Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 11-08-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Aku bersama sangkaan hambaKu padaKu, jika sangkaannya baik maka baiklah baginya, dan jika sangkaannya buruk maka buruklah baginya.
-- Hadis Qudsi

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 54
Ahli: 0
Jumlah: 54




  Yang Masuk Ke Sini
lidah-penghunus: 3 hari yang lalu
muslimiman: 18 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 19 hari yang lalu
nur_tinta: 25 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: KETAHUI SIFAT ANDA MELALUI JENIS TULISAN


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» KETAHUI SIFAT ANDA MELALUI JENIS TULISAN

Please Mendaftar To Post


Oleh KETAHUI SIFAT ANDA MELALUI JENIS TULISAN

saidatul_hawa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 28.05.2003
Ahli No: 875
Posting: 55
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 01-12-05 14:06


MENGIKUT KAJIAN PAKAR MOTIVASI DATO' dari FADZILAH KAMSAH

tulisan ditekan:seorang yang cergas,pantas dan agresif
tekanan ringan:seorang yang tidak begitu sihat dan mudah sakit
tulisan berbentuk bulat:emosional,prihatin,penyayang,peka
dan kreatif
Tulisan tajam:rasional,sistematik,pandai mengurus,banyak guna otak kiri
Tulisan condong ke kanan:ramah ,penyayang ,berani,pemurah
Tulisan condong ke kiri:suka simpan rahsia,pemalu,setia,kurang bercampur dengan orang
Tulisan tegak:sistematik,suka berkawan,suka cari jalan tengah
tulisan bercampur aduk:emosi tidak tetap
tulisan jarang2:tidak suka campur orang,kurang mesra,agak boros
tulisan rapat2:suka bergaul,tapi amat bergantung kepada orang lain,suka berjimat.

ekor bagi huruf j,pergi,yang dan z besar :emosi ditunjukkan dengan jelas,penyayang,pandai tunjukkan kasih sayang,pemurah,rajin.

ekor bagi huruf j,pergi,yang,z kecil dan tidak lengkap:tak pandai pamer emosi,kurang rajin.

palang t tinggi:aspirasi tinggi
palang t rendah,mudah puas hati,tidak bercita-cita tinggi
palang t sederhana:usaha dan tahap pencapaian sederhana


-----------------
cinta kepada Allah
cinta rasul
cinta ibu bapa
cinta kepada ummah
cinta kepada kecemerlangan


Bookmark and Share

    


  Member Information For saidatul_hawaProfil   Hantar PM kepada saidatul_hawa   Quote dan BalasQuote

iman_nurina
Warga Rasmi
Menyertai: 06.04.2004
Ahli No: 8250
Posting: 19
Dari: pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 02-12-05 11:08


corak tulisan mengikut keadaan..kadang-kadang ok, kadang-kadang sendiripun tak tau baca..
tulisan bercampur aduk tu biasanya time exam dululah..nak kejar masa.tak sempat nak tengok tulisan ok ke tak..yang penting siap on time..tekan2 saja

Bookmark and Share

    


  Member Information For iman_nurinaProfil   Hantar PM kepada iman_nurina   Pergi ke iman_nurina's Website   Quote dan BalasQuote

nurul_islam
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.03.2004
Ahli No: 8027
Posting: 38
Dari: BUMI ALLAH

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 02-12-05 11:14


setuju saja....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul_islamProfil   Hantar PM kepada nurul_islam   Quote dan BalasQuote

anmahar
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14615
Posting: 703
Dari: Kedah Darul Aman

Kedah  


posticon Posting pada: 02-12-05 11:56


mmmmm..... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For anmaharProfil   Hantar PM kepada anmahar   Quote dan BalasQuote

Linn
WARGA SETIA
Menyertai: 14.04.2004
Ahli No: 8388
Posting: 447
Dari: Serdang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-12-05 12:17


campur2 agaknya sebab dah jarang sangat menulis...

Bookmark and Share

    


  Member Information For LinnProfil   Hantar PM kepada Linn   Quote dan BalasQuote

itsme
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.10.2004
Ahli No: 11624
Posting: 69
Dari: bumi tuhan

iraq  


posticon Posting pada: 02-12-05 15:17


setuju..macam betul saja..

Bookmark and Share

    


  Member Information For itsmeProfil   Hantar PM kepada itsme   Quote dan BalasQuote

Detective_Alam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.01.2004
Ahli No: 6331
Posting: 103
Dari: Kelate

Kelantan  


posticon Posting pada: 02-12-05 15:18


kalau dalam ini macam mana ek....
same saja tulisan..hihihi...

ada betul jugak artikel ini cakap ....

wasalam!

Bookmark and Share

    


  Member Information For Detective_AlamProfil   Hantar PM kepada Detective_Alam   Pergi ke Detective_Alam's Website   Quote dan BalasQuote

anmahar
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14615
Posting: 703
Dari: Kedah Darul Aman

Kedah  


posticon Posting pada: 02-12-05 15:28


aah... sekarang ni menaip saja kerja... tulis pun dah kekok semacam saja... kekadang tu gelak saja tengok sendiri tulis.... heheheheeh.... :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For anmaharProfil   Hantar PM kepada anmahar   Quote dan BalasQuote

nurlynn
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18638
Posting: 460
Dari: Rumahku

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-12-05 16:20


Pada 02-12-05 15:28 , anmahar posting:

!!! QUOTE !!!

aah... sekarang ni menaip saja kerja... tulis pun dah kekok semacam saja... kekadang tu gelak saja tengok sendiri tulis.... heheheheeh.... :-P


a'ah...sama la... :-di


-----------------
"Ukhwah itu indah jika bertemu dan berpisah kerana Allah SWT"


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurlynnProfil   Hantar PM kepada nurlynn   Quote dan BalasQuote

themartyr
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.12.2004
Ahli No: 13027
Posting: 179
Dari: Dataran Syam

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-12-05 19:02


Nak tahu lebih lanjut, sebab ia perlukan amali, carilah kursus memahami tulisan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For themartyrProfil   Hantar PM kepada themartyr   Pergi ke themartyr's Website   Quote dan BalasQuote

puteribongsu1306
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2005
Ahli No: 17648
Posting: 291
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 04-12-05 16:50


ya ke.....
saya pun tak tau apa tanggapan orang bila tegok tulisan saya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteribongsu1306Profil   Hantar PM kepada puteribongsu1306   Quote dan BalasQuote

Shuhada_nha155
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.04.2005
Ahli No: 16080
Posting: 121
Dari: Bumi Allah

malaysia  


posticon Posting pada: 04-12-05 17:04


Bila ikut pertandingan TULISAN TERCANTIK..tulisan pun jadi cantik dan boleh baca..
Bila jawab soalan peperiksaan, mula2 tulisan macam masuk pertandingan, lama2 jadik 'TULISAN DOKTOR'..
Bila TRENGKAS..tulisan sendiri pun TAK FAHAM!!!!!

:-di :lol: :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For Shuhada_nha155Profil   Hantar PM kepada Shuhada_nha155   Quote dan BalasQuote

nuria
Warga 1 Bintang
Menyertai: 30.08.2005
Ahli No: 18575
Posting: 40
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 04-12-05 20:30


Tekan....Ringan..gitulah


-----------------
ah...senyum senyum senyum....comelnya


Bookmark and Share

    


  Member Information For nuriaProfil   Hantar PM kepada nuria   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-12-05 20:37


tulisan saya berbentuk bulat & berpetak2 sikit, yang bulat tu ada tapi yang petak2 sikit tu tak diterangkan pula, macam mana tu...................... :-?


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1898
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-12-05 22:05


tulisan saya tak tetap pun.....sesuai agaknya dengan mood yang suka berubah2

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

yasminhamdan
Warga Rasmi
Menyertai: 04.12.2005
Ahli No: 20713
Posting: 6
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-12-05 22:26


assalamualaikum..
saya sendiri tidak dapat
mengenal pasti jenis tulisan saya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For yasminhamdanProfil   Hantar PM kepada yasminhamdan   Quote dan BalasQuote

raudhatulhusnaa
Warga 1 Bintang
Menyertai: 28.06.2004
Ahli No: 9710
Posting: 23
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 05-12-05 02:34


8-) 8-) 8-) 8-)


-----------------
Kenangan ialah memori yang telah dicipta dan tidak ternilai harganya.oleh itu pastikanlah ia terlipat kemas di sudut hati..


Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhatulhusnaaProfil   Hantar PM kepada raudhatulhusnaa   Quote dan BalasQuote

alif_arfan
Warga Rasmi
Menyertai: 05.12.2005
Ahli No: 20830
Posting: 2

blank   avatar


posticon Posting pada: 05-12-05 23:42


saya teramat setuju............terima kasih sebab bagi tahu

Bookmark and Share

    


  Member Information For alif_arfanProfil   Hantar PM kepada alif_arfan   Quote dan BalasQuote

putra_adi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.10.2005
Ahli No: 20183
Posting: 79
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 06-12-05 00:28


izin kan saya untuk berkongsi maklumat dengan sahabat sekalian,
ustazah saya pernah mengatakan kepada saya bahawa tulisan yang tidak tegak, yakni sebagai contoh: huruf L, pada awal penulisan ia kelihatan baik ,namun pada pertengahan ayat ia kelihatan condong dan begitu jua seterusnya.
mereka ini diangap tidak tetap pendiriannya. ini adalah satu fakta,tidak semestinya kita perlu percaya 100% .
waallahua'lam.


-----------------
Berjiwa daie, Berfikiran Faqih...


Bookmark and Share

    


  Member Information For putra_adiProfil   Hantar PM kepada putra_adi   Quote dan BalasQuote

chibi_maruko
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16933
Posting: 474
Dari: terawang-awangan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-12-05 00:57


tulisan saya pula berubah, kadang-kadang macam tu kadang-kadang macam ni, pelik... :-di


-----------------
Hakikat Kejayaan Adalah Kebahagiaan Dalam Hidup....


Bookmark and Share

    


  Member Information For chibi_marukoProfil   Hantar PM kepada chibi_maruko   Quote dan BalasQuote

ibnutuki
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.11.2005
Ahli No: 20410
Posting: 330
Dari: batu pahat

Johor  


posticon Posting pada: 06-12-05 08:06


hehehe....maybe ada btulnyer statement tu...
ana pun pernah kena tgur dengan lectrr masa kat matriks sebab tulisan kcik sangat....
lepas itu ana besarkan, tapi kcik balik

sampai sekarang tulisan kcik tu mmgdah fix, boleh dibesarkan....akan kecik balik

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnutukiProfil   Hantar PM kepada ibnutuki   Quote dan BalasQuote

hujjatul_hikmah
Warga Rasmi
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20875
Posting: 11
Dari: kl

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-12-05 10:58


tulisan selalu berubah sebab selalu pun kalau tulis nak cepat saja, pas tu bila baca balik tak paham..zaman sekarang ni nak kena buat research jenis tulisan yang suka digunakan bila taip kat pc pula.. eg: calligrapher, tempus sans, cordova dsb...

wassalam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hujjatul_hikmahProfil   Hantar PM kepada hujjatul_hikmah   Quote dan BalasQuote

srikandisutera
WARGA SETIA
Menyertai: 11.04.2005
Ahli No: 15726
Posting: 444
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 08-12-05 16:22


tak tau la betul ke tak..masa sekolah renah dulu..ada orang kata kalau tulisan kita tak sekata maknanya solat kita tak konsisten..ye ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandisuteraProfil   Hantar PM kepada srikandisutera   Quote dan BalasQuote

mulimahsejati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.08.2005
Ahli No: 17755
Posting: 277
Dari: bawah langit atas tanah

Kedah  


posticon Posting pada: 08-12-05 17:50


anan tulisan tak tetap........kejap cantik kejap tak

Bookmark and Share

    


  Member Information For mulimahsejatiProfil   Hantar PM kepada mulimahsejati   Quote dan BalasQuote

sharkuitm
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.02.2006
Ahli No: 22667
Posting: 109
Dari: UITM SHAH ALAM

brazil   avatar


posticon Posting pada: 15-03-06 14:02


ehehe...writing suka tekan dengan bulat-bulat...eheheh..macam best saja meanin u writing begitu..eheheuhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For sharkuitmProfil   Hantar PM kepada sharkuitm   Quote dan BalasQuote

ahda
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.04.2004
Ahli No: 8665
Posting: 73
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 15-03-06 15:01


:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ahdaProfil   Hantar PM kepada ahda   Quote dan BalasQuote

aqil
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.08.2005
Ahli No: 17966
Posting: 162
Dari: PAHANG

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 16-03-06 22:17


Pada 02-12-05 11:14 , nurul_islam posting:

!!! QUOTE !!!

setuju saja....



:-di :-di :-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For aqilProfil   Hantar PM kepada aqil   Quote dan BalasQuote

Shahida09
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.06.2005
Ahli No: 16869
Posting: 343
Dari: Atas Bumi, Bawah Langit

Kedah  


posticon Posting pada: 16-03-06 22:37


hmm...entahle...saya suka tekn
kawan saya pernah tanya saya tak letih ke?
letih 2 letih la juga...tapi rasa puas bila tulis tekan!


-----------------
Photobucket - Video and Image Hosting
[ Telah diedit oleh: Shahida09 pada 16-03-06 22:41 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Shahida09Profil   Hantar PM kepada Shahida09   Pergi ke Shahida09's Website   Quote dan BalasQuote

noor_atiqah
Warga Rasmi
Menyertai: 19.02.2006
Ahli No: 22826
Posting: 6
Dari: kl

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 17-03-06 01:43


ha...
habis tu kalau orang yang jenis banyak tulisn macam saya ni bagaimana pula?
hampir semua yang dinyatakan saya ada....
tekan,senget ke kiri...
menegak...
bulat2...
panjang2...

*************************
mai tengok sat....

http://www.tagworld.com/nooratiqah
http://nooratiqah.blogdrive.com/

Bookmark and Share

    


  Member Information For noor_atiqahProfil   Hantar PM kepada noor_atiqah   Pergi ke noor_atiqah's Website   Quote dan BalasQuote

zeira
Warga Rasmi
Menyertai: 11.01.2006
Ahli No: 21838
Posting: 1

blank  


posticon Posting pada: 17-03-06 13:52


Pada 04-12-05 22:05 , qudwah posting:

!!! QUOTE !!!

tulisan saya tak tetap pun.....sesuai agaknya dengan mood yang suka berubah2


ana pun lebih kurangnya macam tulah

Bookmark and Share

    


  Member Information For zeiraProfil   Hantar PM kepada zeira   Quote dan BalasQuote

spaghetigoreng
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.02.2006
Ahli No: 22680
Posting: 134
Dari: bumi Allah

uk  


posticon Posting pada: 17-03-06 13:58


hehe..tulisan yang berubah2.. sejak sek rendah sampai sekarang, tak pernah tetap..berubah ikut jenis pen, jenis kertas, thp kerajinan, and mood..hehe..tafsiran paling mudah --> xtetap pendirian..huhuh

Bookmark and Share

    


  Member Information For spaghetigorengProfil   Hantar PM kepada spaghetigoreng   Pergi ke spaghetigoreng's Website   Quote dan BalasQuote

musafir_lara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.09.2005
Ahli No: 19324
Posting: 283
Dari: perak + KL + johor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-03-06 14:01


tulisan tajam!mmuahaha..itu saja yang baik personalitinya:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For musafir_laraProfil   Hantar PM kepada musafir_lara   Quote dan BalasQuote

Annursyam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.08.2004
Ahli No: 10824
Posting: 317
Dari: Jelapang padi

Kedah  


posticon Posting pada: 17-03-06 14:03


kalau tulisan cakar ayam macam mana pulak..:-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For AnnursyamProfil   Hantar PM kepada Annursyam   Pergi ke Annursyam's Website   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 25-03-06 07:38


iye ke ni??tulisan saya senget ke kanan

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.154291 saat. Lajunya....