Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 17-04-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Tidak ada yang perlu kita takuti, kecuali ketakutan itu sendiri.
-- Franklin di. Roosevelt

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 92
Ahli: 0
Jumlah: 92




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 23 hari yang lalu
ronniefinancehome: 34 hari yang lalu
MTMKi: 44 hari yang lalu
usop79: 46 hari yang lalu


Jejak Kerjaya
Topik: STPM vs MATRIK


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafiz_along_83
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Kerjaya
    »» STPM vs MATRIK

Please Mendaftar To Post


Oleh STPM vs MATRIK

syahidah87
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.08.2005
Ahli No: 17932
Posting: 40
Dari: tanah melayu

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 01-12-05 10:58


emm..apa pandangan anda?yang mana lebih b`kualiti & b`ok`trampilan? mahasiswa lepsn STPM @ matrikulasi.. berikan sebab anda.(macam soalan periksa lah pulak.) ;-)


-----------------
TaNGkiSLaH CaCiAn DeNgAn sEnYumaN,PeNgHiNaaN DeNgAn LEmah-LeMBut,KEmaRaHaN DeNgAn DiAm,keJaHaTAn dENGaN KeBaIkAn.nESCaYa,teRgOlOnGlAh AnDa dalam gOloNgaN orang-orang YaNg BERILMU..


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidah87Profil   Hantar PM kepada syahidah87   Quote dan BalasQuote

mellisaleez
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.05.2005
Ahli No: 16270
Posting: 210

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 01-12-05 15:12


adusss...susahnya soklan ni....bagi saya, sama sajala....bergantung pada individu...masing2 ada keistimewaan tersendiri...tapi kalau nak minta kerja, company lebih suka ambil student stpm dari matrik.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mellisaleezProfil   Hantar PM kepada mellisaleez   Quote dan BalasQuote

jAiLuL_mAnsHuDaH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 170
Posting: 310
Dari: Di sana sini...

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 01-12-05 16:42


Assalamualaikum wbt...

sebenarnya kita tak boleh terlalu rigid dalam membandingkan kedua2nya...
ikut pengalaman saya...stpm ada kelebihannya tersendiri dan matrik ada kelebihannya tersendiri...cuma mungkin pelajar2 matrik akan dapat pendedahan terdahulu secara asas tentang kehidupan di kampus...
tapi sebelum berkeputusan nak accept matrik atau stpm...perlu tetapkan dulu kursus yang bakal diambil atau jurusan2 tertentu...
contohnya kalau nak further in sastera bm...pelajar matrik rasanya tak boleh mengambil jurusan ni kerana hanya ditawarkan untuk pelajar2 stpm...especially course accounting & science stream...
kalau yang nak further study in this course betul2, rasanya memang elok masuk matrik...
sebab tu perlu ada perancangan teliti sebelum ambil sesuatu keputusan...check out apa course yang boleh diambil selepas stpm atau matrik...

based on one of my experiences...

Wallahu A'lam...


-----------------
.::Ketenangan lahir dari hati yang bersih::.


Bookmark and Share

    


  Member Information For jAiLuL_mAnsHuDaHProfil   Hantar PM kepada jAiLuL_mAnsHuDaH   Pergi ke jAiLuL_mAnsHuDaH's Website   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 02-12-05 09:24


Budak matrik lambat matured kut!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

yushidayaKISAS
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.01.2005
Ahli No: 13627
Posting: 62
Dari: Banting

Selangor  


posticon Posting pada: 02-12-05 10:56


matrik? terlalu awal untuk mereka bebas daripada disiplin.. budak stpm maybe lebih berdikari sikit...

Bookmark and Share

    


  Member Information For yushidayaKISASProfil   Hantar PM kepada yushidayaKISAS   Pergi ke yushidayaKISAS's Website   Quote dan BalasQuote

nurul_islam
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.03.2004
Ahli No: 8027
Posting: 38
Dari: BUMI ALLAH

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 02-12-05 11:10


setuju dengan yushidaya..kalau dari segi disiplin agak bebas sebab terdedah bebas terlalu awal....terpulang kepada pegangan seseorang la..kalau mampu bertahan dengan pegangan islam, alhamdulillah..sebab tu perancangan masa form 5 lagi perlu..mana hala tujuan...apa-apa sama saja matrik dengan stpm..sebab tahun depan dengar cerita akan jadi 2 tahun...
tapi..kalau dari segi pengalaman,bagus matrik lagi la..sebab diperkenalkan sistem semeter,belajar pun ada ala-ala u,walaupun tak sepenuhnya..
peluang nak teruskan ijazah juga sama..so,antara mahu tak mahu studi saja...
ni ana menjawab dari pengalaman ana la....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul_islamProfil   Hantar PM kepada nurul_islam   Quote dan BalasQuote

yushidayaKISAS
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.01.2005
Ahli No: 13627
Posting: 62
Dari: Banting

Selangor  


posticon Posting pada: 02-12-05 11:25


budak-budak metrik memang lebih dahulu di dedahkan dengan kehidupan di u...
tapi, budak2 STPM tak ada beza sebenarnya.. mereka kebanyakkan perlu belajar sendiri, cari bahan sendiri dan guru hanya sebagai pembimbing... yang membezakan cuma budak-budak STPm masih terkat dengan peraturan sekolah.. biasalah, pandangan manusia ni kan berbeza2. ada baik ada buruk.. yang penting pandai dalam membuat keputusan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For yushidayaKISASProfil   Hantar PM kepada yushidayaKISAS   Pergi ke yushidayaKISAS's Website   Quote dan BalasQuote

farhan
Warga Rasmi
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 719
Posting: 7
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 02-12-05 12:31


pada pengalaman ana, student STPM banyak dapat belajar bebanding dengan matrik...semua tahukan yang STPM 2 tahun.matrik 1tahun.tapi bagi student matrik mereka dapat jimatkan 1tahun untuk degree....bagi ana,dua2 elok....yang penting bagaimana kita kawal diri kita.ana bekas matrik...tapi ramai rakan2 ana bekas STPM..so apa yang ana dapat lihat,student STPM susah nak masuk U sebab silibus student STPM lebih tough..sebab mereka kena jawab exam untuk 1tahun belajar..tapi utuk matrik hanya untuk ujian final.....so....fikir2kan laa =)

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhanProfil   Hantar PM kepada farhan   Quote dan BalasQuote

yushidayaKISAS
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.01.2005
Ahli No: 13627
Posting: 62
Dari: Banting

Selangor  


posticon Posting pada: 02-12-05 13:25


eh, STPM belajar 2 tahun la... silibus memang susah tapi nak seribu daya tak nak seribu dalih..

Bookmark and Share

    


  Member Information For yushidayaKISASProfil   Hantar PM kepada yushidayaKISAS   Pergi ke yushidayaKISAS's Website   Quote dan BalasQuote

julihan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.08.2005
Ahli No: 17771
Posting: 90
Dari: klate

Kelantan  


posticon Posting pada: 02-12-05 14:14


pada saya masing2 ada kelebihannya, sebagai pelajar matrik saya rasakan matrik ini dapat jimatkan masa untuk kita berlajar dan lebih lagi awal terdedh pada alam universiti jadi takderla ada kezejutan sangat bila berada kar universiti... masing2 ada pendapatla nak pilih mana satu yang terbaik... kalau stpm pun memang banyak silibus kena belajar untuk tempoh 2 tahun dan budak2 matrik laks kena betul2 bagi tumpuan sebab kita belajar hanya setahun kena kejar banyak perkara dalam masa yang singkat tak boleh main2 sesangat....

Bookmark and Share

    


  Member Information For julihanProfil   Hantar PM kepada julihan   Quote dan BalasQuote

al-faizzun
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4299
Posting: 151
Dari: Johor Bahru

Perak  


posticon Posting pada: 02-12-05 14:29


ASsalamualaikum,

memang dua2 tu ada kelebihan. dengan matrik kita dah terdedah lebih awal tentang kehidupan U dan singkat. STPM pula pelajar yang masuk U tu lebih matang la walaupun tak didedahkan. Tu yang saya rasa apabila masuk u ni

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-faizzunProfil   Hantar PM kepada al-faizzun   Quote dan BalasQuote

triptofana
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14611
Posting: 639
Dari: sElaNgoR

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-12-05 14:34


emmm saya ni ex matrix, tapi rasanya matrik pun takdelah sangat senang nak score even belajar kurang setahun dari STPM...susah jugak.....tapi memang tak dnafikan STPM lagi susah sebab tu saya lebih rela masuk matrik dari ambik STPM...he..he..he...mungkin budak stpm lebih matured sikit dan xdelah terikut sangat budaya yang tak baik bila kat universiti....walau apapun sekarang saya dan graduate. Bila time cari kerja...depends on kita punya performence masa interview dan result u..bukannya kita ni student stpm or matrik. stpm or matrik tu macam yard stick untuk kita masuk universiti saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For triptofanaProfil   Hantar PM kepada triptofana   Quote dan BalasQuote

Kaisi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9907
Posting: 233
Dari: KB - The Islamic City

japan   avatar


posticon Posting pada: 02-12-05 15:25


assalamualaikum..
a ahla sama sajalah...depend pada individu tu sendiri jugak..tapi dari apa yang ana tahu majoriti.. budak stpm la lebih matang sebab mereka terdedah dengan banyak isu2 semasa yang kadang-kadang budak-budak matrik tak tahu LANGSUNG..hehehe...entahla..rasa2nya begitu lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For KaisiProfil   Hantar PM kepada Kaisi   Quote dan BalasQuote

onelove
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.11.2003
Ahli No: 5349
Posting: 38
Dari: kl

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-12-05 19:04


Assalamualaikum..
wahh....ramai yang sokong stpm ye...hmm saya dari matrix...so saya rasa matrix ok juga lah...yelah...perluang untuk ke U lebih cerah....2 sem saja....hai kaisi laser nampak!hmmm anda ingat dak matix tak baca surat khabar ke....tak tengok tv ke...tapi realiti nya.. dak STPM lerlampau kekadang terlampau 'terdedah'...lepas itu mereka fikir konon2x dah mature sangat lah....so boleh cakap suka2x hati saja....hmmm kaisi ini lepasan STPM ke???kalau ye patutlah....kui3x....kalau panas....cecepat ambik air wuhdu ye...

Bookmark and Share

    


  Member Information For oneloveProfil   Hantar PM kepada onelove   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 02-12-05 22:15


Assalamualaikum....

sikit sbyk saya setuju dengan rakan-rakan graduan STPM...

dalam banyak2 subjek STPM pada saya subjek Pengajian AM paling perit kita belajar....nak kuasai tiga bidang Laras Sastera(Kefahaman Am),Laras Sains(Kefahaman Am) dan Interpretasi Statistik dan Graf. woiiii....bukan semua boleh buat, tak percaya tanyerlah yushidayaKISAS...

tapi bagi saya pemilihan sama ada nak ke matrik atau ke STPM bergantung pada kita sendiri. kalau kita nak cabaran, amiklah STPM kerana STPM memang mencabar. tapi kalau kita masih berpegang pada budaya 'tongkat', amiklah matrik. ini tak termasuk yang memilih sambung belajar ke luar negara.

wa allahu a'lam bis sawab. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

khadijatulnisha
Warga Rasmi
Menyertai: 17.04.2005
Ahli No: 15862
Posting: 4
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 02-12-05 22:31


assalammualaikum..........
saya ex m3x..............
pada saya.......m3x dengan stp banyak bezanya,,,,,,,,,
nak kata senang pun tak boleh,,,,,,,m3x 4 me,,,,,,memang susah.....esspecially bdak hayat,,,,,,,,,,,walau 2 sem........or setaun saja,,,,,tapi belajar nya best,,,,,,,,...so far kalau kantoi m3x sijil tak laku,,,,,,lepas itu kena repeat tapi kalau kantoi stp sijil still boleh guna untuk cari kerja.......bdak m3x pluang nak masuk u untuk sains stream.......tinggi........bebanding dengan stp.......
tapi bila dah sampai u orang tak pertikai same ada awak bdak m3x ke stp......stil di same..........

Bookmark and Share

    


  Member Information For khadijatulnishaProfil   Hantar PM kepada khadijatulnisha   Quote dan BalasQuote

yushidayaKISAS
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.01.2005
Ahli No: 13627
Posting: 62
Dari: Banting

Selangor  


posticon Posting pada: 25-02-06 15:07


yeah.. ana setuju..huhuhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For yushidayaKISASProfil   Hantar PM kepada yushidayaKISAS   Pergi ke yushidayaKISAS's Website   Quote dan BalasQuote

ilma
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14511
Posting: 247
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 25-02-06 15:22


saya rasa budak stpm lagi rajin dari budak matrix Kalau kat u laaa..
my be mereka dah biasa kut....
saya pun ex- matrix....
rasanya yang lain same kut cuma beza umur saja laaa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilmaProfil   Hantar PM kepada ilma   Pergi ke ilma's Website   Quote dan BalasQuote

yanokage
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20839
Posting: 275
Dari: SMK (A) Al-Irshad

PulauPinang  


posticon Posting pada: 25-02-06 15:57


matriks dah hampir kompem masuk U dah pasal pelajar2 dia pun cemerlang SPM .... :-P


-----------------
"Whenever there is justice, There is a life" ... HUndred Beast Sentai ! Gaoranger !!
[ Telah diedit oleh: yanokage pada 25-02-06 16:00 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For yanokageProfil   Hantar PM kepada yanokage   Pergi ke yanokage's Website   Quote dan BalasQuote

alan36963
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.03.2004
Ahli No: 7711
Posting: 71
Dari: TeMpAt mENcArI iLMu..

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-02-06 16:34


matrik macam tak ada kehidupan, so survival boleh keluar nant tak ada, stpm lagi bagus...
kalau nak bandingkan peluang kerjaya..
1.stpm
2.diploma (daripada poli)
3.diploma (daripada universiti &kolej universiti)
4.matrik memang tak boleh pakai untuk buat kerja..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alan36963Profil   Hantar PM kepada alan36963   Quote dan BalasQuote

puteribongsu1306
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2005
Ahli No: 17648
Posting: 291
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 25-02-06 18:26


bagi saya stpm lebih menarik....
lain orang laian pula pandangannya

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteribongsu1306Profil   Hantar PM kepada puteribongsu1306   Quote dan BalasQuote

exenthusia
Warga Rasmi
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23033
Posting: 2
Dari: malaysia

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-03-06 01:32


well,sptm ni biasa la..orang kenal..famous dalam malaysia..sesiapa yang nak ambil stpm dpersilakan..pandai2 la pilih stream apa..macam aku ambil stream sastera agama..blajo arab sastera, syariah,bmelayu,sej,p.am saja..yang penting kalau dah pilih suatu tu jangan main2..

Bookmark and Share

    


  Member Information For exenthusiaProfil   Hantar PM kepada exenthusia   Quote dan BalasQuote

quick
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19880
Posting: 65

blank  


posticon Posting pada: 01-03-06 08:49


STAM pun tak mengapa

Bookmark and Share

    


  Member Information For quickProfil   Hantar PM kepada quick   Quote dan BalasQuote

nurkasih87
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.09.2003
Ahli No: 3434
Posting: 133
Dari: Kemaman!..

Terengganu  


posticon Posting pada: 01-03-06 08:52


saya sedg stadi dalam diploma sekarang nh..
um.. ok juga.. boleh concentrate lbiy lagi dalam stadi..
banyak pluang kerjaya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkasih87Profil   Hantar PM kepada nurkasih87   Pergi ke nurkasih87's Website   Quote dan BalasQuote

nurkasih87
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.09.2003
Ahli No: 3434
Posting: 133
Dari: Kemaman!..

Terengganu  


posticon Posting pada: 01-03-06 08:54


tapi kena la maintai up 3 pointer..
baru boleh smbung degree..
after diploma baiknya kerja dulu..
cari pengalaman..
nh kata pensyrh saya laa..
atas diri masing3 la..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkasih87Profil   Hantar PM kepada nurkasih87   Pergi ke nurkasih87's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 09-03-06 20:49


ikut pengalaman...(cheewah...baru setahun dua masuk u..) ana lihat budak stpm lebih bersedia mengahadapi dunia luar/dunia kampus..yelah...dilihat suasana yang begitu 'sesak' kekuatan mental perlu dikuatkan dulu...ana masuk u dengan result stpm...tapi sebelum tu ana selepas spm dapat matrix...tapi tiba-tiba rasa nak tukar hala tuju...i meant nak tunggu u la yang keluar bulan 5..tengok2..tak dapat...kantoi la masa tu...nak minta semula matrix mena boleh kan...?

dan ana masuk lower6 ambil STAM..actually ana budak sekolah agama..so...terlepas peluang itu ambil peluang ini...senang cerita ana pun dapat result baik yang membolehkan ana mohon u tempatan macam budak matrix...masuk u umur 19 tahun..tapi memikirkan konon nak sambung study ke timur tengah(jadi trend bebudak sekolah agam yang lulus STAM)..tapi bila buat medical checkup...tak lepas...ana ada keuzuran yang menghalang follow member2 ke sana..so..ana sambung study la ambil STPM...ha...buat pengetahuan ana pun minta u juga...tapi tak dapat...sebab tak ambil muet lagi masa tu...so..ana teruskanla stpm...

senag cerita lagi...masa tu fikiran pun tak betul sangat pun...minta sana sini tapi tak tetap pendirian...follow kawan2 pun satu hal...last2 dengan stpm dapatla ana jejakkan kaki ke u...lewat sangat ke?normalla tu..?

so...depend pada kalian la...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 09-03-06 20:51


ops..tambah lagi...ana tak minta diploma swasta sebab tau kos amatlah mahal w/pun tahap pendapatan isirumah ana ditahap yang agak selesa...lagipon kolej swasta ni tempat bebudak yang kecewa tak dapat u...betul tak?(maaf Kalau ada yang merasa/terasa...)

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

fahim
WARGA SETIA
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8869
Posting: 613
Dari: Morioka, Jepun

japan  


posticon Posting pada: 13-04-06 23:11


Matriks pun bagus juga pasal keutamaan membuat ijazah adalah kepada lepasan matriks. lepas itu kat matriks dapat elaun, yuran free... lepas itu orang yang masuk matriks pula tip top SPM achievers... Kan macam nampak kelebihan sikit...

Hehe, jangan marah orang STPM!

Bookmark and Share

    


  Member Information For fahimProfil   Hantar PM kepada fahim   Quote dan BalasQuote

fahim
WARGA SETIA
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8869
Posting: 613
Dari: Morioka, Jepun

japan  


posticon Posting pada: 13-04-06 23:14


Kepada saudara/i syemarly, kalau kita diterima matriks, kita takkan diterima masuk U pasal 2-2 tu bawah kerajaan. So kerajaan akan tetapkan yang terbaik untuk kita. Mungkin kalau mohon nak masuk matriks boleh agaknya, tapi kena face 2 face dengan assessor dulu agaknya. Ala, merayu la kira...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fahimProfil   Hantar PM kepada fahim   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-05-06 22:28


kedua┬▓nya ada kelebihannya,,,
p/s stpm :-di


-----------------
SeErat SimpulaN SeinteAm ukHwaH



Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

fahim
WARGA SETIA
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8869
Posting: 613
Dari: Morioka, Jepun

japan  


posticon Posting pada: 24-05-06 23:19


Ana lepasan SPM, tapi matrix tak masuk, Stpm pun tak. Ana terus pergi UM. Lagi power, terus budak U-shortcut-. Hahaha...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fahimProfil   Hantar PM kepada fahim   Quote dan BalasQuote

radioactive
Warga 1 Bintang
Menyertai: 09.02.2005
Ahli No: 14256
Posting: 28
Dari: Malaysia

blank   avatar


posticon Posting pada: 25-05-06 01:51


pada saya...matrik lagi best.dan saya yakin kebanyakan orang Kalau dapat twrn ke mtrk..memang akan pergi...tapi hanya yang TERPILIH saja yang dapat kan...huhu..so janganlah nak pertikaikan....

saya tak setuju bila orang kata budak matrik tak matured..nak nilai dr segi umur?memang tak patut Kalau anda kata budak mtrk tak matured sebab umur mereka..contohnya..saya sekarang kat u..saya tengok budak-budak stpm pun ada yang tak mtured...padahal mereka tu lebih tua dr kami..tnjkla peribadi elok...tapi sebaliknya...kematangan seseorang tak dinilai dr usia..tapi prinsip yang dipegang...

kami di matrik kena kejar 2 tahun dalam masa 10 bulan...kami tak ada masa macam budak stpm untuk bersuka r.a,tengok tv...kebanyakan kuliah kami habis waktu ptg..hanya mlm untuk study..tak campur lagi dengan assgment..so kena pandai2 curi masa untuk basuh baju,baca paper dll..stay up sampai 2-3 pagi..bila ada gap kuliah..curi2 tidur walau setengah jam..pada saya ini semua dah mematangkan kami untuk berdisiplin...kami pun kena study hard juga...saya ambil fizik kat mtrk...lec suruh kami refer buku stpm kerana buku stpm lagi senang...so??

dahla...setiap orang dah ditetapkan rezeki masing-masing...bersyukurlah...


-----------------
~Bagaikan permata,di celahan kaca,kerdipnya sukar untuk dibezakan,kepadaMu Tuhan,ku pasrah harapan,moga tak tersalah pilihan~


Bookmark and Share

    


  Member Information For radioactiveProfil   Hantar PM kepada radioactive   Quote dan BalasQuote

fatimahzahra
Warga 5 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23022
Posting: 363
Dari: blue universe

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 25-05-06 09:54


Pada 24-05-06 23:19 , fahim posting:

!!! QUOTE !!!

Ana lepasan SPM, tapi matrix tak masuk, Stpm pun tak. Ana terus pergi UM. Lagi power, terus budak U-shortcut-. Hahaha...


anta ni dapat pasum ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatimahzahraProfil   Hantar PM kepada fatimahzahra   Quote dan BalasQuote

fatimahzahra
Warga 5 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23022
Posting: 363
Dari: blue universe

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 25-05-06 09:55


Pada 25-05-06 01:51 , radioactive posting:

!!! QUOTE !!!

pada saya...matrik lagi best.dan saya yakin kebanyakan orang Kalau dapat twrn ke mtrk..memang akan pergi...tapi hanya yang TERPILIH saja yang dapat kan...huhu..so janganlah nak pertikaikan....

saya tak setuju bila orang kata budak matrik tak matured..nak nilai dr segi umur?memang tak patut Kalau anda kata budak mtrk tak matured sebab umur mereka..contohnya..saya sekarang kat u..saya tengok budak-budak stpm pun ada yang tak mtured...padahal mereka tu lebih tua dr kami..tnjkla peribadi elok...tapi sebaliknya...kematangan seseorang tak dinilai dr usia..tapi prinsip yang dipegang...

kami di matrik kena kejar 2 tahun dalam masa 10 bulan...kami tak ada masa macam budak stpm untuk bersuka lah.a,tengok tv...kebanyakan kuliah kami habis waktu ptg..hanya mlm untuk study..tak campur lagi dengan assgment..so kena pandai2 curi masa untuk basuh baju,baca paper dll..stay up sampai 2-3 pagi..bila ada gap kuliah..curi2 tidur walau setengah jam..pada saya ini semua dah mematangkan kami untuk berdisiplin...kami pun kena study hard juga...saya ambil fizik kat mtrk...lec suruh kami refer buku stpm kerana buku stpm lagi senang...so??

dahla...setiap orang dah ditetapkan rezeki masing-masing...bersyukurlah...



bunyi macam marah saja..apa pun tak semstinya budak matrik tak matang....lain orang lain pendapatnyer...kita kena terima pendapat orang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatimahzahraProfil   Hantar PM kepada fatimahzahra   Quote dan BalasQuote

keon_5889
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.05.2005
Ahli No: 16637
Posting: 53
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 25-05-06 10:47


ana tak pernah rasa belajar untuk stpm . ana masuk matrik uia

Bookmark and Share

    


  Member Information For keon_5889Profil   Hantar PM kepada keon_5889   Quote dan BalasQuote

fahim
WARGA SETIA
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8869
Posting: 613
Dari: Morioka, Jepun

japan  


posticon Posting pada: 25-05-06 10:50


Pada 25-05-06 09:54 , fatimahzahra posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-05-06 23:19 , fahim posting:

!!! QUOTE !!!

Ana lepasan SPM, tapi matrix tak masuk, Stpm pun tak. Ana terus pergi UM. Lagi power, terus budak U-shortcut-. Hahaha...


anta ni dapat pasum ke?


Lebih kurang la agaknya.. Bukan PASUM secara tepat... Tapi RPKJ. Lebih kurang la tu, kira PASUM la... Enti? Masih SPM??


-----------------
Ingatlah, nabi s.a.w telah didatangkan untuk memandu hidupmu maka ikutilah...


Bookmark and Share

    


  Member Information For fahimProfil   Hantar PM kepada fahim   Quote dan BalasQuote

sabak_kayu
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.02.2005
Ahli No: 14266
Posting: 48
Dari: Hulu

Selangor  


posticon Posting pada: 25-05-06 11:53


Assalamualaikum...

STPM atau Matrik? setakat ni yang saya dengar dari mak bapa, cikgu-cikgu, pakcik kat surau, pakcik teksi, makcik nasi lemak... majoritinya mesti mereka suruh pilih matrik...

saya lpasan spm 2003. minat sangat dengan kimia... dapat tawaran masuk matrik uia... -sistem lain dengan matrik kementerian sebab lepas grad matrik terus masuk main campus uia gombak/kuantan-

saya tahu 'main campus' uia tak ada kos chemical eng.. Kalau grad matrik nanti kena ambil sajalah apa yang ada kat main campus... hati nak ambil stpm saja, sekolah pun dah wusha(sbelum masuk matrik) nampak orait saja bdak pun comel2... tapi macam saya kata kat atas mak bapa, cikgu-cikgu, mak cik nasi lemak, pak cik teksi semua support dari tepi masuk matrik...

dengan hati yang tak putus masuk juga, yela kakak pun uia... tapi sebab hati tak putus, muzabzabi(suffah kata)... nekad keluar matrik lepas satu sem ambil stpm... dengan preparation mee segera(10bulan) result stpm pun tak berapa 'flying'... ye la pelajaran setahun setengah belajar setahun dengan ilmu yang tak masak terus exam huhu memang best...

Masa sem satu uia- core course belajar chem dengan math saja yang lain kena ambil b.i, comp, fkm(islam fundamental knowledge)...pas satu sem belajar sikit lepas itu exam... oraitla cgpa 3+..

masuk stpm struggle tahap dewa... physic and p.am start from scratch... lepas itu kena qadho' lab report dengan experiment chem & physics untuk lower six yang saya skip(sebab terus masuk upper) huhu memang best... ptg2 duduk lab / lib...

Alhamdulilah memang rezeki, semua principal (lulus dengan kredit)... ingat dah kantoi paper math @ gila babas punya paper... tapi tak tau lah dengan keputusan macam ni dapat kos chemical eng... satu A saja... kena tunggulah blan 6 ni...

budak yang dapat 5A stpm ada 20 orang, 4A tiga ratus orang seluruh Malaysia dari 80,000 itupun campur bdak2 art... campur dengan bdak science matrik ada 20,000(ni tak pasti)... huhu saingan memang hebat... anda semua jangan pilih kos chemical kalau tak brtmbah-tmbah la hebat... tapi teringat kata wak jali kita tak bersaing dengan sapa-sapa, tapi dengan diri sendiri.. rezeki masing-masing... insyAllah dia yang memberi rezeki disini akan memberi rezeki disana (cilok ayat suffah lagi)...

apapun moral of the story yang nak disampaikan : Buat sesuatu hati biarlah putus... jangan ikut-ikut... solat istikharoh. Kalau tak anda nanti same macam cerita budak kat atas...

Matrik atau STPM?

Wallahu musta'an...

p/s: oh ya jangan lupa doa2kan mudah2an saya dapat u kos chemi blan 6 ni..amin


-----------------
ALLaH bLesS...
[ Telah diedit oleh: sabak_kayu pada 25-05-06 12:01 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For sabak_kayuProfil   Hantar PM kepada sabak_kayu   Pergi ke sabak_kayu's Website   Quote dan BalasQuote

cinta_madinah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.04.2005
Ahli No: 15937
Posting: 172
Dari: ardhuLLAH

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 25-05-06 11:56


erm..ana pernah merasai bagaimana ambil stpm, belajar ting 6 ,2 tahun..
lower dan below..

dari sgi risiko , ada ana....stpm la..sebab Kalau dapat 3p only..peluang untuk masuk u..samar-samar..berbanding budak matrik..dapat ponter bawah 2 pun ada peluang nak masuk u....

ye tak..itulah masuk matrik ni..ala2 "tongkat " begitu....

apapun , siapa nak kan cabaran,,,ambil la stpm....pakai baju sekolah lagi...hehehe..

bangga apa pakai baju sekolah wp time itu..ramai orang cakap malu, nak ambil stpm..sebab kena pakai baju sekolah...


hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For cinta_madinahProfil   Hantar PM kepada cinta_madinah   Quote dan BalasQuote

msyahid
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.11.2004
Ahli No: 12302
Posting: 70
Dari: simpang renggam

Johor  


posticon Posting pada: 25-05-06 12:05


ana baru lepas stpm kos sains....memang susah.... tapi nak 1rb daye....tak hendak tak payah masuk fm6 heeee blajo memane pun same saja...tak ada beza....belajarlah ilmu yang boleh mendekatkan diri kepada yang mencipta segala2nye..baru dapat kemanisan dalam belajar....

Bookmark and Share

    


  Member Information For msyahidProfil   Hantar PM kepada msyahid   Quote dan BalasQuote

I-Dei
Warga 1 Bintang
Menyertai: 09.02.2006
Ahli No: 22558
Posting: 34
Dari: di.trnung

Terengganu  


posticon Posting pada: 25-05-06 13:04


assalamu'alaikum...
ana sokong pelajar ambik STPM dari ambik matrix walaupun ana ambik SPM phtu terus ke universiti

Bookmark and Share

    


  Member Information For I-DeiProfil   Hantar PM kepada I-Dei   Quote dan BalasQuote

fatimahzahra
Warga 5 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23022
Posting: 363
Dari: blue universe

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 25-05-06 13:10


Pada 25-05-06 10:50 , fahim posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-05-06 09:54 , fatimahzahra posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-05-06 23:19 , fahim posting:

!!! QUOTE !!!

Ana lepasan SPM, tapi matrix tak masuk, Stpm pun tak. Ana terus pergi UM. Lagi power, terus budak U-shortcut-. Hahaha...


anta ni dapat pasum ke?


Lebih kurang la agaknya.. Bukan PASUM secara tepat... Tapi RPKJ. Lebih kurang la tu, kira PASUM la... Enti? Masih SPM??



a'a..lepasan spm juga...ambil course apa kat pasum?

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatimahzahraProfil   Hantar PM kepada fatimahzahra   Quote dan BalasQuote

fatimahzahra
Warga 5 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23022
Posting: 363
Dari: blue universe

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 25-05-06 13:13


Pada 25-05-06 13:04 , I-Dei posting:

!!! QUOTE !!!

assalamu'alaikum...
ana sokong pelajar ambik STPM dari ambik matrix walaupun ana ambik SPM phtu terus ke universiti


yup ana pun setuju sangat.budak2 stpm yang masuk u kebanyakannya lebih berkualiti..lagipon apa yang depa belajar kat sekolah soalan dia tahap u berbanding dengan matrik KPM...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatimahzahraProfil   Hantar PM kepada fatimahzahra   Quote dan BalasQuote

fahim
WARGA SETIA
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8869
Posting: 613
Dari: Morioka, Jepun

japan  


posticon Posting pada: 25-05-06 20:55


engineering... Walaupun tak pasti dapat kerja ke tak bila grad nanti.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fahimProfil   Hantar PM kepada fahim   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 31-05-06 20:28


kedua-duanya pun ok tapi dari apa yang ana tahu banyak gejala sosial mula berakar dr matrik.. tak tahu la betul ke tak..

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

adeque
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.10.2004
Ahli No: 11832
Posting: 45
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 31-05-06 20:49


Pada 31-05-06 20:28 , tasbih_30 posting:

!!! QUOTE !!!

kedua-duanya pun ok tapi dari apa yang ana tahu banyak gejala sosial mula berakar dr matrik.. tak tahu la betul ke tak..



saya tak setuju la kalau kata gejala sosial mula berakar dr matrix...sebabnya..yang dr matrix ni..asalnye dr sekolah..duduk kat matrix mana boleh keluar kolej suka hati...so..bila masa nak bergaul dengan orang luar...melainkan yang masuk matrix ni dah memang ada anasir tak elok pada mereka sejak sekolah lagi...tmbah2 bila kat sekolah..mereka agak terikat dengan peraturan..bila kat matrix dah agak longgar sikit...so bnde tak elok ni senang-senang la mereka nak buat terang-terang...walau bagaimana pun...masih ramai budak matrix yang baik2...cuma yang tak baik ni yang lebih orang nampak sikit,,,..orang lebih nampak yang tak baik dr yang baik...hehe...

Bookmark and Share

    


  Member Information For adequeProfil   Hantar PM kepada adeque   Quote dan BalasQuote

adeque
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.10.2004
Ahli No: 11832
Posting: 45
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 31-05-06 20:49


Pada 31-05-06 20:28 , tasbih_30 posting:

!!! QUOTE !!!

kedua-duanya pun ok tapi dari apa yang ana tahu banyak gejala sosial mula berakar dr matrik.. tak tahu la betul ke tak..



saya tak setuju la kalau kata gejala sosial mula berakar dr matrix...sebabnya..yang dr matrix ni..asalnye dr sekolah..duduk kat matrix mana boleh keluar kolej suka hati...so..bila masa nak bergaul dengan orang luar...melainkan yang masuk matrix ni dah memang ada anasir tak elok pada mereka sejak sekolah lagi...tmbah2 bila kat sekolah..mereka agak terikat dengan peraturan..bila kat matrix dah agak longgar sikit...so bnde tak elok ni senang-senang la mereka nak buat terang-terang...walau bagaimana pun...masih ramai budak matrix yang baik2...cuma yang tak baik ni yang lebih orang nampak sikit,,,..orang lebih nampak yang tak baik dr yang baik...hehe...

Bookmark and Share

    


  Member Information For adequeProfil   Hantar PM kepada adeque   Quote dan BalasQuote

nzawaty
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.02.2006
Ahli No: 22474
Posting: 124
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 31-05-06 21:22


sebenarnya kedua-duanya ada kelebihan dan kekurangan
tapi kalau nak ambil stpm,bersedialah dari aspek rohani dan jasmani untuk berjuang.Ana bekas pelajar stpm aliran sains.masa sekolah memang banyak rintangan.tapi alhamdullillah ana berjaya jejak ipta

Bookmark and Share

    


  Member Information For nzawatyProfil   Hantar PM kepada nzawaty   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 31-05-06 23:39


salam...

menarik ini.. pada ana, walaupun ana masuk matrix,
tapi ana rasa pelajar yang masuk ipt melalui stpm lebih matang dan
berketrampilan berbanding pelajar matrix. memangla tidak semuanya,
tapi kebanyakkannya.

mereka yang dari stpm ana lihat lebih bersungguh dan berusaha berbanding keluaran matrikulasi. dari segi penampilan pun begitu.

ini apa yang ana perhatikan.
wallahu'alam..
salam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

syamil87
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.03.2005
Ahli No: 15218
Posting: 70
Dari: ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-06-06 00:43


kedua-duanya pun ada pro+kontra....
terpulang la pada individu masing-masing...
yang penting....matrix tertekan la juga,hehe....ana belajar daripada pengalaman...tapi maybe ada sahabat-sahabat yang boleh survive....yang penting,kita dah berusaha...yang lain srahkan pada allah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For syamil87Profil   Hantar PM kepada syamil87   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
ę Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.16949 saat. Lajunya....