Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 15-12-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Semua masalah boleh diselesaikan dengan cemerlang, asalkan kita menumpukan pada penyelesaian, bukan pada masalah. Allah SWT menyertakan penyelesaian untuk setiap masalah.
-- Kang Razzi Armansur

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: studiosmilesnyc
Hari Ini: 0
Semalam: 3
Jumlah Ahli: 43104

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 42
Ahli: 0
Jumlah: 42




  Yang Masuk Ke Sini
studiosmilesnyc: 19 jam, 57 minit yang lalu
dentistinhouston: 21 jam, 53 minit yang lalu
ezequielvince: 23 jam, 14 minit yang lalu
shanejohnson: 4 hari yang lalu
wadud: 9 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 27 hari yang lalu
muslimin23: 29 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: kahwin masa belajar


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» kahwin masa belajar

Please Mendaftar To Post


Oleh kahwin masa belajar

soutul_mujahidah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.07.2005
Ahli No: 17387
Posting: 24
Dari: subang jaya

malaysia  


posticon Posting pada: 30-11-05 17:34


salam wbt..

just nak minta pendapat sahabat2 di sini...
apa pendapat tentang berkahwin masa belajar..
pasangan kedua2 masih belajar dan berlainan ipt..
jarak tempat belajar dalam 40km...
dari segi kewangan dan study mungkin antara menjadi masalah...
tapi nak tau juga bagaimana pendapat daripada sahabat..

terima kasih a lot

Bookmark and Share

    


  Member Information For soutul_mujahidahProfil   Hantar PM kepada soutul_mujahidah   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 30-11-05 20:13


Assalamualaikum...

kalau dua2 sepakat,seiring dan sejalan...insya-allah semua selamat :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

AUS_85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16977
Posting: 172
Dari: KL

Perak  


posticon Posting pada: 30-11-05 20:59


bagi saya , sabar la dulu. tuggu sampai habis belajar. takut2 tak dapat nak menjalankan tanggungjawab. lagipun kawin ni kalau boleh semua orang nak sekali saja seumur hidup. jadik biarla ianya menjadi sesuatu yang betul2 bermakna. so kalau boleh biarla persediaannya sesempurna yang boleh. kawin2 masa belajarni takut dalam keadaan tergesa2. tu sajalah agaknya .wallahualam.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For AUS_85Profil   Hantar PM kepada AUS_85   Quote dan BalasQuote

wiqayatuldin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.02.2005
Ahli No: 14663
Posting: 37

iraq   avatar


posticon Posting pada: 30-11-05 22:37


pendapat saya mudah saja,kalau ada kemampuan dalam menjalankan tanggungjawab sebagai seorng suami merangkap seorang pelajar go on jea..kalau tak kahwin di kuatiri masuk ke lembah penzinaan nauzubillah maka lebih elok kawin awal kan....just pendapat saya la

Bookmark and Share

    


  Member Information For wiqayatuldinProfil   Hantar PM kepada wiqayatuldin   Pergi ke wiqayatuldin's Website   Quote dan BalasQuote

wiqayatuldin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.02.2005
Ahli No: 14663
Posting: 37

iraq   avatar


posticon Posting pada: 30-11-05 22:40


pendapat saya mudah saja,kalau ada kemampuan dalam menjalankan tanggungjawab sebagai seorng suami merangkap seorang pelajar go on jea..kalau tak kahwin di kuatiri masuk ke lembah penzinaan nauzubillah maka lebih elok kawin awal kan....just pendapat saya la

Bookmark and Share

    


  Member Information For wiqayatuldinProfil   Hantar PM kepada wiqayatuldin   Pergi ke wiqayatuldin's Website   Quote dan BalasQuote

wiqayatuldin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.02.2005
Ahli No: 14663
Posting: 37

iraq   avatar


posticon Posting pada: 30-11-05 22:40


pendapat saya mudah saja,kalau ada kemampuan dalam menjalankan tanggungjawab sebagai seorng suami merangkap seorang pelajar go on jea..kalau tak kahwin di kuatiri masuk ke lembah penzinaan nauzubillah maka lebih elok kawin awal kan....just pendapat saya la

Bookmark and Share

    


  Member Information For wiqayatuldinProfil   Hantar PM kepada wiqayatuldin   Pergi ke wiqayatuldin's Website   Quote dan BalasQuote

onelove
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.11.2003
Ahli No: 5349
Posting: 38
Dari: kl

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-11-05 22:48


hmmm kahwin...kan bagus kahwin tu...lelagi bagi mahasiswa dan mahasiswi....bukan senang nak jaga mata kat universiti ini...cuma yang perlu kita buat....minta restu ibu bapa.....lepas itu kalau nak jumpa tu berpada-padalah...takut orang menggata...yelah orang pelik lah bila tiba-tiba gadis 'tudung labuh' dan lelaki 'berkopiah' dating kat restoran atau kedai makan...takut2x timbul fitnah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For oneloveProfil   Hantar PM kepada onelove   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 30-11-05 22:49


Wa'alaikumussalam wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Alhamdulillah semoga anakanda berbincang dengan semua pihak yang terlibat dalam suasana yang penuh dengan mawaddah wa rahmah agar dapat jawapan terbaik bagi perkara yang sedang dihadapi. Umi tidak sebut masalah kerana jodoh itu ketentuan Allah SWT dan kita sebagai makhluknya sekedar menjalankan apa yang telah ditentukannya.

Dan tanggungjawab terakhir ibu bapa ialah menikahkan anak- anak mereka. Sebab itu perlu kepada perbincangan yang ada orang berilmu di situ agar dapat memberikan pendapat yang selaras dengan Al Quran dan As Sunnah.

InsyaAllah sepertimana respons anak-anak yang mengatakan kalau mampu tafadhal teruskan. Tetapi yang penting sekali ialah saling mendengar dan berbincang agar tidak timbul fitnah yang tidak dikehendaki.

Perkawinan yang dilangsungkan itu biarlah yang berkat direstui oleh semua pihak dan bila bernikah saja mempertingkatkan lagi kefahaman Islam dan juga ubudiyah pada Allah SWT. Maka tafadholi .....

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq
ps - Our sins are our real enemy
Sincerity is our indestructible weapon
There is a vacuum inside each of us
it cannot be filled except by other sincere Muslims.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

soutul_mujahidah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.07.2005
Ahli No: 17387
Posting: 24
Dari: subang jaya

malaysia  


posticon Posting pada: 05-12-05 01:18


terima kasih a lot atas pendapat sahabat-sahabat dan ummi... mudah2an dengan ikatan pernikahan ini dapat meningkatkan lagi ketaqwaan kepada Rabb yang menjadi KEKASIH abadi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For soutul_mujahidahProfil   Hantar PM kepada soutul_mujahidah   Quote dan BalasQuote

rul
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.07.2005
Ahli No: 17312
Posting: 55
Dari: malaysia

Perak  


posticon Posting pada: 05-12-05 01:24


hehehehe... nanti kalau nak buat nasik minyak itu jangan lupa pula nak ngajak kita orang kat ukhwah.com ini eak....huhuhuhuhu... :-di


->klik di sini.....
/

Bookmark and Share

    


  Member Information For rulProfil   Hantar PM kepada rul   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 05-12-05 17:53


ok.. ana tak nampak dimana salahnya.

ps: kenalah mampu zahir dan batin.

ps lagi: bukan semata2 batin saja.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

anmahar
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14615
Posting: 703
Dari: Kedah Darul Aman

Kedah  


posticon Posting pada: 05-12-05 18:18


rasa tiada masalah pun.... cuma kena tahu tangungjawab yang perlu dilaksanakan.....
kadang kala berkahwin ni boleh menjadikan kita lebih tenang..... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For anmaharProfil   Hantar PM kepada anmahar   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 05-12-05 18:22


Pada 05-12-05 18:18 , anmahar posting:

!!! QUOTE !!!

rasa tiada masalah pun.... cuma kena tahu tangungjawab yang perlu dilaksanakan.....
kadang kala berkahwin ni boleh menjadikan kita lebih tenang..... :-)
so...anmahar dah kahwin ke belum? :-di

ps: ana tetap tenang. ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

anmahar
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14615
Posting: 703
Dari: Kedah Darul Aman

Kedah  


posticon Posting pada: 05-12-05 18:25


alhamdulillah..... syukurlah pada Allah kerana memberi ketenangan..... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For anmaharProfil   Hantar PM kepada anmahar   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 05-12-05 18:27


Pada 05-12-05 18:25 , anmahar posting:

!!! QUOTE !!!

alhamdulillah..... syukurlah pada Allah kerana memberi ketenangan..... :-)
alhamdulillah. :-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

soutul_mujahidah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.07.2005
Ahli No: 17387
Posting: 24
Dari: subang jaya

malaysia  


posticon Posting pada: 06-12-05 10:51


ana pernah dengar hukum2 perkahwinan ini....
time harus, sunat, wajib...
ada sesiapa yang ada info pasal hukum2 ini?

Bookmark and Share

    


  Member Information For soutul_mujahidahProfil   Hantar PM kepada soutul_mujahidah   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-12-05 12:30


soutul_mujahidah nak kahwin dah ke?

ps: :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

ToK_iMaM
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.06.2003
Ahli No: 1071
Posting: 183
Dari: ...NeGeRi $eRaMbI [email protected] ®..::iSLaM iS Da WaY oF LiFe ::..©..:: IIUM ::..

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-12-05 12:40


salam...
siapa tak nak kalau sebut pasal kawin...bila dah cukup syarat2 nya...cepat2 la kalau dah ada..nanti jadi len pula..

ayah & mak ana pun kawin time belajar...tapi..tak ada la terjejas pelajaran nya...tapi umur itu kira dah matang dah..bukan kawin time belajar bererti kawin muda...

ramai yang silap anggapan ini...

/


-----------------
Ketahuilah kiranya kebahagiaan orang yang dikuasai oleh kemalasan, maka beratlah mereka untuk berjuang, berlatih dan bekerja untuk sucikan diri dan akhlak.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ToK_iMaMProfil   Hantar PM kepada ToK_iMaM   Pergi ke ToK_iMaM's Website   Quote dan BalasQuote

soutul_mujahidah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.07.2005
Ahli No: 17387
Posting: 24
Dari: subang jaya

malaysia  


posticon Posting pada: 06-12-05 15:02


Pada 06-12-05 12:30 , mukasyaf posting:

!!! QUOTE !!!

soutul_mujahidah nak kahwin dah ke?

ps: :-)



hehe...
soalan cepu emas tu mukasyaf....
ana serah pada Allah swt...
yang menentukan jodoh pertemuan...
mudah2an apa yang diusahakan mendapat rahmat dan redha Allah swt...

Bookmark and Share

    


  Member Information For soutul_mujahidahProfil   Hantar PM kepada soutul_mujahidah   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-12-05 00:05


Wa'alaikumussalam wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Alhamdulillah umi ingin bawa anak-anak berfikir sejenak. Sebagai seorang Islam yang jelas akan Rukun Islam dan Rukun Iman maka mana lebih awla (utama) KAWIN atau NAIK HAJI?

Harap anak-anak di sini dapat berikan jawapan menurut kefahaman anak-anak ya.

Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq
ps - Firman Allah bermaksud:
“Katakanlah,” sesungguhnya kematian yang kamu lari daripadanya, maka sesungguhnya kematian itu akan menemui kamu, kemudian kamu akan dikembalikan kepada (Allah), yang mengetahui yang ghaib dan yang Nyata, lalu Dia beritakan kepadamu apa yang telah kamu kerjakan”

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

soutul_mujahidah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.07.2005
Ahli No: 17387
Posting: 24
Dari: subang jaya

malaysia  


posticon Posting pada: 07-12-05 11:51


wa'alaikumussalam wrt wbt....

Assalmaualaikum wrt wbt....

ana ingin respon pada ummi...
pendapat ana,
nak tentukan mana yang lebih awla,
bergantung pada waqi' (keadaan) kita pada masa itu..
jika kita sudah mampu dan bersedia untuk berkahwin,
maka, KAHWIN adalah yang lebih awla..
ini kerana berkahwin melibatkan perhubungan silaturrahim yang halal dan diredhai Allah...
dan sesungguhnya Allah amat suka kepada hamba2 yang menghubungkan silaturrahim sesama saudaranya..
dan musuh2 Allah(syaitan) akan menangis kerana tidak dapat menghasut pasangan kepada dosa maksiat dan zina...
memanglah menunaikan HAJI melengkapkan rukun ISLAM kita yang ke5,
tetapi jika dalam keadaan kita telah mewajibkan kita untuk berKAHWIN, maka itu yang lebih awla...

ini sekadar pendapat ana yang serba dhoif...
ana pun tak pasti sejauh mana kebenaran pendapat ana ini berdasarkan kefahaman ana pada rukun iman dan rukun islam...
ana fikirkan islam itu mudah...
tetapi bukan kita yang mudahkan islam itu...

jika ada yang tersalah minta diperbetulkan..
wallahua'lam...
[ Telah diedit oleh: soutul_mujahidah pada 07-12-05 11:52 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For soutul_mujahidahProfil   Hantar PM kepada soutul_mujahidah   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 07-12-05 18:47


naik haji kena tunggu giliran, tu yang leceh tu.

ps: nak mudah disusah2kan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 07-12-05 21:11


Assalamualaikum....

!!! QUOTE !!!

ana pernah dengar hukum2 perkahwinan ini....
time harus, sunat, wajib...
ada sesiapa yang ada info pasal hukum2 ini?


hukum asal perkahwinan ialah harus. namun ia boleh berubah kepada :

1.WAJIB sekiranya seseorang itu berkemampuan dari segi zahir batin dan takut terjerumus ke lembah zina.
2.SUNAT sekiranya seseorang itu berkemampuan dari segi zahir dan batin.
3.MAKRUH sekiranya seseorang itu berkemampuan dari segi batin tapi kurang berkemampuan dari segi zahir(lainlah kalau isteri redha berkongsi dalam rumahtangga)
4.HARAM sekiranya seseorang itu berkahwin bertujuan nak menganiaya isterinya selepas berkahwin.

wa allahu a'lam bis sawab.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 07-12-05 21:14


assalamualaikum...

!!! QUOTE !!!

Alhamdulillah umi ingin bawa anak-anak berfikir sejenak. Sebagai seorang Islam yang jelas akan Rukun Islam dan Rukun Iman maka mana lebih awla (utama) KAWIN atau NAIK HAJI?

Harap anak-anak di sini dapat berikan jawapan menurut kefahaman anak-anak ya.


perkara ini kita kena tengok pada keutamaan.

katakanlah seseorang tu WAJIB kawin. apakah keutamaanya?...

katakanlah seseorang tu SUNAT kawin. apakah keutamaannya?...

jawapannya ialah jawapan kepada dua persoalan di atas.

wa allahu a'lam bis sawab. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-12-05 22:32


:-) Assalamualaikum....


     Kahwin masa belajar....kalau dapat laksanakan tanggungjawab ok saja,kenala tau tanggungjawab masing2.Jangan belajar ke mana,rumah tangga ke mana...kat mesir ni ramai kahwin masa belajar,pelajaran mereka ok,rumah tangga pun bahagia...


-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......


Bookmark and Share

    


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

soutul_mujahidah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.07.2005
Ahli No: 17387
Posting: 24
Dari: subang jaya

malaysia  


posticon Posting pada: 13-12-05 12:35


Pada 07-12-05 21:11 , ABg_IMaM posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum....

hukum asal perkahwinan ialah harus. namun ia boleh berubah kepada :

1.WAJIB sekiranya seseorang itu berkemampuan dari segi zahir batin dan takut terjerumus ke lembah zina.
2.SUNAT sekiranya seseorang itu berkemampuan dari segi zahir dan batin.
3.MAKRUH sekiranya seseorang itu berkemampuan dari segi batin tapi kurang berkemampuan dari segi zahir(lainlah kalau isteri redha berkongsi dalam rumahtangga)
4.HARAM sekiranya seseorang itu berkahwin bertujuan nak menganiaya isterinya selepas berkahwin.

wa allahu a'lam bis sawab.


syukran jaziilan ya akh dengan perkongsian ilmu ini...

"MAKRUH sekiranya seseorang itu berkemampuan dari segi batin tapi kurang berkemampuan dari segi zahir(lainlah kalau isteri redha berkongsi dalam rumahtangga)"

sekadar ingin bertanya,
bagaimana pula hukumnya jika seseorang itu berkemampuan dari segi batin, tapi kurang berkemampuan dari segi zahir dan isteri redha berkongsi dalam rumahtangga, dan takut terjerumus ke lembah zina?

adakah ia termasuk ke dalam hukum WAJIB?

Bookmark and Share

    


  Member Information For soutul_mujahidahProfil   Hantar PM kepada soutul_mujahidah   Quote dan BalasQuote

hadiazeediaz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 11.12.2005
Ahli No: 21062
Posting: 63
Dari: bumi melaka

Johor  


posticon Posting pada: 13-12-05 13:27


kahwin masa belajar?

hurm...

kena bagi working paper kat parents ini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hadiazeediazProfil   Hantar PM kepada hadiazeediaz   Pergi ke hadiazeediaz's Website   Quote dan BalasQuote

soutul_mujahidah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.07.2005
Ahli No: 17387
Posting: 24
Dari: subang jaya

malaysia  


posticon Posting pada: 13-12-05 13:33


Pada 13-12-05 13:27 , hadiazeediaz posting:

!!! QUOTE !!!

kahwin masa belajar?

hurm...

kena bagi working paper kat parents ini...


susahnye nak berkahwin dalam islam Kalau sampai kena buat working paper...

Bookmark and Share

    


  Member Information For soutul_mujahidahProfil   Hantar PM kepada soutul_mujahidah   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-12-05 00:15


Wa'alaikumussalam wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Alhamdulillah tersenyum umi dengan respons anakanda hadiazeediaz yang mengatakan untuk buat kertas kerja dan hantar pada ibu bapa jika nak kawin semasa belajar. Sebenarnya ide beliau tu betul. Ibu bapa boleh baca dan teliti sebab kekadang untuk berbincang atau bercakap agak janggal memandangkan masih belajar lagikan. InsyaAllah bagi sesiapa yang mampu teruskan usaha buat working paper. Mana tahu dapat restu dan sponsorship ...doalah ya.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq
ps - "Ya Allah berikanlah kekayaan saya dengan ilmu, berilah saya perhiasan dengan sifat tidak lekas marah, muliakanlah saya dengan taqwa, dan indahkan saya dengan kesejahteraan." (mafhum hari At Tirmidzi dan Ibnu Majah dari Abi Hurairah ra)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

soutul_mujahidah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.07.2005
Ahli No: 17387
Posting: 24
Dari: subang jaya

malaysia  


posticon Posting pada: 21-12-05 23:18


Pada 17-12-05 00:15 , ummimq posting:

!!! QUOTE !!!

Wa'alaikumussalam wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Alhamdulillah tersenyum umi dengan respons anakanda hadiazeediaz yang mengatakan untuk buat kertas kerja dan hantar pada ibu bapa jika nak kawin semasa belajar. Sebenarnya ide beliau tu betul. Ibu bapa boleh baca dan teliti sebab kekadang untuk berbincang atau bercakap agak janggal memandangkan masih belajar lagikan. InsyaAllah bagi sesiapa yang mampu teruskan usaha buat working paper. Mana tahu dapat restu dan sponsorship ...doalah ya.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq
ps - "Ya Allah berikanlah kekayaan saya dengan ilmu, berilah saya perhiasan dengan sifat tidak lekas marah, muliakanlah saya dengan taqwa, dan indahkan saya dengan kesejahteraan." (mafhum hari At Tirmidzi dan Ibnu Majah dari Abi Hurairah ra)

betul jugak ye, ummi..
ana tak terfikir pula..
insyaallah ana akan cuba praktikkan...
terima kasih sahabat2..

Bookmark and Share

    


  Member Information For soutul_mujahidahProfil   Hantar PM kepada soutul_mujahidah   Quote dan BalasQuote

NuR_HiKMaH
WARGA SETIA
Menyertai: 16.07.2003
Ahli No: 2374
Posting: 563
Dari: Batu Pahat, Johor

Johor  


posticon Posting pada: 21-12-05 23:27


:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For NuR_HiKMaHProfil   Hantar PM kepada NuR_HiKMaH   Quote dan BalasQuote

kuahdurian
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2004
Ahli No: 9793
Posting: 312
Dari: UiTM Shah Alam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 22-12-05 01:14


kakak dengan abang ipar saya dah ada anak sulung. tapi kedua-duanya masih belajar. abang ipar saya, sebagai suami, sanggup belajar sambil bekerja untuk menampung perbelanjaan / nafkah keluarga.
p/s: cuba perhatikan student2 IPT yang dah berkahwin. tengok bagaimana mereka bahagikan masa antara study dan keluarga.


-----------------
JANGAN AMBIL HATI, AMBIL ISI...


Bookmark and Share

    


  Member Information For kuahdurianProfil   Hantar PM kepada kuahdurian   Pergi ke kuahdurian's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-12-05 10:30


trend masyarakat sekarang, kahwin umur 25-30 tahun. biasanya 27 atau 28. sebab masa tu baru lah kerjaya agak stabil, dah boleh ada kereta, rumah dsb. dan dari pandangan masyarakat, umur begitu baru matang pemikiran dan umur 20-23 masih baby lagi. huhu....

p/s: tak ada lagi kawan saya yang kahwin semasa belajar. yang ada pun, bebudak yang study kat oversea. kahwin sesama depa.

p/s lagi: yang bertunang semasa belajar ramai larr

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

MaWaR84
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.04.2005
Ahli No: 15963
Posting: 321
Dari: ganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 22-12-05 10:38


kawin masa belajar???susah juga kalau duk kat tempat lain2...
kalau kat UPSI ramai juga yang dah kahwin...kebanyakkan senior2...kagum tengok mereka pandai bhg masa...kita yang single ini pun kekdg haru biru dengan assgm...
Apa pun sebenarnya kena pndai bhgkan masa....dua2 kena bijk la untuk pikul tanggjwb kan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MaWaR84Profil   Hantar PM kepada MaWaR84   Quote dan BalasQuote

soutul_mujahidah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.07.2005
Ahli No: 17387
Posting: 24
Dari: subang jaya

malaysia  


posticon Posting pada: 22-12-05 14:48


Pada 22-12-05 10:38 , MaWaR84 posting:

!!! QUOTE !!!

kawin masa belajar???susah juga kalau duk kat tempat lain2...
kalau kat UPSI ramai juga yang dah kahwin...kebanyakkan senior2...kagum tengok mereka pandai bhg masa...kita yang single ini pun kekdg haru biru dengan assgm...
Apa pun sebenarnya kena pndai bhgkan masa....dua2 kena bijk la untuk pikul tanggjwb kan...


assgm tu apa benda pula ye mawar?

Bookmark and Share

    


  Member Information For soutul_mujahidahProfil   Hantar PM kepada soutul_mujahidah   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-12-05 09:38


assignment

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

irshahril
Warga Rasmi
Menyertai: 07.12.2004
Ahli No: 12888
Posting: 4
Dari: Melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 24-12-05 02:03


salam warahmatullahi wabarakatuh..

sesiapa yang berpengalaman bernikah ktika masih menuntut ilmu dan berjauhan dengan pasangan boleh lah email kepada ana
[email protected] ..best of luck yaaa. salam ukhuwwah

Bookmark and Share

    


  Member Information For irshahrilProfil   Hantar PM kepada irshahril   Pergi ke irshahril's Website   Quote dan BalasQuote

lukluk_assyifa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.09.2004
Ahli No: 11204
Posting: 190
Dari: perak kara johor he

Perak  


posticon Posting pada: 24-12-05 02:12


dah sampai masa ;-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For lukluk_assyifaProfil   Hantar PM kepada lukluk_assyifa   Pergi ke lukluk_assyifa's Website   Quote dan BalasQuote

irshahril
Warga Rasmi
Menyertai: 07.12.2004
Ahli No: 12888
Posting: 4
Dari: Melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 24-12-05 02:18


assalamualaikum wrh wbt..
alangkah baiknya kesusahan itu terus menerus datang dengan kesenangan.. moga ujian Allah dapat dihadapi bersama.. ana menumpang ilmu di pena ukhwah. selalunye buat paper work untuk program2 kolej, tapi mungkin suatu hari kelak ana kena buat paper work nikah juga.betul juga tu ia satu kemudahan. lelaki pun ada sikap pemalunya utn menyampaikan hasrat yang baik itu.. moga Allah memberi kemudahan."TIADA SESUATU KEMUDAHAN MELAINKAN APA YANG ENGKAU PERMUDAHKAN YA ALLAH DAN YANG SULIT ITU ENGKAU PERMUDAHKAN JIKA ENGKAU MENGKEHENDAKINYA MENJADI MUDAH..AMEEN"

Bookmark and Share

    


  Member Information For irshahrilProfil   Hantar PM kepada irshahril   Pergi ke irshahril's Website   Quote dan BalasQuote

dhamiraqistina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13287
Posting: 271

Selangor  


posticon Posting pada: 24-12-05 10:21


assalamualaikum...ana tertarik dengan topik ni...ada senior kat fakulty ana tu pasangan suami isteri.. dua-dua bakal jadi dentist..ana kagum dengan mereka,bagaimana boleh bagikan masa antara family dan study.....baru 2nd year..anak dah dua..rezeki dari Allah..dan mereka plan nak anak every year,seorang..InsyaAllah...yang paling best tu..dua-dua best student...jadi dah conclusion, xsemestinya orang yang kawin ketika belajar ni tak boleh berjaya..entah-entah result mereka lagi best daripada student yang single..siapa tau kan..Wallua'alam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For dhamiraqistinaProfil   Hantar PM kepada dhamiraqistina   Quote dan BalasQuote

soutul_mujahidah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.07.2005
Ahli No: 17387
Posting: 24
Dari: subang jaya

malaysia  


posticon Posting pada: 25-12-05 01:37


Pada 24-12-05 10:21 , dhamiraqistina posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum...ana tertarik dengan topik ni...ada senior kat fakulty ana tu pasangan suami isteri.. dua-dua bakal jadi dentist..ana kagum dengan mereka,bagaimana boleh bagikan masa antara family dan study.....baru 2nd year..anak dah dua..rezeki dari Allah..dan mereka plan nak anak every year,seorang..InsyaAllah...yang paling best tu..dua-dua best student...jadi dah conclusion, xsemestinya orang yang kawin ketika belajar ni tak boleh berjaya..entah-entah result mereka lagi best daripada student yang single..siapa tau kan..Wallua'alam...


masyaallah...ALLAH permudahkan hidup mereka...

Bookmark and Share

    


  Member Information For soutul_mujahidahProfil   Hantar PM kepada soutul_mujahidah   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 25-12-05 01:44


kawin masa belajar ni kena tengok keadaan kedua2 pihakla..dua2 ada kemampuan maka teruskanlah,tapi Kalau duit pun mak ayah bagi..hehehe,simpan dulula hajat tu..ingat kat adik2 bawah kita jugak..

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 25-12-05 02:06


duit?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 25-12-05 02:08


niat tu dah ada untuk berumahtangga.tapi saya nak belajar ilmu yakin dululah....heheh

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

soutul_mujahidah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.07.2005
Ahli No: 17387
Posting: 24
Dari: subang jaya

malaysia  


posticon Posting pada: 25-12-05 22:48


Pada 25-12-05 02:08 , ridwan_daie posting:

!!! QUOTE !!!

niat tu dah ada untuk berumahtangga.tapi saya nak belajar ilmu yakin dululah....heheh


bagaimana ye agaknya belajar ilmu yakin...ada petua tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For soutul_mujahidahProfil   Hantar PM kepada soutul_mujahidah   Quote dan BalasQuote

NuR_HiKMaH
WARGA SETIA
Menyertai: 16.07.2003
Ahli No: 2374
Posting: 563
Dari: Batu Pahat, Johor

Johor  


posticon Posting pada: 25-12-05 22:57


ye... kena yakin

bersedia fizikal dan mental insyaAllah :-)

emosi, rohani juga

Bookmark and Share

    


  Member Information For NuR_HiKMaHProfil   Hantar PM kepada NuR_HiKMaH   Quote dan BalasQuote

Nurr_Iman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4821
Posting: 83
Dari: UiTM

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-12-05 23:23


Assalamua'laykum..
berkahwin semasa belajar; ada baik dan buruknya. terpulang kepada persepsi masing2. bagi saya, waktu belajar bukan waktu yang sesuai untuk berkahwin sebab komitmen sebagai pelajar saja dah cukup berat untuk di pikul.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nurr_ImanProfil   Hantar PM kepada Nurr_Iman   Quote dan BalasQuote

oliver_twist
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.12.2005
Ahli No: 20817
Posting: 84
Dari: perak

uk  


posticon Posting pada: 26-12-05 01:39


satu persoalan..mana yang akan anda bri komitmen..belajar atau pasangan anda???kedua2nya penting..

Bookmark and Share

    


  Member Information For oliver_twistProfil   Hantar PM kepada oliver_twist   Quote dan BalasQuote

zukhry
Warga Rasmi
Menyertai: 12.12.2005
Ahli No: 21119
Posting: 1
Dari: alor setar

malaysia  


posticon Posting pada: 26-12-05 12:09


kahwinlah...
kerana banyak faedah yang terselindung,
dari menunggu...
kerana penantian suatu penyeksaan.
jika iman xkuat ianya akan menyesatkan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zukhryProfil   Hantar PM kepada zukhry   Quote dan BalasQuote

sofiahana
Warga Rasmi
Menyertai: 07.03.2005
Ahli No: 14948
Posting: 3
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 26-12-05 12:28


assalamualaikum

khwn masa study ada baik buruknya...trpulang kepada individu masing-masing..kadang-kadang kita lebih semangat study sebab ada orang bagi semngt&dorongan..tapi kadang-kadang tmbl masalah cnthnya kewangan dan bila dah ada anak (dalam bahagikan masa)..apapn kalau dah rancang awal2 dengan baik insyaallah...smunya akan brjln dengan smpurna dan bhgia hgga kakhir hayat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sofiahanaProfil   Hantar PM kepada sofiahana   Quote dan BalasQuote

astina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.08.2005
Ahli No: 18487
Posting: 96
Dari: malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 27-12-05 02:17


assalamualaikum...

kahwin masa belajar???
kalau dah jodoh nak buat macam mana...tapi kalau saya,lebih suka kawin bila dah dapat kerja...kewangan dah stabil boleh la nak kawin...
tapi kita tak tahu apa yang berlaku masa akan datang....tawakkal saja la..

wallahualam...


dambakan cinta sejati... :-) :-) :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For astinaProfil   Hantar PM kepada astina   Quote dan BalasQuote

soutul_mujahidah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.07.2005
Ahli No: 17387
Posting: 24
Dari: subang jaya

malaysia  


posticon Posting pada: 18-01-06 14:25


assalamualaikum wbt..
terima kasih a lot atas pendapat2 antum...
insyaallah ana akan buat perancangan untuk diri sendiri dan keluarga..
yang baik akan ana ambil, insyaallah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For soutul_mujahidahProfil   Hantar PM kepada soutul_mujahidah   Quote dan BalasQuote

cititel
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.01.2006
Ahli No: 21725
Posting: 150

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 18-01-06 14:50


soutul_mujahidah dalam di lema... kita hendaklah bagi sokongan moral kepada beliau untuk beliau mempertimbangan dengan rasional dan moga mendapat petunjuk dari Yang Maha Esa.. bagi cititel, kawin itu lebih baik walau dalam keadaan belajar. kita tidak akan nampak apa di sebalik hikmah perkahwinan itu selagi kita tak kawin. contoh nya orang yang kawin ni murah rezeki, kita tak nampak datang dari mana rezki tapi memang betul memang murah rezki.. semoga soutul_mujahidah dapat memikir dengan tenang dalam membuat keputusan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cititelProfil   Hantar PM kepada cititel   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 18-01-06 16:51


Dah banyak kali bincang benda ni...Ana cadangkan ukhwah.com buat satu dana supaya ahli- ahli ukwah.com yang nak berkahwin diberi dana dalam bentuk wang ringgit....Ana sendiri tak mampu dari segi wang ringgit, tapi dari satu segi ana terlalu mampu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-01-06 16:56


segi apa? segi tiga!
heheh gurau saja!

Bookmark and Share

    


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

soutul_mujahidah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.07.2005
Ahli No: 17387
Posting: 24
Dari: subang jaya

malaysia  


posticon Posting pada: 19-01-06 14:48


Pada 18-01-06 16:56 , Qayyum posting:

!!! QUOTE !!!

segi apa? segi tiga!
heheh gurau saja!


pandaila enta nak bergurau2 ya..:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For soutul_mujahidahProfil   Hantar PM kepada soutul_mujahidah   Quote dan BalasQuote

soutul_mujahidah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.07.2005
Ahli No: 17387
Posting: 24
Dari: subang jaya

malaysia  


posticon Posting pada: 19-01-06 14:53


Pada 18-01-06 16:51 , mizie_hafiz80 posting:

!!! QUOTE !!!

Dah banyak kali bincang benda ni...Ana cadangkan ukhwah.com buat satu dana supaya ahli- ahli ukwah.com yang nak berkahwin diberi dana dalam bentuk wang ringgit....Ana sendiri tak mampu dari segi wang ringgit, tapi dari satu segi ana terlalu mampu...


masyaallah..
memang dah banyak kali berbincang pun.. tapi Kalau boleh ana nak pendapat yang boleh dilaksana secara praktikel... bukan sekadar ngomong kosong.. itu sebab tujuan ana adakan perbincangan tentang isu ini.. harap dapat faham ya.. mengenai dana itu.. mungkin satu cara yang baik.. tapi, ana belum nampak bagaimana praktikalnye dana itu akan wujud...

apa pun, syukran jaziilan atas suara enta...
wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For soutul_mujahidahProfil   Hantar PM kepada soutul_mujahidah   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-01-06 15:26


Pada 18-01-06 16:51 , mizie_hafiz80 posting:

!!! QUOTE !!!

Dah banyak kali bincang benda ni...Ana cadangkan ukhwah.com buat satu dana supaya ahli- ahli ukwah.com yang nak berkahwin diberi dana dalam bentuk wang ringgit....Ana sendiri tak mampu dari segi wang ringgit, tapi dari satu segi ana terlalu mampu...



Warga Ukhwah.com memang bijak bab cadang mencadang, sampai bab kahwin pun nak Ukhwah tanggung. Memang itu salah satu objektif kita, dapat menyediakan dana untuk membantu ahli dari segi pendidikan, dan sebagainya. TAPI sebelum itu bersama2lah membantu Ukhwah.com dahulu. Portal Ukhwah sendiri memerlukan dana yang tinggi untuk terus bernyawa.


-----------------



Hargai semasa ada....


Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

almumtahanah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.01.2004
Ahli No: 6367
Posting: 145
Dari: depan komputer

egypt   avatar


posticon Posting pada: 19-01-06 19:50


Pada 18-01-06 14:50 , cititel posting:

!!! QUOTE !!!

soutul_mujahidah dalam di lema... kita hendaklah bagi sokongan moral kepada beliau untuk beliau mempertimbangan dengan rasional dan moga mendapat petunjuk dari Yang Maha Esa.. bagi cititel, kawin itu lebih baik walau dalam keadaan belajar. kita tidak akan nampak apa di sebalik hikmah perkahwinan itu selagi kita tak kawin. contoh nya orang yang kawin ni murah rezeki, kita tak nampak datang dari mana rezki tapi memang betul memang murah rezki.. semoga soutul_mujahidah dapat memikir dengan tenang dalam membuat keputusan...




:-) :-) :-)

ye...saya sokong pendapat cititel.... saya pun kawin masa belajar juga.. :-di :-di :-di

Alhamdulillah, tak ada masalah...yang paling penting kena pandai bahagikan masa...lepas itu jangan demand lebih2 nak beli itu ini...maklumla, kewangan xstabil lagi..so
kena bersedia hidup dalam kekurangan.. kalau dapat bersabar, insyaallah tak ada masalah... :-di :-di



Bookmark and Share

    


  Member Information For almumtahanahProfil   Hantar PM kepada almumtahanah   Pergi ke almumtahanah's Website   Quote dan BalasQuote

srikandisutera
WARGA SETIA
Menyertai: 11.04.2005
Ahli No: 15726
Posting: 444
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 19-01-06 22:41


pada pendapat saya tumpukan pada pelajaran dahulu..realisasikan impian ibu bapa baru realisasikan impian kita sendiri..tapi kalau dah jodoh tak kemana..

harap berbahagia..

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandisuteraProfil   Hantar PM kepada srikandisutera   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 19-01-06 22:53


kalau saya...
em...

insyaAllah tak kahwin lagi...tunggu sampai complete belajar dulu...
bukan apa...tak payah nak fikir banyak tanggungjawab lagi...

bukan senang nak pikul tugas sebagai "suami" @ "isteri"...
:roll:

Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

mulimahsejati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.08.2005
Ahli No: 17755
Posting: 277
Dari: bawah langit atas tanah

Kedah  


posticon Posting pada: 22-01-06 10:19


no komen....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mulimahsejatiProfil   Hantar PM kepada mulimahsejati   Quote dan BalasQuote

ilham_thahurah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.05.2005
Ahli No: 16605
Posting: 207
Dari: sumatera-malaysia-London

indonesia  


posticon Posting pada: 22-01-06 10:28


mmm..baguslah tu...ana pun dah complete study baru kahwin atau.. masa tahun akhir...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilham_thahurahProfil   Hantar PM kepada ilham_thahurah   Quote dan BalasQuote

anis_najihah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.05.2005
Ahli No: 16459
Posting: 439
Dari: kelate

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-01-06 10:43


Pada 19-01-06 22:53 , hudahasnan posting:

!!! QUOTE !!!

kalau saya...
em...

insyaAllah tak kahwin lagi...tunggu sampai complete belajar dulu...
bukan apa...tak payah nak fikir banyak tanggungjawab lagi...

bukan senang nak pikul tugas sebagai "suami" @ "isteri"...
:roll:



setuju...so, do i... :-di


-----------------
'love for all_hatred for none'
..SUBHANALLAH,ALHAMDULILLAH,ALLAHUAKBAR..
[ Telah diedit oleh: anis_najihah pada 22-01-06 10:45 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_najihahProfil   Hantar PM kepada anis_najihah   Quote dan BalasQuote

putrakedah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 810
Posting: 68
Dari: kedah

syria  


posticon Posting pada: 22-01-06 11:06


tunggula lepas belajar...tak dinafikan perkahwinan mengelakkan zina tapi usah hampiri zina..Rasulullah pun berkhwin umur 25..so bla grade dan cukup kemampuan berkahwinla..masa belajar gunakanlah untuk timba ilmu dan pengalaman..bukan apa bila dah kahwin tanggungjawab bertambah dan kita akan sukar nak luangkan masa untuk masyarakat kampus.Kita lihat bagaimana orang bukan islam berusaha majukan bangsa mereka.Kenapa tidak kita?itu pendapat ana saja..

Bookmark and Share

    


  Member Information For putrakedahProfil   Hantar PM kepada putrakedah   Quote dan BalasQuote

khazinatulsyouqoh
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19897
Posting: 209
Dari: on earth

Johor  


posticon Posting pada: 22-01-06 13:48


Pada 25-12-05 02:08 , ridwan_daie posting:

!!! QUOTE !!!

niat tu dah ada untuk berumahtangga.tapi saya nak belajar ilmu yakin dululah....heheh


kahwin dengan siapa? ana macam tau saja akhi nak kahwin dengan siapa...hehehe.... :-di


-----------------
"iman itu dinding taqwa , sedangakan taqwa itu perisai hati, yang memusnahkan pastilah nafsu, dilayan jangan , dilawan pun jangan , dididik perlu


Bookmark and Share

    


  Member Information For khazinatulsyouqohProfil   Hantar PM kepada khazinatulsyouqoh   Quote dan BalasQuote

Nadiahsolehah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.05.2005
Ahli No: 16314
Posting: 283
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-01-06 22:44


bagi saya tak salah kahwin masa belajar..
of course..ia dapat mengelakkan maksiat or zina..
tapi..pasangan tersebut perlulah bersedia untuk menghadapi alam rumah tangga kerana bukanlah mudah untuk menghadapi alm rumahtangga.hanya orang-orang yang bersedia mampu menhadapinye..
selain itu..bukanlah mudah untuk memegang status sebagai isteri or suami dan dalam masa yang same sebagai pelajar..
so..di sini pasangan tersebut perlulah saling memahami dan perlu membahagikan masa dengan betul untuk mengelakkan kepincangan yang mungkin akan menyumbang kepada masalah dalam rumahtangge..

Bookmark and Share

    


  Member Information For NadiahsolehahProfil   Hantar PM kepada Nadiahsolehah   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 24-01-06 23:01


Pada 24-01-06 22:44 , Nadiahsolehah posting:

!!! QUOTE !!!

bagi saya tak salah kahwin masa belajar..
of course..ia dapat mengelakkan maksiat or zina..
tapi..pasangan tersebut perlulah bersedia untuk menghadapi alam rumah tangga kerana bukanlah mudah untuk menghadapi alm rumahtangga.hanya orang-orang yang bersedia mampu menhadapinye..
selain itu..bukanlah mudah untuk memegang status sebagai isteri or suami dan dalam masa yang same sebagai pelajar..
so..di sini pasangan tersebut perlulah saling memahami dan perlu membahagikan masa dengan betul untuk mengelakkan kepincangan yang mungkin akan menyumbang kepada masalah dalam rumahtangge..



ya betul...!!! :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

cititel
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.01.2006
Ahli No: 21725
Posting: 150

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 25-01-06 09:18


kalau fikir pasal maksiat memang la kawin jalan penyelesaian tapi kalau tak berkemampuan macam mana? Puasa jugak la jawab nya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For cititelProfil   Hantar PM kepada cititel   Quote dan BalasQuote

soutul_mujahidah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.07.2005
Ahli No: 17387
Posting: 24
Dari: subang jaya

malaysia  


posticon Posting pada: 08-02-06 14:03


Pada 25-01-06 09:18 , cititel posting:

!!! QUOTE !!!

kalau fikir pasal maksiat memang la kawin jalan penyelesaian tapi kalau tak berkemampuan macam mana? Puasa jugak la jawab nya....


Kalau dah puasa pun tak mampu juga nak menahan bagaimana pula?
ana just nak tahu saja.. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For soutul_mujahidahProfil   Hantar PM kepada soutul_mujahidah   Quote dan BalasQuote

p-jat
Warga Rasmi
Menyertai: 29.04.2005
Ahli No: 16178
Posting: 20
Dari: sg petani

Kedah  


posticon Posting pada: 08-02-06 15:44


masalah semestinya akan ada dan timbul...
tapi ia bergantung kepada sejauh mana kita dapat mengatasi dan ber depan
dengan masalah tersebut...
Di samping melaksanakan kewajipan kita sebagai isteri/suami dan sebagai pelajar..
sesungguhnya perkahwinan itu adalah satu ikatan yang suci
yang harus kita pertahankan

Bookmark and Share

    


  Member Information For p-jatProfil   Hantar PM kepada p-jat   Pergi ke p-jat's Website   Quote dan BalasQuote

ilma
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14511
Posting: 247
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 08-02-06 17:24


ramai saja kawan-kawan saya kawin masa belajar...ok saja tengok mereka..
pandai2 la handle Kalau ada problem..
perkahwinan kan mematangkan seseorang...
kalau dah sampai seru tak boleh nak tolak...terima saja laa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilmaProfil   Hantar PM kepada ilma   Pergi ke ilma's Website   Quote dan BalasQuote

zana
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.12.2004
Ahli No: 12740
Posting: 45
Dari: alor star

Kedah  


posticon Posting pada: 08-02-06 17:49


kawin waktu study ni tak salah,kalau dah jodoh tal kemana. tapi pada pendapat ana,seelok-eloknya study dulu, baru fikir nak kawin. tapi kalau dah tak tahan tu,kawin saja la.takut nanti buat maksiat pula...tulah pikir2 kan dulu sebelum buat keputusan.jangan buat decision yang nanti akan merugikan masa muda anda...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zanaProfil   Hantar PM kepada zana   Quote dan BalasQuote

oliver_twist
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.12.2005
Ahli No: 20817
Posting: 84
Dari: perak

uk  


posticon Posting pada: 08-02-06 19:03


nak kawin tu tak salah masa belajar..tapi persoalan dia,mampu ke kita nak tanggung anak orang??harap duit biasiswa mana cukup...agaknya dah beranak hah lagi lah payah,agaknya sambung master or phd tak mengapa juga..bagi 1st degree ni bater relax dulu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For oliver_twistProfil   Hantar PM kepada oliver_twist   Quote dan BalasQuote

hurun_ein
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 18.10.2003
Ahli No: 4470
Posting: 317
Dari: utm, skudai

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 08-02-06 21:49


;-) tentang isu ni, ana no comment...ana rasa its all depend on u. Kebersediaan sesorang tu sangat subjektif...so apa yang sangat penting ialah solat istikharah, minta pendapat orang tua @ yang lebih berpengalaman... :-P


-----------------
ana..ukhtukum fil Islam..


Bookmark and Share

    


  Member Information For hurun_einProfil   Hantar PM kepada hurun_ein   Pergi ke hurun_ein's Website   Quote dan BalasQuote

julihan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.08.2005
Ahli No: 17771
Posting: 90
Dari: klate

Kelantan  


posticon Posting pada: 08-02-06 22:42


Kawin masa belajar boleh tapi kena pikir2 betul2 sebelu buat keputusan... bagi saya ada baiknya kalau nak elak maksiat kan... kurangla sikit masalah sosial kat ipt ini.... lagi pun dapatla lebih tumpu study sikit sebab yang kita dok rindu2 selama ini dah pun jadi milik kita... :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For julihanProfil   Hantar PM kepada julihan   Quote dan BalasQuote

mihar123
WARGA SETIA
Menyertai: 20.11.2005
Ahli No: 20396
Posting: 551
Dari: ::. Negeri Che Siti Wan Kembang .::

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-02-06 00:00


depend kepada kita...kalau dah mampu...
kalau dah tak mampu tahan nafsu....
maka kahwinla....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mihar123Profil   Hantar PM kepada mihar123   Quote dan BalasQuote

rul
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.07.2005
Ahli No: 17312
Posting: 55
Dari: malaysia

Perak  


posticon Posting pada: 02-01-07 00:12



    


  Member Information For rulProfil   Hantar PM kepada rul   Quote dan BalasQuote

darkeye_mania
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.12.2006
Ahli No: 27963
Posting: 157

blank   avatar


posticon Posting pada: 02-01-07 00:38


saya pelik Kenapa bila sebut bab nak kawin masa belajar... orang akan timbulkan pasal tak boleh tahan nafsu... ataupun tak sabar2, gatal sangat nak menikah?

pada yang terlampau berpegang pada 'fahaman' melayu yang kita ni kena habis belajar dulu... ada rumah.. ada kereta... financial stable... sila kaji balik 'fahaman' anda tu...

Kenapa hanya perlu dikaitkan dengan nafsu semata2 sedangkan perkahwinan adalah penyatuan dua hati dan perkongsian hidup dua insan.... masalah sama dikongsi... kegembiraan sama-sama dirasai... kepahitan sama-sama diharungi.... sama-sama memberi sokongan moral dalam masalah harian, masalah study..... sama seperti kita memerlukan seorang teman tapi pasangan kita akan menjadi teman yang halal dan abadi insyaALLAH....

kalau rasa takut tak pandai nak bahagi masa, tangguh dulu untuk dapatkan anak... hanya kawin dan teruskan pengajian.. orang melayu kita kadang-kadang terlalu mengikut adat atau kebiasaan yang orang buat. hukum jadi nombor dua... kalau ada yang kata 'tunggulah habis study dulu baru kawin, buat masa sekarang jangan lah hampiri zina'.... adakah terlalu mudah bagi anda untuk tetapkan pendirian supaya tidak tergoda dengan hasutan syaitan dan keinginan nafsu sendiri? jika benar ia semudah itu, persoalan kawin masa belajar ini takkan timbul tapi kita hanya manusia biasa... jadi kita perlu cuba turuti kemahuan dan keperluan kita berlandaskan hukum ALLAH...

jadilah orang ISLAM...... bukan hanya jadi MELAYU!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For darkeye_maniaProfil   Hantar PM kepada darkeye_mania   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 02-01-07 00:48


Pada 02-01-07 00:38 , darkeye_mania posting:

!!! QUOTE !!!

orang melayu kita kadang-kadang terlalu mengikut adat atau kebiasaan yang orang buat. hukum jadi nombor dua...


Betul tu...Kadang-kadang orang Melayu terlalu mengikut adat...Contohnya hantaran kahwin...Seolah-olah hantaran ni wajib...Kalau tak ada duit nak bagi hantaran tak boleh kahwin...Kena kumpul duit untuk bagi hantaran...Bertahun-tahun kerja untuk kumpul duit semata-mata untuk benda yang tidak wajib!!!


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

darkeye_mania
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.12.2006
Ahli No: 27963
Posting: 157

blank   avatar


posticon Posting pada: 02-01-07 00:55


hantaran tak wajib.. kalau keluarga belah perempuan nak minta jugak, minatk sikit ikut kemampuan lelaki sudah lah... apa yang saya selalu dengar, kalau anak perempuan yang lepasan universiti, duit hantaran paling minimum kena RM10 ribu.. tu belum yang berdulang2 tu lagi.. kalau dapat bakal menantu dari keluarga berada, tak mengapa lah kalau mereka tak kisah.. tapi bagi yang biasa2, ikut kemampuan dia sudah lah.... Kenapa perlu nak membebankan dia?

even kalau dia mampu cari duit untuk penuhi hantaran yang tinggi tu, karang lepas kawin pun masalah juga. sebab duit dalam bank semua dah habis buat bayar hantaran... dah tu nak makan apa? rumput berkuahkan air paip?

Bookmark and Share

    


  Member Information For darkeye_maniaProfil   Hantar PM kepada darkeye_mania   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 02-01-07 01:05


Tu lah masalahnya...Kalau kerja sebagai CEO Microsoft tak mengapa lah hantaran sampai 10 000...Bertimbang rasa lah sikit...Kalau bakal suami tu setakat kerja biasa saja tak patut lah letak hantaran sampai 10 000...Walaupun anak kita belajar dekat universiti, itu bukan alasan untuk letak hantaran yang tinggi...Rasanya duit hantaran lebih baik di simpan untuk benda yang lebih berfaedah...Nanti bila suami kita dah tak ada duit isteri juga yang bising2...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

mechelmine
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26702
Posting: 897
Dari: KeLaNtAn Ke KeDaH

Kelantan  


posticon Posting pada: 02-01-07 01:17


Pada 02-01-07 01:05 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Tu lah masalahnya...Kalau kerja sebagai CEO Microsoft tak mengapa lah hantaran sampai 10 000...Bertimbang rasa lah sikit...Kalau bakal suami tu setakat kerja biasa saja tak patut lah letak hantaran sampai 10 000...Walaupun anak kita belajar dekat universiti, itu bukan alasan untuk letak hantaran yang tinggi...Rasanya duit hantaran lebih baik di simpan untuk benda yang lebih berfaedah...Nanti bila suami kita dah tak ada duit isteri juga yang bising2...





Bagus-bagus...!! Hah..!! macam ni lah kita nak..memahami orang lain juga...
Terima Kasih..!!
:-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)


-----------------
Hiasi Peribadi....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mechelmineProfil   Hantar PM kepada mechelmine   Pergi ke mechelmine's Website   Quote dan BalasQuote

syabab_mujahid
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.12.2006
Ahli No: 27656
Posting: 291
Dari: Egypt

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 02-01-07 07:08


kahwin...kawin ni sunnah nabi..nabi sabda..wahai para pemuda: sesiapa dikalangan kamu berkemampuan maka kawinlah,,maksud hadis..
jadi sapa-sapa yang mampu kawin lah ye,,tak kira pelajar ke mahasiswa ke,,yang mampu kawin lah,,jangan tunggu lagi,,dari kita dok buat kerja lagha yang tak faedah,,dok SMS saja pun habih duit juga,,dok tipon pun habih duit juga,,bek kawin lah,,cinta lepas kawin,,kan bahagia tu,,jangan lah bimbang sangat pasai rezeki tu Allah dah janji dah,,bayangkan kalau kita bercinta sebelum kawin,,antara mahsiswa mahasiswi dapat biasiswa atau pinjaman, duit kekadang habis kat henset saja,,beli henset memahal,,topup seminggu berapa kali kekadang kan habih duit tang tu saja dah banyak dah lebih baik kawin saja dari dok pun kalau kita ni mampu,,berbincanglah antara kedua belah pihak,,kawin ni banyak boleh membawa banyak kebaikan,,elak dari perzinaan dan melakukan banyak dosa,boleh jaga penglihatan kita,,sapa yang mampu kawin lah ya,
Firman Allah dalam surah An Nur: ayat 32 yang bermaksud ; dan kahwinkanlah orang-orang bujang antara kamu(lelaki dan perempuan) yang salih dari hamba2 kamu lelaki dan perempuan,jika mereka miskin,Allah akan memberi kekayaan kepada mereka dari limpah kurnianya, kerana Allah itu maha luas(rahmatNya dan limpah kurniaNya), lagi maha mengetahui,,

ini pendapat ana lah ye,kalau tak kena tolong pebetoi ya,,

Bookmark and Share

    


  Member Information For syabab_mujahidProfil   Hantar PM kepada syabab_mujahid   Pergi ke syabab_mujahid's Website   Quote dan BalasQuote

syabab_mujahid
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.12.2006
Ahli No: 27656
Posting: 291
Dari: Egypt

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 02-01-07 07:12


kahwin...kawin ni sunnah nabi..nabi sabda..wahai para pemuda: sesiapa dikalangan kamu berkemampuan maka kawinlah,,maksud hadis..
jadi sapa-sapa yang mampu kawin lah ye,,tak kira pelajar ke mahasiswa ke,,yang mampu kawin lah,,jangan tunggu lagi,,dari kita dok buat kerja lagha yang tak faedah,,dok SMS saja pun habih duit juga,,dok tipon pun habih duit juga,,bek kawin lah,,cinta lepas kawin,,kan bahagia tu,,jangan lah bimbang sangat pasai rezeki tu Allah dah janji dah,,bayangkan kalau kita bercinta sebelum kawin,,antara mahsiswa mahasiswi dapat biasiswa atau pinjaman, duit kekadang habis kat henset saja,,beli henset memahal,,topup seminggu berapa kali kekadang kan habih duit tang tu saja dah banyak dah lebih baik kawin saja dari dok pun kalau kita ni mampu,,berbincanglah antara kedua belah pihak,,kawin ni banyak boleh membawa banyak kebaikan,,elak dari perzinaan dan melakukan banyak dosa,boleh jaga penglihatan kita,,sapa yang mampu kawin lah ya,
Firman Allah dalam surah An Nur: ayat 32 yang bermaksud ; dan kahwinkanlah orang-orang bujang antara kamu(lelaki dan perempuan) yang salih dari hamba2 kamu lelaki dan perempuan,jika mereka miskin,Allah akan memberi kekayaan kepada mereka dari limpah kurnianya, kerana Allah itu maha luas(rahmatNya dan limpah kurniaNya), lagi maha mengetahui,,

ini pendapat ana lah ye,kalau tak kena tolong pebetoi ya,,

Bookmark and Share

    


  Member Information For syabab_mujahidProfil   Hantar PM kepada syabab_mujahid   Pergi ke syabab_mujahid's Website   Quote dan BalasQuote

syabab_mujahid
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.12.2006
Ahli No: 27656
Posting: 291
Dari: Egypt

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 02-01-07 07:13


kahwin...kawin ni sunnah nabi..nabi sabda..wahai para pemuda: sesiapa dikalangan kamu berkemampuan maka kawinlah,,maksud hadis..
jadi sapa-sapa yang mampu kawin lah ye,,tak kira pelajar ke mahasiswa ke,,yang mampu kawin lah,,jangan tunggu lagi,,dari kita dok buat kerja lagha yang tak faedah,,dok SMS saja pun habih duit juga,,dok tipon pun habih duit juga,,bek kawin lah,,cinta lepas kawin,,kan bahagia tu,,jangan lah bimbang sangat pasai rezeki tu Allah dah janji dah,,bayangkan kalau kita bercinta sebelum kawin,,antara mahsiswa mahasiswi dapat biasiswa atau pinjaman, duit kekadang habis kat henset saja,,beli henset memahal,,topup seminggu berapa kali kekadang kan habih duit tang tu saja dah banyak dah lebih baik kawin saja dari dok pun kalau kita ni mampu,,berbincanglah antara kedua belah pihak,,kawin ni banyak boleh membawa banyak kebaikan,,elak dari perzinaan dan melakukan banyak dosa,boleh jaga penglihatan kita,,sapa yang mampu kawin lah ya,
Firman Allah dalam surah An Nur: ayat 32 yang bermaksud ; dan kahwinkanlah orang-orang bujang antara kamu(lelaki dan perempuan) yang salih dari hamba2 kamu lelaki dan perempuan,jika mereka miskin,Allah akan memberi kekayaan kepada mereka dari limpah kurnianya, kerana Allah itu maha luas(rahmatNya dan limpah kurniaNya), lagi maha mengetahui,,

ini pendapat ana lah ye,kalau tak kena tolong pebetoi ya,,

Bookmark and Share

    


  Member Information For syabab_mujahidProfil   Hantar PM kepada syabab_mujahid   Pergi ke syabab_mujahid's Website   Quote dan BalasQuote

syabab_mujahid
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.12.2006
Ahli No: 27656
Posting: 291
Dari: Egypt

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 02-01-07 07:18


kahwin...kawin ni sunnah nabi..nabi sabda..wahai para pemuda: sesiapa dikalangan kamu berkemampuan maka kawinlah,,maksud hadis..
jadi sapa-sapa yang mampu kawin lah ye,,tak kira pelajar ke mahasiswa ke,,yang mampu kawin lah,,jangan tunggu lagi,,dari kita dok buat kerja lagha yang tak faedah,,dok SMS saja pun habih duit juga,,dok tipon pun habih duit juga,,bek kawin lah,,cinta lepas kawin,,kan bahagia tu,,jangan lah bimbang sangat pasai rezeki tu Allah dah janji dah,,bayangkan kalau kita bercinta sebelum kawin,,antara mahsiswa mahasiswi dapat biasiswa atau pinjaman, duit kekadang habis kat henset saja,,beli henset memahal,,topup seminggu berapa kali kekadang kan habih duit tang tu saja dah banyak dah lebih baik kawin saja dari dok pun kalau kita ni mampu,,berbincanglah antara kedua belah pihak,,kawin ni banyak boleh membawa banyak kebaikan,,elak dari perzinaan dan melakukan banyak dosa,boleh jaga penglihatan kita,,sapa yang mampu kawin lah ya,
Firman Allah dalam surah An Nur: ayat 32 yang bermaksud ; dan kahwinkanlah orang-orang bujang antara kamu(lelaki dan perempuan) yang salih dari hamba2 kamu lelaki dan perempuan,jika mereka miskin,Allah akan memberi kekayaan kepada mereka dari limpah kurnianya, kerana Allah itu maha luas(rahmatNya dan limpah kurniaNya), lagi maha mengetahui,,

ini pendapat ana lah ye,kalau tak kena tolong pebetoi ya,,

Bookmark and Share

    


  Member Information For syabab_mujahidProfil   Hantar PM kepada syabab_mujahid   Pergi ke syabab_mujahid's Website   Quote dan BalasQuote

suepolaris
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.01.2006
Ahli No: 21713
Posting: 46
Dari: Johor Bahru

Johor  


posticon Posting pada: 02-01-07 09:55


bawalah berbincang sesama pasangan dan keluarga. Andai kedua-duanya masih menuntut, itu bukanlah satu masalah yang besar. saya juga ada kawan yang kahwin waktu belajar. seorang di JB, seorang di KL... walaupun mendapat tentangan pada awalnya, tetapi, setakat ni, Alhamdulillah... Mereka berjaya meyakinkan keluarga mereka hingga saat ini... insyaAllah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For suepolarisProfil   Hantar PM kepada suepolaris   Quote dan BalasQuote

diella
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.12.2006
Ahli No: 27880
Posting: 219
Dari: alor star

Kedah  


posticon Posting pada: 02-01-07 10:32


assalamualaikum..
ala..kes kahwin kerr..
hhehe
tak apa..anda semua bincangla elok-elok eh..
jangan gado2..
t dah siap nak buat kenduri jangan lupa panggil saya eh..

k...hehehhee...
[ Telah diedit oleh: diella pada 02-01-07 10:33 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For diellaProfil   Hantar PM kepada diella   Pergi ke diella's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 02-01-07 13:06


Kadang-kadang ada juga ibubapa yang pentingkan pangkat dan duit...Kalau lelaki tu kerja biasa-biasa saja mesti kena tolak...Mak saya pernah cerita ada seorang lelaki ni peminangannya di tolak sebab dia ni kerja kilang saja...Hina sangat ke kerja kilang ni???Ini lah akibatnya jika duit dijadikan matlamat hidup bukannya sebagai alat...tak ada duit yang banyak tak boleh kahwin...Dunia, dunia...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

sitizubaidah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13162
Posting: 51
Dari: ipoh

Perak  


posticon Posting pada: 02-01-07 13:25


tak salah kawin masa belajar.. asalkan mampu untuk menjalankan tugas sebagai suami isteri... tak kira lah dari aspek mana pun. mmpu kawin sajalah.. kawin bukan atas dasar nafsu saja.. oleh itu fikir lah sebelum kawin sebab kita hidup bersama selamanya.
kalau sudah jumpa yang betul-betul dan yakin boleh hidup bersama tak salah kalau kawin pun.. walaupun masih belajar lagi... kadang-kadang org kata kawin lagi semangat nak belajar sebab ada org yang tersayang disisi. ana pun tak tahu sejauh mana kebenaran itu sebab ana pun tak rasa semua tu lagi. tapi berdasarkan pengalaman kawan-kawan ana alhamdulillah ana tengok yang kawin masa belajar result makin power. ada juga yang maintain. tengok pada individu lah yang boleh membawanya.. tapi ppae hal pun sebelum buat kptsan fikir lah msk2..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sitizubaidahProfil   Hantar PM kepada sitizubaidah   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 02-01-07 15:00


insyaAllah, mabruk

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 02-01-07 15:30


sampai jodoh, kahwin juga..

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

syabab_mujahid
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.12.2006
Ahli No: 27656
Posting: 291
Dari: Egypt

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 02-01-07 18:35


ni saya nak cadangkan kat portal ukhwah ni,,
cadangan saya supaya diwujudkan laman Bait Muslim,, sapa-sapa nak kawin boelh lah cari jodoh kat sini,,
ahli ukhwah kawin sama ahli ukhwah,,,

cadangan saya saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syabab_mujahidProfil   Hantar PM kepada syabab_mujahid   Pergi ke syabab_mujahid's Website   Quote dan BalasQuote

darkeye_mania
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.12.2006
Ahli No: 27963
Posting: 157

blank   avatar


posticon Posting pada: 04-01-07 14:29


bagi yang dah ada pengalam boleh lah cerita sikit kat kami... macam mana bincang dengan keluarga... macam mana life sekarang... apa masalah yang timbul... mungkin berguna untuk kami...

Bookmark and Share

    


  Member Information For darkeye_maniaProfil   Hantar PM kepada darkeye_mania   Quote dan BalasQuote

miss_3
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7554
Posting: 76
Dari: bumi ALLAH

malaysia  


posticon Posting pada: 04-01-07 14:59


saya nak berkongsi pengalaman sikit. bab duit memang selalu jadi isu. mak saya sendiri pun tengok pekerjaan bakal menantunya. terkilan juga dengan sikap orang tua yang terlalu melihat kemampuan dari segi luaran saja-harta & rupa. memang bakal suami saya ni kurang handsome dan baru belajar dalam bisnes. saya tak rasa itu satu kekurangan sebab dia memenuhi kriteria 'AGAMA' yang rasulullah tekankan dalam pemilihan pasangan. bukan rupa, harta dan keturunan.saya mohon doa sahabat2 semua supaya lembut hati orang tua saya untuk merestui cinta suci kami. syukran......

Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_3Profil   Hantar PM kepada miss_3   Pergi ke miss_3's Website   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 04-01-07 15:28


Pada 25-12-05 23:23 , Nurr_Iman posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamua'laykum..
berkahwin semasa belajar; ada baik dan buruknya. terpulang kepada persepsi masing-masing. bagi saya, waktu belajar bukan waktu yang sesuai untuk berkahwin sebab komitmen sebagai pelajar saja dah cukup berat untuk di pikul.


saya setuju dengan pendapat Nurr_Iman....
kawin masa belajar terpulang pada persepsi masing-masing...kalau dia mampu beri komitmen sebagai seorang sumi/isteri dan pelajar boleh teruskan niat tapi kalau tak mampu baik simpan dulu niat tu...:)
kalau saya sendiri tunggu habis belajar baru fikir pasal kawin tapi kalau seru sampai awal saya terima dengan hati terbuka....:) kita hanya merancang tapi Allah yang menentukan segalanya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

nisaulfadhilah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.10.2006
Ahli No: 27084
Posting: 207
Dari: irbid

jordan  


posticon Posting pada: 04-01-07 15:38


tak salah rasanya..
hanya kedua2 belah pihak pandai menguruskan waktu bersama..
insyaallah..
tiada sebarang masalah akan timbul..
wassalam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nisaulfadhilahProfil   Hantar PM kepada nisaulfadhilah   Quote dan BalasQuote

Farveen
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2006
Ahli No: 27631
Posting: 256
Dari: Bangi

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 04-01-07 15:57


eh, rasa macam pernah respons kat topik begini..tapi tak mengapa..

just sharing..saya bernikah dengan suami masa saya di semester 4..
jadi selama semester 4, 5 dan 6, memang tak tinggal sekali dengan suami..
suami di bangi, kerja..
saya di jengka, belajar..

tak ada masalah langsung..
famili pun ok, dan lagi suka kami nikah..
masa nikah tu, seminggu sebelum saya sits for final..

seminggu lepas nikah, suami terbang ke norway selama lebih kurang 6 bulan..
lepas dia balik malaysia, baru buat kenuri sikit lah..

semester 6 saya pregnant..
alhamdulillah..okay saja..

result pun alhamdulillah..cemerlang..
saya tak nampak apa sangat masalahnya kahwin sambil belajar ni..
sekarang, my hubby pula sambung study..
kami dah ada anak seorang..

alhamdulillah, memang tak ada issue langsung..
kahwin ni, bukan sebab tak dapat tahan nafsu ye, tolong sikit..
kahwin sebab ikut sunnah
kahwin sebab mampu kan, jangan lah target nak buat kenuri ganas2, macam CT,kan..

kahwin sebab nabi sabda 'perempuan yang baik adalah yang awal nikahnya, murah maharnya dan awal hamilnya" (betulkan kalau salah)...

kalau laki pula yang nak kahwin, tapi still belajar, jangan lah pula malas, nak harap parents saja support, kenala buat kerja partime sama..

so i strongly agree with kahwin SAMBIL belajar!
wallahu alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarveenProfil   Hantar PM kepada Farveen   Pergi ke Farveen's Website   Quote dan BalasQuote

eyu_extra
Warga 2 Bintang
Menyertai: 08.11.2006
Ahli No: 27251
Posting: 65
Dari: johor

Melaka  


posticon Posting pada: 06-01-07 01:36


saya tak ada masalah dengan orang yang nak kahwin masa belajar ni...
kalau mereka boleh bawa dua-dua..apa salahnya kan...
daripada yang kapel2...tapi macam dah kahwin...baik kahwin bebetul...

Bookmark and Share

    


  Member Information For eyu_extraProfil   Hantar PM kepada eyu_extra   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.256406 saat. Lajunya....