana kita hendak membentuk cinta itu, terpulang pada sekuat mana iman kita, so persoalan tu takkan timbul kan. yang penting biar kita pegang cinta jangan cinta yang pegang kita.apapun semoga anda semua mempunyai perasaan ingin menyintai dan ingin dicintai..... assalamualaikum

Bookmark and Share

    


  Member Information For alamfana01Profil   Hantar PM kepada alamfana01   Pergi ke alamfana01's Website   Quote dan BalasQuote

faizal_29
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20854
Posting: 34
Dari: kuala lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 07-12-05 16:54


terpulang pada diri sendiri...yang penting..persahabatan @ berkawan dan pergaulan ada batas2 nya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For faizal_29Profil   Hantar PM kepada faizal_29   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 07-12-05 17:09


rasanya....yang diperlukan hanyalah.....suami & isteri....

pakwe & makwe memang tak diperlukan.

harap maklum.

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

faizal_29
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20854
Posting: 34
Dari: kuala lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 07-12-05 18:06


betul kata naruto san tu..tapi berkawan tak salah kan?
p/s: paip BM power ada??:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For faizal_29Profil   Hantar PM kepada faizal_29   Quote dan BalasQuote

adelia
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.11.2005
Ahli No: 20462
Posting: 105
Dari: pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 07-12-05 18:46


assalamualaikum...

hm..pada pendapat saya la kan...pakwe makwe ke..kawan2 ke...mana-mana la kan...tak kisah..tapi paling penting, akhlak dan batasan2 yang ditentukan dalam syarak MESTI dipelihara...
pandai2 la bawak diri dalam berkawan ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For adeliaProfil   Hantar PM kepada adelia   Quote dan BalasQuote

newli
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.09.2005
Ahli No: 19001
Posting: 22
Dari: kota

malaysia  


posticon Posting pada: 07-12-05 19:05


sebagai seorang lelaki yang tak ada makwe, saya sokong pendirian saudari. pakwe makwe yang berkepit ke hulu ke hilir itu bukanlah dari ajaran islam. Kata ustaz yang saya pernah dengar berbunyi: Kalau bertunang lelaki dengan perempuan, baru dapat lesen L, tak boleh bawak bonceng motor lagi. Dah kawin baru boleh, sah lesennya. Tapi remaja islam sekarang ramai bercouple di usia muda tanpa batas agama. Sedih..:sad:
[ Telah diedit oleh: newli pada 07-12-05 19:07 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For newliProfil   Hantar PM kepada newli   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 07-12-05 20:32


tak ada pun tak mengapa, bukannya mati.
kalau ada pun, dapat duit ke ..


-----------------
pengalaman itu ibarat guru
yang mengajar di sekolah hidupmu


Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 07-12-05 20:40


jawapannya pada ana ialah

perlu kalau benar-benar ikut syariat dan tidak perlu kalau setakat nak geli-geli... :-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-12-05 22:46


:-) Assalamualaikum....


Tak takut ke tak ada pakwe? soalan macam ni pun boleh ada kan? :-) Saya tak hairan kalau tak ada pakwe ni.....sebab tak ada ikatan yang sah...silap-silap diri yang merana....


-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......


Bookmark and Share

    


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

lukluk_assyifa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.09.2004
Ahli No: 11204
Posting: 190
Dari: perak kara johor he

Perak  


posticon Posting pada: 08-12-05 01:49


;-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For lukluk_assyifaProfil   Hantar PM kepada lukluk_assyifa   Pergi ke lukluk_assyifa's Website   Quote dan BalasQuote

pu3sakinah
Warga Rasmi
Menyertai: 08.12.2005
Ahli No: 20938
Posting: 2
Dari: sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-12-05 02:16


assalamualaikum.... saya baru lagi di sini. bagi sayalah, kalau niat memang betul2 mahu mngenali hati dengan lebih mdalam, kan tdak salah.... tapi kalau mahu mbuat yang lbih2 2 yang salah... lagipun itu langkah un2k mengenali hati budinya supaya senang sikit buat pilihan..... tapi kalau yang bkepit ke hulu ke hilir tu memanglah salah....
kalau betul niat tu baik ndakkan buat yang bukan2.

Bookmark and Share

    


  Member Information For pu3sakinahProfil   Hantar PM kepada pu3sakinah   Quote dan BalasQuote

chibi_maruko
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16933
Posting: 474
Dari: terawang-awangan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 08-12-05 02:47


kawan...tunang...kahwin, habis cerita.

Bookmark and Share

    


  Member Information For chibi_marukoProfil   Hantar PM kepada chibi_maruko   Quote dan BalasQuote

anmahar
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14615
Posting: 703
Dari: Kedah Darul Aman

Kedah  


posticon Posting pada: 08-12-05 09:06


:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For anmaharProfil   Hantar PM kepada anmahar   Quote dan BalasQuote

emi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.10.2003
Ahli No: 4053
Posting: 139
Dari: Alor Setar, Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-12-05 10:07


tah... tak perlu agaknya.. lagi pun buat habis tenaga, masa, wang duk melayan perasaan kalau sekadar kawan saja tak apa la...sebab tu kan fitrah semula jadi remaja.

Bookmark and Share

    


  Member Information For emiProfil   Hantar PM kepada emi   Quote dan BalasQuote

nur4balqis
Warga Rasmi
Menyertai: 06.05.2005
Ahli No: 16334
Posting: 8

Pahang  


posticon Posting pada: 08-12-05 11:06


Assalammualaikum...ana rasa tak salah..tapi perlu ada batasannya dan matlamat akhirnya iaitu suatu ikatan yang sah disisi Agama..masing2 saling ingat-memperingati dan tegur-menegur.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur4balqisProfil   Hantar PM kepada nur4balqis   Quote dan BalasQuote

faizal_29
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20854
Posting: 34
Dari: kuala lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 08-12-05 11:11


:-)..nawaitu yang penting...

Bookmark and Share

    


  Member Information For faizal_29Profil   Hantar PM kepada faizal_29   Quote dan BalasQuote

ije
Warga 1 Bintang
Menyertai: 16.10.2004
Ahli No: 11883
Posting: 39
Dari: malaysia

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-12-05 11:41


:roll: ehe.. xperlu agaknya.. buat tambah dose saja.. :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For ijeProfil   Hantar PM kepada ije   Quote dan BalasQuote

triptofana
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14611
Posting: 639
Dari: sElaNgoR

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-12-05 12:19


pakwe ni xperlu....perempuan baik untuk lelaki yang baik..itu janji Allah, so tak perlu risau kalau tak ada pakwe. suatu hari nanti jodoh tu akan datang sendiri bila tiba waktunya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For triptofanaProfil   Hantar PM kepada triptofana   Quote dan BalasQuote

realukhwah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20541
Posting: 54

Pahang  


posticon Posting pada: 08-12-05 13:21


!!! QUOTE !!!

tah... tak perlu agaknya.. lagi pun buat habis tenaga, masa, wang duk melayan perasaan kalau sekadar kawan saja tak apa la...sebab tu kan fitrah semula jadi remaja.


Satu persoalan mudah saya....pakwe/makwe itu bukan kawan ke?
Bagi saya yang dah lalui banyak pengalaman (dah berusia 20an) pasangan pakwe/makwe ini masih dalam perhubungan sebagai seorang KAWAN. dah namerpun kawan bukan lakibini kenalah jager adap sebagai remaja muslim. Tetapi yang menyedihkan saya IPTA di salah sebuah universiti yang popular di negara kita ini....saya lihat (segelintir)dah macam laki bini(melayu)....naik motor ke kuliah dengan pakwe/makwe...kalau pergi keluar bandar tu tak payah cerita lah berkepit saja...
itu bagi saya dah melampau dah..... banyak sangat kes macam ini saya dah nampak.... nak tegur ke???? hehe...tegur dalam hati jerla...kang tak pasal2 bergaduh. Pada anda patut ke makwe menumpang moto pakwe dalam kes2 ke kuliah macam ini?

Bookmark and Share

    


  Member Information For realukhwahProfil   Hantar PM kepada realukhwah   Quote dan BalasQuote

khazinatul_asrar47
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16936
Posting: 308
Dari: .::diMana ada keBerkatanNYA,disitu ana::.

Selangor  


posticon Posting pada: 08-12-05 14:46


ada makwe/pakwe "SAH" ke hubungan tu dalam ISLAM????
sedangkan yang dah tunang pun masih ada batasan..
so,pk2 kan la...
buat apa nak ada makwe/pakwe?
hati mudah kotor sahabatu sekalian....
jiwa mudah alpha...
lupa kepada yang ESA....
lupa pada kewajipanNYA...
hanya ingat kepada si dia...
alangkah ruginya hidup kita....
astaghfirullahal'azim....
renung3kan la...
just doa bila dah jumpa yang terbaik..

Ya Allah
Jika dia benar untukku
Dekatkanlah hatinya dengan hatiku
Jika dia bukan milikku
Damaikanlah hatiku
Dengan ketentuan-Mu

insyaAllah....
Allah lebih mengetahui apa yang terbaik buat kita.. :-)


-----------------



    


  Member Information For khazinatul_asrar47Profil   Hantar PM kepada khazinatul_asrar47   Pergi ke khazinatul_asrar47's Website   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 08-12-05 15:49


wahhhhhhh....

jom berentap dalam sajak.....jom berentap buat puisi dan sajak.... :lol: :lol: :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 08-12-05 15:54


MAKWE PAKWE

teringat kembali
kisah lalu
zaman ber'makwe'
semua indah
semua cantik
semua molek
yang busuk jadi wangi
yang hodoh jadi lawa
yang buruk jadi indah

masa tu....
syariat letak ke mana
yang penting
hati mesti bahagia
berkepit no hal punya
janji berkasih mesra

tapi...
tak ada berkat
bila bernikah
rumhtangga porak peranda
seorang ke hulu seorang ke hilir
seorang ke utara seorang ke selatan
seorang ke tepi seorang ke tengah
segala kenangan bercinta
pergi ke mana entah

ingatlah
bercinta tak salah
tapi
biarlah ikut panduan
bukan tinggalkan pesan
Allah dan Rasul
biarlah bercinta kerana keduanya
jangan bercinta kerana yang lain
nescaya bahagia selama
dunia akhirat
[ Telah diedit oleh: ABg_IMaM pada 08-12-05 15:55 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

faizal_29
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20854
Posting: 34
Dari: kuala lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 08-12-05 17:35


terpulang pada individu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For faizal_29Profil   Hantar PM kepada faizal_29   Quote dan BalasQuote

puteribongsu1306
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2005
Ahli No: 17648
Posting: 291
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 09-12-05 12:46


tepuk dada tanya iman

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteribongsu1306Profil   Hantar PM kepada puteribongsu1306   Quote dan BalasQuote

Nury
Warga 1 Bintang
Menyertai: 05.12.2005
Ahli No: 20779
Posting: 29
Dari: Kuala Lumpur

malaysia  


posticon Posting pada: 09-12-05 13:30


Entahlah....seringkali juga terfikir....perlu ke pakwe/ makwe ni...? tapi scenerio sekarang yang terlalu menyimpang dari adat Melayu dan Islam, terasa tidak rugilah jika tak ada pakwe/ makwe kalau sekadar untuk menambahkan dosa, ......(macam scenerio pakwe/ makwe nak bonceng-2 motor/ berkepit and everything must together), kerana secara simple jebial seseorang tu dah declare pakwe/ makwe, mesti komitmen untuk jaga hati mesej-2 dah melebihi komitmen untuk jaga adat dan haq Islam tu sendiri. Actually, semua ni atas hati dan niat masing-2, tapi setakat manalah sangat iman di dada ...kalau dah selalu sangat ke hulu- hilir dengan bukan muhrim kita, ianya pasti dah terkeluar dari landasan Islam

So, kalau benar dah bersedia, sanggup ada komitmen, terus tunang dan kahwin saja lah, lagi di redhai Allah, walaupun masih lagi di IPT. Itulah yang membuktikan mereka ni sanggup terima segala cabaran bersama, susah dan senang. Tapi peliknya, masa pakwe/ makwe ni lah sanggup tabur janji macam-2, ini kerana mereka tau mereka tidak terikat dengan sebarang komitmen.

Kiranya mereka bukan di takdirkan untuk berjodoh, sekuat manapun kasih masa pakwe/ makwe, pasti tidak ke mana.....tetapi kiranya mereka dah di tentukan oleh Ilahi, itu memang jodoh mereka, walaupun selama ini tidak pernah berjumpa, dan berjumpa sekali terus kahwin.....so, antara dua keadaan tersebut, saya percaya dan yakin, jodoh dengan cara yang kedua itu lebih manis dan ikhlas.

Wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For NuryProfil   Hantar PM kepada Nury   Quote dan BalasQuote

jihanku
Warga Rasmi
Menyertai: 07.09.2005
Ahli No: 18782
Posting: 11
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 09-12-05 15:07


memang best bila single ni,tapi yang malangnye bila ada birthday party dimana semua roommate kita ada partner tapi kita tak ada....so kita akan disisihkn.nak pula masa tu mereka hanya layan partner masing2.ini akan buat kat sedih....

Bookmark and Share

    


  Member Information For jihankuProfil   Hantar PM kepada jihanku   Quote dan BalasQuote

destinasi_abadi
WARGA SETIA
Menyertai: 31.12.2004
Ahli No: 13423
Posting: 496
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 09-12-05 15:53


salam...
pakwe?makwe?wujud ke istilah tu dalam islam?erm...rasanya tak kan...

bagi saya la personally rasanya tak rugi pun...dan tak pernah terniat nak ada pakwe ke...better tanamkan niat nak ada pasangan hdp..suami ke isteri ke...

moga2 dilindungi daripada benda2 macam ini...ameen!

Bookmark and Share

    


  Member Information For destinasi_abadiProfil   Hantar PM kepada destinasi_abadi   Quote dan BalasQuote

emma83
Warga 1 Bintang
Menyertai: 29.06.2004
Ahli No: 9733
Posting: 36
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-12-05 16:32


tepuk dada tanya iman..yang penting jaga mauah diri, agama, dan ibubapa. fikir dahulu dalam setiap keputusan yang nak kita buat..

:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For emma83Profil   Hantar PM kepada emma83   Quote dan BalasQuote

afizam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.02.2005
Ahli No: 14810
Posting: 82
Dari: negeri indera kayangan

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 09-12-05 17:07


tak ada istilah bercouple dalam Islam.....kl nak couple juga...kawin saja terus...habis cerita..at least jauh dari maksiat

Bookmark and Share

    


  Member Information For afizamProfil   Hantar PM kepada afizam   Quote dan BalasQuote

ilham_thahurah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.05.2005
Ahli No: 16605
Posting: 207
Dari: sumatera-malaysia-London

indonesia  


posticon Posting pada: 09-12-05 17:46


tak payah lah couple2 ni...buat masa dan segala2 nya...last2 tak jadi pula bagaimana...tu..??.. wasting...!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilham_thahurahProfil   Hantar PM kepada ilham_thahurah   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 09-12-05 18:59


setuju dengan afizam

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

Riz32
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.10.2003
Ahli No: 4624
Posting: 25
Dari: Serdang

Selangor  


posticon Posting pada: 09-12-05 20:25


tak perlu ada pakwe/makwe ni....jalan kepada maksiat.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Riz32Profil   Hantar PM kepada Riz32   Quote dan BalasQuote

manda
Warga Rasmi
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20889
Posting: 8
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-12-05 20:59


bismillah....bagi manda la kan...tak perlu ada pakwe/makwe ni tapi 2 tak bmaksud kat tak ambil kesah langsung siapa bakal suami/isteri kat..kena kenal juga tapi tak payah la sampai berkepit 24jam..hehehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mandaProfil   Hantar PM kepada manda   Quote dan BalasQuote

Hafs
Warga Rasmi
Menyertai: 28.05.2004
Ahli No: 9203
Posting: 17
Dari: pahang

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 09-12-05 21:19


bagi anala..tak perlulah..couple2 ni..tak molek..ada jodoh adelahkan..?bila dah ada pakwe..mak we ni..selalulah berlaku perkara2 tak syarie..cnth nya ikhtilat..bertelefon..bermasing-masing..mulala..keluar ucpn sayang..semua 2 mengundang perkara2 tak elok..la taqrabuz zina..fikirkanlah..hidup kita kat dunia ni hanya sementara..

Bookmark and Share

    


  Member Information For HafsProfil   Hantar PM kepada Hafs   Quote dan BalasQuote

aisyatul_mardhiyyah
Warga Rasmi
Menyertai: 28.09.2005
Ahli No: 19398
Posting: 19

blank   avatar


posticon Posting pada: 09-12-05 22:48


Assalamualaikum...bagi ana pun..xpayah la couple2 ini...buang masa saja..lepas itu tambah dosa.....lagipun..tak ada faedah....bagi ana,kalau bercouple ni makin menambahkan bebanan...nak study pun susah..kalau yang masih study la....kalau rasa nak jugak bercouple..ana rasa,kawin lagi elok...erm....

Bookmark and Share

    


  Member Information For aisyatul_mardhiyyahProfil   Hantar PM kepada aisyatul_mardhiyyah   Quote dan BalasQuote

fizah_862000
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10528
Posting: 844
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 10-12-05 15:01


tak payah....!


-----------------
"Jika Allah menolong kamu, tiada sesiapa pun yang dapat mhalang kamu..."surah Ali Imran:129


Bookmark and Share

    


  Member Information For fizah_862000Profil   Hantar PM kepada fizah_862000   Pergi ke fizah_862000's Website   Quote dan BalasQuote

samudra
WARGA SETIA
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20847
Posting: 721
Dari: Tanah Melayu

stkitts_nevis   avatar


posticon Posting pada: 13-12-05 14:21


saya takut kalau tak boleh kencingg...besarnya nikmat tuhan

Bookmark and Share

    


  Member Information For samudraProfil   Hantar PM kepada samudra   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 17-12-05 02:03


its depend on you kan....
jadi kan your special sahabat tu pembangkit semangat yang bermakna...kalau ia bawa ke arah menjatuhkan...tinggalkan lah....kalau dapat bawa kita ke arah yang lebih baik dan di redhai...alhamdulillah apa...
niat baik ok....jangan pandang negatif saja....
okies

"skaters is not a crime"

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

hanan2503
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.11.2005
Ahli No: 20558
Posting: 222
Dari: kajang,malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 17-12-05 02:25


kepada saudara/saudari "jihanku"..tak payah rasa sedih..insya allah,mungkin awak akan jumpa partner yang lagi bagus(beriman,taat,hormat,rajin dll) suatu masa nanti..kalau allah izinkan..lagi satu,kalau nak bercinta tu..binalah sebuah percintaan dengan berlandaskan hukum syara'.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanan2503Profil   Hantar PM kepada hanan2503   Pergi ke hanan2503's Website   Quote dan BalasQuote

Nurilislami
Warga 2 Bintang
Menyertai: 28.01.2005
Ahli No: 13939
Posting: 53
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang  


posticon Posting pada: 17-12-05 07:54


Assalamualaikum wbt

Nur tak tahu nak cakap macam mana....

tapi nur ada satu kata-kata

>>>Biar Susah Asal Bahagia, Jangan Senang Tapi Malang, Biar Rindu Tapi Tak Jemu, Jangan Cinta Tapi Terseksa,Biar Berjauhan Tiada Perbalahan, Jangan Disisi Tapi Tak Serasi ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurilislamiProfil   Hantar PM kepada Nurilislami   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-12-05 07:57


jawpan untuk soalan topik:
---->tak perlu

Bookmark and Share

    


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

chimon_tik
Warga Rasmi
Menyertai: 26.10.2005
Ahli No: 20099
Posting: 5

blank   avatar


posticon Posting pada: 22-12-05 13:17


Laki boleh percaya ke? Hati laki ni macam lautan..sukar diduga..perempuan pula kaya dengan emosi... so,kalau rasa diri tu kuat dan yakin dengan pilihan hati..cepat2lah bagitau mak abah.. kahwin terus kan senang? Boleh buat apa-apa jekan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For chimon_tikProfil   Hantar PM kepada chimon_tik   Quote dan BalasQuote

anjang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3610
Posting: 342
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-12-05 13:23


tak perlu...
senang..

Bookmark and Share

    


  Member Information For anjangProfil   Hantar PM kepada anjang   Quote dan BalasQuote

Aezza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.09.2005
Ahli No: 18979
Posting: 264
Dari: Klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-01-06 13:19


Mengada 2 siapa yang pergi temankan pakwe @ makwe dia!! MACAM lah mereka tu.. BABY yang perlu dijaga!nanti bila dah kahwin tak pula nak BERKEPIT! GEDIK BETUL!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For AezzaProfil   Hantar PM kepada Aezza   Pergi ke Aezza's Website   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-01-06 14:29


heheh sabar Aezza! erm ana rasa tak terlalu penting untuk difikirkan dan ianya satu keperluan yang tak diseriuskan oleh dua pelaku ini! hmmm tak semudah itu untuk tgglkan makwe dan pakwe ni!

Bookmark and Share

    


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

ain_wardah
Warga Rasmi
Menyertai: 24.12.2005
Ahli No: 21405
Posting: 12

blank   avatar


posticon Posting pada: 02-01-06 15:00


jodoh pertemuan ditangan Allah...cintailah Allah sepenuh hati...semoga dengan mencintai Allah kita akan mencintai seseorang kerana Allah juga...cinta itu lebih abadi dari cinta insan biasa

Bookmark and Share

    


  Member Information For ain_wardahProfil   Hantar PM kepada ain_wardah   Quote dan BalasQuote

sharkuitm
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.02.2006
Ahli No: 22667
Posting: 109
Dari: UITM SHAH ALAM

brazil   avatar


posticon Posting pada: 15-02-06 13:52


huhuuu...pakwe?
ada dalam gris panduan islam ke...
up to humanla...
its not important...
yang penting niat mahu baik.. hati mahu tulus...
pakwe lebih kepada kemaksiatan...so better elak dari buat..
tak mati tak ada pakwer...
jodoh akan datang jua...
insyaallah

Bookmark and Share

    


  Member Information For sharkuitmProfil   Hantar PM kepada sharkuitm   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 772
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-02-06 14:31


pakwe tu apa?? makwe tu apa pulak?? kuih ek...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Quote dan BalasQuote

aqil
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.08.2005
Ahli No: 17966
Posting: 162
Dari: PAHANG

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 16-02-06 11:54


takut apa?
lagi takut yang ada pakwe,
takut dosa,
takut masuk neraka,
takut dimurkai Allah.
takut hanyut,
takut tinggal pelajaran,
takut diri lalai,
takut membazir masa dan wang ringgit...
kalau difikirkan..
lebih baik tak bercouple (cinta monyet)
lebih banyak keburukan dari kebaikan,
betul tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For aqilProfil   Hantar PM kepada aqil   Quote dan BalasQuote

ctMarz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.02.2006
Ahli No: 22837
Posting: 62
Dari: jb

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 21-02-06 14:45


:-)


Assalamualaikum...
Tengoklah dengan mata,
Lihatlah dengan hati,
Renunglah dengan akal,
Fikirlah dengan iman.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctMarzProfil   Hantar PM kepada ctMarz   Pergi ke ctMarz's Website   Quote dan BalasQuote

lara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.02.2006
Ahli No: 22692
Posting: 277
Dari: uitm, seri iskandar

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 24-02-06 16:23


Pada 07-12-05 22:46 , alexander posting:

!!! QUOTE !!!

:-) Assalamualaikum....


Tak takut ke tak ada pakwe? soalan macam ni pun boleh ada kan? :-) Saya tak hairan kalau tak ada pakwe ni.....sebab tak ada ikatan yang sah...silap-silap diri yang merana....



yup..saya pun pernah terpikir macam tu... :-di :-


-----------------
dulu, kini, dan selamanya......


Bookmark and Share

    


  Member Information For laraProfil   Hantar PM kepada lara   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-02-06 16:27


:roll: :roll: hhmmm...tak tau lah macam mana....


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

Aezza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.09.2005
Ahli No: 18979
Posting: 264
Dari: Klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-06-06 11:33


hMMM,.....tak perlulah kita ada pakwe @makwe. Tak berguna pun tu semua... hanya membazir waktu,masa dan banyak lagi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For AezzaProfil   Hantar PM kepada Aezza   Pergi ke Aezza's Website   Quote dan BalasQuote

fadzlyz
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2006
Ahli No: 24451
Posting: 639
Dari: cheras

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 16-06-06 12:40


kawin terus saja!lagi sonang cerita

Bookmark and Share

    


  Member Information For fadzlyzProfil   Hantar PM kepada fadzlyz   Quote dan BalasQuote

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-06-06 12:48


Pada 07-12-05 00:57 , pearl_light86 posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum...nak dijadikan cerita...satu hari tu...roomate saya tnyer...
'tak takut ke tak ada pakwe ni?'
saya diam..selamer ni.tak pernah terpikir pun saya pasal ni...lagipun saya rasa saya belum jumpa yang terbaik untuk saya...
dengan selamber saya jawab..
tak takut...
perlu ke pakwe?tak boleh ke bercinta lepas kahwin??


assalamualaikum
istilah pakwe/ makwe tak sepatutnya dijadikan frasa wajib dalam hidup. yang sepatutnya ada ialah bakal suami/ isteri atau teman hidup. mengapa? istilah pakwe makwe ni selalunya digunakan untuk mereka yang suka berseronok atau buat maksiat. pakwe makwe ni digunakan untuk mereka yang suka keluar berdating bersama, berdua-duaan, bermadu asmara pendek kata hubungan yang penuh dengan maksiat. dengar saja word pakwe makwe tu dah terbayang di fikiran.. mesti cakap manis2, berjanji setia, memujuk rayu, mesti berdating, mesti telefon sehari 10 kali, mesti sms 100 kali sehari.. kalau tak buat benda-benada tu, bukan pakwe makwe namanya. dan hubungan pakwe makwe ni selalunya untuk jangka masa pendek, tak kekal lama dan sementara saja untuk mengisi hati yang kesepian.

berlainan jika istilah bakal suami/isteri atau teman hidup. di sini kita akan lebih berhati-hati dalam perhubungan, lebiih serius dan memandang jauh ke hadapan dan selalunya kita tak simply buat maksiat dengan mudah sebab kita sedar tanggungjawab yang perlu dipikul. ikatan tersebut adalah satu amanah..

dulu ana pernah bertanya pendapat seorang kawan lelaki. apa pandangan dia tentang istilah pakwe/makwe. kawan ana ni selalu saja bertukar-tukar pasangan.. tak sampai beberapa bulan dah cari orang lain. dan selalunya galfren dia kebanyakkannya jenis sosial dan mudah diajak keluar berdating. bila ana nasihat dia.. "tak boleh macamtu, kena serius dan sungguh2".. kawan ana tu jawab.. " alaa, galfren saja, nak suka-suka saja.. nanti nak cari teman hidup aku seriuslah. teman hidup ni kan kita nak hidup dengan dia seumur hidup. Aku nak cari jenis yang baik2 untuk jadi bakal isteri aku, yang tak sosial dan sopan"

amboi.. sedapnya dia cakap macamtu

bagi ana, bila ada istilah "takut tak ada jodoh" ni lah orang zaman sekarang ni main redah saja bila nak mencari pasangan hidup. kadang-kadang tu entah2 siapa2 yang diambil jadi pasangan.. latar belakangnya tak jelas, fikrah islamnya tak pasti, sikapnya, akhlaknya.. main ikut sedap saja pilih.. lepas itu yang perempuan, sanggup menggadaikan maruah diri semata-mata takut nanti tak kahwin. prinsip ini seolah-olah tak percaya pada kuasa Allah yang Maha Menolong dan Maha Memakbulkan. bukankah Islam dah menetapkan agama menjadi faktor utama dalam memilih pasangan hidup. biarlah lambat sekalipun, biarlah tak punya pakwe/makwe, asalkan maruah diri terjaga. yang penting untuk dapatkan teman hidup yang baik dan beragama, kena usaha.. usaha macam-macam cara boleh. melalui orang tua, kita minta mereka carikan ke, melalui orang2 yang dipercayai (ustaz atau ustazah) sebagai orang tengah ke.. then, doa mesti sungguh2 dan kerap. tak boleh jemu berdoa. minta pada Allah, yakin padaNya.. kerana sesungguhnya Dia sangat arif dan memahami keperluan hamba2Nya.
peringatan bersama, buat diri ana juga

wallahua'lam


-----------------
ALLAH IS ENOUGH FOR ME
[ Telah diedit oleh: imtihan_insyirah pada 16-06-06 12:51 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

Hamas_Ayasy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.03.2006
Ahli No: 23542
Posting: 128
Dari: Al-Ardhu

Perak  


posticon Posting pada: 16-06-06 12:56


saya tak pernah bsua muka pun dengan "teman"saya tu.
ha,mesti anda tak percaya

Bookmark and Share

    


  Member Information For Hamas_AyasyProfil   Hantar PM kepada Hamas_Ayasy   Quote dan BalasQuote

Bi-klate
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 24818
Posting: 156
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-06-06 12:58


Terpulg pada indv. itu msing2. Tapi kbnykn yang ana liht bila ada pakwe dan makwe ni, peljran dan klrga telah diabaikan..

Kalau nak juga biarlah yang boleh bawa kepada kepada keredhaan Allah,ibu bapa tak malu, pointer dalam pelajarn naik tak apa..tapi Kalau cukup makan baik tak payah la..mengabiskn borah saja.
Ana nak bagi seloka rakyat buat renungan pkwe dan makwe :
Mula2 berkrim surat,
lepas tu brdating satu tempat,
tangan mula berjabt,
Nafas naik tersekat2..
Kmdian peluk erat2...
Usah pduli hukum dan adat...
Apa yang kita nak buat kita buat..
Perut kmpis dah jadi bulat...
Sapa yang susah,keluarga dan masykt...
Apataknya, anak2 dibuang merata tempat..

Fikir2 kan lah ye...ambillah sebagai pedoman...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Bi-klateProfil   Hantar PM kepada Bi-klate   Quote dan BalasQuote

ika_3004
Warga Rasmi
Menyertai: 24.03.2006
Ahli No: 23696
Posting: 19
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 16-06-06 13:38


salam..
bagi ana,xperlula pakwe/makwe..tapi kadang-kadang ada juga yang xdeclare cpl tapi fhm2 sdr..sama gk macam cpl..so,yang penting,juga btsn pergaulan hantar yang berlwnn jntina..lagi 1,jangan prejudis sangat..mana tau 1 hari nt p'kr yang same akan menguji kita..igtla,hdup ni ibarat roda..jadi,yang penting,doala banyak-banyak dijauhkn dr semua tu dan dtguhkan iman..sekarang berlaku fenomena 'islamic coupling'..sp yang baca majalah i mesti pna baca artikel sl ni..kadang-kadang ana sedih tengok,orang tu da elok2 pakai kopiah,pakai tdung labuh,muka sopan sangat,nampak baik saja tapi dating.. :'( sygny..ana harap kita semua tabah dan kuat dalam hrungi cbrn dunia moden sekarang..terlalu banyak anasir negatif yang datang menggugat prnsip kita..lagi 1,ana ni orang biasa saja..masih mencr diri sdr..ana kurang ilmu,cetek saja..jadi ana hrpkan orang-orang yang warak,alim dan ikt jemaah untuk guide ana..tapi bila ana tengok pergaulan antara muslimin dan muslimat jemaah tu,ana jadi konfius..ana tak tahu nak p'cy+bergntg pada sp untuk guide ana..xpsl2 ana salah pilih orang,lain pulak jdny..Apa pun,ana cme cte sl pngalaman ana untuk berkongsi dan dijadikan iktibar..tiade niat untuk singgung sp2 :) wallahu a'lam
[ Telah diedit oleh: ika_3004 pada 16-06-06 13:41 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ika_3004Profil   Hantar PM kepada ika_3004   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 16-06-06 16:01


kadang-kadang perlu,,,,,,,,bagi sesetengah manusia....itu yang kurang kisah sayang punya orang la...........hahahahaha

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

nazran7
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.12.2003
Ahli No: 5731
Posting: 83
Dari: B B Bestari

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-06-06 16:04


Jangan hampiri Zina... Berminat.. masuk minang dan kawin..
Alhamdulillah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nazran7Profil   Hantar PM kepada nazran7   Quote dan BalasQuote

ayesha1511
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 24823
Posting: 34

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 17-06-06 00:45


bagi ana..
kita tak salah untuk cintai dia..
dia pun tak salah untuk cintai kita..
tak perlu la "i gf u" atau "u bf i"..
memang tak ada pun istilah tu dalam islam
tapi yang penting masing-masing kena pandai jaga batas-batas..
bila dah yakin..dah bersedia
dia masuk meminang kita..
kita terime..
alhamdulillah

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayesha1511Profil   Hantar PM kepada ayesha1511   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 17-06-06 00:47


kalau tanya saya "perlu" ke tak... rasanya tak payah lah... kahwin terus then boleh introduce.."ni husband/wife I"...

haa...kan bagus!

wallahua'lam... :roll:


-----------------
Ukhwah yang terbina persis untaian tasbih.Ada awal, tiada penghujung.Dibuat untuk mengingatiNya.Dicantum kerana cintaNya…
[ Telah diedit oleh: hudahasnan pada 17-06-06 00:49 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

bintul_farhanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.03.2005
Ahli No: 15217
Posting: 177
Dari: mana ek?

Selangor  


posticon Posting pada: 20-06-06 22:45


ana rasa.. tak payah ar... tak penting pun.. tak rugi pun rasanya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintul_farhanahProfil   Hantar PM kepada bintul_farhanah   Quote dan BalasQuote

mujahidah_islam85
Warga 1 Bintang
Menyertai: 30.05.2006
Ahli No: 24606
Posting: 24
Dari: malaysia

morocco  


posticon Posting pada: 21-06-06 03:26


ermm...saya setuju nga imtihan_insyirah tuu....:-) :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_islam85Profil   Hantar PM kepada mujahidah_islam85   Quote dan BalasQuote

sis_athera
Warga Rasmi
Menyertai: 21.06.2006
Ahli No: 24919
Posting: 18

blank   avatar


posticon Posting pada: 22-06-06 14:46


dari pengamatan saya la....pakwe or makwe ini dah jadi satu trend zaman sekarang...kalau tak ada pakwe or makwe tu orang kata macam tak lengkap hidup seseorang tu..
erm..saya rasa berkawan lebih baik dari mempunyai pakwe or makwe tu...nanti bila dah 'clash'....mahu frust tak ingat...so fikir la mana yang baik untuk diri kita sendiri...waallahualam :roll:

Bookmark and Share

    


  Member Information For sis_atheraProfil   Hantar PM kepada sis_athera   Quote dan BalasQuote

Putri_Cahaya
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 24825
Posting: 335

malaysia  


posticon Posting pada: 22-06-06 14:54


ada seorang sahabat ana ni... dia sangat pentingkan kekasih dia tu.. bila dah clash,, dia teruk sangat, tak jadi macam orang, mula2 tu.. ambil dadah.. studi lingkup ... hutang ptptn lagi sebab tak habis belajar... emmmm... pengajarannya.. bagi ana,jangan lah kita terlalu dambakan kasih manusia hingga lupa pada sang pencipta kita.. lupa pada diri hingga sanggup musnahkan masa depan hanya kerna cinta palsu... sedih betul ana tengok sahabat ana ni.. dulu puas di nasihat, tapi tak makan saman jugak... sekarang dah teruk,baru nak menyesal.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putri_CahayaProfil   Hantar PM kepada Putri_Cahaya   Quote dan BalasQuote

siswa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.06.2006
Ahli No: 24900
Posting: 203
Dari: UTM skudai

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 22-06-06 23:54


Pada 07-12-05 00:57 , pearl_light86 posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum...nak dijadikan cerita...satu hari tu...roomate saya tnyer...
'tak takut ke tak ada pakwe ni?'
saya diam..selamer ni.tak pernah terpikir pun saya pasal ni...lagipun saya rasa saya belum jumpa yang terbaik untuk saya...
dengan selamber saya jawab..
tak takut...
perlu ke pakwe?tak boleh ke bercinta lepas kahwin??


     Selama saya belajar agama tak pernah lagi saya dengar boleh brcinta sebelum
kahwin, boleh dating2, @ jumpa duduk tanya khabar, borak bnda2 tak penting senang cerita tak ada keperluan penting untuk berjumpa ke (walaupun brjmpa bawa teman). kalau ada mmber kat UTM skudai cuba minta dia MP3 ceramah tentang cara cari jodoh dalam islam dari lcture ustaz Mohd Ismail Mustari di cmpus UTM jb skudai. Kandungannya bagus trdapat juga dalil2.
     Cuba rujuk sirah [email protected] hayatus sahabat, tak pernah lagi dengar mereka brcinta, walaupun mereka boleh tulis surat cinta, walaupun tak ada SMS.


-----------------
Usahalh sepahit hempedu, insyaallah kejayaan datang semanis madu.... Muhammad s.a.w sudah tiada, tnggjawab kita smbng dkwah Islam.


Bookmark and Share

    


  Member Information For siswaProfil   Hantar PM kepada siswa   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-06-06 09:46


Pada 22-06-06 23:54 , siswa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-12-05 00:57 , pearl_light86 posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum...nak dijadikan cerita...satu hari tu...roomate saya tnyer...
'tak takut ke tak ada pakwe ni?'
saya diam..selamer ni.tak pernah terpikir pun saya pasal ni...lagipun saya rasa saya belum jumpa yang terbaik untuk saya...
dengan selamber saya jawab..
tak takut...
perlu ke pakwe?tak boleh ke bercinta lepas kahwin??


     Selama saya belajar agama tak pernah lagi saya dengar boleh brcinta sebelum
kahwin, boleh dating2, @ jumpa duduk tanya khabar, borak bnda2 tak penting senang cerita tak ada keperluan penting untuk berjumpa ke (walaupun brjmpa bawa teman). kalau ada mmber kat UTM skudai cuba minta dia MP3 ceramah tentang cara cari jodoh dalam islam dari lcture ustaz Mohd Ismail Mustari di cmpus UTM jb skudai. Kandungannya bagus trdapat juga dalil2.
     Cuba rujuk sirah [email protected] hayatus sahabat, tak pernah lagi dengar mereka brcinta, walaupun mereka boleh tulis surat cinta, walaupun tak ada SMS.



mungkin akhi boleh selitkan sedikit kandungan ceramah beserta dalil..ana nak tahu juga


-----------------
sekali kaki melangkah di jalan ALLAH..jangan undur..biar masa berganti..aqidah jangan mati..biar zaman berubah..keyakinan pada ALLAH jangan goyah..


Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

husna_nasiha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.01.2006
Ahli No: 22138
Posting: 233
Dari: UPM

Perak  


posticon Posting pada: 23-06-06 11:21


Hmm..masalah ana,abang saudara ana ada kenalkan ana pada seorang sahabatnnya..dan kami tak pernah berjumpa..hanya bertanya khabar seminggu sekali..dia seorang yang baik dan agamanya juga bagus..saya pernah bertanyakan soal kahwin, tetapi dia mahu saya habiskan pelajaran dulu.. macamana ni??


-----------------
Pernikahan menginsafkan kita..
Perlunya iman dan taqwa meniti sabar dan redha..
Bila masa senang syukuri nikmat Tuhan..
Susah mendatang tempuh


Bookmark and Share

    


  Member Information For husna_nasihaProfil   Hantar PM kepada husna_nasiha   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 23-06-06 11:46


Pada 09-12-05 15:07 , jihanku posting:

!!! QUOTE !!!

memang best bila single ni,tapi yang malangnye bila ada birthday party dimana semua roommate kita ada partner tapi kita tak ada....so kita akan disisihkn.nak pula masa tu mereka hanya layan partner masing-masing.ini akan buat kat sedih....


Betul tu..saya punya kawan kebanyakkan nya dah ada makwe/pakwe..Kalau pergi makan tu seorang-seorang saja..rasa macam orang bodoh saja..Kalau waktu malam tu saya la yang jadi pak guard kat rumah seorang-seorang..huhuhu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-06-06 11:58


Pada 23-06-06 11:46 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-12-05 15:07 , jihanku posting:

!!! QUOTE !!!

memang best bila single ni,tapi yang malangnye bila ada birthday party dimana semua roommate kita ada partner tapi kita tak ada....so kita akan disisihkn.nak pula masa tu mereka hanya layan partner masing-masing.ini akan buat kat sedih....


Betul tu..saya punya kawan kebanyakkan nya dah ada makwe/pakwe..Kalau pergi makan tu seorang-seorang saja..rasa macam orang bodoh saja..Kalau waktu malam tu saya la yang jadi pak guard kat rumah seorang-seorang..huhuhu..



tak ada apa yang bodohnya.. lagipandai, lagi bagus. selamat dr maksiat :)


-----------------
ALLAH IS ENOUGH FOR ME


Bookmark and Share

    


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-06-06 12:07


u may have someone in your mind, someone in your heart, someone in your dreams, someone in your life but Allah is always someone when u have no one

bila kita keseorangan, bukan kita tak berteman, bukan jua kita bersendirian, tapi akal yang sejengkal itu teman, ilmu di dada itu kawan, dan Al Quran itulah panduan..

Sahabat..seorang wanita solehah, perasaan hatinya terlalau mahal untuk menyintai lelaki kerana hatinya tak ingin dicemari lelaki lain selain lelaki yang dijanjikan Allah bernama suami... kerana wanitalah pelemah iman lelaki dan kerana wanitalah ramai lelaki tersungkur dari prinsip perjuangan sendiri. Jangan jadikan diri kita wanita akhir zaman yang sering dibimbangi Rasulullah. Ayuhlah kita dambakan cinta Allah kerana ia memberi kebahagiaan...bukan kelalaian dan angan2. Cinta manusia hanya sementara dan melalaikan kita dari cinta Pencipta...


-----------------
ALLAH IS ENOUGH FOR ME
[ Telah diedit oleh: imtihan_insyirah pada 23-06-06 12:09 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 23-06-06 12:14


Memang la...Tapi penat jugak saya paksa diri sendiri supaya tak fikir kan pasal couple ni..Lebih2 lagi roommate semua nya dah ada awek...Kuat betul dia punya cubaan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-06-06 12:26


camnilah... saya rasa awak mesti nakkan seorang muslimah solehah sebagai isteri.. bukan setakat awek kan? jauh tarafnya antara seorang awek (yang mudah untuk apa saja) dan seorang bakal zaujah. banyak2lah berdoa.... Allah pasti akan memakbulkan. kita memang berusaha..tapi biarlah dengan cara yang betul bukannya ambil jalan singkat mencari awek. kalau dah namanya awek mesti nak ajak dating selalu, nak telefon selalu, nak sms kata-kata manis...pendek kata penuh dnegan maksiat. biarpun kita kata tak ada apa-apa... namun sesungguhnya tipu daya syaitan tu sangat halus. fitnah wanita sangat besar.

biarlah lambat sekalipun asalkan betul-betul layak untuk jadi isteri dan betul-betul yang Allah pilih untuk kita sebagai teman hidup. insya Allah saudara akan menemui juga idaman hati satu hari nanti dan mendapat isteri solehah sebagai ganjaran kesabaran saudara itu. yakinlah dengan janji2 Allah yang tidak pernah gagal.

biarlah kita serahkan nasib hidup kita ni pada Allah.. bukan serah pada diri sendiri. pilihan dan keputusan Allah memang tepat dan benar kerana Dialah yang Maha Bijaksana dalam mengurus kesudahan yang paling baik dan Dia juga Pentadbir dan Perancang yang Maha Hebat. Allah takkan sia2kan doa dan pengharapan hamba2NYa pada Dia

wallahua'lam


-----------------
ALLAH IS ENOUGH FOR ME
[ Telah diedit oleh: imtihan_insyirah pada 23-06-06 12:32 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-06-06 12:34


saya cukup suka lagu ni.. sandaran cinta by Saff One. penuh makna yang tersirat

Menelusuri denai kerinduan ini
Ku atur langkah mendaki cinta yang tertinggi
Perjalanannya tak seindah bicara
Penuh onak berduri harus ku tempuhi

Di tengah rimba kehidupan
Menjalar akar perasaan
Malar kecintaan atau kebencian

Segar cinta bertunjang keimanan
Layu cinta kerana tersungkur di perdu dosa

Bila cinta diracun alpa dan prasangka
Pasti ia takkan kekal lama
Kebencian pun mula melata di jiwa

Ku mengimpikan kuntum cinta
Harum mewangi penuh warna
Kembangnya dibaja taqwa kepadaNya

Kan ku sunting ia jadi hiasan
Serikan kesuraman taman hatiku selamanya

Namun cinta sejati, suci dan abadi
Hanyalah cinta pada Ilahi
Raih cintaNya syarat menuju firdausi
Sandaran cinta pada Tuhan Yang Esa

Tenang dirimbun kasihnya mengubat lara
Tak ketemu kecewa hanyalah bahagia


-----------------
ALLAH IS ENOUGH FOR ME
[ Telah diedit oleh: imtihan_insyirah pada 23-06-06 12:35 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 23-06-06 16:15


Ha'a, betul tu...Saya memang impikan seorang muslimah solehah sebagai isteri...Terima kasih sebab bagi nasihat yang berguna ni...InsyaALLAH saya akan pegang nasihat saudari ni sampai bila-bila...Semoga ALLAH memberi kekuatan kepada saya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

comel21
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22777
Posting: 90

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-06-06 17:56


ya salam...

perlu ke tak erk?

erm..yang pastinya bukan satu keperluan cuma sesuatu yang bersifat kehendak..untuk memenuhi fitrah seorang insan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For comel21Profil   Hantar PM kepada comel21   Quote dan BalasQuote

hafiz86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2006
Ahli No: 24920
Posting: 253
Dari: Bumi Hang Tuah

Melaka  


posticon Posting pada: 23-06-06 19:57


tak perlu pun tak apalah bukannya penting sangat pun

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz86Profil   Hantar PM kepada hafiz86   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 25-06-06 13:42


saya dah ada...:lol: mudah2an kekalla sampai jinjang pelamin...InsyaALLAH..

Bookmark and Share

    


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 26-06-06 11:08


Pada 23-06-06 19:57 , hafiz86 posting:

!!! QUOTE !!!

tak perlu pun tak apalah bukannya penting sangat pun


Kalau kita dah ready nak berumahtangga dan kita minat kat seseorang, adakah patut kita straight to the point yang kita nak dia jadi pasangan kita?? ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

ieda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.10.2003
Ahli No: 4797
Posting: 226
Dari: pontian

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-06-06 11:11


emm..terpulanglah pada setiap individu...mungkin ada yang kata perlu..dan mungkin ada yang fikir tak perlu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For iedaProfil   Hantar PM kepada ieda   Quote dan BalasQuote

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-06-06 13:25


Pada 26-06-06 11:08 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-06-06 19:57 , hafiz86 posting:

!!! QUOTE !!!

tak perlu pun tak apalah bukannya penting sangat pun


Kalau kita dah ready nak berumahtangga dan kita minat kat seseorang, adakah patut kita straight to the point yang kita nak dia jadi pasangan kita?? ;-)


boleh straight to the point... tapi kalau nak guna orang tengah pun boleh juga. yang penting bila sama-sama dah janji, letakkan syariat di depan. biar syariat islam yang memandu apa jua tindakan, bukan kata hati dan nafsu. mardhatiLLah itu yang utama

p/s: rasa macam perunding jodoh pulak :di


-----------------
ALLAH IS ENOUGH FOR ME


Bookmark and Share

    


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

hafiz86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2006
Ahli No: 24920
Posting: 253
Dari: Bumi Hang Tuah

Melaka  


posticon Posting pada: 26-06-06 14:45


Perlu agaknya kalau seseorang itu memerlukan dalam hidup nya

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz86Profil   Hantar PM kepada hafiz86   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 27-06-06 08:51


Pada 26-06-06 13:25 , imtihan_insyirah posting:

!!! QUOTE !!!


boleh straight to the point... tapi kalau nak guna orang tengah pun boleh juga. yang penting bila sama-sama dah janji, letakkan syariat di depan. biar syariat islam yang memandu apa jua tindakan, bukan kata hati dan nafsu. mardhatiLLah itu yang utama

p/s: rasa macam perunding jodoh pulak :di




Betul tu..kalau ikutkan nafsu semua benda kita nak buat..


p/s: saya budak baru belajar, kalau salah tolong tunjukkan.. :lol: :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

islamicboy
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2003
Ahli No: 5350
Posting: 717
Dari: Hijau Kuning

Kedah  


posticon Posting pada: 27-06-06 10:24


bercinta boleh asalkan kita pandai bawak haluan hidup kita berteraskan hukum syarak....

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamicboyProfil   Hantar PM kepada islamicboy   Quote dan BalasQuote

imthiyaz
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2004
Ahli No: 11772
Posting: 461
Dari: Selangor @ Shah Alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-06-06 10:47


pada pendapat ana, tak perlu pakwe/makwe ni... tapi perlu kepada suami/isteri.

Bookmark and Share

    


  Member Information For imthiyazProfil   Hantar PM kepada imthiyaz   Pergi ke imthiyaz's Website   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-06-06 06:07


Pada 27-06-06 10:24 , islamicboy posting:

!!! QUOTE !!!

bercinta boleh asalkan kita pandai bawak haluan hidup kita berteraskan hukum syarak....


bercinta yang berteraskan syara' tu bagaimana??

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

fi_shattir
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.06.2006
Ahli No: 24949
Posting: 163
Dari: Bumi Allah

croatia  


posticon Posting pada: 28-06-06 06:38


Pada 27-06-06 10:47 , imthiyaz posting:

!!! QUOTE !!!

pada pendapat ana, tak perlu pakwe/makwe ni... tapi perlu kepada suami/isteri.


ya betul...
itulah hakikatnya..


-----------------
Impianku menjadi lelaki acuan Al-Quran..
Doa-doakanlah ek..
Hidup dan matiku kerana ilahi..


Bookmark and Share

    


  Member Information For fi_shattirProfil   Hantar PM kepada fi_shattir   Quote dan BalasQuote

hajat
Warga Rasmi
Menyertai: 28.06.2006
Ahli No: 24995
Posting: 13
Dari: joHor yang BesT

Johor   avatar


posticon Posting pada: 29-06-06 01:26


pastikan apa yang kita buat itu membantu menambah iman atau tidak...
pakwe/makwe?
tak ada maknenyer

Bookmark and Share

    


  Member Information For hajatProfil   Hantar PM kepada hajat   Quote dan BalasQuote

hajat
Warga Rasmi
Menyertai: 28.06.2006
Ahli No: 24995
Posting: 13
Dari: joHor yang BesT

Johor   avatar


posticon Posting pada: 29-06-06 01:29


Pada 27-06-06 10:24 , islamicboy posting:

!!! QUOTE !!!

bercinta boleh asalkan kita pandai bawak haluan hidup kita berteraskan hukum syarak....


tak paham :-o :-o :-o
jelaskan akhi


-----------------
jANGaN kEcIl hAtI,kItAkAn hAmBa


Bookmark and Share

    


  Member Information For hajatProfil   Hantar PM kepada hajat   Quote dan BalasQuote

nuriman21
Warga 1 Bintang
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15380
Posting: 24
Dari: pulau pinang

PulauPinang  


posticon Posting pada: 29-06-06 17:44


:roll:

sedangakan ALLAH SWT sendiri dah gariskan yang pertalian antara lelaki dan perempuan yang bukan muhrim hanya sah dengan ikatan perkahwinan yang sah.
jadi kesimpulannya kalau dah berkenan tu kahwin sajala tapi pastikan anda berkemampuan dari segi fizikal , rohani dan kewangan.
yang baik itu pastinya dari ALLAH dan yang tidak baik itu dari kelemahan saya sendiri.

wallahu`alam. ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuriman21Profil   Hantar PM kepada nuriman21   Pergi ke nuriman21's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.208922 saat. Lajunya....